Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio



Πέμπτη 9 Μαΐου 2002

Επισκέψεις Σημίτη - Χριστοδουλάκη
Η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες είναι ο στόχος των επίσημων επισκέψεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Βελιγράδι και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη στην Τουρκία, που άρχισαν σήμερα Πέμπτη. Κατά τις επαφές που θα έχει στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Χριστοδουλάκης θα συζητήσει τις δυνατότητες προώθησης της οικονομικής συνεργασίας μέσω της δημιουργίας μεικτών ελληνοτουρκικών επιχειρήσεων, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των κανόνων που προσδιορίζει η ΕΕ. Με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Τουρκία, ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας.

Μέτρα για τον προϋπολογισμό
Να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις μέχρι τις 15 Μαΐου καλεί η κυβέρνηση 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει λόγω της υστέρησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Επεισόδια στο αεροδρόμιο
Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελ. Βενιζέλος" από οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να υποδεχθούν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους μετά τη νίκη της επί του Άρεως Θεσσαλονίκης, που της έδωσε το πρωτάθλημα Ελλάδος. Οι χούλιγκαν εκτόξευσαν φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες και ξύλα κατά ανδρών της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 10 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν 5 οπαδοί του ΟΣΦΠ, εναντίον των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία.

Σεισμός στην Πελοπόννησο
Τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Μονεμβασιάς "επισκέφθηκε" ο Εγκέλαδος λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Κληρίδης - Κοξ στη Λευκωσία
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη Λευκωσία. Ο κ. Κληρίδης ευχαρίστησε το συνομιλητή του για τη συνεχή και αμέριστη συμπαράστασή του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και στις προσπάθειες διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

"Κοινοτικοί" δάσκαλοι στα δημοτικά
Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη Ευρωπαίων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε ήδη για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, εκπαιδευτικοί, πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ, θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις στους κλάδους δασκάλων, νηπιαγωγών, καθηγητών αγγλικής γλώσσας, φυσικής αγωγής, μουσικής και καλλιτεχνικών. Ωστόσο, στα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία, που λειτουργούν στις μικρές πόλεις, θα τοποθετούνται μόνο Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Κακλαμάνης στις ΗΠΑ
Επαφές με παράγοντες του αμερικανικού κονγκρέσου και της ελληνικής ομογένειας θα έχει ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Κακλαμάνης, που αναχώρησε σήμερα Πέμπτη, θα επισκεφθεί και τη Νέα Υόρκη.

Στο εξωτερικό ο Χρυσόστομος
Στο εξωτερικό θα συνεχισθεί η νοσηλεία του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, σύμφωνα με απόφαση του ιατρικού συμβουλίου που παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας του. Το σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει, ότι η μεταφορά του αρχιεπισκόπου στο εξωτερικό αποφασίστηκε για την καλύτερη αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών οι οποίες μπορεί να προκύψουν λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας αλλά και της ηλικίας του Μακαριοτάτου.

Πλαστά ευρώ
Πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ ανακαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το χαρτονόμισμα έδωσε άγνωστος σε πρατήριο βενζίνης την Τρίτη, παίρνοντας ρέστα 90 ευρώ. Ο άγνωστος οδηγός αναζητείται, ενώ άρχισε προανάκριση από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Πρωταθλητές στο χορό
Πρώτοι στο χορό και τη διασκέδαση μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά τελευταίοι στην ανάγνωση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου. Από τη μέτρηση φαίνεται ακόμη, ότι οι Έλληνες δεν πηγαίνουν συχνά στον κινηματογράφο, ακούν κυρίως ελληνική μουσική και πηγαίνουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο σε συναυλίες λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.