Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-23

  1. Μέρκελ: Ίδια πολιτική στο Ιράκ
  2. Υπέκυψε στο τέλος και πάλι
  3. Νέο πλήγμα για τον Αχμαντινετζάντ
  4. Η Μέρκελ στη Γαλλία
  5. Πιθανή η εμπλοκή στρατιωτών
  6. Η Ελλάδα ντυμένη στα λευκά
  7. Ήττα αποκλεισμός του ΠΑΟ
  8. Χημική ουσία σε σύστημα ύδρευσης
  9. Πιθανή η εμπλοκή στρατιωτών
  10. Εκδήλωση για την Ελληνική Υπηρεσία
  11. Προϋπολογισμός και διώξεις
  12. Περιοδεία της Μέρκελ στην Ευρώπη
  13. Ορόσημο ή παρένθεση;
  14. Τριμερής συμφωνία για Σύνταγμα
  15. ΕΕ προς ΗΠΑ: Εξηγήστε τι συμβαίνει
  16. Φίμωτρο σε εφημερίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου)

Μέρκελ: Ίδια πολιτική στο Ιράκ

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με Γαλλία

Η νέα Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν προτίθεται δεν αλλάξει τη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα του Ιράκ.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν γερμανικά στρατεύματα στη χώρα.

Συγκεκριμένα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποστείλει στρατό για να εκπαιδεύσει τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις αν και τόνισε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των Ιρακινών στο έδαφος Αραβικών χωρών.

Η κ. Μέρκελ που επισκέφθηκε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο πρόσθεσε ότι επιθυμεί μια στενότερη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γαλλογερμανικός άξονας

Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης του γαλλογερμανικού άξονα στη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

«Θέλω να κάνω σαφές πως από πλευράς μου και ευρύτερα από πλευράς της Γερμανίας, αυτή δεν είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά μια επίσκεψη ουσίας που στόχο έχει να δείξει ότι πιστεύουμε στην Γαλλο-γερμανική σχέση, σχέση πολύ βαθιά που δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των δύο χωρών μας αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της Ευρώπης», είπε η κ. Μέρκελ.

Η επίσκεψη στη Γαλλία, ώρες μετά την ορκωμοσία της κ. Μέρκελ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μιας και διαψεύδει, κατά κάποιο τρόπο, φήμες και θεωρίες ότι με την κ. Μέρκελ θα άλλαζαν οι ισορροπίες στη γερμανική εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού της κ. Μέρκελ, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, δήλωσε ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην εξωτερική πολιτική και πως η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί εν πολλοίς στη γραμμή εξωτερικής πολιτικής του Γκέρχαντ Σρέντερ.

Κάτι που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ, οι γάλλοι αξιωματούχοι είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τις πρώτες κινήσεις της νέας Καγκελαρίου και πιο συγκεκριμένα για το ότι επέλεξε να πάει πρώτα στο Παρίσι και όχι στο Λονδίνο, όπως είχε κάνει ο προκάτοχος της Γκέρχαρντ Σρέντερ, αμέσως μετά την εκλογή του το 1998.

Η κίνηση εκείνη του κ. Σρέντερ θεωρήθηκε άστοχη αφού επακολούθησε μια περίοδος ψυχρότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της κ. Μέρκελ στο μεγάλο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ σε βάρος της Βρετανίας που προωθεί δομικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης κυρίως του αγροτικού τομέα.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 21:48 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέκυψε στο τέλος και πάλι

'Εμεινε έξω ο Ολυμπιακός

Για μια ακόμη φορά ο Ολυμπιακός «πλήρωσε» τηγνωστή «καθίζηση» του τελευταίου δεκαλέπτου την οποία παρουσιάζει σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια φέτος.

Όλα άρχισαν στο 86 και ενώ έδειχνε ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα κατάφερναν να πάρουν την πρώτη τους νίκη εκτός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο χρονικό αυτό σημείο η Ρόζεμποργκ κέρδισε πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Τάσος Πάντος.

Ο μπακ του Ολυμπιακού αντίκρισε τη κόκκινη κάρτα του διαιτητή και άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες μέχρι το τέλος του αγώνα.

Το πέναλτι δεν στοίχισε στον Ολυμπιακό καθώς ο Νικοπολίδης απέκρουσε το πέναλτι του Ρίσεθ ενώ στην επαναφορά της μπάλας το σουτ ποδοσφαιριστή της νορβηγικής ομάδας έφυγε άουτ.

Το μοιραίο όμως δεν άργησε να γίνει καθώς στο 88 ο Χέλσταντ βρέθηκε σε καλή θέση και με άψογο πλασέ κατάφερε να κάνει το 1-1.

Ο Ολυμπιακός που πια δεν μπορεί να ελπίζει ούτε σε συνέχεια στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ προηγήθηκε με ένα γκολ του Ριβάλντο στο α ημίχρονο το πρώτο του Βραζιλιάνου άσσου με τη φανέλα του Ολυμπιακού φέτος.

Στο 25 ο Ριβάλντο κινήθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή, σούταρε δυνατά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γιόνσεν που έπεσε μάταια.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος ήταν καλύτερος των Νορβηγών που σε ελάχιστες στιγμές απείλησαν την εστία του Νικοπολίδη.

Στην επανάληψη όμως η Ρόζεμποργκ «ανέβηκε» και απείλησε αρκετές φορές την εστία των «ερυθρολεύκων» ειδικά με σέντρες στη καρδιά της άμυνας του Νικοπολίδη.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ρόζενμποργκ: Ε. Γιόνσεν, Μπάσμα, Στραντ (28' Χέλσταντ), Φ. Γιόνσεν, Ρίσεθ, Σόλι, Σκιέλμπρεντ (9' Βίνσνες), Στόρφλορ, Μπράατεν (63' Όντεγκααρντ), Κβάρμε, Ντορσίν

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Καφές, Στολτίδης, Ριβάλντο (86' Μάριτς), Σούρερ, Τουρέ, Ντάνι, Μπουλούτ, Πάντος, Ανατολάκης, Μπαμπανγκίντα (72' Οκκάς)

Στον άλλο αγώνα του 6ου Ομίλου: Ρεάλ-Λιόν 1-1

Η Βαθμολογία

1. Λιόν 13β

2. Ρεάλ 10β

3. Ρόζεμποργκ 4β

4. Ολυμπιακός 1β


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο πλήγμα για τον Αχμαντινετζάντ

Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

Νέα προβλήματα για τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Το ιρανικό Κοινοβούλιο απέρριψε και τον τρίτο υποψήφιο που πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για τη νευραλγική θέση του υπουργού Πετρελαίου.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ιρανών βουλευτών που ήταν παρόντα στη σχετική ψηφοφορία καταψήφισαν τον υποψήφιο Μοσέν Τασαλοτί, στον οποίο καταλογίζονται στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι δύο προηγούμενοι υποψήφιοι είχαν απορριφθεί λόγω της απειρίας τους στον τομέα του πετρελαίου.

