Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-09

  1. Συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές
  2. H Χαμάς θα διακόψει την εκεχειρία με το Ισραήλ
  3. Συνάντηση Μπλερ Καραμανλή
  4. Συνάντηση Μπλερ Καραμανλή
  5. Η σύλληψη Γκοτοβίνα «ευνοεί» την Κροατία
  6. Νέα επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ
  7. Εγκαίνια ρωσικού αγωγού
  8. Συνάντηση Μπλερ Καραμανλή
  9. Προειδοποιήσεις Καραμανλή
  10. «Στρατοκρατούμενη πόλη» η Άγκυρα
  11. Κρατούμενοι χωρίς διεθνή εποπτεία
  12. Απόφαση κατά βασανιστηρίων

Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 20:59 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να πληγεί η αμερικανική οικονομία

Στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου διεξάγεται η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές επετεύχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή συνομιλιών για την μείωση, μετά το 2012, των εκλύσεων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η άτυπη συμφωνία επετεύχθη την τελευταία μέρα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις.

Ασαφές παραμένει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέρος στις μελλοντικές συνομιλίες.

Η κυβέρνηση Μπους δεν θέλει να αναλάβει νέες δεσμεύσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε τη συνθήκη του Κιότο, το 2001, λέγοντας ότι θα πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Πολ Μάρτιν και προεδρεύων της διάσκεψης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να «ακούσουν τη συνείδηση του κόσμου».

Ωστόσο, πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έντονος είναι ο προβληματισμός για τα ελλειπή μέτρα που λαμβάνουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να περιορίσουν τις εκλύσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 20:40 (Ώρα Λονδίνου)

H Χαμάς θα διακόψει την εκεχειρία με το Ισραήλ

Ο Χαλέντ Μεσάλ ηγείται της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς από το αρχηγείο του στη Δαμασκό

Ο πολιτικός ηγέτης της μαχητικής Παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, είπε ότι δεν θα ανανεώσει την άτυπη εκεχειρία με το Ισραήλ, που εκπνέει το τέλος του χρόνου.

Ο Χαλέντ Μεσάλ, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Δαμασκό, είπε ότι η οργάνωσή του ετοιμάζεται για νέο γύρο αντιπαράθεσης.

Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο βασίστηκε στη συμφωνία ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων και θα απελευθερώσει πρόσφυγες.

Η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει ότι θα τερματίσει την εκεχειρία όταν το Ισραήλ σκότωσε στρατιωτικό της ηγέτη, τον Νοέμβριο.

Ο κ. Μεσάλ είπε στο πλήθος, στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, ότι δεν υπάρχει χώρος για εκεχειρία.

«Λέω στους αδελφούς μας της Παλαιστινιακής Αρχής ότι ζούμε σε πολιτική αποτελμάτωση».

«Το βροντοφωνάζω, δεν θα κάνουμε νέα εκεχειρία και ο λαός μας ετοιμάζεται για νέο κύκλο σύρραξης», είπε ο κ. Μεσάλ.

Ο κ. Μεσάλ θεωρείται το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς τον Μάρτιο του 2004.

Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι το πολιτικό γραφείο της Χαμάς, του οποίου ηγείται ο κ. Μεσάλ, είναι πιο σκληροπυρηνικό από την ηγεσία της οργάνωσης στη Γάζα.


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 18:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπλερ Καραμανλή

Συνάντηση μιας ώρας είχαν στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής και ο Βρετανός ομόλογός του Τόνι, Μπλερ.

Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν κατ' ίδίαν επί 20 λεπτά, και μετά γευμάτισαν.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρίσκεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τα έτη 2007-1013.

Μετά τις συνομιλίες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Το θέμα, είπε ο κ. Καραμανλής, έγινε δυσκολότερο μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης τον περασμένο Ιούνιο.

Η Ελλάδα δίνει μάχη και δημιουργεί συμμαχίες, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε στην βρετανική προεδρία τις ελληνικές θέσεις και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της πολιτικής της σύγκλισης με τις φτωχότερες χώρες.

