Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-30

  1. «Εδώ Λονδίνο: Η τελευταία εκπομπή»
  2. Ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δραπέτες
  3. Κάιρο: Αστυνομία εναντίον προσφύγων
  4. Μεταρρύθμιση της κινεζικής χρηματαγοράς
  5. Δεν κινδυνεύει η παροχή αερίου στην Ευρώπη
  6. Ακίνητα, Παιδεία, απαγωγές και Πάγκαλος
  7. Κάιρο: Αστυνομία εναντίον προσφύγων
  8. Ακίνητα, Παιδεία, απαγωγές και Πάγκαλος
  9. Απεργία πείνας στο Γουαντάναμο
  10. Βία και έρευνα καταγγελιών στο Ιράκ
  11. Δυσοίωνες προβλέψεις

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Εδώ Λονδίνο: Η τελευταία εκπομπή»

Το Μπους Χάουζ, η έδρα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

Tην παραμονή Πρωτοχρονιάς θα μεταδοθεί για τελευταία φορά έπειτα από 66 χρόνια εκπομπή της Ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC.

H 15λεπτη εκπομπή της Ελληνικής Υπηρεσίας, το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, στις 15.00 ώρα Ελλάδας, θα επιχειρήσει μία σύντομη αναδρομή σε πρόσωπα και γεγονότα που χαρακτήρισαν την πορεία της και θα περιέχει πλούσιο ηχητικό υλικό.

To τελευταίο πρόγραμμα θα μεταδοθεί στην Αθήνα από το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 FM, μόνιμο συνεργάτη του BBC από το 1990, στη Θεσσαλονίκη από το Α Πρόγραμμα 102 FM του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονία της ΕΡΤ-3 και στην Κύπρο από τους σταθμούς Ράδιο «Αθηνά» 100.7 και 88.7 FM και Ράδιο Πάφος 92.5 FM.

Στις 31 Δεκεμβρίου θα σταματήσει και η δημοσίευση ειδήσεων στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Υπηρεσίας, bbcgreek.com.

Οι επισκέπτες θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε πλούσιο ηχητικό υλικό από το αρχείο της Υπηρεσίας.

Nέες προτεραιότητες

Η απόφαση για το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας ελήφθη από τη διεύθυνση του BBC στο πλαίσιο εξοικονόμησης χρημάτων, τα οποία θα επενδυθούν στη δημιουργία τηλεόρασης στα αραβικά.

Μαζί με την Ελληνική Υπηρεσία, κλείνουν ακόμη εννέα τμήματα, επτά των οποίων είναι ευρωπαϊκά.

Μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα συνεχίσουν τη λειτουργία τουςη Αλβανική, η Σερβική, η Ρουμανική και η υπηρεσία που απευθύνεται στους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η επιλογή των ξενόγλωσσων υπηρεσιών των οποίων η λειτουργία διακόπτεται έγινε με τρία κριτήριατην ακροαματικότητα, τη γεωπολιτική σημασία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στις χώρες στις οποίες εκπέμπει κάθε τμήμα.

Η διεύθυνση του World Service αναγνώρισε την ευρύτατη απήχηση που έχει η Ελληνική Υπηρεσία στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως επίσης και την μεγάλη γεωοπολιτική της σημασία: έκρινε, όμως, ότι η γεωπολιτική αυτή σημασία δεν είναι ανάλογη με την πρόκληση που παρουσιάζει για το BBC η διείσδυσημέσω της τηλεόρασηςστον αραβικό κόσμο.

Όσον αφορά το τρίτο κριτήριο, υποστήριξε ότι η Ελληνική Υπηρεσία απευθύνεται σε δύο χώρες, όπου, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υπάρχει πλήρης ελευθερία του Tύπου.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσίας του BBC, ο διευθυντής του World Service, Νάιτζελ Τσάπμαν, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς γιατί να δαπανά τόσα χρήματα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχουν άλλα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, όταν πρέπει να επενδύσεις τους πόρους που διαθέτεις σε άλλα μέρη του κόσμου».


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δραπέτες

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απόδρασης δύο κρατουμένων που μεταφέρονταν μαζί με τρίτο από τα Ιωάννινα στις φυλακές Βόλου και Λάρισας.

Η συνοδεία των τριών κρατουμένων αποτελείτο από μόνο δύο αστυνομικούς του τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων, ένα οδηγό και ένα συνοδό, όταν δέχθηκαν την επίθεση λίγο μετά το χωριό Μαλακάσι, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων.

Οι αστυνομικοί θα παρέδιδαν στη φυλακή Λάρισας τον Ρώσο κρατούμενο Μαξίμ Ζελίμ, από όπου θα τον παραλάμβανε κλούβα για να τον μεταφέρει στην Κομοτηνή, και τους δύο 17χρονους Αλβανούς, οι οποίοι κρατούνταν για ναρκωτικά και επρόκειτο να μεταφερθούν στις φυλακές Βόλου.

Λίγο μετά το χωριό Μαλακάσι, ο Ρώσος κρατούμενος ζήτησε να κατέβει από την κλούβα για σωματική του ανάγκη και το ίδιο έκανε ο ένας από τους δύο ανηλίκους Αλβανούς. Και οι δύο φορούσαν χειροπέδες, αλλά ο Ρώσος ζήτησε να τού τις βγάλουν, πράγμα που έκανε ο αστυνομικός που τους συνόδευσε. Τότε ο 23 ετών Μαξίμ Ζελίμ άρπαξε το όπλο του αστυνομικού και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ και τον σκότωσε.

Αμέσως μετά, με τη βοήθεια του ενός Αλβανού, ο οποίος φορούσε ακόμα χειροπέδες, ακινητοποίησαν τον οδηγό, τον οποίο επίσης πυροβόλησαν και σκότωσαν και τράπηκαν σε φυγή.

Ο δεύτερος Αλβανός κρατούμενος δεν συμμετείχε στην επίθεση και παρέμεινε στην κλούβα, όπου τον βρήκαν οι αστυνομικοί τραυματισμένο. Είναι ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας των όσων έγιναν.

Ο ΜαξίμΖελίμ είναι ο δράστης της δολοφονίας 42χρονης στις 2 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα, η οποία είχε σταματήσει και τον είχε πάρει στο αυτοκίνητο της όταν της έκανε "οτοστόπ". Όμως, ο Ρώσος την σκότωσε για την ληστέψει.

