Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-06

  1. Εντεταλμένος του Θεού ο Μπους
  2. Παγίδα θανάτου η Ευρώπη
  3. Αντικαρκινικές ανισότητες
  4. Ταινίες πολύ μικρής οθόνης
  5. «Για την αποτροπή μιας ισλαμικής αυτοκρατορίας»
  6. Αντιπαράθεσης συνέχεια σε ηπιότερο τόνο
  7. Παραμονή στρατευμάτων παρά τη βία
  8. «Όχι» στη δημιουργική λογιστική
  9. Έφοδοι σε υπηρεσίες της «Γιούκος»
  10. Κώδικας μεταχείρισης κρατουμένων
  11. «Όχι» στη δημιουργική λογιστική
  12. Συνταγματικό το διάταγμα για τους συμβασιούχους
  13. Η μάχη κατά των «πειρατικών»
  14. Επίσημη πρώτη της δίκης Κάλβι
  15. Άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
  16. Η εξωτερική πολιτική στη βουλή
  17. «Ψευδείς» οι κατηγορίες της Βρετανίας
  18. Μετά τον τυφώνα δίνουν μάχη τα σωστικά συνεργεία
  19. Κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις για καπνά
  20. Υποδείξεις Αλμούνια για την ελληνική οικονομία
  21. Κώδικας μεταχείρισης κρατουμένων

Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2005 - 02:20 (Ώρα Λονδίνου)

Εντεταλμένος του Θεού ο Μπους

Η αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος Μπους ισχυρίστηκε ότι η εισβολή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ ήταν εντεταλμένη από τον Θεό και το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι τα θέματα στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αφιερώνει όλη την πρώτη της σελίδα σε φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου, από τη χθεσινή ομιλία του.

Η εφημερίδα προσθέτει και ένα φωτοστέφανο φύρω από τον κ. Μπους και έχει τίτλο:

«Μπους: O Θεός μου είπε να εισβάλω στο Ιράκ».

Τον ισχυρισμό αυτό φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνάντησή του με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, τέσσερεις μήνες μετά την εισβολή στο Ιράκ.

Σε συνέντευξη σε τηλεοπτική σειρά του BBC που θα αρχίσει να μεταδίδεται την ερχόμενη εβδομάδα, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Σάαθ, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι κατά την συνάντηση κορυφής Ισραήλ-Παλαιστινίων στο αιγυπτιακό θέρετρπ Σαρμ ελ Σεΐχ, ο πρόεδρος Μπους είπε στους Παλαιστινίους ότι εκτελεί αποστολή του Θεού.

«Δώσε και στους Παλαιστίνιους κράτος»

«Ο Θεός μου είπε να τερματίσω την τυραννία στο Ιράκ», είναι και ο τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian).

Η εφημερίδα μεταφέρει τα λόγια του Ναμπίλ Σάαθ:

«Ο πρόεδρος Μπους είπε σε όλους μας: Εκτελώ αποστολή από το Θεό. Ο Θεός μου είπε: Τζορτζ, πήγαινε να πολεμήσεις αυτούς τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν. Και το έκανα. Και μετά μου είπε: Tζορτζ πήγαινε να τερματίσεις την τυραννία στο Ιράκ. Και το έκανα».

Και ο πρόεδρος Μπους πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Ναμπίλ Σάαθ:

«Και τώρα ξανά, αισθάνομαι ότι ακούω ξανά τα λόγια του Θεού: Δώσε στους Παλαιστίνιους το κράτος τους, και στους Ισραηλινούς την ασφάλειά τους, και στην Μέση Ανατολή την ειρήνη. Και, μα το Θεό, θα το κάνω».

Είναι η πρώτη φορά που η Παλαιστινιακή Αρχή παραδέχεται την ύπαρξη του διαλόγου, τον οποίο για πρώτη φορά είχε αποκαλύψει η ισραηλινή ημερησία Χααρέτζ, λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής.

Τότε, όμως, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου

Οι Τάιμς, στην πρώτη τους σελίδα έχουν την είδηση για το νέο εμβόλιο για τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό στάδιο του εμβολίου είχε 100% επιτυχία.

«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, από τον οποίο πεθαίνουν 300.000 γυναίκες τον χρόνο, σε όλον τον κόσμο, μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο», γράφουν οι Τάιμς.

Η Ντέλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) στο πρωτοδέλιδό της έχει την είδηση με πηχαίο τίτλο:

«Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι γιατροί προτείνουν να αρχίσει πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των κοριτσιών και αγοριών από την ηλικία των έντεκα ετών.


Παγίδα θανάτου η Ευρώπη

Ο θάνατος των έξι παράνομων μεταναστών που προσπάθησαννα περάσουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια συγκλονίζει τον γερμανικό τύπο που βάζει σε δεύτερη μοίρα τις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία.

Η Ντι Τάγκες Τσάιτουγκ (Die Tageszeitung) έχει πρωτοσέλιδο με τίτλο:

«Παγίδα θανάτου η Ευρώπη».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επικρίνει την μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη, αντί να εξαλείφει τους λόγους για την μετανάστευση, τους δημιουργεί», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, που ενισχύσει τους ευρωπαίους αγρότες, σε βάρος των αφρικανών αγροτών.

Η ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo) απαιτεί «να επικρατήσει στη Μελίγια η τάξη, όχι η εξόντωση των μεταναστών».

Στο Παρίσι, η Λιμπερασιόν (Liberation) έχει τίτλο: «Θάνατος στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα της Ευρώπης», υπογραμμίζει ότι «σε 10 μέρες, 11 Αφρικανοί πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν στους ισπανικούς θύλακες της Μελίγια και της Θέουτα».

Οι συζητήσεις στη Γερμανία

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή, γράφει η Φρανγκφούρτερ Ρούνσταου (Frankfurter Rundschau), αναφερόμενη στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Καγγελαρίου Σρέντερ αρχίζουν να υποχωρούν στην ιδέα να αναλάβει την Καγγελαρία η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ.

To 52% των ψηφοφόρων συμφωνεί με τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, γράφει η εφημερίδα.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) σχολιάζει ότι η δημιουργία μεγάλου συνασπισμού θα δώσει τη δυνατότητα αναμόρφωσης δύο ζωτικών ζητημάτων, του ομοσπονδιακού συστήματος και των οικονομικών της χώρας.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αντικαρκινικές ανισότητες

Καρκίνος του μαστού

Σύμφωνα με την έρευνα του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, μόλις το 5% των συνολικών ιατροφαρμακευτικών δαπανών στην Ευρώπη διατίθεται για την καταπολέμηση του καρκίνου, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα.

Μόνο το 2002, για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη υπέκυψαν σε κάποια μορφή της νόσου.

Από αυτό το μικρό ποσοστό δαπανών για τη θεραπεία του καρκίνου, μόνο το 10% διατίθεται για την παρασκευή φαρμάκων, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο του βαθμού έγκαιρης χορήγησης φαρμάκων στους καρκινοπαθείς.

