Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-12-02

  1. Γαλλικός καυγάς για το κρασί
  2. Βόμβα κατά περιπόλου στο Ιράκ
  3. Τα μεθεόρτια μιας παραίτησης
  4. «Διαδεδομένη πρακτική τα βασανιστήρια στην Κίνα»
  5. Το Κιρκούκ «ανάβει φωτιές»
  6. Ξανά στο εδώλιο η «17 Νοέμβρη»
  7. ΔΕΗ και επιτόκια
  8. Αναζητώντας συμφωνίες
  9. Βρετανικός συμβιβασμός
  10. Η αύξηση των επιτοκίων

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 22:21 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλικός καυγάς για το κρασί

Από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει προειδοποίηση στα μπουκάλια του κρασιού για τις έγκυες γυναίκες

Τις οργισμένες αντιδράσεις των οινοπαραγωγών της Γαλλίας προκάλεσε έκθεση για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, η οποία εισηγείται την καθιέρωση προειδοποίησης στις ετικέτες των μπουκαλιών, παρόμοιας εκείνων που φέρουν τα πακέτα των τσιγάρων και προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Οι υποστηρικτές της ιδέας για την προειδοποίηση του είδους «προσοχή το οινόπνευμα κάνει κακό στην υγεία» υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 23.000 θάνατοι στη Γαλλία κάθε χρόνο, συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ ο ένας στους 10 Γάλλους αξιολογείται ως αλκοολικός.

Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί από την πλευρά τους παράγουν το ένα πέμπτο του κρασιού που παράγεται σε παγκόσμιο επίπεδο- διακρίνουν έναν περαιτέρω κίνδυνο για το προϊόν τους, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι πωλήσεις κρασιού της χώρας, εξαιτίας του φτηνού ανταγωνισμού από την Αυστραλία, τη Νότιο Αμερική και τη Νότιο Αφρική.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου. Η πολιτική του φόβου και των απαγορεύσεων όμως δεν θα φέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Ρολάν Φερεντί, εκπρόσωπος των οινοπαραγωγών του Μπορντό.

Σε κάθε περίπτωση από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει προειδοποίηση στα μπουκάλια του κρασιού για τις έγκυες γυναίκες, υποδεικνύοντας τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ.


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα κατά περιπόλου στο Ιράκ

2.125 νεκροί και 16.000 τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ από την άνοιξη του 2003

Στο Ιράκ δέκα Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και ένδεκα συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν την Πέμπτη από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που αποτελείτο από βλήματα πυροβολικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων το απόγευμα της Παρασκευής, οι πεζοναύτες συμμετείχαν σε πεζή περίπολο στα περίχωρα της πόλης Φαλούτζα.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση στο Ιράκ με θύματα στρατιώτες των ΗΠΑ από τον περασμένο Αύγουστο, όταν 14 πεζοναύτες είχαν σκοτωθεί από έκρηξη βόμβας στην πόλη Χαντίθα.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο 2,125 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν βρει το θάνατο και σχεδόν 16 χιλιάδες έχουν τραυματισθεί από τον Μάιο του 2003, όταν ο πρόεδρος Μπους κήρυξε τη λήξη του πολέμου.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη Τζιμ Μιούιρ λέει ότι το αιματηρό συμβάν σημειώνεται σε μια πολιτικά ευαίσθητη χρονική στιγμή όσον αφορά τις στρατιωτικές απώλειες.

Η Φαλούτζα αποτέλεσε προπύργιο της αντίστασης και πεδίο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού πριν ένα χρόνο.

«Έφοδοι» σε ιρακινές φυλακές

Στο μεταξύ ο αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε φυλακές του Ιράκ ώστε να διαπιστώσει εάν οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε βασανιστήρια από τους ιρακινούς αστυνομικούς.

Το Νοέμβριο οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν 173 κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους Σουνίτες, τους οποίους εντόπισαν σε μυστική φυλακή του υπουργείου Εσωτερικών.

Τουλάχιστον επτά φυλακισμένοι έφεραν ίχνη βασανισμού στο σώμα τους ενώ άλλοι είχαν μείνει χωρίς τροφή, νερό ή φάρμακα.


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τα μεθεόρτια μιας παραίτησης

Χωρίζουν οι δρόμοι του υπουργού Ανάπτυξης και του προέδρου της ΔΕΗ οσονούπω

Με τρισέλιδη επιστολή παραίτησής του η οποία έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής. ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς δηλώνει ότι δεν συμβιβάστηκε με τα συμφέροντα, επιμένει στις καταγγελίες του και κάνει λόγο για βρώμικο πόλεμο εναντίον του.

Συγκεκριμένα ο κ. Παλαιοκρασσάς γράφει: «Σήμερα η κυβέρνηση μετά από έναν ανηλεή και βρώμικο πόλεμο των ΜΜΕ της διαπλοκής, που χρονολογείται από τότε που κατέθεσα τους φακέλους στον εισαγγελέα και παραιτήθηκε ο Νέζης, με εξαναγκάζει σε παραίτηση».

»Κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά την αστειότητα της υπόδειξης να πάω στον εισαγγελέα εντός τριών ωρών» λέει ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Και προσθέτει: «Είναι δυστυχώς ο συμβιβασμός με ένα σύστημα που εξέθρεψε και στηρίζει τη διαπλοκή και που πολύ γρήγορα κατάφερε να επιβιώσει και μετεκλογικά, σε πείσμα της ψήφου του ελληνικού λαού για κάθαρση».

Απευθύνεται στον πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Μου ζήτησες να αναλάβω την πρόκληση αυτή [την προεδρία της ΔΕΗ] και είπα 'ναι' χωρίς κανέναν όρο. Το μόνο που μου ανέφερες και δέχθηκα ως πολιτικά σωστό ήταν η παραμονή του Νέζη μέχρι το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων Για δική σου προστασία πρέπει να ερευνήσεις και να μάθει πότε άρχισε, με ποιούς έγινε, με τι μέσα και μέχρι πού έχει φτάσει [ο βρώμικος πόλεμος]».

Διαπλοκή και καταδίκες

Επίσης στην επιστολή αναφέρεται ότι προστέθηκε πρόσφατα μια ακόμα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση των ταινιοδρόμων της Μεγαλόπολης, ενώ εκκρεμούν έξι - επτά υποθέσεις με προγνωστικά καταδίκης «εκτός και αν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί».

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι θλίβεται επειδή διαψεύδονται οι ελπίδες του ιδίου και πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων ότι η νέα διακυβέρνηση θα εξουδετέρωνε τη διαπλοκή, καθώς και επειδή αναγκάζεται να εγκαταλείψει τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, χωρίς να ολοκληρώσει το έργο της εξυγίανσης της επιχείρησης, που τους υποσχέθηκε.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς αναφέρεται ακόμη σε «στημένες δουλειές που προκάλεσαν άμεσες ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», ενώ απαντώντας στις επικρίσεις για τη μείωση της κερδοφορίας και την πορεία της μετοχής, σημειώνει ότι η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με πλέον των 200 εκατομμυρίων ευρώ το τελευταίο εννεάμηνο από τις αυξήσεις καυσίμων και την αγορά δικαιωμάτων του Κιότο.

«Το κόστος αυτό δεν καλύφθηκε παρά μόνο ελάχιστα από τις αυξήσεις των τιμολογίων που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχες επιχειρήσεις κάλυψαν το κόστος της έκρηξης στις τιμές των καυσίμων» επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ.

«Δεν κατανοώ γιατί ενόχλησε το γεγονός ότι κατέθεσα εφτά φακέλους στη δικαιοσύνη με στοιχεία υποθέσεων, προκειμένου να διερευνηθούν αν έχουν συντελεστεί αξιόποινες πράξεις. Άλλωστε τι άλλο έκανα από το να ακολουθήσω την πολιτική σου για πάταξη της διαπλοκής και να προσπαθήσω να διορθώσω όσα τα σημερινά στελέχη της κυβέρνησης κατήγγειλαν με πλήθος ερωτήσεων στη Βουλή ως αντιπολίτευση; Τι άλλαξε έκτοτε;» σημειώνει ο κ. Παλαιοκρασσάς σε άλλο σημείο της επιστολής του, αναφερόμενος στη δικαστική παραπομπή υποθέσεων από τον ίδιο.

Και καταλήγει: «Φεύγω με το κεφάλι ψηλά γιατί δεν συμβιβάστηκα με το άγος αυτό της διαπλοκής και δεν πρόδωσα τα ιδανικά μου και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού».

Ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ έχει προαναγγείλει ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για την υπόθεση των δηλώσεών του, που οδήγησαν στην παραίτησή του.

Απαντήσεις κυβέρνησης στην παραίτηση

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, και Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι «επειδή η επιστολή παραίτησης του τέως Προέδρου της ΔΕΗ κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά περιέχει καταγγελίες και αναφορές για θέματα μείζονος σημασίας και γενικότερου δημόσιου συμφέροντος που ενδεχομένως χρήζουν δικαστικής διερεύνησης, διαβιβάσαμε στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου την επιστολή για ενέργειες της αρμοδιότητάς του».

Εξάλλου οι Υπουργοί με ξεχωριστή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι «μετά την παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά, η Κυβέρνηση θα προτείνει ως νέο Πρόεδρο της Επιχείρησης τον κ. Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, διακεκριμένο διευθυντικό στέλεχος του τραπεζικού τομέα».

Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ανέγνωσε σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θεόδωρου Ρουσόπουλου και πρόσθεσε ότι ο Διοικητής της ΔΕΗ εκλήθη από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα να «τεκμηριώσει τις καταγγελίες του, δεν το έκανε και παραιτήθηκε».

Οι καταγγελίες πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, είπε ο κ. Αντώναρος και τόνισε ότι «όποιος διατυπώνει δημόσιους ισχυρισμούς, χωρίς να είναι σε θέση να τους τεκμηριώσει ξέρετε πώς τον αποκαλούν...»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Σιούφα, ο κ. Παλαιοκρασσάς είχε στη διάθεσή του μόνο δύο ώρες προκειμένου να πάει στον εισαγγελέα, ο κ. Αντώναρος απάντησε εκ νέου πως όποιος κάνει καταγγελίες οφείλει να είναι έτοιμος την ίδια στιγμή να παραθέσει και τα στοιχεία που τις τεκμηριώνουν.

Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει η επιστολή παραίτησης του κ. Παλαιοκρασσά ότι στην κυβέρνηση έχουν συμβιβαστεί με τα φαινόμενα διαφθοράς, ο κ. Αντώναρος απάντησε «δεν ξέρω στην κυβέρνηση κανέναν που να έχει συμβιβαστεί».

Επίσης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς δεν παραιτήθηκε λόγω των φακέλων που έχει καταθέσει στον εισαγγελέα, αλλά διότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς που έκανε.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Τραγέλαφο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ και απέδωσε ευθύνες, εκτός από τον κ. Παλαιοκρασσά, στους αρμόδιους υπουργούς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, «ο οποίος τοποθέτησε τον πρόεδρο της ΔΕΗ στη θέση του».

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα σε βάρος του ελληνικού λαού και χαρακτήρισε «κωμικό γαϊτανάκι» τις δηλώσεις Παλαιοκρασσά και των αρμόδιων υπουργών.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε είναι και τραγικά, γιατί αφορούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η οποία τους τελευταίους εννέα μήνες παρουσίασε μείωση κερδών κατά 48% και τη ζημιά θα πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ άφησε κάποιους υπαινιγμούς για κυβερνητικές ευθύνες, όταν, όπως είπε, όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και φυσικού αερίου, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων.

Για τον ΣΥΝ «η επιστολή παραίτησης του κ. Παλαιοκρασσά αναδεικνύει την κρίση που επί χρόνια τώρα συνεχίζεται στη ΔΕΗ και οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας μας έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης και λεηλασίας από ιδιωτικά συμφέροντα», όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του κόμματος.

«Η κρίση στη ΔΕΗ δείχνει ότι το πρόβλημα στις δημόσιες επιχειρήσεις δεν είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατακρεουργήσει με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, αλλά οι κυβερνητικές πολιτικές και οι διορισμένες από την εκάστοτε κυβέρνηση διοικήσεις, οι οποίες κατά κανόνα ασκούν αδιαφανή διαχείριση και δεν υπηρετούν, ως οφείλουν, αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον», αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης.


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Διαδεδομένη πρακτική τα βασανιστήρια στην Κίνα»

Επίσημα η Κίνα έχει αποκηρύξει τα βασανιστήρια κρατουμένων το 1996

Κατηγορίες εναντίον της Κίνας για βασανιστήρια κρατουμένων διατύπωσε ο ειδικός επιθεωρητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάνφρεντ Νόβακ.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά από επιθεώρηση φυλακών και συζητήσεις με υπαλλήλους φυλακών και συγγενείς θυμάτων στο Θιβέτ και στην επαρχία Ξινγιάνγκ, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα, ο κ. Νόβακ είπε ότι παρότι η πρακτική των βασανιστηρίων παρουσιάζει μείωση στα αστικά κέντα, είναι ευρέως διαδεδομένη στις απόμακρες περιοχές της χώρας.

Επίσημα η Κίνα έχει αποκηρύξει τα βασανιστήρια κρατουμένων το 1996.

«Ολόκληρο το ποινικό σύστημα, η διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης, το ποινικό δίκαιο, πρέπει να εναρμονιστούν με το διεθνώς αποδεκτό κατώτατο όριο των προδιαγραφών για δίκαιες δίκες», είπε ο κ. Νόβακ.

«Ο ορισμός του εγκλήματος των βασανιστηρίων, όπως αυτός καταγράφεται από τον κινεζικό νόμο, δεν συνάδει απολύτως με τον ορισμό που δίνει το άρθρο ένα της Συνθήκης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων. Με άλλα λόγια ως βασανιστήρια ορίζονται από το κινεζικό δίκαιο εκείνα που οδηγούν σε φυσικές κακώσεις και αποκλείει έτσι τα ψυχικά βασανιστήρια», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Το Κιρκούκ «ανάβει φωτιές»

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής προσπαθούν να εκμεταλλευθούν οι Κούρδοι

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα γύρω από το βόρειο Ιράκ καθώς έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι της περιοχής ξεκίνησαν γεωτρήσεις πετρελαίου χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ του δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν και μιας νορβηγικής πετρελαϊκής εταιρείας προκάλεσε αναστάτωση στην Άγκυρα, αλλά και την Τεχεράνη, τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό.

Το επόμενο διπλωματικό σοκ για την Τουρκία ήρθε από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε χτες ότι η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ θα ενταχθεί στην «ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν» μέχρι το 2007.

Η απάντηση της Άγκυρας δόθηκε άμεσα δια στόματος του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας: «Ο Μπαρζανί δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του για αυτά τα θέματα» είπε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Το «εμπόδιο» Πε Κα Κα

Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την παρουσία στο βόρειο Ιράκ δυνάμεων του Πε Κα Κά (PKK).

Η δράση των Κούρδων ανταρτών προβληματίζει την Άγκυρα

Οι αρχηγοί των Κούρδων του βορείου Ιράκ υποσχέθηκαν ότι θα συνεργαστούν με την Άγκυρα για την εξάρθρωση των μαχητών του PKK.

