Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-13

  1. Επίθεση στον Καύκασο
  2. Πάνω από δύο εκατομμύρια άστεγοι στο Πακιστάν
  3. Επαφές Παπανδρέου με την τουρκική ηγεσία
  4. Η γρίπη των πουλερικών στην Ευρώπη
  5. Επίθεση στον Καύκασο
  6. Νόμπελ στον Πίντερ
  7. Η γρίπη των πουλερικών στην Ευρώπη
  8. ΜΜΕ και γρίπη
  9. Επίθεση στον Καύκασο
  10. Αποχαιρετισμός στον καγκελάριο
  11. «Παράνομοι νόμοι»
  12. Απειλή «προ των πυλών»
  13. Φόβος και ελπίδες στο Κασμίρ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στον Καύκασο

Η Ναλτσίκ είναι αποκλεισμένη από τις ρωσικές δυνάμεις

O Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίγιεφ, είπε ότι 17 αντάρτες, που επιτέθηκαν στην πόλη Νάλτσικ, την Πέμπτη, συνελήφθησαν.

Η καταδίωξη των υπολοίπων συνεχίζεται.

Γύρω στα 150 άτομα επιτέθηκαν σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με τον Αρσέν Κανόκοφ, πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καμπαρντίνο Μπαλκαρίγια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας μετέδωσε ότι 61 αντάρτες σκοτώθηκαν.

Οι απώλειες της αστυνομίας είναι 12 νεκροί και 11 τραυματίες.

Από τους αμάχους, 12 σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν, μεταδίδει το Ιτάρ Τας.

Αυτόπτυς μάρτυρας είπε στο BBC ότι είδε πτώματα των οπλοφόρων, στρατιωτών και πολιτών στους δρόμους της πόλης Ναλτσίκ.

Σε έναν αστυνομικό τμήμα οι ένοπλοι πήραν ομήρους, αλλά μια επίθεση στο αεροδρόμιο λέγεται ότι αποκρούστηκε.

Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι αναπτύχθηκαν τεθωρακισμένα και στρατιώτες, η πόλη έχει αποκλειστεί αποκλείστηκε και επιστρέφει στον κανονικό της ρυθμό.

Η πόλη Νάλτσιν, στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου, είναι κοντά στην Τσετσενία.

Δικτυακός τόπος των Τσετσένων λέει ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνει η οργάνωση Μέτωπο του Καυκάσου.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η βία έχει κλιμακωθεί στο Νάλτσικ, μετά την απόφαση των αρχών να κλείσουν τα μη εγκεκριμένα τεμένη.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 05:50 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από δύο εκατομμύρια άστεγοι στο Πακιστάν

Πολλοί περιμένουν να διασχίσουν την ινδοπακιστανική μεθόριο στο Κασμίρ

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε μεγάλη επιχείρηση αρωγής για τα δύο και πλέον εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι από το σεισμό που έπληξε την Ασία την περασμένη εβδομάδα.

Η πακιστανική κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να στήσει τέντες για προσωρινή στέγαση, καθώς θα κτίζονται ξανά τα κατεστραμμένα τους σπίτια.

Θα μοιραστούν κουβέρτες και τρόφιμα, παράλληλα με την χορήγηση ηλεκτρικού και θέρμανσης.

Παρά τη νέα πρωτοβουλία, ο αρμόδιος των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν 'Εγκλαντ, είπε ότι φοβάται ότι οι πακιστανικές αρχές χάνουν την μάχη με τον χρόνο όσον αφορά τις προσθάθειές τους να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού.

Σε επίσκεψή του στον υπό Πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, ο κ. Έγκλαντα αποκάλεσε την κατάσταση τον χειρότερο εφιάλτη: έναν μέγαλο σεισμό στα Ιμαλάια πριν από τον χειμώνα.

Εν τω μεταξύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του μετασεισμού ήταν 135 χιλιόμετρα βορείως της Ισλαμαμπάντ και έγινε αισθητός στην πακιστανική πρωτεύουσα.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 16:28 (Ώρα Λονδίνου)

Επαφές Παπανδρέου με την τουρκική ηγεσία

O προέδρος του ΠΑΣΟΚ, από κοινού με τον πρώην πρωθυπουργό της της Φινλανδίας, κ. Πάβο Λιπόνεν, ηγήθηκε της συμβουλευτικής ομάδας υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που επισκέφθηκε χθες και σήμερα την Τουρκία και είχε επαφές με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, κόμματα, κοινωνικούς φορείς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Πάβο Λιπόνεν, δήλωσε:

"Ηταν μια πολύ καλή αρχή στη νέα εποχή των ευρωτουρκικών σχέσεων που ξεκίνησε. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν και οι πρώτες μας εντυπώσεις θα καταγραφούν στην έκθεση που θα εκπονήσουμε ενόψει και του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα γίνει στα τέλη της επόμενης χρονιάς".

