Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-09

  1. Γέρνει δεξιά η προεδρία
  2. Απελπιστική κατάσταση
  3. Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών
  4. Θαμμένοι στη λάσπη
  5. Οικονομία και ανεργία
  6. Οι οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης
  7. Το τέλος του παραμυθιού
  8. Καταστροφή και θρήνος στη νότια Ασία
  9. Αντιτρομοκρατικές επιφυλάξεις
  10. Το τέλος του παραμυθιού

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2005 - 00:31 (Ώρα Λονδίνου)

Γέρνει δεξιά η προεδρία

Οι δύο συντηρητικοί αντίπαλοι θα τεθούν αντιμέτωποι και πάλι σε δύο εβδομάδες

Η Πολωνία οδηγείται σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών καθώς φαίνεται ότι κανείς από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους δεν κατάφερε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία από τις κάλπες της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με καταμετρημένο το 62% των ψηφοδελτίων, ο κεντροδεξιός Ντόναλντ Τουσκ συγκεντρώνει 34,8% των ψήφων έναντι 33,3 % του υπερσυντηρητικού αντιπάλου του και δημάρχου Βαρσοβίας Λεχ Κατζίνσκι.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν οι υποψήφιοι της αριστεράς και των σοσιαλδημοκρατών.

Έτσι, οι δύο συντηρητικοί πολιτικοί, αμφότεροι πρώην μέλη του εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», θα τεθούν αντιμέτωποι για την προεδρία εκ νέου σε δύο εβδομάδες.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαρσοβία εκτιμά ότι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας θα βρεθούν οι αντίθετες πολιτικές πλατφόρμες των δύο ανδρών.

Ο κ. Τουσκ, που ηγείται της «Πλατφόρμας Πολιτών», υποστηρίζει φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο κ. Κατζίνσκι, πρόεδρος του «Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης», θέλει να προστατεύσει το κράτος κοινωνικών παροχών και εμφανίζεται επιφυλακτικός έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειωτέον ότι ο συνασπισμός των δύο αυτών κομμάτων νίκησε πριν από δύο εβδομάδες στις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας.


Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2005 - 22:39 (Ώρα Λονδίνου)

Απελπιστική κατάσταση

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στο Πακιστάν

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για άμεση βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση του Σαββάτου.

Περισσότεροι από 19 χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 40 χιλιάδες τραυματίστηκαν στο Πακιστάν, όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερος.

Πολλά χωριά και πόλεις έχουν ισοπεδωθεί.

Ο στρατηγός Μουσάραφ δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του έχει ανάγκη από φάρμακα, σκηνές, κουβέρτες και υποστήριξη με ελικόπτερα, ώστε να μπορέσουν τα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν περιοχές που έχουν αποκλεισθεί από τις κατολισθήσεις.

Πολλές χώρες έχουν ήδη στείλει βοήθεια για τους πληγέντες και δυνάμεις για να συνδράμουν την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων.

Ο πρόεδρος Μπους είπε οι ΗΠΑ αποστέλλουν οκτώ ελικόπτερα.

Απελπιστική κατάσταση

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Αφτάμπ Σερπάο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 19.136 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ. Οι τραυματίες φθάνουν τις 42.397.

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση. Τα θύματα αυξάνονται ώρα με την ώρα», είπε ο κ. Σερπάο.

Στην επαρχία του Βορειοδυτικού Μετώπου, δύο σχολεία κατέρρευσαν με αποτέλεσμα συνολικά 400 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

Ο εγκέλαδος, που συγκλόνισε το βόρειο Πακιστάν στα σύνορα με τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ το Σάββατο τα ξημερώματα, είχε ισχύ 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και θεωρείται ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο BBC ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση από τις πληγείσες περιοχές των ατόμων που έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια, η εγκατάσταση υπαίθριων ιατρικών κέντρων, και η παροχή στέγης σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Απομονωμένα χωριά

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι συνεχιζόμενες κατολισθήσεις εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης του στρατού να προσεγγίσουν πολλά απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 600 ανθρώπων. Ο αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι θα αυξηθεί.


Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2005 - 20:52 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Ρουμανία

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν σε καραντίνα ένα χωριό στη δυτική Τουρκία μετά την εμφάνιση κρούσματος της γρίπης των πτηνών σε ένα εκτροφείο για γαλοπούλες.

Ειδικές δυνάμεις του στρατού έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στην επαρχία Μπαλίκεσιρ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η χώρα.

