Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-04

  1. Ελληνικό σαλόνι αυτοκινήτου
  2. Ένα «λαβράκι» στη μεγάλη οθόνη
  3. Αρχή με ξέσπασμα κατά Μπους
  4. Ένας αγωγός ενώνει Ανατολή με Δύση
  5. Άσβεστες οι φλόγες της οργής
  6. Παναμερικανική διάσκεψη με διαδηλώσεις
  7. Δικαιοσύνη και Οικονομία
  8. Πάλι στο μικροσκόπιο ο φάκελος Ιράκ
  9. Το μάθημα του Παρισιού

Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 20:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ελληνικό σαλόνι αυτοκινήτου

Πολλά υπερσύγχρονα οχήματα θα δουν όσοι επισκεφθούν την 6η Διεθνή Έκθεση

Παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου στο πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για το ευρύ κοινό το Σαββάτο και θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου αναμένεται δε να προσελκύσει πάνω από 350 χιλιάδες επισκέπτες, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).

Η εφετινή έκθεση υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Στα πλαίσια αυτά θα παρουσιαστούν 50 νέα μοντέλα και σχεδόν άλλες τόσες ανανεωμένες ή νέες εκδόσεις μοντέλων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.

Επίσης υπάρχει τμήμα στην έκθεση που φιλοξενούνται πρωτότυπα και αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν δοκιμασίες αυτοκινήτων (test drive) εντός και εκτός δρόμου, ασκήσεις σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, ενώ θα υπάρχουν και προσομοιωτές οδήγησης.

Ορισμένα μόνο από τα νέα εκθέματα περιλαμβάνουν:

Το νέο μοντέλο της Daihatsu, D-Compact,

η μπερλίνα της Skoda, Octavia5 RS,

το Peugeot 407 Coupe,

τα νέα μοντέλα της Nissan, Tone και Micra C+C,

το θωρηκτό της Jaguar, XK Advanced Lightweight Coupe,

η ενισχυμένη έκδοση της Fiat, Grande Punto,

το νέο μοντέλο της Όπελ, Vectra OPC,

η λιμουζίνα της Volvo C70,

η εξελιγμένη μορφή του μίνι της Τοyota Yaris,

το Audi Q7, το Clio 3 της Renault και πολλά άλλα.

Η 6η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου θα έχει 12ωρη λειτουργία καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ και το εισιτήριο κοστίζει 9 ευρώ.


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 19:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα «λαβράκι» στη μεγάλη οθόνη

Δεν έχω ωριμάσει με τα χρόνια, δήλωνει ο Αμερικανός δημιουργός

Ο διάσημος σκηνοθέτης Γούντι Άλεν αποκάλυψε τον τίτλο της νέας του ταινίας «Scoop» ή «δημοσιογραφική επιτυχία» σε ελεύθερη απόδοση, η οποία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2006.

Για το νέο αυτό φιλμ ο Αμερικανός σκηνοθέτης επέλεξε για δεύτερη φορά το Λονδίνο ως τόπο γυρισμάτων.

Πριν την ανακοίνωση του επίσημου τίτλου, η ταινία ήταν γνωστή ως το Καλοκαιρινό Σχέδιο του Γούντυ Άλεν.

Η κινηματογραφική ιστοσελίδα Screen Daily ανέφερε ότι πρόκειται για «μια ελαφριά κομεντί που συνδυάζει το σεξ, τον έρωτα, την αγωνία και το φόνο».

Όπως και στη τελευταία του ταινία με τίτλο Match Point, ο διοπτροφόρος δημιουργός επέλεξε τη Σκάρλετ Γιόχανσον (Scarlett Johanson) για το πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός υποδύεται μια φοιτήτρια δημοσιογραφίας που διερευνά μια σειρά φόνων ενώ παράλληλα σπουδάζει στην αγγλική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος ο Γούντι Άλεν θα βρίσκεται και μπροστά από τις κάμερες αφού θα υποδυθεί τον πατέρα της νεαρής Αμερικανίδας δημοσιογράφου. Πρόκειται για την επανεμφάνιση του διάσημου δημιουργού σε υποκριτικό ρόλο από το 2003.

Σε συνέντευξή του στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Βάνιτι Φαιρ, ο σκηνοθέτης -που θα γίνει 70 χρονών τη 1η Δεκεμβρίου- δήλωσε ότι αισθάνεται πως έχει μάθει λίγα για την ηλικία του.

