Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-26

  1. Ένοχη η Λίντι Ίνγκλαντ του Αμπού Γκράιμπ
  2. Παρελθόν το οπλοστάσιο του ΙΡΑ
  3. Αρχηγός του Λικούντ παραμένει ο Αριέλ Σαρόν
  4. Διαπραγματεύσεις «ανοιχτού τέλους»
  5. Συνέδριο για την μετά-Μπλερ εποχή
  6. Ένοχοι για ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
  7. Δολοφονία δασκάλων στο Ιράκ
  8. Αφοπλίστηκε ο ΙΡΑ
  9. Θριαμβευτική επιστροφή στην Ελλάδα
  10. Κέρδισε η κεντροδεξιά στην Πολωνία
  11. Στόχος οι αστυνομικοί
  12. Γαλάζια καταιγίδα στην Ευρώπη
  13. Δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων εθνικιστών
  14. Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις
  15. Προηγείται η κεντροδεξιά στην Πολωνία
  16. Ελβετικό δημοψήφισμα
  17. Κρίσιμη ώρα για τον Σαρόν
  18. Προσυνεδριακά

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοχη η Λίντι Ίνγκλαντ του Αμπού Γκράιμπ

Η Λίντι Ίνγκλαντ κρίθηκε ένοχη σε έξι από τις επτά κατηγορίες που αντιμετώπιζε

Ένοχη για κακοποίηση κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ κρίθηκε η Αμερικανίδα έφεδρος, Λίντι Ίνγκλαντ.

Η 22χρονη έφεδρος κρίθηκε ένοχη σε έξι από τις επτά κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δέκα ετών.

Η δίκη της Λίντι Ίνγκλαντ επαναλήφθηκε, καθώς η αρχική ομολογία της ενοχής της δεν έγινε δεκτή.

Η εισαγγελική αρχή εισηγήθηκε ότι η κατηγορούμενη ταπείνωνε τους Ιρακινούς κρατουμένους για προσωπική της ευχαρίστηση καθώς είναι ένας άνθρωπος με αρρωστημένη αίσθηση του χιούμορ.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη είναι ένας υποτακτικός άνθρωπος, ο οποίος ακολουθούσε τις υποδείξεις του φίλου της και επίσης δεσμοφύλακα στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ.

Η κατηγορούμενη άκουσε ανέκφραστη την ετυμηγορία του στρατοδικείου του Τέξας.

Οι φωτογραφίες της Ίνγκλαντ, στις οποίες φαίνεται να περιφέρει με λουρί έναν κρατούμενο, έκαναν το γύρο του κόσμου.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

Παρελθόν το οπλοστάσιο του ΙΡΑ

Τώρα οι Ενωτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λένε οι Δημοκρατικοί

Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής διεθνών παρατηρητών επιβεβαίωσε ότι ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) έχει καταθέσει τα όπλα του, τα οποία και δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.

Ο Καναδός στρατηγός εν αποστρατεία, Τζον ντε Τσαστλέν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ΙΡΑ το σύνολο των όπλων, των πυραύλων, των όλμων και των εκρηκτικών του δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε επειδή δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στον εξοπλισμό είτε επειδή έχουν οριστικά καταστραφεί.

Το οπλοστάσιο του ΙΡΑ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Τη διαδικασία καταστροφής των όπλων παρακολούθησαν δυο ανεξάρτητοι κληρικοί, ο καθολικός ιερέας Αλεξ Ρέιντ, και ο προτεστάντης υπουργός, Χάρολντ Γκουντ.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Ίαν Πέισλι, υποστήριξε ότι δεν έχει πειστεί και ότι θέλει αποδείξεις ότι ο ΙΡΑ κατέστρεψε το οπλοστάσιό του.

Προηγουμένως, ο Τζον ντε Τσαστλέν είχε παραδώσει στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας την σχετική έκθεσή του.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΙΡΑ εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο επιβεβαιώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του να τεθούν τα όπλα εκτός χρήσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, χαιρέτισαν την έκθεση ως σημαντική και προ πολλού αναμενόμενη εξέλιξη στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Τζέρι Άνταμς, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, Σιν Φέιν, είπε ότι ο αφοπλισμός του ΙΡΑ είναι ένα γενναίο βήμα που στόχο έχει να καθησυχάσει τους Ενωτικούς.

