Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-16

  1. «Το μεγάλο λευκό ψέμα»
  2. «Ιντιφάντα» γαλλικού τύπου
  3. Χρήση λευκού φωσφόρου στο Ιράκ
  4. Στόχος τρομοκρατών η Βρετανία
  5. Εκκλήσεις του Ανάν για το τεχνολογικό χάσμα
  6. H ασθένεια των πτηνών σε ανθρώπους
  7. Εκρηκτική η κατάσταση στην Τουρκία
  8. Σημαντική τροποποίηση του ιταλικού συντάγματος
  9. Εκρηκτική η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία
  10. Νέα αρχή για ΠΑΣΟΚ και Ολυμπιακή
  11. Έρευνα για τα βασανιστήρια στο Ιράκ
  12. Η αμφισβήτηση στην εξουσία
  13. Η αμφισβήτηση στην εξουσία
  14. Έρευνα για τα βασανιστήρια στο Ιράκ
  15. Τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις στη ΝΑ Τουρκία
  16. Η αμφισβήτηση στην εξουσία

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 02:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Το μεγάλο λευκό ψέμα»

Το ενδεχόμενο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ να έχουν παραβιάσει θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες για τη χρήση όπλων είναι πλέον πολύ πιθανό, εκτιμά η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφερόμενη στην παραδοχή από το Λευκό Οίκο της χρήσης λευκού φωσφόρου ως εμπρηστικού όπλου στη μάχη για την κατάληψη της Φαλούτζα.

Στο ρεπορτάζ της υπό τον τίτλο «Το μεγάλο λευκό ψέμα», η εφημερίδα τονίζει ότι η ιρακινή κυβέρνηση αποστέλλει επιθεωρητές στη Φαλούτζα για να ερευνήσουν κατά πόσο ο λευκός φώσφορος που χρησιμοποιήθηκε ευθύνεται για το θάνατο αμάχων.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η πίεση εντείνεται και προς τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Άμυνας, Τζον Ριντ δέχεται καταιγισμό υποδείξεων για την έναρξη έρευνας ώστε να διαπιστωθεί εάν και οι βρετανικές δυνάμεις έκαναν χρήση της ουσίας στο Ιράκ, καθώς και εάν η Βρετανία γνώριζε για τη χρήση της από τους Αμερικανούς.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το κύριο άρθρο της Ιντιπέντεντ, το οποίο αναφερόμενο στην κυβέρνηση Μπους σημειώνει την «πικρή γεύση» που αφήνει μια κυβέρνηση, η τακτική της οποίας είναι αρχικά να διαψεύδει τις σε βάρος της κατηγορίες και μετά να τις παραδέχεται, αν κάποιος ανακαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Ο πρόεδρος Μπους προδίδει τις θεμελιώδεις αξίες του έθνους του» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου, που προσθέτει ότι μαζί με το διασυρμό του ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών, καταρρακώνεται και η φήμη της συμμάχου Βρετανίας.

«Ο κ. Μπλερ προκαλούσε τους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ ρωτώντας τους κατά πόσο η χώρα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν παρέμενε στην εξουσία ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αναλογιζόμενοι όσα πλέον γνωρίζουμε, σίγουρα είναι εύλογο να ρωτήσει κανείς κατά πόσο το Ιράκ θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση με το Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία», καταλήγει η εφημερίδα.

Συντάξεις, σχίσμα και σύζυγος πρωθυπουργού

Στον άξονα των μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών απολαβών με αντάλλαγμα την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κινούνται οι προτάσεις που θα καταθέσει στη βρετανική κυβέρνηση η αρμόδια επιτροπή, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιτροπή που συστάθηκε υπό το λόρδο Τέρνερ προσανατολίζεται στο να υποδείξει ως κατάλληλο όριο συνταξιοδότησης τα 67 χρόνια, σε σύγκριση με το ισχύον όριο των 65 ετών.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επιλέγει ως κύριο θέμα τις έριδες που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της Αγγλικανικής Εκκλησίας, οι οποίες απειλούν ακόμα και την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι, Ρόουαν Γουίλιαμς.

Ο προκαθήμενος της τρίτης σε αριθμό πιστών χριστιανικής εκκλησίας (77 εκατομμύρια πιστοί) δέχθηκε τα πυρά 17 εκ των 38 συνολικά αγγλικανών αρχιεπισκόπων, με αφορμή την «ανοχή» που έχει επιδείξει στο θέμα των δεδηλωμένων ομοφυλόφιλων επισκόπων.

Με επιστολή τους στο πλαίσιο της Συνόδου της Αγγλικανικής Εκκλησίας, οι 17 αρχιεπίσκοποι αμφισβητούν ανοιχτά την ικανότητα λήψης σωστών αποφάσεων του αρχιεπισκόπου Γουίλιαμς.

Η εφημερίδα κάνει μάλιστα λόγο για απειλή σχίσματος.

Με τη σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Σερί, ασχολείται η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Μπλερ παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι η σύζυγός του «βγάζει χρήματα» εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της.

Τα έσοδά αυτά προέρχονται από πηγές όπως η έκδοση βιβλίων της και οι ομιλίες της σε διάφορες εκδηλώσεις.

Οι Τάιμς (The Times), τέλος, προειδοποιούν τουλάχιστον 100 χιλιάδες οδηγούς στη Βρετανία που δεν έχουν πληρώσει τουλάχιστον τρία πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για παράνομη στάθμευση, να είναι έτοιμοι για τη λήψη μέτρων εναντίον τους από την τροχαία.

Με όπλο μια νέα βάση δεδομένων στην αρμόδια υπηρεσία, οι οδηγοί που έχουν παρανομήσει θα μπορούν να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας βρίσκονται.

Ως πρώτο μέτρο, η τροχαία θα μπορεί να «σηκώνει» το αυτοκίνητο όπου και αν αυτό εντοπίζεται.

Τα «σύγχρονα ερείπια» της Ελλάδας

Στην κατάσταση που επικρατεί στο πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου και την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να επιληφθεί της αποκατάστασης των πρώην ανακτόρων, αναφέρονται σε ρεπορτάζ τους από την Αθήνα οι Τάιμς.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής στην Αθήνα, Τζον Καρ, «ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε βιαστικά μέσα στη νύχτα με την οικογένειά του το 1967, αφού ο ελληνικός λαός αγνόησε την έκκλησή του για εξέγερση ενάντια στη στρατιωτική χούντα, αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντά του».

Μετά από 40 χρόνια εγκατάλειψης, λεηλασιών και βανδαλισμών, προσθέτει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί στην καταγραφή των αντικειμένων που υπάρχουν στα πρώην ανάκτορα και τους βοηθητικούς χώρους του κτήματος.


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005 - 03:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιντιφάντα» γαλλικού τύπου

Η περιοδική γαλλική έκδοση Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur) εξετάζει την κάλυψη της πρόσφατης κρίσης στη χώρα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Υπερβολικοί τίτλοι όπως Εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία ή Γαλλική ιντιφάντα και τηλεοπτικά πλάνα στο CNN να θυμίζουν Ιράκ», γράφει το περιοδικό, «επιτρέπουν τον καταλογισμό χονδροειδούς δραματοποίησης, μνησικακίας ή εκδικητικού ζήλου, αν και η αφορμή όντως υφίσταται».

