Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-13

  1. Ο κόσμος και ο Μπλερ
  2. «Θα φύγουν μέσα στο 2006»
  3. Η ΕΕ φροντίζει τις πληγές της Γαλλίας
  4. Η εκδοχή Αρσένη για τα Ίμια
  5. Στη Μέση Ανατολή ο Σπηλιωτόπουλος
  6. «Οι άθλιοι των προαστίων»
  7. Η μαρτυρία της γυναίκας «καμικάζι»
  8. Στόχος τα ανάκτορα και ο πρωθυπουργός
  9. «Θα φύγουν μέσα στο 2006»
  10. Πρώτη κόντρα Πέρετζ - Σαρόν
  11. Δεν ασθένησε «ως εκ θαύματος»
  12. Γκάλοπ, φτώχεια και φιλότιμο
  13. Ταραχές για 17η συνεχή νύχτα

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2005 - 02:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ο κόσμος και ο Μπλερ

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) επιχειρεί να παρουσιάσει συνοπτικά την «όψη του κόσμου» που θα διαμορφώσει την τελευταία θητεία του Τόνι Μπλερ στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα, η ομιλία του κ. Μπλερ το βράδυ της Δευτέρας θα θέσει το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του από εδώ και στο εξής.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύεται η έως τώρα εξωτερική πολιτική του Λονδίνου υπό τον Τόνι Μπλερ, με την εξέταση των υπέρ και των κατά που θα σχηματίσουν την ιστορική κρίση.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους δεσμούς με τις ΗΠΑ επισημαίνεται η στενή σχέση των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά, «όπως αποκαλύπτουν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και δυνατότητα επηρεασμού των αποφάσεων του προέδρου Μπους, για παράδειγμα επί θεμάτων περιβάλλοντος».

Στη Μέση Ανατολή η εφημερίδα διαπιστώνει μικρή πρόοδο με τη συμβολή του Λονδίνου. Στο Ιράκ επισημαίνεται το τέλμα στον τομέα της ασφάλειας, παρά τις εκλογές και την επικύρωση του νέου συντάγματος, όπως ακριβώς και στο Αφγανιστάν.

Τονίζεται επίσης η συνεχιζόμενη ένταση σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εγείρεται και ένα ερωτηματικό σχετικά με την επιλογή του Τόνι Μπλερ να μην αποκλείσει ρητώς το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ένιωσε μεγάλη ανακούφιση που δεν αντιμετώπισε ένα δημοψήφισμα επί του ευρωπαϊκού συντάγματος, όπως επίσης και από το γεγονός ότι εξασφάλισε υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις επί της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Επισημαίνεται πάντως η δυσθυμία που προκάλεσε η στάση του στο θέμα της συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Αποτυχία στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου μήνα θα σημάνει αποτυχία της βρετανικής προεδρίας», εκτιμά η εφημερίδα.

Όσον αφορά την Αφρική, σημειώνονται οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στη σύνοδο του G8, οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση της κρίσης στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν, αλλά και η βία κατά τη διάρκεια των εκλογών στις συμμαχικές χώρες της Αιθιοπίας και της Τανζανίας.

Τέλος, η Ιντιπέντεντ επισημαίνει την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων του Δεκεμβρίου στο Χονγκ Κονγκ για το παγκόσμιο εμπόριο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τις πιέσεις που δέχεται ο κ. Μπλερ από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ώστε η Δύση εμπράκτως να αποδεχθεί τα δικαιώματα φτωχότερων χωρών στο διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ης εφημερίδας, η ανάγκη συμφωνίας στο πλαίσιο αυτό θα αποτελέσει την κύρια επισήμανση στην ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, ο οποίος εκτιμά ότι μια συμφωνία το Δεκέμβριο για τους νέους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, παρά τις σημαντικές δυσκολίες, δεν είναι αδύνατη αποστολή.

Επιστρέφοντας στο θέμα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής, η εφημερίδα σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι οι όποιες μικρές επιτυχίες έχουν επισκιαστεί από τη μία μεγάλη αποτυχία, το χειρισμό της κατάστασης στο Ιράκ.

Η γυναίκα του στρατιώτη

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) επιλέγει να παρουσιάσει ως βασικό θέμα την υπόθεση της στρατιωτικής δίκης ενός συνταγματάρχη του βρετανικού στρατού, που κατηγορείται για το θάνατο ενός Ιρακινού κρατουμένου των δυνάμεων του συντάγματός του.

Η εφημερίδα φιλοξενεί λοιπόν άρθρο της συζύγου του 41χρονου Χόρχε Μεντόνσα, με την οποία υπερασπίζεται το σύζυγό της.

Συγκεκριμένα, η Λουίζ Μεντόνσα ισχυρίζεται ότι ο σύζυγός της δεν είναι παρά ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας δύσκολης υπόθεσης για το βρετανικό στρατό.

