Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-10

  1. Υπέταξε τους πρωταθλητές Ευρώπης
  2. Συνέντευξη για τα Ίμια
  3. Μήνυμα Αλ Κάιντα για τις επιθέσεις
  4. ΗΠΑ: Πρωταθλήτριες στο εμπορικό έλλειμμα
  5. Ικανοποίηση για τις εξελίξεις
  6. Μπαλωθιά στο 90
  7. Παραλύει η Ελλάδα
  8. Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ
  9. Μήνυμα της Αλ Κάιντα για τις επιθέσεις
  10. Συνεργασία Συρίας - ΟΗΕ
  11. Παραλύει η Ελλάδα
  12. Ξεκινά η ΑΔΕΔΥ, ακολουθεί η ΓΣΕΕ
  13. Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ
  14. Η μεταρρυθμιστική κόπωση της Τουρκίας
  15. Ταραχές, Τουρκία, Μπλερ
  16. Ταραχών συνέχεια σε κλίμα ύφεσης
  17. Συναγερμός στην Ιορδανία

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 23:57 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέταξε τους πρωταθλητές Ευρώπης

Ασφυκτική άμυνα - παραγωγική επίθεση: το μυστικό του Ολυμπιακού

Τη σημαντικότερη νίκη του στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια πέτυχε το βράδυ της Πέμπτης ο Ολυμπιακός, νικώντας 83-78 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ μπροστά σε 8.000 οπαδούς του.

Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας επιβλήθηκαν με 83-78 της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β' ομίλου.

Ο αγώνας κρίθηκε στην πολύ καλή άμυνα των παικτών του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν οι αντίπαλοί τους να σημειώσουν εύκολα καλάθια.

Κορυφαίος των «ερυθρολεύκων» και πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα αναδείχθηκε ο πρώην παίκτης της Μακάμπι και νυν του Ολυμπιακού, ο Αμερικανός γκαρντ Κουίνσι Λιούις που σημείωσε 21 πόντους με 4 τρίποντα και 6 ριμπάουντ.

Μεγάλη συμβολή στη νίκη του Ολυμπιακού είχαν επίσης οι Έντνι, Σεϊμπούτις και Σχορτσιανίτης που τελείωσαν το παιγνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων.

Με 19 πόντους ο Ουίλ Σόλομον, πρώην παίκτης του Άρη, ήταν ο κορυφαίος των ηττημένων.

Η διαμόρφωση του σκορ ανά δεκάλεπτο ήταν: 12-18, 39-35, 60-61, 83-78.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Γιόνας Καζλάουσκας): Έντνι 14, Παπαμακάριος, Αργυρόπουλος, Χαρίσης, Λιούϊς 21(4 τρίποντα), Μπάρλος 7(1), Βασιλόπουλος 9(1), Πρίντεζης, Ζίζιτς 2, Ζουκάουσκας, Αγαδάκος 2, Σχορτσιανίτης 13, Χατζής 2, Σεϊμπούτις 13(1).

Μακάμπι (Πίνι Γκέρσον): Φάναν, Μπαστόν 2, Σαρπ 5(1 τρίποντο), Βούιτσιτς 9(1), Πάρκερ 11(1), Καντός, Μπέρσταϊν 9(2), Σάσον, Ντόταν, Κάσπι, Σόλομον 19(1), Πένι 6, Άρνολντ 10(1), Γκριν 7.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη για τα Ίμια

Συνέντευξη στον ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Είχαμε ούτως ή άλλως πρόθεση να φύγουμε από τα Ίμια, λέει ο Ονούρ Οϊμέν

«Η Τουρκία είχε ούτως η άλλως την πρόθεση να απομακρύνει τις δυνάμεις από τις βραχονησίδες Καρντάκ (Ίμια)» το βράδυ της κρίσης, αποκάλυψε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν.

Ο Οϊμέν ήταν ο άνθρωπος μέσω του οποίου η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επικοινωνούσαν με την Άγκυρα, και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι απέκρυψε από την τουρκική κυβέρνηση στοιχεία για το καθεστώς των βραχονησίδων.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, με αφορμή τη δημοσίευση του βιβλίου του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έδωσε την εξής εκδοχή για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας: «Τα Καρντάκ όπως γνωρίζετε είναι δίδυμες βραχονησίδες. Ο ελληνικός στρατός είχε καταλάβει τη μια βραχονησίδα και εμείς αποφασίσαμε να καταλάβουμε την άλλη. Επικοινώνησαν μαζί μας μέσω της Αμερικανικής κυβέρνησης - μέσω του κυρίου Χόλμπρουκ - και μας είπαν ότι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες. Οι Αμερικανοί μας διαβεβαίωσαν ότι οι Έλληνες θα αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες εάν αποχωρούσαμε και εμείς. Αυτή ήταν ούτως η άλλως η πρόθεσή μας, οπότε αποδεχτήκαμε τη συμφωνία».

Οι Αμερικανοί μας διαβεβαίωσαν ότι οι Έλληνες θα αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες εάν αποχωρούσαμε και εμείς

Ονούρ Οϊμέν

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της Ουάσινγκτον ο Ονούρ Οϊμέν μας εξήγησε ότι κύριος Χόλμπρουκ του τηλεφώνησε αργά το βράδυ και του είπε ότι στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο κύριος Πάγκαλος. «Μιλήσαμε αρκετές φορές και τελικά οι Αμερικανοί μας ενημέρωσαν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απομακρύνει τις δυνάμεις της εάν απομακρυνθούν και οι τουρκικές δυνάμεις» λέει ο Οϊμέν και συνεχίζει: «Ενημέρωσα λοιπόν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση. Στη συνέχεια είπα στον κύριο Χόλμπρουκ ότι είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας εάν οι έλληνες αποχωρήσουν πρώτοι. Έτσι έγιναν τα πράγματα».

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και σήμερα προεξέχων στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν είχε καμία πρόθεση να προχωρήσει σε πόλεμο αλλά ισχυρίστηκε πως «όταν θίγονται τα εθνικά σου συμφέροντα πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι τη νύχτα της κρίσης η επιστροφή στο status quo ante ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές. «Και οι δυο κέρδισαν, δεν μπορούμε να πούμε εμείς ότι είμαστε νικητές» μας είπε ο Ονούρ Οϊμέν.

