Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-05

  1. Άνοιξε φτερά προς την αετοφωλιά
  2. Σαρκοζί: Οι ταραξίες θα παταχθούν
  3. Ομιλία Παπανδρέου με πρόταση εξουσίας
  4. Απομνημονεύματα με πολλά μηνύματα
  5. Συστάσεις Κίσιντζερ προς Λευκό Οίκο
  6. Παραίτηση Αχιλλέα Καραμανλή
  7. Κλιμάκωση των ταραχών
  8. Κοινή αμερικανο-ιρακινή επιχείρηση
  9. Επικρίσεις για το πόλεμο στο Ιράκ
  10. Κλιμάκωση των ταραχών

Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξε φτερά προς την αετοφωλιά

Η νικηφόρος πορεία της ΑΕΚ έγινε εκ νέου αφορμή πανηγυρισμών

Αποδίδοντας κατά διαστήματα εντυπωσιακό ποδόσφαιρο η ΑΕΚ επικράτησε εύκολα της Καλλιθέας 2-0 και περιμένει στην κορυφή το αποτέλεσμα του ντέρμπι ΟΣΦΠ Ξάνθης.

Βασισμένη στην ομοιογένεια, την ποιότητα και τη μαχητικότητα των παικτών της η Ένωση δεν άφησε τους αντιπάλους της να πάρουν ανάσα, ούτε να δημιουργήσουν την παραμικρή ευκαιρία που θα απειλούσε την εστία του Σορεντίνο.

Με τους συνήθεις υπόπτους Βασίλη Λάκη και Νίκο Λυμπερόπουλο να σκοράρουν και τον φυσικό της ηγέτη Κώστα Κατσουράνη να ανεβάζει απόδοση η ΑΕΚ επέτυχε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της στο πρωτάθλημα.

Στο 15ο λεπτό ο Λάκης έβγαλε σέντρα στην περιοχή του Σουλογάνη και ο Λυμπερόπουλος πήρε την κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

Ένα λεπτί αργότερα ο Λυμπερόπουλος εκτέλεσε φάουλ αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.

Στο 21΄ήλθε το πρώτο τέρμα: Ο Λυμπερόπουλος εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα κόντραρε στο τείχος και έφτασε στον αμαρκάριστο Λάκη, που από πλάγια θέση σκόραρε με σουτ κεραυνό.

Στο 32ο λεπτό και μετά από κόρνερ του Λάκη ο Κατσουράνης προώθησε τη μπάλα με το κεφάλι προς την εστία της Καλλιθέας αλλά ο Γιάντσεφ έδιωξε πάνω στη γραμμή, μπροστά στον επερχόμενο Σοάρες.

Στο 52΄ ήλθε το «γκολ για σεμινάριο» με κεφαλιά του Λυμπερόπουλου μετά από αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Ίβιτς.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν πολλές ακόμα ευκαιρίες και στο τέλος χειροκροτήθηκαν θερμά από 20 χιλιάδες φίλους τους, εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η περιορισμένη -σε σχέση με την περυσινή περίοδο- προσέλευση του κόσμου.

Στο άλλο παιγνίδι του Σαββάτου που άνοιξε την αυλαία της 9ης αγωνιστικής, Η λάρισα κέρδισε στο Αλκαζάρ 2-1 τον Ατρόμητο, ο οποίος προηγήθηκε με άπιαστο σουτ του Κατεμή στο 63ο λεπτό.

Αλλά οι «βυσσινί» παίκτες δεν το έβαλαν κάτω και με ηγέτη τον Κυπαρίσση, σκόρερ δύο τερμάτων στο 69΄και στο 78΄απέσπασαν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης.


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρκοζί: Οι ταραξίες θα παταχθούν

Εκτεταμένες υλικές καταστροφές προκλήθηκαν για ένατη συνεχόμενη ημέρα

Οι γαλλικές αρχές διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν το κύμα ταραχών που ξέσπασε προ δεκαημέρου σε προάστια του Παρισιού και έχουν πλέον εξαπλωθεί σε άλλες αστικές περιοχές της χώρας.

Μετά από την έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, είπε ότι οι αρχές είναι αποφασισμένες να θέσουν τέρμα στις ταραχές, τις πυρπολήσεις αυτοκινήτων, καταστημάτων και αποθηκών.

Συγκάλεσε δε τα ανώτατα στελέχη της αστυνομίας σε δεύτερη σύσκεψη ώστε να βρεθεί τρόπος καταστολής των ταραξιών.