«Ο στρατός ήθελε έναν αξιωματικό για να τον δικάσει. Επέλεξε το σύζυγό μου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Η σύζυγος του κατηγορουμένου συνταγματάρχη επισημαίνει ότι λίγο πριν την απαγγελία των κατηγοριών, ο βρετανικός στρατός είχε τιμήσει το 41χρονο ανώτερο αξιωματικό για την επίδειξη γενναιότητας.

Μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης

Σε προτεινόμενα συγκεκριμένα καθημερινά μέτρα στη Βρετανία με σκοπό τον περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων, όπως προκύπτουν από διαρροή κυβερνητικού εγγράφου, αναφέρεται η Γκάρντιαν (The Guardian).

Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών εξετάζεται και η επιβολή αυστηρών περιορισμών στους οδηγούς οχημάτων, οι οποίο θα ελέγχονται στενότερα για την τήρηση των ορίων ταχύτητας.

Ο περιορισμός της ταχύτητας στα επιτρεπτά όρια εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά την εκπομπή ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Θαύμα και ελπίδες

Το σύνολο του βρετανικού Τύπου της Δευτέρας αναφέρεται στην περίεργη υπόθεση του Άντριου Στίμπσον, ο οποίος είχε πριν από τρία χρόνια είχε βρεθεί θετικός σε εξετάσεις για τον ιό HIV που προκαλεί έιτζ.

Ωστόσο, οι νεότερες εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του 25χρονου Βρετανού κατάφερε να εξαλείψει τον ιό.

Ο κ. Στίμπσον δέχεται καταιγισμό εκκλήσεων και πιέσεων να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί στην υπόθεση του αποκαλούμενου «θαύματος», δεχόμενος να υποβληθεί σε σειρά περαιτέρω εξετάσεων.

Η Μάικροσοφτ στα χαρακώματα

Ο γίγαντας των εταιρειών λογισμικού, Μάικροσοφτ, συστηματοποιεί την αντίδρασή της στην περσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει περιορισμούς στο μονοπώλιο στο χώρο των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Μάικροσοφτ, λοιπόν, όπως αποκαλύπτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ξεκίνησαν εκστρατεία προσεταιρισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, από στελέχη της οποίας ζήτησαν σε κατ ιδίαν επαφές να υποστηρίξουν τη νομική αμφισβήτηση της απόφασης της Κομισιόν.

Η Μάικροσοφτ έχει επίσης αποστείλει ενημερωτική επιστολή σε πολλές αμερικανικές εταιρείες, από τις οποίες ζητά να ασκήσουν και οι ίδιες πιέσεις σε συγκεκριμένα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κυβέρνηση κατά συνδικάτων

Οι Τάιμς (The Times) επικαλούνται δήλωση του Βρετανού υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Άλαν Τζόνσον, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση των Εργατικών σκοπεύουν να μειώσουν δραστικά το εύρος των εξουσιών των εργατικών συνδικάτων.

Ο κ. Τζόνσον προανήγγειλε ριζική αναδιάρθρωση της δομής των συνδικάτων, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο «καταχρώνται της δύναμης που έχουν στα συνέδρια του κόμματος».

Ο κ. Τζόνσον, γράφουν οι Τάιμς, πρώην ηγέτης των συνδικάτων ο ίδιος, θέλει το ποσοστό των ψήφων που αναλογούν στους εκπροσώπους των εργαζομένων σε κάθε εσωκομματική διαδικασία να μειωθεί από 50% σε 15%.

Οι Τάιμς, εξάλλου, περιλαμβάνουν στην έκδοση της Δευτέρας και έναν ειδικό οδηγό για την Ελλάδα, που απευθύνεται στους τουρίστες, αλλά και σε όσους πιθανόν σκέφτονται την αγορά κατοικίας σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Στον οδηγό σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως οι χώροι όπου διεξήχθησαν τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα φύγουν μέσα στο 2006»

Αποχώρηση ξένων δυνάμεων προβλέπει για το 2006 ο Ιρακινός πρόεδρος

Δύο προεξάρχοντες Ιρακινοί πολιτικοί προβλέπουν ότι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα τους θα αρχίσει τον επόμενο χρόνο και σε ορισμένες περιφέρειες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2006.

Μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση ITV ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είπε ότι οι δυνάμεις της ιρακινής εθνοφρουράς θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2006 να αντικαταστήσουν τα βρετανικά στρατεύματα που έχουν υπό τον έλεγχό τους τα νότια διαμερίσματα.

Αλλά ο κουρδικής καταγωγής πολιτικός προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα ήταν καταστροφική και θα αποτελούσε έναυσμα για εμφύλιο πόλεμο.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι είναι πολύ πιθανή η μερική αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων, κατά το μέτρο που οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις θα ισχυροποιούνται ώστε να επιβάλουν την τάξη.