Αρκετές τουρκικές εφημερίδες έχουν κατηγορήσει τον Ονούρ Οϊμέν ότι είναι υπεύθυνος για την κρίση στα Ίμια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ ο Ιταλός τότε υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι είχε στείλει στην Άγκυρα τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρονταν ότι οι βραχονησίδες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Ο Οϊμέν όμως, φέρεται να απέκρυψε αυτή την πληροφορία από την Τανσού Τσιλέρ και τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να απαντήσει σε αυτή την κατηγορία. «Δεν είναι αλήθεια» μας είπε ο Οϊμέν και συμπλήρωσε: «Ουδέποτε υπήρξε επιστολή του κυρίου Ντίνι. Αυτό που συνέβη είναι ότι λίγες ημέρες μετά την κρίση ο κύριος Μπαϊκάλ επισκέφτηκε την Ιταλία και εκεί ένας νομικός σύμβουλος εξέφρασε κάποιες απόψεις. Υπήρξε λοιπόν ένα τηλεγράφημα για το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης. Όλα τα άλλα είναι ψέματα. Επικοινώνησα ο ίδιος με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη και κανένας δεν μου παρουσίασε κανέναν έγγραφο που να αποδεικνύει ότι τα Καρντάκ ανήκουν στην Ελλάδα».


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Αλ Κάιντα για τις επιθέσεις

Στόχος της επίθεσης ήταν και ο βασιλικός οίκος της Ιορδανίας

Εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Ιορδανίας προς τιμή των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τριών ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα Αμάν, στα οποία καταλύουν κυρίως ξένοι, δημοσιογράφοι αλλά και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας οι νεκροί είναι τουλάχιστον 56 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Οι ιορδανικές αρχές έδωσαν νωρίτερα την ταυτότητα ορισμένων θυμάτων.

Πρόκειται για Ιορδανούς, Ιρακινούς, Άραβες από άλλες χώρες και Κινέζους.

Κατά πληροφορίες, μεταξύ των τραυματιών συμπεριλαμβάνονται και πολλοί Δυτικοί.

Τριάντα από τους νεκρούς δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Μήνυμα της Αλ Κάιντα

Την ευθύνη των επιθέσεων φέρεται να αναλαμβάνει με προκήρυξή της στο διαδίκτυο η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αρχηγός της οποίας είναι ο ιορδανικής καταγωγής Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Μεγάλο το κόστος των επιθέσεων σε ανθρώπινες ζωές

Το μήνυμα αναφέρει: «Επιλέξαμε ορισμένα ξενοδοχεία, τα οποία ο δεσπότης της Ιορδανίας έχει μετατρέψει σε αυλή των εχθρών της πίστης, των εβραίων και των σταυροφόρων»

Η Κάρολάιν Χόλεϊ του BBC, η οποία βρισκόταν στο ξενοδοχείο Χάγιατ όταν ξερράγη η βόμβα, λέει ότι είναι πάντα δύσκολο να εξακριβωθεί η αυθεντικότητα των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο ίντερνετ.

Ωστόσο, οι αρχές τονίζουν ότι οι επιθέσεις στο Αμάν φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Αλ Κάιντα και ειδικά του πυρήνα του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ιορδανίας, τουλάχιστον δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας.

Γαμήλια τελετή

Τα ξενοδοχεία «Γκράντ Χάγιατ», «Ράντισον» και «Ντέις Ιν» είναι συνήθως γεμάτα από τουρίστες και επιχειρηματίες.

Ο Βασιλιάς Αμπντάλα διέκοψε το ταξίδι του στο Καζακστάν και επισκέφθηκε τα σημεία των επιθέσεων.

Υποσχέθηκε «δικαιοσύνη» και ότι η κυβέρνησή του θα «κυνηγήσει τους εγκληματίες».

Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι: ο υποστράτηγος Μπασίρ Ναφέχ, επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στη Δυτική Όχθη και ο συνταγματάρχης Αμπέντ Αλούν.

Και οι δύο σκοτώθηκαν στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Χάγιατ.

Στο ξενοδοχείο Ράντισον εκατοντάδες άνθρωποι γιόρταζαν μια γαμήλια τελετή.

Η νύφη και γαμπρός τραυματίστηκαν αλλά έχασαν δύο από τους γονείς τους.

«Έχασα τον πατέρα μου και τον πεθερό μου», είπε ο γαμπρός. «Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι αυτό δεν είναι το Ισλάμ».

Τις επιθέσεις καταδίκασε ο Δυτικός κόσμος.

Ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «αποτρόπαιο έγκλημα», ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις έκανε λόγο για «τραγωδία» και εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 18:12 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Πρωταθλήτριες στο εμπορικό έλλειμμα

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αλλά οι Αμερικανοί συνέχισαν να φουλάρουν το ντεπόζιτο τους

Το έλλειμμα στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο εκτινάχθηκε στα 66,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τις πολιτείες Λουϊζιάνα και Κεντάκι.

Συγκεκριμένα οι εισαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% σε 171,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν 2,6% σε 105,2 δις, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εισαγωγές τροφίμων, βιομηχανικών προϊόντων και πρώτων υλών σημείωσαν επίσης πρωτοφανή αύξηση το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε ότι το μήνα Οκτώβριο είχε πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο που έφθασε τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αύξηση του κινεζικού εμπορικού πλεονάσματος αποδίδεται στις υψηλότερες παραγγελίες κινεζικών προϊόντων από δυτικές χώρες, ενόψει της καταναλωτικής περιόδου αιχμής των Χριστουγέννων.

Το ύψος του αμερικανικού ελλείμματος και του κινεζικού πλεονάσματος αναμένεται να οξύνει τις εμπορικές προστριβές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο μεταξύ το διμερές εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ Κίνας έκλινε υπέρ της τελευταίας με πλεόνασμα 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Σεπτέμβριο.

Η αλματώδης αύξηση του ελλείμματος έκανε την Ουάσινγκτον να ζητήσει από το Πεκίνο τη μείωση των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, με συμφωνία περιορισμού του εμπορίου που υπέγραψαν οι δύο χώρες στις αρχές της εβδομάδας.

Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 11,2% σε σχέση με τον Αύγουστο (που ήταν 59,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ ποτέ στην ιστορία τους οι ΗΠΑ δεν είχαν τόσο μεγάλο έλλειμμα σε ένα μήνα (το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 2004 60,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Γνωρίζαμε ότι η έλευση του τυφώνα Κατρίνα θα επηρέαζε τα δημοσιονομικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου αλλά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από όσο αναμενόταν» λέει ο Μάικλ Γούλφολκ, αναλυτής της τράπεζας Bank of New York.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις

Ικανοποίηση Μολυβιάτη - Παπούλια από τις θέσεις της ΕΕ έναντι Τουρκίας - ΠΓΔΜ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τις αποφάσεις της Κομισιόν που αφορούν στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, καθώς και το θέμα της ΠΓΔΜ.

Σε δηλώσεις του μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι «όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο καλύφθηκαν κατά τρόπο πολύ ικανοποιητικό από τις αποφάσεις της ΕΕ», και ως εκ τούτου εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση για την τόσο σημαντική εξέλιξη».

Αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των «Γκρίζων Λύκων» έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι συμφώνησε ότι πρόκειται για προκλήσεις, ενώ πρόσθεσε: «βέβαια μιλάμε για 150 έως 200 άτομα, αλλά η σημασία αυτών των αποφάσεων που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες είναι ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας αναβαθμίστηκαν σε κριτήρια και βάσει αυτών των κριτηρίων θα κρίνεται και θα αποφασίζεται η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα, ο κ. Π. Μολυβιάτης είπε ότι ισχύει η δήλωση που έχει κάνει παλαιότερα και επανέλαβε ότι το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνίες οι οποίες θα συμφωνηθούν δια της διπλωματικής οδού από τις δυο πλευρές.

Συνεργασία στη βάση ευρωπαϊκών αξιών

Τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ σχολίασε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Αθήνα επιδιώκει τη βαθμιαία και σταδιακή μεταβολή στην περιοχή και τη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια «ευρωπαϊκή γωνιά ειρήνης και ευημερίας».

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών

«Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους γείτονες, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους», τόνισε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή τους πορεία ως τον "ασφαλή δρόμο" προς την "εξομάλυνση" των διμερών σχέσεων».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα κείμενα που ενέκρινε χθες η Κομισιόν, ο Γιάννης Βαληνάκης επεσήμανε ότι η Επιτροπή:

- καταγράφει για πρώτη φορά την τουρκική απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας για το θέμα των χωρικών υδάτων και σημειώνει ότι θα παρακολουθήσει το θέμα,

- υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσει η Τουρκία οποιαδήποτε σημεία τριβής και να απέχει από οποιαδήποτε δράση που δυσχεραίνει την ειρηνική επίλυση των διαφορών,

- επισημαίνει θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, όπως το ζήτημα της Χάλκης, το Νομοσχέδίο περί βακουφίων, τους πλειστηριασμούς ομογενειακών ακινήτων, τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Πατριαρχείου,

- σημειώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα (εκπαίδευση, κληροδοτήματα) στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο,

- ζητά από την Άγκυρα την υπογραφή και πλήρη εφαρμογή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου για την προσαρμογή της συμφωνίας της Άγκυρας και την αναγνώριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ,

- ενώ επικρίνει το βέτο της Τουρκίας στην είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς και της ζητά να προσαρμόσει την πολιτική της.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαλωθιά στο 90

Απογοήτευση στον πάγκο του Παναθηναϊκού

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού του κυπέλλου Ελλάδας πραγματοποίησε ο Εργοτέλης στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου, αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Μανώλη Πατεμτζή στάθηκε πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο και εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες των πρασίνων στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Ο Πάτρικ Ογκουνσότο, μετά από πάσα του Νατσέφσκι κινήθηκε με ταχύτητα κατά μέτωπο στην περιοχή, μέσα στην οποία ανατράπηκε από το Λουκά Βύντρα.

Ο Κόβατς φάνηκε ψύχραιμος από τη βούλα του πέναλτι γράφοντας το 1-0, στέλνοντας τους Κρητικούς στην επόμενη φάση και προξενώντας απογοήτευση στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Οι Γκούμας και Γκέκας είχαν μάλιστα φραστικό επεισόδιο με οργισμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Παραλύει η Ελλάδα

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί για 48 ώρες η Ελλάδα καθώς ρολά κατεβάζει ολόκληρος ο δημόσιος τομέας, με κύριο αίτημα τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, οι δημοτικοί και οι νομαρχιακοί υπάλληλοι, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι εκπαιδευτικοί.

Στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να επικρατήσει κυκλοφοριακό χάος καθώς πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας και τη Βουλή.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Παρασκευή καθώς θα προβούν σε τετράωρη στάση εργασίας.

Την Παρασκευή απεργούν επίσης, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές στα δημόσια σχολεία και οι καθηγητές ΑΕΙ.

Εξάλλου, το Σάββατο το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως.

Οι κινητοποιήσεις όμως δεν σταματούν εδώ.

Η ΓΣΕΕ, η οποία διεκδικεί αυξήσεις ύψους 8%, εξήγγειλε 24ωρη πανεργατική απεργία για τις 14 Δεκεμβρίου και περιμένει την πρώτη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ

Οι οπαδοί του πιστεύουν ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ο βετεράνος Ισραηλινός πολιτικός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες αποχωρεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος αφού ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές.

Νικητής με μικρή διαφορά αναδείχθηκε ο πρόεδρος των συνδικάτων Αμιρ Περέτζ.

Ο 82χρονος Πέρες δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα και καταγγέλλει παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο η εφορευτική επιτροπή δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και έχει ήδη ανακηρύξει τον Αμίρ Περέτζ νικητή των εκλογών.

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να σημάνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τη χώρα.

Ο νέος ηγέτης των Εργατικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Αριέλ Σαρόν.

«Η πιο σημαντική ώρα»

Ο Σιμόν Πέρες συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τον Ιανουάριο, όταν το κόμμα Λικούντ του Αριέλ Σαρόν δεν μπόρεσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι Εργατικοί στήριξαν τον κ. Σαρόν στην απόφασή του να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα.

