Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-09

  1. Η πρώτη ήττα του Τόνι Μπλερ
  2. Εκρήξεις στο Αμάν
  3. Πρώτη ήττα Μπλερ
  4. Βιετναμέζικο «Ταμιφλού»
  5. Βήμα προσέγγισης προς τα Σκόπια
  6. Βιετναμέζικο «Ταμιφλού»
  7. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Παρίσι
  8. Ευρωατλαντικό ράπισμα στην Τουρκία
  9. Έφυγε ο Αλέκος Αλεξανδράκης
  10. Ελληνική οικονομία, γαλλικές αναταραχές
  11. Πιθανά κρούσματα χολέρας στο Κασμίρ
  12. «Εγγόνια και παππούδες»
  13. Νίκη των Δημοκρατικών
  14. Βία και με έκτακτα μέτρα

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2005 - 01:53 (Ώρα Λονδίνου)

Η πρώτη ήττα του Τόνι Μπλερ

«Η μελανότερη ημέρα του Μπλερ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ, πάνω από φωτογραφία του πρωθυπουργού της Βρετανίας σε μαύρο φόντο.

«Οι βουλευτές απέρριψαν την κράτηση υπόπτων για 90 ημέρες Ο πρωθυπουργός υπέστη την πρώτη του κοινοβουλευτική ήττα», γράφει η εφημερίδα στον υπότιτλο, ενώ στο κύριο άρθρο της σημειώνει:

«Η πραγματική είδηση χθες ήταν ότι ο Τόνι Μπλερ έχασε τελικά τη δύναμη να μετατρέψει σε νόμο την προσωπική του ατζένταΤο πλήγμα που υπέστη ο πρωθυπουργός από τους βουλευτές θα έπρεπε να τον σωφρονίσει Πρέπει να συμπεριφέρεται περισσότερο ως ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος και λιγότερο ως αυτοδιορισμένος δεσπότης», γράφει ο αρθρογράφος της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Φωτογραφία του πρωθυπουργού σε μαύρο φόντο δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα και η εφημερίδα Γκάρντιαν, που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία ο Τόνι Μπλερ μαθαίνει μια καινούργια λέξη : τη λέξη ήττα». Στον υπότιτλο η Γκάρντιαν σημειώνει ότι «οι αντάρτες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έκαναν κομμάτια το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο και έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του πρωθυπουργού».

«Νέα εποχή»

Στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας τονίζεται ότι η χθεσινή ψηφοφορία και η «στάση» μερίδας των βουλευτών του εργατικού κόμματος σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην ιστορία της διακυβέρνησης Μπλερ. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ακούσει τη φωνή του κοινοβουλίου, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει σοβαρές αναταραχές, γράφει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν.

«Η αρχή του τέλους;», διερωτάται με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της πάνω από φωτογραφία του Τόνι Μπλερ η εφημερίδα Τάιμς, που σημειώνει ότι με τη χθεσινή ήττα του στο κοινοβούλιο υπέστη πλήγμα το κύρος του πρωθυπουργού και τέθηκαν υπό αμφισβήτηση το πολιτικό του μέλλον και οι προγραμματιζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός που υπέστη την πρώτη του κοινοβουλευτική ήττα από το 1997, όταν έφερε το κόμμα του στην εξουσία, αντιμετώπισε την «εξέγερση» των βουλευτών από τα «ορεινά» έδρανα, οι οποίοι έχουν επίσης αντιταχθεί σε νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, τα νοσοκομεία και την κοινωνική πρόνοια, οι οποίες επίσης απειλούνται τώρα, γράφει η εφημερίδα Τάιμς.

«Η σκοτεινή σκιά του Ιράκ»

Και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ προβάλλει στην πρώτη της σελίδα την ήττα του Τόνι Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ στο κεντρικό της σχόλιο σημειώνει:

«Ο πρωθυπουργός αποφάσισε στις αρχές της εβδομάδας να απορρίψει κάθε συμβιβασμό για μείωση της προθεσμίας των 90 ημερών που προβλέπει το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο για την κράτηση υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα της θητείας του και ένας εξευτελιστικός συμβιβασμός, ο οποίος προκλήθηκε από την ένωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των δυσαρεστημένων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος

»Αυτό που έγινε όμως χθες δεν έχει να κάνει μόνο με την αμφισβήτηση της κρίσης του πρωθυπουργού. Πάνω από τη συζήτηση στη βουλή έπεφτε η σκοτεινή σκιά του πολέμου στο Ιράκ και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Οι βουλευτές αναρωτούνται γιατί θα πρέπει να δώσουν πίστη στα επιχειρήματα των αρχών ασφαλείας , τι στιγμή που είχαν κάνει τόσο μεγάλο λάθος σε ό,τι αφορά το οπλοστάσιο του Ιράκ, ενώ (μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο) σκότωσαν έναν αθώο στο Στόκγουελ», γράφει ο σχολιαστής της Ιντιπέντεντ.

Το πολιτικό κύριος του Τόνι Μπλερ υπέστη συντριπτικό πλήγμα, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σημειώνοντας ότι στους «αντάρτες» των Εργατικών συγκαταλέγονται και πρώην υπουργοί.