Πληροφορίες για θάνατο καταζητούμενου

Εξάλλου ιστοσελίδα που διαχειρίζονται πρώην μέλη του μπααθικού κόμματος στο Ιράκ αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της πρώην κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι, πέθανε από καρκίνο.

Πληροφορίες φέρουν νεκρό από καρκίνο τον αντιπρόεδρο του καθεστώτος Σαντάμ

Ο Αλ Ντούρι ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος πρώην αξιωματούχος που διέφευγε τη σύλληψη.

Διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων πιστεύουν ότι διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην οργάνωση και το συντονισμό της ιρακινής εξέγερσης.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 21:18 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ φροντίζει τις πληγές της Γαλλίας

Το τελικό ποσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση της χώρας από τα τραύματα που άφησαν τα βίαια επεισόδια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι το τελικό ποσό μπορεί να ανέλθει σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική πρόνοια.

Οι γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείας υπολογίζουν ότι το κόστος από τις καταστροφές ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Με τα επεισόδια να βρίσκονται σε ύφεση, ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας εκτιμά ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί πολύ γρήγορα.

Το βράδυ του Σαββάτου τα επεισόδια περιορίστηκαν στην Τουλούζη και στη Λιον.

Σύμφωνα με τις αρχές:

Το Σάββατο κάηκαν 370 αυτοκίνητα σε σχέση με τα 502, την Παρασκευή και τα 1500 στις 6 Νοεμβρίου.

Ένα νηπιαγωγείο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ οι νεαροί έσπρωξαν ένα αυτοκίνητο που καιγόταν στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, προκαλώντας πανικό.

Βόμβα μολότοφ εξερράγη στο μεγαλύτερο τζαμί της Λιον χωρίς να προκαλέσει καταστροφές.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 17:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η εκδοχή Αρσένη για τα Ίμια

Αναλαμβάνει μερίδιο ευθυνών για την κρίση στα Ίμια

Διαφορετική εκτίμηση για τις ευθύνες τη βραδιά της κρίσης στα Ίμια από εκείνη που αναφέρει στο βιβλίο του ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, διατυπώνει ο τότε υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Αρσένης θεωρεί ότι η ευθύνη ήταν πολιτική, κατά κύριο λόγο, χωρίς να απαλλάσσει, πλήρως, των ευθυνών της, την τότε στρατιωτική ηγεσία.

Κατά τον κ. Αρσένη η ευθύνη βαραίνει τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας (δηλαδή τον ίδιο) και τα άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ που είχαν την ευθύνη του χειρισμού της κρίσης. Και τονίζει ότι «πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αναλαμβάνουμε με γενναιότητα τις ευθύνες μας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Άμυνας η κρίση των Ιμίων όδευε σε «πολιτική λύση» και πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο της λύσης είχε, φαίνεται, συζητηθεί μία-δύο μέρες πριν» και «είχε διαμορφωθεί πριν από την κατάληψη της δεύτερης βραχονησίδας», ενώ εκτιμά ότι σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συμφωνία Χόλμπρουκ- Πάγκαλου. Και σημειώνει ότι, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, για την επίτευξη πολιτικής λύσης, δεν είχε εξασφαλιστεί η αποχή από κάθε είδους στρατιωτική ενέργεια των αντιμαχόμενων μερών.

Αναφερόμενος στην εκδοχή του κ. Σημίτη για την κρίση στα ΄Ιμια, ο κ. Αρσένης τονίζει ότι ο τέως Πρωθυπουργός «παραθέτει επιλεκτικά πολλά στοιχεία», τα οποία, όμως, δέχεται ότι «κατά κανόνα είναι ακριβή» και οι ανακρίβειες που εμπεριέχονται στο βιβλίο δεν είναι ηθελημένες.

Διαψεύδει τον κ. Σημίτη ότι πληροφορήθηκε την πτώση του ελικοπτέρου στις 7 το πρωί από την τηλεόραση, αλλά στις 6 το πρωί από τον ίδιο μέσω του τριψήφιου υπουργικού τηλεφώνου. Επικρίνει εξάλλου τον τέως Πρωθυπουργό για τη μη αποδοχή της πρότασης να μεταφερθεί η σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στο υπουργείο Άμυνας, καθώς και ότι «δεν ενέκρινε κανόνες εμπλοκής από το ΚΥΣΕΑ».

Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι ο κ Σημίτης «αστόχησε» με την έκδοση του βιβλίου του και «δημιούργησε προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαιτέρως στη νέα ηγεσία του» και του καταλογίζει «αδικαιολόγητο άγχος να υπερασπιστεί το έργο της οκταετίας του».

