Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-22

  1. Ήττα αποκλεισμός του ΠΑΟ
  2. Λύπη για την ελληνική φωνή του BBC
  3. Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό
  4. Διαπραγματεύσεις για το αδιέξοδο στον ΠΟΕ
  5. Λύπη για την ελληνική φωνή του BBC
  6. Προϋπολογισμός και εισήγηση Καραμανλή
  7. Η Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας
  8. Ο Σαρόν σαρώνει το πολιτικό σκηνικό
  9. Αδιέξοδο βρετανικής κατασκευής
  10. «Πείτε μας τι συμβαίνει»
  11. Ασπίδα κατά της γρίπης και... λάφυρα πολέμου
  12. Σαρόν: Να γιατί φτιάχνω νέο κόμμα

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 22:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ήττα αποκλεισμός του ΠΑΟ

'Εμεινε έξω ο ΠΑΟ (φωτό μετά τη συντριβή στη Μπαρτσελόνα)

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κρατήσει το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου και ηττήθηκε 2-1 από την Ουντινέζε μένοντας έξω από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «πράσινοι» μπορούν πια να ελπίζουν μόνο συμμετοχή στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εάν καταφέρουν να πάρουν θετικό στο τελευταίο αγώνα κατά της Βέρντερ στη Βρέμη.

Ο Παναθηναίκός ήταν πολύ καλός ειδικά στο Α ημίχρονο όταν δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες για να «καθαρίσει» το ματς.

Σε ένα βαρύ τερέν από τη συνεχή βροχή οι «πράσινοι» κατάφεραν να προηγηθούν στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου με γκολ που σημείωσε ο Κώστας Χαραλαμπίδης.

Οι Ιταλοί ισορρόπησαν το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφεραν να πάρουν τη μεγάλη νίκη με δυο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ισοφάρισε με τον Ιακουΐντα στο 81 και πήρε τη νίκη με εκπληκτικό σουτ του Καντελά έξω από την περιοχή.

Στο άλλον αγώνα του ομίλου η Μπαρτσελόνα νίκησε την Βέρντερ Βρέμης με 3-1.

Η βαθμολογία του Τρίτου Ομίλου

1. Μπαρτσελόνα 13β

2. Ουντινέζε 7β

3. Παναθηναϊκός 4β

4. Βέρντερ Βρέμης 4β


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου)

Λύπη για την ελληνική φωνή του BBC

Η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

Λύπη και απογοήτευση για τη διακοπή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC εξέφρασαν πανεπιστημιακοί και πολιτικοί κατά την εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική υπηρεσία του BBC «για την αντικειμενική και ακέραιη ενημέρωση».

Σύμφωνα με τον κ. Αντώναρο, «το BBC συμβολίζει ένα ορόσημο ποιότητας. Συμβολίζει την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου στην πλέον απτή της μορφή».

»Αυτή η αρχή, πηγάζει από τη βαθιά πεποίθηση ότι η δημοσιογραφία επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο μόνο όταν δεσμεύεται αποκλειστικά από την υποχρέωση για ποιοτική και έγκυρη ενημέρωση. Όταν κανείς άλλος εξωγενής παράγοντας δεν υπεισέρχεται για να αλλοιώσει αυτή την αποστολή», είπε ο κ. Αντώναρος.

«Αυτή η ποιότητα που χαρακτηρίζει σταθερά το BBC, και όχι μόνο σπεύδω να διευκρινίσω στην ελληνική του εκπομπή, αλλά και στο BBC World Service που με συνόδευε καθημερινά στα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής μου περιπλάνησης ως ανταποκριτής στο εξωτερικό, είναι ένας στόχος προς επίτευξη», τόνισε ο κ. Αντώναρος.

«Αντικειμενικότητα και κύρος»

Η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη στην ομιλία της τόνισε ότι «ακόμα και για λόγους συμβολισμού για το ρόλο που έπαιξε το BBC στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, θα πρέπει να μην κλείσει η ελληνική υπηρεσία. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, μία φωνή απο την ιστορία με αντικειμενικότητα και κύρος να συνεχίσει να ακούγεται».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης, χαρακτήρισε «θετικό το πέρασμα των Ελλήνων δημοσιογράφων από το BBC» και ευχαρίστησε την ελληνική υπηρεσία και τους Έλληνες δημοσιογράφους που δούλεψαν σε αυτήν για όσα πρόσφεραν.

Πάντως, εξέφρασε την άποψή του ότι δεν μπορεί να αλλάξει μία ειλημμένη απόφαση για το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας αν και συμφώνησε στο να σταλούν επιστολές και εκ μέρους της Βουλής, των δημοσιογραφικών ενώσεων και των πανεπιστημίων προς τη βρετανική πρεσβεία.

Εκ μέρους το Συνασπισμού, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση να κλείσει η ελληνική εκπομπή του BBC «απόφαση που συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη και απειλή για την αντικειμενική ενημέρωση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ελληνική υπηρεσία του BBC «έχει γράψει ιστορία, είναι ιστορία και πολύτιμο ντοκουμέντο μιας ελεύθερης, αδέσμευτης και μαχόμενης δημοσιογραφίας, ιδίως σε δύσκολους καιρούς».

Προτάσεις για ψήφισμα προς τη Βρετανία

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «σήμερα σε περιόδους κανιβαλισμού και ζούγκλας στα ΜΜΕ η ελληνική υπηρεσία του BBC προβάλει σαν μια άλλη αξία για τον ενεργό πολίτη, ώστε να μπορεί να συγκρίνει, να κρίνει και να απορρίπτει».

Παράλληλα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να μην παρακολουθούν ως θεατές εκ του μακρόθεν την ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που μετατρέπει το δημόσιο βίο σε ανομία που τελικά θα οξειδώσει και θα διαλύσει όλες τις δομές του συστήματος».