Ο κ. Πέρες είχε την πρόθεση να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές το Νοέμβριο του 2006, όμως η διάδοχος του σκοπεύει να αποχωρήσει πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Περέτζ - γεννημένος στο Μαρόκο, 53 ετών, λαϊκιστής και με ένα χαρακτηριστικό μουστάκι - είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ, του Χιστραντούτ.

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο σημαντική ώρα για το Ισραήλ», είπε ο κ. Πέρετζ, ενώ οι οπαδοί του έλεγαν πως έβλεπαν στο πρόσωπό του, τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

«Περίμενα μια πιο ευχάριστη βραδιά», είπε με τη σειρά του ο Σιμόν Πέρες.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα της Αλ Κάιντα για τις επιθέσεις

Τραυματίας απομακρύνεται από το ξενοδοχείο Χάγιατ

Εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Ιορδανίας προς τιμή των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τριών ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα Αμάν, στα οποία καταλύουν κυρίως ξένοι, δημοσιογράφοι αλλά και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας οι νεκροί είναι τουλάχιστον 56 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Οι ιορδανικές αρχές έδωσαν νωρίτερα την ταυτότητα ορισμένων θυμάτων.

Πρόκειται για Ιορδανούς, Ιρακινούς, Άραβες από άλλες χώρες και Κινέζους.

Κατά πληροφορίες, μεταξύ των τραυματιών συμπεριλαμβάνονται και πολλοί Δυτικοί.

Τριάντα από τους νεκρούς δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Μήνυμα της Αλ Κάιντα

Την ευθύνη των επιθέσεων φέρεται να αναλαμβάνει με προκήρυξή της στο διαδίκτυο η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αρχηγός της οποίας είναι ο ιορδανικής καταγωγής Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Το μήνυμα αναφέρει: «Επιλέξαμε ορισμένα ξενοδοχεία, τα οποία ο δεσπότης της Ιορδανίας έχει μετατρέψει σε αυλή των εχθρών της πίστης, των εβραίων και των σταυροφόρων»

Η Κάρολάιν Χόλεϊ του BBC, η οποία βρισκόταν στο ξενοδοχείο Χάγιατ όταν ξερράγη η βόμβα, λέει ότι είναι πάντα δύσκολο να εξακριβωθεί η αυθεντικότητα των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο ίντερνετ.

Ωστόσο, οι αρχές τονίζουν ότι οι επιθέσεις στο Αμάν φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Αλ Κάιντα και ειδικά του πυρήνα του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ιορδανίας, τουλάχιστον δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας.

Γαμήλια τελετή

Τα ξενοδοχεία «Γκράντ Χάγιατ», «Ράντισον» και «Ντέις Ιν» είναι συνήθως γεμάτα από τουρίστες και επιχειρηματίες.

Ο Βασιλιάς Αμπντάλα διέκοψε το ταξίδι του στο Καζακστάν και επισκέφθηκε τα σημεία των επιθέσεων.

Υποσχέθηκε «δικαιοσύνη» και ότι η κυβέρνησή του θα «κυνηγήσει τους εγκληματίες».

Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι: ο υποστράτηγος Μπασίρ Ναφέχ, επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στη Δυτική Όχθη και ο συνταγματάρχης Αμπέντ Αλούν.

Και οι δύο σκοτώθηκαν στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Χάγιατ.

Στο ξενοδοχείο Ράντισον εκατοντάδες άνθρωποι γιόρταζαν μια γαμήλια τελετή.

Η νύφη και γαμπρός τραυματίστηκαν αλλά έχασαν δύο από τους γονείς τους.

«Έχασα τον πατέρα μου και τον πεθερό μου», είπε ο γαμπρός. «Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι αυτό δεν είναι το Ισλάμ».

Τις επιθέσεις καταδίκασε ο Δυτικός κόσμος.

Ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «αποτρόπαιο έγκλημα», ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις έκανε λόγο για «τραγωδία» και εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεργασία Συρίας - ΟΗΕ

Σύροι παρακολουθούν το διάγγελμα Άσαντ

Πλήρη συνεργασία με τα ΗΕ στην έρευνα που διεξάγεται για την διαλεύκανση των αιτίων θανάτου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασσαντ σε τηλεοπτικό διάγγελμα του.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι έκθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ επιρρίπτει ευθύνες στη Δαμασκό για τη δολοφονία Χαρίρι.

«Η Συρία είναι μια χώρα ευλογημένη, χώρα με τεράστια ιστορία που θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδος. Η ασφάλεια της χώρας υπαγορεύει την συνεργασία με τα ΗΕ για την διαλεύκανση της υπόθεσης Χαρίρι, υπό τον όρο ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε την επιβολή μέτρων που θα θίγουν τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασσαντ.

Ωστόσο ο κ. Άσαντ επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Λιβάνου την οποία χαρακτήρισε μαριονέτα στα χέρια άλλων και την κατηγόρησε για συμμετοχή σε σενάρια συνομωσίας εναντίον της Συρίας.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Παραλύει η Ελλάδα

Πορεία ΓΣΕΕ (φωτο αρχείου)

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί για 48 ώρες η Ελλάδα καθώς ρολά κατεβάζει ολόκληρος ο δημόσιος τομέας, με κύριο αίτημα τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, οι δημοτικοί και οι νομαρχιακοί υπάλληλοι, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι εκπαιδευτικοί.

Στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να επικρατήσει κυκλοφοριακό χάος καθώς πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας και τη Βουλή.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Παρασκευή καθώς θα προβούν σε τετράωρη στάση εργασίας.

Την Παρασκευή απεργούν επίσης, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές στα δημόσια σχολεία και οι καθηγητές ΑΕΙ.

Εξάλλου, το Σάββατο το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως.

Οι κινητοποιήσεις όμως δεν σταματούν εδώ.

Η ΓΣΕΕ, η οποία διεκδικεί αυξήσεις ύψους 8%, εξήγγειλε 24ωρη πανεργατική απεργία για τις 14 Δεκεμβρίου και περιμένει την πρώτη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκινά η ΑΔΕΔΥ, ακολουθεί η ΓΣΕΕ

Ανοίγει το ασφαλιστικό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ταΐζουν σάπια τα παιδιά μας. Θεσσαλονίκη 2 τόνοι αλλοιωμένα είδη και για κυλικεία σχολείων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φρένο στις ρεμούλες σε κρατικές προμήθειες. Νομοθετική τομή από την κυβέρνηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με 42% η εκλογή νομαρχών - δημάρχων. Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Στριμώχνουν την Τουρκία. Αυστηρή προειδοποίηση για casus belli και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα 'σπασαν Σημίτης - Γιώργος. Πρώτο βήμα επιστροφής του τέως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο.

