Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-03

  1. «Βγήκαν τα μαχαίρια» στην Αυστρία
  2. «Τα νέα σύνορα της Ευρώπης»
  3. Το καλύτερο Πορτοκαλί Βραβείο
  4. Αισιοδοξία Ντελ Πόντε για Κροατία
  5. Επίτευξη συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας
  6. Συμφωνία για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων
  7. Έφοδος αστυνομικών στη Γάζα
  8. Ο Μπους προωθεί στενή του σύμβουλο
  9. Αίτημα παραίτησης Σρέντερ
  10. Επίθεση κατά του υπουργού Πετρελαίου
  11. Ανεβλήθη η τελετή
  12. Η αναζήτηση της Ιθάκης του Ομήρου
  13. Πέντε στα πέντε για τον Ολυμπιακό
  14. Φίλοι και εχθροί της Τουρκίας
  15. Επίθεση κατά του υπουργού Πετρελαίου
  16. «Όχι» Ερντογάν σε νέες αλλαγές
  17. Βουνό τα σκουπίδια
  18. Λαδώματα και δημόσιο άνευ αντικειμένου
  19. Σημαντική εκτός έδρας νίκη για την ΑΕΚ
  20. Αδιέξοδο για Τουρκία

Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 02:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στην Αυστρία

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι διχασμένες για τη στάση που κράτησε η Αυστρία στις διαπραγματεύσεις για το ενταξιακό πλαίσιο, αλλά και στη προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η αυστριακή De Standard γράφει ότι «η Αυστρία ζητούσε πολλά και κατάφερε πολύ λίγα».

Η στάση της χώρας «ήταν ακατανόητη» για τα άλλα κράτη-μέλη και το μόνο που κατάφερε ήταν να δοθεί ακόμη «μεγαλύτερη έμφαση στη δυνατότητα της ΕΕ να αποδεχθεί την Τουρκική υποψηφιότητα».

«Η Αυστρία δεν έδωσε την εντύπωση ότι είναι μια χώρα που μπορεί να συνάψει συμφωνίες», γράφει η De Standard.

Διαφωνεί η Die Presse που υπογραμμίζει ότι η στάση της χώρας «έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης».

Η αυστριακή εφημερίδα εξυμνεί τη στάση του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ «που εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τη πολιτική της ΕΕ προς τη Τουρκία».

Συμπληρώνει δε ότι η θερμή υποστήριξη της Κροατικής υποψηφιότητας «ενίσχυσε το ρόλο της χώρας στην νοτιοανατολική Ευρώπη».

Για «Ευρωπαϊκό φιάσκο» κάνει λόγο η γερμανική Die Tageszeitung που επικρίνει την Αυστρία.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Αυστρία ήθελε να εμποδίσει τη τελευταία στιγμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα στοιχίσει στην χώρα και έχει ήδη κλονίσει την αξιοπιστία της ΕΕ», σημειώνει.

Η Berliner Zeitung χαρακτηρίζει την στάση της Αυστρίας «περίεργη» καθώς εξέφρασε τις αντιρρήσεις της «μερικές ώρες» πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και καθώς είχε προηγηθεί «κατηγορηματική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών» το περασμένο Δεκέμβριο.

Η Der Tagesspiegel παρομοιάζει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο με ένα «πάρτι αρραβώνων που πήγε στραβά».

Γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σαν μια γυναίκα που τη παραμονή των αρραβώνων αποφάσισε ότι θέλει να συζητήσει περισσότερο εάν είναι τελικά προτιμότερο το ζευγάρι να μείνουν «καλοί φίλοι».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικροτεί τη στάση της Αυστρίας.

Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν «στενές σχέσεις» με τη Τουρκία που μπορούν να «πάρουν διάφορες μορφές».

Προειδοποιεί δε για το επερχόμενο «φιάσκο» εάν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι απορρίψουν την ένταξη της Τουρκίας σε δημοψηφίσματα μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Die Welt που γράφει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ούτε στηρίζεται στη «δημοκρατική νομιμότητα» ούτε έχει «οικονομικό νόημα».

«Ο Σούσελ αξίζει εύσημα που αναστάτωσε τη συγκέντρωση των πιστών της παράταξης του Ναι για τη τουρκική υποψηφιότητα», γράφει η Die Welt.

Η σλοβακική Pravda σημειώνει ότι το «συμβόλαιο γάμου» ΕΕ και Τουρκίας θα χρειασθεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να γραφεί.

Αυτό το διάστημα θα δώσει τη δυνατότητα στην «δυναμική Τουρκία» να ετοιμασθεί για την ένταξη της και στην Ευρώπη το χρόνο να «διαπραγματευθεί μια περίοδο μετάβασης» μετά το πέρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η τσεχική Pravo τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι «παραμένουν βαθύτατα διχασμένοι» στο θέμα της Τουρκίας και συμπληρώνει ότι όσο περισσότερο διευρύνεται η ΕΕ τόσο περισσότερο η κοινή γνώμη θα διχάζεται.


Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2005 - 00:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Τα νέα σύνορα της Ευρώπης»

«Συμφωνία της τελευταίας στιγμής ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας» γράφουν οι Τάιμς (Times).

Η Αυστρία «πείσθηκε» να άρει τις διαφωνίες της αφού σαν «αντάλλαγμα» ανάγκασε τους Ευρωπαίους να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων η Ουάσιγκτον «ανησύχησε τόσο πολύ με τις εξελίξεις» που «επενέβη ευθέως» με παρέμβαση της Κοντολίζα Ράις.

Η παρέμβαση αυτή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών μπορεί να χαρακτηρισθεί «επέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Τάιμς η συμφωνία του Λουξεμβούργου «ανέσυρε τη βρετανική προεδρία από την αφάνεια» και δίνει τη δυνατότητα για να «προληφθεί η σύγκρουση των πολιτισμών που φοβούνται οι πολέμιοι της τουρκικής υποψηφιότητας».

«Η Ευρώπη καλωσορίζει τη Τουρκία καθώς αίρεται το διπλωματικό αδιέξοδο» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian).

Η Ευρώπη «συμφώνησε να κάνει από τα πλέον ιστορικά βήματα της στην ιστορία της» γράφει η Γκάρντιαν.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι «στον ορίζοντα υπάρχουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα».

Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια είναι η υπόσχεση του Ζακ Σιράκ να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσουν τους πολίτες τους ότι αυτή η πραγματικά ιστορική διεύρυνση είναι η σωστή πολιτική».

«Τα νέα σύνορα της Ευρώπης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent) κάτω από τον οποίο υπάρχει χάρτης της Τουρκίας με τα ανατολικά της σύνορα.

