Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-24

  1. Γιορτινό στεφάνι για Αθήνα και Λευκωσία
  2. Πόσα φρούτα κάθε μέρα την ασθένεια κάνουν πέρα;
  3. Καλήν εσπέραν άρχοντες
  4. Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Αίγυπτο
  5. Αντίο του «Προμηθέα των Πάγων»
  6. Κάλεσμα συνεργασίας, επεισόδια βίας
  7. Πτώση Αντόνοφ στο Αζερμπαϊτζάν
  8. Στη φυλακή η αντιπολίτευση
  9. Τσουνάμι ένας χρόνος μετά
  10. Στη φυλακή η αντιπολίτευση
  11. Ήρθη το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό
  12. Έρευνες και σε τεμένη των ΗΠΑ
  13. Τσουνάμι ένας χρόνος μετά
  14. Χριστούγεννα της αναθεώρησης

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 21:39 (Ώρα Λονδίνου)

Γιορτινό στεφάνι για Αθήνα και Λευκωσία

Χριστουγεννιάτικος καιρός στα ορεινά της Αττικής

Στα λευκά άρχισαν να ντύνονται τα ορεινά της Αττικής χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί προς το παρόν προβλήματα σε βασικούς άξονες.

Διακοπή της κυκλοφορίας υπάρχει μόνο στο δρόμο από τη Μονή Κλειστών προς τα Δερβενοχώρια.

Σύμφωνα με την Τροχαία, χιόνισε στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στο Καπανδρίτι και στη Μαλακάσα, αλλά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στους άλλους δρόμους διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Συνεργεία της Νομαρχίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να επέμβουν αν χρειαστεί καθώς εκτιμάται ότι κατά τις πρωϊνές ώρες θα επικρατήσει παγετός.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για την Κυριακή των Χριστουγέννων καιρό γενικά αίθριο, με ασθενείς από δυτικές διευθύνσεις και θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια διαμερίσματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εξάλλου τα πρώτα χιόνια άρχισαν να πέφτουν στην Κύπρο την Παρασκευή, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής αστυνομίας, χιόνισε στην περιοχή του όρους Τροόδο.

Επίσης όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος έχουν καταστεί ολισθηροί και είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Στη Λευκωσία προβλέπεται ότι ο καιρός την Κυριακή των Χριστουγέννων θα είναι αίθριος με χαμηλές θερμοκρασίες (-2 έως 11 βαθμούς Κελσίου) και ανέμους μέτριους βορειοδυτικής προέλευσης.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Πόσα φρούτα κάθε μέρα την ασθένεια κάνουν πέρα;

Λαχανικά και φρούτα συναπαρτίζουν μια επαρκέστατη φυσική ασπίδα κατά των ασθενειών

Η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μονάδων από ορισμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας, υποστηρίζουν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Οι σωτήριες για τον ανθρώπινο οργανισμό τροφές είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φασόλια, το καλαμπόκι, τα καρότα, τα λαχανικά με σκούρο φύλλωμα και τα εσπεριδοειδή, σύμφωνα με τη μελέτη που διενέργησαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Καλιφόρνια.

Στα πλαίσια της έρευνας έγινε σύγκριση των διατροφικών συνηθειών από δείγμα 2.232 ανθρώπων, 532 πασχόντων από καρκίνο στο πάγκρεας και 1.500 μη ασθενούντων.

Τα πορίσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «Καρκίνος, Επιδημιολογία, Βιο-δείκτες και Πρόληψη» (Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention Journal).

Σε παρόμοια συμπεράσματα είχαν καταλήξει ανάλογες έρευνες στο παρελθόν, εκτιμώντας ότι η κατανάλωση εννέα ή οκτώ μερίδων οποιουδήποτε φρούτου η λαχανικού προφυλάσσει από τις καρκινογενέσεις.

