Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-15

  1. Προϋπολογισμός της ΕΕ και Ιράκ
  2. «Δίκοπο μαχαίρι» η δίκη Παμούκ
  3. Αλλαγή στάσης ΗΠΑ για τα βασανιστήρια
  4. Η πιο ζεστή χρονιά
  5. Σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες
  6. Μόνα Λίζα: το χαμόγελο της ευτυχίας
  7. Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ
  8. Στασιμότητα και εκνευρισμός στο Χονγκ Κονγκ
  9. Παπανδρέου: «Αλαλούμ» στην κυβέρνηση
  10. Αψιμαχίες για τις ΔΕΚΟ
  11. Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2005 - 01:06 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός της ΕΕ και Ιράκ

Η εφημερίδα Τάιμς γράφει ότι ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τόνι Μπλερ, απείλησε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, με την άσκηση βέτο της Βρετανίας σε κάθε πρόταση για τον προϋπολογισμό, εάν δεν περιλαμβάνει αλλαγές στο καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το 2014.

Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται ότι η εμμονή της Βρετανίας στη διατήρηση των επιστροφών των εισφορών της στον προϋπολογισμό -50 δισεκατομμύρια στερλίνες από το 1984- έχει ένα «υψηλό πολιτικό κόστος».

Η Βρετανία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της ΄Ένωσης, στην οποία υπάρχουν φτωχές χώρες-μέλη. Η βρετανική εμμονή, μπορεί να στοιχίσει στο Λονδίνο «την απώλεια πολιτικής επιρροής και ηθικού κύρους στις Βρυξέλλες, καθώς και την επιδείνωση των σχέσεών του με τους συμμάχους στην ανατολική Ευρώπη», γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Τάιμς.

Ο Τόνι Μπλερ ήταν απομονωμένος στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια στιγμή ο Ζακ Σιράκ απέρριψε το αίτημα για αλλαγές στο καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων, γράφει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ο κίνδυνος μείωσης του γοήτρου του Βρετανού πρωθυπουργού. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα αποδειχθεί ότι η βρετανική προεδρία ήταν αποτυχημένη. Την ίδια στιγμή όμως, εάν προβεί σε παραχωρήσεις στο θέμα των βρετανικών εισφορών, θα αντιμετωπίσει τα πυρά της αντιπολίτευσης στη χώρα του, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Παρότι πολλοί διπλωμάτες στην ΕΕ πιστεύουν ότι τελικά σήμερα θα επέλθει συμφωνία για τον προϋπολογισμό, ο Τόνι Μπλερ δηλώνει ότι τα περιθώρια συμφωνίας είναι πολύ στενά, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία, εάν κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στο θέμα των επιστροφών, τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Εκλογές στο Ιράκ

«Υψηλή συμμετοχή και χαμηλό επίπεδο βίας» επιγράφεται η ανταπόκριση απεσταλμένου της εφημερίδας Γκάρντιαν στη Βαγδάτη για τις βουλευτικές εκλογές του Ιράν.

Σε εκτενές άρθρο του ο ίδιος απεσταλμένος σημειώνει ότι μόνον οι διαπραγματεύσεις με την αντίσταση μπορούν να φέρουν την ειρήνη στο Ιράκ. Εκτός από την υψηλή συμμετοχή και των σουνιτών- στις εκλογές, ένα άλλο γεγονός που αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας είναι οι πρόσφατες συνομιλίες του Καΐρου για την «διάσκεψη συμφιλίωσης», στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι ολόκληρου του πολιτικού, εθνοτικού και θρησκευτικού φάσματος του Ιράκ, γράφει ο δημοσιογράφος της Γκάρντιαν.

«Η ημέρα κατά την οποία η ψήφος νίκησε τους βομβιστές» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Η πρωτοφανής μεγάλη συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές είναι έκφραση ελπίδας ότι το Ιράκ θα μπορέσει να ξεπεράσει δεκαετίες καταπίεσης από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, την αμερικανική επέμβαση και τα δύο χρόνια του αντάρτικου, γράφει η εφημερίδα.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 22:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Δίκοπο μαχαίρι» η δίκη Παμούκ

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο Ορχάν Παμούκ

Σήμερα δεν δικάζεται ο Ορχάν Παμούκ δικάζεται η Τουρκία με αυτόν τον τίτλο που δανείστηκαν από τον επίτροπο για τη διεύρυνση Όλι Ρεν τα τουρκικά αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναμένουν την προγραμματισμένη έναρξη της δίκης του γνωστού Τούρκου συγγραφέα.