Ο κ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπογράμμισε πως "η Τουρκία διανύει την εποχή μιας νέας δυναμικής και επειδή η ΕΕ στο τέλος - τέλος αντανακλά το σύνολο κοινών αξιών που είναι οικουμενικές και από τις οποίες δεν χωρούν αποκλεισμοί, η διαδικασία αυτή είναι συνολικά θετική - για την Τουρκία- την ευρύτερη μεσανατολική περιοχή, την ΕΕ".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος επίσης στην επίσκεψη που έκανε χθες η αντιπροσωπεία του ΕΣΚ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τόνισε πως "το Οικουμενικό Πατριαρχείο,που είναι η Μέκκα της Ορθοδοξίας, αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη της Τουρκίας στην προσπάθεια της ένταξής της στην ΕΕ".

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, πως "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μέλος της ΕΕ, είναι ένα κράτος αναγνωρισμένο και άρα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθήσει η ΕΕ τους Τουρκοκύπριους χωρίς να παραβιάζει τις ιδρυτικές της αρχές".

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λόγω του Κυπριακού,ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε πως "το ενδεχόμενο αναστολής υπήρχε σε όλες τις υποψήφιες χώρες" και παρατήρησε πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην περίπτωση της Σλοβακίας.

"Πάντως, η καλύτερη απάντηση και η φιλική μου συμβουλή από την εμπειρία που έχω αποκτήσει είναι ότι παρόμοια ενδεχόμενα δεν ανακύπτουν όταν υπάρχει μια συνεχής προωθητική πορεία".

Ο κ. Λιπόνεν σε ανάλογη ερώτηση για την Κύπρο σημείωσε ότι στις επαφές που είχαν με την τουρκική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είδαν θετικά μηνύματα από την τουρκική ηγεσία και μια εποικοδομητική προσέγγιση.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι στο Κυπριακό έχουν γίνει πολλές προσπάθειες -"τώρα που όλοι είμαστε στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, η συγκυρία είναι κατάλληλη για να επαναλάβουμε τις προσπάθειες. Παλαιότερα, οι Τουρκοκύπριοι αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την ιδέα λύσης του Κυπριακού. Η επιφυλακτικότητα αυτή διασκεδάστηκε στο πέρασμα των χρόνων και ψήφισαν θετικά το σχέδιο Ανάν.

"Οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν αρνητικά γιατί προφανώς δεν αισθάνθηκαν ασφαλείς με το σχέδιο Ανάν", παρατήρησε και πρόσθεσε πως "πρέπει να βρούμε μια λύση, όπου και οι δυο κοινότητες μπορουν να νοιώθουν ότι θα συμβιώσουν με ασφάλεια".


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η γρίπη των πουλερικών στην Ευρώπη

Απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές των πουλερικών από τη Ρουμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε πως ο τύπος του ιού της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στην Τουρκία είναι ο ίδιος με εκείνον που ευθύνεται για πάνω από 60 θανάτους ανθρώπων στην Ασία.

Νωρίτερα η Κομισιόν είχε επιβεβαιώσει πως κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν και στην Ρουμανία, και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες η ανακοίνωση των επιστημόνων για το αν πρόκειται για τον επικίνδυνο για τους ανθρώπους τύπο του ιού.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την υγεία, Μάρκος Κυπριανού:

«Έχουμε την επιβεβαίωση ότι ο ιός που εντοπίστηκε στην Τουρκία είναι ο H5N1, ιός υψηλής παθογένειας. Οι αναλύσεις που διενέργησαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο της ΕΕ αποδεικνύουν άμεση σχέση αυτού του ιού με εκείνους που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε πουλερικά στη Ρωσία, τη Μογγολία αλλά και σε άγρια πουλιά της Σιβηρίας», δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης.

Πριν από την ανακοίνωση της Κομισιόν, το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι παραγγέλνει 500.000 κουτιά του αντιγριππικού φαρμάκου Ταμιφλού, από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας ζήτησε από την Roche να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατόν, στην αποστολή τουλάχιστον 300.000 δόσεων του εν λόγω φαρμάκου.

