Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-04

  1. Ο «ασθενής» της Ευρώπης
  2. Ο Τουρκικός «Δούρειος Ίππος»
  3. Βολές κατά ιρακινού κοινοβουλίου
  4. «Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά»
  5. Βουνό τα σκουπίδια σε Αθήνα και Πειραιά
  6. «Ιστορική ημέρα» λόγω συμφωνίας
  7. Αποθέματα έκτακτης ανάγκης στην αγορά
  8. Πρόβες πριν την μεγάλη βραδιά
  9. «Πονηρός» ο όμιλος του ΠΑΟΚ
  10. Σύνοδος ΕΕ - Ρωσίας στο Λονδίνο
  11. Πανηγυρισμοί στην Άγκυρα
  12. «Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά»
  13. Επίθεση με αιχμή τη διαφθορά
  14. «Ιστορική ημέρα»
  15. «Πονηρός» ο όμιλος του ΠΑΟΚ
  16. Επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα στον Ευφράτη
  17. «Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά»
  18. Γενική απεργία στη Γαλλία
  19. «Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά»
  20. «Ευρωπαϊκή» Τουρκία και προϋπολογισμός
  21. Γενική απεργία στη Γαλλία
  22. Άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
  23. «Τα νέα σύνορα της Ευρώπης»

Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «ασθενής» της Ευρώπης

Η γενική απεργία που «παρέλυσε» τη Γαλλία τη Τρίτη αλλά και ο ρόλος της Αυστρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με Τουρκία και Κροατία απασχολούν μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Die Welt γράφει ότι η γενική απεργία που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα στη Γαλλία δείχνει ότι οι Γάλλοι δεν έχουν «κατανοήσει την ανάγκη ριζικών αλλαγών».

Η εφημερίδα επικροτεί τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι δημοφιλείς πουθενά αλλά «ιδιαίτερα στη Γαλλία».

«Πολλοί Γάλλοι δεν αποδέχονται καν την ανάγκη δραστικών αλλαγών», σημειώνει η Die Welt.

«Ο ασθενής της Ευρώπης» είναι ο τίτλος της Der Tagesspiegel.

«Ο πραγματικός ασθενής στην Ευρώπη είναι η Γαλλία και ξαφνικά η κατάσταση στη Γερμανία φαντάζει πιο ελπιδοφόρα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Οι Γάλλοι σημειώνει «δεν έχουν επίγνωση του πόσο αρτηριοσκληρωτική είναι η χώρα τους».

Η Liberation σημειώνει ότι ο κ. ντε Βιλπέν προσπαθεί να πείσει τα συνδικάτα ότι πραγματικά «ακούει τα παράπονα τους».

«Τα εργατικά συνδικάτα κατάφεραν να ακουστούν» λέει η Liberation που προσθέτει όμως ότι τα αιτήματα τους είναι τόσο ποικίλα που είναι δύσκολο να καταρτιστεί «συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης».

Η El Pais σημειώνει ότι οι απεργία αποδεικνύει το «βάθος της κρίσης στη Γαλλία».

«Η Γαλλία έχει γίνει μια πολύ συντηρητική κοινωνία που είναι απρόθυμη να κάνει αλλαγές».

Το 35ωρο-συνεχίζει η ισπανική εφημερίδα «δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα οδήγησε πολλούς εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερο».

Το σχόλιο της El Pais καταλήγει με το ερώτημα: «Για πόσο καιρό ακόμη οι Γάλλοι θα κοροϊδεύουν τον εαυτό τους;»

Αυστρία

Η αυστριακή Die Presse επιδοκιμάζει την σθεναρή στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας.

«Eίναι θετικό που δόθηκε αίσιο τέλος στη κωμωδία που παίχτηκε με τη Κροατία μια χώρα που είναι πιο έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, πόσο μάλλον από τη Τουρκία», γράφει η Die Presse.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Αυστρίας εξυπηρετούνται από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ αλλά τονίζει ότι «η προώθηση εθνικών συμφερόντων αυτού του τύπου δεν είναι κακό, είναι λογικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Der Standard που σημειώνει ότι η Κροατία έχει κάνει πολύ περισσότερα από τις άλλες πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες στο θέμα των εγκλημάτων πολέμου.

Η γερμανική Die Tageszeitung εκφράζει την ενόχληση της για το «παζάρι» που έκανε η Αυστρία επιτυγχάνοντας θετικό αποτέλεσμα στο θέμα της Κροατίας με αντάλλαγμα την αποδοχή του ενταξιακού διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας.

Με τίτλο «επικίνδυνα παιχνίδια» η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η Αυστρία μπλόκαρε τη συμφωνία με τη Τουρκία μέχρι να κερδίσει αυτό που ήθελε για τη Κροατία.

«Άσχημη γεύση» άφησαν αυτά που διαδραματίσθηκαν στο Λουξεμβούργο γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «είναι πιθανό» ότι η Κάρλα ντελ Πόντε πείσθηκε από τη βρετανική προεδρία να «αλλάξει την άποψη της» για το βαθμό συνεργασίας της Κροατικής κυβέρνησης με το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2005 - 01:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Τουρκικός «Δούρειος Ίππος»

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τα παραλειπόμενα από τις δραματικές διαπραγματεύσεις του Λουξεμβούργο εξακολουθούν να απασχολούν μεγάλη μερίδα του βρετανικού Τύπου.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν για την αμερικανική ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις.

«Η ευθυμία των βρετανών διπλωματών και των αξιωματούχων της Κομισιόν ήταν εμφανής», γράφει η εφημερίδα.

Όμως «άλλοι διπλωμάτες εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον διαφαινόμενο άξονα Λονδίνου Άγκυρας - Ουάσιγκτον».

Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει το παράπονο ενός ευρωπαίου διπλωμάτη που δήλωσε ότι «οι Βρετανοί διαβουλεύονταν με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους πριν διαβουλευθούν με εμάς».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη βρετανική προεδρία και την τουρκική αντιπροσωπία την οποία διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ενδεχόμενο που ανησυχούσε την Άγκυρα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων «πολλοί από τους 25 υπουργούς Εξωτερικών γνώριζαν πολύ λίγα πράγματα για το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων».

Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την αμερικανική ανάμειξη και φοβούνται ότι η Τουρκία θα αποδειχθεί ένας Αμερικανο-βρετανικός Δούρειος Ίππος μέσα στην ΕΕ».

«Η Άγκυρα χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση πριν γίνει μέλος της ΕΕ, λέει ο Σιράκ».

Με αυτόν τον τίτλο η Γκάρντιαν (Guardian) μεταφέρει τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου που εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η Τουρκία θα είναι έτοιμη για να γίνει ισότιμο μέλος της Κοινότητας.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι οι «πολέμιοι της τουρκικής ένταξης» διατήρησαν «χαμηλό προφίλ» τις τελευταίες μέρες «γνωρίζοντας ότι θα έχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να διακόψουν ή ακόμη και να σταματήσουν την τουρκική πορεία προς την ΕΕ».

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν 35 «κεφάλαια». Αν και οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κάθε χώρα-μέλος μπορεί να δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν συμμορφώθηκε με τους όρους του κάθε κεφαλαίου», γράφει η Γκάρντιαν.

Συντηρητικό Κόμμα

Οι Τάιμς (Times) γράφουν ότι «η μάχη για την αρχηγία των Τόριδων είναι ανοιχτή».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δυο από τους υποψηφίους για την ηγεσία, ο Κένεθ Κλαρκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, «εντυπωσίασαν με τις ομιλίες τους» στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Σήμερα είναι η σειρά του τρίτου σημαντικότερου υποψηφίου, Ντέιβιντ Ντέιβις, σημειώνουν οι Τάιμς που σχολιάζουν ότι ο κ. Ντέιβις που θεωρείται φαβορί «πρέπει να εκφωνήσει την ομιλία της ζωής του καθώς ακόμη και οι υποστηρικτές του παραδέχθηκαν ότι οι ομιλίες των δυο αντιπάλων του ήταν εντυπωσιακές».

Η Γκάρντιαν (Guardian) στο πρωτοσέλιδο της σημειώνει ότι ο Ντέιβιντ Ντέιβις θα τονίσει στη σημερινή του ομιλία την ανάγκη για το κόμμα του να «υιοθετήσει μια δεξιά ατζέντα».