Ο Ορχάν Παμούκ, που κατηγορείται ότι προσέβαλε την χώρα του αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων και των Κούρδων δηλώνει αισιόδοξος.

Σε επιστολή του που θα δημοσιευτεί σε λίγες ημέρες στο περιοδικό Νιου Γιόρκερ, ο Τούρκος συγγραφέας χαρακτηρίζει σαθρό το εναντίον του κατηγορητήριο.

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία κυκλοφορούσαν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης φήμες για μια εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος.

Το δικαστήριο που χειρίζεται την υπόθεση είχε ζητήσει από το υπουργείο δικαιοσύνης να δικάσει τον Παμούκ βάσει του παλαιού ποινικού κώδικα που θα ήταν πιο ευνοϊκός γι αυτόν. Το υπουργείο όμως δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ θεωρητικά το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάλογα με την απάντηση που θα δώσει και τον χρόνο στον οποίο θα τη δώσει, μπορεί ακόμη να μπλοκάρει τη δίκη.

Η υπόθεση έχει μετατραπεί σε δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εάν η δίκη ξεκινήσει η πορεία προς την ΕΕ θα δεχτεί ένα τεράστιο επικοινωνιακό πλήγμα. Εάν η δίκη αναβληθεί η ακυρωθεί δημιουργούνται ερωτηματικά για την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αναδεικνύει μεταξύ άλλων τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το δικαστικό κατεστημένο της χώρας.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 23:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή στάσης ΗΠΑ για τα βασανιστήρια

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ έχουν θορυβήσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα υποστηρίξει ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο απαγορεύει τη βίαιη, απάνθρωπη μεταχείριση υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, αποτελεί εδώ και μήνες αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για βασανισμό κρατουμένων σε μυστικές φυλακές της CIA, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε πολλές επιλογές από το να συμφωνήσει στην πρόταση του κ. ΜακΚέιν, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον.

Ο Άνταν Μπρουκς πιστεύει ότι η συμφωνία αποτελεί πλήγμα για το γόητρο του Τζορτζ Μπους.

Ο γερουσιαστής ΜακΚέιν, ο οποίος στον πόλεμο του Βιετνάμ φυλακίστηκε και βασανίστηκε, πρότεινε τη νέα νομοθεσία στο πλαίσιο των τροποποιήσεων του προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες.

Όσοι υποστηρίζουν το κείμενο λένε ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας των ΗΠΑ, που έχει πληγεί μετά τα σκάνδαλα που αφορούν κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μέχρι πρόσφατα ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η νομοθεσία θα εξέθετε τους ανακριτές των φυλακών και θα επέτρεπε την επιβολή μηνύσεων εναντίον τους.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 19:28 (Ώρα Λονδίνου)

Η πιο ζεστή χρονιά

Διαδηλώσεις στην πρόσφατη σύνοδο για το κλίμα στο Μόντρεαλ

Το 2005 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στο βόρειο ημισφαίριο της γης, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Πρόκειται για την πιο ζεστή χρονιά του βορείου ημισφαιρίου από την δεκαετία του 1860, λένε Βρετανοί επιστήμονες.

Επίσης, οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ήταν πρωτοφανείς.

Η ομάδα, από την μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, αναφέρουν ότι ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 0.65 βαθμούς Κελσίου από το συμβατικό όριο που έχουν θέσει οι επιστήμονες για να πραγματοποιούν τις μελέτες τους.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι το βόρειο ημισφαίριο της γης αυξάνει περισσότερο την θερμοκρασία του, εξαιτίας της μεγάλης ηπειρωτικής επιφάνειας.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Γαλλία και Γερμανία επανέλαβαν ότι η Βρετανία πρέπει να δεχθεί μεγαλύτερη μείωση των επιστροφών που λαμβάνει

Σκληρές διαπραγματεύσεις επί των προτάσεων της βρετανικής προεδρίας διεξάγονται το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή στις Βρυξέλες, όπου, με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό για τη περίοδο 2007-2013 ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Φτάνοντας στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες θα είναι πολύ δύσκολες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Γουώλτερ Στέινμέγιερ, είπε ότι είναι ακόμη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και ότι οι αμφιλεγόμενες βρετανικές προτάσεις για τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τις προτάσεις του Λουξεμβούργου, είναι καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις.