Σύμφωνα με ειδικούς, το «Ταμιφλού» εμφανίζεται ως το μοναδικό αντίδοτο για την γρίπη των πτηνών, αφού η αποτελεσματικότητα του ενδέχεται να φθάνει το 70%.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στον Καύκασο

Η Ναλτσίκ είναι αποκλεισμένη από τις ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές αρχές λένε πως πολλά άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση δεκάδων ενόπλων που επιχείρησαν να εισβάλλουν σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Νάλτσικ, πρωτεύουσα της δημοκρατίας Καμπαρντίνο Μπαλκαρίγια.

Οι αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 60 νεκρούς, οι περισσότεροι ανάμεσα στους ενόπλους.

Αυτοόπτυς μάρτυρας είπε στο BBC ότι είδε πτώματα των οπλοφόρων, στρατιωτών και πολιτών στους δρόμους της πόλης Ναλτσίκ.

Σε έναν αστυνομικό τμήμα οι ένοπλοι πήραν ομήρους, αλλά μια επίθεση στο αεροδρόμιο λέγεται ότι αποκρούστηκε.

Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι αναπτύχθηκαν τεθωρακισμένα και στρατιώτες, η πόλη έχει αποκλειστεί αποκλείστηκε και επιστρέφει στον κανονικό της ρυθμό.

Η πόλη Νάλτσιν, στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου, είναι κοντά στην Τσετσενία.

Δικτυακός τόπος των Τσετσένων λέει ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνει η οργάνωση Μέτωπο του Καυκάσου.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η βία έχει κλιμακωθεί στο Νάλτσικ, μετά την απόφαση των αρχών να κλείσουν τα μη εγκεκριμένα τεμένη.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου)

Νόμπελ στον Πίντερ

Η επιτροπή των Νόμπελ είπε ότι τα έργα του Πίντερ αποκαλύπτουν τους φόβους που κρύβονται πίσω από τις καθημερινές συναναστροφές και την απειλή του κοινότυπου.

Στον Χάρολντ Πίντερ, το μεγαλύτερο εν ζωή θεατρικό συγγραφέα της Βρετανίας απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ήταν σαν ένα δώρο γενεθλίων της Σουηδικής Ακαδημίας προς τον Πίντερ που την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου γιόρτασε τα 75 χρόνια του.

Επικριτικά σχόλια είχε προκαλέσει το γεγονός ότι στην γενέτειρά του τη Βρετανία, εκτός από μια εκπομπή στο Ράδιο 3 του BBC, το βράδυ της Δευτέρας, τα γενέθλια του Πίντερ πέρασαν απαρατήρητα.

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά άρθρο στην Γκάρντιαν ο θεατρικός κριτικός Μάικλ Μπίλιγκτον, βιογράφος του Χάρολντ Πίντερ, εκτόξευσε πυρά του εναντίον της υπουργού πολιτισμού της Βρετανίας, που, όπως λέει, επιχειρεί να τιμωρήσει τον Πίντερ για τα πολιτικά του πιστεύω και την πολεμική του κατά της κυβέρνησης των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλερ.

Αν και τα έργα της νεανικής του περιόδου χαρακτηρίζονται από τον ατομικότητα και το σχεδόν απολιτικό των ηρώων, ο Χάροντ Πίντερ τα τελευταία 25 χρόνια παρεμβαίνει συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.

Ακόμη και μετά την διάγνωση καρκίνου του οισοφάγου πριν δύο χρόνια, ο Πίντερ δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να καταγγέλλει τις επιλογές του Τόνι Μπλερ, όσον αφορά στον πόλεμο στο Ιράκ πρόσφατα και στη Γιουγκοσλαβία, παλαιότερα.

Ο Πίντερ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θέλει να αναφέρονται στο ίδιο ως συγγραφέα αλλά ως πολιτικό ακτιβιστή και αυτο-προσδιορίζεται όχι ως Βρετανός αλλά ως πολίτης του Κόσμου.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 12:44 (Ώρα Λονδίνου)

Η γρίπη των πουλερικών στην Ευρώπη

Απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές των πουλερικών από τη Ρουμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε πως ο τύπος του ιού της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στην Τουρκία είναι ο ίδιος με εκείνον που ευθύνεται για πάνω από 60 θανάτους ανθρώπων στην Ασία.