Πετρέλαιο

Οι απειλές στην ασφάλεια των πετρελαϊκών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο κυριαρχούν στο πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σύμφωνα με τον σύμβουλο ασφαλείας της Σελ (Shell International) οι απειλές προέρχονται από την διεθνή τρομοκρατία, την διαφθορά και τον ακτιβισμό μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο σύμβουλος ασφαλείας της Σελ δήλωσε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι σε 14 περιοχές του κόσμου οι τοπικές αρχές ασφαλείας είναι «αναποτελεσματικές».

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα οι πετρελαϊκές εταιρείες αναγκάζονται να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε «όλο και πιο ασταθή μέρη του κόσμου» στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου.

Πολύ-πολιτισμικότητα στη Βρετανία

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της στη επέτειο των 20 χρόνων από τα θλιβερά φυλετικά επεισόδια σε περιοχή του βόρειου Λονδίνου.

Η εφημερίδα αντιπαραθέτει φωτογραφία των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν τον Οκτώβριο του 1985 στη περιοχή Μπρόντγουότερ με φωτογραφία της ίδιας περιοχής σήμερα όπου όπως γράφει ζουν «39 διαφορετικές εθνικότητες ενώ τα κρούσματα εγκληματικών πράξεων έχουν μειωθεί».

Η περιοχή που «δεν είχε καμιά ελπίδα το 1985 είναι τώρα ένας φάρος φυλετικής αρμονίας», γράφει η Ιντιπέντεντ.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Βολές κατά ιρακινού κοινοβουλίου

Η δυσαρέσκεια με το Σύνταγμα είναι πιο έντονη στις περιοχές των σουνιτών

Τα Ηνωμένα Έθνη κατεδίκασαν τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο του Ιράκ, λέγοντας ότι με τις τροποποιήσεις γίνεται δύσκολη η απόρριψη του προσχεδίου Συντάγματος από τους Ιρακινούς κατά το δημοψήφισμα.

Βάσει του νέου εκλογικού νόμου, τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας που απαιτούνται σε τρεις επαρχίες για να απορριφθεί το προσχέδιο Συντάγματος θα καταμετρηθούν βάσει των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και όχι εκείνων που ψήφισαν.

Οι αλλαγές προωθήθηκαν από τους σιίτες και τους κούρδους του κοινοβουλίου την Κυριακή.

Οι σουνίτες εξέφρασαν την οργή τους για τις τροποποιήσεις τη Δευτέρα. Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Πιστεύεται ότι πολλοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι μπορεί να μην προσέλθουν στις κάλπες, φοβούμενοι τα επεισόδια βίας.

Νομικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι η απόφαση του κοινοβουλίου είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Πολλοί σουνίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους με το προσχέδιο Συντάγματος λέγοντας ότι η ομοσπονδιοποίηση μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ιράκ.

Οι σουνίτες αποτελούν την πλειοψηφία σε τρεις ιρακινές επαρχίες, αλλά προέβησαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών φέτος τον Ιανουάριο.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά»

Έκδηλη ικανοποίηση της τουρκικής αντιπροσωπείας, της βρετανικής προεδρίας αλλά και του επιτρόπου για τη Διεύρυνση

Έπειτα από προσπάθειες 40 ετών, η Τουρκία ξεκίνησε τις πολυπόθητες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σηματοδοτεί την αρχή «του σκληρού αγώνα» για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

«Η πραγματική δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο μόλις άρχισε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην παράγραφο πέντε του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ερντογάν, είπε: «Η Τουρκία θα διατηρήσει τα κεκτημένα δικαιώματά της στους διεθνείς οργανισμούς» και θα κινηθεί με βάση την ελεύθερη βούλησή της στο ΝΑΤΟ».

«Έπεσαν τα τείχη της Βιέννης», είναι ο τίτλος της Χουριέτ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική θέση και η επιλογή της ΕΕ είναι μια «επιλογή με στρατηγική διάσταση».

Στο θέμα της «ανοικτής» έκβασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφέρεται ξεκάθαρα στο στόχο της προσχώρησης και ότι ο όρος διαπραγματεύσεις «ανοικτού τέλους» έχει να κάνει με τη «φύση της έννοιας των συνομιλιών».

Σταθερή στάση

απέναντι στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χθες από το Λουξεμβούργο ότι η χώρα του θα καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη μέχρις ότου να επέλθει μια μόνιμη λύση για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι η επίλυση του Κυπριακού αφορά τον ΟΗΕ και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στα περί «ικανότητας απορρόφησης» της ΕΕ, ο Γκιούλ είπε ότι «πρόκειται για όρο που αναφέρεται για κάθε περίπτωση υποψηφιότητας, από τότε που το 1993 εγκρίθηκαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν οδηγεί αυτομάτως σε ένταξη της μουσουλμανικής χώρας στην Κοινότητα.

Έχει δρόμο ακόμα η Τουρκία για την ένταξη της ΕΕ

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να κερδίσει τις «καρδιές» των Ευρωπαίων, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο για την ένταξη ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι προειδοποίησε ότι η Τουρκία χρειάζεται να υποστεί μια πολιτιστική αλλαγή για να εναρμονιστεί με τις αξίες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυστρίας, Αντρέας Κολ συνεχάρη την Τουρκία για την ιστορική έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η προσχώρηση της εν λόγω μουσουλμανικής χώρας στην Ευρώπη θα είναι δύσκολη.

Επικριτικές δηλώσεις έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, λέγοντας ότι εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στεφθούν από επιτυχία, τότε θα έχει υπονομευθεί ένας από πιο βασικούς στόχους της Κοινότητας.

Ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι το «μεγαλεπήβολο γαλλικό όραμα της εμβάθυνσης της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης αντικαθιστάται από μια μεγάλη ζώνη ελεύθερου εμπορίου».


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Βουνό τα σκουπίδια σε Αθήνα και Πειραιά

Οι αρχές του Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Η κατάσταση με τους τόνους των συσσωρευμένων απορρίμματων στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι εργαζόμενοι στη χωματερή των Άνω Λιοσίων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους.

Το Σαββατοκύριακο τα νερά από την καταρρακτώδη βροχόπτωση παρέσυραν σακούλες σκουπιδιών με αποτέλεσμα να φράξουν φρεάτια σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Τα περισσότερα απορριμματοφόρα είναι πλέον γεμάτα και δεν υπάρχουν περιθώρια για μεταφορά απορριμμάτων σε σταθμούς μεταφόρτωσης ή σε άλλες προσωρινές εγκαταστάσεις.

Σοβαρά προβλήματα αναμένονται και στις περιοχές του Πειραιά, καθώς στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση στην Ψυττάλεια προστίθενται από την περασμένη Τρίτη και οι 700 τόννοι λυματολάσπης, οι οποίοι μεταφέρονταν στη χωματερή.

Τα μέλη της Διαδημοτικής Επιτροπής Απομάκρυνσης της Χωματερής ετοιμάζουν διαμαρτυρία σήμερα Δευτέρα στην πλατεία Άνω Λιοσίων για την, όπως λένε, «ομηρία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για πάνω από μία δεκαετία».

Θα ακολουθήσει αποκλεισμός της εισόδου της χωματερής, σε συμπαράσταση στη διαμαρτυρία των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει την οδό της δικαστικής συνδρομής, ώστε να λειτουργήσουν και πάλι οι εγκαταστάσεις της χωματερής.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για της λυματολάσπης, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να ξαναδούλεψουν υπό αυτές τις συνθήκες.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 14:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορική ημέρα» λόγω συμφωνίας

Μια εποχή ειρήνης και σταθερότητας ανοίγει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την ικανοποίηση της ελληνικής ηγεσίας για τη συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Πέτρος Μολυβιάτης.

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, θα έλεγα ιστορική. Πριν από λίγο επετεύχθη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και δύσκολης, πολύ δύσκολης διαπραγματεύσεως», τόνισε χθες από το Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός.

Η ελληνική ηγεσία ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος πέτυχαν να κατοχυρώσουν πλήρως όλες τις θέσεις και επιδιώξεις τους, βάσει νομικά δεσμευτικών κειμένων.