Προτού αρχίσει η σύνοδος, ιδιαίτερη συνάντηση έχουν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο προέδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Εξάλλου, σε κοινή τους επιστολή που δημοσιεύεται στους Φαινάνσιαλ Τάιμς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Πολωνίας λένε ότι, και μετά τις ελαφρά βελτιωμένες βρετανικές προτάσεις, ο προϋπολογισμός, ως έχει, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας.

Η Ελλάδα, πάντως, φαίνεται να εξασφαλίζει ένα πόσο για την επόμενη επταετία που αγγίζει τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δυσαρεστημένη με τις βρετανικές προτάσεις είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που λέει ότι μπορεί να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Κρίση

Στην θεωρία, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν μέχρι προθεσμία μέχρι το Μάρτιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Όμως ένας μακροπρόθεσμος στόχος μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος, λέει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, Οάνα Λουγκέσκου.

Η Ευρώπη είναι ήδη σε κρίση μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματοςνς στις αρχές του έτους, λέει η ανταποκρίτριά μας.

Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν ούτε για τον προϋπολογισμό, τότε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για οποιοδήποτε θέμα πρέπει να θεωρείται σχεδόν καταδικασμένη.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 15:28 (Ώρα Λονδίνου)

Μόνα Λίζα: το χαμόγελο της ευτυχίας

Η Μόνα Λίζα έγινε διάσημη όταν εκλάπη το 1911

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής επιστρατεύτηκε για να αποκρυπτογραφήσει το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα, στον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Συμπέρασμα: η Τζοκόντα ήταν πραγματικά χαρούμενη.

Το πιο διάσημο χαμόγελο ανέλυσε ειδική ομάδα του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ κάνοντας χρήση ενός λογισμικού για «αναγνώριση συναισθημάτων».

Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα απεφάνθη ότι η Τζοκόντα ήταν κατά 83% χαρούμενη, 9% αηδιασμένη, 6% φοβισμένη, και 2% θυμωμένη.

Ο υπολογιστής έλαβε υπόψιν του τις καμπύλες των χειλιών και τις γραμμές γύρω από τα μάτια.

Μόνα Λίζα, μοναδική

Ίσως ο πιο διάσημος πίνακας όλων των εποχών. Η αινιγματική έκφραση της Μόνα Λίζα έχει εξάψει την φαντασία σε χιλιάδες λάτρεις της τέχνης εδώ και πέντε αιώνες.

Το 2003 ένας επιστήμονας του Χάρβαρντ είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο μάτι επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνει σημαίνει ότι το χαμόγελο της Τζοκόντα είναι εμφανές μόνο όταν ο θεατής κοιτάζει άλλα σημεία του πίνακα.

Το διάσημο έργο τέχνης φιλοξενείται στο Λούβρο, στο Παρίσι και πιστεύεται ότι είναι δημιούργημα του 1503-1506.

Πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του από την γυναίκα που απεικονίζει. Εικάζεται ότι πρόκειται για το πορτρέτο της συζύγου του Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο, ευγενούς από την Φλωρεντία.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 05:09 (Ώρα Λονδίνου)

Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ

Αναμένεται μαζική προσέλευση των σουνιτών στις κάλπες

Ο λαός του Ιράκ προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει τη πρώτη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας από την αμερικανική εισβολή του 2003.

Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί απηύθυνε έκκληση στους Ιρακινούς να αντιμετωπίσουν τη σημερινή ως ημέρα εθνικής ενότητας και γιορτής.

Σύμφωνα με τις αρχές στις εκλογές έχουν θέσεις υποψηφιότητα 6,655 υποψήφιοι, 307 πολιτικά κόμματα και 19 συνασπισμοί κομμάτων, ενώ περίπου 15 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια αλλά με το που άνοιξαν οι κάλπες μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Βαγδάτη, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προήλθε από όλμο που εκτοξεύθηκε κατά της «πράσινης ζώνης» όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και ξένες πρεσβείες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα μεταδίδει ότι η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς οι σουνίτες που είχαν μποϋκοτάρει προηγούμενες εκλογές αυτή τη φορά θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Ακόμη και ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις κάλεσαν το κόσμο να ψηφίσει αν και η Αλ Κάιντα χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία «έργο του Σατανά».

