Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-23

  1. Ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών
  2. Μεγάλη νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι
  3. Κρούσμα φονικού ιού στη Βρετανία
  4. Συντριβή αεροπλάνου στη Νιγηρία
  5. Νέα μέτρα για τη γρίπη των πτηνών
  6. Συντριβή αεροπλάνου στη Νιγηρία
  7. Δημοψήφισμα για την απαγόρευση όπλων
  8. Επιζώντες από τη συντριβή αεροπλάνου
  9. «Απαγορεύστε τις εισαγωγές»
  10. Διαφθορά, ανασχηματισμός, ΜΜΕ
  11. Αίτημα για απαγόρευση εισαγωγών
  12. Συντριβή αεροπλάνου στη Νιγηρία
  13. Σύλληψη υπόπτου στη Βηρυτό

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 - 01:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών

Ο εντοπισμός του ιού Η5Ν1 σε νεκρό παπαγάλο που εισήχθη στη Βρετανία από το Σουρινάμ απασχολεί τις βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες για το πώς το εξωτικό πουλί προσβλήθηκε από τον εξαιρετικά παθογόνο ιό ενόσω βρισκόταν σε καραντίνα.

«Επιβεβαιώθηκε κρούσμα του φονικού ιού στη Βρετανία», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο τίτλο της η «Τάιμς» (The Times).

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «σοβαρότατα λάθη» στο σύστημα των περιοριστικών μέτρων με αποτέλεσμα να προσβληθεί ένας παπαγάλος, ο οποίος είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα, με το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 του ιού.

«Όλα δείχνουν ότι εκ Νοτίου Αμερικής παπαγάλος τέθηκε σε καραντίνα πολύ κοντά σ ένα πτηνό από την Ταϊβάν παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών στους εισαγωγείς πτηνών», γράφει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Τάιμς», η οποία διευκρινίζει ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του ιού που είχε εντοπισθεί σε πάπιες της Κίνας στις αρχές του έτους.

«Ο παπαγάλος και δεκάδες άλλες εξωτικά πουλιά εισήχθησαν στη Βρετανία από το Σουρινάμ στις 16 Σεπτεμβρίου και πέρασαν από το Κέντρο Υποδοχής Ζώων του Χίθροου. Ο παπαγάλος οδηγήθηκε σε εγκεκριμένο κέντρο καραντίνας, όπου ήδη βρίσκονταν 216 πτηνά από την Ταϊβάν. Οι εξετάσεις πριν από την εξαγωγή του παπαγάλου ήταν αρνητικές, αλλά την περασμένη Πέμπτη ο παπαγάλος βρέθηκε νεκρός από το στέλεχος Η5 του ιού», αναφέρει η «Τάιμς».

Ο Βρετανός σημαίνων κτηνίατρος Άλαν Τζόουνς σε δηλώσεις του στην «Τάιμς» υποστήριξε ότι το σύστημα καραντίνας λειτούργησε υπό την έννοια ότι ο ιός εντοπίστηκε εγκαίρως πριν εισαχθεί στη χώρα, τόνισε, όμως, ότι εγκυμονούν κίνδυνοι από την πρακτική της συνύπαρξης πτηνών από διαφορετικές ηπείρους στον ίδιο χώρο.

«Ο παπαγάλος που πέθανε από τη γρίπη των πτηνών είχε μολυνθεί με το θανατηφόρο για τους ανθρώπους στέλεχος του ιού», γράφει και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) στο πρωτοσέλιδό της και συμφωνεί με την «Τάιμς» ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι ο παπαγάλος από το Σουρινάμ να μολύνθηκε από ένα από τα 216 πτηνά από την Ταϊβάν που βρίσκονταν στο ίδιο κέντρο καραντίνας.

Σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ» «μετά την ανακάλυψη του θανατηφόρου στελέχους του ιού στον παπαγάλο από το Σουρινάμ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ταχθεί υπέρ της ολικής απαγόρευσης των εισαγωγών άγριων πτηνών στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Στο ίδιο ύφος είναι και το σχετικό δημοσίευμα της «Γκάρντιαν» (The Guardian) με τίτλο: «Η ΕΕ ενδέχεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές άγριων πτηνών μετά τον εντοπισμό του θανατηφόρου στελέχους του ιού στη Βρετανία».

