Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-30

  1. Πρώτη μεταμόσχευση προσώπου
  2. Αποχώρησε από το Εργατικό Κόμμα ο Πέρες
  3. Χωρίς χρονοδιάγραμμα αποχώρησης
  4. Ποινή φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου σε Αλβανόφωνο
  5. Δουλειά μέχρι τα γεράματα
  6. Η πιο ακριβοπληρωμένη η Ρόμπερτς
  7. Προειδοποίηση της ΟΥΕΦΑ για το ρατσισμό στα γήπεδα
  8. Κυκλώματα πορνείας στο Λονδίνο
  9. Οι πόλεις των τροχόσπιτων
  10. Άρση ασυλίας τεσσάρων βουλευτών
  11. Για μια ισχυρή Γερμανία
  12. Τουρκικό εφετείο υπέρ φανατικού ισλαμιστή
  13. Ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ
  14. Σύγκρουση συμφερόντων
  15. Βίντεο με τους δυτικούς ομήρους
  16. Αμερικανικές υποσχέσεις
  17. Υποχωρήσεις;

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτη μεταμόσχευση προσώπου

Ήταν μία πολύ δύσκολη επέμβαση, είπαν οι γιατροί για τη μεταμόσχευση

Την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο πραγματοποίησαν Γάλλοι χειρούργοι, σε γυναίκα που είχε παραμορφωθεί από επίθεση σκύλου.

Στη γυναίκα μεταμοσχεύτηκαν χείλη, μύτη, σαγόνι, ιστό, αρτηρίες και φλέβες από μία κλινικά νεκρή γυναίκα-δωρήτρια.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η μετεγχειρητική της πορεία της ασθενούς είναι πολύ καλή, παραμένει όμως ακόμη άγνωστο πότε θα είναι σε θέση να εγκαταλείψει το νοσοκομείο.

Ο χειρούργος Ζαν Μισέλ Νουμπερνάρ δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα είναι ξεκάθαρο εάν ο οργανισμός της 38χρονης γυναίκας θα έχει δεχτεί τα μοσχεύματα.

Στο παρελθόν υπήρξαν επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις δέρματος της κεφαλής και αυτιών, όπως δήλωσε όμως εκπρόσωπος της κλινικής, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν μεταμοσχευτεί μύτη και στόμα. Πρόκειται για μία φοβερά δύσκολη επέμβαση, είπε ο γιατρός.

Ο δόκτορ Ντπουμπερνάρ πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις νεφρών και παγκρέατος ήδη από το 1998. Το 2000 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση χεριού.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 20:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχώρησε από το Εργατικό Κόμμα ο Πέρες

Ο Σίμον Πέρες ήταν επί σειρά ετών ηγέτης των Εργατικών

Ο Αριέλ Σαρόν είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να προωθήσει την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Σίμον Πέρες.

Με αυτά τα λόγια ο 82χρονος πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος -τον διαδέχτηκε προσφάτως ο Αμίρ Πέρετς- αιτιολόγησε την αποχώρησή του από το κόμμα, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα προσχωρήσει στο νεοσύστατο κόμμα του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Καντίμα.

Ο Αριέλ Σαρόν δημιούργησε το νέο κόμμα, το οποίο φιλοδοξεί να κινηθεί στο χώρο του κέντρου, στις αρχές του μήνα, αφού εγκατέλειψε τον δεξιό συνασπισμό Λικούντ.

Σε συνέντευξη τύπου στην Ιερουσαλήμ ο κ. Πέρες είπε ότι έφθασαν στο τέλος στους οι υπηρεσίες του στο Εργατικό Κόμμα και ότι θα αφιερώσει τα επόμενα χρόνια στις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη με τους «γείτονες».

Αναφερόμενος στον κ. Σαρόν, ο παλαίμαχος πολιτικός είπε ότι είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες για την ειρήνη και ότι υποστηρίζει την επανεκλογή του για να προωθήσει τους στόχους του.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η υποστήριξη που εκφράζει ο κ. Πέρες στο νέο κόμμα, ενισχύει τον κεντρώο χώρο στο Ισραήλ και μαζί του το νέο κόμμα του κ. Σαρόν.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Καντίμα (Εμπρός) θα μπορούσε να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές του επόμενου χρόνου.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 17:34 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς χρονοδιάγραμμα αποχώρησης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ήδη τα ιρακινά σώματα ασφαλείας απολαμβάνουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους συμπατριώτες τους

Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ μπορούν να αρχίσουν τη σταδιακή αποχώρησή τους από τη χώρα, όσο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια, είπε σε ομιλία του σε ναυτική βάση του Μέριλαντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ήδη τα ιρακινά σώματα ασφαλείας απολαμβάνουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους συμπατριώτες τους. Απέφυγε ωστόσο να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, λέγοντας ότι αυτό θα καθοριστεί από τις συνθήκες στο Ιράκ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι εφόσον χρειαστεί, ο αριθμός των 160 χιλιάδων Αμερικανών στο Ιράκ θα αυξηθεί και ότι μόνον η ολοκληρωτική νίκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Ο εχθρός δεν έχει αναστολές και γι αυτό είναι αδίστακτος. Αν δεν τον πολεμήσουμε, δεν τον καταστρέψουμε στο Ιράκ θα ενισχυθεί και θα εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο. Αν δεν τον κατατροπώσουμε θα εξακολουθεί να σκοτώνει Αμερικανούς, μέσα και έξω από τη χώρα. Οι Αμερικανοί στρατιώτες μάχονται ενάντια στην μεγαλύτερη απειλή που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, είπε στο διάγγελμα του ο πρόεδρος Μπους».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή ομιλία στόχευε στην άμβλυνση των πιέσεων που δέχεται ο Λευκός Οίκος ώστε να δώσει λεπτομέρειες για τη στρατηγική εξόδου από το Ιράκ, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν εκεί σε περίπου δύο εβδομάδες, αλλά και των βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2006.

Η σημερινλη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου είναι η πρώτη σε μια σειρά παρόμοιων που σχεδιάζουν οι επικεφαλής του Λευκού Οικου προκειμένου να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη των επιτευγμάτων των δυνάμεων κατοχής στην δημιουργία και εκπαίδευση των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας.

