Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-02

  1. «Εξιλαστήριο θύμα» η Τουρκία
  2. Κρίσιμη μέρα για ΕΕ και Τουρκία
  3. «Υπερεκτιμημένοι» οι Νιρβάνα
  4. Γερμανικές εκλογές με καθυστέρηση
  5. Βομβιστές αυτοκτονίας πίσω από τις επιθέσεις
  6. Η μεγάλη μέρα πριν από τη μεγάλη μέρα
  7. «Φρένο» στις προσωπικές συνεντεύξεις
  8. Τουρκία, ΠαΣοΚ και Δημόσιο
  9. «Φρένο» στις προσωπικές συνεντεύξεις
  10. Η μεγάλη μέρα πριν τη μεγάλη μέρα
  11. Η επιστροφή του τρόμου
  12. Η μεγάλη μέρα πριν τη μεγάλη μέρα

Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 03:11 (Ώρα Λονδίνου)

«Εξιλαστήριο θύμα» η Τουρκία

Η γαλλική Le Figaro χαρακτηρίζει «τεταμένες» τις συνομιλίες στο Λουξεμβούργο για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Αυστρία εμμένει στην απαίτηση της να δοθεί η εναλλακτική επιλογή της «προνομιακής σχέσης» στην Τουρκία.

Η ελβετική Le Temps γράφει ότι η ΕΕ «προσπαθεί να κρατήσει τις υποσχέσεις της» αλλά σημειώνει ότι «είναι δύσκολο τα 25 κράτη-μέλη να μιλούν με μια φωνή».

«Η Αυστρία αμφισβητεί την ένταξη της Τουρκίας» είναι το πρωτοσέλιδο της γερμανικής Welt.

Η εφημερίδα πάντως σημειώνει ότι η Βιέννη ίσως ενδώσει εάν η ΕΕ αποφασίσει να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας.

Η βελγική De Standaard γράφει ότι η «Τουρκία είναι αναγκασμένη να περιμένει μέχρι τη τελευταία στιγμή στη πόρτα της ΕΕ».

Με τον τίτλο «Εξιλαστήριο θύμα» η ισπανική El Pais υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Τριανταπέντε χρόνια μετά την πρώτη αίτηση που υπέβαλε η Τουρκία είναι καιρός να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με μια χώρα που έχει κάνει ορατή πρόοδο», γράφει η ισπανική εφημερίδα.

Παραδέχεται μεν ότι η κοινή γνώμη στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία είναι κατά της τουρκικής υποψηφιότητας.

Υποστηρίζει όμως ότι οι Ευρωπαίοι «προβάλλουν» τα δικά τους προβλήματα στη Τουρκία η οποία «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει γίνει το εξιλαστήριο θύμα της ΕΕ», καταλήγει το σχόλιο της El Pais.

Γερμανία-Εκλογές

Λόγω της εθνικής γιορτής στη Γερμανία δεν εκδόθηκαν οι εφημερίδες της Δευτέρας. Όμως οι κυριακάτικες εφημερίδες σχολιάζουν τις εκλογές στη Δρέσδη τις οποίες κέρδισαν οι Χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ.

Οι εφημερίδες εκτιμούν ότι οι εκλογές «έχουν συμβολικό χαρακτήρα» μετά τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου που δεν ανέδειξαν νικητή.

Η Berliner Zeitung γράφει ότι ο νικητής των εκλογών στη Δρέσδη θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.

Προσθέτει όμως ότι «θα ήταν ανόητο» οι Χριστιανοδημοκράτες να περιμένουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα «εγκαταλείψουν τις βλέψεις τους για τη καγκελαρία».

«Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι το ισχυρότερο χαρτί για το SPD» συνεχίζει η εφημερίδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες «θα το βγάλουν από το παιχνίδι μόνο εάν η αντιπολίτευση προσφέρει κάτι σημαντικό για αντάλλαγμα».

Γαλλία- κινητοποιήσεις

Στη Γαλλία από σήμερα αλλάζει όψη η παλαιότερη εφημερίδα της χώρας. Ο λόγος για την Le Figaro που θα εκδίδεται σε μικρότερο σχήμα και διαφορετική σελιδοποίηση.