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα. Το αίτημα για την επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή πτηνών από τρίτες χώρες υπέβαλε η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Βασιλικός Σύλλογος Προστασίας των Πτηνών υποστηρίζει ότι το 2003 εισήχθησαν στη Βρετανία 83.000 εξωτικά πουλιά, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από όσα είχαν εισαχθεί το 2001», αναφέρει η «Γκάρντιαν», η οποία προσθέτει ότι η Γερμανία θα στηρίξει τη βρετανική πρόταση για την επιβολή του εμπάργκο.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «οι ειδικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το πώς μπορεί να αποτραπεί το παράνομο εμπόριο εισαγωγής εξωτικών πτηνών».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών ο Βρετανός ανώτατος αξιωματούχος σε θέματα Υγείας, σερ Λίαμ Ντόναλντσον δήλωσε στην «Ιντιπέντεντ» (The Independent) ότι «έως και 50.000 άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν στη Βρετανία από τη γρίπη των πτηνών».

Ο Μπαράζο στην «Τάιμς»

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Η ΕΕ πρέπει να αποδεχθεί την παγκοσμιοποίηση αλλιώς θα καταντήσει ένα τίποτα».

Σύμφωνα με την «Τάιμς» η συνέντευξη του Πορτογάλου προέδρου της Κομισιόν αναμένεται να εκληφθεί ως «αναγνώριση της βρετανικής νεοφιλελεύθερης στάσης και ως καταδίκη της γαλλικής πολιτικής του προστατευτισμού».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από όλους τους «λογικούς και πολιτισμένους ανθρώπους να αγωνιστούν κατά των λαϊκιστών που καταδικάζουν την ελεύθερη αγορά, να αγκαλιάσουν την παγκοσμιοποίηση και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η Ευρώπη σε φρούριο».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός κοινοτικού ταμείου για την παγκοσμιοποίηση, το οποίο θα διευκολύνει όλους εκείνους τους εργαζομένους και τις εταιρείες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

«Ωστόσο, δε θέλω το έργο μου να φανεί ως αγγλοσαξονικό», είπε ο κ. Μπαρόζο και κατέληξε, «είμαι παθιασμένος φιλοευρωπαίος». Την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν εδώ και 16 χρόνια που έγινε δεκτός στο Λευκό Οίκο.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 21:06 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι

Θριάμβευσε η ΑΕΚ στο αθηναϊκό ντέρμπι (Φωτό από το περυσινό ματς)

Με τρία γκολ στα τελευταία λεπτά η ΑΕΚ «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό και πλησίασε στη κορυφή.

Πρώτος «χτύπησε» ο «συνήθης ύποπτος» Νίκου Λυμπερόπουλος που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «εκτέλεσε» την παλαιά του ομάδα.

Ο Λουί Τσάνκο διπλασίασε τα τέρματα με εκπληκτικό σουτ από 40 μέτρα της στο 87 για να βάλει το κερασάκι στη τούρτα ο Λάκης στο 90.

Μπροστά σε 35 χιλιάδες οπαδούς της η Ένωση ήταν πολύ καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο όπου έχασε σπουδαίες ευκαιρίες για να προηγηθεί στο σκορ.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι «πράσινοι» ανέβηκαν και ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα δημιουργώντας και αυτοί με τη σειρά τους ευκαιρίες για να σκοράρουν με χαρακτηριστικότερη αυτή του Ολισαντέμπε στο 77.

Όμως ήρθε το εφιαλτικό τελευταίο δεκάλεπτο για το Παναθηναϊκό και ο μεγάλος θρίαμβος της ΑΕΚ.

Τα άλλα παιχνίδια

Τρεις ήττες σε τρία παιχνίδια για τον νταμπλούχο Ολυμπιακό, που μετά τις ήττες του από ΠΑΟΚ και Λιόν, έφυγε ηττημένος και από το «Παγκρήτιο».

Ο Μαχλάς εκμεταλλευόμενος σωρεία τραγικών λαθών της άμυνας των «ερυθρολεύκων», πέτυχε το νικητήριο τέρμα των Κρητικών στο 67 και τους έδωσε την νίκη επί των Πειραιωτών για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Ο Ολυμπιακός φεύγει ξανά ηττημένος από το «Παγκρήτιο», όπου πέρυσι είχε χάσει από τον Εργοτέλη.

Το Αιγάλεω έκανε την μεγάλη ανατροπή και πήρε τη νίκη με 3-2 από την Ξάνθη, που είχε προηγηθεί με 2-0.