Ο ΙΡΑ κήρυξε επισήμως εκεχειρία το 1997, αλλά ομάδες που διασπάστηκαν από την οργάνωση συνέχιζαν να πραγματοποιούν σποραδικές επιθέσεις.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:06 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχηγός του Λικούντ παραμένει ο Αριέλ Σαρόν

Ο Αριέλ Σαρόν κέρδισε έστω και οριακά και όπως λένε οι αναλυτές κέρδισε χρόνο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επικράτησε με διαφορά τριών μονάδων του πολιτικού εσωκομματικού του αντιπάλου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα Λικούντ.

Η κεντρική επιτροπή του Λικούντ καταψήφισε την πρόταση του Νετανιάχου να επισπευσθεί για τον Νοέμβριο η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του ηγέτη του κόμματος, διαμαρτυρόμενος για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας το 49% τάχθηκε υπέρ της πρότασης Νετανιάχου και το 51,4% καταψήφισε την πρόταση.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου παραδέχτηκε την ήττα του, αλλά δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η ψηφοφορία εκλαμβάνεται ως δημοψήφισμα υπέρ της απόφασης του Σαρόν να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγνώρισε ότι η ψηφοφορία αποτελεί πλήγμα στην εκστρατεία του για την ανατροπή του Αριέλ Σαρόν, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Απριλίου για την ηγεσία του Λικούντ.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:02 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις «ανοιχτού τέλους»

του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Τη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σάββατο στο Λουξεμβούργο αντιμετωπίζει η βρετανική προεδρία εάν μέχρι την Πέμπτη δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση στο αίτημα της Αυστρίας να καταγραφεί ρητά στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας πως το τέλος των εν λόγω διαπραγματεύσεων δε σημαίνει αυτόματη ένταξη της χώρας στην Κοινότητα.

Η Βιέννη επιμένει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να κατοχυρωθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο όχι ως «ενταξιακές» αλλά ως διαπραγματεύσεις «ανοιχτού τέλους ή ορίζοντα».

Από την πλευρά της, η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη με την απλή αναφορά στο κείμενο της αντιδήλωσης των «25» όσον αφορά την μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι θα εφαρμόσει την επέκταση της τελωνιακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη χωρίς να αναγνωρίζει την κυπριακή δημοκρατία.

Στο υπό ενδοκοινοτική διαπραγμάτευση κείμενο της διακήρυξης αυτής ο προεδρεύων Βρετανός υπουργός, Τζακ Στρο χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στην Κύπρο υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι οι διαπραγματεύσεις της θα γίνουν και με τις 25 χώρες μέλη και ότι είναι δικαίωμα των κρατών μελών ν αποφασίσουν αν έχουν εκπληρωθεί όλες οι συνθήκες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Απόφαση που δίνει το δικαίωμα βέτο σε κάθε χώρα μέλος και φυσικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, στο σχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου η Αυστρία πέτυχε να ενσωματώσει τη θέση ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων δε θα λαμβάνει υπόψιν μόνο τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια της Κοπεγχάγης αλλά και την οικονομική, πολιτική ικανότητα απορρόφησης της ΕΕ νέων κρατών μελών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η δημιουργία του καλού κλίματος πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το εάν η Άγκυρα θα υιοθετήσει ως επίσημο νόμο του τουρκικού κράτους την μονομερή δήλωσή της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέδριο για την μετά-Μπλερ εποχή

«Το θέμα της διαδοχής αφορά τον Τόνι Μπλερ και το κόμμα»

Ξεκίνησε τη Δευτέρα το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας στο Μπράιτον.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ξεχώρισε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Τόνι Μπλερ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Ο Γκόρντον Μπράουν κατέστησε σαφές ότι η φιλοδοξία του είναι η ανανέωση του Εργατικού Κόμματος ώστε να συνεχίσει η παράταξη να κυριαρχεί στον κεντρώο χώρο.

Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε με την ομιλία του να δείξει στα μέλη του κόμματος ότι είναι αυτός ο οποίος μπορεί να ηγηθεί της παράταξης και της χώρας στην μετά-Μπλερ εποχή. Ωστόσο, είπε ότι «το θέμα της διαδοχής αφορά τον Τόνι Μπλερ και το κόμμα, εγώ θέλω να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου».

Ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στα παραδοσιακά μέλη του κόμματος μίλησε για κοινωνική δικαιοσύνη.

Προς απογοήτευση, ωστόσο, των Εργατικών που επένδυαν σε μια πιο σοσιαλιστική πολιτική με αρχηγό τον Μπράουν, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Τόνι Μπλερ και η νεοφιλελεύθερη ατζέντα του νέου Εργατικού Κόμματος πρέπει να συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.

Η λέξη «κλειδί» στην ομιλία του Γκόρντον Μπράουν ήταν η λέξη «ανανέωση».

«Πρέπει και θα διεκδικήσουμε τις επόμενες εκλογές ως το ανανεωμένο Νέο Εργατικό Κόμμα απέναντι σε ένα Συντηρητικό Κόμμα το οποίο σήμερα είναι ανίκανο οποιασδήποτε ανανέωσης», είπε ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος επίσης τόνισε ότι οραματίζεται μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.

Η 38λεπτη ομιλία του Μπράουν κάλυψε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από την παγκόσμια φτώχεια, την παγκοσμιοποίηση και τις τιμές του πετρελαίου αλλά στο θέμα του Ιράκ έκανε μόνο μία αναφορά κι αυτή στο πλαίσιο της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία στις 7 Ιουλίου έφτασε στις ακτές της Βρετανίας.

Ο Τόνι Μπλερ θα μιλήσει αύριο. Πάντως αν και το συνέδριο των Εργατικών εκλαμβάνεται ως προετοιμασία της διάδοχης κατάστασης, παραμένει μυστήριο η ακριβής ημερομηνία αποχώρησης του Τόνι Μπλερ από την ηγεσία.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοχοι για ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο Ιμάντ Γιαρκάς θεωρείται ο επικεφαλής πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Ισπανία

Δικαστήριο της Ισπανίας επέβαλε ποινές πολυετούς κάθειρξης σε 18 άτομα που κρίθηκαν ένοχοι για ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και για συμμετοχή σε πυρήνα του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο φερόμενος ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην Ισπανία είναι ο Σύρος, Ιμάντ Εντίν Μπαρακάτ Γιαρκάς, ο οποίος καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξης για συνωμοσία σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι υπόλοιποι 16 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από έξι έως έντεκα χρόνια για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και ο πρώην δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, Ταϊσίρ Αλούνι, στον οποίο επεβλήθη ποινή επταετούς κάθειρξης για συνεργασία με την Αλ Κάιντα.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου, την οποία χαρακτήρισε «απογοητευτική και άδικη».

Έξι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μαδρίτη, Ντάνι Γουντ, επεσήμανε ότι η εισαγγελική αρχή αισθάνεται απογοητευμένη από το μέγεθος των ποινών. Η εισαγγελική αρχή είχε ζητήσει επιβολή ποινών κάθειρξης μεγαλύτερων των 74.000 ετών.

Μοχάμεντ Άτα

Ο συριακής καταγωγής, Ιμάντ Γιάρκας, γνωστός επίσης κι ως Αμπού Νταχντάχ, φέρεται ως ο επικεφαλής πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Ισπανία.

Ο 42χρονος Σύρος κατηγορείτο ότι ως επικεφαλής της οργάνωσης είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση και την επιμελητειακή υποστήριξη για τα άτομα που σχεδίασαν τις επιθέσεις του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο.

