Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-27

  1. Δύσκολος ο προϋπολογισμός
  2. Αεροπορική επίθεση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ
  3. Το Ισραήλ ζητά την αποβολή του Ιράν από τον ΟΗΕ
  4. Αεροπορική επίθεση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ
  5. Μεγάλες διαστάσεις του σκανδάλου στο πρόγραμμα για το Ιράκ
  6. Kρίσιμη η κατάσταση του Τζορτζ Μπεστ
  7. Η Ευρώπη στο άρμα της παγκοσμιοποίησης
  8. Επετειακά μηνύματα με «μαχαιρώματα»
  9. Το πρώτο θύμα της Νόσου των Πτηνών στην Αφρική
  10. «Μεγάλες προσδοκίες» στα κατεχόμενα
  11. Για μια «κοινωνική» Ευρώπη
  12. Τι έκανε η βρετανική προεδρία;
  13. Καταδίκη της διεθνούς κοινότητας
  14. Πυρκαγιά σε κέντρο απέλασης
  15. Τι έκανε η βρετανική προεδρία;
  16. «Όχι» στο κάπνισμα αλλά όχι παντού

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 22:44 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολος ο προϋπολογισμός

Αποφασιστικής σημασίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι η προσέγγιση ή μη των απόψεων μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας

Η επίτευξη συμφωνίας στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο διάστημα 2007- 2013 θα είναι «δύσκολο έργο», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τόνι Μπλερ.

Μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής στο Χάμπτον Κορτ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις που απορρέουν για την ΕΕ από την παγκοσμιοποίηση, ο κ. Μπλερ τόνισε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός, για τον οποίο οι χώρες μέλη δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προετοιμάσουν έναν προϋπολογισμό, όσο δεν έχουν θέσει την κατεύθυνση για το μέλλον της Ευρώπης.

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκεται ξανά σε κίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα της συνάντησης του Χάμπτον Κορτ χαρακτηρίζεται θετικό. Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μπλερ εξακολουθεί να προσκρούει στο αίτημα για μείωση των επιστροφών των βρετανικών εισφορών και στην άρνηση της Γαλλίας για περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού κατά τέσσερα εκατομμύρια ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο, παρότι χώρες-μέλη ζητούν περικοπές της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 21:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπορική επίθεση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ

Εκδίκηση και αντεκδίκηση στη Μέση Ανατολή

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε επίθεση ισραηλινών αεροσκαφών εναντίον προσφυγικού καταυλισμού στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο τοπικός διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ, Σαντί Μοχάνα, καθώς και άλλα τρία μέλη της οργάνωσης. Οι υπόλοιποι πέντε νεκροί ήταν περαστικοί από το σημείο της επίθεσης. Οι ισραηλινοί έπληξαν από αέρος αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για αντίποινα στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Χαντέραστο του βορείου Ισραήλ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η παλαιστινιακή οργάνωση, που τη χαρακτήρισε απάντηση στη δολοφονία ηγετικού τςη στελέχους τη Δευτέρα στη Δυτική Όχθη.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 19:34 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ ζητά την αποβολή του Ιράν από τον ΟΗΕ

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη δήλωση Αχμαντινετζάντ η Ρωσία

Μετά την δήλωση του Ιρανού προέδρου για «σβήσιμο του Ισραήλ από τον χάρτη», ο Αριέλ Σαρόν ζητά να εκδιωχθεί το Ιράν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Την αποβολή του Ιράν από τον ΟΗΕ, ζητά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μετά τη δήλωση του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για «σβήσιμο του Ισραήλ από τον χάρτη».

Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε μετά από συνάντησή του εμ τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ραβρόφ.

«Εάν το Ιράν έχει στη διάθεσή του πυρηνικά όπλα, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή όχι μόνον για το Ισραήλ, αλλά για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», είπε ο κ. Σαρόν

Προηγουμένως, μιλώντας στο Αμάν της Ιορδανίας στους δημοσιογράφους, ο κ. Λαβρόφ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση του κ. Αχμαντινετζάντ και υπέδειξε ότι δίνει τροφή στο αίτημα όσων ζητούν την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τη δήλωση του προέδρου του Ιράν καταδίκασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη συνάντηση κορυφής κοντά στο Λονδίνο, μετά την οποία ο προεδρεύων του προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 21:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπορική επίθεση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ

Εκδίκηση και αντεκδίκηση στη Μέση Ανατολή

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε επίθεση ισραηλινών αεροσκαφών εναντίον προσφυγικού καταυλισμού στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο τοπικός διοικητής τηυς Ισλαμικής Τζιχάντ, Αμπντέλ αλ Χαλέμ Εζεντίν, καθώς και άλλο ένα μέλος της οργάνωσης. Οι υπόλοιποι πέντε νεκροί ήταν περαστικοί από το σημείο της επίθεσης. Οι ισραηλινοί έπληξαν από αέρος αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για αντίποινα στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Χαντέραστο του βορείου Ισραήλ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η παλαιστινιακή οργάνωση, που τη χαρακτήρισε απάντηση στη δολοφονία ηγετικού τςη στελέχους τη Δευτέρα στη Δυτική Όχθη.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλες διαστάσεις του σκανδάλου στο πρόγραμμα για το Ιράκ

Για την επιτροπή εργάστηκαν 100 επιθεωρητές

Η τελική έκθεση για το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «πετρέλαιο για τρόφιμα» για το Ιράκ δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο ρόλο 4.000 και πλέον επιχειρήσεων, που συναλλάσσονταν με το Ιράκ κατά τη διάρκεια των οικονομικών κυρώσεων και αποκαλύπτει ότι 2.000 εταιρείες από 60 χώρες του κόσμου δωροδοκούσαν τη κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν για να εξασφαλίζουν συμβόλαια.

Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών υπό τον πρώην διευθυντή της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Πολ Βόλκερ, σε προηγούμενες εκθέσεις της έχει επιρρίψει ευθύνες στα Ηνωμένα Έθνη, που απέτυχαν, όπως αναφέρει, να εποπτεύσουν αποτελεσματικά το πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα» αλλά και στον επικεφαλής του προγράμματος Μπένον Σεβάν που κατηγορείται για διαφθορά.

Πρόκειται για την πέμπτη και τελευταία έκθεση σε σχέση με το πρόγραμμα που είχε δρομολογηθεί για να μειωθούν οι αρνητικές για τον πληθυσμό του Ιράκ επιπτώσεις από το διεθνές εμπάργκο.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 15:27 (Ώρα Λονδίνου)

Kρίσιμη η κατάσταση του Τζορτζ Μπεστ

Ο Τζορτζ Μπεστ είχε πετύχει 178 γκολ σε 466 εμφανίσεις με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης ο Βορειοϊρλανδός θρύλος του ποδοσφαίρου, Τζορτζ Μπεστ.

Ο 59χρονος παλιός άσσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμφάνισε εσωτερική αιμορραγία και λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Ο Τζορζ Μπεστ, που νοσηλεύτηκε επί τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο του Λονδίνου Κρόμγουελ, είχε υποβληθεί το 2002σε μεταμόσχευση ύπατος, εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο καθηγητής Ρότζερ Ουίλιαμς, που τον παρακολουθεί, δήλωσε πως η κατάσταση του ασθενούς «είναι σταθερή» και ότι ο Τζορζ Μπεστ είναι εν πλήρη επιγνώσει της πραγματικής του κατάστασης.

«Το ηθικό του δεν είναι ακμαίο. Ήταν πολύ καταβεβλημένος, εξακολουθεί όμως να παλεύει, όπως έκανε σε όλη του τη ζωή», είπε ο καθηγητής Ουίλιαμς, σημειώνοντας ότι η ιατρική ομάδα παρακολούθησης προσπαθεί να εντοπίσει τα αίτια της εσωτερικής αιμορραγίας, χωρίς να το έχει κατορθώσει μέχρι τώρα. Η λοίμωξη που τον ταλαιπωρεί, είπε, δεν είναι σε άμεση συνάρτηση με τα προβλήματα κατανάλωσης αλκοόλ του Τζορζ Μπεστ.

Η πρώην σύζυγος του κ. Μπεστ, Άλεχ Μπεστ, είπε ότι προσεύχεται γι αυτόν, για να βγει νικητής άλλη μία φορά από αυτή την περιπέτεια.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 14:01 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ευρώπη στο άρμα της παγκοσμιοποίησης

Δεσμεύεται σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση είναι το θέμα της άτυπης συνόδου κορυφής της κοινότητας που πραγματοποιείται στο Χάμπτον Κορτ λίγο έξω από το Λονδίνο.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών θα συζητήσουν μέτρα για να κάνουν την ΕΕ πιο ανταγωνιστική έναντι της Κίνας και της Ινδίας των δυο ανερχόμενων παγκόσμιων εμπορικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους για να συνδυάσει την ελεύθερη αγορά με την κοινωνική συνοχή.

Πρόσθεσε δε ότι μετά το ναυάγιο του ευρωπαϊκού συντάγματος η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε χειροπιαστές πρωτοβουλίες

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε στο θέμα του Συντάγματος και γι αυτό θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα και απτά ζητήματα. Ελπίζω ότι κατά τη συνάντηση μας στο Χάμπτον Κορτ δεν θα αναλωθούμε σε θεωρητικές συζητήσεις αλλά σε χειροπιαστές πρωτοβουλίες», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Ευρωπαϊκή συνοχή»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Βρετανία θα «βάλει τα δυνατά της» για να επιτύχει μια συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2007, πριν την ολοκλήρωση της προεδρίας της τον Δεκέμβριο.

Είπε επίσης ότι εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να χειριστεί μεγάλα ζητήματα, όπως η παγκοσμιοποίηση και η τρομοκρατία, η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη και η μετανάστευση, τότε θα γίνει η αρχή για την «ευρωπαϊκή συνοχή».

Ο αναλυτής του BBC επί ευρωπαϊκών θεμάτων Κρις Μόρις εκτιμά ότι η σύνοδος της Πέμπτης δεν θα ασχοληθεί επί της ουσίας με σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία να ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Επετειακά μηνύματα με «μαχαιρώματα»

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η κυβέρνηση δεν είναι υπό κηδεμονία. Καραμανλής: Η λάσπη δεν μας αγγίζει.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έχει να γεννηθεί παιδί από το... 1962 σε ελληνικά χωριά. Απίστευτη η υπογεννητικότητα σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Προβληματισμένος ο Καραμανλής. Ας λάβουν σοβαρά υπόψη τα κυβερνητικά στελέχη τη χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θα συντριβούν οι υπονομευτές της Δημοκρατίας. Ιστορικής σημασίας μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΥΓΗ: Η καρδιά της αριστεράς χτυπά στην Αθήνα. Το 1ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τι έγιναν τα χρήματα που βούτηξε ο Κοντομηνάς ερευνά ο εισαγγελέας στην Γερμανία. Νέα δήλωση του Αρχιεισαγγελέα του Μονάχου: «Έχουμε έρθει σε επαφή με τις ελληνικές δικαστικές Αρχές».

ΤΟ ΒΗΜΑ: Άνοιγμα λογαριασμών για βουλευτή, σύζυγο και τρεις δικαστές. Ο κ. Π. Μαντούβαλος ήταν στο στόχαστρο από τις 19 Ιουλίου 2005.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Όχι» στην ισοπέδωση και τις μεθοδεύσεις. Ποιους αποδέκτες είχε η καταλυτική παρέμβαση Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη.