Με χαρακτηριστική ευκολία, ο ΠΑΟΚ συνέτριψε με 6-1 τον Ιωνικό.

Στα άλλα παιχνίδια:

Ηρακλής-Ατρόμητος 2-0

Ακράτητος-Πανιώνιος 0-1

Λεβαδειακός-Καλλιθέα 1-0

Τη Δευτέρα διεξάγεται ο αγώνας Λάρισας-Απόλλωνα Καλαμαριάς με το οποίο ολοκληρώνεται η 7η Αγωνιστική του πρωταθλήματος.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Κρούσμα φονικού ιού στη Βρετανία

Νέα μέτρα εξετάζει η ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών

Ένας παπαγάλος που ψόφησε από τη γρίπη των πτηνών στη Βρετανία ήταν φορέας του στελέχους H5N1 που ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων στην Ασία.

Οι Βρετανοί επιστήμονες εξέταζαν το πουλί που ήταν σε καραντίνα - για δυο μέρες.

Είχαν ήδη διαπιστώσει ότι ο παπαγάλος που είχε εισαχθεί από τη Νότιο Αμερική έπασχε από τη γρίπη των πτηνών.

Οι ειδικοί πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς όπως λένε ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα στους ανθρώπους.

Νέα μέτρα από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει μέχρι τη Τρίτη εάν θα απαγορεύσει την εισαγωγή άγριων πτηνών στην Ευρώπη για να εμποδιστεί η διάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών.

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Υγείας και τη προστασία των Καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού, θα πάρει την απόφαση μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων των εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Την απαγόρευση εισαγωγής άγριων πτηνών πρότεινε η βρετανική κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι ένας παπαγάλος ψήφισε από την ασθένεια ενώ ήταν σε καραντίνα.

Τα άγρια πουλιά που εισάγονται στην ΕΕ πρέπει να περάσουν από καραντίνα 30 ημερών για να διαπιστωθεί εάν πάσχουν από την γρίπη των πτηνών ή άλλες ασθένειες.

Άλλες εξελίξεις

Στη Κροατία πραγματοποιούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν οι ψόφιοι κύκνοι που βρέθηκαν είχαν τον θανατηφόρο ιό H5N1.

Η Βοσνία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο απαγόρευσαν την εισαγωγή πουλερικών από τη Κροατία.

Η Ελλάδα κάλεσε τις γειτονικές χώρες να άρουν την απαγόρευση εισαγωγών ελληνικών πουλερικών μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εξετάσεων στη γαλοπούλα.

Στη Σουηδία αρνητικές ήταν οι εξετάσεις για μια πάπια για την οποία είχαν εκφρασθεί φόβοι ότι ήταν φορέας του φονικού ιού.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 17:12 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή αεροπλάνου στη Νιγηρία

Τα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου

Διαψεύδονται οι αρχικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν επιζώντες από την συντριβή αεροπλάνου της πολιτικής αεροπορίας στη Νιγηρία.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν πάνω από 100 άνθρωποι.

Αξιωματούχοι λένε ότι όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Λάγκος.

Τηλεοπτικός σταθμός της Νιγηρίας μετέδωσε εικόνες από το χώρο της συντριβής όπου διακρίνονται δεκάδες πτώματα.

Το αεροπλάνο ανήκε στην ιδιωτική εταιρεία Bellview Airlines, με το οποίο έχασε την επαφή ο πύργος ελέγχου, λίγο μετά την απογείωσή του τη νύχτα του Σαββάτου.

Είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου και είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν κακές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι.

Αρχικά υπήρξαν εκτιμήσεις ότι η συντριβή του αεροσκάφους σημειώθηκε στον Ατλαντικό, τα συντρίμμια του όμως βρέθηκαν λίγα χιλιόμετρα βόριεα του Λάγκος.

Τα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα.

Η Bellview Airlines, πουν διέκοψε όλε στις πτήσεις της, είναι νιγηριανών συμφερόντων και πραγματοποιεί δρομολόγια στη δυτική Αφρική.

Οι επιβάτες της είναι κυρίως εύποροι Νιγηριανοί και αλλοδαποί.

Η Νιγηρία διαθέτει ένα από τα αρνητικότερα ρεκόρ στον κόσμο, σε ότι αφορά την ασφάλεια πτήσεων.