Στην περιοχή έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό από αστυνομικές δυνάμεις των Ιωαννίνων και των Τρικάλων, ενώ συνεχείς πτήσεις εκτελούν και ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Έλεγχοι γίνονται και στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων σε όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται προς και από τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα.

Στις έρευνες συμμετέχουν και δύο ελικόπτερα Σικόρσκι των ενόπλων δυνάμεων.

Έπειτα από αιτήματα του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο Super Puma, δύο ελικόπτερα Apachi, ένα Chinook και ένας λόχος ειδικών δυνάμεων.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του κόμματος προς τις οικογένειες των δολοφονημένων αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Κάιρο: Αστυνομία εναντίον προσφύγων

Τουλάχιστον 20 πρόσφυγες από το Σουδάν, ανάμεσα τους ήταν και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν πρόχειρο καταυλισμό κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Κάιρο.

Τουλάχιστον 10 πρόσφυγες από το Σουδάν, ανάμεσα τους ήταν και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν πρόχειρο καταυλισμό κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Κάιρο.

Χιλιάδες αστυνομικοί με ρόπαλα και υδραντλίες εισέβαλαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, στον πρόχειρο καταυλισμό που είχαν στήσει οι πρόσφυγες από το Σουδάν σε μικρό πάρκο κοντά στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Οι πρόσφυγες ζητούν από την Υπηρεσία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ να τους μεταφέρει σε άλλη χώρα όπου οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι καλλίτερες.

Η εισβολή της αστυνομίας στον καταυλισμό προκάλεσε πανικό.

«Στον συνωστισμό τραυματίσθηκαν 30 άτομα, τα περισσότερα ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο όπου 10 από αυτούς εξέπνευσαν», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Στη Γενεύη, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκιτέρες, εξέφρασε αποτροπιασμό για το θάνατο των προσφύγων. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία και την απώλεια τόσων ζωών», είπε ο κ.Γκιτέρες.

Αυτόπτες μάρτυρες εξέφρασαν την άποψη ότι ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τους 20.

23 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών που κατηγόρησε τους ηγέτες των προσφύγων για υποκίνηση επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας.

Η αστυνομία υποχρέωσε τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία που τους μετέφεραν έξω από το Κάιρο και στο στρατόπεδο Τορά της παραστρατιωτικής αστυνομίας 20 χιλιόμετρα νοτίως του Καίρου.

Περίπου 3 χιλιάδες άτομα ζούσαν στον καταυλισμό που στήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν η Υπηρεσία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ σταμάτησε να προσφέρει βοήθεια στα άτομα των οποίων η αίτηση για άσυλο είχαν απορρίψει οι αιγυπτιακές αρχές.


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταρρύθμιση της κινεζικής χρηματαγοράς

Η αύξηση των εξαγωγών υφαντουργικών βοήθησε να αποκτήσει η Κίνα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα

Η Κίνα, προχωρώντας στην καθιέρωση πιο ευέλικτου γουάν, ενέκρινε 13 κινεζικές και ξένες τράπεζες που θα παρακολουθούν τις αγοραπωλησίες του νομίσματος της.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να καθιερώσει ένα σύστημα για τις συναλλαγές του γουάν στις αρχές του 2006 το οποίο θα επιτρέπει την πιο ελεύθερη διακύμανση της τιμής του κινεζικού νομίσματος.

Ανάμεσα στις 13 τράπεζες που θα ρυθμίζουν την τιμή του γουάν λαμβάνοντας υπ όψιν τους την αγορά, είναι οι Citigroup, HSBC, ABN Amro και Standard Chartered.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε επικριθεί για την πολιτική της να ελέγχει την τιμή του γουάν την οποία διατήρησε σε χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τα κινεζικά προϊόντα να είναι τεχνητά πολύ φθηνά στη διεθνή αγορά.

Έτσι οι εξαγωγές κινεζικών προϊόντων σημείωσαν αλματώδη αύξηση με συνέπεια να αποκτήσει η Κίνα ένα τεράστιο πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Οι κινεζικές αρχές άλλαξαν την ισοτιμία του γουάν το περασμένο καλοκαίρι αυξάνοντας την τιμή του κατά 2,1% και αποσυνδέοντας το από την τιμή του δολαρίου.

Η τιμή του κινεζικού νομίσματος επιτρέπεται να κυμαίνεται καθημερινά κατά 0,3% σε σχέση με τα κυριότερα νομίσματα μεταξύ των οποίων είναι η βρετανική λίρα και το γιαπωνέζικο γεν.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τη διακύμανση του γουάν και έτσι η τιμή του αυξήθηκε μόνο κατά 0,48% από την υπερτίμηση του το καλοκαίρι.


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν κινδυνεύει η παροχή αερίου στην Ευρώπη

Εγκαταστάσεις της ρωσικής Γκάζπρομ

Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Γκαζπρόμ επανέλαβε την απειλή να διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία αλλά τόνισε ότι δεν κινδυνεύει η παροχή αερίου δυτική Ευρώπη.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την επίλυση της διένεξης για τις τιμές αερίου που θέλει να τετραπλασιάσει η Γκαζπρομ.

Η Γκαζπρόμ απειλεί να διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία την Κυριακή καθώς οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν μεγάλη απόκλιση ως προς τις τιμές αγοράς και πώλησης που διεκδικούν, αντίστοιχα.

Οι συνομιλίες στη Μόσχα διεκόπησαν για άλλη μία φορά χωρίς αποτέλεσμα την Πέμπτη και συνεχίστηκαν την Παρασκευή.

Η Ρωσία επιθυμεί αύξηση της τιμής σε επίπεδα τετραπλάσια των υφιστάμενων, ώστε να φτάσουν την τιμή των διεθνών αγορών.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας να αμβλύνει τη μεγάλη επιβάρυνση για το Κίεβο, έχει προτείνει τη χορήγηση πίστωσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ουκρανός ομόλογός του, Βίκτορ Γιούσενκο, όμως, απορρίπτει την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι η χώρα του έχει αρκετά χρήματα ώστε να καλύψει το κόστος μίας μικρότερης αύξησης, της τάξεως περίπου του 50%.