Ο πρώην βουλευτής Μανώλης Βρετάκης πρότεινε η Βουλή να εκδώσει ψήφισμα προς τη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας ώστε να παρέμβει στο Φόρεϊν Όφις για να πάρει πίσω την απόφασή του.

Ο καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρότεινε να υπάρξει διαμαρτυρία και προσπάθεια για να σωθεί η ελληνική υπηρεσία του BBC, καθώς και το αρχείο της, το οποίο, όπως τόνισε, «συνιστά θησαυρό μνήμης και όσο υποχωρεί η μνήμη τόσο ο τρομοκρατικός λόγος θα περνά στη ζωή και τα ΜΜΕ».

Τέλος, ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφερόμενος στην ελληνική υπηρεσία του BBC είπε ότι «έφτιαξε ένα ανθρώπινο δίκτυο που μόνο η αξιόπιστη δημοσιογραφία μπορεί να πετύχει, διαμόρφωσε συνειδήσεις όταν γύρω υπήρχε το σκοτάδι» και πρότεινε τη συνέχιση της λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας, έτσι ώστε «να αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές της εξουσίας».

«Σοβαρό έλλειμμα»

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου: «Γιολάντα Τερέντσιο, η φωνή του BBC, στα χρόνια της δικτατορίας».

Σε μία εποχή δραματικών κρίσεων, γράφει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, «η απόφαση του BBC διαγράφει ένα έργο δεκαετιών».

Παράλληλα, τονίζει ότι «εκτός από ένα σοβαρό έλλειμμα που προκαλείται στην ενημέρωση, είναι υποχρέωση όλων η διάσωση των αρχείων της εκπομπής, που αποτελούν πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο και για το ρόλο της δημοσιογραφίας».

»Μέσα στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στα πέτρινα χρόνια της επτάχρονης τυραννίας, η ελληνική υπηρεσία του BBC, με την ελεύθερη πληροφόρηση, αποτελούσε μία νησίδα ελπίδας και προοπτικής για τον ελληνισμό», κατέληξε η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

'Εντονη αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό του κ. Αλογοσκούφη

Τη σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης πυροδοτεί ο προϋπολογισμός του 2006, καθώς το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «φορολογική καταιγίδα» και αφαίμαξη του εισοδήματος των μισθωτών, ενώ η κυβέρνηση αποδίδει τα προβλήματα στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης και σε άνοδο της ανεργίας, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις του θα είναι πολύ πιο έντονες για την περιφέρεια, ανέφερε η επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

Η κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραπλανά το ελληνικό λαό», ότι δεν μπορεί να είναι σοβαρή και υπεύθυνη, καθώς αλλάζει τόσο γρήγορα τα στοιχεία του από την κατάθεση του προσχεδίου πριν ενάμισι μήνα μέχρι σήμερα και επισήμανε ότι «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πράξης της απογραφής» της οικονομίας που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να πάρει πρόσθετα μέτρα πριν τον Μάρτιο του 2006, ενώ έκανε λόγο για προοπτική μείωσης των πραγματικών μισθών και εισοδημάτων ως αποτέλεσμα του προϋπολογισμού.

Κυβέρνηση

«Το κράτος αυξάνει τα φορολογικά έσοδα λόγω χρεωστούμενων από το παρελθόν. Πολλοί φόροι χρωστούνται από το παρελθόν -από εταιρείες, επιχειρήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις από φυσικά πρόσωπα. Με άλλα λόγια, η πρόβλεψη για την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με τα χρωστούμενα. Κατά τα λοιπά, κανένας νέος φόρος δεν προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2006».

Την απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι και με αφορμή την παρατήρηση που είχε κάνει στις 22/12/03 ο Κώστας Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως οι φόροι από το ΄92 είχαν υπερτριπλασιαστεί, ενώ δεν είχαν, αντιστοίχως, υπερτριπλασιαστεί τα εισοδήματα των ελληνικών οικογενειών την ίδια περίοδο.

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες «διαφαίνεται το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ», ο κ.Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι στον Προϋπολογισμό του 2006 «δεν προβλέπεται κανενός είδους αύξηση φόρων».

Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση για την αύξηση στο ΕΚΑΣ και στη σύνταξη του ΟΓΑ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτές θα είναι διπλάσιες από τον πληθωρισμό και διευκρίνισε ότι «παραδοσιακά τα θέματα των αυξήσεων καθορίζονται τον Ιανουάριο, αφού πρέπει να έχει προηγηθεί το κλείσιμο του πληθωρισμού του προηγουμένου έτους».

Επί του θέματος αυτού, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση ισχύει η δέσμευση πως στο τέλος της 4ετίας το ΕΚΑΣ θα φτάσει τα 230 ευρώ και η σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρώ».

Ερωτηθείς για τη διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται κανένας νέος φόρος και το γεγονός ότι και πέρυσι είχε παρασχεθεί η ίδια διαβεβαίωση, πλην, όμως, «τον Μάρτιο επεβλήθη η αύξηση του ΦΠΑ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πέρυσι δεν είχε ολοκληρωθεί η απογραφή".

ΓΣΕΕ

Με τον προϋπολογισμό του 2006 εντείνονται οι εισοδηματικές, φορολογικές και κοινωνικές ανισότητες, υπογράμμισε τα μέλη της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Η Συνομοσπονδία επισήμανε ότι με την σημαντική μείωση των δημοσίων επενδύσεων περιορίζεται η συμβολή τους στην αύξηση του ΑΕΠ, στην αύξηση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη της χώρας.

Σημείωσε επίσης ότι οι αυξήσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων θα υπολείπονται του προβλεπόμενου πληθωρισμού, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, αφού, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η αύξηση στις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ θα είναι 50 λεπτά την ημέρα, ενώ στους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους ο μισθός θα αυξηθεί κατά 60 λεπτά ημερησίως.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% το 2006 θα επιτευχθεί μόνο με την επιβολή πρόσθετων φορολογικών βαρών ύψους 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις για το αδιέξοδο στον ΠΟΕ

Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να αποτρέψουν ένα αδιέξοδο

Μία ομάδα κορυφαίων διαπραγματευτών σε θέματα εμπορίου συναντώνται στη Γενεύη, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί το αδιέξοδο κατά τις συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και της Ινδίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, λίγο πριν από τις συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον Δεκέμβριο.

