Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-03

  1. Δύσκολοι οι καιροί για τον Τόνι Μπλερ
  2. Πάλι στο μικροσκόπιο ο φάκελος Ιράκ
  3. Βιβλιοθήκη στην οθόνη του υπολογιστή
  4. Νερό στη φωτιά των παρισινών γκέτο
  5. Σχέδιο «Ποσειδών» κατά μεταναστών
  6. Τιμή-ρεκόρ για «πλύστρα» του Λωτρέκ
  7. Καταγγελίες για ευρωπαϊκά Γουαντάναμο
  8. Ο πρόεδρος Παπαδοπουλος στο Παρίσι
  9. Παπαληγούρας: Κάθαρση στη δικαιοσύνη
  10. Παρίσι: Συνεχίζονται οι ταραχές
  11. Εξυγίανση της Δικαιοσύνης
  12. Εφιάλτης στο Καμπ Νου
  13. Τι «καίει» το Παρίσι;
  14. O τουρισμός «θύμα» της Γρίπης των Πτηνών
  15. O τουρισμός θύμα της Γρίπης των Πτηνών
  16. Οι επιθεωρητές επιστρέφουν στο Ιράν
  17. «Ημέρα της κολάσεως» για τον Μπλερ

Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2005 - 01:13 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολοι οι καιροί για τον Τόνι Μπλερ

Το πολιτικό μέλλον του Τόνι Μπλερ και η αθώωση των επτά Βρετανών αλεξιπτωτιστών που κατηγορούντο για τον φόνο νεαρού Ιρακινού αμάχου στη Βασόρα είναι από τα βασικά θέματα των βρετανικών εφημερίδων.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) βλέπουν ζοφερό το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, μετά την παραίτηση του στενού του συνεργάτη και υπουργού Εργασίας Ντέιβιντ Μπλάνκετ, και την δυσκολία της κυβέρνησης να περάσει τρία νομοσχέδια.

«Οι αναταραχές αυτήν την εβδομάδα στο Γουεστμίνστερ είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός χάνει τον έλεγχο του υπουργικού του συμβουλίου και των βουλευτών του και μειώνεται έτσι ο χρόνος παραμονής του στην εξουσία», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η Ιντιπέντεντ γράφει «ο Μπλερ ορκίζεται να εμμείνει στις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του αν και παραδέχεται ότι οι καιροί είναι δύσκολοι».

Η Γκάρντιαν (Guardian) έχει στο πρωτοσέλιδό της την κατάρρευση της δίκης κατά των επτά Βρετανών αλεξιπτωτιστών που κατηγορούντο για τη δολοφονία ενός νεαρού Ιρακινού στο Ιράκ.

Κατά το στρατοδικείο, που κράτησε δυόμισυ χρόνια, αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και ότι οι κατηγορίες βασίζονται σε ψευδείς καταθέσεις φερομένων ως αυτοπτών μαρτύρων.

Οι Τάιμς (The Times) σχολιάζουν ότι ο δικαστής κατακεραύνωσε τους στρατοδίκες που προκειμένου να φανούν δίκαιοι οδήγησαν στη επώδυνη δικαστική περιπέτεια του επτά Βρετανούς αλεξιπτωτιστές χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ότι σκότωσαν τον 18χρονο Ναντίμ Αμπντουλάχ τον Μάιο του 2003.

«Ιρακινοί μάρτυρες ψευδόρκησαν στο στρατοδικείο έναντι χρηματικών αμοιβών», γράφει η Γκάρντιαν.

H Ντέλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι αλεξιπτωτιστές αθωώνονται καθώς καταρρέει η δίκη φιάσκο που στοίχισε 8 εκατομμύρια λίρες».

Παράλληλα στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι διάσταση απόψεων υπάρχει ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και τον υπουργό Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, για το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο και την επίμαχη πρόβλεψη να κρατούνται οι ύποπτοι τρομοκράτες για διάστημα έως και 90 ημερών χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ενώ ο κ. Κλαρκ είναι έτοιμος να συμβιβαστεί και να δεχτεί μείωση του προτεινόμενου χρονικού διαστήματος, προκειμένου να γίνει το νομοσχέδιο αποδεκτό από τους Συντηρητικούς, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους διαφωνούντες Εργατικούς βουλευτές, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι η αστυνομία έχει δίκηο να ζητά μεγάλο διάστημα προφυλάκισης, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 23:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πάλι στο μικροσκόπιο ο φάκελος Ιράκ

Αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες ψευδορκίας, πλαστής δήλωσης και παρακώλυσης δικαιοσύνης ο κ. Λίμπι

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου ο Λούις Λίμπι, πρώην προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, κατηγορούμενος για τη διαρροή του ονόματος μιας πράκτορος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA.

Μετά από τη σχετική δικαστική έρευνα ο κ. Λίμπι κατηγορείται για ψευδορκία, πλαστή δήλωση και παρακώλυση της δικαιοσύνης, κατηγορίες που αρνήθηκε στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης κατάθεσής του.

Εάν ο υπόδικος αξιωματούχος δεν έλθει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς και η υπόθεση εκδικαστεί, πολλά ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσέινι μπορεί να κληθούν ως μάρτυρες.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από την αποκάλυψη των εφημερίδων ότι ήταν πράκτωρ της CIA η γυναίκα ενός Αμερικανού διπλωμάτη που είχε επικρίνει τον Λευκό Οίκο για την εισβολή στο Ιράκ.

Ανταποκριτές λένε ότι η εξέλιξη της δικαστικής αυτής υπόθεσης μπορεί να εστιάσει εκ νέου την προσοχή της κοινής γνώμης στον πόλεμο στο Ιράκ και τους λόγους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους για να προχωρήσει στην εισβολή.

«Πλαστός» ο φάκελος Ιράκ

Στο μεταξύ ο επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Νικολό Πολάρι, φέρεται να είπε σε μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου ότι ήταν πλαστός ένας από τους φακέλους που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για να πείσουν άλλους συμμάχους να εισβάλουν στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Μάσιμο Μπρούτι που παρέστη στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, ο στρατηγός Πολάρι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί για την πλαστότητα του φακέλου.

