Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-28

  1. Διάσκεψη για το περιβάλλον στο Μόντρεαλ
  2. Προειδοποιήσεις για τις μυστικές φυλακές
  3. Εισαγγελική παρέμβαση για τις πλημμύρες
  4. Πολιτικές κόντρες και ένταση στην Αφρική
  5. «Συγγνώμη»
  6. Μαρτυρία στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  7. Πολύνεκρο δυστύχημα στη Κίνα
  8. Νέα διακοπή της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν
  9. Ξανά στο εδώλιο ο Σαντάμ Χουσεΐν
  10. Ευρωπαϊκά «Γουαντάναμο»
  11. Προειδοποιήσεις προς καταναλωτές και οπαδούς
  12. Πολύνεκρο δυστύχημα στη Κίνα
  13. «Συγγνώμη»
  14. Πολύνεκρο δυστύχημα στη Κίνα
  15. Ξανά στο εδώλιο ο Σαντάμ Χουσεΐν
  16. Συνταξιοδοτικά

Διάσκεψη για το περιβάλλον στο Μόντρεαλ

Το πρωτόκολλο του Κιότο έχει ισχύ μέχρι το 2012

Άρχισε στο Μόντρεαλ του Καναδά η πρώτη διάσκεψη των ΗΕ για το περιβάλλον μετά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο το Φεβρουάριο. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απορρίπτουν τους στόχους για το περιβάλλον.

Οι αντιπρόσωποι χωρών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν μέσα στα επόμενα επτά χρόνια οι στόχοι του πρωτοκόλλου του Κιότο για την περικοπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν χιλιάδες επιστήμονες, αξιωματούχοι και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η διάσκεψη θα ασχοληθεί επίσης και με τα μέτρα που θα ληφθούν το 2012 όταν λήξει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Η κυβέρνηση του Καναδά προσπαθεί να βρει μία συμβιβαστική λύση προκειμένου η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλων βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών να ενωθούν για να λάβουν μέτρα στο μέλλον.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το πρωτόκολλο του Κιότο μπορεί να παρεμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη και έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πρόταση του Καναδά.

«Το μόνο που δεν θέλουμε να δούμε είναι τις Ηνωμένες Πολιτείες να κρατούν όμηρο τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γκρίνπις, Στιβ Σόιερ.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 17:11 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις για τις μυστικές φυλακές

Πλανάται το ερώτημα: Λειτουργούν στην Ευρώπη φυλακές της CIA κατά το «πρότυπο» Γουαντάναμο

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν τις χώρες-μέλη της κοινότητας ότι θα χάσουν το δικαίωμα ψήφου εάν αποκαλυφθεί ότι φιλοξενούσαν μυστικές φυλακές της CIA στο έδαφός τους.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις θα ήταν μεγάλες εάν αποδεικνύονταν αληθινές οι φήμες που κυκλοφορούν.

Οι εν λόγω δηλώσεις γίνονται ενώ προχωρά η έρευνα για τις καταγγελίες περί μυστικών φυλακών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις καταγγελίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν από αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν από μερικές μέρες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης, τόνισε ότι θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις εναντίον εμπλεκομένων χωρών.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου θα ήταν επιβεβλημένη εάν κάποια χώρα-μέλος της ΕΕ έχει παραβιάσει τις βασικές αρχές της κοινότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ισχύ του νόμου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι για να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου μιας χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα πρέπει τα υπόλοιπα 24 μέλη να λάβουν ομόφωνη απόφαση - κάτι που θεωρείται δύσκολο.

Ο κ. Φρατίνι υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μπους ζήτησε περισσότερο χρόνο για να απαντήσει στους ισχυρισμούς, καθώς το θέμα ετέθη στην Ουάσινγκτον πριν από μία εβδομάδα περίπου.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούνται για μυστικές φυλακές της CIA


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 14:15 (Ώρα Λονδίνου)

Εισαγγελική παρέμβαση για τις πλημμύρες

Η κακοκαιρία έπληξε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκάλεσαν τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αναφορικά με το φράγμα της Ραπεντώσας στο οποίο αποδίδονται οι πλημμύρες στην περιοχή του Μαραθώνα.