Η ρωσική κοινοπραξία αερίου, Γκάζπρομ, η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας ανήκει στο ρωσικό κράτος, έχει απειλήσει ότι την Κυριακή θα διακόψει την παροχή στην Ουκρανία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Φραντκόφ, υπέγραψε εντολή χαλάρωσης των περιορισμών που υφίστανται στην κατοχή μετοχών της Γκάζπρομ από ξένους επενδυτές.


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ακίνητα, Παιδεία, απαγωγές και Πάγκαλος

Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι αλλαγές στα ΑΕΙ, οι καταγγελίες Πακιστανών μεταναστών και η τοποθέτηση από το ΠΑΣΟΚ υπευθύνου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι τα βασικά θέματα στον Τύπο:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μόνο ο Κων. Καραμανλής μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από τη δικτατορία. Άνοιξαν τα Αρχεία του Φόρεϊν Όφις για το 1975.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Η CIA κάρφωσε την επιχείρηση με τις συλλήψεις των Πακιστανών στην Αττική. Για να σπάσει την συνεργασία της ΕΥΠ με τους Βρετανούς.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μποναμάς του Γιώργου στον Μπένι. Τον άφησε εκτός συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα μέσα Ιανουαρίου ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες για τα εκτός σχεδίου. Αύξηση 20% έως 30% στις τιμές.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει: Τριπλή μεθόδευση για τη συγκάλυψη των απαγωγών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άδειασε τον Βενιζέλο ο Γιώργος και έδιωξε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Β. Βαλασόπουλο. Νέος κύκλος εσωστρέφειας και συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι κρυφές αυξήσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ακίνητα: Οι αριθμοί (και τα ποσά) πίσω από τις ανακοινώσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χρονιά αλλαγών για την Παιδεία. "Κλειδώνουν" οι μεταρρυθμίσεις στα Πανεπιστήμια.

ΕΘΝΟΣ: Υπό διωγμόν η ακίνητη περιουσία. 6 κεραμίδες για μικρούς, μεγάλους και "υποψήφιους" ιδιοκτήτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τριήμερο πράσινης τσόχας και χαρτοπαιξίας για το τελευταίο χωριό ως την Αθήνα αλλά να ξέρετε: Όποιος τραβάει από... ανεργία, εφορία, αντικειμενικές αξίες 31 καίγεται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψαλίδι" στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι έντεκα μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό κατά το 2006.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αλλαγές στους φόρους για πρώτη κατοικία. Ένθετο 8 σελίδων με τις νέες τιμές σε Θεσσαλονίκη, Δυτική Αττική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλυσίδα αυξήσεων με τις νέες τιμές ακινήτων. 8 σελίδες: οι αντικειμενικές σε Δυτ. Αττική-Θεσσαλονίκη.

ΕΣΤΙΑ: Να καταργηθή ο περιβόητος ΦΜΑΠ μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

ESPRESSO: Η χρονιά του Νίκου. Ο Χατζηνικολάου κέρδισε το δυσκολότερο στοίχημα της καριέρας του. Τα αστέρια της TV που έλαμψαν το 2005.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεύτερο πτυχίο για μια σίγουρη θέση δασκάλου. Απόφοιτοι σχολών "ανεργίας" σπουδάζουν εκ νέου στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ιδιωτικά ΑΕΙ στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου.

ΤΑ ΝΕΑ: 3+1 φοροπαγίδες με τις νέες τιμές. Αλαλούμ διαρκείας στα ακίνητα.

Η ΝΙΚΗ: Φτώχεια στην Παιδεία. "Ψαλίδι" στις κρατικές επιδοτήσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ κατά 35%.

PRESS TIME: "Έπαιξα κι έχασα 1 δισ. στο καζίνο". Ο επιχειρηματίας Ε. Ελευθερίου εξομολογείται για το μεγάλο πάθος που τον οδήγησε στην καταστροφή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκή Ένωση: Γενικό φακέλωμα από το 1998.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δημοσκόπηση του CHANNEL 9: Πρόσωπο της χρονιάς ο Καραμανλής.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οι Πακιστανοί "διαλύουν" ΕΥΠ και θα κάνουν ανασχηματισμό; Και μη χειρότερα!

TRAFFIC NEWS: Ψάχνουν με δορυφόρο τον φαρσέρ φάντασμα. Ο Big Brother της ΕΛΑΣ παρακολουθεί τα τηλέφωνα.

Η ΧΩΡΑ: Ένσημα ΙΚΑ. Πόσα και πώς θα αναγνωρίσετε αναδρομικά. Η νέα ρύθμιση που θα ισχύσει έως το 2008.

City Press: Πολιτικές αλλαγές φέρνει το 2006. Κυβερνητικός ανασχηματισμός με κυρίαρχη την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη.

METRO: Οι προκλήσεις του 2006. "Βαριά" η ατζέντα της νέας χρονιάς για την κυβέρνηση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δρόμο-δρόμο οι αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικοί πίνακες για όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Οκτώ στους δέκα αναζητούν λύσεις στα... άστρα. Αβέβαιοι, ανασφαλείς και αγχωμένοι οι Θεσσαλονικείς ενόψει του 2006.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έρχονται ιδιωτικά ΑΕΙ. Έρευνα εισηγείται κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Παιδεία για να σωθεί.

Ακίνητα-Φόροι-Αντικειμενικές αξίες

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "διαστάσεις "κεφαλικού φόρου" παίρνει το φοροκυνηγητό στα ακίνητα, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες μικρής ή μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν τα... κάτω-πάνω στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, στα ενοίκια και στις μεταβιβάσεις ακινήτων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "αλυσιδωτές επιβαρύνσεις σε λογαριασμούς ΔΕΗ, έξοδα μεταβίβασης, φόρο εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση και ενοίκια, καθώς και σε φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών προκαλούν οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες από 1/1/2006. Κίνδυνος να εγκλωβιστούν στον ΦΜΑΠ 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα δεν είναι υπόχρεοι".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "σε κρυφές αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε κεντρικές οδούς δεκάδων περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με τη διάσπαση ορισμένων ζωνών και τη "μεταφορά" ακινήτων σε γειτονικές, ακριβότερες ζώνες, αλλά και σε ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των καταστημάτων μέσω των συντελεστών εμπορικότητας, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών".

