Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-27

  1. «Να σεβαστεί τις αρχές της Ευρώπης»
  2. Απονομή βραβείων στη Θεσσαλονίκη
  3. Ποδόσφαιρο με δακρυγόνα
  4. Σε Αργεντινό ο «Ορειχάλκινος Ίππος»
  5. Νεκροί από σεισμό στο νότιο Ιράν
  6. «Όχι» των Ελβετών στα τροποποιημένα
  7. Έγγραφο με τις ελληνοκυπριακές θέσεις
  8. Αντικρούονται οι κατηγορίες
  9. «Να σεβαστεί τις αρχές της Ευρώπης»
  10. Νεκροί από σεισμό στο νότιο Ιράν
  11. Νίκη ΠΑΟ- Ισοπαλία Λάρισας
  12. Ο γάμος της Αθηνάς και τα κορίτσια των κελαριών
  13. Προϋπολογισμός και ακίνητα
  14. Άνοιξε ο συνοριακός σταθμός της Ράφα
  15. Eκλογές στην Τσετσενία
  16. Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Βαρκελώνη
  17. Βασανιστήρια όπως επί Σαντάμ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 16:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Να σεβαστεί τις αρχές της Ευρώπης»

Στην Αθήνα αναμένεται πλέον από την Τουρκία να επιδείξει τη βούλησή της για επίτευξη προόδου στην ευρωπαϊκή της πορεία, είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής

Με αφορμή τη μετάβασή του στη Βαρκελώνη, όπου συμμετέχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα ΑΒC, στην οποία τονίζει ότι «αν η Τουρκία θέλει, πράγματι, να προσεγγίσει την Ένωση, πρέπει να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να ανταποκριθεί στις προτάσεις των 25».

Ερωτούμενος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι «πλήρως ευρωπαϊκή», να γίνονται δηλαδή απολύτως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Με την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ από την Τουρκία, «πιστεύουμε ότι υπάρχουν νέες προοπτικές ειρήνης, καλής γειτονίας, συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των δύο λαών.

»Εάν, πράγματι, θέλει η Τουρκία να προχωρήσει προς την Ευρώπη, υποχρεούται να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ και βέβαια να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο. Και, φυσικά, αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στη συμπεριφορά της προς τους γείτονές της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο κ. Καραμανλής είπε:

«Η Κύπρος είναι πράγματι ένας σημαντικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέλος της ΕΕ από την 1η Μαΐου 2004. Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, που στις 3 Οκτωβρίου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και υπό την ιδιότητά της αυτή έχει αναλάβει όλες τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, η εκπλήρωση των οποίων θα της επιτρέψει να καταστεί πλήρες μέλος.

»Η ΕΕ έχει πάρει θέση απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα τόσο με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο όσο και με το κείμενο της γνωστής Αντιδήλωσης στη Δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με όλα τα συναφή έγγραφά της.

»Στην Αθήνα αναμένεται πλέον από την Τουρκία να επιδείξει τη βούλησή της για επίτευξη προόδου στην ευρωπαϊκή της πορεία. Οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ υπαγορεύουν στην Τουρκία ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν είναι δυνατό να παραμεριστούν ούτε να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

Αναφερόμενος στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις άλλες χώρες της Μεσογείου η επιτυχία της έχει μεγάλη σημασία.

« Η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί την άμεση γειτονιά μας. Είμαστε οι αμεσότεροι αποδέκτες των όποιων εξελίξεων λάβουν χώρα σε αυτή. Είμαστε και πιο εξοικειωμένοι με τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής. Για αυτό πιστεύω ότι είμαστε η καλύτερη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας.

»Ισπανία και Ελλάδα έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής με σκοπό την καλύτερα συντονισμένη δράση στη Μεσόγειο και στον τομέα της λαθρομετανάστευσης», είπε ο πρωθυπουργός.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 21:27 (Ώρα Λονδίνου)

Απονομή βραβείων στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη νικήτρια του Φεστιβάλ αναδείχτηκε η Βελγίδα, Φιν Τρόχ

Τα βραβεία του Διεθνούς τμήματος του 46ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον».

Μεγάλη νικήτρια του Φεστιβάλ αναδείχτηκε η Βελγίδα, Φιν Τροχ, που απέσπασε τρία βραβεία (Χρυσός Αλέξανδρος, βραβείο σεναρίου, βραβείο καλύτερης ηθοποιού) και μια ειδική μνεία, για την ταινία της «Η ευτυχία του άλλου»

Τον Αργυρό Αλέξανδρο (συνοδευόμενο από 22.000 ευρώ ) έλαβε η ταινία του Μεξικανού Αμάτ Εσκαλάντε με τον τίτλο «Αίμα» .

Το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο Ούγγρος, Ρολάντ Βράνικ, για την ταινία του «Μαύρη βούρτσα» και η Γαλλίδα, Εμανουέλ Μπερκό, για την ταινία της «Στα παρασκήνια».

Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού μοιράστηκαν η Ινα Γκέρτς για την ερμηνεία της στην «Ευτυχία του άλλου» και η Ισίλντ λε Μπεσκό για την ερμηνεία της στην ταινία «Στα παρασκήνια».

ψ

Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού απενεμήθη στον ινδικής καταγωγής Αχμάντ Ραζβί για την ερμηνεία του στην ταινία «Ανθρωπος σπρώχνει καρότσι» του Ραμίν Μπαχρανί.

Βραβείο καλύτερου καλλιτεχνικού επιτεύγματος επιδόθηκε στον Ταϊβανέζο φωτογράφο, Τσινγκ Τίνγκ-Τσάνκ, για τη διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία του «Ερωτευμένοι» του Ουάνγκ Μινγκ Τάι.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή απένειμε επίσης ειδική μνεία στην ηθοποιό Ναταλί Μπρόιντς για την ερμηνεία της στην πολυβραβευμένη ταινία «Η ευτυχία του άλλου» της Φιν Τροχ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «Πως περνούν οι ώρες» της Ινες ντε Ολιβέιρα Σεζάρ από την Αργεντινή.

Τη Δευτέρα θα απονεμηθούν τα κρατικά βραβεία ποιότητας για τις ελληνικές ταινίες της φετινής χρονιάς.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ποδόσφαιρο με δακρυγόνα

Ο Κώστας Κατσουράνης πέτυχε το πρώτο του γκολ στη φετινή σεζόν

Με γκολ του Κώστα Κατσουράνη στο 29΄η ΑΕΚ επικράτησε στη Λεβαδιά επί της τοπικής ομάδας και ανέβηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 26 βαθμούς, δύο περισσότερους από τον Ολυμπιακό που υποδέχεται τη Δευτέρα τον Ηρακλή.

Το παιχνίδι στη Λεβαδιά όμως πέρασε σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας των επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο, όπου οπαδοί της ΑΕΚ, όπως μεταδίδεται, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων. Εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ο αγώνας διεκόπη στο 18΄ επί 20 λεπτά.

Στις φλόγες τυλίχτηκε το όχημα εξωτερικών μεταδόσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση του αγώνα ενώ ζημίες υπέστη και όχημα της ΕΡΤ.

Τέσσερις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείo και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συλληφθεί αρκετοί οπαδοί της ΑΕΚ.

Τη συνεργασία της Πολιτείας και της αστυνομίας για την αντιμετώπιση όσων προκαλούν επεισόδια ζήτησε ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι αυτοί που τα προκαλούν δεν έχουν καμία θέση στα γήπεδα, «ό,τι χρώμα κασκόλ κι αν φοράνε».

«Είναι περιττό να αναφέρω πως καταδικάζουμε τα όσα έγιναν», είπε ο κ. Νικολαΐδης.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος καταδίκασε τα επεισόδια.

«Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια που προκάλεσε μερίδα οπαδών στη Λιβαδειά και την επίθεση κατά αστυνομικών, δημοσιογράφων και τεχνικών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η εξάλειψη της βίας από τους αγωνιστικούς χώρους είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

ΠΑΟΚ- Ακράτητος 2-0

Με γκολ του Χριστοδουλόπουλου στο 73΄ και του Σικαμπάλα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο ΠΑΟΚ επικράτησε δύσκολα 2-0 του Ακράτητου στο γήπεδο της Τούμπας.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παραμένει έτσι μόνος του στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, ενώ η ομάδα των Άνω Λιοσίων ισοβαθμεί πλέον στην τελευταία θέση με την Καλλιθέα.

Στους άλλους αγώνες της 11ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Ιωνικός - Ατρόμητος 3-1

Απόλλων Καλαμαριάς-Πανιώνιος 1-0

OΦΗ-Καλλιθέα 0-0.

Το Σάββατο ο Παναθηναϊκός επικράτησε επί της Σκόντα Ξάνθης με 2-1, ενώ το Αιγάλεω απέσπασε ισοπαλία από τη Λάρισα (1-1).


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 20:53 (Ώρα Λονδίνου)

Σε Αργεντινό ο «Ορειχάλκινος Ίππος»

Με την πρώτη του ταινία Nordeste (Βορειοανατολικά), ο 39χρονος Αργεντινός σκηνοθέτης, Χουάν Ντιέγκο Σολάνας, κέρδισε τον «Ορειχάλκινο Ίππο», το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης.

Στο 16ο φεστιβάλ της σουηδικής πρωτεύουσας προβλήθηκαν συνολικά 160 ταινίες από 40 χώρες. Στο διαγωνιστικό μέρος προβλήθηκαν 18 ταινίες.

Στο φιλμ του Σολάνας πρωταγωνιστεί η Γαλλίδα ηθοποιός Καρόλ Μπουκέ, η οποία μοιράστηκε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας με την συμπρωταγωνίστριά της στην ίδια ταινία, Αϊμάρα Ροβέρα.