Στόχος της έρευνας που διατάχθηκε είναι να διαπιστωθεί αν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων στα στάδια της κατασκευής, παραλαβής και λειτουργίας του φράγματος.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Πούλιος.

Δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν πως 50.000 τόνοι νερού διέρρευσαν από το φράγμα Ραπεντώσα στο Μαραθώνα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και σπίτια.

Εν τω μεταξύ, απάντηση σε πληροφορίες που θέλουν να σημειώνονται αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα, λόγω των καταστροφών από την κακοκαιρία, έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν τίθεται θέμα αυξήσεων στις τιμές ή ελλείψεων προϊόντων στις λαϊκές αγορές, εξαιτίας των καταστροφικών ζημιών που υπέστη η γεωργική παραγωγή από την πρόσφατη κακοκαιρία.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 13:35 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικές κόντρες και ένταση στην Αφρική

Πρόωρες εκλογές ζητούν οι διαδηλωτές στην Κένυα

Ένταση επικρατεί σε αρκετές αφρικανικές χώρες, με αφορμή αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Στην Ουγκάντα, περισσότεροι από εκατό δικηγόροι συμμετέχουν σε 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας ανάμιξη του στρατού στην υπόθεση δίωξης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κίσα Μπεσίγιε.

Στις αρχές του μήνα δυνάμεις του στρατού είχαν περικυκλώσει το δικαστήριο για να συλλάβουν τους συγκατηγορούμενους του δημοφιλούς πολιτικού, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση.

Ο κ. Μπεσίγιε αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της προδοσίας και της απόπειρας βιασμού σε πολιτικό δικαστήριο, ενώ στρατοδικείο του έχει απαγγείλει κατηγορίες σχετικά με τρομοκρατική δράση.

Στη Νιγηρία, εκατοντάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μπαγιέλσα, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά τις απόπειρες δίωξης του τοπικού κυβερνήτη.

Ο στρατός έχει στήσει οδοφράγματα γύρω από την επαρχιακή πρωτεύουσα Γιεναγκόα, εν μέσω φημών ότι ένοπλες πολιτοφυλακές έχουν οχυρωθεί στην πόλη για να προστατεύσουν τον κυβερνήτη, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος.

Στην Κένυα, η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα αγνοήσει την κυβερνητική απαγόρευση των διαδηλώσεων, που επιβλήθηκε μετά τη μεγάλη προχθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο Ναϊρόμπι, με σύνθημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η διαδήλωση ακολούθησε την απόρριψη σε δημοψήφισμα του προτεινόμενου νέου συντάγματος, το οποίο σύμφωνα με την αντιπολίτευση θα ενίσχυε υπερβολικά τις εξουσίες του προέδρου Μουάι Κιμπάκι.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Συγγνώμη»

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι προσβεβλημένοι από τον ιό HIV που προκαλεί το ΕΙΤΖ

Ο επικεφαλής του προγράμματος για το ΕΙΤΖ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός πως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε έναν από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει για την αντιμετώπιση του ΕΙΤΖ στον κόσμο.

Το πρόγραμμα, γνωστό ως Τρία επί Πέντε, άρχισε πριν δυο χρόνια με στόχο να παράσχει μέχρι το τέλος του έτους, φάρμακα για το ΕΙΤΖ ή αντιρετροικά φάρμακα σε σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχές χώρες.

Ο δόκτωρ Τζιμ Γιονγκ Κιμ παραδέχτηκε ότι δεν είχαν γίνει αρκετά πράγματα, αλλά επέμεινε πως το πρόγραμμα δεν είχε αποτύχει.

«Πριν το πρόγραμμα, δεν δινόταν έμφαση στο να σωθούν ζωές και πολλοί ηγέτες στον κόσμο έλεγαν πως απλά θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτή τη γενιά των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και να σκεφτούμε την επόμενη γενιά. Έτσι έγινε κάτι το εξαιρετικό» είπε ο επικεφαλής του προγράμματος για το ΕΙΤΖ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τον Ιούνιο, ο Οργανισμός, ανακοίνωσε πως μόνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τα προβλεπόμενα τρία εκατομμύρια που ήλπιζε να βοηθήσει, είχαν πρόσβαση σε αντιρετροικά φάρμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το ΕΙΤΖ.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μαρτυρία στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσεΐν έκανε αρκετά παράπονα ενώπιον των δικαστών

Η πρώτη κατάθεση μάρτυρος έγινε κατά τη δίκη του Σαντάμ Χουσεϊν, στην οποία προβλήθηκε το βίντεο ενός Ιρακινού πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, που τώρα έχει πια πεθάνει.

