Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-10-01

  1. Μπαλαρίνες σε απεργία
  2. Βέλη εναντίον της κυβέρνησης του Σουδάν
  3. Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί
  4. Κακοκαιρία και πλημμύρες
  5. Οργή για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας
  6. Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί
  7. Επιχείρηση «Σιδερένια Γροθιά»
  8. Δώδεκα νεκροί στο Μπαλί
  9. Κρίση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  10. Ισόβια για την επίθεση στο Μπαλί
  11. Εννέα νεκροί στο Μπαλί
  12. Οργή για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας
  13. Η Τουρκία της Ευρώπης
  14. Απελευθερώσεις και απεργίες πείνας

Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 22:58 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαλαρίνες σε απεργία

Η διάσημη ιταλική όπερα άνοιξε το 1778

Οι χορευτές και οι χορεύτριες της διάσημης Σκάλας του Μιλάνου κατέβηκαν σε απεργία εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το μικρό μέγεθος και την κατάσταση των καμαρινιών τους.

Το διάσημο κτίριο που στεγάζει την όπερα του Μιλάνου ανακαινίστηκε πρόσφατα και άνοιξε πάλι τις πόρτες του τον περασμένο Δεκέμβριο. Για την ανακαίνιση μάλιστα είχαν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι μπαλαρίνες διαμαρτύρονται λέγοντας ότι τα καμαρίνια τους είναι πολύ στενά και ότι στριμώχνονται για να κάνουν χώρο στα μέλη της ορχήστρας.

Η απεργία τους αναμένεται να επιφέρει τη ματαίωση τουλάχιστον 10 παραστάσεων, γεγονός που έχει θορυβήσει τους ιθύνοντες.

Η ανακαίνιση της Σκάλας του Μιλάνου διήρκεσε τρία ολόκληρα χρόνια και στοίχισε σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της ανακαίνισης ήταν η βελτίωση της ακουστικής και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη μεγαλύτερων και θεαματικότερων παραστάσεων.

Η σκηνή ανακαινίστηκε τελείως και προσφέρει τη δυνατότητα να ανέβουν τρεις διαφορετικές παραστάσεις μέσα στην ίδια μέρα.

Οι χορευτές και οι χορεύτριες της Σκάλας του Μιλάνου προβαίνουν σε απεργία έπειτα από μία ταραγμένη περίοδο μετά την παραίτηση του μουσικού διευθυντή, Ρικάρντο Μούτι.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 22:04 (Ώρα Λονδίνου)

Βέλη εναντίον της κυβέρνησης του Σουδάν

Οι αραβικές πολιτοφυλακές κατηγορούνται για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων

Η Αφρικανική Ένωση κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σουδάν ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές στην ταραγμένη περιοχή του Νταρφούρ. Η κυβέρνηση του Σουδάν δεν απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες.

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης στο Σουδάν είπε ότι είδε κυβερνητικά μαχητικά ελικόπτερα να συνοδεύουν τις αραβικές πολιτοφυλακές κατά την επίθεσή τους σε έναν καταυλισμό προσφύγων.

Ταυτόχρονα όμως παραδέχθηκε ότι οι αντάρτες στο Νταρφούρ διέκοψαν την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η διεθνής κοινότητα κατηγορεί την κυβέρνηση του Σουδάν ότι υποστηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές, οι οποίες έχουν πραγματοποιούν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των ανταρτών στο Νταρφούρ.

Οι οργανώσεις των ανταρτών στο Νταρφούρ τάσσονται εναντίον της κυβέρνησης και επιθυμούν την πτώση της.

Εδώ και δυόμισι χρόνια πιστεύεται ότι οι αραβικές πολιτοφυλακές οφείλονται για τους διωγμούς και τους θανάτους χιλιάδων ατόμων.