Οι παρεμβάσεις του προέδρου Μπους κρίθηκαν απαραίτητες από την επικοινωνιακή μηχανή του Λευκού Οίκου προκειμένου να τονωθεί η δημοτικότητα του Προέδρου «που έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα», επισημαίνει ο αμυντικός συντάκτης του BBC.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινή φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου σε Αλβανόφωνο

Χιλιάδες Αλβανόφωνοι πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα διαδηλώσεις στην Πρίστινα υπέρ των τριών

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία επέβαλε ποινή φυλάκισης 13 ετών στον πρώην αυτονομιστή Αλβανό αντάρτη του Κοσσυφοπεδίου, Χαραντίν Μπάλα, κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονίες και βασανιστήρια.

Ως μέλος του Ου-Τσε-Κα, του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο Μπάλα αντιμετώπισε κατηγορίες για την αιχμαλωσία, την κακοποίηση και το θάνατο Σέρβων και άλλων πολιτών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της πόλης Λάπουσνικ, στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο το 1998.

Μεταξύ των κρατουμένων στο στρατόπεδο ήταν και Αλβανόφωνοι που θεωρούνταν συνεργάτες των Σέρβων.

Δύο άλλοι συγκατηγορούμενοι του Μπάλα, ο Φατμίρ Λίματζ και ο Ισάκ Μουσλίου κηρύχθηκαν αθώοι.

Χιλιάδες Αλβανόφωνοι πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα διαδηλώσεις στην Πρίστινα υπέρ των τριών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το 2003.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Δουλειά μέχρι τα γεράματα

Η επιτροπή συνιστά μεταξύ άλλων την αύξηση της βασικής σύνταξης

Μετά από χρόνια ερευνών και εκτεταμένων συνομιλιών με εργοδότες, συνδικάτα εργαζομένων και άλλους ενδιαφερομένους φορείς, η λεγόμενη Επιτροπή Τέρνερ παρουσίασε τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Βρετανία.

Η επιτροπή προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια τουλάχιστον, μέχρι το 2050. Το ισχύον όριο ηλικίας στη Βρετανία είναι 65 για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες.

Η επιτροπή συνιστά επίσης την αύξηση της βασικής σύνταξης με βάση το μέσο εισόδημα και όχι τον πληθωρισμό, ενώ ζητά και τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου συνταξιοδοτικών εισφορών στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι θα εγγράφονται αυτόματα, έχοντας όμως τη δυνατότητα να αποχωρήσουν όταν το θελήσουν.

«Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για τις συντάξεις που θα εμπεριέχει δυο στοιχεία. Ένα εθνικό ταμείο συντάξεων που θα ενθαρρύνει όλο το κόσμο να αποταμιεύει με χαμηλό κόστος για τη σύνταξη του καθώς και πολιτικές που με το χρόνο θα γίνονται πιο γενναιόδωρες όσο αφορά το ύψος των συντάξεων.

»Πιστεύουνε ότι η κρατική σύνταξη θα πρέπει να αυξάνεται βαθμιαία, όσοι αυξάνει και το προσδόκιμο ζωής», είπε ο λόρδος Τέρνερ.

Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού, Τζον Χάτο, δήλωσε ότι εξετάζει όλες στις προτάσεις, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα, εξαιτίας της αρνητικής δημογραφικής εξέλιξης.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

Η πιο ακριβοπληρωμένη η Ρόμπερτς

Τελευταίο φιλμ της Ρόμπερτς ήταν «Η Συμμορία των 12»

Πρώτη στον κατάλογο των πιο ακριβοπληρωμένων γυναικών του Χόλιγουντ παραμένει η Τζούλια Ρόμπερτς, παρά το γεγονός ότι απουσίαζε αρκετούς μήνες λόγω εγκυμοσύνης.

Ο ετήσιος κατάλογος του Χόλιγουντ «Γυναίκες στη βιομηχανία θεάματος» αναφέρει ότι η Τζούλια Ρόμπερτς συνεχίζει να κερδίζει 20 εκατομμύρια δολάρια από κάθε ταινία, παρά το πρόσφατο διάλειμμά της λόγω της γέννησης των διδύμων της.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νικόλ Κίντμαν με 17 δολάρια την ταινία και ακολουθεί η Ρις Γουίδερσπουν και η Ντρου Μπάριμορ με 15 εκατομμύρια την ταινία.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένες του Χόλιγουντ

Τζούλια Ρόμπερτς

Νικόλ Κίντμαν

Ρις Γουίδερσπουν

Ντριου Μπάριμορ

Ρενέ Ζελβέγκερ

Αντζελίνα Τζολί

Κάμερον Ντίαζ

Τζόντι Φόστερ

Σαρλίζ Θέρον

Τζένιφερ Άνιστον

Μετά τη «Συμμορία των 12», η Τζούλια Ρόμπερτς επιστρέφει στην καριέρα της το 2006, ενώ πρόκειται να πρωταγωνιστήσει επίσης και σε θεατρικό έργο στο Μπρόντγουεϊ.

Η Ρόμπερτς έγινε η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που άρχισε να λαμβάνει την ίδια αμοιβή με τον Τομ Κρουζ για κάθε ταινία της μετά το Όσκαρ που έλαβε για το φιλμ Έριν Μπρόκοβιτς.

Η Ρόμπερτς έλαβε το Βραβείο Κοινού εννέα φορές από το 1991 μέχρι το 2004, γεγονός που αποδεικνύει τη δημοτικότητά της.

Η 38χρονη ηθοποιός είναι παντρεμένη με τον εικονολήπτη Ντάνι Μόντερ και γέννησε δύο δίδυμα πέρυσι το Νοέμβριο.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι Ρενέ Ζελβέγκερ, Αντζελίνα Τζολί και Κάμερον Ντίαζ με αμοιβές που κυμαίνονται ανάμεσα σε 10 και 15 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθούν οι Τζόντι Φόστερ, Σαρλίζ Θέρον και Τζένιφερ Άνιστον.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση της ΟΥΕΦΑ για το ρατσισμό στα γήπεδα

Στόχος φραστικής ρατσιστικής επίθεσης από οπαδούς της Ίντερ έγινε ο ποδοσφαιριστής της Μεσίνα, Μαρκ Αντρέ Ζόρο

Αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση ρατσιστικών εκδηλώσεων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, εμφανίζεται η ΟΥΕΦΑ.