Ο κ. Σαρκοζί προειδοποίησε επίσης τους εξεγερμένους νεαρούς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφρικανικής καταγωγής πολίτες και μουσουλμάνοι το θρήσκευμα ότι αντιμετωπίζουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Παράλληλα ο Γάλλος πολιτικός αναγνώρισε ότι στις αστικές περιοχές που έχουν εξεγερθεί επικρατεί αίσθημα αδικίας και κοινωνικού αποκλεισμού, τα οποία απαιτούν αντιμετώπιση.

Αυτό που θέλω να ακούσω από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σαρκοζί, από τον πρόεδρο Σιράκ είναι φωνή ειρήνευσης

Ντιλίλ Μπουμπακέρ, ιμάμης του ισλαμικού τεμένους στο Παρίσι

Το βράδυ της Παρασκευής, για ένατη συνεχόμενη νύχτα οι ταραχές συνεχίστηκαν εντός και εκτός Παρισίων.

Πυρπολήθηκαν σχεδόν 900 αυτοκίνητα ενώ συνελήφθησαν πάνω από 250 άτομα.

Ωστόσο η τάση επέκτασης των ταραχών και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας επιβεβαιώνεται, καθώς οι ταραχές επεκτάθηκαν στην ανατολική περιοχή του Κάτω Ρήνου, στην κοιλάδα του Λίγηρα (στο κέντρο της χώρας) και στην επαρχία Ιλ-ε-Βιλέν της δυτικής Γαλλίας.

Φωνές ειρήνευσης

Νωρίτερα σε αρκετές συνοικίες του Παρισιού πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές συγκεντρώσεις και πορείες που ζητούσαν την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Πορείες για την αποκλιμάκωση της κρίσης έγιναν σε γαλλικές πόλεις

Μια από τις πορείες στην οποία συμμετείχαν ηγετικά στελέχη της χριστιανικής και μουσουλμανικής κοινότητας διέσχισε το προάστιο Ονέ-σου-Μπουά που αποτέλεσε αρχικά το επίκεντρο των ταραχών.

Στο προάστιο αυτό δυο νεαροί πέθαναν από ηλεκτροπληξία καθώς προσπάθησαν να κρυφτούν από την αστυνομία σε υποσταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ομιλία Παπανδρέου με πρόταση εξουσίας

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρό του

Την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από την επομένη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές, διακήρυξε από την Ηγουμενίτσα, όπου μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση φίλων και οπαδών του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου συνδύασε την αναφορά του αυτή με την παρουσίαση αφενός 10 σημείων των προτάσεων του κόμματός του αλλά και με μία ακόμη σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει προσβληθεί από τη νόσο των αποδημητικών πτηνών και «γι' αυτό σύντομα θα μας αφήσουν να κυβερνήσουμε ξανά τη χώρα το μήνυμα που στέλνει ο λαός της Ηπείρου προς την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία είναι ως εδώ και μη παρέκει».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μετά από δύο περίπου χρόνια από την εκλογική ήττα του κόμματός του, ο λαός στρέφεται και πάλι προς το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προσδοκά πολλά. Αναρωτιέται όμως -πρόσθεσε- αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αν έχει πρόγραμμα και αν έχει αλλάξει το ίδιο.

«Απαντάμε ναι και στα τρία» διακήρυξε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η νέα πρόταση του κινήματος βασίζεται στην αξία που λέγεται άνθρωπος, η οποία αποτελεί και τη βασική κατεύθυνση του κόμματος για την επόμενη τετραετία.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διέψευσε προσωπικά ο ίδιος τις προσδοκίες του λαού, με όσα σήμερα δεν πράττει και «ενώ υποσχέθηκε σεμνότητα και ταπεινότητα οι λέξεις αυτές έγιναν αλαζονεία, αυταρχισμός και αδιαφάνεια σε κάθε τομέα».

Ζητούμενο η διαφάνεια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτεταμένη αναφορά σε θέματα διαφάνειας στα οποία ενέταξε την απογραφή , χαριστικές πράξεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τον επαναπατρισμό μαύρου και αδήλωτου χρήματος, την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 για την οποία, όπως τόνισε, οι διαδικασίες αγοράς είναι αδιαφανείς. Γίνεται, πρόσθεσε, με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό και διατύπωσε ερωτήματα σχετικά μέσα από ποιες διαδικασίες έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων αεροσκαφών και με ποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη συγκεκριμένη αγορά έγινε χωρίς εισήγηση από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπανδρέου στα θέματα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα οι οποίες, όπως τόνισε, γίνονται με αδιαφανείς διαδικασίες μέσω της «γαλάζιας συνέντευξης» και κάλεσε τις πολιτικές νεολαίες και ιδιαίτερα την ΚΝΕ και τη νεολαία του ΣΥΝ , χωρίς να αφήσει απέξω την ΟΝΝΕΔ να επαναστατήσουν απέναντι στο εξευτελιστικό όπως το χαρακτήρισε σύστημα προσλήψεων.

Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε ότι «προεκλογικά έκανε σημαία της την ηθικολογία και όχι το ήθος, το οποίο είναι στάση ζωής».

Πρόβλεψη για «χειρότερες ημέρες»

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Παπανδρέου τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο «όπως αναξιόπιστος ήταν και ο προϋπολογισμός του 2005 τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ως τον πρώτο αξιόπιστο προϋπολογισμό της χώρας. Το νέο προϋπολογισμό οι Βρυξέλλες τον πέταξαν από το παράθυρο» είπε.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δια του κ. Αλογοσκούφη προχωρά σε νέα σκληρή λιτότητα για τον ελληνικό λαό με αυξήσεις μικρότερες από τον πληθωρισμό ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι τιμές των υπηρεσιών των ΔΕΚΟ, μειώνονται περισσότερο οι δημόσιες επενδύσεις και κόβονται τα χρήματα της ανάπτυξης της περιφέρειας παρά τα μεγάλα προεκλογικά λόγια.

Επίσης είπε ότι «υπάρχει μεγάλη αύξηση εμμέσων φόρων που χτυπούν το μέσο Έλληνα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να δώσει το επίδομα θέρμανσης την ώρα που δίνει φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευρισκόμενος στην περιοχή της Ηπείρου , μια περιοχή που έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και επισήμανε τον κίνδυνο να ζήσουμε σκηνές σαν αυτές που ζει η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες αν δεν ακολουθήσουμε πολιτική ομαλής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και «ακολουθήσουμε την φοβική πολιτική της ΝΔ» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άλλο πρότυπο εξουσίας από εκείνο της ΝΔ, ένα πρότυπο που θέλει τον πολίτη να συμμετέχει αλλά και να ελέγχει.


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου)

Απομνημονεύματα με πολλά μηνύματα

Η διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο στα απομνημονεύματα του Κ. Σημίτη

Αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τίτλο «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996-2004» προδημοσιεύει από το Σαββάτο ο ημερήσιος Τύπος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Δευτέρα, 7η Νοεμβρίου, από τις Εκδόσεις "ΠΟΛΙΣ" και θα παρουσιαστεί από τον κ. Σημίτη την προσεχή Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στη διαδικασία διαδοχής του ΠΑΣΟΚ, στο θέμα της συνεργασίας με το Συνασπισμό, στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, στο θέμα των ταυτοτήτων, στη διαπλοκή, στην κρίση των Ιμίων και στην υπόθεση Οτζαλάν, ενώ ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

Κριτική με πολλούς αποδέκτες

Στο βιβλίο του ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως «επιστροφή στο παρελθόν», «αφιερωμένη στο τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», προτείνοντας στις «δυνάμεις του εκσυγχρονισμού να αντιτάξουν στις προσπάθειες επιστροφής στο παρελθόν, ένα σχέδιο που να εκφράζει της ανάγκες της νέας γενιάς και του κόσμου της εργασίας».

Ταυτότητες και Εκκλησία

Στην πραγματικότητα μέσα από την υπόθεση αυτή η Εκκλησία προσπάθησε να εγκαθιδρύσει μία ιδεολογική εποπτεία επί της πολιτικής εξουσίας

Κ. Σημίτης

Επίσης, ασκεί έμμεση κριτική στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν, επιτίθεται ευθέως στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την πολιτική του στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και περιγράφει πως έφτασε κοντά σε συμφωνία με τον τότε πρωθυπουργό της FYROM κ. Γκεοργκιέφσκι για το όνομα της γειτονικής μας χώρας ως «Gorne Macedonia».

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Εκκλησίας στο θέμα των ταυτοτήτων γράφει: «Όμως οι ταυτότητες ήταν εκείνη τη στιγμή αφορμή και πρόσχημα για την Εκκλησία. Στην πραγματικότητα μέσα από την υπόθεση αυτή η Εκκλησία προσπάθησε να εγκαθιδρύσει μία ιδεολογική εποπτεία επί της πολιτικής εξουσίας. Να την αποδεχτεί η κυβέρνηση ως υποχρεωτικό συνομιλητή με δικαίωμα βέτο σε όλα τα μείζονα θέματα της χώρας από τα εθνικά μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό ... αλλά και να εξασφαλίσει ευμενή μεταχείριση σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις της, όπως την ίδρυση πανεπιστημίου, ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, ή την κατασκευή ξενοδοχείων κατ' εξαίρεση των πολεοδομικών ρυθμίσεων».