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "τρεις συν μία φοροπαγίδες κρύβουν οι αυξήσεις-φωτιά των αντικειμενικών τιμών, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται το αλαλούμ με την ανακοίνωση των αντικειμενικών τιμών σε... δόσεις. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών και των εξόδων μεταβιβάσεων ακινήτων (συμβολαιογραφικά κλπ) που συνεπάγεται εξανεμίζει το όποιο όφελος από την αναπροσαρμογή των αφορολόγητων ορίων σε κληρονομιές και γονικές παροχές".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "την επίλυση του γρίφου που δημιουργείται με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ της πρώτης κατοικίας θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς εντοπίζεται πρόβλημα με τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίλυση του προβλήματος θα γίνει με υπουργικές αποφάσεις και με εγκυκλίους που θα εκδοθούν σύντομα, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου από την 1-1-200".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις στην αγορά πρώτης κατοικίας προκύπτουν από το συνδυασμοί των αλλαγών στη φορολογία ακινήτων που επιφέρει ο νέος νόμος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2006".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ο περιβόητος ΦΜΑΠ) είναι απαράδεκτος και πρέπει να καταργηθή. Τώρα που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η κατάργησίς του καθίσταται επιτακτική".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "ο νέος Χρόνος δεν θα είναι τόσο ευχάριστος για τους περισσότερους. Μας περιμένει το ραντεβού,όχι με την Ιστορία αλλά με την Εφορία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων".

Ανεργία-Μετεκπαίδευση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "για μια θέση δασκάλου στα δημόσια σχολεία διαγκωνίζονται πτυχιούχοι άλλων επιστημών, όπως φιλόλογοι, θεολόγοι, γεωλόγοι κά. Ο φόβος της ανεργίας οδηγεί όλο και περισσότερους αποφοίτους ΑΕΙ να λαμβάνουν μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων".

Υπόθεση καταγγελιών Πακιστανών μεταναστών

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "χρόνια πριν από το χτύπημα στους "δίδυμους πύργους" της Νέας Υόρκης, η ΕΕ είχε αποφασίσει και προχωρήσει σε σειρά αντιδραστικών μέτρων, που καταπατούν τα στοιχειώδη συλλογικά και ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα".

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ τονίζει ότι "το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα κάρφωσε την επιχείρηση με τους πακιστανούς σε μια προσπάθεια να τορπιλίσει τη συνεργασία της ΕΥΠ με τους Βρετανούς που σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια των κοινών και αποτελεσματικών ερευνών για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "επισήμως η κυβέρνηση σιωπά για τις αποκαλύψεις ότι, με έγκριση του πρωθυπουργού, στελέχη της ΕΥΠ, παρουσία Βρετανού πράκτορα, διενήργησαν τις απαγωγές Πακιστανών στη χώρα μας το καλοκαίρι. Ανεπισήμως, όμως, ενεργοποιείται "υπηρεσιακό παρασκήνιο", με στόχο να αποθαρρυνθούν να καταθέσουν στον εισαγγελέα τα θύματα ενώ οι φερόμενοι ως δράστες ζητούν άδεια από τον προϊστάμενο της ΕΥΠ για να διαβούν το κατώφλι της Δικαιοσύνης, δηλαδή εμμέσως πιέζουν ώστε να... εμποδιστούν να καταθέσουν".

Η εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "στην ουσία το Μαξίμου δεν αρνείται ότι έγιναν ανακρίσεις Πακιστανών, ωστόσο, για να προφυλάξει τον πρωθυπουργό, αφήνει να εννοηθεί ότι οι χειρισμοί ήταν του κ. Βουλγαράκη που είχε στο πρώτο στάδιο και τις συνεννοήσεις με τους Βρετανούς. Οι τελευταίοι, επίσης, είναι εκνευρισμένοι, τουλάχιστον με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της Αθήνας".

Παιδεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "στις βασικές αλλαγές εντός του 2006 η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία μη κυβερνητικών πανεπιστημίων, την εισαγωγή δύο κύκλων σπουδών, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των πανεπιστημιακών δασκάλων και στον τρόπο εξέλιξής τους".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σε ζήτημα προτεραιότητας αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται η ίδρυση μη κρατικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία και θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα στην αναθεώρηση του Συντάγματος - θέμα στο οποίο αναμένεται να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δεδομένη την θετική γνώμη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα ΑΕΙ".

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "την ίδια ώρα που ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης εγείρει το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί σε αδιέξοδο τα υφιστάμενα κρατικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς επιχειρεί να κάνει... οικονομία στις κρατικές δαπάνες περικόπτοντας κατά 35% τις επιχορηγήσεις προς αυτά τα Ιδρύματα".

Κυβέρνηση

Η METRO γράφει ότι "χρονιά προκλήσεων, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, θα είναι για την κυβέρνηση Καραμανλή το 2006. Η οικονομία παραμένει και το νέο έτος η μεγαλύτερη των προκλήσεων, με μεγάλο στοίχημα τη μείωση των ελλειμμάτων, τη διατήρηση της ανάπτυξης, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις".

Η City Press αναφέρει ότι "παρ΄ότι οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και του χρόνου διεξαγωγής του παραμένουν ασαφείς και, ενίοτε, αλληλοσυγκρουόμενες, η συζήτηση εντός της κυβέρνησης για το θέμα παραμένει 'στην πρώτη γραμμή', έστω κι αν όλα τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι το θέμα δεν τα απασχολεί".

ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "σαφές χτύπημα στον πολιτογραφημένο ως κορυφαίο εσωκομματικό του αντίπαλο Ευάγγελο Βενιζέλο επεχείρησε να επιφέρει αργά χθες το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν τον τοποθέτησε επικεφαλής της κομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος παρότι διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "με μία απόφαση 'εξπρές' ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αφήνει τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο εκτός των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το σίριαλ των σχέσεων των δύο ανδρών, ως φαίνεται, δεν σταμάτησε στο 'κόψιμο' του συνταγματολόγου κ. Βενιζέλου από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό".

Η Espresso υποστηρίζει ότι " 'φωτιές' έχουν ανάψει στο ΠΑΣΟΚ χρονιάρες μέρες οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι κόντρες στο εσωκομματικό σκηνικό δίνουν και παίρνουν είτε αυτές αφορούν βουλευτές με μέλη της εκλογικής επιτροπής είτε υποψηφίους με τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τους τοπικούς βουλευτές".

