Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-07

  1. Πιθανές διαπραγματεύσεις Συρίας - Ισραήλ
  2. Συντριβή
  3. Το «κατηγορώ» του Πίντερ
  4. Αιματηρό επεισόδιο στην Αμέρικαν Έρλάινς
  5. Οργή και καχυποψία
  6. Δραματική προειδοποίηση για το κλίμα
  7. Χαοτική δίκη
  8. Αθώοι οι κατηγορούμενοι της ΔΕΚΑ
  9. «Απαγορεύεται η κακομεταχείριση»
  10. «Μη προγραμματισμένη η ένταξη»
  11. Περί «γαλακτομαχιών» και Ζορμπά
  12. Στο Κίεβο η Κοντολίζα Ράις
  13. «Μη προγραμματισμένη η ένταξη»
  14. Ο Κάμερον ηγέτης των Συντηρητικών
  15. Ο Κάμερον ηγέτης των Συντηρητικών
  16. «Δύσκολη η σύλληψη του Κάρατζιτς»
  17. Αμερικανικές βάσεις στη Ρουμανία

Πιθανές διαπραγματεύσεις Συρίας - Ισραήλ

Έτοιμη να αρχίσει και πάλι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ είναι η Συρία, σε μία προσπάθεια να αποφύγει κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, γράφει το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Guardian).

Η εφημερίδα εξηγεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη Συρία για την πιθανή εμπλοκή της στη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας, η Συρία δέχεται πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία για να αρχίσει και πάλι διμερείς συνομιλίες με το Ισραήλ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2000.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, μυστικές διαβουλεύσεις στη Μέκκα είχαν σκοπό να αναβιώσουν το ειρηνευτικό σχέδιο του βασιλιά Αμπντάλα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή - σχέδιο που είχε καταρρεύσει το 2002.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του βασιλιά Αμπντάλα, υπενθυμίζει το άρθρο, πρότεινε την επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από όλες τις αραβικές χώρες, ζητώντας ως αντάλλαγμα την επιστροφή των κατεχόμενων από το Ισραήλ αραβικών εδαφών.

Η Τάιμς (Times) αναφέρεται στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να πάψει να προσφέρει αποζημιώσεις στα χιλιάδες θύματα ληστείας στη χώρα, αλλά αντιθέτως να τους δίνει τη διεύθυνση του κοντινότερου κλειδαρά, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.

Όσοι δεν έχουν σοβαρά τραύματα θα λαμβάνουν κουπόνια για κάποια πλαστική χειρουργική επέμβαση, ενώ μόνο όσοι έχουν σοβαρά τραύματα θα λαμβάνουν αποζημιώσεις.

Καταδίκες Βρετανών για το Ιράκ

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι στη Βρετανία του 21ου αιώνα τρεις Βρετανοί πολίτες έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για το γεγονός ότι ύψωσαν τη φωνή τους εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Μια γυναίκα καταδικάστηκε γιατί διάβασε τα ονόματα των 97 Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ σε μία διαδήλωση, χωρίς να λάβει σχετική άδεια.

Ένας συνταξιούχος καταδικάστηκε γιατί αρνήθηκε να καταβάλει τους φόρους του στην εφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Επίσης, ένας γιατρός της πολεμικής αεροπορίας καταδικάστηκε γιατί αρνήθηκε να υπηρετήσει στο Ιράκ, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρεται στην πρώτη αντιπαράθεση ανάμεσα στον νέο ηγέτη των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το δημοσίευμα αναφέρει τις χαρακτηριστικές φράσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε στον Τόνι Μπλερ: «Θέλω να μιλήσω για το μέλλον. Εσύ κάποτε ήσουν το μέλλον, αλλά όχι πια».


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 22:33 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή

Προβληματισμός στον Παναθηναϊκό

Με ακόμη μία βαριά ήττα ολοκλήρωσε ο Παναθηναϊκός τις υποχρεώσεις του στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ομάδα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι έχασε 5-1 από τη Βέρντερ στη Βρέμη και έμεινε στην τελευταία θέση του 6ου ομίλου με τέσσερις βαθμούς.

Η γερμανική ομάδα προκρίθηκε μαζί με τη Μπαρτσελόνα στην επόμενη φάση, ενώ η Ουντινέζε θα συνεχίσει στο κύπελλο UEFA.

Η ομάδα του τριφυλλιού, πραγματοποιώντας και πάλι κακή εμφάνιση, βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 2ο κιόλας λεπτό, χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μικού

Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν οι Μικού (2΄-πέναλτι), Βαλντές (28΄, 31΄), Κλόζε (51΄) και Φρινγκς (+90΄), ενώ για τον Παναθηναϊκό μείωσε ο Νασίφ Μόρις στο 53΄.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 19:44 (Ώρα Λονδίνου)

Το «κατηγορώ» του Πίντερ

Ο Χάρολντ Πίντερ έξω από την οικία του την ημέρα της ανακοίνωσης των βραβείων νόμπελ Λογοτεχνίας του 2005

Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ πρέπει να λογοδοτήσουν για τα ψέματα που είπαν στους λαούς τους σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε ο συγγραφέας στην ομιλία αποδοχής του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας, ο οποίος κέρδισε το βραβείο λογοτεχνίας της σουηδικής ακαδημίας τον Οκτώβριο, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Οι περισσότεροι πολιτικοί «δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια αλλά για την εξουσία και για την παραμονή τους σε αυτή», είπε ο 75χρονος.

Η ομιλία είναι προ-ηχογραφημένη, καθώς ο Χάρολντ πίντερ εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες.