Δεν απέκλεισε ωστόσο μια πιθανή άρση του αδιεξόδου την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Δύσκολη η εξεύρεση λύσης

Ο Τόνι Μπλερ είπε ότι δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, αν δεν γίνει πλήρης αναθεώρηση των κοινοτικών επιδοτήσεων το 2008.

«Πρέπει να αφήσουμε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής», είπε στους δημοσιογράφους», και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να αναθεωρηθεί και η βρετανική επιστροφή χρημάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ό τι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αν όμως δεν επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε, θα είναι απίθανο να εγκριθεί ο προϋπολογισμός τον ερχόμενο χρόνο.

Αυτό το ενδεχόμενο «θα σκιάσει» την διεύρυνση, επειδή τα νέα κράτη μέλη θα πάρουν μόνο το ένα τρίτο των χρημάτων που δικαιούνται, προειδοποίησε ο κ. Μπλερ.

Η Βρετανία προσφέρεται να εγκαταλείψει μέρος της επιστροφής χρημάτων που παίρνει, ώστε να πληρώνει την «δίκαιη συνεισφορά» της προς το κόστος της διεύρυνσης, είπε ο κ. Μπλερ.

Ωστόσο, η Βρετανία δέχεται να μειωθεί η επιστροφή της κατά 8 δις ευρώ, ενώ η Γαλλία της ζητά να μειώσει την επιστροφή της κατά 14 δις ευρώ, για τα έξι χρόνια του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σειρά συναντήσεων

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στην Ντάουνιγκ Στριτ με τον κ. Μπλερ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλέσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να επανεξετάσει τις προτάσεις του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι βρετανικές προτάσεις για περικοπή του προϋπολογισμού και μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν επικριθεί από το σύνολο σχεδόν των χωρών-μελών.

Το πρώτο ραντεβού του Τόνι Μπλερ ήταν το πρωί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Βέρτι Αχερν και, εκτός από τον κ. Καραμανλή, ακολούθησαν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υφυπουργό των Εξωτερικών και υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα κ. Γιάννη Βαληνάκη, τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου πρέσβη κ. Αλέξανδρο Σάνδη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Γιάννη Ανδριανό και τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ε. Αντώναρο.


Συνάντηση Μπλερ Καραμανλή

Στο Λονδίνο βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρίσκεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τα έτη 2007-1013.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας εκ των τριών Ευρωπαίων ηγετών που θα συναντηθούν σήμερα στην Ντάουνιγκ Στριτ με τον κ. Μπλερ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλέσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να επανεξετάσει τις προτάσεις του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι βρετανικές προτάσεις για περικοπή του προϋπολογισμού και μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν επικριθεί από το σύνολο σχεδόν των χωρών-μελών.

Το πρώτο ραντεβού του Τόνι Μπλερ είναι το πρωί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Βέρτι Αχερν, το μεσημέρι στις 13:00 τοπική ώρα θα έχει γεύμα εργασίας με τον Κώστα Καραμανλή και το απόγευμα συναντάται με τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Θαπατέρο.

Ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει στον Βρετανό πρωθυπουργό τις ελληνικές θέσεις και θα επισημάνει ότι είναι καθοριστικά κρίσιμο να βρεθεί συμφωνία μέχρι την σύνοδο την άλλη εβδομάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υφυπουργό των Εξωτερικών και υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα κ. Γιάννη Βαληνάκη, τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου πρέσβη κ. Αλέξανδρο Σάνδη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Γιάννη Ανδριανό και τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ε. Αντώναρο.


Η σύλληψη Γκοτοβίνα «ευνοεί» την Κροατία

Στην πατρίδα του έχουν ήδη εμφανιστεί αφίσες με ευχές για τα Χριστούγεννα

Η παράδοση του Κροάτη στρατηγού, Άντε Γκοτοβίνα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, θεωρείται ζήτημα ωρών ή λίγων ημερών.