Οι συνομιλίες στο Χονγκ Κονγκ δεν αναμένεται να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες.

Ωστόσο, οι πλέον ανεπτυγμένες χώρες αισιοδοξούν ότι οι συνομιλίες στο Χονγκ Κονγκ θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα περισσότερα εμπόδια αφορούν στους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές προϊόντων.

Επιπλέον, όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται πιέσεις να τις μειώσει ακόμη περισσότερο, προκειμένου να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τους αγρότες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη ζητά από τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τους δασμούς τους στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον, υπαινίχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφερθεί να μειώσει ακόμη περαιτέρω τις αγροτικές επιδοτήσεις.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου)

Λύπη για την ελληνική φωνή του BBC

Η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

Λύπη και απογοήτευση για τη διακοπή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC εξέφρασαν πανεπιστημιακοί και πολιτικοί κατά την εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική υπηρεσία του BBC «για την αντικειμενική και ακέραιη ενημέρωση».

Σύμφωνα με τον κ. Αντώναρο, «το BBC συμβολίζει ένα ορόσημο ποιότητας. Συμβολίζει την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου στην πλέον απτή της μορφή».

»Αυτή η αρχή, πηγάζει από τη βαθιά πεποίθηση ότι η δημοσιογραφία επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο μόνο όταν δεσμεύεται αποκλειστικά από την υποχρέωση για ποιοτική και έγκυρη ενημέρωση. Όταν κανείς άλλος εξωγενής παράγοντας δεν υπεισέρχεται για να αλλοιώσει αυτή την αποστολή», είπε ο κ. Αντώναρος.

«Αυτή η ποιότητα που χαρακτηρίζει σταθερά το BBC, και όχι μόνο σπεύδω να διευκρινίσω στην ελληνική του εκπομπή, αλλά και στο BBC World Service που με συνόδευε καθημερινά στα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής μου περιπλάνησης ως ανταποκριτής στο εξωτερικό, είναι ένας στόχος προς επίτευξη», τόνισε ο κ. Αντώναρος.

«Αντικειμενικότητα και κύρος»

Η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη στην ομιλία της τόνισε ότι «ακόμα και για λόγους συμβολισμού για το ρόλο που έπαιξε το BBC στα δύσκολα χρόνια της διδακτορίας, θα πρέπει να μην κλείσει η ελληνική υπηρεσία. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, μία φωνή απο την ιστορία με αντικειμενικότητα και κύρος να συνεχίσει να ακούγεται».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης, χαρακτήρισε «θετικό το πέρασμα των Ελλήνων δημοσιογράφων από το BBC» και ευχαρίστησε την ελληνική υπηρεσία και τους Έλληνες δημοσιογράφους που δούλεψαν σε αυτήν για όσα πρόσφεραν.

Πάντως, εξέφρασε την άποψή του ότι δεν μπορεί να αλλάξει μία ειλημμένη απόφαση για το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας αν και συμφώνησε στο να σταλούν επιστολές και εκ μέρους της Βουλής, των δημοσιογραφικών ενώσεων και των πανεπιστημίων προς τη βρετανική πρεσβεία.

Εκ μέρους το Συνασπισμού, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση να κλείσει η ελληνική εκπομπή του BBC «απόφαση που συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη και απειλή για την αντικειμενική ενημέρωση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ελληνική υπηρεσία του BBC «έχει γράψει ιστορία, είναι ιστορία και πολύτιμο ντοκουμέντο μιας ελεύθερης, αδέσμευτης και μαχόμενης δημοσιογραφίας, ιδίως σε δύσκολους καιρούς».

Προτάσεις για ψήφισμα προς τη Βρετανία

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «σήμερα σε περιόδους κανιβαλισμού και ζούγκλας στα ΜΜΕ η ελληνική υπηρεσία του BBC προβάλει σαν μια άλλη αξία για τον ενεργό πολίτη, ώστε να μπορεί να συγκρίνει, να κρίνει και να απορρίπτει».

Παράλληλα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να μην παρακολουθούν ως θεατές εκ του μακρόθεν την ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που μετατρέπει το δημόσιο βίο σε ανομία που τελικά θα οξειδώσει και θα διαλύσει όλες τις δομές του συστήματος».

Ο πρώην βουλευτής Μανώλης Βρετάκης πρότεινε η Βουλή να εκδώσει ψήφισμα προς τη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας ώστε να παρέμβει στο Φόρεϊν Όφις για να πάρει πίσω την απόφασή του.

Ο καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρότεινε να υπάρξει διαμαρτυρία και προσπάθεια για να σωθεί η ελληνική υπηρεσία του BBC, καθώς και το αρχείο της, το οποίο, όπως τόνισε, «συνιστά θησαυρό μνήμης και όσο υποχωρεί η μνήμη τόσο ο τρομοκρατικός λόγος θα περνά στη ζωή και τα ΜΜΕ».

Τέλος, ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφερόμενος στην ελληνική υπηρεσία του BBC είπε ότι «έφτιαξε ένα ανθρώπινο δίκτυο που μόνο η αξιόπιστη δημοσιογραφία μπορεί να πετύχει, διαμόρφωσε συνειδήσεις όταν γύρω υπήρχε το σκοτάδι» και πρότεινε τη συνέχιση της λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας, έτσι ώστε «να αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές της εξουσίας».

«Σοβαρό έλλειμμα»

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου: «Γιολάντα Τερέντσιο, η φωνή του BBC, στα χρόνια της δικτατορίας».

