Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-11-02

  1. «Ημέρα της κολάσεως» για τον Μπλερ
  2. Αντιτρομοκρατική υπαναχώρηση
  3. Εφιάλτης στο Καμπ Νου
  4. Τα μυστικά Γουαντάναμο της CIA
  5. Περαιτέρω μείωση της ανεργίας στη Γερμανία
  6. Ένταση για το «βασικό μέτοχο»
  7. Επιβράβευση θάρρους και αξιοπρέπειας
  8. Τα μυστικά Γουαντάναμο της CIA
  9. Ένας ηγέτης θυμάται
  10. Νέα παραίτηση Μπλάνκετ
  11. Ζητούνται αξιωματικοί στο Ιράκ
  12. Περαιτέρω μείωση της ανεργίας στη Γερμανία
  13. Eπέκταση ταραχών στο Παρίσι
  14. «Κόπρος του Αυγεία»-«αλβανική προβοκάτσια»
  15. Συντριβή στον Πειραιά
  16. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος στο προσκήνιο
  17. «Πολιτική κρίση» στη Γερμανία
  18. Επέτειος χωρίς λόγους για εορτασμούς

Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2005 - 02:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Ημέρα της κολάσεως» για τον Μπλερ

Ημέρα καταστροφής για τον Μπλερ, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian), αναφερόμενη πρώτα στην παραίτηση του Ντέιβιντ Μπλένκετ αλλά και στην υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

«Ήταν μια από τις χειρότερες μέρες για το Βρετανό πρωθυπουργό στα οκτώ χρόνια της θητείας του, όταν ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ παραιτήθηκε για δεύτερη φορά από το υπουργικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας».

«Ο Τόνι Μπλέρ έχασε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του στο υπουργικό συμβούλιο, αν και προσπάθησε δύο φορές να τον πείσει να παραμείνει στα καθήκοντά του», επισημαίνει η Γκάρντιαν.

Ακολούθησε η «ταπεινωτική υποχώρηση της κυβέρνησης» ως προς το αντιτρομοκρατικό σχέδιο νόμου, αφού οι ψήφοι που συγκέντρωσε 300 «υπέρ» έναντι 299 «κατά» «ανάγκασαν τον υπουργό Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ να εγκαταλείψει το σχέδιο» που προβλέπει κράτηση των υπόπτων για τρομοκρατική δράση μέχρι και ενενήντα ημέρες χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Παρόμοιο είναι και το ύφος της Ιντιπέντεντ (Independent) ή οποία κυκλοφορεί με πηχυαίο τίτλο: «Ο Μπλάνκετ παραιτείται την ημέρα της κολάσεως για τον Μπλερ».

«Μετά από μια σκοτεινή για τον Βρετανό πρωθυπουργό ημέρα πολλοί υπουργοί φοβούνται ότι ο κ. Μπλερ θα πρέπει να πείσει το κόμμα του ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του οδηγού».

«Η δεύτερη παραίτηση του κ. Μπλάνκετ μέσα σε έντεκα μήνες και ο αυξανόμενος αριθμός των στασιαστών βουλευτών στο κυβερνών κόμμα των Εργατικών, ενισχύουν την αίσθηση ότι η πρωθυπουργία του κ. Μπλερ διέρχεται περίοδο κρίσης»

«Τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση Μπλερ θα παρουσιάσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για το εθνικό σύστημα υγείας. Εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, η εποχή Μπλερ θα έχει παρέλθει», εκτιμά η Ιντιπέντεντ.

«Η παρακμή και η πτώση», είναι ο τίτλος στους Τάιμς (Times).

«Όποιος είχε πρόσφατα μιλήσει με τον Τόνι Μπλερ θα διέκρινε ότι έχει μια διάθεση για γρήγορες μεταρρυθμίσεις και ότι είναι έτοιμος να ρισκάρει. Πιστεύει ότι τώρα γνωρίζει καλύτερα πως λειτουργούν τα πράγματα και ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Όμως οι φιλοδοξίες του δεν συμπίπτουν πια με εκείνες των συνεργατών του, που προσβλέπουν πλέον στην μετά από αυτόν εποχή, υπό την ηγεσία του Γκόρντον Μπράουν», σχολιάζουν οι Τάιμς.

Σε διαφορετικό ύφος η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) , η οποία γράφει ότι ακόμα και στη Βρετανία των Εργατικών προέχει η υπερηφάνεια.

Με τον Τόνι Μπλερ να εκφράζει την υπερηφάνεια του για τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ και με τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ να εκφράζει την υπερηφάνεια του για το μέχρι τώρα έργο του, ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε την αιτία της παραίτησης, λέει ο αρθρογράφος.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας είπε ότι αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να παραιτηθεί στη σύντομη διαδρομή από το γραφείο του πρωθυπουργού στο υπουργείο του.

Η επιτροπή για το Συνταξιοδοτικό είχε ήδη ματαιώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, καθώς πίστευε ότι εκείνος θα είχε ήδη παραιτηθεί.

«Τι πλήγμα για την υπερηφάνεια του!», σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

«Ο Μπλερ επιλέγει έναν εκσυγχρονιστή ως διάδοχο του Μπλάνκετ», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«O πρωθυπουργός διόρισε τον Τζον Χάτον, έναν από τους μεταρρυθμιστές του κοινοβουλίου, για να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Εργασίας».

«Αν και ο Χάτον είναι ένα από τα σχετικά νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ερμηνεύτηκε από τους Εργατικούς ως απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα και να προστατεύσει την πολιτική του υστεροφημία, λίγο πριν εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 23:29 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιτρομοκρατική υπαναχώρηση

Έτοιμη να υπαναχωρήσει από τη βασική όσο και αμφιλεγόμενη διάταξη του νέου αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου που έχει συντάξει, εμφανίστηκε η βρετανική κυβέρνηση.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση ήγειρε έντονες αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στις αστυνομικές αρχές να κρατούν υπόπτους για ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, για διάστημα έως και 90 ημερών.

Το σημαντικό γεγονός, ωστόσο, σύμφωνα με τους πολιτικούς συντάκτες, είναι ότι εντείνονται οι αντιδράσεις μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Αντιμέτωπος κατά συνέπεια με τον κίνδυνο απόρριψης του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα της παράτασης της χρονικής διάρκειας της κράτησης υπόπτων, πέρα των 14 ημερών που είναι το ισχύον όριο.