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκφράστηκε μια ηθικολογικού τύπου υπεροψία, ιδίως από τους Αγγλοσάξονες και ειδικά από τους Βρετανούς, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν ότι το γαλλικό μοντέλο κοινωνικής ενσωμάτωσης δεν είναι καλύτερο από το δικό τους», συνεχίζει το γαλλικό έντυπο για να προσθέσει δηκτικά:

«Τουλάχιστον όμως η Γαλλία δεν έχει υιοθετήσει το είδος των αντιτρομοκρατικών μέτρων που μάταια πασχίζει να περάσει από το Κοινοβούλιό του ο Τόνι Μπλερ, τα οποία θα έκαναν το Νικολά Σαρκοζί να πρασινίσει από τη ζήλια του».

Το σχετικό άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο δεν έχει αποτύχει. Έχει επιτύχει σε όσους τομείς έχει εφαρμοστεί σωστά.

«Προάστια: η μέθοδος Σαρκοζί εγκρίνεται από το λαό» γράφει η Φιγκαρό (Le Figaro).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημοτικότητα του υπουργού Εσωτερικών έχει αυξηθεί κατά περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες., λόγω της σκληρής στάσης που τήρησε έναντι των ταραξιών.

Οι ΗΠΑ κυβερνούν το διαδίκτυο

«Ιστορικά, το ίντερνετ ήταν αμερικανική ανακάλυψη», γράφει η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) αναφερόμενη στις διαβουλεύσεις για τον έλεγχο του διαδικτύου στη διεθνή διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας που διεξάγεται στην Τυνησία.

Ο ρόλος του ίντερνετ είναι πλέον και πολιτικός, εκτιμά η εφημερίδα, και στο πλαίσιο αυτό είναι κατανοητό γιατί οι ΗΠΑ δε θέλουν να μοιραστούν τον έλεγχό του.

Το επιχείρημα της Ουάσινγκτον ότι μη δημοκρατικές χώρες μπορεί σε διαφορετική περίπτωση να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του ίντερνετ, κρίνεται ως ισχυρό από τη γαλλική εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς (El Paίs) εκτιμά ότι η διάσκεψη της Τυνησίας απέφυγε έξυπνα τη συζήτηση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να ελέγχει το ίντερνετ, μια συζήτηση που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδικίες.

Η εφημερίδα εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων ελέγχου του διαδικτύου στη διεθνή κοινότητα, το γεγονός ότι πολλές χώρες επιδιώκουν να επεμβαίνουν στο περιεχόμενο.

«Αν αναλογιστούμε ότι αυτό επιδιώκεται από μη δημοκρατικά καθεστώτα, τότε καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για σαφή απειλή κατά της ελευθερίας», καταλήγει η εφημερίδα.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Χρήση λευκού φωσφόρου στο Ιράκ

Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε ως εμπρηστικό όπλο στη Φαλούτζα

Ιρακινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετέβη στη Φαλούτζα για να διερευνήσει τις καταγγελίες ότι χρησιμοποιήθηκε λευκός φώσφορος κατά τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ναρμίν Ουτμάν, υπογράμμισε ότι το προσωπικό της θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της ουσίας αυτής στους πολίτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχτηκαν τελικά ότι χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο στη Φαλούτζα πέρυσι, ενώ μέχρι προσφάτως διέψευδαν τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Η ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, αλλά δεν είναι παράνομη και δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των χημικών όπλων.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Κάρολαϊν Χόλεϊ, αναφέρει ότι θα περάσει αρκετός καιρός πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της ιρακινής ομάδας.

Η χρήση λευκού φωσφόρου ως εμπρηστικού όπλου έγινε κατά την επιχείρηση κατάληψης της Φαλούτζα στο Ιράκ, πριν από ένα χρόνο.

Σε παλαιότερη αναφορά ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει ότι η ουσία είχε χρησιμοποιηθεί για φωτισμό του πεδίου της μάχης ή για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού.

Η αποκάλυψη για χρήση λευκού φωσφόρου εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο οι θάνατοι αμάχων στη Φαλούτζα μπορεί να οφείλονται σε αυτήν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC.

Η ιταλική τηλεόραση υποστήριξε σε ντοκιμαντέρ της την περασμένη εβδομάδα ότι ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε κατά αμάχων, επικαλούμενη μαρτυρίες όπως αυτή του Αμερικανού στρατιώτη, Τζεφ Ένγκλχαρτ:

«Όταν ακούγαμε από τον ασύρματο την επίθεση, ξέραμε ότι ο λευκός φώσφορος θα διαλυόταν σε ένα σύννεφο και όταν θα έκανε επαφή με το δέρμα θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη, βαθιά εγκαύματα μέχρι το κόκκαλο».

»Αν το ανέπνεες θα φούσκωνε τους πνεύμονες σου και το λαιμό σου μέχρι που θα πέθαινες από ασφυξία και μετά θα σε έκαιγε από μέσα», δήλωσε στη ΡΑΙ ο Αμερικανός στρατιώτης.

Το ντοκιμαντέρ οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος τρομοκρατών η Βρετανία

Επρόκειτο για τις πρώτες επίσημες δηλώσεις του σερ Ίαν Μπλερ μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου Μπλερ

Ο πλέον υψηλόβαθμος αστυνομικός της Βρετανίας προειδοποίησε ότι η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί στόχο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι είναι μεγάλες οι προκλήσεις για τη βρετανική αστυνομία.

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ, υπογράμμισε ότι όλες οι κοινότητες στη Βρετανία μπορεί να γίνουν στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται αδιακρίτως.

Η βρετανική αστυνομία δέχθηκε πολλά εγκώμια για τις συλλήψεις που έγιναν μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο, αλλά ταυτόχρονα καταρρακώθηκε κιόλας μετά τη δολοφονία του αθώου Βραζιλιάνου Ζαν Σαρλς Ντε Μενέζες, σύμφωνα με τον σερ Ίαν Μπλερ.

Ο σερ Ίαν Μπλερ προέβη στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Μπλερ να περάσει το νομοσχέδιο που ήθελε την κράτηση υπόπτων μέχρι και 90 μέρες, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

«Το μέλλον είναι σκοτεινό. Οι τρομοκράτες επιθυμούν να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα και πραγματοποιούν επιθέσεις αδιακρίτως», είπε ο σερ Ίαν Μπλερ.

Ταυτόχρονα τόνισε πως όλες οι κοινότητες κινδυνεύουν και ότι καμία δεν πρέπει να επαναπαύεται.

«Η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να θεωρεί τη Βρετανία έναν από τους σημαντικότερους στόχους της. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα», συνέχισε.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 18:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκλήσεις του Ανάν για το τεχνολογικό χάσμα

Σε πολλές χώρες, όπως τη Σενεγάλη, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε εκκλήσεις να μειωθεί το τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, κατά τη διάσκεψη για την τεχνολογία στην Τυνησία.

Κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο κ. Ανάν είπε ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος οφείλει να επιδείξει την πολιτική βούληση για να γεφυρωθεί το χάσμα.