ΕΘΝΟΣ: Αεροπειρατεία 2 δισ. δολαρίων με τα F-16. Μας φεσώνουν οι ΗΠΑ για τον... αντιτρομοκρατικό τους αγώνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι 25 ψάχνουν αντιβιοτικό για «κίτρινο πυρετό». Σήμερα στο Λονδίνο η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την οικονομία και την παγκοσμιοποίηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μήνυμα Καραμανλή προς πολλές κατευθύνσεις. Κόντρα σε κατεστημένα συμφέροντα, αντιλήψεις και νοοτροπίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΧΙ Καραμανλή στο νοσηρό κλίμα. Μήνυμα στα «κατεστημένα συμφέροντα» που αντιδρούν στις αλλαγές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φέσι 2 δισ. δολάρια για τα άσφαιρα F-16. Άλλα μας είχε πει η κυβέρνηση, άλλα ζητάει τώρα ο Μπους.

ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς χάνει διαρκώς έδαφος. Δεν παρακολουθεί τους ρυθμούς της παγκοσμίου προόδου.

ESPRESSO: Όρμησε για να την πιάσει στα πράσα. Απίστευτο επεισόδιο στο «χωριό» των πρωταθλητών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα «τυχερά» της διαπλοκής. Πλήγμα στην αξιοπιστία του «Πάμε Στοίχημα» - Σύζυγος πρώην στελέχους της Ιντραλότ εμπλέκεται σε ξέπλυμα 7,5 εκατ. ευρώ μέσω του παιχνιδιού.

Ο ΛΟΓΟΣ: Το νοσηρό κλίμα δεν θα ανακόψει την προσπάθειά μας. Παρέμβαση-απάντηση του πρωθυπουργού στο «κλίμα διαφθοράς».

ΤΑ ΝΕΑ: Ακουμπά Μαντούβαλο ο ανακριτής. Ζητά να ανοίξουν οι λογαριασμοί του.

Η ΝΙΚΗ: Φταίει το θερμόμετρο. Νοσηρό κλίμα... διαπίστωσε ο Καραμανλής.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Η κυβέρνηση πνίγεται, το ΠΑΣΟΚ ψάχνεται, τα ΜΜΕ σφάζονται και οι «διαπλεκόμενοι» καραδοκούν. Η παλίρροια των σκανδάλων απειλεί να παρασύρει όλο το πολιτικό σκηνικό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: ΔΟΛ και Αγγελόπουλοι έσονται εις σάρκα μία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΟΧΙ» σε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

TRAFFIC NEWS: Απειλούν τη Δέσποινα και την κόρη μου. Κραυγή απόγνωσης του Ντέμη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Η ΧΩΡΑ: Στο σχέδιο άλλες 55 περιοχές. Σε Κερατέα, Μενίδι, Παλλήνη, Άνω Λιόσια, Σπάτα, Ανάβυσσο.

City Press: Επετειακή σύγκρουση Καραμανλή - Παπανδρέου. Ο επίσημος εορτασμός στη Θεσσαλονίκη αφορμή για ανταλλαγές σκληρών δηλώσεων.

METRO: «Δεν θα μας πτοήσουν». Αυστηρό μήνυμα του Κ. Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ντοκουμέντα φρίκης. Ο «Α» φέρνει στο φως μια συγκλονιστική ιστορία.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Έξωση» στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Τελεσίγραφο Νομαρχίας για την ασφάλεια όλων εντός ενός μήνα να μετεγκατασταθούν σε άλλο χώρο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρπαγή της ΔΕΘ. Η παρέμβαση Ορφανού - Σκληρή δήλωση Ψωμιάδη «Διείδαν το λάθος» λέει το ΠΑΣΟΚ.

Κώστας Καραμανλής

Η Traffic News υποστηρίζει «ότι αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νοσηρό κλίμα σήψης και άκρατης σκανδαλολογίας στη χώρα έδωσε χθες ο Κώστας Καραμανλής, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα εξακολουθήσει να αντιδρά στα κατεστημένα συμφέροντα και θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να βγει από το τέλμα των τελευταίων ετών».

Η Espresso αναφέρει ότι «βολές προς πάσα κατεύθυνση, προς το ΠΑΣΟΚ, τα μίντια αλλά και οικονομικά συμφέροντα εξαπέλυσε, με τη χθεσινή παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη, μετά την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο πρωθυπουργός».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής».

Η METRO επισημαίνει ότι «αναστροφή του νοσηρού κλίματος των ημερών επιχείρησε χθες με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, διαμηνύοντας προς κάθε πλευρά ότι η προσπάθεια που κάνουν ορισμένα κέντρα δεν πτοεί την κυβέρνηση».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι «συνηθίσαμε, πλέον, να παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση την "διαφθορολογία" στη χώρα μας. "Το νοσηρό κλίμα, που κάποιοι καλλιεργούν, δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθειά μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι «μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη: αποδοκίμασε τη σκανδαλολογία των ημερών και διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό έργο του».

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι «σε προσπάθεια αποστασιοποίησης από τις ευθύνες για την πολιτική κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις σκανδάλων και "παρατυπιών" στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ., επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αρκούμενος να διαπιστώσει ένα "νοσηρό κλίμα"».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι «την πρώτη φραστική παρέμβαση για το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έστειλε τριπλό μήνυμα σε ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ, αλλά και στους πολίτες, που βομβαρδίζονται από κάθε είδους πληροφορία για φαινόμενα διαφθοράς».

Στο βασικό του σχόλιο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «η χθεσινή πολιτική παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή κόντρα στο νοσηρό "τηλεκλίμα" των ημερών δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη την εξαγγελία "ο πολίτης στο επίκεντρο" που διαπερνά όλο το πρόγραμμα της Ν.Δ.».