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Περ Ραβν Ομντάλ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι διαιτητές των ποδοσφαιρικών αγώνων θα πρέπει να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής και ματαίωσης αγώνων, στη διάρκεια των οποίων υβρίζονται με ρατσιστικά συνθήματα ποδοσφαιριστές.

Είπε ακόμη ότι στα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός ομάδων από διοργανώσεις, οι οπαδοί των οποίων επιδίδονται συστηματικά σε ρατσιστικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Ομντάλ συναντήθηκε την Τετάρτη με μέλη του βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους στα προτεινόμενα μέτρα.

«Προετοιμάζουμε τα απαιτούμενα μέτρα. Από την επιβολή προστίμων μέχρι το κλείσιμο σταδίων», είπε ο αξιωματούχος της ΟΥΕΦΑ.

Ρατσιστικά συνθήματα κατά Αφρικανών ποδοσφαιριστών ακούγονται συχνά στα γήπεδα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Την Κυριακή στην Ιταλία, στο εντός έδρας παιχνίδι της Μεσίνα με την Ίντερ, ο ποδοσφαιριστής της πρώτης, Μαρκ Αντρέ Ζόρο, από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ξέσπασε σε κλάματα και απείλησε να φύγει από το γήπεδο, μετά τα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του από οπαδούς της ομάδας του Μιλάνου.

Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Την Τρίτη άρχισε πέντε λεπτά αργότερα το παιχνίδι της Μίλαν για το Κυπέλλου, καθώς στο γήπεδο ξεδιπλώθηκε μεγάλο πανό με το σύνθημα «Όχι στο ρατσισμό».

Πανό με το ίδιο σύνθημα θα ξεδιπλωθεί σε όλα τα γήπεδα, όπου θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος της Ιταλίας.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κυκλώματα πορνείας στο Λονδίνο

Οι οίκοι ανοχής διαφημίζονταν σε τηλεφωνικούς θαλάμους

Πριν από λίγο καιρό, μία δημοσιογραφική έρευνα του BBC για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τη διακίνηση γυναικών από την ανατολική Ευρώπη οδήγησε στη σύλληψη και την καταδίκη πέντε Αλβανών προαγωγών.

Στις 31 Οκτωβρίου του 2004, μία 16χρονη Λιθουανή έκανε μάλλον το μεγαλύτερο σφάλμα της ζωής της όταν συμφώνησε να ακολουθήσει μία παρέα στη Βρετανία.

Αντί όμως για λίγες ημέρες διασκέδασης, κατέληξε σε κυκλώματα πορνείας και ο γολγοθάς της διήρκεσε πολλούς μήνες.

Η εξαφάνισή της προκάλεσε ένα ανθρωποκυνηγητό και τελικά η βρετανική αστυνομία ανακάλυψε διάφορους οίκους ανοχής που είχαν στηθεί από μία αλβανική συμμορία.

Το δικαστήριο που ανέλαβε την υπόθεση ανακάλυψε ότι η νεαρή Λιθουανή είχε λάβει υποσχέσεις για μία καλύτερη ζωή από έναν νεαρό άνδρα που υποστήριζε αρχικώς ότι ήταν φίλος της.

Ο ίδιος τη σύστησε σε μία παρέα φίλων του σε ένα κέντρο διασκέδασης, οι οποίοι της υποσχέθηκαν ένα αξέχαστο ταξίδι στο Λονδίνο με πληρωμένα όλα τα έξοδα.

Τεράστια κέρδη

Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο Σέφιλντ της Βρετανίας, όπου παραδόθηκε σε μία συμμορία που της έκλεψε ταυτότητα και διαβατήριο, οπότε δεν μπορούσε να αποδείξει ότι ήταν μόλις 16 χρόνων.

Η συμμορία την πούλησε σε μία άλλη συμμορία Αλβανών προαγωγών, οι οποίοι της είπαν ότι πρέπει να δουλέψει ως ιερόδουλος για να τους δώσει πίσω τα χρήματα που ξόδεψαν για αυτήν.

Οι Αλβανοί προαγωγοί αποδέχθηκαν την ενοχή τους

Με το όνομα «Βερόνικα από την Ιταλία», εξαναγκαζόταν να κοιμάται με περισσότερους από 10 άνδρες την ημέρα, γεγονός που απέφερε στους προαγωγούς της περίπου 800 βρετανικές στερλίνες την ημέρα και σε αυτήν τίποτα.

Οι οίκοι ανοχής στο προάστιο Χάουνσλοου του δυτικού Λονδίνου ήταν ανοιχτοί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ τα «κορίτσια» είχαν μία μέρα ρεπό.

Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, οι οίκοι ανοχής της περιοχής κέρδιζαν από 3.000 μέχρι 18.000 βρετανικές στερλίνες την ημέρα, ενώ το ενοίκιο ήταν μόλις 1.000 στερλίνες το μήνα.

Η «Βερόνικα» είχε το δικαίωμα να τηλεφωνεί στους δικούς της, αλλά η ίδια ντρεπόταν υπερβολικά να τους πει τι συνέβαινε.

Τηλεοπτικές εκπομπές

Η συμμορία έστελνε στην οικογένεια της «Βερόνικα» περίπου 100 λίρες το μήνα, προκειμένου να φαίνεται ότι η κόρη τους δούλευε και ήταν καλά στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η οικογένειά της άρχισε να ανησυχεί και αποφάσισε να τη βρει με τη βοήθεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής της Λιθουανίας για άτομα που έχουν εξαφανιστεί.

Μία ομάδα του BBC που πραγματοποιούσε έρευνες για τη διακίνηση γυναικών ταξίδεψε στη Λιθουανία και μίλησε με την οικογένειά της.

Την υπόθεση ανέλαβε η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, η οποία ανακάλυψε τη συμμορία των Αλβανών προαγωγών και άρχισε να την παρακολουθεί.

Αστυνομικοί που παρουσιάζονταν ως πελάτες άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τη συμμορία και να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους οίκους ανοχής.