Κατά τη διάσκεψη στην Τυνησία, αποφασίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους την τεχνολογία του Ίντερνετ.

Στη μεγαλύτερη διάσκεψη για την τεχνολογία και την κοινωνία της πληροφόρησης συμμετείχαν 170 χώρες με περισσότερους από 20.000 αντιπροσώπους.

Σκοπός της συνάντησης είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία των επικοινωνιών για να αναπτυχθούν ορισμένα από τα φτωχά κράτη του κόσμου.

Ένας από τους βασικότερους στόχους είναι να συνδεθούν όλα τα χωριά του κόσμου στο Ίντερνετ μέχρι το 2015.

Αυτή την περίοδο, σε όλο τον κόσμο, μόνο το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 62% στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 14:44 (Ώρα Λονδίνου)

H ασθένεια των πτηνών σε ανθρώπους

Στη χώρα έχουν ήδη σημειωθεί αρκετά κρούσματα της ασθένειας σε κοτόπουλα

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι καταγράφηκαν στο έδαφός της τα δύο πρώτα κρούσματα της ασθένειας των πτηνών σε ανθρώπους, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.

Στη χώρα εντοπίστηκε ο θανατηφόρος για τους ανθρώπους τύπος της ασθένειας των πτηνών, H5N1.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας τόνισε ότι καταγράφηκαν δύο κρούσματα, ένα στην κεντρική επαρχία Χουνάν και ένα στην ανατολική επαρχία Ανουί.

Το ανακοινωθέν του υπουργείου Υγείας της χώρας δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Η Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέταζαν την περίπτωση ενός κοριτσιού που πέθανε τον περασμένο μήνα στην επαρχία Χουνάν, έπειτα από την εκδήλωση ορισμένων κρουσμάτων της ασθένειας των πτηνών.

Ωστόσο, η περίπτωση δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι σχετιζόταν με την ασθένεια των πτηνών.

Ο αδελφός του κοριτσιού που πέθανε αρρώστησε επίσης, αλλά από τότε έχει αναρρώσει.

Στην Κίνα σημειώθηκαν 11 κρούσματα του θανατηφόρου τύπου H5N1 σε πτηνά τον περασμένο μήνα.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρηκτική η κατάσταση στην Τουρκία

Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

3 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας την Τρίτη

Σε μείζονα πολιτική κρίση απειλεί να μετατραπεί η υπόθεση του Σεμντιλί των καταγγελιών δηλαδή ότι μέλη των τουρκικών αρχών ασφαλείας πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες στη συνέχεια αποδίδονταν στο PKK.

Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη ανώτατων υπουργών με επίκεντρο τις ταραχές που σημειώνονται στη νοτιοανατολική Τουρκία ύστερα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Στην πόλη Χάκαρι σημειώθηκαν και σήμερα συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Χτες στην πόλη Γιουκσέκοβα σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και αληθινά πυρά. Η περιοχή ελέγχεται τώρα από ισχυρότατες δυνάμεις του στρατού και της στρατοχωροφυλακής.

Εν τω μεταξύ τουρκικές εφημερίδες φέρνουν στο φως νέες καταγγελίες για την εμπλοκή των αρχών ασφαλείας και σε παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και ομαδικές εκτελέσεις. Αναφέρονται μάλιστα σε συγκεκριμένα περιστατικά όπου οι φερόμενοι ως δράστες των επιθέσεων αφέθησαν ελεύθεροι από τις αρχές.

Κορυφαίοι αναλυτές όπως ο Μουράτ Γιετκίν της εφημερίδας Ραντικάλ αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση Ερντογάν ελέγχει πλήρως τον κρατικό μηχανισμό δεδομένου ότι η στρατοχωροφυλακή, που κατηγορείται για τις επιθέσεις, υπάγεται στο υπουργείο εσωτερικών.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και στην Τουρκία η απόφαση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό ομόλογό του Φογκ Ράσμουσεν επειδή θα παρευρισκόταν και ένας Κούρδος δημοσιογράφος από το κανάλι Roj TV. Η εφημερίδα Ζαμάν υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν έχει τη στήριξη του Γενικού Επιτελείου για την απόφασή του. Πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε εκ νέου τη Δανία να απαγορεύσει τη λειτουργία του καναλιού θεωρώντας ότι συνδέεται με το ΠΚΚ


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντική τροποποίηση του ιταλικού συντάγματος

Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης είπε πως πρόκειται για μια «θλιβερή μέρα για την Ιταλία»

Η Άνω Βουλή στην Ιταλία αναμένεται να εγκρίνει σήμερα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που εκχωρεί εκτεταμένες αρμοδιότητες στις 20 επαρχίες της χώρας.

Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή, συνιστά την πρώτη σημαντική τροποποίηση του ιταλικού συνάγματος, μετά την κατάρρευση του φασισμού και τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ενίσχυση των εξουσιών του πρωθυπουργού και μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το μικρό αλλά με μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση συνασπισμού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κόμμα της Λίγκας του Βορρά.

Ηγέτης του κόμματος, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι ο Ουμπέρτο Μπόσι ο οποίος υπέστη πριν από δύο χρόνια καρδιακή προσβολή και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ.Μπόσι επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την ασθένεια του στη Ρώμη για τη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης, Ρομάνι Πρόντι, είπε πως πρόκειται «για μία θλιβερή για την Ιταλία μέρα».

Η αντιπολίτευση σκοπεύει να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις τροποποιήσεις του συντάγματος πριν τεθούν σε ισχύ.

Η μεταβίβαση εξουσιών στις επαρχίες δεν θα γίνει πριν από το 2012 και ορισμένες άλλες συνταγματικές αλλαγές προγραμματίζονται στο νομοσχέδιο για το 2015.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρηκτική η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία

Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

3 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας την Τρίτη

Σε μείζονα πολιτική κρίση απειλεί να μετατραπεί η υπόθεση του Σεμντιλί των καταγγελιών δηλαδή ότι μέλη των τουρκικών αρχών ασφαλείας πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες στη συνέχεια αποδίδονταν στο PKK.

Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη ανώτατων υπουργών με επίκεντρο τις ταραχές που σημειώνονται στη νοτιοανατολική Τουρκία ύστερα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Στην πόλη Χάκαρι σημειώθηκαν και σήμερα συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Χτες στην πόλη Γιουκσέκοβα σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και αληθινά πυρά. Η περιοχή ελέγχεται τώρα από ισχυρότατες δυνάμεις του στρατού και της στρατοχωροφυλακής.

Εν τω μεταξύ τουρκικές εφημερίδες φέρνουν στο φως νέες καταγγελίες για την εμπλοκή των αρχών ασφαλείας και σε παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και ομαδικές εκτελέσεις. Αναφέρονται μάλιστα σε συγκεκριμένα περιστατικά όπου οι φερόμενοι ως δράστες των επιθέσεων αφέθησαν ελεύθεροι από τις αρχές.