Δύο εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άστεγα, ενώ πάνω από 180.000 άτομα έχουν σκοτωθεί.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία έξαρση της βίας. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, ανθρωπιστικών αποστολών και εναντίον των μελών της Αφρικανικής Ένωσης.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί

Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν από τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικές περιοχές στο νησί της Ινδονησίας Μπαλί.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιθέσεις ήταν ταυτόχρονες - οι δύο έλαβαν χώρα στην παραλία Τζιμπαράν και η τρίτη τριάντα χιλιόμετρα μακριά στην περιοχή Κούτα.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στις οκτώ το απόγευμα τοπική ώρα, κοντά σε εστιατόρια που είναι γεμάτα από τουρίστες εκείνη την ώρα.

Κατά τις επιθέσεις του 2002 στο Μπαλί από ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν σκοτωθεί 202 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ξένοι τουρίστες.

Οι επιθέσεις είχαν λάβει χώρα στην περιοχή Κούτα και είχαν αποδωθεί στην ισλαμική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, κατεδίκασε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματικές πράξεις.

Ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται καθ' οδόν προ το Μπαλί.

Οι αρχές της χώρας είχαν λάβει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις εναντίον περιοχών όπου συχνάζουν ξένοι τουρίστες.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

Κακοκαιρία και πλημμύρες

Οι καταστηματάρχες προσπαθούσαν επί ώρες να σώσουν τα καταστήματά τους

Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Καβάλα και το νομό Ηλείας από τις ξαφνικές νεροποντές που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου.

Οι μεγαλύτερες πλημμύρες σημειώθηκαν στον Πολύγυρο, την Ουρανούπολη και την Ιερισσό της Χαλκιδικής, αλλά και στις περιοχές της Νέας Μηχανιώνας, της Αγίας Τριάδας και της Κερασιάς της Θεσσαλονίκης.

Σε λίμνη μετατράπηκε η ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας, ενώ πάνω από 100 φορτηγά και αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στα νερά και τις λάσπες.

Από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισε και το εμπορικό κέντρο της Καβάλας, ενώ όλη η πόλη σχεδόν παρέλυσε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση νερών από καταστήματα, ενώ διεκόπη το ρεύμα για μία ώρα.

Στο νομό Ηλείας, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ολυμπία και την Κρέστενα, ενώ σημειώθηκαν και ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Την Κυριακή ο καιρός αναμένεται αίθριος στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες.

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται κατά τόπους στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας

Ο Γιάννος Παπαντωνίου ως υπουργός Άμυνας

Την αντίδραση των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation (Liberation).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μισέλ Ζοσράν δήλωσε ότι «το 2002 και 2003, ως εκπρόσωπος της εταιρείας Thales ταξίδεψε αρκετές φορές στην Ελλάδα και είχε επαφές με τον κ. Ρ., πρόεδρο της Thales International Grece, με σκοπό την ανάληψη του συμβολαίου για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτός ο τελευταίος του υπέδειξε πως έπρεπε να προβλεφθεί μία προμήθεια 7% με 10% για τον (Έλληνα) υπουργό Άμυνας».

Κατά την εφημερίδα, δυστυχώς μια αμερικανική εταιρεία κερδίζει το συμβόλαιο. Σύμφωνα με τον Μισέλ Ζοσράν, η αμερικανική εταιρεία «υποστηριζόταν απευθείας από τον Ντικ Τσένι. Σύμφωνα με τον Ρ., χάσαμε αυτό το συμβόλαιο επειδή είχαμε λαδώσει πολύ χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό... Στο προηγούμενο συμβόλαιο πώλησης φρεγατών στην Ελλάδα επιτεύχθηκε συμφωνία με τον ίδιο υπουργό Άμυνας».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών το συμβόλαιο αυτό, ύψους 380 εκ. ευρώ, κερδίθηκε από την ολλανδική θυγατρική της Thales.

Αντιδράσεις

Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρει στη δήλωση του ότι η σκευωρία της Τρίτης κατέρρευσε εν τη γενέσει της την Παρασκευή.

«Πιο παταγώδης διάψευση από το ίδιο το κείμενο της κατάθεσης του καταγγέλλοντος, ο οποίος ταυτόχρονα είναι κατηγορούμενος για διαφθορά και προφυλακισμένος, δεν μπορούσε να υπάρξει. Η κατάρρευση της σκευωρίας πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όσους οικοδομούν την πολιτική τους παρουσία με τη λάσπη και το ψέμα. Είναι έκθετοι».