Σε μία εποχή δραματικών κρίσεων, γράφει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, «η απόφαση του BBC διαγράφει ένα έργο δεκαετιών».

Παράλληλα, τονίζει ότι «εκτός από ένα σοβαρό έλλειμμα που προκαλείται στην ενημέρωση, είναι υποχρέωση όλων η διάσωση των αρχείων της εκπομπής, που αποτελούν πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο και για το ρόλο της δημοσιογραφίας».

»Μέσα στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στα πέτρινα χρόνια της επτάχρονης τυραννίας, η ελληνική υπηρεσία του BBC, με την ελεύθερη πληροφόρηση, αποτελούσε μία νησίδα ελπίδας και προοπτικής για τον ελληνισμό», κατέληξε η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός και εισήγηση Καραμανλή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Χιονιάς» στην τσέπη μας. Προϋπολογισμός: φοροεπιδρομή σε καύσιμα, τσιγάρα, τέλη ΙΧ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδότηση σε κλάδους ένδυσης - υπόδησης. Νέο πρόγραμμα ύψους 145 εκ. ευρώ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Λιτότητα αλλά στο κράτος. Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός του 2006. Κ. Καραμανλής προς υπουργούς: Εφαρμόστε τον κατά γράμμα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ούτε βήμα πίσω ο Παπανδρέου. «Η ανανέωση διευρύνει την επιρροή του ΠΑΣΟΚ».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για έξτρα προσλήψεις. Δύσκολος αλλά δίκαιος ο προϋπολογισμός του 2006, λιγότεροι φόροι το 2007.

Η ΑΥΓΗ: Περισσότερη λιτότητα, περισσότερες ανισότητες. Προϋπολογισμός: Χαμηλά οι μισθοί, πάνω η φορολογία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξετίναξαν τον Γιώργο στο πολιτικό συμβούλιο. Σκληρή επίθεση από Βενιζέλο, Πάγκαλο και Σκανδαλίδη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φτωχότεροι οι Έλληνες. Κατετέθη Προϋπολογισμός άγριας λιτότητας. Μείωση πραγματικών εισοδημάτων, αύξηση φόρων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προϋπολογισμός «κλειδί» για το μέλλον. Καραμανλής: «Ανηφορικός ο δρόμος, αλλά θα πετύχουμε το στόχο».

ΕΓΝΑΤΙΑ: Επικίνδυνη η παλαιά Εθνική Οδός. Τον κώδωνα του κινδύνου για το τμήμα Θεσσαλονίκης κρούουν επαγγελματίες οδηγοί και τοπικοί φορείς.

ΕΘΝΟΣ: Χειρότερα δεν γίνεται... Χάνουμε 645 εκατ. ευρώ μόνο με την αυξημένη παρακράτηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρίτη - Πέμπτη φασολάδα στην Ελλάδα. Προϋπολογισμός με αρχή για οκταετία σφιχτή για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες της Οικονομίας σύμφωνα με τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε τεντωμένο σχοινί ο Προϋπολογισμός 2006. Ομαδικότητα και αποφασιστικότητα ζήτησε ο Κ. Καραμανλής για την επίτευξη των στόχων του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αφετηρία εξόδου από το τούνελ. Καραμανλής: Ανηφορικός ο δρόμος αλλά θα τα καταφέρουμε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νηστεία και... προσευχή. Προϋπολογισμός: Και αύξηση φόρου 5 - 6% στα καύσιμα.

ΕΞΠΡΕΣ: Σε «ασυλία» οι δαπάνες, όλο το βάρος στα έσοδα. Έξοδο από την επιτήρηση για το υπερβολικό έλλειμμα επιχειρεί ο Προϋπολογισμός του 2006.

ΕΣΤΙΑ: Μείωσις φόρων από το 2007. Ρητές δεσμεύσεις στον Προϋπολογισμό 2006.

ESPRESSO: Το άγνωστο καταφύγιο της Ελένης (Μενεγάκη). Διαμέρισμα - ησυχαστήριο μακριά από το άγχος της Αθήνας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρυφοί φόροι και μέτρα. Επιπλέον έσοδα 3,48 δισ. ευρώ το 2006.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καθοριστική μάχη για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός. «Πειθαρχία και ομαδικότητα» ζήτησε από τους υπουργούς του ο κ. Κώστας Καραμανλής.

ΚΕΡΔΟΣ: Τι πιστώσεις δίνουν εμπόριο - βιομηχανία. Κερδισμένοι και χαμένοι από τον «κύκλο του χρήματος».

Ο ΛΟΓΟΣ: 3 στόχοι, 3 προβλήματα. Μείωση του ελλείμματος στο 2,6%, περιορισμός του δημόσιου χρέους.

METRO: Νέο πακέτο αυξήσεων. Έρχονται νέα τιμολόγια σε ταξί και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με ασάφειες στην αύξηση εσόδων ο Προϋπολογισμός. Προβλέπονται περικοπές στις επιστροφές ΦΠΑ το 2006.

ΤΑ ΝΕΑ: Έξτρα φόροι. Προϋπολογισμός με αλχημείες και λιτότητα.

Η ΝΙΚΗ: Λιτότητα διαρκείας. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της ΝΔ.

PRESS TIME: Μας δίνουν 10 ευρώ και μας παίρνουν 20. Προϋπολογισμός με αριθμητική του... Καραγκιόζη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η πρόταση του ΚΚΕ για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές: Αγωνιστική συνεργασία κατά της κοινής πολιτικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Στο... Σουδάν η λυματολάσπη, αντιδράσεις με ερωτηματικά. Ψυτάλλεια: Στην Αφρική μεταφέρεται η λυματολάσπη από άγνωστη εταιρία, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και με πλοίο σημαίας «Αγίου Βικεντίου». Αντιδρά η νομαρχία Πειραιά. Αναμένονται νέες απαντήσεις από την ΕΥΔΑΠ.