Η ΑΥΓΗ: Απεργία - πρεμιέρα. Γενική κινητοποίηση σήμερα σε όλο το δημόσιο κατά της λιτότητας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άρχισαν πάλι τα κόλπα στην Σοφοκλέους. Γνωστά παπαγαλάκια φούσκωσαν μετοχή ψόφιας τεχνικής εταιρίας, διαδίδοντας ότι δήθεν έχει προνομιακή σχέση με κυβέρνηση και ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι απεργίες αρχίζουν. Έρχεται χειμώνας κοινωνικών συγκρούσεων. Σήμερα και αύριο το πρώτο κύμα κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: -Είμαι παρών... -Είσαι παρελθόν. Κίτρινη κάρτα Παπανδρέου στην «κηδεμονία» Σημίτη. Σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» κατέληξε η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Ροτόντα ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Λ. Παυλίδης δηλώνει στην «Ε»: «Κλείνουμε τις λαϊκές αγορές».

ΕΘΝΟΣ: Κοιτάμε μπροστά. Δήλωση - μήνυμα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δημόσιος Απεργιακός Τυφώνας. Παραλύει σήμερα η χώρα από την απεργία της ΑΔΕΔΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα ψεύδη Σημίτη για το Χρηματιστήριο. Αποσιωπά στο βιβλίο του την πραγματική αλήθεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τον στέλνει... αδιάβαστο. Εμφύλιος Σημίτη - Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιατί μίλησα και θα μιλάω. Σημίτης: Πρόθεση να σιωπήσω δεν έχω και δεν θα έχω.

ΕΞΠΡΕΣ: Η δεδομένη άνοδος των επιτοκίων το 2006, σύμφωνα με τις τράπεζες, θα επιφέρει μείωση ρευστότητας 400 εκ. για επιχειρήσεις - νοικοκυριά.

ΕΣΤΙΑ: Υπαναχώρησις για την Ολυμπιακή; Η Κυβέρνησις διστάζει να λάβη αποφάσεις.

ESPRESSO: Ο Φραντζής και το CD της ντροπής. Εξαργυρώνει σε χρήμα τη φήμη που απέκτησε με το φρικτό έγκλημά του.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αναταράξεις από ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων. Επιπτώσεις σε Πορτογαλία και Ελλάδα μετά τις συστάσεις Ζ. Κ. Τρισέ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανίσχυση η ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλουν οι αστυνομικοί.

ΚΕΡΔΟΣ: Θύελλα στην αγορά των ομολόγων. Δεν επιβεβαιώνει το θέμα η ΕΚΤ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Την «έξοδο» δείχνει η Γαλλία στους μετανάστες... που καταδικάζονται για τις ταραχές. Στηρίζει Σαρκοζί το 37% των Γάλλων - Νέα επεισόδια σε Γερμανία και Βέλγιο.

Μetro: Σε απεργιακό κλοιό. Από την εικοσιτετράωρη κινηποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Συναίνεση Eurostat για τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ. Πιο κοντά η μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

ΤΑ ΝΕΑ: Βλέπω μπροστά απαντά ο Γιώργος. Ψυχρή υποδοχή στην παρέμβαση Σημίτη.

Η ΝΙΚΗ: Ο Σημίτης είναι παρελθόν. Παπανδρέου: Εμείς κοιτάμε μπροστά.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Οι βουλευτές συνωμοτούν, οι υπουργοί βυσσοδομούν και ο πρόεδρος ταξιδεύει... Τον μπούσουλα ψάχνουν στη ΝΔ ενώ ο Καραμανλής πάει Ιαπωνία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμακώνουν την άγρια επίθεση στις νεανικές συνειδήσεις.

City Press: Απεργία στο Δημόσιο για αυξήσεις, παροχές.

TRAFFIC NEWS: Θέλω πίσω τα λεφτά του παππού μου. Ευθεία σύγκρουση με το Ίδρυμα Ωνάση. Η Αθηνά παίρνει μέτρα γιατί φοβάται ότι θα την απαγάγουν.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεταλλαγμένα στο πιάτο μας. Συγκλονιστικά στοιχεία στη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Προκαλεί ο αρχιερέας της διαφθοράς. Στην Ιταλία θα είχε πάει φυλακή, όπως ο Αντριότι.

Απεργίες

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «απεργεί σήμερα όλος ο δημόσιος τομέας με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών, που σήμερα ξεκινούν από 697 ευρώ. Η ΑΔΕΔΥ ζητεί κατώτερο εισαγωγικό μισθό 1.200 ευρώ και προειδοποιεί για νέες κινητοποιήσεις. Οι εκπαιδευτικοί και οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν σήμερα και αύριο, ενώ θα ματαιωθούν σήμερα όλες οι αεροπορικές πτήσεις».

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι «αρχίζει σήμερα με την απεργία της ΑΔΕΔΥ κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μακρύς χειμώνας κοινωνικών συγκρούσεων. Δάσκαλοι και καθηγητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων κατεβαίνουν στο δρόμο. Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ αφήνουν προσωπικό ασφαλείας στις μονάδες υγείας. Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κρατούν καθηλωμένα τα αεροπλάνα. Κλειστόν λόγω απεργίας γράφουν οι πινακίδες στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους, στις νομαρχίες και στα πανεπιστήμια. Αύριο συνεχίζουν εκπαιδευτικοί δημοσίων σχολείων, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ και γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Και τον Δεκέμβριο ακολουθεί η ΓΣΕΕ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «κατεβάζει τα ρολά σήμερα η ΑΔΕΔΥ. Η χώρα πλήττεται από τον τυφώνα απεργία. Κλειστά είναι από χθες τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες όλα τα αεροδρόμια της χώρας, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην κινητοποίηση».

H CITY PRESS γράφει: «η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί πραγματικές αυξήσεις, γενίκευση του επιδόματος των 176 ευρώ, βασικό μισθό 1.200 ευρώ, αναγνώριση των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση θεωρεί τα οικονομικά τους αιτήματα έξω από τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Απεργιακή συνέχεια εν όψει προϋπολογισμού και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ. Αυτόνομη η διεκδικητική πορεία του ΠΑΜΕ».