»Σε ό,τι με αφορά, θα ασκήσω άμεσα όλα τα ένδικα μέσα που μου παρέχει ο νόμος, για να τιμωρηθεί, όπως του αξίζει, ο άθλιος συκοφάντης και σκευωρός» καταλήγει η δήλωση του κ. Παπαντωνίου.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του είναι ανυπόστατοι και κατάπτυστοι.

«Θα πω μόνο ότι αγνοεί ηθελημένα, αν και ατζέντης όπλων, πως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και εγώ προσωπικά ουδέποτε διαπραγματεύθηκα και υπέγραψα συμβάσεις για την προμήθεια συστημάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι προφανές ότι αν δεν έχει τρικυμία στο κρανίο, εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με βρώμικους σκοπούς», σημείωσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν από τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικές περιοχές στο νησί της Ινδονησίας Μπαλί.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιθέσεις ήταν ταυτόχρονες - οι δύο έλαβαν χώρα στην παραλία Τζιμπαράν και η τρίτη τριάντα χιλιόμετρα μακριά στην περιοχή Κούτα.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στις οκτώ το απόγευμα τοπική ώρα, κοντά σε εστιατόρια που είναι γεμάτα από τουρίστες εκείνη την ώρα.

Κατά τις επιθέσεις του 2002 στο Μπαλί από ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν σκοτωθεί 202 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ξένοι τουρίστες.

Οι επιθέσεις είχαν λάβει χώρα στην περιοχή Κούτα και είχαν αποδωθεί στην ισλαμική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, κατεδίκασε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματικές πράξεις.

Ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται καθ' οδόν προ το Μπαλί.

Οι αρχές της χώρας είχαν λάβει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις εναντίον περιοχών όπου συχνάζουν ξένοι τουρίστες.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 18:14 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση «Σιδερένια Γροθιά»

Η νέα επιχείρηση γίνεται στα σύνορα με τη Συρία

Επιχείρηση εναντίον στελεχών της Αλ Κάιντα στο δυτικό Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, άρχισε ο αμερικανικός στρατός, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη διέλευση ξένων μαχητών.

Η επιχείρηση άρχισε το πρωί του Σαββάτου με επιδρομές ελικοπτέρων, ενώ στη συνέχεια υπήρξε έφοδος περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών στην επαρχία Ανμπάρ.

Η επιχείρηση «Σιδερένια Γροθιά» έχει σκοπό να αποτρέψει την είσοδο ξένων εξτρεμιστών στο Ιράκ και να εντοπίσει τα κρησφύγετά τους.

Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 10 πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Ανάμεσα στους νεκρούς πιστεύεται ότι είναι και τρία παιδιά. Τα θύματα βρίσκονταν σε οχήματα που μετέφεραν τις οικογένειες της περιοχής μακριά από τον τόπο της επιχείρησης.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Κάρολαϊν Χόλεϊ, αναφέρει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις απέτυχαν να αποτρέψουν τις βομβιστικές επιθέσεις εξτρεμιστών.

Η βία στη χώρα κλιμακώνεται εν όψει του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, στις 15 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν όταν μία βόμβα εξερράγη σε μία αγορά στην πόλη Χίλα την Παρασκευή.

Την Πέμπτη, βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Μπαλάντ, βορείως της Βαγδάτης, επέφεραν το θάνατο 95 ατόμων.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα νεκροί στο Μπαλί

Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν από τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικές περιοχές στο νησί της Ινδονησίας Μπαλί.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιθέσεις ήταν ταυτόχρονες - οι δύο έλαβαν χώρα στην παραλία Τζιμπαράν και η τρίτη τριάντα χιλιόμετρα μακριά στην περιοχή Κούτα.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στις οκτώ το απόγευμα τοπική ώρα, κοντά σε εστιατόρια που είναι γεμάτα από τουρίστες εκείνη την ώρα.

Κατά τις επιθέσεις του 2002 στο Μπαλί από ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν σκοτωθεί 202 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ξένοι τουρίστες.