ΠΑΣΟΚ και εκλογές

Για τη διαδοχή του στο ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης γράφει: «στην επιλογή μου να συνεννοηθώ μαζί του και όχι με άλλους που θα μπορούσαν να με διαδεχθούν δεν έπαιξαν ρόλο ούτε συμπάθειες ούτε αντιπάθειες. Μόνο αυτός που είχε τη μεγαλύτερη αποδοχή στην κοινή γνώμη θα μπορούσε να εξασφαλίσει τόσο μία ομαλή διαδοχή όσο και μία νίκη στις εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου ερχόταν πρώτος στις προτιμήσεις, τόσο στο σύνολο των εκλογέων όσο και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η συνεννόηση μαζί του δεν σήμαινε λοιπόν διάκριση σε βάρος κάποιων άλλων».

Χρηματιστήριο και ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη φθορά από τις εξελίξεις αυτές, χωρίς δυστυχώς να έχει τη δυνατότητα να τις αποτρέψει ούτε να εξαλείψει τις συνέπειες τους

Κ. Σημίτης

Ο κ. Σημίτης αποδίδει την ήττα στις εκλογές στην τροπολογία για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς, στην αποστασιοποίηση από το έργο της κυβέρνησης που επέλεξαν οι διαφημιστές του ΠΑΣΟΚ, στην έλλειψη επικοινωνιακής πολιτικής που να προβάλλει το κυβερνητικό έργο στην υποτονική εικόνα του κόμματος, και στην προσαρμογή στο ευρώ που, όπως γράφει, βιώθηκε ως επίπονη διαδικασία.

Παραδέχεται ότι στη Σοφοκλέους «πολλοί έχασαν χρήματα», γεγονός που χαρακτηρίζει λυπηρό, ιδίως για τους μικροαποταμιευτές.

«Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη φθορά από τις εξελίξεις αυτές, χωρίς δυστυχώς να έχει τη δυνατότητα να τις αποτρέψει ούτε να εξαλείψει τις συνέπειες τους, όπως νόμιζαν οι ενδιαφερόμενοι» υποστηρίζει ο Κ. Σημίτης.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαπλοκής, ο κ. Σημίτης γράφει, μεταξύ άλλων: «Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτησε επανειλημμένα αλλά και στηρίχτηκε επανειλημμένα από οικονομικά συμφέροντα». Η κυβέρνηση στην απόφαση της να διατηρήσει το επίπεδο απασχόλησης και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βρήκε σταθερά απέναντι της κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις και την αντιπολίτευση που κραύγαζε για διαπλοκή».

Ο πρώην πρωθυπουργός δίνοντας απάντηση για το τι ο ίδιος πέτυχε, γράφει: «ίσως κάποιος παρατηρήσει ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και εάν επετεύχθη το εφικτό τα πράγματα προχώρησαν σωστά. Αυτό είναι και αλήθεια και δικαιολογία. Πιστεύω ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να επιδιώκει και το παραπάνω βήμα και την υπέρβαση. Την επεδίωξα», συμπληρώνει. Και καταλήγει: «Ο λαός είναι ο κριτής των πολιτικών ο δε χρόνος ο αντικειμενικότερος όλων».

Οι σχέσεις με την Αριστερά

Η συνεργασία με το Συνασπισμό δεν προχώρησε ποτέ επειδή, όπως γράφει, η ηγεσία του ΣΥΝ αντέτεινε στη σχετική πρόταση την καθιέρωση απλής αναλογικής, δηλαδή «επανέφερε τη συζήτηση σε μία κατεύθυνση που στο παρελθόν είχε αποδειχθεί αδιέξοδη».

Και προσθέτει: «Παράλληλα η παραδοσιακή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να ανεχθεί μία τέτοια ανανέωση και η παραδοσιακή ανανεωτική Αριστερά δεν μπορούσε να δεχτεί ότι μπορεί να υπάρξει ανανέωση που δεν προέρχεται από αυτή».

Σχέσεις ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ

Συμφωνούσαμε και οι δύο ότι οι απόψεις μας ήταν διαμετρικά αντίθετες

Κ. Σημίτης

Για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει: «Συμφωνούσαμε και οι δύο ότι οι απόψεις μας ήταν διαμετρικά αντίθετες. Το ΚΚΕ μάλιστα προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη συνεχή αποδομητική του προσπάθεια συνεργάσθηκε χωρίς ενδοιασμό με τη Νέα Δημοκρατία όποτε το έκρινε σκόπιμο».