Αλλά τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της επαράτου νόσου από άλλα.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα νωπά λαχανικά αποδεικνύονται περισσότερο ευεργετικά για τη υγεία από τα μαγειρεμένα.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας αν και δεν εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα άλλων μορφών της νόσου, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και του στήθους, εντούτοις είναι περισσότερο θανατηφόρος.

Μόνο στη Βρετανία περισσότεροι από 10 χιλιάδες ασθενείς αποβιώνουν κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Μία εκ των συντακτών της μελέτης η δόκτωρ Ελίζαμπεθ Χόλι, είπε στο BBC: «Η επιβεβαίωση ότι απλές αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά για τη διατροφή μας μπορούν να μας παρέχουν σημαντική προστασία εναντίον της ασθένειας αποτελεί το βασικό συμπέρασμα».

Πάντως οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι στην πρόληψη της ασθένειας μπορεί να συνέβαλαν όχι αποκλειστικά τα φρούτα και λαχανικά αλλά και οι τροφές που συνοδεύουν.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου)

Καλήν εσπέραν άρχοντες

Με χριστουγεννιάτικα κάλαντα αντήχησε το Μέγαρο Μαξίμου

Οι Έλληνες σε όλη την Οικουμένη στέλνουν και δέχονται το νέο της Θείας Γέννησης με παραδοσιακά κάλαντα, τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικές επιστολές και γραπτά μηνύματα.

Τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές καθώς από το πρωί του Σαββάτου και παρά το τσουχτερό κρύο, ξεχύθηκαν στους δρόμους, στις γειτονιές και τα σπιτικά για να αναγγείλουν τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Στο γιορτινό κλίμα και οι πολιτικοί ηγέτες δέχθηκαν τις μαθητικές χορωδίες και τους μουσικοχορευτικούς συλλόγους στα γραφεία τους, άκουσαν τα παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια ανταλλάσσοντας ευχές και μοιράζοντας δώρα.

Στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσα, μπροστά από το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, έψαλαν τα κάλαντα παιδιά της Ένωσης Πολυτέκνων Γυναικών Ελλάδος «Ροδιά» και η Παιδική Χορωδία «Σπ. Λάμπρου».

Τα παιδιά της χορωδίας αφιέρωσαν στον πρωθυπουργό ένα τραγούδι και ένα ποίημα, ενώ μαζί με τις ευχές για καλή πρόοδο, υγεία και ευτυχία έλαβαν από τον πρωθυπουργό γλυκά, «γούρια» και δώρα.

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης έψαλαν τα κάλαντα η φιλαρμονική της Πυροσβεστικής και τα παιδιά των αστυνομικών.

Κάλαντα στην αντιπολίτευση

Στη Χαριλάου Τρικούπη, τα κάλαντα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, έψαλαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Μάλιστα, απήγγειλαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ποίημα, με το οποίο τον καλούσαν να προχωρήσει στο δρόμο της αλλαγής.

Κάλαντα στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Τα κάλαντα έψαλαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επίσης, τα παιδιά των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και η Πανηπειρωτική Ένωση Ελλάδος, ενώ προηγουμένως ο Γ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί με τη σύζυγό του, Άντα, και μοίρασε δώρα στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, όπου φιλοξενούνται παιδιά και μητέρες που έχουν υποστεί κακοποίηση ή έχουν εγκαταλειφθεί.

Τα κάλαντα έψαλε το πρωί στην Αλέκα Παπαρήγα το παιδικό τμήμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Η γενική γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωσε ότι θερμές ευχές δε φθάνουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της νεολαίας και να ανακουφίσουν τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου από τα οξυμένα προβλήματά τους.