Τη παραμονή των εκλογών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφαση του να εισβάλει στο Ιράκ και να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Πρόσθεσε ότι το δημοκρατικό Ιράκ θα έχει θετική επιρροή σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Η ελευθερία στο Ιράκ θα εμπνεύσει τους μεταρρυθμιστές στη Δαμασκό και τη Τεχεράνη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Στασιμότητα και εκνευρισμός στο Χονγκ Κονγκ

Η διάσκεψη του Π.Ο.Ε. στο Χονγκ Κονγκ συγκέντρωσε και μεγάλα πλήθη διαδηλωτών

Ελάχιστη πρόοδος και οργισμένες αντεγκλήσεις είναι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη διεθνή διάσκεψη για το εμπόριο, που διεξάγεται στο Χονγκ Κονγκ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο αρμόδιος για το εμπόριο ευρωπαίος επίτροπος, Πίτερ Μάντελσον επέκρινε την αμερικανική αντιπροσωπεία, λέγοντας ότι δεν ανταπέδωσε την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις αγροτικές της επιδοτήσεις.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας επί της μείωσης των δασμών εισαγωγής βάμβακος στη δύση, ένα από τα βασικά αιτήματα των φτωχότερων κρατών της δυτικής Αφρικής.

Κατηγορίες εναντίον των Βρυξελλών εξαπέλυσε και η Ουάσινγκτον, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη προσφέρει πολύ μικρή βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Παπανδρέου: «Αλαλούμ» στην κυβέρνηση

«Πόντιο Πιλάτο» που νίπτει τα χείρας του χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο ηγέτης του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε την κυβέρνηση ως παραπαίουσα, τονίζοντας ότι «ενώ η ΝΔ ήρθε στην εξουσία με έπαρση και βεβαιότητα ότι θα κυβερνήσει μια οκταετία, τώρα τα στελέχη της πηγαίνουν από μήνα σε μήνα αβέβαιοι αν θα καταφέρουν να εξαντλήσουν ακόμη και την τετραετία».

Ανέφερε επίσης ότι «ενώ η ΝΔ ήρθε στην κυβέρνηση με σύνθημα υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής, σήμερα έχουμε μπει σε φρενοκομείο αλληλοκατηγοριών, όπου η μισή κυβέρνηση καταγγέλλει και στέλνει στον εισαγγελέα την άλλη μισή».

«Την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «ο πρωθυπουργός παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και νίπτει τας χείρας του, ενώ είναι ο βασικός υπεύθυνος γι' αυτό το αλαλούμ».

Ο κ. Παπανδρέου συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τόνισε ότι «καταρρίπτεται το παραμύθι ότι όλοι είμαστε ίδιοι».

Κι αυτό, πρόσθεσε, καταρρίπτεται αφενός από την καθημερινή πράξη της κυβέρνησης της ΝΔ και αφετέρου από την παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να χάσει άλλη μια ευκαιρία για τη χώρα και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην κατεβάσει τον πήχυ, όπως κάνει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να χάνει η χώρα ιστορικές ευκαιρίες.

Τοποθέτησε τον πήχυ αυτό στο ύψος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το Γ΄ΚΠΣ και τις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι το 2013.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αψιμαχίες για τις ΔΕΚΟ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βουλιάζουν την Ελλάδα οι ΔΕΚΟ! Ο Γ. Αλογοσκούφης αποκαλύπτει το πασοκικό όργιο με τις απίστευτες ζημίες.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Θέατρο του παραλόγου με τις ΔΕΚΟ. Στο συλλαλητήριο πρωτοκλασάτοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θησαυρός της "17 Νοέμβρη" σε θυρίδες τραπεζών. Βρέθηκαν και κλειδιά ιδιωτικών χρηματοκιβωτίων.

Η ΑΥΓΗ: Δυναμικό "όχι" στη λιτότητα και τα αντεργατικά μέτρα. Ένταση χθες στη Βουλή για το ν/σ των ΔΕΚΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Απήργησαν πάλι οι βολεμένοι λόγω μονιμότητος δημόσιοι υπάλληλοι. Τα... κορόιδα του ιδιωτικού τομέα δούλεψαν όπως πάντα κανονικά, για να πληρωθούν οι ζημιές των χρεωκοπημένων ΔΕΚΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβερνητικός εμφύλιος για τις ΔΕΚΟ και το άρθρο 14. Όπως το διαμόρφωσε ο κ. Αλογοσκούφης ψηφίζεται το άρθρο για τις συμβάσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς διαμορφώνονται οι νέες αντικειμενικές. Από 25% οι αυξήσεις στις τιμές οι οποίες ανακοινώνονται στις 28 Δεκεμβρίου.