«Δεν έχω κερδίσει τίποτα σε διορατικότητα και ωριμότητα. Γι αυτό θα μπορούσα να επαναλάβω τα ίδια λάθη ξανά» σημείωσε ο Γούντι Άλεν.


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 21:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχή με ξέσπασμα κατά Μπους

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ενότητας των λατινοαμερικανικών χωρών κατά των ΗΠΑ

Στην Αργεντινή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μαρ Ντελ Πλάτα όπου άρχισε το βράδυ της Παρασκευής η διάσκεψη κορυφής της αμερικανικής ηπείρου, για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους.

Το κέντρο της πόλης ήταν αποκλεισμένο και χιλιάδες αστυνομικοί έχουν λάβει θέσεις παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας που πραγματοποιήθηκε.

Επικεφαλής των διαδηλωτών τέθηκαν ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ντιέγο Μαραντόνα, και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Θέλω όλοι οι Αργεντινοί να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια... Είμαι αντίθετος με όλες τις ενέργειες του Τζορτζ Μπους, αυτού του εγκληματία

Ντιέγο Μαραντόνα

Το απόγευμα της Παρασκευής στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην Ουάσινγκτον και λέγοντας ότι έχει σκοπό να «θάψει» μια για πάντα το σχέδιο δημιουργίας Ζώνης Ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Β. και Ν. Αμερικής.

Πάντως αργότερα και όσο οι διαδηλωτές πλησίαζαν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από την περιοχή όπου φιλοξενείται η σύνοδος, τα πνεύματα άναψαν και η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος ρίχνοντας καπνογόνα και δεχόμενη πέτρες από ορισμένους ακτιβιστές.

Αρχή διάσκεψης χωρίς συμφωνία

Στο προσκήνιο της συνόδου οι 34 ηγέτες της Βορείου, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής αναμένεται να συζητήσουν επί διήμερο ζητήματα που έχουν σχέση με τον εκδημοκρατισμό, την οικονομική συνεργασία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αλλά η προσοχή στρέφεται στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κούβα αλλά και το νέο αντίπαλο του στην περιοχή, πρόεδρο της Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος Μπους ισχυρίζεται ότι το κλειδί για την ευημερία είναι το ελεύθερο εμπόριο, ενώ ο Ούγο Τσάβες υποστηρίζει ότι η οικονομία της ελεύθερης αγοράς μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε πτωχούς και πλούσιους.

Ο κ. Τσάβες αντιτίθεται στην προτεινόμενη ελευθερη ζώνη εμπορίου μεταξύ Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί προληπτικά

Τους τελευταίους μήνες ο Ούγο Τσάβες έχει υιοθετήσει μια πολιτική πριμοδότησης χωρών της περιοχής με φθηνό πετρέλαιο, το οποίο διαθέτει άπλετο, με αποτέλεσμα να διευρύνει την επιρροή του.

Λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Αργεντινό ομόλογό του, Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος περιέγραψε την 45λεπτη ομιλία τους ως ειλικρινή, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές δείχνει τις ριζικές διαφορές απόψεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες.


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας αγωγός ενώνει Ανατολή με Δύση

Κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας παρατηρείται στα Βαλκάνια

Το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας υπέγραψε με τον Ιταλό υπουργών Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, Κλαούντιο Σκαγιόλα, τη συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Στην τελετή συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Φυσικών Πόρων κ. Μεχμέτ Γκουλέρ.

Μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, εξεδόθη ανακοίνωση στη οποία εκφράζεται η ικανοποίηση για την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Αναφέρεται επίσης ότι οι υπουργοί αναγνωρίζουν τη σημασία διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου των τριών χωρών τους, ως έναν από τους πέντε άξονες προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία φυσικού αερίου, προερχομένου από την περιοχή της Μεσογείου και την Κασπία Θάλασσα.

Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι αυτή η διασύνδεση θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας, της διαθεσιμότητας και της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώνοντας την Τουρκία και την Ελλάδα με το Ευρωπαϊκό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Εκφράζουν ακόμα την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για την ταχεία εκτέλεση των σχεδίων που αφορούν την διασύνδεση των δικτύων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι υπουργοί αποφασίζουν να συνεργαστούν, στο πλαίσιο των αντιστοίχων αρμοδιοτήτων τους, για την προώθηση όλων των συναφών πτυχών που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της κατασκευής και λειτουργίας των σχεδίων σύνδεσης και συμφωνούν να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογό τους σε θέματα ενέργειας που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή.