Το πρωτοσέλιδο της «νέας» Le Figaro είναι αφιερωμένο στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Κορσική που είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλεισθούν χιλιάδες άνθρωποι στο νησί το Σαββατοκύριακο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι που απεργούν κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας SNCM μπορεί να διέκοψαν προσωρινά τον αποκλεισμό των λιμανιών αλλά η «αντιπαράθεση δεν έχει επιλυθεί»..

Η Liberation σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν διαχειρίστηκε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας «με την αδεξιότητα ενός πρωτάρη» και μετά από λίγο αναγκάσθηκε να «ρίξει λευκή πετσέτα».

Ο πρωθυπουργός κάνει συχνά λόγο για τη σημασία που δίνει σε κοινωνικά θέματα γράφει η Liberation.

Εάν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για αύριο είναι πετυχημένες τότε ο κύριος ντε Βιλπέν «θα αναγκασθεί να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα όχι με τα λόγια αλλά με τις πράξεις», καταλήγει το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας.


Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2005 - 01:06 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη μέρα για ΕΕ και Τουρκία

Οι δραματικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Λουξεμβούργο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Τουρκία δεσπόζουν στις εξωτερικές ειδήσεις των βρετανικών εφημερίδων.

Με τίτλο «οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφύγουν ιστορική ρήξη με τη Τουρκία» η Γκάρντιαν (Guardian) μεταφέρει τις προειδοποιήσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι εάν εμποδιστεί «το όνειρο της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ» τότε ίσως έχουμε τη «σύγκρουση των πολιτισμών».

Η Τουρκία σημειώνει η Γκάρντιαν «έριξε το γάντι» στην ΕΕ να αποδείξει ότι «δεν είναι Χριστιανικό κλαμπ».

Η αντιπαράθεση στο Λουξεμβούργο και η επιμονή της Αυστρίας «δημιούργησε μια άσχημη ατμόσφαιρα τη στιγμή που η βρετανική προεδρία ήλπιζε να δώσει πανηγυρικό τόνο στη συμμαχία Δύσης και Ανατολής», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Σε ανταπόκριση της από την Κωνσταντινούπολη η Γκάρντιαν σημειώνει ότι η Τουρκία μπορεί να βρεθεί στη δίνη του εθνικισμού εάν αποτύχουν οι συνομιλίες στο Λουξεμβούργο.

«Σε πλήρη αντίθεση με την ευφορία του περασμένου Δεκεμβρίου» -γράφει η ανταπόκριση της Γκάρντιαν - όταν η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία, Τούρκοι «όλων των πολιτικών πεποιθήσεων» εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους για την «αδικία» που επιβάλλεται από την Ευρώπη.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνουν ότι καθώς χιλιάδες εθνικιστές διαδήλωναν στην Άγκυρα κατά της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη θα «έχανε μεγάλη ευκαιρία να γεφυρώσει τις ιστορικές υποψίες μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι εάν όλα πάνε καλά και αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτό θα αποτελεί «ιστορική μέρα».

Οι Τάιμς (Times) σημειώνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, «προσπαθεί να διασώσει τις διαπραγματεύσεις πριν ακόμη ξεκινήσουν».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι αν και «η Αυστρία είναι απομονωμένη» εντούτοις «αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν επιφυλάξεις» για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Μπαλί

Με τίτλο τα «μαθήματα για τη Βρετανία από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί», το κεντρικό σχόλιο της Γκάρντιαν (Guardian) σημειώνει ότι «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ όψιν» οι προειδοποιήσεις των βρετανικών αστυνομικών αρχών ότι «θα πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις» στη Βρετανία.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι το Μπαλί «είναι ένας εύκολος στόχος» που θα δυσκολευθεί να «συνέλθει για δεύτερη φορά».

Συντηρητικό Κόμμα

Καθώς σήμερα αρχίζει το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος δημοσκόπηση που δημοσιεύουν οι Τάιμς (Times) δείχνει ότι «δεν υπάρχουν ισχυροί υποψήφιοι για να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος» μετά τη παραίτηση του Μάικλ Χάουαρντ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα ¾ των οπαδών του Συντηρητικού Κόμματος δείχνουν απογοητευμένοι με τους πέντε υποψηφίους.