City Press: Σκληρή κόντρα για τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες για το λαό, αποδίδει όμως τις ευθύνες στα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

TRAFFIC NEWS: Σκοπιμότητες πίσω από την επίθεση στον Αλ. Λυκουρέζο. Ο συνεργάτης του, δικηγόρος Πέτρος Μαχάς, μιλάει στην «t».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προϋπολογισμός με... μποφόρ. Κανένας πρόσθετος φόρος.

Η ΧΩΡΑ: Δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς - συντάξεις. Σφίγγουν τα ζωνάρια περισσότερο.

Προϋπολογισμός 2006

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «διστακτικός εμφανίζεται ο Προϋπολογισμός του 2006, καθώς επιδιώκει τη δημοσιονομική προσαρμογή πρωτίστως, με αύξηση των εσόδων και όχι με περιστολή των κρατικών δαπανών».

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «πρόσθετους φόρους 3,2 δισ. ευρώ, στους οποίους περιλαμβάνεται και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τορπίλη στο κοινωνικό κράτος με περικοπές δαπανών, αυξήσεις - ψίχουλα σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και ανατιμήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «σε στενωπό διαρκούς λιτότητας βάζει την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας το αληθινό πρόσωπο της Δεξιάς, που επιμελώς προσπαθούσε να κρύβει όλο αυτό τον καιρό πίσω από ιδεολογήματα περί μεσαίου χώρου και επικοινωνιακά εφευρήματα περί ήπιας προσαρμογής».

Η PRESS TIME τονίζει ότι «τον πιο σκληρό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό των τελευταίων 10 χρόνων κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Παράλληλα, τα έσοδα βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα και ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή νέων φόρων. Κάποιοι, μάλιστα, τον χαρακτηρίζουν προϋπολογισμό με την αριθμητική του Καραγκιόζη».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά λόγω των τεραστίων ελλειμμάτων που άφησε πίσω του το καθεστώς Σημίτη. Πενιχρές αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, μεγαλύτερες οι φοροαπαλλαγές».

Η Traffic News προσθέτει ότι «γκρίνια μαθαίνω ότι έχουμε στο παρασκήνιο με τους υπουργούς να επιτίθενται στον Αλογοσκούφη γιατί δεν έδωσε ό,τι ζητούσαν. Μέχρι στιγμής πάντως ο Καραμανλής στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομίας, δίνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι «με φόντο τις θετικές εξελίξεις που συνιστούν η μείωση του ελλείμματος κατά 2% η αυξανόμενη ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, αλλά παράλληλα και κάποιες γκρίνιες υπουργών για περιορισμό κονδυλίων, έλαβε χθες ομόφωνη έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2006 που κατέθεσε λίγο μετά στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης».

Η City Press επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες για το λαό, αποδίδει όμως τις ευθύνες στα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τον αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνουν πιο δύσκολα τα οικογενειακά οικονομικά για τους περισσότερους πολίτες. Πρακτικά αδύνατη πλέον η εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Πιέσεις δέχεται ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Διαβεβαιώσεις Λιάπη ότι η εξυγίανση στις αστικές συγκοινωνίες δεν θα γίνει σε βάρος των μη προνομιούχων».

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι «φτωχότεροι γίνονται οι Έλληνες με τον προϋπολογισμό του 2006 που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας χθες το βράδυ στη Βουλή. Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων (20% τα προσεχή τέσσερα έτη), επιβαρύνσεις στη φορολογία των εισοδημάτων και περικοπές αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ προανήγγειλε το δεύτερο κύμα των αλλαγών στις ΔΕΚΟ που φέρνει αυξήσεις τιμολογίων».

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι «ο προϋπολογισμός του 2006 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα έχει αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι «λιτότητα στο κράτος, τόνωση εσόδων, λεγογισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση του αφορολογήτου ορίου για την πρώτη κατοικία και τις λοιπές κατηγορίες μεταβιβάσεων ακινήτων από το 2006 προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ «κρίσιμος ο Προϋπολογισμός του 2006 αλλά όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η ομαλή εκτέλεσή του θα σηματοδοτήσει την οριστική απαλλαγή της οικονομίας από τις αδυναμίες του παρελθόντος. Αυστηρή η εισοδηματική πολιτική, έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της κρατικής σπατάλης, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «ασφυξία για μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια, περικοπές στα δημόσια έργα, επιπλέον φόρους 3,5 δισ. ευρώ και έκτακτα και μη φορολογικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε, για πρώτη φορά, αργά το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «ομαδικότητα και πειθαρχία ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε για να εγκρίνει την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, στη Βουλή των Ελλήνων. Απευθύνοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μάχη του προϋπολογισμού απαιτεί αποφασιστικότητα, τόλμη, δυναμισμό, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι όλα τα υπουργεία έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις στην τήρηση του προϋπολογισμού, καθώς και στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «σαρακοστή διάρκειας ενός έτους μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση, με τον προϋπολογισμό του 2006 που κατέθεσε στη Βουλή χθες. Η νέα χρονιά λιτότητας φέρνει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού σε μισθούς (2,5 - 2,75%) και συντάξεις (2,75 - 3%), κόψιμο 2% των υπερωριών, αυξήσεις 5 - 6% στον φόρο πετρελαίου και περικοπές στα δημόσια έργα με κονδύλια στα επίπεδα του 1997 - μόλις 4,3% του ΑΕΠ».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «παλεύοντας με τα κύματα, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, κατατέθηκε χθες το απόγευμα στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2006, ο πιο κρίσιμος μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ εδώ και πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι το μήνυμα και του προϋπολογισμού του 2006, ο οποίος κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος μέχρι και το 2008. Η δήλωση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις τόσο των μισθωτών όσο και των συνταξιούχων που βλέπουν πλέον...Τρίτη - Πέμπτη φασολάδα στην Ελλάδα...».