Η συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί «ιστορική χειρονομία» που στοχεύει στη «συμφιλίωση της Ευρώπης με τον Μουσουλμανικό κόσμο», γράφει η Ιντιπέντεντ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι οι «αμφιβολίες θα υπάρχουν και από τις δυο πλευρές στα επόμενα χρόνια».

«Πόσο ειλικρινά η ΕΕ θέλει την ένταξη της Τουρκίας και πόσο πεπεισμένη είναι η Άγκυρα ότι αξίζουν οι θυσίες που θα κάνει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα.

Ακόμη και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων «ίσως είναι θέμα μηνών πριν ξεσπάσει η επόμενη κρίση στους κόλπους της ΕΕ για τη Τουρκία» σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που καταλήγουν γράφοντας ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Τουρκία θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ».

Στο κεντρικό της σχόλιο η Ντέϊλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) σημειώνει ότι «δεν θα είναι εύκολο να απορροφηθεί μια φτωχή χώρα 70 εκατομμυρίων».

Όμως συνεχίζει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις «θα είναι παρατεταμένες θα δώσει στη Τουρκία το χρόνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους ηγέτες τη δυνατότητα να προετοιμάσουν τη κοινή γνώμη».


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου)

Το καλύτερο Πορτοκαλί Βραβείο

Η Άντρεα Λέβι κέρδισε το Πορτοκαλί Βραβείο πέρυσι με το μυθιστόρημά της «Μικρό νησί»

Βραβείο για το καλύτερο μυθιστόρημα που έχει γραφεί από γυναίκα τα τελευταία 10 χρόνια θα δοθεί φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη θέσπιση του Πορτοκαλί Βραβείου.

Οι προηγούμενες νικήτριες του Πορτοκαλί Βραβείου για Μυθιστορήματα, το οποίο τιμά τις γυναίκες συγγραφείς, πρόκειται να συναγωνιστούν για το ποια είναι η καλύτερη.

Ανάμεσα στις προηγούμενες νικήτριες είναι η Άντρεα Λέβι, η Έλεν Ντάνμορ και η Κάρολ Σίλντς.

Οι ακροατές της εκπομπής του Radio 4 του BBC ψήφισαν ως αγαπημένο τους το μυθιστόρημα «Μικρό νησί» της Άντρεα Λέβι, το οποίο είχε τιμηθεί πέρυσι με το Πορτοκαλί Βραβείο.

Το Πορτοκαλί Βραβείο θεσπίστηκε πριν από δέκα χρόνια, όταν πολλές γυναίκες συγγραφείς δεν κατάφερναν να εκδώσουν τα βιβλία του.

Το βραβείο αποδίδεται σε γυναίκες κάθε εθνικότητας που γράφουν όμως στα αγγλικά.

Η νικήτρια του καλύτερου βιβλίου από όλα θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια τελετής στο Θέατρο Λίρικ στο κεντρικό Λονδίνο τη Δευτέρα.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία Ντελ Πόντε για Κροατία

Η Κάρλα Ντελ Πόντε συναντήθηκε με την ηγεσία της Κροατίας

Η γενική εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου της Πρώην Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη, Κάρλα Ντελ Πόντε, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η Κροατία θα συνεργαστεί με το δικαστήριο.

Η ανακοίνωσή της μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την Κροατία να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λόγω της αποτυχίας του Ζάγκρεμπ να παραδώσει έναν από τους βασικούς καταζητούμενους του δικαστηρίου.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να βασιζόμαστε στην απόλυτη συνεργασία του Ζάγκρεμπ», είπε η Κάρλα Ντελ Πόντε, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Ο Κροάτης στρατηγός Άντε Γκοτοβίνα παραμένει ακόμη ασύλληπτος. Ο ίδιος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων πολιτών το 1995.

Η κ. Ντελ Πόντε επισκέφτηκε την Κροατία την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας.

Πριν από τη συνάντησή της με την κροατική ηγεσία είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, αλλά μετά τη συνάντηση πιστεύεται ότι έλαβε τις εγγυήσεις που ήθελε, λένε οι ανταποκριτές.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 19:55 (Ώρα Λονδίνου)

Επίτευξη συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Η Αυστρία υποχώρησε στο θέμα της προνομιακής σχέσης

Η τουρκική κυβέρνηση αποδέχθηκε τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας ουσιαστικά και τυπικά το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιουλ, επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα ενέκρινε το κείμενο και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των συνομιλιών.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη έπειτα από 24 ώρες έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη της κοινότητας συμφώνησαν με τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι αποσύρει το αίτημά της να μην υπάρξει «πλήρης ένταξη» της Τουρκίας.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ματαίωσαν μία εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διπλωμάτες από τη Βρετανία, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία μπορεί να αρχίσουν τη Δευτέρα.

Πριν από την επίτευξη συμφωνίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, είπε ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό στους όρους έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε την ίδια στάση, γιατί κρίνουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», είπε ο κ. Ερντογάν.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 17:54 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

Η Αυστρία υποχώρησε στο θέμα της προνομιακής σχέσης

Ο Ακίφ Μπεκί, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού της Τουρκίας διέψευσε τις πληροφορίες περί αποδοχής του προσχεδίου του διαπραγματευτικού πλαισίου και τόνισε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Ο κ. Μπεκί θέλησε να διασκεδάσει τα όσα μετέδωσαν νωρίτερα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ αναχώρησε για το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, την οποία επικαλέστηκε το Ρόιτερς, η Κύπρος και η Αυστρία ενέκριναν το προσχέδιο.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα η κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία προέβαλε ενστάσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, υποχώρησε.

Οι Βρετανοί διπλωμάτες ελπίζουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν αργότερα εντός της ημέρας.

Επίσης, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είπε ότι οι κροατικές αρχές συνεργάζονται πλήρως με τη Χάγη.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Κροατίας συνδέεται άμεσα με τη συνεργασία της χώρας με τη Χάγη.

Στο πλαίσιο των πυρετωδών διαβουλεύσεων ήρθη και η εμπλοκή ως προς το άρθρο πέντε, το οποίο αναφέρει πως την περίοδο μέχρι την ένταξή της η Τουρκία θα πρέπει σταδιακά να εναρμονίζει τις πολιτικές της προς τρίτες χώρες και τις θέσεις της μέσα σε διεθνείς οργανισμούς με τις πολιτικές και τις θέσεις της ΕΕ.

Η εν λόγω παράγραφος αναγκάζει την Τουρκία να μη θέτει εμπόδια στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Έφοδος αστυνομικών στη Γάζα

Τα μέλη της Χαμάς επιτέθηκαν με χειροβομβίδες εναντίον των αστυνομικών

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο στη Γάζα, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την εξόντωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και μέλη της Χαμάς. Κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και δύο πολίτες.