Η ευκολότερη πρόσβαση στα φάρμακα αυτά παρατηρείται στην Ισπανία, την Ελβετία και την Αυστρία, ενώ στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι Βρετανία, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Η έκθεση του ινστιτούτου προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας κεντρικά ελεγχόμενης διαδικασίας έγκρισης της κυκλοφορίας νέων φαρμάκων στην αγορά, καθώς και τη διασφάλιση της προληπτικής χρηματοδότησης φαρμάκων ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες όταν ζητηθούν.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ορισμένες σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις καθυστερούν τόσο πολύ μέχρι να γίνουν προσβάσιμες στους καρκινοπαθείς και γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ χωρών», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 19:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ταινίες πολύ μικρής οθόνης

Το Φεστιβάλ Ταινιών Τσέπης αναδεικνύει τις νεότερες χρήσεις των κινητών τηλεφώνων

Οι δεκάδες ταινίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα έχουν ποικίλες χρονικές διάρκειες, από 30 δευτερόλεπτα έως και τη μεγαλύτερη σε διάρκεια, που είναι όσο μια κανονική ταινία (γυρισμένη στη Ρώμη).

Το «Φεστιβάλ Ταινιών Τσέπης» επιδιώκει να αναδείξει μια νέα μορφή τέχνης και να εξετάσει την επίδραση που μπορεί να έχει στον κινηματογράφο.

«Υπάρχει ήδη μεγάλη δημιουργικότητα στο γύρισμα ταινιών με κινητό», λέει ο διευθυντής του φεστιβάλ, Λόρενς Χέρστσεμπεργκ.

«Δε νομίζω βέβαια να δούμε έναν Σκορτσέζε, αλλά το καινούριο είδος θα αποκτήσει τους δικούς του ξεχωριστούς δημιουργούς», πρόσθεσε ο κ. Χέρστσεμπεργκ.

Το φεστιβάλ είναι η πρώτη σχετική οργανωμένη απόπειρα στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ οι δημιουργοί του νέου είδους βραβεύονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του φεστιβάλ Sundance, ενώ παρόμοιος θεσμός ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και στην Ασία.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 17:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Για την αποτροπή μιας ισλαμικής αυτοκρατορίας»

Ο πρόεδρος Μπους κατά την ομιλία του

Μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, την ένοπλη εξέγερση στο Ιράκ.

Σε ομιλία του στο Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία, ο κ. Μπους είπε ότι απώτερος στόχος της Αλ Κάιντα είναι να τερματίσει την αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή και να εκμεταλλευτεί το συνεπακόλουθο κενό ώστε να προωθήσει απόπειρες πραξικοπημάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Πακιστάν ως χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο των εξτρεμιστών, καθώς πιστεύουν ότι εκεί μπορούν να καταλάβουν τελικά την εξουσία.

«Οι εξτρεμιστές πιστεύουν ότι μπορούν να κινητοποιήσουν μαζικά τους μουσουλμάνους ώστε να γίνει πιο εύκολη η ανατροπή μετριοπαθών καθεστώτων και η εγκαθίδρυση μιας ριζοσπαστικής ισλαμικής αυτοκρατορίας, που θα εκτείνεται από την Ισπανία μέχρι την Ινδονησία», είπε ο Τζορτζ Μπους.

Χαρακτήρισε δε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» τη σκέψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να φύγουν από το Ιράκ ώστε να μειώσουν και τις απώλειες σε έμψυχο δυναμικό.

Είπε χαρακτηριστικά ότι οι πόλεμοι δεν κερδίζονται χωρίς θυσίες και ότι ο συγκεκριμένος πόλεμος απαιτεί περισσότερες θυσίες, περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

«Έχοντας ανατρέψει έναν δικτάτορα όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν», είπε ο πρόεδρος Μπους, «οι ΗΠΑ δε θα παραμερίσουν ώστε να δουν κάποιους δολοφόνους να αναλαμβάνουν τον έλεγχο στο Ιράκ».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι στο Ιράκ σημειώνεται πρόοδος, λέγοντας ότι η πρόσφατη αντιπαράθεση επί του νέου συντάγματος αποτελεί την «ουσία της δημοκρατίας».

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, μόνο το 32% των ερωτηθέντων ενέκρινε το χειρισμό της κατάστασης στο Ιράκ από το Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπους, τέλος, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ απέτρεψαν τρία τρομοκρατικά χτυπήματα σχεδιαζόμενα από την Αλ Κάιντα σε αμερικανικό έδαφος και επτά ακόμα σε άλλες χώρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεσης συνέχεια σε ηπιότερο τόνο

Αντι-βρετανική κινητοποίηση στη Βασόρα

Σε ηπιότερο από τον τόνο των αρχικών καταγγελιών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ επανέλαβε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις περί ιρανικής ανάμιξης στις επιθέσεις εναντίον Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Το Ιράν έχει απορρίψει ως «ψευδείς» τις κατηγορίες της Βρετανίας περί διακίνησης όπλων από την Τεχεράνη προς το Ιράκ με παραλήπτες τους αντάρτες που δρουν στα νότια της χώρας, εκεί όπου βρίσκονται τα βρετανικά στρατεύματα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τη Βρετανία για «υποδαύλιση ταραχών» στο Ιράκ.

«Είναι ψέμα», δήλωσε στην ιρανική τηλεόραση ο Χαμίντ Ρεζά Ασεφί και συμπλήρωσε ότι «οι Βρετανοί είναι η αιτία της αστάθειας και της κρίσης στο Ιράκ. Επινοώντας σενάρια σαν αυτό προσπαθούν να βρουν συνεργούς στο έγκλημα που διαπράττουν».

Ο Ιρανός αξιωματούχος κατέληξε λέγοντας ότι «από την αρχή είχαμε καταστήσει σαφές ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ είναι προς δικό μας όφελος».

Ο Τόνι Μπλερ, από την πλευρά του, μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Ιρακινό πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι αντάρτες χρησιμοποιούν νέους εκρηκτικούς μηχανισμούς και όχι μόνο εναντίον Βρετανών στρατιωτών.

«Ο τύπος των μηχανισμών αυτών μας οδήγησε σε ιρανικά στοιχεία ή στη Χεζμπολά, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι», ήταν η σχετική δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την ανάμιξη του Ιράν ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στα εσωτερικά του Ιράκ.

Ο κ. Ταλαμπανί αναφέρθηκε σε επαφές που είχε με «Ιρανούς αδελφούς», οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να μεταφέρουν τις διαφορές τους με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο Ιράκ.

Οι κατηγορίες

Το Λονδίνο κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία οκτώ Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν σε ενημέρωση ανταποκριτών στο Λονδίνο, κατά την οποία ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος επέρριψε την ευθύνη στην Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

Είπε ότι τα μέλη της προμηθεύουν τις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ με τα υλικά και την τεχνογνωσία για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν και στο παρελθόν κατηγορήσει το Ιράν για στήριξη ακραίων ομάδων του Ιράκ, αυτή είναι η πρώτη συγκεκριμένη αναφορά.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ψυχρές μετά την απομάκρυνση της Τεχεράνης από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε ότι η τεχνολογία προέρχεται από την Χεζμπολά του Λιβάνου και φτάνει στο Ιράκ μέσω Ιράν.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, που πρόκειται μνα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου, ενδέχεται να αναβληθεί για μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου οι προετοιμασίες για την δίκη, που περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα προστασίας των μαρτύρων και την τοποθέτηση αλεξίσφαιρου τζαμιού γύρω από την έδρα, δεν έχουν καν ξεκινήσει.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 15:58 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμονή στρατευμάτων παρά τη βία

Συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ είχαν οι δύο ηγέτες

Ενώ η δημόσια αντιπαράθεση στη Βρετανία σχετικά με τη σκοπιμότητα της παραμονής των στρατευμάτων της χώρας στο Ιράκ εντείνεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ιρακινός πρόεδρος ενέμειναν στη θέση τους ότι η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι απαραίτητη.

Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί τόνισε ότι μια πρόωρη αποχώρηση θα ήταν καταστροφική για τη δημοκρατία και θα συνιστούσε νίκη της τρομοκρατίας.

Ο Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι η Δύση πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση να πει ότι δε θα επιτραπεί στους αντάρτες να καταπιέζουν την επιθυμία των Ιρακινών για ελευθερία.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών έγιναν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο.

Βία στο Ιράκ

Στο ίδιο το Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν γέφυρες του ποταμού Ευφράτη στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά ανταρτών στο δυτικό Ιράκ, με σκοπό τον περιορισμό των κινήσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ γέφυρες καταστράφηκαν στο τμήμα του ποταμούπου διασχίζει την επαρχία Ανμπάρ.

Εξάλλουμ τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ανατινάξεις δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Το ένα περιστατικό, που σημειώθηκε κοντά στο κτίριο που στεγάζει το υπουργείο Πετρελαίου, προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό οκτώ.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα θύματα ήταν κυρίως αστυνομικοί ή υπάλληλοι του υπουργείου.

Στην ανατολική Βαγδάτη ένας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε εναντίον αυτοκινητοπομπής Αμερικανών εργολάβων, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις περαστικούς.

Εν τω μεταξύ, έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου σε περιοχή της βόρειας Βαγδάτης, σκότωσε σύμφωνα με πληροφορίες έναν Αμερικανό στρατιώτη.

Στο δε Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, ένας απόστρατος Ιρακινός στρατηγός και η κόρη του σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων που είχαν στήσει ενέδρα.

Διανομή κειμένου συντάγματος

Οι αρμόδιες αρχές στο Ιράκ ξεκίνησαν τη διανομή εκατομμυρίων αντιτύπων του σχεδίου συντάγματος, ώστε οι πολίτες της χώρας να έχουν διαβάσει το έγγραφο επί του οποίου καλούνται να αποφανθούν στο δημοψήφισμα της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, που συνδράμουν την ιρακινή κυβέρνηση στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, απηύθυναν έκκληση προς τις αρχές της Βαγδάτης και τις υπό αμερικανική διοίκηση ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να φροντίσουν ώστε το έγγραφο να φτάσει ακόμα και στις περιοχές όπου μαίνεται η ένοπλη εξέγερση.

Σε ορισμένες περιοχές το κείμενο του σχεδίου συντάγματος διανέμεται μαζί με το συσσίτιο που χορηγεί η κυβέρνηση.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στη δημιουργική λογιστική

Ο Ισπανός επίτροπος βλέπει την Ελλάδα ανάμεσα στους πρωτοπόρους της δημιουργικής λογιστικής

Τη δημιουργία ενός σώματος επιθεωρητών, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διερεύνηση οικονομικών πρακτικών που δεν συνάδουν με το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, προαναγγέλλει ο επίτροπος αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο κ. Αλμούνια καταγγέλλει ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν τα φώτα των ιδιωτικών επενδυτικών τραπεζών, με στόχο να αποκρύψουν το μέγεθος των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Οι τράπεζες συνιστούν στις κυβερνήσεις, μεθόδους κάλυψης των ελλειμμάτων, ανάλογα με την φύση τους. Πρακτικές απαράδεκτες για τον Ευρωπαίο επίτροπο για οικονομικά και νομισματικά θέματα, οι οποίες, όπως λέει, υποσκάπτουν τη σταθερότητα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποτρέψουμε την εφαρμογή μεθόδων δημιουργικής λογιστικής του ιδιωτικού τομέα, στα δημόσια οικονομικά», υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια διευκρινίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν έχει εντοπίσει μεθόδους απόκρυψης δημοσιονομικών ελλειμμάτων από ένα αριθμό κρατών, επικαλούμενος ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα που από το 1998 παραποιούσε τα στοιχεία του προϋπολογισμού με στόχο την απόκρυψη του ελλείμματος.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

Έφοδοι σε υπηρεσίες της «Γιούκος»

Οι συνεργάτες του Χανταρκόφσκι κάνουν λόγο για βεντέτα του Κρεμλίνου

Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν εφόδους σε οικονομικές και νομικές υπηρεσίες που συνδέονται με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό, «Γιούκος».

Ο πρώην ιδιοκτήτης της Γιούκος, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι εκτίει ποινή οκταετούς κάθειρξης, καθώς κρίθηκε ένοχος για απάτη και φοροδιαφυγή.

Οι ρωσικές αρχές διευκρίνισαν ότι οι έφοδοι στην Μόσχα και στο Άμστερνταμ έγιναν με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για ξέπλυμα χρήματος από υπαλλήλους της Γιούκος.

Η Γιούκος υποστηρίζει ότι έγινε στόχος επειδή ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι χρηματοδοτούσε κόμματα της αντιπολίτευσης και επειδή είχε ταχθεί ανοιχτά εναντίον του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι εισαγγελείς της Ρωσίας φαίνεται να ασκούν όλο και περισσότερες πιέσεις εναντίον της «Γιούκος», η οποία ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στη χώρα πριν αγοραστούν τμήματά της από την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Οι έρευνες γίνονται σε ορισμένες θυγατρικές της εταιρείας, καθώς και σε ορισμένες νομικές επιχειρήσεις που συνδέονται με τη «Γιούκος».

Πιστεύεται ότι οι εργαζόμενοι της «Γιούκος» βοήθησαν στο ξέπλυμα επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέροντάς τα χρήματα στο εξωτερικό.

Οι εισαγγελείς της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγείλουν και νέες κατηγορίες εναντίον του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Οι υποστηρικτές του Χανταρκόφσκι καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μία προσωπική βεντέτα εναντίον του από το Κρεμλίνο επειδή χρηματοδότησε αντιπάλους του προέδρου Πούτιν.

Οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν αυτές τις κατηγορίες, αλλά η υπόθεση φαίνεται ότι δεν έχει τέλος.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Κώδικας μεταχείρισης κρατουμένων

Κρατούμενoς στη βάση Γκουαντάναμο της Κούβας

Η αμερικανική γερουσία ψήφισε υπέρ της θέσπισης αυστηρών κανόνων για τη μεταχείριση των φυλακισμένων σε αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, αψηφώντας τις προθέσεις του προέδρου Μπους.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά τα σκάνδαλα βασανιστηρίων των Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

Στην αμερικανική γερουσία έστειλε επιστολή συμπαράστασης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είπε ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η διπλωματική κρίση που ξέσπασε με τα σκάνδαλα στην Αμπού Γκράιμπ.

Ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Τζον Μακ Κέιν, τόνισε ότι οι νέοι κανόνες δεν θα επιτρέπουν την απάνθρωπη μεταχείριση κανενός κρατουμένου σε αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές.

«Η κακομεταχείριση των κρατουμένων έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο πόλεμο των ιδεών καθώς αναπόφευκτα αυτά τα κρούσματα αποκτούν δημοσιότητα. Οι απάνθρωπες πράξεις των λίγων επισκιάζουν την υπόληψη της χώρας μας στα μάτια εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ Μακέιν.

«Πιστεύω ότι τα κρούσματα κακομεταχείρισης γίνονται γιατί σε μεγάλο βαθμό υπάρχει σύγχυση για το τι επιτρέπεται και τι όχι», πρόσθεσε.

Οι γερουσιαστές εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι κανόνες που θα θεσπισθούν θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εικόνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια εικόνα που υπέστη μεγάλο πλήγμα μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών κακοποίησης στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένι είχε ασκήσει πιέσεις για την απόρριψη του νομοσχεδίου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να προβάλει βέτο.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στη δημιουργική λογιστική

Ο Ισπανός επίτροπος βλέπει την Ελλάδα ανάμεσα στους πρωτοπόρους της δημιουργικής λογιστικής

Τη δημιουργία ενός σώματος επιθεωρητών, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διερεύνηση οικονομικών πρακτικών που δεν συνάδουν με το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, προαναγγέλλει ο επίτροπος αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο κ. Αλμούνια καταγγέλλει ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν, με το αζημίωτο, τα φώτα των ιδιωτικών επενδυτικών τραπεζών, με στόχο να αποκρύψουν το μέγεθος των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

Οι τράπεζες συνιστούν στις κυβερνήσεις, μεθόδους κάλυψης των ελλειμμάτων, ανάλογα με την φύση τους. Πρακτικές απαράδεκτες για τον Ευρωπαίο επίτροπο για οικονομικά και νομισματικά θέματα, οι οποίες, όπως λέει, υποσκάπτουν τη σταθερότητα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ως «πρωτοπόρους» στην εν λόγω πρακτική ο Ευρωπαίος επίτροπος κατονομάζει την Ιταλία, την Πορτογαλία και πρόσφατα την Ελλάδα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποτρέψουμε την εφαρμογή μεθόδων δημιουργικής λογιστικής του ιδιωτικού τομέα, στα δημόσια οικονομικά», υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια διευκρινίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν έχει εντοπίσει μεθόδους απόκρυψης δημοσιονομικών ελλειμμάτων από ένα αριθμό κρατών, επικαλούμενος ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα που από το 1998 παραποιούσε τα στοιχεία του προϋπολογισμού με στόχο την απόκρυψη του ελλείμματος.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

Συνταγματικό το διάταγμα για τους συμβασιούχους

Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το προεδρικό Διάταγμα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ απέρριψε τις προσφυγές συμβασιούχων που δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του και ζητούσαν τη διεύρυνσή του.

Οι δικαστές του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας έκριναν με πλειοψηφία 3-2 ότι ο κεντρικός πυρήνας και η φιλοσοφία του διατάγματος είναι συνταγματικά συνεπείς.

Oι εισηγητές Πισπιρίγκος και Τσιμέκας, οι οποίοι είχαν ζητήσει να κριθεί αντισυνταγματικό το διάταγμα, είχαν υποστηρίξει ότι το προεδρικό διάταγμα είναι αντίθετο προς τις διατάξεις 108 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Από το διάταγμα εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες συμβασιούχων, όπως οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι γεωπόνοι του υπουργείου Γεωργίας, οι εργαζόμενοι σε χρηματιστηριακές εταιρείες.

Οι περιπτώσεις αυτών των κατηγοριών θα εξεταστούν από το Γ' Τμήμα του ΣτΕ στις 16 Φεβρουαρίου 2006.


Η μάχη κατά των «πειρατικών»

Οι πρόεδροι δώδεκα επιχειρήσεων ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά της πειρατείας

Η μάχη κατά των «πειρατικών» από DVD και CD μέχρι εξαρτήματα υπολογιστών και φάρμακα και παιχνίδια και εξαρτήματα αυτοκινήτων κορυφώνεται.

Περισσότερες από δώδεκα επιχειρήσεις μεταξύ αυτών η Μάικροσοφτ, η Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ και η ΓκλάξοΣμιθΚλάιν ένωσαν τις δυνάμεις τους και καλούν όλες τις σχετικές εταιρείες να συνταχθούν μαζί τους κατά της πειρατείας.

«Η πειρατεία υφίσταται ως ένα αληθινό πρόβλημα για κάθε τομέα σε κάθε χώρα σε αυτόν τον κόσμο», επιμένει ο Έρικ Νικόλι, πρόεδρος της ΕΜΙ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο πολύ που τώρα είναι δυνατή «η ακριβής αντιγραφή κάθε προϊόντος σε αυτόν τον πλανήτη», είπε ο κ. Νικόλι.

«Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία είναι καταστροφικές», πρόσθεσε.

Κίνδυνος για την υγεία

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις τα προϊόντα «μαϊμού» κοστίζουν ζωές, λέει ο πρόεδρος της EMI.

«Πειρατεία υπάρχει και σε έναν τομέα που δεν έχει ακόμα συζητηθεί πολύ: την φαρμακοβιομηχανία», λέει.

Επισημαίνει ότι το ένα δέκατο των φαρμάκων παρασκευάζονται από τους λεγόμενους πειρατές της βιομηχανίας και επομένως δεν έχουν περάσει από ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητά τους.

Το ίδιο συμβαίνει με τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, όπου η αντιγραφή κρύβει κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών, προσθέτει ο κ. Νικόλι.

Η παιχνιδοβιομηχανία επλήγη επίσης από τους πειρατές που αγνοούν τους κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών.

«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι κίνδυνοι για τους καταναλωτές από τα ακατάλληλα προϊόντα», λέει ο πρόεδρος της Νεστλέ, Πίτερ Μπράμπεκ Λέτμαθ.

Οικονομική καταστροφή

Η υποκουλτούρα των πειρατών εξελίχθηκε σε ένα τέρας 600 δις δολαρίων, το οποίο απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των φτωχών και πλούσιων χωρών.

Στον αναπτυγμένο κόσμο, χάνονται θέσεις εργασίας στην μουσική βιομηχανία αλλά και στις επιχειρήσεις λογισμικού.

Η πειρατεία πλήττει τους φορολογούμενους καθώς το κράτος έχει λιγότερα έσοδα από τους λιανικούς πωλητές, είτε αυτοί πωλούν καλλυντικά και αρώματα, είτε ρούχα και αθλητικά είδη.

«Δεν έχει καμία σημασία σε ποια βιομηχανία εργάζεται κάποιος», λέει ο πρόεδρος της NBC Universal. «Κανένας κλάδος δεν είναι στο απυρόβλητο».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η πειρατεία δρα ανασταλτικά για τις επενδύσεις ξένου κεφαλαίου γιατί κανείς από τους επιχειρηματίες δεν εμπιστεύεται τα χρήματά του σε μια αγορά, στην οποία κυριαρχούν τα προϊόντα «μαϊμού».