Επίσης, διαβεβαίωσε, ότι το 2006 το κόμμα της «θα προσπαθήσει με μεγαλύτερη επάρκεια, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να διεκδικήσει όσο γίνεται κάποιες κατακτήσεις που είναι εντελώς αναγκαίες για να μπορέσει ο λαός να ανακουφιστεί και κυρίως να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να αντεπιτεθεί».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος άκουσε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα παιδιά του σχολείου του Συλλόγου Φιλιππινέζων στην Ελλάδα «ΚΑΣΑΠΙ». Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε, πως «σύμφωνα με το Ευαγγέλιο το πρώτο πράγμα που βίωσε ο Χριστός ως βρέφος ακόμα, ήταν η μετανάστευση από τη Βηθλεέμ στην Αίγυπτο λόγω των σφαγών του Ηρώδη».

Τόνισε επίσης πως οι σφαγές και η φτώχια συνεχίζονται, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μετανάστευση. Και κατέληξε: «Το μήνυμα επομένως της ειρήνης, της αλληλεγγύης δε μπορούσε να το πουν καλύτερα παρά τα καλά παιδιά και οι φοβεροί τραγουδιστές που είναι αγοράκια και κοριτσάκια, από τους Φιλιππινέζους και τις Φιλιππινέζες που δουλεύουν στην πατρίδα μας σήμερα».

Και ολυμπιακό αγώνισμα τα κάλαντα

Εντυπωσιακή ήταν και η χριστουγεννιάτικη παρουσία των γυναικών Ολυμπιονικών στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας, όπου με τρίγωνα και τις στολές της Εθνικής Ελλάδας έψαλλαν τα κάλαντα.

Τη χριστουγεννιάτικη ομάδα αποτελούσαν οι Σοφία Μπεκατώρου, Αθανασία Τζουμελέκα, Εύη Μωραΐτου, Ευτυχία Καραγιάννη, Κατερίνα Θάνου, Β. Καζομπόλη.

Τα έσοδα τους από τα κάλαντα διατίθενται στο Δίκτυο Καταπολέμησης της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Τέλος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο τα κάλαντα έψαλλαν παιδικές χορωδίες, λυκόπουλα και ναυτοπρόσκοποι με το παραδοσιακό καράβι ανά χείρας, ενώ βρακοφόροι από την Κρήτη του αφιέρωσαν μαντινάδα σχετική με το λόγο του.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 19:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Αίγυπτο

Ο καταδικασθείς ήρθε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Αίγυπτο να αποφυλακίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αϋμάν Νουρ, ο οποίος καταδικάστηκε το Σαββάτο σε πενταετή φυλάκιση για πλαστογραφία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου η καταδίκη του κ. Νουρ θέτει εν αμφιβόλω την προσήλωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τις ατομικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Ο Σκοτ Μακλίλαν εξέφρασε «βαθειά ανησυχία» και κάλεσε εκ μέρους των ΗΠΑ την αιγυπτιακή κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους της Αιγύπτου στο πνεύμα της εκπεφρασμένης επιθυμίας της για αύξηση της πολιτικής ευρύτητας και του διαλόγου στους κόλπους της αιγυπτιακής κοινωνίας και, για ανθρωπιστικούς λόγους να απελευθερώσει τον κ. Νουρ.

Ο Αϋμάν Νουρ, ο οποίος ανεδείχθη δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου το Σεπτέμβριο, κατηγορείται για πλαστογράφηση υπογραφών κατά την εγγραφή μελών στο κόμμα του.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εις βάρος του κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Δεύτερος στις προεδρικές εκλογές είχε έλθει ο καταδικασθείς

Κατά την ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου ο αρχηγός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε υβριστικά συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πολιτικός νοσηλευόταν αυτό το διάστημα εξαιτίας της απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του.

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Αϋμάν Νουρ δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση ανήκει «στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας».

Ο συγκατηγορούμενος Αϋμάν Ισμαήλ ομολόγησε ότι πλαστογράφησε έγγραφα για λογαριασμό του Αΐμάρ Νουρ.

Αργότερα, ωστόσο, απέσυρε την ομολογία του, η οποία, είπε ότι αποσπάστηκε από τις αρχές με απειλές προς την οικογένειά του.