Οι πέντε Αλβανοί συνελήφθησαν και αποδέχθηκαν την ενοχή τους. Η δίκη τους συνεχίζεται.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πόλεις των τροχόσπιτων

Για κάποιους η ζωή στο τροχόσπιτο είναι μία νέα αρχή

Περίπου 70.000 άτομα από τη Λουϊζιάνα και το Μισισιπί ζουν ακόμη σε τροχόσπιτα, τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι κοινότητες με τα φτηνά τροχόσπιτα είναι συνώνυμες με τη φτώχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε οι ανταποκριτές.

Όμως, για τα περισσότερα θύματα του τυφώνα Κατρίνα αυτή είναι η μόνη τους επιλογή για τους επόμενους 18 μήνες, όσο θα διαρκέσει δηλαδή η διαδικασία ανοικοδόμησης.

Για κάποιους η ζωή σε τροχόσπιτο είναι μία νέα αρχή, κάπως καλύτερη από το να μοιράζεται κανείς ένα δωμάτιο με πολλούς άλλους σε ένα άθλιο μοτέλ.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για τις μακρυπρόθεσμες κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου, καθώς πιστεύεται ότι «οι πόλεις των τροχόσπιτων» στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να γίνουν ένα μόνιμο φαινόμενο.

Το BBC επισκέφτηκε μία τέτοια πόλη στο Μπέικερ της Λουϊζιάνας, μιας μικρής πόλης περίπου 90 μίλια από τη Νέα Ορλεάνη.

Λίγο πιο έξω από την πόλη, σε ένα τοπίο χωρίς καθόλου βλάστηση, η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα πάρκο με 600 τροχόσπιτα, όπου ζουν περισσότερα από 1.600 άτομα.

«Μου λείπει η Νέα Ορλεάνη»

Η Κάστερι Ρέντικ ήταν ένας από τους πρώτους που μεταφέρθηκαν στο πάρκο, όταν καταστράφηκε το σπίτι της στις όχθες του ποταμού Μισισιπί.

«Είναι καλύτερα από ένα απλό καταφύγιο. Ζω μόνο εγώ και τα παιδιά μου στο τροχόσπιτο. Στον πρώτο καταυλισμό που είχε στηθεί βρίσκονταν στιβαγμένα 1.000 άτομα», λέει η Κάστερι Ρέντικ.

Χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Νέα Ορλεάνη

Η Κάστερι Ρέντικ δουλεύει ως φρουρός του πάρκου και περιπολεί γύρω από τα τροχόσπιτα. Σκοπεύει να μείνει εκεί, καθώς τα δύο της παιδιά πηγαίνουν ήδη στο σχολείο της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, η Άνι Φορντ είναι 97 και ήταν κάτοικος της Νέας Ορλεάνης από το 1934. Τώρα, ζει σε ένα τροχόσπιτο με τον ξάδελφό της και το γιό της.

Η ίδια δείχνει συμβιβασμένη με την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες, αλλά δεν κρύβει το γεγονός ότι της λείπει το σπίτι της.

«Μου αρέσει, είναι όμορφα εδώ. Ο κόσμος είναι πολύ καλός. Αλλά όταν θα φύγουμε από εδώ θέλω να γυρίσω στη Νέα Ορλεάνη», λέει.

«Δεν έχω κανέναν να με πάει εκεί. Αλλά αν βρεθεί ποτέ κάποιος, θα του ζητήσω να με πάει πίσω στη Νέα Ορλεάνη, αν ζω ακόμη για να την ξαναδώ», επισημαίνει.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 13:28 (Ώρα Λονδίνου)

Άρση ασυλίας τεσσάρων βουλευτών

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος

Την άρση της ασυλίας τεσσάρων βουλευτών αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 237 βουλευτές.

Ειδικότερα, η Βουλή αποδεχόμενη σχετικά αιτήματα των εισαγγελικών αρχών έδωσε άδεια για να ασκηθεί δίωξη στους εξής βουλευτές:

- Πέτρο Μαντούβαλο (ανεξάρτητος, Α΄ Πειραιά) που κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα και αντιμετωπίζει τα αδικήματα της δωροδοκίας δικαστή και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 225 βουλευτές, κατά 6 και «παρών» 6).

- Αθανάσιο Παπαγεωργίου (Πιερίας, ΠΑΣΟΚ) που αντιμετωπίζει το αδίκημα της απιστίας, επειδή ως υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας συμμετείχε στο συμβούλιο χορηγήσεων που δανειοδότησε τον όμιλο επιχειρήσεων Αλλαμανή. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 138 βουλευτές, 92 κατά και 7 «παρών»).

- Κωνσταντίνο Μπαντουβά, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία για παράνομη χωροθέτηση δεξαμενής καυσίμων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είχε πριν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 161 βουλευτές, κατά 69 και «παρών» 7).

- Μάρκο Μπόλαρη (Σερρών, ΠΑΣΟΚ), ο οποίος έχει εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 135 βουλευτές, κατά 94 και 8 «παρών»).

Υπέρ της ασυλίας των τεσσάρων βουλευτών είχε ταχθεί ομοφώνως η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας (με εξαίρεση την υπόθεση του κ. Παπαγεωργίου από την οποία είχε αποχωρήσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ), ενώ και οι ίδιοι οι βουλευτές που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κάλεσαν τους συναδέλφους του να ψηφίσουν για να αρθεί η ασυλία τους, υπερασπιζόμενοι την αθωότητά τους, την οποία, όπως ανέφεραν θα αποδείξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου)

Για μια ισχυρή Γερμανία

Μια ισχυρή Γερμανία οραματίζεται η Άνγκελα Μέρκελ

Την πρόθεσή της να επαναφέρει τη Γερμανία στην κορυφή των οικονομικών δυνάμεων της Ευρώπης, εξέφρασε η νέα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη σημαίνουσα ομιλία της στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Η κα. Μέρκελ είπε ότι θέλει η χώρα να βρίσκεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, στόχο που θεωρεί υλοποιήσιμο εντός των επόμενων δέκα ετών.

Η ηγέτιδα της νέα κυβέρνησης συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι θέλει η Γερμανία να είναι ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες και να τραβήξει το πόδι από το φρένο της ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια, η άλλοτε κραταιά γερμανική οικονομία πλήτετται από το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και την υψηλή ανεργία.