ΙΚΑ

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "λύση ανάσα για τους εργαζομένους που υπάγονται σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης του ΙΚΑ. Ο οργανισμός παρέχει πλέον το δικαίωμα αναδρομικής αναγνώρισης ενσήμων με μεταβατική ισχύ έως το 2008. Προτεραιότητα στο Ταμείο όπου ο ασφαλισμένος έχει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης".

Αρχεία Φόρεϊν Όφις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τις άγνωστες πτυχές της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά την πτώση της δικτατορίας, "φωτίζουν" τα μυστικά αρχεία του Φόρεϊν Όφις για τι 1975, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει από τα κείμενα που αποδεσμεύτηκαν, οι Βρετανοί θεωρούσαν ότι μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν σε θέση να βγάλει την Ελλάδα από τη δικτατορία. Μάλιστα, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ήταν η ζωή του και έδειχνε αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο το οποίο είχε κληρονομήσει".

Αυτοκίνητο-Φωτιά

Η Press Time αναφέρει ότι "ο χωρισμός από τη σύζυγο του και το γεγονός πως δεν έβλεπε συχνά τα παιδιά του θόλωσαν το μυαλό του. Οι προσπάθειες για επανασύνδεση έπεσαν όλες στο κενό. Προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ίσως την τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και εγκατέλειψε το φλεγόμενο αυτοκίνητό του μπροστά στην πόρτα του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών, χθες τα ξημερώματα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Κάιρο: Αστυνομία εναντίον προσφύγων

Τουλάχιστον 10 πρόσφυγες από το Σουδάν, ανάμεσα τους ήταν και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν πρόχειρο καταυλισμό κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Κάιρο.

Τουλάχιστον 10 πρόσφυγες από το Σουδάν, ανάμεσα τους ήταν και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν πρόχειρο καταυλισμό κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Κάιρο.

Χιλιάδες αστυνομικοί με ρόπαλα και υδραντλίες εισέβαλαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, στον πρόχειρο καταυλισμό που είχαν στήσει οι πρόσφυγες από το Σουδάν σε μικρό πάρκο κοντά στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Οι πρόσφυγες ζητούν από την Υπηρεσία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ να τους μεταφέρει σε άλλη χώρα όπου οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι καλλίτερες.

Η εισβολή της αστυνομίας στον καταυλισμό προκάλεσε πανικό.

«Στον συνωστισμό τραυματίσθηκαν 30 άτομα, τα περισσότερα ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο όπου 10 από αυτούς εξέπνευσαν», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Στη Γενεύη, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκιτέρες, εξέφρασε αποτροπιασμό για το θάνατο των προσφύγων. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία και την απώλεια τόσων ζωών», είπε ο κ.Γκιτέρες.

Αυτόπτες μάρτυρες εξέφρασαν την άποψη ότι ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τους 20.

23 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών που κατηγόρησε τους ηγέτες των προσφύγων για υποκίνηση επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας.

Η αστυνομία υποχρέωσε τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία που τους μετέφεραν έξω από το Κάιρο και στο στρατόπεδο Τορά της παραστρατιωτικής αστυνομίας 20 χιλιόμετρα νοτίως του Καίρου.

Περίπου 3 χιλιάδες άτομα ζούσαν στον καταυλισμό που στήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν η Υπηρεσία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ σταμάτησε να προσφέρει βοήθεια στα άτομα των οποίων η αίτηση για άσυλο είχαν απορρίψει οι αιγυπτιακές αρχές.


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ακίνητα, Παιδεία, απαγωγές και Πάγκαλος

Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι αλλαγές στα ΑΕΙ, οι καταγγελίες Πακιστανών μεταναστών και η τοποθέτηση από το ΠΑΣΟΚ υπευθύνου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι τα βασικά θέματα στον αθηναϊκό Τύπο:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μόνο ο Κων. Καραμανλής μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από τη δικτατορία. Άνοιξαν τα Αρχεία του Φόρεϊν Όφις για το 1975.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Η CIA κάρφωσε την επιχείρηση με τις συλλήψεις των Πακιστανών στην Αττική. Για να σπάσει την συνεργασία της ΕΥΠ με τους Βρετανούς.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μποναμάς του Γιώργου στον Μπένι. Τον άφησε εκτός συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα μέσα Ιανουαρίου ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες για τα εκτός σχεδίου. Αύξηση 20% έως 30% στις τιμές.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει: Τριπλή μεθόδευση για τη συγκάλυψη των απαγωγών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άδειασε τον Βενιζέλο ο Γιώργος και έδιωξε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Β. Βαλασόπουλο. Νέος κύκλος εσωστρέφειας και συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι κρυφές αυξήσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ακίνητα: Οι αριθμοί (και τα ποσά) πίσω από τις ανακοινώσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χρονιά αλλαγών για την Παιδεία. "Κλειδώνουν" οι μεταρρυθμίσεις στα Πανεπιστήμια.

ΕΘΝΟΣ: Υπό διωγμόν η ακίνητη περιουσία. 6 κεραμίδες για μικρούς, μεγάλους και "υποψήφιους" ιδιοκτήτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τριήμερο πράσινης τσόχας και χαρτοπαιξίας για το τελευταίο χωριό ως την Αθήνα αλλά να ξέρετε: Όποιος τραβάει από... ανεργία, εφορία, αντικειμενικές αξίες 31 καίγεται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψαλίδι" στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι έντεκα μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό κατά το 2006.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αλλαγές στους φόρους για πρώτη κατοικία. Ένθετο 8 σελίδων με τις νέες τιμές σε Θεσσαλονίκη, Δυτική Αττική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλυσίδα αυξήσεων με τις νέες τιμές ακινήτων. 8 σελίδες: οι αντικειμενικές σε Δυτ. Αττική-Θεσσαλονίκη.

ΕΣΤΙΑ: Να καταργηθή ο περιβόητος ΦΜΑΠ μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

ESPRESSO: Η χρονιά του Νίκου. Ο Χατζηνικολάου κέρδισε το δυσκολότερο στοίχημα της καριέρας του. Τα αστέρια της TV που έλαμψαν το 2005.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεύτερο πτυχίο για μια σίγουρη θέση δασκάλου. Απόφοιτοι σχολών "ανεργίας" σπουδάζουν εκ νέου στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ιδιωτικά ΑΕΙ στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου.