Οι συγκρούσεις ήταν οι χειρότερες που σημειώθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους εδώ και χρόνια.

Η παλαιστινιακή αστυνομία προσπάθησε να επιβάλει μία απαγόρευση οπλοφορίας, γεγονός που εξόργισε τα μέλη της Χαμάς.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο εισέβαλαν δεκάδες αστυνομικοί ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς έξω από το κτίριο, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες αστυνομικοί.

Λίγο πριν ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις, εκατοντάδες αστυνομικοί παρευρέθηκαν στην κηδεία του συναδέλφου τους, Αλί Μακάουϊ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις της Κυριακής.

Το παλαιστινιακό κοινοβούλιο αναμενόταν να ψηφίσει πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, αλλά τελικά του έδωσε εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι η παλαιστινιακή αστυνομία είναι δυσαρεστημένη με την κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί και για αυτό αποφάσισε να εισβάλει στο κοινοβούλιο.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους προωθεί στενή του σύμβουλο

Η Χάριετ Μάιερς, 60 χρόνων, υπήρξε πιστή σύμβουλος του προέδρου Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, πρότεινε να αναλάβει καθήκοντα δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η στενή σύμβουλος και συνεργάτιδά του στο Λευκό Οίκο, Χάριετ Μάιερς.

Εάν εγκριθεί η υποψηφιότητά της από τη Γερουσία, η Χάριετ Μάιερς θα αντικαταστήσει τη δικαστή Σάντρα Ο' Κόνορ, η οποία συνταξιοδοτείται.

Ο κ. Μπους είπε ότι η συμβολή της Χάριετ Μάιερς στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η συνεργάτιδα του προέδρου Μπους είναι μία απολύτως προσηλωμένη και πιστή σύμβουλος.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο δικηγορικό σύλλογο του Τέξας και του Ντάλας, αλλά δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν δικαστής.

Οι ανταποκριτές του BBC σχολιάζουν ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια είναι η στάση της σε ζητήματα όπως οι αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Πιστεύεται ότι οι Δημοκράτες στη Γερουσία δεν θα ψηφίσουν την Χάριετ Μάιερς αν πιστεύουν ότι οι ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πρόκειται να ανατραπούν.

Η ίδια η Χάριετ Μάιερς δήλωσε ότι θεωρεί τιμή της την πρόταση του προέδρου Μπους, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 13:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αίτημα παραίτησης Σρέντερ

Η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών κατηγόρησε τον αντίπαλό της για την ανεργία στη χώρα

Η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε την παραίτηση του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές της Δρέσδης.

«Ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ από το Πότσνταμ, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση για την 15η επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας.

Και πρόσθεσε, «υπολογίζω τώρα στις συνετές δυνάμεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να επιλέξουν το δρόμο της λογικής».

Από την πλευρά του το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών συνεδριάζει για να εξετάσει την κατάσταση.

Η εκλογική διαδικασία στη Δρέσδη καθυστέρησε επειδή πέθανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ένας εκ των υποψηφίων.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών δεν είναι αρκετή για να άρει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μετά τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες απέσπασαν άλλη μία έδρα και ανέβασαν τη διαφορά τους από τους Σοσιαλδημοκράτες σε τέσσερις έδρες.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της Δρέσδης έχει ψυχολογική σημασία.

«Προηγούμαστε με τέσσερις έδρες διαφορά και ελπίζουμε ο κ. Σρέντερ να παραδεχθεί την ήττα του και να παραχωρήσει την καγκελαρία στην Άνγκελα Μέρκελ, τη νικήτρια των εκλογών μας», τόνισε ο Γερμανός βουλευτής και πρόσθεσε, ότι «η πιο συμφέρουσα λύση για τη χώρα θα είναι μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με την συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων».


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά του υπουργού Πετρελαίου

Το Σάββατο άγνωστοι απήγαγαν τον αδελφό του υπουργού Εσωτερικών του Ιράκ

Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε η οχηματοπομπή του υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ, Ιμπραχίμ Μπαρ Αλ Ουλούμ. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν δύο σωματοφύλακες και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο.

Δύο από τα επτά αυτοκίνητα της οχηματοπομπής κατεστράφησαν κατά την έκρηξη. Ο υπουργός διεσώθη.

Η σημερινή βομβιστική επίθεση συνέβη λίγες ημέρες μετά την απαγωγή του αδελφού του υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά την επίθεση ο Ιρακινός υπουργός είπε στο BBC ότι η ιρακινή ένοπλη αντίσταση προσπαθεί να αποδεκατίσει την ιρακινή ηγεσία, αλλά, τόνισε, δεν πρόκειται να τα καταφέρει.

Ιράκ Σαουδική Αραβία

Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται ότι βρίσκονται οι άλλοτε αγαστές σχέσεις του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία.

Αιτία είναι το σχόλιο του υπουργού εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ότι το Ιράν έχει τεράστια επιρροή πάνω στη νέα ιρακινή κυβέρνηση.

Η απάντηση από ιρακινής πλευράς ήλθε από τον υπουργό Εσωτερικών του Ιράκ, Μπαγιάν Τζάμπρ και ήταν οργισμένη:

«Πρόκειται για μια δικτατορική κυβέρνηση που έχει μόνο ένα θεό, τον βασιλιά της που κυβερνά όπως του αρέσει. Μια ολόκληρη χώρα σέρνεται πίσω από μια οικογένεια. Εμείς είμαστε μια πολιτισμένη χώρα που έχει διδάξει γραφή και ανάγνωση στην ανθρωπότητα. Είμαι , επομένως, απαράδεκτο οι Βεδουίνοι που το μόνο που γνωρίζουν είναι πως να καβαλούν καμήλες θα μας διδάξουν πολιτική».


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεβλήθη η τελετή

Η Αυστρία ζητά προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ

Αναβλήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας μετά την αδυναμία των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες επικαλούμενο διπλωματικές πηγές μετέδωσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την διεξαγωγή της τελετής.

Να σημειωθεί επίσης ότι η τουρκική αντιπροσωπεία δεν αναχώρησε από την Άγκυρα για το Λουξεμβούργο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η κυβέρνησή του οιεσδήποτε νέες τροποποιήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ίδιο δήλωσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, ο οποίος διευκρίνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με αξιωματούχους της βρετανικής προεδρίας της Κοινότητας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις με στόχο τη «διάσωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ», όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις διπλωμάτων.