ΕΘΝΟΣ: Φορο-αμόκ: Ξεσκονίζουν φακέλους μέχρι και το... 1994. Στο στόχαστρο της Εφορίας ενοίκια και σκάφη αναψυχής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ χθες καθήλωσαν τα πάντα με την απεργία τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και σήμερα το άρθρο ΔΕΚΟ-τέσσερα κρατάει τη χώρα ...στο κρεβάτι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αυξήσεις έως 60% στις αντικειμενικές αξίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξυγίανση στις ΔΕΚΟ με νόμο-σταθμό. Γίνεται πράξη η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην οικονομία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απαγωγή της έρευνας για τις απαγωγές. Επέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου προς ΕΛΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: Ανοικτή σύγκρουσης με την δημοσιοϋπαλληλία. Η Κυβέρνησις τάσσεται υπέρ των δυνάμεων της παραγωγής.

ESPRESSO: Η μέρα της μεγάλης σφαγής. Οι TV stars έβγαλαν τα μαχαίρια. Σκληρές κουβέντες για τον Μαστοράκη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε αναμέτρηση κυβέρνηση και συνδικάτα ΔΕΚΟ. Κλονίζονται τα συνδικαλιστικά "ρετιρέ".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. 160 ναι, 119 όχι - Δεν ψήφισε το άρθρο 14 ο Γιάννης Μανώλης.

ΤΑ ΝΕΑ: Big Brother σε Ιντερνετ, κινητά, σταθερά. Ναι στο φακέλωμα ψήφισε η Ευρωβουλή.

Η ΝΙΚΗ: Γίναμε... CIAιστάν. Εκτεθειμένη η κυβέρνηση με τα μισόλογα.

PRESS TIME: Κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων της Ολυμπιακής. Έκθεση-βόμβα της Διεύθυνσης Συντήρησης Αεροσκαφών.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Με 2 μυστικές συμφωνίες μας έμπλεξαν στην παράνοια της τρομοκρατίας. Ο Σημίτης υπέγραψε για τα αεροδρόμια - Ο Καραμανλής "προσφέρει" 2.000 στρατιώτες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατική απεργία: Ισχυρό μήνυμα αντίστασης και προοπτικής.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νέο πρόστιμο για τον Κουρουπητό.

TRAFFIC NEWS: Οι αστέρες της Τι-Βι έβγαλαν τα εξάσφαιρα. Μονομαχίες μέχρι τέλους στα τηλεοπτικά πλατό.

Η ΧΩΡΑ: Εμφύλιος υπουργών για τις αρμοδιότητες. Αλληλοκαρφώματα χωρίς τέλος στην κυβέρνηση.

City Press: Όλοι εναντίον όλων για το άρθρο 14. Συνεχίζονται σήμερα με αμείωτη ένταση οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε ΔΕΚΟ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και νοσοκομεία.

METRO: Απεργιακό μπλακ άουτ. Για μεγάλη επιτυχία της κινητοποίησης μιλούν τα συνδικάτα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αναβολικά στο 70% των γυμναστηρίων. Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Μήπως θα γίνουμε Λονδίνο; Επί ποδός οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αθήνα-καταβόθρα του ελληνικού πλούτου.