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσημη πρώτη της δίκης Κάλβι

Τέσσερις Ιταλοί και μία Αυστριακή οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης για μία από τις πιο σκοτεινές και μυστήριες υποθέσεις στην Ιταλία: τη δολοφονία πριν από 23 χρόνια του Ρομπέρτο Κάλβι, του αποκαλούμενου και «Τραπεζίτη του Θεού» λόγω των στενών δεσμών του με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι ο Κάλβι σκοτώθηκε από τη μαφία της Σικελίας για να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των μαφιόζων.

Ο Κάλβι ήταν πρόεδρος της τράπεζας «Μπάνκο Αμβροσιάνο», η οποία χρεοκόπησε αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές της, ανάμεσα στους οποίους ήταν και το Βατικανό.

Το πτώμα του βρέθηκε κρεμασμένο από μία γέφυρα στο Λονδίνο το 1982.

Η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει ότι ο Ρομπέρτο Κάλβι οδηγήθηκε στο Λονδίνο από ορισμένους συνεργάτες του, που δούλευαν για λογαριασμό της μαφίας της Σικελίας και οι οποίοι τον παρέδωσαν σε πληρωμένους δολοφόνους.

Οι τελευταίοι είχαν σκηνοθετήσει το έγκλημα για να φαίνεται ως αυτοκτονία. Πιστεύεται ότι ο Κάλβι, έχοντας χρέη εκατομμυρίων δολαρίων, άρχισε να συνεργάζεται με τη μαφία και να τη βοηθά στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Το πτώμα του βρέθηκε κρεμασμένο από τη γέφυρα Μπλάκφραϊαρς του Λονδίνου το 1982.

Οι τσέπες του ήταν γεμάτες από πέτρες τυλιγμένες σε χαρτονομίσματα. Μόνο ένας από τους πέντε κατηγορούμενους εμφανίστηκε στο δικαστήριο για τη δίκη.

Ένας άλλος, ο κατάδικος αρχηγός της μαφίας Πίπο Κάλο, συνδέθηκε με την αίθουσα του δικαστηρίου μέσω βίντεο-οθόνης, καθώς βρίσκεται ήδη στη φυλακή, έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια για άλλα εγκλήματα.

Η δίκη έχει αναβληθεί για τον επόμενο μήνα. Ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένεται να καταθέσουν είναι και ο γιος του Ρομπέρτο Κάλβι, Κάρλο, ο οποίος προσπαθεί εδώ και δύο δεκαετίες να πείσει τον κόσμο ότι επρόκειτο για δολοφονία και όχι για αυτοκτονία.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο Φινλανδός επίτροπος ζήτησε από την Τουρκία άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

«Η Τουρκία θα πρέπει να επικυρώσει άμεσα και με καλή πίστη» το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση δήλωσε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν από την Άγκυρα.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη χτες του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στους Ελληνοκύπριους εάν πρώτα δεν αρθεί ο εμπορικός αποκλεισμός στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Αναλυτές όπως ο Ερντάλ Σαφάκ της εφημερίδας «Σαμπάχ» υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα σκοπεύει να αυξήσει τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για την ταυτόχρονη άρση των αποκλεισμών στην Κύπρο.

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τομ Γούεστον σημειώνοντας ότι είναι «οι Ελληνοκύπριοι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους ώστε να εξευρεθεί λύση».

Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση κάλεσε ακόμη την Τουρκία «να προωθήσει άμεσα πολιτικές αλλαγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την προστασία των γυναικών και των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Χουσεΐν Τσελίκ με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να ανοίξει τη θεολογική σχολή της Χάλκης ακόμη και σε 24 ώρες.

«Η στάση μου αυτή δεν καθορίζεται από τα κριτήρια της ΕΕ αλλά από τη θρησκεία μου και τον πολιτισμό μου», δήλωσε ο Τσελίκ την ημέρα που έφτανε στην Τουρκία ο επίτροπος για τη Διεύρυνση.

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει συνεχώς νέες λεπτομέρειες για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την «Χουριέτ» η βρετανική προεδρία προκειμένου να κάμψει τις επιφυλάξεις της Λευκωσίας απείλησε ότι θα αναγνωρίσει τη λεγόμενη τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου.

Άλλες εφημερίδες υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σχετικά με το δικαίωμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με την αρχηγό γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Οζκιόκ.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Η εξωτερική πολιτική στη βουλή

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής στον απόηχο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της βουλής, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, «συνιστά σημαντική εξέλιξη για την ίδια την Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμφωνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, έκανε λόγο για «επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος» και επεσήμανε ότι πρόκειται για «σημαντική εξέλιξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαδικασία που τίθεται ενώπιον της Τουρκίας υπαγορεύει την προσαρμογή της «σε συγκεκριμένους όρους, κανόνες και προαπαιτούμενα», διαμορφώνοντας «ένα νέο πλαίσιο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ο κ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι για πρώτη φορά διαμορφώνονται σαφείς προϋποθέσεις για την de facto και de jure αναγνώριση της Κύπρου.

Και πρόσθεσε, «η Τουρκία βρίσκεται υπό την πίεση της συμβολής στην επίτευξη λύσης για το Κυπριακό, ενώ είναι δεσμευμένη να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο η Τουρκία θα βρίσκεται υπό τον «ασφυκτικό έλεγχο» των «25» της ΕΕ, σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην κριτική για το άρθρο 7 (πρώην 5) -περί άσκησης βέτο από την Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ- σημείωσε πως πρόκειται για μια «μη δεσμευτική νομικά δήλωση, η οποία αναφέρεται στο απολύτως αυτονόητο, πως δηλαδή οι διεθνείς οργανισμοί λαμβάνουν αυτόνομα τις αποφάσεις τους».


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Ψευδείς» οι κατηγορίες της Βρετανίας

Αντι-βρετανική κινητοποίηση στη Βασόρα

Το Ιράν απέρριψε ως «ψευδείς» τις κατηγορίες της Βρετανίας περί διακίνησης όπλων από την Τεχεράνη προς το Ιράκ με παραλήπτες τους αντάρτες που εξαπολύουν επιθέσεις κατά των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τη Βρετανία για «υποδαύλιση ταραχών» στο Ιράκ.

«Είναι ψέμα», δήλωσε στην ιρανική τηλεόραση ο Χαμίντ Ρεζά Ασρφί και συμπλήρωσε, «οι Βρετανοί είναι η αιτία της αστάθειας και της κρίσης στο Ιράκ. Επινοώντας σενάρια σαν αυτό προσπαθούν να βρουν συνεργούς στο έγκλημα που διαπράττουν».

Και ο Ιρανός αξιωματούχος κατέληξε λέγοντας ότι «από την αρχή είχαμε καταστήσει σαφές ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ είναι προς δικό μας όφελος.»