Η Αμερικανίδα υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι το προτεινόμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ δεν προσκρούει με το ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα ζήτησε απάλειψη από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ της παραγράφου πέντε που αναφέρεται σε άρση του βέτο που ασκεί η Τουρκία στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο είπε στο ΒΒC: «Η αλήθεια είναι πως η Κύπρος μάς έχει κάνει σαφές ότι δεν σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ακόμη κι αν υπέβαλε αίτηση η Κύπρος, η αίτηση αυτή δεν θα γινόταν δεκτή από τα άλλα κράτη-μέλη, γιατί θα είχαν μεγάλες αντιρρήσεις να την δεχτούν στους κόλπους της Συμμαχίας ανδεν είχε προηγουμένως λυθεί το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

»Αλλά αυτό το ζήτημα δεν μας απασχολεί τώρα. Στην πράξη, όμως, το θέμα αυτό απασχολεί πολύ την Τουρκία. Είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης» .

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Στρο, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε αβεβαιότητα για το εάν θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα - όπως είναι προγραμματισμένο - οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ωστόσο, η Αυστριακή ομόλογός του, Ούρσουλα Πλάσνικ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας στο τέλος της ημέρας.


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η αναζήτηση της Ιθάκης του Ομήρου

Την πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα αναζητά εδώ και οκτώ χρόνια μια ομάδα ερευνητών από την Βρετανία.

Ο συγγραφέας, οικονομολόγος και πάνω απ' όλα φιλέλληνας Ρόμπερτ Μπίτλστοουν, ο καθηγητής ελληνικών και λατινικών στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Τζέιμς Ντιγκλ και ο καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Τζον Άντερχιλ λένε τώρα ότι πλησιάζουν στην δική τους Ιθάκη.

Σ ένα βιβλίο, με την ονομασία «Οδυσσέας Αδέσμευτος - Η αναζήτηση της Ιθάκης του Ομήρου» (Odysseus Unbound - The Search for Homer's Ithaca), η παρουσίαση του οποίου έγινε την Πέμπτη, στο Λονδίνο, οι τρεις λάτρεις του επικού ποιητή και ραψωδού συγκεντρώνουν τα πρώτα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνάς τους.

Η Ιθάκη, έτσι όπως την περιγράφει ο Όμηρος, δεν είναι άλλη λένε από την αρχαία Πάλη, στην δυτική Κεφαλονιά, μια χερσόνησος που κάποτε ενδέχεται να αποτελούσε ξεχωριστό νησί. Όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής άλλαξε το τοπίο.

Κατά τ' άλλα λένε οι ειδικοί οι περιγραφές του Ομήρου ταιριάζουν απόλυτα με την γεωγραφία της περιοχής, που σήμερα ονομάζεται Παλική ή όπως είναι ευρέως γνωστή, Ληξούρι.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο δήμαρχος της Παλικής, Βασίλης Ρουχωτάς, ο οποίος δεσμεύθηκε να σταθεί στο πλευρό της επιστημονικής ομάδας, εφόσον ξεκινήσουν οι μελέτες και ανασκαφές για την επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας:

«Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία για την οποία ακόμα δεν μπορώ να έχω γνώμη. Άλλωστε και ο κ. Μπίτλστοουν είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση. Είναι φυσικό ότι ερωτήματα τέτοια που βάζουν ξανά την ιστορία σε κίνηση και αναζήτηση πάντα κινούν ένα ενδιαφέρον στον κόσμο».

(ΠΗΓΉ: Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού/PA)


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε στα πέντε για τον Ολυμπιακό

Μέτρια απόδοση αλλά σημαντική νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός με πέντε νίκες σε πέντε αγωνιστικές επικράτησε της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ με 1-3.

Με αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει το εκτός έδρας αήττητό του στις αναμετρήσεις με την ΑΕΚ για έκτη χρονιά.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Αλεξόπουλο, αλλά ο Τζόρτζεβιτς ισοφάρισε με πέναλτι που κέρδισε ο Οκκάς.

Ο Κωνσταντίνου διπλασίασε τα τέρματα για τον Ολυμπιακό και αμέσως μετά ο Κύπριος επιθετικός των ερυθρολεύκων, Οκκάς διαμόρφωσε το τελικό 1 3 .

Σήμερα Δευτέρα η δεύτερη στη βαθμολογία Ξάνθη αγωνίζεται στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο.

Η αυλαία της πέμπτης αγωνιστικής κλείνει στις 9 Οκτωβρίου με τον αγώνα Αιγάλεω-ΟΦΗ.

Ισοπαλία στην Τούμπα

ΠΑΟΚ και Λάρισα μοιράστηκαν τους βαθμούς στην Τούμπα, όπου οι 15.000 οπαδοί των Θεσσαλονικιών είδαν τους φιλοξενούμενους να έχουν το πάνω χέρι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο δεύτερο λεπτό με αυτογκόλ του Χρήστου Καρυπίδη.

Στο 61΄ με πέναλτι ο Σαλπιγγίδης και στο 78΄ ο Μαλαδένης έδωσαν το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ αλλά στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης ο Κυπαρρίσης έκανε το 2-2.

Χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση των Άνω Λιοσίων ανάμεσα στον Ακράτητο και τον Ιωνικό.

Οι δύο ομάδες προσέφεραν μέτριο θέαμα και δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε γκολ τις όποιες ευκαιρίες είχαν.

Τα αποτελέσματα των υπολοίπων αναμετρήσεων της 5ης Αγωνιστικής:

Λεβαδειακός Πανιώνιος: 3 - 2

Καλλιθέα Παναθηναϊκός: 2 4

Ηρακλής Απ. Καλαμαριάς: 0 1


Φίλοι και εχθροί της Τουρκίας

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις

Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει την τουρκική υποψηφιότητα, αλλά την ίδια στιγμή η κοινή γνώμη φαίνεται να δυσανασχετεί για αυτή την προοπτική.

Οι λόγοι που προβάλλονται είναι: ο μεγάλος πληθυσμός της Τουρκίας (70 εκατομμύρια με ανησυχητικές τάσεις αλματώδους αύξησης), η φτώχεια που υπάρχει στη χώρα και οι αμφιβολίες για την πολιτισμική συμβατότητά της με την Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές, ο ευρωπαϊκός νότος είναι πιο δεκτικός από τον ευρωπαϊκό βορρά, με τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς να εκφράζουν τη μεγαλύτερη δυσφορία.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι στάσεις που επικρατούν για την Τουρκία στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι επιθυμούν την ένταξη μιας «εκσυγχρονισμένης Τουρκίας», ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες κάνουν λόγο για μία «προνομιακή σχέση» και όχι για μία «πλήρη ένωση» με την Άγκυρα.

Η Άνγκελα Μέρκελ - η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία - έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην ενθαρρύνουν την Άγκυρα.

ΓΑΛΛΙΑ: Η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7%).

Επισήμως, υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δηλώνει ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει πρώτα την Κύπρο.