Το φιλμ Nordeste είναι το τέταρτο έργο του Σολάνας -ξεκίνησε την καριέρα του το 1998 με την ταινία μικρού μήκους La Nube (Τα σύννεφα- και έχει ως θέμα του το εμπόριο παιδιών και υιοθετήσεων.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί από σεισμό στο νότιο Ιράν

Το Ιράν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από ισχυρές, πολύνεκρες σεισμικές δονήσεις

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο απολογισμός σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νότιο Ιράν και κυρίως το νησί Κεσμ στον Περσικό Κόλπο.

Το νοσοκομείο του νησιού δεν έχει πλέον δυνατότητες να υποδεχθεί άλλους τραυματίες. Σύμφωνα με τις αρχές η δόνηση έπληξε δέκα χωριά, αλλά και το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι σε δύο χωριά υπέστησαν ζημίες το 90% των κτιρίων.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 58 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπαντάρ Αμπάς.

Το νησί Κέσμ είναι δημοφιλής προορισμός τουριστών, με ελεύθερη ζώνη εμπορίου.

Το Ιράν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από ισχυρές, πολύνεκρες σεισμικές δονήσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2003 από σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σκοτώθηκαν στο Μπαμ του νοτιοανατολικού Ιράν, περίπου 40.000 άνθρωποι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμική δόνηση στην πόλη Ζαράντ.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 19:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» των Ελβετών στα τροποποιημένα

Με πλειοψηφία 55,7% και στα 26 καντόνια της Ελβετίας, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης για πέντε χρόνια της καλλιέργειας τροποποιημένων φυτών και της εκτροφής ζώων στα οποία έγιναν γενετικές επεμβάσεις.

Υπέρ της απαγόρευσης είχαν τεθεί οι αριστερές δυνάμεις και οι Πράσινοι της χώρας, αλλά και οι οργανώσεις των αγροτών, με το επιχείρημα ότι η απαγόρευση δεν συνιστά μόνο σημαντικό μέτρο προστασίας των καταναλωτών, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελβετών αγροτών, που ολοένα και περισσότερο προσανατολίζονται στην παραγωγή οργανικών προϊόντων χωρίς γενετικές τροποποιήσεις.

Αντίθετα κατά της απαγόρευσης είχε ταχθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου και τα κεντροδεξιά κόμματα, θεωρώντας επαρκή την ισχύουσα νομοθεσία και προειδοποιώντας ότι η απαγόρευση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έρευνα.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι υπέρ της απαγόρευσης ψήφισε και η περιοχή της Βασιλείας, έδρα πολλών βιοχημικών επιχειρήσεων.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου)

Έγγραφο με τις ελληνοκυπριακές θέσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», η ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε ένα ευρύτατο φάσμα βελτιώσεων

Έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τις αλλαγές που επιδιώκει ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος στο Σχέδιο Ανάν, δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Στο έγγραφο καταγράφονται συνοπτικά όλα τα κεφάλαια αλλαγών που έθεσαν, το περασμένο καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, οι απεσταλμένοι του προέδρου Παπαδόπουλου, πρέσβεις Τάσος Τζιωνής και Ανδρέας Μαυρογιάννης, στον τότε βοηθό αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

Από το έγγραφο προκύπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε ένα ευρύτατο φάσμα βελτιώσεων που καλύπτει και τις τέσσερις βασικές πτυχές του Κυπριακού, την οικονομική πτυχή, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα προτείνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης του κοινού κράτους και εισάγεται ο θεσμός του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου με θητεία μικρότερη των 5 χρόνων Οι αποφάσεις στο ανώτατο όργανο του κοινού κράτους θα πρέπει να λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και προνοούνται νέες διαδικασίες για την επίλυση αδιεξόδων, που αφαιρούν την αρμοδιότητα αυτή από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ζητείται επίσης η επιστροφή της Καρπασίας στους Ελληνοκυπρίους , η συνολική επαναξιολόγηση της διευθέτησης των περιουσιών και της επιστροφής των προσφύγων, μικρότερα μεταβατικά χρονοδιαγράμματα και η διασφάλιση της ενιαίας οικονομίας του κράτους.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά επίσης την κατάργηση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και τη πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε σύντομα χρονοδιαγράμματα.