Ο κ. Μολυβιάτης συνεχίζοντας, είπε: «Πιστεύω ότι έτσι ανοίγει ένας δρόμος που θα οδηγήσει βαθμιαία σε μια νέα εποχή τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Πιστεύω ότι η εποχή αυτή θα είναι μια εποχή ειρήνης και σταθερότητας, προς όφελος πάνω από όλα του ελληνικού λαού, αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας και βεβαίως και της Τουρκίας»

» Επιπλέον χαράσσει το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και με την Κύπρο και με ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για πραγματικά μια πολύ σημαντική συμφωνία. Μια συμφωνία που όχι αμέσως, αύριο, αλλά στην πορεία θα αλλάξει και θα αντικαταστήσει το κακό παρελθόν και το κακό όνομα της περιοχής μας. Είναι η αφετηρία μιας νέας εποχής. Βάζουμε τα θεμέλια, βάζουμε τις βάσεις, που είναι σταθερές και αμετάκλητες, πάνω στις οποίες από εδώ και πέρα θα προχωρήσει η σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και η σχέση της Τουρκίας με ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι «να μετατραπεί η γειτονιά μας σε μια περιοχή όπως η υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο, με τον ευρωπαϊκό δρόμο. Σ αυτό το δρόμο εμείς θέλουμε να μπουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της περιοχής μας, και τα Βαλκάνια και η Τουρκία».

Αναφερόμενος στην παράγραφο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου (πρώην παράγραφο 5) ο κ. Μολυβιάτης τόνισε: «Αυτή η παράγραφος αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να προσαρμόσει τη θέση της με τη θέση της Ευρώπης όσον αφορά τη δυνατότητα της Κύπρου να μπει σε Διεθνείς Οργανισμούς. Η ερμηνευτική δήλωση λέει ότι αυτή η παράγραφος δεν αναιρεί, δεν περιορίζει το δικαίωμα του κάθε Οργανισμού και του κάθε μέλους του να αποφασίζει. Αυτό είναι αυτονόητο. Επομένως δεν αλλάζει τίποτε αυτή η δήλωση. Η Τουρκία βάσει της παραγράφου 7 και βάσει της δηλώσεως της Προεδρίας θα αξιολογείται από την Ε.Ε. αν πράγματι προσαρμόζει τις θέσεις της προς τις ευρωπαϊκές, όπως έχει καθήκον. Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κρίνεται, εάν το έχει εκτελέσει αυτό το καθήκον που της επιβάλλει η συμφωνία ή όχι».

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ πήρε μια απόφαση ιστορικής σημασίας».

Και συμπλήρωσε: «ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας θα είναι μια μακρά πορεία μεταρρυθμίσεων, αλλαγών και προσαρμογών στο κοινοτικό κεκτημένο, που θα οδηγήσει στην οικογένεια των λαών της Ευρώπης, με βάση τις αρχές και τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας».

Και κατέληξε: «υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον εκδημοκρατισμό, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη φιλία και τη συνεργασία και στις κοινές προσπάθειες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Δυστυχώς, όμως, η ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού, η παράδοση των διαπραγματευτικών όπλων από πολύ νωρίς, στέρησε στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία για την κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων».

Ο Χρήστος Παπουτσής ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένες και ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, με τις οποίες θα κατοχυρώνονται όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΚΚΕ για Τουρκία - ΕΕ

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκινούν χωρίς η Τουρκία να έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Βαριές ευθύνες έχουν όλα εκείνα τα κόμματα που προπαγάνδιζαν πως η ΕΕ έχει δημοκρατικές αρχές και αξίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Το ΚΚΕ εκτιμά πως «οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι υποτιθέμενες αρχές της ΕΕ είναι μύθος. Το θέμα της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθούν συμφέροντα και επιδιώξεις. Ήταν το προκάλυμμα των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η ΕΕ δεν διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από τον κίνδυνο της διχοτόμησης που προωθεί το σχέδιο Ανάν».


Αποθέματα έκτακτης ανάγκης στην αγορά

Οι τιμές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στα ύψη μετά τον τυφώνα Κατρίνα

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση την Τρίτη, όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει στην αγορά τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη.

Οι δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Σαμ Μπόντμαν, και αμέσως μετά σημειώθηκε πτώση 70 σεντς στο αργό πετρέλαιο, το οποίο έφτασε τα 64 δολάρια και 77 σεντς το βαρέλι.

Πτώση 86 σεντς σημείωσε και το πετρέλαιο τύπου Μπρέντ στο Λονδίνο, φτάνοντας τα 61 δολάρια και 94 σεντς.

Τον Αύγουστο, οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτοξεύθηκαν πάνω από 71 δολάρια το βαρέλι, μετά τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα.

Τις επόμενες ημέρες σημειώθηκε μία πτώση στις τιμές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι 12 διυλιστήρια πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού παραμένουν κλειστά, λόγω των καταστροφών από τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα.

Ο Σαμ Μπόντμαν προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί ένας περίπου μήνας για να ανοίξουν και πάλι τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού.

Πιστεύεται ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης των Ηνωμένων Πολιτειών σε πετρέλαιο θέρμανσης φτάνουν τα δύο εκατομμύρια βαρέλια.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόβες πριν την μεγάλη βραδιά

Δώδεκα νέοι καλλιτέχνες θα διαγωνιστούν στις 6 Οκτωβρίου

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες μουσικών και τεχνικών στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί το υπό αναγέννηση φεστιβάλ Τραγουδιού.

Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών ΕΡΤ και ΔΕΘ δήλωσαν ότι ανέτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ποσό του προϋπολογισμού της διοργάνωσης, καθώς δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη οι διαδικασίες των χορηγιών, αλλά ούτε η πώληση όλων των εισιτηρίων προκειμένου να συνυπολογισθούν και τα έσοδα.

Στο «τερέν» του γηπέδου έχουν στηθεί ήδη πολυμορφικά σκηνικά, ενώ οι πυλώνες φωτισμού και η τεχνογνωσία τους, έχουν μεταφερθεί από το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας και την εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων.

«Το μεγαλύτερο εχέγγυο γι αυτά τα παιδιά είναι η στήριξη που έχουν από όλους τους καταξιωμένους δημιουργούς», δήλωσε η Δήμητρα Γαλάνη, εκ των επιμελητών των αφιερωμάτων και συμμετέχουσα ως ερμηνεύτρια στη δεύτερη βραδιά των «επωνύμων καλλιτεχνών».

Την πρώτη βραδιά στις 6 Οκτωβρίου θα διαγωνιστούν οι πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί και ερμηνευτές με δώδεκα τραγούδια.

Θα δοθούν τρία βραβεία, τα οποία θα κριθούν κατά 40% από την Ειδική Καλλιτεχνική Επιτροπή και κατά 60% από το κοινό που θα ψηφίζει με SMS.

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει επίσης «ιστορικό» μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του φεστιβάλ.

Την πρώτη βραδιά θα παρουσιάσουν ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, Ζακ Στεφάνου και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Τη δεύτερη βραδιά την Κυριακή 9 Οκτωβρίου θα διαγωνιστούν τα τραγούδια έντεκα γνωστών δημιουργών και το τραγούδι που θα διακριθεί στην πρώτη βραδιά.

Το αναγεννημένο φεστιβάλ Τραγουδιού παρουσιάζει αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή.

Παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Σταρόβας.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Πονηρός» ο όμιλος του ΠΑΟΚ

φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

«Πονηρός» χαρακτηρίζεται από τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης ο όμιλος του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA.

Ο «δικέφαλος του βορρά» τοποθετήθηκε στο 7ο με αντιπάλους τις Στουτγκάρδη, Σαχτιάρ Ντόνετσκ, Ρεν, Ραπίντ Βουκουρεστίου.

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ:

20 Οκτωβρίου: Σαχτιάρ ΠΑΟΚ

3 Νοεμβρίου: Ρεπό

24 Νοεμβρίου: ΠΑΟΚ - Στουτγκάρδη

1 Δεκεμβρίου: Ραπίντ Βουκουρεστίου ΠΑΟΚ

14 Δεκεμβρίου: ΠΑΟΚ - Ρεν

Μετά την ολοκλήρωση των πέντε αγωνιστικών, οι τρεις πρώτες ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο για τη φάση των «32».

Οι οκτώ πρώτες των ομίλων θα κληρωθούν με τις οκτώ που θα καταλάβουν την τρίτη θέση, ενώ όσες ομάδες θα τερματίσουν δεύτερες θα αγωνιστούν με τις οκτώ ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι υπόλοιποι όμιλοι:

1ος όμιλος: Μονακό, Σλάβια, Αμβούργο, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Βίκινγκ.

2ος όμιλος: Λοκομοτίβ Μόσχας, Εσπανιόλ, Παλέρμο, Μπρόντμπι, Πέταχ Τίτκβα.