Το βραβείο του θα παραλάβει ο εκδότης Στίβεν Πέιτζ σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

«Ζούμε στην άγνοια»

Η ομιλία του, με τίτλο «Τέχνη, Αλήθεια και Πολιτική», πραγματεύεται τη σημασία της αλήθειας στην τέχνη και επικρίνει την απουσία της από την πολιτική.

Ο Χάρολντ Πίντερ γράφει: «Οι πολιτικοί πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο να κρατούν τους πολίτες σε άγνοια, να ζουν μην γνωρίζοντας την αλήθεια, ούτε καν αυτή της δικής τους ζωής».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ιράκ, σημειώνει ότι η δικαιολογία πάνω στην οποία βασίστηκαν οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στο Ιράκ ήταν ψευδής.

«Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική», προσθέτει ο συγγραφέας. «Η αλήθεια έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στον πλανήτη και πως επιλέγουν να τον ενσαρκώσουν».

Ο Χάρολντ Πίντερ είπε ότι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η αμερικανική κυβέρνηση «υπέθαλπε και εν πολλοίς έδινε έδαφος σε ακροδεξιά στρατιωτικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο».

«Αναφέρομαι στην Ινδονησία, την Ελλάδα, την Ουρουγουάη, την Βραζιλία, την Αϊτή, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και φυσικά, την Χιλή.

Αδύναμη σαν ένα αρνί

Από τα βέλη του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα με την καυστική γλώσσα δεν ξέφυγε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Χαρακτήρισε την βρετανική κυβέρνηση «παθητική και ατάραχη σαν ένα μικρό αρνί που βελάζει ακολουθώντας το κοπάδι».

Ο Χάρολντ Πίντερ που έχει απαρνηθεί τη βρετανική του καταγωγή, τόνισε ότι τόσο ο Μπλερ όσο και ο Μπους πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Αλλά ο Μπους είναι έξυπνος», πρόσθεσε. «Δεν αναγνώρισε ποτέ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 20:54 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρό επεισόδιο στην Αμέρικαν Έρλάινς

Εικόνες από το αεροδρόμιο του Μαϊάμι

Αμερικανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε επιβάτη της Αμέρικαν Έρλαϊνς στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιβάτης ισχυρίστηκε ότι μετέφερε βόμβα και επιχείρησε να πιάσει έναν σάκο.

Ο αστυνομικός τον κάλεσε να μείνει ακίνητος αλλά εκείνος προσπάθησε να τρέξει με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά του πρώτου.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στον ανοιχτό χώρο μεταξύ του αεροσκάφους και του χώρου άφιξης του αεροδρομίου.

Η πτήση 924 είχε αφιχθεί από την Κολομβία στο Μαϊάμι - ενδιάμεσο σταθμό - πριν απογειωθεί για το Ορλάντο.

«Ακούστηκαν πυροβολισμοί και η ομάδα επιχείρησε να ακινητοποιήσει τον ύποπτο», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θύμα ήταν Αμερικανός πολίτης, ηλικίας 44 ετών.

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν το αεροπλάνο περικυκλωμένο από αστυνομικούς.

Η αστυνομία και η ασφάλεια του αεροδρομίου δεν σχολίασαν το επεισόδιο.

Αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον ύποπτο επιβάτη να έχει τραυματιστεί ελαφρά και να τελεί υπό κράτηση.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 17:31 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή και καχυποψία

Συγγενής θύματος μετά την αναγνώριση

Δριμύτατες επικρίσεις δέχονται οι αρχές στο Ιράν μετά την τραγωδία στην νότια Τεχεράνη, όπου 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους σε δεκαώροφο κτίριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος, τύπου C-130, παρουσίασε τεχνικά προβλήματα το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Μεχραμπάμπ.

Επίσης, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο πιλότος ζήτησε δύο φορές άδεια αναγκαστικής προσγείωσης στο Μεχραμπάμπ, αλλά ο πύργος ελέγχου δεν του έδωσε την άδεια, λόγω αυξημένης κίνησης στο αεροδρόμιο.

Αξιωματούχοι του ιρανικού στρατού αρνούνται ότι το δυστύχημα μπορεί να προκλήθηκε από δική τους αμέλεια.

Την διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει ειδικό δικαστήριο.

Χωρίς «Μαύρο Κουτί»

Στην εξέλιξη των ερευνών δεν θα συμβάλλει το γνωστό «Μαύρο Κουτί», καθώς σύμφωνα με τον ταξίαρχο Μοχάμεντ Χασάν Ναμί, τα ιρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν διαθέτουν αυτόν τον εξοπλισμό.

Ο ταξίαρχος διέψευσε επίσης τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι δόθηκε εντολή στο αεροσκάφος να απογειωθεί, παρά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσίασε.

«Δεν είναι δυνατό να λέμε ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε έχοντας μηχανική βλάβη, γιατί τα αεροπλάνα ελέγχονται εξονυχιστικά μια ημέρα πριν την πτήση τους», είπε.

Το C-130 κατέπεσε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στην νότιο-δυτική Τεχεράνη.

Μεταξύ των νεκρών είναι και 68 δημοσιογράφοι οι οποίοι μεταφέρονταν στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς για να παρακολουθήσουν στρατιωτική άσκηση.

Ο υπουργός πολιτισμού χαρακτήρισε το δυστύχημα «καταστροφή για τη δημοσιογραφική οικογένεια».


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 15:48 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματική προειδοποίηση για το κλίμα

Πρωτότυπος τρόπος διαμαρτυρίας της Γκρίνπις στο Μόντρεαλ

Εάν συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό η παραγωγή των αερίων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση της γης και την πρόκληση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο πλανήτης θα υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες, μέσα σε μία δεκαετία είπε ο δόκτωρ Χάνσεν.