Τη νέα νομοθεσία εισηγήθηκε η κυβέρνηση των Εργατικών τον περασμένο Ιούλιο, μετά τις συντονισμένες πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας σε μέσα συγκοινωνίας του Λονδίνου.

Στην αρχική ψηφοφορία το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 378 βουλευτές. Το Συντηρητικό Κόμμα στήριξε την κυβερνητική πλειοψηφία, επιδιώκει όμως αλλαγές στην κατ΄ άρθρο συζήτηση.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν επίσης την έντονη αντίθεσή τους στην επί τρίμηνο κράτηση υπόπτων, επισημαίνοντας τους κινδύνους περιορισμού των ατομικών ελευθεριών.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία «επικίνδυνη» ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους, τους αλλοδαπούς και τους μετανάστες.

«Συνιστά παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενθαρρύνει την ξενοφοβία και το ρατσισμό», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Εφιάλτης στο Καμπ Νου

Η παρέα του Ροναλντίνιο αποδείθχηκε πολύ δυνατή για την ομαδα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι

Ο βαθμός δυσκολίας της αναμέτρησης του Καμπ Νου για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού επιβεβαιώθηκε με το ξεκίνημα του αγώνα για την τέταρτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ προηγήθηκε μόλις στο 1ο λεπτό με τον Ολλανδό Λουίς Φαν Μπόμελ, ο οποίος κρέμασε τον Γκαλίνοβιτς αξιοποιώντας ωραία κάθετη πάσα του Ινιέστα.

Από σέντρα του ίδιου παίκτη στο 13, ο Σάμουελ Ετό σημείωσε με κεφαλιά το δεύτερο γκολ της ομάδας του και πρώτο προσωπικό.

Το 3-0 έγινε για τους Καταλανούς στο 35 με το νεαρό Αργεντινό, Λιονέλ Μέσι, που εκμεταλλεύτηκε λάθος του Δάρλα μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού.

Το σκορ πήρε διαστάσεις θριάμβου για τους γηπεδούχους πριν από τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 40ό λεπτό, με δυνατό σουτ του Ετό, μετά από συνδυασμό με τον Μέσι και τον Ροναλντίνιο.

Ο Καμερουνέζος σέντερ φορ σημείωσε το χατ-τρικ νικώντας τον Γκαλίνοβιτς με ψηλοκρεμαστό πλασέ, μετά από πάσα του Μέσι.

Παρά τα πέντε τέρματα που δέχθηκε, ο Κροάτης τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε σωρεία σωτήριων επεμβάσεων, κρατώντας το σκορ στα επίπεδα του 5-0, καθώς οι υπόλοιποι παίκτες του Αλμπέρτο Μαλεζάνι έμοιαζαν ανήμποροι να παρακολουθήσουν τους αντιπάλους τους.

Υπόλοιποι αγώνες:

Στην άλλη αναμέτρηση του ομίλου η Βέρντερ Βρέμης έκαμψε με 4-3 την αντίσταση της Ουντινέζε, φτάνοντας τους Ιταλούς και τον Παναθηναϊκό στους 4 βαθμούς, ενώ η Μπαρτσελόνα να έχει ξεφύγει με 10 βαθμούς.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα των αγώνων της Τετάρτης είναι τα εξής: Γιουβέντους Μπάγερν Μονάχου 2-1, Μπριζ Ραπίντ Βιέννης 3-2, Άρσεναλ Σπάρτα Πράγας 3-0, Τουν Άγιαξ 2-4 (νέο γκολ από τον Αναστασίου), Μπενφίκα Βιγιαρεάλ 0-1, Λιλ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 18:22 (Ώρα Λονδίνου)

Τα μυστικά Γουαντάναμο της CIA

Η αποκάλυψη αναμένεται να δημιουργήσει νέες αντιδράσεις μετά από αυτές για το Γουαντάναμο

Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post) γράφει ότι διασταύρωσε πληροφορίες που είχε ότι η κεντρική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών, η CIA, έχει δημιουργήσει κρυφές εγκαταστάσεις κράτησης υπόπτων σε ξένες χώρες.

Στις εγκαταστάσεις αυτές μέλη της υπηρεσίας φέρονται να κρύβουν και να ανακρίνουν υπόπτους για ανάμιξη σε τρομοκρατικές υποθέσεις.

Η εφημερίδα επικαλείται ενεργά και πρώην στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μερικοί ύποπτοι τρομοκράτες κρατούνταν σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σε κτίριο που χρονολογείται από την εποχή του σοβιετικού καθεστώτος.

Μεταξύ των χωρών στις οποίες λειτουργούν οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνονται σύμφωνα με την εφημερίδα το Αφγανιστάν και η Ταϊλάνδη.

Η ίδια η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης τόνισε ότι η Μπανγκόκ δεν έχει ουδεμία ανάμιξη ή γνώση της υπόθεσης.

«Ουδέν σχόλιο» ήταν και η απάντηση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν σε σχετική ερώτηση.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι η φυλάκιση υπόπτων κρυφά σε ξένες χώρες σημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές μπορούν να τους κρατούν χωρίς νομική αμφισβήτηση για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το δίκτυο των αυτών των μυστικών κέντρων κράτησης δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 12:08 (Ώρα Λονδίνου)

Περαιτέρω μείωση της ανεργίας στη Γερμανία

Συνολικά παραμένουν δηλωμένοι άνεργοι στη Γερμανία 4.556.000 άνθρωποι,

Συνεχίζεται η θετική τάση στη γερμανική αγορά εργασίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, Φρανκ Γιούργκεν Βάιζε.

Σε εποχιακή βάση ο αριθμός των ανέργων στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 140.00 από το καλοκαίρι, είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας της Νυρεμβέργης.

Συνολικά παραμένουν δηλωμένοι άνεργοι στη Γερμανία 4.556.000 άνθρωποι, 349.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου.

Κατά 27.000 αυξήθηκαν οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ενώ θετικά μηνύματα αποστέλλει η γερμανική βιομηχανία, η οποία εξ αιτίας και της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, προχωρά σε περισσότερες προσλήψεις.