Η χθεσινή του ήττα θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει ένα περισσότερο συναινετικό στιλ, εάν θέλει να έχει επιτυχία στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών, γράφει η εφημερίδα.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 21:50 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις στο Αμάν

Τα τρία ξενοδοχεία ανήκαν σε διεθνείς αλυσίδες

Σειρά εκρήξεων σε διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν.

Μια έκρηξη σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Γκραν Χάιατ (Grand Hyatt) ενώ χτυπήθηκαν ακόμα και τα ξενοδοχεία Ράντισον (Radisson) και Ντέις Ιν (Days Inn).

Η αστυνομία λέει πως υπάρχουν τουλάχιστον 52 νεκροί και πως οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας λέει πως κατά τις εκτιμήσεις τους επρόκειτο για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ανταποκρίτρια του BBC που έμενε στο ξενοδοχείο Γκραν Χάιατ λέει πως είδε αρκετά άτομα να είναι βαριά τραυματισμένα, ένα εκ των οποίων εξέπνευσε μπροστά στα μάτια της.

Ο βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, χαρακτήρισε τις εκρήξεις, τρομοκρατικές πράξεις και είπε ότι οι ένοχοι θα διωχθούν.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτη ήττα Μπλερ

Δεν έπεισε τους Βρετανούς βουλευτές η έκκληση Μπλερ για υπερψήφιση του νομοσχεδίου

Το βρετανικό κοινοβούλιο καταψήφισε αμφιλεγόμενο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που προέβλεπε την προφυλάκιση υπόπτων για διάστημα έως και 90 ημερών, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Είναι η πρώτη κοινοβουλευτική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, από τότε που ανήλθε στην εξουσία, το 1997.

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου, στις 7 Ιουλίου, από τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο υπερβολικό και είπε ότι θα αποξενώσει πολλούς μουσουλμάνους κάνοντας δυσκολότερη τη συλλογή πληροφοριών από τις κοινότητές τους.

Τελικά, η Βουλή των Κοινοτήτων, ενέκρινε τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η προφυλάκιση υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγοριών, έως και 28 μέρες, διπλασιάζοντας την περίοδο προφυλάκισης που σήμερα είναι 14 ημέρες.

Ο Τόνι Μπλερ είπε στο κοινοβούλιο πως από τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, η βρετανική αστυνομία είχε αποτρέψει άλλες δυο τρομοκρατικές επιθέσεις.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Βιετναμέζικο «Ταμιφλού»

Η Ρος αναζητά τρόπους να αυξήσει την παραγωγή του Ταμιφλού

Το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Ρος να παρασκευάσει το αντιγριπικό φάρμακο «Ταμιφλού», που θεωρείται αποτελεσματικό κατά της Γρίπης των Πτηνών.

Το Βιετνάμ είναι η πρώτη χώρα που θα παρασκευάσει, υπό την εποπτεία της Ρος, το φάρμακο.

Η φαρμακευτική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει σε φαρμακοβιομηχανίες άλλων χωρών να παρασκευάσουν το φάρμακο προκειμένου να περιορίσουν μια πιθανή πανδημία.

Φόβοι για ελλείψεις

Η Ρος αναζητά τρόπους να αυξήσει την παραγωγή του Ταμιφλού, καθώς εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις από τα ράφια των φαρμακείων σε περίπτωση επιδημίας.

Ειδικοί λένε ότι το Βιετνάμ έχει τη δυνατότητα να παρασκευάζει μέχρι και 20 εκατομμύρια κάψουλες Ταμιφλού το χρόνο.

Προς το παρόν, η χώρα έχει πρόσβαση σε 600 χιλιάδες κάψουλες, τις οποίες προσφέρει η Ταϊβάν.

Η Ρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει την φαρμακευτική εταιρεία που θα παρασκευάσει το φάρμακο. Συμφώνησε επίσης να προμηθεύσει το Ανόι με 25 εκατομμύρια κάψουλες, αρκετές για την αποθεραπεία 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι το Βιετνάμ έχει αναφέρει τους περισσότερους θανάτους από την Γρίπη των Πτηνών στην Ασία.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 14:47 (Ώρα Λονδίνου)

Βήμα προσέγγισης προς τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με τον Χαβιέρ Σολάνα

Ένα ακόμα βήμα προσέγγισης προς τα Βαλκάνια πραγματοποιεί την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρότεινε να χορηγηθεί το «καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας» στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ΠΓΔΜ γίνεται έτσι η τρίτη χώρα των Βαλκανίων που κερδίζει το εν λόγω καθεστώς μετά τη Σλοβενία και την Κροατία.

Σε πολιτικό επίπεδο η ΠΓΔΜ είναι μια πολύ επιτυχημένη περίπτωση, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος, όμως, πρόσθεσε ότι η εν λόγω βαλκανική χώρα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει σε επίπεδο οικονομίας και δημόσιας διοίκησης.

Η ΠΓΔΜ βγήκε από τον εμφύλιο πόλεμο του 2001 μεταξύ της αλβανόφωνης μειονότητας και της σλαβόφωνης πλειοψηφίας χάρις στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, Οάνα Λουγκέσκου σημειώνει ότι «η Κομισιόν δεν σκοπεύει να προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και θα μεταθέσει αυτήν την απόφαση στο Συμβούλιο των Υπουργών στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου».

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφει τα Βαλκάνια ως «πρόκληση» για την Κοινότητα, «μια γεωγραφική περιοχή με αποδυναμωμένα κράτη, τα οποία απαρτίζονται από διχασμένες κοινωνίες».