Ο Ουαντάχ Ισμαήλ Αλ Σεϊκ είχε διερευνήσει την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν το 1982, η οποία είχε οδηγήσει στην καταγγελλόμενη σφαγή στην πόλη Ντουτζάιλ.

Ο Σαντάμ Χουσεϊν και οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή τους στη σφαγή της πόλης Ντουτζάιλ.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεϊν διεκόπη για μία εβδομάδα και πρόκειται να αρχίσει και πάλι στις 5 Δεκεμβρίου.

Η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι 148 άτομα, κυρίως άνδρες, είχαν σκοτωθεί στην πόλη των σιιτών Ντουτζάιλ, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν.

Κατά την κατάθεσή του, η οποία βιντεοσκοπήθηκε λίγο πριν από το θάνατό του από καρκίνο, ο Ουαντάχ Ισμαήλ Αλ Σεϊκ είπε ότι περίπου 400 άτομα βρέθηκαν υπό κράτηση μετά την επιδρομή στην πόλη Ντουτζάιλ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ολόκληρες οικογένειες μεταφέρθηκαν στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, ως εκδίκηση για την απόπειρα δολοφονίας του Σαντάμ Χουσεϊν.

Λίγο πριν από την προβολή του βίντεο, ο Σαντάμ Χουσεϊν δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι αθώος από τη φυλακή που έχει κτιστεί στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 06:58 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο δυστύχημα στη Κίνα

Τα δυστυχήματα είναι συνηθισμένα στα κινεζικά ορυχεία

Τουλάχιστον 68 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ορυχείο της βορειοανατολικής Κίνας, ενώ άλλοι 80 ανθρακωρύχοι αγνοούνται.

Η έκρηξη προκλήθηκε από ανάφλεξη σκόνης άνθρακα, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα εξαερθισμού.

Η ασφάλεια στα κινεζικά ανθρακωρυχεία είναι από τις χειρότερες στον κόσμο με χιλιάδες εργαζόμενους να σκοτώνονται κάθε χρόνο σε δυστυχήματα.

Ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει πως παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη να βελτιώσει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων συχνά αγνοούν τις προβλέψεις του νόμου για την ασφάλεια προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα διακοπή της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αναγνώρισε το δικαστήριο, αλλά δήλωσε αθώος στο κατηγορητήριο

Για τις 5 Δεκεμβρίου διακόπηκε η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, λίγο μετά την επανένραξή της το πρωί της Δευτέρας στη Βαγδάτη, μετά από έξι εβδομάδες.

Η νέα διακοπή οφείλεται στο γεγονός ότι ένας από τους επτά συγκατηγορούμενους του ανταραπέντος ηγέτη του Ιράκ δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης, καθώς πολλοί απείχαν της διαδικασίας, μετά τη δολοφονία δύο συναδέλφων τους.

Πριν από τη διακοπή, ο Σαντάμ Χουσεΐν, που μπήκε τελευταίος στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα στην αυστηρότατα φρουρούμενη «Πράσινη Ζώνη» της ιρακινής πρωτεύουσας, είχε διαμαρτυρηθεί στο δικαστή για τη μεταχείρισή του από τους φρουρούς του, στους οποίους αναφέρθηκε ως «δυτικούς, κατακτητές και εισβολείς».

Την Κυριακή, εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε συνωμοσία για τη δολοφονία του δικαστή που συνέταξε το κατηγορητήριο.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει κατηγορίες για τους φόνους 148 σιιτών, μετά την απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει εναντίον του το 1982 στην πόλη Ντουτζαΐλ, βόρεια της Βαγδάτης.

Διαδηλώσεις

Την ώρα που ξεκινούσε η δίκη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ, στο κεντρικό Ιράκ, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στον πρώην πρόεδρο.

Πολλοί εξ αυτών ζητούσαν να ματαιωθεί η δίκη.