Μιλώντας σε συνάντηση ειδικών στο Σαν Φρανσίσκο ο δόκτωρ Χάνσεν υπογράμμισε ότι εάν αυξηθεί η θερμοκρασία της γης μόνο κατά έναν βαθμό, η γη θα επιτρέψει σε κλιματικές συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που επικρατούσαν πριν μισό εκατομμύριο χρόνια.

Στο Μόντρεαλ του Καναδά συνεχίζονται οι εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, με τη συμμετοχή σήμερα πολλών υπουργών περιβάλλοντος από ολόκληρο τον κόσμο.

Στη διάσκεψη του Μόντρεαλ η αμερικανική αντιπροσωπεία απέρριψε την πρόταση του Καναδά για την έναρξη επίσημων συνομιλιών, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Εικοσιτέσσερις γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφει επιστολή προς τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, με την οποία του ζητούν να πάρει μέρος σε συνομιλίες για την αποτροπή της περαιτέρω υπερθέρμανσης της γης.

Πριν μερικούς μήνες οι δήμαρχοι 200 αμερικανικών πόλεων υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία του κλίματος, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης Μπους από το Πρωτόκολλο του Κιότο.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Χαοτική δίκη

Αρνήθηκε να παραστεί ο Σαντάμ Χουσεΐν

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και επτά συνεργατών του διήρκησε μόλις δυόμισι ώρες, λίγο πριν αναβληθεί για δύο εβδομάδες.

Ο ίδιος αρνήθηκε να παραστεί διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του.

Σύμφωνα με τον ιρακινό νόμο, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει απουσία του κατηγορουμένου.

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση μαρτύρων.

Την Τρίτη, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ αφού καταφέρθηκε εναντίον των δικαστών, ορκίστηκε ότι δεν θα επέστρεφε σε ένα άδικο δικαστήριο.

Εν των μεταξύ, απήχθη ο οκτάχρονος γιος ενός από τους φύλακες του δικαστηρίου, έξω από το σπίτι του στη Βαγδάτη.

Δεν είναι σαφές εάν η απαγωγή συνδέεται άμεσα με τη δίκη.

Χιλιάδες Ιρακινοί, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, έχουν πέσει θύματα απαγωγών με κίνητρο τα χρήματα, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μπάαθ το 2003.

Τη νύχτα, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στο νοσοκομείο του Κιρκούκ, όπου ένοπλοι απελευθέρωσαν έναν άνδρα ο οποίος κρατούταν με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του βασικού ανακριτή της δίκης.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν και τα επτά πρώην στελέχη του κόμματος Μπάαθ δικάζονται αρχικά για τη δολοφονία 148 Σιιτών στο Ντουτζέιλ.

Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες ενώ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής εάν καταδικαστούν.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αθώοι οι κατηγορούμενοι της ΔΕΚΑ

Ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τους επτά κατηγορούμενους, πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), για την υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. της επιχείρησης την προεκλογική περίοδο του 2000.

Πρόκειται για τους Ι. Κουσουλάκο, Γ. Νώτη, Α. Σάγο, Μ. Παπαδονικολάκη, Γ. Καλλία, Π. Μαρκόπουλος και Γ. Μανεσιώτη.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το δικαστήριο έκρινε ότι το δημόσιο μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία του στην ΔΕΚΑ, η οποία ως ανώνυμη εταιρία είχε νομική αυτοτέλεια.

Συνεπώς, κατά την άποψη του δικαστηρίου δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία που αφορά τη ζημιά του δημοσίου για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημόσιου χρήματος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η πράξη της απιστίας σε βαθμό πλημμελήματος έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Ο εισαγγελέας Βασίλης Πηλιώκας είχε ζητήσει στην αγόρευσή του την καταδίκη των κατηγορουμένων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, τονίζοντας πως η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, κατά περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, ήταν αποτέλεσμα κακής διαχείρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο προχώρησε σε επένδυση των διαθεσίμων της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο το 2000, κατά την προεκλογική περίοδο.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Απαγορεύεται η κακομεταχείριση»

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε στο Κίεβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι απαγορεύεται στο προσωπικό των αμερικανικών υπηρεσιών εντός και εκτός χώρας, να μεταχειρίζονται με απάνθρωπο ή υποτιμητικό τρόπο κρατούμενους που είναι ύποπτοι για τρομοκρατική δράση.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν η απαγόρευση αφορά μόνον τους αιχμαλώτους πολέμου ή και τους κρατούμενους που δεν έχουν το συγκεκριμένο καθεστώς, όπως οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο της Κούβας.

Πολιτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν τη δήλωση της κ. Ράις ως αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής μετά τις κατηγορίες κατά της Ουάσιγκτον για μεταφορές κρατουμένων και διατήρηση μυστικών φυλακών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η επίσκεψη της κ. Ράις στην Ουκρανία πραγματοποιείται σε μία φάση σοβαρής μείωσης της δημοτικότητας του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιουσένκο, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν υλοποίησε τους στόχους της «πορτοκαλί επανάστασης» και μεταξύ άλλων δεν κατάφερε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Συμπίπτει επίσης χρονικά με την επικύρωση της ένταξης της Ουκρανίας στην Ομάδα Αμυντικής Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Στη συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η ΦΥΡΟΜ, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Αλβανία.

Πριν φθάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η κ. Ράις είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την Ουκρανία στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Χθες η κ. Ράις υπέγραψε στο Βουκουρέστι συμφωνία με τη Ρουμανία για τη δημιουργία επτά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα. Πρόκειται για την πρώτη αυτού του είδους συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία χώρα του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν από τους χώρους όπου πιστεύεται ότι η CIA μετέφερε υπόπτους για τρομοκρατία, προκειμένου να τους ανακρίνει. Η. Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω θέμα όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Μη προγραμματισμένη η ένταξη»

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Δεν είναι προγραμματισμένο να ενταχθεί οπωσδήποτε η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο να την εντάξει.