Ο Κροάτης στρατηγός, κατηγορείται για το θάνατο εκατοντάδων Σερβοβόσνιων αμάχων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα», το 1995, με την οποία οι κροατικές δυνάμεις έδωσαν τη χαριστική βολή στην αυτοανακηρυσσόμενη Σερβική Δημοκρατία της Κράινα.

Ο Άντε Γκοτοβίνα συνελήφθη σε πολυτελές ξενοδοχείο στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας βόρεια της Μαδρίτης.

Ο Άντε Γκοτοβίνα παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κροατία και η είδηση της σύλληψής του συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες στο Ζάγκρεμπ.

Περίπου 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, χθες, σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Κροατίας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον συλληφθέντα.

Ο Σύνδεσμος Αναπήρων Βετεράνων Πολέμου του Σπλιτ, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας στις 11 Δεκεμβρίου.

Πιέσεις προς Σερβία - Βοσνία

Εν αντιθέσει με μεγάλη ικανοποίηση έγινε δεκτή η είδηση της σύλληψης του Γκοτοβίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν δήλωσε ότι απομακρύνθηκε ένα σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη της Κροατίας στην Κοινότητα.

«Ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο για την Κροατία, η οποία οφείλει βέβαια να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η σύλληψη του Άντε Γκοτοβίνα αποτελεί κρίσιμη καμπή για την ευρύτερη περιοχή, η οποία απομακρύνεται από το εθνικιστικό της παρελθόν και στρέφεται προς το ευρωπαϊκό της μέλλον», είπε ο κ. Ρεν.

Εν τω μεταξύ, η σύλληψη του Άντε Γκοτοβίνα δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στις κυβερνήσεις Σερβίας Μαυροβουνίου και Βοσνίας Ερζεγοβίνης για τη σύλληψη ή την παράδοση στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία των καταζητούμενων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της γενικής εισαγγελέως, Κάρλα Ντελ Πόντε μετά τη σύλληψη του Γκοτοβίνα: «Τώρα περιμένω τον Μλάντις και τον Κάρατζιτς».


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 00:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσαν τα νέα αμφιλεγόμενα σχόλια του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Ιρανός πρόεδρος αμφισβήτησε την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και χαρακτήρισε το Ισραήλ «καρκίνωμα» το οποίο θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στην Ευρώπη.

Ο κ. Αχμαντινετζάντ είπε ότι εάν χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, επιμένουν ότι σκότωσαν Εβραίους και νοιώθουν ενοχές για αυτό, θα πρέπει να παραχωρήσουν μέρος των εδαφών τους για την εγκατάσταση του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι τα νέα σχόλια του Ιρανού πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις που διατηρούν για το Ιράν.

Η Γερμανία κατηγόρησε τον κ. Αχμαντινετζάντ λέγοντας ότι τα σχόλιά του είτε στερούνται σοβαρότητας είτε διακρίνονται από μεγάλη δόση κυνικότητας.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ρατσιστικές και εξοργιστικές.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε από τη Νέα Υόρκη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να σβηστεί από το χάρτη».


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκαίνια ρωσικού αγωγού

Ο αγωγός θα συνδέει τη Ρωσία με τις γερμανικές ακτές

Ξεκινούν την Παρασκευή οι εργασίες για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής.

Όταν ολοκληρωθεί ο αγωγός θα έχει μήκος 1200 χιλιομέτρων και θα ξεκινά από τα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης καταλήγοντας στις γερμανικές ακτές και μελλοντικά, ενδεχομένως, στις βρετανικές.

Φαίνεται όμως πως η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου έχει ενοχλήσει την Πολωνία και κάποιες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου που και οι ίδιες προμηθεύονται από τη Ρωσία είναι πλέον πολύ πιθανό.

Νέες κατευθύνσεις

Η Ρωσία δεν χάνει το χρόνο της και μόλις τρεις μήνες μετά την υπογραφή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, πραγματοποιεί τα εγκαίνια των εργασιών.