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Βιετναμέζικο «Ταμιφλού»

Η Ρος αναζητά τρόπους να αυξήσει την παραγωγή του Ταμιφλού

Το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Ρος να παρασκευάσει το αντιγριπικό φάρμακο που θεωρείται αποτελεσματικό κατά της Γρίπης των Πτηνών.

Το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Ρος να παρασκευάσει το αντιγριπικό φάρμακο «Ταμιφλού», που θεωρείται αποτελεσματικό κατά της Γρίπης των Πτηνών.

Το Βιετνάμ είναι η πρώτη χώρα που θα παρασκευάσει, υπό την εποπτεία της Ρος, το φάρμακο.

Η φαρμακευτική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει σε φαρμακοβιομηχανίες άλλων χωρών να παρασκευάσουν το φάρμακο προκειμένου να περιορίσουν μια πιθανή πανδημία.

Φόβοι για ελλείψεις

Η Ρος αναζητά τρόπους να αυξήσει την παραγωγή του Ταμιφλού, καθώς εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις από τα ράφια των φαρμακείων σε περίπτωση επιδημίας.

Ειδικοί λένε ότι το Βιετνάμ έχει τη δυνατότητα να παρασκευάζει μέχρι και 20 εκατομμύρια κάψουλες Ταμιφλού το χρόνο.

Προς το παρόν, η χώρα έχει πρόσβαση σε 600 χιλιάδες κάψουλες, τις οποίες προσφέρει η Ταϊβάν.

Η Ρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει την φαρμακευτική εταιρεία που θα παρασκευάσει το φάρμακο. Συμφώνησε επίσης να προμηθεύσει το Ανόι με 25 εκατομμύρια κάψουλες, αρκετές για την αποθεραπεία 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι το Βιετνάμ έχει αναφέρει τους περισσότερους θανάτους από την Γρίπη των Πτηνών στην Ασία.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Παρίσι

Ο Νικολά Σαρκοζί επισκέπτεται την Τουλούζη

Το Παρίσι με τα προάστια του αλλά και 30 ακόμα πόλεις της Γαλλίας έχουν θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης της κυβέρνησης τα οποία αποσκοπούν στην αποκατάσταση της έννομης τάξης έπειτα από 13 ημέρες συνεχιζόμενων ταραχών με πυρπολήσεις αυτοκινήτων και λεηλασίες.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης πυρπολήθηκαν περισσότερα από 600 αυτοκίνητα και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 συλλήψεις υπόπτων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Γαλλίας, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, κάνει λόγο για σαφή αποκλιμάκωση της βίας.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της γαλλικής εφημερίδας «Λε Παριζιέν» καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο μέρος του γαλλικού πληθυσμού επικροτεί τα κυβερνητικά μέτρα καταστολής των ταραχοποιών.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία CSA για λογαριασμό της «Λε Παριζιέν» δείχνει ότι το 73% των ερωτηθέντων στηρίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ στην ερώτηση «πώς βλέπουν οι Γάλλοι πολίτες τις ταραχές», το 58% απάντησε ότι αισθάνονται «σοκαρισμένοι», το 28% εκφράζει «θλίψη», το 12% δείχνει κατανόηση και μόλις το 1% των ερωτηθέντων εκφράζει «συμπάθεια».

«Ενσωμάτωση» των μεταναστών

Οι συνεχιζόμενες ταραχές στη Γαλλία από ομάδες νεαρών, κυρίως μεταναστών δεύτερης γενιάς, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αξιολόγηση του γαλλικού μοντέλου ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Πρόκειται για ένα μοντέλο, το οποίο ζητά από όσους επιλέγουν τη Γαλλία ως τόπο διαμονής να ενστερνιστούν τις γαλλικές αξίες και να απαρνηθούν την οιαδήποτε θρησκευτική ή εθνοτική ιδιαιτερότητα, την πολυπολιτισμικότητα.

Βασικές πόλεις σε έκτακτη ανάγκη

Παρίσι

Στρασβούργο

Λιλ

Νίκαια

Μαρσαλία

Τουλούζη

Αμιέν

Ντιζόν

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν, δήλωσε στο ΒΒC ότι το μεταναστευτικό κύμα προς τη Γαλλία πρέπει να σταματήσει αμέσως και να αφαιρεθεί η γαλλική υπηκοότητα από όσους συμμετείχαν στις ταραχές.

Η Γαλλίδα ακαδημαϊκός, Ζοσελίν Σεζαρί πιστεύει ότι έχει αποτύχει το γαλλικό μοντέλο: «Χωρίς αμφιβολία, η Γαλλία είναι παραδοσιακά μια χώρα υποδοχής μεταναστών. Ο επονομαζόμενος κοινωνικός ανελκυστήρας των διαφορετικών κυμάτων μετανάστευσης λειτουργούσε ως εξής: μια εθνοτική ομάδα αφομοιωνόταν και χανόταν μες την κοινωνία. Κάτι, όμως, που δε συνέβη με το τελευταίο κύμα μετανάστευσης, το οποίο μάλιστα τυγχάνει να προέρχεται από πρώην γαλλικές αποικίες».

Επεισόδια σε Βέλγιο και Γερμανία

Μεμονωμένα επεισόδια έχουν σημειωθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως το Βέλγιο και η Γερμανία.