ΤΑ ΝΕΑ: 3+1 φοροπαγίδες με τις νέες τιμές. Αλαλούμ διαρκείας στα ακίνητα.

Η ΝΙΚΗ: Φτώχεια στην Παιδεία. "Ψαλίδι" στις κρατικές επιδοτήσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ κατά 35%.

PRESS TIME: "Έπαιξα κι έχασα 1 δισ. στο καζίνο". Ο επιχειρηματίας Ε. Ελευθερίου εξομολογείται για το μεγάλο πάθος που τον οδήγησε στην καταστροφή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκή Ένωση: Γενικό φακέλωμα από το 1998.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δημοσκόπηση του CHANNEL 9: Πρόσωπο της χρονιάς ο Καραμανλής.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οι Πακιστανοί "διαλύουν" ΕΥΠ και θα κάνουν ανασχηματισμό; Και μη χειρότερα!

TRAFFIC NEWS: Ψάχνουν με δορυφόρο τον φαρσέρ φάντασμα. Ο Big Brother της ΕΛΑΣ παρακολουθεί τα τηλέφωνα.

Η ΧΩΡΑ: Ένσημα ΙΚΑ. Πόσα και πώς θα αναγνωρίσετε αναδρομικά. Η νέα ρύθμιση που θα ισχύσει έως το 2008.

City Press: Πολιτικές αλλαγές φέρνει το 2006. Κυβερνητικός ανασχηματισμός με κυρίαρχη την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη.

METRO: Οι προκλήσεις του 2006. "Βαριά" η ατζέντα της νέας χρονιάς για την κυβέρνηση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δρόμο-δρόμο οι αντικειμενικές αξίες. Αναλυτικοί πίνακες για όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Οκτώ στους δέκα αναζητούν λύσεις στα... άστρα. Αβέβαιοι, ανασφαλείς και αγχωμένοι οι Θεσσαλονικείς ενόψει του 2006.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έρχονται ιδιωτικά ΑΕΙ. Έρευνα εισηγείται κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Παιδεία για να σωθεί.

Ακίνητα-Φόροι-Αντικειμενικές αξίες

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "διαστάσεις "κεφαλικού φόρου" παίρνει το φοροκυνηγητό στα ακίνητα, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες μικρής ή μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν τα... κάτω-πάνω στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, στα ενοίκια και στις μεταβιβάσεις ακινήτων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "αλυσιδωτές επιβαρύνσεις σε λογαριασμούς ΔΕΗ, έξοδα μεταβίβασης, φόρο εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση και ενοίκια, καθώς και σε φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών προκαλούν οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες από 1/1/2006. Κίνδυνος να εγκλωβιστούν στον ΦΜΑΠ 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα δεν είναι υπόχρεοι".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "σε κρυφές αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε κεντρικές οδούς δεκάδων περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με τη διάσπαση ορισμένων ζωνών και τη "μεταφορά" ακινήτων σε γειτονικές, ακριβότερες ζώνες, αλλά και σε ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των καταστημάτων μέσω των συντελεστών εμπορικότητας, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών".

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "τρεις συν μία φοροπαγίδες κρύβουν οι αυξήσεις-φωτιά των αντικειμενικών τιμών, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται το αλαλούμ με την ανακοίνωση των αντικειμενικών τιμών σε... δόσεις. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών και των εξόδων μεταβιβάσεων ακινήτων (συμβολαιογραφικά κλπ) που συνεπάγεται εξανεμίζει το όποιο όφελος από την αναπροσαρμογή των αφορολόγητων ορίων σε κληρονομιές και γονικές παροχές".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "την επίλυση του γρίφου που δημιουργείται με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ της πρώτης κατοικίας θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς εντοπίζεται πρόβλημα με τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίλυση του προβλήματος θα γίνει με υπουργικές αποφάσεις και με εγκυκλίους που θα εκδοθούν σύντομα, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου από την 1-1-200".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις στην αγορά πρώτης κατοικίας προκύπτουν από το συνδυασμοί των αλλαγών στη φορολογία ακινήτων που επιφέρει ο νέος νόμος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2006".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ο περιβόητος ΦΜΑΠ) είναι απαράδεκτος και πρέπει να καταργηθή. Τώρα που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η κατάργησίς του καθίσταται επιτακτική".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "ο νέος Χρόνος δεν θα είναι τόσο ευχάριστος για τους περισσότερους. Μας περιμένει το ραντεβού,όχι με την Ιστορία αλλά με την Εφορία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων".

Ανεργία-Μετεκπαίδευση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "για μια θέση δασκάλου στα δημόσια σχολεία διαγκωνίζονται πτυχιούχοι άλλων επιστημών, όπως φιλόλογοι, θεολόγοι, γεωλόγοι κά. Ο φόβος της ανεργίας οδηγεί όλο και περισσότερους αποφοίτους ΑΕΙ να λαμβάνουν μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων".

Υπόθεση καταγγελιών Πακιστανών μεταναστών

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "χρόνια πριν από το χτύπημα στους "δίδυμους πύργους" της Νέας Υόρκης, η ΕΕ είχε αποφασίσει και προχωρήσει σε σειρά αντιδραστικών μέτρων, που καταπατούν τα στοιχειώδη συλλογικά και ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα".

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ τονίζει ότι "το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα κάρφωσε την επιχείρηση με τους πακιστανούς σε μια προσπάθεια να τορπιλίσει τη συνεργασία της ΕΥΠ με τους Βρετανούς που σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια των κοινών και αποτελεσματικών ερευνών για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "επισήμως η κυβέρνηση σιωπά για τις αποκαλύψεις ότι, με έγκριση του πρωθυπουργού, στελέχη της ΕΥΠ, παρουσία Βρετανού πράκτορα, διενήργησαν τις απαγωγές Πακιστανών στη χώρα μας το καλοκαίρι. Ανεπισήμως, όμως, ενεργοποιείται "υπηρεσιακό παρασκήνιο", με στόχο να αποθαρρυνθούν να καταθέσουν στον εισαγγελέα τα θύματα ενώ οι φερόμενοι ως δράστες ζητούν άδεια από τον προϊστάμενο της ΕΥΠ για να διαβούν το κατώφλι της Δικαιοσύνης, δηλαδή εμμέσως πιέζουν ώστε να... εμποδιστούν να καταθέσουν".