Νωρίτερα η Κομισιόν είχε επιβεβαιώσει πως κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν και στην Ρουμανία, και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες η ανακοίνωση των επιστημόνων για το αν πρόκειται για τον επικίνδυνο για τους ανθρώπους τύπο του ιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει όλες τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών, κρέατος και προϊόντων πουλερικών από τη Ρουμανία.

Ανάλογη απαγόρευση υπάρχει ήδη και για την Τουρκία.

Νωρίτερα η Γερμανία αποφάσισε να εντείνει τους τελωνειακούς ελέγχους στις εισαγωγές πουλερικών μέσω των συνόρων και αεροδρομίων της, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της ιογόνου ασθένειας στο έδαφός της.

Εξάλλου η Κύπρος θα δημιουργήσει απόθεμα ενός ισχυρού φαρμάκου κατά του ιού της γρίπης στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης ενδεχόμενης εμφάνισης της ασθένειας.

Και η Κροατία ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει ποσότητες του νέου φαρμάκου μετά από σχετική σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

ΜΜΕ και γρίπη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πώς ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ κάνουν την τρίχα τριχιά! Όργιο παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ζεστό χρήμα στην αγορά. Τονωτική ένεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πετρέλαιο απλά και φθηνά. Αρχίζει από αύριο η διανομή του καυσίμου θέρμανσης.

Η ΑΥΓΗ: Ακριβότερο πετρέλαιο χωρίς επίδομα θέρμανσης. Πουλιέται 30% πάνω από πέρυσι.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Λήσταρχος ο Κοντομηνάς. Καταιγίδα επώνυμων καταγγελιών τινάζει στον αέρα την συμμορία της "INTERAMERICAN".

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αρπαγή και στον Βόλο! Και άλλα στελέχη της ΝΔ κλέβουν το κόμμα. Τοπικό στέλεχος αγόρασε μαγαζί με τα χρήματα του κομματικού ταμείου.

ΕΘΝΟΣ: Απολύσεις έφερε το νέο ωράριο. Πού οδήγησε η "μεταρρύθμιση" Καραμανλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σχεδιάζει με προσοχή το νέο κυβερνητικό σχήμα για να είναι έτοιμος για ανασχηματισμό και... Ο Καραμανλής ξεπερνάει τον κάβο Ντόρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμβούλιο αρχηγών για την τρίτη πρόταση. Σκοπιανό: Μετά την απόρριψη του δεύτερου σχεδίου Νίμιτς.

ESPRESSO: Η μάνα του Μάκη ξεσπά." Προσπάθησαν να κάψουν ζωντανό το παιδί μου". "Κλαίγαμε από αγωνία με την Κιμ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εμπάργκο Ε.Ε. στην Τουρκία για πουλερικά. Συναγερμός στην Ευρώπη. Φόβοι για μετάλλαξη του ιού.

ΤΑ ΝΕΑ: Υπερ-κράτος αστυνόμων στην Ευρώπη. Προσωπικά δεδομένα τέλος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για πραγματική ισοτιμία. Επιτακτική ανάγκη η εξουδετέρωση των αντιδραστικών αντιλήψεων και προλήψεων, που εμποδίζουν τη συμμετοχή της γυναίκας στο κίνημα.

TRAFFIC NEWS: Αυτό είναι το πρώτο μάθημα! Τηλεφώνημα-απειλή στον ALPHA μετά τη φωτιά.

Μetro: Πιέσεις Γκαργκάνα. Συστήνει πιο σκληρά μέτρα με την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Σσσ... το δημόσιο κοιμάται. Απίστευτη ταλαιπωρία Θεσσαλονικέων σε όλες τις υπηρεσίες του νομού.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λαϊκή Ροτόντας: "Καίει" η... μετεγκατάσταση.

ΜΜΕ-Κυβέρνηση

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου, τα στελέχη του οποίου βλέπουν να μονοπωλούν σχεδόν την επικαιρότητα ζητήματα με τα οποία επιχειρείται να πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού. Τα ΜΜΕ επιχειρούν με κάθε τρόπο να ανασύρουν και να μετατρέψουν σε μείζονος σημασίας μεμονωμένα περιστατικά που στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται άμεσα από την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η εφημερίδα έχει κατ' επανάληψιν αναφερθή στην τεράστια παγίδα που αποτελεί για την Κυβέρνηση Καραμανλή η τηλεόρασις. Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε επισημάνει ότι οι συχνές εμφανίσεις μελών της Κυβερνήσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα έφθειραν τόσο την ίδια την Κυβέρνηση όσο και τους ίδιους τους υπουργούς και υφυπουργούς".