Μαζί με τον συγκατηγορούμενό του, Ντρις Τσεμπλί πιστεύεται ότι είχαν οργανώσει τον Ιούνιο του 2001 συνάντηση με τον Μοχάμεντ Άτα, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο επίσης καταδικασθείς από το δικαστήριο της Ισπανίας, Γκασούμπ Αλ Αμπράς Γκαλγούν κατηγορείται ότι βιντεοσκόπησε τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης κι άλλους φερόμενους ως στόχους της Αλ Κάιντα και κατηγορείται ότι παρέδωσε το υλικό σε μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο Ιμάντ Γιαρκάς χαρακτήρισε τη δίκη του «φάρσα» και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον φερόμενο ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Σύρος καταδίκασε, επίσης, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ισπανός δικαστής, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν υποστήριξε ότι η Ισπανία είναι μία από τις βάσεις «κλειδί» για τη στρατολόγηση, υπόθαλψη και χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία δασκάλων στο Ιράκ

Γύρω στους 200 αστυνομικούς σκοτώνονται κάθε μήνα στο Ιράκ

Ένοπλοι σκότωσαν πέντε σιίτες μουσουλμάνους δασκάλους σε σχολείο κοντά στην πόλη Ισκανταρίγια, νότια της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος της ιρακινής αστυνομίας δήλωσε ότι οι ένοπλοι αφίχθησαν στο σχολείο του χωριού Μουάλχα με δύο ιδιωτικά αυτοκίνητα, παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί και οδήγησαν τους πέντε δασκάλους και έναν οδηγό του σχολείου σε μία άδεια σχολική αίθουσα και τους σκότωσαν.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι μαθητές ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας.

Είναι η πρώτη φορά που οι δάσκαλοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ιρακινής αντίστασης.

Στόχος οι αστυνομικοί

Η Ιρακινή αστυνομία λέει πως επτά άτομα σκότώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σήμερα το πρωί στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, στόχος ήταν η αστυνομική ακαδημία στην ανατολική Βαγδάτη.

Δύο από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.

Άλλοι περίμεναν να στρατολογηθούν.

Η επίθεση έγινε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Το υπουργείο Πετρελαίου λέει ότι ένας από τους εργαζόμενους στο υπουργείο σκοτώθηκε, υποκύπτοντας στα τραύματα του, καθώς λεωφορείο του υπουργείου που μετέφερε τους υπαλλήλους στη δουλειά τους ήταν κοντά στο αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν σε διακόσιους τον αριθμό των αστυνομικών που σκοτώνονται κάθε μήνα.


Αφοπλίστηκε ο ΙΡΑ

Τώρα οι Ενωτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λένε οι Δημοκρατικοί

Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο επικεφαλής της επιτροπής αφοπλισμού ανακοίνωσε ότι πιστεύει ότι ο ΙΡΑ έχει καταθέσει τα όπλα του και δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.

Ο Καναδός στρατηγός εν αποστρατεία Τζον ντε Σαστλέν είπε σε συνέντευξη τύπου ότι πολύ μεγάλη ποσότητα όπλων, πυραύλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε επειδή δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στον εξοπλισμό είτε επειδή έχουν οριστικά καταστραφεί.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Ίαν Πέισλι, είπε ότι δεν έχει πειστεί και ότι θέλέι αποδείξεις ότι ο ΙΡΑ κατέστρεψε το οπλοστάσιό του.

Προηγουμένως ο Τζον ντε Σαστλέν είχε παραδώσει στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας την σχετική έκθεσή του.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΙΡΑ εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο επιβεβαιώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του να τεθούν τα όπλα εκτός χρήσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, χαιρέτισαν την έκθεση ως σημαντική και προ πολλού αναμενόμενη εξέλιξη στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Τζέρι Άνταμς, ηγέτης της πολιτικής πτέρυφας του ΙΡΑ, του Σιν Φέιν, είπε ότι ο αφοπλισμός του ΙΡΑ είναι γενναίο βήμα που στόχο έχει να καθησυχάσει τους Ενωτικούς.

Ωστόσο, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Ίαν Πέισλι, είπε ότι δεν έχει πειστεί και ότι θέλέι αποδείξεις ότι ο ΙΡΑ κατέστρεψε το οπλοστάσιό του.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:47 (Ώρα Λονδίνου)

Θριαμβευτική επιστροφή στην Ελλάδα

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να υποδεχτούν τους πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι αφίχθησαν στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι.

Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής δημιούργησαν μία υδάτινη αψίδα, μέσα από την οποία πέρασε το αεροπλάνο με τους δώδεκα πρωταθλητές Ευρώπης, τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Παναγιώτη Γιαννάκη και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

«Αυτά τα παιδιά μάς έκαναν να αισθανόμαστε συγκλονισμένοι. Είναι απίστευτο. Πολύ γρήγορα έδωσαν τόσο μεγάλη ώθηση στο μπάσκετ. Τώρα πρέπει να χαρούμε αυτή την όμορφη στιγμή και από αύριο δουλειά για κάτι καλύτερο», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, εκ των πρωταγωνιστών του τελικού και τοπ σκόρερ της εθνικής είπε βγαίνοντας απ το αεροπλάνο: «Είναι μεγάλες αυτές οι στιγμές. Είναι οι κόποι πολλών ετών και ειδικότερα της προετοιμασίας που κάναμε από τον Αύγουστο».

Ο αρχηγός της εθνικής, Μιχάλης Κακιούζης με το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, τόνισε: «Είναι αφιερωμένο σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες. Είμαστε χαρούμενοι που τους κάναμε υπερήφανους και την Ελλάδα γνωστή σε όλον τον κόσμο. Εύχομαι ανάλογες επιτυχίες και στο μέλλον».

Δηλώσεις και συγχαρητήρια

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος υποδέχθηκε την εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Καλωσορίζω τους μεγάλους νικητές. Αυτούς που δέκα μέρες τώρα έστειλαν ένα μήνυμα στην Ευρώπη και χθες το επικύρωσαν. Είναι οι πρώτοι, είναι οι καλύτεροι».

Ο κ. Ορφανός καλωσορίζοντας την εθνική είπε: «Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, καλωσορίζω τους μεγάλους νικητές. Αυτούς που δέκα μέρες τώρα έστειλαν ένα μήνυμα στην Ευρώπη και χθες το επικύρωσαν. Είναι οι πρώτοι, είναι οι καλύτεροι».

»Τους συγχαίρουμε γιατί αυτό που οργάνωσαν με τον προπονητή τους, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, το τεχνικό επιτελείο, την ομάδα υποστήριξης, την ΕΟΚ, τον πρόεδρο της, Ανδρέα Μιαούλη και τον βασικό συμπαραστάτη του μπάσκετ, εδώ και τρεις δεκαετίες, Γιώργο Βασιλακόπουλο, έφεραν εις πέρας».

Ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, τόνισε: «Αυτή η ημέρα ανήκει στα παιδιά και τους προπονητές. Εμείς εκ μέρους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, συγχαίρουμε δημόσια τους προπονητές και τους παίκτες της εθνικής, γιατί πράγματι επάξια κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης».

Τα θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης προς τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί την εθνική μας ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ: «Από βάθους καρδιάς τα συγχαρητήρια μου στους παίκτες, τον δημιουργό και εμψυχωτή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη, και την Ομοσπονδία, για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

«Από αύριο δουλειά για κάτι ακόμα καλύτερο»

»Όπου η Ελλάδα δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, πιστεύει το όνειρο της, στηρίζεται σε αρχές και αξίες, στη συλλογικότητα των ατομικών ταλέντων, στην ομοψυχία και έχει τη στήριξη του λαού, πάντα πετυχαίνει. Η Εθνική μας Ομάδα συνεχίζει τη θρυλική πορεία της δεκαετίας του ΄80, μας κάνει περήφανους, και δείχνει ότι, η Ελλάδα μπορεί, αξίζει και προχωρά».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες και στο προπονητικό επιτελείο της ελληνικής ομάδας μπάσκετ για την αναμφισβήτητη επιτυχία της, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

»Η επιτυχία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κρύψει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο μπάσκετ και γενικότερα στο χώρο του αθλητισμού σε βάρος του αθλητισμού ως κοινωνικού αγαθού και λαϊκού δικαιώματος και υπέρ της εμπορευματοποίησής, της πολύμορφης επιχειρηματικής και κρατικής εκμετάλλευσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συνεχάρη όλους τους συντελεστές για το θρίαμβο της εθνικής ομάδας και πρόσθεσε, «υποχρέωση της πολιτείας αποτελεί η αξιοποίηση της δικής σας επιτυχίας για την ανάπτυξη ενός μαζικού αθλητικού κινήματος και για να μην επιτραπεί η παραπέρα εμπορευματοποίηση, ο χουλιγκανισμός και ο παραγοντισμός που σκοτώνουν τον αθλητισμό».