Διαφθορά

Σύμφωνα με το ΠΟΝΤΙΚΙ «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Δεν είναι λογοπαίγνιο, δεν είναι καλαμπούρι, δεν είναι δημοσιογραφική υπερβολή. Είναι το πιο σοβαρό ερώτημα που γεννιέται μέσα από το μπάχαλο των τελευταίων ημερών που ζει η χώρα, με αφορμή τις πολλαπλές καταγγελίες για σκάνδαλα. Κυβερνάει η κυβέρνηση, η οποία εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία μόλις πριν από είκοσι μήνες; Κυβερνάνε τα ΜΜΕ των μεγάλων εκδοτών με τις εφημερίδες και τα κανάλια; Κυβερνάνε τα μεγάλα συμφέροντα -διαπλεκόμενοι- που αντεπιτίθενται, αφού πέρασαν αλώβητα από την, έτσι ή αλλιώς κωμική, επιχείρηση κάθαρσης που επιχείρησε η κυβέρνηση με ορμητήριο τα... κοψίδια του Μπαϊρακτάρη;»

ΔΟΛ-Αγγελόπουλοι

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 εκτιμά ότι «πληθαίνουν οι φήμες ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Σταύρο Ψυχάρη για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Τόσο η συμπεριφορά της μετοχής τις τελευταίες ημέρες όσο και κάποιες πληροφορίες για συνάντηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, συγκλίνουν στο ότι ο επικείμενος γάμος ίσως δεν είναι απλή φήμη».

Π. Μαντούβαλος

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι «να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Π. Μαντούβαλου ζητά από τον Ιούλιο ο εφέτης ανακριτής που διερευνά τις πτυχές του παραδικαστικού κυκλώματος».

Κάρολος Παπούλιας

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τύπος και τα ΜΜΕ της χώρας μας προσπαθούν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνον σε κομματικά, αλλά ακόμη και σε εκδοτικά παιχνίδια. Το φαινόμενο είχε παρατηρηθή και επί των ημερών του κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Κάποιοι δημοσιογράφοι προ ουδενός ορρωδούν και επιδεικνύουν απίστευτη ασέβεια στον θεσμό του Προέδρου».

Καραμανλής - Παπανδρέου

Η City Press ισχυρίζεται ότι «ο επίσημος εορτασμός στη Θεσσαλονίκη αφορμή για ανταλλαγές σκληρών δηλώσεων. Καραμανλής: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, παρά τις αντιδράσεις των συμφερόντων. Παπανδρέου: Η κυβέρνηση στερεί από την Ελλάδα το όραμα και βυθίζεται σε τέλμα. Παρέμβαση Ορφανού, Ψωμιάδη για την "ολυμπιακή" σύμβαση, που κρίθηκε σκανδαλώδης και ακυρώθηκε».

F-16

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι «πάνω από 3 δισ. δολάρια θα κοστίσουν τα νέα μαχητικά F-16, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου και όχι 1,1 δισ. που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά το ΚΥΣΕΑ δια στόματος Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου. Η επιβεβαίωση των πρωτοσέλιδων τίτλων της "Ε" ήρθε από το Πεντάγωνο, όχι μόνο στο θέμα της τιμής, αλλά και για τα όπλα που δεν ενέκρινε το Κογκρέσο, καθιστώντας τα νέα αεροσκάφη "άσφαιρα"».

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι «τα αδύνατα δυνατά δεσμεύτηκε να πράξει ο Τόνι Μπλερ προκειμένου να εξευρεθεί συμφωνία επί του προϋπολογισμού 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Προηγουμένως, όμως, θα πράξει τα δέοντα, ώστε η Ευρώπη να τεθεί στη "σωστή πορεία" προφανώς προσανατολισμένη προς το αγγλοσαξωνικό πρότυπο της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «την "ομοφωνία" των "25" στην παραπέρα κλιμάκωση "των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την κοινωνία", θέλει να εξασφαλίσει η Βρετανική Προεδρία στη σημερινή άτυπη Σύνοδο».

Παραίτηση Μαντούβαλου

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «σε νέα δίκη παραπέμπονται δύο πλοιοκτήτες που πέρυσι είχαν απαλλαγεί από βαρύτατες κατηγορίες διακίνησης 3,2 τόνων ναρκωτικών ουσιών, έχοντας υπερασπιστές συνηγόρους από το δικηγορικό γραφείο του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή (παραιτηθέντος από τη ΝΔ) Π. Μαντούβαλου».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι «με στενούς του συνεργάτες συναντήθηκε χθες το βράδυ ο βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Πέτρος Μαντούβαλος, με τους οποίους συζήτησε για τους λόγους της παραίτησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. καθώς και για τις κινήσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ «στόχαστρο του ειδικού εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος βρισκόταν από τις 19 Ιουλίου 2005 ο βουλευτής κ. Π. Μαντούβαλος».

Μήνυμα Κ. Παπούλια

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «την πρόβλεψη πως οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα είναι εύκολες κι ούτε ανώδυνες, έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός, Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «τον προβληματισμό του (ή και την μόλις υποκρυπτόμενη ανησυχία του) εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο».

Ελληνική οικονομία

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι «την ερχόμενη Πέμπτη θα υποβάλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες τη δεύτερη κατά σειρά περιοδική έκθεσή της για την εξέλιξη των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και τη γενικότερη πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Ραδιοτηλεοπτική Συμβούλιο

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) «τέρμα στις υπερβολές αποφάσισε να βάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αφού οι γενικεύσεις και οι διογκώσεις υπονομεύουν τη δημοκρατία!».