Για την Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) στο σημαντικότερο συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι ότι τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος επιθυμούν μια μονομαχία μεταξύ Κένεθ Κλαρκ και Ντέιβιντ Ντέιβις.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 21:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Υπερεκτιμημένοι» οι Νιρβάνα

Οι Νιρβάνα θεωρούνται οι εμπνευστές του κινήματος γκραντζ

Το άλμπουμ του συγκροτήματος Νιρβάνα, «Νέβερμαϊντ», του 1991, ψηφίστηκε ως το πιο υπερεκτιμημένο άλμπουμ όλων των εποχών από τους ακροατές του μουσικού καναλιού BBC 6.

Ο παρουσιαστής του προγράμματος, Άντριου Κόλινς, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα λέγοντας ότι όλοι όσοι ψήφισαν κάτι τέτοιο πρέπει να είναι «τρελοί».

Ο ίδιος πάντως εξήγησε ότι είναι οπαδός του συγκροτήματος από το Σιάτλ, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν της μουσικής γκραντζ.

Τα πιο υπερεκτιμημένα άλμπουμ όλων των εποχών

1. Νιρβάνα - Νέβερμαϊντ

2. Κόλντπλεϊ - X&Y

3. Λίμπερτινς - Λίμπερτινς

4. Οέισις - Ντέφινιτλι Μέιμπι

5. U2 - Τζόσουα Τρι

6. Ρέιντιοχεντ - OK Κομπιούτερ

7. Μπιτλς - Σεντ Πέπερς Λόνλι Χαρτς Κλαμπ Μπαντ

8. Μπιτς Μπόις - Πετ Σάουντς

9. Σεξ Πίστολς - Νέβερ Μάιντ Δε Μπόλοκς

10. Σμιθς - Δε Κουίν Ιζ Ντεντ

Πηγή: BBC 6

«Τα αποτελέσματα είναι σίγουρο ότι θα εξαγριώσουν τους οπαδούς του συγκροτήματος», είπε ο παρουσιαστής.

«Όμως, το αγαπημένο άλμπουμ κάποιου μπορεί να είναι το χειρότερο για κάποιον άλλον», έσπευσε να σημειώσει.

Ο Άντριου Κόλινς υπογράμμισε επίσης ότι δεν περίμενε να δει το άλμπουμ των Κόλντπλεϊ στη δεύτερη θέση, αλλά σχολίασε ότι όντως έχει δοθεί πολύ μεγάλη δημοσιότητα γύρω από αυτό το άλμπουμ.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το νέο άλμπουμ των Κόλντπλεϊ «X&Y», ενώ στην τρίτη θέση το δεύτερο άλμπουμ των Λίμπερντινς που φέρει το όνομά τους.

Στην πρώτη δεκάδα εμφανίζονται ορισμένα από τα πιο γνωστά άλμπουμ διάσημων συγκροτημάτων όπως οι U2, οι Μπιτλς, οι Σμιθς, οι Ρέιντιοχεντ και οι Οέισις.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 18:27 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανικές εκλογές με καθυστέρηση

Η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών κατηγόρησε τον αντίπαλό της για την ανεργία στη χώρα

Στις κάλπες προσήλθαν οι ψηφοφόροι στη Δρέσδη της Γερμανίας, με δύο εβδομάδες καθυστέρηση από τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα, κατά τις οποίες κανείς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες αισιοδοξούν ότι θα ενισχύσουν τις ελπίδες τους για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Και τα δύο κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό με μικρότερα κόμματα, αλλά έχουν ξεσπάσει αντιπαραθέσεις για την καγκελαρία.

Η ψηφοφορία στη Δρέσδη αναβλήθηκε επειδή ένας υποψήφιος πέθανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο επισημαίνει ότι η ψηφοφορία στη Δρέσδη δεν πρόκειται μάλλον να επηρεάσει το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Ωστόσο, η ψηφοφορία θεωρείται κρίσιμη, καθώς πιστεύεται ότι θα καταδείξει τη δημοτικότητα των δύο αντιπάλων.

Τόσο ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ των Σοσιαλδημοκρατών όσο και η Άνγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών συναντήθηκαν με ψηφοφόρους της Δρέσδης την Παρασκευή.