H METRO αναφέρει ότι «κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ».

Παρουσίαση βιβλίου Κ. Σημίτη

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «σε οξύτατη πολιτική κόντρα μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Σημίτη. Αναμένονται με ενδιαφέρον η συνέχεια και οι συνέπειες του ιδιότυπου bras de fer».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ: «Κώστας Σημίτης: Είμαι παρών. Θα λέω τη γνώμη μου για να βοηθήσω το ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία του, να κερδίσει τις εκλογές. Έχω κοινό στόχο με τον Γ. Παπανδρέου. Γιώργος Παπανδρέου: Η ιστορία θα κρίνει, οι πολίτες αξιολογούν. Δική μου ευθύνη να κοιτάζω μπροστά. Γι' αυτό με εξέλεξαν. Αλλάζουμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Η Espresso αναφέρει ότι «με τον απόστρατο αρχιπλοίαρχο Α. Ναξάκη να δηλώνει ότι οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν άγαλμα στον κ. Σημίτη και τα ΜΑΤ να συγκρούονται με Χρυσαυγίτες που διαδήλωναν κατά του πρώην πρωθυπουργού έξω από το Μουσείο Μπενάκη, έγινε η παρουσίαση του πολυσυζητημένου βιβλίου του Κώστα Σημίτη».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «πολιτικά παρών στις εξελίξεις δήλωσε χθες ο Κώστας Σημίτης, αλλά η κριτική που άσκησε στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την ευθεία απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η ιστορία κρίνει και οι πολίτες αξιολογούν, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έσπευσε να δείξει κίτρινη κάρτα στον κ. Σημίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κοιτάμε μπροστά και αλλάζουμε».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «προκλητικός ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να δηλώσει παρών, αν και ο Γ. Παπανδρέου του έκλεισε την πόρτα. Αντιδράσεις μέσα και έξω κατά την παρουσίαση του βιβλίου του. Για ενδοτισμό μιλούν ευθέως πρώην αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «στην κρίση της Ιστορίας παρέδωσε την πολιτική πορεία και προσφορά του προκατόχου του Κ. Σημίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, διαμηνύοντας, συνάμα, πως η εντολή που έλαβε από το ευρύτατο εκλεκτορικό Σώμα που τον ανέδειξε στο ύπατο κομματικό αξίωμα, αλλά και γενικότερα από το λαό του υπαγορεύει να κοιτάζει μπροστά για το μέλλον της χώρας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «η μεγάλη μείωση των τιμών του ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, προκλήθηκε όμως κυρίως από τη διεθνή κρίση, αναφέρει μεταξύ άλλων στο επίμαχο βιβλίο του Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα, που παρουσίασε χθες το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για την καταστροφή στη Σοφοκλέους».

Η Traffic News επισημαίνει ότι «οι αιχμές και η δυσαρέσκεια για το νέο βιβλίο του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κορυφώθηκαν χθες το βράδυ κατά την παρουσίασή του στο Μουσείο Μπενάκη, με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, ενώ δεν έλειψαν και οι προσπάθειες σαμποτάζ της παρουσίασης, από πρόσωπα που ήθελαν να εκδηλώσουν με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στα όσα ισχυρίζεται μέσα από το νέο του βιβλίο ο τέως πρωθυπουργός».

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι «απάντηση - μήνυμα από Γ. Παπανδρέου προκάλεσε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σημίτη σε μια εκδήλωση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής παρέμβασης. Κοιτάζω μπροστά, όχι πίσω, απάντησε με νόημα ο κ. Παπανδρέου για να προσθέσει: Η Ιστορία κρίνει, οι πολίτες αξιολογούν».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι «ο Κώστας Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποστρατευθεί και θα συνεχίσει να μιλάει, με στόχο να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Απαρίθμησε πέντε λόγους για τους οποίους έγραψε το, ήδη πολύκροτο, βιβλίο του, διακήρυξε ότι δεν χαρίζει το έργο του σε άλλους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει βήματα οπισθοχώρησης αντί να κοιτάζει μπροστά. Παρών στην παρουσίαση ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά η δήλωση που έκανε ερμηνεύεται ως αποστασιοποίηση από το παρελθόν του υπό τον Σημίτη ΠΑΣΟΚ».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνουν ότι «ακόμα και επεισόδια σημειώθηκαν όταν άνθρωποι του κ. Σημίτη επεδίωξαν να απομονώσουν τον τέως αξιωματικό κ. Ναξάκη και να περιορίσουν την έκταση των αντιδράσεων κατά της πολιτικής του στα Ίμια».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα αιματοχυσία στο Ιράκ

Νοσοκόμα μεταφέρει ένα νεκρό παιδί

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε πολυσύχναστο εστιατόριο της Βαγδάτης, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι η έκρηξη ακούστηκε σε ολόκληρη την ιρακινή πρωτεύουσα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι το εστιατόριο είναι δημοφιλές στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς κύκλους της πόλης.

Η επίθεση στη Βαγδάτη σημειώθηκε μια ημέρα μετά τη δολοφονία τουλάχιστον πέντε αστυνομικών και τον τραυματισμό εννέα σε έκρηξη παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων στην Μπακούμπα.

Η πλέον αιματηρή

Την Πέμπτη, ένας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά μπήκε στο εστιατόριο, κοντά στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» στο κέντρο της Βαγδάτης, λίγο μετά τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) και ανατινάχτηκε.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Τζον Μιούαρ, είπε ότι πρόκειται για σφαγή.

Η ισχύος τη βόμβας δεν ήταν πολύ μεγάλη, πλην όμως προκάλεσε μεγάλο αριθμό νεκρών επειδή εξερράγη σε κλειστό χώρο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ έχουν επανειλημμένα αποτελέσει στόχο ακραίων οργανώσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αύξησης των επιθέσεων καθώς η χώρα βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Η μεταρρυθμιστική κόπωση της Τουρκίας

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Η έκθεση διαπιστώνει παραβιάσεις στις πολιτικές ελευθερίες

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας διαπίστωσε «επιβράδυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων» καθώς και προβλήματα στους τομείς των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία ημέρα νωρίτερα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε παρόμοιες επισημάνσεις όσον αφορά την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να αναδείξει το έδαφος που έχει καλύψει η χώρα στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο, Όλι Ρεν, έχουν καταστήσει την Τουρκία μια «οικονομία της αγοράς».