Μόνο το 20% της κοινής γνώμης υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα. Στη χώρα αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το 75% των νεαρών από 15 μέχρι 24 χρόνων αντιτίθενται στην τουρκική υποψηφιότητα.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 χρόνων και φτάνει το 82%.

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ποσοστά εναντίον της Τουρκίας που παρουσιάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η δεύτερη μεγαλύτερη σε μουσουλμανικό πληθυσμό (6%) χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γαλλία, αντιμετωπίζει σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο θρησκείες.

Η κατάσταση ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους έχει γίνει ακόμη πιο τεταμένη μετά τη δολοφονία του σκηνοθέτη Τεό Βανγκ Γκονγκ από μουσουλμάνους.

Η χώρα είναι διχασμένη όσον αφορά την τουρκική υποψηφιότητα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Πρόκειται για έναν ενθουσιώδη υποστηρικτή της τουρκικής υποψηφιότητας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έχει τονίσει ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τις μουσουλμανικές χώρες του αραβικού κόσμου.

Η Βρετανία πιστεύει επίσης ότι εάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει «σύγκρουση πολιτισμών».

ΙΤΑΛΙΑ: Ένας ακόμη υποστηρικτής της τουρκικής υποψηφιότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί με την Τουρκία και ότι προσφέρονται τεράστιες εμπορικές προοπτικές με το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς.

Η κοινή γνώμη, αν και δεν είναι ιδιαίτερα εχθρική, δεν είναι εξίσου ενθουσιώδης - λιγότερο από το 40% των πολιτών υποστηρίζουν την τουρκική υποψηφιότητα.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η μεγαλύτερη από τις δέκα νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει ένα σημαντικό ποσοστό (54%) που υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα.

Αξιωματούχοι της χώρας πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας θα ενισχύσει τις φιλοαμερικανικές στάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα ενδυναμώσει τη δυτική επιρροή στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το 40% του πληθυσμού αντιτίθεται στην τουρκική υποψηφιότητα και το 33% την υποστηρίζει.

Η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα και το αποδεικνύει διαρκώς με τις δηλώσεις της.

ΕΛΛΑΔΑ: Η στάση της κοινής γνώμης και εκείνη της κυβέρνησης είναι διχασμένες για πολλούς λόγους, κυρίως ιστορικούς, αλλά και πολιτικούς, λόγω των εντάσεων στην περιοχή (π.χ. Αιγαίο, Κυπριακό κ.ά.).

Μόνο το 25% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Τουρκία έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΥΠΡΟΣ: Με το Κυπριακό να παραμένει άλυτο, η κοινή γνώμη στη χώρα τάσσεται εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας ζητά να αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι με το οποίο δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να πράξει η Άγκυρα.

ΔΑΝΙΑ: Στη χώρα υπάρχει μία έντονη αντίσταση από την πλευρά της κοινής γνώμης εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει επίσης λόγο για μία «προνομιακή σχέση» και όχι για «πλήρη ένταξη».

ΣΟΥΗΔΙΑ: Η κοινή γνώμη τάσσεται εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας, καθώς φοβάται ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της χώρας πάντως θεωρεί ότι η τουρκική υποψηφιότητα μπορεί να αναπτύξει τις σουηδικές επιχειρηματικές προοπτικές.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά του υπουργού Πετρελαίου

Το Σάββατο άγνωστοι απήγαγαν τον αδελφό του υπουργού Εσωτερικών του Ιράκ

Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε η οχηματοπομπή του υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ, Ιμπραχίμ Μπαρ Αλ Ουλούμ την οποία σκοτώθηκαν δύο σωματοφύλακες και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο.

Δύο από τα επτά αυτοκίνητα της οχηματοπομπής κατεστράφησαν κατά την έκρηξη. Ο υπουργός διεσώθη.

Η σημερινή βομβιστική επίθεση συνέβη λίγες ημέρες μετά την απαγωγή του αδελφού του υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά την επίθεση ο Ιρακινός υπουργός είπε στο BBC ότι η ιρακινή ένοπλη αντίσταση προσπαθεί να αποδεκατίσει την ιρακινή ηγεσία, αλλά, τόνισε, δεν πρόκειται να τα καταφέρει.

Ιράκ Σαουδική Αραβία

Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται ότι βρίσκονται οι άλλοτε αγαστές σχέσεις του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία.

Αιτία είναι το σχόλιο του υπουργού εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ότι το Ιράν έχει τεράστια επιρροή πάνω στη νέα ιρακινή κυβέρνηση.

Η απάντηση από ιρακινής πλευράς ήλθε από τον υπουργό Εσωτερικών του Ιράκ, Μπαγιάν Τζάμπρ και ήταν οργισμένη:

«Πρόκειται για μια δικτατορική κυβέρνηση που έχει μόνο ένα θεό, τον βασιλιά της που κυβερνά όπως του αρέσει. Μια ολόκληρη χώρα σέρνεται πίσω από μια οικογένεια. Εμείς είμαστε μια πολιτισμένη χώρα που έχει διδάξει γραφή και ανάγνωση στην ανθρωπότητα. Είμαι , επομένως, απαράδεκτο οι Βεδουίνοι που το μόνο που γνωρίζουν είναι πως να καβαλούν καμήλες θα μας διδάξουν πολιτική».


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» Ερντογάν σε νέες αλλαγές

Αναμονή για τη Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η κυβέρνησή του οιεσδήποτε νέες τροποποιήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ίδιο δήλωσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, ο οποίος διευκρίνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με αξιωματούχους της βρετανικής προεδρίας της Κοινότητας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις με στόχο τη «διάσωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ», όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις διπλωμάτων.

Η Αμερικανίδα υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι το προτεινόμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ δεν προσκρούει με το ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα ζήτησε απάλειψη από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ της παραγράφου πέντε που αναφέρεται σε άρση του βέτο που ασκεί η Τουρκία στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, θα συνεχιστούν μετά τις 15:30 ώρα Ελλάδος οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, οι οποίες έχουν στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση που έχει ξεσπάσει με το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο εξέφρασε νωρίτερα αβεβαιότητα για το εάν θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα - όπως είναι προγραμματισμένο - οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ωστόσο, η Αυστριακή ομόλογός του, Ούρσουλα Πλάσνικ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας στο τέλος της ημέρας.

Εμμένει η Αυστρία

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το βράδυ της Κυριακής.

Η Αυστρία εμμένει στην απαίτηση της να δοθεί στη Τουρκία ως πιθανή εναλλακτική λύση η σύναψη μιας «προνομιακής σχέσης» -κάτι που απορρίπτει ασυζητητί η τουρκική κυβέρνηση.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι «έχουμε μια κατάσταση όπου 24 χώρες-μέλη έχουν συμφωνήσει στο κείμενο. Μία χώρα δεν έχει συμφωνήσει και προσπαθούμε να την πείσουμε να το πράξει».