Στη τελετή, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Φραντκόφ και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα παρακολουθήσουν την συγκόλληση δύο τμημάτων του αγωγού - ένα συμβολικό αλλά απαραίτητο βήμα για την έναρξη της κατασκευής του έργου.

Ήδη η Ρωσία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Όμως στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και μάλιστα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο νέος αγωγός θα περνά από την Πολωνία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής. Τα κράτη αυτά προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία σε χαμηλές τιμές και επιπλέον κερδίζουν κάποια χρήματα από τους αγωγούς που ήδη διασχίζουν τα εδάφη τους.

Τώρα όμως φοβούνται ότι το άνοιγμα της Ρωσίας προς τη Δυτική Ευρώπη θα τις εξαναγκάσει σε κάποιου είδους ενεργειακό συμβιβασμό.

Η πρώτη φάση του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010.


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπλερ Καραμανλή

(Φωτ. Αρχείου)

Στο Λονδίνο βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρίσκεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τα έτη 2007-1013.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας εκ των τριών Ευρωπαίων ηγετών που θα συναντηθούν σήμερα στην Ντάουνιγκ Στριτ με τον κ. Μπλερ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλέσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να επανεξετάσει τις προτάσεις του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι βρετανικές προτάσεις για περικοπή του προϋπολογισμού και μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν επικριθεί από το σύνολο σχεδόν των χωρών-μελών.

Το πρώτο ραντεβού του Τόνι Μπλερ είναι το πρωί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Βέρτι Αχερν, το μεσημέρι στις 13:00 τοπική ώρα θα έχει γεύμα εργασίας με τον Κώστα Καραμανλή και το απόγευμα συναντάται με τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Θαπατέρο.

Ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει στον Βρετανό πρωθυπουργό τις ελληνικές θέσεις και θα επισημάνει ότι είναι καθοριστικά κρίσιμο να βρεθεί συμφωνία μέχρι την σύνοδο την άλλη εβδομάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υφυπουργό των Εξωτερικών και υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα κ. Γιάννη Βαληνάκη, τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου πρέσβη κ. Αλέξανδρο Σάνδη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Γιάννη Ανδριανό και τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ε. Αντώναρο.


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Καραμανλή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συναγερμός στην αγορά. Για παιδικά παιχνίδια και ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυξήθηκαν τα έσοδα και οι συνταξιούχοι. Εισφορές και περιουσία σηκώνουν τα Ταμεία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πάνω από 1 δισ. ευρώ το έλλειμμα των ΔΕΚΟ. Μόνο σε ΟΣΕ και ΕΘΕΛ το παθητικό ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εμείς ανοίγουμε νέους δρόμους. Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Κώστα Καραμανλή στους βουλευτές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κατσάδα από Καραμανλή. Μύδροι κατά βιομηχάνων και συνδικαλιστών από το βήμα της Κ.Ο/ΝΔ.

Η ΑΥΓΗ: Μπόνους 200 εκ. ευρώ στις τράπεζες. Γ. Δραγασάκης: Να παρθούν μέτρα υπέρ των δανειοληπτών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανοίξτε τις πόρτες στους βουλευτές. Αυστηρή προειδοποίηση Καραμανλή σε υπουργούς και διοικητές ΔΕΚΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Τα F-16 είναι καλά και πολύ οικονομικά». Ο αμερικανός πρεσβευτής εμφανίστηκε χθες σε ρόλο εμπορικού ακολούθου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρήξεις και τομές με τη στήριξη της κοινωνίας. VPRC: Προβάδισμα 2,5 μονάδων δίνουν οι πολίτες στη ΝΔ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ελληνικά Χριστούγεννα made in China. Λαμπιόνια, δέντρα, στολίδια, Αϊ Βασίληδες, παιδικά παιχνίδια, δώρα.

