Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio



Δευτέρα 22 Απριλίου 2002

Εκτιμήσεις για τις εκλογές στη Γαλλία
Μήνυμα σχετικά με το πού οδηγεί η απάθεια και η αδιαφορία δίνει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης το χαρακτήρισε μείζονα αρνητική πολιτική εξέλιξη. Υποχώρηση των σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη λόγω της σύγχισης στη φυσιογνωμία τους βλέπουν τα στελέχη της ΝΔ. Εκφράζουν παράλληλα ανησυχία για την άνοδο της άκρας δεξιάς, αλλά εκτιμούν ότι η αλλαγή στην Ελλάδα θα γίνει ομαλά.

Προβάδισμα ΝΔ
Προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα και με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής. Συγκεκριμένα, η σφυγμομέτρηση της εταιρείας Kappa Research δείχνει, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προβάδισμα 7,3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ο πρόεδρός του Κώστας Καραμανλής προηγείται του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και στο ερώτημα "ποιος είναι καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού" κατά περίπου 1%. Ωστόσο, μόνον ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει ότι με κυβέρνηση Καραμανλή θα σημειωθεί βελτίωση στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα σενάρια των εξελίξεων
Οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Σε συνέντευξή του, ο κ. Καραμανλής σημειώνει πως τον Οκτώβριο θα κριθεί ο χρόνος των επόμενων βουλευτικών εκλογών και ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δυτνατότητα που διαθέτει μόνον ο πρωθυπουργός. Σε συνεντεύξεις τους, ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος προέβλεψε εξελίξεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την άτολμη και ασυντόνιστη.

Επιδημία φονικού ιού
Επιδημικές διαστάσεις παίρνει η ιογενής μυοακρδίτιδα που έχει προκαλέσει ανησυχία αφού έχει στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων ατόμων τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλο, "ο αριθμός των κρουσμάτων μας επιτρέπει να μιλήσουμε για επιδημία", ενώ ο ιός πλήττει περισσότερο άνδρες, νέους και νεογνά.

Πιέσεις για τον Ευρωστρατό
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επαφές της Ελλάδας με τους συμμάχους και εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σχετικά με το ζήτημα του Ευρωστρατού επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του υπουργός Εθνικής Αμύνης Γιάννος Παπαντωνίου. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι Ευρωπαίοι και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι ασκούν ισχυρότατες πιέσεις στην Ελλάδα για το θέμα αυτό, τονίζοντας όμως ότι η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί το λεγόμενο κείμενο της Άγκυρας. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, επαινώντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την αντίσταση που προβάλλουν στις πιέσεις.

Παπανδρέου - Τζεμ στη Μέση Ανατολή
Θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας για το μεσανατολικό ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαΐλ Τζεμ πρόκειται να μεταβούν στα τέλη της εβδομάδας στη Μέση Ανατολή, όπου -όπως ανέφερε ο κ. Τζεμ- θα συναντηθούν με το Γιάσερ Αραφάτ, το Σιμόν Πέρες και ίσως και τον Αριέλ Σαρόν.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.