Δεν συμμερίζεται την άποψη του κ. Σημίτη ότι οι εκλογές χάθηκαν για το ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές του 2000, οπότε «χάσαμε το στίγμα μας». Αναγνωρίζει, όμως, ότι ο τέως Πρωθυπουργός «έχει δίκιο» όταν λέει ότι το έργο του δεν προβλήθηκε επαρκώς.

Σχετικά με τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, κάτω από οποιεσδήποτε διαδικασίες, θα είχε αναδειχθεί Πρόεδρος του Κινήματος, αλλά υποστηρίζει ότι «ο αυτοκρατορικός τρόπος μεταβίβασης της προεδρίας τελικά έβλαψε την εικόνα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Αρσένης θεωρεί ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έγινε καθυστερημένα και αποκαλύπτει ότι είχε στείλει επιστολή στον κ. Σημίτη, στις 31 Ιουλίου 2003, στην οποία τόνιζε ότι ο τέως πρωθυπουργός «δεν μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία προς την ήττα» και είχε ζητήσει από τον κ. Σημίτη «να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 18:48 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Μέση Ανατολή ο Σπηλιωτόπουλος

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο των δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραμπίν.

Στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα έχει συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Στη συνέχεια θα παραστεί στην επιμνημόσυνη τελετή για τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ και στην ειδική συνεδρίαση της ισραηλινής βουλής, όπου και θα γίνουν ομιλίες από τον πρόεδρο της βουλής, τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Ισραήλ.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005, ο υπουργός Άμυνας θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σαούλ Μόφαζ.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσει η υπογραφή για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία ισχύει από το 1994.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών.

Την Τετάρτη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα μεταβεί στην παλαιστινιακά εδάφη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών της παλαιστινιακής Αρχής.

Στη συνέχεια, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Νετάνια του Ισραήλ, όπου θα λαβει μέρος στη σύσκεψης «Ειρήνη: Όνειρο ή Όραμα» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Ραμπίν. O κ. Σπηλιωτόπουλος θα μιλήσει στη θεματική ενότητα «Μέση Ανατολή: Προς το Μέλλον».


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι άθλιοι των προαστίων»

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, λέει η ειδικός

«Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ενσωμάτωση των μεταναστών. Το πρόβλημα είναι κυρίως κοινωνικό», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Μαριλού Ζαμπλοσκί.

Και συμπλήρωσε: «Όλοι οι κάτοικοι των προαστίων με τους οποίους είτε έχω μιλήσει προσωπικά είτε έχουν έρθει σε επικοινωνία με την οργάνωση απομονώνουν ως πιο σημαντικό για αυτούς σήμερα πρόβλημα: την ανέχεια. Πιστεύω ότι η αγανάκτηση και ο θυμός που εξωτερικεύουν σήμερα πηγάζει από την φτώχεια την οποία βιώνουν εδώ και χρόνια χωρίς να βλέπουν κάποια προοπτική βελτίωσης της κατάστασής τους».

»Παρά ταύτα είναι γεγονός ότι η ενσωμάτωσή τους στη γαλλική κοινωνία δεν είναι εύκολη. Η εύρεση εργασίας, μιας αξιοπρεπούς στέγης ή έστω η απόδραση από τα γκέτο δεν είναι μια απλή υπόθεση για αυτούς τους ανθρώπους εξαιτίας των κοινωνικών και εθνοτικών διακρίσεων».

Η οργάνωση SOS - Racisme συστάθηκε το 1984 με βασικό να συνδράμει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία. Ζητήσαμε από την Μαριλού Ζαμπλοσκί να μας πει πια είναι μερικά από τα βασικά αιτήματα των ανθρώπων που προσεγγίζουν την οργάνωση.

«Οι κάτοικοι των προαστίων ζητούν τα εξής τρία απλά πράγματα: αξιοπρέπεια, εργασία και στέγη. Αξιώνουν ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους πολίτες της Γαλλίας. Απαιτούν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από την αστυνομία και την εξουσία. Απαιτούν το δικαίωμα στην εργασία, όταν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα αλλά και να σταματήσουν να ζουν στα άθλια διαμερίσματα των γκέτο» εξηγεί η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Στη Γαλλία μετά από 50 χρόνια ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο νόμος ο οποίος δίνει το δικαίωμα στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, ένας νόμος, ο οποίος εφαρμοζόταν την εποχή του ανεξαρτησιακού αγώνα της Αλγερίας από το γαλλικό ζυγό.

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του SOS Racisme δεν είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

«Κατά την άποψή μου η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα συναντήσει πολλά προβλήματα σε ορισμένες πόλεις. Η επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις ήρεμες συνοικίες θα είναι εύκολη, όχι, όμως, στα προάστια. Θα ήθελα να ευχηθώ καλή τύχη σε όσους θα πέσει ο κλήρος να επιβάλουν το μέτρο αυτό στα προάστια».