ΔΕΚΟ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η πιο γενναία μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκε χθες στη Βουλή σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, που πυροδοτείται από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές, οι οποίοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο των ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή και αταλάντευτη στο "δύσκολο δρόμο που είναι ωφέλιμος για τον τόπο".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ ισχυρίζεται ότι "πολιτικοί παραλογισμοί σημάδεψαν τη χθεσινή τελευταία ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη "χάθηκαν" μέσα στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος από το βήμα της Βουλής μιλούσε για "αντίσταση από το λαό" υποσχόμενος στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα ο κ. Γιάννης Μανώλης που όλο το προηγούμενο διάστημα ξιφούλκησε εναντίον του άρθρου 14 προτίμησε να μην πάει χθες στη Βουλή αλλά να εκφράσει τις αντιθέσεις του μέσω των τηλεοπτικών σταθμών. Ο... πρώην γραμματέας της ΓΣΕΕ δεν κινδυνεύει πάντως με πειθαρχικά μέτρα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και συνδικάτων ΔΕΚΟ, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του συνδικαλισμού, πυροδοτεί το νομοσχέδιο, που αλλάζει άρδην τη λειτουργία των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να αφαιρέσει δύναμη από τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "το 2000 στις ΔΕΚΟ σπαταλήθηκαν 409,63 εκατ. ευρώ, όσο και στοίχιζε η κατασκευή 75 Σχολείων και ισάριθμων Βιβλιοθηκών, το 2001 "πέταξαν" 472,55 εκ. ευρώ, όσα θα χρειάζονταν για 3 Νοσοκομεία όπως το Ωνάσειο, το 2002 οι ζημίες εκτοξεύθηκαν στα 640,14 εκ. ευρώ, το 2003 ακόμη πιο ψηλά, 742,60 εκατ. ευρώ και το 2004 εξανέμισαν 1,05 δισ. ευρώ".

Η Espresso τονίζει ότι "πρόβλημα συντονισμού υπάρχει στην κυβέρνηση και αυτό αποδείχθηκε για άλλη μια φορά με την αντιπαράθεση του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, όταν ο πρώτος αμφισβήτησε τη χρησιμότητα του άρθρου 14 στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, παραβλέποντας όμως ότι μεταρρύθμιση χωρίς το άρθρο 14 δεν έχει νόημα".

Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "νικητής ανεδείχθη ο υπουργός Οικονομίας στον κυβερνητικό εμφύλιο που προκάλεσε το άρθρο 14 του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ. Τερματίζοντας το διήμερο "αντάρτικό' του ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε χθες ότι συμφωνεί με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Στη διαφωνία τους επιμένουν μόνο δύο συνδικαλιστές: ένας πρώην, ο βουλευτής κ. Ι. Μανώλης που απέσχε από την ψηφοφορία, και ο διάδοχός του στην ηγεσία της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης, ο οποίος από το Πεδίον του Άρεως κήρυξε πόλεμο στην κυβέρνηση".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "ο νέος εμφύλιος που μαίνεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δείχνει αυτήν την φορά να παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς όσο πλησιάζουμε στην περίοδο του πιθανού ανασχηματισμού, τα μαχαίρια βγαίνουν και είναι πολύ καλά ακονισμένα, αφήνοντας βαθιές πληγές. Δεν διστάζουν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη να πετάνε δημόσια τα "καρφιά" τους".

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σημειώθηκε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, που ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισαν 160 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο ανεξάρτητος Στέφανος Μάνος και 119 κατά'.

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ανοικτή σύγκρουσις μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και της κακώς νοουμένης δημοσιοϋπαλληλίας. Και ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνησις Καραμανλή εντάσσονται ακριβώς στην σύγκρουση αυτή".

Χωματερή Κουρουπητού

Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ γράφει ότι "με νέο βαρύ πρόστιμο απειλείται η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παράνομη χωματερή του Κουρουπητού, στα Χανιά - 5,5 χρόνια μετά από την πρώτη καταδίκη η οποία κόστισε 4,7 εκατ. ευρώ".

Αντικειμενικές αξίες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τρεις ημέρες πριν από την εκπνοή του 2005. Οι νέες αξίες θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2006. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου και θα είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 25%-30% ενώ σε αρκετές περιοχές της Αττικής η αναπροσαρμογή θα φθάσει μέχρι και το 60%".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "σταύρωση" μέσα στα Χριστούγεννα επίκειται στην αγορά ακινήτων. Καμία πολυτέλεια χρόνου δεν αφήνει το υπουργείο Οικονομικών στους εμπλεκομένους στην αγορά ακινήτων και είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να κάνουν μεταβιβάσεις, προκειμένου να γλιτώσουν τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα από σήμερα κιόλας να αναμένονται αντιδράσεις".

Εφορία

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "μετά τους "φοροφυγάδες" των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2003 φαίνεται πως γλυκάθηκε το υπουργείο Οικονομικών και άρχισε να αναζητεί και νέους φοροφυγάδες στα σκονισμένα ράφια των εφοριών. Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, για τους οποίους οι διασταυρώσεις του taxis πιθανολογούν ότι έχουν αποκρύψει εισοδήματα από ενοίκια ή τεκμήρια τα έτη 1994-2003 θα αρχίσουν από την Πρωτοχρονιά να καλούνται στις εφορίες για συνοπτικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων".

