Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-13

  1. Μικραίνει η ευρωπαϊκή «πίττα»
  2. «Δεν άκουσα, δεν είδα»
  3. Ανοησία αποκαλεί ο Στρο τις καταγγελίες
  4. Αξιόπιστες οι καταγγελίες για τη CIA
  5. Έσβησε η πυρκαγιά
  6. Αξιόπιστες οι καταγγελίες για τη CIA
  7. Λεπτές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές ισορροπίες
  8. Νέα πολιτική κρίση στο Λίβανο
  9. Στις κάλπες οι απόδημοι Ιρακινοί
  10. Αυλαία για το εμπόριο στο Χονγκ Κονγκ
  11. Έρευνες, υποψίες και ερωτηματικά
  12. «Εκρηκτικά» ερωτηματικά

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 03:22 (Ώρα Λονδίνου)

Μικραίνει η ευρωπαϊκή «πίττα»

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τον προϋπολογισμό της ΕΕ απασχολεί μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η αυστριακή Der Standard εκφράζει αισιοδοξία για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Γράφει ότι «η νέα πρόταση της Βρετανίας θα είναι σίγουρα βελτιωμένη» καθώς «όλα τα κράτη μέλη και η Κομισιόν απέρριψαν προηγούμενη πρόταση».

«Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες συμφωνίας αυξάνονταιτα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να υπεραμυνθούν του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων ενώπιον των πολιτών τους».

Όμως συνεχίζει η Der Standard- η ΕΕ «άρχισε ήδη να οδεύει προς την επόμενη κρίση» που δεν είναι άλλη από την επόμενη διεύρυνση γράφει η αυστριακή εφημερίδα.

Αντίθετα οι ρουμανικές εφημερίδες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

«Η απόφαση του Λονδίνου να καταθέσει τη τελευταία στιγμή νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό εντείνει την ανησυχία των υπόλοιπων κρατών-μελών» σχολιάζει η Curentul.

H Romania Libera γράφει ότι «στην πραγματικότητα οι πιθανότητες συμφωνίας είναι ελάχιστες» και θεωρεί ότι υπεύθυνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο είναι η Βρετανία και η Γαλλία.

«Η πικρή αλήθεια είναι η ευρωπαϊκή πίττα γίνεται μικρότερη και θα πρέπει να μοιρασθεί σε περισσότερουςΟ κανόνας κάθε διαπραγμάτευσης είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι πάει στους ισχυρότερουςΕίναι φανερό ότι οι χαμένες θα είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης», καταλήγει η ρουμανική εφημερίδα.

Επικρίσεις κατά Σρέντερ

Ο ευρωπαϊκός Τύπος εξακολουθεί να επικρίνει τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ που αποδέχθηκε τη πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναλάβει την κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι ο πρώην καγκελάριος υπονόμευσε το θεσμό του αποδεχόμενος τη πρόταση.

Γράφει ότι το θέμα εγείρει πολλά ερωτηματικά αν και δεν «υπάρχουν αποδείξεις» ότι χρησιμοποίησε το αξίωμα του για να προωθήσει προσωπικά του συμφέροντα.

«Υπονομεύθηκε όμως η υστεροφημία του αλλά και ο θεσμός της καγκελαρίας στον οποίο εξακολουθεί να έχει χρέος», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η ισπανική El Pais γράφει ότι είναι «λυπηρό έως και ακατανόητο» που θέτει σε κίνδυνο την υστεροφημία του.

«Κανείς δεν θέλει ο Σρέντερ να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα». Αυτό όμως δεν τον νομιμοποιεί «να γίνει υπάλληλος πολυτελείας» σε μια κοινοπραξία που «ελέγχεται από ένα κράτος στο οποίο δεν υπάρχει διαφάνεια το οποίο κυβερνάται από τον Πούτιν», καταλήγει η El Pais.

«Θεωρούνταν ότι είχε έντονο το πολιτικό αισθητήριο. Αυτή τη φορά ενέργησε χωρίς κανένα πολιτικό αισθητήριο», εκτιμά η Pravda της Σλοβακίας.


Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - 00:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν άκουσα, δεν είδα»

Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις να «διαψεύσει με πειστικό τρόπο» τις καταγγελίες ότι η Βρετανία «είχε ανάμειξη στην φερόμενη επιχείρηση της CIA κατά την οποία ύποπτοι τρομοκράτες μεταφέρονταν σε μυστικές φυλακές τρίτων χωρών για να βασανισθούν» γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα επικρίνει τη στάση «δεν είδα τίποτε , δεν άκουσα τίποτε » που όπως γράφει υιοθετούν ο Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Η στάση αυτή «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί καθώς βουλευτές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκοί οργανισμοί ζητούν την διαλεύκανση της υπόθεσης», γράφει η Ιντιπέντεντ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) και η Γκάρντιαν (Guardian) επικεντρώνονται στις δηλώσεις του Ντικ Μαρτί, του Ελβετού πολιτικού που ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Μαρτί δήλωσε ότι οι καταγγελίες «είναι αξιόπιστες» αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχει στα χέρια του αποδείξεις ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «συνωμότησαν» με την Ουάσιγκτον.