Πιστεύεται ότι περισσότερα από 1500 πουλερικά πέθαναν από τον ιό μέσα σε λίγες ώρες την περασμένη Τρίτη, όταν παρατηρήθηκαν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα στη χώρα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση του ιού, διέταξε τη σφαγή τριών χιλιάδων πουλερικών.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον τύπο της νόσου ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 60 ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ασία τα τελευταία δύο χρόνια.

Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν την εμφάνιση της νόσου σε αποδημητικά πτηνά από τη Ρωσία.

Σε επαγρύπνηση η Ρουμανία

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών ανακοινώθηκε και στη Ρουμανία την Παρασκευή, όμως, μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την εμφάνιση του ιού.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται για να εξακριβωθεί εάν ο θάνατος τριών πουλερικών τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στον ιό.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην περιοχή του δέλτα του Δούναβη, όπου παρατηρήθηκαν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα σκοτώσουν 40 χιλιάδες πουλερικά, για να αποτρέψουν την πιθανότητα διάδοσης του ιού.


Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2005 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου)

Θαμμένοι στη λάσπη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι

Αξιωματούχοι στη Γουατεμάλα εκφράζουν φόβους ότι οι σοροί περίπου τριών χιλιάδων ανθρώπων έχουν θαφτεί στις λάσπες και τα ερείπια, μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Σταν» που έπληξε την Κεντρική Αμερική.

Ολόκληρα χωριά αφανίστηκαν και έχουν μετατραπεί σε λασπότοπους.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Γουατεμάλα δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Οι έρευνες συνεχίζονται αλλά εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων που έχουν παρασυρθεί από τόνους λάσπης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, πάνω από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι σε μία μόνο περιοχή της Γουατεμάλας, γύρω από την λίμνη Ατιτλάν.

Ο τελικός απολογισμός της καταστροφής αναμένεται ότι θα είναι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Περίπου 90 χωριά είναι ακόμα αποκλεισμένα, ενώ περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής που επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα, η Ονδούρα και το νότιο Μεξικό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.


Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2005 - 15:30 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και ανεργία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου της Κυριακής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Αυξήσεις στα δάνεια από τον ΟΕΚ. Αποκλειστικό: Διπλασιάζονται τα ποσά για τους δικαιούχους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοι θα πληρώσουν για τη ληστεία του αιώνα; Αρχίζουν οι δίκες Θωμαδάκη-Κουσουλάκου-Λάμπρου και των "δεκατριών" για τις "φούσκες" της Σοφοκλέους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Έτσι θα στριμώξουμε το κράτος. Ο "τσάρος" Γ. Αλογοσκούφης εξομολογείται στην "Α" τα σωτήρια μέτρα που θα εφαρμόσει το 2006.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Τα μυστικά γκάλοπ τρομάζουν την Κυβέρνηση. Προϋπολογισμός και διαφθορά αντιστρέφουν το πολιτικό κλίμα.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: 21.496 προσλήψεις σε Δημόσιο, ΟΤΑ, επιχειρήσεις. Νέα προγράμματα STAGE για ανέργους.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: 143 (γαλάζιες) προσλήψεις την ημέρα! Αναλυτικά στοιχεία από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης Καραμανλή.

Espresso της Κυριακής: "Είμαι σε απόγνωση" Οι απουσίες του Νίκου και οι φόβοι της Τατιάνας. Μετάνιωσε που δεν ανέλαβε τον "Πρωινό Καφέ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "5 ψέματα και 1 αλήθεια για την Ηθική "Δολοφονία" του Πατριάρχη Ειρηναίου". Διακήρυξη της Επιτροπής για την αποκατάσταση της κανονικότητας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η ΕΠΟΧΗ: Η αναγέννηση της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιχτοί δρόμοι για την Ελλάδα στα Βαλκάνια. Επιχειρηματική επέκταση, άνθηση πολιτισμού, αλλά και παράπονα για ελληνική συμπεριφορά.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: 250 ευρώ κέρδος σε μισθούς και συντάξεις. Από την αύξηση αφορολόγητου.