Για πρώτη φορά επίσημα η Κομισιόν και ειδικότερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, παραδέχτηκαν ότι η τουρκική ένταξη δεν είναι γραμμένη στο DNA των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Μιλώντας την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου, ο κ. Ρεν εξήγησε ότι « οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας είναι μία διαδικασία ανοιχτή και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί εκ των προτέρων την έκβασή της».

«Αν η Τουρκία είναι ικανή να αρπάξει αυτή την ευκαιρία που της προσφέρουμε εφαρμόζοντας απόλυτα τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ, θα είναι στο τέλος των διαπραγματεύσεων μια διαφορετική Τουρκία από τη σημερινή, η οποία προφανώς απέχει πολύ από το να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της Ένωσής μας. Και αν δεν δεν το κατορθώσει, θα εξετάσουμε τότε πώς θα κρατήσουμε αυτή τη χώρα κοντά μας, με όσο πιο δυνατούς δεσμούς γίνεται», είπε ο κ. Ρεν.

Είναι η πρώτη φορά που ο επίτροπος, εκπροσωπώντας και ερμηνεύοντας τη βούληση της Κομισιόν και των 25 χωρών-μελών, δεν αποκλείει αντί της ένταξης μία προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Περί «γαλακτομαχιών» και Ζορμπά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέα έκρηξη στα φρουτάκια. Θεσσαλονίκη: κατασχέθηκαν 3.500 υπολογιστές σε 10 μήνες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: 1.841 θέσεις χωρίς εξετάσεις. Αναλυτικά όλες οι νέες θέσεις στο Δημόσιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις με ελαστικό ωράριο. Από τους νομούς με μεγάλη ανεργία αρχίζει το πρόγραμμα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: ΞενοΓΑΛΟ: Παραπλανούν τους καταναλωτές με ψεύτικα στοιχεία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια στην Ελλάδα. Κοινωνική αποκαλυπτική έρευνα των ΤΕΙ Κρήτης για τις σχέσεις των δύο φύλων.

Η ΑΥΓΗ: 2,3 δισ. ευρώ για όπλα. Η κυβέρνηση αποφασίζει άρον - άρον με απευθείας αναθέσεις.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Φρέσκο γάλα από σκόνη. Τέλος στην κοροϊδία έβαλε ο Παπαθανασίου για να δεχθεί αήθη επίθεση από τους γαλακτοβιομήχανους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γιατί «τρώνε» τον κ. Ζορμπά. Καταργούν τη θέση, αγοράζουν τα F-16. Οι συγκρούσεις του για τις αμυντικές προμήθειες. Ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η τοποθέτησή του σε άλλη θέση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 16 μέτρα για οικογένειες με τρία παιδιά. Οικονομικές παροχές και θεσμική προστασία.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Η μάχη των «φιλέτων» στη Βέροια. «Εμφύλιος πόλεμος» στην Ημαθία μετά την απόφαση του δημάρχου να παραχωρήσει δημοτικές εκτάσεις σε «καταπατητές».

ΕΘΝΟΣ: Ρουκέτα γεμάτη γάλα. Η κυβέρνηση «ανακάλυψε» ότι όλες οι εταιρείες μας παραπλανούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο τραπέζι των Τούρκων το Αιγαίο μέσω... Τραπέζης με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Κουτσίκου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αύξηση συντάξεων και εισφορών. Επηρεάζει όλα τα ταμεία του οργανισμού ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜεΓΑΛΑ κόλπα στο τραπέζι μας. Παραλείψεις και παρατυπίες στις ετικέτες φρέσκου και συμπυκνωμένου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ζορμπάς: Το 2ο θύμα της «κάθαρσης». Εκτός Πενταγώνου η άλλη επιλογή του Καραμανλή.

ΕΞΠΡΕΣ: Στα «δίχτυα» της εφορίας 342.000 φορολογούμενοι. Καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών για υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών.

ΕΣΤΙΑ: Έντονος λαϊκισμός στην Ευρώπη. Παράλογες αντιδράσεις για τις περικοπές δαπανών.

ESPRESSO: Τραγωδία: Αυτοκτόνησε καλλονή δικηγόρος. Δε πέρασε τις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρόταση 1,6 δισ. δολ. για εξαγορά της ΤΙΜ. Από τον όμιλο Orascom Telecom που ελέγχει το 50% της Tellas.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Για το νομοσχέδιο περί εξοπλισμών η αντιπολίτευση ζήτησε τη γνώμη του κ. Γ. Ζορμπά. Βουλευτές της ΝΔ απέτρεψαν κατάθεσή του στη Βουλή.

ΚΕΡΔΟΣ: Στην εφορία καλούνται 340.000 επιτηδευματίες. «Ξέχασαν» να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: Παραπλάνηση στο φρέσκο γάλα σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τρεις μήνες προθεσμία σε όλες τις επιχειρήσεις.

METRO: Σύγκρουση για το γάλα. Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΥΠΑΝ και βιομηχανιών τροφίμων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Θετική γνώμη Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2006. Παραμένει υπό την κρίση στη Eurostat η τιτλοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ: Γαλακτομαχίες στην πλάτη του καταναλωτή. Πολιτικό αντιπερισπασμό καταγγέλλουν οι βιομήχανοι.

Η ΝΙΚΗ: Ρίχνουν γάλα στη «φωτιά». Αντιπερισπασμός για την υπόθεση Παλαιοκρασσά.