Για τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύει το «δίλημμα της Ευρώπης», ένα δίλημμα που όπως γράφει «έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: Την οριοθέτηση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πόλεμο της τρομοκρατίας».

Προϋπολογισμός της ΕΕ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφερόμενες στις προτάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα καταθέσει τη Τετάρτη ο κ. Μπλερ εκτιμά ότι «είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιήσουν τα νέα μέλη της ΕΕ».

Οι νέες προτάσεις σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα εξακολουθούν να προβλέπουν «μεγάλες περικοπές» στα προγράμματα προς της ανατολική Ευρώπη.

Διάσκεψη Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

«Οι ηγέτες των πλούσιων χωρών του κόσμου είναι υπέρ του ελευθέρου εμπορίου αλλά μόνο όταν τους βολεύει» σημειώνει σε κεντρικό της σχόλιο η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφερόμενη στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που πραγματοποιείται στο Χονγκ Κονγκ.

«Στους τομείς τις βιομηχανίας και των υπηρεσιών η Ευρώπη , η Αμερική και η Ασία είναι σε γενικές γραμμές πρόθυμες να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη ανταλλαγή αγαθών...Υπάρχει όμως εξαίρεση: η γεωργία».

Η «εξαίρεση της ντροπής» σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ όπου οι πλούσιες χώρες επιδοτούν την αγροτική παραγωγή και «αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορα τους σε αγροτικά προϊόντα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί

Οι Τάιμς (Times) επικεντρώνουν το πρωτοσέλιδο τους στην «ανταρσία» στους κόλπους των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών κατά της ηγεσίας του Τσαρλς Κένεντι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ανώτατα στελέχη του κόμματος επέκριναν ανοιχτά τον κ. Κένεντι για τον τρόπο με τον οποίο ηγείται.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοησία αποκαλεί ο Στρο τις καταγγελίες

O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε ως «πλήρη ανοησία» τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Βρετανοί μυστικοί πράκτορες είχαν ανάμειξη στην απαγωγή και ανάκριση 28 Πακιστανών.

Οι καταγγελίες για τις απαγωγές και την παράνομη κράτηση έγιναν σε φάκελο που κατέθεση στη Βουλή ο δικηγόρος των Πακιστανών, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Οι αλλοδαποί υποστηρίζουν ότι απήχθησαν από αγνώστους μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις του Ιουλίου στο Λονδίνο.

Ο κ. Στρο, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι «κανείς Βρετανός αξιωματούχος δεν έχει λάβει μέρος στην φημολογούμενη κακή μεταχείριση υπόπτων στην Ελλάδα».

Οι Πακιστανοί λένε ότι συνελήφθησαν τον Ιούλιο, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις.

Εκείνοι που τους συνέλαβαν μιλούσαν Αγγλικά, τους έβαλαν κουκούλα και τους κράτησαν για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στην Αθήνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντόλή για προκαταρκτική εξέταση.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διαψεύδει κατηγορηματικά οιαδήποτε ανάμειξη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 16:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αξιόπιστες οι καταγγελίες για τη CIA

O Nτικ Μάρτι καλεί τις ΗΠΑ να παραδεχτούν ή να απορρίψουν τις καταγγελίες

Οι ισχυρισμοί ότι η CIA απήγαγε και μετέφερε παράνομα ύποπτους τρομοκράτες κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων μπορεί να ευσταθούν, λέει Ευρωπαίος ανακριτής.

Ο Ελβετός Γερουσιαστής Ντικ Μάρτι υπέβαλε έκθεση για τους ισχυρισμούς, που έχουν διατυπωθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνάντηση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Μάρτι επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αρνούνται να παραδεχτούν ή να απορρίψουν τους ισχυρισμούς.

Η αμερικανική κυβέρνηση και οι μυστικές της υπηρεσίες λέει ότι οι επιχειρήσεις τους διεξάγονται στα πλαίσια του νόμου.

Τα κύρια σημεία της έκθεσης του κ. Μάρτι εκτίθενται σε επίσημο ανακοινωθέν επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ενισχύουν την αξιοπιστία των ισχυρισμών που αφορούν την μεταφορά και την προσωρινή κράτηση συλληφθέντων -- πέρα από τα νόμιμα πλαίσια -- σε ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Μάρτι.

Και ο κ. Μάρτι συνεχίζει:

«Οι νομικές διαδικασίες που έχουν αρχίσει σε ορισμένες χώρες φαίνεται να δείχνουν ότι άτομα απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες χωρίς κανέναν σεβασμό στον νόμο».