Κυριακάτικη ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Το Who is Who του Μπέζα. Θα αναλάβει τον κρίσιμο τομέα των εσόδων.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Από τον Αδάμ στον Αλμούνια. Σε κατάσταση νευρικής κρίσης η κυβέρνηση.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Σατανικό σχέδιο του απατεώνα Κοντομηνά.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έτσι κρύβουν την ανεργία. Με στατιστικές λαθροχειρίες, η κυβέρνηση εμφανίζει σήμερα το δείκτη ανεργίας τουλάχιστον 4 μονάδες χαμηλότερα.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι εργαζόμενοι να μην νομιμοποιήσουν τις επιλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Προαναγγελία αλλαγών στο ασφαλιστικό. Το πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων για τις συντάξεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Απογοήτευση και από τους δύο. Σε ποσοστό 73,5% όπως καταγράφει γκάλοπ της RASS για το "ΠΑΡΟΝ".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Διόρισε αδελφή, νύφη, ανιψιό και εξάδελφο! Και άλλους 46 συμβούλους στο γραφείο του. Ρεκόρ φαυλότητας από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.

ΝΙΚΗ: Άτολμος ο Καραμανλής. Δεν μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της κυβέρνησης.

Traffic News Κυριακής: Γιατί έβγαλε η Ελεονώρα το μονόπετρο του Κυριακού. Της το είχε χαρίσει για την επιτυχία της.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Τελεσίγραφο Καραμανλή με πολλούς αποδέκτες. Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην υπόθεση Ρεγκούζα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Τι φοβάται το Μαξίμου. Η πάταξη της διαφθοράς, αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έρχεται η μεγάλη γρίπη. Με τον ιό των πουλερικών.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2005 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Οι οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης

Η κατάργηση ή ενοποίηση οργανισμών του δημοσίου με μετάταξη των υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, οι ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα και η σταδιακή ενσωμάτωση επιδομάτων στους μισθούς αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το 2006, όπως δηλώνει ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή».

Ο υπουργός Οικονομίας διευκρινίζει ότι από το 2006 θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης 100 οργανισμών του δημοσίου η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπου υπάρχει θέμα προσωπικού «ασφαλώς δεν θα πάμε σε απολύσεις, θα μεταταγεί σε άλλους οργανισμούς».

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτει, θα αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, καθώς και την Αγροτική και την Εμπορική Τράπεζα.

Για τη σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σχολιάζει ότι αποτελεί διαδικασία που «θα πάρει πολύ χρόνο επειδή έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος».

Ως παράδειγμα φέρνει το γεγονός ότι υπάρχει απόκλιση μισθών που φθάνει και το 100% μεταξύ υπαλλήλων υπουργείων με τα ίδια προσόντα, όπου «η εξίσωση μπορεί να γίνει μόνο προς τα πάνω», όπως σχολιάζει.

Αναφερόμενος στο θέμα των ελλειμμάτων, ο κ. Αλογοσκούφης παρατηρεί ότι «δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε διαμιάς τα ελλείμματα».

Επαναλαμβάνει δε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μειώσουμε τα ελλείμματα και να μην επιβαρύνουμε παράλληλα τον ελληνικό λαό υπέρμετρα, δηλαδή να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους

Πάντως σχολιάζει ότι για να αντιμετωπιστούν με διαρθρωτικό τρόπο τα προβλήματα του κράτους και της σπατάλης που υπάρχει, θα χρειαστεί πιθανώς πολύ περισσότερο και από μία τετραετία.


Το τέλος του παραμυθιού

Ο Ότο Ρεχάγκελ δεν κατάφερε να οδηγήσει την Ελάδα στο Μουντιάλ που διεξάγεται στη χώρα του

Μετά από 16 μήνες κατά τους οποίους η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προσέφερε συγκινήσεις που κανείς φίλος του ελληνικού ποδοσφαίρου ίσως να μην περίμενε, το παραμυθένιο κεφάλαιο που έγραψε η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ φαίνεται να φτάνει στο τέλος του.

Εν μέσω έντονης φημολογίας, αλλά και ανοικτών συζητήσεων περί της ολοκλήρωσης της πορείας του παρόντος σχήματος της ομάδας που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης στα γήπεδα της Πορτογαλίας, οι Έλληνες διεθνείς έπαιξαν και έχασαν το τελευταίο τους ουσιαστικά χαρτί για την πρόκριση στα μπαράζ για μια θέση στο Μουντιάλ της Γερμανίας.

Μπροστά σε 40 περίπου χιλιάδες φιλάθλους, με εντονότατο το ελληνικό στοιχείο στις κερκίδες, η εθνική Ελλάδας ηττήθηκε με 1-0 από τους γηπεδούχους Δανούς.