Η τρίτη συνεχής απόρριψη πρότασης του προέδρου Αχμαντινετζάντ και μάλιστα για ένα τόσο καίριο αξίωμα στο Ιράν, προκαλεί, σύμφωνα με αναλυτές, αμηχανία στην προεδρία και συνιστά πρωτοφανή αμφισβήτηση του κύρους του προέδρου.

Ο Θανάσης Γκαβός ρώτησε τον Άλεξ Βατάνκα, αναλυτή ιρανικών θεμάτων του ινστιτούτου πολιτικών μελετών Jane's Information Group, τι κρύβεται πίσω από τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ του νεοκλεγέντος προέδρου και του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου στο Ιράν:

«Υπάρχει μια πολύ σοβαρή διάσπαση στο εσωτερικό του συντηρητικού στρατοπέδου στο Ιράν. Από το 1997 που είχε αναδειχθεί πρόεδρος ο Μοχάμαντ Χαταμί μιλούσαμε για την αντιπαράθεση μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών».

»Τους τελευταίους μήνες, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον σκληροπυρηνικό Αχμαντινετζάντ, πιστεύαμε ότι ο τύπος των αντιδράσεων που βλέπαμε από τους μεταρρυθμιστές θα εξέλιπε, καθώς το κοινοβούλιο απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από συντηρητικούς. Στην πράξη όμως οι συντηρητικοί βουλευτές δεν αποδεικνύονται καθόλου συνεργάσιμοι.»

»Φαίνεται ότι έχουν δυσαρεστηθεί με την επιλογή συνεργατών από το νέο πρόεδρο, αλλά και την πολιτική αντικατάστασης κρατικών αξιωματούχων που δεν ταυτίζονται με τις απόψεις του.»

»Το Κοινοβούλιο, λοιπόν, είναι σαν να λέει στον πρόεδρο ότι πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερο σεβασμό στους θεσμούς. Ότι δεν μπορεί απλά να προτείνει κάποιους αγνώστους φίλους του για ένα τόσο σημαντικό αξίωμα όσο του υπουργού Πετρελαίου και να περιμένει την έγκριση των βουλευτών», δήλωσε ο Ιρανο-βρετανός αναλυτής.

Ο Άλεξ Βατάνκα πρόσθεσε ότι αν ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δεν αλλάξει συμπεριφορά μπορεί να βρεθεί ενώπιον μιας περισσότερο γενικευμένης δυσαρέσκειας:

«Όταν εξελέγη, εμφανίστηκε με μια γλαφυρή και πομπώδη ρητορική που ανησύχησε πολλούς στο Ιράν, ιδίως όταν μίλησε για περιορισμό κάποιων κοινωνικών ελευθεριών, αλλά επίσης και όταν χρησιμοποίησε τον ίδιο τόνο στο διεθνές διπλωματικό σκηνικό».

»Φάνηκε σαν να πίστευε ότι έχει το πάνω χέρι. Πολύ γρήγορα όμως, αυτό που έγινε ήταν ότι ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ αποφάσισε πως ο νέος πρόεδρος πρέπει λίγο να συγκρατηθεί.»

»Έτσι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια περιορισμού της μεγαλοστομίας του Αχμαντινετζάντ που αντιμετωπίζεται από πολλούς ως άπειρος, ανώριμος ή και αφελής. Και βλέπουμε ότι πολλοί από τους συντηρητικούς βουλευτές που θεωρητικά θα τον υποστήριζαν συμμερίζονται αυτήν την αίσθηση και δε σκοπεύουν να του παραδώσουν λευκή πολιτική επιταγή", κατέληξε ο Άλεξ Βατάνκα, του Jane's Information Group.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μέρκελ στη Γαλλία

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με Γαλλία

Την ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης του γαλλογερμανικού άξονα, υπογράμμισε η νέα Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

«Θέλω να κάνω σαφές πως από πλευράς μου και ευρύτερα από πλευράς της Γερμανίας, αυτή δεν είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά μια επίσκεψη ουσίας που στόχο έχει να δείξει ότι πιστεύουμε στην Γαλλο-γερμανική σχέση, σχέση πολύ βαθιά που δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των δύο χωρών μας αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της Ευρώπης», είπε η κ. Μέρκελ.

Η επίσκεψη στη Γαλλία, ώρες μετά την ορκωμοσία της κ. Μέρκελ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μιας και διαψεύδει, κατά κάποιο τρόπο, φήμες και θεωρίες ότι με την κ. Μέρκελ θα άλλαζαν οι ισορροπίες στη γερμανική εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού της κ. Μέρκελ, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, δήλωσε ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην εξωτερική πολιτική και πως η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί εν πολλοίς στη γραμμή εξωτερικής πολιτικής του Γκέρχαντ Σρέντερ.

Κάτι που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ, οι γάλλοι αξιωματούχοι είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τις πρώτες κινήσεις της νέας Καγκελαρίου και πιο συγκεκριμένα για το ότι επέλεξε να πάει πρώτα στο Παρίσι και όχι στο Λονδίνο, όπως είχε κάνει ο προκάτοχος της Γκέρχαρντ Σρέντερ, αμέσως μετά την εκλογή του το 1998.