Αναλυτές αποδίδουν τη μείωση της ανεργίας στην αύξηση της απασχόλησης με περιορισμένο ωράριο και προβλέπουν ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η αναλύτρια Κριστιάνε Σάιφαρτ της τράπεζας Ντρέσντνερ Μπάνκ δήλωσε ότι αναμένεται αύξηση της απασχόλησης που θα τροφοδοτείται πλέον κυρίως από την ίδια την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι από επιδοτούμενα προγράμματα.

Ντόιτσε Τέλεκομ

Την ίδια στιγμή, πάντως, η μεγαλύτερη τηλεφωνική εταιρεία της Ευρώπης, η Ντόιτσε Τέλεκομ (Deutsche Telekom) ανακοίνωσε ότι προχωρά σε περικοπή 32 χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Γερμανία, εντός των επόμενων τριών ετών.

Η εταιρεία που έχει την έδρα της στη Βόννη αποδίδει την ανάγκη των σημαντικών περικοπών στο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον που απαιτεί «πλήρη αναδιάρθρωση» του οργανισμού.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 17:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση για το «βασικό μέτοχο»

Από παλαιότερη συνεδρίαση για το βασικό μέτοχο

Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από την αίθουσα του Κοινοβουλίου όπου διεξαγόταν συζήτηση επί του τροποποιημένου νομοσχεδίου περί «βασικού μετόχου».

Το κλίμα ήταν εξ αρχής τεταμένο, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει στη συνέχεια λόγο για «τραγέλαφο και ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «απόλυτο μηδέν».

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του κόμματός του να αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και άρα υπό χρονικούς περιορισμούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ «ήλθε, είδε και απήλθε κατά τη συνήθη πρακτική του».

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό, όπως και τα επόμενα που θα ακολουθούσουν για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης, θα βάλουν τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά επί της αρχής.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 19:03 (Ώρα Λονδίνου)

Επιβράβευση θάρρους και αξιοπρέπειας

Η Μουχτάρ Μάι μίλησε την Τρίτη στο αμερικανικό Κογκρέσο

Σε μια γυναίκα που δοκιμάστηκε από τη σκληρότητα των απαρχαιωμένων αντιλήψεων της φυλής της θα απονεμηθεί το βραβείο της Γυναίκας της Χρονιάς, που δίνει στα τέλη κάθε χρόνου το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Γκλάμουρ (Glamour).

Πρόκειται για τη Μουχτάρ Μάι, τη γυναίκα από το Πακιστάν η οποία κατόπιν διαταγής του τοπικού συμβουλίου της φυλής της βιάστηκε ομαδικά από μέλη της κοινότητας όπου ζούσε, πριν από τρία χρόνια.

Η διαταγή του συμβουλίου αποτελούσε τιμωρία για μικροαδίκημα του αδερφού της.

Το περιοδικό δικαιολόγησε την επιλογή του λέγοντας ότι θέλει να επιβραβεύσει και να τιμήσει το «απίστευτο κουράγιο και την αισιοδοξία» με τη οποία η κα. Μάι αντιμετώπισε τη βίαιη ταπείνωση την οποία υπέστη.

Στην απονομή του βραβείου στη Νέα Υόρκη η Μουχτάρ Μάι θα λάβει και το έπαθλο των 20 χιλιάδων δολαρίων.

Η κα. Μάι έχει δηλώσει ότι μέρος των χρημάτων θα δοθεί σε θύματα του σεισμού του περασμένου μήνα στην πατρίδα της στο Πακιστάν, ενώ τα υπόλοιπα θα τα χαρίσει σε σχολεία και σε κέντρο βοήθειας γυναικών..

Την Τρίτη η κα. Μάι μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο, καλώντας τα μέλη του να στηρίξουν τις γυναίκες του Πακιστάν στη μάχη τους κατά τη καταπίεσης.

Όπως τόνισε, παρά τη διάκριση την οποία αντιμετωπίζει στη χώρα της δε θα εγκαταλείψει το Πακιστάν, καθώς μόνο από εκεί μπορεί να πολεμήσει για το σκοπό της.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 18:22 (Ώρα Λονδίνου)

Τα μυστικά Γουαντάναμο της CIA

Η αποκάλυψη αναμένεται να δημιουργήσει νέες αντιδράσεις μετά από αυτές για το Γουαντάναμο

Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post) γράφει ότι διασταύρωσε πληροφορίες που είχε ότι η κεντρική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών, η CIA, έχει δημιουργήσει κρυφές εγκαταστάσεις κράτησης υπόπτων σε ξένες χώρες.

Στις εγκαταστάσεις αυτές μέλη της υπηρεσίας φέρονται να κρύβουν και να ανακρίνουν υπόπτους για ανάμιξη σε τρομοκρατικές υποθέσεις.

Η εφημερίδα επικαλείται ενεργά και πρώην στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μερικοί ύποπτοι τρομοκράτες κρατούνταν σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σε κτίριο που χρονολογείται από την εποχή του σοβιετικού καθεστώτος.

Μεταξύ των χωρών στις οποίες λειτουργούν οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνονται σύμφωνα με την εφημερίδα το Αφγανιστάν και η Ταϊλάνδη.

Η ίδια η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης τόνισε ότι η Μπανγκόκ δεν έχει ουδεμία ανάμιξη ή γνώση της υπόθεσης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι η φυλάκιση υπόπτων κρυφά σε ξένες χώρες σημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές μπορούν να τους κρατούν χωρίς νομική αμφισβήτηση για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το δίκτυο των αυτών των μυστικών κέντρων κράτησης δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας ηγέτης θυμάται

Ο Χέλμουτ Κολ με τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Το δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του παρουσιάζει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ.

Ο κ. Κολ αναφέρεται εκτεταμένα στο χρονικό της επανένωσης της Γερμανίας παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδοχή των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην επανένωση, επικεντρώνοντας στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών της εποχής.

Οι άσχημες σχέσεις που είχε για παράδειγμα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, έκαναν πολύ πιο δύσκολους τους χειρισμούς του.

Θυμάται πως η «σιδηρά κυρία» χτύπησε τα πόδια της οργισμένη κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο Παρίσι, εννέα μέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο κ. Κολ γράφει ότι η κ. Θάτσερ απείλησε να θέσει βέτο στην επανένωση της Γερμανίας στα όργανα της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Αντίθετα, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος εκφράζει την ευχάριστη έκπληξή του για την αλλαγή στάσης του τότε προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος πείσθηκε να αποδεχθεί την επανένωση της Γερμανίας κατά τη διάρκεια μακράς ανεπίσημης συνάντησης των δυο ανδρών στο Μπορντό τον Ιανουάριο του 1990.