Ο φάκελος αυτός είχε σχηματιστεί προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούσε να αποκτήσει ουράνιο από το Νίγηρα για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η ενημέρωση αυτή έγινε προς βουλευτές και γερουσιαστές μία εβδομάδα μετά την καταγγελία της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, ότι η πλαστότητα των στοιχείων ήταν γνωστή στις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 22:04 (Ώρα Λονδίνου)

Βιβλιοθήκη στην οθόνη του υπολογιστή

Η Γκουγκλ ελπίζει ότι θα διευρύνει την πρόσβαση των αναγνωστών στα βιβλία

Η ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης Γκουγκλ (Google) εγκαινίασε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής σάρωσης βιβλίων. Ολόκληρα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και τα κείμενα θα μπορούν να αναζητηθούν και να διασωθούν ψηφιακά από τους χρήστες.

Η πρώτη ομάδα βιβλίων που σαρώθηκαν ηλεκτρονικά και στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες του Διαδικτύου, περιλαμβάνει πολλούς τίτλους αμερικανικής λογοτεχνίας και Ιιτορίας του 19ου αιώνα.

Οι συγκεκριμένοι τίτλοι επιλέχθηκαν διότι δεν προστατεύονται από κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (Copyright) και έτσι δεν εμπίπτουν στην διαδικασία δικαστικών αγωγών που προσωρινά ανέκοψε το σχέδιο της γιγαντιαίας μηχανής αναζήτησης για ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική σάρωση βιβλίων.

Οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Γκουγκλ κινήθηκαν από την Συντεχνία Δημιουργών ΗΠΑ που μιλά για «μαζική παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων».

Στην πραγματοποίηση του σχεδίου του Γκουγκλ συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης καθώς και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τα οποία συμμετέχουν ως εγγεγραμμένα μέλη του προγράμματος ψηφιοποίησης βιβλίων.

Ανάμεσα στους τίτλους που δώρισαν τα ιδρύματα αυτά, συγκαταλέγονται βιβλία για τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο, φύλλα της Κυβερνήσεως και τα συγγραφικά κείμενα του Χένρυ Τζέιμς.

«Σήμερα καλωσορίζουμε τον κόσμο στη βιβλιοθήκη μας» είπε η Πρόεδρος του Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σε δήλωσή της.

Η γιγαντιαία μηχανή αναζήτησης εστιάζει το ενδιαφέρον της στη ψηφιακή μετατροπή βιβλίων που ανήκουν στη δημόσια σφαίρα (την αποκαλούμενη και «public domain») καθώς και σε αυτά των οποίων η εκτύπωση έχει σταματήσει.

Το Γκουγκλ ελπίζει πως αυτή η πρώτη επιλεγμένη ομάδα βιβλίων θα επισκιαστεί από τη βαθμιαία επέκταση της συλλογής έργων σε ψηφιακή μορφή.

Το σχέδιο της ψηφιακής μετατροπής βιβλίων έγινε γνωστό πριν ένα χρόνο αλλά η κίνηση νομικών διαδικασιών εναντίον της ανέκοψε προσωρινά την συστηματική πραγματοποίηση της.

Παράλληλα με το νομικό ζήτημα, το Γκουγκλ αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από παρόμοιο σχέδιο ψηφιακής σάρωσης βιβλίων με πρωτοβουλία της Συμμαχίας Ανοικτού Περιεχομένου (Open Content Alliance) που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τη Μάικροσοφτ και την ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης Γιαχού.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 19:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νερό στη φωτιά των παρισινών γκέτο

Εκτεταμένες υλικές καταστροφές προκλήθηκαν για έβδομη ημέρα

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα ενώ συνεχίζονται για έβδομη ημέρα οι ταραχές σε προάστια του Παρισιού.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Νικολά Σαρκοζί, συνάντησε τις οικογένειες δύο εφήβων των οποίων ο θάνατος αποτέλεσε το έναυσμα για τις ολονύκτιες ταραχές που συνεχίζονται επί μία εβδομάδα σε πολλά προάστια του Παρισιού.

Ο Γάλλος πολιτικός υποσχέθηκε στους οικείους των θυμάτων ότι θα διεξαχθεί πλήρης και εξονυχιστική έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου των δύο νεαρών, του 15χρονου Μπούνα Τραορέ και του 17χρονου Ζιέντ Μπενά, αφρικανικής καταγωγής.

Τα νεαρά θύματα πέθαναν από ηλεκτροπληξία μέσα σε υποσταθμό ενέργειας προσπαθώντας να διαφύγουν από αστυνομικούς που τους κατεδίωκαν, όπως λένε οι συγγενείς τους.

Ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει πως με την πρωτοβουλία του ο κ. Σαρκοζί ελπίζει να αποκλιμακωθεί η τεταμένη κατάσταση.

Αλλά πολλοί επέκριναν το Γάλλο υπουργό ότι αυτός ήταν που «έριξε λάδι στη φωτιά» χαρακτηρίζοντας τους ταραξίες ως «καθάρματα».

Μουσουλμάνοι πνευματικοί ηγέτες κάλεσαν τους Γάλλους πολιτικούς να επιδείξουν σεβασμό απέναντι στις θρησκευτικές τους κοινότητες.

Σημειωτέον ότι το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι διαδηλωτές πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών ενώ 200 αυτοκίνητα και πολλά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Πρωθυπουργικές επαφές

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ανέβαλε την προγραμματισμένη αναχώρησή του για το εξωτερικό, καθώς αυξάνει η λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της διαφαινόμενης κυβερνητικής ανικανότητας να καταστείλει τους εξεγερμένους.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ο κ. Ντε Βιλπέν διαβεβαίωσε ότι η έννομη τάξη θα έχει τον τελευταίο λόγο.

«Αρνούμαι να δεχθώ ότι οργανωμένες συμμορίες επιβάλλουν το δικό τους νόμο σε ορισμένες γειτονιές» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Ντε Βιλπέν προήδρευσε διακομματικής σύσκεψης για την αντιμετώπιση της βίας, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σαρκοζί, άλλοι υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι των προαστίων που έχουν εμπλακεί στην εξέγερση.

