Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2002

"Ευάλωτες" διατάξεις στο ασφαλιστικό
Τον κίνδυνο να κριθούν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σημείωνει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δόθηκε με καθυστέρηση στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει διατάξεις που ίσως θεωρηθεί ότι παραβιάζουν την αρχή περί ισότητος των πολιτών. Η καθυστέρηση στην κατάθεση της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση, που κατήγγειλε πως αποτελεί παράβαση των συνταγματικών επιταγών και της κοινοβουλευτικής πρακτικής.

Απεργία στις τράπεζες
Μετ' εμποδίων και σήμερα η λειτουργία των τραπεζών λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΤΟΕ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων περίπου 600 εργαζόμενοι κατέλαβαν το μηχανογραφικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία της ΟΤΟΕ. Εξ άλλου, νέα 24ωρη απεργία για το ασφαλιστικό έχουν εξαγγείλει για τις 18 Ιουνίου η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.

Τέλος στην εσωστρέφεια ζητά ο Σημίτης
Έκκληση προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θέσουν τέρμα στην εσωστρέφεια στο κυβερνών κόμμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Αναφερόμενος στην αναταραχή που προκάλεσαν η πρόσφατη αποπομπή του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου και το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς έξω από την κατοικία του στο Κολωνάκι, ο κ. Σημίτης σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα που για να ξεπερασθούν "πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας και να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε".

Αποδοκιμάζουν οι ΗΠΑ
Έμμεση αποδοκιμασία επεφύλαξε ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον στην πρόσφατη αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ο κ. Γουέστον δήλωσε συγκεκριμένα, ότι αποτελεί πάγια αντίληψη των ΗΠΑ η ανάγκη μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και η αποφυγή, από όλες τις πλευρές, πράξεων και ενεργειών που διαταράσσουν την υπάρχουσα κατάσταση, όπως η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών. Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσο Παπαδόπουλο, χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός την αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο.

Εξελίξεις προβλέπει ο Χάνι
Κινήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για το κυπριακό προβλέπει ο απεσταλμένος της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνι, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην κυπριακή ηγεσία κατά τις επαφές του στη Λευκωσία. Ας σημειωθεί, ότι ο Βρετανός διπλωμάτης είχε τις τελευταίες ημέρες χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ενώ επισκέφθηκε και την Άγκυρα.

Καραμανλής - Ανάν
Τις εξελίξεις στο κυπριακό συζήτησε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σε συνάντησή που είχαν οι δύο άνδρες στη Νέα Υόρκη. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως επαναβεβαίωσε στον κ. Ανάν τη στήριξή του στις προσπάθεις των Ηνωμένων Εθνών και του επεσήμανε τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς.

Μνημόνιο για τα ναρκωτικά στο στρατό
Στην καταπολέμηση του φαινομένου των ναρκωτικών στις ένοπλες δυνάμεις αποσκοπεί μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ο ΟΚΑΝΑ. Η χρήση ναρκωτικών αποτελεί συχνό λόγο για αναβολή στρατεύσεως, αφού κατά την τελευταία τριετία 3.500 στρατεύσιμοι ζήτησαν αναβολή παραδεχόμενοι ότι είναι χρήστες. Εξ άλλου, κατά το ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 1.130 στρατεύσιμοι για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών σε μονάδες.

Ζητούν ασφάλεια στα Ολυμπιακά έργα
Απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα έργα του Ολυμπιακού Χωριού, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο. Οι εργαζόμενοι, που διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις, κάνουν λόγο για ασυδοσία της εργοδοσίας που έχει ως αποτέλεσμα συνεχή εργατικά ατυχήματα. Το τελευταίο από αυτά, την περασμένη Δευτέρα, κόστισε τη ζωή ενός 45χρονου εργάτη.

Ορκίσθηκε ο Στεφανής
Ορκίσθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και παρόντος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο νέος υπουγός Υγείας καθηγητής Κώστας Στεφανής. Ο κ. Στεφανής αντικαθιστά το βουλευτή Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος, ως γνωστόν, απεπέμφθη από την κυβέρνηση όταν ανεκοίνωσε πως δεν πρόκειται να πολιτευθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.