Ο κ. Κολ γράφει τέλος ότι ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής της επανένωσης της χώρας του ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

«Ο Τζορτζ Μπους ήταν ο πιο σημαντικός σύμμαχος στη πορεία προς τη γερμανική επανένωση», γράφει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του ο Χέλμουτ.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 17:10 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα παραίτηση Μπλάνκετ

Δεύτερη παραίτηση σε ένα χρόνο για τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Μετά από καταιγισμό αποκαλύψεων για τις παράπλευρες της βουλευτικής και υπουργικής του ιδιότητας οικονομικές δραστηριότητες και υπό το βάρος σφοδρότατων επικρίσεων, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης των Νέων Εργατικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Είναι η δεύτερη παραίτηση του κ. Μπλάνκετ σε διάστημα ενός έτους. Τη φορά αυτή ο τυφλός πολιτικός κατηγορείται για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας των υπουργών επειδή ανέλαβε διευθυντική θέση, έναντι αμοιβής, σε εταιρία ανάλυσης DNA, δίχως προηγουμένως να ζητήσει άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Η πρώτη παραίτηση του Ντέβιντ Μπλάνκετ από το υπουργείο Εσωτερικών πριν από περίπου ένα χρόνο, προκλήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ως τότε υπουργός Εσωτερικών είχε παρέμβει στους υπαλλήλους της υπηρεσίας μετανάστευσης για να δοθεί άδεια παραμονής στη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό της ερωμένης του.

Μετά την επανεκλογή των Εργατικών στην εξουσία τον Απρίλιο, ο Τόνι Μπλερ που στάθηκε στο πλευρό του υπουργού του, επανέφερε τον κ. Μπλάνκετ στην κυβέρνηση σε άλλο ρόλο, αυτόν του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων.

Έκτοτε, ωστόσο, ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ ενεπλάκη και σε άλλο ένα σεξουαλικό σκάνδαλο οι λεπτομέρειες του οποίου κατέλαβαν για πολλές ημέρες τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ εφημερίδων.

Με το τελευταίο, οικονομικό αυτή τη φορά σκάνδαλο, φαίνεται να εξαντλείται η υπομονή του Τόνι Μπλερ, σημειώνει ρεπόρτερ του ΒΒC.

Ο Bρετανός πρωθυπουργός με μια πολύ χλιαρή ανακοίνωση την Τρίτη, δήλωσε ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον υπουργό του. Ωστόσο το ύφος της ανακοίνωσης αυτήν τη φορά ήταν διαφορετικό εξ ου και η παραίτηση του Ντέιβιντ Μπλάνκετ, που εν τούτοις αιφνιδίασε τους πάντες.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ζητούνται αξιωματικοί στο Ιράκ

Ο ιρακινός στρατός χρειάζεται έμπειρα στελέχη εκτιμά το υπουργείο Άμυνας

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ κάλεσε τους στρατιωτικούς αξιωματούχους που υπηρέτησαν υπό τον πρώην πρόεδρο, Σαντάμ Χουσεΐν, να επανακαταταγούν στο στράτευμα.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η πρόσκληση είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε όλους τους αξιωματούχους έως και το βαθμό του ταγματάρχη.

Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή θα μπορούν να προσέρχονται για να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους σε κέντρα στρατολόγησης σε όλη την επικράτεια του Ιράκ, μέσα στο μήνα.

Ο προηγούμενος στρατός του Ιράκ είχε διαλυθεί από την υπό αμερικανική διοίκηση μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, πριν από περισσότερο από δύο χρόνια.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι η έλλειψη έμπειρων και ικανών αξιωματούχων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου ιρακινού στρατού, που θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο στη χώρα με την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Επιθέσεις και θύματα

Πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε έξω από σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους. Πολλοί ακόμα πιστεύεται ότι έχουν τραυματιστεί.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Μουσαγίμπ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου στη Βαγδάτη και τη Φαλούτζα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι πολίτες.

Σε ένα άλλο δυστύχημα, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι ένα από τα ελικόπτερά της συνετρίβη κοντά στη δυτική πόλη Ραμάντι, στοιχίζοντας τη ζωή των δύο μελών του πληρώματος.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 12:08 (Ώρα Λονδίνου)

Περαιτέρω μείωση της ανεργίας στη Γερμανία

Συνολικά παραμένουν δηλωμένοι άνεργοι στη Γερμανία 4.556.000 άνθρωποι,

Συνεχίζεται η θετική τάση στη γερμανική αγορά εργασίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, Φρανκ Γιούργκεν Βάιζε.

Σε εποχιακή βάση ο αριθμός των ανέργων στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 140.00 από ο καλοκαίρι, είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας της Νυρεμβέργης.

Συνολικά παραμένουν δηλωμένοι άνεργοι στη Γερμανία 4.556.000 άνθρωποι, 349.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου.

Κατά 27.000 αυξήθηκαν οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ενώ θετικά μηνύματα αποστέλλει η γερμανική βιομηχανία, η οποία εξ αιτίας και της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, προχωρά σε περισσότερες προσλήψεις.

Αναλυτές αποδίδουν τη μείωση της ανεργίας στην αύξηση της απασχόλησης με περιορισμένο ωράριο και προβλέπουν ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η αναλύτρια Κριστιάνε Σάιφαρτ της τράπεζας Ντρέσντνερ Μπάνκ δήλωσε ότι αναμένεται αύξηση της απασχόλησης που θα τροφοδοτείται πλέον κυρίως από την ίδια την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι από επιδοτούμενα προγράμματα.

Μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Οκτώβριο καθώς περισσότερες επιχειρήσεις προχώρησαν σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης, χαμηλόμισθων εργαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας.

Σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση - τα στοιχεία αυτά επικαλούνται στην πολιτική αντιπαράθεση τους τα κόμματα στη Γερμανία - ο αριθμός των Γερμανών ανέργων μειώθηκε κατά 94.000 σε σχέση με το Σεπτέμβριο, και υποχώρησε στα 4.556.000. Το ποσοστό ανεργίας κατέγραψε πτώση, τον Οκτώβριο, στο 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, από 11,2% ένα μήνα νωρίτερα.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 11,6%, από 11,7% το Σεπτέμβριο, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κατά 36.000 σε μηνιαία βάση, περισσότερο από τη μείωση κατά 18.000 που προέβλεψαν 39 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ.