PRESS TIME: Νέα... ανακάλυψη από τον θεραπευτή του καρκίνου. Τώρα θα μας γλιτώνει και από τη γήρανση. Εμπόριο ελπίδας από τον κομπογιαννίτη Μηλιόπουλο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκληματικές ευθύνες έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε αδιέξοδο η διαχείριση απορριμμάτων Αττικής.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Παραπλάνηση των καταναλωτών. Γάλα: Εάν σε 3 μήνες οι γαλακτοβιομηχανίες δεν προσαρμόσουν τις ετικέτες τους, σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία των προϊόντων που διακινούν, η γεν. γραμμ. Εμπορίου θα τους επιβάλει τα προβλεπόμενα, από το νόμο, πρόστιμα.

City Press: Τριπλό κόλπο στην Άμυνα. Παραγγέλλουν 40 μαχητικά αεροσκάφη με ταχύτατη και αδιαφανή διαδικασία.

TRAFFIC NEWS: Πωλούνται νεφρά για 10.000 ευρώ από επιτήδειους. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις σε ιατρικό συνέδριο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Και οι τρίτεκνοι πολύτεκνοι. Πράξη η κυβερνητική δέσμευση.

Η ΧΩΡΑ: Με φωτογραφία τα 90 εκατ. ευρώ στον Μυτιληναίο. Επιβεβαίωση της «Χ» από τη δημοσιοποίηση του διαγωνισμού.

Κυβέρνηση - γαλακτοβιομηχανίες

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «σωρεία παραβάσεων σε όλες τις εταιρίες παραγωγής και διακίνησης γάλακτος που ήλεγξε ο ΕΦΕΤ (περιλαμβάνονται όλες οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και σούπερ μάρκετ) για θέματα επισήμανσης και παραπλάνησης του καταναλωτή, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονταν ουσίες που βρίσκονταν σε μικρότερη περιεκτικότητα από αυτήν που ορίζει ο νόμος, σε άλλες δεν αναφέρονται ποσότητα και ποσοστά για τις βιταμίνες ή υπολογίζονται σε μεγαλύτερη ποσότητα (πχ στα δύο ποτήρια γάλα) και όχι στα 100 ml που προβλέπει η νομοθεσία».

Η εφημερίδα Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αναφέρει ότι «βόμβα μεγατόνων αποτέλεσε η δημοσιοποίηση των ελέγχων, που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά γάλακτος σ΄ό,τι αφορά στη σήμανση των ετικετών. Οι έλεγχοι διαπέρασαν το σύνολο των προϊόντων γάλακτος, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι «τέλος στο... παραμύθι των βιομηχανιών για φρέσκο γάλα, βάζει η αποκαλυπτική έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης. Η συντριπτική πλειοψηφία των γαλακτοβιομηχανιών λέει ψέματα στους καταναλωτές για την προέλευση του γάλακτος, ενώ πάνω από τις μισές παραπλανούν με επισημάνσεις στις ετικέτες των προϊόντων ως προς τη σύνθεση».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ τονίζει ότι «μεγάλες και μικρές γαλακτοβιομηχανίες παραπλανούν τους καταναλωτές και προμηθεύουν την αγορά με προϊόντα, που δεν αξίζουν την τιμή με την οποία πωλούνται. Σε ποσοστό 85% οι βιομηχανίες παραπλανούν τον κόσμο σχετικά με την καταγωγή του. Έτσι, ενώ στις συσκευασίες αναφέρεται ότι το γάλα που αγοράζουν οι καταναλωτές είναι από τη Μακεδονία, στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχεται».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «από τον έλεγχο στο συμπυκνωμένο γάλα το 74% των αποκλίσεων από τη νομοθεσία αφορά στη διαθρεπτική επισήμανση, το 63% στην παραπλάνηση ως προς τη σύνθεση, το 61% στην ονομασία πώλησης, το 46% στο είδος επεξεργασίας, το 41% στη διάκριση μεταξύ ομοειδών προϊόντων το 33% στα συστατικά, το 31% στις οδηγίες χρήσης και το 5% στο ποσοστό λίπους».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, που έγιναν ακόμα και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, οι Έλληνες... δεν γνωρίζουν τι γάλα πίνουν: Παραπλανούνται από τις βιομηχανίες και τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις σ' ό,τι αφορά τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος, την προέλευσή τους , τις ιδιότητές τους ακόμα και το βάρος τους».

Η METRO σημειώνει ότι «στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ο υφυπουργός τόνισε ότι η εποχή που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε στην αγορά έχει παρέλθει, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες του υφυπουργού και χαρακτήρισε ακραία και αυθαίρετη την ερμηνεία του ΕΦΕΤ».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι «ως αντιπερισπασμό στην κρίση που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις Παλαιοκρασσά ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς την όψιμη ανακάλυψη από το υπουργείο Ανάπτυξης παραπλανητικών ενδείξεων στο γάλα. Ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου έδωσε... προθεσμία τριών μηνών για συμμόρφωση των γαλακτοβιομηχανιών, ο οποίες καταλογίζουν πολιτικές σκοπιμότητες».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ «με τη δημοσιοποίηση στοιχείων έρευνας στον επιχειρηματικό κλάδο του γάλακτος, που κρατούσαν στα συρτάρια υπουργικού γραφείου για την κατάλληλη στιγμή, επιχειρούν οι κυβερνώντες να αποσπάσουν τους προβολείς της δημοσιότητας από τις αιχμηρές καταγγελίες περί διαπλοκής στο χώρο της ΔΕΗ, που διατύπωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρός της Γ. Παλαιοκρασσάς».