Καταγγελία κατά των κατοχικών στρατευμάτων

Για προσπάθεια κατάληψης μέρους της νεκρής ζώνης στην περιοχή των οδών Ερμού και Λήδρας στη Λευκωσία, καταγγέλλει η κυπριακή Κυβέρνησης τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρει ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν συνεχώς τις εργασίες και την τουρκική δράση εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της οδού Λήδρας.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα αρχικά δημοσιεύματα για πρόθεση κατασκευής γέφυρας που θα ξεκινά από σημείο βορείως της οδού Ερμού και θα καταλήγει εντός της νεκρής ζώνης, ενώ κάτω από τη γέφυρα και σε όλη την περιοχή της νεκρής ζώνης, θα διακινούνται περίπολοι του τουρκικού στρατού επί της οδού Ερμού», είπε ο κ.Χρυσοστομίδης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η ενέργεια αυτή, εκτός των άλλων, είναι κατάφωρη παραβίαση του «στάτους κβο» στην περιοχή.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 18:55 (Ώρα Λονδίνου)

Αντικρούονται οι κατηγορίες

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση επί Σαντάμ Χουσεΐν, είπε ο πρόεδρος του Ιράκ

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπαάνι αντέκρουσε τις κατηγορίες του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Observer προειδοποιεί ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα είναι σήμερα είναι εξίσου σοβαρές, με εκείνες επί διακυβερνήσεως του Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεϊν.

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC ο Ιρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτά τα βασανιστήρια κρατουμένων, όπως καταγγέλλει ο κ. Αλάουι, ο οποίος είχε κάνει λόγο και για δολοφονίες κρατουμένων σε μυστικές φυλακές των αρχών ασφαλείας.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση επί Σαντάμ Χουσεΐν, όταν το Ιράκ είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης με μαζικούς τάφους, είπε ο κ. Ταλαμπάνι.

Απαγωγές δυτικών

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε ότι στο Ιράκ έπεσαν θύματα απαγωγής δύο πολίτες της χώρας και άλλοι δύο πολίτες δυτικών χωρών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη εξετάζει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ένας από τους απαχθέντες είναι Βρετανός.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στο Ιράκ έπεσαν θύματα απαγωγής περισσότεροι από 200 αλλοδαποί.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 16:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Να σεβαστεί τις αρχές της Ευρώπης»

Στην Αθήνα αναμένεται πλέον από την Τουρκία να επιδείξει τη βούλησή της για επίτευξη προόδου στην ευρωπαϊκή της πορεία, είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής

Με αφορμή τη μετάβασή του στη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα ΑΒC, στην οποία τονίζει ότι «αν η Τουρκία θέλει, πράγματι, να προσεγγίσει την Ένωση, πρέπει να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να ανταποκριθεί στις προτάσεις των 25».

Ερωτούμενος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι «πλήρως ευρωπαϊκή», να γίνονται δηλαδή απολύτως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Με την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ από την Τουρκία, «πιστεύουμε ότι υπάρχουν νέες προοπτικές ειρήνης, καλής γειτονίας, συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των δύο λαών.

»Εάν, πράγματι, θέλει η Τουρκία να προχωρήσει προς την Ευρώπη, υποχρεούται να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ και βέβαια να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο. Και, φυσικά, αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στη συμπεριφορά της προς τους γείτονές της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο κ. Καραμανλής είπε:

«Η Κύπρος είναι πράγματι ένας σημαντικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέλος της ΕΕ από την 1η Μαΐου 2004. Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, που στις 3 Οκτωβρίου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και υπό την ιδιότητά της αυτή έχει αναλάβει όλες τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, η εκπλήρωση των οποίων θα της επιτρέψει να καταστεί πλήρες μέλος.

»Η ΕΕ έχει πάρει θέση απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα τόσο με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο όσο και με το κείμενο της γνωστής Αντιδήλωσης στη Δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με όλα τα συναφή έγγραφά της.

»Στην Αθήνα αναμένεται πλέον από την Τουρκία να επιδείξει τη βούλησή της για επίτευξη προόδου στην ευρωπαϊκή της πορεία. Οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ υπαγορεύουν στην Τουρκία ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν είναι δυνατό να παραμεριστούν ούτε να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

Αναφερόμενος στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις άλλες χώρες της Μεσογείου η επιτυχία της έχει μεγάλη σημασία.

« Η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί την άμεση γειτονιά μας. Είμαστε οι αμεσότεροι αποδέκτες των όποιων εξελίξεων λάβουν χώρα σε αυτή. Είμαστε και πιο εξοικειωμένοι με τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής. Για αυτό πιστεύω ότι είμαστε η καλύτερη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας.

»Ισπανία και Ελλάδα έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής με σκοπό την καλύτερα συντονισμένη δράση στη Μεσόγειο και στον τομέα της λαθρομετανάστευσης», είπε ο πρωθυπουργός.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί από σεισμό στο νότιο Ιράν

Το Ιράν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από ισχυρές, πολύνεκρες σεισμικές δονήσεις

Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο απολογισμός σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νότιο Ιράν και κυρίως το νησί Κεσμ στον Περσικό Κόλπο.

Το νοσοκομείο του νησιού δεν έχει πλέον δυνατότητες να υποδεχθεί άλλους τραυματίες. Σύμφωνα με τις αρχές η δόνηση έπληξε δέκα χωριά, αλλά και το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι σε δύο χωριά υπέστησαν ζημίες το 90% των κτιρίων.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 58 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπαντάρ Αμπάς.