ΕΘΝΟΣ: Οδηγίες προς ιθαγενείς. Μια μέρα μετά τη συνάντηση με Καραμανλή. Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τσαρλς Ρις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκ-τονωτική ένεση Καραμανλή. Με την «σύριγγα» των μεταρρυθμίσεων στα χέρια χθες ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νάρκη για τα ταμεία. Επιδεινώνεται η κατάσταση παρά τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Η «μαύρη τρύπα» των οκτώ δισ. ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μονόδρομος οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Καραμανλής: Προχωράμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση που κανείς δεν τόλμησε να κάνει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φουντώνει η δυσαρέσκεια: 75%. Ευρήματα μιας δημοσκόπησης και μιας ομιλίας.

ΕΞΠΡΕΣ: Αγωνιώδης προσπάθεια διάσωσης 800 εκατ. ευρώ. Το υπ. Οικονομικών με εξαιρέσεις δαναπών επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες.

ΕΣΤΙΑ: Μυθώδη ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Συνταρακτικά στοιχεία απεκάλυψε ο κ. Δούκας.

ESPRESSO: Ο νέος έρωτας της Μιρέλας. Ο επιχειρηματίας Μίλτος Κοσκινάς έκλεψε την καρδιά της αθλήτριας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δεν έχετε άλλο χρόνο για τα κονδύλια του Γ'ΚΠΣ. Βολές Βρυξελλών για την καθυστέρηση στην απορρόφηση πόρων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καμπανάκι στην κυβέρνηση. Δυσαρεστημένη από το κυβερνητικό έργο η κοινή γνώμη, δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ζητεί ανασχηματισμό - Δημοσκόπηση της VPRC για τον ΣΚΑΙ 100,3.

ΚΕΡΔΟΣ: Τρία μηνύματα από τους τραπεζίτες: Υπεράριθμοι, ασφαλιστικό, εργασιακό.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μονόδρομος οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Κ. Καραμανλής: «Οι πολίτες έδωσαν εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα».

METRO: Διχάζουν οι αλλαγές. Μήνυμα για σκληρή αναμέτρηση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Υποσχέσεις για μέτρα ενίσχυσης των εξαγωγών. Διεθνές συνέδριο εξαγωγέων με χορηγό τη «Ν».

ΤΑ ΝΕΑ: 5.000 δάνεια την ημέρα για τις γιορτές. Καταναλωτές σε απόγνωση.

Η ΝΙΚΗ: Απορρύθμιση παντού. Εμμονή στην εκθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Ήρθε η ώρα για το μεγάλο συνασπισμό; Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ συζητούν την πιθανότητα κυβερνητικού σχηματισμού.

PRESS TIME: «Απήγαγαν το παιδί μου». Σοκάρει η καταγγελία της Νταϊάνας Δήμα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Βιομήχανοι - ΓΣΕΕ: «Κοινοί στόχοι» υπέρ του κεφαλαίου.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Καταγγέλλουν τον Κουκουλόπουλο. Δήμος Κοζάνης: Τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Κοζάνης κατηγορεί για κατασπάληση 17 εκατ. ευρώ, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

City Press: Ρήξη κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κυριακόπουλος κατά του άρθρου 14 στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

TRAFFIC NEWS: Επ΄αυτοφώρω σύλληψη ρεπόρτερ-κατασκόπου. Τρέμουν πλέον όλοι απ' όσα αποκαλύπτει ο Ευαγγελάτος.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χειρουργεία εστίες μικροβίων στη Θεσσαλονίκη. Στοιχεία φρίκης σε Πανελλήνιο Συνέδριο.

Η ΧΩΡΑ: Όλοι ίδιοι είναι. 75% κατά της κυβέρνησης, 80% κατά της αντιπολίτευσης. Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ομιλία Καραμανλή