Ο τουρκικός Τύπος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα από αυτή τη συνεργασία ο τουρκικός στρατός θα εισβάλλει στο βόρειο Ιράκ -απειλή που ακούγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί μετά την κατάληψη του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Ο ρόλος της Τεχεράνης

Ένας ακόμη παράγοντας στην διπλωματική εξίσωση για το βόρειο Ιράκ είναι η στάση του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον επιχείρησε αυτή την εβδομάδα να ανοίξει ένα παράθυρο διπλωματικών επαφών με την Τεχεράνη.

Όπως φαίνεται όμως οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα μαθαίνουν τα νέα του Ιράν δι αντιπροσώπων μέσω δηλαδή των Τούρκων και Ιρακινών διπλωματών που αυτή την εβδομάδα είχαν σειρά επαφών με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανά στο εδώλιο η «17 Νοέμβρη»

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζονται σε δεύτερο βαθμό τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Στο εδώλιο βρίσκονται πάλι οι 15 καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό.

Μαζί με τους καταδεικασθέντες της «17 Νοέμβρη» δικάζονται και οι Γιάννης Σερίφης και Αγγελική Σωτηροπούλου που είχαν αθωωθεί, είχε ασκηθεί όμως έφεση κατά της αθώωσής τους από τον εισαγγελέα.

ΟΙ καταδεικασθέντες στην πρώτη δίκη είναι:

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 21 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.

Δημήτρης Κουφοντίνας: 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.

Χριστόδουλος Ξηρός: 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.

Σάββας Ξηρός: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.

Βασίλης Τζωρτζάτος: 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.

Ηρακλής Κωστάρης: 1 φορά ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης.

Κώστας Καρατσώλης: 25 χρόνια κάθειρξης.

Βασίλης Ξηρός: 25 χρόνια κάθειρξης.

Διονύσης Γεωργιάδης: 9 χρόνια κάθειρξης.

Θωμάς Σερίφης: 17 χρόνια κάθειρξης.

Νίκος Παπαναστασίου: 8 χρόνια κάθειρξης.

Πάτροκλος Τσελέντης: 25 χρόνια κάθειρξης.

Σωτήρης Κονδύλης: 25 χρόνια κάθειρξης.

Παύλος Σερίφης: 8 χρόνια κάθειρξης (ελεύθερος με όρους).

Κώστας Τέλιος: 25 χρόνια κάθειρξης. (ελεύθερος με όρους).

Σε δεύτερο βαθμό δεν θα δικαστούν, ο Ανέστης Παπαναστασίου που είχε κριθεί αθώος και δεν ασκήθηκε έφεση εις βάρος του και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης που είχε απαλλαγεί λόγω παραγραφής του αδικήματος της συμμετοχής στην οργάνωση και είχε κρίθηκε αθώος και για δύο ληστείες και επίσης δεν ασκήθηκε έφεση εις βάρος του.

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εστιάζεται στην αντιπαράθεση μεταξύ ορισμένων κρατουμένων, που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του Τύπου. Στην αντιπαράθεση αυτή πρωτοστατούν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 08:59 (Ώρα Λονδίνου)

ΔΕΗ και επιτόκια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ζήτησε συνάντηση από Καραμανλή αλλά... Του είπαν... Καλά Παλαιοκρασσά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παραίτησαν τον Παλαιοκρασσά!... Μετά τη μετωπική του σύγκρουση με κορυφαίους υπουργούς και το Δ.Σ. της ΔΕΗ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Διά του ΟΤΕ αλλαγή στη ΔΕΗ. Τηλεφωνική απομάκρυνση του Γιάννη Παλαιοκρασσά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το μυστικό της αποπομπής Παλαιοκρασσά. Ο Καραμανλής για άλλη μια φορά ασυμβίβαστος σε θέματα αρχής.

Η ΑΥΓΗ: ΔΕΗ: Διαπλοκή υψηλής τάσης... Στο επίκεντρο οι νέες μονάδες παραγωγής και οι προμήθειες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έλεγχο 15 χρόνων στα αποθεματικά της "INTERAMERICAN" διέταξε ο Εισαγγελέας. Έφθασε το τέλος του Κοντομηνά.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παραίτηση-οπερέτα η αποπομπή του κ. Παλαιοκρασσά. Η πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου και το ραντεβού με τον κ. Σιούφα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στοιχεία ή παραίτηση". Τι διημείφθη στο κρίσιμο τηλεφώνημα Καραμανλή - Παλαιοκρασσά. Όλο το παρασκήνιο της αποπομπής του προέδρου της ΔΕΗ.

ΕΘΝΟΣ: Ηλεκτρική καρέκλα για την κυβέρνηση. "Θα μιλήσω" , διαμηνύει ο Ι. Παλαιοκρασσάς μετά την αποπομπή του.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα γεγονότα ανάγκασαν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ζητήσει παραίτηση του Προέδρου της ΔΕΗ γιατί: Ξίνισε ο μούστος Παλαιοκρασσά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οργή στο Μαξίμου οδηγεί σε παραίτηση τον Παλαιοκρασσά. Είχε προηγηθεί συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ σε τεταμένο κλίμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει με την άνοδο των επιτοκίων. Πόσο επιβαρύνονται τα δάνεια μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπλακ άουτ στην κυβέρνηση. Αποπομπή Παλαιοκρασσά από τη ΔΕΗ με άγνωστες παρενέργειες.