Η Βρετανία κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία οκτώ Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος, σε ενημέρωση ανταποκριτών στο Λονδίνο, επέρριψε την ευθύνη στην Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

Είπε ότι τα μέλη της προμηθεύουν τις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ με τα υλικά και την τεχνογνωσία για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν και στο παρελθόν κατηγορήσει το Ιράν για στήριξη ακραίων ομάδων του Ιράκ, αυτή είναι η πρώτη συγκεκριμένη αναφορά.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ψυχρές μετά την απομάκρυνση της Τεχεράνης από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε ότι η τεχνολογία προέρχεται από την Χεζμπολά του Λιβάνου και φτάνει στο Ιράκ μέσω Ιράν.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, που πρόκειται μνα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου, ενδέχεται να αναβληθεί για μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου

Εξάλλου οι προετοιμασίες για την δίκη, που περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα προστασίας των μαρτύρων και την τοποθέτηση αλεξίσφαιρου τζαμιού γύρω από την έδρα, δεν έχουν καν ξεκινήσει.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον τυφώνα δίνουν μάχη τα σωστικά συνεργεία

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το Ελ Σαλβαδόρ ήταν τελείως απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τον τυφώνα Σταν

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται στην Κεντρική Αμερική και στο νότιο Μεξικό μετά τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ημερών.

Οι αρχές λένε ότι ο τυφώνας Σταν προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 160 ανθρώπων ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Πολλά σπίτια έχουν σκεπαστεί από λάσπη και πέτρες. «Τα σωστικά συνεργεία δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν της κατάστασης. Υπάρχουν παντού πλημμύρες, δεκάδες γέφυρες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν και δεκάδες δρόμοι έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των κατολισθήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο Σαλβαδόρ.

Ο τυφώνας προκάλεσε υπερχείλιση των ποταμών και τα σωστικά συνεργεία βρήκαν δεκάδες νεκρούς θαμμένους στη λάσπη σε απομακρυσμένες πόλεις της Γουατεμάλας και του Ελ Σαλβαδόρ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις πολιτείες Βέρα Κρουζ και Τσιάπας του Μεξικού.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βινσέντε Φοξ υπογράμμισε ότι η βασική προτεραιότητα των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών είναι η διάσωση.

Ο τυφώνας Σταν έχει ήδη υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν για μια εβδομάδα.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 07:38 (Ώρα Λονδίνου)

Κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις για καπνά

Θα πληγούν οι καπνοπαραγωγοί

Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων προς τους καπνοπαραγωγούς.

Οι επιδοτήσεις που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Η απόφαση της Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό θα συζητηθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο τέλος του μήνα.

Όπως όμως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες οι καπνοπαραγωγές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - αναμένεται να εκφράσουν την έντονη αντίθεση τους.

Η ΕΕ έχει συχνά επικριθεί γιατί από τη μια μεριά κάνει δαπάνες για αντικαπνιστικές εκστρατείες και από την άλλη επιδοτεί τους καπνοπαραγωγούς.

Τώρα όμως η Επιτροπή για τον Προϋπολογισμό της Κοινότητας ψήφισε την κατάργηση των επιδοτήσεων που φτάνουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η επιτροπή προτείνει να διατεθούν γύρω στα 120 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς τους καπνοπαραγωγούς για να αλλάξουν καλλιέργειες και περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ προς τις αντικαπνιστικές εκστρατείες.

Στο παρελθόν η ΕΕ δεν ήταν διατεθειμένη να καταργήσει τις επιδοτήσεις καθώς αυτές θα πλήξουν τους αγρότες στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης - στη Γαλλία, Ιταλία και φυσικά στην Ελλάδα.

Πάντως καθώς το θέμα των επιδοτήσεων προς τους καπνοπαραγωγούς είναι μέρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα κράτη-μέλη.


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Υποδείξεις Αλμούνια για την ελληνική οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς φόρο ο ΛΑΦΚΑ στους δικαιούχους. Δικαίωση για χιλιάδες συνταξιούχους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χρυσοκάνθαροι διευθυντές και κλητήρες. Ιδού πώς βούλιαξε την Οικονομία το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: "Χρυσή" 5ετία στα σώματα ασφαλείας. Λύση σε χρόνιο αίτημα χιλιάδων ένστολων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παροχές σε ένστολους, συνταξιούχους, πολύτεκνους. Τι ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας.

Η ΑΥΓΗ: Παρέμβαση της Κομισιόν για σκληρότερα μέτρα. Ο Γ. Αλογοσκούφης ευελπιστεί ότι θα πείσει τις Βρυξέλλες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κασέτες ντοκουμέντα ξεσκεπάζουν την σκευωρία σε βάρος του Γ. Κουρή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Γαλάζια" διχόνοια για τους νομάρχες και τους δημάρχους. Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, ξεκίνησε ο καβγάς για τις καρέκλες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνταξιοδοτικό πριμ πενταετίας στους ενστόλους. Ευνοϊκή ρύθμιση στη Βουλή για τα Σώματα Ασφαλείας.

ΕΘΝΟΣ: Λουκέτο σε 120 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δραματικό SOS από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική. Ο πρόεδρος σκόπευσε τα Σκόπια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έκτακτα μέτρα στην οικονομία προτείνει στην κυβέρνηση ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα για όλους τους ένστολους. Ευνοϊκή ρύθμιση για όσους κατατάχθηκαν μετά την 1-1-93.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ραδιο-φονικό. Πώς και γιατί οδηγείται στο κλείσιμο ο σταθμός "Φλας".

ΕΣΤΙΑ: Η Ευρώπη αυτοχειριάζεται. Οι οικονομικές επιπτώσεις της τουρκικής εντάξεως.

ESPRESSO: Οικογένεια Παπανδρέου: Χάνουν το Καστρί, κερδίζουν τη βίλα Μινέικο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιφνιδίως θέμα για το πετρέλαιο του 6ου Στόλου. Άτοπο αίτημα της πρεσβείας των ΗΠΑ απέρριψε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Προ(σ)κληση για συζήτηση στη Βουλή. Με αφορμή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

ΤΑ ΝΕΑ: Τυφώνας... Αλμούνια χτυπά Αλογοσκούφη. Ζητά νέα σκληρά μέτρα.

Η ΝΙΚΗ: Τα επίχειρα της απογραφής. Νέα αντιλαϊκά μέτρα με υπόδειξη Αλμούνια.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Ποιοι τα "τσέπωσαν" κι έγιναν... Λούηδες. Η μαύρη λίστα των επιδοτήσεων και των "λουκέτων" σε όλη τη χώρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντεπίθεση στον τομέα των ιδεών. Κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους εκπαιδευτικούς.

TRAFFIC NEWS: Επιστρέφει η βίλα Μινέικο στα παιδιά του Ανδρέα. Σύμφωνα με τον εισηγητή του Αρειου Πάγου.

Η ΧΩΡΑ: Κέρδισαν πενταετία τα Σώματα Ασφαλείας. Γενναίες αυξήσεις σε συντάξεις και επιδόματα.

City Press: Τραγέλαφος με τις συντάξεις. Ασφαλιστικό "δώρο" στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας με αναγνώριση πλασματικής συντάξιμης πενταετίας.

METRO: Αυστηρότερα μέτρα. Μήνυμα Αλμούνια για την ανάγκη επίπονων αλλαγών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 400 προϊόντα ακατάλληλα. Αποσύρθηκαν από τα ράφια σ' ένα εξάμηνο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Στο έλεος "αναρμόδιων" αρμοδίων. Τι λένε δήμαρχοι, νομαρχία, ΥΠΕΧΩΔΕ και επιστήμονες για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δήλωση -κεραυνός Παπούλια προς ΠΓΔΜ από Θεσσαλονίκη: Η Μακεδονία πάντα ήταν ελληνική. Παραμένει ελληνική και θα παραμείνει.