Η κίνηση εκείνη του κ. Σρέντερ θεωρήθηκε άστοχη αφού επακολούθησε μια περίοδος ψυχρότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της κ. Μέρκελ στο μεγάλο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ σε βάρος της Βρετανίας που προωθεί δομικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης κυρίως του αγροτικού τομέα.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανή η εμπλοκή στρατιωτών

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Εκτεταμένες διαστάσεις απειλεί να λάβει στην Τουρκία ο αμφιλεγόμενος ρόλος των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές των Κούρδων.

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής στρατιωτών σε τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Σεμντινλί της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Παρόλα αυτά μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν σχετικές εντολές από την Άγκυρα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει συμπτωματικό το γεγονός ότι την ημέρα που κηδεύονταν Κούρδοι διαδηλωτές στην πόλη Γιουκσέκοβα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τους συγκεντρωμένους.

«Δεν χρειαζόταν να στείλουμε F-16 αφού είχαμε ειδικές δυνάμεις κομάντος στην περιοχή» είπε ο Τούρκος στρατηγός. Συμπλήρωσε όμως ότι εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να διατάξει και επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάφη.

Ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ διαψεύδει επίσης καταγγελίες ότι το Γενικό Επιτελείο ασκεί πιέσεις στην τουρκική δικαιοσύνη για να συγκαλύψει την υπόθεση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετσεβίτ και αρκετοί αναλυτές μίλησαν τις τελευταίες ημέρες για το λεγόμενο βαθύ κράτος της Άγκυρας το οποίο κατηγορούν ότι πυροδοτεί νέα ένταση στις κουρδικές περιοχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σημείωσε ότι εάν δεν έχεις τη λαϊκή στήριξη δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι μάχεσαι εναντίον της τρομοκρατίας» σχόλιο που ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι απευθύνεται στο στρατιωτικό κατεστημένο.

Η επίθεση εναντίον βιβλιοπωλείου στο Σεμντινλί της ΝΑ Τουρκίας, που αποδίδεται σε μέλη της στρατοχωροφυλακής, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον κουρδικό πληθυσμό της χώρας.

Η αστυνομία στην πόλη Μέρσιν χρησιμοποίησε τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσει συγκέντρωση Κούρδων διαδηλωτών. Σε ανάλογα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων έχουν σκοτωθεί τέσσερις διαδηλωτές.

Σήμερα ξεκινά η εξέταση της υπόθεσης από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση καθώς ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί να χυθεί άπλετο φως.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα ντυμένη στα λευκά

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης

Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όπου τα φαινόμενα κακοκαιρίας σηματοδοτούν την έλευση του χειμώνα.

Στα λευκά έχουν ντυθεί η βόρεια Ελλάδα, η Ήπειρος, αλλά και τα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή υπάρχει απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πάντως, τα αεροδρόμια της χώρας παραμένουν ανοικτά και όλες οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά.

Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο ορεινό δίκτυο του νομού Φλώρινας και στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, αλλά και στην Καστοριά.

Τα οχήματα πρέπει να έχουν αλυσίδες επίσης και στο ορεινό δίκτυο των νομών Κιλκίς και Πέλλας.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει χιονίσει στο Πανόραμα, το Φίλυρο, το Ασβεστοχώρι και το Ζαγκλιβέρι.

Στην Αθήνα, δημιουργήθηκαν προβλήματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες λόγω της βροχής.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 22:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ήττα αποκλεισμός του ΠΑΟ

'Εμεινε έξω ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κρατήσει το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου και ηττήθηκε 2-1 από την Ουντινέζε μένοντας έξω από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «πράσινοι» μπορούν πια να ελπίζουν μόνο συμμετοχή στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εάν καταφέρουν να πάρουν θετικό στο τελευταίο αγώνα κατά της Βέρντερ στη Βρέμη.

Ο Παναθηναίκός ήταν πολύ καλός ειδικά στο Α ημίχρονο όταν δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες για να «καθαρίσει» το ματς.

Σε ένα βαρύ τερέν από τη συνεχή βροχή οι «πράσινοι» κατάφεραν να προηγηθούν στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου με γκολ που σημείωσε ο Κώστας Χαραλαμπίδης.

Οι Ιταλοί ισορρόπησαν το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφεραν να πάρουν τη μεγάλη νίκη με δυο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ισοφάρισε με τον Ιακουΐντα στο 81 και πήρε τη νίκη με εκπληκτικό σουτ του Καντελά έξω από την περιοχή.

Στο άλλον αγώνα του ομίλου η Μπαρτσελόνα νίκησε την Βέρντερ Βρέμης με 3-1.

Η βαθμολογία του Τρίτου Ομίλου

1. Μπαρτσελόνα 13β

2. Ουντινέζε 7β

3. Παναθηναϊκός 4β

4. Βέρντερ Βρέμης 4β


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Χημική ουσία σε σύστημα ύδρευσης

Το πόσιμο νερό που μεταφέρεται εμφιαλωμένο δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού

Μία κινεζική πόλη με τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους έκλεισε το σύστημα ύδρευσής της, καθώς πιστεύεται ότι υπάρχει σε αυτό διαρροή μεγάλης ποσότητας της επικίνδυνης χημικής ουσίας βενζόλη.

Οι αρχές της πόλης Χαρμπίν, στη βορειοανατολική Κίνα, έχουν θέσει σε επιφυλακή 15 νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν κρούσματα δηλητηρίασης.

Η κινεζική κυβέρνηση πιστεύει ότι μία έκρηξη που έγινε πριν από δέκα ημέρες σε ένα χημικό εργοστάσιο στην πόλη Τζιλίν προκάλεσε πιθανή μόλυνση του ποταμού Σονγκουά, την πηγή του συστήματος ύδρευσης της πόλης.

Η επιτροπή για την προστασία του περιβάλλοντος της Κίνας αναφέρει ότι τα επίπεδα της βενζόλης που εντοπίστηκαν είναι 108 φορές μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα όρια για την ασφάλεια των κατοίκων.

Στην πόλη έχουν κλείσει τα σχολεία και τα καταστήματα, ενώ έχουν παράλληλα εξαντληθεί όλα τα αεροπορικά εισιτήρια προς όλους τους προορισμούς.

Συναγερμός έχει σημάνει όμως και σε ορισμένες ρωσικές πόλεις, που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του ποταμού Σονγκουά, ο οποίος είναι γνωστός στη Ρωσία ως Σουνγκαρί.