Ο πρώην ανταποκριτή της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», Χιού Πόουπ, ο οποίος έχει συγγράψει δύο βιβλία για την ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, κάνει λόγο για μεταρρυθμιστική κόπωση της χώρας.

«Πιστεύω ότι η τουρκική κοινωνία ξεπέρασε αρκετές από τις προκαταλήψεις της όταν πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, ήταν πραγματικά ταραχώδη, γεμάτα μεταρρυθμίσεις και το αντί-δυτικό, αντιευρωπαϊκό συναίσθημα δεν έλειψε ποτέ από την Τουρκία. Οι δε απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύουν αυτό το συναίσθημα», λέει ο κ. Πόουπ προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, όμως, η πρόοδος της τουρκικής κοινωνίας συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας εκτιμά ότι η κριτική που δέχεται η Τουρκία αποτελεί μια συνεχή εστία προστριβών.

«Σε καμία χώρα δεν αρέσει η κριτική, ιδίως όταν μιλάμε για μια χώρα σαν την Τουρκία, μια πρώην αυτοκρατορία με έναν τόσο περίπλοκο 20ο αιώνα. Ωστόσο, οφείλω να αναγνωρίσω πως η ελίτ της Τουρκίας βλέπει τις ευρωπαϊκές πιέσεις θετικά και πιστεύει ότι αποσκοπούν στην πρόοδο της χώρας».

Ελληνοτουρκικές διαφορές

Όσον αφορά τις επισημάνσεις της έκθεσης της ΕΕ για ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ και την άρση του «casus belli», οι οποίες εμφανώς φωτογραφίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Χιού Πόουπ είπε:

«Αυτό θα συμπεριλαμβάνεται πάντα στο μενού των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού και η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιρρίπτει τις ευθύνες στην τουρκική πλευρά. Είναι σαν ένας αγώνας πάλης με την κάθε μία πλευρά να εκμεταλλεύεται τα αδύνατα σημεία της άλλης. Κάποιες φορές η Τουρκία θα είναι πολύ σημαντική για την ΕΕ, η οποία θα αποφεύγει να τη φέρνει σε δύσκολη θέση με την Κύπρο και την Ελλάδα και άλλες φορές αυτά που θα προβάλλονται θα είναι τα ελληνικά και κυπριακά θέματα».

Ο κ. Πόουπ πιστεύει ότι «από το 1989 οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν σε ένα πιο πολιτισμένο επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια και το Κυπριακό ζήτημα κατέστη λιγότερο ευαίσθητο και αδιάλλακτο με την απόφαση να ανοίξουν κάποτε τα σύνορα των δύο κοινοτήτων. Υπάρχει ωριμότητα και από τις δύο πλευρές του νησιού».


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 03:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ταραχές, Τουρκία, Μπλερ

Πολλές γαλλικές εφημερίδες επικρίνουν την κυβέρνηση ντε Βιλπέν για τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης που έλαβε, προκειμένου να πατάξει τις ταραχές στα προάστια των μεγαλουπόλεων.

Η Λιμπερασιόν υποδεικνύει ότι δεν έχει φέρει ακόμη αποτελέσματα η απαγόρευση κυκλοφορίας και σημειώνει ότι δεν είναι άνευ λόγου οι φόβοι ότι τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης.

Η Λε Μοντ ασκεί κριτική στα κυβερνητικά σχέδια που στοχεύουν να ξεριζώσουν τα αίτια της βίας, και κυρίως στην πρόθεση να μειωθεί στα 14 από τα 16, το όριο ηλικίας για την έναρξη επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός Ντομικικ ντε Βιλπέν «ανοίγει ένα νέο κουτί της Πανδώρας», καθώς έτσι θα ανατραπεί η εκπαιδευτική πολιτική 60 χρόνων, γράφει η Λε Μοντ.

Η Φιγκαρό αντίθετα επικροτεί το μέτρο, σημειώνει όμως ταυτόχρονα ότι το «καρκίνωμα» είναι η ανεργία και αυτή πρέπει να καταπολεμηθεί.

Οι Τούρκοι στη Γερμανία ζουν σε μία «παράλληλη κοινωνία» και ακριβώς αυτό το γεγονός αποτρέπει την πρόκληση ταραχών όπως στη Γαλλία, γράφει η εφημερίδα Τάγκεστσαϊτουγκ του Βερολίνου.

«ΟΙ Τούρκοι της Γερμανίας έχουν ακόμη ελπίδες για μία καλύτερη ζωήΚι αυτό δεν έχει να κάνει με την πίστη στο θεό, αλλά με την ύπαρξη μιας «παράλληλης κοινωνίας», που τους δίνει μια αίσθηση πατρίδαςΈχει να κάνει επίσης και με την αίσθηση ότι ζουν με το ένα πόδι στη Γερμανία και με τον άλλο στην Τουρκία και ότι μπορούν να φύγουν αν η κατάσταση εδώ επιδεινωθεί. Οι Τούρκοι της Γερμανίας δεν θέλουν να κάψουν τα αυτοκίνητα αλλά να τα οδηγήσουν», γράφει η Τάγκεστσαϊτουγκ.

Έκθεση προόδου

Σχόλιο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και σημειώνει ότι «η μετάνοια έρχεται αργά»:

«Όλα όσα καταγγέλλει η έκθεση προόδου υπήρχαν και πριν ένα χρόνο. Τότε όμως τα στοιχεία εκλήφθηκαν ως αισιόδοξη αρχή, που έδειχνε στη σωστή κατεύθυνση. Οι εκτιμήσεις; ήταν ότι η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ, θα στήριζε στην Τουρκία τις δυνάμεις της προόδου και θα επιτάχυνε την πορεία εκδημοκρατισμού. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τα ίδια δεδομένα πιο νηφάλια.

