Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

(Τετάρτη 20/03/2002)

Η συνθήκη της Νίκαιας διχάζει τη Βουλή
Ολοκληρώνεται την Τετάρτη η συζήτηση για την επικύρωση της συνθήκης της Νίκαιας, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με το θέμα του ευρωστρατού, το οποίο έθιξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι κείμενα σαν αυτό της Κωνσταντινούπολης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από καμία ελληνική κυβέρνηση, κανέναν έλληνα πρωθυπουργό ή υπουργό Εξωτερικών. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να μην παραπλανεί το σώμα της βουλής και τον ελληνικό λαό με δηλώσεις αυτού του είδους. Διευκρίνισε, επίσης, ότι το κείμενο της Άγκυρας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό. Ο Κώστας Σημίτης επέκρινε εν μέρει τη συνθήκη της Νίκαιας διότι, όπως είπε, σ' αυτήν κυριαρχεί η νομισματική διάσταση και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική έτσι ώστε η οικονομική διάσταση να γίνει το κυρίαρχο στοιχείο. Ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, το 2002 έτος μείζονος σημασίας για την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας, εν αντιθέσει με το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό. Η γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υποστήριξε ότι μόνο "με την αποδυνάμωση της ΕΕ θα ανοίξει ο δρόμος της Ευρώπης των λαών".

Νέες επαφές Σημίτη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Σειρά συναντήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης θα έχει την Τετάρτη ο έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Συγκεκριμένα ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες για θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Βερελή, την υπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Ανάπτυξης, Άκη Τσοχατζόπουλο και τον υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου. Την Πέμπτη θα συνέθλει σε κοινή συνεδρίαση με θέμα το ασφαλιστικό η κυβερνητική επιτροπή με το εκτελεστικό γραφείο, ενώ την Παρασκευή ο έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Εκ νέου επιδοτήσεις της ΕΕ στους καπνοπαραγωγούς
Για άλλα τρία χρόνια θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους καπνοπαραγωγούς ενώ θα συζητηθεί εκ νέου και "από μηδενική βάση" το μέλλον της στήριξης της εν λόγω καλλιέργειας. Σε αυτές τις αποφάσεις κατέληξαν οι υπουργοί Γεωργίας των 15 κρατών μελών της ΕΕ έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες την Καθαρά Δευτέρα και Τρίτη. "Στο νέο κανονισμό δεν θα υπάρχουν οι απόψεις της Κομισιόν για διακοπή των επιδοτήσεων από το 2005 και έπειτα", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο έλληνας υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, ο οποίος χαρακτήρισε την εν λόγω εξέλιξη "σημαντική επιτυχία των κρατών της Μεσογείου". Ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ότι θα παραμείνει στο 2% της προμαδότησης η παρακράτηση για το κοινοτικό ταμείο του Καπνού, η οποία, όμως, θα ανέλθει στο 3% το 2003 και στο 5% για το 2004.

Στάση εργασίας εξήγγειλε η Ολυμπιακή 
Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα της Τετάρτης, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Λόγω της στάσης εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν μικροπροβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής.

Αναστέλλεται η υποβολή δηλώσεων μέσω διαδικτύου
Αναστέλλεται η υποχρεωτική υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του Ιντερνέτ απο τις επιχειρήσεις με βιβλία Β' κατηγορίας που είχε καθοριστεί για την 1η Ιουλίου 2002, ανακοινώθηκε απο τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Βασική αιτία η υπερφόρτωση του συστήματος.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.