Η Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τον αντίπαλό της για την ανεργία στη χώρα, ενώ ο Γκέρχαρντ Σρέντερ απάντησε ότι η ίδια έχει υπερβολικά απαισιόδοξη στάση.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστές αυτοκτονίας πίσω από τις επιθέσεις

Πιστεύεται ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια

Στην εκτίμηση ότι οι δράστες των επιθέσεων στο Μπαλί της Ινδονησίας ήταν βομβιστές αυτοκτονίας προέβησαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ινδονησίας.

Κατά τις επιθέσεις του Σαββάτου σε τρεις τουριστικές περιοχές του Μπαλί σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας φορούσαν τα εκρηκτικά στα γιλέκα τους.

Πιστεύεται ότι οι επιθέσεις στις περιοχές Τζιμπαράν και Κούτα πραγματοποιήθηκαν από την τοπική εξτρεμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Η ίδια οργάνωση πιστεύεται ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις του 2002 στο Μπαλί, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 202 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ξένοι τουρίστες.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι αρχές της Ινδονησίας είχαν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 26 άτομα σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις.

Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί είναι 22 - ανάμεσα σε αυτούς και οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 100, ενώ 17 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στις οκτώ το απόγευμα τοπική ώρα, κοντά σε εστιατόρια που είναι γεμάτα από τουρίστες εκείνη την ώρα.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, κατεδίκασε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματικές πράξεις.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Η μεγάλη μέρα πριν από τη μεγάλη μέρα

Συνέρχεται το βράδυ της Κυριακής (από τις 8 ώρα Ελλάδος) εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να παραμεριστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει, ώστε τη Δευτέρα να ξεκινήσει απρόσκοπτα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας επί του παλισίου των διαπραγματεύσεων.

Η Αυστρία έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, καθώς ζητά να προσδιορίζεται στο πλαίσιο ως πιθανή εναλλακτική της πλήρους ένταξης κατάληξη, η εγκαθίδρυση μιας «προνομιακής σχέσης» Βρυξελλών - Άγκυρας.

Λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Ο Αυστριακός ηγέτης είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι δε θέτει νέους όρους σε μια υποψήφια χώρα μέλος, αλλά ότι θέλει να γίνουν κατανοητές «οι ανησυχίες των Ευρωπαίων σχετικά με την ικανότητα της Ε.Ε. να καλωσορίσει με ειλικρίνεια νέα μέλη».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ συνομίλησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι η χώρα του προτιμά να μην παραστεί στις εργασίες έναρξης των διαπραγματεύσεων παρά να αποδεχθεί τους αυστριακούς όρους.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, αναμένεται να κάνει λόγο για «προδοσία της Τουρκίας» σε περίπτωση που η Ε.Ε. αθετήσει το λόγο της για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με την Άγκυρα.

Πηγές του Φόρεϊν Όφις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες έγκαιρης εξεύρεσης λύσης είναι απολύτως μοιρασμένες: «50-50», λένε χαρακτηριστικά.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Φρένο» στις προσωπικές συνεντεύξεις

Τριβές στις σχέσεις του υπουργείου Εσωτερικών με την ανεξάρτητη αρχή ενδέχεται να προκαλέσουν οι κινήσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ

Σε πλήρη ανατροπή του κριτηρίου της προφορικής συνέντευξης για πρόσληψη στο δημόσιο προβαίνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Γιώργος Βέης και οι εμπειρογνώμονες του ΑΣΕΠ, μετά το θόρυβο της τελευταίας περιόδου και τις αμφισβητήσεις του αδιαβλήτου του συστήματος προσλήψεων προτίθενται να κάνουν χρήση των σχετικών νόμων, που ορίζουν ότι η συνέντευξη είναι προαιρετική και διενεργείται από το ΑΣΕΠ, καθώς και ότι είναι δυνατή η διενέργεια γραπτού τεστ δεξιοτήτων, το οποίο το ΑΣΕΠ εκτιμά ότι μπορεί να μειώσει, αν όχι να εξαλείψει, τις παρενέργειες της προφορικής συνέντευξης που μειώνει το θεσμό.