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Κέρδισε η κεντροδεξιά στην Πολωνία

Ο Λεχ Κατσίνσκι ευχαριστεί τα μέλη του κόμματος

Τα κεντροδεξιά κόμματα που συνδέονται και το πρώη κίνημα της Αλληλεγγύης στην Πολωνία καταψήφισαν την αριστερή κυβέρνηση στις βουλευτικές εκλογές.

Το δεξιό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, του οποίου ηγούνται δύο δίδυμοι αδελφοί, προβάλλει ως ο επικρατέστερος νικητής.

Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από τότε που η Πολωνία έγινε μέλος της

Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης συγκεντρώνει 27%, με μικρό προβάδισμα έναντι της Πλατφόρμας των Πολιτών, που συγκεντρώνει 24%.

Το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης και η Πλατφόρμα των Πολιτών αναμένεται να συνεργαστούν μετεκλογικά και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι πολίτες εξέλεξαν τους 460 βουλευτές του Κοινοβουλίου, ενώ η Πολωνία σε δύο εβδομάδες θα ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο.

Ο ηγέτης του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Ο δίδυμος αδελφός του, Λέχ Κατσίνσκι, είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν 40%, ενώ τις προηγούμενες εκλογές, το 2001, ήταν 46%.

Είναι το μικρότερο ποσοστό προσέλευσης σε βουλευτικές εκλογές από την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης υπόσχεται πάταξη της διαφθοράς, μείωση των φόρων αλλά και της ανεργίας, που είναι στο 18%, η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απερχόμενη αριστερή κυβέρνηση έχει δεχτεί επικρίσεις για διαφθορά.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος οι αστυνομικοί

Γύρω στους 200 αστυνομικούς σκοτώνονται κάθε μήνα στο Ιράκ

Η Ιρακινή αστυνομία λέει πως επτά άτομα σκότώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σήμερα το πρωί στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, στόχος ήταν η αστυνομική ακαδημία στην ανατολική Βαγδάτη.

Δύο από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.

Άλλοι περίμεναν να στρατολογηθούν.

Η επίθεση έγινε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Το υπουργείο Πετρελαίου λέει ότι ένας από τους εργαζόμενους στο υπουργείο σκοτώθηκε, υποκύπτοντας στα τραύματα του, καθώς λεωφορείο του υπουργείου που μετέφερε τους υπαλλήλους στη δουλειά τους ήταν κοντά στο αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν σε διακόσιους τον αριθμό των αστυνομικών που σκοτώνονται κάθε μήνα.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλάζια καταιγίδα στην Ευρώπη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Είμαστε πάλι πρωταθλητές! Η Εθνική Μπάσκετ του Π. Γιαννάκη επανέλαβε το θρίαμβο του 1987 κερδίζοντας στον τελικό τη Γερμανία του «πολύ» Νοβίτσκι με 78-62 και ήρωες τους Παπαλουκά, Ζήση, Κακιούζη και τ άλλα παιδιά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Είμαστε πρωταθλητές! 18 χρόνια μετά η... νέα παρέα του Παναγιώτη Γιαννάκη τρέλανε και πάλι την Ευρώπη. 78-62 τη Γερμανία στον τελικό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όλα δικά μας. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης και στο μπάσκετ. Ολόκληρη η χώρα στο πόδι, πανηγύρισε τον θρίαμβο με 78-62 επί της Γερμανίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γαλάζια καταιγίδα σάρωσε την Ευρώπη. 78-62: Η «Βασίλισσα» ανάγκασε τους Γερμανούς να υποκλιθούν στην ανωτερότητά της.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έχει φάει τα λεφτά των ασφαλισμένων και στην Ελλάδα ο απατεώνας Κοντομηνάς. Ολόκληρος... στρατός από 3.000 συνεργάτες του ασφαλιστές, μάζευαν επί 20 χρόνια δισεκατομμύρια και αυτός τα έτρωγε σε βίλες, κότερα και κανάλια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γαλάζιος τυφώνας. Επέστρεψε στο θρόνο της η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ. Έγραψαν ιστορία τα παιδιά του Γιαννάκη και μέθυσαν όλους τους Έλληνες.

