Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-26

  1. Επίθεση με αέριο σε ρωσικό πολυκατάστημα
  2. Αιματηρή έξοδος των Χριστουγέννων
  3. «Επιστρέφοντας στην παραλία του θανάτου»
  4. «Ανεπιθύμητοι» στο Ιράκ
  5. Ικανοποίηση για δικαιοσύνη της Λιβύης
  6. Ο κόσμος τιμά τα θύματα του τσουνάμι

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2005 - 17:33 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση με αέριο σε ρωσικό πολυκατάστημα

Παρόμοιοι μηχανισμοί βρέθηκαν και σε άλλα καταστήματα της αλυσίδας Μακσιντομ

Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο μετά τη διαρροή αερίου από κύλινδρο με ωρολογιακό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε κατάστημα της αλυσίδας Μάκσιντομ στην Αγία ΟΠετρούπολη της Ρωσίας.

Παρόμοιοι μηχανισμοί βρέθηκαν σε τρία άλλα καταστήματα της αλυσίδας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι πιο πιθανό οι δράστες να ήταν εγκληματίες παρά τρομοκράτες.

Οι επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων είναι συχνό φαινόμενο στη Ρωσία.

Μία από τις χειρότερες εμπρηστικές επιθέσεις έγινε τον Ιούλιο εναντίον καταστήματος στην πόλη Ούκτα στη βόρεια Ρωσία που κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η αλυσίδα Μάκσιντομ καταστημάτων επίπλων και οικιακών ειδών είχε λάβει απειλητικές επιστολές.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις το αέριο που χρησιμοποιήθηκε αποτελείται από διοξείδιο, υδρογόνο και θείο, είναι μια ουσία που προστίθεται στο φυσικό αέριο για να αποκτήσει οσμή και είναι δηλητηριώδες σε μεγάλες ποσότητες.


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2005 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρή έξοδος των Χριστουγέννων

Η φετινή έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν μειωμένη κατά 6% σε σύγκριση με την περσινή.

Ωστόσο, και φέτος σημειώθηκαν 27 θανατηφόρα δυστυχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα στα οποία έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι, από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

Η Τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή για να διευκολύνει την ομαλή επάνοδο όλων όσων πέρασαν το τριήμερο των Χριστουγέννων μακριά από τις πόλεις.

75 κλιμάκια της Τροχαίας πραγματοποιούν ελέγχους στα εθνικά οδικά δίκτυα για υπέρβαση ταχύτητας και επικίνδυνους ελιγμούς ενώ συνεχίζονται τα αλκοτέστ.

Από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι και τα Χριστούγεννα τα συνεργεία της Τροχαίας έκαναν αλκοτέστ σε πάνω από 7 χιλιάδες οδηγούς από τους οποίους 12 οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2005 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Επιστρέφοντας στην παραλία του θανάτου»

Η θλιβερή επέτειος της συμπλήρωσης ενός έτους από τα φονικά τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία εξαιτίας της ισχυρότερης τα τελευταία 40 χρόνια σεισμικής δόνησης στη Σουμάτρα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων.

«Ένας χρόνος μετά και η άσπλαχνη θάλασσα είναι ήρεμη», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ» ( Independent).

Σε άλλο τίτλο του δισέλιδου αφιερώματος η βρετανική εφημερίδα γράφει: «Συντετριμμένοι οι επιζώντες θυμούνται το κύμα που τους αφαίρεσε την αθωότητα».

«Ξανακτίζοντας τα διαλυμένα σπίτια και τις ζωές στον απόηχο του μεγάλου κύματος», επισημαίνει για το ίδιο θέμα η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegrpah).

Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας εγείρει η «Τάιμς» (The Times) με τον εξής τίτλο: «224 εκατομμύρια δολάρια παραμένουν αναξιοποίητα σε λογαριασμούς φιλανθρωπικών οργανώσεων».

Και τέλος στην «Ντέιλι Μέιλ» (Daily Mail)διαβάζουμε: «Επιστρέφοντας στην παραλία του θανάτου».

Το άρθρο αναφέρεται στους εκατοντάδες Βρετανούς που έχουν μεταβεί στη νοτιοανατολική Ασία για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του τσουνάμι.

Παραδίδεται ο Μλάντις;

«Ο στρατηγός των Σέρβων Μλάντις διαπραγματεύεται την παράδοσή του στη Χάγη», επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Σερβοβόσνιος καταζητούμενος Ράτκο Μλάντις βρίσκεται σε συνομιλίες με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, στις οποίες φέρεται να εκθέτει τους όρους της παράδοσής του.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Βελιγραδίου, Μάρκο Νίκοβιτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Μίνα» ότι ο Μλάντις έχει ζητήσει την οικονομική αποκατάσταση των συνεργατών του και της οικογενείας του καθώς και την χορήγηση αμνηστίας σε όσους του προσέφεραν καταφύγιο αυτά τα χρόνια.