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι «ο Προϋπολογισμός 2006, που κατετέθη χθες στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, ήταν κατά το μάλλον ή ήττον γνωστός. Οι διαφοροποιήσεις των μεγεθών του από το προ μηνός δημοσιοποιηθέν προσχέδιο είναι ελάχιστες. Εφ' ώ και διερωτάται κανείς τι νόημα έχει να τυπώνεται κάθε χρόνο και προσχέδιο, πρακτική που καθιερώθηκε μόλις την τελευταία τετραετία».

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι «τρεις είναι οι άμεσοι στόχοι και τρία τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2006 που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, στους άμεσους στόχους του για το 2006 περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους και η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι «το μυστικού του φετινού προϋπολογισμού βρίσκεται στη σελίδα 83 της εισηγητικής έκθεσης και πιο συγκεκριμένα στον πίνακα Δαπάνες κατά λειτουργική ταξινόμηση. Τι προκύπτει από αυτόν; Μα, ότι το 16,4% των δαπανών του προορίζεται για την πληρωμή τόκων που αφορούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Πέρσι, γνωρίζεται πόσα λεφτά πληρώναμε για τόκους; Το 17,7% των δαπανών του προϋπολογισμού».

ΠΑΣΟΚ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι «αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για να ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε σε όλους, ότι η ανανέωση είναι μία ανοιχτή διαδικασία που θα προχωρήσει όπως και η ανασυγκρότηση του κόμματος».

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ «απέναντί του βρήκε χθες τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ο Γιώργος Παπανδρέου για τις διακηρύξεις του περί ανανέωσης, που έχουν τραυματίσει (και αποπροσανατολίσει) βαθύτατα το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης (σε έντονο ύφος ο τελευταίος) αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των λεγομένων του, δίνοντας έτσι και το στίγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας

Το γερμανικό κοινοβούλιο εξέλεξε την επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, στο αξίωμα του καγκελάριου της χώρας. Η Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Γερμανίας.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ είναι η πρώτη ηγέτης που προέρχεται από την ανατολική Γερμανία, η οποία βρισκόταν υπό κομμουνιστικό καθεστώς μέχρι το 1989.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα ηγηθεί ενός συνασπισμού με το πρώην κυβερνών κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο συνασπισμός των δύο κομμάτων αποφασίστηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες τα δύο κόμματα είχαν μία απειροελάχιστη διαφορά μεταξύ τους.

Ο ίδιος ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έσπευσε να συγχαρεί την Άνγκελα Μέρκελ μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Στη Μπούντεσταγκ, 397 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της, αλλά 51 μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού ψήφισαν εναντίον της.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο τονίζει ότι αυτό αποτελεί μία ένδειξη για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Άνγκελα Μέρκελ στο μέλλον.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η στάση της κ. Μέρκελ είναι πιο φιλοαμερικανική από εκείνη του προκατόχου της στο αξίωμα του καγκελαρίου, του σοσιαλδημοκράτη, Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαρόν σαρώνει το πολιτικό σκηνικό

Η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για ρήξη με το Λικούντ και ίδρυση νέου κόμματος σχολιάζεται από το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (FRANKFURTER RUNDSCHAU) χαρακτηρίζει «προσωπικό πραξικόπημα» την απόφαση του Αριέλ Σαρόν να επιδιώξει τη διάλυση της ισραηλινής Βουλής - της Κνεσέτ, και την διενέργεια πρόωρων εκλογών μετά την αποχώρησή του από το Λικούντ.

«Με αυτό το δραματικό βήμα ο Σαρόν συγκλόνισε τον πυρήνα της ισραηλινής πολιτικής σκηνής. Τώρα πλέον είναι πιθανόν οι ιδεολογίες του Λικούντ που αποτέλεσαν τροχοπέδη στη διαδικασία αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας να δοκιμαστούν στις κάλπες» γράφει.

»Στην άλλη πλευρά το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του νέου αρχηγού του, Αμίρ Πέρετζ, προτείνει μια ξεκάθαρη εναλλακτική λύση της αριστερής πτέρυγας. Και στο μέσο δημιουργείται αρκετός χώρος για να χωρέσει το πολιτικό εκτόπισμα του Σαρόν» συμπεραίνει η εφημερίδα.

«Βαρέθηκε να πολεμά κατά πάντων»

«Παραίτηση, εκλογές και ένα νέο κόμμα: Το στοίχημα του Σαρόν» είναι ο κύριος τίτλος στην παρισινή Λε Μοντ (LE MONDE).

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Σαρόν στηρίζεται στην υψηλή του απήχηση για να θέσει τέρμα στο δίπολο Εργατικών Λικούντ. Αλλά αυτή η ρήξη εγκυμονεί κινδύνους και για τον ίδιο.

«Ο Σαρόν θα αντιμετωπίσει πολλά και διάφορα προβλήματα προεκλογικά, αλλά κι αν επιζήσει μετεκλογικά ο ίδιος και το νέο του κόμμα. Δεν έχει πολύ χρόνο για να επιβάλει το νέο του κόμμα και θα έχει δυσκολίες στο να πείσει τους βαρόνους του Λικούντ και ορισμένους Εργατικούς να αυτομολήσουν από το πολιτικό τους στρατόπεδο».επισημαίνει η Λε Μοντ.

Η Λε Φιγκαρό (LE FIGARO) πιστεύει ότι ο Σαρόν προκάλεσε έκρηξη τεραστίου μεγέθους, ποντάροντας στην απόσχιση».

«Έχοντας βαρεθεί τις ατέλειωτες αντιδικίες με τους αντάρτες του Λικούντ, έκλεισε με πάταγο την πόρτα στη μεγάλη παράταξη της ισραηλινής Δεξιάς» γράφει, προβλέποντας ότι η κίνησή του αποτελεί επανάσταση για το ισραηλινό πολιτικό γίγνεσθαι.