17Ν

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ψάχνουν το θησαυρό της "17Ν", αλλά και τους μηχανισμούς που είχε στήσει η οργάνωση για το ...ξέπλυμα "βρόμικου χρήματος". Στην έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία προσκομίστηκε από την Εισαγγελέα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, την περασμένη Τετάρτη, αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα και η ύπαρξη κλειδιών που ανοίγουν χρηματοκιβώτια τραπεζών. Υπάρχουν δε και δύο, που προέρχονται από το χρηματοκιβώτιο της Εθνικής Τράπεζας".

Απεργία

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "στην "καμπούρα" των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πάτησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και ξεχύθηκαν σε μία ακόμα "αγωνιστική" απεργία, κατευθυνόμενοι από τα τραστ των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών και επιβεβαιώνοντας την στρατηγική του διαχρονικού βολέματος σε βάρος των παραγωγικών κοινωνικών δυνάμεων".

H METRO ισχυρίζεται ότι " μπλακ άουτ" προκάλεσε σε όλη την Αθήνα η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ , της ΑΔΕΔΥ και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Η ΓΣΕΕ εκτίμησε ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και έκανε λόγο για ποσοστά συμμετοχής που προσέγγισαν το 90% στους μεγάλους κλάδους του δημόσιου τομέα".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων μέτρων έστειλαν χθες οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε ολόκληρη τη χώρα, με την απεργία και τις συγκεντρώσεις. Παρά τη βροχή, το συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο Πεδίον του Άρεως , ήταν ογκώδες και μαχητικό. Ξεχωριστές συγκεντρώσει έκανε το ΠΑΜΕ".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "με τη μεγάλη και μαχητική συμμετοχή εργατών και υπαλλήλων στη χτεσινή 24ωρη απεργία, η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι έλαβαν ένα πανίσχυρο μήνυμα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους η συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις, στο ΠΑΜΕ και η αντεπίθεση ενάντια στην εχθρική για τα λαϊκά στρώματα πολιτική, που προωθούν από κοινού κυβέρνηση - αξιωματική αντιπολίτευση-ΣΕΒ-Ευρωπαϊκή Ένωση".

H CITY PRESS γράφει:"συνεχίζονται σήμερα με αμείωτη ένταση οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε ΔΕΚΟ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και νοσοκομεία. Μεγάλη η συμμετοχή στις χθεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η ηγεσία της ΔΑΚΕ και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης διαφώνησαν ανοιχτά με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι οδηγεί στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μήνυμα προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση αποτέλεσε, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η επιτυχία της χθεσινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και η συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο, που παρά την βροχή, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο διαδηλωτών που έχουν "παρατάξει" τα συνδικάτα από το 2001, διαμαρτυρόμενα για το "νόμο Γιαννίτση" για το ασφαλιστικό".

Παράνομες ανακρίσεις - Κυβερνητική διάψευση

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "εισαγγελέας θα προΐσταται από σήμερα των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για τις απαγωγές των 28 Πακιστανών. Η τοποθέτησή του κρίθηκε αναγκαία από τον εισαγγελέα του Αρ. Πάγου Δημ. Λινό, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για καθυστερήσεις και θάψιμο της δικογραφίας. Παρεμβαίνει υπέρ των απαχθέντων ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός. Ο Γ. Βουλγαράκης αμφισβητεί την αξιοπιστία των καταγγελιών, προκαταλαμβάνοντας την προανάκριση. Παπαληγούρας:"Δεν το γνώριζα, προχθές το έμαθα, να επισπευσθεί η έρευνα".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "κυβερνητικό αλαλούμ προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για απαγωγές Πακιστανών πολιτών από ξένες μυστικές υπηρεσίες και οι μαρτυρίες των απαχθέντων που οδηγούν στο συμπέρασμα πως είτε υπήρξε συνεργασία ξένων και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, είτε οι πράκτορες αφέθηκαν ελεύθεροι να ενεργήσουν όπως ήθελαν μέσα στη χώρα".

H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "με διαστάσεις θρίλερ και καταιγιστικές εξελίξεις επανέρχεται δριμύτερο και πιο αποκαλυπτικό το θέμα των απαγωγών - μυστήριο πακιστανών που βρίσκονται στη χώρα μας. Απόρρητο σήμα εστάλη- σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες- από την Σκότλαντ Γιαρντ- στο ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με το οποίο, είχε εντοπιστεί ένα αλλοδαπό άτομο στην Ελλάδα που φέρεται να ενέχεται στις επιθέσεις του Λονδίνου και να έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα".