Κορυφαίοι αναλυτές όπως ο Μουράτ Γιετκίν της εφημερίδας Ραντικάλ αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση Ερντογάν ελέγχει πλήρως τον κρατικό μηχανισμό δεδομένου ότι η στρατοχωροφυλακή, που κατηγορείται για τις επιθέσεις, υπάγεται στο υπουργείο εσωτερικών.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και στην Τουρκία η απόφαση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό ομόλογό του Φογκ Ράσμουσεν επειδή θα παρευρισκόταν και ένας Κούρδος δημοσιογράφος από το κανάλι Roj TV. Η εφημερίδα Ζαμάν υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν έχει τη στήριξη του Γενικού Επιτελείου για την απόφασή του. Πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε εκ νέου τη Δανία να απαγορεύσει τη λειτουργία του καναλιού θεωρώντας ότι συνδέεται με το ΠΚΚ


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αρχή για ΠΑΣΟΚ και Ολυμπιακή

Γκάλοπ - ψαλίδα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κλειστόν! Αύριο η Θεσσαλονίκη σε κλοιό αστυνομικών, διαδηλωτών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 4.000 χωρίς διαγωνισμό. Αναλυτικά οι θέσεις σε νοσοκομεία, Δημόσιο και Ε.Ε.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κανένα νέο φορολογικό μέτρο. Με τον προϋπολογισμό 2006. Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Θα αποστρατεύσω τα «βαρίδια». Τελεσίγραφο Γιώργου σε Σημίτη κι εκσυγχρονιστές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαριονέτες δικηγόροι σε στημένες δίκες. Πόρισμα-σοκ των εφετών - ειδικών ανακριτών.

Η ΑΥΓΗ: Ανώμαλη προσγείωση σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ολυμπιακή: Άγονος ο διαγωνισμός.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άγριο πλιάτσικο στα Δημόσια Νοσοκομεία. Υπερτιμολογήσεις μέχρι 800% στις προμήθειες αναλώσιμων υλικών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ληστεία στο Διαδίκτυο. Αυξάνουν ως 240% το κόστος των συνδέσεων! Κερδοσκοπεί ο ΟΤΕ με πρόσχημα τη διάδοση του γρήγορου Internet.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα φτερά για την Ολυμπιακή. Λύση συμβατή με το εθνικό συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Μηνύσεις κατά πάντων του δ. Κορώνειας. ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας «δανείζονται» δημοτικούς υπαλλήλους σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

ΕΘΝΟΣ: Τρικυμία για τις αποστρατείες. Φωτιές άναψε η δήλωση Γιώργου περί ανανέωσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μήνυμα σε Πρωθυπουργό και Κυβέρνηση έστειλε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη που μοιάζει με... Μπουκέτο με λουλούδια κι αγκάθια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γλέντι τρωκτικών στον χώρο της υγείας. Στοιχεία - φωτιά για το μέγεθος της διαφθοράς στον χώρο των προμηθειών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διάσωση σε τρεις φάσεις. Τι προβλέπει το σχέδιο για τη νέα Ολυμπιακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μήνυμα αποστρατείας. Βόμβες Γιώργου από ταβέρνα κοντά στον... Μπαϊρακτάρη.

ΕΞΠΡΕΣ: Λύση από μηδενική βάση για τη «νέα Ολυμπιακή». Πλειοψηφία και μάνατζμεντ στους ιδιώτες προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΕΣΤΙΑ: Αδιανόητη απόφασις για την Ολυμπιακή. Η Κυβέρνησις υπανεχώρησε πλήρως από τις αρχικές θέσεις της.

ESPRESSO: «Η ζωή μας ως πόρνες πολυτελείας». Οι καυτές εξομολογήσεις δύο κολ γκερλ στην «Espresso».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στα χέρια ελεγκτών λίστα με 24 εισηγμένες. Προβλήματα στις 6μηνιαίες καταστάσεις εντόπισε η Κεφαλαιαγορά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαφθορά και σπατάλη στις προμήθειες ΕΣΥ. Υπερτιμολογήσεις υλικών έως και 1.500%. Νομοσχέδιο για εξυγίανση του συστήματος.

ΚΕΡΔΟΣ: Έριξε το γάντι η Citibank. Εντυπωσιακές μειώσεις στα στεγαστικά.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Μικρότερη» Ολυμπιακή για να επιζήσει... Λιγότεροι εργαζόμενοι στη νέα εταιρεία.

Μetro: Αλλαγή πορείας της Ο.Α. Σε εφαρμογή το σχέδιο για μικτό σχήμα στη νέα εταιρία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Έκρηξη» στην οικοδομή λόγω της νέας φορολογίας. ΦΠΑ και αντικειμενικές οδήγησαν σε έξαρση την οικοδομική δραστηριότητα.

ΤΑ ΝΕΑ: Αδειάζει την παλιά φρουρά. Γιώργος: Θα ήθελα 100 νέους βουλευτές.

Η ΝΙΚΗ: Με αυτούς θα κυβερνήσω. Σε νέα πρόσωπα θα στηριχτεί ο Παπανδρέου. Ο Καραμανλής κινείται με λογική καταστροφής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ανθυγιεινό» θέατρο στις πλάτες της Υγείας. «Επικοινωνιακές» αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ.

City Press: Παπανδρέου: Φτιάχνω το νέο ΠΑΣΟΚ.

TRAFFIC NEWS: Πλούτισαν με κειμήλια από το Τατόι. Όπως καταγγέλλει το περιβάλλον του τέως.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στον αέρα κάθε μήνα 1.000.000 ευρώ. Πώς χάνονται τα κονδύλια της ΕΕ για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Η ΧΩΡΑ: Αρχιερέας της νοθείας του 2000. Όσα δεν γράφει στο βιβλίο του ο Κ. Σημίτης.

Ολυμπιακές Αερογραμμές

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «μικτό σχήμα με πλειοψηφική συμμετοχή των ιδιωτών, οι οποίοι αναλαμβάνουν και το μάνατζμεντ, θα αντικαταστήσει, από το καλοκαίρι, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Η Κυβερνητική Επιτροπή και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων κήρυξαν χθες άγονο τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, προχωρεί στην ίδρυση, από μηδενική βάση της νέας εταιρίας».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι «τη σύσταση νέας αεροπορικής εταιρίας, με πιθανότερη επωνυμία Olympic Air, αποφάσισε η χθεσινή Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, κηρύσσοντας το διαγωνισμό πώλησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών άγονο. Στη νέα εταιρία η συμμετοχή του Δημοσίου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% - 35% ενώ θα συμμετέχουν πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες».

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει «άραγε τί αλλάζει σήμερα, ώστε να θεωρείται ότι αυτήν την φορά η κυβερνητική επιλογή θα στεφθή από επιτυχία; Είναι δυνατόν να καταστή το νέο σχήμα βιώσιμο, ενόσω θα εξακολουθή να συμμετέχη σε αυτό το Ελληνικό Δημόσιο;» και προσθέτει «η τελική μορφή του νέου σχήματος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθή. Αλλά η όλη εξέλιξις δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «από τώρα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, που θα προετοιμάζεται το διάδοχο σχήμα η Ολυμπιακή θα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας την επιβατική κίνηση. Οι χθεσινές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία νέας, μικρότερης, εταιρείας που θα αντικαταστήσει τις Ολυμπιακές Αερογραμμές προχωρά η κυβέρνηση, μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση του αερομεταφορέα. Στη νέα εταιρεία θα συμμετέχουν ιδιώτες καθώς και το Δημόσιο, ενώ ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα αρχίσει διαβουλεύσεις, μετά από την εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα νέο μεικτό σχήμα».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «παρ ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητεί να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η Ολυμπιακή Αεροπορία, η κυβέρνηση προχωρεί στη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα».

