Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio



Πέμπτη 16 Μαΐου 2002

Σοκ για τη δολοφονία στα Ιωάννινα
Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της άγριας δολοφονίας 11χρονης μαθήτριας στα Ιωάννινα. Χθες Τετάρτη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο 36χρονος Χρήστος Κολοβός, εις βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για το έγκλημα. Το παιδί βρέθηκε νεκρό στην αποθήκη του Κολοβού, σκεπασμένο με μονωτικό υλικό, ενώ έφερε σημάδια στραγγαλισμού με βρόχο. Κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος, που κινδύνευσε να λιντσαρισθεί από το πλήθος, παραδέχθηκε την πράξη του και δήλωσε ότι θυσίασε το κορίτσι στα πνεύματα προκειμένου να σωθούν άλλες ψυχές. Η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ο συλληφθείς και σε άλλες δολοφονίες. Ο Κολοβός απολογείται την Παρασκευή.

Σημίτης για Κύπρο και Ευρωστρατό
Η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κάνοντας χρήση όλων των θεσμικών μέσων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε εκδήλωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του τομέα διεθνών σχέσεων του κόμματος. Αναφερόμενος στο ανοικτό ζήτημα του Ευρωστρατού, ο κ. Σημίτης απέρριψε το ετεροβαρές -όπως το χαρακτήρισε- κείμενο της ΄Αγκυρας, προσθέτοντας: "Η ασφάλεια της Ένωσης, και πολύ περισσότερο της χώρας, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκπτώσεων ή αβέβαιων ρυθμίσεων".

Νέο σύστημα προσλήψεων
Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του ερχομένου 10ημέρου. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας για πρόσληψη στο δημόσιο στα 55 χρόνια -παρά τη σχετική κοινοτική οδηγία που προβλέπει την πλήρη κατάργησή του-, τον περιορισμό των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ, την εισαγωγή πιο αντικειμενικών κριτηρίων και την πρόσθετη μοριοδότηση των συμβασιούχων, βάσει του βαθμού πτυχίου, των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και της εντοπιότητας.

Αλλαγές στους διορισμούς εκπαιδευτικών
Διαφορετικό σύστημα διορισμών και στην εκπαίδευση εισάγεται από το 2003 με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με το νομοθέτημα, οι διορισμοί θα γίνονται κατά 75% από τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και κατά 25% από τον πίνακα των αναπληρωτών που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 μήνες προϋπηρεσίας έως το 1998.

Αύξηση της φοροδιαφυγής
Μία στις τέσσερεις επιχειρήσεις φοροδιαφεύγει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αφού το 2001 διαπιστώθηκε άνοδος του μέσου ποσοστού φορολογικών παραβάσεων στο 23,6%. Σύμφωνα με τη σχετική κατάσταση του ΣΔΟΕ, πρωταθλητές στις φορολογικές παραβάσεις αναδεικνύονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα κέντρα διασκέδασης, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών και τα ξενοδοχεία.

Συμφωνία για τη ΣΣΕ στις τράπεζες
Σε συμφωνία κατέληξαν συνδικαλιστικές ενώσεις και εργοδοσία στον τραπεζικό κλάδο για την υπογραφή νέας συλλογικής συμβάσεως εργασίας. Η συμφωνία ΟΤΟΕ - ΕΕΤ προβλέπει αύξηση αποδοχών των εργαζομένων κατά 8% για τη διετία 2002 - 2003, επέκταση των ωραρίου συναλλαγών στις 32 ώρες εβδομαδιαίως με παράλληλη μείωση του ωραρίου εργασίας στις 37 ώρες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.