ΕΣΤΙΑ: Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Η Κυβέρνησις επιδιώκει την αποδοχή της κοινωνίας.

ESPRESSO: Ο φοιτητής Πύρρος Δήμας. Γράφτηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Σπουδάζει για να γίνει δάσκαλος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον Ιω. Παλαιοκρασσά. Τα ζητήματα διαφθοράς που έθεσε ο τ. πρόεδρος της ΔΕΗ μένουν ανοιχτά. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο Μαξίμου.

Ο ΛΟΓΟΣ: Παραίτηση Παλαιοκρασσά διά... τηλεφώνου. Αρνήθηκε ο Καραμανλής να συναντηθεί μαζί του.

ΤΑ ΝΕΑ: Αποπομπή-φάρσα με σκιές διαπλοκής. Τραγελαφικό παρασκήνιο στο Μαξίμου.

Η ΝΙΚΗ: Μπλακ άουτ στην κυβέρνηση. Ο Παλαιοκρασσάς έφυγε, τα συμφέροντα μένουν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Η πρώτη συμφωνία Καραμανλή - Παπανδρέου. Ο "μπαμπούλας" των πρόωρων εκλογών.

PRESS time: Ο θάνατος στο κρεβάτι μας. Επέμβαση εισαγγελέα για τη μαφία που βάζει "σκουπίδια" στα στρώματα ύπνου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρόταση νόμου για διαχωρισμό Πολιτείας - Εκκλησίας. Κατοχύρωση ελευθερίας συνείδησης και ισότιμης μεταχείρισης.

Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ανοιχτή παραμένει η χωματερή (των Άνω Λιοσίων).

TRAFFIC NEWS: Θα βλέπεις το παιδί σου μία φορά την εβδομάδα. Σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα από τη Μιλένα Αποστολάκη. Κορυφώνεται ο ελληνικός "Πόλεμος των Ρόουζ".

Η ΧΩΡΑ: Έφυγε ο Παλαιοκρασσάς, έμεινε η διαπλοκή. Οπερετικές καταστάσεις σε ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ.

City Press: Ο Καραμανλής έδειξε την πόρτα στον Παλαιοκρασσά.

Μetro: Αποπομπή Παλαιοκρασσά. Το δρόμο της παραίτησης έδειξε στον διοικητή της ΔΕΗ η κυβέρνηση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακριβότερα τα... δανεικά. Ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ιατρεία του ΙΚΑ χωρίς γιατρούς στην Αν. Θεσσαλονίκη. Προβλήματα και στις υποδομές ύστερα από την αποκάλυψη ότι ιατρείο λειτουργούσε σε κουζίνα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 300.000 Έλληνες με απόφραξη πνευμόνων. Τσιγάρο και περιβάλλον οι αιτίες.

Ιωάννης Παλαιοκρασσάς

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε παραίτηση υποχρεώθηκε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 5 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος ουσιαστικά τον απέπεμψε από τη θέση του επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Η θέση του, πάντως, ήταν από νωρίς το πρωί επισφαλής, εξαιτίας της "εμμονής" του σε απόψεις που έπλητταν το κύρος της διακυβέρνησης εκ των ένδον".

Η METRO αναφέρει ότι "θύελλα προκάλεσαν χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι εξελίξεις στο θέμα του προέδρου της ΔΕΗ, Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος μετά από ένα απίστευτο παρασκήνιο που διαδραματίστηκε, υποβάλει σήμερα την παραίτησή του".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "παρά τον κατήφορο της ΔΕΗ, παρέμενε στη θέση του με βέτο Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός τον απέπεμψε μόνο όταν κατήγγειλε σκάνδαλα της σημερινής κυβέρνησης".

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση προκαλεί η αποπομπή - φάρσα από τη ΔΕΗ του κ. Παλαιοκρασσά ύστερα από τηλεφωνική παρέμβαση του Κ. Καραμανλή. Στην επιστολή παραίτησής του -όπως διαρρέουν συνεργάτες του- θα καταγγέλλει σχέσεις διαπλοκής κυβερνητικών στελεχών".

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "ένα λεπτό συνομιλίας με τον πρωθυπουργό ήταν αρκετό για να υποβάλει την προφορική του παραίτηση ο πρόεδρος της ΔΕΗ, χωρίς να πάει τελικά στον εισαγγελέα".

Η PRESS TIME προσθέτει ότι "δύο "κεραυνοί" χτύπησαν χθες τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο πρώτος από τον Δημήτρη Σιούφα και ο δεύτερος -και πιο ισχυρός- από το Μαξίμου, που σήμανε και το οριστικό τέλος της "εποχής Παλαιοκρασσά" στη ΔΕΗ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ υπέβαλε, τελικά, χθες, το απόγευμα ο κ. Γ. Παλαιοκρασσάς, μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει με αφορμή τις δηλώσεις του περί ύπαρξης κυκλωμάτων διαφθοράς στην εταιρεία".