»Οι Βρυξέλλες αξιολογούν θετικά μόνο τις οικονομικές εξελίξεις. Φαίνεται πλέον η απογοήτευση για το ό,τι η Τουρκία δεν εκμεταλλεύτηκε την «προκαταβολή» που έλαβε. Αντίθετα μάλιστα. Καθώς άρχισαν οι ενταξιακές συνομιλίες οι αντιδραστικές δυνάμεις στη χώρα φαίνεται να έχουν γίνει πιο ισχυρέςΒαθμολογώντας όμως την Τουρκία με κακούς βαθμούς, η Κομισιόν μπορεί να επιβραδύνει, όχι να σταματήσει όμως πλέον τη διαδικασία ένταξης», γράφει η Τάγκεσταϊτουγκ.

Κυβερνητικό πρόγραμμα

Η εφημερίδα του Μονάχου Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ αναφέρεται στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα του μεγάλου συνασπισμού και σημειώνει ότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχουν συμφωνήσαει στα επίμαχα θέματα και έτσι εξαιτίας της κατάργησης φοροαπαλλαγών- οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες επιβαρύνσεις.

Όπως όλες σχεδόν οι γερμανικές εφημερίδες η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου προβάλλει την προωθούμενη από τον μεγάλο συνασπισμό ελαστικοποίηση της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις και σημειώνει σε σχόλιό της ότι παρόλη την αρνητική εικόνα που εμφανίζει ο τομέας της απασχόλησης, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» και να επικρατήσουν «αμερικανικά ήθη», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Ήττα του Τόνι Μπλερ

Η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου σχολιάζει την αποτυχία του Bρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να περάσει στη μορφή που ήθελε το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων και υπογραμμίζει ότι φέρει ο ίδιος γι αυτό την ευθύνη για την απώλεια του κύρους του.

«Έχασε ο Μπλερ και μάλιστα σε ένα θέμα που ο ίδιος είχε αναγάγει σε ναυαρχίδα της πολιτικής του», σημειώνει σε κεντρικό της σχόλιο η ισπανική Ελ Παίς, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η κοινοβουλευτική ήττα μπορεί να επισπεύσει την αποχώρηση του κ. Μπλερ από την πρωθυπουργία.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ταραχών συνέχεια σε κλίμα ύφεσης

Κάηκαν περισσότερα από 500 οχήματα

Και τη νύχτα της Πέμπτης νύχτα υπήρξαν στη γαλλία πολλά κρούσματα εμπρησμών και λεηλασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας στις 04.00 τα ξημερώματα είχαν καεί πάνω από 400 αυτοκίνητα σε ολόκληρη την επικράτεια και οι αρχές είχαν προβεί σε 155 συλλήψεις.

Από τις 12.00 τα μεσάνυχτα και μετά σε 38 προάστια και πόλεις -ανάμεσά τους η Μασσαλία, η Τουλούζη , το Στρασβούργο και η Λιόν - επιβλήθηκαν μέτρα εκτάκτου ανάγκης, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε πόλεις της επαρχίας, ενώ στα προάστια του Παρισιού τα επεισόδια που σημειώθηκαν ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι τις προηγούμενες νύχτες.

Στην πόλη Μπελφόρντ της ανατολικής Γαλλίας πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ένα σχολείο. Στην Τουλούζη ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια, 'όταν άγνωστοι έκαψαν πολλά αυτοκίνητα και 350 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την επέκτασή τους. Στη Λιόν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, καθώς καταγράφηκαν βανδαλισμοί σε υποσταθμό.

Στην πόλη Ρουμπέκ ξέσπασε πυρκαγιά σε πολυκατοικία και υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί. Οι αρχές εξετάζουν εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή για ατύχημα.

Το κύμα ταραχών που σαρώνει τη Γαλλία είναι η σοβαρότερη κρίση που γνώρισε η χώρα από τη δεκαετία του ΄60. Στις ταραχές συμμετέχουν κατεξοχήν νεαροί Γάλλοι πολίτες, παιδιά και εγγόνια μεταναστών από τις πρώην γαλλικές αποικίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από εκείνους που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στις ταραχές θα απελαθούν, ασχέτως αν έχουν άδεια παραμονής ή όχι.


Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συναγερμός στην Ιορδανία

Στόχοι των επιθέσεων ήταν τα ξενοδοχεία Γκραν Χάιατ, Ράντισον και Ντέις Ιν, στα οποία καταλύουν αλλοδαποί

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ιορδανία μετά τις χθεσινοβραδινές σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις σε τρία ξενοδοχεία της πρωτεύουσας Αμάν, από τις οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 67 και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι.

Τουλάχιστον δύο από τις εκρήξεις οφείλονταν, σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Στόχοι των επιθέσεων ήταν τα ξενοδοχεία Γκραν Χάιατ, Ράντισον και Ντέις Ιν, στα οποία καταλύουν αλλοδαποί, πολλοί από τους οποίους είναι συνεργάτες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ. Τα περισσότερα θύματα όμως είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Ιορδανοί.

Ανταποκριτής του ΒΒC στο Αμάν μεταδίδει ότι η Ιορδανία είχε για χρόνια δείξει εμπιστοσύνη στην περίφημη αποτελεσματικότητα της μυστικών υπηρεσιών, να αποτρέπουν επιθέσεις παρόμοιου τύπου. Στα τρία ξενοδοχεία του Αμάν όμως δεν υπήρχαν καθόλου, ή υπήρχαν ελάχιστα μέτρα ασφαλείας, ούτε καν ανιχνευτές μετάλλων.

Μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση όμως έχει συγκεντρώσει το μένος των ισλαμιστών εξτρεμιστών, εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και της συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ. Οι περισσότεροι Ιορδανοί εξέφραζαν χρόνια τώρα φόβους για την πραγματοποίηση τέτοιων επιθέσεων", μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα διέκοψε την επίσκεψή του στο Καζακστάν και επέστρεψε στη χώρα, η οποία έχει κλείσει τα σύνορά της. Ακούμε από το Αμάν τον ανταποκριτή του ΒΒC, Tζον Λέιν:

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο Αμάν, Μαρβάν Μοασέρ, δήλωσε ότι υπεύθυνος για τις επιθέσεις είναι ο ιορδανικής καταγωγής, φερόμενος ως αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συνελήφθηκαν τρεις ύποπτοι Ιορδανοί..

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις επιθέσεις και προσέφερε βοήθεια για τις έρευνες. Ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «αποτρόπαιο έγκλημα», ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις έκανε λόγο για «τραγωδία» και εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.