Η Μπάρμπαρα Γιορν υπεύθυνη για θέματα αλλοδαπών στο δήμο του Βερολίνου θεωρεί ότι και η γερμανική κυβέρνηση συνάντησε και συναντά εμπόδια στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των μεταναστών.

«Ενσωμάτωση σημαίνει συμμετοχή και υπάρχουν δύο τομείς στους οποίους είναι απαραίτητη η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων: ο τομέας της εργασίας και της εκπαίδευσης. Και οι δύο τομείς είναι προβληματικοί», είπε η Γερμανία αξιωματούχος.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωατλαντικό ράπισμα στην Τουρκία

Στις επιθέσεις κατά του Πατριαρχείου αναφέρθηκε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Περαιτέρω βήματα πρέπει να κάνει η Τουρκία στον τομέα των θρησκευτικών και πολιτιστικών ελευθεριών, στο θέμα των βασανιστηρίων και της ελευθερίας της έκφρασης, διαπιστώνει στην ετήσια έκθεση προόδου η Κομμισιόν.

Η έκθεση παρατηρεί πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, επιβράδυνση όμως στις πολιτικές.

Η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να άρει την απειλή πολέμου προς την Ελλάδα και να προχωρήσει με τις διαδικασίες τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

Παράλληλα, επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία διαπιστώνει και η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία η Ουάσιγκτον ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και γενικότερα στο τουρκικό κράτος.

Το κείμενο κάνει λόγο για συστηματική «εκστρατεία κατά Χριστιανών», ενώ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν συνέχισε και κατά την περσινή χρονιά να απορρίπτει τις εκκλήσεις για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η έκθεση αναφέρει ότι «σε αντίθεση με τις θετικές εξελίξεις προηγουμένων ετών, κατά το 2005 παρατηρήθηκε επιδείνωση σε ότι αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία», επισημαίνοντας ότι η κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εγκαινίασε «δημόσια εκστρατεία κατά των χριστιανικών ιεραποστολών, ενώ υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν σε δηλώσεις τους την χριστιανική ιεραποστολική δράση ως απειλή».

Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση της αντιχριστιανικής κάλυψης από τα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς και αύξηση δολιοφθορών σε εκκλησίες.

Υπέρ της Χάλκης

«Στα πλαίσια των συζητήσεων η αμερικανική πλευρά συνέχισε τις πιέσεις της προς την τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», αναφέρει η έκθεση.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου θρησκευτικών ελευθεριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέσβης Τζον Χάνφορντ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης δήλωσε:

«Είναι ένα θέμα που έχουμε εγείρει αρκετές φορές και θα συνεχίσουμε να θέτουμε στην τουρκική κυβέρνηση», είπε και συνέχισε:

«Έχω συναντηθεί με Τούρκους ιθύνοντες, και έχουμε θέσει αυτά τα προβλήματα, όπως επίσης και προβλήματα περιουσιών, τα οποία φυσικά συμβαδίζουν με αυτά».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε «έχουμε κάποιους λόγους να ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί (το θέμα της Θεολογικής Σχολής». Και ο ίδιος όμως δήλωσε απογοητευμένος που το θέμα αυτό δεν έχει προχωρήσει πιο γρήγορα.

Τέλος, αναφερόμενος στις επιθέσεις που κατά καιρούς σημειώνονται κατά του Πατριαρχείου, ο κ. Χάνφορντ χαρακτήρισε το ζήτημα «δύσκολο» και είπε: «αισθανόμαστε ως μέρος της ευθύνης μας, και μέρος αυτού που επιτάσσει η νομοθεσία βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το Γραφείο μας, να ενθαρρύνουμε κυβερνήσεις να προστατεύουν πολίτες που δέχονται επιθέσεις από ιδιώτες, και εδώ πρόκειται για μια τέτοιου είδους περίπτωση».


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ο Αλέκος Αλεξανδράκης

Έφυγε για τη «Συνοικία το Όνειρο»

Ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός, Αλέκος Αλεξανδράκης, έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τρίτης στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο δημοφιλής ηθοποιός έδωσε μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, αλλά η υγεία του επιδεινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού του συστήματος.

Στο πλευρό του αγαπημένου ηθοποιού ήταν όλο αυτό το διάστημα οι οικογένειά του.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, που κέρδισε επάξια τον τίτλο του «κορυφαίου» αλλά και του «ζεν πρεμιέ», γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928.

Η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο έγινε στα χρόνια της κατοχής, οπότε έπαιξε ως κομπάρσος στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Τα Χειροκροτήματα».

Στη δεκαετία του '50 τον ανακάλυψε ο Φίνος και τίποτα πια δεν μπορούσε να σταματήσει την ανοδική πορεία του.

Συνεργάστηκε με λαμπερές πρωταγωνίστριες όπως τη Μελίνα Μερκούρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Τζένη Καρέζη, τη Μάρω Κοντού και τη Ζωή Λάσκαρη.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο της Κατερίνας, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Δραματική Σχολή. Ακολούθησε η συνεργασία του με άλλους μεγάλους θιάσους και γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από θεατρικούς ρόλους.

Στη δεκαετία του 60 έστησε το δικό του θίασο και σκηνοθέτησε την ταινία «Συνοικία το Όνειρο», που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά η προβολή της απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία της εποχής.