Σύμφωνα με ανταποκριτές επικρατούν φόβοι ότι εάν οι ταραχές συνεχιστούν, θα εξαπλωθούν και σε άλλες γαλλικές πόλεις όπου πλειοψηφούν οι μετανάστες μουσουλμάνοι το θρήσκευμα.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 17:19 (Ώρα Λονδίνου)

Σχέδιο «Ποσειδών» κατά μεταναστών

Η επιχείρηση κατέληξε στη σύλληψη 612 λαθρομεταναστών

Κοινή επιχείρηση των λιμενικών αρχών έξι ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, με την επωνυμία «Neptune IV», πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 20 Οκτωβρίου 2005 σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η επιχείρηση διεξήχθη υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλασσίων Συνόρων που έχει συσταθεί και ήδη λειτουργεί στο υπουργείο.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος οι αρμόδιες υπηρεσίες Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και Γαλλίας.

Στο Συντονιστικό Κέντρο της επιχείρησης συμμετείχαν ως παρατηρητές, εμπειρογνώμονες από Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ εννέα Λίβυοι αξιωματούχοι επέβαιναν σε ιταλικά περιπολικά σκάφη για πρακτική εκπαίδευση σε θέματα λαθρομετανάστευσης και επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο:

Διενεργήθηκαν αστυνομικοί έλεγχοι σε πλοία καθ΄ όλο το 24ωρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης που διενεργείται δια θαλάσσης, αλλά και άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος.

Τα επιχειρησιακά μέσα, πλωτά και εναέρια, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασίλειου και της Γαλλίας αναπτύχθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές Λαμπεντούζα, Παλέρμου και Σικελίας.

Τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος συνεπικουρούμενα από αυτοκινούμενα συστήματα επιτήρησης αναπτύχθηκαν σε όλο το μήκος των νοτίων ακτών της νήσου Κρήτης.

Πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές Ελλήνων και Ιταλών αξιωματικών στους λιμένες Θεσσαλονίκης -Πειραιά και Παλέρμου- Κατάνιας.

Κατά την επιχείρηση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 612 λαθρομετανάστες, σε επτά περιστατικά.

Κατασχέθηκαν πέντε σκάφη σε περιοχές της Κεντρικής Μεσογείου (Λαμπεντούζα, Σικελία), τα οποία είχαν αποπλεύσει από τις λιβυκές ακτές. Συνεχίζονται οι ανακρίσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη διακινητών ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Στην περιοχή των νοτίων ακτών της νήσου Κρήτης δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό, επιβεβαιώνοντας έτσι τον προληπτικό χαρακτήρα της επιχείρησης, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν αναπτυχθεί τα πλέον σύγχρονα επιχειρησιακά μέσα που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 17:44 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμή-ρεκόρ για «πλύστρα» του Λωτρέκ

Ο πίνακας αυτός έσπασε το ρεκόρ πώλησης για έργο του Γάλλου ζωγράφου

Ένας πίνακας του ζωγράφου Ανρί Τουλούζ Λωτρέκ πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη στη τιμή των 22,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα στη φθινοπωρινή δημοπρασία του οίκου Κρίστις πωλήθηκε το έργο που ο διάσημος Γάλλος δημιουργός είχε φιλοτεχνήσει το 1886 και έφερε τον τίτλο «Η πλύστρα» ( La Blanchisseuse) στο οποίο απεικονίζεται νεαρή πλύστρα να κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο.

Ο ζωγράφος είχε σύντομη και πολυτάραχη ζωή που στιγματίστηκε από τις εμπειρίες του αλκοολισμού και της σύφιλης. Παρόλα αυτά ο γάλλος καλλιτέχνης κατόρθωσε να γνωρίσει τεράστια επαγγελματική επιτυχία.

Η τιμή πώλησης του πίνακα ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων για έργο του Λωτρέκ.

Οι συνολικές πωλήσεις από την πρώτη εβδομάδα της δημοπρασίας του γνωστού οίκου ανέρχονται στα 160,9 εκατομμύρια δολάρια.

«Η πλύστρα» κατέχει την υψηλότερη τιμή πώλησης σε αυτή τη δημοπρασία μοντέρνας τέχνης με έργα Ιμπρεσιονιστών. Παρόλα αυτά, η τιμή της αναμενόταν να φτάσει τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε το έργο του Πικάσο «Η Συλβέτ σε μια πράσινη πολυθρόνα», στην τιμή των 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο ένας πίνακας του Ανρί Ματίς με τίτλο «οι Μαργαρίτες» δεν έφτασε στην αναμενόμενη τιμή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης δύο πίνακες του Μονέ παρέμειναν απούλητοι αφού δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν προσφορές υποψηφίων αγοραστών πέραν της τιμής των 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες για ευρωπαϊκά Γουαντάναμο

Κατά το «πρότυπο» του Γουαντάναμο, οι ΗΠΑ λειτουργούν και αλλού φυλακές υπόπτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες που φέρνουν την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών CIA - να έχει δημιουργήσει μυστικές φυλακές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φρίζο Ρόσκαμ Άμπινγκ είπε στο BBC ότι οι αρμόδιοι σε θέματα δικαιοσύνης αξιωματούχοι θα έλθουν σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ για το θέμα.

Αλλά ο κοινοτικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν έχει διαταχθεί η διενέργεια επίσημης έρευνας για το θέμα.

Σιγή ιχθύος από Λευκό Οίκο

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος αρνείται να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η CIA δημιούργησε κρυφές εγκαταστάσεις κράτησης υπόπτων σε ξένες χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ταϊλάνδη και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ, αρνήθηκε είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, σύμφωνα με το οποίο η CIA κρατά στις κρυφές αυτές εγκαταστάσεις ανώτερα στελέχη της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Ο κ. Χάντλεϊ επέμεινε παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν βασανιστήρια:

«Θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τη χώρα μας από τρομοκρατικές επιθέσεις και να νικήσουμε στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αυτό, όπως είπε και ο Πρόεδρος, θα το πράξουμε με τρόπο που να συνάδει με τις αξίες και τις αρχές μας. Έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν χρησιμοποιούμε βασανιστήρια για να αποσπάσουμε πληροφορίες από κρατούμενους», τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπους.