»Στη διάρκεια της οκταετίας άλλαξε επίσης τη γραμμή του ως προς τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες της. Εγκατέλειψε τη διεθνιστική παράδοση που έθετε σε πρώτη μοίρα τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, και ακολούθησε ένα μαχητικό εθνικισμό».

Αναμνήσεις μιας κρίσιμης νύχτας

Για την κρίση των Ιμίων ο τότε πρωθυπουργός γράφει: «Η σκέψη μας ήταν ότι δεχόμαστε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την απεμπλοκή, δεν διαπραγματευόμαστε όμως με την Τουρκία, διότι εκείνη προκάλεσε εσκεμμένα το επεισόδιο για να προκαλέσει διαπραγμάτευση και έτσι αναγνώριση των υποτιθέμενων δικαιωμάτων της. Ενώ περιμέναμε την απάντηση του κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Δ. Ρέππας μετέφερε αναστατωμένος την είδηση ότι ο κ. Μπαϋκάλ ανακοίνωσε στην Άγκυρα ότι περί τη 01.40 Τούρκοι κομάντο κατέλαβαν τη μία από τις δύο νησίδες Ίμια».

»Ζητώ διασταύρωση της πληροφορίας από το ΓΕΝ. Ο κ. Λυμπέρης απορεί και διαψεύδει. Δίνω για τελευταία φορά βάση στη διαβεβαίωση του Αρχηγού και στην κατηγορηματικότητα του, αλλά επιμένω κιόλας για τον εκ νέου έλεγχο της από τον ίδιο. Στις 03.30 ο κ. Χόλμπρουκ τηλεφωνεί στον κ. Πάγκαλο και του ανακοινώνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες τον διαβεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τη δεύτερη νησίδα των Ιμίων».

Η μεγάλη νύχτα των Ιμίων

Στις 05.05 ο κ. Λυμπέρης πληροφορείται ότι πράγματι Τούρκοι κομάντο βρίσκονται στη μία νησίδα. Δεν μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου.

Κ. Σημίτης

»Ο κ. Λυμπέρης σε κάποια φάση της συζήτησης, όταν του επισήμανα ότι η βραχονησίδα καταλήφθηκε από τους Τούρκους, παρόλο που ο ίδιος με είχε κατηγορηματικά διαβεβαιώσει ότι φυλάσσεται, θεώρησε ότι θίχθηκε και υπέβαλε την παραίτηση του. Δεν την έκανα δεκτή αλλά τον προέτρεψα να υπηρετήσει όσο μπορεί καλύτερα τη στολή του».

»Στις 05.05 ο κ. Λυμπέρης πληροφορείται ότι πράγματι Τούρκοι κομάντο βρίσκονται στη μία νησίδα. Δεν μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου. Συγχρόνως νοιώθουμε και εξαιρετικά ενοχλημένοι που αυτές που μας άνοιξαν τα μάτια ήταν οι ΗΠΑ και όχι οι δικές μας δυνάμεις ή υπηρεσίες. Το συμπέρασμα που πολύ απλά προέκυπτε από όλα αυτά ήταν ότι η Ελλάδα δεν είχε τη στρατιωτική δυνατότητα άμεσης επέμβασης. Η στρατιωτική ηγεσία δεν είχε καν προετοιμάσει σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

»Από τις 06.00 έως τις 08.00 πραγματοποιείται ταυτόχρονη αποχώρηση των δυνάμεων της Τουρκίας και της Ελλάδας από τις βραχονησίδες. Άλλωστε, πρόκειται για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζει τον κ. Λυμπέρη ως τον κατεξοχήν υπεύθυνο για τις παραλείψεις και τις αδυναμίες τη νύχτα της κρίσης. "Έτσι ζήτησα την παραίτηση του. Έκπληκτος τον άκουσα να αρνείται την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να παραιτηθεί».

»Τότε έγινε κατανοητό γιατί υπήρξαν διαρροές και ανακοινώσεις του Επιτελείου που επιδίωκαν να καταδείξουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πανέτοιμες να ξιφουλκήσουν και δήθεν οι πολιτικοί τις εμπόδισαν να γράψουν άλλη μία ηρωική σελίδα ιστορίας. Με πόσα θύματα άραγε; Επ αυτού ο κ. Λυμπέρης δεν απαντούσε».