Η Traffic News ισχυρίζεται ότι "ο άνθρωπος που προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του και κυρίως τις αιχμές που άφησε περί διακομματικής διαπλοκής στον οργανισμό, φωτογραφίζοντας και στελέχη της Παράταξης, έμελλε τελικά να πληρώσει με την απομάκρυνσή του το γεγονός ότι δεν κατάθεσε μέχρι σήμερα στον εισαγγελέα, παρ' ότι εκλήθη πολλές φορές και έχουν περάσει αρκετές μέρες, τα στοιχεία για τα οποία είχε κάνει αναφορές στην κυριακάτικη συνέντευξή του".

Η Espresso υπογραμμίζει ότι "παρελθόν για τη ΔΕΗ αποτελεί ο πρόεδρός της Γιάννης Παλαιοκρασσάς, καθώς επήλθε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του με το Μαξίμου, αλλά και τον προϊστάμενό του, υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ύστερα από τις καταγγελίες για διακομματικά συμφέροντα διαπλοκής που νέμονται την επιχείρηση".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "εκτός ΔΕΗ βρίσκεται ο κ. Ι. Παλαιοκρασσάς μετά τη μετωπική σύγκρουση που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης".

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "περίπου ένα λεπτό διήρκεσε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, κατά την οποία ο κ. Παλαιοκρασσάς παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει στοιχεία για τον εισαγγελέα σχετικά με τις καταγγελίες του για κύκλωμα διακομματικής διαπλοκής στο χώρο της ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή του την οποία ο κ. Παλαιοκρασσάς αποστέλλει σήμερα εγγράφως".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τελείωσαν τα ψέματα και το σήριαλ με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας του είπε χωρίς περιστροφές ή να φέρει στοιχεία τα οποία θα πάει στον Εισαγγελέα ή να του δώσει την παραίτησή του".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "υπό την πίεση των αλγεινών πολιτικών εντυπώσεων που συντηρούνταν στην επικαιρότητα για 5 ημέρες, με αφορμή τις καταγγελίες του απερχόμενου προέδρου της ΔΕΗ περί συμμετοχής υψηλόβαθμων στελεχών υπουργείων σε "ορχήστρα διαπλοκής" και ιδιότυπης μαφίας που νέμονται την επιχείρηση, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε "να ξεκαθαρίσει το τοπίο", όπως είχε ζητήσει ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μιλτ. Έβερτ".

H CITY PRESS γράφει: "ο πρωθυπουργός αποφασισμένος να ενισχύσει τη ΔΕΗ και να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η σκανδαλολογία Παλαιοκρασσά κρίθηκε από το Μαξίμου εκτός τόπου και χρόνου. Πλήρης δικαίωση Αλογοσκούφη, Σιούφα, Μανιατάκη, ΔΣ της ΔΕΗ. Είναι πιθανόν να ξεσπάσει πόλεμος συμφερόντων στον παραταξιακό Τύπο της ΝΔ. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ΔΕΗ μοίρασε ήδη ενδιαφέροντες "φακέλους" σε συγκεκριμένα ΜΜΕ".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "σε παραίτηση οδηγήθηκε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ με μια διαδικασία που είχε όλα τα στοιχεία οπερέτας. Από νωρίς το πρωί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τρεις υπουργοί προσπαθούσαν να βρουν τη λιγότερο επώδυνη για την κυβέρνηση λύση στο πρόβλημα Παλαιοκρασσά. Τελικά αποφασίστηκε ο εποπτεύων υπουργός κ. Σιούφας να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "σε παραίτηση οδηγήθηκε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ιω. Παλαιοκρασσάς έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα, ο οποίος του έδωσε προθεσμία λίγων ωρών προκειμένου είτε να καταθέσει στον εισαγγελέα στοιχεία, που θα τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του περί εμπλοκής πολιτικών στελεχών σε κυκλώματα που δρουν στη ΔΕΗ είτε να παραιτηθεί".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων οδήγησε χθες στην απομάκρυνση του προέδρου της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά, με απόφαση του πρωθυπουργού. Η ένταση κορυφώθηκε με τη γνωστή δήλωση του κ. Παλαιοκρασσά για τη "διακομματική μαφία" στη ΔΕΗ, τη δήλωση του υπ. Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ότι "αν εννοεί εμένα, θα τον πάω στα δικαστήρια" και τη διευκρίνιση του αποπεμφθέντος προέδρου ότι δεν εννοεί υπουργούς αλλά κυβερνητικά στελέχη".