Φυλακές «εξωτερικού»

Τα ερωτηματικά πάντως για την ύπαρξη αυτών των κρυφών φυλακών παραμένουν. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θέλει να έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς που κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε την ανησυχία της για τη τύχη αυτών που έχουν συλληφθεί και ίσως κρατούνται στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας της κυβέρνησης Μπους κατά της τρομοκρατίας.

Η Ουάσιγκτον Ποστ υποστηρίζει ότι το δίκτυο αυτών των μυστικών κέντρων κράτησης δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα.

Η Ντάνα Πριστ, δημοσιογράφος που έκανε τις αποκαλύψεις, είπε ότι πριν από τέσσερα χρόνια η CIA συνέλαβε ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και το ερώτημα ήταν τι να τους κάνει.

«Αποφάσισαν ότι ήθελαν τον απόλυτο έλεγχο των κρατούμενων. Δεν ήθελαν την ανάμιξη των αμερικανικών δικαστηρίων. Η μοναδική επιλογή τους ήταν να τους μεταφέρουν στο εξωτερικό δημιουργώντας έτσι ένα κρυφό δίκτυο φυλακών. Γνωρίζουμε την τοποθεσία οκτώ εξ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια- μερικές έχουν κλείσει και αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος είναι ότι μερικές ήταν σε δημοκρατικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε η δημοσιογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ο πρόεδρος Παπαδοπουλος στο Παρίσι

Ο κ.Παπαδόπουλος θα συζητήσει στο Παρίσι το κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι.

Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ζαν Λουί Ντεμπρέ και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Κριστιάν Πονσελέτ.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι. Στη διάρκεια του δείπνου με προσωπικότητες θα συζητηθεί το κυπριακό.

Την Παρασκευή, ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Πριν αναχωρήσει για το Παρίσι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη σε δηλώσεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει διαφοροποίηση στις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο κυπριακό, αλλά οι θέσεις τους ,είπε, δεν είναι σαφείς.

Ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ στην αρχή η Ουάσινγκτον αναφερόταν σε μικρές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, τώρα αναφέρονται σε αλλαγές που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε τη δήλωση αυτή σχολιάζοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί προωθούν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ώστε να γίνουν δεκτές και από τις δύο πλευρές.

Σχετικά με πληροφορίες για επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα στην Κύπρο ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει καμιά επίσημη πληροφόρηση.

Δηλώσεις Παπαδόπουλου για Κυπριακές Αερογραμμές

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι προθυμότατη να πουλήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές, αν υπάρχει αγοραστής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ωστόσο, πρόσθεσε «κανείς δεν επενδύει για να πάρει ζημιές».

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει εντός της ημέρας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει ετοιμαστεί για τις Κυπριακές Αερογραμμές, διότι διαφορετικά θα κληθεί να πληρώσει στην ΕΕ, τα 30 εκατομμύρια λίρες που έλαβε η εταιρεία.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου)

Παπαληγούρας: Κάθαρση στη δικαιοσύνη

Ο κ. Παπαληγούρας με τους κυρίους Ανδρουλάκη και Κρουσταλλάκη

Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα και τους Νίκο Ανδρουλάκη και Ευάγγελο Κρουσταλάκη, ομότιμο καθηγητή και επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ξανά τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η κάθαρση στο χώρο της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε καμία προαναγγελία διώξεων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να γίνει σεβαστός ο νόμος και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δικαστές.

Οι κύριοι Ανδρουλάκης και Κρουσταλάκης αναλαμβάνουν επικεφαλείς δύο επιτροπών για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θέλησε ο ίδιος να συναντηθεί με τους προέδρους των δύο επιτροπών για να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αναμόρφωση των δύο κωδίκων.

Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι τα δύο νομοθετήματα έγιναν πριν από 55 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις είναι ξεπερασμένα και θα γίνει προσπάθεια να αναμορφωθούν ώστε να ανταποκρίνονται στις καινούργιες συνθήκες και σε όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο κ. Ευ. Κρουσταλάκης, επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς και στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι έχουν προχωρήσει στο έργο τους πολύ καλά

Ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα και οι απόψεις μου είναι ίδιες με του κοινού ανθρώπου».

Εν τω μεταξύ, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έπαψε σήμερα οριστικά από το δικαστικό σώμα λόγω υπηρεσιακής και ηθικής ανεπάρκειας την πρωτοδίκη Άννα Κοροβέση.

Η κ. Κοροβέση μαζί με τις συναδέλφους της Αντωνία Ηλία και Παναγιώτα Τσέβη, οι οποίες ήδη έχουν απολυθεί από το δικαστικό σώμα, «έστησαν συνθέσεις δικαστηρίων» προκειμένου να ευνοήσουν τον προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 11:45 (Ώρα Λονδίνου)

Παρίσι: Συνεχίζονται οι ταραχές

Τα επεισόδια συνεχίζονται για έβδομη νύχτα

Συνεχίστηκαν για έβδομη νύχτα οι ταραχές στην περιοχή Σεν Σεντ Ντένις όπου κατοικούν κυρίως φτωχοί μετανάστες από τη βόρεια Αφρική.

Τουλάχιστον 40 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στην περιοχή και η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα.

Το υπουργικό συμβούλιο είχε έκτακτη συνάντηση για να συζητήσει την κρίση ενώ ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν δύο νεαροί 15 και 17 ετών έπεσαν σε ηλεκτροφόρα καλώδια και σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής οι δύο νεαροί διώκονταν από την αστυνομία και στην προσπάθεια τους να διαφύγουν έπεσαν πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Οι γαλλικές αρχές διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι ταραχές εξελίσσονται σε πολιτική κρίση και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ματαίωσαν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη το βράδυ, τόνισε στο κοινοβούλιο ότι η μεγάλη

πλειοψηφία των νέων θέλει να ενταχθεί στη γαλλική κοινωνία και μόνο μια μειονότητα προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Σύμφωνα με ανταποκριτές τα σχόλια αυτά του Γάλλου πρωθυπουργού αποτελούν κριτική προς τον πολιτικό του αντίπαλο και υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς «απόβλητα».