Οι επιθέσεις είχαν λάβει χώρα στην περιοχή Κούτα και είχαν αποδωθεί στην ισλαμική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, κατεδίκασε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματικές πράξεις.

Ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται καθ' οδόν προ το Μπαλί.

Οι αρχές της χώρας είχαν λάβει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις εναντίον περιοχών όπου συχνάζουν ξένοι τουρίστες.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο εδώλιο δύο στρατιωτικοί για την τραγωδία με τους 5 νεκρούς στον Έβρο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Ανοίγουν» 4.975 νέες θέσεις εργασίας. «Πράσινο φως» για προσλήψεις στην Υγεία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Κόμμα βάρβαρο και σταλινικού τύπου το ΠΑΣΟΚ». Ξέσπασαν κατά του Γ. Παπανδρέου τα στελέχη του.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ. Ξεσηκώθηκαν τα μεγαλοστελέχη στο Πολιτικό Συμβούλιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Όλη η ύλη των Πανελλαδικών. Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η διδακτέα και η εξεταστέα ύλη.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση κρύβεται ενώ τα σκουπίδια «ξεχειλίζουν». Συνεχίζεται επ αόριστον η απεργία στη χωματερή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπάχαλο στο ΠΑΣΟΚ. Βαθιά κρίση στην κυβέρνηση. Ευθεία αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου από τον Θ. Πάγκαλο, βολές και από τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νευρική κρίση στο ΠαΣοΚ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ παραπατάει! Θ. Πάγκαλος και Ευ. Βενιζέλος επικρίνουν ανοιχτά τον κ. Γ. Παπανδρέου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φορο - ανάσα για 450.000 επαγγελματίες. Επεκτείνεται το πλαφόν για την αυτόματη περαίωση.

ΕΓΝΑΤΙΑ του Σαββατοκύριακου: Χιλιάδες τεστ πατρότητας στο εργαστήριο DNA του ΑΠΘ συρρέουν κάθε χρόνο όσοι αμφισβητούν τη συζυγική πίστη.

ΕΘΝΟΣ: Διορισμοί. Ιδού πως οι μέτριοι γίνονται πρώτοι. Σφαγή αριστούχων με περίεργη βαθμολόγηση στις εξετάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΕΕ απαιτεί αποφυλάκιση του Ιωάννη. Δικαιώνεται η «ΕΩ» και ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος για τον αγώνα υπέρ του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόμμα μπάχαλο το ΠΑΣΟΚ. Έκρηξη στο Πολιτικό Συμβούλιο από τους Θ. Πάγκαλο, Κ. Σκανδαλίδη, Ε. Βενιζέλο και Β. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η αλήθεια για τη συνέντευξη στις προσλήψεις. Δημόσιο: Τι ίσχυε και τί άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι 7 πληγές της Παιδείας μας. Εθνικό σχεδιασμό ζητούν πανεπιστημιακοί - καθηγητές.

ΕΞΠΡΕΣ: Επεκτείνεται η περαίωση. Διευρύνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.

ΕΣΤΙΑ: Τεράστια εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Η Ελλάς στην 80ή θέση της κατατάξεως της Παγκοσμίου Τραπέζης.

Espresso: «Η Έλλη θα περάσει δύσκολη χρονιά». Πρόβλεψη - βόμβα του Αιμίλιου Λιάτσου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επέλαση κρατισμού. Παρά τις εξαγγελίες για λιγότερο κράτος, η κυβέρνηση οδηγείται σε διόγκωση του δημόσιου τομέα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σφοδρή κριτική κορυφαίων ΠΑΣΟΚ κατά Παπανδρέου. Βαρείς υπαινιγμοί από ηγετικά στελέχη. Απών πάλι ο πρόεδρος από το Πολ. Συμβούλιο.

Στο Καρφί: Με εντολή Ρεγκούζα κουκουλώνουν 1000 λαθραίες λιμουζίνες. Νέο «Γαλάζιο» σκάνδαλο.

ΚΕΡΔΟΣ: Άπιαστοι στόχοι στον προϋπολογισμό. Ρυθμός ανάπτυξης 3,8% - έλλειμμα 2,8%.