»Επιπλέον, κανείς στις μέρες μας δεν επιστρέφει τόσο νωρίς στο σπίτι. Άλλοι βγαίνουν βόλτες και κάποιοι άλλοι επιστρέφουν από τις εργασίες τους. Πώς, λοιπόν, οι αστυνομικοί θα κάνουν τι διάκριση του ποιος είναι τι και τι κάνει; Πώς θα ξεχωρίσουν τον ταραχοποιό που βάζει φωτιά σε αυτοκίνητα από τον φιλήσυχο πολίτη που επιστρέφει σπίτι του αργά το βράδυ; Φοβάμαι ότι με το μέτρο η κατάσταση θα εκτραχυνθεί» καταλήγει η Μαριλού Ζαμπλοσκί.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η μαρτυρία της γυναίκας «καμικάζι»

Δεν είναι σαφές το πότε και το πως συνελήφθη η γυναίκα

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη μια γυναίκα σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία του Αμάν, την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον βασιλιά πρόκειται για την Ιρακινή, Σατζίντα Μουμπάρακ Ατρούς αλ Ρισάουιπου, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει στις επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά τα εκρηκτικά που μετέφερε δεν εξερράγησαν.

Οι αρχές της Ιορδανίας προσθέτουν ότι ο σύζυγός της ήταν ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση στο ξενοδοχείο «Ράντισον».

Η γυναίκα εμφανίστηκε στην τηλεόραση της Ιορδανίας όπου ομολόγησε την συμμετοχή της στην τριπλή επίθεση.

«Ο άνδρας μου φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά και εγώ μια άλλη. Μου έδειξε πώς να τη χρησιμοποιήσω», είπε η 35χρονη γυναίκα.

Η τηλεόραση έδειξε μια ζώνη με απενεργοποιημένα εκρηκτικά. Η μαρτυρία της γυναίκας συνεχίστηκε.

«Πήγαμε στο ξενοδοχείο».

«Εκείνος έκατσε στη μία γωνία και εγώ στην άλλη. Στο ξενοδοχείο γινόταν ένας γάμος. Υπήρχαν γυναίκες και παιδιά», περιέγραψε.

«Ο άνδρας μου πραγματοποίησε την επίθεση. Εγώ προσπάθησα αλλά δεν κατάφερα να πυροδοτήσω τα εκρηκτικά»

Οι δράστες

Η κατηγορούμενη είναι η αδελφή ενός στενού συμμάχου του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που δολοφονήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα.

Η τηλεόραση έδειξε και μια ζώνη με εκρηκτικά

Εξάλλου, την ευθύνη για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 57 ανθρώπους, έχει αναλάβει η οργάνωση του αλ Ζαρκάουι.

Η αστυνομία της Ιορδανίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ήταν οι: Αλί Χουσεΐν Αλί αλ Σαμάρι από την επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, Ραουάντ Τζασέμ Μοχάμεντ Αμπέντ (23 ετών) και Σαφάα Μοχάμεντ Αλί (23 ετών), επίσης από το Ιράκ.

Η κατηγορούμενη ονομάζεται Σατζίντα Μουμπάρακ Ατρούς αλ Ρισάουι, είναι 35 ετών και σύζυγος του αλ Σαμάρι.

Στην προκήρυξη της στο ίντερνετ η Αλ Κάιντα κατονομάζει, επίσης, τέσσερις βομβιστές αυτοκτονιας: Αμπού Κχαμπίμπ, Αμπού Μουάζ, Αμπού Ομάιρα και Ομ Ομάιρα.

Της είπε να φύγει

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιορδανίας παρουσίασε τη φωτογραφία από μια ζώνη με εκρηκτικά, την οποία φέρεται να φορούσε η κατηγορούμενη την ώρα των επιθέσεων.

Ο αξιωματούχος είπε ότι άνδρας και γυναίκα, ντυμένοι με επίσημες ενδυμασίες, διείσδυσαν στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια τελετή. Οι ζώνες τους έφεραν εκρηκτικά.

Εκείνη δεν κατάφερε να πυροδοτήσει τα δικά της, παρά τις προσπάθειές της, είπε ο κ. Μουασέρ.

Όταν ο αλ Σαμάρι την είδε να προσπαθεί άνευ αποτελέσματος, της ζήτησε να φύγει από την αίθουσα και εκείνος ανατινάχτηκε.

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι τέσσερις Ιρακινοί μπήκαν στην Ιορδανία με αυτοκίνητο στις πέντε Νοεμβρίου. Νοίκιασαν ένα διαμέρισμα σε προάστιο του Αμάν, δύο ημέρες αργότερα.