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Εξυγίανση της Δικαιοσύνης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ανοίγει η συζήτηση για νέο νόμο - πλαίσιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για 7.800 νέες θέσεις. Νέο πρόγραμμα για ανέργους έως 30 ετών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποκαλύφθηκε πανηγυρικά. Άθλια προβοκάτσια εις βάρος της ΝΔ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Θεατρική παράσταση. Κατακεραύνωσαν το ΠΑΣΟΚ Παυλόπουλος και Ρουσόπουλος στη Βουλή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι απειλές δεν περνούν. Αν. Παπαληγούρας: Θα φθάσω μέχρι τον πάτο του βαρελιού.

Η ΑΥΓΗ: Ψήφισαν το ασυμβίβαστο, τώρα το γελοιοποιούν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αιχμάλωτοι οικονομικών συμφερόντων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έλεγχο στα αποθεματικά της «INTERAMERICAN» από το ΣΔΟΕ και την Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον απατεώνα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Περισσότερη λιτότητα. Το πολύ 2,5% οι αυξήσεις μισθών το 2006. Τι υπόσχεται στην ΕΕ η κυβέρνηση για να μειωθούν τα ελλείμματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οικογενειακό επίδομα και στους δύο συνταξιούχους. Εισήγηση στο ΣτΕ ύστερα από προσφυγή συνταξιούχου του ΙΚΑ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Ψαλίδι» στα κονδύλια σεισμολόγων. Ελλείψεις εξοπλισμού αξίας 400.000 ευρώ στο Σεισμολογικό Κέντρου του ΑΠΘ καταγγέλλει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Π. Χατζηδημητρίου.

ΕΘΝΟΣ: Έγγραφα ντροπής για τα F-16. Διέγραψαν το «βέτο» του αρχηγού της αεροπορίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νόμο Ευρωπαϊκών επιταγών για τα ΜΜΕ ψήφισαν οι ΝεοΔημοκράτες βουλευτές τραγουδώντας... Μέτοχέ μου αγιάτρευτε και καημέ μου μεγάλε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 7.800 νέες θέσεις εργασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η αλήθεια για τη συνέντευξη στις προσλήψεις. Η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η διαφθορά καλπάζει, αλλά... Συνέντευξη: Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός ξεσπάει.

ΕΞΠΡΕΣ: Περιουσία 70 δισ. ευρώ ψάχνει καλές αποδόσεις. Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων οδηγούν 3.000 άτομα ετησίως στο private banking.

ΕΣΤΙΑ: Η εξυγίανσις της Δικαιοσύνης. Επιβεβλημένη η στάσις του κ. Παπαληγούρα.

ESPRESSO: «Ήμουν νεκρή για 6 λεπτά». 42χρονη έφυγε από τη ζωή και αναστήθηκε. Η Ελισάβετ Τριφύλλη αφηγείται στην «Espresso» την απίστευτη εμπειρία της.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προς άτακτη υποχώρηση. Παίρνουν πίσω την τιτλοποίηση του 2006. Ξαναγράφουν άρον-άρον τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε αναμέτρηση ΓΣΕΕ - εργοδότες για τους μισθούς. Πολιτική ένταση στη διαπραγμάτευση για τις νέες συλλογικές συμβάσεις.

ΚΕΡΔΟΣ: Ριζικές αλλαγές στους εκτελωνισμούς. Λουκέτο στα τελωνεία Δοϊράνης και Νίκης.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοίγει για την κυβερνητική πολιτική... Νέο «μέτωπο» για μισθούς και συντάξεις. Αυξήσεις άνω του πληθωρισμού διεκδικούν ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι.

Μetro: Νέο καθεστώς στις ΔΕΚΟ. Με ιδιωτικές συμβάσεις θα γίνονται οι νέες προσλήψεις.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Χωρίς μονιμότητα οι νέοι των ΔΕΚΟ από αρχές 2006. Οριστικοποιήθηκαν χθες οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στο Δημόσιο.

ΤΑ ΝΕΑ: Έκτακτα μέτρα για 2 δισ. ευρώ το 2006. Νέο χαστούκι για την τιτλοποίηση.

Η ΝΙΚΗ: Ρηγίλλης - γκέιτ. Άνω - κάτω η Νέα Δημοκρατία από ένα... FAX.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Και 6 αρεοπαγίτες μπλεγμένοι στα γρανάζια του «μαύρου» χρήματος. Δικαιοσύνη: Μαίνεται αδυσώπητος ο πόλεμος της «κάθαρσης» με έπαθλο τον έλεγχο του χώρου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε ρόλο πλασιέ πολυεθνικής. Αυτοδιοίκηση και Εκπαίδευση.

City Press: Η συνέντευξη στο στόχαστρο.

TRAFFIC NEWS: Η μάνα της καλλονής της Βέροιας μιλάει στην «t»: Θα σκοτώσω το δολοφόνο της κόρης μου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πίσω από την ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας. «Μην αγγίζετε τα σύνορα στα Βαλκάνια».

Η ΧΩΡΑ: Το θρίλερ του γαλάζιου φαξ. Ποιος καρφώνει ποιον στη ΝΔ.

Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ «αυτά που δεν έγιναν επί ΠΑΣΟΚ, γίνονται τώρα. Κάποιοι αποδίδουν την εκστρατεία εξυγιάνσεως της Δικαιοσύνης στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Ασφαλώς έχουν συμβάλει και αυτές. Όμως αποκαλύψεις πάντα υπήρχαν. Αλλά δεν υπήρχε η πολιτική βούλησις να διερευνηθούν. Αυτήν την βούληση επιδεικνύει σήμερα η Κυβέρνησις Καραμανλής, δια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρα. Και όσοι τον μέμφονται για δήθεν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ας αναλογισθούν τις δικές του ευθύνες για την πολυετή αδράνειά της».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουμε τι καπνό φουμάρει ο καθένας, δηλώνει με νόημα, καταγγέλλει παρανομίες, ανεπάρκειες θεσμών και προσώπων και αναγγέλλει 'θεσμική παρέμβαση κατά της διαφθοράς που ενισχύεται από τη θεσμική ανεπάρκεια και την παρεξουσία. Ο Δ. Παξινός προτείνει πλήρη οικονομικό έλεγχο πόθεν έσχες και τραπεζικών λογαριασμών, λέει όχι στον διορισμό συνταξιούχων δικαστών στον κρατικό μηχανισμό και καταδικάζει τα τηλεδικεία».

