Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio



Δευτέρα 20 Μαΐου 2002

Προβάδισμα ΝΔ
Σημαντική διαφορά υπέρ των υποψηφίων της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καταγράφουν οι πρώτες σχετικές δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Η μέτρηση της εταιρείας Opinion φέρει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη της ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου των Αθηναίων με ποσοστό 51,7%, έναντι 21,1% του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή. Στη Θεσσαλονίκη ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, θα ελάμβανε 57,9% έναντι 27,4% του κ. Σπύρου Βούγια, υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ. To ποσοστό των ψηφοφόρων που έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν ανέρχεται περίπου στο 70%, ενώ το 61% των Αθηναίων και το 57% των Θεσσαλονικέων πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών "θα επηρεάσουν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις της χώρας". Άλλη δημοσκόπηση, της Taylor Nelson για τις βουλευτικές εκλογές, δίνει προβάδισμα 6,9 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 37,8% έναντι του 30,9% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο Συνασπισμός με 5,8%, το ΚΕΠ με 3,8% και το ΔΗΚΚΙ με 2,4%.

Συνέδριο για τη Βαλκανική
Η υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) αλλά και οι επιπτώσεις της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα αποτελέσουν τα κεντρικά θέματα του 9ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης, οι διήμερες εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα, στο ξενοδοχείο Hyatt. Στo Φόρουμ αναμένεται να ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ και να καθορισθεί το περιεχόμενο των διμερών συμφωνιών με τις 6 λήπτριες χώρες. Στο συνέδριο συμμετέχουν στελέχη κυβερνήσεων και εμπειρογνώμονες από τα κράτη της περιοχής.

Πιο κοντά κυβέρνηση - εκκλησία
Σε πορεία προσέγγισης κινούνται κυβέρνηση και εκκλησία, με αφορμή συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε, ότι επί της ουσίας, οι σχέσεις με την κυβέρνηση δεν είναι αρνητικές και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για εφ' όλης της ύλης συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Χριστόδουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε, ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί πολύ και ο δρόμος για τη συνάντηση είναι ανοιχτός.

Παπαντωνίου για κυπριακό - Ευρωστρατό
Δεν συνδέονται κυπριακό και Ευρωστρατός, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γιάννο Παπαντωνίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ακόμη, ότι "εμείς θα λέμε παντού ότι η Κύπρος θα μπει στην ΕΕ, ανεξαρτήτως της εξέλιξης για την πολιτική επίλυση του κυπριακού. Υπάρχει άλλωστε η βούληση της Βουλής να μην επικυρώσει καμμία συμφωνία για τη διεύρυνση αν δεν περιλαμβάνεται και η Κύπρος". Σχετικά με το ζήτημα του Ευρωστρατού, ο υπουργός επεσήμανε: "Δεν δεχόμαστε το κείμενο της Άγκυρας. Συζητάμε και προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας για την ορθότητα των απόψεών μας. Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε το κείμενο της Άγκυρας ήταν φυσικό να πέσει όλη η πίεση στη χώρα μας".

Σεισμός χωρίς ζημιές
Ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Μυτιλήνης έγινε σεισμός έντασης 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη βόρεια ακτή της χερσονήσου της Ερυθραίας στην Τουρκία, την Κυριακή το μεσημέρι. Το σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Από μέρους των αστυνομικών διευθύνσεων Λέσβου και Χίου έγινε γνωστό ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Νέα απόδραση
Μέσα από τα χέρια των αστυνομικών απέδρασαν ένας νεαρός Αλβανός και μία συμπατριώτισσά του, που κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα Μαρκοπούλου, από όπου απομακρύνθηκαν με το αυτοκίνητό τους. H κοπέλα συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, ενώ ο νεαρός άνδρας καταζητείται. Πρόκειται για τη δεύτερη απόδραση κρατουμένων από αστυνομικό τμήμα τις τελευταίες ημέρες.

Επεισοδιακό ντέρμπι
Σοβαρά επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο αμαύρωσαν το δεύτερο ημιτελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο αγώνας, που διεξήχθη ύστερα από τρεις αναβολές, διεκόπη στο 36ο λεπτό, ενώ προηγούντο οι "πράσινοι", λόγω σύρραξης μεταξύ αθλητών των δύο ομάδων, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν και άνδρες της ασφαλείας του γηπεδούχου Ολυμπιακού που επιτέθηκαν εναντίον των "φιλοξενουμένων". Μετά την αποβολή τεσσάρων παικτών του Ολυμπιακού και τριών του ΠΑΟ, ο αγώνας συνεχίσθηκε για να βρει νικητή, με σκορ 80 - 76, τον Ολυμπιακό. Στον τελικό του πρωταθλήματος οι "ερυθρόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν, με μειονέκτημα έδρας, την ΑΕΚ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.