Το γκολ των βίκινγκς σημείωσε στο 40 ο Μίκαελ Γκράβγκααρντ, με κεφαλιά που πήρε ανενόχλητος μέσα στη μικρή περιοχή του Νικοπολίδη, μετά από κόρνερ του Γκράβεσεν και παιδική ολιγωρία της ελληνικής άμυνας.

Η ελληνική ομάδα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού λειτούργησε για άλλη μια φορά άψογα αμυντικά, αλλά δεν είχε τις επιθετικές λύσεις ώστε να δημιουργήσει ευκαιρίες και να διεκδικήσει τουλάχιστον ένα βαθμό μέσα στην Κοπεγχάγη.

Στο χώρο του κέντρου, η τριάδα των Πούλσεν, Κλάους Γένσεν και του εριστικού Τόμας Γκράβεσεν, ο οποίος προσέφερε αρκετές αφορμές στο διαιτητή να τον αποβάλλει, κάτι που δεν έγινε, κυριάρχησε, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την ανάπτυξη των Ελλήνων διεθνών.

Μαθηματικά η ελληνική εθνική ομάδα εξακολουθεί να έχει ελπίδες κατάκτησης της δεύτερης θέσης, ελπίδες όμως που μάλλον ισοδυναμούν με θαύμα.

Εκτός από τη νίκη απέναντι στη Γεωργία την Τετάρτη, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει ήττα των Τούρκων στην Αλβανία και στραβοπάτημα των Δανών στο Καζακστάν, το οποίο με τη λευκή ισοπαλία μέσα στη Γεωργία πήρε τον πρώτο βαθμό στην ιστορία του σε ευρωπαϊκά προκριματικά μεγάλης διοργάνωσης.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 2ου ΟΜΙΛΟΥ:

Ουκρανία 12αγ. 25β

Τουρκία 11αγ. 20β.

Δανία 11αγ. 19β.

Ελλάδα 11αγ. 18β.

Αλβανία 11αγ. 13β.

Γεωργία 11αγ. 10β.

Καζακστάν 11αγ. 1β.

Η τελευταία αγωνιστική:

12 Οκτ 2005 Αλβανία - Τουρκία

12 Οκτ 2005 Ελλάδα - Γεωργία

12 Οκτ 2005 Καζακστάν - Δανία


Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2005 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Καταστροφή και θρήνος στη νότια Ασία

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε το Πακιστάν

Τις 18 χιλιάδες έχει φτάσει σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό ο αριθμός των θυμάτων της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες 80 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, στα σύνορα με τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία, πάντως, επικαλούμενα Πακιστανό υπουργό, μετέδωσαν ότι τα θύματα είναι τουλάχιστον 30 χιλιάδες.

Ο σεισμός, που συγκλόνισε επίσης περιοχές της Ινδίας και του Αφγανιστάν, προκάλεσε και τον τραυματισμό 40 χιλιάδων ανθρώπων, ενώ ισοπέδωσε πολλά χωριά και πόλεις που βρίσκονταν γύρω από το επίκεντρο, στην περιοχή της πόλης Μουζαφαραμπάντ, στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Η πόλη έχει υποστεί «απόλυτη καταστροφή», σύμφωνα με ρεπόρτερ του BBC που έφτασε στην περιοχή. Ισοπεδωμένη είναι και η γειτονική πόλη Μπαλακότ.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν, τόνισε ότι πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Στην άλλη πλευρά του Κασμίρ, στο τμήμα που τελεί υπό ινδική διοίκηση, ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται στους περισσότερους από 550 νεκρούς. Μόνο στην πόλη Κουπουάρα έχουν ανασυρθεί 250 πτώματα από τα συντρίμμια.

Στην Ισλαμαμπάντ περίπου 80 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν εγκαίρως από τα ερείπια πολυκατοικιών, τουλάχιστον δύο εκ των οποίων 24 ώρες μετά το σεισμό.

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει η έλλειψη μεγάλων ελικοπτέρων και οι εκτεταμένες κατολισθήσεις.

Ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για οικονομική βοήθεια, λέγοντας στο BBC ότι η χώρα του χρειάζεται φάρμακα, σκηνές και κουβέρτες για τους επιζώντες. Ζήτησε επίσης ενίσχυση σε ελικόπτερα.

Πολλές χώρες έχουν ήδη στείλει βοήθεια για τους πληγέντες και δυνάμεις για να συνδράμουν την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων.


Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2005 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιτρομοκρατικές επιφυλάξεις

Σοβαρές επιφυλάξεις επί της προτεινόμενης νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που θα τεθεί αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση στο βρετανικό Κοινοβούλιο, εκφράζει ο ανώτερος νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπλερ.