3ος όμιλος: Χέρτα Βερολίνου, Λανς, Σαμπντόρια, Στεάουα Βουκουρεστίου, Χάλμσταντ.

4ος όμιλος: Αλκμααρ, Μιντλέσμπρο, Ντίνπρο, Γκρσαχόπερς, Λίτεξ Λόβετς.

5ος όμιλος: Ρόμα, Βασιλεία, Ερυθρός Αστέρας, Στρασμπούρ, Τρόμσο.

6ος όμιλος: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μαρσέιγ, Χέερενφεεν, Λέφσκι Σόφιας, Ντιναμό Βουκουρεστίου.

8ο όμιλος: Μπεσίκτας, Σεβίλη, Μπόλτον, Ζενίτ, Βιτόρια Γκιμαρά.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος ΕΕ - Ρωσίας στο Λονδίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ηγέτη του Βελγίου

Η άνοδος της τιμής πετρελαίου και τα προβλήματα ενέργειας που αυτή συνεπάγεται συζητήθηκαν κατά τη συνόδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι βλέπουν με σχετική ανησυχία να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα ρωσικά πετρέλαια που αργά αλλά σταθερά συγκεντρώνονται στα χέρια του Κρεμλίνου.

Πιστεύεται ότι σε λίγο καιρό η Ρωσία θα προμηθεύει το 50% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο.

Ορισμένοι Ρώσοι πολιτικοί αισιοδοξούν ότι λόγω των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο, οι χώρες-μέλη της κοινότητας θα πάψουν να ασκούν κριτική εναντίον της Ρωσίας, λένε οι αναλυτές.

«Οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδυναμώνονται όλο και περισσότερο», είπε μετά τη συνάντηση ο Πίτερ Μάντελσον, αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο.

Κατά τη σύνοδο, η Βρετανία αναμένεται επίσης να θέσει το θέμα των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτή την περίοδο, η Ρωσία και η ΕΕ παρουσιάζουν διαφωνίες σε θέματα όπως η Τσετσενία και το Ιράν.

Η ΕΕ έχει ζητήσει επίσης από τη Ρωσία να μην παραμελεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 16:07 (Ώρα Λονδίνου)

Πανηγυρισμοί στην Άγκυρα

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Η Τουρκία θεωρεί ότι είχε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου

Το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Άγκυρα φαίνεται από τον τίτλο της Χουριέτ: «Η Τουρκία απωθήθηκε δυο φορές από τις πύλες της Βιέννης αλλά τώρα μπαίνει στην Ευρώπη για την ειρήνη και την ενότητα».

Ο Τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει καθοριστική την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις διαπραγματεύσεις.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ υποστηρίζει ότι «η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε στην Τουρκία να κρατήσει την Κύπρο έξω από τους διεθνείς οργανισμούς».

Η Μιλιέτ αναφέρει ότι Αμερικανοί διπλωμάτες άσκησαν ισχυρές πιέσεις στη Βιέννη και τη Λευκωσία, πληροφορία την οποία έχει διαψεύσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την Μιλιέτ, και η βρετανική προεδρία με επιστολή που έστειλε στην Άγκυρα υπόσχεται ότι η Τουρκία δεν θα χάσει το βέτο που διαθέτει για την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία απαίτησε και πέτυχε η επιστολή να έχει την υπογραφή όλων των χωρών μελών της ΕΕ, δηλαδή και της Κύπρου.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν τις τελευταίες ημέρες ότι η ανησυχία της Άγκυρας για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ έχει τη σφραγίδα του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε θριαμβευτικό διάγγελμά του σημείωσε ότι το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου φτιάχτηκε για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι η στάση της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει.

«Υπάρχουν δυο οντότητες στο νησί» είπε ο Γκιούλ και επανέλαβε ότι τη λύση του προβλήματος πρέπει να δώσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης συνέχισε και σήμερα την ανοδική του πορεία ενώ σημαντικά είναι τα κέρδη και για τη νέα τουρκική λίρα.


«Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά»

Έκδηλη ικανοποίηση της τουρκικής αντιπροσωπείας, της βρετανικής προεδρίας αλλά και του επιτρόπυ για τη Διεύρυνση

Έπειτα από προσπάθειες 40 ετών, η Τουρκία ξεκίνησε τις πολυπόθητες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σηματοδοτεί την αρχή «του σκληρού αγώνα» για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

«Η πραγματική δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο μόλις άρχισε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην παράγραφο πέντε του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ερντογάν, είπε: «Η Τουρκία θα διατηρήσει τα κεκτημένα δικαιώματά της στους διεθνείς οργανισμούς» και θα κινηθεί με βάση την ελεύθερη βούλησή της στο ΝΑΤΟ».

«Έπεσαν τα τείχη της Βιέννης», είναι ο τίτλος της Χουριέτ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική θέση και η επιλογή της ΕΕ είναι μια «επιλογή με στρατηγική διάσταση».

Στο θέμα της «ανοικτής» έκβασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφέρεται ξεκάθαρα στο στόχο της προσχώρησης και ότι ο όρος διαπραγματεύσεις «ανοικτού τέλους» έχει να κάνει με τη «φύση της έννοιας των συνομιλιών».

Σταθερή στάση

απέναντι στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χθες από το Λουξεμβούργο ότι η χώρα του θα καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη μέχρις ότου να επέλθει μια μόνιμη λύση για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι η επίλυση του Κυπριακού αφορά τον ΟΗΕ και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στα περί «ικανότητας απορρόφησης» της ΕΕ, ο Γκιούλ είπε ότι «πρόκειται για όρο που αναφέρεται για κάθε περίπτωση υποψηφιότητας, από τότε που το 1993 εγκρίθηκαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν οδηγεί αυτομάτως σε ένταξη της μουσουλμανικής χώρας στην Κοινότητα.

Έχει δρόμο ακόμα η Τουρκία για την ένταξη της ΕΕ

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να κερδίσει τις «καρδιές» των Ευρωπαίων, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο για την ένταξη ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι προειδοποίησε ότι η Τουρκία χρειάζεται να υποστεί μια πολιτιστική αλλαγή για να εναρμονιστεί με τις αξίες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυστρίας, Αντρέας Κολ συνεχάρη την Τουρκία για την ιστορική έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η προσχώρηση της εν λόγω μουσουλμανικής χώρας στην Ευρώπη θα είναι δύσκολη.

Επικριτικές δηλώσεις έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, λέγοντας ότι εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στεφθούν από επιτυχία, τότε θα έχει υπονομευθεί ένας από πιο βασικούς στόχους της Κοινότητας.

Ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι το «μεγαλεπήβολο γαλλικό όραμα της εμβάθυνσης της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης αντικαθιστάται από μια μεγάλη ζώνη ελεύθερου εμπορίου».


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 13:28 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση με αιχμή τη διαφθορά

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς και τις καταγγελίες για αδιαφανείς διορισμούς στο Δημόσιο.

Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από πελατειακή αντίληψη και από δεξιό αυταρχισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η προσήλωση της κυβέρνησης στις πελατειακές σχέσεις φάνηκε από τη καθιέρωση της προσωπικής συνέντευξη στις προσλήψεις και με την «υποβάθμιση» του ΑΣΕΠ.

Για την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η απογραφή υπονόμευσε το κύρος της οικονομίας διεθνώς και η διαδικασία αυτή, σημείωσε, «δεν έπληξε το ΠΑΣΟΚ αλλά τη χώρα».

«Καμιά ανοχή σε ό,τι λέει και κάνει αυτή η κυβέρνηση, ως εδώ και μη παρέκει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεχίστηκε με παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 14:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορική ημέρα»

Μια εποχή ειρήνης και σταθερότητας ανοίγει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την ικανοποίηση της ελληνικής ηγεσίας για τη συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Πέτρος Μολυβιάτης.

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, θα έλεγα ιστορική. Πριν από λίγο επετεύχθη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και δύσκολης, πολύ δύσκολης διαπραγματεύσεως», τόνισε χθες από το Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός.

Η ελληνική ηγεσία ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος πέτυχαν να κατοχυρώσουν πλήρως όλες τις θέσεις και επιδιώξεις τους, βάσει νομικά δεσμευτικών κειμένων.