Κάλυψη Γ. Ορφανού

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι «απόλυτη κάλυψη στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, για τους χειρισμούς του στο θέμα που προέκυψε με το προεδρείο του ΟΑΚΑ, παρείχε χθες η κυβέρνηση, μιας και έκρινε ότι ορθώς έγινε η ακύρωση της σύμβασης για παραχώρηση έκτασης του σταδίου σε ιδιώτη από το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι «την "παρανόηση" που δημιουργήθηκε ή θέλησαν να τη δημιουργήσουν γύρω από το θέμα της σύμβασης για την παραχώρηση μιας έκτασης δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο αποσαφήνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, υψώνοντας παράλληλα και ομπρέλα προστασίας στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, ο οποίος, αν και έκανε το σωστό, κατηγορείται από την αντιπολίτευση χωρίς κανείς να έχει καταλάβει το γιατί».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Το πρώτο θύμα της Νόσου των Πτηνών στην Αφρική

Το πρώτο κρούσμα της Νόσου των Πτηνών εντοπίστηκε στην Αφρική, όχι σε πουλιά αλλά σε άνθρωπο.

Ο άνδρας από το νησί Ριγιούνιον, στις ανατολικές ακτές της Αφρικής, είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη μαζί με άλλους 21 τουρίστες.

Δύο ακόμα άτομα υποβάλλονται σε εξετάσεις για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

Μοιραία επίσκεψη σε πάρκο

Ενώ το γκρουπ των τουριστών βρισκόταν στην Ταϊλάνδη, επισκέφθηκε ένα πάρκο άγριων πουλιών που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες.

Οι τουρίστες βλέπουν από πολύ κοντά κάποια σπάνια είδη πτηνών, τα οποία μπορούν ακόμα και να αγγίξουν για να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Τώρα ένας από τους Αφρικανούς τουρίστες βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Ριγιούνιον, αφού διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από το δυνητικά θανατηφόρο στέλεχος του ιού Η5Ν1.

Τραγική ειρωνεία

Η συντάκτρια του BBC σε θέματα υγείας, Ελίζαμπεθ Μπλαντ, επισημαίνει ότι αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός πως το πρώτο κρούσμα της Νόσου των Πτηνών στην Αφρική εντοπίζεται σε άνθρωπο, και όχι σε πουλιά, όπως θα ήταν το αναμενόμενο.

Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γριπώδης νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επομένως του κρούσμα στο νησί Ριγιούνιον αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από τις αρχές.

Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι το δυνητικά θανατηφόρο στέλεχος του ιού θα προσβάλει τα πτηνά της αφρικανικής ηπείρου μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς πολλά από τα αποδημητικά πουλιά έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους προς την Αφρική.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Μεγάλες προσδοκίες» στα κατεχόμενα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Μεγάλη συμβολική σημασία αποδίδει η Τουρκία στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Παρόλα αυτά ο τουρκικός Τύπος δεν αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις επαφές που θα έχει με Αμερικανούς Αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και η υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ο Ταλάτ θα παρουσιάσει στην Ουάσινγκτον τέσσερα αιτήματα: Νε ξεκινήσει δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων προς το βόρειο τμήμα της Κύπρου, να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στην περιοχή, να πραγματοποιήσει επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και να ξεκινήσει αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους Τουρκοκύπριους.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές η Ουάσινγκτον προσκάλεσε τον Ταλάτ θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στον πρόεδρο Παπαδόπουλο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα πάντως η ευφορία της Άγκυρας για την επίσκεψη Ταλάτ στην Ουάσινγκτον επισκιάζεται από μια άλλη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε επισήμως για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους υποδέχτηκε στο Λευκό Οίκο έναν εκ των αρχηγών των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να αποκάλεσε πρόεδρο τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός.

Πάντως αναλυτές όπως ο Τζουνεϊτ Ουλσεβέρ της Χουριέτ, υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη αφού το σύνταγμα του Ιράκ ανοίγει το δρόμο για το de facto διαμελισμό της χώρας.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Για μια «κοινωνική» Ευρώπη

Ενημέρωσε τους σοσιαλιστές ηγέτες για το ταξίδι του στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παρευρέθηκε στο δείπνο που παρέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες.

Το δείπνο εργασίας στη Ντάουνινγκ Στριτ διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, και το θέμα που βασικά ανέπτυξαν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ήταν η ανοικοδόμηση της αυριανής κοινωνικής Ευρώπης.

«Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές παίρνουμε τώρα την πρωτοβουλία να διαμορφώσουμε τις προτεραιότητες, τους στόχους και το όραμα της αυριανής Ευρώπης. Ήμασταν εμείς οι σοσιαλιστές ,τα εργατικά κινήματα και κόμματα, τα οποία διαμορφώσαμε την κοινωνική Ευρώπη. Σήμερα λέμε ότι έχουμε την ιστορική ευθύνη να ανακαλύψουμε και πάλι τι σημαίνει κοινωνική Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι στην διάρκεια του δείπνου, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος, την αγροτική οικονομία και τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας.

Βεβαίως , είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «αναφερθήκαμε στην διεύρυνση, ένα θέμα το οποίο συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ένα στοιχείο θετικό, που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, να κάνουμε την Ευρώπη μια Ευρώπη των αξιών, όχι να επενδύσουμε στην φθηνή εργασία, αλλά να επενδύσουμε στις αξίες, στον άνθρωπο, στην παιδεία και στην έρευνα».

Αυτές, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου είναι οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, και «βλέπω», είπε, «μία ενότητα σκέψης και προτάσεων για την Ευρώπη των επενδύσεων και της απασχόλησης».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι είχε διμερείς συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό και άλλους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, τους οποίους ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Τι έκανε η βρετανική προεδρία;

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν την άτυπη σύνοδο κορυφής των «25» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Χάμπτον Κορτ αλλά και την μέχρι τώρα πορεία της βρετανικής προεδρίας. Μία από τις εφημερίδες της Τσεχίας εξετάζει την κληρονομιά της Τσέχικης Υπηρεσίας του BBC, η οποία, επίσης, κλείνει.