Σχολιάζοντας δε τις επικρίσεις που δέχθηκε την επομένη, στη Βουλή, για το «ευχαριστώ» που διατύπωσε προς τους Αμερικανούς, ο κ. Σημίτης γράφει: «Θεώρησα πολιτικά σωστό για τη χώρα να υπάρξει αυτή η αναγνώριση της συμβολής των ΗΠΑ, την οποία εμείς οι ίδιοι την είχαμε ζητήσει...».

Τέλος για το θέμα Οτζαλάν γράφει: «Η παράνομη είσοδος του Οτζαλάν στην Ελλάδα ήταν προϊόν σχεδιασμένης επιχείρησης από πρόσωπα που "ανέλαβαν" δημόσια εξουσία, την οποία ουδείς τους είχε αναθέσει ή εκχωρήσει. Υπερπατριώτες που θεώρησαν ότι ξέρουν να ασκήσουν εξωτερική πολιτική καλύτερα απ' ό,τι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Απόγειο ανευθυνότητας και επιπολαιότητας».


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συστάσεις Κίσιντζερ προς Λευκό Οίκο

Συνεχίζει τις νουθεσίες προς το Λευκό Οίκο ο Χένρι Κίσιντζερ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να έλθει σε συνεννόηση με τους συμμάχους της διεθνώς σχετικά με τα σχέδιά της για το Ιράκ, δεδομένων των δυνητικά αποσταθεροποιητικών συνεπειών της πολιτικής της στην χώρα αυτή, υποστήριξε ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσιντζερ.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Κίσιντζερ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αναδειχθεί μια «κυβέρνηση οπαδών του τζιχάντ» στην Βαγδάτη, η οποία -όπως υποστήριξε- θα αποτελέσει απειλή για την διεθνή ασφάλεια.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να εισέλθει σε συζητήσεις με τους συμμάχους της, πρόσθεσε, σχετικά με την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει.

«Το εάν πρέπει να το κάνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μέσω μιας πιο περιορισμένης ομάδας ξεφεύγει από τα όρια αυτής της ομιλίας», είπε.

Ο βετεράνος γκουρού της διπλωματίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να είναι έτοιμη μετά το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου να εργαστεί περισσότερο για την «πολιτική ανοικοδόμηση» του Ιράκ.

Ο κ. Κίσιντζερ -ο οποίος υπέγραψε το 1973 την ειρηνευτική συμφωνία η οποία οδήγησε στην τελική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Βιετνάμ- δεν αναφέρθηκε πουθενά στην ομιλία του σε ένα ενδεχόμενο χρονοδιάγραμμα αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης από το Ιράκ, ενώ στηλίτευσε την στάση Αμερικανών αξιωματούχων που επικρίνουν τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.

Χαρακτήρισε τέλος ως «άσχετη» την κατηγορία ορισμένων πολιτικών ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «υποβαθμίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Αχιλλέα Καραμανλή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 2.061 χωρίς διαγωνισμό. Σε υπουργεία, ΑΕΙ και Οίκο Ναύτου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 88 παραπομπές της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας! Να πώς κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ από το 2000 ως το 2004.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες. Προετοιμασμένο το οικονομικό επιτελείο για όλα τα ενδεχόμενα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο νέος κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων. Το οριστικό σχέδιο Παυλόπουλου μετά τη συμφωνία και της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΥΓΗ: Κρύβονται για την Ολυμπιακή. Η "Ώρα του Πρωθυπουργού" μετατρέπεται σε ...."Ώρα Υφυπουργού" !

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί παραιτήθηκε ο Αχιλλέας. Γενναία απόφαση του Αχ. Καραμανλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καραμανλής εναντίον ....Καραμανλή. Ο θείος του Πρωθυπουργού εγκαταλείπει τη Βουλή με δήλωση - βόμβα. Αχιλλέας Καραμανλής: Με αφήσατε ακάλυπτο!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καταπατημένα. Πώς θα δοθούν τίτλοι κυριότητας. Με μικρό τίμημα και πολλές δόσεις.

ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα οι επεκτάσεις σχεδίων. Απόφαση - σοκ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μεθοδευμένη επίθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά του Υπουργού Οικονομίας γιατί ...Το ΠΑΣΟΚ θέλει κλοτσοσκούφι τον Αλογοσκούφη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έδωσαν το σύνθημα για απεργίες. Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εθνική σύμβαση εργασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10 μυστικά για τις συντάξεις. Τα "ψιλά γράμματα" που πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα ψέλνει ο θείος στον ανηψιό. Ηχηρή παραίτηση Αχιλλέα Καραμανλή από τη Βουλή.