«Μόλις συμφωνήσουμε στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου θα τηλεφωνήσω στον καλό μου φίλο Αμπντουλά Γκιούλ να τον προσκαλέσω εδώ στο Λουξεμβούργο», είπε ο κ. Στρο που νωρίτερα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών χωρών σε περίπτωση που η Τουρκία μείνει εκτός.

Κροατία- ΕΕ

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας ήταν η «παράπλευρη απώλεια» από το αδιέξοδο στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση του θέματος που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας καθώς προηγείται η διευθέτηση του προβλήματος με τη Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν «μπει στον πάγο» τον περασμένο Μάρτιο καθώς η Κροατική κυβέρνηση απέτυχε να συλλάβει και να παραδώσει στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία τον στρατηγό Άντε Γκοτοβίνα που καταζητείται.

Η Αυστρία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Κροατικής υποψηφιότητας και πολλοί πίστευαν ότι θα συμβιβαζόταν στο θέμα της Τουρκίας εάν δινόταν συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Κροατία.

Όμως η Βρετανία που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποκλείσει τον συγκερασμό.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Βουνό τα σκουπίδια

Οι αρχές του Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Η κατάσταση με τους τόννους των συσσωρευμένων απορρίμματων στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι εργαζόμενοι στη χωματερή των Άνω Λιοσίων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους.

Το Σαββατοκύριακο τα νερά από την καταρρακτώδη βροχόπτωση παρέσυραν σακούλες σκουπιδιών με αποτέλεσμα να φράξουν φρεάτια σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Τα περισσότερα απορριμματοφόρα είναι πλέον γεμάτα και δεν υπάρχουν περιθώρια για μεταφορά απορριμμάτων σε σταθμούς μεταφόρτωσης ή σε άλλες προσωρινές εγκαταστάσεις.

Σοβαρά προβλήματα αναμένονται και στις περιοχές του Πειραιά, καθώς στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση στην Ψυττάλεια προστίθενται από την περασμένη Τρίτη και οι 700 τόννοι λυματολάσπης, οι οποίοι μεταφέρονταν στη χωματερή.

Τα μέλη της Διαδημοτικής Επιτροπής Απομάκρυνσης της Χωματερής ετοιμάζουν διαμαρτυρία σήμερα Δευτέρα στην πλατεία Άνω Λιοσίων για την, όπως λένε, «ομηρία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για πάνω από μία δεκαετία».

Θα ακολουθήσει αποκλεισμός της εισόδου της χωματερής, σε συμπαράσταση στη διαμαρτυρία των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει την οδό της δικαστικής συνδρομής, ώστε να λειτουργήσουν και πάλι οι εγκαταστάσεις της χωματερής.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για της λυματολάσπης, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να ξαναδούλεψουν υπό αυτές τις συνθήκες.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Λαδώματα και δημόσιο άνευ αντικειμένου

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σφίγγει τα λουριά ο Καραμανλής. Τελεσίγραφο σε στελέχη στην Κ.Ο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με ένα τσιγάρο στο στόμα οι Ελληνίδες!... Παρά τους 20.000 θανάτους κάθε χρόνο...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μετατάξεις σε όλο το Δημόσιο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αλλάζει ριζικά το τοπίο στη διοίκηση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δώρισαν 300 δισ. σε λαμόγια. Μόνος ένας... επιχειρηματίας άρπαξε 70 δισεκατομμύρια και εξαφανίστηκε.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις. Τι προβλέπει η εισοδηματική πολιτική για το 2006.

ΕΘΝΟΣ: Κοροϊδία η 6μηνη θητεία. Μελέτη του ΓΕΣ διαψεύδει τον υπουργό Άμυνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τι δεν μου συγχώρεσαν και δεν μου συγχωρούν". Μια ζωή μέσα στην αγωνία και στην προσφορά!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μη με απειλείτε. Εμένα με εξέλεξε η βάση του ΠΑΣΟΚ. Νέο μήνυμα του Γ. Παπανδρέου στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοίγει η αγορά των Ι.Χ. Μειώσεις τιμών φέρνει ο νέος κοινοτικός κανονισμός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τελώνες και Φαρισαίοι. Αμείλικτος εμφύλιος στη Νέα Διακυβέρνηση για τα λαδώματα.

ΕΣΤΙΑ: Σκληρό παζάρι για την Τουρκία. Σοβαρώτατες διαφωνίες χθες στο Λουξεμβούργο.

ESPRESSO: "Ποτέ δεν είπα ότι δεν θέλω την Ιωάννα Λίλλη". Το ξέσπασμα της μητέρας του Θοδωρή Ζαγοράκη.

ΤΑ ΝΕΑ: Επίδομα... ΝΔ σε 3.000 ημετέρους. Επιτροπές για "ψύλλου πήδημα" στο Δημόσιο.

TRAFFIC NEWS: Μάρτυρας δείχνει δύο συνεργούς στη δολοφονία της καλλονής. Νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα της Βέροιας.

Η ΧΩΡΑ: Αυξάνεται 15% το επίδομα για τους ανέργους. Και μέτρα για πρόωρη συνταξιοδότηση.

City Press: 2 γκάλοπ-σοκ για την κυβέρνηση.

Μetro: Σύγκρουση για τις τιμές. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η "συνεννόηση" των σούπερ μάρκετ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στον αέρα" χιλιάδες στεγαστικά. Πάγωσε η αγορά ακινήτων από το "φρένο" στα δάνεια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αυστριακό "γιοκ" στην Τουρκία. Διπλωματικό θρίλερ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αγορά Ι.Χ.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και μείωση των τιμών επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών οχημάτων επαγγελματικής χρήσης οδηγεί ο νέος κοινοτικός κανονισμός για την κατάργηση της "ρήτρας εδαφικότητας" που τέθηκε σε ισχύ σε όλα τα κράτη της ΕΕ από την 1η Οκτωβρίου".

Μετατάξεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σε ρύθμιση του ζητήματος των μετατάξεων ακόμη κι από τον ευρύτερο προς στο στενό δημόσιο τομέα προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Το θέμα θα συζητηθεί σε κάθε περίπτωση μετά την ψήφιση του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί προσδιορίζεται για τα τέλη Οκτωβρίου".

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΝΔ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "με την κρισιμότερη ίσως ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετά την εκλογική νίκη τον προπερασμένο Μάρτιο και με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος συνεδριάζει σήμερα 31η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ".