Η γρίπη των πουλερικών

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "κρούσματα... πανικού έχει προκαλέσει στην χώρα μας, ο διεθνής συναγερμός για την γρίπη των πτηνών. Στα φαρμακεία σχηματίζονται ουρές, με τους πολίτες να αδειάζουν τα ράφια από αντιγριπικά εμβόλια. Μάλιστα οι φαρμακοποιοί, προειδοποιούν για έλλειψη εμβολίων, σε περίπτωση που συνεχιστεί η άσκοπη ζήτηση των τελευταίων ημερών".

Η Traffic News προσθέτει ότι "παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνουν οι φόβοι για εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών, μετά τα τελευταία κρούσματα στην Τουρκία και τα ύποπτα περιστατικά που ερευνώνται σε άλλες χώρες, όπως στη Βουλγαρία, την Κολομβία και την Ινδονησία, όπου πιθανολογείται ότι υπήρξε και θανατηφόρο κρούσμα σε άνθρωπο".

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "εξάμηνη απαγόρευση εισαγωγών στα πουλερικά και τα συναφή προϊόντα από την Τουρκία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει των κρουσμάτων γρίπης στη χώρα αυτή, αλλά και της διήμερης καθυστέρησης της Άγκυρας να στείλει δείγματα προσβεβλημένων πτηνών προς εξέταση σε ειδικά βρετανικά εργαστήρια. Από την εξέταση των δειγμάτων, που απεστάλησαν μόλις χθες, θα διαπιστωθεί αν ο ιός που προσέβαλε τα τουρκικά πουλερικά είναι ο θανατηφόρος τύπος Η5Ν1, που κατεγράφη στην Ασία, ή κάποια ηπιότερη μορφή. Αντιθέτως, για τα προϊόντα από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν επιβλήθηκαν μέτρα, αφού οι έλεγχοι στις χώρες αυτές ήταν καθησυχαστικοί".

Υπουργείο Εθνικής Αμύνης

H CITY PRESS γράφει:" καταθέσεις αξιωματικών σε ΕΔΕ αποκαλύπτουν μέθοδο κατάτμησης των έργων για να μην ελέγχεται ο τρόπος ανάθεσής τους. Δυό έργα, συνολικού κόστους 1,2 εκατ. ευρώ, μετατράπηκαν σε 34 απευθείας αναθέσεις σε οικογένεια (πατέρας και γιος) εργολάβων. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία αποδίδει τα συμπτώματα διαφθοράς στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αναπάντητες μένουν και οι καταγγελίες "εκτόξευσης " του κόστους των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των συμπληρωματικών οπλικών συστημάτων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "με μια απίστευτη σε θράσος δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης επιχείρησε χθες να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μετά την αποκάλυψη της "Ε" για τον κατακερματισμό έργων ώστε να αποφευχθεί ο διαγωνισμός. Χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ακριβώς έκανε και στη Βουλή πριν από 23 μέρες, έφθασε στο απαράδεκτο σημείο να καταγγείλει αυτήν την εφημερίδα για "μαύρη προπαγάνδα" ξεχνώντας ότι με τον τρόπο αυτόν κάνει ο ίδιος όχι απλώς μαύρη, αλλά κατάμαυρη προπαγάνδα. Όταν ένας υπουργός απαντά με τον τρόπο αυτό, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Νέας Δημοκρατίας".

Πετρέλαιο θέρμανσης

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι " στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και γενικότερα στους διανομείς πέφτει το βάρος να προσκομίσουν στις εφορίες τα απαραίτητα παραστατικά για την καταβολή των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "παρά τη σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου -30% ακριβότερο από πέρυσι- η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης".

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "ο ΑΦΜ του πελάτη αγοραστή, το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, η ιδιότητά του (ιδιοκτήτης ακινήτου ή ενοικιαστής), το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου, ο τόπος και η ώρα παράδοσής του θα αναγράφονται από αύριο στις αποδείξεις λιανικής πώλησης από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπά που θα υποχρεούνται να εκδίδουν όλοι οι επιτηδευματίες που πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στον Καύκασο

Η Ναλτσίκ είναι αποκλεισμένη από τις ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές αρχές λένε πως πολλά άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλων που επιχείρησαν να εισβάλλουν σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Νάλτσικ, πρωτεύουσα της δημοκρατίας Καμπαρντίνο Μπαλκαρίγια.