«Κανείς από την κυβέρνηση δε σχολίασε τις δηλώσεις του Νίκοβιτς», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Παγετός και σφοδρές χιονοπτώσεις στα ανατολικά της Βρετανίας», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βρετανία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία συνιστά στους αυτοκινητιστές να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις.


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανεπιθύμητοι» στο Ιράκ

Πέντε Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν σε επίθεση της ιρακινής αντίστασης κατά σημείου ελέγχου βόρεια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία κατά την επίθεση σκοτώθηκαν επίσης έξι αντάρτες.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Πίτερ Πέις δήλωσε ότι η πλειονότητα των Ιρακινών πολιτών επιθυμεί την άμεση αποχώρηση των Αμερικανών και των λοιπών αλλοδαπών στρατιωτών από το Ιράκ.

Ο Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας μες το 2006, διευκρίνισε, όμως, ότι η κατάσταση επανεξετάζεται σε μηνιαία βάση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική τηλεόραση, ο στρατηγός Πίτερ Πέις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών εάν η ιρακινή αντίσταση εντείνει την ένοπλη δράση της.


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2005 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση για δικαιοσύνη της Λιβύης

Την οργή τους εξέφρασαν οι συγγενείς των παιδιών που μολύνθηκαν

Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Βουλγαρία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λιβύης να ακυρώσει την θανατική ποινή που είχε επιβάλει στις πέντε Βουλγάρες νοσηλεύτριες και στον Παλαιστίνιο γιατρό με το σκεπτικό ότι εσκεμμένα μόλυναν εκατοντάδες παιδιά με τον ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ.

Το δικαστήριο ζήτησε την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Οι νοσηλεύτριες και ο γιατρός έχουν ήδη εκτίσει επτά χρόνια φυλάκισης και δηλώνουν ότι είναι τα «εξιλαστήρια θύματα» των κακών συνθηκών υγιεινής του νοσοκομείου, στο οποίο εργάζονταν.

Επίσης καταγγέλλουν ότι οι ομολογίες τους αποσπάστηκαν έπειτα από βασανιστήρια.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη πεθάνει 50 παιδιά.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκέοργκι Παρβάνοφ εξέφρασε την ελπίδα να «θριαμβεύσει η δικαιοσύνη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ευελπιστεί σε μια ταχεία και δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για τη γρήγορη επιστροφή των νοσηλευτριών στην πατρίδα τους.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κατηγούν τη Λιβύη για κατασκευή στοιχείων.

Οργισμένοι δήλωσαν οι γονείς των παιδιών, λέγοντας ότι με την επανάληψη της δίκης το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η παράταση της αγωνίας τους .

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκτιμάται ότι ανήκει στην πολιτική βούληση του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι για προσέγγιση της Δύσης.


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2005 - 05:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ο κόσμος τιμά τα θύματα του τσουνάμι

Παιδιά ντυμένα στα λευκά παρέλασαν στην Ταϊλάνδη

Κορυφώνονται σήμερα οι επιμνημόσυνες δεήσεις για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τσουνάμι, το οποίο έπληξε πριν από ένα χρόνο χώρες του ινδικού ωκεανού από την Ασία έως την Αφρική.

Τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα προκλήθηκαν μετά τη σεισμική δόνηση στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, η οποία θεωρείται η ισχυρότερη των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με την επίσημο απολογισμό 223.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας, η οποία επλήγη περισσότερο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, το λεπτό που πριν από ένα χρόνο είχαν φτάσει στις ακτές της ινδονησιακής επαρχίας τα πρώτα πανύψηλα κύματα.

Ήχησαν , επίσης, σειρήνες με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του συστήματος προειδοποίησης φυσικών καταστροφών.

Όπως, όμως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο Άτσεχ, δεκάδες χιλιάδες επιζώντες ζουν ακόμα σε προσωρινά καταλύματα και υπολογίζεται ότι πρέπει να χτιστούν στην περιοχή τουλάχιστον 80.000 νέες κατοικίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο αναγνώρισε ότι την επομένη του τσουνάμι πολλές από τις οικογένειες των Βρετανών θυμάτων δεν έτυχαν της καλύτερης αντιμετώπισης από τους Βρετανούς αξιωματούχους στις πληγείσες χώρες.

Στην Ταϊλάνδη, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, κυρίως τουρίστες, πραγματοποιούνται έξι επίσημες τελετές μνήμης.

Στη Σρι Λάνκα ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας, Μαχίντα Ρατζαπακάσε θα παραστεί σε τελετή στο χωριό Περαλίγια, όπου τα κύματα παρέσυραν ένα ολόκληρο τρένο.

Μετά τη δύο λεπτών σιγή ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα 31.000 θύματα του τσουνάμι.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ήταν η «πλέον γενναιόδωρη και άμεση επιχείρηση στην ιστορία του οργανισμού».

Εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.