Στο μικροσκόπιο ο Μπλερ

Ενόψει της σημερινής άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ έξω από το Λονδίνο η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (Liberation) της Γαλλίας υποστηρίζει ότι η βρετανική προεδρία θέτει όλα τα σωστά ερωτήματα αλλά δεν έχει καταφέρει να δώσει απαντήσεις.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο να λέει ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται να ορίσουν μια στρατηγική προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», σχολιάζει η «Λιμπερασιόν» και συμπληρώνει, «ο Τόνι Μπλερ, όμως, δεν κάνει σωστά που δεν απευθύνει προβλήματα, όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι βρετανικές επιστροφές, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η αναδιάρθρωση των θεσμών».

Και η «Λιμπερασιόν» καταλήγει, «η βρετανική προεδρία δεν συνέβαλε στην επίλυση αυτών των θεμάτων. Για την ΕΕ δεν υπάρχει σχέδιο Μπι αλλά ούτε και σχέδιο Μπ(λερ).

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου» (Frankfurter Rundschau) η βρετανική προεδρία «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδιάφορη ή λιγότερο ευγενικά, απλά καταστροφική».

Η γερμανική εφημερίδα θεωρεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να είναι «παραγωγική» η σημερινή άτυπη σύνοδος αλλά χαιρετίζει το γεγονός ότι συμπεριλήφθησαν στην ημερήσια διάταξη τα θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

«Δυστυχώς», σημειώνει η «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου», «η έμφαση δίνεται στη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, κατά την οποία θα ειπωθούν για άλλη μια φορά κοινοτυπίες».

Η αυστριακή «Ντι Πρες» (Die Presse) αναφέρει ότι στόχος της συνόδου στο Χάμπτον Κορτ είναι η προώθηση της ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους πρόνοιας στην ΕΕ.

«Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ συγκάλεσε τη σύνοδο για να βάλει την ΕΕ στην πορεία του βρετανικού μοντέλου», γράφει η «Ντι Πρες», η οποία συμφωνεί ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο σύστημα κοινωνικών παροχών για να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Αλλά, η εφημερίδα της Αυστρίας εκτιμά ότι ο Τόνι Μπλερ «πολύ δύσκολα θα πουλήσει αυτές τις πολιτικές στους ολοένα και περισσότερο επιφυλακτικούς Ευρωπαίους».

«Στο Χάμπτον Κορτ οι 25 αποκλείεται να βρουν τη φιλοσοφική λίθο. Ένα πρώτο θετικό βήμα θα ήταν να αποφύγουν τον ιδεολογικό δογματισμό και να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στο μέλλον της ΕΕ», καταλήγει η «Ντι Πρες».

Περικοπές BBC

Σε λίγες εβδομάδες η φωνή της Τσέχικης Υπηρεσίας του BBC θα σιγήσει και η εφημερίδα της Πράγας «Χοσπορντάσκε Νοβίνι» (Hospodarske Noviny) εκτιμά ότι «η κληρονομιά που αφήνει πίσω της είναι μια πρόκληση για όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης».

Η εφημερίδα επαινεί την υπηρεσία για τον ανταγωνισμό που έφερε στην αγορά των μέσων ενημέρωσης και αναφερόμενη στο τι προσέφερε στους νέους δημοσιογράφους της Τσέχικης Υπηρεσίας η «Χοσπορντάσκε Νοβίνι» γράφει: «εργάστηκαν σε έναν οργανισμό που για πολλά χρόνια καλλιεργούσε τη δική του εσωτερική κουλτούρα, ένας οργανισμός με ξεκάθαρους κανόνες, τους οποίους πάντα τηρεί. Όλοι οι ακροατές της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC ωφελήθηκαν από την ποιότητα των σύντομων και ουδέποτε επιφανειακών ειδήσεων».


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 07:41 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη της διεθνούς κοινότητας

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχόλια του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να σβηστεί από το χάρτη».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ενισχύουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο, όπως πιστεύει η αμερικανική ηγεσία, στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σε νεότερες δηλώσεις του, ο Ιρανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «η απελευθέρωση της Παλαιστίνης» είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της θέσης του ισλαμικού κόσμου στο διεθνές σκηνικό.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες - Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - που διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη την τύχη του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος, επέκριναν δριμύτατα το σχόλιο του προέδρου Αχμαντινετζάντ περί εξαφάνισης του Ισραήλ από το χάρτη.

Το Παρίσι μάλιστα έκανε γνωστό ότι θα καλέσει τον Ιρανό πρέσβη για εξηγήσεις.

Το ίδιο αναμένεται να πράξουν η Βρετανία, η Ισπανία και ο Καναδάς.

Το ίδιο το Ισραήλ αντέδρασε λέγοντας ότι θεωρεί την Τεχεράνη «σαφή και παρόντα κίνδυνο».

Λίγο αργότερα, πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος μίλησε και πάλι στο ίδιο πνεύμα:

«Η απελευθέρωση της Παλαιστίνης ισοδυναμεί με τη σωτηρία του κόσμου του Ισλάμ. Σε όλη την ιστορία, η Παλαιστίνη κατελάμβανε σημαντική θέση στον ισλαμικό κόσμο και στο διεθνές σκηνικό. Η λύτρωσή της από την κατοχή θα διαμορφώσει θετικές συνθήκες για τον ισλαμικό κόσμο. Η συμπαράστασή μας θα προσφέρει ηθική στήριξη στο παλαιστινιακό έθνος και θα το ενθαρρύνει να είναι πιο αποφασιστικό και υπομονετικό στη σημαντική και κρίσιμη μάχη που δίνει», ήταν η δήλωση του Ιρανού προέδρου.