Ο κ. Μολυβιάτης συνεχίζοντας, είπε: «Πιστεύω ότι έτσι ανοίγει ένας δρόμος που θα οδηγήσει βαθμιαία σε μια νέα εποχή τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Πιστεύω ότι η εποχή αυτή θα είναι μια εποχή ειρήνης και σταθερότητας, προς όφελος πάνω από όλα του ελληνικού λαού, αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας και βεβαίως και της Τουρκίας»

» Επιπλέον χαράσσει το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και με την Κύπρο και με ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για πραγματικά μια πολύ σημαντική συμφωνία. Μια συμφωνία που όχι αμέσως, αύριο, αλλά στην πορεία θα αλλάξει και θα αντικαταστήσει το κακό παρελθόν και το κακό όνομα της περιοχής μας. Είναι η αφετηρία μιας νέας εποχής. Βάζουμε τα θεμέλια, βάζουμε τις βάσεις, που είναι σταθερές και αμετάκλητες, πάνω στις οποίες από εδώ και πέρα θα προχωρήσει η σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και η σχέση της Τουρκίας με ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι «να μετατραπεί η γειτονιά μας σε μια περιοχή όπως η υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο, με τον ευρωπαϊκό δρόμο. Σ αυτό το δρόμο εμείς θέλουμε να μπουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της περιοχής μας, και τα Βαλκάνια και η Τουρκία».

Αναφερόμενος στην παράγραφο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου (πρώην παράγραφο 5) ο κ. Μολυβιάτης τόνισε: «Αυτή η παράγραφος αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να προσαρμόσει τη θέση της με τη θέση της Ευρώπης όσον αφορά τη δυνατότητα της Κύπρου να μπει σε Διεθνείς Οργανισμούς. Η ερμηνευτική δήλωση λέει ότι αυτή η παράγραφος δεν αναιρεί, δεν περιορίζει το δικαίωμα του κάθε Οργανισμού και του κάθε μέλους του να αποφασίζει. Αυτό είναι αυτονόητο. Επομένως δεν αλλάζει τίποτε αυτή η δήλωση. Η Τουρκία βάσει της παραγράφου 7 και βάσει της δηλώσεως της Προεδρίας θα αξιολογείται από την Ε.Ε. αν πράγματι προσαρμόζει τις θέσεις της προς τις ευρωπαϊκές, όπως έχει καθήκον. Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κρίνεται, εάν το έχει εκτελέσει αυτό το καθήκον που της επιβάλλει η συμφωνία ή όχι».

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ πήρε μια απόφαση ιστορικής σημασίας».

Και συμπλήρωσε: «ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας θα είναι μια μακρά πορεία μεταρρυθμίσεων, αλλαγών και προσαρμογών στο κοινοτικό κεκτημένο, που θα οδηγήσει στην οικογένεια των λαών της Ευρώπης, με βάση τις αρχές και τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας».

Και κατέληξε: «υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον εκδημοκρατισμό, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη φιλία και τη συνεργασία και στις κοινές προσπάθειες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Δυστυχώς, όμως, η ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού, η παράδοση των διαπραγματευτικών όπλων από πολύ νωρίς, στέρησε στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία για την κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων».

Ο Χρήστος Παπουτσής ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένες και ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, με τις οποίες θα κατοχυρώνονται όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΚΚΕ για Τουρκία - ΕΕ

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκινούν χωρίς η Τουρκία να έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Βαριές ευθύνες έχουν όλα εκείνα τα κόμματα που προπαγάνδιζαν πως η ΕΕ έχει δημοκρατικές αρχές και αξίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Το ΚΚΕ εκτιμά πως «οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι υποτιθέμενες αρχές της ΕΕ είναι μύθος. Το θέμα της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθούν συμφέροντα και επιδιώξεις. Ήταν το προκάλυμμα των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η ΕΕ δεν διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από τον κίνδυνο της διχοτόμησης που προωθεί το σχέδιο Ανάν».


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Πονηρός» ο όμιλος του ΠΑΟΚ

φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

«Πονηρός» χαρακτηρίζεται από τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης ο όμιλος του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο UEFA.

Ο «δικέφαλος του βορρά» τοποθετήθηκε στο 7ο με αντιπάλους τις Στουτγκάρδη, Σαχτιάρ Ντόνετσκ, Ρεν, Ραπίντ Βουκουρεστίου.

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ:

20 Οκτωβρίου Σαχτιάρ ΠΑΟΚ

3 Νοεμβρίου Ρεπό

24 Νοεμβρίου ΠΑΟΚ - Στουτγκάρδη

1 Δεκεμβρίου Ραπίντ Βουκουρεστίο ΠΑΟΚ

14 Δεκεμβρίου ΠΑΟΚ - Ρεν

Μετά την ολοκλήρωση των πέντε αγωνιστικών, οι τρεις πρώτες ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο για τη φάση των «32».

Οι οκτώ πρώτες των ομίλων θα κληρωθούν με τις οκτώ που θα καταλάβουν την τρίτη θέση, ενώ όσες ομάδες θα τερματίσουν δεύτερες θα αγωνιστούν με τις οκτώ ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι υπόλοιποι όμιλοι:

1ος όμιλος: Μονακό, Σλάβια, Αμβούργο, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Βίκινγκ.

2ος όμιλος: Λοκομοτίβ Μόσχας, Εσπανιόλ, Παλέρμο, Μπρόντμπι, Πέταχ Τίτκβα.

3ος όμιλος: Χέρτα Βερολίνου, Λανς, Σαμπντόρια, Στεάουα Βουκουρεστίου, Χάλμσταντ.

4ος όμιλος: Αλκμααρ, Μιντλέσμπρο, Ντίνπρο, Γκρσαχόπερς, Λίτεξ Λόβετς.

5ος όμιλος: Ρόμα, Βασιλεία, Ερυθρός Αστέρας, Στρασμπούρ, Τρόμσο.

6ος όμιλος: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μαρσέιγ, Χέερενφεεν, Λέφσκι Σόφιας, Ντιναμό Βουκουρεστίου.

8ο όμιλος: Μπεσίκτας, Σεβίλη, Μπόλτον, Ζενίτ, Βιτόρια Γκιμαρά.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 14:49 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα στον Ευφράτη

Πιστεύεται ότι στις πόλεις γύρω από τον Ευφράτη κρύβονται πολλά στελέχη της Αλ Κάιντα

Επιχείρηση με κωδικό όνομα «Η πύλη του ποταμού» εναντίον στελεχών της Αλ Κάιντα στο δυτικό Ιράκ πραγματοποιούν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, στις πόλεις γύρω από την κοιλάδα του Ευφράτη.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται στις πόλεις Χαντίθα, Χακλανίγια και Μπαργουάνα, όπου πιστεύεται ότι κρύβονται μέλη της Αλ Κάιντα.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στην επιχείρηση υπό τη συνοδεία ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών.

Όμως, αμέσως μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή γύρω από τον Ευφράτη.

Τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο στην Χακλανίγια, ενώ ο τέταρτος σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Την Τρίτη, η Αλ Κάιντα στο Ιράκ πιστεύεται ότι ζήτησε από τους σουνίτες να αυξήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Σε ανακοινωθέν της σε μία ισλαμική ιστοσελίδα ζήτησε επίσης από την κοινότητα των σουνιτών να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα σε 11 μέρες.

Η άλλη επιχείρηση που άρχισε το Σάββατο και η οποία έχει κωδικό όνομα «Σιδερένια Γροθιά» συνεχίζεται στα δυτικά του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά»

Έκδηλη ικανοποίηση της τουρκικής αντιπροσωπείας, της βρετανικής προεδρίας αλλά και του επιτρόπυ για τη Διεύρυνση

Έπειτα από προσπάθειες 40 ετών, η Τουρκία ξεκίνησε τις πολυπόθητες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σηματοδοτεί την αρχή «του σκληρού αγώνα» για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

«Η πραγματική δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο μόλις άρχισε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην παράγραφο πέντε του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ερντογάν, είπε: «Η Τουρκία θα διατηρήσει τα κεκτημένα δικαιώματά της στους διεθνείς οργανισμούς» και θα κινηθεί με βάση την ελεύθερη βούλησή της στο ΝΑΤΟ».

«Έπεσαν τα τείχη της Βιέννης», είναι ο τίτλος της Χουριέτ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική θέση και η επιλογή της ΕΕ είναι μια «επιλογή με στρατηγική διάσταση».