Τον Μάιο του 2002 ένα αεροπλάνο έπεσε κοντά στην πόλη Κάνο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 150 άνθρωποι.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα μέτρα για τη γρίπη των πτηνών

Νέα μέτρα εξετάζει η ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει μέχρι τη Τρίτη εάν θα απαγορεύσει την εισαγωγή άγριων πτηνών στην Ευρώπη για να εμποδιστεί η διάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών.

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Υγείας και τη προστασία των Καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού, θα πάρει την απόφαση μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων των εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Την απαγόρευση εισαγωγής άγριων πτηνών πρότεινε η βρετανική κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι ένας παπαγάλος ψήφισε από την ασθένεια ενώ ήταν σε καραντίνα.

Βρετανοί ειδικοί εξετάζουν το πουλί το οποίο είχε εισαχθεί από το Σουρινάμ για να διαπιστώσουν εάν ήταν φορέας του ιού H5N1 που προσβάλλει τους ανθρώπους.

Τα άγρια πουλιά που εισάγονται στην ΕΕ πρέπει να περάσουν από καραντίνα 30 ημερών για να διαπιστωθεί εάν πάσχουν από την γρίπη των πτηνών ή άλλες ασθένειες.

Άλλες εξελίξεις

Στη Κροατία πραγματοποιούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν οι ψόφιοι κύκνοι που βρέθηκαν είχαν τον θανατηφόρο ιό H5N1.

Η Βοσνία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο απαγόρευσαν την εισαγωγή πουλερικών από τη Κροατία.

Η Ελλάδα κάλεσε τις γειτονικές χώρες να άρουν την απαγόρευση εισαγωγών ελληνικών πουλερικών μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εξετάσεων στη γαλοπούλα.

Στη Σουηδία αρνητικές ήταν οι εξετάσεις για μια πάπια για την οποία είχαν εκφρασθεί φόβοι ότι ήταν φορέας του φονικού ιού.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 17:12 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή αεροπλάνου στη Νιγηρία

Η Bellview Airlines είναι νιγηριανών συμφερόντων και πραγματοποιεί δρομολόγια στη δυτική Αφρική

Διαψεύδονται οι αρχικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν επιζώντες από την συντριβή αεροπλάνου της πολιτικής αεροπορίας στη Νιγηρία.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν πάνω από 100 άνθρωποι.

Αξιωματούχοι λένε ότι όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Λάγκος.

Τηλεοπτικός σταθμός της Νιγηρίας μετέδωσε εικόνες από το χώρο της συντριβής όπου διακρίνονται δεκάδες πτώματα.

Το αεροπλάνο ανήκε στην ιδιωτική εταιρεία Bellview Airlines, με το οποίο έχασε την επαφή ο πύργος ελέγχου, λίγο μετά την απογείωσή του τη νύχτα του Σαββάτου.

Είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου και είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν κακές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι.

Αρχικά υπήρξαν εκτιμήσεις ότι η συντριβή του αεροσκάφους σημειώθηκε στον Ατλαντικό, τα συντρίμμια του όμως βρέθηκαν λίγα χιλιόμετρα βόριεα του Λάγκος.

Τα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα.

Η Bellview Airlines, πουν διέκοψε όλε στις πτήσεις της, είναι νιγηριανών συμφερόντων και πραγματοποιεί δρομολόγια στη δυτική Αφρική.

Οι επιβάτες της είναι κυρίως εύποροι Νιγηριανοί και αλλοδαποί.

Η Νιγηρία διαθέτει ένα από τα αρνητικότερα ρεκόρ στον κόσμο, σε ότι αφορά την ασφάλεια πτήσεων.

Τον Μάιο του 2002 ένα αεροπλάνο έπεσε κοντά στην πόλη Κάνο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 150 άνθρωποι.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοψήφισμα για την απαγόρευση όπλων

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τα όπλα στη Βραζιλία

Δημοψήφισμα για την απαγόρευση πώλησης όπλων πραγματοποιείται στην Βραζιλία.

Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο στάδιο του νομοσχεδίου για τον αφοπλισμό που εγκρίθηκε πριν δυο χρόνια.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιορίσει δραστικά τη διάθεση όπλων στη χώρα.

Σχεδόν 40 χιλιάδες άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στη Βραζιλία το περασμένο χρόνο.