Εξάμηνη θητεία

ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "προεκλογικές τουφεκιές στον αέρα ήταν οι υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες. Σύμφωνα με μελέτη του ΓΕΣ, η οποία εκπονήθηκε με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας , ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποδεκάτιζε τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν ως "οροφή ασφαλείας" τους 93.500 άνδρες".

Τελωνεία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ στελεχών της ΝΔ με φόντο τα "λαδώματα" στα τελωνεία και βγάζει νέα κόντρα μεταξύ Αλογοσκούφη και Ρεγκούζα. Ο υφυπουργός Οικονομικών φέρεται να ζητεί την παραίτηση του γεν. διευθυντή τελωνείων Ηλία Ρουσάκη, ενώ ο υπουργός Οικονομίας διαψεύδει και τον θέλει στη θέση του. Τα όσα συμβαίνουν ανατρέπουν τις επαγγελίες για πάταξη της διαφθοράς και εμπέδωσης της αξιοκρατίας".

Υγεία

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "με ένα τσιγάρο στο στόμα είναι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες. Παρά τους είκοσι χιλιάδες θανάτους τον χρόνο στη χώρα μας από ασθένειες που σχετίζονται με την επιβλαβή αυτή συνήθεια, περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες, συνεχίζουν να καπνίζουν, με το παράδειγμά τους να ακολουθεί πιστά τουλάχιστον το 14% των 15χρονων....".

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους έστειλε ο Γ. Παπανδρέου από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του. Επικαλούμενος τις αλήστου μνήμης διαδικασίες εκλογής του στην ηγεσία του Κινήματος, τον Φεβρουάριο του 2004 είπε ότι "Η πλατιά βάση του ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχική διαδικασία των πολιτών, μου έχει αναθέσει και έχω αναλάβει στο ακέραιο την ευθύνη να οδηγήσω το κόμμα σε μια πορεία νικηφόρα". Έκρηξη Πάγκαλου για τις διαρροές στο Πολιτικό Συμβούλιο: "Αυτός που έκανε τις διαρροές στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι εχθρός του κόμματος. Εγώ είπα το αυτονόητο, ότι δεν έχουν νόημα αυτές οι συνεδριάσεις, αν δεν μπορεί να λέει ο καθένας αυτά που πιστεύει".

H ESPRESSO προσθέτει ότι "ηλεκτρισμένη" παραμένει η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ , μετά την "ανταρσία" των κορυφαίων στελεχών κατά του προέδρου του Κινήματος Γ. Παπανδρέου, επειδή απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές τηρούν στάση αναμονής και αποφεύγουν να ρίξουν "λάδι στη φωτιά". Αντίθετα επικεντρώνουν τα "βέλη" τους στην κυβέρνηση".

Σούπερ μάρκετ

Η METRO υποστηρίζει ότι "με το φαινόμενο της εναρμόνισης τιμών να αποτελεί πάγια τακτική των αλυσίδων σούπερ μάρκετ- παρά το πρόστιμα που τους επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη- το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται για δραστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, η αρχή της οποίας θα γίνει με την εκ νέου παραπομπή των σούπερ μάρκετ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού".

Δημοσκοπήσεις

H CITY PRESS γράφει: Σφυγμομέτρηση ΔΗΜΕΛ: έκλεισε η ψαλίδα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται για πρώτη φορά πρώτο στις δημοσκοπήσεις με 41,2% έναντι 40,3% της ΝΔ. Σφυγμομέτρηση Metron Analysis: 60,8% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφορά αυξήθηκε επί κυβέρνησης της ΝΔ και μόλις 16,6% ότι μειώθηκε. 68,3% των πολιτών θεωρούν ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται ρουσφετολογικά και μόλις 18,2% των πολιτών θεωρούν ότι γίνονται αξιοκρατικά. 55,7% λένε "όχι" στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και μόνο 20% έχουν θετική γνώμη για αυτήν".

Επιτροπές

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «"Καταιγίδα" νέων επιτροπών στο Δημόσιο φέρνει η κυβέρνηση, διασφαλίζοντας ... γαλάζιο επίδομα για πάνω από 3.000 στελέχη. Οι περισσότερες επιτροπές δεν διαθέτουν ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά κοστίζουν 5,6 εκατ. ευρώ».

Νέος Προϋπολογισμός

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι «με ισχυρό ατού τις αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους από τις αρχές του 2006, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού».

Άνεργοι

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι «κατά 47 ευρώ αναμένεται ότι θα αναπροσαρμοστεί αυξητικά το επίδομα ανεργίας σε πρώτη φάση, αφού στόχος της κυβέρνησης παραμένει το ύψος των 500 ευρώ μηνιαίως. Ειδικές ρυθμίσεις για τους μεγάλους σε ηλικία ανέργους και εργαζομένους, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτούνται εξαγοράζοντας ένσημα».

Γεράσιμος Γιακουμάτος

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «στοιχεία - σοκ σχετικά με το μεγάλο φαγοπότι που είχε στηθεί στα προηγούμενα χρόνια από επιχειρήσεις, οι οποίες ροκάνισαν επιδοτήσεις και δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα, με δήλωσή του στην "Αυριανή" ότι το νυστέρι θα μπει βαθιά και θα ερευνηθούν όλες οι υποθέσεις».

Γρηγόρης Μιχαλόπουλος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «όσο και αν φαίνεται Εγωιστικό το Κείμενο αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Απλώς είμαι Οργισμένος για το κατάντημα πολλών που έτρεχαν πάντα να μου γλείψουν τα σκαλοπάτια που πατούσα και τώρα αποτραβήχτηκαν επιμελώς. Αυτά τα ανθρωπάκια, από Υπουργούς της "Ν.Δ" μέχρι το ΠΑΣΟΚ. Και άλλοι και άλλοι... Αλλά δεν πειράζει. Τροχός είναι. Και θα μπορούσα να το κάνω επωνύμως... Να τους ρωτήσω... Αλλά τους λυπάμαι... Γιατί, για μια ακόμη φορά ΘΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ! Από ΟΛΟΥΣ αυτούς μόνο ο Γιώργης Καρατζαφέρης είχε τα ούμπαλα να κάνει ερώτηση στην Βουλή! Μόνο αυτός. Οι λοιποί φόρεσαν τις ... φουστίτσες τους και πήγαν να κρυφτούν».

Ελληνοτουρκικά

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «μέχρις αργά χθες την νύκτα συνεχιζόταν το σκληρό ενδοευρωπαϊκό παζάρι για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Κατά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, ανέκυψαν σοβαρές διαφωνίες για το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου με την Τουρκία. Η δε συζήτησις γινόταν υπό την απειλή της Άγκυρας ότι, αν το τελικό κείμενο δεν την ικανοποιούσε, δεν θα ενεφανίζεταο κατά την σημερινή επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο».