"Όπως και στους προηγούμενους μήνες, υπάρχουν και τον Οκτώβριο ορισμένες θετικές ενδείξεις στη γερμανική αγορά εργασίας", επεσήμανε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 12:57 (Ώρα Λονδίνου)

Eπέκταση ταραχών στο Παρίσι

Αρνήθηκαν οι γονείς των δύο νεκρών νεαρών να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών

Η πολιτική ηγεσία της Γαλλίας εμφανίζεται προβληματισμένη για την επέκταση των ταραχών στα κατοικημένα από μετανάστες και χαμηλοεισοδηματίες προάστια του Παρισιού.

Οι ταραχές ξεκίνησαν πριν έξι ημέρες στο Κλισί, μετά το θάνατο από ηλεκτροπληξία δύο νεαρών. Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, η αστυνομία εξακολουθεί να αρνείται ότι τους καταδίωκε.

Τη νύχτα της Τρίτης συγκλονίσθηκαν από βίαια επεισόδια και συγκρούσεις άλλα προάστια και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να αντιμετωπίσει ομάδες νεαρών.

Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε την κατάσταση επικίνδυνη και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, καθυστερεί την αναχώρησή του για τον Καναδά, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, προκειμένου να ενημερώσει το κοινοβούλιο.

Ο κ. ντε Βιλπέν συναντήθηκε με τους γονείς των τριών νεαρών. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο την Τρίτη αρνήθηκαν να συναντήσουν οι γονείς.

Ο κ. Σαρκοζί βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής, εξαιτίας της σκληρής γραμμής που ακολουθεί στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Κόπρος του Αυγεία»-«αλβανική προβοκάτσια»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αντικειμενικές χωρίς αντίκρισμα. Ακίνητα στη Θεσσαλονίκη: Μέχρι και 5 φορές πάνω οι πραγματικές τιμές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις για 2.488 νέες θέσεις. Σε δήμους, «Τουριστικά Ακίνητα», Πανεπιστήμια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Κόπρος του Αυγεία» στη Δικαιοσύνη. Διώκονται άλλοι 6 δικαστές και 3 μεγαλοδικηγόροι.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Diplomatie Arbanitique. Προσπαθούν να εγείρουν θέμα Τσαμουριάς σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Κόσοβο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συμμορία 19 δικαστών και δικηγόρων στο «σκαμνί». Ασκούνται διώξεις εναντίον επίορκων λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Η ΑΥΓΗ: Σχέδια έντασης στα Βαλκάνια. Αυξάνουν οι πιέσεις για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με πρωταγωνιστή τον Μπερνς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έγκλημα της ΕΥΠ στην Αλβανία. Εξέθεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση οι ανίκανοι της Κατεχάκη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Άνω - κάτω τα ακίνητα. Σχεδιάζονται πρόσθετες ρυθμίσεις. Ανατροπές στην αγορά θα φέρουν οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ημιυπαίθριοι. Τι αλλάζει με νέο νόμο. Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες παλαιών και νεόδμητων ακινήτων.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Εργολάβοι χωρίς εγγύηση δημοσίου! Καθυστερήσεις πληρωμών, χαμηλές τιμές δημοπράτησης έργων και υπερδανεισμός τα βασικότερα προβλήματα του Συνδέσμου Εργοληπτών Κ. Μακεδονίας.

ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις έως 20% στα εισιτήρια. Οι ανατιμήσεις... ενώνουν Αλογοσκούφη - Λιάπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μια σπείρα ποτισμένων με ανθελληνικά αισθήματα και αλυτρωτικές διαθέσεις εξανάγκασαν τους Προέδρους των δύο χωρών να ματαιώσουν την χθεσινή συνάντησή τους και... Το γύρισαν στο «τσάμικο» οι Αλβανοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ράπισμα Παπούλια στους Αλβανούς. Δεν παίζει με τον χάρτη του Ελληνισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλβανική προβοκάτσια με Τσαμουριά. Οργισμένος ο Παπούλιας διέκοψε την επίσκεψή του στην Αλβανία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο σκαμνί 21 δικαστές (έπονται άλλοι 15) 25 δικηγόροι. Δικαιοσύνη: Προχωράει η κάθαρση - Άφωνη η κοινή γνώμη.

ΕΞΠΡΕΣ: «Θυσία» στο ασφαλιστικό η πρόωρη συνταξιοδότηση. Σε έρευνα της ΕΞΠΡΕΣ, το 60,5% των πολιτών αποδέχεται την ανάγκη ριζικών αλλαγών.

ΕΣΤΙΑ: Έτσι φθείρεται η Κυβέρνησις. Οι υπουργοί δέσμιοι των τηλεοπτικών δελτίων.

ESPRESSO: Ο Θέμος Αναστασιάδης μιλάει για τη σχέση του με τον Χατζηνικολάου. «Όχι πια σεξ μόνο φίλοι». «Είπαμε να κάνουμε ανακωχή, όχι να αρχίσουμε και σεξουαλικές σχέσεις».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τελειώνει η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων. Προβλέψεις για αύξηση στο κόστος του χρήματος και στην Ευρωζώνη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση ξαφνικά στις σχέσεις με την Αλβανία. Διέκοψε επίσκεψη ο Κάρολος Παπούλιας.

ΚΕΡΔΟΣ: Πρόστιμα σε τράπεζες για σωρεία παραβάσεων. Δεν ανακοίνωσε ονόματα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο ΛΟΓΟΣ: Εκ των υστέρων «τηλεφωνική συγγνώμη»... από τον Α. Μοϊσίου στον Κ. Παπούλια. Αρνητικό το κλίμα μετά την ματαίωση της συνάντησης.

Μetro: Αλβανική πρόκληση. Διαδήλωση «Τσάμηδων» ανάγκασε τον Έλληνα Πρόεδρο να διακόψει το ταξίδι του.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Κουτσουρεμένο» προχωρά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Αποσύρονται τα άρθρα για την εποπτεία από το ΥΠ.ΟΙ.Ο.