Ο Κόσμος του Επενδυτή: Μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ για τον «ΚτΕ» Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά των δύο κομμάτων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Κόντρα για τους διορισμούς. Θ. Ρουσόπουλος: «Αβάσιμη η καταγγελία».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στην κρίση της Κομισιόν ο προϋπολογισμός του 2006.

ΤΑ ΝΕΑ: Το «γρηγορόσημο» της... νοικοκυράς. Πως βγαίνει χαμένος ο καταναλωτής. Στήνουν τις τιμές μεγάλα σούπερ μάρκετ.

ΝΙΚΗ: Έξεστιν Παγκάλω ασχημονείν. Ανιστόρητος και κακεντρεχής απέναντι στον Ανδρέα. Αδικαιολόγητη επίθεση κατά Γ. Παπανδρέου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αστρονομικά κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ελέω αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνώντων.

Traffic news: Η Άντζελα θέλει να βάλει στη φυλακή τον Σαπουτζιάν. Δικαστικός αγώνας με τον πρώην αγαπημένο της.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εξοργισμένος ο Καραμανλής από πολλούς και πολλά. Σύντομα παίρνει κεφάλια.

Η ΧΩΡΑ: Κανένας νέος φόρος. Ο Γ. Αλογοσκούφης μιλά για τον προϋπολογισμό του 2006. Μειώνονται οι κρατικές δαπάνες, κυνήγι στη φοροδιαφυγή.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόβια για την επίθεση στο Μπαλί

Την απόδοση της δικαιοσύνης ζητούν οι συγγενείς των 200 και πλέον θυμάτων

Δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον πρώην χριστιανό Σαρίγιο, ο οποίος αργότερα ασπάστηκε το ισλάμ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας, τον Οκτώβριο του 2002.

Το δικαστήριο απεφάνθη, επίσης, ότι ο καταδικασθείς, γνωστός κι ως Σαουάντ, βοήθησε στην κατασκευή ενός εκ των δύο εκρηκτικών μηχανισμών που στοίχισαν τη ζωή σε 200 και πλέον ανθρώπους.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι ο κατηγορούμενος δεν επέδειξε μεταμέλεια.

Μέχρι στιγμής τρεις κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών και σε δύο επεβλήθη η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Η ισλαμική οργάνωση Τζαμά Ισλαμίγια, η οποία φέρεται να έχει δεσμούς με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, θεωρείται ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στο Μπαλί.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Εννέα νεκροί στο Μπαλί

Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν από τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικές περιοχές στο νησί της Ινδονησίας Μπαλί.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιθέσεις ήταν ταυτόχρονες - οι δύο έλαβαν χώρα στην παραλία Τζιμπραράν και η τρίτη τριάντα χιλιόμετρα μακριά στην περιοχή Κούτα.

Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στις οκτώ το απόγευμα τοπική ώρα, κοντά σε εστιατόρια που είναι γεμάτα από τουρίστες εκείνη την ώρα.

Κατά τις επιθέσεις του 2002 στο Μπαλί από ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν σκοτωθεί 202 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ξένοι τουρίστες.

Οι επιθέσεις είχαν λάβει χώρα στην περιοχή Κούτα και είχαν αποδωθεί στην ισλαμική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, κατεδίκασε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματικές πράξεις.

Ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται καθ' οδόν προ το Μπαλί.

Οι αρχές της χώρας είχαν λάβει προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις εναντίον περιοχών όπου συχνάζουν ξένοι τουρίστες.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας

Ο Γιάννος Παπαντωνίου ως υπουργός Άμυνας

Την αντίδραση των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation (Liberation).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μισέλ Ζοσράν δήλωσε ότι «το 2002 και 2003, ως εκπρόσωπος της εταιρείας Thales ταξίδεψε αρκετές φορές στην Ελλάδα και είχε επαφές με τον κ. Ρ., πρόεδρο της Thales International Crece, με σκοπό την ανάληψη του συμβολαίου για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτός ο τελευταίος του υπέδειξε πως έπρεπε να προβλεφθεί μία προμήθεια 7% με 10% για τον (Έλληνα) υπουργό Άμυνας».