Οι αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 60 νεκρούς.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρσέν Κανόκοφ, είπε ότι μεταξύ των νεκρών είναι 12 άμαχοι και περίπου 50 ένοπλοι ισλαμικής μαχητικής οργάνωσης.

Δικτυακός τόπος που θεωρείται ότι εκπροσωπεί τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες του Σαμίλ Μπασάγεφ, ανέφερε πως την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μια ομάδα που ονομάζεται Μέτωπο Καυκάσου

Ανταποκρίτρια του BBC στη Μόσχα μεταδίδει πως η Ναλτσίκ έχει πλέον αποκλειστεί από στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως λέει, στην Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίγια, όπως και σε άλλες δημοκρατίες του βόρειου Καυκάσου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας τους τελευταίους μήνες, με επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 08:01 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχαιρετισμός στον καγκελάριο

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αποτιμά τη θητεία του Γκέρχαρντ Σρέντερ, σχολιάζοντας θετικά την αγωνιστικότητα που αυτός επέδειξε, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Η εφημερίδα Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (SUEDDEUTSCHE ZEITUNG) πιστεύει ότι οι περισσότεροι θα θυμούνται τον κ. Σρέντερ ως έναν καλό καγκελάριο, η θητεία του οποίου δεν άφησε εποχή, αλλά δεν πέρασε και απαρατήρητη.

Σε σύγκριση με τους προκατόχους του ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν μπορεί να φθάσει τον Κόνραντ Αντενάουερ, τον Βίλι Μπραντ ή τον Χέλμουτ Κολ, αλλά σίγουρα άφησε το στίγμα του στη Γερμανία περισσότερο από τους κ.κ. Έρχαρτ, Κιέσιγκερ και Σμιτ, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Αξιοπρεπής και αγωνιστής

Σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας Ντι Βελτ (DIE WELT) η τακτική που ακολούθησε ο κ. Σρέντερ τις τελευταίες εβδομάδες και ο τρόπος με τον οποίον ανακοίνωσε την αποχώρησή του αξίζουν το σεβασμό.

Ο σχολιαστής επισημαίνει ότι ο καγκελάριος δάκρυσε όταν ανακοίνωνε στους συνδικαλιστικούς ηγέτες ότι δεν πρόκειται να είναι μέλος της νέας συγκυβέρνησης.

Και καταλήγει: «Τις τελευταίες εβδομάδες τον είδαμε να εκφράζεται με πολιτικό θάρρος, πάθος και γενναιότητα, προσόντα σπάνια στη γερμανική πολιτική σκηνή».

Για την εφημερίδα Ντερ Ταγκεσπίγκελ (DER TAGESSPIEGEL) ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα λείψει πάρα πολύ από το κόμμα του, «γιατί χωρίς αυτόν οι σοσιαλδημοκράτες είναι λιγότεροι κι απ' το τίποτα».

Η εφημερίδα θεωρεί ότι μόνο χάρη στη σκληρή τακτική Σρέντερ οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν τα μισά υπουργικά χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση Μέρκελ, ενώ προβλέπει ότι χωρίς αυτόν οι εσωκομματικές αντιθέσεις μέσα στο κόμμα θα επανεμφανιστούν.

Περισσότερο φειδωλή στα εγκώμια της η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (ΒΕRLINER ZEITUNG), γράφει ότι τα πλεονεκτήματα του Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν η σκληρή γοητεία του και το χάρισμα επικοινωνίας που φαινομενικά διέθετε αλλά όχι το προγραμματικό του όραμα.

Τέλος εποχής, αλλαγή στίβου

Στη Σερβία η Μπλικ (BLIC) γράφει ότι ο κ. Σρέντερ θα αλλάξει πορεία και θα ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, προσφέροντας με το αζημίωτο τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος σε πολυεθνική επενδυτική τράπεζα ή σε ενεργειακό κολοσσό της Ρωσίας.

Πάντως η καθημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου δεν παραλείπει να αναφέρει την κατηγορηματική διάψευση των παραπάνω πληροφοριών από αξιωματούχους των Σοσιαλδημοκρατών.