Οι ΗΠΑ είχαν στις αρχές του έτους υποστηρίξει ότι η δίκη του Νουρ αποτελεί δοκιμασία για τη στάση του Καΐρου απέναντι στη δημοκρατία και τους αντιφρονούντες.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 15:55 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο του «Προμηθέα των Πάγων»

Προς τιμήν του Νόρμαν Βον, ένα βουνό της Ανταρκτικής φέρει το όνομά του

Ο Αμερικανός εξερευνητής Νόρμαν Βον, απεβίωσε την παραμονή των Χριστουγέννων, πλήρης ημερών και εμπειριών, σε ηλικία 100 χρονών.

Στη διάρκεια της ογδοντάχρονης καριέρας του ο συνταγματάρχης Βον διέσχισε την Ανταρκτική περισσότερες φορές από κάθε άνθρωπο.

Σε ηλικία 20 ετών παράτησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και οδήγησε για πρώτη την αμερικανική αποστολή με τα αγαπημένα του σκυλιά, Χάσκι, στο Νότιο Πόλο.

Για τελευταία φορά -σε ηλικία 94 ετών- διέτρεξε με έλκηθρο απόσταση 800 χιλιομέτρων στην παγωμένη ήπειρο.

Στα 96 του χρόνια μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα στην Αλάσκα, λίγο πριν τους τελευταίους χειμερινούς Αγώνες.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 98 γενέθλιά του αυτός και η σύζυγός του κατέκτησαν μια βουνοκορφή της Ανταρκτικής, ύψους 3.140 μέτρων.

Προς τιμήν του η κορυφή αυτή φέρει το όνομά του, Όρος Βον.

Όταν τον ρωτούσαν τη συμβουλή του για μελλοντικούς εξερευνητές ο Βον έλεγε: «Ονειρευτείτε μεγάλα κατορθώματα και τολμήστε να αποτύχετε».

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο γιόρτασε τα εκατοστά του γενέθλια στο Άνκορειτζ της Αλάσκα, πίνοντας σαμπάνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που κατανάλωσε αλκοόλ, εκτός του οίνου της Θείας Ευχαριστίας.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 14:27 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλεσμα συνεργασίας, επεισόδια βίας

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καταγγέλλεται ως προϊόν νοθείας

Στο Ιράκ ο συνασπισμός κομμάτων της Σιτικής πλειοψηφίας κάλεσε τους Σουνίτες να δεχθούν την ετυμηγορία της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Επίσης οι Σουνίτες καλούνται να απόσχουν του αιτήματός τους για επανάληψη των εκλογών.

Εκπρόσωπος της «Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας», που απαρτίζεται από σιιτικά θρησκευτικά κόμματα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με Σουνίτες και Σιίτες μη θρησκευτικούς ηγέτες για την πιθανότητα συμμετοχής τους στη νέα κυβέρνηση, που έχει τετραετή θητεία.

Χθες δεκάδες χιλιάδες Σουνίτες και Σιίτες διαδήλωσαν σε πολλές ιρακινές πόλεις διαμαρτυρόμενοι για περιστατικά νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή έχει δεχθεί καταγγελίες για πάνω από χίλια περιστατικά καλπονοθείας, σε ορισμένες περιφέρειες τόσο σοβαρά ώστε επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Εξάλλου η κεντρική εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να απαγορεύσει την εκλογή 100 υποψηφίων βουλευτών επειδή - όπως υποστηρίζει - διατηρούν δεσμούς με το μπααθικό κόμμα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εννέα νέα θύματα στη Βαγδάτη

Στο μεταξύ η Βαγδάτη γνώρισε άλλη μια ημέρα αιματηρών επιθέσεων με αποτέλεσμα το θάνατο εννέα Ιρακινών.

Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από οπλοφόρους οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους στη νότια συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας Ντούρα.

Άλλοι τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από ανάλογη επίθεση σε μια άλλη νότια συνοικία της Βαγδάτης.

Ένας ιρακινός αξιωματικός και ένας ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στην πόλη.