Κατά την εφημερίδα, δυστυχώς μια αμερικανική εταιρεία κερδίζει το συμβόλαιο. Σύμφωνα με τον Μισέλ Ζοσράν, η αμερικανική εταιρεία «υποστηριζόταν απευθείας από τον Ντικ Τσένι. Σύμφωνα με τον Ρ., χάσαμε αυτό το συμβόλαιο επειδή είχαμε λαδώσει πολύ χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό... Στο προηγούμενο συμβόλαιο πώλησης φρεγατών στην Ελλάδα επιτεύχθηκε συμφωνία με τον ίδιο υπουργό Άμυνας».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών το συμβόλαιο αυτό, ύψους 380 εκ. ευρώ, κερδίθηκε από την ολλανδική θυγατρική της Thales.

Αντιδράσεις

Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρει στη δήλωση του ότι η σκευωρία της Τρίτης κατέρρευσε εν τη γενέσει της την Παρασκευή.

«Πιο παταγώδης διάψευση από το ίδιο το κείμενο της κατάθεσης του καταγγέλλοντος, ο οποίος ταυτόχρονα είναι κατηγορούμενος για διαφθορά και προφυλακισμένος, δεν μπορούσε να υπάρξει. Η κατάρρευση της σκευωρίας πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όσους οικοδομούν την πολιτική τους παρουσία με τη λάσπη και το ψέμα. Είναι έκθετοι».

»Σε ό,τι με αφορά, θα ασκήσω άμεσα όλα τα ένδικα μέσα που μου παρέχει ο νόμος, για να τιμωρηθεί, όπως του αξίζει, ο άθλιος συκοφάντης και σκευωρός» καταλήγει η δήλωση του κ. Παπαντωνίου.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του είναι ανυπόστατοι και κατάπτυστοι.

«Θα πω μόνο ότι αγνοεί ηθελημένα, αν και ατζέντης όπλων, πως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και εγώ προσωπικά ουδέποτε διαπραγματεύθηκα και υπέγραψα συμβάσεις για την προμήθεια συστημάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι προφανές ότι αν δεν έχει τρικυμία στο κρανίο, εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με βρώμικους σκοπούς», σημείωσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης.


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τουρκία της Ευρώπης

Η φωτογραφία της Αγίας Σοφίας υπό το φως του δειλινού δεσπόζει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), υπό τον τίτλο «Λοιπόν, τι έχουν κάνει οι Τούρκοι για εμάς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις παραμονές των κρίσιμων συνομιλιών επί της προσπάθειας της Τουρκίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η γηραιά ήπειρος «πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά της στο μουσουλμανικό γείτονα».

Στη συνέχεια τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία αξίζει μια θέση στους κόλπους της Ε.Ε. κατηγοριοποιούνται στις εξής κατηγορίες: πολυπολιτισμικότητα, εμπορικές σχέσεις, πολιτική σημασία, προσφορά στην τέχνη, στρατιωτική τεχνογνωσία και στιλ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιντιπέντεντ επισημαίνει ότι παρά το μουσουλμανικό χαρακτήρα της, η πάλαι ποτέ οθωμανική αυτοκρατορία φιλοξενούσε χριστιανούς, εβραίους και βουδιστές, που συνυπήρχαν εν ειρήνη και ευημερία, σε μια πρώιμη έμπρακτη απόδειξη της βιωσιμότητας μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. «Η Τουρκία αποτελεί την πιο πολλά υποσχόμενη διέξοδο από την σύγκρουση των πολιτισμών, προσφέροντας μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ισλάμ».

Επίσης, η Τουρκία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκεται στο κορυφαίας στρατηγικής σπουδαιότητας σταυροδρόμι στην Ασία, έχοντας διδάξει στη Δύση ό,τι γνώριζε περί εμπορίου, πριν από την ανάπτυξη των εμπορικών στόλων. «Σήμερα η Τουρκία προσφέρει μια τεράστια αγορά και ασύγκριτες συνδέσεις με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κασπίας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής».