Ο κ. Μάρτι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σχολιάσουν επισήμως τις καταγγελίες, και είπε ότι αποδοκιμάζει «το γεγονός ότι δεν δόθηκαν πληροφορίες, ούτε εξηγήσεις», κατά την επίσκεψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 19:25 (Ώρα Λονδίνου)

Έσβησε η πυρκαγιά

H πυρκαγιά μαινόταν από τα ξημερώματα της Κυριακής και τραυμάτισε 43 ανθρώπους

Οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τη δεξαμενή Μπάνκφιλντ, όπου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής, άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Οι πυροσβέστες έσβησαν τις φωτιές σε όλες τις δεξαμενές.

Τα σχολεία της περιοχής θα ανοίξουν αύριο, με εξαίρεση όσα υπέστησαν δομικές ζημιές.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Χέρτφορτσάιρ, Ρόι Γουίλσερ, είπε:

«Υπάρχουν ακόμη μερικές μικρές φωτιές, αλλά η πυρκαγιά στις δεξαμενές έχει σβήσει».

Οι πυροσβέστες θα παραμένουν στο σημείο του ατυχήματος, τις επόμενες ημέρες, διατηρώντας την περιοχή σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην ξεσπάσουν και άλλες φωτιές.

Το μαύρο σύννεφο καπνού φαίνεται πλέον λιγότερο.

Η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας υποβάθμισε το ενδεχόμενο τοξικότητας, λέγοντας ότι δεν έχει βρεθεί «τίποτα το ασυνήθιστο» σε επίπεδο εδάφους.

Η υπηρεσία παραδέχτηκε ότι σε συγκεκριμένα σημεία έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα αιθάλης και σκόνης, αλλά τα σωματίδια διαλύονται και διασκορπίζονται.

Ωστόσο ο Ίαν Κόλμπεκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Έσεξ, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει το σύννεφο τοξικό.

«Στο αυτοκίνητο η βενζίνη καίγεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες για να περιορίσει στο ελάχιστο τις εκλύσεις».

«Στην περίπτωση της πυρκαγιάς καίγεται ελεύθερα, παράγεται συγκεκριμένη ύλη στην οποία απορροφώνται διάφορα χημικά, όπως βενζόλιο, και αυτό είναι καρκινογενές», λέει ο καθηγητής.

Την ανησυχία του εκφράζει και ο Ρόι Χάρισον, επικεφαλής της περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ.

«Ο καπνός κατεβαίνει προς τα κάτω και θα αρχίσει να τον αισθάνεται ο κόσμος».

«Τέτοιου είδους καπνός έχει καρκινογόνες χημικές ουσίες», είπε ο κ. Χάρισον.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 16:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αξιόπιστες οι καταγγελίες για τη CIA

O Nτικ Μάρτι καλεί τις ΗΠΑ να παραδεχτούν ή να απορρίψουν τις καταγγελίες

Οι ισχυρισμοί ότι η CIA απήγαγε και μετέφερε παράνομα ύποπτους τρομοκράτες κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων μπορεί να ευσταθούν, λέει Ευρωπαίος ανακριτής.

Ο Ελβετός Γερουσιαστής Ντικ Μάρτι υπέβαλε αίτηση για τους ισχυρισμούς, που έχουν διατυπωθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνάντηση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Μάρτι επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αρνούνται να παραδεχτούν ή να απορρίψουν τους ισχυρισμούς.

Η αμερικανική κυβέρνηση και οι μυστικές της υπηρεσίες λέει ότι οι επιχειρήσεις τους διεξάγονται στα πλαίσια του νόμου.

Τα κύρια σημεία της έκθεσης του κ. Μάρτι εκτίθενται σε επίσημο ανακοινωθέν επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ενισχύουν την αξιοπιστία των ισχυρισμών που αφορούν την μεταφορά και την προσωρινή κράτηση συλληφθέντων -- πέρα από τα νόμιμα πλαίσια -- σε ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Μάρτι.

Και ο κ. Μάρτι συνεχίζει:

«Οι νομικές διαδικασίες που έχουν αρχίσει σε ορισμένες χώρες φαίνεται να δείχνουν ότι άτομα απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες χωρίς κανέναν σεβασμό στον νόμο».

Ο κ. Μάρτι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σχολιάσουν επισήμως τις καταγγελίες, και είπε ότι αποδοκιμάζει «το γεγονός ότι δεν δόθηκαν πληροφορίες, ούτε εξηγήσεις», κατά την επίσκεψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Λεπτές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές ισορροπίες

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της προεδρίας

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας χαρακτήρισε εκ νέου τις προτάσεις της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ «ανεπαρκείς».

