Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

(Πέμπτη 21/03/2002)

Συζήτηση για το ασφαλιστικό
Κοινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου και της κυβερνητικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ύψος της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού. Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών κατέληξαν ότι η χρηματοδότηση θα επιτευχθεί με ανακατομή των ήδη υπάρχοντων οικονομικών πόρων χωρίς την επιβολή νέων πρόσθετων φόρων. Ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα συνδυάζει την "οικονομική βιωσιμότητα με την κοινωνική ευαισθησία". Ο επίτιμος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό.

Διήμερη επίσκεψη Φερχόιγκεν στην Αθήνα
Στην ελληνική πρωτεύουσα έφτασε το πρωί της Πέμπτης ο επίτροπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες συνεδρίου για την ένταξη νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γερμανός επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Παπανδρέου.

Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Γιάννος Παπαντωνίου, ανακοίνωσε τη λήψη δέκα νέων μέτρων, στόχος των οποίων είναι η συνεχής αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και η παροχή ευκαιριών στους έλληνες στρατευμένους μετά το πέρας της 18μηνης θητείας τους. Τα μέτρα πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, θα κλιμακωθούν μέχρι το τέλος του 2003 και κινούνται σε τρεις άξονες: τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, επαγγελματικός προσανατολισμός και τέλος κοινωνική μέριμνα.

Προκαταρκτική εξέταση για "BAR - BIG BROTHER"
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών, Αντώνης Στεργιόπουλος, ζήτησε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν τα τεκταινόμενα στις τηλεοπτικές εκπομπές Bar και Big Brother, τα οποία προβάλλονται στα τηλεοπτικά δίκτυα Mega και ANTENNA, αντιστοίχως. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν προκύπτει η διάπραξη αυταπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως παρότρυνση σε "αλλότρια ακολασία, προσβολή της δημοσίας αιδούς και παρέμβαση του νόμου περί ασέμνων. Ο υπουργός ΜΜΕ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ανακοίνωσε ότι επί του θέματος συνεδριάζει την Παρασκευή το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και τόνισε ότι είναι "ανεπίτρεπτο να προδικάζουμε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής".

Κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο
Σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταγαίδες και την ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, οι οποίες βαθμίαια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σφοδρές βροχοπτώσεις. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά της Ελλάδος. Το Σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα 25η Μαρτίου αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Σχηματίστηκε η δικογραφία για το "Εξπρές Σάμινα"
Δεκαοχτώ μήνες ερευνών χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η ογκώδης δικογραφία για το ναυάγιο του πλοίου "Εξπρές Σάμινα", το οποίο συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2001 ανοιχτά της Πάρου και στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Αιγαίου, Νίκος Καραδημητρίου, καταλογίζει ευθύνες στον υποπλοίαρχο, Τάσο Ψυχογιό, ο οποίος φέρεται να απουσιάζε από τη γέφυρα του πλοίου για περισσότερα από 25 λεπτά, είχε αμελήσει τελείως την παρακολούθηση των ραντάρ, ενώ μετά την πρόσκρουση στη βραχονησίδα "Πόρτες", οι κινήσεις δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Ευθύνες καταλογίζονται και σε άλλους τρεις αξιωματικούς, τον πλοίαρχο, Βσίλη Γιαννακή, ο οποίος κατηγορείται για εγκατάλειωη του πλοίου ενώ ακόμα υπήρχαν επιβάτες, στον Α' μηχανικό, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τον οποίο βαρύνουν μια πλειάδα κατηγοριών και ο ασυρματιστής, Δημήτρης Τσούμας, ο οποίος εγκατέλειψε το πλοίο χωρίς να πάρει μαζί του τον ασύρματο ενώ νωρίτερα είχε εκπέμωει λάθος στίγμα. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Αιγαίου θα αποστείλει τη δικογραφία στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου και οι πέντε δικαστές είναι αυτοί, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Υπερψηφίστηκε η συνθήκη της Νίκαιας
Η Βουλή της Ελλάδος επικύρωσε με 253 ψήφους υπέρ, 10 κατά και τρεις παρών τη συνθήκη της Νίκαιας, η οποία στην ουσία αποτελεί το σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισαν τη συνθήκη, την οποία καταψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Ο Συνασπισμός δήλωσε "παρών". Πάντως, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδέρου, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής του κειμένου της Άγκυρας, το οποίο είχε διχάσει τα μέλη της βουλής, τις ημέρες της συνεδρίας για τη συνθήκη της Νίκαιας.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.