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 18:24 (Ώρα Λονδίνου)

Άσβεστες οι φλόγες της οργής

Εκτεταμένες υλικές καταστροφές προκλήθηκαν για όγδοη ημέρα

Οι ταραχές που σημειώνονται εδώ και οκτώ ημέρες σε προάστια του Παρισιού ανάμεσα σε νεαρούς Μουσουλμάνους μετανάστες και τις αστυνομικές δυνάμεις, εξαπλώθηκαν για πρώτη φορά σε πόλεις εκτός της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε το απόγευμα της Παασκευής ότι τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στις ταραχές των τελευταίων ημερών είχαν παραμεληθεί από τις κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια.

Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι η επίλυση των προβλημάτων αυτών δεν γίνεται εν μία νυκτί αλλά θα χρειαστεί αρκετό καιρό.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 500 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν χθες το βράδυ, ενώ αρκετά καταστήματα, μια μεγάλη αποθήκη χαλιών, ένα γκαράζ λεωφορείων και ένα σχολείο παραδόθηκαν στις φλόγες.

Συγκρούσεις μεταξύ εξεγερμένων νεαρών και αστυνομίας σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Ντιζόν στα ανατολικά διαμερίσματα της χώρας, στη Ρουέν της δυτικής Γαλλίας και στην Μπους Ντι Ρον, κοντά στη νότια πόλη της Μασαλλίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να προσεγγίσει τους μουσουλμάνους

Η κλιμάκωση των επεισοδίων έχει άμεσο αντίκτυπο στην κυβέρνηση που κατηγορείται για αδράνεια.

Ο Ζερόμ Ριβιέρ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμό αστυνομικών για τέτοιες περιπτώσεις καθώς επίσης και ότι υποτιμήθηκε η έκταση που θα ελάμβαναν τα επεισόδια.


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 17:08 (Ώρα Λονδίνου)

Παναμερικανική διάσκεψη με διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ενότητας των λατινοαμερικανικών χωρών

Στην Αργεντινή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μαρ Ντελ Πλάτα όπου αρχίζει η διάσκεψη κορυφής της αμερικανικής ηπείρου, για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους.

Το κέντρο της πόλης ήταν αποκλεισμένο και χιλιάδες αστυνομικοί έχουν λάβει θέσεις παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας που πραγματοποιήθηκε.

Επικεφαλής των διαδηλωτών τέθηκαν ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ντιέγο Μαραντόνα, και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Θέλω όλοι οι Αργεντινοί να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια... Είμαι αντίθετος με όλες τις ενέργειες του Τζορτζ Μπους, αυτού του εγκληματία

Ντιέγο Μαραντόνα

Το απόγευμα της Παρασκευής στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην Ουάσινγκτον.

Στο προσκήνιο της συνόδου οι 34 ηγέτες της Βορείου, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής αναμένεται να συζητήσουν επί διήμερο ζητήματα που έχουν σχέση με τον εκδημοκρατισμό, την οικονομική συνεργασία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αλλά η προσοχή στρέφεται στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κούβα αλλά και το νέο αντίπαλο του στην περιοχή, πρόεδρο της Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος Μπους ισχυρίζεται ότι το κλειδί για την ευημερία είναι το ελεύθερο εμπόριο, ενώ ο Ούγο Τσάβες υποστηρίζει ότι η οικονομία της ελεύθερης αγοράς μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε πτωχούς και πλούσιους.

Ο κ. Τσάβες αντιτίθεται στην προτεινόμενη ελευθερη ζώνη εμπορίου μεταξύ Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί προληπτικά

Τους τελευταίους μήνες ο Ούγο Τσάβες έχει υιοθετήσει μια πολιτική πριμοδότησης χωρών της περιοχής με φθηνό πετρέλαιο, το οποίο διαθέτει άπλετο, με αποτέλεσμα να διευρύνει την επιρροή του.

Λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Αργεντινό ομόλογό του, Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος περιέγραψε την 45λεπτη ομιλία τους ως ειλικρινή, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές δείχνει τις ριζικές διαφορές απόψεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες.