Αντίθετα, στην Ντουτζαΐλ, οι συμμετέχοντες στην επίσης μεγάλη διαδήλωση σιίτες απαιτούσαν την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανά στο εδώλιο ο Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αναγνώρισε το δικαστήριο, αλλά δήλωσε αθώος στο κατηγορητήριο

Άρχισε και πάλι στη Βαγδάτη, μετά από διακοπή έξι εβδομάδων, η δίκη του ανατραπέντος ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν και επτά συνεργατών του.

Η διαδικασία διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην αυστηρά φρουρούμενη «Πράσινη Ζώνη» της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν εισήλθε τελευταίος στην αίθουσα κρατώντας το Κοράνι. Κάθισε στο εδώλιο, πίσω από τις ξύλινες δοκούς που έχουν τοποθετηθεί και διαμαρτυρήθηκε στο δικαστή για τη μεταχείρισή του από τους φρουρούς του, στους οποίους αναφέρθηκε ως «δυτικούς, κατακτητές και εισβολείς».

Στη δίκη συμφώνησαν τελικά να παραστούν ορισμένοι από τους συνήγουρους υπεράσπισης, παρά τη δολοφονία δύο συναδέλφων τους.

Την Κυριακή, εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε συνωμοσία για τη δολοφονία του δικαστή που συνέταξε το κατηγορητήριο.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει κατηγορίες για τους φόνους 148 σιιτών, μετά την απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει εναντίον του το 1982 στην πόλη Ντουτζαΐλ, βόρεια της Βαγδάτης.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκά «Γουαντάναμο»

Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες για παράνομες πτήσεις της CIA η παρισινή Λε Μοντ (Le Monde) εκφράζει νέες ανησυχίες για τις πληροφορίες περί ύπαρξης αμερικανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης τύπου Γουαντάναμο, στην Ευρώπη

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλβάρο Χιλ Ρόμπλες, είχε πει στην εφημερίδα πως είχε δει κρατούμενους, σε πορτοκαλί στολές τύπου Γουαντάναμο, σε βάση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 2002.

«Αν επαληθευτούν, αυτές οι μέθοδοι είναι απαράδεκτες» λέει η εφημερίδα.

«Υπονομεύουν τα ρητορικά λόγια περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποτίθεται πως θα δικαιολογούσαν την σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας και της τυραννίας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου» λέει η Λε Μοντ και καλεί τη Γαλλία να δείξει την αποδοκιμασία της.

«Το γεγονός ότι το ερώτημα εγείρεται σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, κάνει τα πράγματα χειρότερα» συμπληρώνει σημειώνοντας πως η σερβική αυτή επαρχία είναι προτεκτοράτο του ΟΗΕ.

«Η Δύση δεν έκανε πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, μόνο και μόνο για να ανεχθεί και μάλιστα να δημιουργήσει- εκεί σήμερα, μια ζώνη ανομίας» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) λέει πως η διήμερη επίσκεψη που αρχίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, έχει επισκιαστεί από τις πληροφορίες για παράνομες μεταφορές κρατουμένων από την CIA.

Η εφημερίδα λέει πως οι συνθήκες της επίσκεψης «κάθε άλλο παρά φυσιολογικές είναι, τουλάχιστον στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης».

Αλλά προειδοποιεί να μη γίνουν αυτόματες συνδέσεις με τις πληροφορίες για βασανισμούς κρατουμένων σε μυστικές φυλακές.

Προβληματικές γέφυρες

Η ισπανική Αμπεθέ (ABC) λέει ότι οι Άραβες ηγέτες «γύρισαν την πλάτη τους» στον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο στην ευρωμεσογειακή σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης.

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) είναι απογοητευμένη από την απουσία των Αράβων ηγετών.

«Δεν μπορεί να υπάρχει εορταστικό κλίμα σε τέτοιες συνθήκες» λέει η εφημερίδα.

Η ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo) δεν πείθεται από τις προσπάθειες του Θαπατέρο για την προώθηση μιας συμμαχίας πολιτισμών μεταξύ του δυτικού και του μουσουλμανικού κόσμου.

Εν όψει της συνόδου κορυφής της Βαρκελώνης, ο Ισπανός πρωθυπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, εγκαινίασαν έργα για το σχέδιο, που έχει τη στήριξη του ΟΗΕ.