ΕΣΤΙΑ: Κατάντημα πανεπιστημίων. Το απαράδεκτο σύστημα μεταφοράς μαθημάτων.

ESPRESSO: Κάνουν παιδιά και κρατούν "ανταλλακτικά" Η νέα μόδα για τους επώνυμους γονείς. Πρωτοποριακή μέθοδος επιτρέπει την παραγωγή αίματος και οργάνων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο πρωθυπουργός ανέβαλε επίσκεψη στην Τουρκία. Αποτρεπτική η σκληρή στάση της Άγκυρας.

Καρφί του Σαββατοκύριακου: Με αιχμές κατά του κόμματος.Πάει ο πρώτος Καραμανλής. Ανάστατη η "αγία οικογένεια".

Ο ΛΟΓΟΣ: Δουλευταράδες οι Έλληνες. Πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εργάζονται 41,6 ώρες την εβδομάδα , σύμφωνα με την Eurostat.

ΤΑ ΝΕΑ: Εκλογές αν στείλετε επιστολή! Απειλή Καραμανλή προς 17 βουλευτές.

Η ΝΙΚΗ: Καραμανλής κατά Καραμανλή. Στην κορυφή της ΝΔ έφτασαν τα αλληλομαχαιρώματα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολιτισμός: Πεδίο έκφρασης διαφορετικών ταξικών συμφερόντων.

TRAFFIC NEWS: Μονομαχία Κούγια Κεχαγιόγλου για τις ....βρόμικες δίκες. Και μηνύσεις για τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Η ΧΩΡΑ: Τι κρύβει η φυγή του Αχιλλέα. Τα βαθύτερα αίτια για την αποχώρηση του θείου.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμάκωση των ταραχών

Εκτεταμένες υλικές καταστροφές προκλήθηκαν για ένατη ημέρα

Πορείες διαδηλωτών θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι καθώς κλιμακώνονται οι ταραχές στη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές θα απευθύνουν έκκληση για εκτόνωση της κρίσης μετά από 9 μέρες ταραχών μεταξύ αστυνομίας και ομάδων νεαρών που στη πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί μετανάστες.

Μια από τις πορείες στην οποία συμμετέχουν ηγετικά στελέχη της χριστιανικής και μουσουλμανικής κοινότητας θα διασχίσει το προάστιο Άλνε-σου-Μπουά που είναι το επίκεντρο των ταραχών.

Στο προάστιο αυτό δυο νεαροί πέθαναν από ηλεκτροπληξία καθώς προσπάθησαν να κρυφτούν από την αστυνομία σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στις συνοικίες του Παρισιού.

Ταραχές σημειώθηκαν και σε τουλάχιστον πέντε ακόμη πόλεις: στο Στρασβούργο, στη Τουλούζη, στη Νίκαια, στη Λιλ και στην Ρεν.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 250 άτομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η αστυνομία χρειάζεται να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τους ταραξίες και το πως οργανώνονται.

Πρόσθεσε δε ότι τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στις ταραχές των τελευταίων ημερών είχαν παραμεληθεί από τις κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια.

Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η επίλυση των προβλημάτων αυτών δεν γίνεται εν μία νυκτί αλλά θα χρειαστεί αρκετό καιρό.


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινή αμερικανο-ιρακινή επιχείρηση

Αμερικανικά στρατεύματα έχουν στο παρελθόν εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις κατά στόχων ανταρτών στο δυτικό Ιράκ

Αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά των ανταρτών κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ο στόχος της επιχείρησης είναι να καταστραφεί το δίκτυο της αλ Κάιντα και να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας για τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Η επιχείρηση «Παραπέτασμα Ατσάλι» είναι από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ.

Συμμετέχουν 3,500 στρατιώτες μεταξύ των οποίων περίπου χίλιοι είναι Ιρακινοί.

Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τον έλεγχο των δυτικών συνόρων του Ιράκ από όπου σύμφωνα με τους Αμερικανούς- ακραίοι ισλαμιστές διεισδύουν από τη Συρία.

Ο αμερικανικός στρατός έχει πραγματοποιήσει σειρά επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Τη περασμένη εβδομάδα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κτήριο στη πόλη Χουσαγίμπα και σκότωσαν πέντε ηγετικά στελέχη της αλ Κάιντα όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί.

Η πόλη αυτή θεωρείται προπύργιο της αλ Κάιντα.

Αμερικανικές απώλειες

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Παρασκευή.