Περισσότεροι από 16.000 τόνοι πόσιμου νερού μεταφέρονται στην πόλη με φορτηγά, όμως αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε του μισού πληθυσμού της πόλης.

Η κυβέρνηση είπε αρχικώς ότι το κλείσιμο του συστήματος ύδρευσης θα κρατούσε για τέσσερις μέρες, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι αυτό είναι μάλλον πολύ αισιόδοξο σενάριο.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανή η εμπλοκή στρατιωτών

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

«Δεν χρειαζόταν να στείλουμε F-16 στην περιοχή» είπε ο Τούρκος στρατηγός

Εκτεταμένες διαστάσεις απειλεί να λάβει στην Τουρκία ο αμφιλεγόμενος ρόλος των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές των Κούρδων.

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής στρατιωτών σε τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Σεμντινλί της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Παρόλα αυτά μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν σχετικές εντολές από την Άγκυρα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει συμπτωματικό το γεγονός ότι την ημέρα που κηδεύονταν Κούρδοι διαδηλωτές στην πόλη Γιουκσέκοβα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τους συγκεντρωμένους.

«Δεν χρειαζόταν να στείλουμε F-16 αφού είχαμε ειδικές δυνάμεις κομάντος στην περιοχή» είπε ο Τούρκος στρατηγός. Συμπλήρωσε όμως ότι εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να διατάξει και επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάφη.

Ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ διαψεύδει επίσης καταγγελίες ότι το Γενικό Επιτελείο ασκεί πιέσεις στην τουρκική δικαιοσύνη για να συγκαλύψει την υπόθεση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετσεβίτ και αρκετοί αναλυτές μίλησαν τις τελευταίες ημέρες για το λεγόμενο βαθύ κράτος της Άγκυρας το οποίο κατηγορούν ότι πυροδοτεί νέα ένταση στις κουρδικές περιοχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σημείωσε ότι εάν δεν έχεις τη λαϊκή στήριξη δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι μάχεσαι εναντίον της τρομοκρατίας» σχόλιο που ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι απευθύνεται στο στρατιωτικό κατεστημένο.

Η επίθεση εναντίον βιβλιοπωλείου στο Σεμντινλί της ΝΑ Τουρκίας, που αποδίδεται σε μέλη της στρατοχωροφυλακής, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον κουρδικό πληθυσμό της χώρας.

Η αστυνομία στην πόλη Μέρσιν χρησιμοποίησε τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσει συγκέντρωση Κούρδων διαδηλωτών. Σε ανάλογα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων έχουν σκοτωθεί τέσσερις διαδηλωτές.

Σήμερα ξεκινά η εξέταση της υπόθεσης από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση καθώς ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί να χυθεί άπλετο φως.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Εκδήλωση για την Ελληνική Υπηρεσία

Η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

«Η ποιότητα στην ενημέρωση αποτελεί την εγγύηση για την ποιότητα της δημοκρατίας».

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή της λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας του BBC, που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Το έλλειμμα της ενημέρωσης που δημιουργείται από τη διακοπή της ελληνικής υπηρεσίας γίνεται επίκαιρο με την απαξίωση του Τύπου, και της δημοσιογραφικής λειτουργίας, της πληροφόρησης και στη χώρα μας», επεσήμαναν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη εξέφρασε τη διαμαρτυρία της και εκ μέρους του σώματος των βουλευτών, χαρακτηρίζοντας πλήγμα, όχι μόνο για το δημοσιογραφικό κλάδο αλλά και για την ελεύθερη έκφραση, τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος του BBC.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επισήμανε στην ιστορική διαδρομή του BBC και αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησης για την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΜΕ.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης χαρακτήρισε θετικό το πέρασμα των ελλήνων δημοσιογράφων από το BBC κι ευχαρίστησε την ελληνική υπηρεσία και τους δημοσιογράφους που δούλεψαν σ αυτήν για όσα πρόσφεραν.

Ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση διακοπής της εκπομπής του BBC «απόφαση που συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη και απειλή για την αντικειμενική ενημέρωση».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Γιάγκος Ανδρεάδης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από κατευθυνόμενες δημοσιογραφικές συμπεριφορές και εξέφρασε τις σκέψεις του «για μια άλλη δημοσιογραφία» που θα υπηρετεί την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης σημείωσε ότι «στη βαρηκοΐα της εξουσίας και στο σκοτάδι της ιστορίας το BBC μας έδωσε φωνή και φως».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης αναφέρθήκε στην ανάγκη διατήρησης της ελληνικής φωνής και από το BBC επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο αίτημα συμπίπτει, και χρονικά με την 24ωρη απεργία (Πέμπτη 24 Νοεμβρίου) των δημοσιογράφων όλης της χώρας. Ο κ. Τσαλαπάτης, εκφράζοντας τις θέσεις του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ τόνισε ότι, «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου η καταγραφή, ο σχολιασμός της επικαιρότητας αλλά και η κριτική για ζητήματα του δημόσιου βίου» και κατέληξε:

«Είναι τεράστια η ευθύνη της ιδιοκτησίας των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ για το τελικό προϊόν της ενημέρωσης, χωρίς να παραβλέπουμε και τις ευθύνες που έχουν όσοι δημοσιογράφοι παίρνουν μέρος στη διαδικασία αυτή με επιλογές που δεν συνάδουν με τη δεοντολογία».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η γεμάτη ευαισθησία ταινία της Καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου «Γιολάντα Τερέντσιο, η φωνή του BBC στα χρόνια της δικτατορίας», που προβλήθηκε στην εκδήλωση και ζωντάνεψε ιστορικές μνήμες αλλά και πρότυπα συνεπούς δημοσιογραφικής διαδρομής.