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή της ΔΕΗ υπέβαλλε προφορικά δια τηλεφώνου χθες το απόγευμα στον πρωθυπουργό ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς. Όπως δήλωσε ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΔΕΗ εξερχόμενος του κτηρίου της Εταιρίας "υπέβαλλα τηλεφωνικά την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό και θα του αποστείλω και το κείμενο της παραιτήσεώς μου". Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία που δεν διήρκεσε πάνω από ένα λεπτό, κατά την οποία ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε στο Γιάννη Παλαιοκρασσά ότι εφ όσον δεν έχει στοιχεία, οφείλει να παραιτηθεί".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ ισχυρίζεται ότι "η εμμονή του Γιάννη Παλαιοκρασσά στις καταγγελίες περί διακομματικής μαφίας που δρα στη ΔΕΗ και η άρνησή του να προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο στον εισαγγελέα, εξόργισαν το Μέγαρο Μαξίμου και χθες ο πρωθυπουργός τον παραίτησε σε μια τηλεφωνική συνομιλία ενός λεπτού".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "ηλεκτροπληξία" χθες για τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος αποπέμφθηκε δια τηλεφώνου από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή από τη θέση του προέδρου της ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα των δηλώσεών του, το Σαββατοκύριακο, στην "Καθημερινή" για συμφέροντα διαπλοκής που νέμονται την επιχείρηση με εμπλοκή υπαλλήλων ΔΕΚΟ, μέσων ενημέρωσης και υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών υπουργείων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "το χρονικό μιας προαναγγελθείσης καρατόμησης διαδραματίστηκε χθες με την αποχώρηση του Ιωάννη Παλαιοκρασσά από τη θέση του προέδρου της ΔΕΗ. Οι "αρρυθμίες " στη διοίκηση της ΔΕΚΟ πριν από μερικούς μήνες, μετεξελίχθηκαν σε πλήρη ρήξη του Παλαιοκρασσά με τους υπουργούς Σιούφα και Αλογοσκούφη και τελικά με τον πρωθυπουργό".

Επιτόκια

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "υψηλότερη θα είναι η επόμενη δόση που θα πληρώσουν στις τράπεζες όσοι έχουν πάρει στεγαστικό ή καταναλωτικά δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο που συνδέεται με το ευρωεπιτόκιο, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της από το 2% στο 2,25%".

Κ. Καραμανλής - Γ. Παπανδρέου

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 υποστηρίζει ότι "στον αστερισμό της πρώτης...συμφωνίας των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου βρίσκεται η χώρα, καθώς και οι δύο πολιτικοί άνδρες συμφωνούν απόλυτα ότι δεν θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές...Στελέχη όμως και των δύο μεγάλη πολιτικών κομμάτων διοχετεύουν έντεχνα το αντίθετο, δηλαδή ότι ο μεν πρωθυπουργός προετοιμάζεται για αιφνιδιασμό, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερεθίζει τα συσπειρωτικά ένστικτα των βουλευτών του με το φόβο της κάλπης".

Χωματερή

Η εφημερίδα Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ γράφει ότι "δεν κλείνει η χωματερή, μετά από τη χθεσινή σύσκεψη δημάρχων του λεκανοπεδίου νομού που οργάνωσε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την ΤΕΔΚΝΑ".

Μεταρρυθμίσεις

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "είναι γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής έχει θέσει ως προσωπικό στόχο να περάση στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής. Και προς τα εκεί οδεύει. Πλην όμως είναι πολύ προσεκτικός ως προς την επιλογή του χρόνου και του τρόπου πραγματοποιήσεως των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αντιδράσεις και να μην διακυβεύεται το όλο εγχείρημα".

INTERAMERICAN

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ στα αποθεματικά της INTERAMERICAN για τα τελευταία 15 χρόνια διέταξε, με το υπ΄αριθμόν 54994/9-11-2005 ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου που έχει αναλάβει τις ανακρίσεις για τις κλεψιές και τις απάτες της INTERAMERICAN του Κοντομηνά στη Νότιο Αφρική, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την χώρα μας".

ΚΚΕ

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "με στόχο την πλήρη κατοχύρωση της ελευθερίας συνείδησης και της ισότιμης μεταχείρισης του λαού, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά "πιστεύω" το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατέθεσε χτες στη Βουλή πρόταση νόμου για τη "Ρύθμιση σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, τις θρησκευτικές ενώσεις και την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητώντας συμφωνίες

Σύμφωνα με τις προθέσεις της Βρετανίας, η βοήθεια για τις νέες χώρες μέλη της ΕΕ θα περιοριστεί κατά 10%

Συνομιλίες στη Βουδαπέστη έχει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σε μία προσπάθεια της βρετανικής προεδρίας να επιτευχθεί συμβιβασμός στο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε να φανεί ότι το Λονδίνο προτίθεται να παραιτηθεί από ένα μέρος των επιστροφών της Βρετανίας, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, εάν γίνει αποδεκτή η βρετανική πρόταση για μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και της βοήθειας για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις προθέσεις της Βρετανίας, η βοήθεια για τις νέες χώρες μέλη της ΕΕ θα περιοριστεί κατά 10%.

Ήδη την Τετάρτη οι χώρες της Βαλτικής κατέστησαν στον κ. Μπλερ σαφές ότι δεν αποδέχονται τις βρετανικές προτάσεις.

Ενόψει των συζητήσεων της Βουδαπέστης , ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Βέρες, δήλωσε στο ΒΒC ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο σε κάθε πρόταση που στοχεύει στη μείωση των βοηθημάτων για τις 10 νέες χώρες μέλη.