Τέλος ένας πολίτης έχασε τη ζωή του από τη ρίψη όλμου στο σπίτι του στη Χάντρα, στη δυτική Βαγδάτη.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 12:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πτώση Αντόνοφ στο Αζερμπαϊτζάν

Νεκροί είναι και οι 23 επιβαίνοντες του αεροσκάφος που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ-140 με προορισμό την πόλη Ακτάου του Καζακστάν εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου δήλωσε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν οκτώ αλλοδαποί πολίτες από τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Τουρκία, τη Γεωργία και το Καζακστάν.

Ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών έχουν μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος και προσπαθούν να ανασύρουν τις σορούς των θυμάτων.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι η διεξαγωγή της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Στη φυλακή η αντιπολίτευση

Ο Αϊμάν Νουρ ήρθε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αϊμάν Νουρ, ο οποίος κατηγορείτο για απάτη.

Ο Νουρ, ο οποίος ανεδείχθη δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου το Σεπτέμβριο, κατηγορείται για πλαστογράφηση υπογραφών κατά την εγγραφή μελών στο κόμμα του.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εις βάρος του κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Κατά την ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου ο αρχηγός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε υβριστικά συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πολιτικός νοσηλευόταν αυτό το διάστημα εξαιτίας της απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του.

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Αΐμάρ Νουρ δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση ανήκει «στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας».

Ο συγκατηγορούμενος Αϊμάρ Ισμαήλ ομολόγησε ότι πλαστογράφησε έγγραφα για λογαριασμό του Αΐμάρ Νουρ.

Αργότερα, ωστόσο, απέσυρε την ομολογία του, η οποία, είπε ότι αποσπάστηκε από τις αρχές με απειλές προς την οικογένειά του.

Οι ΗΠΑ είχαν στις αρχές του έτους υποστηρίξει ότι η δίκη του Νουρ αποτελεί δοκιμασία για τη στάση του Καΐρου απέναντι στη δημοκρατία και τους αντιφρονούντες.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Τσουνάμι ένας χρόνος μετά

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε δύο 24ωρα από το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές της νοτιοανατολικής Ασίας και έσπειρε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης.

Οι βρετανικές εφημερίδες με την αφορμή της θλιβερής αυτής επετείου μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης.

«Οι ξεχασμένοι» είναι ο τίτλος της «Ντέιλι Μίρορ» (Daily Mirror), ο οποίος αναφέρεται στους χιλιάδες Ασιάτες που εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, όπως πλαστικά αντίσκηνα.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η κατάσταση των πληγέντων στη Σρι Λάνκα δεν έχει βελτιωθεί παρά τη σημαντική χρηματική βοήθεια που έλαβε η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας.

Η δημοσιογραφική ομάδα «Ιντιπέντεντ» (Independent) μετέβη στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στην επαρχία Μπάντα Άτσεχ, η οποία είχε κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.

«Θέλημα Θεού. Οι επιζώντες δεν κοιτούν πίσω με οργή», είναι ο τίτλος του αφιερώματος της βρετανικής εφημερίδας και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι ντόπιοι προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα της καταστροφής που τους έτυχε πέρυσι.

Η «Γκάρντιαν» (Guardian) επιχειρεί μια αξιολόγηση της διεθνούς βοήθειας και βρίσκει πολλές ομοιότητες μεταξύ στο τσουνάμι και τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε το νότο των ΗΠΑ.

Άτυχο το «Κάρολος»

«Να με ονομάστε Γεώργιο, προτείνει ο Κάρολος», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Τάιμς» (Times), ο οποίος αναφέρεται στον πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του αγγλικού θρόνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρίγκιπας Κάρολος εξετάζει το ενδεχόμενο να απορρίψει τον τίτλο του Κάρολου του Γ΄, διότι είναι ένα όνομα που συνδέεται με την πιο αιμοσταγή περίοδο της αγγλικής μοναρχίας.