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Κάζιμιερζ Μαρτσίνκιεβιτς, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει προϋπολογισμός» εάν η Βρετανία δε βελτιώσει ή τροποποιήσει τις προτάσεις που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα.

Η Βρετανία έχει προτείνει σημαντικές περικοπές στα κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη των δέκα νέων κρατών μελών της κοινότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νίκολας Γουάτ, ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) στις Βρυξέλλες, οι πιέσεις των πρώην κομμουνιστικών κρατών, όπως της Πολωνίας, φαίνεται να αποδίδουν.

Σύμφωνα με την Γκάρντιαν, η κυβέρνηση Μπλερ προτίθεται να προβεί σε νέες παραχωρήσεις όσον αφορά τις επιστροφές που λαμβάνει από τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό και μάλιστα οι παραχωρήσεις θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

«Οι διαμαρτυρίες από κράτη όπως η Πολωνία, η οποία απειλεί να ασκήσει βέτο στις διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, φαίνεται να έχουν πείσει τη Βρετανία ότι οφείλει να βάλει το χέρι στην τσέπη'».

»Η Βρετανία θα προτείνει αύξηση του προϋπολογισμού από το 1,03% του ΑΕΠ στο 1,04%», γράφει το άρθρο της Γκάρντιαν και προσθέτει: «πιστεύεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ψαλιδίσει περισσότερο τις επιστροφές των εισφορών της - κάπου μεταξύ των 5,3 και 9,3 δισεκατομμυρίων λιρών που ζητά η Γαλλία».

Το άρθρο καταλήγει με μία δήλωση, η οποία αποδίδεται σε καλά πληροφορημένη πηγή: «Όσοι πίστεψαν ότι οι πρώτες προτάσεις ήταν και οι τελευταίες, δεν ξέρουν τι εστί βρετανική διπλωματία».


Νέα πολιτική κρίση στο Λίβανο

Το σημείο της δολοφονίας Τουενί

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Λίβανο μετά τη δολοφονία τη Δευτέρα του επιφανούς πολιτικού και δημοσιογράφου, Τζιμπράν Τουενί, ο οποίος υπήρξε δριμύς επικριτής της ανάμιξης της Συρίας.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν τις πολιτικές δολοφονίες στη χώρα, γεγονός που ώθησε πέντε φιλοσύρους υπουργούς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην ίδια τη χώρα επικρατεί κλίμα πένθους. Τα σχολεία, τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά.

Οι εφημερίδες, επίσης, καταδικάζουν τη δολοφονία και κατονομάζουν ως δράστες τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.

Στην αντίπερα όχθη, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Δαμασκού απορρίπτουν όσα της προσάπτει η Βηρυτός.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Στις κάλπες οι απόδημοι Ιρακινοί

Ιρακινή ψηφοφόρος

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα οι Ιρακινοί που ζουν σε 15 χώρες του εξωτερικού, από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στο ίδιο το Ιράκ.

Οι απόδημοι Ιρακινοί που έχουν δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται σε ενάμισι εκατομμύριο και μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε συνολικά περίπου 500 εκλογικά τμήματα.

Η διαδικασία πάντως εγκαινιάστηκε χθες στο Ιράκ και αφορούσε μόνο τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τους τροφίμους των φυλακών και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι εκλογές αμαυρώθηκαν όμως από τη δολοφονία του σουνίτη ηγέτη του Ιρακινού Ελεύθερου Προοδευτικού Κόμματος, Μιζάρ αλ Ντουλάιμι, ο οποίος δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εμφάνισης στη δυτική πόλη Ραμάντι.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ιρακινός πολιτικός είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση προτρέποντας τους συμπατριώτες του να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Στις εκλογές αυτές οι σιίτες, που αποτελούν και την πλειοψηφία του πληθυσμού, κατεβαίνουν σε δύο στρατόπεδα που αναμένεται να αντιπαλέψουν σκληρά το ένα το άλλο.

Πρόκειται για τα κόμματα που θέλουν την ίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας και κόμματα που προσβλέπουν στην δημιουργία ενός κοσμικού κράτους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών, Αλί αλ Σιστάνι, τη φορά αυτή έχει αποφύγει, έως τώρα, να λάβει σαφή θέση υπέρ των ισλαμιστών.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Αυλαία για το εμπόριο στο Χονγκ Κονγκ

Κορεάτες αγρότες διαμαρτύρονται στο Χονγκ Κονγκ

Την κρισιμότητα της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που άρχισε σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, επεσήμανε στους συμμετέχοντες κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο κ. Ανάν ανέφερε χαρακτηριστικά προς τους υπουργούς Εμπορίου των 149 χωρών μελών του Οργανισμού ότι πρέπει να σημειώσουν πρόοδο προς την κατεύθυνση τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, ειδάλλως θα απογοητεύσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων λαχταρούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, οι διαφωνίες μεταξύ πλουσίων και αναπτυσσόμενων χωρών έχουν ενταθεί, αφήνοντας λίγες ελπίδες για την επίτευξη έστω μίας κατ' αρχήν συμφωνίας.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ζητούν μεγαλύτερη πρόσβαση για τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους στις αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ οι φτωχότερες χώρες ζητούν να προηγηθεί η κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων και των δασμών εισαγωγής των προϊόντων τους από τις χώρες της δύσης.