Στο θέμα της «ανοικτής» έκβασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφέρεται ξεκάθαρα στο στόχο της προσχώρησης και ότι ο όρος διαπραγματεύσεις «ανοικτού τέλους» έχει να κάνει με τη

«φύση της έννοιας των συνομιλιών».

Σταθερή στάση

απέναντι στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χθες από το Λουξεμβούργο ότι η χώρα του θα καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη μέχρις ότου να επέλθει μια μόνιμη λύση για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι η επίλυση του Κυπριακού αφορά τον ΟΗΕ και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στα περί «ικανότητας απορρόφησης» της ΕΕ, ο Γκιούλ είπε ότι «πρόκειται για όρο που αναφέρεται για κάθε περίπτωση υποψηφιότητας, από τότε που το 1993 εγκρίθηκαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν οδηγεί σε αυτόματη ένταξη της μουσουλμανικής χώρας στην Κοινότητα.

Έχει δρόμο ακόμα η Τουρκία για την ένταξη της ΕΕ

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να κερδίσει τις «καρδιές» των Ευρωπαίων, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο για την ένταξη ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι προειδοποίησε ότι η Τουρκία χρειάζεται να υποστεί μια πολιτιστική αλλαγή για να εναρμονιστεί με τις αξίες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυστρίας, Αντρέας Κολ συνεχάρη την Τουρκία για την ιστορική έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η προσχώρηση της εν λόγω μουσουλμανικής χώρας στην Ευρώπη θα είναι δύσκολη.

Επικριτικές δηλώσεις έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, λέγοντας ότι εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στεφθούν από επιτυχία, τότε θα έχει υπονομευθεί ένας από πιο βασικούς στόχους της Κοινότητας.

Ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι το «μεγαλεπήβολο γαλλικό όραμα της εμβάθυνσης της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης αντικαθιστάται από μια μεγάλη ζώνη ελεύθερου εμπορίου».


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Γενική απεργία στη Γαλλία

Τα δύο τρίτα των συρμών του μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας είναι καθηλωμένα

Γενική πανεθνική απεργία πραγματοποιείται στη Γαλλία, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, για τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, την ακρίβεια και τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Στο Παρίσι, σχεδόν οι μισές υπηρεσίες του υπόγειου σιδηρόδρομου δε λειτουργούν και εκατοντάδες πτήσεις του γαλλικού αερομεταφορέα έχουν καθηλωθεί στο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Λούφταχανσα» επίσης ακύρωσε ορισμένες από τις προγραμματισμένες της πτήσεις για το Παρίσι.

Τα σχολεία, τα ταχυδρομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δε θα λειτουργήσουν.

Παράλληλα, αρκετές εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί μια νέα «Μαύρη Τρίτη» για τον πρωθυπουργό της Γαλλίας.

«Αυτή η κινητοποίηση δεν είναι ένα απλό καθημερινό συμβάν, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων, Μπερνάρ Τιμπόλτ.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από την εφημερίδα «Λες Εσό» δείχνει ότι 72% των ερωτηθέντων θεωρεί δικαιολογημένη την απεργία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν προηγηθεί στο λιμάνι της Μασσαλίας μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ναυτιλιακής εταιρείας SNCM προκάλεσε απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η SNCM βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Πάντως, η κυβέρνηση έχει ήδη τροποποιήσει τις προτάσεις της για την ιδιωτικοποίηση της ναυτιλιακής εταιρείας και σκοπεύει να διατηρήσει το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά»

Έκδηλη ικανοποίηση της τουρκικής αντιπροσωπείας, της βρετανικής προεδρίας αλλά και του επιτρόπυ για τη Διεύρυνση

Έπειτα από προσπάθειες 40 ετών, η Τουρκία ξεκίνησε τις πολυπόθητες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σηματοδοτεί την αρχή «του σκληρού αγώνα» για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

«Η πραγματική δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο μόλις άρχισε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην παράγραφο πέντε του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ερντογάν, είπε: «Η Τουρκία θα διατηρήσει τα κεκτημένα δικαιώματά της στους διεθνείς οργανισμούς» και θα κινηθεί με βάση την ελεύθερη βούλησή της στο ΝΑΤΟ».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική θέση και η επιλογή της ΕΕ είναι μια «επιλογή με στρατηγική διάσταση».

Στο θέμα της «ανοικτής» έκβασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφέρεται ξεκάθαρα στο στόχο της προσχώρησης και ότι ο όρος διαπραγματεύσεις «ανοικτού τέλους» έχει να κάνει με τη

«φύση της έννοιας των συνομιλιών».

Σταθερή στάση

απέναντι στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χθες από το Λουξεμβούργο ότι η χώρα του θα καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη μέχρις ότου να επέλθει μια μόνιμη λύση για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι η επίλυση του Κυπριακού αφορά τον ΟΗΕ και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στα περί «ικανότητας απορρόφησης» της ΕΕ, ο Γκιούλ είπε ότι «πρόκειται για όρο που αναφέρεται για κάθε περίπτωση υποψηφιότητας, από τότε που το 1993 εγκρίθηκαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυστρίας, Αντρέας Κολ συνεχάρη την Τουρκία για την ιστορική έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η προσχώρηση της εν λόγω μουσουλμανικής χώρας στην Ευρώπη θα είναι δύσκολη.

Επικριτικές δηλώσεις έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, λέγοντας ότι εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στεφθούν από επιτυχία, τότε θα έχει υπονομευθεί ένας από πιο βασικούς στόχους της Κοινότητας.

Ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι το «μεγαλεπήβολο γαλλικό όραμα της εμβάθυνσης της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης αντικαθιστάται από μια μεγάλη ζώνη ελεύθερου εμπορίου».


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Ευρωπαϊκή» Τουρκία και προϋπολογισμός

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Διαβατήριο made in USA στην Άγκυρα. Ανατολίτικο παζάρι και με αμερικανικό δάκτυλο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξέσπασμα Καραμανλή στην ΚΟ: Ως εδώ και μη παρέκει.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Καμία ανοχή στη διαφθορά. Έκρηξη Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις ανά υπουργείο. Όλος ο οικονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης για το 2006.

Η ΑΥΓΗ: Τουρκία - Ευρώπη: πορεία σε ναρκοπέδιο. Με την παρέμβαση των ΗΠΑ η συμφωνία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Όλοι οι υποψήφιοι νομάρχες που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αναλυτικά όλα τα ονόματα και το παρασκήνιο των επιλογών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς η Κοντολίζα Ράις έσωσε τον Τ. Ερντογάν. Συμφωνία ΕΕ και Άγκυρας για έναρξη διαπραγματεύσεων. Π. Μολυβιάτης: "Ιστορική στιγμή". ΠΑΣΟΚ: "Υποχωρήσατε".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Οι αυξήσεις που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

ΕΘΝΟΣ: Συνδικάτα στο στρατό με απόφαση δικαστηρίου. Ετυμηγορία σταθμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λίγο έλειψε να τους πλακώσει στα... καντήλια. Ξύπνησε το Καραμανλικό "ηφαίστειο" και έξαλλος ο πρωθυπουργός τα 'ψαλε στους βουλευτές του και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Αντιπολίτευση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Σαφής προειδοποίηση του Κ. Καραμανλή προς υπουργούς, βουλευτές και στελέχη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εισιτήριο στην Τουρκία με... αμερικανική βίζα. Όλο το παρασκήνιο της χθεσινής συμφωνίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: HOS GELDIN αλλά... γιαβάς γιαβάς. Η Τουρκία δέχθηκε όρους - Αρχίζουν διαπραγματεύσεις.

ΕΣΤΙΑ: Δημοσιονομικό αδιέξοδο. Αποτυχία εκτελέσεως του Προϋπολογισμού 2005.

ESPRESSO: Ερωτικό σκάνδαλο με ανώτατο στέλεχος της ΝΔ. Δικογραφία-φωτιά συγκλονίζει τον πολιτικό κόσμο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προϋπολογισμός στα μέτρα των Βρυξελλών. Νέα βάρη στα φυσικά πρόσωπα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Άρση αδιεξόδου για έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την πλευρά των "25". "Υπέκυψε" η Αυστρία.

ΤΑ ΝΕΑ: Συμβιβασμός στην πλάτη της Κύπρου. Πώς πήρε το ευρωπαϊκό ναι η Τουρκία.

Η ΝΙΚΗ: Φόρεσαν φέσι στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τη θέλησή τους για την Τουρκία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταξικές Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: Αγωνιστικό φράγμα στην αντεργατική "διευθέτηση".