Ο Κάρολος ο Α΄ ήταν ο μόνος Άγγλος μονάρχης που εκτελέστηκε.

Η «Τάιμς» μίλησε σε δύο έμπιστους φίλους του πρίγκιπα της Ουαλίας και πληροφορήθηκε ότι ο Κάρολος προτιμά ως εναλλακτική λύση το όνομα «Γεώργιος».


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Στη φυλακή η αντιπολίτευση

Ο Αϊμάν Νουρ ήρθε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αϊμάν Νουρ, ο οποίος κατηγορείτο για απάτη.

Ο Νουρ, ο οποίος ανεδείχθη δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου το Σεπτέμβριο, κατηγορείται για πλαστογράφηση υπογραφών κατά την εγγραφή μελών στο κόμμα του.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εις βάρος του κατηγορίες είναι πολικά υποκινούμενες.

Κατά την ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου ο αρχηγός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε υβριστικά συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πολιτικός νοσηλευόταν αυτό το διάστημα εξαιτίας της απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του.

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Αΐμάρ Νουρ δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση ανήκει «στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας».

Ο συγκατηγορούμενος Αϊμάρ Ισμαήλ ομολόγησε ότι πλαστογράφησε έγγραφα για λογαριασμό του Αΐμάρ Νουρ.

Αργότερα, ωστόσο, απέσυρε την ομολογία του, η οποία, είπε ότι αποσπάστηκε από τις αρχές με απειλές προς την οικογένειά του.

Οι ΗΠΑ είχαν στις αρχές του έτους υποστηρίξει ότι η δίκη του Νουρ αποτελεί δοκιμασία για τη στάση του Καΐρου απέναντι στη δημοκρατία και τους αντιφρονούντες.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ήρθη το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό

Οι Αμερικανοί δηλώνουν οι «κερδισμένοι» του προϋπολογισμού

Έπειτα από παρατεταμένες και επίπονες διαπραγματεύσεις, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του οργανισμού για την επόμενη διετία.

Το 2006 θα υπάρξει ένας προσωρινός περιορισμός των εξουσιοδοτημένων εξόδων, τα οποία ορίστηκαν στα 950 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου έξι μήνες δραστηριοτήτων του ΟΗΕ.

Συνολικά ο προϋπολογισμός για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι 3, 798 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα κονδύλια για το δεύτερο εξάμηνο του 2006 θα απελευθερωθούν όταν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν κρίνει ότι έχουν υιοθετηθεί οι απαραίτητες διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη μέλη του ΟΗΕ εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες για τη σύνδεση του προϋπολογισμού με τις μεταρρυθμίσεις, η οποία ήταν η βασική επιδίωξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπρόσωπος του κ. Ανάν δήλωσε ότι το μεταρρυθμιστικό πακέτο θα παρουσιαστεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον χαρακτήρισε τη συμφωνία «νίκη» των ΗΠΑ, οι οποίες, είπε, εκμεταλλεύτηκαν το θέμα του προϋπολογισμού για να δρομολογήσουν μια σειρά διοικητικών μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ.

Τη σύνδεση μεταρρυθμίσεων - προϋπολογισμού προώθησε και ο Κόφι Ανάν μετά τις εκτεταμένες καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση των προγραμμάτων του ΟΗΕ με κορυφή του παγόβουνου το πρόγραμμα πετρέλαιο για τρόφιμα, το οποίο είχε εφαρμοστεί στο Ιράκ.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες και σε τεμένη των ΗΠΑ

Ο Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την προστασία της χώρας

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχτηκε την ύπαρξη μυστικού προγράμματος παρακολούθησης για ίχνη ραδιενέργειας στα μουσουλμανικά κτίρια των αμερικανικών πόλεων.