Επίσης, ο πρώην υπουργός και συνεργάτης του BBC στα χρόνια της δικτατορίας Μανώλης Δρεττάκης πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας από τη Βουλή των Ελλήνων και την αποστολή του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τέλος, το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Κωνσταντίνος Μπετινάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές προεκτάσεις από την απόφαση για διακοπή της ελληνικής εκπομπής του BBC.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός και διώξεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 9 στους 10 δυσαρεστημένοι. Δημοσκόπηση - καμπανάκι για την κυβέρνηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 1.375 χωρίς διαγωνισμό. Σε ΥΠΕΞ, ΤΕΙ Αθηνών και θέσεις μερικής απασχόλησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παραδικαστικό κύκλωμα. Άλλοι 16 σε απολογία. 6 δικαστές, 7 δικηγόροι, 2 επιχειρηματίες, 1 δικαστικός υπάλληλος.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τάξη στο χάος των προμηθειών. Νομοσχέδιο-τομή για την αγορά των οπλικών συστημάτων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποιος είναι ο βλαξ κ. Σκανδαλίδη; Αλληγορικό άρθρο του πρώην γραμματέα και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΥΓΗ: Κόβουν τα λεφτά για κοινωνικά προγράμματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Απείλησαν την εισαγγελέα που θα δίκαζε τον Γιοσάκη. Με αποτέλεσμα να αυτοεξαιρεθεί και να γίνει η δίκη με άλλον δικαστή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εκλογές την άνοιξη πιθανολογεί ο Γ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση σε αδιέξοδο λόγω Οικονομίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγροφυλακή. Τον Ιανουάριο οι προσλήψεις. Κατατίθεται στη Βουλή τις προσεχείς εβδομάδες το νομοσχέδιο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Αφημένοι στο έλεος του Θεού». Ο οδηγός του ασθενοφόρου προτίμησε την... καλογερική θέτοντας σε «ομηρία» το Άγιο Όρος.

ΕΘΝΟΣ: «Ξέχασαν» 1,5 δισ. ευρώ για τις συντάξεις. Αλχημεία στον Προϋπολογισμό σε βάρος των ταμείων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον ενθρονισθέντα ΘΕΟΦΙΛΟ. Το Ισραήλ από την πλευρά του τον ΕΙΡΗΝΑΙΟ και δύο Πατριάρχες με μία μίτρα στα Ιεροσόλυμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανοικτές πληγές στο Ασφαλιστικό. Αιμορραγία στα ταμεία παρά τα 7,5 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η αλήθεια για μισθούς και φόρους. Αλογοσκούφης: Καλύτερα να γκρινιάζουν υπουργοί παρά ο λαός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Όχι σε όλα κ. Καραμανλή. Γκάλοπ: Δυσαρέσκεια των πολιτών για «έργα» της κυβέρνησης.

ΕΞΠΡΕΣ: Σε μαύρη λίστα οι ΔΕΚΟ χωρίς κοινωνικό όφελος. Αύξηση φόρων σε καύσιμα - τσιγάρα και κατάργηση δημοσίων οργανισμών το 2006.

ΕΣΤΙΑ: Πασοκικό παραλήρημα. Φθηνός λαϊκισμός για την «λιτότητα».

ESPRESSO: Το προσκλητήριο της ντροπής. Ξέγραψε το όνομα Ωνάση. Ως Αθηνά Ρουσέλ παντρεύεται τον Αλβάρο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό. Κύμα ανατιμήσεων σε τιμολόγια ΔΕΚΟ, καύσιμα, τσιγάρα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταιγίδα διώξεων στο παραδικαστικό. Δεκαέξι νέες κλήσεις για ανάκριση - Κατηγορίες εις βάρος έξι δικαστικών.

ΚΕΡΔΟΣ: Νέα επιδείνωση στο ισοζύγιο. Εκρηκτική αύξηση 40% του ελλείμματος.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις με πυξίδα τον Προϋπολογισμό. Γ. Αλογοσκούφης : Ό,τι καλύτερα μπορούμε σε μισθούς και συντάξεις.

Μetro: Καταιγίδα νέων διώξεων. Δεκαέξι νέοι κατηγορούμενοι για το παραδικαστικό κύκλωμα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση φόρων για το 2006. Καύσιμα και καπνός στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

ΤΑ ΝΕΑ: Οι «εξόριστοι» του προϋπολογισμού.

Η ΝΙΚΗ: Εμμέσως η αφαίμαξη. Μέσω αλληλοδιαψεύσεων τα... αποκαλυπτήρια.

PRESS time: Ο Καλούσης «καρφώνει» δικαστές. Το βιβλίο που γράφει μέσα από τη φυλακή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οπλοφόροι ασφαλίτες σε σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Επαναλειτουργεί το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας.

Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : Αυξάνονται κατά 5,7% οι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

City Press: Δυσαρέσκεια για το σφίξιμο της ζώνης.

TRAFFIC NEWS: Μικροτσίπ φρενάρει τον καρκίνο. Ανακάλυψη του αιώνα από Έλληνα γιατρό.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καρκίνος μαστού θερίζει στη Θεσσαλονίκη. Αποτελέσματα έρευνας σε γυναίκες άνω των 18.

Η ΧΩΡΑ: Κανόνια σκάνε στην αγορά. Αγανάκτηση πολιτών δείχνει η έκθεση της ΓΣΕΕ.

Προϋπολογισμός 2006

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι «πολλαπλές συγκρούσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και από την πλευρά εργοδοτών και συνδικάτων δημιουργεί ο νέος προϋπολογισμός, ενώ έρχεται κύμα ανατιμήσεων στην αγορά».

Σύμφωνα με την City Press «ΓΣΣΕ: Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 εντείνονται οι ανισότητες. Συνέντευξη Πουπάκη: Πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν το λογαριασμό σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους. Δημοσκόπηση της Metron Analysis: 83% αρνητικές γνώμες για τη μη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, γύρω στο 60% των πολιτών απορρίπτει την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται. Γκρίζο μέλλον: Πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με δέος την πρόσθετη φορολογία, την εισοδηματική αυστηρότητα και τις προγραμματισμένες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ. Έρευνα Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών: Πόσα χρειάζεται το μήνα για να ζήσει μία τετραμελής οικογένεια».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «ο προϋπολογισμός του 2006 δεν προβλέπει καθόλου κονδύλια για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα της Αυτοδιοίκησης για τη Βοήθεια στο Σπίτι, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για τη φύλαξη των σχολείων: Αυτό κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος».