TRAFFIC NEWS: Η Μαντόνα αγοράζει τη βίλα του Πολατοφ. Είχε φιλοξενηθεί στο παρελθόν.

Η ΧΩΡΑ: Τι θα πάρουν μισθωτοί, συνταξιούχοι. Όλες οι αυξήσεις που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2006.

City Press: Ευρωπαϊκή Ένωση: Τουρκική ένταξη, ελληνική απουσία.

METRO: Ιστορικός συμβιβασμός. Έβαλε νερό στο κρασί της η Τουρκία μετά από ένα διπλωματικό θρίλερ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ρύπανση ρίχνει τις τιμές. Μελέτη για τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

ΕΓΝΑΤΙΑ: Στο απυρόβλητο ασυνείδητοι ταξιτζήδες. Μόνο στα χαρτιά επιτροπή του υπ. Μεταφορών ελέγχει τις υποθέσεις ανεξέλεγκτων οδηγών ταξί.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μάχη για πέρασμα Τουρκίας. Διαβουλεύσεις ως τα μεσάνυχτα.

Τουρκία-ΕΕ

Η METRO υποστηρίζει ότι "σε ιστορική συμφωνία για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των "25", μέσα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες τελεσφόρησαν μετά και την παρέμβαση των ΗΠΑ, που άσκησαν αφόρητες πιέσεις προς την Αυστρία αλλά και προς τη βρετανική προεδρία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης".

Η City Press αναφέρει ότι "εξατμίστηκε" η ελληνική διπλωματία μπροστά στις πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ. Πλήρης ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης και του κ. Μολυβιάτη από τη βρετανική προεδρία, που επέβαλε την ολοκληρωμένη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ξεκίνημα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με στόχο την ενίσχυση της Τουρκίας και τη διαρθρωτική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωμές παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον σε όφελος της Άγκυρας. Η Αυστρία πέτυχε τη σύνδεση της πραγματοποίησης της ένταξης με τη μελλοντική δυνατότητα της ΕΕ να απορροφήσει τη νέα χώρα-μέλος".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η Τουρκία πήρε χθες από την ΕΕ το πολυπόθητο εισιτήριο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όμως, θα είναι οι δυσκολότερες που γίνονται με υποψήφια χώρα και προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν από 10 έως 15 έτη. Σε σκληρές διπλωματικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, καθοριστική ήταν η παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις υπέρ της Άγκυρας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η Τουρκία αποδέχθηκε χθες το σκληρό πλαίσιο της ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με τον Ερντογάν να πανηγυρίζει. Με τέσσερις σημαντικούς όρους, που ικανοποιούν Ελλάδα και Κύπρο -είχαν θέσει "κόκκινη" γραμμή σ' αυτούς- ο υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ ανεχώρησε για το Λουξεμβούργο για την τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων, με τον Βρετανό υπ. Εξωτερικών να πρωτοστατεί υπέρ της Τουρκίας, την Αυστριακή ομόλογό του να αντιδρά και με την πίεση και βοήθεια της Κοντολίζα Ράις στην Τουρκία, έληξε αισίως αργά χθες το βράδυ".

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "έπειτα από σκληρές πιέσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις επετεύχθη συμβιβασμός στην Ευρώπη και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας θα αρχίσουν κανονικά. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, χρειάστηκε άλλη μία υποχώρηση στο παρά πέντε από την Κύπρο. Με δήλωση των "25" αναγνωρίστηκε στην Τουρκία το δικαίωμα βέτο σε ενδεχόμενη προσπάθεια της Κύπρου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ελληνικές πηγές χαρακτήριζαν το θέμα "περί όνου σκιάς". Ωστόσο ήταν η ελληνική πλευρά που έθεσε το θέμα στις διαπραγματεύσεις προκαλώντας την αδιάλλακτη στάση του κ. Ερντογάν".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "σε συμφωνία, ύστερα από σκληρά παζάρια, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατέληξαν χθες το βράδυ η ΕΕ και η Τουρκία. Αποφασιστικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία ύστερα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας πρώτα, κατόπιν της Αυστρίας και μετά της Λευκωσίας".

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "η κάμψη των αυστριακών αντιρρήσεων -με τη ...συμβολή δήλωσης Ντελ Πόντε περί πλήρους συνεργασίας της Κροατίας με το ICTY- και η συμφωνία για το άρθρο 5 που "αγγίζει" την Κύπρο οδήγησε χθες το απόγευμα σε άρση του αδιεξόδου επί του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο μέχρι αργά χθες το απόγευμα οι "25" ανέμεναν την αναχώρηση του τουρκικού αεροπλάνου προς το Λουξεμβούργο".

Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "η Τουρκία πέτυχε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξής της στην ΕΕ. Χρειάστηκε να προηγηθεί ολοήμερο παζάρι με την ανοιχτή παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, προκειμένου να βρεθεί η "ισορροπία".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι " ανατολίτικο παζάρι μέχρι αργά χθες το βράδυ εξελισσόταν μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της Τουρκίας, με το "πάρε-δώσε" να εστιάζεται στο άρθρο 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που ορίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία δεν θα προβάλει εμπόδια στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς".

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "ο εκβιασμός της Άγκυρας πέρασε για μία ακόμη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατέληξε αργά χθες το βράδυ σε συμφωνία στο εσωτερικό της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επέμεινε μέχρι τέλους στις απειλές της, αρνούμενη να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ενόσω δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της".

Προϋπολογισμός 2006

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2006 που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προκύπτει δυστυχώς, αποτυχία εκτελέσεως του Προϋπολογισμού 2005. Τα μεν φορολογικά έσοδα που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλους τους έτους υπολείπονται σημαντικά των σχετικών προβλέψεων. Οι δε τακτικές δαπάνες σημειώνουν μικρή μεν, αλλά πάντως υπέρβαση των αντιστοίχων προβλέψεων".

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "διπλάσια θα είναι τα κονδύλια για συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες το 2006, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Γ. Αλογοσκούφης".

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό, νέο πακέτο προσλήψεων από το 2006, καθώς και μείωση του φορολογικού βάρους των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων προβλέπονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2006".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στη δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει το έλλειμμα του Δημοσίου κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ο στόχος του 2006 για το δημοσιονομικό έλλειμμα τίθεται στο 2,8% του ΑΕΠ από 3,6% εφέτος και 6,6% το 2004. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 3,8% και καταβάλλεται προσπάθεια για συγκράτηση των κρατικών δαπανών, αλλά και αύξηση των φορολογικών εσόδων".

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "τελεσίγραφο απηύθυνε στους Βουλευτές του ο Κώστας Καραμανλής μετά τα τελευταία κρούσματα αδιαφάνειας που καταγγέλθηκαν με πρωταγωνιστές στελέχη του κομματικού μηχανισμού. "Ως εδώ και μη παρέκει, η πολιτεία θα είναι αμείλικτη, θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα απέναντι σε επίορκους λειτουργούς" προειδοποίησε από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζου) προσθέτει ότι "ως εδώ και μη παρέκει! Το λέω και το εννοώ στο ακέραιο". ΜΕ τις δύο αυτές φράσεις ο πρωθυπουργός έστειλε σαφέστατα μηνύματα προς όλες τις πλευρές (κυβέρνηση, κρατικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους, βουλευτές κόμμα και στελέχη) ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος ή ανοχής σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "μηδενική ανοχή στο φαινόμενο διαφθοράς, στον δημόσιο βίο της χώρας έχει η κυβέρνηση, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε πανηγυρικό και επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται τριάντα ένα χρόνια δράσης του κόμματος".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "η ανοχή μας σε φαινόμενα διαφθοράς είναι μηδενική" διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας".

Ένοπλες Δυνάμεις

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το δικαίωμα των εν ενεργεία μελών των Ενόπλων Δυνάμεων να συστήνουν συνδικαλιστικές ενώσεις".

Αντεργατική πολιτική

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "ο νόμος 3385 του 2005 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ , στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων" υπογραμμίζουν 8 Ομοσπονδίες και 13 Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, να ορθώσουν με την πάλη τους ένα φράγμα στην παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας".

Προσλήψεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ειδικότητες από όλο σχεδόν το φάσμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης , και όχι μόνον, θα απορροφηθούν του χρόνου από το Δημόσιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 2.000 αστυνομικών".