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «μονόδρομο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία των ΔΕΚΟ, επαναλαμβάνοντας το σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης στη στρατηγική των τολμηρών τομών και μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής, ενώ απηύθυνε και προσκλητήριο προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές να πυκνώσουν τις επαφές τους με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι «πολλαπλά μηνύματα σε υπουργούς, βουλευτές, διορισμένους κρατικούς λειτουργούς, αλλά και σε συνδικαλιστές περιείχε η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός απάντησε στην επιχειρηματολογία του κ. Παπανδρέου λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι αυτή που ανοίγει νέους δρόμους για τη χώρα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει, οι οποίες θα ωφελήσουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει απαρέγκλιτα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεκάθαρη τοποθέτηση περί απόλυτης διαφάνειας παντού και για όλους, συνοδευόμενη από επίθεση κατά εκείνων που άνοιγαν παράθυρα στους νόμους για να μην δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη, και αυστηρό -και ίσως το τελευταίο- κάλεσμα προς άπαντα τα κυβερνητικά στελέχη υπουργούς, γενικούς γραμματείς και στελέχη Οργανισμών να ανοίξουν τις πόρτες τους στους βουλευτές, ήταν τα τρία σαφή μηνύματα που απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα με θέμα τον Προϋπολογισμό».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι «τρία ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού σε ισάριθμους αποδέκτες: στους συνδικαλιστές και στους βουλευτές του κόμματός του ότι ο προϋπολογισμός θα τηρηθεί κατά γράμμα και το καθεστώς στις ΔΕΚΟ θα αλλάξει, στην αντιπολίτευση -δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί να παριστάνουν όψιμα τους τιμητές στο ζήτημα της διαφάνειας, όταν αυτοί στο παρελθόν άνοιγαν τα παράθυρα της διαπλοκής και της διαφθοράς, στους υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές να βρουν ένα modus vivendi και modus operandi για μια κατά το δυνατόν καλύτερη συνεργασία. Οι υπουργοί να ανοίξουν τις πόρτες τους στους βουλευτές».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι «με αυστηρή γλώσσα απευθύνθηκε χθες προς τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τονίζοντας ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ζήτησε μάλιστα από όλους να έχουν συναίσθηση χρέους σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της χώρας».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζοντες την κίνηση Καραμανλή κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο Καραμανλής πέρα από την απόφασή του να μην κάνει πουθενά πίσω και να μην υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος είναι αποφασισμένος να περάσει αυτή την απόφασή του πρώτα στους βουλευτές του για να την περάσουν και στο λαό».

Η City Press σημειώνει ότι «τη φυγή προς τα εμπρός που επιχειρεί η κυβέρνηση μετά τις υποθέσεις Παλαιοκρασσά και Ζορμπά αποτύπωσε, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Κ. Καραμανλής. Χαρακτήρισε μονόδρομο τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας και στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ, προσθέτοντας ότι "οι πολίτες έδωσαν ξεκάθαρη και ρητή εντολή στη ΝΔ».

Η METRO εκτιμά ότι «το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος σε σχέση με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ αποκαλύφθηκε χθες σε όλες του τις διαστάσεις κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, για τον Προϋπολογισμό του 2006».

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι «απαρέγκλιτη προσήλωση της κυβέρνησής του στην αντιλαϊκή ρότα συρρίκνωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων, υποσχέθηκε εκ νέου χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, πασχίζοντας να υπερκαλύψει την αρνητική πολιτική αίσθηση που άφησε ο απόηχος των καταγγελιών του αποπεμφθέντος προέδρου της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι «περίσσεψε η συναίνεση στις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Καθοριστική ήταν η συμβολή των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίες όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν στον τυφώνα των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά εμφανίστηκαν πρόθυμες να βάλουν πλάτη για να περάσει με κοινωνική συναίνεση».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «αποφασισμένος να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο δηλώνει ο πρωθυπουργός αλλά φουντώνει η δυσαρέσκεια των πολιτών. Χθεσινή δημοσκόπηση δείχνει νέα υποχώρηση ΝΔ και Κ. Καραμανλή και μικρή βελτίωση ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου. Όμως και για το ΠΑΣΟΚ η δυσαρέσκεια παραμένει υψηλή. Σύμμαχος της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική ο πρεσβευτής των ΗΠΑ».