Το 2001, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ελληνική οικονομία, γαλλικές αναταραχές

Ανοίγει το ασφαλιστικό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παλιά καύσιμα με νέες τιμές. Παιχνίδια στην πλάτη των καταναλωτών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: 2.463 χωρίς διαγωνισμό. Σε ΥΠΕΞ, περιφέρεια, ΙΔΕΚΕ, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και ΥΠΕΠΘ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιοι οι 2.760 επιτυχόντες Επαγγελματίες Οπλίτες. Όλα τα ονόματα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Στο γύψο η Γαλλία. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τα βράδια στα προάστια του Παρισιού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέες θέσεις για 10.995 ανέργους. Στο ένθετο «Εργασία και καριέρα»: Πέντε επιδοτούμενα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ.

Η ΑΥΓΗ: Μέρες κατοχής στα γκέτο της Γαλλίας. Νέο αυταρχικό βήμα προς το αδιέξοδο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόκκινος συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. Φοβούνται το ενδεχόμενο προβοκατόρικων εμπρησμών εν όψει και του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σαγιονάρα! Ο κ. Καραμανλής πάει στην Ιαπωνία. Τα προβλήματα, τα μέτωπα και τα επίσημα ταξίδια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα 6 «συν» του Καραμανλή. Πρόσκληση από τον πρωθυπουργό προς τις παραγωγικές δυνάμεις για κοινή προσπάθεια.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Δήμαρχοι του Ν. Θεσσαλονίκης και καθηγητές του ΑΠΘ καταγγέλλουν στην «Ε»: Ακατάλληλο το... πόσιμο νερό.

ΕΘΝΟΣ: Λαβύρινθος τα σχέδια πόλης. Απόφαση ΣτΕ: Καμπανάκι Σουφλιά για νέα γενιά αυθαιρέτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Κυβέρνηση δεν βλέπει σημαντικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, γιατί είναι... Μεγάλη η διαφορά για τη διαφθορά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έστησαν στον τοίχο τον τέως πρωθυπουργό. Άναψε φωτιές το βιβλίο Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ γιατί το εξέθεσε ανεπανόρθωτα στον Ελληνισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Οι τελικές ρυθμίσεις για τους φόρους. Οι νέες κλίμακες για κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατάσταση πολιορκίας! Παρίσι: Σε εφαρμογή νόμος του 1955, εποχής Αλγερίας.

ΕΞΠΡΕΣ: Πόλος έλξης τα περίπτερα με ετήσιο τζίρο 6 δισ. ευρώ. Στόχος επενδυτικών κεφαλαίων τα 18.000 σημεία λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα.

ΕΣΤΙΑ: Νέα εμπλοκή με το έλλειμμα. Οι Βρυξέλλες ζητούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρος.

ESPRESSO: Σπάνε τα κοντέρ οι Έλληνες στο κρεβάτι. Κάνουμε έρωτα 138 φορές το χρόνο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε επιτήρηση ως το 2008. Ψυχρολουσία από Αλμούνια και S&P. Διπλή προειδοποίηση για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων στην οικονομία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πίεση Βρυξελλών για σκληρά μέτρα στην οικονομία. Πολιτική μάχη για τον προϋπολογισμό 2006.

ΚΕΡΔΟΣ: Τι αλλάζει στις προμήθειες. Τροποποιείται άμεσα το Π.Δ. 394/96.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Στρατιωτικός» νόμος στο Παρίσι. Συνεχίζεται η τυφλή βία όσο συνεχίζει την ίδια στάση ο Σαρκοζί.

METRO: Πρωταθλητές στο σεξ. Πιο σέξι λαός οι Έλληνες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η Κομισιόν ζητεί μόνιμες λύσεις για την οικονομία. Θα αυξηθούν οι φόροι καυσίμων αν υποχωρήσουν οι τιμές τους.

ΤΑ ΝΕΑ: Β' κατηγορίας 1.600.000 πολίτες! Ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα.

Η ΝΙΚΗ: Η εξέγερση των υπηκόων. Δικαίωμα στη ζωή ζητούν οι Γάλλοι πολίτες Β' κατηγορίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στην εξέγερση των «Αθλίων» των συνοικιών - γκέτο.

City Press: Σούπερ σκάνδαλο με τα 40 F-16. Με απευθείας ανάθεση η αγορά μαχητικών αεροσκαφών, κόστους 3,1 δισ. δολαρίων.

TRAFFIC NEWS: Ψάχνουν τους ρεπόρτερ-κατασκόπους του Ευαγγελάτου. Από κόσκινο οι υποψήφιοι υπάλληλοι σούπερ μάρκετ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θάνατος στον καρκίνο από την Έδεσσα! Αποκλειστική συνέντευξη του ερευνητή.