Γερμανία και τρομοκρατία

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην απαγωγή μιας Γερμανίδας αρχαιολόγου στο Ιράκ, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή της δε θα υποκύψει στον εκβιασμό των απαγωγέων.

Οι δράστες της απαγωγής απειλούν να σκοτώσουν την όμηρό τους αν το Βερολίνο δεν πάψει να υποστηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση, συμμετέχοντας στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Η κα. Μέρκελ είπε ότι θα παραμείνει σταθερή στον αγώνα κατά του εξτρεμισμού. Πρόσθεσε ότι η διεθνής τρομοκρατία κατευθύνεται ενάντια σε ολόκληρο το σύστημα των αξιών της Γερμανίας και ότι απειλεί τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτισμού.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκικό εφετείο υπέρ φανατικού ισλαμιστή

Ο Μετίν Καπλάν στο τουρκικό δικαστήριο

Το Εφετείο της Τουρκίας ακύρωσε πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση που καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη φανατικό μουσουλμάνο για υπονόμευση του κοσμικού κράτους.

Κατηγορούμενος είναι ο Μετίν Καπλάν, επικεφαλής ομάδας Τούρκων ισλαμιστών που είχε τη βάση της στην Κολονία της Γερμανίας.

Η ομάδα, που φέρει την επωνυμία «Ένωση Ισλαμικών Κοινοτήτων» ή «Τουρκικό Χαλιφάτο», τέθηκε εκτός νόμου το 2001 από τις γερμανικές αρχές.

Ο Μετίν Καπλάν κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι σχεδίαζε να ανατινάξει το μαυσωλίο του Κεμάλ Ατατούρκ, που θεωρείται πατέρας του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Το εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση λόγω ελλιπών στοιχείων και παρατυπιών στην ανακριτική διαδικασία.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, ο κ. Καπλάν θα ξαναδικαστεί, εκτός εάν ο γενικός εισαγγελέας προσβάλλει τη δευτεροβάθμια απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 2.812 χωρίς διαγωνισμό. Στο Δημόσιο και στο Στρατό Ξηράς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μονιμότητα τέλος. Για τις νέες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Λυτρώθηκε η Ελλάδα από τα δεσμά του δημοσίου. Νομοσχέδιο-τομή για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι αλλάζει σε μισθούς - προσλήψεις. Αρχίζει η επανίδρυση του κράτους με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Η ΑΥΓΗ: Η Θάτσερ ζει στην Ελλάδα του Καραμανλή!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κεχαγιόγλου και Γιοσάκης: Αρχινονοί της συμμορίας του παραδικαστικού κυκλώματος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο πόλεμος των ΔΕΚΟ. Συνδικάτα: "Συνταγματικό πραξικόπημα". Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα εποχή για τις ΔΕΚΟ. Τομή στην οργάνωση και τις εργασιακές σχέσεις.

ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα και οι παλιοί των ΔΕΚΟ. Θύελλα για τον νόμο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σταδιακός από - ΔΕΚΟ- τισμός στο Δημόσιο. Αρχίζει με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Δημόσιες Επιχειρήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Όλες οι ανατροπές στις ΔΕΚΟ. Ενώ τίθεται πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων και προβλέπεται η παύση τους αζημίως, όταν παραβιάζουν τον νόμο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεταρρυθμίσεις υψηλών στόχων. ΔΕΚΟ: Σαρωτικές αλλαγές με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανατροπή ΣΟΚ στις ΔΕΚΟ. Απίστευτο: Με νόμο θα καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

ΕΣΤΙΑ: Επανάστασις στον δημόσιο τομέα. Επιχειρείται πλήρης εξυγίανσις στον χώρο των ΔΕΚΟ.

ESPRESSO: "Η Σοφία απήγαγε το παιδί μου". Καταγγελία-βόμβα του Θόδωρου Κατσανέβα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιστορική αλλαγή στις δομές των ΔΕΚΟ. Διοίκηση με πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, άρση μονιμότητας, ενισχυμένη εποπτεία της διαχείρισης από το υπουργείο Οικονομίας - Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Τέλος της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Εκτός δημοσίου οι εισηγμένες ΔΕΚΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: Πραξικόπημα σε μισθούς, εργασιακά. Μεσαιωνικός εκσυγχρονισμός στις ΔΕΚΟ.

Η ΝΙΚΗ: Λαίλαπα στα εργασιακά. Νομοσχέδιο για την άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ.

PRESS time: Δεν φταίω για τον θάνατο του Ανδρέα. Η Δήμητρα Παπανδρέου απαντά στις καταγγελίες Κατσανέβα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάλεσμα του ΚΚΕ. Κάθετη αντίθεση στο νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ.

Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αίρεται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ, τι προβλέπεται για τους Ο.Τ.Α.

TRAFFIC NEWS: Έκρηξη Κοκκίνου εναντίον Τατιάνας. "Δεν απαντάω σε προσωπικά μου θέματα".

Η ΧΩΡΑ: Κακούργημα γίνεται η μικροοφειλή. Σοβαρότατες αρρυθμίες στην αγορά.

City Press: Αλλαγές στις ΔΕΚΟ για έλεγχο του κόστους.

Μetro: Τέλος η μονιμότητα. Ανατροπές στη λειτουργία των ΔΕΚΟ με το νέο νομοσχέδιο.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 6+3 αλλαγές στα σχολεία. Από αρχές 2006 σε Α'βάθμια και Β'βάθμια εκπαίδευση.

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Εμφύλιος" φοιτητών στο Τ.Ε.Ι. Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λόγω της μη διεξαγωγής ενδοπαραταξιακών εκλογών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέες τιμές ακινήτων σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΚΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "βαθιές τομές στη λειτουργία των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που εγκρίθηκε ομοφώνως χθες από την κυβερνητική επιτροπή, παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν για επιμέρους ρυθμίσεις του. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπει ιστορικές αλλαγές, όπως την υπαγωγή των κρατικών οργανισμών σε καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα".