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Δικαιοσύνη και Οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παράθυρο για νέους φόρους. Ενώ η ΓΣΕΕ προειδοποιεί με κινητοποιήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο κύκλος των «χαμένων δικαστών». Με νέα παραπομπή προχωρεί η κάθαρση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα στη Δικαιοσύνη. Αναμορφώνονται μετά από 55 χρόνια ο Ποιν. Κώδικας και ο Κώδικας Ποιν. Δικονομίας.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Πολιτική διολίσθηση. Ασέβεια Βενιζέλου προς το κοινοβούλιο και τον υπουργό Υγείας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στρατιά λουφαδόρων. 15.000 οι ανυπότακτοι εσωτερικού από το 2000 έως το 2004.

Η ΑΥΓΗ: Αβέβαιος ο προϋπολογισμός βέβαιο «ψαλίδι» σε μισθούς - επενδύσεις. Η κυβέρνηση ψάχνει 1 δισ. ευρώ για το 2006.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιχείρηση σκούπα για επίορκους δικαστές. Δεν πτοείται από απειλές ο Αν. Παπαληγούρας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θέλουν να γίνουν... Μπαρτσελόνα! Αλλά φοβούνται για τη ζωή τους. Δύο υπουργοί αυτοχαρακτηρίζονται στόχοι κυκλωμάτων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η μεγάλη τομή στην τρίτη εξουσία. Κάθαρση - αναμόρφωση - εκσυγχρονισμός στη Δικαιοσύνη.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Σε «ομηρία» τα δημόσια έργα. Μηχανικοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα καταγγέλλουν στην «Ε» ότι τίποτε δεν προχωράει λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΕΘΝΟΣ: Πάλι λάθος στην πρόσθεση. Στον αέρα και το τρίτο σχέδιο προϋπολογισμού 2006.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα περάσουμε μακρά περίοδο οικονομικής νηστείας γιατί από την Κυβέρνηση... Ζητούνται όβολα και όχι πεντόβολα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πέρασε του Αλμούνια. «Ψαλιδίζεται» η τιτλοποίηση των οφειλών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μείωση ελλείμματος στο 2,6% χωρίς φόρους. Περιορισμό της τιτλοποίησης προβλέπει η έκθεση προς την Κομισιόν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αφαίμαξη από 10 φλέβες. Τρύπιος ο προϋπολογισμός - Αναζητείται 1,3 δισ. ευρώ.

ΕΞΠΡΕΣ: Αμφίβολα έσοδα 1,1 δισ. στον Προϋπολογισμό 2006. Σκληρή μάχη Αθηνών - Βρυξελλών για δημοσιονομικό έλλειμμα και τιτλοποίηση.

ΕΣΤΙΑ: Ανέφικτοι στόχοι για το 2006. Ο περιορισμός του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ.

ESPRESSO: «Η Μαριάνα δωροδόκησε την Πάρις για να χωρίσει τον Πάρη». Απίστευτο δημοσίευμα σε γαλλικό περιοδικό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κλείνουν «τρύπα» 2 δισ. με πέντε έκτακτα μέτρα. Μετέωρο και το νέο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναμορφώνεται ο Ποινικός Κώδικας. Στόχος, τα νέα εγκλήματα: ηλεκτρονικά, ξέπλυμα χρήματος, πορνογραφία στο Διαδίκτυο.

ΚΕΡΔΟΣ: Ηλεκτρονικό δίχτυ για τα πλαστά τιμολόγια. Σύστημα άμεσης είσπραξης του ΦΠΑ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σκληρή λιτότητα και το 2006... προαναγγέλλει η έκθεση για την πορεία της οικονομίας. Μετά το «όχι» της Κομισιόν στην τιτλοποίηση.

Μetro: Διαπαιδαγώγηση με ξύλο. Έξι στους δέκα Έλληνες γονείς τιμωρούν σωματικά τα παιδιά τους.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Νέος Προϋπολογισμός λόγω απόρριψης «τιτλοποιήσεων». Η κυβέρνηση προεξοφλεί την άρνηση της Eurostat.

ΤΑ ΝΕΑ: Η ακρίβεια με... τρεις αποδείξεις. Πώς κρύβουν τις ανατιμήσεις.

Η ΝΙΚΗ: Ήρθε ο λογαριασμός. Λιτότητα και νέα φορολογικά μέτρα το 2006.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: ΟΠΑΠ: αποκαλύψεις και ονόματα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιτάχυνση ρυθμών της αντιλαϊκής πολιτικής. Ομοβροντία μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα προωθεί η κυβέρνηση.