Την ημέρα των επιθέσεων μεταφέρθηκαν με ταξί στα ξενοδοχεία.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος τα ανάκτορα και ο πρωθυπουργός

Η διατύπωση απειλών της Αλ Κάιντα κατά της βασίλισσας Ελισάβετ B΄και η εχθρικές διαθέσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος προς τον Τόνι Μπλερ απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

Οι τίτλοι στα κυριακάτικα φύλλα ποικίλουν ενώ η φωτογραφία που δεσπόζει δείχνει την Άμπιγκέιλ Γουίτσαλς, μια νεαρή μητέρα που έχει μείνει παράλυτη μετά από επίθεση αγνώστου, να ποζάρει ευτυχισμένη με το νεογέννητο υιό της στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Τάιμς (The Sunday Times) έχει τίτλο «Η Αλ Κάιντα αποκαλεί τη Βασίλισσα "εχθρό του Ισλάμ"».

Ο υπαρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου, Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, θεωρεί την βασίλισσα Ελισάβετ B΄προσωπικά υπεύθυνη για τους «νόμους της Σταυροφορίας» που έχουν ψηφισθεί και την χαρακτηρίζει ως «έναν από τους σκληρότερους εχθρούς του Ισλάμ», στη βιντεοταινία με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις του Ιουλίου στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη διάρκειας 27 λεπτών κασέτα ο Αλ-Ζαουάχρι καταφέρεται ονομαστικά κατά της βασίλισσας και των μουσουλμάνων ηγετών της Βρετανίας, ενώ η υπηρεσία αντικατασκοπείας ΜΙ5 ενημέρωσε για την απειλή τη φρουρά των ανακτόρων.

Σε εσωτερική σελίδα διαβάζουμε ότι η ίδια υπηρεσία επιδιώκει να στρατολογήσει 800 πράκτορες κατά προτίμηση με γνώσεις αραβικής γλώσσας, προκειμένου να εξουδετερώσει την αυξημένη απειλή τρομοκρατικών ενεργειών στη Βρετανία.

Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα οι Τάιμς γράφουν ότι το χάος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποκαλύπτεται μετά τη διαρροή ηλεκτρονικών επιστολών που ανταλλάσσουν κυβερνητικά στελέχη.

Στόχος ο Μπλερ

Ένας στους τέσσερις βουλευτές των Εργατικών έχει βάλει σκοπό να καταστρέψει τον Μπλερ, είναι ο χωρίς εισαγωγικά τίτλος της κυριακάτικης Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph).

«Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να ανακτήσει μέρος της ισχύος του δέχθηκε νέο πλήγμα καθώς φάνηκε ότι ένας πρωτοφανής αριθμός κυβερνητικών βουλευτών είναι έτοιμοι να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας οι αντάρτες βουλευτές λένε ότι φθάνουν τους 89» σημειώνει η εφημερίδα.

Σε άλλο άρθρο ο βιογράφος του υπουργού Οικονομίας και προαλειφόμενου πρωθυπουργού των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν αναρωτιέται: «Μπορεί ο Μπράουν να επουλώσει πλέον τις πληγές του διχασμένου κόμματός του;».

Ο τσάρος της βρετανικής οικονομίας έχει την τιμητική του στο πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent on Sunday) που φέρει τον τίτλο: «Μπράουν: Πρέπει να αφουγκραστούμε, να διδαχθούμε και να επανασυνδεθούμε με τους ψηφοφόρους».

«Σε αποκλειστική του συνέντευξη o Γκόρντον Μπράουν εξαπολύει συγκεκαλυμμένη προειδοποίηση προς τον Μπλερ, αλλά θεωρεί ότι η μεταβίβαση της πρωθυπουργίας δεν είναι θέμα της παρούσας στιγμής» επισημαίνει η εφημερίδα.

Και προσθέτει ότι σύμφωνα με τον υπ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της κυβέρνησης, οι υπουργοί και οι βουλευτές των Εργατικών θα πρέπει να συνεργαστούν για να περάσουν οι τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ομπζέρβερ (The Observer) «Ο Τόνι Μπλερ αντιμετωπίζει νέα ανταρσία με αφορμή το σχέδιο καθιέρωσης αστυνομικών ταυτοτήτων» καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές εισηγούνται τροπολογίες που θα καταστήσουν ανενεργό το σύστημα και καθώς αναφύονται νέες επιφυλάξεις για το χρηματικό κόστος των νέων δελτίων».


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα φύγουν μέσα στο 2006»

Αποχώρηση ξένων δυνάμεων προβλέπει για το 2006 ο Ιρακινός πρόεδρος

Δύο προεξέχοντες Ιρακινοί πολιτικοί προβλέπουν ότι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα τους θα αρχίσει τον επόμενο χρόνο και σε ορισμένες περιφέρειες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2006.

Μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση ITV ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είπε ότι οι δυνάμεις της ιρακινής εθνοφρουράς θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2006 να αντικαταστήσουν τα βρετανικά στρατεύματα που έχουν υπό τον έλεγχό τους τα νότια διαμερίσματα.