Ρεαλιστής μέχρι κεραίας

Στη Λιουμπλιάνα η εφημερίδα Ντέλο (DELO) χαρακτηρίζει την κίνηση Σαρόν «όχι αναπάντεχη, αλλά ενδιαφέρουσα».

«Αυτός ο επαΐων των πολιτικών ελιγμών δεν είναι ιδεολόγος αλλά ειδικός στην τακτική, έχοντας ως στενότερό του σύμμαχο την πυγμή και τον έλεγχο και όχι το συμβιβασμό» αναφέρει η σλοβένικη εφημερίδα, προβλέποντας ότι αρχίζει η πιο βρώμικη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία του Ισραήλ».

Η Μλάντα Φρόντα Ντνές (MLADA FRONTA DNES) της Πράγας χαρακτηρίζει τον Αριέλ Σαρόν «όχι μόνο έναν γεννημένο στρατιώτη αλλά και πανέξυπνο πολιτικό που στήνοντας ένα κεντρώο πόλο - γίγαντα θα προσελκύσει υποστηρικτές από αμφότερα τα στρατόπεδα.

«Εάν επιτύχει θα πρέπει να πάρει μετάλλιο ανδρείας, αριστείο διορατικότητας και ας είμαστε αισιόδοξοι ακόμα κι ένα βραβείο Νόμπελ σε περίπτωση ειρήνευσης στην περιοχή» συμπεραίνει η τσεχική εφημερίδα.

Τέλος η ουγγρική Νεπζαμπαντζάγκ (NEPSZABADSAG) ερμηνεύει την αλλαγή στάσης του Σαρόν με βάση την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή.

«Το Ισραήλ είναι πολύ σημαντικό για την στρατηγική αυτή αλλά αυτό που διακυβεύεται εν προκειμένω είναι κάτι πιο μείζον: η δημοκρατική ειρήνευση του αραβικού κόσμου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη διευθέτηση του Μεσανατολικού μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 05:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αδιέξοδο βρετανικής κατασκευής

Τα πυρά των κοινοτικών ομολόγων του συγκέντρωσε ο Τζακ Στρο

Οργή και απογοήτευση εξέφρασαν υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για τη στάση της βρετανικής προεδρίας στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Μετά την πρώτη ημέρα της συνάντησης υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του έφθασαν σχεδόν να ικετεύουν τον Τζακ Στρο προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ώστε να μειωθούν οι ετήσιες επιστροφές κονδυλίων προς τη Βρετανία, που φθάνουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της η Βρετανία δέχεται να συζητηθεί το θέμα της επιστροφής κοινοτικών εισφορών μόνο εάν συνδυαστεί με ριζική περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο κ. Στρο είπε ότι η Βρετανία θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επταετία 2007 - 2013 στις αρχές Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα πριν την κοινοτική διάσκεψη κορυφής.

Αλλά παρά τις βρετανικές διαβεβαιώσεις, το κλίμα στη υπουργική σύνοδο ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για την προεδρία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Ντιόγο Φρέιταζ ντο Αμαράλ:

«Το συμπέρασμα μου, έχοντας ακούσει τους 25 υπουργούς Εξωτερικών και την Κομισιόν είναι ότι μόνο ως εκ θαύματος θα καταλήξουμε σε συμφωνία το Δεκέμβριο» είπε.

Και συνέχισε: «Την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρει η βρετανική προεδρία, η οποία αν και γνώριζε πόσο δύσκολο είναι το θέμα και πόσο αναγκαίος είναι ο συμβιβασμός, εντούτοις δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό στους πέντε πρώτους από τους έξι μήνες που είχε στη διάθεσή της για να διευθετηθεί το θέμα».


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 05:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Πείτε μας τι συμβαίνει»

Το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν στην Ευρώπη φυλακές κατά το «πρότυπο» του Γουαντάναμο

Ευρύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των καταγγελιών για τη δράση της ΣΙΑ σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου εικάζεται ότι κρατούνται ύποπτοι για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Περ Στιγκ Μέλερ, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η αμερικανική υπηρεσία χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να μεταφέρει υπόπτους σε μυστικά κέντρα κράτησης και βασανισμού.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Μέλερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένες από τις φήμες που κυκλοφορούν.

«Λέμε στους Αμερικανούς, πολλές χώρες έχουν κατονομαστεί σε σχέση με τις πτήσεις αυτές, και μαντεύουμε ότι υπάρχουν και πολλές άλλες σε σχέση με τις φυλακές της CIA στην Ευρώπη. Έτσι λοιπόν θέλουμε να μας πείτε κάτι», υπογράμμισε ο κ. Μέλερ.

Και συνέχισε: «Η γενική επιθυμία στους κόλπους της ΕΕ είναι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση αυτή που έχει αναφερθεί σε όλες τις εφημερίδες, ενώ κανένας από εμάς τους υπουργούς δεν γνωρίζει τίποτα για το όλο ζήτημα».

Τόνισε δε ότι οι κοινοτικοί υπουργοί απαιτούν να δώσει η Ουάσινγκτον εξηγήσεις, αλλά δεν εξέδωσαν επίσημο ανακοινωθέν λόγω έλλειψης στοιχείων.

Έτσι, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, επιφορτίσθηκε να ζητήσει εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για την υπόθεση.

Ταυτόχρονα το Συμβούλιο της Ευρώπης διεξάγει έρευνες μετά τις καταγγελίες ότι ορισμένες από τις μυστικές φυλακές της ΣΙΑ βρίσκονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 03:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ασπίδα κατά της γρίπης και... λάφυρα πολέμου

Η εξάντληση των αποθεμάτων του εμβολίου κατά της γρίπης λόγω πανικού από τον ιό των πουλερικών και τα σχέδια των πολυεθνικών πετρελαίου για το Ιράκ σχολιάζονται στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

«Ο πανικός της γρίπης οδηγεί σε διανομή εμβολίων με δελτίο» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) που επισημαίνει ότι η αυξημένη ζήτηση μετά την έλευση της γρίπης των πουλερικών στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν τα αποθέματα εμβολίων στη Βρετανία, σε τέτοιο βαθμό που δεν θα είναι δυνατόν να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Οι υγειονομικές αρχές έφθασαν στο σημείο να εκδώσουν εγκύκλιο με την οποία ζητούν από τους οικογενειακούς γιατρούς να εμβολιάζουν μόνο τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που έχουν χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, γράφει η Γκάρντιαν.