Όπως γράφει η Ιντιπέντεντ της Κυριακής (Independent on Sunday), ο γενικός εισαγγελέας λόρδος Γκόλντσμιθ ενημερώνει με επιστολή του τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, ότι δεν είναι πεπεισμένος πως είναι «σωστή» η διάταξη που προβλέπει την κράτηση υπόπτων τρομοκρατών για 90 ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, την άποψη του λόρδου Γκόλντσμιθ συμμερίζονται και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην παράταση της χρονικής διάρκειας κράτησης υπόπτων από τις 14 ημέρες που ισχύει σήμερα, ωστόσο το διάστημα των τριών μηνών κρίνεται υπερβολικό.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι δημιουργείται έτσι η πιθανότητα αποσυντονισμού των αντιτρομοκρατικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η βρετανική κυβέρνηση.

Στο κύριο άρθρο της η Ιντιπέντεντ επισημαίνει ότι έχει γίνει δύσκολο για την κυβέρνηση Μπλερ να ενισχύσει περαιτέρω την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία χωρίς να παραβιάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για να προσθέσει: «Ο κίνδυνος συνεχούς δημιουργίας νέων νόμων για να φανεί ότι η κυβέρνηση κινείται στο θέμα της τρομοκρατίας, είναι η παραγωγή ανούσια ή επιθετικής νομοθεσίας».

Στη συνέχεια η εφημερίδα εκφράζει την έκπληξή της για το «παράπονο» του πρωθυπουργού Μπλερ στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του ότι «ολόκληρο το δικαστικό σύστημα λειτουργεί με την προϋπόθεση ότι καθήκον του είναι η προστασία του αθώου από την άδικη κατηγορία».

«Πολύ σωστά κάνει», απαντά η εφημερίδα, που καταλήγει με το ρητορικό ερώτημα, «ποιος θα περίμενε ότι η υιοθέτηση από τη βρετανική νομοθεσία του χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την πρώτη κυβέρνηση Μπλερ θα χρησίμευε τελικά πρωτίστως στην προστασία των πολιτών από την ίδια την κυβέρνησή τους».

Προς απαγόρευση του καπνίσματος

Το κάπνισμα πρόκειται να απαγορευθεί ολοσχερώς σε όλες τις παμπ και τα εστιατόρια στην Αγγλία, μετά την απόφαση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης να ενώσουν τις φωνές τους ώστε να επεκταθεί η απόφαση για μερική απαγόρευση.

Αυτό γράφει ο Ομπσέρβερ (The Observer), που παρατηρεί ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έκανε γνωστό ότι δε θα εμποδίσει τα σχέδια της υπουργού Υγείας, Πατρίσια Χιούιτ, για ολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης επικαλούνται τα «επιτυχημένα» ανάλογα παραδείγματα του Δουβλίνου και της Νέας Υόρκης.

Κούρσα για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ μερίδας των εγγεγραμμένων μελών του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, ενόψει της ανάδειξης του νέου ηγέτη του κόμματος, φέρνει στην κορυφή των προτιμήσεων τον πιο νεαρό από τους διεκδικητές, τον 39χρονο Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Κυριακάτικων Τάιμς (The Sunday Times) o κ. Κάμερον συγκεντρώνει το 39% των προτιμήσεων, έναντι 26% του Κένεθ Κλαρκ και μόλις 14% του Ντέιβιντι Ντέιβις, ο οποίος πριν από το συνέδριο του κόμματος θεωρούταν το φαβορί.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υποστηρικτές των αντιπάλων του Ντέιβιντ Κάμερον στρέφονται πλέον προς αυτόν, ακόμα και στελέχη των Τόριδων που πρότειναν εξαρχής την ανάθεση της ηγεσίας στον Ντέιβιντ Ντέιβις.

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα εξετάζει κατά πόσο «το παιδί-θαύμα Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να σώσει τους Τόριδες».

Στο κύριο άρθρο οι Τάιμς κάνουν λόγο για «έκρηξη» του Κάμερον στο πρόσφατο συνέδριο των Συντηρητικών, αποφαινόμενοι ότι έχει αποκτήσει πλέον μία κρίσιμη δυναμική.