Η χώρα θεωρείται από τις πλέον επικίνδυνες στο κόσμο καθώς ένας άνθρωπος κάθε 15 λεπτά περίπου χάνει τη ζωή του από τα όπλα.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία κάθε Βραζιλιάνος άνω των 25 ετών μπορεί να αγοράσει όπλο με την προϋπόθεση ότι δεν έχει βεβαρημένο παρελθόν.

Η κυβέρνηση, η εκκλησία και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν την απαγόρευση.

Την υποστήριξη του προς την απαγόρευση εξέφρασαν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Αντίθετα κατά της απαγόρευσης έχουν ταχθεί οι βιομηχανίες όπλων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη φοβία των βραζιλιάνων για την εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα υπάρχει μια μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ του «Όχι» στην απαγόρευση.

Εάν επικρατήσει το «Ναι» στην απαγόρευση τότε η πώληση όπλων θα σταματήσει τις επόμενες μέρες.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 13:38 (Ώρα Λονδίνου)

Επιζώντες από τη συντριβή αεροπλάνου

Η Bellview Airlines είναι νιγηριανών συμφερόντων και πραγματοποιεί δρομολόγια στη δυτική Αφρική

Οι μισοί περίπου από τους 114 επιβαίνοντες νιγηριανού αεροσκάφος, που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Λάγος, επέζησαν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας.

Το αεροπλάνο της ιδιωτικής εταιρείας Bellview Airlines, με το οποίο έχασε την επαφή ο πύργος ελέγχου, λίγο μετά την απογείωσή του τη νύχτα του Σαββάτου και αφού είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζια. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν κακές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι.

Αρχικά υπήρξαν εκτιμήσεις ότι η συντριβή του αεροσκάφους σημειώθηκε στον Ατλαντικό, τα συντρίμμια του όμως βρέθηκαν κοντά στην πόλη Κίσι, 500 χιλιόμετρα βόρεια του Λάγος.

Τα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα. Ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, πρωτού χαθεί η επαφή του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου.

Η Bellview Airlines, πουν διέκοψε όλε στις πτήσεις της, είναι νιγηριανών συμφερόντων και πραγματοποιεί δρομολόγια στη δυτική Αφρική. Οι επιβάτες της είναι κυρίως εύποροι Νιγηριανοί και αλλοδαποί.

Η Νιγηρία διαθέτει ένα από τα αρνητικότερα ρεκόρ στον κόσμο, σε ότι αφορά την ασφάλεια πτήσεων. Τον Μάιο του 2002 ένα αεροπλάνο έπεσε κοντά στην πόλη Κάνο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 150 άνθρωποι.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Απαγορεύστε τις εισαγωγές»

«Ένοπλη αστυνομία θα φυλάει τα αποθέματα φαρμάκων για τη γρίπη των πτηνών», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της το μέτρο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αντιμετώπισης εκδήλωσης πανδημίας.

Υπουργοί πιστεύουν ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα μπορούσε να προσβληθεί από τον ιό μέσα σε τρεις μήνες από την εμφάνισή του στη Βρετανία. Γι αυτό δημιουργείται απόθεμα 14,6 εκατομμυρίων του φαρμάκου ταμιφλού, γράφει η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι στη συνάντηση των υπουργών Υγείας στην Οτάβα τη Δευτέρα, η Βρετανία θα απορρίψει την έκκληση του Καναδά και του Μεξικού, να διαθέσει κάθε χώρα το ένα τέταρτο των αποθεμάτων ταμιφλού που διαθέτει, στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς αναφέρονται στο αίτημα της βρετανικής προεδρίας για απαγόρευση της εισαγωγής άγριων πτηνών από τον υπόλοιπο κόσμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι το βρετανικό υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει στην εταιρεία Roche 14,6 εκατομμύρια δόσεις του αντι-ιικού φαρμάκου ταμιφλού, η εταιρεία όμως αδυνατεί να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ομπσέρβερ γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στο αίτημα για απαγόρευση εισαγωγής εξωτικών πτηνών στην ΕΕ. Στις χώρες της ΕΕ εισάγονται κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια πουλιά και «ανθούν» οι παράνομες εισαγωγές. Υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις παράνομης διακίνησης παπαγάλων μεταξύ της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, γράφει η Ομπσέρβερ.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, η Κίνα θα κλείσει τα σύνορά της, εάν εμφανιστεί έστω και μία περίπτωση μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Πεκίνο, ακόμη και εάν το κλείσιμο των συνόρων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Χουάγκ Γιεφού.