Αλλά η εφημερίδα λέει πως πρόκειται για «συμμαχία ωραίων λόγων.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 08:41 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις προς καταναλωτές και οπαδούς

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδότηση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Τελευταία ευκαιρία για ενοίκιο από ΟΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο. Νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπίζνες Καραμανλή στην Κίνα. Άνοιγμα της κυβέρνησης στη γιγαντιαία αγορά της Ανατολής.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγαλοδικηγόροι και πολιτικοί φταίνε για τους φαύλους δικαστές.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.019 διορισμοί μόνιμων καθηγητών. Όλες οι ειδικότητες και οι θέσεις που θα καλυφθούν.

ΕΘΝΟΣ: Επέλαση κολοσσών στην αγορά. Συνθήκες ασφυξίας για τους μικρούς Έλληνες εμπόρους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Αλβανοί, μέσω των Τσάμηδων, δημιούργησαν πάλι επεισόδια έξω από την πρεσβεία μας στα Τίρανα, ξεχνώντας ότι μας άρπαξαν τη Β. Ήπειρο θέλουν και την Ήπειρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λάδι στη φωτιά από τη Δαμανάκη. Ταυτίζεται με τον Γ. Παπανδρέου - στρέφεται εναντίον της παλαιάς φρουράς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά για γονικές παροχές και μεταβιβάσεις. Πόσο θα επιβαρύνουν το κόστος κατοικίας οι νέες αντικειμενικές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έγκλημα διαρκείας στα γήπεδα. Έρευνα "Ε": Στο μικροσκόπιο οι εφιαλτικές Κυριακές μας.

ΕΣΤΙΑ: Ασύστολη δημαγωγία. Από αντιπολίτευση και ΜΜΕ για τον Προϋπολογισμό.

ESPRESSO: Το δράμα του Παναγιώτη Γιαννάκη. Έμαθε στο γήπεδο τον θάνατο του αδελφού του. Πριν από πέντε χρόνια έχασε και τον άλλο του αδελφό στην ίδια ηλικία.

ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρη αγορά στις Πολεοδομίες. Γρηγορόσημα-ρεκόρ για να προλάβουν τον ΦΠΑ.

PRESS time: Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Οι 3 λόγοι που προβληματίζουν τον Καραμανλή.

TRAFFIC NEWS: Βιάγκρα μαϊμού προκαλεί παρενέργειες. Κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου. Τι δήλωσε στην "t" ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Λουράντος.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Φως και νερό το 2006. Νέα παράταση για ρύθμιση από ΥΠΕΧΩΔΕ - ΔΕΗ.

City Press: Μεγάλες αλλαγές σε κανατανάλωση, εισόδημα και ακίνητα.

Μetro: Εορτοδάνεια ενόψει. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους καταναλωτές το ΙΝ.ΚΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σχέδιο πόλης για 135.000 στρέμματα. Κεντρική Μακεδονία: επεκτάσεις σε 65 περιοχές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι αλήτες ξαναχτύπησαν. Άθλιο σκηνικό από ανεγκέφαλους στη Λιβαδειά.

Εορτοδάνεια

H METRO αναφέρει ότι "η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση των ημερών που έρχονται, οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στα γκισέ των τραπεζών, για τη λήψη δανείων".

Αλλαγές

H CITY PRESS γράφει : "η δυναμική είσοδος πολυεθνικών εταιρειών στο εμπόριο εξυπηρετεί τους καταναλωτές, ασκεί όμως μεγάλη πίεση σε πολλά καταστήματα. Η Media Markt αλλάζει τους κανόνες στο εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Με βάση τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2006 σταματάει η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Πιο αυστηρή τώρα η ήπια προσαρμογή. Η επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητα και η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων κάνουν ακριβότερη την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. Ανοιχτό σε ερμηνεία το θέμα του "πλήρους " φακέλου της οικοδομικής άδειας για την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ".

Εκλογές

H PRESS time υποστηρίζει ότι "την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως μόνη λύση για να ανακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ανατρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση και τον ίδιο κλίμα που έχει διαμορφωθεί εξετάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής".