Έξω από το χώρο της διάσκεψης η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης, επικεφαλής των οποίων είχαν τεθεί Κορεάτες αγρότες.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν με τη βία στο αυστηρά φρουρούμενο συνεδριακό κέντρο.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες, υποψίες και ερωτηματικά

Από το σημείο της έκρηξης

Καθώς οι έρευνες σχετικά με τους υπευθύνους της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην πλατεία Συντάγματος συνεχίζονται και εν αναμονή των εικόνων από τις κάμερες της περιοχής, το είδος του μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει κατά την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πρόκειται για τον «Επαναστατικό Αγώνα» δεδομένου ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε βόμβα με 2 κιλά ζελατινοδυναμίτιδας και ωρολογιακό μηχανισμό, υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες επιθέσεις της οργάνωσης.

Αναφέρεται μάλιστα ότι οι υποψίες στρέφονται συγκεκριμένα κατά δύο 40χρονων, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές σχετικά με βομβιστικές επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικοί ελπίζουν να λάβουν περισσότερες απαντήσεις σχετικά με την επίθεση από τις κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κάμερες βρίσκονται τοποθετημένες από την πλευρά της οδού Φιλελλήνων, ενώ μία είναι τοποθετημένη στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το σημείο της έκρηξης.

ΕΔΕ για την καθυστέρηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την καθυστέρηση κινητοποίησης της Αστυνομίας μετά τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα του αγνώστου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άμεση Δράση αντιμετώπισε αρχικά ως φάρσα τα τηλεφωνήματα και δεν ενημερώθηκε αμέσως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η Άμεση Δράση εκκένωσε μόνο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου εργάζονταν κάποιες καθαρίστριες.


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005 - 09:04 (Ώρα Λονδίνου)

«Εκρηκτικά» ερωτηματικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βάλσαμο στις τιμές των φαρμάκων. Τι αλλάζει με διάταξη στην τιμολόγησή τους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απομεινάρια της παλαιάς "17Ν" ή νέα γενιά τρομοκρατών; Ισχυρή έκρηξη στην πιο φυλασσόμενη περιοχή της Αθήνας, στο Σύνταγμα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Κοινωνική τρομοκρατία με βόμβες. "Τυφλό" χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσγείωση στις τιμές των F16. Η κυβέρνηση αγοράζει καλύτερα αεροσκάφη με οικονομικότερους όρους.

Η ΑΥΓΗ: Απεργία - συλλαλητήριο η απάντηση των εργαζομένων. Αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίον του Άρεως.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άδειασε τον Γιώργο η Γιάννα που την προόριζε για υποψήφια στον Δήμο της Αθήνας. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ενδιαφέρεται για τη Δημαρχία και απαιτεί να... κλείσει οριστικά το θέμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κόκκινο πανί ο "κόκκινος Πάνος". Το Μαξίμου χρεώνει στον υπ. Εργασίας το νέο σκάνδαλο. Νευρική κρίση στην κυβέρνηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιο φθηνά τα φάρμακα. Εξυγίανση της φαρμακευτικής αγοράς προς όφελος των πολιτών.

ΕΘΝΟΣ: Βουλιάζουν από μήνα σε μήνα. Γκάλοπ: Νέα πτώση για πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η τρομοκρατική νεο-λεα στο προσκήνιο. Ενώ συνεχίζεται η δίκη της 17Ν στο Εφετείο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων. Από 5% έως 7% με νέα αγορανομική διάταξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πλατεία Συντάγματος: Βόμβα με... πολλαπλούς στόχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ-βόμβα για την κυβέρνηση. Δυσφορία για οικονομία-διαφθορά φθείρει την εικόνα Καραμανλή.

ΕΣΤΙΑ: Συνταρακτικά στοιχεία για την Παιδεία. Η Ελλάς τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δαπάνες ανά φοιτητή.

ESPRESSO: "Έτσι τις έριχνα δύο-δύο στο κρεβάτι". Βιβλίο-σεξουαλικός οδηγός από τον Καλούση.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική πίεση και ερωτήματα μετά τη βόμβα. Εκτίμηση ΗΠΑ για ασύλληπτους τρομοκράτες της 17Ν και θέμα σκλήρυνσης νομοθεσίας.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Χτύπημα" στην καρδιά της Αθήνας. Αμηχανία και ερωτηματικά από την έκρηξη.