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «οι μέγιστες δυνατές, κάτω από τις συνθήκες που επιτρέπει ο προϋπολογισμός, θα είναι οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες των μισθών».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «οι φοροφυγάδες θα σηκώσουν το βάρος του Προϋπολογισμού, τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Μεγαλύτερες οι αυξήσεις στις συντάξεις σε σχέση με τους μισθούς. Προανήγγειλε, πάντως, αύξηση 5% στη φορολογία καυσίμων, ενώ δεν απέκλεισε και αναπροσαρμογή του ΕΦΚ στα τσιγάρα».

Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι «ταχυδακτυλουργικά τρικ στο τέταρτο κατά σειρά σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Λείπουν κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι «μαχαίρι έβαλε η κυβέρνηση στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος μετά τα απανωτά χαστούκια της Ένωσης, βγάζοντας σε αχρηστία μια σειρά από προγράμματα και θεσμούς για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την έρευνα και την πρόνοια».

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι «στο κενό πέφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες ότι η πολιτική λιτότητας θα εξαντληθεί το 2006 στις πενιχρές μισθολογικές αυξήσεις και στα σκληρά μέτρα που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, χωρίς πρόθεση εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος να προχωρήσει και σε επιβολή νέων φόρων».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «άκρως δημαγωγικός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά στον Προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενο από τα περισσότερα ΜΜΕ. Τα στελέχη του κατηγορούν την Κυβέρνηση για λιτότητα. Αλλά κανείς δεν αναφέρει ότι η περιστολή των κρατικών δαπανών είναι απολύτως επιβεβλημένη. Και ότι είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης σπατάλης κρατικών πόρων στην οποία προέβη όλα τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ».

Παραδικαστικό κύκλωμα

Η METRO τονίζει ότι «αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των προσώπων -δικαστών, δικηγόρων και άλλων- που τελούν υπό κατηγορία για την εμπλοκή τους στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «το... αδιαχώρητο της διαπλοκής!!! Ουρές αναμένεται να σχηματισθούν για τους ερχόμενους μήνες έξω από το γραφείο των ειδικών ανακριτών Ι. Σιδέρη και Ι. Φιοράκη καθώς καθημερινά και νέα πρόσωπα έρχονται να συμπληρώσουν τις λίστες των ονομάτων που εμπλέκονται στα παράνομα κυκλώματα της Δικαιοσύνης».

Η Traffic News γράφει ότι «επτά δικηγόροι, έξι δικαστές, δύο επιχειρηματίες, αλλά και ένας δικαστικός υπάλληλος, συνολικά 16 άτομα, καλούνται να απολογηθούν στους ειδικούς εφέτες ανακριτές, κκ Σιδέρη και Φιοράκη, σχετικά με την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «απειλούσε και εκβίαζε ακόμα και δικαστικούς λειτουργούς το παραδικαστικό και παραεκκλησιαστικό κύκλωμα ακόμα και τις παραμονές της δίκης του πρώην αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα. Μετά τις απειλές σε βάρος των Κυθήριων που είχαν αποκαλύψει πριν από δέκα χρόνια την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, άγνωστοι έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν την ζωή του παιδιού της Εισαγγελέως, η οποία είχε οριστεί να δικάσει χθες τον Ιάκωβο Γιοσάκη για το κακούργημα της υπεξαίρεσης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «διαστάσεις, που υπερβαίνουν κάθε αρχική πρόβλεψη για τη διαφθορά στο δικαστικό σώμα, παίρνουν οι ανακρίσεις για τα παραδικαστικά κυκλώματα με τη χθεσινή κλήση σε απολογία δεκαέξι ακόμη ατόμων, από τα οποία έξι είναι δικαστές και επτά δικηγόροι»

Metron Analysis

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «καθολικό όχι των πολιτών στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για τη ΓΣΕΕ. Η πολιτική της ΝΔ στα θέματα των συμβασιούχων, της φορολογίας, του Ασφαλιστικού, της ανεργίας, των μισθών απορρίπτεται».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «πρωτοφανές το στράγγιγμα της αγοράς, η οποία εκτιμάται ότι θα έρθει αντιμέτωπη με ντόμινα λουκέτων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις το 2006. Απογοητευμένος ένας στους δύο Έλληνες από την οικονομική στενότητα λόγω των τεραστίων ελλειμμάτων που άφησε πίσω του το καθεστώς Σημίτη. Καμπανάκι κινδύνου από την έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Περιοδεία της Μέρκελ στην Ευρώπη

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον

Η νέα καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αρχίζει μία περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μία μόλις ημέρα μετά την ανακήρυξή της στη θέση του καγκελάριου από το κοινοβούλιο και την ορκωμοσία της.

Η κ. Μέρκελ αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι και τις Βρυξέλλες και αμέσως μετά να πάει στο Λονδίνο.

Ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Λονδίνο θα είναι το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η νέα καγκελάριος της Γερμανίας έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας της με την Ουάσινγκτον.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η πρώτη στάση της Άνγκελα Μέρκελ θα είναι το Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η κ. Μέρκελ θα προσπαθήσει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Και αυτό παρά τις προθέσεις για βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ταχθεί κατά της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Πιστεύεται, ότι κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο η κ. Μέρκελ θα είναι εξίσου άτεγκτη με τον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσον αφορά το θέμα της επιστροφής μεγάλου χρηματικού ποσού προς τη Βρετανία.

Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Μέρκελ θα διατηρήσει μία ψυχρή στάση όσον αφορά το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων - θέμα που διχάζει αυτόν τον καιρό την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 07:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ορόσημο ή παρένθεση;

Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος αναρωτιέται εάν η θητεία της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία θα περάσει απαρατήρητη ή θα είναι αρχή νέας εποχής για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χάντελσμπλατ (HANDELSBLATT) οι προκάτοχοι της συντηρητικής πολιτικού σφράγισαν την εποχή τους.

«Ο Βίλι Μπραντ εκπροσωπούσε μια νέα πολιτική προς Ανατολάς την περίφημη Οστπολιτίκ, ο Χέλμουτ Κολ κήρυξε πνευματική και ηθική αναγέννηση, ο κ. Σρέντερ εφήρμοσε το κοινό πρόγραμμα Σοσιαλδημοκρατών Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδοΜε την Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι ξεκάθαρο τι πρεσβεύει» γράφει.