Η σλοβακική Πράβντα (ΡRAVDA) κυκλοφορεί με τίτλο «Παρήλθε η εποχή Σρέντερ» και διαπιστώνει ότι «παρά τις αδυναμίες του, η αποχωρησή του στερεί από το κόμμα SPD έναν χαρισματικό ηγέτη, έναν πανέξυπνο πολιτικό, που ήταν διέθετε μεγάλο επικοινωνιακό προσόν».

Στην ελβετική Λε Ταν (LE TEMPS) διαβάζουμε ότι η ανακοίνωση του κ. Σρέντερ υπογράμμισε κατά τρόπο ωμό την απουσία κάποιου Σοσιαλδημοκράτη που θα ήταν σε θέση να τον αντικαταστήσει επάξια.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Παράνομοι νόμοι»

Ορισμένες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπλερ προκαλούν αντιδράσεις και σχολιάζονται εκτενώς από τις βρετανικές εφημερίδες.

«Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι "μπορεί να είναι παράνομοι"» τιτλοφορείται η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian), μεταφέροντας την εκτίμηση του κυβερνητικού νομικού συμβούλου που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της επίμαχης νομοθεσίας.

«Ο Λόρδος Καρλάιλ προειδοποιεί ότι η διάταξη που επεκτείνει το χρόνο προφυλάκισης υπόπτων, χωρίς απαγγελία κατηγοριών, από 14 ημέρες σε 90 ημέρες, μπορεί να κριθεί ότι αντιβαίνει στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων» γράφει η Γκάρντιαν.

Και συνεχίζει στο πρωτοσέλιδό της: «Μάλιστα εικάζεται ότι οι ανησυχίες του ανώτατου νομικού παράγοντα αντικατοπτρίζουν παρόμοιες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελλέας , Λόρδος Γκόλντσμιθ, όταν ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατέληγε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Η αρχισυνταξία της Γκάρντιαν εκτιμά πρώτον ότι οι τρεις μήνες προφυλάκισης είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, και δεύτερον ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το μέτρο αυτό, αλλά ακόμα κι αν μπορέσει να το κάνει νόμο, το μέλλον της δρακόντειου διάταξης θα κριθεί από τα δικαστήρια.

«Αντίσταση στον αυταρχισμό»

Την καθολική της αντίθεση στο προτεινόμενο νομοσχέδιο εκφράζει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent). Στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει φωτογραφία από τοίχο κελιού φυλακής, με 90 μουτζούρες να συμβολίζουν τις ημέρες προφυλάκισης και ανακρίσεων των υποδίκων χωρίς να ξέρουν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

«Τα σχέδια εγκλεισμού των υπόπτων τρομοκρατών χωρίς κατηγορίες προκαλούν εξέγερση και στα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου» σημειώνει η εφημερίδα, η οποία στη στήλη γνώμης εξαπολύει ανοικτή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης.

«Η αυταρχική επανάσταση των Νέων Εργατικών συνεχίζεται. Ο εγκλεισμός νεαρών Μουσουλμάνων επί τρίμηνο ισοδυναμεί με εξαφάνισή τους κάτι που είχε εφαρμοστεί ανεπιτυχώς και είχε προκαλέσει αναζωπύρωση της ένοπλης δράσης στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά υπάρχουν κι άλλες ανησυχητικές διατάξεις όπως αυτή η γενικόλογη ποινικοποίηση της έμμεσης ενθάρρυνσης της τρομοκρατίας»

»Ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να ανατρέψει τη βασική αρχή "αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου"Μετά από οκτώ χρόνια εξουσίας εκεί κατάντησαν οι Εργατικοί... Οι πολύτιμες ελευθερίες μας δεν κινδυνεύουν από την τρομοκρατία αλλά από τα σχέδια ενός πρωθυπουργού αλαζόνος και της εκτελεστικής του εξουσίας» καταλήγει ο αρχισυντάκτης της Ιντιπέντεντ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι «Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα έχουν βυθιστεί σε αντιπαράθεση» και προβλέπουν ότι «ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης θα συναντήσει πολλά εμπόδια στην προσπάθεια νομοθέτησής τους».

H Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) φιλοξενεί και αυτή τη διαπίστωση του Λόρδου Καρλάιλ ότι «το νομοσχέδιο είναι πολύ ασθενές και ευάλωτο σε ανατροπή του ενώπιον των δικαστηρίων», αλλά δεν προβάλει το θέμα, καθώς στην πρώτη σελίδα της ασχολείται με τον απόηχο της δολοφονίας μιας 14χρονης από δύο κακοποιούς.