Οι κινήσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν τριβές στις σχέσεις με την κυβέρνηση, καθώς αποτελούν έμπρακτη αμφισβήτηση μεθόδων που εγκρίνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως εκτιμάται, το γραπτό τεστ δεξιοτήτων θα οδηγήσει σε μερική αποκατάσταση της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών που επιτρέπει η προφορική συνέντευξη.

Η συνέντευξη βαθμολογείται με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,80 ως και 1,20 επί της βαθμολογίας που ο υποψήφιος λαμβάνει συνολικά με βάση τους τίτλους σπουδών, την εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης, τη γνώση ξένης γλώσσας και την εντοπιότητα.

Αν δηλαδή συνολικά συγκεντρώσει 100 μονάδες, σε αυτές θα προστεθούν από 80 ως και 120 μονάδες, ανάλογα με την επίδοσή του στη συνέντευξη.

Η βαθμολογία της ειδικής γραπτής δοκιμασίας πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή τρία και προσαυξάνει αντιστοίχως τη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια κλίμακα από το 0 ως το 100. Αν ο υποψήφιος συγκεντρώνει 70 μονάδες στο τεστ, το αποτέλεσμα αυτό θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 3.

Τότε ο υποψήφιος θα λαμβάνει 210 μονάδες οι οποίες και θα προστίθενται στη συνολική βαθμολογία του.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 15:08 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία, ΠαΣοΚ και Δημόσιο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Αναπνέουμε δηλητήριο. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στους ρύπους η Θεσσαλονίκη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Επιδότηση σε μικρές επιχειρήσεις. 7.000 θέσεις για νέους ανέργους. Πρόγραμμα - μαμούθ από τον ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη τώρα με εξαγορά 150 ενσήμων! Για χιλιάδες ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΔΕΗ, ευρύτερο δημόσιο τομέα και Ταμεία Τραπεζών.

Άνω Κάτω Κυριακάτικη: Δουλέψτε ή σπίτι σας. Ομιλία (τα ψάλλει!)... αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Έρχεται κύμα επενδύσεων. Μεγάλο ενδιαφέρον από την «Electricite de France» την «General Electric» και την «Berdola».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Το κύκλωμα της διαφθοράς και οι κρυφοί πολιτικοί προστάτες του. Το «Βήμα» αποκαλύπτει τα έγγραφα για τη σήψη στα τελωνεία. Οι κομπίνες, τα λαδώματα και ο γαλάζιος εμφύλιος.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Οι 7 ανατροπές στο ασφαλιστικό. Τα σημεία πίεσης της ΕΕ και οι προτάσεις της κυβέρνησης.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Γκάλοπ οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων συμφωνούν: «Το Δημόσιο σε σήψη...». Φουντώνει η γαλάζια διαφθορά.

Espresso της Κυριακής: Η Ελένη πιστεύει ότι την πολεμούν μέσα από τον ALPHA «Γιάννη, σώσε με».

Η ΕΠΟΧΗ: Ω! τι κόσμος μπαμπά. Μετανάστευση: Μείζον πρόβλημα, ελάσσονες απαντήσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πως κατασπαλάται το δημόσιο χρήμα σε προμήθειες άμυνας. Αρνητική η εισήγηση του αρχηγού ΓΕΝ το 2002 για εκσυγχρονισμό φρεγατών υπό απόσυρση.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Καυγάς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ποιος είναι χειρότερος;

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση ετοιμάζει ο Καραμανλής. Ποιον ρόλο θέλει να αναλάβει η Ντόρα.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Αμάρτησαν για τα παιδιά τους. Γαλάζιο πάρτι με διορισμούς ημετέρων, παχυλούς μισθούς, ρουσφέτια παντός είδους και φωτογραφικές αναθέσεις έργων.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα για το συλλαλητήριο το Σάββατο, 12 Νοέμβρη, στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Προετοιμασία για διπλωματικό θρίλερ. Όλα κρίνονται σήμερα για την Τουρκία.

ΝΙΚΗ: Περιορίστε τα ρουσφέτια. Στη «γραμμή» Ρεγκούζα οι... συστάσεις Καραμανλή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Οι δικαστές του Γιοσάκη. Τους πήγαινε εκδρομή με όλα πληρωμένα!