Νομαρχιακές εκλογές

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στην τελική ευθεία βρίσκεται η ΝΔ για την επιλογή προσώπων που θα πλαισιώσουν τα "γαλάζια" ψηφοδέλτια στις Νομαρχιακές εκλογές. Υψηλόβαθμα στελέχη της Ρηγίλλης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα στηριχθούν οι εν ενεργεία Νομάρχες, ενώ όπου δεν δοθεί, επισήμως, το χρίσμα τον λόγο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες".

Ανεργία

H TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι "στο 9,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας κατά το β΄τρίμηνο του 2005 έναντι του 10,2% που ανήρχετο το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της "Έρευνας Εργατικού Δυναμικού" που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος".

Κράτος - Εκκλησία

H ESPRESSO γράφει ότι "πριν από οκτώ μήνες, όταν η αυτοκάθαρση στην Εκκλησία μονοπωλούσε την επικαιρότητα, τα δυο μεγάλα κόμματα έπαιρναν αποστάσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, περιμένοντας τις εξελίξεις. Χθες όμως το τοπίο στη Βουλή δεν θύμιζε σε τίποτε το κλίμα των προηγούμενων ημερών".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Γενική απεργία στη Γαλλία

Τα δύο τρίτα των συρμών του μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας είναι καθηλωμένα

Γενική πανεθνική απεργία πραγματοποιείται στη Γαλλία, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, για τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Στο Παρίσι, σχεδόν οι μισές υπηρεσίες του υπόγειου σιδηρόδρομου δε λειτουργούν και εκατοντάδες πτήσεις του γαλλικού αερομεταφορέα έχουν καθηλωθεί στο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Λούφταχανσα» επίσης ακύρωσε ορισμένες από τις προγραμματισμένες της πτήσεις για το Παρίσι.

Τα σχολεία, τα ταχυδρομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δε θα λειτουργήσουν.

Παράλληλα, αρκετές εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί μια νέα «Μαύρη Τρίτη» για τον πρωθυπουργό της Γαλλίας.

«Αυτή η κινητοποίηση δεν είναι ένα απλό καθημερινό συμβάν, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων, Μπερνάρ Τιμπόλτ.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από την εφημερίδα «Λες Εσό» δείχνει ότι 72% των ερωτηθέντων θεωρεί δικαιολογημένη την απεργία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν προηγηθεί στο λιμάνι της Μασσαλίας μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ναυτιλιακής εταιρείας SNCM προκάλεσε απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η SNCM βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Πάντως, η κυβέρνηση έχει ήδη τροποποιήσει τις προτάσεις της για την ιδιωτικοποίηση της ναυτιλιακής εταιρείας και σκοπεύει να διατηρήσει το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 05:29 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

'Εκδηλη ικανοποίηση από τους κκ Γκιούλ και Στρο

Ο μακρύς δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ ξεκίνησε χθες όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποδέχθηκαν τον Τούρκο ομόλογο τους, Αμπτουλά Γκιούλ, για να ξεκινήσουν τις «ιστορικές» ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Γκιούλ, μετέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο για να παραβρεθεί στην μικρή τελετή που προηγήθηκε της επίσημης έναρξης των συνομιλιών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο χαρακτήρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων «σημαντικό βήμα προς την ένταξη της Τουρκίας ως πλήρες μέλος».

Ο κύριος Στρο πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πια «υπό ένταξη χώρα»και τόνισε ότι η ένταξη της θα ενισχύσει την ΕΕ.

Η ένταξη της σημαίνει ότι η «ΕΕ είναι μια ένωση χωρών που στηρίζεται σε κοινές αξίες και όχι στην ιστορία και στη θρησκεία», επεσήμανε ο βρετανός υπουργός.

Με τη σειρά του ο κύριος Γκιούλ τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας θα τονώσει την πολυ-πολιτισμικότητα της Ευρώπης και ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να τιμήσει τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Ο κύριος Γκιούλ πρόσθεσε όμως ότι και η ΕΕ θα πρέπει με τη σειρά της να τιμήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στη Τουρκία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της Κοινότητας μόνο εάν εναρμονίσει τη νομοθεσία της με αυτή της ΕΕ ιδιαίτερα στα θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Επιπλέον θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυστρία Κροατία

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επετεύχθη αφού πρώτα κάμφθηκε η αντίσταση της Αυστρίας που επέμενε στο ενδεχόμενο ειδικής εταιρικής σχέσης με τη Τουρκία.

H Αυστρία δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της όσον αφορά το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αλλά φαίνεται ότι κατάφερε να πετύχει τον δεύτερο στόχο της που ήταν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές της Τουρκίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι το Ζάγκρεμπ εκπληρεί πια τους όρους που είχαν τεθεί όσον αφορά τη συνεργασία του με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, στη εισήγηση τους προς τους 25 υπουργούς είπε ότι η Κροατία συνεργάζεται για τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των εγκληματιών πολέμου που καταζητούνται.

Αμερικανική παρέμβαση

Πάντως σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι διαδραμάτισε η αμερικανική διπλωματία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις τηλεφώνησε τόσο στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Αμπτούλα Γκιούλ .

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτεντ δήλωσε ότι η κυρία Ράις θέλησε να μεταβιβάσει την αμέριστη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.

Παράλληλα να υπογραμμίσει ότι η Τουρκία σαν μέλος της Κοινότητας θα αποτελεί ακόμη πιο αξιόπιστο εταίρο στο ΝΑΤΟ και σύμμαχο στις προσπάθειες για τη προώθηση της ειρήνης, ευημερίας και δημοκρατίας.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 00:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα νέα σύνορα της Ευρώπης»

«Συμφωνία της τελευταίας στιγμής ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας» γράφουν οι Τάιμς (Times).

Η Αυστρία «πείσθηκε» να άρει τις διαφωνίες της αφού σαν «αντάλλαγμα» ανάγκασε τους Ευρωπαίους να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων η Ουάσιγκτον «ανησύχησε τόσο πολύ με τις εξελίξεις» που «επενέβη ευθέως» με παρέμβαση της Κοντολίζα Ράις.

Η παρέμβαση αυτή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών μπορεί να χαρακτηρισθεί «επέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Τάιμς η συμφωνία του Λουξεμβούργου «έβγαλε τη βρετανική προεδρία από την αφάνεια» και παράλληλα δημιούργησε τις προυποθέσεις για να «αποφευχθεί η σύγκρουση των πολιτισμών την οποία φοβούνται οι πολέμιοι της τουρκικής υποψηφιότητας».

«Η Ευρώπη καλωσορίζει τη Τουρκία καθώς αίρεται το διπλωματικό αδιέξοδο» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian).

Η Ευρώπη «συμφώνησε να κάνει ένα από τα πλέον ιστορικά βήματα στην ιστορία της» γράφει η Γκάρντιαν.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι «στον ορίζοντα υπάρχουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα».

Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια είναι η υπόσχεση του Ζακ Σιράκ να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσουν τους πολίτες τους ότι αυτή η πραγματικά ιστορική διεύρυνση είναι η σωστή πολιτική».

«Τα νέα σύνορα της Ευρώπης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent) κάτω από τον οποίο υπάρχει χάρτης της Τουρκίας με τα ανατολικά της σύνορα.

Η συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί «ιστορική χειρονομία» που στοχεύει στη «συμφιλίωση της Ευρώπης με τον Μουσουλμανικό κόσμο», γράφει η Ιντιπέντεντ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι οι «αμφιβολίες θα υπάρχουν και από τις δυο πλευρές στα επόμενα χρόνια».

«Πόσο ειλικρινά η ΕΕ θέλει την ένταξη της Τουρκίας και πόσο πεπεισμένη είναι η Άγκυρα ότι αξίζουν οι θυσίες που θα κάνει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα.

Ακόμη και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων «ίσως είναι θέμα μηνών πριν ξεσπάσει η επόμενη κρίση στους κόλπους της ΕΕ για τη Τουρκία» σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που καταλήγουν γράφοντας ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Τουρκία θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ».

Στο κεντρικό της σχόλιο η Ντέϊλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) σημειώνει ότι «δεν θα είναι εύκολο να απορροφηθεί μια φτωχή χώρα 70 εκατομμυρίων».

Όμως συνεχίζει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις «θα είναι παρατεταμένες θα δώσει στη Τουρκία το χρόνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους ηγέτες τη δυνατότητα να προετοιμάσουν τη κοινή γνώμη».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.