Η εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "στην ουσία το Μαξίμου δεν αρνείται ότι έγιναν ανακρίσεις Πακιστανών, ωστόσο, για να προφυλάξει τον πρωθυπουργό, αφήνει να εννοηθεί ότι οι χειρισμοί ήταν του κ. Βουλγαράκη που είχε στο πρώτο στάδιο και τις συνεννοήσεις με τους Βρετανούς. Οι τελευταίοι, επίσης, είναι εκνευρισμένοι, τουλάχιστον με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της Αθήνας".

Παιδεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "στις βασικές αλλαγές εντός του 2006 η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία μη κυβερνητικών πανεπιστημίων, την εισαγωγή δύο κύκλων σπουδών, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των πανεπιστημιακών δασκάλων και στον τρόπο εξέλιξής τους".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σε ζήτημα προτεραιότητας αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται η ίδρυση μη κρατικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία και θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα στην αναθεώρηση του Συντάγματος - θέμα στο οποίο αναμένεται να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δεδομένη την θετική γνώμη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα ΑΕΙ".

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "την ίδια ώρα που ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης εγείρει το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί σε αδιέξοδο τα υφιστάμενα κρατικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς επιχειρεί να κάνει... οικονομία στις κρατικές δαπάνες περικόπτοντας κατά 35% τις επιχορηγήσεις προς αυτά τα Ιδρύματα".

Κυβέρνηση

Η METRO γράφει ότι "χρονιά προκλήσεων, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, θα είναι για την κυβέρνηση Καραμανλή το 2006. Η οικονομία παραμένει και το νέο έτος η μεγαλύτερη των προκλήσεων, με μεγάλο στοίχημα τη μείωση των ελλειμμάτων, τη διατήρηση της ανάπτυξης, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις".

Η City Press αναφέρει ότι "παρ΄ότι οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και του χρόνου διεξαγωγής του παραμένουν ασαφείς και, ενίοτε, αλληλοσυγκρουόμενες, η συζήτηση εντός της κυβέρνησης για το θέμα παραμένει 'στην πρώτη γραμμή', έστω κι αν όλα τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι το θέμα δεν τα απασχολεί".

ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "σαφές χτύπημα στον πολιτογραφημένο ως κορυφαίο εσωκομματικό του αντίπαλο Ευάγγελο Βενιζέλο επεχείρησε να επιφέρει αργά χθες το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν τον τοποθέτησε επικεφαλής της κομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος παρότι διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "με μία απόφαση 'εξπρές' ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αφήνει τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο εκτός των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το σίριαλ των σχέσεων των δύο ανδρών, ως φαίνεται, δεν σταμάτησε στο 'κόψιμο' του συνταγματολόγου κ. Βενιζέλου από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό".

Η Espresso υποστηρίζει ότι " 'φωτιές' έχουν ανάψει στο ΠΑΣΟΚ χρονιάρες μέρες οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι κόντρες στο εσωκομματικό σκηνικό δίνουν και παίρνουν είτε αυτές αφορούν βουλευτές με μέλη της εκλογικής επιτροπής είτε υποψηφίους με τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τους τοπικούς βουλευτές".

ΙΚΑ

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "λύση ανάσα για τους εργαζομένους που υπάγονται σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης του ΙΚΑ. Ο οργανισμός παρέχει πλέον το δικαίωμα αναδρομικής αναγνώρισης ενσήμων με μεταβατική ισχύ έως το 2008. Προτεραιότητα στο Ταμείο όπου ο ασφαλισμένος έχει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης".

Αρχεία Φόρεϊν Όφις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τις άγνωστες πτυχές της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά την πτώση της δικτατορίας, "φωτίζουν" τα μυστικά αρχεία του Φόρεϊν Όφις για τι 1975, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει από τα κείμενα που αποδεσμεύτηκαν, οι Βρετανοί θεωρούσαν ότι μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν σε θέση να βγάλει την Ελλάδα από τη δικτατορία. Μάλιστα, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ήταν η ζωή του και έδειχνε αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο το οποίο είχε κληρονομήσει".

Αυτοκίνητο-Φωτιά

Η Press Time αναφέρει ότι "ο χωρισμός από τη σύζυγο του και το γεγονός πως δεν έβλεπε συχνά τα παιδιά του θόλωσαν το μυαλό του. Οι προσπάθειες για επανασύνδεση έπεσαν όλες στο κενό. Προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ίσως την τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και εγκατέλειψε το φλεγόμενο αυτοκίνητό του μπροστά στην πόρτα του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών, χθες τα ξημερώματα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία πείνας στο Γουαντάναμο

Σχεδόν όλοι παραμένουν τρία χρόνια χωρίς δίκη μέσα στο κολαστήριο

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρατουμένων που συμμετέχουν σε απεργία πείνας μέσα στο στρατόπεδο - φυλακή του Γουαντάναμο, στην Κούβα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου αυτή τη στιγμή 84 από τους περίπου 500 κρατούμενους αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε τροφή.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ότι η υπόθεση λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εξαναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας από τους δεσμώτες τους.

Οι απεργίες πείνας στο Γουαντάναμο έχουν αρχίσει πριν πέντε μήνες, και τον περασμένο Σεπτέμβριο κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή 130 εγκλείστων σε αυτές.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η απεργία πείνας αποτελεί απόπειρα των κρατουμένων να προσελκύσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Από την άλλη πλευρά δικηγόροι των κρατουμένων λένε ότι οι πελάτες τους κατέφυγαν σε αυτή την απέλπιδα κίνηση για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο όσο και για το γεγονός ότι παραμένουν επί τρία χρόνια έγκλειστοι χωρίς να έχουν δικαστεί.


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Βία και έρευνα καταγγελιών στο Ιράκ

Το σχηματισμό νέας κυβέρνησης επιδιώκει ο πρόεδρος του Ιράκ

Διεθνείς παρατηρητές λένε ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τις καταγγελίες για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στο Ιράκ πριν δύο εβδομάδες, καθώς οι παρατάξεις που δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία ζητούν να ξαναστηθούν κάλπες.