ΔΕΚΟ

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «επί δύο δεκαετίες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επεβάρυναν τον ελληνικό λαό με δυσβάστακτα ποσά για την λειτουργία των ΔΕΚΟ. Τώρα λοιπόν, με την αλλαγή του καθεστώτος που θεσπίζει η Κυβέρνησις, τίθεται επί τέλους κάποιος φραγμός. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «παραγωγή ζημιών και ελλειμμάτων χαρακτηρίζει την πλειονότητα των ΔΕΚΟ και, παρά το γεγονός ότι επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ανταποκριθούν στο κοινωφελές τους έργο, εντούτοις διαπιστώνεται πως τα χρήματα αυτά πέφτουν σε έναν... σύγχρονο Πίθο των Δαναΐδων. Το 2004 η ζημιά για τις ΔΕΚΟ έφτασε στα 1,05 δισ. ευρώ, παρά την επιχορήγηση ύψους 218,58 εκατ. ευρώ που πήραν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για το 2005, σχεδόν με την ίδια επιχορήγηση (ύψους 225,72 εκατ. ευρώ), το αρνητικό τους αποτέλεσμα περιορίστηκε στα 886,46 εκατ. Ευρώ».

Δηλώσεις Αμερικανού πρέσβη

ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι «ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Τσαρλς Ρις αποκάλυψε χθες ότι το βασικό θέμα της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή την Τετάρτη ήταν η αγορά των F-16 από την ελληνική κυβέρνηση. Ο αμερικανός πρεσβευτής τόσο στην ομιλία του όσο και στον διάλογό του με τους δημοσιογράφους έδωσε οδηγίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τα φορολογικά μέτρα, τη διαφάνεια, τις ξένες επενδύσεις και την τρομοκρατία. Μας γύρισε πίσω, στην εποχή του Πιουριφόι σχολίαζαν κύκλοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ «με συστάσεις και οδηγίες που καλύπτουν από τον τομέα της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων μέχρι το καυτό θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις κορυφώνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αγορά των F-16 και την ενίσχυση του μεριδίου της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας στην ελληνική αγορά».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Στρατοκρατούμενη πόλη» η Άγκυρα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Οργίλη ήταν η αντίδραση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στην πρόταση ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος να απομακρυνθούν από την Άγκυρα τα στρατόπεδα αλλά και τα οδοφράγματα του στρατού.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρεσούλ Τοσούν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα θυμίζει στρατοκρατούμενη πόλη.

«Οι βουλευτές δουλεύουν στη σκιά στρατιωτικών μονάδων και οδοφραγμάτων», είπε ο Τοσούν και ζήτησε να απομακρυνθούν από την πόλη η στρατιωτική ακαδημία, το Γενικό Επιτελείο και οι διοικήσεις στρατού, ναυτικού και αεροπορίας.

«Μόνο ως συνειρμικό παραλήρημα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προτάσεις», αναφερόταν στο σύντομο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο στο ίντερνετ.

Οι στρατηγοί σημείωναν ότι ο Τοσούν θέλει να απομακρύνει τις ένοπλες δυνάμεις από τα μάτια και την καρδιά των Τούρκων πολιτών.

Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις του στρατού με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι καταγγελίες για την εμπλοκή των αρχών ασφαλείας σε τρομοκρατικές επιθέσεις και η ανάγκη να δοθούν άμεσα απαντήσεις σε ζητήματα όπως το κυπριακό και κυρίως το κουρδικό προκαλούν ένταση στην τουρκική πρωτεύουσα.


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου)

Κρατούμενοι χωρίς διεθνή εποπτεία

Αντιπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού επισκέπτονται κρατούμενους σε 80 χώρες του κόσμου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δεν έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς που κρατούνται στα πλαίσια της εκστρατείας της κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η παραδοχή αυτή αναμένεται να εντείνει τις υποψίες ότι η CIA διατηρούσε μυστικές φυλακές σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς που κρατούνται σε εγκαταστάσεις του Πενταγώνου.

Όπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον η δήλωση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν άλλες μυστικές εγκαταστάσεις την ευθύνη των οποίων έχει η CIA και όχι το Πεντάγωνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο ανώτατος νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Μπέλινγκερ, επανέλαβε ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει πρόσβαση σε όλους όσους κρατούνται στη βάση του Γουνατάναμο στη Κούβα.

Όταν όμως ρωτήθηκε εάν είχε πρόσβαση σε όλους τους κρατούμενους που κρατούνται σε άλλες εγκαταστάσεις , ο κ. Μπέλινγκερ απάντησε αρνητικά.

Παρ' όλα αυτά δεν δέχθηκε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής μας, τα σχόλια του αμερικανού αξιωματούχου θα εντείνουν τις υποψίες ότι ορισμένοι από τους πλέον γνωστούς υπόπτους κρατούνται σε μυστικές φυλακές και υπόκεινται σε βασανιστήρια παρά τη κατηγορηματική διάψευση της αμερικανικής κυβέρνησης.


Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2005 - 01:04 (Ώρα Λονδίνου)

Απόφαση κατά βασανιστηρίων

«Χάος επικρατεί στην αντι-τρομοκρατική πολιτική» εκτιμά στο πρωτοσέλιδο της η Γκάρντιαν (Guardian).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μετά την απόφαση της Βουλής των Λόρδων του ανωτάτου δικαστηρίου στη Βρετανία- η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι «δεν χρησιμοποίησε ενοχοποιητικά στοιχεία που αποσπάσθηκαν με τη μέθοδο των βασανιστηρίων σε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις ξένων υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις που κρατούνται στη χώρα».

Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της Βουλής των Λόρδων που ομόφωνα αποφάνθηκε ότι πληροφορίες που αποσπάσθηκαν με βασανιστήρια δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στα βρετανικά δικαστήρια.

Νομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η απόφαση της Βουλής των Λόρδων θα «έχει μεγάλο αντίκτυπο» σε όλο τον κόσμο καθώς «αποσαφηνίζει ότι τα βασανιστήρια δεν έχουν απολύτως καμία θέση στις πολιτισμένες χώρες».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υποστηρίζει ότι η απόφαση της Βουλής των Λόρδων «προκαλεί αμηχανία» στη κυβέρνηση καθώς υπονομεύει τη στρατηγική της κατά της τρομοκρατίας.

«Για μια ακόμη φορά το δικαστικό σώμα προστατεύει τις αξίες μας» αποφαίνεται η εφημερίδα στο κεντρικό της σχόλιο.

Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) η απόφαση θα οδηγήσει σε «αυστηρότερους νομικούς ελέγχους των πληροφοριών που αντλήθηκαν σε τρίτες χώρες».

Για τους Τάιμς (Times) όμως οι συνέπειες της απόφασης μπορεί να είναι οδυνηρές καθώς «ίσως οδηγήσουν σε αποφυλάκιση υπόπτων τρομοκρατών».

Διάσκεψη για το περιβάλλον

Στο πρωτοσέλιδο της η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται με επικριτικό τρόπο στην διεθνή διάσκεψη για το περιβάλλον που πραγματοποιείται στο Μόντρεαλ.

Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που κράτησαν 11 μέρες 280 χιλιάδες εκτάρια δάσους καταστράφηκαν και 907 εκατομμύρια τόνοι αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου διοχετεύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ δεν επετεύχθη συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στο πλανήτη καθώς οι αντιπροσωπείες από 189 χώρες αναλώθηκαν σε «αερολογίες», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύστημα Υγείας

Τα πρωτοσέλιδα των Τάιμς (Times) και της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) εστιάζονται στις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη των καπνιστών, των αλκοολικών και των παχύσαρκων».

Σύμφωνα με τις προτάσεις ανεξάρτητης αρχής «τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν να παράσχουν θεραπεία σε αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων εάν ο τρόπος ζωής τους καθιστά τη θεραπεία αναποτελεσματική».

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν εάν οι ασθένειες που προσβάλλουν αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων προκαλούνται από τους ίδιους, σημειώνουν οι προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.