Εξοπλισμοί

Η CITY PRESS γράφει ότι «παραγγέλλουν 40 μαχητικά αεροσκάφη με ταχύτατη και αδιαφανή διαδικασία. Προβιβάζουν και απομακρύνουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους εξοπλισμούς τον πρώην ανώτατο δικαστικό κ. Ζορμπά. Σεμνά και ταπεινά η κυβέρνηση Καραμανλή κάνει σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτά που συνήθιζε να καταγγέλλει η ΝΔ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «με το νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές προμήθειες να συζητείται στη Βουλή, η κυβέρνηση σπεύδει να τακτοποιήσει κολοσσιαίες αγορές όπλων με απευθείας αναθέσεις. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ η αγορά 30 συν 10 αεροσκαφών F16 έναντι 2,5 δισ. δολαρίων και 112.000 τυφεκίων G36 έναντι 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά άνω των 2,3 δισ. ευρώ! Τα πρώτα θα κατασκευασθούν στο Τέξας, πατρίδα του Αμερικανού προέδρου Μπους, ενώ τα δεύτερα στην ΕΒΟ Αιγίου, εκλογική περιφέρεια του υπουργού Άμυνας. Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις».

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ «παραμονές της τελικής απόφασης για την αγορά των F-16, η κυβέρνηση απομακρύνει τον κ. Γ. Ζορμπά από τη θέση του γενικού γραμματέα Αμυντικών Επενδύσεων. Η απομάκρυνση του πρώην εισαγγελέα ήταν κάτι που επεδίωκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, θα πρέπει να αναμένεται και η κατάργηση της θέσης, κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα απλοποιήσει τις διαδικασίες προμηθειών».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «με πρόσχημα ότι θα αναλάβει νέα ανεξάρτηση Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απομακρύνεται από τη Γραμματεία Προμηθειών του υπ. Άμυνας ο Γ. Ζορμπάς. Καθίσταται έτσι το 2ο, μετά τον Γ. Παλαιοκρασσά, θύμα της κάθαρσης που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός, επιλογή του οποίου ήταν αμφότεροι. Οι προμήθειες στις Ενοπλες Δυνάμεις θα αποφασίζονται από μικρή επιτροπή, δηλαδή από τον ίδιο τον υπουργό. Οξύτατη συζήτηση στη Βουλή για τις προμήθειες αμυντικού υλικού. Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει σήμερα ή αύριο για τα F-16».α

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Κίεβο η Κοντολίζα Ράις

Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουσένκο, έχει στο Κίεβο η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία φάση σοβαρής μείωσης της δημοτικότητας του κ. Γιουσένκο, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν υλοποίησε τους στόχους της «πορτοκαλί επανάστασης» και μεταξύ άλλων δεν κατάφερε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Η επίσκεψη της κ.Ράις πραγματοποιείται την ημέρα κατά την οποία στην Ουάσιγκτον ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας επισημοποιήθηκε η ένταξη της χώρας στην Ομάδα Αμυντικής Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Στη συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η ΦΥΡΟΜ, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η βουλγαρία, η Κροατία και η Αλβανία.

Πριν φθάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η κ. Ράις είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την Ουκρανία στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Χθες η κ. Ράις υπέγραψε στο Βουκουρέστι συμφωνία με τη Ρουμανία για τη δημιουργία επτά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη αυτού του είδους συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία χώρα του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν από τους χώρους όπου πιστεύεται ότι η CIA μετέφερε υπόπτους για τρομοκρατία, προκειμένου να τους ανακρίνει.

Η. Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω θέμα όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Μη προγραμματισμένη η ένταξη»

Δεν είναι προγραμματισμένο να ενταχθεί οπωσδήποτε η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο να την εντάξει.

Για πρώτη φορά επίσημα η Κομισιόν και ειδικότερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, παραδέχτηκαν ότι η τουρκική ένταξη δεν είναι γραμμένη στο DNA των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Μιλώντας την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου, ο κ. Ρεν εξήγησε ότι « οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας είναι μία διαδικασία ανοιχτή και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί εκ των προτέρων την έκβασή της».

«Αν η Τουρκία είναι ικανή να αρπάξει αυτή την ευκαιρία που της προσφέρουμε εφαρμόζοντας απόλυτα τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ, θα είναι στο τέλος των διαπραγματεύσεων μια διαφορετική Τουρκία από τη σημερινή, η οποία προφανώς απέχει πολύ από το να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της Ένωσής μας. Και αν δεν δεν το κατορθώσει, θα εξετάσουμε τότε πώς θα κρατήσουμε αυτή τη χώρα κοντά μας, με όσο πιο δυνατούς δεσμούς γίνεται», είπε ο κ. Ρεν.

Είναι η πρώτη φορά που ο επίτροπος, εκπροσωπώντας και ερμηνεύοντας τη βούληση της Κομισιόν και των 25 χωρών-μελών, δεν αποκλείει αντί της ένταξης μία προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κάμερον ηγέτης των Συντηρητικών

Υπέρ της δημιουργίας ενός σύγχρονου συντηρητισμού τάχθηκε ο νεοεκλεγείς αρχηγός των Τόρηδων

Με 134.446 ψήφους έναντι 64.398 του αντιπάλου του, Ντέιβιντ Ντέιβις, εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας ο 39χρονος Ντέιβιντ Κάμερον.

«Τα τελευταία χρόνια το κόμμα των Συντηρητικών δεν είχε πολλές ευκαιρίες για πανηγυρισμούς», λέει ο πολιτικός συντάκτης του ΒΒC.

Ταυτόχρονα συμπληρώνει ότι «η ανάδειξη, όμως, του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος και η μεγάλη διαφορά που απέσπασε από τον Ντέιβιντ Ντέιβις έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στα χιλιάδες στελέχη του κόμματος».