Αλλά ο κουρδικής καταγωγής πολιτικός προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα ήταν καταστροφική και θα αποτελούσε έναυσμα για εμφύλιο πόλεμο.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι είναι πολύ πιθανή η μερική αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων, κατά το μέτρο που οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις θα ισχυροποιούνται ώστε να επιβάλουν την τάξη.

Πληροφορίες για θάνατο καταζητούμενου

Εξάλλου ιστοσελίδα που διαχειρίζονται πρώην μέλη του μπααθικού κόμματος στο Ιράκ αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της πρώην κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι, πέθανε από καρκίνο.

Πληροφορίες φέρουν νεκρό από καρκίνο τον αντιπρόεδρο του καθεστώτος Σαντάμ

Ο Αλ Ντούρι ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος πρώην αξιωματούχος που διέφευγε τη σύλληψη.

Διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων πιστεύουν ότι διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην οργάνωση και το συντονισμό της ιρακινής εξέγερσης.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτη κόντρα Πέρετζ - Σαρόν

Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης Σαρόν θέτει ο κ. Πέρετζ

Στον προθάλαμο πολιτικής κρίσης βρίσκεται το Ισραήλ καθώς το Εργατικό Κόμμα προειδοποίησε ότι θα αποσύρει τα στελέχη του από την κυβέρνηση επειδή ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αρνείται να συναντήσει αμέσως το νεοεκλεγέντα ηγέτη του, Αμίρ Πέρετζ.

Ο κ. Πέρετζ έχει δηλώσει ότι θέλει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό την καταλληλότερη ημερομηνία για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αλλά ο κ. Σαρόν ανέβαλε για την επόμενη Πέμπτη την αρχικώς προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντησή τους.

Μάλιστα ο νέος ηγέτης της μεγαλύτερης σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών παράταξης χαρακτήρισε ανεύθυνη τη συμπεριφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς όπως είπε είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για να συντονιστεί καλύτερα η αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος.

Η Ράις στην περιοχή

Στο μεταξύ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή.

Στο Ισραήλ τελειώνει η μεσανατολική περιοδεία Ράις

Η κ. Ράις θα συναντηθεί με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία στα πλαίσια των προσπαθειών προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το βράδυ της Παρασκευής χιλιάδες Ισραηλινοί ειρηνιστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ για να τιμήσουν τη μνήμη του Γιτζάκ Ραμπίν, του πρωθυπουργού που σκοτώθηκε πριν δέκα χρόνια από πυρά Εβραίου εξτρεμιστή.

Η επιμνημόσυνη τελετή έγινε στην πλατεία της πόλης όπου ο Γιτζάκ Ραμπίν έπεσε νεκρός το Νοέμβριο του 1995, στο τέλος μιας ειρηνιστικής συγκέντρωσης.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν ασθένησε «ως εκ θαύματος»

«Είμαι από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στον κόσμο»

Λονδρέζικο νοσοκομείο αποφάσισε να διενεργήσει εξονυχιστικές εξετάσεις σε ένα Βρετανό που ενώ είχε διαγνωσθεί ως φορέας του ιού HIV (που προκαλεί το AIDS) τον Αύγουστο του 2002, τώρα διαπιστώνεται ότι μέσα σε ένα χρόνο ανένηψε και δεν είναι πλέον φορέας.

Εάν οι αρχικές αυτές διαπιστώσεις επαληθευθούν εργαστηριακά στο νοσοκομείο «Τσέλσι Εντ Γουεστμίνστερ», ο Άντριου Στίμσον θα γίνει ο πρώτος από τα τριάντα εκατομμύρια φορείς του ιού που δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα του θανατηφόρου συνδρόμου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του σε βρετανικές εφημερίδες όταν έμαθε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό είχε τάσεις αυτοκτονίας αλλά δεν ασθένησε και δεν χρειάστηκε να υποβληθεί σε θεραπεία.

Δεκατέσσερις μήνες μετά την πρώτη διάγνωση οι γιατροί επανέλαβαν τις εξετάσεις που αποδείχθηκαν αρνητικές.

Όταν ο κ. Στίμσον ζήτησε να του καταβληθεί αποζημίωση για την λανθασμένη - όπως πίστευε - πρώτη διάγνωση - οι γιατροί του επιβεβαίωσαν ότι όντως είχε προσβληθεί από τον ιό, αλλά στη συνέχεια έγινε καλά σαν από θαύμα.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Γκάλοπ, φτώχεια και φιλότιμο