ΚΚΕ - Παιδεία

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "για την ευθύνη των εκπαιδευτικών απέναντι στη νεολαία, την ευθύνη τους μέσα και έξω από την τάξη, για την ευθύνη των ανθρώπων που "διαπαιδαγωγούν εγκεφάλους", μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, που αγαπούν τη νεολαία και αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, να μη μετατραπούν σε υπαλλήλους ενός επικίνδυνου ιδεολογικού μηχανισμού, όπως θέλει η άρχουσα τάξη".

Δημόσιοι υπάλληλοι - Αμοιβές

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "μια νέα τάξη νεοπλουσίων δημοσίων υπαλλήλων που παίρνει μισθούς - πρόκληση, έχει εγκατασταθεί την τελευταία πενταετία, κυρίως την περίοδο 2001-2004 στα υπουργεία και στους δημόσιους οργανισμούς, χάρις στις ρουσφετολογικές πιέσεων των μανδαρίνων του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο οι προκλητικές αμοιβές τους που προκαλούν το κοινό αίσθημα, αλλά ιδίως η έλλειψη τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, αφού στην καλύτερη περίπτωση οι "χρυσοπληρωμένοι υπάλληλοι" είναι απόφοιτοι Δημοτικού ή Λυκείου".

Νέα Δημοκρατία - Υποψήφιοι Δήμαρχοι Νομάρχες

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι " νέες εσωκομματικές έριδες μεταξύ των "γαλάζιων" φατριών έχουν ξεσπάσει, αυτή τη φορά με αφορμή τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ένα χρόνο πριν από τις κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επίδοξοι διεκδικητές του κομματικού χρίσματος έχουν βγάλει τα μεγάλα μαχαίρια και "σφάζονται" - σε τοπικό προς το παρόν επίπεδο- για τις καρέκλες της εξουσίας".

Σχολές ΑΕΙ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ ποσστηρίζει ότι "με "λουκέτο" κινδυνεύουν 120 τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ λόγω του βαθμολογικού πλαφόν που θα ισχύσει από τις ερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα, ο αριθμός των υποψηφίων που θα μείνει εκτός ανωτάτων ιδρυμάτων - εξαιτίας της ρύθμισης- θα φτάσει τις 15 με 20 χιλιάδες. Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τη βαθμολογική βάση θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία δεκάδων τμημάτων, κυρίως της Περιφέρειας, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ερημώσουν από φοιτητές και σπουδαστές".

Κοντομηνάς - Καταγγελίες Κουρή

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει : " ολόκληρο το περιεχόμενο από 3 κασέτες που τινάζουν στον αέρα τους μαφιόζους της "INTERAMERICAN" που επιχείρησαν να παγιδεύσουν την Δικαιοσύνη για να γλυτώσουν από τις ΛΗΣΤΕΙΕΣ που'χουν διαπράξει σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων".

Περιουσιακά στοιχεία οικογένειας Παπανδρέου

H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η υπόθεση με την περιβόητη βίλα της γιαγιάς των παιδιών του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφίας Μινέικο. Μετά την πολύχρονη δικαστική διαμάχη για την κυριότητα της βίλας στο Παλαιό Ψυχικό, μεταξύ των τριών παιδιών του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και του σημερινού ιδιοκτήτη του ακινήτου, Χαράλαμπου Βλαχούτσικου, ο εισηγητής του Αρείου Πάγου Αλέξανδρος Κασιώλας τάχθηκε χθες υπέρ της δικαίωσης της Σοφίας, του Νίκου και του Αντρίκου Παπανδρέου".

Σύμφωνα με την ESPRESSO "χάνουν δύο ακίνητα και κερδίζουν ένα. Τα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου αποφάσισαν να "ξαναμοιράσουν την τράπουλα" σπιτιών και οικοπέδων και να ξεκαθαρίσουν τα κληρονομικά, που αφορούν την ακίνητη περιουσία τους. Έτσι η βίλα Μινέικο κατά πάσα πιθανότητα ξαναγυρίζει στα παιδιά του Ανδρέα, ενώ τμήμα του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η βίλα στο Καστρί αναμένεται να πουληθεί σε κατασκευαστική εταιρεία. Την ίδια στιγμή στο σφυρί έχει βγει και η αρχοντική βίλα στην Πάτμο, ιδιοκτησίας του Αντρίκου".

Επιχειρήσεις - Ανεργία

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ υποστηρίζει ότι "πάνω από 100.000 απολύσεις σε ενάμιση χρόνο, μπαράζ λουκέτων ακόμη και σε επιχειρήσεις που έχουν επιδοτηθεί "μαγείρεμα" των στοιχείων, προσλήψεις "γαλάζιων παιδιών" και εν μέσω όλων αυτών χιλιάδες άνεργοι ψάχνουν μία θέση εργασίας. Στο θέατρο του παραλόγου που έχει στηθεί η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας (!) ενώ επιχειρηματίες εδώ και χρόνια βάζουν στην τσέπη γενναίες επιδοτήσεις και την ...κάνουν για άλλες πολιτείες".

Δηλώσεις Αλμούνια

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σαρωτικά μέτρα θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να επαναφέρει την Οικονομία σε σωστή τροχιά. Μετά την εικοσαετή λαίλαπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ο "κλήρος" πέφτει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να βγάλει τα "κάστανα" από τη φωτιά και να "συνεφέρει" την αδύναμη οικονομία της χώρας, αφού σύμφωνα με τον επίτροπο της Κομισιόν Χοακίμ Αλμούνια θα πρέπει να ληφθούν ευρείας κλίμακας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σαν τυφώνας έπεσε πάνω στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στις επιλογές του υπουργού Οικονομάς κ. Γ. Αλογοσκούφη χθες ο Ισπανός επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους και ζητώντας πρόσθετα σκληρά μέτρα μέσα στο φθινόπωρο για να εξασφαλισθεί η μείωση του ελλείμματος. Έτσι, έπειτα από έναν σχεδόν χρόνο λιτότητα και φορολογικών επιβαρύνσεων και αφού η αξιοπιστία της Ελλάδας καταρρακώθηκε από την κυβέρνηση με τη δημοσιονομική απογραφή, ο κ. Αλμούνια άφησε να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε περίπου εκεί απ΄όπου ξεκινήσαμε αφού ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να χρειάζεται στενή εποπτεία".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ σε απροκάλυπτη παρέμβαση για να ληφθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανατροπές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, προχώρησε ο επί των Οικονομικών Ευρωπαίος επίτροπος Γιοακίμ Αλμούνια ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Γ. Αλογοσκούφη στην Αθήνα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος μάλιστα σημείωσε ότι τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν πως η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2005 "δεν είναι απόλυτα συμβατή με τους στόχους που έχουν τεθεί".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι " μέσω Βρυξελλών μεθοδεύεται από την κυβέρνηση το δεύτερο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων καθώς η προσφυγή της κυβέρνησης στη δημιουργική λογιστική των τιλοποιήσεων κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι ζητούν τη λήψη μόνιμων μέτρων".