ΤΑ ΝΕΑ: Για τις μίζες φταίει ο... ανασχηματισμός. Πρωτοφανή αλληλοκαρφώματα στη ΝΔ.

Η ΝΙΚΗ: "Παιχνίδια" τρόμου. Ερωτήματα για την έκρηξη στην πλατεία Συντάγματος.

PRESS TIME: Πως γλίτωσα από την έκρηξη. Συγκλονιστική αφήγηση του περιπτερά-αυτόπτη μάρτυρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με πρόσχημα την "τρομοκρατία": Με τη βούλα της ΕΕ οι αεροπειρατείες της CIA.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δήμος Θεσσαλονίκης: "Φωτιές" ανάβει ο Καρατζαφέρης.

TRAFFIC NEWS: Το βιβλίο φωτιά του Καλούση. Σήμερα στην "t" εκτενή αποσπάσματα.

Η ΧΩΡΑ: Είμαστε εδώ. Ο τρόμος επιστρέφει. Τελείωσε η ανακωχή που έκανε το καθεστώς Σημίτη λόγω Ολυμπιάδας.

City Press: Τριπλό χτύπημα της τρομοκρατίας. Η βομβιστική επίθεση εναντίον του υπουργείου Οικονομίας κάνει πιο δύσκολη την εφαρμογή μιας αποτελεσματικότερης οικονομικής πολιτικής.

METRO: "Απομεινάρια" ή νέα οργάνωση;

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το πετρέλαιο καίει το "δώρο". Στη θέρμανση θα ξοδευτεί ο 13ος μισθός.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Παράνομος τζόγος και σε περίπτερα. Με άλλοθι τις γιορτές παρατηρείται έξαρση του φαινομένου σε όλη τη Β. Ελλάδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος έξω από τα δόντια: Διάβολος το Ισραήλ.

Βομβιστική επίθεση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "με μια βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Αθήνας η εγχώρια τρομοκρατία έδωσε χθες εκκωφαντικό "παρών" σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το κρίσιμο αυτό ζήτημα ανακινείται από πολλές πλευρές, ενώ η κοινωνική αναταραχή, υπό τη μορφή μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, προσφέρεται ως ιδεολογικός "μανδύας" για την τρομοκρατική δράση. Οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν σε μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της Αθήνας, την πλατεία Συντάγματος, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μπορούν να δράσουν όπου και όποτε θέλουν".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ωμή, παρακρατικού τύπου παρέμβαση, έκαναν χθες οι "γνωστοί - άγνωστοι" τρομοκράτες, χτυπώντας στο κεντρικότερο σημείο της Ελλάδας, στο Σύνταγμα. Επίθεση που γίνεται σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, με τον Προϋπολογισμό στο τραπέζι και με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ να προκαλεί απεργιακές κινητοποιήσεις. Περίοδο έντονων υπερατλαντικών πιέσεων για να αγοράσει η χώρα μας αμερικανικό πολεμικό υλικό, αλλά και παραιτήσεων σημαντικών κρατικών στελεχών".

H CITY PRESS αναφέρει ότι "οι τρομοκράτες με τη δυναμική επανεμφάνισή τους υπηρετούν τη λεγόμενη στρατηγικής της έντασης. Η βομβιστική ενέργεια στο υπουργείο Οικονομίας κάνει πιο δύσκολη την προσπάθειά της κυβέρνησης Καραμανλή να χαράξει και να εφαρμόσει αποτελεσματικότερη οικονομική πολιτική".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ενώ η δίκη της 17Ν συνεχίζεται στο Εφετείο των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού χθες πρωί - πρωί έδωσε το παρών στο Κέντρο της Αθήνας η ΝΕΟ-ΛΕΑ της τρομοκρατίας. Λαϊκός Επαναστατικός Αγώνας, για πολλούς, το "παιδί" και κατ΄επέκταση η συνέχεια της 17ης Νοεμβρίου. Οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζουν ότι δράστες της χθεσινής τρομοκρατικής ενέργειας που έσπειρε τον πανικό στο Σύνταγμα είναι τα μέλη του ΛΕΑ".

Σύμφωνα με τη METRO "την ανησυχία επέτεινε, δε, το γεγονός ότι οι δράστες δεν ανέλαβαν την ευθύνη δίνοντας το στίγμα τους, γεγονός που προκαλεί υποψίες για νέα χτυπήματα το επόμενο διάστημα".