Το νησί Κέσμ είναι δημοφιλής προορισμός τουριστών, με ελεύθερη ζώνη εμπορίου.

Το Ιράν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από ισχυρές, πολύνεκρες σεισμικές δονήσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2003 από σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σκοτώθηκαν στο Μπαμ του νοτιοανατολικού Ιράν, περίπου 40.000 άνθρωποι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμική δόνηση στην πόλη Ζαράντ.


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2005 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη ΠΑΟ- Ισοπαλία Λάρισας

ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας

Με σκορ 2-1 ο Παναθηναϊκός νίκησε στο ΟΑΚΑ τη Σκόντα Ξάνθης, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχή νίκη στο πρωτάθλημα.

Οι δύο ομάδες έπαιξαν στο πρώτο ημίχρονο ανοιχτά, προσφέροντας θέαμα στους θεατές του Ολυμπιακού Σταδίου.

Το πρώτο γκολ του ΠΑΟ και το πρώτο της καριέρας του στην ομάδα της Αθήνας, σημείωσε στο 21΄ ο Κροάτης Άντριτς, που πήρε τη θέση του τραυματία Κονσεϊσάο στην ενδεκάδα, μετά από πάσα του Μόρις.

Η Ξάνθη ισοφάρισε στο 35΄ με γκολ του Γαρμπόζη, μετά από μπαλιά του Παπαδημητρίου.

Στο 42΄ ο Βαγγέλης Μάντζιος με δυνατό σουτ πέτυχε το 2-1, σημειώνοντας έτσι το πέμπτο του γκολ στο πρωτάθλημα.

Με τη νίκη του επί της Ξάνθης ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας μαζί με την ΑΕΚ η οποία αντιμετωπίζει την Κυριακή στη Λεβαδιά το Λεβαδειακό.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Γκούμας, Μόρις, Δάρλας (83΄ Κώτσιος), Χαραλαμπίδης (68΄ Λεοντίου), Βόουτερ, Άντριτς (74΄ Τζιόλης), Γκονζάλες, Μάντζιος, Παπαδόπουλος.

ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Ζαπρόπουλος, Μινέιρο (73΄ Τοροσίδης), Σίκοφ (46΄ Μπαϊκαρά), Παπαδημητρίου, Γαρπόζης, Έμερσον, Άντζας, Τσικίνιο, Λουτσιάνο (65΄ Ντε Ματία), Λαμπριάκος.

Λάρισα-Αιγάλεω 1-1

Στον άλλο αγώνα του Σαββάτου στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής, η Λάρισα παραχώρησε στο Αλκαζάρ ισοπαλία (1-1) στο Αιγάλεω, που πέτυχε το τέρμα της ισοφάρισης στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Ζαπρόπουλο. Η θεσσαλική ομάδα είχε προηγηθεί στο 20΄ με τον Σέρμπαν.

ΟΙ συνθέσεις:

ΛΑΡΙΣΑ: Κοτσόλης, Κατσιαρός, Γκαλίτσιος, Σίμος, Νταμπίζας, Βέλα Τζούνιορ (78΄ Γκίκας), Μπαχράμης (46΄ Αλωνεύτης), Διγκόζης, Σέρμπαν, Κυπαρίσσης (68΄ Καλαντζής), Γαβριλόπουλος.

ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Εντουσέι, Παπουτσής, Ζαπρόπουλος, Ψωμάς, Ποπόφ (49΄ Τσέζαρεκ), Μουστογιάννης (21΄ Μανουσάκης), Όμο, Φωτάκης, Μάριτς, Χλωρός.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου διεξάγονται οι εξής αγώνες:

Λεβαδειακός ΑΕΚ

ΠΑΟΚ - Ακράτητος

ΟΦΗ - Καλλιθέα

Ιωνικός - Ατρόμητος

Απόλλων Καλαμαριάς - Πανιώνιος

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου τον Ηρακλή στο «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης».


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ο γάμος της Αθηνάς και τα κορίτσια των κελαριών

Συνέντευξη του Ιγιάντ Αλάουι, άρθρο για τον γάμο της Αθηνάς Ρουσέλ, συγκλονιστικό βίντεο για την ταπείνωση των Βρετανών πεζοναυτών από τους ανωτέρους του και αποκαλυπτική έρευνα για τα κυκλώματα πορνείας που περνούν μέσα από τα Σκόπια, είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού βρετανικού τύπου.

Η Ομπσέρβερ (Observer) έχει στην πρώτη της σελίδα τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Ο Ιγιάντ Αλάουι προειδοποιεί ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στο Ιράκ είναι εξίσου σοβαρές με την κατάσταση που επικρατούσε επί Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρώην Ιρακινός πρωθυπουργός λέει ότι οι Ιρακινοί υποβάλλονται σε βασανιστήρια και σκοτώνονται από τη μυστική αστυνομία σε μυστικές υπόγειες φυλακές.

