Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio




Δευτέρα 13 Μαΐου 2002

Επιμένει ο πληθωρισμός
Σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της ευρωζώνης εξακολουθεί να κινείται ο πληθωρισμός παρά την ελαφρά, συγκυριακή, υποχώρηση που παρουσίασε τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης, που είναι συγκρίσιμος με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, υποχώρησε στο 4,1% τον Απρίλιο από 4,4% το Μάρτιο, ενώ ο δείκτης του τιμαρίθμου έπεσε στο 3,8% έναντι 4% αντιστοίχως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν υπολογίζονται οι συγκυριακές μεταβολές τιμών στα καύσιμα και τα οπωροκηπευτικά υποχώρησε κατά τρία δέκατα της μονάδας, στο 3,3% από 3,6%. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα "Ημερησία", η ελαφρά αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το δώρο του Πάσχα πέρασε στις τιμές τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο όπως είχε συμβεί το 2001. Επίσης, οι τιμές των καυσίμων ήταν κατά 4,8% χαμηλότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ ελάφρυνση προέκυψε και από τη μείωση του κόστους των τηλεφωνικών υπηρεσιών κατά 4,7%.

Εθελοντισμός και παροχές
Αντιδράσεις από την κυβέρνηση και την "Αθήνα 2004" στις πληροφορίες που συνδέουν το θέμα των εθελοντών για την Ολυμπιάδα με προεκλογικές σκοπιμότητες. Συγκεκριμένα, τη διάψευση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει κίνητρα και παροχές προς τους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες στους Ολυμπιακούς του 2004. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, ότι "η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον εθελοντισμό ως μια κοινωνική υπόθεση, μια υπόθεση που ανήκει στην ελληνική κοινωνία".

"Σταματήστε τη διαδοχολογία"
Να δώσουν τέλος στη φιλολογία περί διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν κορυφαία στελέχη του Κινήματος με δηλώσεις τους το Σαββατοκύριακο. Οι υπουργοί Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, σε συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο τύπο, επισημαίνουν το άκαιρον των σχετικών συζητήσεων.

Νέο "όχι" Μητσοτάκη για Σαμαρά
Κατηγορηματικά αντίθετος παραμένει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος με τον πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά. Παρά τη δημόσια στήριξη του κ. Σαμαρά προς την υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για την δημαρχία Αθηναίων, ο πρώην πρωθυπουργός, με δηλώσεις του στα Χανιά, απέκλεισε την πιθανότητα προσέγγισης, ενώ κύκλοι της ΠΟΛ.ΑΝ. σημείωναν πως ο κ. Σαμαράς έχει προ πολλού σταματήσει να απαντά στον κ. Μητσοτάκη.

Ακόμη και "αν θέλει η νύφη και ο γαμπρός"...
Ιερέας στη Λαμία αρνήθηκε να τελέσει γάμο διότι το ζεύγος των κουμπάρων δεν ήταν παντρεμένο με θρησκευτικό γάμο. Ενώ ο γαμπρός περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά της εκκλησίας και η νύφη έκανε συνεχείς βόλτες με το αυτοκίνητο, οι οικογένειες των μελλονύμφων προσέφυγαν στο μητροπολίτη, ο οποίος όμως αρνήθηκε να δώσει άδεια στον ιερέα να προχωρήσει στο μυστήριο. Τελικώς, η αγωνία του ζευγαριού έληξε με αλλαγή των κουμπάρων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.