Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Δευτέρα 27 Μαΐου 2002

Προβάδισμα ΝΔ, αλλά και Σημίτη
Παγιώνεται το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αλλά ανακάμπτει η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, όπως δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας V-PRC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα". Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το 36,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε ΝΔ, το 27,4% ΠΑΣΟΚ, το 4,8% ΚΚΕ, το 2,8% Συνασπισμό, το 2,7% ΚΕΠ και το 2,2% ΔΗΚΚΙ. Το 57,8% πιστεύει ότι τις εκλογές θα κέρδιζε η ΝΔ έναντι 22,7% που πιστεύει ότι νικητής θα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο Κώστας Σημίτης θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από το 36,1% των ερωτηθέντων έναντι 35,3% του Κώστα Καραμανλή.

"Συγκρούσεις" προεκλογικού τύπου
Προεκλογικό κλίμα θυμίζουν οι εμφανίσεις που έκαναν το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι συγχρόνως δεξιά και αδέξια και έκανε άνοιγμα προς όλους τους "προοδευτικούς πολίτες" καλώντας τους να συστρατευθούν με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι επιχειρεί να διχάσει το λαό υψώνοντας διαχωριστικές γραμμές και έκανε λόγο για επανίδρυση του κράτους από τη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.

Πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις
Για σοβαρά προβλήματα και υπερβάσεις στα έργα που πραγματοποιούνται με κοινοτική χρηματοδότηση προειδοποιεί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, με επιστολή του που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρει, πως τα μισά από τα έργα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δεν πληρούν τους όρους χρηματοδότησης και ζητά να τριπλασιασθεί η εθνική συμμετοχή, με πρόσθετο κόστος 500 εκ. δρχ. Επίσης, αναφέρει ότι το υπόλοιπο των χρηματοδοτήσεων για έργα του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ύψους 500 εκ. δρχ., δεν μπορεί να καταβληθεί λόγω υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο πρωθυπουργός απέστειλε ήδη απαντητική επιστολή στον κ. Μπαρνιέ στην οποία αναφέρει ότι για τις υπερβάσεις ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύντομα στη Βουλή το ασφαλιστικό
Τον Ιούνιο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προανήγγειλε, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός ανέφερε, ότι οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων αντιμετώπισαν θετικά τις προτάσεις του για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγγειλε επίσης και φορολογικές ελαφρύνσεις για την απόκτηση κατοικίας.

Κλειστά τα ΑΕΙ
Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η απεργία των καθηγητών των πανεπιστημιακών σχολών που ζητούν αύξηση των αποδοχών του κλάδου, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά τα περισσότερα ιδρύματα. Έτσι, μεγαλώνουν οι φόβοι ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η εξεταστική περίοδος για χιλιάδες φοιτητές.

ΣτΕ: "Όχι" στην άναρχη δόμηση
Τέλος στην άναρχη δόμηση στα ελληνικά νησιά επιχειρεί να βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του που επιβάλλει την άμεση λήψη χωροταξικών μέτρων στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού. Το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις παρεκκλίσεις που επιτρέπουν τη δόμηση οικοπέδων δύο στρεμμάτων με μόνη προϋπόθεση ότι θα έχουν πρόσωπο στο δρόμο και επιβάλλει εφεξής ως ελάχιστη απόσταση των κτισμάτων από τον αιγιαλό τα 100 μέτρα.

Καλύτερα ο Λαμπράκης
Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του εκδότη, προέδρου του ΔΟΛ, Χρήστου Λαμπράκη, που υπεβλήθη σε επιτυχή αγγειοπλαστική επέμβαση ύστερα από έμφραγμα του μυοκαρδίου, που υπέστη την Παρασκευή. Όπως αναφέρουν οι θεράποντες ιατροί, ο κ. Λαμπράκης επικοινωνεί καλά με το περιβάλλον.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.