Αλλά προσθέτει: «Παρά ταύτα ίσως μπορέσει να οδηγήσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, εάν επιδείξει το απαιτούμενο κουράγιο πολλές φορές στο παρελθόν οι ικανότητές της υποτιμήθηκαν και αυτό αποτελεί ευοίωνη ένδειξη».

Στο Μόναχο η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (SUDDEUTSCHE ZEITUNG) πιστεύει ότι «αν και η Φράου Μέρκελ επιθυμούσε την εξουσία με όλη την τη δύναμη, εντούτοις είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για ποιο σκοπό θα τη διαχειριστεί».

«Η ανάμνηση της συμπεριφοράς της κατά τη διάρκεια της ιρακινής κρίσης προκαλεί ναυτία. Θα είχε οδηγήσει τη Γερμανία στην αμερικανοκίνητη συμμαχία των προθύμων εάν περνούσε από το χέρι της. Η Μέρκελ κατέκτησε την καγκελαρία αλλά όχι και το μέλλον. Δεν δείχνει ικανή να σπείρει χαμόγελα στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, όπως ο κ. Κολ κατάφερνε» σημειώνει η εφημερίδα.

Η Ντερ Ταγκεσπίγκελ (DER TAGESSPIEGEL) σχολιάζει την απόφαση της κ. Μέρκελ να διαλέξει το Παρίσι για την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό ως καγκελάριος.

«Η Άνγκελα Μέρκελ έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα νέο συμβολικό ξεκίνημα. Πηγαίνοντας στο Παρίσι αντί να πάει στη Βαρσοβία ή το Λονδίνο, ενισχύει μια παραδοσιακή και δοκιμασμένη σχέση, η οποία όμως σταδιακά αποβαίνει χωρίς νόημα. Εάν ενδιαφέρεται για ένα νέο ξεκίνημα στον γαλλογερμανικό άξονα η καγκελάριος θα έπρεπε να πάει στο Παρίσι ξανά το 2007, όταν θα εκλεγεί ο διάδοχος του Ζακ Σιράκ.

Σημείο καμπής

Η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Σταντάρντ (DER STANDARD) ελπίζει ότι η νίκη της Μέρκελ θα αλλάξει τη Γερμανία «αλλά αυτό που επικρατεί δεν είναι ευφορία».

Η έναρξη της θητείας της χαρακτηρίζεται από μέτριες προσδοκίες αλλά «αυτό που περιμένει ο κόσμος από την κ. Μέρκελ είναι να παραμείνει στο αξίωμά της και να καταφέρει το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μεγεθών και ποιος ξέρει ίσως σε μερικούς μήνες πολλοί στο Βερολίνο να παραδεχθούν ότι πάλι την υποτίμησαν, επισημαίνει η εφημερίδα της Βιέννης.

Συναίνεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Για τη γαλλική Λε Μοντ (LE MONDE) ο γερμανικός μείζων κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί φυσιολογικός, αλλά «λύση ανάγκης λόγω εξαιρετικών περιστάσεων».

Αλλά προσθέτει: «Μια τέτοια αταίριαστη συμμαχία δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς στα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας οι τοπικές κυβερνήσεις σχηματίζονται κατά κανόνα με συναινετικές διαδικασίες και με τη συμμετοχή διαφορετικών κομμάτων».

Η παρισινή Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE) αναγορεύει τη μείωση της ανεργίας σε λυδία λίθο της νέας κυβέρνησης.

Ενώ για την ισπανική Ελ Παΐς (EL PAIS) η Μέρκελ έχει κάθε λόγο να είναι ευτυχής με την εκλογή της στην καγκελαρία, εάν αναλογιστεί κανείς τον αγώνα που έδωσε μέσα στην ίδια της την παράταξη για να επικρατήσει.

«Πάντοτε η Άνγκελα Μέρκελ άρχιζε τις αναμετρήσεις της σαν σταχτοπούτα, αντιμέτωπη με άνδρες πολύ πιο έμπειρους και αμείλικτους. Αλλά πάντοτε αιφνιδίαζε τους αντιπάλους της με την επιμονή, την αντοχή και το πείσμα της προσόντα που θα χρειαστεί πολύ σύντομα για να ξεπεράσει τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα της».


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου)

Τριμερής συμφωνία για Σύνταγμα

Η Κοντολίζα Ράις χαιρέτισε τη συμφωνία των ηγετών της Βοσνίας

Μουσουλμάνοι, Κροάτες και Σέρβοι ηγέτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης συμφώνησαν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον τερματισμό των εθνοτικών διαφορών και την προσχώρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Οι μεταρρυθμίσεις ανακοινώθηκαν στην Ουάσινγκτον, μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην επέτειο δέκα χρόνων από τη συμφωνία του Ντέιτον, που έθεσε τέρμα στον εμφύλιο πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν μέχρι το Μάρτιο προβλέπουν την συγχώνευση της συλλογικής προεδρίας σε ένα όργανο.

Επίσης οι Σερβοβόσνιοι ηγέτες συνυπέγραψαν έκκληση για τη σύλληψη των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι καταζητούνται από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, χαιρέτισε τις δηλώσεις της σερβοβοσνιακής ηγεσίας αλλά σημείωσε ότι πρέπει να συνοδευτούν από πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία για τη σύναψη συμφώνου Σταθερότητας και Σύνδεσης, κάτι που θεωρείται ως πρώτο βήμα για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Κοινότητα.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ προς ΗΠΑ: Εξηγήστε τι συμβαίνει

Παραμένει το ερώτημα είναι λειτυοργούν στην Ευρώπη φυλακές της CIA κατά το «πρότυπο» του Γουαντάναμο

Η προεδρεύουσα το τρέχον εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βρετανία ανήγγειλε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις καταγγελίες για παράνομη δράση της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες.

Εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις δήλωσε ότι μετά από αίτημα πολλών κοινοτικών αντιπροσωπειών, η Βρετανία αποδέχτηκε να ζητήσει εγγράφως από τις αμερικανικές αρχές διευκρινίσεις για το τι απαντούν σε καταγγελίες που αφορούν στρατόπεδα κράτησης της CIA που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και ειδικά στην ανατολική Ευρώπη.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί πότε αυτό το αίτημα θα διαβιβαστεί στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με καταγγελίες που πρωτοδημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Washington Post οι μυστικές αυτές φυλακές προορίζονταν ως ανακριτικά κέντρα υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από την αμερικανική πλευρά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε όμως έχουν διαψευστεί.