H METRO εκτιμά ότι «τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των Ολυμπιακών Αερογραμμών επικύρωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών, μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση του εθνικού αερομεταφορέα. Η κυβέρνηση κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό, κρίνοντας μη συμφέρουσες τις προτάσεις που κατέθεσε χθες στη Διυπουργική Επιτροπή ο σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων, και προχωρά στη δημιουργία νέας εταιρίας, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για την Ο.Α. και το συμφέρον του Δημοσίου».

Γιώργος Παπανδρέου

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι «σε αποστρατεία των παλαιών στελεχών που μεσουρανούσαν στις κυβερνήσεις Σημίτη σκέφτεται να προχωρήσει, όπως δήλωσε χθες ευθέως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στο εσωτερικό του Κινήματος και βάζοντας φωτιά στο ήδη έκρυθμο εσωκομματικό πεδίο».

H ESPRESSO προσθέτει ότι «αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάδειξη ενός νέου ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε και χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, παρ΄όλο που όταν ρωτήθηκε για βαρίδια στο κόμμα του και αποστρατεία στελεχών, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τις λέξεις αυτές. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη αποστρατεία. Πάντως, το έχω κάνει ήδη στο παρελθόν, με την υπόθεση Πάχτα, έστω κι αν κάποιοι την πλήρωσαν άδικα, είπε, ενώ για παλαιά στελέχη που δηλώνουν εμένα δεν με αποστρατεύει κανείς τόνισε ότι στην αξιολόγηση και την κρίση είμαστε όλοι ίσοι. Για την ανανέωση είπε ότι θα γίνει φυσιολογικά και με δημοκρατικό τρόπο».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ «σε ομάδα νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα στηριχτεί ο Γιώργος Παπανδρέου και με αυτούς θα στελεχώσει την κυβέρνησή του , όταν εκλεγεί πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου, σε γεύμα που παρέθεσε χτες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του, λέγοντας πως έχω 40 νέα πρόσωπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν στις εκλογές γίνουν 80 ή 100 θα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Από αυτούς θα αντλήσω κι αυτούς θα χρησιμοποιήσω στην κυβέρνηση».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «μήνυμα αποστρατείας στους βαρόνους του ΠΑΣΟΚ έστειλε από εστιατόριο κοντά στον Μπαϊρακτάρη ο Γ. Παπανδρέου. Δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα , όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Τήρησε και πάλι αποστάσεις από τον Κ. Σημίτη ,επετέθη στον πρωθυπουργό, απαξίωσε τους υπουργούς , ενώ για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό αναρωτήθηκε με ποια στελέχη, μόνο με την Ντόρα; Ζήτησε χωρισμό κράτους - Εκκλησίας τώρα ενώ σχολιάζοντας την επίθεση Αμβρόσιου είπε πως αφορά ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, χαρακτήρισε την πολιτική στην οικονομία με μια φράση:Τα έχουν κάνει θάλασσα».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «σαφές μήνυμα σε στελέχη της παλαιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή έστειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης στο κόμμα. Έχω την υποχρέωση να φέρω στο προσκήνιο μια νέα γενιά πολιτικών, δήλωσε χαρακτηριστικά».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «έντονες αναταράξεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η χθεσινή δήλωση του προέδρου του κόμματος ότι θα κυβερνήσει με νέα στελέχη, καθώς αποσταθεροποίησε τα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Παπανδρέου έστειλε κατ΄ουσίαν μήνυμα αποστρατείας στους βαρόνους του κόμματος αλλά και στα στελέχη που κυβέρνησαν ή αναδείχθηκαν επί Κώστα Σημίτη, αν και , όπως επισήμαναν χθες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανανέωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συνέχεια».

Σύμφωνα με τη City Press «στόχος του η δραστική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με 80 έως 100 πιστούς σε αυτόν βουλευτές. Σε αποστρατεία οδηγούνται πολλά γνωστά στελέχη που είναι ταυτισμένα με το πολιτικό παρελθόν. Αξιοποίηση της δημοσίευσης του βιβλίου του κ. Σημίτη για επιτάχυνση της πολιτικής υπέρβασης. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για να συσπειρωθεί το ΠΑΣΟΚ εν όψει αλλαγών».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υπογραμμίζει ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Χαριλάου Τρικούπη και να σκουπίσει στο ΠΑΣΟΚ, όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες η Άνω Κάτω. Χθες, λοιπόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί τα εκσυγχρονιστικά βαρίδια, όπως αποκάλεσε κάποιους που επιθυμούν ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, έστειλε σαφέστατο μήνυμα στον Κώστα Σημίτη να σταματήσει να ενθαρρύνει τους Σημιτοφύλακες».

Υγεία

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «με χρυσά κουτάλια έτρωγαν, ορισμένοι απατεώνες προμηθευτές των νοσοκομείων, τα τελευταία 10 χρόνια, με τις ευλογίες των δημοσίων λειτουργών, που υπέγραφαν ελαφρά τη καρδία, (αλλά βαριά τη τσέπη) συμβάσεις για αναλώσιμα, υπερκοστολογημένα μέχρι και 800%».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «στοιχεία σοκ, που αποκαλύπτουν το μέγεθος της διαφθοράς στον χώρο των προμηθειών με υπερτιμολογήσεις υλικών, που φθάνουν και το 1.574% του πραγματικού κόστους, εις βάρος των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και του δημόσιου χρήματος, έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, ο υπουργός Υγείας».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι «προωθώντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έδωσαν χτες ένα ρεσιτάλ υποκριτικής και ανούσιας αντιπαράθεσης με υποσχέσεις... εξυγίανσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση παρουσιάζοντας στοιχεία, όπου οι υπερτιμολογήσεις των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία εκτινάχτηκαν μέχρι και 1.574% υποσχέθηκε οικονομικά οφέλη με την αλλαγή της διαδικασίας προμηθειών, ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά τη διήμερη εξόρμηση στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα πρόνοιας, έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τη συστηματική και ενσυνείδητη απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι «στην εντατική για εξυγίανση επιχειρεί να θέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το ΕΣΥ. Η πολυετής οικονομική αιμορραγία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των γνωστών-αγνώστων κερδοσκόπων, που κάποτε χαρακτηρίστηκαν πιράνχας, έχει δημιουργήσει μια τεράστια μαύρη τρύπα, την οποία σήμερα προσπαθεί να κλείσει το υπουργείο με συγκεκριμένες παρεμβάσεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τα βασανιστήρια στο Ιράκ

Κρατούμενοι σε ιρακινή φυλακή

Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, μετά από τις καταγγελίες περί βασανισμού περισσοτέρων από 170 κρατουμένων από μέλη των ιρακινών αρχών ασφαλείας.