Ωστόσο ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βουδαπέστη αξιολογεί ότι οι ηγέτες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης θα «ακούσουν με προσοχή» τον κ. Μπλερ, ο οποίος χαίρει στις χώρες αυτές ιδιαιτέρας εκτίμησης, εξαιτίας των προσπαθειών που κατέβαλε για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Η πρόταση της Βρετανίας για μερική μείωση των επιστροφών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν προβλέπει ως προϋπόθεση τη ριζική μεταρρύθμιση των αγροτικών επιδοτήσεων και εστιάζει στη μη καταβολή επιστροφών από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 15 και 16 του ίδιου μήνα.

Έντονες αντιδράσεις στην πρόταση έχουν διατυπώσει οι Βρετανοί Συντηρητικοί.


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικός συμβιβασμός

Ο Τόνι Μπλερ αφήνει να εννοηθεί ότι θα εκχωρήσει μέρος της βρετανικής επιστροφής χρημάτων

Η Βρετανία άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει μέρος από την αμφιλεγόμενη ετήσια επιστροφή χρημάτων που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, που βρίσκεται στην Ουγγαρία, είπε ότι θέλει να αρθεί το αδιέξοδο του κοινοτικού προϋπολογισμού πριν λήξει η βρετανική προεδρία, στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. Μπλερ αποδέχεται ότι κοινοτικές χώρες, με πρώτη την Γαλλία, δεν θα δεχτούν άμεσα περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Απεναντίας, ο κ. Μπλερ προσπαθεί να πείσει τα δέκα νέα κράτη μέλη να δεχτούν να γίνουν περικοπές στα διαρθρωτικά ταμεία.

Μέχρι στιγμής οι νέες χώρες αντιδρούν αρνητικά.

Ο κ. Μπλερ έχει κύρος στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, ωστόσο, το θέμα του προϋπολογισμού έχει βάλει σε δοκιμασία, αυτή τη φιλία, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC.

Mε το ζήτημα να στρέφεται πλέον στο κατά πόσο τα δέκα νέα κράτη μέλη θα δεχτούν μείωση των διαρθρωτικών ταμείων, οι νέες χώρες ανησυχούν ότι θα χάσουν αυτά που τους είχαν υποσχεθεί.

Ο Έτελε Μπάραθ, υφυπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Ουγγαρίας, είπε:

«Το να περικοπεί ο προϋπολογισμός για τις νέες χώρες είναι πολύ κακό, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα ταμεία εξυπηρετούν την ανάπτυξη της υποδομής και των ανθρώπινων πόρων στην περιοχή».

Σήμερα ο κ. Μπλερ θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας και θα δώσει λεπτομέρειες των βρετανικών προτάσεων για την άρση του αδιεξόδου.

Το βέτο οιασδήποτε χώρας θα τορπιλίσει την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής σε δύο εβδομάδες.


Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2005 - 03:27 (Ώρα Λονδίνου)

Η αύξηση των επιτοκίων

Aνάμεικτες αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό τύπο προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει την επιτόκια, ενώ οι γαλλικές εφημερίδες δεν έχουν πειστεί από το σχέδιο ίσων ευκαιριών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων είναι η γερμανική Φραγκφούρτε Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ (Franfurter Allgemeine Zeitung).

H εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η αύξηση είναι αμφιλεγόμενη σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, που ελπίζουν σε οικονομική ανάκαμψη.

«Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να κρατήσει σταθερές τις τιμές της ευρωζώνης, όχι να δώσουν ώθηση στις εθνικές οικονομίες», γράφει η εφημερίδα.

Η Τάγκεσπήγκελ (Tagesspiegel) διαφωνεί:

«Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν μπόρεσε να εξηγήσει επαρκώς ότι οι πληθωριστικές πιέσεις και η οικονομική ανάπτυξη δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων».

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) χαρακτηρίζει «ένα ακόμη λάθος» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια.

Η γαλλική απάντηση στα επεισόδια

Οι γαλλικές εφημερίδες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου ίσων ευκαιριών για το 2006, που παρουσίασε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπάν.

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι τα μέτρα είναι η απάντηση στα βίαια επεισόδια του περασμένου μήνα στα γαλλικά προάστεια.

«Το ενδεχόμενο να διακόπτονται τα οικογενειακά επιδόματα στους "αποτυχημένους γονείς» είναι το πιο προβληματικό μέρος του προγράμματος».

Και η Λε Μοντ (Le Monde) συμφωνεί ότι το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό στιγματισμό.

Αμερικανικές φυλακές στην Ευρώπη

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) γράφει ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει σταθερή και ψύχραιμη απέναντι στην, όπως την περιγράφει, «αμερικανική αντεπίθεση» προς τις καταγγελίες ύπαρξης μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, δήλωσε προσφάτως ότι οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με την CIA.

«To μήνυμα των Αμερικανών είναι σαφές: οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λόγο να γκρινιάζουν, γιατί όλο αυτόν τον καιρό ήξεραν τι συνέβαινε», γράφει η εφημερίδα.

Μια άλλη ημερησία της Βιέννης, η Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) σχολιάζει ότι είναι ειρωνεία να εκφράζουν οι Ευρωπαίοι τον αποτροπιασμό τους και να προτιμούν να μην αναφέρουν ότι οι μυστικές τους υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τους Αμερικανούς.

«Προφανώς οι δραστηριότητες των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών είναι υπεράνω κριτικής», γράφει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.