Το ΠΟΝΤΙΚΙ επισημαίνει ότι «νέο μπαμ γίνεται αυτές τις μέρες στη Δικαιοσύνης με την επέκταση των ποινικών διώξεων υψηλόβαθμων δικαστικών και δικηγόρων στο πλαίσιο της έρευνας του Αρείου Πάγου για τα παραδικαστικά κυκλώματα και τη στημένη (μη) απονομή Δικαιοσύνης. Το δράμα φαίνεται ότι έχει πολλές ακόμη πράξεις, καθώς οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης παίρνουν τη μορφή καταιγίδας».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι «όποιος κι αν είναι, από όποιο χώρο κι αν προέρχεται δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις. Θα πέσουν κεφάλια! Αν είναι να κουκουλωθεί έστω και μία υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, εγώ δεν θα έχω λόγο να είμαι υπουργός. Αυτό επαναλαμβάνει με αποφασιστικότητα και σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες στους συνομιλητές του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας , ο οποίος με την επιμονή του να αποκαθάρει τη Δικαιοσύνη από τους επίορκους βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των παραδικαστικών κυκλωμάτων».

Σκανδαλολογία

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι «ποικίλες υπήρξαν οι αντιδράσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα που προέκυψε, χθες με το ανυπόγραφο φαξ που έφτασε στα γραφεία τριών αντιπολιτευόμενων εφημερίδων».

H ESPRESSO προσθέτει ότι «η προσπάθεια συντήρησης του νοσηρού κλίματος των τελευταίων ημερών, που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς σχεδόν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας απίστευτες ιστορίες. Εδώ και δύο ημέρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία σέρνεται μια νέα φήμη, που εμπλέκει υφυπουργό και αφορά στην προσωπική ζωή του».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «σκοτεινοί κύκλοι πλαστογράφησαν επιστολή η οποία εστάλη δήθεν από το fax του Γραμματέα της ΚΟ κ. Σταύρου εις βάρος υφυπουργού. Τη βρωμιά αποκάλυψαν δημοσιογράφοι της Ελευθεροτυπίας!».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «σφοδρή ανησυχία στη βάση της φιλελεύθερης παράταξης από τα άγρια μαχαιρώματα στην κορυφή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το φαξ με στοιχεία σε βάρος υφυπουργού που εστάλη από γραφεία της ΝΔ στη Βουλή πυροδοτεί εκ νέου εντάσεις».

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι «ωσάν κεφαλές της Λερναίας Ύδρας αναπαράγονται καθημερινώς τα εσωκομματικά μέτωπα στη ΝΔ και οι καταγγελίες για σκάνδαλα, καταρρακώνοντας την αξιοπιστία και τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή».

Συνέντευξη

H CITY PRESS γράφει: «Γ. Παπανδρέου προς κυβέρνηση: πάρτε πίσω τη γαλάζια συνέντευξη. Απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική: υπερεκτιμημένο το κριτήριο της συνέντευξης και αμφισβητούμενης αξιοπιστίας η όλη διαδικασία. Εκπρόσωποι πυροσβεστών: θέλουμε αξιοκρατικές προσλήψεις με πανελλήνιες εξετάσεις και όχι ρουσφετολογικούς διορισμούς. Παπαντώνης Κωνσταντίνος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών: Η συνέντευξη τροχοπέδη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «η συνέντευξη, ως ένα από τα κριτήρια πρόσληψης υπαλλήλων στο Δημόσιο, η οποία διενεργείται μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το σχετικό νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, δεν θίγεται από τις παρατηρήσεις του ΣτΕ που αφορούν στο Προεδρικά Διάταγμα για τη συνέντευξη στις προσλήψεις πυροσβεστών. Η γενίκευση την οποία επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ καταρρίπτεται από τις ίδιες τις ισχύουσες διατάξεις».

Βασικός μέτοχος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «θέλοντας ο βλάχος μη θέλοντας ο Ζωγράφος έγινε ο Χριστός με κόκκινα τσαρούχια", λέει για αυτές τις περιπτώσεις ένα βλάχικο ρητό. Ποιώντας την ανάγκη , φιλοτιμία αναγκάσθηκε η Κυβέρνηση να φέρει νέο νόμο για τον Βασικό μέτοχο στη Βουλή και να τον ψηφίσει, αφού απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ που οι βουλευτές αποχώρησαν».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση με ερμηνευτικά κόλπα εις βάρος του άρθρου 14 του Συντάγματος και το ΠΑΣΟΚ με κορώνες και αποχώρηση επί της διαδικασίας επιχείρησαν να συγκαλύψουν χθες στη Βουλή τη γελοιοποίηση του Συντάγματος. Οι υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ παρουσίασαν την κατάργηση του νόμου για τον βασικό μέτοχο ως... εφαρμογή του Συντάγματος (ό,τι ακριβώς έλεγαν όταν ψήφιζαν τον νόμο! ). Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί... κατήργησε τον νόμο, τον οποίο όμως έχει πολεμήσει λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ!».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι «νόμος του κράτους είναι από χθες το απόγευμα ο Βασικός Μέτοχος, που ψηφίστηκε από την ολομέλεια του σώματος εν μέσω διαξιφισμών και αντιπαραθέσεων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Εφιάλτης στο Καμπ Νου

Ο βαθμός δυσκολίας της αναμέτρησης του Καμπ Νου για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού επιβεβαιώθηκε με το ξεκίνημα του αγώνα για την τέταρτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ προηγήθηκε μόλις στο 1ο λεπτό με τον Ολλανδό Λουίς Φαν Μπόμελ, ο οποίος κρέμασε τον Γκαλίνοβιτς αξιοποιώντας ωραία κάθετη πάσα του Ινιέστα.

Από σέντρα του ίδιου παίκτη στο 13, ο Σάμουελ Ετό σημείωσε με κεφαλιά το δεύτερο γκολ της ομάδας του και πρώτο προσωπικό.

Το 3-0 έγινε για τους Καταλανούς στο 35 με το νεαρό Αργεντινό, Λιονέλ Μέσι, που εκμεταλλεύτηκε λάθος του Δάρλα μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού.

Το σκορ πήρε διαστάσεις θριάμβου για τους γηπεδούχους πριν από τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 40ό λεπτό, με δυνατό σουτ του Ετό, μετά από συνδυασμό με τον Μέσι και τον Ροναλντίνιο.