Η ανέλιξη του μέχρι πρότινος άγνωστου νεαρού Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος έγινε πολύ γρήγορα, μέσα σε επτά μήνες, αμέσως δηλαδή μετά τη νέα εκλογική ήττα των Τόρηδων από τους Εργατικούς.

Μια ήττα που ανάγκασε τον πρόεδρο του κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ να ανακοινώσει την αποχώρησή του.

Ο κ. Κάμερον είναι βουλευτής την τελευταία τετραετία και έχει διατελέσει σύμβουλος του κ. Χάουαρντ.

Από το 1997 το έτος που ο Τόνι Μπλερ ανεδείχθη πρωθυπουργός, οι Συντηρητικοί έχουν αλλάξει πέντε ηγέτες. Σήμερα βλέπουν στο πρόσωπο του 39χρονου εκσυγχρονιστή Ντέιβιντ Κάμερον τον δικό τους Τόνι Μπλερ.

Εκσυγχρονιστής με κοινωνικό προφίλ

Ο νεοεκλεγείς αρχηγός δηλώνει το κόμμα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ο Κάμερον μπορεί να διευρύνει το έρεισμα των Συντηρητικών στο χώρο των κεντρώων, ενώ οι επικριτές του διακρίνουν αδυναμίες στον πολιτικό σχεδιασμό.

Όλα δείχνουν ότι αντίπαλος του Ντέιβιντ Κάμερον στις εκλογές από το κόμμα των Εργατικών θα είναι ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σκάι Νιούζ στις επόμενες εκλογές κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα αποσπάσει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου.

Όσον αφορά, όμως, την επιλογή του πρωθυπουργού, το 43% των Βρετανών φαίνεται να εμπιστεύεται τον Γκόρντον Μπράουν και μόλις το 19% πιστεύει στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Κάμερον ως γόνος εύπορης οικογένειας δεν μπορεί να ταυτιστεί και να κατανοήσει τα προβλήματα του μέσου Βρετανού.


Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2005 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κάμερον ηγέτης των Συντηρητικών

Υπέρ της δημιουργίας ενός σύγχρονου συντηρητισμού τάχθηκε ο νεοεκλεγείς αρχηγός των Τόρηδων

Με 134.446 ψήφους έναντι 64.398 του αντιπάλου του, Ντέιβιντ Ντέιβις, εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας ο 39χρονος Ντέιβιντ Κάμερον.

«Τα τελευταία χρόνια το κόμμα των Συντηρητικών δεν είχε πολλές ευκαιρίες για πανηγυρισμούς», λέει ο πολιτικός συντάκτης του ΒΒC.

Ταυτόχρονα συμπληρώνει ότι «η ανάδειξη, όμως, του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος και η μεγάλη διαφορά που απέσπασε από τον Ντέιβιντ Ντέιβις έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στα χιλιάδες στελέχη του κόμματος».

Η ανέλιξη του μέχρι πρότινος άγνωστου νεαρού Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος έγινε πολύ γρήγορα, μέσα σε επτά μήνες, αμέσως δηλαδή μετά τη νέα εκλογική ήττα των Τόρηδων από τους Εργατικούς.

Μια ήττα που ανάγκασε τον πρόεδρο του κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ να ανακοινώσει την αποχώρησή του.

Ο κ. Κάμερον είναι βουλευτής την τελευταία τετραετία και έχει διατελέσει σύμβουλος του κ. Χάουαρντ.

Από το 1997 το έτος που ο Τόνι Μπλερ ανεδείχθη πρωθυπουργός, οι Συντηρητικοί έχουν αλλάξει πέντε ηγέτες. Σήμερα βλέπουν στο πρόσωπο του 39χρονου εκσυγχρονιστή Ντέιβιντ Κάμερον τον δικό τους Τόνι Μπλερ.

Εκσυγχρονιστής με κοινωνικό προφίλ

Ο νεοεκλεγείς αρχηγός δηλώνει το κόμμα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ο Κάμερον μπορεί να διευρύνει το έρεισμα των Συντηρητικών στο χώρο των κεντρώων, ενώ οι επικριτές του διακρίνουν αδυναμίες στον πολιτικό σχεδιασμό.

Όλα δείχνουν ότι αντίπαλος του Ντέιβιντ Κάμερον στις εκλογές από το κόμμα των Εργατικών θα είναι ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σκάι Νιούζ στις επόμενες εκλογές κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα αποσπάσει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου.

Όσον αφορά, όμως, την επιλογή του πρωθυπουργού, το 43% των Βρετανών φαίνεται να εμπιστεύεται τον Γκόρντον Μπράουν και μόλις το 19% πιστεύει στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Κάμερον ως γόνος εύπορης οικογένειας δεν μπορεί να ταυτιστεί και να κατανοήσει τα προβλήματα του μέσου Βρετανού.


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 05:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Δύσκολη η σύλληψη του Κάρατζιτς»

Η Ευρώπη ασκεί πιέσεις για τη σύλληψη των Ράτκο Μλάτιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς

«Πολύ μικρή πιθανότητα υπάρχει να συλληφθούν οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς στη Βοσνία» είπε στο BBC ο απερχόμενος στρατιωτικός διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης, αντιστράτηγος Λίκι.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς τις σερβοβοσνιακές και σερβικές αρχές, με σκοπό να συλληφθούν ή να παραδοθούν στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία οι καταζητούμενοι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Ένα χρόνο μετά τη μεταβίβαση του στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής από τη Νατοϊκή KFOR στην ευρωπαϊκή ΕUFOR, ο απερχόμενος στρατιωτικός διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης στη Βοσνία, αντιστράτηγος Λίκι, μίλησε στον ανταποκριτή του ΒΒC στο Σαράγεβο, Νικ Χότον, για τις επιτυχίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της αποστολής.