Γκάλοπ - ψαλίδα

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις κυριακάτικες αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Άφθαρτος παραμένει ο Καραμανλής, επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψεύδεστε κ.Σημίτη! Ο στρατός ήταν αξιόμαχος και πανέτοιμος. Συνέντευξη σοκ - Ο α' υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δήμου φωτίζει την εφιαλτική νύχτα των Ιμίων με συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Άνω Κάτω Κυριακάτικη: Αντιπαραγωγικός ο ανασχηματισμός. Η απάντηση Καραμανλή από το Τόκιο στα σενάρια...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Οι μισθοί και οι συντάξεις του 2006. Τι αυξήσεις παίρνουν δημόσιοι υπάλληλοι, λιμενικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Τα σχέδια Καραμανλή. Ο ανασχηματισμός και οι εκλογές. Οι εισηγήσεις και οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός. Κλειδί των εξελίξεων τα αδιέξοδα της οικονομίας.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Τα κυβερνητικά σχέδια για τη μεταφορά συντελεστή. Τι αλλάζει στη δόμηση από το νέο έτος.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Αντίστροφη μέτρηση. Οι δημοσκοπήσεις, η οικονομία (και η ΝΔ) πιέζουν τον Καραμανλή.

Espresso της Κυριακής: Αδυνάτισε επικίνδυνα η Βανδή!

Η ΕΠΟΧΗ: Μηνύματα εξέγερσης. Από το Πολυτεχνείο στο Σιάτλ, τη Γένοβα, το Παρίσι.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαρτυρία Αρσένη για οκταετία Σημίτη. "Το ΠΑΣΟΚ δεν πολέμησε διαφθορά και διαπλοκή - Μύθος η ισχυρή οικονομία - Πολιτική η ευθύνη για τα Ίμια".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Κώστα πάρε επιτέλους τη σκούπα. Το δίλημμα Καραμανλή για εκλογές.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Η καθημερινότητα εκδικείται. Μετά τις δημοσκοπήσεις, εκλογικά σενάρια στο τραπέζι.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Λουκέτο σε 6 ασφαλιστικές εταιρίες ετοιμάζει να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετά την ιαπωνική εμπειρία του ο κ. Καραμανλής προσγειώνεται στη σκληρή πραγματικότητα και καλείται να δώσει λύσεις. Πρόβλημα η οικονομία.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλαίσιο για τη λαϊκή Συσπείρωση και πάλη για τα προβλήματα της νεολαίας.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Τα «καυτά» θέματα του ασφαλιστικού. Προβληματισμός για τον επερχόμενο διάλογο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Όρους βάζει ο Σουφλιάς! Πονοκέφαλος... κορυφής για Καραμανλή.

ΝΙΚΗ: Χωρίς πυξίδα ο Καραμανλής. Με δεμένα χέρια μπροστά στην κρίση.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για τον Γιώργο Παπανδρέου. Αποστρατεύει Άκη - Γιάννο. Τα «σπάει» με Σημίτη - Κηρύσσει «ηθική επανίδρυση».

Traffic News Κυριακής: Επώνυμοι αγοράζουν ψυχές... για αιώνια ζωή. «Έσκασε» γκουρού στην Πελοπόννησο.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Νέοι μισθοί και διορθωτικό ποσό στο Δημόσιο. Τι προβλέπεται για επιδόματα και λοιπές παροχές.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Τα 10 σημεία-φωτιά στο τραπέζι του διαλόγου. Ασφαλιστικό η κρυφή ατζέντα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δύο ΟΧΙ Καραμανλή «Δεν πηγαίνω φέτος στην Άγκυρα», «Δεν κάνω ανασχηματισμό».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ταραχές για 17η συνεχή νύχτα

Ταραχές συνεχίσθηκαν σε γαλλικές πόλεις για 17η συνεχή νύχτα

Στη Γαλλία οι ταραχές μεταφέρθηκαν από τα υποβαθμισμένα προάστια στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης για πρώτη φορά το βράδυ του Σαββάτου, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας και δημοσίων συγκεντρώσεων.

Η αστυνομία στη Λιόν χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απομακρύνει ομάδες νεαρών διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και έβαζαν φωτιά σε αυτοκίνητα.

Η βίαιη αντιπαράθεση άρχισε στην πλατεία Μπελκούρ όπου είχαν παραταχθεί ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, λίγες ώρες πριν ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε εξεγερμένους νεαρούς και τις δυνάμεις ασφαλείας έγιναν και στις πόλεις Τουλούζη, Σεντ-Ετιέν και Καρπεντρά της νότιας Γαλλίας, όπου ένας βρεφονηπιακός σταθμός παραδόθηκε στις φλόγες.

Σε όλη τη Γαλλία πυρπολήθηκαν πάνω από τριακόσια αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί επιθεώρησε τα μέτρα τάξης

Στο Παρίσι επικράτησε μια απόκοσμη ησυχία καθώς χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης εφαρμόζοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει απαγόρευση δημοσίων συγκεντρώσεων.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι αν και η ένταση των ταραχών μειώνεται μέρα με τη μέρα εντούτοις δεν υπάρχουν ενδείξεις για τερματισμό τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.