Η ΧΩΡΑ: Διπλάσια δάνεια για επισκευές σπιτιών. Από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Γαλλία

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «με την επαναφορά στρατιωτικού νόμου που τελευταία εφαρμόστηκε το 1957 στη διάρκεια του πολέμου στην Αλγερία, η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει την εξέγερση των νέων στα γκέτο, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νέοι Γάλλοι, αραβικής ή αφρικανικής καταγωγής, δεύτερης ή τρίτης γενιάς, ηλικίας 17-22 ετών, άνεργοι, μιλούν για αρχή του πολέμου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «χειρότερα τα έκανε η κυβέρνηση με τη νεκρανάσταση νόμου για κατάσταση πολιορκίας, που εφαρμόστηκε το '60 στην Αλγερία. Ο πρωθυπουργός χρυσώνει το χάπι με υποσχέσεις για μέτρα, αλλά δεν πείθει κανέναν».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι «ταξικός αγώνας ή προβοκάτσια; Κίνητρο είναι η εξαθλίωση, η περιθωριοποίηση, ή ενίσχυση υπόγειων σχεδιασμών; Φταίνε οι ανύπαρκτες πολιτικές ενσωμάτωσης της ανίκανης ευρωπαϊκής πραγματικότητας, ή οι σύγχρονοι Άθλιοι δυναμώνουν τη φλόγα που οι ισχυροί υπαγόρευσαν; Πολλά τα ερωτήματα, δύσκολες οι απαντήσεις».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι «οι κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που οδήγησαν στην εξέγερση των εργατικών συνοικιών - γκέτο της Γαλλίας αποκαλύπτουν πως πίσω από το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, που υμνούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βασιλεύει η απίστευτη αθλιότητα και η καταπίεση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «οριστικά στο πλαίσιο της καταστολής φαίνεται να κινείται η γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης που έχει ξεσπάσει στα ευαίσθητα προάστια των περισσοτέρων μεγάλων πόλεων. Έτσι, χθες, αντί άλλης απάντησης στα βαθύτατα κοινωνικά αίτια της κρίσης, η κυβέρνηση ντε Βιλπέν, που έχει πλέον υιοθετήσει την κατασταλτική γραμμή του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί νόμος και αυστηρότητα- επέλεξε να επαναφέρει έναν νόμο του 1955, περί απαγόρευσης κυκλοφορίας».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υπογραμμίζει ότι «στο έλεος των ταραχών βρίσκεται το τελευταίο δεκαήμερο η Γαλλία με την αστυνομία κάθε βράδυ να δίνει πραγματική μάχη με νεαρούς, που σπάνε, καίνε και καταστρέφουν. Η γαλλική πρωτεύουσα έχει χάσει την ηρεμία της και ουδείς είναι σε θέση να εντοπίσει τα αίτια και την αφορμή αυτών των βίαιων ταραχών».

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι «στην Αμιέν στη βόρεια Γαλλία με απόφαση του νομάρχη απαγορεύθηκε στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της η κυκλοφορία τις νυκτερινές ώρες σήμερα των νεαρών, μικρότερων των 16 ετών, χωρίς συνοδεία. Με την ίδια νομαρχιακή απόφαση, απαγορεύθηκε η πώληση καυσίμων στους ανωτέρω».

Προϋπολογισμός 2006

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «με νέες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο κ. Αλμούνια ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβη μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρος για να μειωθή το δημόσιο έλλειμμα. Ο Ισπανός Επίτροπος δέχεται μεν ως ικανοποιητική την εξέλιξη του Προϋπολογισμού 2005, αλλά κατ΄ουσίαν απορρίπτει τις τιτλοποιήσεις εσόδων του παρελθόντος ως μέσον ισοσκελίσεως του Προϋπολογισμού 2006».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «η σκληρή μάχη για την οριστική έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2006 βρίσκεται σε εξέλιξη, στις Βρυξέλλες. Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν το περιθώριο πιέσεων επί της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς αυτή βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ προσθέτει ότι «εναλλακτικό σενάριο για μείωση του δημόσιου ελλείμματος το 2006 αν απορριφθεί η τιτλοποίηση, έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομίας . Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια χθες στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα αυξηθεί η έμμεση φορολογία, πλην πετρελαίου εφόσον όμως υποχωρήσουν οι τιμές του».

Κώστας Καραμανλής

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «τους στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της καθώς και τον τρόπο επίτευξης των στόχων αυτών ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, χθες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του με θέμα Η ώρα της ελληνικής οικονομίας, στο 16ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, για μία ακόμη φορά, την πρόθεση της κυβέρνησης για μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής αναχωρεί σήμερα για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία λέγοντας σαγιονάρα (εις το επανιδείν) στα ανοιχτά μέτωπα του εσωτερικού: ανασχηματισμό, ενδοκυβερνητικές γκρίνιες, προϋπολογισμό, κύμα των απεργιών, διαφωνίες της ΔΑΚΕ και σενάρια για τον συντονιστή της κυβέρνησης. Χρέη πρωθυπουργού θα εκτελεί τυπικά ο πρώτος τη τάξη, υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, αλλά ουσιαστικά τα κλειδιά της κυβέρνησης θα κρατάει ο ισχυρός ανήρ του Μεγάρου Μαξίμου, υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανά κρούσματα χολέρας στο Κασμίρ

Οι συνθήκες διαβίωσης στους περισσότερους καταυλισμούς είναι οικτρές

Για εμφάνιση επιδημιών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές του Πακιστανικού Κασμίρ προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Αξιωματούχοι λένε ότι εντόπισαν εκατοντάδες άτομα με σοβαρά συμπτώματα που παραπέμπουν σε χολέρα, αν και επισήμως δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της ασθένειας αυτής.

Γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο η οξεία διάρροια που εμφανίζουν χιλιάδες άνθρωποι να οφείλεται στην χολέρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι 350 χιλιάδες άτομα πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως σε στέγη πριν τον βαρύ χειμώνα.

Σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές η ιατροφαρμακευτική βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα.

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 73 χιλιάδες νεκρούς, αν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Προειδοποιούν, επίσης, ότι ενδέχεται να αυξηθεί καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς.

«Σε έναν από τους καταυλισμούς που επισκεφθήκαμε εχθές υπήρχαν 55 περιστατικά οξείας διάρροιας και υπάρχουν επίσης πολλοί προσωρινοί καταυλισμοί για τους οποίους δεν έχουμε εικόνα», είπε η αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Ρέιτσελ Λέβι.

Καταμέτρηση νεκρών

Την Τρίτη, στέλεχος της κυβέρνησης του Πακιστάν είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 87 χιλιάδες.

Σύντομα τον διέψευσε η Πακιστανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή για την Ανακούφιση των Πληγέντων που είπε ότι οι νεκροί είναι περίπου 73 χιλιάδες.

Ωστόσο, ανεξάρτητες οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι στις αποκλεισμένες ορεινές περιοχές του Κασμίρ η καταγραφή των πτωμάτων δεν έχει καν ξεκινήσει.

Επιπλέον, η Ινδία ανακοίνωσε ότι στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ έχουν σκοτωθεί 1400 άνθρωποι.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 03:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Εγγόνια και παππούδες»

Η εφημερίδα Λε Μοντ γράφει ότι η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αποδεικνύει πως ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν έχασε την ψυχραιμία του και ότι «εξακολουθεί να μην διαθέτει ακόμη τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ηγέτης».

«Επαναφέροντας σε ισχύ τον νόμο του 1955 αποστέλλει στους νέους των προαστίων ένα μήνυμα ωμότητας: περίπου 50 χρόνια μετά, η Γαλλία προτίθεται να τους συμπεριφερθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τότες τους παππούδες τους», γράφει η Μόντ.

Η Λιμπερασιόν γράφει ότι δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές δυνατότητες για την αποκατάσταση της τάξης. Η κατάσταση απαιτούσε άμεσες απαντήσεις, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι μένει να ελπίζει κανείς ότι τα μέτρα θα έχουν αποτελέσματα και δεν θα οδηγήσουν στην αύξηση της οργής και των ταραχών.

«Απαγόρευση κυκλοφορίας στα προάστια Η ώρα της αλήθειας» είναι τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Φιγκαρό, ενώ η Νιουβέλ Ομπσερβατέρ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν έχει την «ανέφικτη αποστολή» να δώσει μία γενική απάντηση και να εφαρμόσει συγχρόνως ειδικά μέτρα για την πάταξη των πρωτόγνωρων για τη Γαλλία ταραχών.

«Έκφραση αδυναμίας» χαρακτηρίζει τα έκτακτα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης η Τάγκεστσαϊτουγκ του Βερολίνου, ενώ μία άλλη εφημερίδα της γερμανικής πρωτεύουσας, η Τάγκεσπιγκελ, προβλέπει ότι «παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων οι νεαροί θα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και να το βάζουν μετά στα πόδια όταν εμφανίζεται η αστυνομία, όπως άλλωστε έκαναν μέχρι τώρα».

Εκείνο που προκαλεί σκέψεις είναι το επιχείρημα που προβάλει η εφημερίδα Λε Μοντ στην κυβέρνηση, σε σχέση με την επιβολή των νέων μέτρων. Ότι δηλαδή, με την εφαρμογή του νόμου από την εποχή του Πολέμου της Αλγερίας, η Γαλλία αντιμετωπίζει τους απογόνους της γενιάς των μεταναστών όπως είχε αντιμετωπίσει τότε τους παππούδες τους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Σχολιάζοντας την επιβολή των μέτρων της γαλλικής κυβέρνησης η γερμανική Βελτ εκφράζει την ελπίδα να μην είναι αργά και να μη χρειαστεί να αναλάβει ο στρατός την αποκατάσταση της τάξης.

Αναφερόμενη στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, η εφημερίδα σημειώνει ότι αφού δεν έφερε αποτελέσματα η πολιτική της αποκλιμάκωσης που ακολούθησε τις πρώτες ημέρες, τώρα ανέλαβε τα ηνία. «Παρεμβαίνοντας έστω και καθυστερημένα στα γεγονότα που μοιάζουν να έχουν διαστάσεις εμφυλίου πολέμου, ο Σιράκ έδειξε συγχρόνως στον ηλικιακά νεότερο εσωκομματικό του αντίπαλο Νικολά Σαρκοζί, ποιος είναι ο αρχηγός στα Ηλύσια», γράφει η Βελτ.

Για αποτυχία της πολιτικής που στοχεύει στην αφομοίωση των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία κάνει λόγο σε άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.

« Οι Γάλλοι συχνά έδιναν αυτοεπαινούνταν για την επιτυχία της πολιτικής της αφομοιώσεις Η πολιτική αυτή όμως λειτουργούσε όσο υπήρχαν λίγοι μετανάστες, και ήταν εύκολο να ενσωματωθούν. Η αφομοίωση όμως δεν είναι δυνατή όταν για παράδειγμα, όταν, όπως στις περισσότερες από τις περιοχές όπου μαίνονται οι ταραχές, δεν φθάνει ούτε στο 20% το ποσοστό των μαθητών, που έχουν μητρική γλώσσα τα γαλλικά», γράφει η αυστριακή εφημερίδα.