Παράλληλη έρευνα

Στο μεταξύ το Συμβούλιο της Ευρώπης διεξάγει έρευνα για το ίδιο θέμα.

Ο Ελβετός γερουσιαστής Ντι Μάρτι που προΐσταται των ερευνών, δήλωσε ότι εξετάζει τις ύποπτες κινήσεις αεροσκαφών που - όπως καταγγέλλεται - είχε μισθώσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Πρόσθεσε δε ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει δορυφορικές φωτογραφίες από τις επίμαχες τοποθεσίες στη Ρουμανία και την Πολωνία, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες κρατούνταν ύποπτοι, κάτι που αρνήθηκαν τόσο το Βουκουρέστι όσο και η Βαρσοβία.

Ο κ. Μάρτι επεσήμανε ότι «το να εξαφανίζει κανείς ανθρώπους, αρπάζοντάς τους από οποιονδήποτε δικαστικό ή ανακριτικό έλεγχο είναι κάτι τελείως απαράδεκτο. Πρόκειται για άρνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

»Από την εποχή των στρατοδικείων της Νυρεμβέργης έχουμε πολεμήσει εναντίον τέτοιου είδους πράξεων και πρακτικών. Και στην εποχή μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενδώσουμε σε τέτοιες μεθόδους» είπε ο κ. Μάρτι.


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005 - 04:30 (Ώρα Λονδίνου)

Φίμωτρο σε εφημερίδες

Η κυβερνητική απειλή για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση δημοσίευσης μνημονίου σχετικού με το Ιράκ ξεχωρίζει από την ποικίλη θεματογραφία των βρετανικών πρωτοσέλιδων.

«Νομικό φίμωτρο για την πολεμική προστριβή Μπους-Μπλερ» είναι ο κύριος τίτλος στην εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian).

«Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας απείλησε χθες το βράδυ [της Τρίτης] τις εφημερίδες ότι θα εφαρμόσει το Νόμο περί προστασίας εθνικών απορρήτων, εάν δημοσιεύσουν το περιεχόμενο εγγράφου, το οποίο όπως εικάζεται αναφέρεται στις διαφωνίες του Τόνι Μπλερ με τον Τζορτζ Μπους σχετικά με τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, γράφει η Γκάρντιαν.

Πρόκειται για ντοκουμέντο που διέρρευσε το οποίο φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο να συζητά το 2004 με το Βρετανό πρωθυπουργό το ενδεχόμενο βομβαρδισμού του αραβόφωνου καναλιού Αλ Τζαζίρα στο Κατάρ, επειδή κάλυπτε με αρνητικό τρόπο την επιχείρηση πολιορκίας της πόλης Φαλούτζα από τον αμερικανικό στρατό.

Ο συντάκτης αμυντικών θεμάτων Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ, εκτιμά ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από την εκλογή του κ. Μπλερ το 1997, που διατυπώνεται παρόμοια απειλή προς τον Τύπο.

Η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) που αποκάλυψε πρώτη την ύπαρξη του μνημονίου γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ο «επικεφαλής του Νόμου φιμώνει τη Μίρορ για τη διαρροή Μπους».

«Χθες μας είπαν να μην δημοσιεύσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες από ένα άκρως απόρρητο μνημόνιο το οποίο αποκάλυπτε ότι ο πρόεδρος Μπους ήθελε να βομβαρδίσει έναν αραβικό τηλεοπτικό σταθμό» γράφει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι 24 ώρες πριν τη φίμωση οι συντάκτες της εφημερίδας ήλθαν σε επαφή καταρχήν με το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Πότες νυχθημερόν και με το νόμο

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) ασχολείται με την αλλαγή στη νομοθεσία λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης, καθώς από τα μεσάνυκτα αλλάζει η παράδοση αιώνων που ήθελε τις βρετανικές παμπ να πουλάνε αλκοολούχα ποτά μόνο εντός συγκεκριμένων ωρών.

Υπό τον τίτλο «Νηφάλια προσέγγιση στην επί 24ώρου βάσεως κατανάλωση αλκοόλ» εξετάζονται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά και τα επιχειρήματα ιατρών, κοινωνιολόγων και ακαδημαϊκών που είναι κατά του συγκεκριμένου μέτρου.

Η εφημερίδα στο άρθρο του αρχισυντάκτη της αναγνωρίζει ότι και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, αλλά αποφαίνεται ότι η καταπολέμηση του αλκοολισμού, της μέθης και της βίας που οι καταστάσεις αυτές προκαλούν δεν εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας των μπυραριών, αλλά από την εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων από τους ιδιοκτήτες, τους θαμώνες και τις αστυνομικές αρχές.

Και καταλήγει η εφημερίδα: «Ας σηκώσουμε ένα ποτήρι για να ευχηθούμε την επιτυχία του νέου καθεστώτος. Σήμερα το βράδυ στις μπυραρίες που έχουν πάρει άδεια 24ωρης λειτουργίας λίγα λεπτά πριν τις 1100 μ.μ. θα ηχήσει για τελευταία φορά το καμπανάκι που ειδοποιεί τους θαμώνες ότι πρέπει οσονούπω να τελειώσουν τη μπύρα τους».

Προβληματική δικαιοσύνη και χωροταξία

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) αποκαλύπτει την ανισότητα στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης ανάλογα με την περιφέρεια όπου διεξάγεται η κάθε δίκη - «Δικαιοσύνη με ταχυδρομικό κώδικα λοταρία» ο τίτλος.

Στο πρωτοσέλιδο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) διαβάζουμε ότι ανεξάρτητη επιτροπή αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων χαρακτηρίζει ως «φιάσκο» το σχέδιο «αστικής αναγέννησης» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ, που προέβλεπε την κατεδάφιση παλαιών σπιτιών και την κατασκευή δεκάδων χιλιάδων νέων κατοικιών στη θέση τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.