Η πρόταση της Διεθνούς Αποστολής Εκλογικών Παρατηρητών στο Ιράκ χαιρετίστηκε από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την αντιπολίτευση.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η κυβερνώσα παράταξη θρησκευτικών σιιτικών κομμάτων διατηρεί μεγάλο προβάδισμα, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η επαναξιολόγηση των εκλογών θα καθυστερήσει περαιτέρω την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Πάντως το Ιράκ παραμένει βυθισμένο σε κύκλο ατέρμονης βίας. Στο τελευταίο αιματηρό περιστατικό ένοπλοι επιτέθηκαν στην πόλη Λατιφίγια, νοτίως της Βαγδάτης, και σκότωσαν ένδεκα μέλη μιας σιιτικής οικογένειας.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι βομβάρδισαν χωριό κοντά στην πόλη Κιρκούκ σκοτώνοντας δέκα αντάρτες, αν και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η επιδρομή προκάλεσε θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, στο Μπαϊτζί, διέκοψε την παραγωγή του τις τελευταίες εννέα ημέρες εξαιτίας της άρνησης των οδηγών βυτιοφόρων να φορτώσουν πετρέλαιο μετά τις απειλές που δέχθηκαν για τη ζωή τους, απειλές που συνέπεσαν με την ανακοίνωση αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Πετρελαίου στη Βαγδάτη, Άσεμ Τζιχάντ, η αναστολή λειτουργίας του διυλιστηρίου στοιχίζει 20 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως και αναγκάζει την κυβέρνηση της Βαγδάτης να καταφύγει σε εισαγωγές μαύρου χρυσού.

Ελλείψεις καυσίμων παρατηρούνται σε μια χώρα που παρήγαγε 2 εκ. βαρελιών ημερησίως !

Παρά το γεγονός ότι από τη λήξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν περάσει δυόμισι χρόνια, και έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της πετρελαϊκής υποδομής, η παραγωγή καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει φθάσει ακόμα τα επίπεδα πριν από την αμερικανοβρετανική εισβολή.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεζ Κατσίνσκι, υπέγραψε - όπως αναμενόταν - την παράταση για ένα χρόνο της παρουσίας στρατευμάτων της χώρας του στο Ιράκ.

Όπως είναι γνωστό στις αρχές της εβδομάδας ο Πολωνός πρωθυπουργός Καζιμίερζ Μαρτσινκίεβιτς άλλαξε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για άμεση στρατιωτική αποχώρηση από το Ιράκ, και προανήγγειλε ότι από τις αρχές Μαρτίου θα μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των Πολωνών στρατιωτών, από τους 1.450 που είναι σήμερα σε 900.


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005 - 05:26 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσοίωνες προβλέψεις

Η τρώση του κύρους του στρατεύματος, η αύξηση των φορολογικών βαρών και της τιμής της ενέργειας, αλλά και η απελπιστική κατάσταση των σεισμοπαθών στο Κασμίρ είναι τα θέματα που σχολιάζονται στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

«Οι ανώτατοι γαλονάδες αγωνίζονται για να διασώσουν την καλή φήμη του στρατού» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian).

Ρεπορτάζ του συντάκτη αμυντικών θεμάτων, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ, αποκαλύπτει ότι σε διαβαθμισμένο μνημόνιο που διέρρευσε, ο υποδιοικητής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρει πόσο ανήσυχοι είναι οι στρατιωτικοί διοικητές για την τρωθείσα φήμη του στρατεύματος, ιδίως μετά τη δημοσίευση καταγγελιών και την εκδίκαση υποθέσεων βασανισμού Ιρακινών πολιτών από Βρετανούς στρατιώτες.

Μάλιστα το μνημόνιο, αφού χαρακτηρίζει τις υποθέσεις αυτές «επώδυνη διαδικασία», προβλέπει ότι το 2006 προμηνύεται γεμάτο δοκιμασίες για τα βρετανικά στρατεύματα.

Προβλήματα προσχολικής φροντίδας

Με τον πρωτοσέλιδο «Ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία» η εφημερίδα Τάιμς (The Times) γράφει ότι «η κρίση στον τομέα της προσχολικής φροντίδας ανάγκασε την κυβέρνηση να διαθέσει έσοδα από φόρους για να επιδοτήσει ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα δοθούν από την κυβέρνηση ως εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί έως και 10 χιλιάδες στερλίνες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς οι επιθεωρητές του υπουργείου Παιδείας διαπιστώνουν σε εκθέσεις τους «ελλείψεις προσωπικού, υποβαθμισμένες συνθήκες ασφάλειας και έλλειψη καθαριότητας, ακόμα και σε μέρη όπου η προσχολική φροντίδα κοστίζει στους γονείς 200 λίρες την εβδομάδα».

Άσχημα νέα για τα βρετανικά νοικοκυριά έχει η πρώτη σελίδα της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ(The Daily Telegraph), η οποία εκτιμά ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού και θέρμανσης θα εξακοντιστούν στα ύψη για μια ακόμη φορά από τις αρχές του χρόνου.

«Το κάθε σπίτι θα πρέπει να πληρώσει μέσα στο νέο χρόνο 100 λίρες περισσότερο για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, λένε οι εδικοί. Μάλιστα εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις τους, τότε συνολικά τα τρία τελευταία χρόνια οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζουν αύξηση 50%» σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Ερώτημα προς τη διεθνή κοινότητα

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) επιλέγει ως πρώτο θέμα την ανθρωπιστική κρίση στο Κασμίρ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που επέζησαν από το πλήγμα του Εγκέλαδου, απειλούνται πλέον από το ψύχος.

«Εγκαταλελειμμένοι - μια δεύτερη καταστροφή πλήττει το Κασμίρ - Γιατί ο κόσμος δεν έκανε τίποτα για να την προλάβει;» αναρωτιέται η εφημερίδα δημοσιεύοντας φωτογραφίες και ρεπορτάζ από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ανταποκριτής της Ιντιπέντεντ σε ορεινά χωριά της περιοχής μεταδίδει ότι οι κάτοικοι που έχουν μείνει άστεγοι άρχισαν να υποκύπτουν στο πολικό ψύχος και τις ασθένειες όπως η πνευμονία. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα βρέφη και τα νήπια, καθώς οι τόσο απαραίτητες ιατρικές προμήθειες δεν έχουν φτάσει στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.