Το Ισλαμικο κόμμα του Ιράκ, που εκπροσωπεί κυρίως Σουνίτες, ζήτησε να αναλάβει τις ανακρίσεις ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή.

Οι κρατούμενοι βρέθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες στα υπόγεια κτιρίου που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ το οποίο ελέγχεται από Σιίτες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε στο BBC ότι ορισμένοι από τους κρατουμένους βρέθηκαν με γδαρμένο το δέρμα, ενώ άλλοι έχουν μείνει παράλυτοι εξαιτίας των βασανιστηρίων. Οι περισσότεροι εξ αυτών φέρονται να είναι μέλη της κοινότητας των σουνιτών.

Θορυβημένη από τις αποκαλύψεις δήλωσε η αμερικανική κυβέρνηση μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είπε ότι όπως η χώρα του δε βασανίζει κρατουμένους έτσι και καμία άλλη χώρα δε θα πρέπει να μετέρχεται τέτοιες πρακτικές.

Λευκός φώσφορος

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση παραδεχόταν ότι έκανε χρήση λευκού φωσφόρου ως εμπρηστικού όπλου κατά την επιχείρηση κατάληψης της πόλης Φαλούτζα στο Ιράκ, πριν από ένα χρόνο.

Σε παλαιότερη αναφορά ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει ότι η ουσία χρησιμοποιείται για φωτισμό του πεδίου της μάχης ή για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού.

Οι αμερικανικές δυνάμεις τονίζουν ότι δεν πρόκειται ούτε για παράνομη ούτε για χημική ουσία, ωστόσο ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η αποκάλυψη χρήσης της εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο θάνατοι αμάχων στη Φαλούτζα οφείλονται σε αυτήν.

Η ιταλική τηλεόραση υποστήριξε σε ντοκιμαντέρ της την περασμένη εβδομάδα ότι ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε κατά αμάχων, επικαλούμενη μαρτυρίες όπως αυτή του Αμερικανού στρατιώτη, Τζεφ Ένγκλχαρτ:

«Όταν ακούγαμε από τον ασύρματο την επίθεση, ξέραμε ότι ο λευκός φώσφορος θα διαλυόταν σε ένα σύννεφο και όταν θα έκανε επαφή με το δέρμα θα προκαλούσε απολύτως ανεπανόρθωτη βλάβη, βαθιά εγκαύματα μέχρι το κόκαλο. Αν το ανέπνεες θα φούσκωνε τους πνεύμονες σου και το λαιμό σου μέχρι που θα πέθαινες από ασφυξία και μετά θα σε έκαιγε από μέσα», δήλωσε στη ΡΑΙ ο Αμερικανός στρατιώτης.

Το ντοκιμαντέρ οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Αποχώρηση στρατευμάτων

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο δηλώνει ότι οι Ιρακινοί πρέπει να αναλάβουν τον τομέα ασφάλειας της χώρας τους μέσα στο 2006, ώστε να ξεκινήσει μια σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η Γερουσία καλεί επίσης το Λευκό Οίκο να παρουσιάζει τακτικές εκθέσεις προόδου στο Ιράκ, ενώ απέρριψε πρόταση των Δημοκρατικών να τεθεί καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ψήφισμα αντικατοπτρίζει μια διευρυνόμενη διακομματική συναίνεση στην ανάγκη απεμπλοκής από το Ιράκ.

Ο δε υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί στους μαχητές της ένοπλης εξέγερσης η εντύπωση ότι θα νικήσουν απλώς με το να αντέξουν για λίγο καιρό ακόμα.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 03:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η αμφισβήτηση στην εξουσία

Στο στόχαστρο πολλών γαλλικών εφημερίδων βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ με αφορμή τη «σπασμωδική», όπως χαρακτηρίζεται, αντίδρασή του στα συνεχιζόμενα επεισόδια σε υποβαθμισμένες περιοχές νεαρών μεταναστών.

Η Λε Μοντ (Le Monde) διακρίνει «μια μειωπική και πρόχειρη πολιτική της τελευταίας στιγμής» πίσω από το προχθεσινό διάγγελμα του κ. Σιράκ.

Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόταση του Γάλλου προέδρου να προσφέρουν οι νεαροί συμπατριώτες του τις υπηρεσίες τους σε τοπικούς κρατικούς φορείς, σε συστηματοποιημένη βάση, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση.

«Η πρόταση αυτή δεν είναι παρά επαναφορά πρότασης του πρώην σοσιαλιστή ηγέτη, Λιονέλ Ζοσπέν, κατά την προεδρική εκστρατεία το 2002», σημειώνει η εφημερίδα που προσθέτει ότι έτσι δημιουργούνται άσχημες εντυπώσεις όσον αφορά την ικανότητα χειρισμού της πρόσφατης κοινωνικής κρίσης από το Γάλλο πρόεδρο.

«Το γεγονός ότι στηρίζει τη στρατηγική του σε μια παλιά ιδέα των πολιτικών του αντιπάλων, αποκαλύπτει πραγματική αδυναμία», καταλήγει το σχόλιο της Λε Μοντ.

Στη Ρουμανία, η Ρομάνια Λίμπερα (Romania Libera) γράφει ότι η τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Σιράκ «ήταν περισσότερο σόου παρά ουσία».

«Για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες ταραχών ο Γάλλος πρόεδρος βγήκε από τη σκιά και απευθύνθηκε στο λαό, έχοντας βγάλει τους φακούς επαφής του και φορώντας γυαλιά, προφανώς θέλοντας να εμφανιστεί ως δάσκαλος. Πέρα όμως από ρητορικές ασκήσεις δεν είχε να προσφέρει συγκεκριμένα μέτρα», σχολιάζει η ρουμάνικη εφημερίδα.

Γερμανία

Στη Γερμανία η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) υποδέχεται με ανάμικτα αισθήματα τη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού.

Από τη μία τονίζει ότι τεχνοκράτες θα αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς «καπνιστές και πότες» πολιτικούς.

Προσθέτει όμως ότι παρόλο που αυτοί οι «αποτελεσματικοί εργάτες» είναι προτιμότεροι από «τους άχρηστους πολιτικούς-ντίβες», υπάρχει μια αίσθηση ότι κάτι θα λείπει από τη νέα κυβέρνηση.

«Θα λείπει η λάμψη, η γοητεία, το ατομικό χάρισμα, η αίσθηση μιας απώτερης αποστολής και η μυρωδιά του προσιτού», παρατηρεί η εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς την αισιοδοξία του νέου συνασπισμού, αναλογιζόμενη «τα απίστευτα μεγάλα προβλήματα» που αντιμετωπίζει η Γερμανία.

«Το καρτέλ της εξουσίας στο Βερολίνο έχει απομακρυνθεί από την πραγματικότητα μέσα σε μια κατάσταση ευφορίας, χωρίς σχέδιο που θα λύσει τα προβλήματα», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

Η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) επισημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας έχει επικρίνει το μεγάλο συνασπισμό για την αναβολή λήψης ζωτικών αποφάσεων.

Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση χρειάζεται χρόνο να ισορροπήσει όλα τα συμφέροντα και να αναλογιστεί τις συνέπειες των αποφάσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι ίσως ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός επιδεικνύει με το να εξετάζει όλες τις αποφάσεις «πολιτική λογική και δύναμη», έχοντας ανακτήσει λίγη από τη χαμένη κυριαρχία της εξουσίας.

Ισπανία και CIA

Η Ελ Παΐς (El Paίs) στην Ισπανία επικεντρώνεται στις έρευνες των αρχών σχετικά με τις καταγγελίες περί παρουσίας στις Βαλεαρίδες νήσους αεροσκάφους της αμερικανικής CIA, που φέρεται να μετέφερε υπόπτους ως ισλαμιστές τρομοκράτες.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αρνηθεί ότι λειτουργούσαν μυστικές φυλακές σε ξένες χώρες, τονίζει όμως ότι πολλά ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων.


Η αμφισβήτηση στην εξουσία

Στο στόχαστρο πολλών γαλλικών εφημερίδων βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ με αφορμή τη «σπασμωδική», όπως χαρακτηρίζεται, αντίδρασή του στα συνεχιζόμενα επεισόδια σε υποβαθμισμένες περιοχές νεαρών μεταναστών.

Η Λε Μοντ (Le Monde) διακρίνει «μια μειωπική και πρόχειρη πολιτική της τελευταίας στιγμής» πίσω από το προχθεσινό διάγγελμα του κ. Σιράκ.

Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόταση του Γάλλου προέδρου να προσφέρουν οι νεαροί συμπατριώτες του τις υπηρεσίες τους σε τοπικούς κρατικούς φορείς, σε συστηματοποιημένη βάση, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση.

«Η πρόταση αυτή δεν είναι παρά επαναφορά πρότασης του πρώην σοσιαλιστή ηγέτη, Λιονέλ Ζοσπέν, κατά την προεδρική εκστρατεία το 2002», σημειώνει η εφημερίδα που προσθέτει ότι έτσι δημιουργούνται άσχημες εντυπώσεις όσον αφορά την ικανότητα χειρισμού της πρόσφατης κοινωνικής κρίσης από το Γάλλο πρόεδρο.

«Το γεγονός ότι στηρίζει τη στρατηγική του σε μια παλιά ιδέα των πολιτικών του αντιπάλων, αποκαλύπτει πραγματική αδυναμία», καταλήγει το σχόλιο της Λε Μοντ.

Στη Ρουμανία, η Ρομάνια Λίμπερα (Romania Libera) γράφει ότι η τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Σιράκ «ήταν περισσότερο σόου παρά ουσία».

«Για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες ταραχών ο Γάλλος πρόεδρος βγήκε από τη σκιά και απευθύνθηκε στο λαό, έχοντας βγάλει τους φακούς επαφής του και φορώντας γυαλιά, προφανώς θέλοντας να εμφανιστεί ως δάσκαλος. Πέρα όμως από ρητορικές ασκήσεις δεν είχε να προσφέρει συγκεκριμένα μέτρα», σχολιάζει η ρουμάνικη εφημερίδα.

Γερμανία

Στη Γερμανία η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) υποδέχεται με ανάμικτα αισθήματα τη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού.

Από τη μία τονίζει ότι τεχνοκράτες θα αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς «καπνιστές και πότες» πολιτικούς.

Προσθέτει όμως ότι παρόλο που αυτοί οι «αποτελεσματικοί εργάτες» είναι προτιμότεροι από «τους άχρηστους πολιτικούς-ντίβες», υπάρχει μια αίσθηση ότι κάτι θα λείπει από τη νέα κυβέρνηση.

«Θα λείπει η λάμψη, η γοητεία, το ατομικό χάρισμα, η αίσθηση μιας απώτερης αποστολής και η μυρωδιά του προσιτού», παρατηρεί η εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς την αισιοδοξία του νέου συνασπισμού, αναλογιζόμενη «τα απίστευτα μεγάλα προβλήματα» που αντιμετωοπίζει η Γερμανία.

«Το καρτέλ της εξουσίας στο Βερολίνο έχει απομακρυνθεί από την πραγματικότητα μέσα σε μια κατάσταση ευφορίας, χωρίς σχέδιο που θα λύσει τα προβλήματα», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

Η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) επισημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας έχει επικρίνει το μεγάλο συνασπισμό για την αναβολή λήψης ζωτικών αποφάσεων.

Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση χρειάζεται χρόνο να ισορροπήσει όλα τα συμφέροντα και να αναλογιστεί τις συνέπειες των αποφάσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι ίσως ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός επιδεικνύει με το να εξετάζει όλες τις αποφάσεις «πολιτική λογική και δύναμη», έχοντας ανακτήσει λίγη από τη χαμένη κυριαρχία της εξουσίας.

Ισπανία και CIA

Η Ελ Παΐς (El Paίs) στην Ισπανία επικεντρώνεται στις έρευνες των αρχών σχετικά με τις καταγγελίες περί παρουσίας στις Βαλεαρίδες νήσους αεροσκάφους της αμερικανικής CIA, που φέρεται να μετέφερε υπόπτους ως ισλαμιστές τρομοκράτες.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αρνηθεί ότι λειτουργούσαν μυστικές φυλακές σε ξένες χώρες, τονίζει όμως ότι πολλά ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 06:25 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τα βασανιστήρια στο Ιράκ

Κρατούμενοι σε ιρακινή φυλακή

Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, μετά από τις καταγγελίες περί βασανισμού περισσοτέρων από 170 κρατουμένων από μέλη των ιρακινών αρχών ασφαλείας.

Οι κρατούμενοι βρέθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες στα υπόγεια κτιρίου που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε στο BBC ότι ορισμένοι από τους κρατουμένους βρέθηκαν με γδαρμένο το δέρμα, ενώ άλλοι έχουν μείνει παράλυτοι εξαιτίας των βασανιστηρίων. Οι περισσότεροι εξ αυτών φέρονται να είναι μέλη της κοινότητας των σουνιτών.

Θορυβημένη από τις αποκαλύψεις δήλωσε η αμερικανική κυβέρνηση μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είπε ότι όπως η χώρα του δε βασανίζει κρατουμένους έτσι και καμία άλλη χώρα δε θα πρέπει να μετέρχεται τέτοιες πρακτικές.

Λευκός φώσφορος

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση παραδεχόταν ότι έκανε χρήση λευκού φωσφόρου ως εμπρηστικού όπλου κατά την επιχείρηση κατάληψης της πόλης Φαλούτζα στο Ιράκ, πριν από ένα χρόνο.

Σε παλαιότερη αναφορά ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει ότι η ουσία χρησιμοποιείται για φωτισμό του πεδίου της μάχης ή για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού.

Οι αμερικανικές δυνάμεις τονίζουν ότι δεν πρόκειται ούτε για παράνομη ούτε για χημική ουσία, ωστόσο ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η αποκάλυψη χρήσης της εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο θάνατοι αμάχων στη Φαλούτζα οφείλονται σε αυτήν.