'Οπως είπε, πολιτοφυλακές δρουν μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών και έχουν διευσδύσει στην αστυνομία και άλλους θεσμούς.

Ο κ. Αλάουι είπε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η εξάπλωση αυτής της αρρώστειας, όπως την χαρακτήρισε, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης.

Ταπεινωτικό βίντεο Βρετανών πεζοναυτών

Η εφημερίδα Νιούζ οφ δε Γουόρλντ (News of the World) αποκαλύπτει βίντεο που δείχνει νεαρούς Βρετανούς πεζοναύτες, που έχουν περάσει το στάδιο εκπαίδευσης, να υποβάλλονται σε ταπεινωτικές σκηνές.

Το βίντεο, που τράβηξε πεζοναύτης τον Μάιο, στη βάση των βασιλικών πεζοναυτών στο Πλύμουθ, το έδωσε στη δημοσιότητα για να σταματήσει η εξευτελιστική πρακτική της γελοιοποίησης των νέων από τους ανωτέρους τους.

Το βίντεο δείχνει τους νέους πεζοναύτες, μεθυσμένους μετά από το πάρτυ της υποδοχής τους στο σώμα, να καλούνται να υπακούσουν τις εντολές των ανωτέρων τους που τους ζητούν να γδυθούν και να παλέψουν.

Δύο πεζοναύτες παλεύουν, ο ένας τραυματίζεται και ρωτά τους αξιωματικούς αν μπορεί να σταματήσει.

Η ερώτησή του εξοργίζει έναν ανώτερο αξιωματικό που αρχίζει να τον κτυπά με κλωτσιές στο κεφάλι και τον ρίχνει αναίσθητο στο έδαφος.

Ο γάμος της Αθηνάς

Οι Σάντει Τάιμς (Sunday Times) έχουν άρθρο για τον επικείμενο γάμο της Αθηνάς Ρουσέλ με τον Βραζιλιάνο Άλβαρο Ντόντα Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο.

«Πάνω από 750 θα είναι οι καλεσμένοι στην πολυτελή τελετή στους τροπικούς κήπους ιδιωτικού μουσείου του Σάο Πάολο».

Ο γάμος, που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, μπορεί να «αποδειχτεί ένας απλός πρόλογος μιας ακόμη ταραχώδους οικογενειακής σύγκρουσης» για την περιουσία της Αθηνάς, που ξεπερνά το 1.7 δισεκατομμύριο δολλάρια, γράφουν οι Σάντεϊ Τάιμς.

Το άρθρο αναφέρεται στην διαμάχη της Αθηνάς με το ίδρυμα Ωνάση, που προσφάτως άλλαξε το καταστατικό του, καθορίζοντας ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ιδρύματος θα πρέπει να μιλούν Ελληνικά και να είναι ηλικίας από 30 έως 70 ετών.

«Παρόλο που η Αθηνά είναι ακόμη ιδιοκτήτρια του Σκορπιού, σπανίως επισκέπτεται την Ελλάδα και μιλάει πολύ λίγα Ελληνικά... Κάποτε δήλωσε ότι θέλει να ξεχάσει το όνομα Ωνάση γιατί ήταν "η πηγή όλων των προβλημάτων"», γράφει η εφημερίδα.

Οι Σάντεϊ Τάιμς γράφουν, πάντως, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέλλων σύζυγος της Αθηνάς την ενθαρρύνει να στραφεί στην ελληνική της κληρονομιά και να επιδιώξει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο του ιδρύματος.

Σκοπεύει, μάλιστα, να αλλάξει και ο ίδιος υπηκοότητα, να γίνει Έλληνας υπήκοος, και να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο, μαζί με την Αθηνά, ως ζευγάρι ιππασίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα.

«Η Αθηνά ανανέωσε πρόσφατα το ελληνικό της διαβατήριο, έγινε μέλος ιππικού ομίλου της Αθήνας και έχει πει ότι θέλει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου», γράφουν οι Σάντεϊ Τάιμς.

Τα κορίτσια των κελαριών

Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην έρευνα που συνεχίζει για τα νεαρά κορίτσια από την ανατολική Ευρώπη που καταλήγουν σε οίκους ανοχής της δυτικής Ευρώπης και της Βρετανίας.

Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό της αστυνομίας που βρήκε κορίτσια σε κελάρια στο δυτικό μέρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κοντά στην Οχρίδα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι εγκληματικές συμμορίες ξεγελούν μικρά κορίτσια από την ανατολική Ευρώπη και με ενδιάμεσο σταθμό τα κελάρια των Σκοπίων, όπου τα κορίτσια είναι κλειδωμένα σε ανήλιους χώρους και τις αφήνουν να ανέβουν στους επάνω ορόφους μόνο για να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε πελάτες.