Στη Βρετανία το φθινόπωρο συνολικά 14 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου εξαντλήθηκαν και ήδη χρησιμοποιούνται εμβόλια από τα αποθέματα εκτάκτου ανάγκης, σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Υπουργικές ευθύνες

Με το ίδιο θέμα ασχολούνται πρωτοσέλιδα και οι Τάιμς (The Times) υπό τον τίτλο «Τελείωσαν οι αντιγριπικές ενέσεις».

«Η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρότατη έλλειψη σε εμβόλια κατά της γρίπηςούτε ένας μήνας δεν έχει παρέλθει από τότε που η υπουργός Υγείας, Πατρίσια Χιούιτ διαβεβαίωνε τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ώστε να καλυφθούν όλοι αυτοί που έχουν ανάγκη εμβολιασμού».

»Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες το υπουργείο Υγείας μας διαβεβαίωνε ότι τα 11 εκατομμύρια ηλικιωμένων Βρετανών που έχουν ανάγκη εμβολίου καλύπτονται, αλλά χθες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες περί εξάντλησης των αποθεμάτων» υπογραμμίζει η λονδρέζικη εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) επίσης επιλέγει για πρώτο θέμα την είδηση με τίτλο: «Προειδοποίηση στους γιατρούς καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας στερεύει από αντιγριπικό εμβόλιο».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα και ότι τα κρούσματα εποχιακής γρίπης αυξάνονται κατακόρυφα τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

«Σε λίγες ημέρες δεν θα έχουμε αποθέματα εκτάκτου ανάγκης» δηλώνει ο επικεφαλής της διεύθυνσης Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας, Ντέιβιντ Σάλσμπουρι.

«Τα λάφυρα του πολέμου»

Με τον τίτλο αυτό η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) σημειώνει ότι οι Ιρακινοί κινδυνεύουν να χάσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πιέζουν για την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών από εταιρείες δυτικών χωρών, βάσει αποικιοκρατικών συμβάσεων, όπως διαπιστώνει έκθεση οργανώσεων ανθρωπιστικής αρωγής.

Η έκθεση αυτή αναφέρει επίσης ότι μνημόνιο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που έχει συνταχθεί από το περασμένο καλοκαίρι αναφέρει πως η κυβέρνηση της Βαγδάτης λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης δεν μπορεί να διαθέσει κονδύλια για την αποκατάσταση του δικτύου άντλησης και μεταφοράς πετρελαίου, οπότε πρέπει να έλθει σε συνεννόηση με τις πολυεθνικές εταιρείες ώστε αυτές έναντι ανταλλάγματος φυσικά να χρηματοδοτήσουν τα σχετικά προγράμματα.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το νέο ιρακινό Σύνταγμα που καταρτίζεται ουσιαστικά από συμβούλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρειν Όφις εγγυάται μέσω των περιβόητων «Συμφωνιών Διανομής της Παραγωγής» (Production Sharing Agreements) τη διαχείριση μεγάλων πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2005 - 05:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρόν: Να γιατί φτιάχνω νέο κόμμα

Ο ιδρυτής του Λικούντ αποφάσισε να το εγκαταλείψει προκαλώντας πολιτικό σεισμό

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εξήγησε γιατί αποφάσισε να εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα Λικούντ και να ιδρύσει ένα νέο κεντρώο πολιτικό σχηματισμό, με τον οποίο θα διεκδικήσει την εξουσία στις επερχόμενες εκλογές.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Σαρόν είπε ότι η παραμονή του στο Λικούντ θα τον υποχρέωνε να σπαταλά χρόνο σε εσωκομματικές αντιδικίες αντί να εργάζεται για το συμφέρον του ισραηλινού έθνους.

Και δεσμεύθηκε ότι το νέο κόμμα του - που θα ονομαστεί Κόμμα Εθνικής Ευθύνης - θα αδράξει την ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να συνεργαστεί αρμονικά με τους Παλαιστίνιους στα πλαίσια του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου - γνωστού και ως οδικός χάρτης.

Πάντως ο Αριέλ Σαρόν απέκλεισε την περαιτέρω αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και επανέλαβε ότι θα επιδιώξει τον αφοπλισμό των μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαρόν έδωσε έμφαση σε κοινωνικά θέματα, υποσχόμενος ότι θα αντιμετωπίσει τη δεινή οικονομική κατάσταση αποκαθιστώντας την ευημερία στο Ισραήλ.

Από τους 40 βουλευτές που διαθέτει το κυβερνών κόμμα στο ισραηλινό κοινοβούλιο 14 μέχρι στιγμής δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στο πολιτικό εγχείρημα του Αριέλ Σαρόν.

Ανάμεσά τους βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ και τρεις υπουργοί.

Το κόμμα Λικούντ ανακοίνωσε ότι θα δράσει άμεσα ώστε να εκλέξει νέο αρχηγό.

Ήδη ο πρώην πρωθυπουργός, Μπινιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ, άφησαν να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιοι.

Συγκρούσεις στο «τριεθνές»

Στο μεταξύ ένδεκα ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν αργά το βράδυ από οβίδες που εξαπέλυσε η οργάνωση Χεζμπολάχ στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η διαφιλονικούμενη περιοχή των αγροκτημάτων της Σεμπάα, στη μεθόριο μεταξύ Λιβάνου, Ισραήλ και Συρίας, την οποία κατέχει το Ισραήλ έγινε το απόγευμα θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ μαχητών της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.