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "έντονος προβληματισμός και αμηχανία επικρατούν στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας, από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομίας. Η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, πιθανότατα ωρολογιακού, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την απροκάλυπτη παρέμβαση του αμερικανού πρεσβευτή Τσαρλς Ρις σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο οποίος ευθέως είχε πει ότι η Ουάσιγκτον αναμένει και άλλες συλλήψεις για τη 17 Νοέμβρη!".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "η περίοδος ανακωχής με τους τρομοκράτες τελείωσε. Με ηχηρό χτύπημα - "μήνυμα" στην καρδιά της Αθήνας , την πλατεία Συντάγματος, ο τρόμος επέστρεψε και εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων. Αναπάντητα τα ερωτήματα για τις περισσότερες ενέργειες της "17Ν" και κοινή ομολογία ότι το κυριότερο δίκτυο της οργάνωσης παραμένει ασύλληπτο".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) διερωτάται αν είναι "απομεινάρια της "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" που ακόμα δρουν ελεύθερα ή νέα γενιά τρομοκρατών που επιχειρεί να αναβιώσει το καθεστώς του τρόμου κρύβονται πίσω από το τυφλό βομβιστικό χτύπημα κατά του υπουργείου Οικονομίας, που ισοπέδωσε σχεδόν την πλατεία Συντάγματος; Σ΄αυτά τα ερωτήματα καλούνται να δώσουν εκ νέου απαντήσεις οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που από χθες βρίσκονται ξανά σε συναγερμό".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει "έκαναν λάθος οι βομβιστές; Μπέρδεψαν τους δρόμους; 'Η στόχος τους ήταν να παραπλανήσουν τις Αστυνομικές Αρχές και να υπάρξουν θύματα; Αυτό απασχολεί από χθες το πρωί την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά την Αντιτρομοκρατική".

H PRESS time εκτιμά ότι "από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, μολονότι η έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος και το ωστικό κύμα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην καρδιά της Αθήνας. Σύμφωνα με ειδικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σε αυτό συντέλεσαν δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στον τρόπο που επιδέξια οι τρομοκράτες τοποθέτησαν το μηχανάκι - βόμβα και ο δεύτερος σχετίζεται με την ώρα του χτυπήματος".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ενώ άγνωστος προειδοποίησε τηλεφωνώντας δύο φορές σε εφημερίδα για την τοποθέτηση βόμβας, αλλά η αστυνομία δεν απέκλεισε την περιοχή".

Φάρμακα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "μεσοσταθμικές μειώσεις τιμών από 5 έως 7%, ενδυνάμωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και εξυγίανση της αγοράς των φαρμάκων σηματοδοτεί η νέα Αγορανομική Διάταξη για τα φάρμακα που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "νέα πολιτική καθιερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε κάθε εγκεκριμένο φάρμακο σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Με τη νέα αγορανομική διάταξη επιδιώκεται εξάλλου η εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, η ενδυνάμωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η προσέλευση νέων επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, καθώς και η θέσπιση κανόνων ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ εισαγόμενων και εγχώρια παραγόμενων φαρμάκων".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "με την υπογραφή της ΑΔ διαμορφώνεται νέα πολιτική τιμών ύστερα από πολύμηνες συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης, του ΕΟΦ και των φορέων του κλάδου των φαρμάκων, με στόχο την εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε κάθε εγκεκριμένο φάρμακο, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, την εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία".

Κυβέρνηση-Δημοσκοπήσεις

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "από μήνα σε μήνα η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δείχνει να "βουλιάζει", όπως δείχνει και η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε χθες στο Mega και στην "Ανατροπή" του Γ. Πρετεντέρη. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με περίπου έναν μήνα πριν μειώνεται από 2,5 μονάδες σε 1,3 με τη ΝΔ να χάνει δύο ολόκληρες μονάδες μέσα σε τριάντα πέντε ημέρες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "σε δεινή θέση η κυβέρνηση καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εκφράζει δυσφορία για την οικονομική πολιτική της, γεγονός που έχει μειώσει στα όρια του στατιστικού λάθους (1,3% για πρώτη φορά) τη διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου. Μοναδικό ισχυρό "χαρτί" της κυβέρνησης, ο Κ. Καραμανλής. Υπερτερεί του Γ. Παπανδρέου, αλλά και η δική του εικόνα εμφανίζεται τραυματισμένη. Τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αξιολογούνται ως σημαντικότερα".

Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "κόκκινο πανί για την κυβέρνηση έγινε ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Οι καταγγελίες για διαφθορά του προέδρου του ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) βρήκε την κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή της και προκάλεσε την μήνιν πολλών υπουργών αλλά και κομματικών στελεχών. Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι η όλη υπόθεση χρεώνεται προσωπικά στον κ. Παναγιωτόπουλο και θα ληφθεί υπ' όψιν στον επικείμενο ανασχηματισμό".

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε αστείες όσο και αντιφατικές δικαιολογίες καταφεύγει η κυβέρνηση για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις υποθέσεις διαφθοράς. Την ίδια ώρα, αλαλούμ προκαλούν οι κυβερνητικές προσπάθειες για κουκούλωμα του θέματος".