Δημαγωγία

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "μια εβδομάδα μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στην Βουλή, η αντιπολίτευσις και τα περισσότερα ΜΜΕ εξακολουθούν να δημαγωγούν ασύστολα. Κύρια επωδός τους είναι η "λιτότητα", για την οποία εντέχνως δημιουργούν την εντύπωση ότι αφορά όλους τους Έλληνες. Ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Προϋπολογισμός αγγίζει αποκλειστικώς τους εξαρτωμένους από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Αλβανοί

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ο αλβανικός επεκτατισμός, ολοένα και φουντώνει εις βάρος της Ελλάδας. Μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, που ανάγκασαν τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, ξαναχτύπησαν το Σάββατο, στα Τίρανα αυτή τη φορά".

Αυθαίρετα

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "επανέρχεται μέχρι το τέλος του χρόνου η διάταξη για ρευματοδότηση και υδροδότηση των αυθαιρέτων με διάρκεια δύο μηνών. Απαραίτητα τα αποδεικτικά στοιχεία ανέγερσης οικοδομής έως 30 Σεπτεμβρίου 2003".

Αγορά

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "παροξυσμό στους καταναλωτές, μαρασμό και λουκέτα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις προοιωνίζεται η εντυπωσιακή είσοδος πολυεθνικών αλυσίδων στην Αττική".

Ακίνητα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αποκαλυπτικά στοιχεία για το πραγματικό ύψος των επιβαρύνσεων που θα έχουν από το 2006 οι μεταβιβάσεις και οι γονικές παροχές πρώτης κατοικίας παρουσιάζει σήμερα ο "Ε.Τ".

Πολεοδομία

ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "εκατοντάδες κατασκευαστές αναζήτησαν στη μαύρη αγορά που δημιουργήθηκε σε πολλές Πολεοδομίες νούμερα του πρωτοκόλλου της 25ης Νοεμβρίου. Ο Γ. Αλογοσκούφης μόλις είχε ανακοινώσει ότι εξαιρούνται από τον ΦΠΑ όσοι είχαν καταθέσει "πλήρη φάκελο" έως την Παρασκευή. Κατασκευαστής πλήρωσε 5.000 ευρώ για δύο "χρυσά νούμερα" και χωρίς την κατάθεση του "πλήρους φακέλου".

Εκπαιδευτικοί

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "οι καθηγητές Πληροφορικής (ΑΕΙ και ΤΕΙ), οι φυσικοί, οι μαθηματικοί και οι φιλόλογοι είναι οι εκπαιδευτικοί που θα καταλάβουν τις περισσότερες θέσεις μόνιμων διορισμών στα γυμνάσια και τα λύκεια το ερχόμενο σχολικό έτος 2006-2007, κατά το οποίο θα διοριστούν συνολικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 4.019 καθηγητές (ΑΣΕΠ και Ενιαίος Πίνακας).

Δικαιοσύνη

Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό για ένα σωρό φαύλους δικαστές μετά την έρευνα που διέταξε προς τιμή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημ. Λινός και διεξάγει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς μαζί με τους εφέτες κκ Γ. Σιδέρη και Γ. Φιοράκη, μπορεί να έχει αφήσει άναυδη την κοινή γνώμη, πλην όμως για όλους εμάς που χρόνια τώρα... "νταλαβεριζόμαστε" με την πολιτική και την δικαιοσύνη, ήταν πράγματα γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια".

Η Traffic News προσθέτει ότι "μεγαλώνει η λίστα με τους διωκόμενους για υποθέσεις διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ειδικοί εφέτες ανακριτές Ιωάννης Σιδέρης και Ιωάννης Φιοράκης ετοιμάζουν νέες κλήσεις σε απολογία για περίπου δέκα ακόμη άτομα, ενώ συντάσσουν και νέα κατηγορητήρια".

Μαρία Δαμανάκη

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "λάδι στη φωτιά για το θέμα της ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ ρίχνει η Μαρία Δαμανάκη. "Ορό υγείας και επιβίωσης" χαρακτηρίζει η κυρία Δαμανάκη την ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ".

Δημόσιο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "σημαντικές αλλαγές στα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό κάποιου φέρνει ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ τα πτυχία που αποκτήθηκαν μετά από σπουδές σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Γήπεδα

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "μπορεί να πήραμε το Euro 2004, να ακούμε μεγαλόπνοα σχέδια για Σούπερ Λίγκα, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Τα αίσχη χθες βράδυ στη Λιβαδειά αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στο έγκλημα διαρκείας στα γήπεδα, που σκίζουν τις σάρκες του ελληνικού αθλητισμού και προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Αλλά και στην Κύπρο, επεισόδια, με νεκρό".