Σε δημοσίευμα του περιοδικού US News and World Report αναφέρεται ότι οι αρμόδιες αρχές διενήργησαν ελέγχους σε δεκάδες τεμένη και κατοικίες μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι να εμποδίσουν και να αποτρέψουν πιθανή επίθεση των μελών της Αλ Κάιντα με ραδιενεργά ή πυρηνικά όπλα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, παραδέχτηκε ότι ενέκρινε την παγίδευση τηλεφώνων που ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι τα εν λόγω προγράμματα θα συνεχιστούν καθώς κρίνει πως είναι απαραίτητα για την προστασία της χώρας από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η παρακολούθηση δημόσιων χώρων, όπως χώροι στάθμευσης και ιδιωτικοί δρόμοι, είναι νόμιμη. Πρόσθεσαν επίσης ότι δεν χρειάζεται ένταλμα για το είδος των μετρήσεων ραδιενέργειας που πραγματοποίησαν.

Απέρριψαν, δε, τις καταγγελίες ότι το πρόγραμμα έβαζε στο στόχαστρο μόνο μουσουλμάνους.

Οι επικεφαλής της αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητας καταδίκασαν το πρόγραμμα και τόνισαν ότι για άλλη μια φορά βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μπους μόνο και μόνο εξαιτίας των θρησκευτικών τους πιστεύω και πεποιθήσεων.


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Τσουνάμι ένας χρόνος μετά

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε δύο 24ωρα από το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές της νοτιοανατολικής Ασίας και έσπειρε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης.

Οι βρετανικές εφημερίδες με την αφορμή της θλιβερής αυτής επετείου μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης.

«Οι ξεχασμένοι» είναι ο τίτλος της «Ντέιλι Μίρορ» (Daily Mirror), ο οποίος αναφέρεται στους χιλιάδες Ασιάτες που εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, όπως πλαστικά αντίσκηνα.

Η βρετανική σχολιάζει ότι η κατάσταση των πληγέντων στη Σρι Λάνκα δεν έχει βελτιωθεί παρά τη σημαντική χρηματική βοήθεια που έλαβε η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας.

Η δημοσιογραφική ομάδα «Ιντιπέντεντ» (Independent) μετέβη στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στην επαρχία Μπάντα Άτσεχ, η οποία είχε κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.

«Θέλημα Θεού. Οι επιζώντες δεν κοιτούν πίσω τους με οργή», είναι ο τίτλος του αφιερώματος της βρετανικής εφημερίδας και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι ντόπιοι προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα της καταστροφής που τους έτυχε πέρυσι.

Η «Γκάρντιαν» (Guardian) επιχειρεί μια αξιολόγηση της διεθνούς βοήθειας και βρίσκει πολλές ομοιότητες μεταξύ στο τσουνάμι και τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε το νότο των ΗΠΑ.

Άτυχο το «Κάρολος»

«Να με ονομάστε Γεώργιο, προτείνει ο Κάρολος», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Τάιμς» (Times), ο οποίος αναφέρεται στον πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του αγγλικού θρόνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρίγκιπας Κάρολος εξετάζει το ενδεχόμενο να απορρίψει τον τίτλο του Κάρολου του Γ΄, διότι είναι ένα όνομα που συνδέεται με την πιο αιμοσταγή περίοδο της αγγλικής μοναρχίας.

Ο Κάρολος ο Α΄ ήταν ο μόνος Άγγλος μονάρχης που εκτελέστηκε.

Η «Τάιμς» μίλησε σε δύο έμπιστους φίλους του πρίγκιπα της Ουαλίας και πληροφορήθηκε ότι ο Κάρολος προτιμά ως εναλλακτική λύση το όνομα «Γεώργιος».


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2005 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Χριστούγεννα της αναθεώρησης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κυριακάτικη Έκδοση): Κάντε ΜΑΤ στην Εφορία - Μια έξυπνη κίνηση πριν από την Πρωτοχρονιά».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Στη φυλακή Κεχαγιόγλου - Νικολακόπουλος με απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Προσκλητήριο Καραμανλή για μια νέα Ελλάδα - Αφετηρία θεμελιακών μεταρρυθμίσεων το 2006 μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού»

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ: «Κυβέρνηση εκλογών φτιάχνει ο Καραμανλής - Τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός».