Σε άρθρο συντάκτη της εφημερίδας, εξάλλου, σημειώνεται ότι οι Συντηρητικοί φαίνεται να συνειδητοποίησαν ότι σημασία στην πολιτική δεν έχει η σκέψη όσο η απόδοση και το πάθος και για το λόγο αυτό επιλέγουν τον Ντέιβιντ Κάμερον έναντι του Ντέιβιντ Ντέιβις.

Στο κύριο άρθρο του ο Ομπσέρβερ εκτιμά ότι η ενδεχόμενη εκλογή του Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών θα εμφυσήσει νέα ζωή στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι ο νεαρός διεκδικητής είναι ένα δικαιολογημένο ρίσκο.

Μέτρα κατά ανηλίκων παραβατών

Μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων παράνομων πράξεων από ανηλίκους, προτίθεται να λάβει η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph), ο Τόνι Μπλερ έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να καταστρώσουν σχέδια για μια εκστρατεία συμμόρφωσης των νεαρών παραβατών, ηλικίας ακόμα και κάτω των δέκα ετών.


Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2005 - 07:00 (Ώρα Λονδίνου)

Το τέλος του παραμυθιού

Ο Ότο Ρεχάγκελ δεν κατάφερε να οδηγήσει την Ελάδα στο Μουντιάλ που διεξάγεται στη χώρα του

Μετά από 16 μήνες κατά τους οποίους η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προσέφερε συγκινήσεις που κανείς φίλος του ελληνικού ποδοσφαίρου ίσως να μην περίμενε, το παραμυθένιο κεφάλαιο που έγραψε η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ φαίνεται να φτάνει στο τέλος του.

Εν μέσω έντονης φημολογίας, αλλά και ανοικτών συζητήσεων περί της ολοκλήρωσης της πορείας του παρόντος σχήματος της ομάδας που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης στα γήπεδα της Πορτογαλίας, οι Έλληνες διεθνείς έπαιξαν και έχασαν το τελευταίο τους ουσιαστικά χαρτί για την πρόκριση στα μπαράζ για μια θέση στο Μουντιάλ της Γερμανίας.

Μπροστά σε 40 περίπου χιλιάδες φιλάθλους, με εντονότατο το ελληνικό στοιχείο στις κερκίδες, η εθνική Ελλάδας ηττήθηκε με 1-0 από τους γηπεδούχους Δανούς.

Το γκολ των βίκινγκς σημείωσε στο 40 ο Μίκαελ Γκράβγκααρντ, με κεφαλιά που πήρε ανενόχλητος μέσα στη μικρή περιοχή του Νικοπολίδη, μετά από κόρνερ του Γκράβεσεν και παιδική ολιγωρία της ελληνικής άμυνας.

Η ελληνική ομάδα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού λειτούργησε για άλλη μια φορά άψογα αμυντικά, αλλά δεν είχε τις επιθετικές λύσεις ώστε να δημιουργήσει ευκαιρίες και να διεκδικήσει τουλάχιστον ένα βαθμό μέσα στην Κοπεγχάγη.

Στο χώρο του κέντρου, η τριάδα των Πούλσεν, Κλάους Γένσεν και του εριστικού Τόμας Γκράβεσεν, ο οποίος προσέφερε αρκετές αφορμές στο διαιτητή να τον αποβάλλει, κάτι που δεν έγινε, κυριάρχησε, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την ανάπτυξη των Ελλήνων διεθνών.

Μαθηματικά η ελληνική εθνική ομάδα εξακολουθεί να έχει ελπίδες κατάκτησης της δεύτερης θέσης, ελπίδες όμως που μάλλον ισοδυναμούν με θαύμα.

Εκτός από τη νίκη απέναντι στη Γεωργία την Τετάρτη, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει ήττα των Τούρκων στην Αλβανία και στραβοπάτημα των Δανών στο Καζακστάν, το οποίο με τη λευκή ισοπαλία μέσα στη Γεωργία πήρε τον πρώτο βαθμό στην ιστορία του σε ευρωπαϊκά προκριματικά μεγάλης διοργάνωσης.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 2ου ΟΜΙΛΟΥ:

Ουκρανία 12αγ. 25β

Τουρκία 11αγ. 20β.

Δανία 11αγ. 19β.

Ελλάδα 11αγ. 18β.

Αλβανία 11αγ. 13β.

Γεωργία 11αγ. 10β.

Καζακστάν 11αγ. 1β.

Η τελευταία αγωνιστική:

12 Οκτ 2005 Αλβανία - Τουρκία

12 Οκτ 2005 Ελλάδα - Γεωργία

12 Οκτ 2005 Καζακστάν - Δανία

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.