Η Ιντιπέντεντ χαρακτηρίζει εξάλλου τους Τούρκους «ιδιοφυΐες στη λειτουργία του κράτους», καθώς ένωσαν νομάδες από τις στέπες της κεντρικής Ασίας σε ένα κράτος που είχε φτάσει μέχρι τα πρόθυρα της Βιέννης.

Στον τομέα των τεχνών, συνεχίζει η εφημερίδα, η Τουρκία ως οθωμανική αυτοκρατορία προσέφερε από την καλλιγραφία και την επεξεργασία μετάλλων έως τη δημιουργία γυαλιού, αλλά και την ανάδειξη προϊόντων άλλων πολιτισμών «σε μία σύνθεση που έδωσε ώθηση σε έναν ανθρωπιστικό διαφωτισμό αιώνες πριν τον ευρωπαϊκό».

Η Τουρκία επίσης χαρακτηρίζεται ως στυλοβάτης του ΝΑΤΟ και φορέας αξιοπιστίας των σχεδίων για μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, αλλά και ως πρώτη διδάξασα μέρους του σύγχρονου πολυτελούς τρόπου ζωής και γούστου.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα, ωστόσο, η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι η βρετανική προεδρία αντιμετωπίζει το φάσμα της κατάρρευσης των σχεδίων για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς η Αυστρία εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της επί των όρων που θα διέπουν τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα, οι πιθανότητες απρόσκοπτης έναρξης των διαπραγματεύσεων είναι 50-50.

Η βρετανική προεδρία μετέθεσε για λίγες ώρες, το απόγευμα της Δευτέρας, την προγραμματισμένη έναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να έχει γίνει γνωστή πρώτα η κατάληξη των έντονων διαβουλεύσεων στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, ώστε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να μην πραγματοποιήσει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ένα μάταιο ταξίδι από την Άγκυρα στις Βρυξέλλες.

Σε άρθρο της η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) εκτιμά ότι με τις νέες υποχρεώσεις που προβάλλει προς την Τουρκία η Ε.Ε. προσπαθεί να υποχωρήσει από τη δέσμευση που έχει αναλάβει.

Αναφέρεται επίσης ότι δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά σε μια περήφανη και συνεργάσιμη υποψήφια χώρα όπως η Τουρκία, που μπορεί να μετατραπεί σε εχθρό, εφόσον η συμπεριφορά των Βρυξελλών δεν είναι η πρέπουσα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν στο κύριο άρθρο τους ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει απέναντί της ως δυνητικό μέλος την πιο φτωχή και πολυπληθέστερη από τις υπόλοιπες χώρες μέλη.

Αναφερόμενη στην αντίθεση της Αυστρίας, τη χαρακτηρίζει «μερικώς θέμα τακτικής, αλλά και ενστικτώδη», από ένα λαό που θεωρεί εαυτόν σωτήρα της Ευρώπης καθώς ανέκοψε έξω από τη Βιέννη τις οθωμανικές επεκτατικές ορέξεις το 1683.

«Η μόνη περίπτωση, όμως, να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία είναι να διατηρηθεί το καρότο της πλήρους ένταξης», σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος

Τα υπόλοιπα βασικά θέματα των βρετανικών εφημερίδων του Σαββάτου άπτονται της εγχώριας επικαιρότητας.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ φιλοξενεί συνέντευξη του απερχόμενου ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, η κούρσα για τη διαδοχή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, δε διστάζει να δηλώσει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο για τους Τόριδες να επανέλθουν στην εξουσία εφόσον δε σημειωθεί μια μεγάλη ύφεση της εθνικής οικονομίας, ώστε οι εφησυχασμένοι πολίτες να αναζητήσουν μια διαφορετική λύση.

Με μία διάθεση αυτοκριτικής που επεκτείνεται γενικότερα στο χώρο της πολιτικής, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Χάουαρντ δηλώνει ότι «σε άλλους τομείς της ζωής, όταν αποτύχεις χάνεις τη δουλειά σου, κάτι που δε γίνεται στην πολιτική».