ΤΑ ΝΕΑ: Τσάμικη παγίδα στον Παπούλια. 150 άτομα έπιασαν στον ύπνο την κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Προβοκάτσια Μπερίσα. Άμεση η αντίδραση του Κάρολου Παπούλια.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές . Να αποδυναμωθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μάχη παντού! Για το δυνάμωμα των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

City Press: Η «Μεγάλη Αλβανία» φέρνει και θέμα Τσάμηδων.

TRAFFIC NEWS: Λευτέρη αυτός είναι ο γιος σου. Σοκ Λε-Πα με όσα υποστηρίζει γυναίκα - μυστήριο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλβανική τορπίλη κατά Παπούλια. Αν και είχε άρει το «εμπόλεμο»...

Η ΧΩΡΑ: Έδιωξαν τον Παπούλια από την Αλβανία. Έστησαν μπλόκα οι Τσάμηδες.

Προκλήσεις - Ματαίωση συνάντησης Παπούλια - Μοϊσίου

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι «τις καλές σχέσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, πήγε να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα μια σπείρα ποτισμένων με ανθελληνικά αισθήματα και αλυτρωτικές διαθέσεις, εξαναγκάζοντας σε ματαίωση την προγραμματισμένη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών. Ανίκανη στάθηκε η αλβανική κυβέρνηση να κρατήσει τους άγραφους και γραπτούς νόμους της διπλωματίας».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «τη λεπτή κόκκινη γραμμή της ελληνικής ανοχής ξεπέρασαν χθες οι Αλβανοί προσπαθώντας έστω και με έμμεσο τρόπο να καταγράψουν τα ανυπόστατα αιτήματά τους περί Τσάμηδων, περιουσιών κτλ. Η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να αποχωρήσει από τη γειτονική χώρα και να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρόεδρο ήταν άμεση και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «η απόπειρα ένταξης του ανύπαρκτου για την Ελλάδα ζητήματος Τσαμουριάς στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων προκάλεσε τη ματαίωση της προγραμματισμένης για χθες συνάντησης των προέδρων της Ελλάδας και της Αλβανίας κ.κ. Παπούλια και Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα. Στο μεταξύ, εντολή ενίσχυσης των στρατιωτικών περιπόλων στα σύνορα με την Αλβανία δόθηκε μετά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε σε βάρος της Ελλάδας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «ο κ. Παπούλιας ανέμενε επί δίωρο στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στο Αργυρόκαστρο τη θετική ανταπόκριση των αλβανικών αρχών στο αίτημά του να διασφαλιστεί η διακριτικότητα των διαδηλωτών. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικώς με τον κ. Μοϊσίου, που βρισκόταν στο ξενοδοχείο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε επιστήσει, εδώ και αρκετές ημέρες πριν, την προσοχή των Τιράνων προκειμένου να μην παρουσιαστούν τέτοιου είδους προβλήματα».

H METRO σημειώνει ότι πρόκειται για μια «απροσδόκητη αλβανική πρόκληση προς την Ελλάδα, που ηλεκτρίζει σε μια καλή περίοδο τις σχέσεις των δύο χωρών. Έντονο ήταν το ξέσπασμα του κ. Παπούλια και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο προκλητικός τόνος με τον οποίο απάντησαν τα Τίρανα».

Η ESPRESSO γράφει ότι «ενενήντα λεπτά έντασης πέρασε στο κτίριο του γενικού ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εξαιτίας διαδήλωσης των Τσάμηδων, που έγινε με την ανοχή των αλβανικών αρχών και έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλειά του».

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Α. Μοϊσίου, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του και ζήτησε συγνώμη από τον κ. Παπούλια. Οι δύο Πρόεδροι μίλησαν και για πραγματοποίηση της συνάντησής τους σε ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια στη διπλωματική προβοκάτσια που όπως τεκμαίρεται, οργανώθηκε τουλάχιστον υπό την ανοχή της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα. Κρατώντας αλβανικές και αμερικανικές σημαίες, οι συγκεντρωθέντες, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία από τα Τίρανα, έθεσαν θέμα Τσάμηδων, ενέργεια που δεν παρεμποδίστηκε από τον περιφερειάρχη».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ τονίζει ότι «με άδεια της κυβέρνησης οργανώθηκε συγκέντρωση από 300 αυτοαποκαλούμενους Τσάμηδες έξω από το ξενοδοχείο, όπου θα γίνονταν η συνάντηση των δύο προέδρων και κραύγαζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας. Ο Κάρολος Παπούλιας σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ματαίωσε τη συνάντηση και επέστρεψε στα Ιωάννινα».

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι «σε μια περίοδο που ο αμερικανικός παράγων κλιμακώνει τις πιέσεις του για να πετύχει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η ένταση διαχέεται στα δυτικά Βαλκάνια με επισπεύδουσα πλευρά και πάλι την Αλβανία. Στη γειτονική χώρα κυβερνά και πάλι ο Μπερίσα, με βεβαρυμένο παρελθόν ως προς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μόλις προ ημερών είχε μιλήσει για αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια ως ειδικός μεσολαβητής για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

H CITY PRESS επισημαίνει ότι «η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου προκαλεί νέο γύρο βαλκανικής αποσταθεροποίησης. Τα Τίρανα σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της Αθήνας. Η ΠΓΔΜ πάει για διάσπαση και τα Σκόπια εμφανίζονται αδιάλλακτα στο θέμα του ονόματος. Αιφνιδιάστηκε για μία ακόμη φορά η ελληνική διπλωματία».

ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι «διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως η χρονική συγκυρία στην οποία εκδηλώνεται αλβανικό πρόβλημα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Σημειώνεται τη στιγμή που και η Ένωση ετοιμάζεται να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τα Τίρανα, ενώ η διεθνής κοινότητα έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για οριστικοποίηση του καθεστώτος του Κοσόβου, με τους περισσότερους παίκτες να υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση της σερβικής επαρχίας είτε υπό κηδεμονία είτε χωρίς. Οι εντάσεις στην περιοχή εμποδίζουν την Ελλάδα να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό, ενώ την καθιστούν μέρος του προβλήματος κάτι που απέφυγε να γίνει στο παρελθόν, όταν τα Βαλκάνια φλέγονταν».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «υποχρεωμένη να αναζητήσει τη χαμένη της τιμή είναι πλέον η Αθήνα και να σηκώσει το γάντι που της έχουν πετάξει τον τελευταίο καιρό για όλα τα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση μπροστά στις προκλήσεις που δέχεται καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι αδύναμη και ανήμπορη να τις αντιμετωπίσει, διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν - δικαίως - ότι με την ενδοτικότητά της επιτρέπει την αναβίωση εφιαλτικών σεναρίων για το Σκοπιανό, την Τσαμουριά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και το Κυπριακό».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «στον ερασιτεχνισμό και την ολιγωρία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οφείλεται η χθεσινή αιφνίδια διακοπή της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία , τον οποίο εγκλώβισαν με την εγκληματική τους αδιαφορία, σε μία απόφαση από την οποία δύσκολα θα μπορούσε να κάνει πίσω».