Ο ένας σκοτώθηκε από πυροβολισμούς με ελαφρά όπλα νότια της Βαγδάτης.

Ο δεύτερος σκοτώθηκε όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε χτυπήθηκε από νάρκη περίπου ογδόντα χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Πάνω από δυο χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ.


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις για το πόλεμο στο Ιράκ

Ο πόλεμος στο Ιράκ εξακολουθεί να απασχολεί μερίδα του βρετανικού Τύπου.

Αφορμή η συνέντευξη του πρώην πρέσβη της χώρας στην Ουάσιγκτον, Κρίστοφερ Μέιερ, στην Γκάρντιαν (Guardian).

O Σερ Μέιερ που διετέλεσε πρέσβης τη περίοδο πριν την εισβολή στο Ιράκ επικρίνει τη πολιτική Μπλερ.

Ο πρώην πρέσβης που ήταν υποστηρικτής του πολέμου συμμετείχε στις κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ του κ. Μπλερ και του κ. Μπους διαφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο βρετανός πρωθυπουργός ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει «εκθέσει τη Βρετανία σε τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εγχώρια τρομοκρατία ενεργοποιήθηκε εν μέρει από τις εξελίξεις στο Ιράκ».

«Δεν μπορούμε να ήμαστε αξιόπιστοι όταν υποστηρίζουμε ότι [το Ιράκ] δεν την επηρέασε», είπε στην Γκάρντιαν ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας.

Ο κ. Μέιερ αποκαλύπτει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ «έβαλε το Φόρειν Όφις στο περιθώριο».

Στους 18 μήνες πριν την εισβολή ο ίδιος είχε συνεχή επικοινωνία με την Ντάουνινγκ Στριτ και «ελάχιστες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με το υπουργείο Εξωτερικών».

Γαλλία

«Φλέγεται το Παρίσι», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent). Η εφημερίδα αναφέρεται στα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και νεαρών - στη πλειοψηφία τους μεταναστών.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι «από το κέντρο της πιο όμορφης πόλης του κόσμου δεν φαίνεται ότι συμβαίνει κάτι».

Όμως στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας «υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος: ο κόσμος των εργατικών πολυκατοικιών, της ανεργίας που φτάνει το 20%, της βίας των συμμοριών και της αστυνομικής αγριότητας».

Από τις 27 Οκτωβρίου «αυτός ο διαφορετικός κόσμος βυθίσθηκε στη φωτιά και στη καταστροφή». Κάθε νύχτα η βία «εξαπλώνεται» σε όλα και περισσότερα προάστια σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Συντηρητικό Κόμμα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) ο Ντέιβιντ Ντέιβις μειώνει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αντίπαλο του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η μείωση της ψαλίδας οφείλεται σύμφωνα με την ερμηνεία της δημοσκόπησης από την εφημερίδα στην όχι και τόσο καλή παρουσία του κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον αντίπαλο του.

Παρ όλα αυτά ο κ. Κάμερον εξακολουθεί να προηγείται στις προτιμήσεις των οπαδών του Κόμματος με 68%.


Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2005 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμάκωση των ταραχών

Εκτεταμένες υλικές καταστροφές προκλήθηκαν για ένατη ημέρα

Πορεία πραγματοποιείται στο Παρίσι καθώς κλιμακώνονται οι ταραχές στη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές θα απευθύνουν έκκληση για εκτόνωση της κρίσης μετά από 9 μέρες ταραχών μεταξύ αστυνομίας και ομάδων νεαρών που στη πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί μετανάστες.

Η πορεία στην οποία συμμετέχουν ηγετικά στελέχη της χριστιανικής και μουσουλμανικής κοινότητας θα διασχίσει το προάστιο Άλνε-σου-Μπουά που είναι το επίκεντρο των ταραχών.

Στο προάστιο αυτό δυο νεαροί πέθαναν από ηλεκτροπληξία καθώς προσπάθησαν να κρυφτούν από την αστυνομία σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στις συνοικίες του Παρισιού.

Ταραχές σημειώθηκαν και σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμη πόλεις: στη Τουλούζη, στη Νίκαια, στη Λιλ και στην Ρεν.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 50 άτομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η αστυνομία χρειάζεται να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τους ταραξίες και το πως οργανώνονται.

Πρόσθεσε δε ότι τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στις ταραχές των τελευταίων ημερών είχαν παραμεληθεί από τις κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια.

Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η επίλυση των προβλημάτων αυτών δεν γίνεται εν μία νυκτί αλλά θα χρειαστεί αρκετό καιρό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.