«Τα θύματα βιάζονται και πωλούνται σε εμπόρους λευκής σαρκός σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Γερμανία και την Ισπανία», διαπιστώνει η έρευνα της Σάντεϊ Τέλεγκραφ.

«Πολλά κορίτσια καταλήγουν στην Βρετανία, σκλαβωμένες από αδίστακτες Αλβανικές συμμορίες που, σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ, ελέγχουν σχεδόν όλα τα κυκλώματα πορνείας του Λονδίνου», γράφει η εφημερίδα.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός και ακίνητα

Με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γ. Αλογοσκούφης μιλάει για τον προϋπολογισμό και δεν αποκλείει την επιβολή νέας φορολογίας στα τσιγάρα και τα καύσιμα.

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Μήτσης): 20.000 σπίτια για οικονομικά ασθενέστερους-ΟΕΚ: Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέρμα η...λούφα στο Δημόσιο - Το τελικό σχέδιο του νέου Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Γιάννα-Επιστρέφω στην πολιτική- Η "σιδηρά κυρία" ανακοίνωσε σε στενό κύκλο την επιλογή της

ΑΝΩ-ΚΑΤΩ: Eίναι κομμάτι της αντίδρασης-Επίθεση του Θόδωρου Ρουσόπουλου στο ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΓΗ: Κόλπο 600 εκ. ευρώ! Αποκλειστικό-Φοροδιαφυγή "δυναμικών" τραπεζών με ομόλογα

Η ΕΠΟΧΗ: Αυξήσεις σε ηλεκτρικό, κατακερματίζουν τη ΔΕΗ - Μετά την επιβολή ΦΠΑ σε ακίνητα

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογικός συναγερμός σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-Η τραγική κατάσταση της Οικονομίας προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Οι αυξήσεις, οι φόροι και ο ανασχηματισμός- Ο Γ. Αλογοσκούφης μιλάει στο "ΒΗΜΑ". "Δεν θα πάρουμε έκτακτα μέτρα, εκτός αν..."

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 21.307 προσλήψεις σε εκπαίδευση, υγεία, ΟΤΑ- Νέες εγκριτικές αποφάσεις από τη Διϋπουργική

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Εμπρός μέτρα... και πίσω κάλπες- Ορόσημο ο Μάρτιος για τις επώδυνες αποφάσεις Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Έτσι έστειλαν τον Μιχαλόπουλο στη φυλακή-Αποκλειστική συνέντευξη στην "Ε.Ω.Κ.", ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και Ευρωβουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλάει για όλους

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σοφοκλέους νέου τύπου! Τι αλλάζει σε συναλλαγές, ωράριο και κατηγορίες των μετοχών

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στην παγίδα των ακινήτων - Σε νευρική κρίση η κτηματαγορά. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι σε στεγαστικά δάνεια μετά την τεχνητή άνοδο-ρεκόρ των τιμών

ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Υπουργός όμηρος της βιτσιόζικης σεξουαλικής ζωής του- Παντρεμένος με παιδιά-Αιχμάλωτος στο βίντεο της ξανθιάς "Καλλονής"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ορχήστρα διαπλοκής" νέμεται τη ΔΕΗ-Ο πρόεδρος της Επιχείρησης, κ. Ι. Παλαιοκρασσάς, καταγγέλλει τη διακομματική "μαφία", σε συνέντευξή του στην "Κ"

Ο ΛΟΓΟΣ: Τριπλό ρίσκο Καραμανλή στην Οικονομία - Προϋπολογισμός- ΦΠΑ ακινήτων - νέες αντικειμενικές αξίες

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Νομαρχίες-Δήμους- Δημοτικές εκλογές

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Τρελές" τιμές σε 100 περιοχές- Μόνο στο "ΘΕΜΑ": ακίνητα-Οι τελικές αντικειμενικές αξίες της εφορίας για το 2006

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τα "λαμπρά" κόλπα του Λάμπρου- Έγγραφο -σοκ: Ξεσκεπάζουμε τη ληστεία του Χρηματιστηρίου

Η ΝΙΚΗ: Στο επίκεντρο η Οικονομία - Το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια-Σκληρή μάχη για τον προϋπολογισμό απο την Τρίτη στη Βουλή

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με το ΠΑΜΕ στην απεργία να απαντήσουν οι εργαζόμενοι

TRAFFIC NEWS ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ροζ βίντεο επωνύμων από κότερα- ξενοδοχεία-Έφριξε η κοσμική Αθήνα από τις εικόνες που είδε

Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τι θα πάρουν το 2006 μισθωτοί-συνταξιούχοι- Αναλυτικοί πίνακες για όλες τις κατηγορίες

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πειραματόζωα! Δε γνωρίζουμε τι τρώμε - Μεταλλαγμένα προϊόντα

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεταλλαγμένη.... ενημέρωση - Για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

PRESS TIME ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Όλες οι αλλαγές στην κυβέρνηση - Τα σενάρια, οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις του Καραμανλή

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξε ο συνοριακός σταθμός της Ράφα

Το Ισραήλ ήλεγχε τον συνοριακό σταθμό επί 40 χρόνια και αναγκάστηκε να τον παραδώσει μετά από πρόσφατες ισχυρές πιέσεις της Ουάσιγκτον

Πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι πέρασαν το Σάββατο από τη Γάζα στην Αίγυπτο, με το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης στη Ράφα.

Οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να περνούν τη συνοριακή διάβαση της Ράφα, τον μόνο μεθοριακό σταθμό ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο.

Η Ράφα περιήλθε χθες στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Πολλοί Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί στη Ράφα από την Παρασκευή περιμένοντας να ανοίξει η διάβαση.

«Σήμερα είναι μέρα χαράς για κάθε Παλαιστίνιο, τα βάσανά μας τελειώνουν», είπε ένας από τους πρώτους επιβάτες που διέσχισαν τη συνοριακή διάβαση.

Καθώς η Γάζα δεν έχει λιμάνι και οι Ισραηλινοί αρνούνται να επιτρέψουν τη λειτουργία του αεροδρομίου, η διάβαση της Ράφα είναι η μόνη έξοδος των Παλαιστινίων προς τον έξω κόσμο.

Το Ισραήλ είχε τον έλεγχο της διάβασης επί σαράντα χρόνια.

Η παράδοσή της στους Παλαιστινίους ήταν προϋπόθεση για την αποστολή αστυνομικής δύναμης παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ελέγχει την διάβαση μέσα από κύκλωμα παρακολούθησης.

Το Ισραήλ έκλεισε τη διάβαση της Ράφα στις 7 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την αποχώρησή του από τη Γάζα, με το επιχείρημα ότι οι μαχητικοί Παλαιστίνιοι θα μετέφεραν όπλα από την Αίγυπτο στις Παλαιστινιακές περιοχές.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 09:04 (Ώρα Λονδίνου)

Eκλογές στην Τσετσενία

Για τις εκλογές έχουν αναπτυχθεί 24.000 αστυνομικοί και στρατιώτες

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Τσετσενία, για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια.

Είναι οι πρώτες εκλογές από το 1999, αφότου τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν για να αποκαταστήσουν τον έλεγχο της Μόσχας στην αποσχισθεία δημοκρατία.

Πάνω από 350 υποψήφιοι κατεβαίνουν για την πλήρωση 58 εδρών στις εκλογές.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα δώσουν ώθηση και θα επισπεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι εκλογές είναι κοροϊδία, καθώς ευνοούν τα φιλικά προς το Κρεμλίνο κόμματα.

Λένε ακόμη ότι η συνεχιζόμενη βία στην Τσετσενία έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα φόβου που καθιστά αδύνατη την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Βαρκελώνη

Ισχυρά τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της άφιξης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μεσογείου συναντώντας στην Βαρκελώνη σε σύνοδο κορυφής της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Με τη συμπλήρωσε δέκα ετών συνεργασίας τους, οι ηγέτες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης θα συζήτήσουν πώς θα συσφίξουν τις σχέσεις τους.

Η σύνοδος κορυφής θα καλύψει ευρύτερα θέματα, όπως της καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον έλεγχο της μετανάστευσης και τη γεφύρωση του οικονομικού χάσματος ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πτωχές χώρες της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, γνωστή ως Διαδικασία της Βαρκελώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολλάρια σε βοήθειας στις πτωχές χώρες της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

Ορισμένες κοινοτικές κυβερνήσεις, όμως, θέλουν η οικονομική βοήθεια να συνδέεται με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Βασανιστήρια όπως επί Σαντάμ

O Iγιάντ Αλάουι κατεβαίνει στις εκλογές του ερχόμενου μήνα

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, προειδοποιεί ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στο Ιράκ είναι εξίσου σοβαρές με την κατάσταση που επικρατούσε επί Σαντάμ Χουσεϊν.

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Ομπσέρβερ ο κ. Αλάουι είπε ότι οι Ιρακινοί υποβάλλονται σε βασανιστήρια και σκοτώνονται από τη μυστική αστυνομία σε μυστικές υπόγειες φυλακές.

'Οπως είπε, πολιτοφυλακές δρουν μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών και έχουν διευσδύσει στην αστυνομία και άλλους θεσμούς.

Ο κ. Αλάουι είπε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η εξάπλωση αυτής της αρρώστειας, όπως την χαρακτήρισε, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης.

Ο Ιγιάντ Αλάουι ήταν ο πρώτος μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, δεν κέρδισε όμως τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, που έφεραν στην εξουσία τον νυν πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι.

Από τότε ο κ. Αλάουι συμμετέχει σε συμμαχία με την οποία θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα.

Στις αρχές του μήνα, αμερικανικά στρατεύματα βρήκαν 170 κρατουμένους,που είχαν υποστεί βασανιστήρια, σε μυστική φυλακή μέσα σε κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.