Παραδικαστικό κύκλωμα - Διώξεις

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «άλλοι έξι δικαστές και τουλάχιστον τρεις μεγαλοδικηγόροι πρόκειται να διωχθούν για εμπλοκή στα παραδικαστικά κυκλώματα. Μέχρι τώρα 17 δικαστές και 25 δικηγόροι διώχθηκαν ποινικά, στο πλαίσιο της επιχείρησης κάθαρσης στη δικαιοσύνη και έπεται συνέχεια, αφού στο στόχαστρο του εφέτη - ανακριτή βρίσκονται τουλάχιστον άλλοι 15 δικαστές. Για την επίσπευση της υπόθεσης Μπουρμπούλια, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις του Χρηματιστηρίου, αλλά φυγοδικεί, καθώς και για το άνοιγμα λογαριασμών της, το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να διορίσει Ελβετό δικηγόρο».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «χορός διώξεων κατά λειτουργών της θεάς Θέμιδος! Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας προανήγγειλε χθες την άσκηση ποινικών διώξεων ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος κατά νέων προσώπων, δικαστών, δικηγόρων και άλλων για ανάμειξή τους στο παραδικαστικό κύκλωμα. Ταυτόχρονα θα απαγγελθούν και συμπληρωματικές κατηγορίες κατά επίορκων δικαστών και δικηγόρων που ωστόσο ήδη κατηγορούνται για συμμετοχή στα φαινόμενα διαφθοράς που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης. Τα επόμενα 24ωρα σίγουρα θα είναι κρίσιμα καθώς οι ειδικοί εφέτες ανακριτές Ι. Σιδέρης και Ι. Φιοράκης ολοκληρώνουν τη σύνταξη των κατηγορητηρίων και σύντομα θα στείλουν κλήσεις προς απολογία στους εμπλεκομένους στο κύκλωμα που είχε στήσει ο Γιοσάκης και η παρέα του».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «ως μέλη ομάδων, που είχαν οργανώσει και συστήσει συμμορία, στο πλαίσιο της δράσης των παραδικαστικών κυκλωμάτων, τα οποία λυμαίνονταν το χώρο της Δικαιοσύνης, μαζί με την πρώην ανακρίτρια, Αντωνία Ηλία, αλλά και τον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών και υπόδικο, Ευάγγελο Καλούση, θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να παραλάβουν τα κατηγορητήριά τους, έξι δικαστικοί λειτουργοί -ανάμεσά τους και ανώτερης βαθμίδας- και έντεκα δικηγόροι».

Η Traffic News αναφέρει ότι «σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της πρώην ανακρίτριας, Αντωνίας Ηλία, σε βάρος της οποίας έχει εκδοθεί ακόμη και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Χθες, το πρωί ο συνήγορός της κ. Ιωάννης Σταμούλης, επισκέφθηκε τον ανακριτή και ζήτησε να πάρει αντίγραφα της δικογραφίας, αφού πρώτα δήλωσε ότι η πελάτισσά του βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε κατοικία στο Γαλάτσι».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή στον Πειραιά

Με μεγάλη διάθεση μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου Καραϊσκάκη οι παίκτες του Τροντ Σόλιντ, για την τέταρτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η διάθεση αυτή απέφερε καρπούς μόλις στο 3ο λεπτό, όταν ο Μπαμπανγκίντα εκμεταλλεύτηκε κάθετη πάσα του Καφέ και πλάσαρε με υπέροχο τρόπο τον Κουπέ, για να γράψει το 1-0.

Το πρώτο ημίωρο του αγώνα ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει την υπεροχή, η κατάσταση όμως άλλαξε στο 41 με το συνήθη ύποπτο, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο.

Ο Βραζιλιάνος χαφ εκτέλεσε και πάλι αριστοτεχνικά απευθείας φάουλ στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία του Γιάννου, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μόλις μετά από 3 λεπτά η Λιόν έκανε το 1-2 με αριστερό διαγώνιο σουτ του Κάριου, που εκμεταλλεύτηκε λάθος της άμυνας των ερυθρόλευκων.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι Γάλλοι τελείωσαν ουσιαστικά το παιχνίδι σημειώνοντας δύο γκολ σε ισάριθμα λεπτά.

Το 1-3 έγινε με διπλή προσπάθεια του Ντιαρά, μετά την αρχική απόκρουση του Γιάννου, ενώ το 1-4 σημειώθηκε με το δεύτερο τέρμα του Κάριου.

Ο Νορβηγός υψηλόσωμος επιθετικός έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του νεαρού γκολκίπερ του Ολυμπιακού, αφού χτύπησε πρώτα στην πλάτη του Οκκά.

Μετά και το τέταρτο τέρμα οι οργανωμένοι φίλοι του Ολυμπιακού φώναξαν συνθήματα ζητώντας τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ αποθέωσαν τον προπονητή των ερυθρόλευκων, Τροντ Σόλιντ.

Υπόλοιπα παιχνίδια

Στον άλλο αγώνα του ομίλου στο Τρόντχαϊμ, η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε με 2-0 της γηπεδούχου Ρόζενμποργκ, η οποία θα κληθεί στο ματς της επόμενης αγωνιστικής να διατηρήσει την τρίτη θέση του ομίλου, αντιμετωπίζοντας στην έδρα της τον Ολυμπιακό.