Η εξηγεί τη σημασία της σκληρής ρητορικής του προσφάτως εκλεγέντος συντηρητικού προέδρου του Ιράν και τον αντίκτυπό της στον υπόλοιπο κόσμο:

«Τα σχόλια του κου. Αχμαντινετζάντ για το Ισραήλ μοιάζουν να συνιστούν επιστροφή στη σκληροπυρηνική ρητορική των πρώτων ημερών της Ισλαμικής Επανάστασης», εξηγεί η Παμ Ο' Τουλ του BBC και συμπληρώνει, «οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ενοχληθεί από τις λανθάνουσες απειλές κατά μιας άλλης χώρας.

»Παράλληλα, σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες που σταδιακά κτίζουν δεσμούς με το Ισραήλ είναι πιθανό να προκληθεί νευρικότητα από τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ περί ισλαμικής οργής κατά αυτών που αναγνωρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς.

»Ο κ. Αχμαντιντετζάντ", συνεχίζει η συντάκτρια του BBC, «προέρχεται από σκληροπυρηνικό υπόβαθρο και έχει τηρήσει αυστηρή στάση σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής από την εκλογή του τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας τριβές στις σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα».

Στο εσωτερικό η πολιτική του γίνεται δεκτή με ποικίλες αντιδράσεις, διαμετρικά αντίθετες μεταξύ των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών και των μεταρρυθμιστών, ενώ ο φτωχός κόσμος που τον ψήφισε αρχίζει να ζητά την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεών του.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρκαγιά σε κέντρο απέλασης

Τουλάχιστον 11 νεκροί και περίπου 15 τραυματίες από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο απέλασης κοντά στο αεροδρόμιο Σχίπολ του Άμστερνταμ.

Στο κέντρο απέλασης κρατούνταν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, κυρίως παράνομοι μετανάστες αλλά και έμποροι ναρκωτικών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες και ότι τα αίτια της παραμένουν άγνωστα.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι αναζητεί κρατουμένους που ενδέχεται να κατάφεραν να δραπετεύσουν και διευκρίνισε ότι έχει ήδη συλλάβει τρεις.

Σε αντίθεση με την αστυνομία το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων, ΑNP μετέδωσε ότι η πυρκαγιά δεν τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Τα θύματα είναι όλοι παράνομοι μετανάστες, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν πυροσβέστες και υπάλληλοι του αεροδρομίου.

Κάποιοι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και ότι δεν ήταν άμεση η αντίδραση της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Οι ολλανδικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι διενεργείται σχετική έρευνα.

Είναι η δεύτερη πυρκαγιά που ξεσπάει στο κέντρο κράτησης του αεροδρομίου του Άμστερνταμ.

Ωστόσο, σε εκείνη την πυρκαγιά πριν από περίπου τρία χρόνια δεν υπήρχαν θύματα.


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 05:37 (Ώρα Λονδίνου)

Τι έκανε η βρετανική προεδρία;

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν την άτυπη σύνοδο κορυφής των «25» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Χάμπτον Κορτ αλλά και την μέχρι τώρα πορεία της βρετανικής προεδρίας. Μία από τις εφημερίδες της Τσεχίας εξετάζει την κληρονομιά της Τσέχικης Υπηρεσίας του BBC, η οποία, επίσης, κλείνει.

Στο μικροσκόπιο ο Μπλερ

Ενόψει της σημερινής άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ έξω από το Λονδίνο η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (Liberation) της Γαλλίας υποστηρίζει ότι η βρετανική προεδρία θέτει όλα τα σωστά ερωτήματα αλλά δεν έχει καταφέρει να δώσει απαντήσεις.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο να λέει ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται να ορίσουν μια στρατηγική προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», σχολιάζει η «Λιμπερασιόν» και συμπληρώνει, «ο Τόνι Μπλερ, όμως, δεν κάνει σωστά που δεν απευθύνει προβλήματα, όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι βρετανικές επιστροφές, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η αναδιάρθρωση των θεσμών».

Και η «Λιμπερασιόν» καταλήγει, «η βρετανική προεδρία δεν συνέβαλε στην επίλυση αυτών των θεμάτων. Για την ΕΕ δεν υπάρχει σχέδιο Μπι αλλά ούτε και σχέδιο Μπ(λερ).

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου» (Frankfurter Rundschau) η βρετανική προεδρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδιάφορη ή λιγότερο ευγενικά, απλά καταστροφική».

Η γερμανική εφημερίδα θεωρεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να είναι «παραγωγική» η σημερινή άτυπη σύνοδος αλλά χαιρετίζει το γεγονός ότι συμπεριλήφθησαν στην ημερήσια διάταξη τα θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

«Δυστυχώς», σημειώνει η «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου», «η έμφαση δίνεται στη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, κατά την οποία θα ειπωθούν για άλλη μια φορά κοινοτυπίες».

Η αυστριακή «Ντι Πρες» (Die Presse) αναφέρει ότι στόχος της συνόδου στο Χάμπτον Κορτ είναι η προώθηση της ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους πρόνοιας στην ΕΕ.

«Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ συγκάλεσε τη σύνοδο για να βάλει την ΕΕ στην πορεία του βρετανικού μοντέλου», γράφει η «Ντι Πρες», η οποία συμφωνεί ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο σύστημα κοινωνικών παροχών για να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Αλλά, η εφημερίδα της Αυστρίας εκτιμά ότι ο Τόνι Μπλερ «πολύ δύσκολα θα πουλήσει αυτές τις πολιτικές στους ολοένα και περισσότερο επιφυλακτικούς Ευρωπαίους».