Η City Press αναφέρει ότι "η Κυβερνητική Επιτροπή οριστικοποίησε τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ. Καραμανλής: Στόχος μας η εξυγίανση και ο περιορισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα περνούν υποχρεωτικά δοκιμαστική περίοδο και δεν θα έχουν μονιμότητα. Σταδιακή προσαρμογή των αποδοχών στις ΔΕΚΟ με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, που είναι περίπου οι μισές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να οργανώσει το μέλλον των ΔΕΚΟ, κινδυνεύει όμως να χάσει τον έλεγχο της τρέχουσας διαχείρισης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "νέο τοπίο στους Δημόσιους Οργανισμούς επιχειρεί να διαμορφώσει το νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "με το νομοσχέδιο το οποίο κατήρτισε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, καταργούνται προνόμια διοικήσεων και εργαζομένων και εξασφαλίζονται φθηνότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "οδυνηρός αιφνιδιασμός για τους εργαζομένους στις λεγόμενες "ζημιογόνες" ΔΕΚΟ ή διαφορετικά στις ΔΕΚΟ που ασκούν κοινωνική πολιτική. Ενώ μέχρι χθες η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως οι όποιες αλλαγές θα αφορούν νεοπροσλαμβανόμενους, με νομοσχέδιο

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών συνθηκών για πάνω από 100.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ προχωρεί η κυβέρνηση, καταργώντας με νόμο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιτρέποντας έτσι ακόμη και μειώσεις αποδοχών ή κατάργηση κεκτημένων. Καθεστώς ιδιωτικού τομέα και στις απολύσεις προβλέπεται για τους νεοπροσλαμβανομένους".

Η Espresso επισημαίνει ότι "μόνο κατ' όνομα παραμένουν "δημόσιες" οι κρατικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, που θα λειτουργούν πλέον με όρους ιδιωτικού τομέα: προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ελεύθερες απολύσεις νέων υπαλλήλων, αυστηρή λιτότητα αμοιβών σε επιχειρήσεις με ζημιές, επιβολή εργασιακών σχέσεων διά νόμου, αλλά και αυστηρούς κανόνες για τις διοικήσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τις ΔΕΚΟ που εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή".

Η Traffic News ισχυρίζεται ότι "εν μέσω χλιαρών ενστάσεων, οι οποίες υπερκαλύφθηκαν τελικά από την έντονη επιθυμία του πρωθυπουργού να προχωρήσει το νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων και να επιβληθούν οι νέες ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, πέρασε χθες από την κυβερνητική επιτροπή με ομοφωνία, το νομοσχέδιο τομή με το οποίο αλλάζει ριζικά το σκηνικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Η Press Time υπογραμμίζει ότι "τα πάνω κάτω έρχονται στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ με νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση. Άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, καταστράγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προσλήψεις από το "παράθυρο", με κατάργηση στην πράξη του ΑΣΕΠ, είναι μερικά από τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο".

Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ τονίζει ότι "προσαρμόζονται -εντός εξαμήνου- στους όρους του ιδιωτικού τομέα οι εργασιακές σχέσεις των νεοπροσλαμβανόμενων στις ΔΕΚΟ, με αιχμή την άρση της μονιμότητάς τους, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου που ενέκρινε, χθες, ομόφωνα η κυβερνητική Επιτροπή. Το σχέδιο αυτό χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως "σημαντική τομή για την επανίδρυση του κράτους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την υπογραφή...10 υπουργών, δηλαδή σύσσωμων των υπουργών που αποτελούν το Υπουργικό Συμβούλιο, φέρει το πρωτοποριακό νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που παρουσιάσθηκε χθες, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως τομή που επιχείρησε η Κυβέρνησις Καραμανλή από την ημέρα που ανήλθε στην εξουσία. Συγκρινόμενο με όσα συμβαίνουν σήμερα διεθνώς, το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρισθή ανεπαρκές. Για τα ελληνικά δεδομένα όμως, ισοδυναμεί με επανάσταση".

ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ επιφέρει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικάτων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση επικρίνεται από το ΠΑΣΟΚ για προσχηματική μεταρρύθμιση πίσω από την οποία κρύβονται ανεξέλεγκτες προσλήψεις και απολύσεις, με μείωση των μισθών και για τους παλαιούς εργαζόμενους".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "μία καινούργια επιδρομή εις βάρος των εργασιακών κεκτημένων επεφύλασσε το πολυσυζητημένο σχέδιο για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ που εν μέσω και ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων, Λιάπης και Σουφλιάς κατά Αλογοσκούφη για τις αρμοδιότητες και τα μελλοντικά ρουσφέτια , εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ,"αρχίζει με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Δημόσιες επιχειρήσεις σταδιακά ν΄αποχωρίζεται το Δημόσιο. Εμμέσως πλην σαφώς η Κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα προς την μη μονιμότητα πλέον όσων προσλαμβάνονται στις ΔΕΚΟ. Μια μονιμότητα που ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε αναχρονιστικό θεσμό που ανήκει στον περασμένο αιώνα".

Η METRO υποστηρίζει ότι "τέλος στη μονιμότητα στο Δημόσιο βάζει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "μεταρρύθμιση εκ βάθρων στις ΔΕΚΟ δρομολογεί η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή σε μια μαραθώνια συνεδρίαση κατόπιν της οποίας επήλθε ομοφωνία. Οι αλλαγές αφορούν στο σύνολο της δομής και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ νέο εργασιακό καθεστώς εισάγεται για τους νεοπροσλαμβανόμενους".

Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "βορά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου ρίχνει η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια μεθόδευση ισοπέδωσης των εργαζομένων στις πιο βάρβαρες συνθήκες της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με καθυστέρηση είκοσι χρόνων εισάγονται και στην Ελλάδα οι επώδυνοι κοινωνικά πειραματισμοί του καθαρού θατσερικού μοντέλου. Με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα, καθιερώνεται καθεστώς ανισοτιμίας εις βάρος των νέων εργαζομένων, τίθενται υπό αμφισβήτηση οι συλλογικές συμβάσεις στις ζημιογόνες επιχειρήσεις (από χθες στον κατάλογο προστίθεται και ο ΟΤΕ, ελέω εθελούσιας εξόδου) και καταργείται το ΑΣΕΠ για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία και στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ επιφέρει το νομοσχέδιο, που ενεκρίθη από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Οι ΔΕΚΟ χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές, που το δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών και σε αυτές που μειοψηφεί. Στη δεύτερη περίπτωση δεν θεωρούνται πλέον ως δημόσιο και οι συμβάσεις των νέων υπαλλήλων θα εξομοιωθούν σταδιακά με τα όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "τέλος στη μονιμότητα σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ βάζει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή και θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό στις αρχές Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, εκτός ΑΣΕΠ παραμένουν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, στις οποίες οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση του κανόνες της ελεύθερης αγοράς".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "τέλος στη μονιμότητα για τις νέες προσλήψεις των ΔΕΚΟ από την 1-1-2006, αλλά και τετράμηνη περίοδο για αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού των ήδη εργαζομένων στις ζημιογόνες όμως επιχειρήσεις του Δημοσίου, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι είναι "απίστευτο και όμως αληθινό. Η κυβέρνηση αγνόησε το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις και με νόμο- ακόμη και με υπουργικές αποφάσεις- θα καταργεί συλλογικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Η ανατροπή - σοκ αίρει τη μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Αλλά και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και για το υφιστάμενο προσωπικό, αφού εντός 4 μηνών αλλάζουν και οι κανονισμοί προσωπικού, πάλι με νόμο. Νεκροθάφτη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποκάλεσε η ΓΣΕΕ το νομοσχέδιο".

Μικροοφειλές

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "σοβαρές παρενέργειες στην αγορά προκαλεί η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τον κακουργηματικό χαρακτήρα των μικρών οφειλών. Μεγάλα προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 1.712 προκηρύχθηκαν και αυτή την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ (ή και εκτός ΑΣΕΠ) και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις στον ΟΤΕΚ, στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, στην ΕΛΑΣ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε νοσοκομεία και στο ΥΠΕΞ".

Σάκης Κεχαγιόγλου

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "οι... υπόγειες διαδρομές που ακολουθούσε μέσα στους κόλπους της Δικαιοσύνης ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, αποκαλύπτονται από την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του. "Χείμαρρος" το κατηγορητήριο, που "πνίγει" τον δικηγόρο, καθώς χαρακτηρίζεται ως αρχηγός συμμορίας, την οποία είχε συγκροτήσει κατά την περίοδο 2000-2004".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγκρουση συμφερόντων

Η Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) της Βιέννης λέει πως οι αποκαλύψεις για μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης της CIA στην ανατολική Ευρώπη οδήγησαν σε «νέο κλίμα δυσπιστίας» τις ευρωατλαντικές σχέσεις αλλά και τις σχέσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ορισμένες χώρες φαίνεται να θέτουν τα αμερικανικά πάνω από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Η επιβολή κυρώσεων στα κράτη που καταπάτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεργαζόμενα με τη CIA, θα «διασώσει την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κοινότητας αξιών» και θα δείξει ότι «οι Βρυξέλες είναι τελικά κάτι παραπάνω από ένα γραφειοκρατικό οικοδόμημα».

Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται ανελέητα την «οικτρή» κατάσταση της ευρωπαϊκής δομής ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, προειδοποιεί η Ντερ Σταντάρντ.

«Αν οι ΗΠΑ μπορέσουν να προχωρήσουν ανεμπόδιστες με βάση την αρχή ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα λόγω της έλλειψης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης τότε μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα επιτύχει ακριβώς τα αντίθετο από αυτό που επιδιώκει, όπως έγινε με τον πόλεμο στο Ιράκ Θα συνεχίσει να προωθεί την τρομοκρατία» λέει η αυστριακή εφημερίδα.

Σχόλιο της σύνταξης στη ρουμανική Ζίουα (Ziua), επικεντρώνεται στις συνέπειες των καταγγελιών για τη Ρουμανία.

«Με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών, οι Αμερικανοί είναι εδώ» λέει.

«Παρά τις επικρίσεις, ιδιαιτέρως εκ μέρους των συμμάχων τους οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα είδος εγγυητή της δυτικής δημοκρατίας. Μια δύναμη με σαφή στρατηγικά συμφέροντα» λέει η ρουμανική εφημερίδα.

«Σε αυτό το σαφές και πραγματιστικό σενάριο έχουμε τη θέση μας Οι αμερικανικές βάσεις στο Κογαλνιτσεάνου και το Φετέστι είναι η διαβεβαίωση ότι τα άρματα μάχης καμιάς άλλης δύναμης ή συμμαχίας δεν θα φτάσουν στο Βουκουρέστι» καταλήγει η ρουμανική εφημερίδα.

Η επίσης ρουμανική Λίμπερα (Libera) σε σχόλιό της εκτιμά πως «το σκάνδαλο θα επηρεάσει την επικείμενη ευρωπαϊκή περιοδεία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στη γηραιά ήπειρο όπου θα δεχτεί καταιγισμό ερωτήσεων για αυτό το ευαίσθητο θέμα».


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2005 - 23:39 (Ώρα Λονδίνου)

Βίντεο με τους δυτικούς ομήρους

Δύο από τους ομήρους από το βίντεο που έδειξε η Αλ Τζαζίρα

To Aραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο που τράβηκε άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση και δείχνει τέσσερεις ομήρους από δυτικές χώρες να έχουν απαχθεί στο Ιράκ.

Ένας Βρετανός, δύο Καναδοί και ένας Αμερικανός απήχθησαν το Σάββατο στη δυτική Βαγδάτη.

Το βίντεο υποστηρίζει ότι είναι μυστικοί πράκτορες που δουλεύουν για λογαριασμό Χριστιανών ειρηνιστών ακτιβιστών.

Παρουσιάζεται και το διαβατήριο του Βρετανού, που είναι ο 74χρονος Νόρμαν Κέμπερ.

Δεν διατυπώνονται απειλές για τη ζωή τους ούτε υποβάλλονται αιτήματα.

Οργάνωση που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ασχολείται με προγράμματα για τον περιορισμό της βίας δήλωσε σήμερα ότι ένα από τα μέλη της απήχθη στη Βαγδάτη.

Η οργάνωση βρίσκεται στο Ιράκ από τον Απρίλιο του 2003.

Και Γερμανίδα όμηρος

Θύματα απαγωγής στο Ιράκ έπεσαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, και μία Γερμανίδα αρχαιολόγος με τον οδηγό της.