Σύμφωνα με το ΠΟΝΤΙΚΙ "δεμένους χειροπόδαρα μας έχουν χώσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ...μπαλαούρο της αντιτρομοκρατικής υστερίας του Μπους και των ευρωπαίων συμμάχων του. Οι χειροπέδες που μας φόρεσαν είναι δύο συμφωνίες τις οποίες υπέγραψαν: πρώτα η κυβέρνηση Σημίτη , τον Ιανουάριο του 2003, ως προεδρεύουσα στην ΕΕ , με βάση την οποία η Ευρώπη έδινε τα αεροδρόμιά της στις πτήσεις των ιπτάμενων φυλακών της CIA, και ύστερα, τον Νοέμβριο του 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή η οποία στέλνει στα μουλωχτά περίπου 2.000 Έλληνες στρατιώτες σε τακτικά σώματα της ΕΕ, που θα ασχολούνται με "εσωτερικές κρίσεις", τρομοκρατία κλπ".

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "στα μουλωχτά και εκμεταλλευόμενοι την προσοχή των Ευρωπαίων πολιτών στη νέα διανομή των κοινοτικών κονδυλίων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βάζουν σήμερα και αύριο τις τελευταίες "πινελιές" στη θεσμική εγκατάσταση του Μεγάλου Αδελφού στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Ετοιμάζονται να εγκρίνουν το μεγαλύτερο φακέλωμα στην ιστορία της Ευρώπης μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο: τηλεφωνήματα από σταθερά και κινητά, e-mails, ορισμένες αναπάντητες κλήσεις, διαδυκτιακές επικοινωνίες και άλλες μορφές επικοινωνίας θα κρατούνται σε αρχεία για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια".

Ολυμπιακή

H PRESS time αναφέρει ότι "αποκάλυψη που σοκάρει. Καμπανάκι κινδύνου εκπέμπουν οι μηχανικοί εδάφους του εθνικού μας αερομεταφορέα, της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ορισμένα αεροπλάνα "ΚΑΝΙΒΑΛΙΖΟΝΤΑΙ" κι έχουν φθάσει στο κόκκινο καθώς έχουν ξεπεράσει τα...όρια των κατασκευαστών, και οι εύλογες ανησυχίες του διευθυντή συντήρησης αεροσκαφών Γιώργου Μαρτάκη αποτυπώνονται σε πολυσέλιδη αναφορά. Την ίδια ώρα, πιλότοι και τεχνικοί της εταιρείας παραδέχονται το χάος που υπάρχει στον προγραμματισμό και την συντήρηση και δηλώνουν ότι "Από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005 - 05:09 (Ώρα Λονδίνου)

Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ

Αναμένεται μαζική προσέλευση των σουνιτών στις κάλπες

Ο λαός του Ιράκ προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει τη πρώτη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας από την αμερικανική εισβολή του 2003.

Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί απηύθυνε έκκληση στους Ιρακινούς να αντιμετωπίσουν τη σημερινή μέρα σαν μέρα εθνικής ενότητας και γιορτής.

Σύμφωνα με τις αρχές στις εκλογές έχουν θέσεις υποψηφιότητα 6,655 υποψήφιοι, 307 πολιτικά κόμματα και 19 συνασπισμοί κομμάτων.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια αλλά με το που άνοιξαν οι κάλπες μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη Βαγδάτη, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προήλθε από όλμο που εκτοξεύθηκε κατά της «πράσινης ζώνης» όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και ξένες πρεσβείες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα μεταδίδει ότι η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς οι σουνίτες που είχαν μποϋκοτάρει προηγούμενες εκλογές αυτή τη φορά θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Ακόμη και ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις κάλεσαν το κόσμο να ψηφίσει αν και η αλ Κάιντα χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία «έργο του Σατανά».

Τη παραμονή των εκλογών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφαση του να εισβάλει στο Ιράκ και να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Πρόσθεσε ότι το δημοκρατικό Ιράκ θα έχει θετική επιρροή σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Η ελευθερία στο Ιράκ θα εμπνεύσει τους μεταρρυθμιστές στη Δαμασκό και τη Τεχεράνη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.