Η METRO προσθέτει ότι "από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την απάντηση της Eurostat στο ελληνικό αίτημα περί τιτλοποίησης οφειλών, εκτιμώντας ότι θα είναι θετική και επισημαίνοντας ότι η πρόταση είναι απόλυτα συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως υπογράμμισε, η τιτλοποίηση δεν είναι μόνιμη λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα, ωστόσο τόνισε ότι η λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα θα είχε πιο αρνητικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "οριστικό τέλος στην αγωνία και την ιδιότυπη ομηρία των συμβασιούχων του Δημοσίου έδωσε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ύστερα από μακρά διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών που κράτησε μέχρι το βράδυ, οι δικαστές ενέκριναν το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ των άλλων και τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 9 που αφορά στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου".

Καύσιμα 6ου στόλου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε αίτημα του εδώ πρεσβευτή των ΗΠΑ κ. Τσαρλς Ρις να προμηθεύονται τα σκάφη του αμερικανικού στόλου αποχρωματισμένο, δηλαδή λευκό, πετρέλαιο κίνησης. Η απόρριψη, όπως εξηγείται από το υπουργείο, έγινε από τον γενικό γραμματέα κ. Μίχαλο με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού κ. Γ. Αλογοσκούφη, και διότι αντίκειται μια τέτοια εξαίρεση στην ελληνική φορολογική νομοθεσία, αλλά και γιατί η όλη υπόθεση αναδίδει οσμή σκανδάλου".

Ελλάδα-ΠΓΔΜ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "διερμηνεύοντας την καθολική αγανάκτηση του ελληνικού λαού και την συσσωρευμένη για χρόνια πικρία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σκόπευσε... ευθέως τα Σκόπια και τους έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα πως ματαιοπονούν περιφερόμενοι ανά τας διπλωματικάς αυλάς της Ευρώπης και της Αμερικής παραχαράσσοντες ανερυθρίαστα την ιστορία ισχυριζόμενοι ότι η Μακεδονία είναι δική τους".

Ραδιοσταθμός "Φλας"

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "οικονομικο-πολιτική διαπλοκή καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, βουλευτές και δημοσιογράφοι, σχετικά με το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας 9,60", που λειτουργεί από το 1989. Συνδέουν μάλιστα τις κινήσεις του Σ. Κόκκαλη με συμφωνία σύμπραξης με την κυβέρνηση. Η σημερινή ιδιοκτησία, που παρέλαβε τη σκυτάλη τον Δεκέμβριο 2004 έναντι μικρού αντιτίμου, απέρριψε προτάσεις για πώληση του σταθμού, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του. Στον ρόλο Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση, με κινητοποιήσεις απειλεί η Ένωση Συντακτών".

Ελλάδα-ΕΕ-Τουρκία

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζητά με επιστολή του προς την πρόεδρο του Σώματος, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, "συνιστά σημαντική εξέλιξη για την ίδια την Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή μας".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "κάποιοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσης θα ωφεληθή οικονομικώς, από την μελλοντική ένταξη της Τουρκίας. Ίσως να ωφεληθούν κάποιες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τις μεγάλες αγορές της Τουρκίας και το φθηνό εργατικό της δυναμικό. Όχι όμως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωσις. Από όποια πλευρά και αν εξετασθή το "Ναι" του Λουξεμβούργου, ισοδυναμεί με αυτοχειριασμό της Ευρώπης'.

ΛΑΦΚΑ-Αναγνώριση μάχιμης πενταετίας στα Σώματα Ασφαλείας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "το χρόνιο αίτημα των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας ικανοποίησε ο υπουργός Οικονομίας ανακοινώνοντας από τη Βουλή την επέκταση της μάχιμης 5ετίας ως προϋπόθεση συνταξιοδότησης και για όσους έχουν προσληφθεί στα Σώματα Ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου του 1993".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά αποδείχθηκε χθες ότι διαθέτει η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ανταποκρινόμενος αστραπιαία στην παρέμβαση του Μ. Έβερτ στη Βουλή. Ο κ. Αλογοσκούφης έσπευσε αμέσως στη Βουλή όπου τον είχε καλέσει δημοσίως λίγο νωρίτερα ο κ. Έβερτ και αφού προανήγγειλε την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τη μάχιμη πενταετία -η οποία πρέπει πρώτα να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο- κατέθεσε και την προσθήκη στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προβλέπει ρητά ότι τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα είναι αφορολόγητα".

Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "μεγάλης κλίμακας αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου επέρχονται από την τρέχουσα περίοδο. Ιδιαίτερα ευνοημένοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δέσμευση Αλογοσκούφη για αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας όσων έχουν προσληφθεί από το 1993".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υπογραμμίζει ότι "αναγνωρίζονται πέντε συντάξιμα χρόνια για αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, που φροντίζουν για την ασφάλεια των πολιτών. Δέσμευση από Αλογοσκούφη και Βουλγαράκη στη Βουλή, ότι θα περάσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα παρανόμως παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ θα δοθούν αφορολόγητα στους δικαιούχους".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "μια σειρά από κοινωνικές αδικίες, που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λύνει η νέα κυβέρνηση της χώρας με τις γενναίες παροχές σε ένστολους, πολύτεκνους και συνταξιούχους ξεκαθάρισε, στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας. Παρά τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας".

Σύμφωνα με τη City Press "η κυβέρνηση "χαρίζει" συντάξεις στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας την ίδια ώρα που επιχειρεί το διάλογο για το μελλοντικό περιορισμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πολιτικά αδύνατη αποδεικνύεται η εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος εφόσον δεν ισχύουν σταθεροί κανόνες".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2005 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Κώδικας μεταχείρισης κρατουμένων

Κρατούμενoς στη βάση Γκουαντάναμο της Κούβας

Η αμερικανική γερουσία - αψηφώντας τον πρόεδρο Μπους - ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία νομοσχέδιο για τον καθορισμό συγκεκριμένων κανόνων για τη μεταχείριση αιχμαλώτων που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις σε τρίτες χώρες.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν είπε ότι αυτοί οι κανόνες θα αποτρέψουν την απάνθρωπη μεταχείριση αιχμαλώτων και θα βοηθήσουν τους ανακριτές που αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις να αποσπάσουν πληροφορίες.

«Η κακομεταχείριση των κρατουμένων έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο πόλεμο των ιδεών καθώς αναπόφευκτα αυτά τα κρούσματα αποκτούν δημοσιότητα. Οι απάνθρωπες πράξεις των λίγων επισκιάζουν την υπόληψη της χώρας μας στα μάτια εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ Μακέιν.

«Πιστεύω ότι τα κρούσματα κακομεταχείρισης γίνονται γιατί σε μεγάλο βαθμό υπάρχει σύγχυση για το τι επιτρέπεται και τι όχι», πρόσθεσε.

Οι Γερουσιαστές εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι κανόνες που θα θεσπισθούν θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εικόνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια εικόνα που υπέστη μεγάλο πλήγμα μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών κακοποίησης στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένι είχε ασκήσει πιέσεις για την απόρριψη του νομοσχεδίου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να προβάλει βέτο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.