ΟΕΚ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "διορία ενός μηνός, μέχρι δηλαδή και το τέλος Δεκεμβρίου, έχουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η απογραφή για τα δελτία κοινωνικού τουρισμού για το 2006".

Κ. Καραμανλής

Η Espresso υποστηρίζει ότι "από το "γυάλινο πύργο" του Μαξίμου βγαίνει ο πρωθυπουργός είκοσι μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές, δίνοντας το σύνθημα για αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησής του, με έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, ακολουθώντας τις εντολές Καραμανλή, εγκαταλείπουν τα γραφεία τους και αποκαθιστούν τους δεσμούς με τους βουλευτές και τη βάση του κόμματος".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, θα ταξιδέψει στην Κίνα στις 19 Ιανουαρίου, επιδιώκοντας να ανοίξει μια νέα μεγάλη αγορά με τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο δυστύχημα στη Κίνα

Τα δυστυχήματα είναι συνηθισμένα στα κινεζικά ορυχεία

Τουλάχιστον 51 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ορυχείο της βορειοανατολικής Κίνας, ενώ άλλοι 100 ανθρακωρύχοι αγνοούνται.

Η έκρηξη προκλήθηκε από σκόνη άνθρακα.

Η ασφάλεια στα κινεζικά ανθρακωρυχεία είναι από τις χειρότερες στον κόσμο με χιλιάδες εργαζόμενους να σκοτώνονται κάθε χρόνο σε δυστυχήματα.

Ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει πως παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη να βελτιώσει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων συχνά αγνοούν τις προβλέψεις του νόμου για την ασφάλεια προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Συγγνώμη»

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι προσβεβλημένοι από τον ιό HIV που προκαλεί το ΕΙΤΖ

Ο επικεφαλής του προγράμματος για το ΕΙΤΖ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός πως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε έναν από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει για την αντιμετώπιση του ΕΙΤΖ στον κόσμο.

Το πρόγραμμα, γνωστό ως Τρία επί Πέντε, άρχισε πριν δυο χρόνια με στόχο να παράσχει μέχρι το τέλος του έτους, φάρμακα για το ΕΙΤΖ ή αντιρετροικά φάρμακα σε σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχές χώρες.

Ο δόκτωρ Τζιμ Γιονγκ Κιμ παραδέχτηκε ότι δεν είχαν γίνει αρκετά πράγματα, αλλά επέμεινε πως το πρόγραμμα δεν είχε αποτύχει.

«Πριν το πρόγραμμα, δεν δινόταν έμφαση στο να σωθούν ζωές και πολλοί ηγέτες στον κόσμο έλεγαν πως απλά θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτή τη γενιά των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και να σκεφτούμε την επόμενη γενιά. Έτσι έγινε κάτι το εξαιρετικό» είπε ο επικεφαλής του προγράμματος για το ΕΙΤΖ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τον Ιούνιο, ο Οργανισμός, ανακοίνωσε πως μόνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τα προβλεπόμενα τρία εκατομμύρια που ήλπιζε να βοηθήσει, είχαν πρόσβαση σε αντιρετροικά φάρμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το ΕΙΤΖ.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 06:58 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο δυστύχημα στη Κίνα

Τα δυστυχήματα είναι συνηθισμένα στα κινεζικά ορυχεία

Τουλάχιστον 51 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ορυχείο της βορειοανατολικής Κίνας, ενώ άλλοι 100 ανθρακωρύχοι αγνοούνται.

Η έκρηξη προκλήθηκε από σκόνη άνθρακα.

Η ασφάλεια στα κινεζικά ανθρακωρυχεία είναι από τις χειρότερες στον κόσμο με χιλιάδες εργαζόμενους να σκοτώνονται κάθε χρόνο σε δυστυχήματα.

Ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει πως παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη να βελτιώσει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων συχνά αγνοούν τις προβλέψεις του νόμου για την ασφάλεια προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανά στο εδώλιο ο Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αναγνώρισε το δικαστήριο, αλλά δήλωσε αθώος στο κατηγορητήριο

Επαναλαμβάνεται η δίκη του ανατραπέντος ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, και των συνεργατών του μετά από διακοπή έξι εβδομάδων.

Η δίκη γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην φρουρούμενη με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, Πράσινη Ζώνη.

Την Κυριακή η ιρακινή αστυνομία είπε ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του δικαστή που συνέταξε το κατηγορητήριο.

Η ομάδα συνηγόρων του Σαντάμ Χουσεΐν συμφώνησε τελικά να προσέλθει στη δίκη, παρότι είχε ανακοινώσει πως θα μποϋκοτάρει τη διαδικασία μετά τη δολοφονία δύο μελών της.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τους φόνους 140 σιιτών, μετά την απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει εναντίον του το 1982 στην Ντουτζαΐλ, βόρεια της Βαγδάτης


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 - 02:19 (Ώρα Λονδίνου)

Συνταξιοδοτικά

«Οι Εργατικοί αντιμετωπίζουν αίτημα να σταματήσουν οι συντάξεις των δύο ταχυτήτων» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), αναφερόμενη στο θέμα που διχάζει τη κοινή γνώμη.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας, λένε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι κάτω των 50 ετών θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 65 κι όχι στα 60, όπως ισχύει.

Το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν το 48% μεταξύ των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, που σε αντίθεση με εκείνους του δημοσίου πρέπει να εργάζονται ως τα 65 χρόνια τους.

Η δημοσκόπηση αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και τον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, να αναθεωρήσουν τη συμφωνία που πέτυχαν με τους δημοσίους υπαλλήλους για την προνομιακή τους μεταχείριση.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης αντιδράσεις στις προτάσεις που αναμένεται να περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση της κυβέρνησης, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και η οποία πιστεύεται πως θα προτείνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των ιδιωτικών υπαλλήλων στα 67 χρόνια.

Η έκθεση αυτή, που συντάχθηκε από επιτροπή υπό τον λόρδο Τέρνερ, αναμένεται να περιλαμβάνει και νέες προτάσεις σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές, λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Κατά την εφημερίδα, εκατοντάδες χιλιάδες μικρών επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εισφέρουν στις συντάξεις των υπαλλήλων τους θα κληθούν να συμμετάσχουν υποχρεωτικά με ποσοστό 3%.

Ο γενικός διευθυντής του βρετανικού συνδέσμου βιομηχάνων (CBI) καταδίκασε τις προτάσεις αυτές.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρει πως ένας όμιλος δέκα κρατών στις οποίες υπάρχουν τροπικά δάση προωθεί την πρωτότυπη ιδέα να καλέσει τον κόσμο «να πληρώσει για να διασώσει τα δάση».

Επικεφαλής του Ομίλου που προωθεί την ιδέα αυτή στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Μόντρεαλ, του Καναδά, είναι η Παπούα Νέα Γουινέα και η Κόστα Ρίκα.

Υποστηρίζουν πως ολόκληρος ο κόσμος ωφελείται από τα τροπικά δάση, αλλά δεν συμβάλει στο κόστος διατήρησής τους.

Η Τάιμς (The Times) αναφέρεται σε νέες οδηγίες προς τους δικαστές, του επικεφαλής των βρετανών δικαστικών, με τις οποίες «η ζήλια παύει πλέον να θεωρείται δικαιολογία για φόνους».

Οι προτάσεις αντανακλούν τις ανησυχίες ότι οι άντρες που σκοτώνουν τις γυναίκες τους σε μια κρίση ζήλιας, γλιτώνουν συχνά με μικρές ποινές.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται σε ένα νέο σκάνδαλο στην αμφιλεγόμενη βρετανική υπηρεσία που συγκεντρώνει τα χρήματα της διατροφής από τους συζύγους στα χωρισμένα ζευγάρια, (CSA).

Κατά την Γκάρντιαν, η υπηρεσία θα κληθεί να επιστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες στερλίνες σε πάνω από 3.000 άντρες που όπως απέδειξαν εξετάσεις με DNA κακώς είχαν κατονομαστεί από τις πρώην συζύγους τους ως οι πατέρες των παιδιών για τα οποία πλήρωναν τη διατροφή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.