Η ΑΥΓΗ (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ): «Για ποια αναθεώρηση; Ο Καραμανλής μιλάει για δόγματα και ταμπού επιδιώκοντας την ακύρωση των συνταγματικών εμποδίων απέναντι στην αυθαιρεσία»

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: «Επιτέλους επώνυμοι στον Κορυδαλλό - Την προφυλάκιση των μεγαλοδικηγόρων Κεχαγιόγλου και Νικολακόπουλου αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Οι γαλάζιοι μάγοι δεν έφεραν τα δώρα - Δύσκολα Χριστούγεννα για την πλειονότητα των πολιτών».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Τι αλλάζει σε συντάξεις, εφάπαξ - Οι 8 αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1/1/2006».

Η ΕΠΟΧΗ: «Στον πάγκο και το Σύνταγμα - Συζήτηση στη Βουλή»

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Αναθεωρεί το Σύνταγμα χαλάει την... ομόνοια! Αναμένονται κοινωνικές αναταραχές εάν προχωρήσουν σε χωρισμό Κράτους Εκκλησίας».

ΕΣΤΙΑ: «Χριστούγεννα 1905 - Η Αθήνα προ 100 ετών»

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Διπλές κάλπες τον Οκτώβριο - το "κρυφό χαρτί" Καραμανλή - Τι κρύβουν οι εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος»

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Τα κάλαντα του κ. Αλμούνια - Ο προϋπολογισμός στο κόσκινο της ΕΕ που πρέπει να δώσει τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης μετά την ελληνική βουλή».

ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «"Γιάννα και Ντόρα στηρίχτηκαν στους γάμους τους"- Τα προκλητικά κάλαντα της Χριστίνας Ιακωβίδου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Με αισιοδοξία ενώπιον του 2006 ο Κ. Καραμανλής- Σταθερά τα οικονομικά δεδομένα - Πολιτική υπεροχή έναντι ΠΑΣΟΚ».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Κίνηση "ματ" Καραμανλή η αναθεώρηση του Συντάγματος - Οι διαδικασίες και οι προθεσμίες».

PRESS TIME ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Αλέξης Κούγιας- "Κατηγορώ των Αλφαντάκη"- Εξώδικο μέσα από τη φυλακή δίνει άλλη διάσταση στο παραδικαστικό κύκλωμα».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Αυτοί έκαναν τις απαγωγές των Πακιστανών - Αποκάλυψη - Με την έγκριση Καραμανλή η κοινή επιχείρηση της ΕΥΠ και των Άγγλων».

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: «Δημόσιος Τομέας: Αλλάζουν όλα στις προαγωγές».

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Κυβέρνηση οκταετίας! Με στρατηγική κίνηση ο Καραμανλής εξουδετέρωσε το ΠΑΣΟΚ».

Η ΝΙΚΗ: «Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε και τώρα... Αρχίζουν τα δύσκολα».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Μαζική καταδίκη του κατάπτυστου ψηφίσματος - Αντικομουνιστικό Μνημόνιο»

TRAFFIC NEWS ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Η Αθηνά θέλει για κουμπάρα την Ντόρα - Επιθυμία της να κάνει και ορθόδοξο γάμο».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ανασχηματισμός με ....σκούφια - Σκάει βόμβα Καραμανλή».

Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Φοροαπαλλαγές που καταργούνται - Τι πρέπει να προσέξετε - Ποιοι ωφελούνται, ποιοι χάνουν».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Οι 8 αλλαγές στο ασφαλιστικό - Τι φέρνει το 2006 σε μισθούς, συντάξεις».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Έλεγχοι μόνο μέχρι το μεσημέρι - Δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι δεν τσεκάρουν προϊόντα μετά τις 2μμ».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «"Επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία"... αλλά πού είναι;»

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.