Οι Τάιμς (The Times) αναφέρονται στο κύριό τους θέμα στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει εξετάσεις στην τελευταία τάξη του δημοτικού σχολείου για την εισαγωγή των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στόχος του νέου συστήματος, σύμφωνα με τους Τάιμς, θα είναι να εξασφαλιστεί ότι τα γυμνάσια θα δέχονται μαθητές ανάλογα με την αξία τους, ώστε να «σπάσει» το μονοπώλιο των καλών γυμνασίων από πλούσιες μεσοαστικές οικογένειες, που αγοράζουν σπίτια κοντά στα σχολεία που τις ενδιαφέρουν.

Η Γκάρντιαν (Τhe Guardian) αναφέρεται σεμια υπόθεση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο «Σίτι» του Λονδίνου, το οικονομικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία Μαν Γκρουπ, «η καρδιά του νέου λονδρέζικου οικονομικού οικοδομήματος» που είναι μεταξύ η χορηγός των λογοτεχνικών βραβείων Μπούκερ, κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι επέτρεψε την απόκρυψη από επενδυτές οικονομικής ζημιάς ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και της κυβέρνησής του, σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών μονάδων νέας τεχνολογίας για την παραγωγή ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η εκπομπή επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τέλος, αναφέρονται στην επικείμενη όπως φαίνεται συγχώνευση δύο μεγάλων εταιρειών διάθεσης καλλυντικών και φαρμάκων, της Boots και της Alliance UniChem, σε μια συμφωνία που αγγίζει τα 7 δισ. στερλίνες (περίπου 10 δισ. ευρώ).


Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2005 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

Απελευθερώσεις και απεργίες πείνας

Οι απελυθερωθέντες κρατούμενοι περιμένουν να συλλέξουν τα πράγματά τους φεύγοντας

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ απελευθέρωσε 500 ακόμα τροφίμους των φυλακών Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, που έγιναν γνωστές μετά τις αποκαλύψεις για κακοποιήσεις κρατουμένων από Αμερικανούς δεσμοφύλακες.

Η απελευθέρωση αφορά κρατούμενους που δεν κατηγορούνταν για σοβαρά αδικήματα και έγινε μετά από συνεννόηση με την ιρακινή κυβέρνηση, με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανίου.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα άλλοι 500 τρόφιμοι των φυλακών Αμπού Γκράιμπ είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Την ίδια ώρα, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι 29 κρατούμενοι στη ναυτική βάση του Κόλπου του Γουαντάναμο στην Κούβα εξακολουθούν να βρίσκονται σε απεργία πείνας, μετά από 7 εβδομάδες.

20 από αυτούς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση και οι υπόλοιποι δέχονται πλέον τροφή με τη βία.

Οι απεργούντες, πολλοί εκ των οποίων κρατούνται για περισσότερο από δύο χρόνια χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους, διαμαρτύρονται για την απάνθρωπη, όπως λένε, μεταχείρισή τους από τους Αμερικανούς δεσμοφύλακες.

Επιχειρήσεις στο Ιράκ

Εν τω μεταξύ, στο δυτικό Ιράκ, στην περιοχή Σαντάχ της επαρχίας Ανμπάρ, περίπου χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε επιχείρηση κατά ανταρτών που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε επαναλάβει την προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιτική που ακολουθούν στο Ιράκ.

Η κα. Ράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να εγκαταλείψει την αποστολή της, διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε κάθε εχθρό της ελευθερίας.

Στην ίδια ομιλία, που εντασσόταν στο πλαίσιο της επιχείρησης συγκράτησης της φθίνουσας υποστήριξης των Αμερικανών πολιτών προς τον πόλεμο, η κα. Ράις χαρακτήρισε τους αντάρτες στο Ιράκ «ανηλεείς δολοφόνους», προσθέτοντας ότι οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να στηρίζονται με όλα τα μέσα: πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αλλά και στρατιωτικά.

Εξάλλου, νέος αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, μετά την αποχώρηση από την ενεργό δράση του στρατηγού Μάγιερς, ορίστηκε ο στρατηγός Πίτερ Πέις.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.