«Το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο δέχεται διπλό πλήγμα εξαιτίας των περιορισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είναι ο τίτλος στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας Τάιμς (The Times).

Στις βολές εκ μέρους του ανώτατου νομικού ελεγκτή έρχεται να προστεθεί έκθεση του Φόρειν Όφις για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στις 25 χώρες μέλη της ΕΕ, που δείχνει ότι η Βρετανία διαθέτει τον πλέον δρακόντειο νόμο, γράφει η λονδρέζικη εφημερίδα.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλή «προ των πυλών»

Χιλιάδες πτηνά θανατώθηκαν στη Ρουμανία

Η γρίπη των πτηνών έφθασε στην ηπειρωτική Ευρώπη και κτυπά τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που εστάλη τις πρώτες πρωινές ώρες στους ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης και με δηλώσεις εμπειρογνωμόνων που διενεργούν εξετάσεις σε νεκρά πουλερικά, στη Ρουμανία.

Οι τρεις ειδικοί από κοινοτικά εργαστήρια που μετέβησαν στη Ρουμανία από την Κομισιόν επιβεβαίωσαν ότι ο ιός H5N1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε δύο τουλάχιστον δείγματα, ενός κοτόπουλου και μιας πάπιας που προέρχονται από αγρόκτημα στις όχθες του Δούναβη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωνε ότι δεν είχαν εντοπιστεί θετικά κρούσματα της ασθένειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει όλες τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών, κρέατος και προϊόντων πουλερικών από τη Ρουμανία.

Σημειωτέον ότι έχουν απαγορευθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2006 όλες οι εισαγωγές πτηνών και πουλερικών από την Τουρκία.

Εξάλλου συγκαλείται την Πέμπτη εκτάκτως η κτηνιατρική επιτροπή της κοινότητας για να εξετάσει ποιά περαιτέρω μέτρα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Προληπτικά μέτρα

Νωρίτερα η Γερμανία αποφάσισε να εντείνει τους τελωνειακούς ελέγχους στις εισαγωγές πουλερικών μέσω των συνόρων και αεροδρομίων της, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της ιογόνου ασθένειας στο έδαφός της.

Εξάλλου η Κύπρος θα δημιουργήσει απόθεμα ενός ισχυρού φαρμάκου κατά του ιού της γρίπης στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης ενδεχόμενης εμφάνισης της ασθένειας.

Ο Κύπριος υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε ότι διατίθενται αμέσως κονδύλια για την αγορά φαρμάκων που θα καλύψουν το 5% του πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης.

Και η Κροατία ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει ποσότητες του νέου φαρμάκου μετά από σχετική σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2005 - 05:50 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβος και ελπίδες στο Κασμίρ

Πολλοί περιμένουν να διασχίσουν την ινδοπακιστανική μεθόριο στο Κασμίρ

Ινδία και Πακιστάν έκαναν τα πρώτα βήματα συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες του σεισμού του περασμένου Σαββάτου στο Κασμίρ.

Στρατιώτες των ινδικών ενόπλων δυνάμεων πέρασαν τη μεθόριο που χωρίζει τα δύο τμήματα του Κασμίρ για να βοηθήσουν τα πακιστανικά στρατεύματα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των κτιρίων.

Σε αντίθεση με τις εχθροπραξίες του παρελθόντος στρατεύματα των δύο αντιπάλων συνεργάζονται για να ξανακτίσουν κατεστραμμένα καταφύγια που τώρα απαιτούνται για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν το σπίτι τους και χρειάζοντια επειγόντως κατάλυμα, τροφή, νερό και ιατρική βοήθεια.

Ο ινδικός στρατός προσφέρθηκε να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό στην προσπάθεια διανομής ανθρωπιστικών εφοδίων αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει προς το παρόν δεκτό από το Πακιστάν.

Στρατιωτικές πηγές λένε ότι τα τόσο πολύτιμα αυτές τις ημέρες ελικόπτερα που διαθέτει η ινδική αεροπορία θα μπορούσαν να φθάσουν μέσα σε 15 λεπτά της ώρας στην ισοπεδωμένη πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ με προμήθειες.

Νέος σεισμός

Στο μεταξύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του μετασεισμού ήταν 135 χιλιόμετρα βορείως της Ισλαμαμπάντ και έγινε αισθητός στην πακιστανική πρωτεύουσα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.