City Press: Νέος προϋπολογισμός με μεγαλύτερη δόση λιτότητας.

TRAFFIC NEWS: Σύγκρουση Μελέτη - Κάρτσωνα με φόντο τα καλλιστεία. Η τρίτη θέση του ΑΝΤ1 φέρνει γκρίνια και ίντριγκες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πανεπιστήμιο της... ξάπλας! Συνταρακτικά στοιχεία του Αριστοτελείου.

Η ΧΩΡΑ: Μισθοί - συντάξεις ψαλιδίζονται από το 2006. Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό.

Προϋπολογισμός 2006

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι «με περικοπή δαπανών, προβλέψεις για αυξημένα φορολογικά έσοδα, αλλά και πέντε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από την απόσυρση της τιτλοποίησης. Ωστόσο και τα μέτρα αυτά τελούν υπό την αίρεση της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να είναι μετέωρο και το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού 2006».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι «την επιτάχυνση των ρυθμών της αντιλαϊκής πολιτικής προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με ομοβροντία μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αφορμή, αυτή τη φορά, αποτελεί το περιβόητο θέμα της τιτλοποίησης των κρατικών εσόδων και το αλισβερίσι των κυβερνώντων με τα όργανα της ΕΕ».

Σύμφωνα με τη CITY PRESS «η Ευρωπαϊκή Ένωση περιόρισε δραστικά την προγραμματισμένη προείσπραξη εσόδων. Άμεση συνέπεια η ουσιαστική κατάργηση του προηγούμενου προϋπολογισμού για το 2006 και η εμφάνιση νέου. Βασικά χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού είναι οι κατώτερες του πληθωρισμού αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η επιπλέον περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και το ψαλίδισμα των κοινωνικών παροχών. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις έως 9 % στον ιδιωτικό τομέα. Συνέντευξη Πουπάκη: Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «του πέρασε του Χοακίν Αλμούνια και η κυβέρνηση αναγκάζεται να ψαλιδίσει την τιτλοποίηση. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Eurostat πραγματικά θα δώσει το πράσινο φως στην τιτλοποίηση μέρους του ελλείμματος για το 2005 και το 2006 αλλά όχι για τα ποσά που είχε εγγράψει το οικονομικό επιτελείο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «την... τρίτη κατά σειρά αλλαγή υφίσταται ο ειλικρινής και αξιόπιστος ,κατά Καραμανλή, προϋπολογισμός του 2006 μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τις αλχημείες τιτλοποίησης εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «σε 10 πηγές προστρέχει τώρα -και δεν φτάνει- η κυβέρνηση για να καλύψει τις μαύρες τρύπες στον νέο προϋπολογισμό και να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις 8% και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης πλειοδοτεί».

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι «ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε και χθες ότι το κράτος προσβλέπει πολλά από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο δε Προϋπολογισμός 2006 που θα καταθέση ο κ. Αλογοσκούφης στην Βουλή εν πολλοίς εκεί θα στηρίζεται. Ένα σημαντικό τμήμα των φορολογικών εσόδων θα προσδοκώνται από την μείωση της φοροδιαφυγής. Άραγε όμως είναι ο στόχος αυτός εφικτός;. Η απάντησις φοβούμεθα ότι είναι όχι. Ό,τι συνέβη κατά τα τελευταία χρόνια μάλλον θα επαναληφθή και το 2006. Η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται από το ένα έτος στο άλλο πολλώ μάλλον όταν όλα τα σχετικά μέτρα είναι ηπίου χαρακτήρος. Αυτό απεδείχθη και κατά το 2005 με την τεραστία υστέρηση των φορολογικών εσόδων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις για το 2006 βάζει ο υπουργός Οικονομίας μετά και την στροφή των 180 μοιρών που αναγκάστηκε να κάνει στο θέμα της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντί για 3,8 δισ ευρώ ανείσπρακτων εσόδων που αρχικά υπολόγιζε να τιτλοποιήσει μετά την αρνητική αντίδραση της Κομισιόν αναμένεται να τιτλοποιήσει 2,6 δισ. ευρώ».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι θα είναι τα θύματα της νέας λιτότητας που έρχεται το 2006, καθώς θα πληρώσουν το... λογαριασμό της απογραφής που εστάλη στην κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες οι οποίες απέρριψαν τη μέθοδο των τιτλοποιήσεων και εξανάγκασαν τον Γιώργο Αλογοσκούφη να περικόψει δραματικά τα προβλεπόμενα σχετικά έσοδα, προκειμένου να περάσουν από την Κομισιόν».

Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ «μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006, από 3,6% το 2005 χωρίς τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων και χωρίς περικοπή κοινωνικών δαπανών, προβλέπει η έκθεση για τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας που απέστειλε στην ΕΕ το υπουργείο Οικονομίας».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «κατά 1,2 δισ ευρώ έπεσε έξω το προσχέδιο του προϋπολογισμού ! Το παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και ότι θα αναζητηθούν πόροι από τις περικοπές σε όλες τις κατηγορίες δαπανών και συγκεκριμένα στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου, που θα αυξηθούν με ρυθμούς αισθητά χαμηλότερους του πληθωρισμού στις δαπάνες των υπουργείων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνική πολιτική, και στις δημόσιες επενδύσεις, με αναπόφευκτη την αρνητική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «αυξήσεις 2,5% για τους μισθούς του δημοσίου, 3% στις συντάξεις, 5% για ΟΓΑ και ΕΚΑΣ και ακόμη μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις κρατικές δαπάνες προβλέπει η έκθεση για την πορεία της οικονομίας, που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, μετά το όχι των Ευρωπαίων στην τιτλοποίηση».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «την πλήρη αλλαγή των δεδομένων του Προϋπολογισμού αποφασίζει το υπουργείο Οικονομίας μετά το ναυάγιο της τιτλοποίησης. Προβληματισμός για το ποσοστό αυξήσεων στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών πολύ κάτω από τα όρια του πληθωρισμού. Ενθαρρυντικά πάντως είναι τα μηνύματα για την ήπια πορεία στις τιμές των ακινήτων».

Δικαιοσύνη

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «τη Λερναία Ύδρα της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι αποφασισμένος να πατάξει με τις ευλογίες της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι «αποφασισμένος να φθάσει μέχρι το τέλος το έργο της κάθαρσης στη Δικαιοσύνη και αδιαφορώντας για απειλές εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή».

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ «αποφασισμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας να προχωρήσει μέχρι τέλους την επιχείρηση σκούπα για τους επίορκους δικαστές που επί χρόνια λυμαίνονταν την Δικαιοσύνη. Σαφές το μήνυμά του ότι δεν θα υποκύψει σε απειλές αφού κύριος στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «την ώρα που η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης συνεχίζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά, το υπουργείο προχωρά σε άλλο ένα σημαντικό και ιστορικό εγχείρημα, τη βελτίωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «με στόχο την προσαρμογή του ποινικού δικαίου της χώρας στα σημερινά δεδομένα και την αντιμετώπιση σύγχρονων εγκλημάτων, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η πορνογραφία στο Διαδίκτυο ή αδικήματα στον χώρο της βιοτεχνολογίας, η κυβέρνηση εξήγγειλε την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Πάλι στο μικροσκόπιο ο φάκελος Ιράκ

Αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες ψευδορκίας, πλαστής δήλωσης και παρακώλυσης δικαιοσύνης ο κ. Λίμπι

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου ο Λούις Λίμπι, πρώην προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, κατηγορούμενος για τη διαρροή του ονόματος μιας πράκτορος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA.

Μετά από τη σχετική δικαστική έρευνα ο κ. Λίμπι κατηγορείται για ψευδορκία, πλαστή δήλωση και παρακώλυση της δικαιοσύνης, κατηγορίες που αρνήθηκε στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης κατάθεσής του.

Εάν ο υπόδικος αξιωματούχος δεν έλθει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς και η υπόθεση εκδικαστεί, πολλά ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσέινι μπορεί να κληθούν ως μάρτυρες.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από την αποκάλυψη των εφημερίδων ότι ήταν πράκτωρ της CIA η γυναίκα ενός Αμερικανού διπλωμάτη που είχε επικρίνει τον Λευκό Οίκο για την εισβολή στο Ιράκ.

Ανταποκριτές λένε ότι η εξέλιξη της δικαστικής αυτής υπόθεσης μπορεί να εστιάσει εκ νέου την προσοχή της κοινής γνώμης στον πόλεμο στο Ιράκ και τους λόγους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους για να προχωρήσει στην εισβολή.