Ο Καμερουνέζος σέντερ φορ σημείωσε το χατ-τρικ νικώντας τον Γκαλίνοβιτς με ψηλοκρεμαστό πλασέ, μετά από πάσα του Μέσι.

Παρά τα πέντε τέρματα που δέχθηκε, ο Κροάτης τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε σωρεία σωτήριων επεμβάσεων, κρατώντας το σκορ στα επίπεδα του 5-0, καθώς οι υπόλοιποι παίκτες του Αλμπέρτο Μαλεζάνι έμοιαζαν ανήμποροι να παρακολουθήσουν τους αντιπάλους τους.

Υπόλοιποι αγώνες:

Στην άλλη αναμέτρηση του ομίλου η Βέρντερ Βρέμης έκαμψε με 4-3 την αντίσταση της Ουντινέζε, φτάνοντας τους Ιταλούς και τον Παναθηναϊκό στους 4 βαθμούς, ενώ η Μπαρτσελόνα να έχει ξεφύγει με 10 βαθμούς.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα των αγώνων της Τετάρτης είναι τα εξής: Γιουβέντους Μπάγερν Μονάχου 2-1, Μπριζ Ραπίντ Βιέννης 3-2, Άρσεναλ Σπάρτα Πράγας 3-0, Τουν Άγιαξ 2-4 (νέο γκολ από τον Αναστασίου), Μπενφίκα Βιγιαρεάλ 0-1, Λιλ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 07:46 (Ώρα Λονδίνου)

Τι «καίει» το Παρίσι;

Στις αναταραχές στο Παρίσι αναφέρεται ο ευρωπαϊκός Τύπος της Πέμπτης.

Οι γαλλικές εφημερίδες επικρίνουν την κυβέρνηση των συντηρητικών που δεν παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των βίαιων επεισοδίων.

«Οι υπουργοί μοιάζουν να επικεντρώνονται περισσότερο στην ενδοκομματική διαμάχη παρά στις αναταραχές που επηρεάζουν τις ζωές των εκατοντάδων μεταναστών στα προάστια του Παρισιού», γράφει η Λιμπερασιόν (Liberation).

«Απαιτείται η εμπειρία του γέρο- Σιράκ για να απευθύνει κανείς έκκληση για εκεχειρία όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στην κυβέρνηση».

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν σε σύσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου κάλεσε τους υπουργούς του να σταματήσουν τις προστριβές και να προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στη Γερμανία η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) επισημαίνει ότι δεν θα είναι εύκολο για τη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στα βίαια επεισόδια στις φτωχές γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το γεγονός πως οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι είναι συμπτωματικό. Θα μπορούσαν να εκτυλίσσονταν στη Λιόν, το Μπορντό ή τη Μαρσαλία.

Σημειώνει ότι σε όλες αυτές τις περιοχές οι Αφρικανοί μετανάστες ζουν σε απομονωμένες και εγκαταλελειμμένες γειτονιές.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι η δημιουργία των «γκέτο» δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της εχθρότητας αυτών των ανθρώπων προς τους Λευκούς αλλά και μια έκφραση της περηφάνιας τους.

«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας στην αγορά εργασίας, παρά το ότι όλοι μιλάνε με άνεση τη γαλλική γλώσσα, δείχνει πόσο δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη θα είναι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της βίας».

Στην Αυστρία η Ντε Πρέσε (Die Presse) φοβάται κλιμάκωση των επεισοδίων στο Παρίσι.

Η εφημερίδα επικρίνει την κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Γαλλία και διερωτάται εάν η απομόνωση των μεταναστών σε «γκέτο» των προαστίων μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πολιτική «αφομοίωσης».

«Τι καίει το Παρίσι;», διερωτάται στην Πράγα η Χοσποντάρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny).

Τονίζει ότι όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη Γαλλική πρωτεύουσα μπορούν να μετατρέψουν σε στάχτες τις πολιτικές φιλοδοξίες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου)

O τουρισμός «θύμα» της Γρίπης των Πτηνών

Η Ασία πληρώνει ήδη το κόστος

Με μελανά χρώματα περιγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα τις επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία μιας πιθανής πανδημίας της Γρίπης των Πτηνών.

Σε νέα έκθεσή της η τράπεζα προειδοποιεί ότι ο φόβος μετάδοσης του δυνητικά θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 στον άνθρωπο θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική βιομηχανία, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι αεροπορικές εταιρείες.

Η έκθεση αναφέρεται στο οικονομικό κόστος της προετοιμασίας των κρατών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια τέτοια επιδημία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ζωές.

Το κείμενο υπογραμμίζει ότι η Ανατολική Ασία βιώνει ήδη τις οικονομικές επιπτώσεις της Γρίπης των Πτηνών.

Οι οικονομικές απώλειες είναι μεγαλύτερες στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, κυρίως για τους πτηνοτρόφους, καθώς το 15 - 20% των πουλερικών των χωρών έχει σφαγιαστεί.

Χαρακτηριστική για το κόστος προετοιμασίας των κρατών για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της Γρίπης των Πτηνών είναι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη λήψη μέτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μπους προειδοποίησε δε ότι αν η Ουάσιγκτον δεν πάρει μέτρα τώρα ίσως χαθούν πολλές ζωές στο μέλλον.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου)

O τουρισμός θύμα της Γρίπης των Πτηνών

Η Ασία πληρώνει ήδη το κόστος

Με μελανά χρώματα περιγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα τις επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία μιας πιθανής πανδημίας της Γρίπης των Πτηνών.

Σε νέα έκθεσή της η τράπεζα προειδοποιεί ότι ο φόβος μετάδοσης του δυνητικά θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 στον άνθρωπο θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική βιομηχανία, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι αεροπορικές εταιρείες.

Η έκθεση αναφέρεται στο οικονομικό κόστος της προετοιμασίας των κρατών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια τέτοια επιδημία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ζωές.

Το κείμενο υπογραμμίζει ότι η Ανατολική Ασία βιώνει ήδη τις οικονομικές επιπτώσεις της Γρίπης των Πτηνών.

