Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Τρίτη 4 Ιουνίου 2002

Ένταση για Παπαδόπουλο
Εξηγήσεις από τον υπουργό υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, διότι ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης μετέφερε τηλεφωνικώς από την Κίνα, όπου βρίσκεται, στον υπουργό την ενόχλησή του, ενώ προγραμματίσθηκε συνάντηση των δύο ανδρών μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδόπουλος εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν ήδη τροφή σε σενάρια περί ανασχηματισμού.

Καραμανλής κατά Σημίτη
Για πανικό, ακυβερνησία, συγκρούσεις μεταξύ υπουργών και έλλειψη προγράμματος και σχεδιασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής επέκρινε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, διότι -όπως ανέφερε- ακολουθεί διχαστική τακτική και "ενώ κάποτε αυτοπροβαλλόταν ως 'ο μαέστρος της ορχήστρας', τώρα περιορίζεται σε ροκ εκτροπές και μοιράζει αυτόγραφα". Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκλεισε το ενδεχόμενο συμψηφισμού στα εθνικά θέματα και της συνολικής τους λύσης εν είδει "πακέτου", ενώ σημείωσε ότι η ομοψυχία όσον αφορά τα θέματα αυτά είναι δεδομένη.

Νέος εκλογικός νόμος
Μέχρι το καλοκαίρι του 2003 θα ψηφισθεί από τη Βουλή νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Η σχετική αναγγελία του υπουργού σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις προκάλεσε αντιδράσεις από τη ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Προκόπης Παυλόπουλος προειδοποίησε την κυβέρνηση "να μην διανοηθεί να οδηγήσει τη χώρα στην πολιτική ρευστότητα της περιόδου 1989 - 1990 και στη νοοτροπία Κουτσόγιωργα".

Συναντήσεις Σημίτη στο Πεκίνο
Η οικονομική συνεργασία και οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Κινέζο ομόλογό του Ζου Ρονζί και τον πρόεδρο της χώρας Ζιαν Ζεμίν. Κατά τις συναντήσεις, υπεγράφησαν μία συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και δύο πρωτόκολλα, για την προώθηση του ελαιολάδου και θέματα δασικής πολιτικής. Ο κ. Σημίτης μίλησε σήμερα σε οικονομικό φόρουμ και στο κέντρο ελληνικών σπουδών στο Πεκίνο

Στη Βουλή το ασφαλιστικό
Σήμερα Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το νομοθέτημα θα προβλέπει αλλαγές στα όρια ηλικίας και στον υπολογισμό των συντάξεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τη μετατροπή του ΙΚΑ σε ενιαίο ταμείο για όλους τους μισθωτούς μέχρι το 2008.

"Θύμα" του δραπέτη
Δεκτή έγινε απο τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πρόδρομου Ασημιάδη. Ο τελευταίος υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα απο δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, που ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πίτερ Σέντομ, πριν απο την απόδρασή του απο τις φυλακές Κορυδαλλού, παρέμενε στον Κορυδαλλό με εντολή του κ. Ασημιάδη. Η παραίτηση του γενικού γραμματέα έγινε για λόγους ευθιξίας, με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο θεωρεί ότι τον θίγει βαρύτατα.

Νέα απόδραση
Τρεις Ρουμάνοι κρατούμενοι στις φυλακές Τίρυνθας προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που κατάφεραν να δραπετεύσουν από σωφρονιστικά ιδρύματα τον τελευταίο καιρό. Οι τρεις διέφυγαν κτυπώντας στο πρόσωπο τον αρχιφύλακα, τη στιγμή που η πύλη του κτηρίου ήταν ανοικτή. Η αστυνομία αναζητά τους δραπέτες, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Στους δήμους οι παραλίες
Ο αιγιαλός και οι παραλίες θα παραχωρηθούν στους δήμους για χρήση και εκμετάλλευση, ακόμη και χωρίς εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Στη σχετική συμφωνία κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.