Ο φάκελος Ιράκ

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός Γερουσιαστής Μάσιμο Μπρούτι απέσυρε τα σχόλια, που έκανε νωρίτερα χθες.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχόλια, ο επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Νικολό Πολάρι, είπε στα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου ότι οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι ήταν πλαστός ο φάκελος των υποτιθέμενων αποδεικτικών στοιχείων για το ουράνιο.

Ο Γερουσιαστής Μάσιμο Μπρούτι που παρέστη στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, είχε αρχικά δηλώσει ότι ο στρατηγός Πολάρι τους είπε πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες ότι δεν ίσχυε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήθελε να αγοράσει ουράνιο.

Αργότερα όμως ο Γερουσιαστής Μπρούτι απέσυρε τις δηλώσεις του, τις οποίες έκανε, όπως είπε, επειδή μπερδεύτηκε από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η ενημέρωση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών έγινε προς βουλευτές και γερουσιαστές μία εβδομάδα μετά την καταγγελία της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, που υποστήριξε ότι η πλαστότητα των στοιχείων ήταν γνωστή στις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.


Το μάθημα του Παρισιού

Στις ρίζες των ταραχών που συγκλονίζουν τα προάστεια του Παρισιού ανατρέχει ο ευρωπαϊκός τύπος που επιχειρεί να αντλήσει συμπεράσματα και διδάγματα.

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) έχει στην πρώτη σελίδα φωτογραφία των κατοίκων ενός παρισινού προαστείου που περνούν μπροστά από καμμένα αυτοκίνητα σε πολυσύχναστη αγορά.

«Οι κάτοικοι του Παρισιού δεν μπορούν να αντέξουν άλλο αυτήν την κατάσταση», γράφει η εφημερίδα.

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) σχολιάζει ότι οι ταραχές έχουν φτάσει στο σημείο που σύντομα θα υπάρχουν νεκροί.

«Οι ταραχές συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική. Το κράτος είναι αμυνόμενο και κάποια στιγμή μπορεί να πεθάνουν άνθρωποι».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) σχολιάζει:

«Οι διαβεβαιώσεις του κατά τα φαινόμενα ανίσχυρου προέδρου, Ζακ Σιράκ, ότι δεν υπάρχουν άνομες περιοχές στη Γαλλία αποδεικνύονται λανθασμένες νύχτα με τη νύχτα».

Η Λε Μοντ (Le Monde) επικρίνει τους χειρισμούς της γαλλικής κυβέρνησης.

«Είναι καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με τη σοβαρή κρίση», γράφει.

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) εκτιμά ότι η κατάσταση έχει υπερδιογκωθεί από ορισμένα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από την άκρα δεξιά, που κάνει λόγο για εμφύλιο πόλεμο.

Η εφημερίδα προειδοποιεί την γαλλική κυβέρνηση να «μην μπει σε ένα κύκλο βίας».

«Η τυφλή, αυθαίρετη καταστολή το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει την εντύπωση εξέγερσης σε κάτι που είναι απλώς το ότι οι άνθρωποι εκδηλώνουν πόσο κουρασμένοι από την αδικία, είτε είναι πραγματική είτε είναι φανταστική».

Για την Λιμπερασιόν η λύση είναι μια ένεση χρημάτων για να επιλυθούν τα προβλήματα και να αποκατασταθεί η τάξη.

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) θεωρεί πως η πηγή του προβλήματος είναι ότι η δεύτερη γενιά των Αφρικανών μεταναστών έχει λίγες ευκαιρίες.

«Η Γαλλία διακηρύττει περήφανα το ιδανικό της ισότητας, αλλά τοποθετεί τους ταραξίες σε γκέτο, μακριά από την θέα της πλειοψηφίας».

Η εφημερίδα κρίνει ότι τα κοινωνικά προγράμματα και η αστυνόμευση δεν θα μπορέσουν από μόνα τους να λύσουν το λανθάνον ζήτημα της ενσωμάτωσης μια και το πρόβλημα είναι οι «θεσμοθετημένες διακρίσεις».

Η αυστριακή Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) γράφει ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τη γαλλική εμπειρία, για να «ενσωματώσουν τους μετανάστες, όχι μόνο για να υπονομεύσουν τους λαϊκιστές, αλλά για να διασφαλίσουν την ειρηνική συνοχή της κοινωνίας στο σύνολό της».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.