Η 43χρονη Σουζάνε Όστχοφ αγνοείται από την Παρασκευή. Η γερμανική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που έστειλαν οι απαγωγείς, με τους δύο ομήρους να έχουν δεμένα τα μάτια και να κάθονται στο πάτωμα, επιτηρούμενοι από τρεις οπλοφόρους.

Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν εάν το Βερολίνο δεν πάψει να υποστηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη επιβεβαίωσε ότι και ένας τρίτος Βρετανός μουσουλμάνος προσκυνητής σκοτώθηκε μετά τη χθεσινή επίθεση στο πούλμαν που τους μετέφερε από την Κερμπάλα στη Βαγδάτη.

Ελεύθερες αφέθησαν οι δύο γυναίκες που ήταν μεταξύ των έξι Ιρανών προσκυνητών οι οποίοι είχαν πέσει χθες θύματα απαγωγής στην πόλη Μπάλαντ στο βόρειο Ιράκ.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 07:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές υποσχέσεις

Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε τις ευρωπαϊκές ανησυχίες στην Αμερικανίδα ομόλογό του

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι η CIA έχει μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ανατολική Ευρώπη και ότι αεροσκάφη που μετέφεραν κρατουμένους χρησιμοποίησαν ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Ο Γερμανός υπουργός, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, είπε ότι συζήτησε αυτές τις καταγγελίες με την αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, και ότι αυτή κατανόησε την ανησυχία που έχει προξενήσει στους ευρωπαίους πολιτικούς και στη κοινή γνώμη, το θέμα αυτό.

Αργότερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν σε σχετικό ερώτημα της Ευρωπαϊκό Ένωσης για τις καταγγελίες και ότι η Κοντολίζα Ράις προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήματα για το θέμα κατά την επίσκεψη της στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αλλά οι αμερικανικές απαντήσεις, είναι αβέβαιο το πόσο λεπτομερείς θα είναι και αν θα ικανοποιήσουν τελικά την ευρωπαϊκή πλευρά, είπε ο 'Οτφριντ Νασάουερ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών Διατλαντικής Ασφάλειας με έδρα το Βερολίνο, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και τον Τάσο Κοκκινίδη.

«Από τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση δεν δίνει αυτές τις πληροφορίες στο Κογκρέσο δεν νομίζω ότι θα τις δώσει -σε αναλυτική μορφή τουλάχιστον - στους ευρωπαίους συμμάχους της που της το έχουν ζητήσει. Επομένως το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα μπορούν να διευκρινισθούν από την επίσκεψη Σταινμάγιερ στην Ουάσιγκτον. Εκτιμώ ότι ο Γερμανός υπουργός όταν επιστρέψει στην Γερμανία θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Θα δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων για το θέμα χωρίς να μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις» είπε ο Νασάουερ.

Το θέμα που έχει ανακύψει με τις μυστικές πτήσεις της CIA δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα προέλθει από την προθυμία που θα επιδείξει η νέα γερμανική κυβέρνηση να συμμετέχει σε ενέργειες που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, τότε η βελτίωση αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί» είπε ο 'Οτφριντ Νασάουερ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών Διατλαντικής Ασφάλειας, που εδρεύει στο Βερολίνο.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005 - 02:00 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχωρήσεις;

«Ο Μπλερ προτίθεται να εγκαταλείψει τις επιστροφές εισφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αντάλλαγμα» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να υποχωρήσει στο θέμα αυτό και να εγκαταλείψει τις επιστροφές των βρετανικών εισφορών που εξασφάλισε η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984.

Σύμφωνα με πηγές του Ουάιτχολ, που επικαλείται η Τέλεγκραφ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «κόψει [το θέμα των εισφορών] σε κομμάτια που θα μπορεί να υπερασπιστεί ως δίκαια και σε άλλα που θα είναι δυσκολότερο να υποστηρίξει».

Τα σχέδια αυτά, λέει, η εφημερίδα, που «οριστικοποιούνται από το Φόρεϊν Όφις και την Ντάουνινγκ Στριτ, έρχονται μετά από έντονες πιέσεις που άσκησαν τα άλλα κράτη μέλη στον κ. Μπλερ να υποχωρήσει προκειμένου να μην οδηγηθούν σε κατάρρευση οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2007-2013.

«Πώς η Ευρώπη πνίγει τον εαυτό της - και τον κόσμο» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που καταδεικνύει «την αποτυχία της [Ευρώπης] στη μάχη κατά της παγκόσμιας αναθέρμανσης και της μόλυνσης» του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ευρώπη αντιμετωπίζει «κλιματικές αλλαγές που παρόμοιες της δεν έχει δει η ευρωπαϊκή ήπειρος εδώ και 5.000 χρόνια» με «τα τρία τέταρτα των ελβετικών παγετώνων να έχουν λιώσει ως το 2050».

«Η συντάξιμη ηλικία μπορεί να φτάσει στα 69 χρόνια» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) που αποκαλύπτει στοιχεία από τις προτάσεις που θα περιλαμβάνονται στην πολυαναμενόμενη έκθεση του λόρδου Τέρνερ για τις συντάξεις, η οποία θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αναμένεται να προτείνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για άντρες και γυναίκες, από το έτος 2020.

Αλλά προσθέτει ότι θα πρέπει το όριο να μπορεί να αυξάνεται αυτόματα καθώς αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής, φθάνοντας για παράδειγμα στα 68 χρόνια το 2050 και πιθανόν και τα 69.

Η Τάιμς (The Times) αναφέρουν πως η έκθεση του λόρδου Τέρνερ αναμένεται να υποχρεώσει τους εργοδότες να συμβάλλουν στις συντάξεις των υπαλλήλων τους με έως και 3% του μισθού.

Κατά την Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ο Τόνι Μπλερ «επιδιώκει να αποφύγει τη ψηφοφορία [στο κοινοβούλιο] σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια».

Στελέχη του Ουάιτχολ είπαν στην εφημερίδα πως δεν είναι απαραίτητο να εγκριθεί με νομοσχέδιο το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κατασκευής νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων στη Βρετανία, αν υπάρξει σχετική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.