Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio



Τρίτη 16 Απριλίου 2002

Εκτός στόχων ο προϋπολογισμός
Ανησυχητικές οι διαπιστώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού σημειώνεται υψηλότερος ρυθμός αύξησης των δημοσίων δαπανών σε σχέση με τις προβλέψεις, σε συνδυασμό με υστέρηση στον τομέα των εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο δίμηνο του 2002 το έλλειμμα του προϋπολογισμού σημείωσε αύξηση 40,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι. Οι πρωτογενείς δαπάνες, χωρίς τις αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις, κατέγραψαν αύξηση 13,6% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2001, έναντι στόχου αύξησής τους κατά 5,4%. Παράλληλα, πολύ κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού βρέθηκαν και τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού καθώς αυξήθηκαν μόλις 1,1% έναντι πρόβλεψης 6,1% σε ετήσια βάση.
 

Διάλογος για το φορολογικό
Την Τετάρτη αρχίζει ο διάλογος με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων για τη φορολογική μεταρρύθμιση και σε διάστημα ενός μηνός η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τη δική της σχετική πρόταση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Εξ άλλου, την ίδια ημέρα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για το αυτόματο κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορά την εξαετία 1993 - 1998.
 

Απεργίες, αλλά και συμφωνίες
Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου για το Ασφαλιστικό. Στην απεργία θα συμμετάσχουν 45 εργατικά κέντρα και 25 συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, παρά τη διαφωνία της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης. Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ κινητοποιήσεις έχουν αναγγείλει για αυτήν την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στη Softex και οι οδηγοί ταξί. Πάντως, σε διετή συμφωνία για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας κατέληξαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 5,4% συνολικά για φέτος και 3,9% για του χρόνου. Συμφωνήθηκε επίσης η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την προοπτική της καθιέρωσης εργάσιμης εβδομάδας 39 ωρών.
 

Νέο σύστημα προσλήψεων
Νομοσχέδιο που θα προβλέπει αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το Πάσχα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών. Το σχέδιο νόμου θα προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στο κριτήριο της εμπειρίας και προϋπηρεσίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η ρύθμιση αυτή θα επιτρέψει την πρόσθετη μοριοδότηση κατά 40% των συμβασιούχων του δημοσίου που ζητούν τη μονιμοποίησή τους.
 

Παπανδρέου - Τζεμ για το Παλαιστινιακό
Τη βούλησή τους να επισκεφθούν από κοινού το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη όταν και εφόσον υπάρξουν οι σχετικές προϋποθέσεις και κυρίως η δυνατότητα να συναντηθούν και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, επαναβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαΐλ Τζεμ σε συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο.
 

Μυστηριώδεις θάνατοι στην Κρήτη
Ανησυχία έχει δημιουργηθεί λόγω του ανεξήγητου μέχρι στιγμής θανάτου δύο γυναικών στην Κρήτη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν τους θανάτους σε ιογενή αίτια. Στην Κρήτη μεταβαίνουν ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ το υπουργείο Υγείας συνιστά ψυχραιμία. Πάντως, ο αιφνίδιος θάνατος καταδρομέα, επίσης στην Κρήτη, αποδίδεται μετά τη σχετική νεκροψία σε στένωση της αορτής.
 

Φοιτητική... απάθεια ενόψει των αυριανών εκλογών
Στις κάλπες προσέρχονται την Τετάρτη 17 Απριλίου οι φοιτητές και σπουδαστές όλης της χώρας για την ανάδειξη των διοικήσεων των συλλόγων τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Το προεκλογικό κλίμα παραμένει υποτονικό, ενώ ούτε και φέτος αναμένεται να εκδοθούν κοινά αποτελέσματα από την ΕΦΕΕ.
 

"ΟΚ" από τη ΔΟΕ
Ιδανικές προβλέπονται οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σύμφωνα με την εκτίμηση του κλιμακίου της Επιτροπής Τύπου της ΔΟΕ. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Αθήνα και μελέτησε την πορεία της προετοιμασίας των εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετήσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη της Ολυμπιάδας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.