Η ισπανικό Λα Ραθόν γράφει ότι οι ταραχές είναι το αποτέλεσμα της κρίσης ταυτότητας που έχουν τα παιδιά των μεταναστών στη Γαλλία και προειδοποιεί ότι επίκειται η πολιτική της εκμετάλλευση από το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 07:46 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη των Δημοκρατικών

Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας

Επανεξελέγη στη Νέα Υόρκη ο νυν δήμαρχος

Πλήγμα για τον Τζορτζ Μπους θεωρείται η επικράτηση των υποψηφίων των δημοκρατικών στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών των πολιτειών της Βιρτζίνια και του Νιου Τζέρσεϊ. Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, μεταδίδει:

Παρά την προσωπική ανάμειξη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων στη Βιρτζίνια και το Νιού Τζέρσεϊ, οι τελευταίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν κυβερνήτες, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την πολιτική της κυβέρνησης Μπους.

Η επικράτηση των Δημοκρατικών, στις περιορισμένης έκτασης εκλογές για κυβερνήτες και δημάρχους στις ΗΠΑ αναδεικνύει σύμφωνα με εκτιμήσεις τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τις επιλογές της κυβέρνησης Μπους σε κρίσιμα ζητήματα.

Τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής προς το πρόσωπο του κ. Μπους, που αποτυπώνονται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν τελικά αρνητικό αντίκτυπο και στους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πολιτεία της Βιρτζίνια, όπου σε ένα παραδοσιακό κάστρο τους, δεν μπόρεσαν τελικά να αποφύγουν την ήττα.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν τώρα ότι οι εκλογικές τους επιτυχίες στις δύο πολιτείες θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεών, "σφυροκοπώντας" ακόμη περισσότερο τον Λευκό Οίκο με απώτερο στόχο τις εκλογές του 2006, όπου σε 36 πολιτείες θα ανοίξουν οι κάλπες για να αναδειχτούν οι αντιπρόσωποι στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όσο για τους Ρεπουμπλικάνους, δεν φαίνεται να τους παρηγορεί η χθεσινή αναμενόμενη επανεκλογή του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι με αφορμή την απώλεια των δύο πολιτειών, αναμένεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωτερικών συζητήσεων που θα αφορά την αναθεώρηση βασικών επιλογών σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.


Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2005 - 06:41 (Ώρα Λονδίνου)

Βία και με έκτακτα μέτρα

Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Πυρπολήθηκαν τουλάχιστον 500 οχήματα σε όλη την επικράτεια

Σε ισχύ τέθηκαν στη Γαλλία τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης, βάσει των οποίων μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και να διεξαχθούν κατ΄ οίκον έρευνες χωρίς δικαστική απόφαση. Ωστόσο και χθες τη νύχτα συνεχίστηκαν σποραδικά οι ταραχές με πυρπολήσεις αυτοκινήτων και λεηλασίες. Η ανταποκρίτριά της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις:

Στο έλεος των βανδαλισμών και των καταστροφών βρέθηκε για 13η νύχτα η Γαλλία παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις αρχές σε συγκεκριμένες περιοχές. υπάρχει σαφής μείωση της βίας υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 03.00 τα ξημερώματα.

Ωστόσο οι βιαιοπραγίες συνεχίστηκαν με ένταση και μένος. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία παρατηρείται ότι υπάρχει μετακίνηση των ομάδων σε περιοχές όπου δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις ή δεν υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία και προτίμηση σε βανδαλισμούς καταστημάτων δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων. Το φαινόμενο αυτό καταγράφηκε σε μεγαλουπόλεις και όχι τόσο στην περιοχή του Παρισιού, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πολλές νομαρχίες απαγόρευσαν την πώληση βενζίνης σε ανήλικους, ενώ οι ενήλικες αγοράζουν εύφλεκτα υλικά μόνο δείχνοντας την ταυτότητά τους.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της 13ης νύχτας είναι η καταστροφή 500 αυτοκινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, τα περισσότερα από αυτά στην επαρχία.

Στην Τουλούζη ξέσπασαν βίαια επεισόδια λίγο πριν την άφιξη στην πόλη του υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. Στη Μασσαλία λεηλατήθηκε ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο. Η κυκλοφορία των τραίνων διακόπηκε στο μετρό της Λυόν, όταν έγινε επίθεση σε αμαξοστοιχία με βόμβες μολότοφ. Δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι κακοποιήθηκαν στην ίδια πόλη και το αυτοκίνητό τους καταστράφηκε.

Στη Νίκαια ένας άνθρωπος χαροπαλεύει, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά σ το κεφάλι, όταν άγνωστοι πέταξαν βαρύ αντικείμενο από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας όπου μένουν μετανάστες. Στην ίδια περιοχή τα κτίρια μιας από τις μεγαλύτερες επαρχιακές εφημερίδες έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Στο Μπορντό εξερράγη ένα λεωφορείο όταν δέχτηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ και ευτυχώς ο οδηγός του δεν τραυματίστηκε. Στην πόλη Ντολ οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας εγκατέλειψαν τα διαμερίσματά τους, καθώς γειτονικό γκαράζ με εννέα λεωφορεία καταστράφηκε ολοσχερώς ύστερα από εμπρησμό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.