ΠΡΙΝ: Έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αιχμάλωτος της «Γαλάζιας παράγκας» δεν θέλει ή δεν μπορεί; Αντί κάθαρσης, πνίγεται στα σκάνδαλα δικών του ανθρώπων.

Traffic News Κυριακής: Ασφαλιστικά μέτρα για... εξωσωματική. Άλλαξε το σπέρμα του άντρα της με αυτό του εραστή της.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Η Πράσινη Βίβλος της διαφθοράς. Τα ντοκουμέντα που ξεσκεπάζουν τον πόλεμο λάσπης του ΠΑΣΟΚ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διπλωματικό «θρίλερ» για γερά νεύρα. Η Τουρκία χάνει ή κερδίζει την Ευρώπη;

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Αυξήσεις στους συνταξιούχους. Ενσωματώνεται το ΕΚΑΣ.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


«Φρένο» στις προσωπικές συνεντεύξεις

Τριβές στις σχέσεις του υπουργείου Εσωτερικών με την ανεξάρτητη αρχή ενδέχεται να προκαλέσουν οι κινήσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ

Σε πλήρη ανατροπή του κριτηρίου της προφορικής συνέντευξης για πρόσληψη στο δημόσιο προβαίνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Γιώργος Βέης και οι εμπειρογνώμονες του ΑΣΕΠ, μετά το θόρυβο της τελευταίας περιόδου και τις αμφισβητήσεις του αδιαβλήτου του συστήματος προσλήψεων προτίθενται να κάνουν χρήση των σχετικών νόμων, που ορίζουν ότι η συνέντευξη είναι προαιρετική και διενεργείται από το ΑΣΕΠ, καθώς και ότι είναι δυνατή η διενέργεια γραπτού τεστ δεξιοτήτων, το οποίο το ΑΣΕΠ εκτιμά ότι μπορεί να μειώσει, αν όχι να εξαλείψει, τις παρενέργειες της προφορικής συνέντευξης που μειώνει το θεσμό.

Οι κινήσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν τριβές στις σχέσεις με την κυβέρνηση, καθώς αποτελούν έμπρακτη αμφισβήτηση μεθόδων που εγκρίνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως εκτιμάται, το γραπτό τεστ δεξιοτήτων θα οδηγήσει σε μερική αποκατάσταση της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών που επιτρέπει η προφορική συνέντευξη.

Η συνέντευξη βαθμολογείται με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,80 ως και 1,20 επί της βαθμολογίας που ο υποψήφιος λαμβάνει συνολικά με βάση τους τίτλους σπουδών, την εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης, τη γνώση ξένης γλώσσας και την εντοπιότητα.

Αν δηλαδή συνολικά συγκεντρώσει 100 μονάδες, σε αυτές θα προστεθούν από 80 ως και 120 μονάδες, ανάλογα με την επίδοσή του στη συνέντευξη.

Η βαθμολογία της ειδικής γραπτής δοκιμασίας πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή τρία και προσαυξάνει αντιστοίχως τη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια κλίμακα από το 0 ως το 100. Αν ο υποψήφιος συγκεντρώνει 70 μονάδες στο τεστ, το αποτέλεσμα αυτό θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 3.

Τότε ο υποψήφιος θα λαμβάνει 210 μονάδες οι οποίες και θα προστίθενται στη συνολική βαθμολογία του.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Η μεγάλη μέρα πριν τη μεγάλη μέρα

Συνέρχεται το βράδυ της Κυριακής (από τις 8 ώρα Ελλάδος) εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να παραμεριστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει, ώστε τη Δευτέρα να ξεκινήσει απρόσκοπτα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας επί του παλισίου των διαπραγματεύσεων.

Η Αυστρία έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, καθώς ζητά να προσδιορίζεται στο πλαίσιο ως πιθανή εναλλακτική της πλήρους ένταξης κατάληξη, η εγκαθίδρυση μιας «προνομιακής σχέσης» Βρυξελλών - Άγκυρας.

Λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Ο Αυστριακός ηγέτης είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι δε θέτει νέους όρους σε μια υποψήφια χώρα μέλος, αλλά ότι θέλει να γίνουν κατανοητές «οι ανησυχίες των Ευρωπαίων σχετικά με την ικανότητα της Ε.Ε. να καλωσορίσει με ειλικρίνεια νέα μέλη».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ συνομίλησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι η χώρα του προτιμά να μην παραστεί στις εργασίες έναρξης των διαπραγματεύσεων παρά να αποδεχθεί τους αυστριακούς όρους.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, αναμένεται να κάνει λόγο για «προδοσία της Τουρκίας» σε περίπτωση που η Ε.Ε. αθετήσει το λόγο της για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με την Άγκυρα.

Πηγές του Φόρεϊν Όφις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες έγκαιρης εξεύρεσης λύσης είναι απολύτως μοιρασμένες: «50-50», λένε χαρακτηριστικά.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Η επιστροφή του τρόμου

Στην απόδοση της ευθύνης των επιθέσεων του Σαββάτου στο Μπαλί στην εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, όπως και πριν από τρία χρόνια, προσανατολίζονται οι αρχές της Ινδονησίας.

Αυτό αναφέρουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους οι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times), που κάνουν λόγο ήδη από τον πρωτοσέλιδο τίτλο για «βρετανικό σύνδεσμο» στις επιθέσεις.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, κύριος ύποπτος θεωρείται ο Αζαχάρι μπιν Χουσεΐν, μέλος της Τζεμάα Ισλαμίγια και ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο 48χρονος Αζαχάρι κατάγεται από τη Μαλαισία, όπου είναι γνωστός ως «demolition man», ενώ η αναφορά στο βρετανικό σύνδεσμο εξηγείται από το γεγονός ότι ο ύποπτος ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Όπως γράφει η εφημερίδα στο αναλυτικό ρεπορτάζ για τον Αζαχάρι μπιν Χουσεΐν, «έμαθε την τέχνη του», σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν.

«Οι τρομοκρατικές βόμβες επιστρέφουν στο Μπαλί», γράφει ο Ομπσέρβερ (The Observer) που σημειώνει ότι εφόσον επιβεβαιωθεί η ευθύνη της Τζεμάα Ισλαμίγια, θα είναι η πρώτη φορά που μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα επιστρέφει στον τόπο προηγούμενης επίθεσής της.

«Κάτι που σημαίνει ότι η Νέα Υόρκη, η Μαδρίτη και το Λονδίνο δεν έχουν ξεγραφτεί ως στόχοι», επισημαίνει η εφημερίδα.

H Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Ttelegraph) αναφέρεται επίσης στις επιθέσεις στο Μπαλί, εστιάζοντας παράλληλα στην προειδοποίηση που δημοσιεύθηκε στη συνέχεια στην ιστοσελίδα τουβρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι Βρετανοί πολίτες συμβουλεύονται να αποφεύγουν ορισμένες περιοχές της Ινδονησίας, καθώς «εξακολουθούν να λαμβάνονται πληροφορίες ότι τρομοκράτες σχεδιάζουν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον πολιτών δυτικών χωρών και στόχων δυτικών συμφερόντων».

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι οι νέες επιθέσεις μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές για την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης του Μπαλί από το 2002 και μετά.

Στο δε ταξιδιωτικό ένθετο της Τέλεγκραφ, το οποίο συνετάχθη πριν από τις επιθέσεις, κύριο θέμα και πρόταση αποτελεί το Μπαλί «που συνέρχεται από τις επιθέσεις του 2002».

Τουρκία και Ευρώπη

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα συνδυάζει τις επιθέσεις στο Μπαλί, την κατάσταση στο Ιράκ και τις εκλογές στο Αφγανιστάν με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, μιας μουσουλμανικής χώρας, στους κόλπους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα διαδοχικά εμπόδια που έχουν προβάλλει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία αποτελούν «σκανδαλώδη τακτική».

Στο ίδιο θέμα φιλοξενούνται δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη «αντιμετωπίζει μια καταστροφή αν απορρίχει την Τουρκία, καθώς είναι καλύτερο για τους Ευρωπαίους πολίτες να έχουν την Τουρκία με το μέρος τους, παρά με ποιος ξέρει ποιο άλλο μέρος».

Στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αναφέρεται και ο Ομπσέρβερ. Σε άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία.