Η ιταλική τηλεόραση υποστήριξε σε ντοκιμαντέρ της την περασμένη εβδομάδα ότι ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε κατά αμάχων, επικαλούμενη μαρτυρίες όπως αυτή του Αμερικανού στρατιώτη, Τζεφ Ένγκλχαρτ:

«Όταν ακούγαμε από τον ασύρματο την επίθεση, ξέραμε ότι ο λευκός φώσφορος θα διαλυόταν σε ένα σύννεφο και όταν θα έκανε επαφή με το δέρμα θα προκαλούσε απολύτως ανεπανόρθωτη βλάβη, βαθιά εγκαύματα μέχρι το κόκαλο. Αν το ανέπνεες θα φούσκωνε τους πνεύμονες σου και το λαιμό σου μέχρι που θα πέθαινες από ασφυξία και μετά θα σε έκαιγε από μέσα», δήλωσε στη ΡΑΙ ο Αμερικανός στρατιώτης.

Το ντοκιμαντέρ οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Αποχώρηση στρατευμάτων

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο δηλώνει ότι οι Ιρακινοί πρέπει να αναλάβουν τον τομέα ασφάλειας της χώρας τους μέσα στο 2006, ώστε να ξεκινήσει μια σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η Γερουσία καλεί επίσης το Λευκό Οίκο να παρουσιάζει τακτικές εκθέσεις προόδου στο Ιράκ, ενώ απέρριψε πρόταση των Δημοκρατικών να τεθεί καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ψήφισμα αντικατοπτρίζει μια διευρυνόμενη διακομματική συναίνεση στην ανάγκη απεμπλοκής από το Ιράκ.

Ο δε υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί στους μαχητές της ένοπλης εξέγερσης η εντύπωση ότι θα νικήσουν απλώς με το να αντέξουν για λίγο καιρό ακόμα.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις στη ΝΑ Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Μέλη του ΡΚΚ

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, ύστερα από τις καταγγελίες ότι μέλη των αρχών ασφαλείας πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποδωθεί σε κουρδικές οργανώσεις.

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην πόλη Γιουκσέκοβα όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον τους αληθινά πυρά.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες στις αρχές και ανέτρεψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας.

Η περιοχή φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής.

Ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να φέρνει στο φως στοιχεία για την εμπλοκή των αρχών ασφαλείας σε παράνομες δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Σεμντινλί, η οποία αποδίδεται στη στρατοχωροφυλακή, αύρα της αστυνομίας προσέγγισε το χώρο της επίθεσης και άνοιξε πυρ εναντίον συγκεντρωμένων πολιτών.

Το κουρδικό έρχεται στο προσκήνιο και από σειρά άλλων γεγονότων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να παραστεί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Δανό ομόλογό του γιατί σε αυτή συμμετείχε δημοσιογράφος από το κουρδικό κανάλι Roj TV.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός στηρίζει τις ενέργειες του ΡΚΚ - οργάνωση που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - 03:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η αμφισβήτηση στην εξουσία

Στο στόχαστρο πολλών γαλλικών εφημερίδων βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ με αφορμή τη «σπασμωδική», όπως χαρακτηρίζεται, αντίδρασή του στα συνεχιζόμενα επεισόδια σε υποβαθμισμένες περιοχές νεαρών μεταναστών.

Η Λε Μοντ (Le Monde) διακρίνει «μια μειωπική και πρόχειρη πολιτική της τελευταίας στιγμής» πίσω από το προχθεσινό διάγγελμα του κ. Σιράκ.

Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόταση του Γάλλου προέδρου να προσφέρουν οι νεαροί συμπατριώτες του τις υπηρεσίες τους σε τοπικούς κρατικούς φορείς, σε συστηματοποιημένη βάση, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση.

«Η πρόταση αυτή δεν είναι παρά επαναφορά πρότασης του πρώην σοσιαλιστή ηγέτη, Λιονέλ Ζοσπέν, κατά την προεδρική εκστρατεία το 2002», σημειώνει η εφημερίδα που προσθέτει ότι έτσι δημιουργούνται άσχημες εντυπώσεις όσον αφορά την ικανότητα χειρισμού της πρόσφατης κοινωνικής κρίσης από το Γάλλο πρόεδρο.

«Το γεγονός ότι στηρίζει τη στρατηγική του σε μια παλιά ιδέα των πολιτικών του αντιπάλων, αποκαλύπτει πραγματική αδυναμία», καταλήγει το σχόλιο της Λε Μοντ.

Στη Ρουμανία, η Ρομάνια Λίμπερα (Romania Libera) γράφει ότι η τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Σιράκ «ήταν περισσότερο σόου παρά ουσία».

«Για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες ταραχών ο Γάλλος πρόεδρος βγήκε από τη σκιά και απευθύνθηκε στο λαό, έχοντας βγάλει τους φακούς επαφής του και φορώντας γυαλιά, προφανώς θέλοντας να εμφανιστεί ως δάσκαλος. Πέρα όμως από ρητορικές ασκήσεις δεν είχε να προσφέρει συγκεκριμένα μέτρα», σχολιάζει η ρουμάνικη εφημερίδα.

Γερμανία

Στη Γερμανία η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) υποδέχεται με ανάμικτα αισθήματα τη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού.

Από τη μία τονίζει ότι τεχνοκράτες θα αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς «καπνιστές και πότες» πολιτικούς.

Προσθέτει όμως ότι παρόλο που αυτοί οι «αποτελεσματικοί εργάτες» είναι προτιμότεροι από «τους άχρηστους πολιτικούς-ντίβες», υπάρχει μια αίσθηση ότι κάτι θα λείπει από τη νέα κυβέρνηση.

«Θα λείπει η λάμψη, η γοητεία, το ατομικό χάρισμα, η αίσθηση μιας απώτερης αποστολής και η μυρωδιά του προσιτού», παρατηρεί η εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς την αισιοδοξία του νέου συνασπισμού, αναλογιζόμενη «τα απίστευτα μεγάλα προβλήματα» που αντιμετωοπίζει η Γερμανία.

«Το καρτέλ της εξουσίας στο Βερολίνο έχει απομακρυνθεί από την πραγματικότητα μέσα ε μια κατάσταση ευφορίας, χωρίς σχέδιο που θα λύσει τα προβλήματα», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

Η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) επισημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας έχει επικρίνει το μεγάλο συνασπισμό για την αναβολή λήψης ζωτικών αποφάσεων.

Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση χρειάζεται χρόνο να ισορροπήσει όλα τα συμφέροντα και να αναλογιστεί τις συνέπειες των αποφάσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι ίσως ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός επιδεικνύει με το να εξετάζει όλες τις αποφάσεις «πολιτική λογική και δύναμη», έχοντας ανακτήσει λίγη από τη χαμένη κυριαρχία της εξουσίας.

Ισπανία και CIA

Η Ελ Παΐς (El Paίs) στην Ισπανία επικεντρώνεται στις έρευνες των αρχών σχετικά με τις καταγγελίες περί παρουσίας στις Βαλεαρίδες νήσους αεροσκάφους της αμερικανικής CIA, που φέρεται να μετέφερε υπόπτους ως ισλαμιστές τρομοκράτες.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αρνηθεί ότι λειτουργούσαν μυστικές φυλακές σε ξένες χώρες, τονίζει όμως ότι πολλά ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.