«Δικαιολογημένες οι επιθέσεις»

Το αίτημα για την απαγόρευση εισαγωγών άγριων πτηνών προβάλλει στην πρώτη της σελίδα και η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ.

Στην ίδια σελίδα επίσης η εφημερίδα δημοσιεύει τα αποτελέσματα μυστικής δημοσκόπησης του Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την οποία εκατομμύρια Ιρακινοί θεωρούν νομιμοποιημένες τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 65% των Ιρακινών υποστηρίζει τη διεξαγωγή των επιθέσεων και μόνο 1% θεωρούν ότι η επέμβαση των ξένων δυνάμεων βοηθά στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στη χώρα.

Το 82% των Ιρακινών τάσσεται με έμφαση κατά της παρουσίας των δυνάμεων του συνασπισμού και το 72% δεν διαθέτει καμία εμπιστοσύνη σ ΄αυτές.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφθορά, ανασχηματισμός, ΜΜΕ

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: «Νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά. Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά από την 1η Νοεμβρίου».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτσης): «Μέχρι 3.000 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους. Αυξήσεις σε εφάπαξ και ΝΑΤ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ Κυριακάτικη έκδοση (Ρίζου): «Αποκαλυπτική συνέντευξη του Προκόπη Παυλόπουλου. Θα απολύονται όσοι "τα πιάνουν"».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ Κυριακάτικη: «Η αρπαγή των 600.000.000.000 δρχ. από το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Τα ντοκουμέντα της ντροπής».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής :«Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται ως το τέλος του έτους. Βράζει η κυβέρνηση. Αναλώσιμοι οι περισσότεροι υπουργοί».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: «Ολο το προεδρικό διάταγμα για τοποθετήσεις και αποσπάσεις. Ειδικοί φρουροί - ΕΛ.ΑΣ. Τι αλλάζει σε μισθούς, μεταθέσεις».

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Ανασχηματισμός και νέες "μεταρρυθμίσεις" αντίδοτο στον ιό της γκάφας και της διαφθοράς. Ο Καραμανλής ψάχνει επειγόντως διέξοδο από την κρίση».

Espresso της Κυριακής: «Η Μαργέτη παντρεύεται»

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: «Οχι οι δικαστές δεν βγάζουν αποφάσεις τύπου Καλούση».

Η ΕΠΟΧΗ:«Αριστερή απάντηση στην επίθεση Μπαρόζο. Αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα το 1ο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Αναρχία και ασυδοσία στα ΜΜΕ. 159 σταθμοί σε "προσωρινή νομιμότητα" - Χωρίς ρύθμιση και το 2006 - Βασικός μέτοχος χωρίς περιορισμούς».

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: «Ποιά στεγαστικά φρενάρουν από το 2006. Ακίνητα: Αλλάζουν όλα στη φορολογία».

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: «Αλέκος Αλαβάνος: Κάλπη για τον υποψήφιο δήμαρχο».

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: «Πληρώνει ο Καραμανλής το συγχωροχάρτι που έδωσε στα... λαμόγια του ΠΑΣΟΚ».

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Τηλε-γρίπη στη Ν.Δ. Στα "παράθυρα" η κυβέρνηση αναστενάζει. Ομηροι της μικρής οθόνης υπουργοί και αξιωματούχοι. ».

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Το ΚΚΕ προτείνει πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας. Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές 2006».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία. Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: «Διερωτώνται βουλευτές της Ν.Δ. που δεν μπορούν να εξηγήσουν την απουσία του. "Παραιτήθηκε" ο Καραμανλής;».

ΝΙΚΗ: «Η διαφθορά επιταχύνει τη φθορά της κυβέρνησης. Αγγίζει τον Καραμανλή. Δεν αναστρέφει το κλίμα ενδεχόμενος ανασχηματισμός».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής: «Γι΄αυτόν τα ξέρετε κ. πρωθυπουργέ; Μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως οι βαρύτατες καταγγελίες για απίστευτες κομπίνες του Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Μίχαλου στο Λονδίνο».

Traffic News Κυριακής: «Τί επιδιώκει η βασίλισσα του μεσημεριού. Το κους-κους της Τατιάνας για τα νούμερα τηλεθέασης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Τα μεγάλα "αγκάθια" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και οι μεγάλες του δυνατότητες».