«Πρόκειται για την πρώτη μείζονα ανάπτυξη στρατευμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επτά χιλιάδες στρατιώτες και φαίνεται να λειτουργεί», είπε για την EUFOR ο αντιστράτηγος Λίκι.

»Η κοινότητα έδειξε ότι μπορεί να έχει την κατάλληλη ιεραρχική διάρθρωση και ότι εργάζεται σωστά σε πολιτικό επίπεδο ώστε να μεταβιβάζονται οι πολιτικές εντολές στη στρατιωτική διοίκηση, αλλά και για να ικανοποιούνται από τα κράτη μέλη οι ανάγκες της διοίκησης σε έμψυχο δυναμικό, εξοπλισμό και άλλους πόρους», είπε ο Βρετανός που είχε υπό τις διαταγές του την ευρωπαϊκή δύναμη ασφάλειας στη Βοσνία τον τελευταίο χρόνο.

«Έχουμε καλές πληροφορίες»

Ο ανταποκριτής του ΒΒC ρώτησε στη συνέχεια τον αντιστράτηγο Λίκι, τι είδους κενά και ατέλειες εντόπισε στην επιχείρηση αστυνόμευσης και επιβολής της τάξης στην υπό διεθνή προστασία χώρα.

«Θα ήθελα να είχαμε στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής μας μια περισσότερο δυναμική υπηρεσία πληροφοριών», απάντησε.

»Χρειαζόμασταν περισσότερες πληροφορίες, είχαμε ανάγκη οι επιχειρήσεις μας να καθοδηγούνται περισσότερο από πληροφορίες, και χάσαμε χρόνο μέχρι να αναπτύξουμε ένα δίκτυο ηλεκτρονικών και ανθρώπινων πηγών πληροφόρησης, αλλά πιστεύω ότι πλέον έχουμε καλές πληροφορίες» είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Στη συνέχεια της συνέντευξης επεσήμανε ότι μόνο στο τελευταίο 12μηνο, έχουν πάρει την άγουσα για τα κρατητήρια του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περισσότεροι από 12 άνθρωποι που καταζητούνταν.

Όσο για τους λόγους που έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, ο αντιστράτηγος Λίκι απάντησε:

Ασφυκτικός έλεγχος

«Γιατί υπήρξαν πιέσεις στις τοπικές αρχές διακυβέρνήσεις σε πολιτικό επίπεδο, ότι εάν δεν παραδώσουν τους υπόδικους, δεν πρόκειται να γίνουν μέλη των ευρωατλαντικών δομών (Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ) κάτι το οποίο επιδιώκουν».

»Κατά δεύτερο λόγο με το συνδυασμό προσπαθειών της Νατοϊκής δύναμης Σ-ΦΟΡ και της δικής μας δύναμης ΕUFΟΡ, με το να ασκούμε ασφυκτικό έλεγχο στα δίκτυα προστασίας των ατόμων αυτών, στις οικογένειές τους, στην τοπική εκκλησία, στους τοπικούς άρχοντες θα έλεγα ότι αποξηράναμε το βάλτο και έτσι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να κινηθούν ελεύθερα», είπε ο Βρετανός αντιστράτηγος.

Στη συνέχεια όμως εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το ενδεχόμενο σύλληψης των δύο πλέον καταζητούμενων Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών.

«Με ρωτάτε λοιπόν - πόσες ευκαιρίες έχουν οι δυνάμεις μας να πιάσουν αυτούς τους ανθρώπους. Θα έλεγα ότι η πιθανότητα να συλλάβει η ΕUFOR τον Μλάντιτς και τον Κάρατζιτς είναι πολύ μικρή, γιατί πιστεύω ότι οι φυγάδες αυτοί δεν θα διακινδυνεύσουν ποτέ να μετακινηθούν υπό το φως της ημέρας μέσα στη Βοσνία Εργεγοβίνη».


Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2005 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές βάσεις στη Ρουμανία

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να συζητήσει το θέμα της CIA

Τέσσερις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις αναμένεται να στεγάσει η Ρουμανία μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κατά την επίσκεψη της τελευταίας στο Βουκουρέστι.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία χώρα της ανατολικής Ευρώπης από τότε που το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να στρέφεται στις περιοχές διενέξεων της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.

Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν από τους χώρους όπου πιστεύεται ότι η CIA μετέφερε υπόπτους για τρομοκρατία, προκειμένου να τους ανακρίνει. Ωστόσο, η κ. Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω θέμα όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Βουκουρέστι αρνούνται τους ισχυρισμούς, αλλά η αντιπολίτευση στη Ρουμανία πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρουμανία τονίζει ότι οι νέες στρατιωτικές βάσεις εντάσσονται στο νέο αμυντικό δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών που επιθυμούν τη δημιουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων βάσεων.

Η πρώτη αποστολή των Αμερικανών στρατιωτών θα φτάσει στη Ρουμανία το επόμενο καλοκαίρι και θα έχει μόνιμη παρουσία στη χώρα.

«Η Ρουμανία είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μας, με τον οποίο έχουμε τις ίδιες αξίες. Η Ρουμανία πιστεύει ότι τώρα που είναι αρκετά τυχερή πια και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την ελευθερία πρέπει να βοηθήσει και εκείνους που δεν βρίσκονται ακόμη στη σωστή κατεύθυνση», είπε η Κοντολίζα Ράις.

Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της CIA και αρκέστηκε μόνο να πει ότι είναι αναγκαία η χρήση όλων των νόμιμων μέσων για τη σύλληψη και την ανάκριση υπόπτων τρομοκρατίας.

Η Ρουμανία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε αποκαλύψεις για το θέμα της CIA, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν γίνει παραβάσεις του εθνικού δικαίου της χώρας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.