Η TRAFFIC προσθέτει ότι «η παραίτηση της Τουρκίας από τις παράλογες και ανιστόρητες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και η αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., τόνισε από τη Χίο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντική εκτός έδρας νίκη για την ΑΕΚ

Η Λάρισα είχε τις ευκαιρίες αλλά η ΑΕΚ πήρε το αποτέλεσμα

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής.

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός επικράτησε στην έδρα του επί του Ακράτητου με 2 0.

Ο αγώνας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Τα γκολ σημείωσαν στο 23΄ λεπτό ο Τζόρτζεβιτς και τα τέρματα διπλασίασε για τον Ολυμπιακό ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.

Ωστόσο, η εμφάνιση του Ολυμπιακού δεν ικανοποίησε τον επικεφαλής στον πάγκο των Ερυθρολεύκων, Τροντ Σόλιντ.

«Έχουμε το προβάδισμα, αλλά το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμη», δήλωσε ο Παντελής Καφές στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Πρώτες νίκες

Ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Ηρακλής και ο Ιωνικός πέτυχαν τις πρώτες τους νίκες στο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός στο ρομαντικό ΟΑΚΑ επικράτησε με 3 0 του Πανιωνίου με γκολ του Μάντζιου στο 6', Γκονσάλες στο 15' και του Γκούμα στο 37'.

Η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ ήταν ρομαντική, καθώς η συναυλία του Σάκη Ρουβά στο κλειστό του ΟΑΚΑ προκάλεσε υπερφόρτιση του ηλεκτρικού δικτύου με αποτέλεσμα να πέσει η τάση στους προβολείς του Ολυμπιακού Σταδίου.

Αλώβητη η ΑΕΚ

Νικήτρια με 0-1 έφυγε η ΑΕΚ από το Αλκαζάρ με γκολ του Βιενγλνίσκι. Οι Θεσσαλοί είχαν τις περισσότερες ευκαιρίες αλλά δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την υπεροχή τους.

Η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο Αλκαζάρ ήταν φανταστική. Από την ΑΕΚ ξεχώρισε ο Βλάνταν Ίβιτς.

Νίκη χωρίς Ματέους

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ με δύο γκολ των Σαλπιγγίδη και Φουτσίνι πέτυχε την πρώτη του νίκη.

Το Αιγάλεω αιφνιδιάστηκε από τα γρήγορα γκολ και στο β΄ ημίχρονο αποφάσισε να παίξει πιο ανοιχτά, κάτι που βελτίωσε αισθητά την εικόνα του αγώνα.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Λόταρ Ματέους δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ.

Τα αποτελέσματα στις υπόλοιπες αναμετρήσεις της αγωνιστικής:

Ξάνθη - Λεβαδειακός 1-0 (88' Καζάκης)

Ιωνικός - Καλλιθέα 2-1 (10', 37' Ντα Κόστα - 59' Λαζανάς)

ΟΦΗ - Ηρακλής 0-1 (24΄ Λαγός)

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο 26 Σεπτεμβρίου με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς ο οποίος υποδέχεται στην έδρα του τον Ατρόμητο.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 06:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αδιέξοδο για Τουρκία

Αναμονή για τη Τουρκία

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το βράδυ της Κυριακής.

Η Αυστρία εμμένει στην απαίτηση της να δοθεί στη Τουρκία ως πιθανή εναλλακτική λύση η σύναψη μιας «προνομιακής σχέσης» -κάτι που απορρίπτει ασυζητητί η τουρκική κυβέρνηση.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι «έχουμε μια κατάσταση όπου 24 χώρες-μέλη έχουν συμφωνήσει στο κείμενο. Μία χώρα δεν έχει συμφωνήσει και προσπαθούμε να την πείσουμε να το πράξει».

«Μόλις συμφωνήσουμε στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου θα τηλεφωνήσω στον καλό μου φίλο Αμπτουλά Γκιούλ να τον προσκαλέσω εδώ στο Λουξεμβούργο», είπε ο κ. Στρο που νωρίτερα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ Χριστιανικών και Μουσουλμανικών χωρών σε περίπτωση που η Τουρκία μείνει εκτός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σήμερα στο Λουξεμβούργο σε μια προσπάθεια πεισθεί η Αυστρία να άρει τις αντιρρήσεις της.

Η υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ είπε ότι «αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να αποσαφηνίσουμε ορισμένα θέματα που σχετίζονται με την δυνατότητα απορρόφησης και άλλων μελών από την ΕΕ. Θα πρέπει να καταλήξουμε στο τι θα γίνει εάν η Τουρκία δεν μπορέσει να γίνει πλήρες μέλος».

Απογοήτευση και οργή στη Τουρκία

Στην ίδια τη Τουρκία επικρατεί απογοήτευση καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό εάν θα ξεκινήσουν σήμερα -όπως είναι προγραμματισμένο - οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο Λουξεμβούργο με έκτακτες συσκέψεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπουλά Γιούλ, επανέλαβε τα τελευταία 24ωρα ότι δεν πρόκειται να αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο εάν πρώτα δεν εγκρίνει το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Τα διπλωματικά όμως προβλήματα, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, ίσως να μην σταματήσουν εκεί.

Η Άγκυρα επιθυμεί να γνωρίζει και το περιεχόμενο της ομιλίας του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Και αυτό γιατί φοβάται ότι σε αυτήν θα συμπεριλάβει στοιχεία από την αντιδήλωση των 25 σχετικά με την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας δεν είναι μόνο απογοήτευση και αμηχανία τα συναισθήματα που επικρατούν στη Τουρκία καθώς αρχίζει να διαφένονται και εκδηλώσεις οργής.

Αίσθηση προκάλεσε με το μέγεθός της η χτεσινή συγκέντρωση οπαδών του ακροδεξιού κόμματος εθνικιστικής δράσης στην Άγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα φώναζαν συνθήματα εναντίον της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προσπάθειες ένταξης υποστηρίζοντας ότι με αυτές η χώρα είναι όμηρος ξένων δυνάμεων.

Κροατία- ΕΕ

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας ήταν η «παράπλευρη απώλεια» από το αδιέξοδο στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση του θέματος που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας καθώς προηγείται η διευθέτηση του προβλήματος με τη Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν «μπει στον πάγο» τον περασμένο Μάρτιο καθώς η Κροατική κυβέρνηση απέτυχε να συλλάβει και να παραδώσει στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία τον στρατηγό Άντε Γκοτοβίνα που καταζητείται.

Η Αυστρία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Κροατικής υποψηφιότητας και πολλοί πίστευαν ότι θα συμβιβαζόταν στο θέμα της Τουρκίας εάν δινόταν συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Κροατία.

Όμως η Βρετανία που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποκλείσει τον συγκερασμό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.