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: «Αποκάλυψη: τα όργια των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου - Σημίτη στο δημόσιο. 1,3 εκ. διορισμοί από το παράθυρο επί ημερών ΠΑΣΟΚ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αίτημα για απαγόρευση εισαγωγών

Βρετανοί ειδικοί μεταβαίνουν για έρευνες στη νοτιοανατολική Ασία

Απαγόρευση της εισαγωγής άγριων πτηνών από τον υπόλοιπο κόσμο στην ΕΕ, ζητά η βρετανική προεδρία, με αφορμή τη διάγνωση του ιού της γρίπης των πουλερικών Η5, σε παπαγάλο που είχε εισαχθεί από το Σουρινάμ και πέθανε σε καραντίνα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εάν πρόκειται για το θανατηφόρο για τον άνθρωπο στέλεχος του ιού , Η5 Ν1, αυτό που προκάλεσε τον θάνατο του παπαγάλου.

Ο βρετανικός Τύπος της Κυριακής αναφέρεται εκτενώς στις παράνομες εξαγωγές εξωτικών πουλιών στην ΕΕ.

Βρετανοί ειδικοί στο μεταξύ μεταβαίνουν για έρευνες στη νοτιοανατολική Ασία, όπου έχουν πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών 60 άνθρωποι.

Ο σερ Τζον Σκάιελ, διευθυντής του βρετανικού Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, προειδοποίησε ότι τα μέχρι τώρα γνωστά κρούσματα της μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο «μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου», όπως είπε.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή αεροπλάνου στη Νιγηρία

H ραδιοφωνία της Νιγηρίας μετέδωσε, επικαλούμενη τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας ότι συνετρίβη το αεροπλάνο της ιδιωτικής εταιρείας Bellview Airlines, με το οποίο έχασε την επαφή ο πύργος ελέγχου, λίγο μετά την απογείωσή του από το Λάγος, το βράδυ του Σαββάτου.

Στο αεροπλάνο, που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Αμπούτζια, επέβαιναν 116 άνθρωποι. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν κακές.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, μεταξύ των επιβατών υπήρχαν υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Ελικόπτερα της αστυνομίας αναζητούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τύπου Μπόιγκ 737s όπως πιθανολογείται, αφού η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει κυρίως αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Αρχικά υπήρξαν εκτιμήσεις ότι η συντριβή του αεροσκάφους σημειώθηκε στον Ατλαντικό, οι έρευνες όμως τώρα επικεντρώνονται στο εσωτερικό της χώρας.

Η Bellview Airlines είναι νιγηριανών συμφερόντων και πραγματοποιεί δρομολόγια στη δυτική Αφρική. Οι επιβάτες της είναι κυρίως εύποροι Νιγηριανοί και αλλοδαποί.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη υπόπτου στη Βηρυτό

Ο Ραφίκ αλ Χαρίθρι σκοτώθηκε μαζί με άλλους 19 ανθρώποιυς σε βομβιστική επίθεση στις 14 Φεβρουαρίου

Λίγες ημέρες μετά την έκθεση της επιτροπής Μάλις για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφικ αλ Χαρίρι, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στη Συρία, και ενώ εντείνονται οι πιέσεις κατά της Δαμασκού, οι αρχές του Λιβάνου πραγματοποίησαν την πρώτη σύλληψη.

Ο συλληφθείς, Μαχμούντ Αμπντέλ Αλ, φέρεται να είναι μέλος ισλαμικής οργάνωσης που συνεργάζεται με τη Συρία.

Σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς επιτροπής έρευνας, ο Αμπντέλ Αλ είχε λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία του Χαρίρι, τον περασμένο Φεβρουάριο, τηλεφωνική συνομιλία με τον νυν πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, στενό σύμμαχο της Συρίας.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ο συλληφθείς είχε λίγη ώρα μετά τη δολοφονία επαφή με φυλοσύρο στρατηγό, ο οποίος ήδη κρατείται.

Ο Εμίλ Λαχούντ αρνείται ότι είχε επαφή με τον Αμπντέλ Αλ, ενώ η Συρία εξακολουθεί να αρνείται κάθε ανάμιξη στη δολοφονία του Ραφίκ αλ Χαρίρι και κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.