Βιβλίο Καλούση

Η TRAFFIC γράφει ότι "το πρώτο μέρος της... "κατά Καλούση αποκάλυψης" γιατί -σύμφωνα με πληροφορίες- έπεται και... συνέχεια, είναι πλέον γεγονός! Μέσα σε 340 σελίδες, που μπορεί να ξεφυλλίσει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο του Ευάγγελου Καλούση με τίτλο "Η Δικαιοσύνη και η αλήθεια". Αρνείται όλες τις κατηγορίες, αναφέρει πως όλα όσα υποστήριξε και υποστηρίζει είναι η αλήθεια, τονίζει ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε από οποιονδήποτε, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα γι΄αυτούς που τον συκοφάντησαν και "απειλεί" να κινηθεί δικαστικά εναντίον ορισμένων ΜΜΕ αλλά και σε βάρος εκείνων που εκτόξευσαν αθλιότητες για το άτομό του".

Η ESPRESSO υποστηρίζει ότι "περιμέναμε ένα βιβλίο απολογία για τις παραδικαστικές του ενέργειες και μας προέκυψε ένα "βίπερ" με τα ερωτικά του κατορθώματα, με τη Σβετλάνα και τη Λουντμίλα! Ο Ευάγγελος Καλούσης, από δικαστικός λειτουργός μεταμορφώθηκε σε καθηγητή του σεξ και μας δίνει συμβουλές για το πώς να ρίχνουμε στο κρεβάτι δυο-δυο τις αλλοδαπές!".

ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "την αγορά των τριάντα σύγχρονων F16 Block.52+, των πιο "φθηνών" που έχουν αγοραστεί ποτέ, καθώς είναι φθηνότερα κατά 138 εκατομμύρια ευρώ από την αντίστοιχη αγορά της κυβέρνησης Σημίτη το 2000, πρόκειται να εγκρίνει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνέρχεται για το σκοπό αυτό υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει και την τυπική αποδέσμευση της σχετικής προκαταβολής ύψους 68 εκατομμυρίων δολαρίων".

ΗΠΑ-ΕΕ-Πτήσεις CIA

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "επί Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συμφώνησαν, στο πλαίσιο της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας", να προχωρήσουν "στην αυξημένη χρήση των ευρωπαϊκών διαμετακομιστικών εγκαταστάσεων (transit) για την υποστήριξη της μεταφοράς εγκληματιών". Αυτό υποστηρίζει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Αυστραλίας "The Age", σε χτεσινό της ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η σχετική παράγραφος της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ κρατήθηκε μυστική".

ΔΕΚΟ

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "μέρες ασφαλιστικού Γιαννίτση θυμίζει η μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων σε ολόκληρη η χώρα. Η αυριανή γενική απεργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα σφραγιστεί από το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως στις 12 το μεσημέρι, που αναμένεται να ξεπεράσει τις συνηθισμένες συγκεντρώσεις".

Θεσσαλονίκη - Υποψηφιότητα Καρατζαφέρη

Η "ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" υπογραμμίζει ότι " "σάρκα και οστά" φαίνεται να παίρνει το ενδεχόμενο να αυτοχριστεί υποψήφιος Δήμαρχος στη συμπρωτεύουσα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Μία τέτοια πιθανότητα θα δημιουργούσε προβλήματα στο στρατόπεδο του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου που θεωρούσε ότι με το 42%, θ΄αποκτούσε τον Δημαρχιακό θώκο από την πρώτη Κυριακή".

ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "διπλό στραπάτσο για τον Γιώργο Παπανδρέου συνιστά η εξέλιξη που είχε το παιχνίδι που πήγε να στήσει με την υποψηφιότητα της Γιάννας Αγγελοπούλου στο δήμο της Αθήνας. Η Γιάννα τον άδειασε στην κυριολεξία και με δήλωσή της ξεκαθάρισε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν ενδιαφέρεται για δήμαρχος της Αθήνας ενώ τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος κάνουν λόγο για ολέθριο στρατηγικό λάθος που δείχνει την αδυναμία του να χαράξει πολιτική στο ζήτημα των υποψηφιοτήτων στους μεγάλους δήμους με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε παιχνίδια φθηνού εντυπωσιασμού προκαλώντας διαλυτικές καταστάσεις στην παράταξη".

Παιδεία

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "τα στοιχεία της Eurostat είναι όντως συνταρακτικά. Παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, κάθε μέρα που περνάει η Ελλάς χάνει έδαφος στον χώρο της Παιδείας. Το τί πρέπει να γίνη είναι σχεδόν αυτονόητο: Ριζική μεταρρύθμισις στην Παιδεία, χωρίς πολλούς διαλόγους και καθυστερήσεις. Αν αυτή δεν γίνη τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.