«Στο Χάμπτον Κορτ οι 25 αποκλείεται να βρουν τη φιλοσοφική λίθο. Ένα πρώτο θετικό βήμα θα ήταν να αποφύγουν τον ιδεολογικό δογματισμό και να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στο μέλλον της ΕΕ», καταλήγει η «Ντι Πρες».

Περικοπές BBC

Σε λίγες εβδομάδες η φωνή της Τσέχικης Υπηρεσίας του BBC θα σιγήσει και η εφημερίδα της Πράγας «Χοσπορντάσκε Νοβίνι» (Hospodarske Noviny) εκτιμά ότι «η κληρονομιά που αφήνει πίσω της είναι μια πρόκληση για όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης».

Η εφημερίδα επαινεί την υπηρεσία για τον ανταγωνισμό που έφερε στην αγορά των μέσων ενημέρωσης και αναφερόμενη στο τι προσέφερε στους νέους δημοσιογράφους της Τσέχικης Υπηρεσίας η «Χοσπορντάσκε Νοβίνι» γράφει: «εργάστηκαν σε έναν οργανισμό που για πολλά χρόνια καλλιεργούσε τη δική του εσωτερική κουλτούρα, ένας οργανισμός με ξεκάθαρους κανόνες, τους οποίους πάντα τηρεί. Όλοι οι ακροατές της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC ωφελήθηκαν από την ποιότητα των σύντομων και ουδέποτε επιφανειακών ειδήσεων».


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - 03:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στο κάπνισμα αλλά όχι παντού

Η πρόταση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, η οποία σημειωτέων έχει ήδη εγκριθεί από τα τοπικά κοινοβούλια της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Ο Μπλερ επιμένει στην μη υλοποιήσιμη απαγόρευση του καπνίσματος», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» (The Guardian), η οποία γράφει, επίσης, ότι «έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ενημερώσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου η Βρετανίδα υπουργός Υγείας, Πατρίσια Χιούιτ θα ανακοινώσει σήμερα το νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας, στα εστιατόρια και στις παμπ που προσφέρουν φαγητό».

Η «Γκάρντιαν» επισημαίνει ότι πρόκειται για ήττα της κας Χιούιτ, η οποία ήταν υπέρμαχος της απαγόρευσης του καπνίσματος παντού ακόμη, δηλαδή, και στις παμπ που δε σερβίρουν φαγητό.

Το νομοσχέδιο που ανακοινώνεται αύριο συνάδει απολύτως με την πρόταση του πρώην υπουργού Υγείας, Τζον Ριντ και οι αντικαπνιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δημιουργεί «περαιτέρω ανισότητες στον τομέα της υγείας, καθώς οι παμπ στις περιοχές των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων δε σερβίρουν φαγητό».

Η βρετανική αντικαπνιστική οργάνωση «Ash» υπογραμμίζει ότι η πρόταση του Τζον Ριντ έχει απορριφθεί από το 90% των 50.000 πολιτών που συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

«Οι βουλευτές καταποντίζουν την ολική απαγόρευση του καπνίσματος», επισημαίνει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) στο πρωτοσέλιδό της, η οποία, επίσης, κάνει λόγο για συμβιβασμό της κυβέρνησης, ο οποίος απαγορεύει το κάπνισμα παντού πλην των ιδιωτικών λεσχών και των παμπ που δε σερβίρουν φαγητό.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» υπενθυμίζει ότι προεκλογικά ο Τόνι Μπλερ είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε ολική απαγόρευση του καπνίσματος και η χθεσινή εξέλιξη καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να χάνει την πυγμή του εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Η «Τάιμς» (The Times) με τον τίτλο: «Οι παμπ διατηρούν το κάπνισμα και σταματούν το φαγητό» εκτιμά ότι χιλιάδες παμπ στην Αγγλία θα σταματήσουν να σερβίρουν φαγητό για να κρατήσουν την πελατεία τους, τους καπνιστές.

Δυσαρέσκεια πτηνοτρόφων

Στο θέμα της γρίπης των πτηνών οι βρετανικές εφημερίδες καταγράφουν τις αντιδράσεις των Βρετανών πτηνοτρόφων στις προειδοποιήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων.

«Οργή των πτηνοτρόφων στις κινδυνολογικές συμβουλές της ΕΕ», είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», το οποίο αναφέρεται στις συστάσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τα αβγά και τα κοτόπουλα.

«Οι παραγωγοί είναι εξοργισμένοι με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση των ωμών αβγών και των κοτόπουλων εξαιτίας ενός θεωρητικού κινδύνου», τονίζει η εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι η σύσταση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προβλημάτισε και τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

«Οι πτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι η αρχή για την ασφάλεια τροφίμων καλλιεργεί κλίμα φόβου», γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (The Financial Times).

Η «Τάιμς» αναφέρεται στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για να μειώσει το κίνδυνο της γρίπης των πτηνών με τον εξής τίτλο: «Οι πτηνοτρόφοι ενδέχεται να κληθούν να κλειδαμπαρώσουν τα πουλερικά τους».

Και σημειώνει ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μπορούσε να εκδώσει αυτήν την οδηγία μόνο μετά την εμφάνιση κάποιας νόσου.

Πολιορκείται ο Λευκός Οίκος

«Στη γωνία ο Μπους» σημειώνει ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ιντιπέντεντ» (The Independent), η οποία εξηγεί το γιατί στους πλαγιότιτλους που ακολουθούν: «Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου απειλείται με παραπομπή σε δίκη για διαρροή του ονόματος πράκτορα της CIA», «Διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ σε όλη τη χώρα, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών νεκρών στρατιωτών ξεπέρασε τις 2.000» και «οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να πιέσουν για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Χάριετ Μίερς από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.