Οι οικονομικές απώλειες είναι μεγαλύτερες στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, κυρίως για τους πτηνοτρόφους, καθώς το 15 - 20% των πουλερικών των χωρών έχει σφαγιαστεί.

Χαρακτηριστική για το κόστος προετοιμασίας των κρατών για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της Γρίπης των Πτηνών είναι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη λήψη μέτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μπους προειδοποίησε δε ότι αν η Ουάσιγκτον δεν πάρει μέτρα τώρα ίσως χαθούν πολλές ζωές στο μέλλον.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Οι επιθεωρητές επιστρέφουν στο Ιράν

Η ΔΥΑΕ ζητούσε πρόσβαση στο Παρσίν από τις αρχές του έτους

Το Ιράν επέτρεψε στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να επιστρέψουν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρσίν, όπου σύμφωνα με τις υποψίες των Αμερικανών, οι Ιρανοί μπορεί να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητούσε πρόσβαση στο Παρσίν από τις αρχές του έτους. Θέλει να διαπιστώσει εάν οι υποψίες των ΗΠΑ ευσταθούν.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι οι επιθεωρητές είναι ήδη μέσα στη στρατιωτική βάση.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη γιατί η Υπηρεσία απειλούσε το Ιράν με παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου θα μπορούσαν να του επιβληθούν κυρώσεις.

Επιπλέον, αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη ανταποκρίνεται στις διεθνείς πιέσεις για διαφάνεια ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Όμως σε μια άλλη εξέλιξη, το Ιράν ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι θα συνεχίσει την επεξεργασία Ουρανίου.

Πάντως, όσο αυτή η διαδικασία συνεχίζεται τόσο θα αιωρούνται και οι υποψίες ότι το Ιράν επιχειρεί να αναπτύξει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, εκτιμά ο ανταποκριτής του ΒΒC στα γραφεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.


Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 02:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Ημέρα της κολάσεως» για τον Μπλερ

Ημέρα καταστροφής για τον Μπλερ, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian), αναφερόμενη πρώτα στην παραίτηση του Ντέιβιντ Μπλάνκετ αλλά και στην υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

«Ήταν μια από τις χειρότερες μέρες για το Βρετανό πρωθυπουργό στα οκτώ χρόνια της θητείας του, όταν ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ παραιτήθηκε για δεύτερη φορά από το υπουργικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας».

«Ο Τόνι Μπλέρ έχασε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του στο υπουργικό συμβούλιο, αν και προσπάθησε δύο φορές να τον πείσει να παραμείνει στα καθήκοντά του», επισημαίνει η Γκάρντιαν.

Ακολούθησε η «ταπεινωτική υποχώρηση της κυβέρνησης» ως προς το αντιτρομοκρατικό σχέδιο νόμου, αφού οι ψήφοι που συγκέντρωσε 300 «υπέρ» έναντι 299 «κατά» «ανάγκασαν τον υπουργό Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ να εγκαταλείψει το σχέδιο» που προβλέπει κράτηση των υπόπτων για τρομοκρατική δράση μέχρι και ενενήντα ημέρες χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Παρόμοιο είναι και το ύφος της Ιντιπέντεντ (Independent) ή οποία κυκλοφορεί με πηχυαίο τίτλο: «Ο Μπλάνκετ παραιτείται την ημέρα της κολάσεως για τον Μπλερ».

«Μετά από μια σκοτεινή για τον Βρετανό πρωθυπουργό ημέρα πολλοί υπουργοί φοβούνται ότι ο κ. Μπλερ θα πρέπει να πείσει το κόμμα του ότι εξακολουθεί να κρατά το τιμόνι».

«Η δεύτερη παραίτηση του κ. Μπλάνκετ μέσα σε έντεκα μήνες και ο αυξανόμενος αριθμός των στασιαστών βουλευτών στο κυβερνών κόμμα των Εργατικών, ενισχύουν την αίσθηση ότι η πρωθυπουργία του κ. Μπλερ διέρχεται περίοδο κρίσης»

«Τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση Μπλερ θα παρουσιάσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για το εθνικό σύστημα υγείας. Εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, η εποχή Μπλερ θα έχει παρέλθει», εκτιμά η Ιντιπέντεντ.

«Η παρακμή και η πτώση», είναι ο τίτλος στους Τάιμς (Times).

«Όποιος είχε πρόσφατα μιλήσει με τον Τόνι Μπλερ θα διέκρινε ότι έχει μια διάθεση για γρήγορες μεταρρυθμίσεις και ότι είναι έτοιμος να ρισκάρει. Πιστεύει ότι τώρα γνωρίζει καλύτερα πως λειτουργούν τα πράγματα και ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Όμως οι φιλοδοξίες του δεν συμπίπτουν πια με εκείνες των συνεργατών του, που προσβλέπουν πλέον στην μετά από αυτόν εποχή, υπό την ηγεσία του Γκόρντον Μπράουν», σχολιάζουν οι Τάιμς.

Σε διαφορετικό ύφος η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) , η οποία γράφει ότι ακόμα και στη Βρετανία των Εργατικών προέχει η υπερηφάνεια.

Με τον Τόνι Μπλερ να εκφράζει την υπερηφάνεια του για τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ και με τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ να εκφράζει την υπερηφάνεια του για το μέχρι τώρα έργο του, ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε την αιτία της παραίτησης, λέει ο αρθρογράφος.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας είπε ότι αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να παραιτηθεί στη σύντομη διαδρομή από το γραφείο του πρωθυπουργού στο υπουργείο του.

Η επιτροπή για το Συνταξιοδοτικό είχε ήδη ματαιώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, καθώς πίστευε ότι εκείνος θα είχε ήδη παραιτηθεί.

«Τι πλήγμα για την υπερηφάνεια του!», σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

«Ο Μπλερ επιλέγει έναν εκσυγχρονιστή ως διάδοχο του Μπλάνκετ», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«O πρωθυπουργός διόρισε τον Τζον Χάτον, έναν από τους μεταρρυθμιστές του κοινοβουλίου, για να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Εργασίας».

«Αν και ο Χάτον είναι ένα από τα σχετικά νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ερμηνεύτηκε από τους Εργατικούς ως απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα και να προστατεύσει την πολιτική του υστεροφημία, λίγο πριν εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.