Συγκεκριμένα «χρειάζεται την Τουρκία ως παράδειγμα ευημερίας και δημοκρατίας για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, χρειάζεται το τουρκικό εργατικό δυναμικό και την εγγύηση που παρέχει η χώρα για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την κεντρική Ασία».

Παρά τα προβλήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αλλού, κοινό συμφέρον των δύο πλευρών είναι η διατήρηση της προοπτικής ενός κοινού μέλλοντος, καταλήγει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια υιοθετείται η δήλωση του πρώην επιτρόπου λόρδου Πάτεν: «τόση ξενοφοβία αποκαλύπτει μια αποτυχία της ηγεσίας της Ευρώπης, η οποία θα πλήξει σημαντικά τις σχέσεις με το Ισλάμ».

Άλλα θέματα

Σε άλλα θέματα, η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ αναφέρει ότι όταν ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο, ο υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν μπορεί να μη χριστεί τελικά αυτόματα διάδοχος, όπως ευρέως αναμένεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και της χώρας έχει εκδηλώσει ο φίλος και συνεργάτςη του κ. Μπλερ, Άλαν Μίλμπερν.

Ο κ. Μίλμπερν είχε σε προηγούμενη κυβέρνηση του Τίνι Μπλερ το χαρτφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, ενώ προσφάτως ήταν ο επικεφαλής του σχεδιασμού της φετινής προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών.

Στην ίδια εφημερίδα, γίνεται αναφορά στην πορεία των γυρισμάτων της πολυαναμενόμενης κινηματογραφικής μεταφοράς του διεθνούς μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν «Κώδικας Ντα Βίντσι».

Ο εκ των πρωταγωνιστών σερ Ίαν Μακ Κέλεν καταφέρεται εναντίον των διαχειριστών του Αββαείου του Γουέστμινστερ στην καρδιά του Λονδίνου, όπου στο βιβλίο διαδραματίζεται μια σημαντική σκηνή στην πορεία της ιστορίας.

Το αββαείο δε δέχθηκε να επιτρέψει γυρίσματα στο εσωτερικό του χώρου «εξαιτίας ενστάσεων επί του περιεχομένου του βιβλίου».

Ο σερ Ίαν, ωστόσο, που θα ενσαρκώνει τον καθηγητή Τίμπινγκ, δηλώνει ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν παραχωρήθηκε το αββαείο στο σκηνοθέτη είναι καθαρά οικονομικοί.


Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Η μεγάλη μέρα πριν τη μεγάλη μέρα

Η στάση της Αυστρίας έχει εξοργίσει την Άγκυρα

Συνέρχεται το βράδυ της Κυριακής (από τις 8 ώρα Ελλάδος) εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να παραμεριστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει, ώστε τη Δευτέρα να ξεκινήσει απρόσκοπτα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας επί του παλισίου των διαπραγματεύσεων.

Η Αυστρία έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, καθώς ζητά να προσδιορίζεται στο πλαίσιο ως πιθανή εναλλακτική της πλήρους ένταξης κατάληξη, η εγκαθίδρυση μιας «προνομιακής σχέσης» Βρυξελλών - Άγκυρας.

Λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Ο Αυστριακός ηγέτης είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι δε θέτει νέους όρους σε μια υποψήφια χώρα μέλος, αλλά ότι θέλει να γίνουν κατανοητές «οι ανησυχίες των Ευρωπαίων σχετικά με την ικανότητα της Ε.Ε. να καλωσορίσει με ειλικρίνεια νέα μέλη».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ συνομίλησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι η χώρα του προτιμά να μην παραστεί στις εργασίες έναρξης των διαπραγματεύσεων παρά να αποδεχθεί τους αυστριακούς όρους.

Ο προεδρεύων του συμβουλίου, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, αναμένεται να κάνει λόγο για «προδοσία της Τουρκίας» σε περίπτωση που η Ε.Ε. αθετήσει το λόγο της για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με την Άγκυρα.

Πηγές του Φόρεϊν Όφις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες έγκαιρης εξεύρεσης λύσης είναι απολύτως μοιρασμένες: «50-50», λένε χαρακτηριστικά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.