Στις αναμετρήσεις των υπολοίπων ομίλων: Αρτμέντια Ρέιντζερς 2-2, Ίντερ Πόρτο 2-1, Αϊντχόφεν Μίλαν 1-0, Σάλκε Φενέρμπαχτσε 2-0, Λίβερπουλ Άντερλεχτ 3-0, Μπέτις Τσέλσι 1-0.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος στο προσκήνιο

Στη Βουλή των Κοινοτήτων συζητείται το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Ιουλίου στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου.

Το βασικότερο σημείο του νομοςχεδίου είναι η προτεινόμενη παράταση του χρόνου κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

Σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 378 βουλευτές. Το Συντηρητικό Κόμμα στήριξε την κυβερνητική πλειοψηφία σ΄ αυτή την ψηφοφορία, σκοπεύει όμως να προωθήσει αλλαγές στην κατ΄ άρθρο συζήτηση που αρχίζει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση δείχνει διατεθημένη να κάνει κάποιε παραχωρήσεις στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου

Η βρετανική αστυνομία ζητά την παράταση του χρόνου κράτησης υπόπτων από τις 14 στις 90 ημέρες, υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα της διάθεσης χρόνου στη συλλογή πληροφοριών, καθώς οι τρομοκρατικές υποθέσεις είναι σύνθετες.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντίθετα εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους, διακρίνοντας κινδύνους περιορισμού των ατομικών ελευθεριών.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία «επικίνδυνη» ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους, τους αλλοδαπούς και τους μετανάστες. Συνιστά παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενθαρρύνει την ξενοφοβία και το ρατσισμό, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Πολιτική κρίση» στη Γερμανία

Η Γερμανία διέρχεται περίοδο πολιτικής κρίσης συμπεραίνουν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) λέει ότι η πολιτική κρίση που διέρχεται η Γερμανία είναι άνευ προηγουμένου στη μεταπολεμική ιστορία της.

«Η βασική αιτία είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας: την ανεργία και το τεράστιο δημοσιονομικό χρέος», εκτιμά η εφημερίδα.

Η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) λέει ότι μοναδική λύση στο αδιέξοδο μπορεί να προσφέρει η διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

Η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη απ΄ ότι είναι τώρα, γράφει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι μια νέα προεκλογική περίοδος θα δώσει στα κόμματα την ευκαιρία να επαναχαράξουν την πολιτική τους γραμμή.

Η Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) γράφει ότι πρέπει να δει κανείς θετικά την αποχώρηση και του Έντμουντ Στόιμπερ, τον οποίο χαρακτηρίζει «ταραχοποιό», από τον συνασπισμό της κ. Μέρκελ.

«Καημένη Γερμανία», είναι ο τίτλος στην αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse).

«Πρώτα ήταν οι εκλογές που δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε καμία παράταξη, τώρα είναι ένας συνασπισμός που διαλύεται πριν καν ξεκινήσει».

Και αυτή η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα μιας κυβέρνησης συνασπισμού και οι Γερμανοί να καταφύγουν και πάλι στις κάλπες.

Η ελβετική Λε Τεμπ (Les Temps) γράφει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες «έπαιξαν με τη φωτιά» όταν απέρριψαν τον εκλεκτό του Φράντς Μίντερφέρινγκ για το δεύτερο τη τάξει αξίωμα στο κόμμα.

Στη Γαλλία, η Λε Μοντ (Le Monde), εκτιμά ότι όσα συμβαίνουν στην Γερμανία μπορεί να έχουν ευρωπαϊκές προεκτάσεις.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε σενάρια παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας στην Γερμανία, με επιπτώσεις και στην Ευρώπη.

Στη Νορβηγία, η Άφτενπόστεν (Aftenposten) σημειώνει ότι οι εξελίξεις στη Γερμανία είναι αρνητικές επειδή καμία παράταξη δεν έχει πραγματικά τη διάθεση να συνεργαστεί με άλλα κόμματα.

Το εγχείρημα μιας κυβέρνησης συνασπισμού ίσως να πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από μηδενική βάση, λέει το άρθρο.


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2005 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου)

Επέτειος χωρίς λόγους για εορτασμούς

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν συμφωνεί με τις επιλογές του προέδρου στο Ιράκ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τετάρτη από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που ανέδειξαν νικητή για δεύτερη φορά τον Τζορτζ Μπους.

Όμως η επέτειος της επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου βρίσκει τη δημοτικότητά του σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον, Τζέιμς Κουμαράσαμι, εκτιμά ότι ήταν ένας απογοητευτικός χρόνος για την κυβέρνηση Μπους.

«Η ναυαρχίδα της εσωτερικής του πολιτικής κατά τη δεύτερη θητεία του - δηλαδή οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις απέτυχαν, παρά την μεγάλη περιοδεία που πραγματοποίησε για να τις προωθήσει.

»Το βασικό μέτωπο της εξωτερικής του πολιτικής, το Ιράκ, παρουσιάζει μια ανάμεικτη εικόνα. Ο Ιρακινός λαός μπορεί να έχει ψηφίσει υπέρ ενός νέου Συντάγματος, όμως η αιματοχυσία δεν έχει σταματήσει», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνεί με τους χειρισμούς του κ. Μπους στο θέμα του Ιράκ.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε δριμύτατη κριτική για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

Σκάνδαλα και έρευνες

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εκλεκτή του για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Χάριετ Μάιερς αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της, μετά τις ενστάσεις των Δημοκρατικών.

Την ίδια ώρα, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της διαρροής του ονόματος της πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ στον Tύπο.

Εν τω μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε χρήση μιας σπάνιας διαδικασίας που προβλέπει την κλειστή συνεδρίαση της Γερουσίας, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος χρήσης των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για τη δικαιολόγηση της εισβολής στο Ιράκ.

Οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν τη σύγκληση της συγκεκριμένης συνεδρίασης επειδή το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αρνείται να διεξάγει πλήρη έρευνα σχετικά με την καταγγελλόμενη παραποίηση στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών από την κυβέρνηση Μπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει μπροστά του άλλα τρία χρόνια στο Λευκό Οίκο, ελπίζει ότι η κυβέρνησή του θα ανακάμψει, σχολιάζει ο ανταποκριτής.

Μάλιστα παρουσίασε τα κυβερνητικά σχέδια για τον περιορισμό της απειλής της Γρίπης των Πτηνών.

Ο κ. Μπους είπε ότι θα ζητήσει από το κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλιο επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πρόλήψη και την αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.