ΕΘΝΟΣ: Άστραψε η «άλλη Ελλάδα». Η Εθνική Μπάσκετ νίκησε την εθνική μας μιζέρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Door to door ο Ψηλός για την Ντόρα. Ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός από την βιασύνη του πατρός της Δημάρχου για την μεταπήδησή της στο Υπουργείο των Εξωτερικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρίζει τα δόντια ο Καραμανλής. Σε υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Ελλάδα ξανά στο θρόνο. Το μπάσκετ στην κορυφή της Ευρώπης 18 χρόνια μετά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χρυσή σκούπα. Σάρωσε η Εθνική και πήρε το δεύτερο Πανευρωπαϊκό.

ΕΣΤΙΑ: Οι ψευδολόγοι του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορούν την Κυβέρνηση για τα δικά τους εγκλήματα.

ESPRESSO: Το μυστικό του «Δράκου». Το «χρυσό» μενταγιόν, οι συνήθειες και τα γούρια του Παναγιώτη Γιαννάκη. Η Ελλάδα έκανε πλάκα στους Γερμανούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Τυφώνας» Ελλάδα. Η Εθνική πρώτη στην Ευρώπη. Συνέτριψε στο μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ τη Γερμανία με σκορ 78-62.

METRO: Η βασίλισσα στον θρόνο της.

ΤΑ ΝΕΑ: 12 παιδιά από χρυσάφι! Η Ελλάδα και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης.

City Press: EUROBASKET: Εθνική Ελλάδος, γεια σου! Ενθουσίασε τους φιλάθλους και αναβίωσε την παράδοση του 1987. Υπέταξε 78-62 τη Γερμανία.

TRAFFIC NEWS: Την απατούσε με Ρουμάνα τον εκδικήθηκε με Αλβανό. Ζευγάρι επωνύμων στα βόρεια προάστια.

Η ΧΩΡΑ: 7% αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ. Ο Γ. Αλογοσκούφης επιβεβαιώνει τη «ΧΩΡΑ». Έρχονται φοροελαφρύνσεις για όλα τα εισοδήματα.

Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «κι όμως, είναι αλήθεια. Η Ελλαδίτσα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης ταυτόχρονα στα δύο δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα. Μετά το ποδόσφαιρο ήρθε και η σειρά του μπάσκετ να μας βγάλει στους δρόμους. Να μας κάνει να πανηγυρίσουμε σαν μικρά παιδιά. Η Εθνική που για πολλά χρόνια ήταν η επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων. Όταν όμως ήρθε η ώρα που νομοτελειακά έρχεται για κάθε πράγμα στη ζωή, πολλοί την ξέχασαν. Και όπως συμβαίνει συνήθως, ο μεγάλος έρωτας έγινε σχεδόν μίσος. Πολλοί ήταν αυτοί που πάντα περίμεναν το κάτι παραπάνω. Ίσως γιατί στο μυαλό τους είχαν μόνο τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα, τον Χριστοδούλου, τον Καμπούρη και τ άλλα παιδιά».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «αυτή η ομάδα που ξεχείλιζε από αυτοπεποίθηση, μια παρέα με σχέδιο, πρόγραμμα και ρόλους συγκεκριμένους, ένα σύνολο με υψηλή εσωτερική συνοχή, πλήρη συναίσθηση της αποστολής της, αλλά, ταυτόχρονα, φαντασία και ευρηματικότητα, έκανε πραγματικότητα έναν στόχο που πριν από λίγες μέρες ίσως φάνταζε εξωπραγματικός. Και το κατόρθωμά της είναι πολλαπλά σημαντικό. Τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν μέθυσαν απλώς την αθλητική Ελλάδα με ενθουσιασμό. Έσπασαν το φράγμα της μιζέριας, την γκρίζα ατμόσφαιρα μιας προβληματικής καθημερινότητας, δίνοντας παράλληλα με το παράδειγμά τους ένα μοντέλο στάσης και συμπεριφοράς».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «στην επίσημη πρόβα της απονομής, ξημερώματα Κυριακής, οι Σέρβοι διοργανωτές του 34ου Ευρωμπάσκετ έκαναν τους υπολογισμούς τους και ύψωσαν πρώτη πρώτη την ελληνική σημαία στην οροφή της Beogradska Arena. Και θα επέτρεπε η εθνική μας ομάδα να ακυρωθεί τέτοιο γλέντι που είχε στηθεί προκαταβολικά για το χατίρι της;».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι «απλά οι καλύτεροι της Ευρώπης! Πέρυσι στο ποδόσφαιρο, φέτος στο μπάσκετ, η χώρα μας αποδεικνύει πως όταν θέλει, όταν δουλεύει, όταν πιστεύει, μπορεί! Η Εθνική Ελλάδας νίκησε στον τελικό, στον δικό της τελικό, τον τελικό - παράσταση για έναν ρόλο, τη Γερμανία με 78-62 (39-32) και κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Έγινε το μεγάλο αφεντικό στον αθλητισμό, με τον άθλο της Πορτογαλίας, τον άθλο των Ολυμπιακών Αγώνων, τον άθλο του Βελιγραδίου».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι «ήταν μια απίστευτη εμφάνιση για τελικό! Υπήρχε καθαρό μυαλό πάθος, τσαμπουκάς, ευστοχία. Είχαμε τα πάντα! Όλα τα παιδιά και ο προπονητής κάνανε μια απίστευτη δουλειά και τους αξίζουνε πάρα πολλά συγχαρητήρια».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι «ΕΠΟΣ! Το ελληνικό μπάσκετ από χθες το βράδυ βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης! Το 1987 η παρέα του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη έκανε τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν και χθες έκαναν το ίδιο οι παίκτες του Γιαννάκη, που απολαμβάνει τη ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ να έχει κατακτήσει το τρόπαιο της κορυφαίας διοργάνωσης σε εθνικό επίπεδο ως παίκτης και προπονητής».

Η Espresso επισημαίνει ότι «μέρες του 1987, αλλά και του 2004 θύμιζε χθες το βράδυ η Αθήνα και ο Πειραιάς. Χιλιάδες Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά το τελευταίο σφύριγμα για να πανηγυρίσουν το δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο που κατακτά η εθνική ομάδα μπάσκετ στην ιστορία της».

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι «η Ευρώπη υποκλίθηκε στην Εθνική Ελλάδος και στα δώδεκα παιδιά από χρυσάφι, που μας ανέβασαν στην κορυφή. Η Εθνική μπάσκετ (78-62 στη Γερμανία στον τελικό) και πάλι πρωταθλήτρια μετά το 1987».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «από το 1997, από το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας ο Π. Γιαννάκης, πρωτόπειρος τότε, είχε φθάσει μέχρι την τέταρτη θέση, όντας τεχνικός ηγέτης της επίσημης αγαπημένης. Επανέλαβε την επιτυχία στο Μουντομπάσκετ του 1998, που έγινε στην Αθήνα, με τα σημάδια από την κακή διαιτησία στο ματς με την (τότε) ευνοούμενη Γιουγκοσλαβία να έχουν μείνει ανεξίτηλα. Η 5η θέσης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας κρίθηκε επιτυχής. Στο Βελιγράδι ο Γιαννάκης ανέβασε την Εθνική στον Όλυμπο των μεταλλίων».

Σύμφωνα με τη METRO «την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία της, πανηγυρίζει η εθνική μας ομάδα μπάσκετ και μαζί της ολόκληρος ο Ελληνισμός».

H CITY PRESS αναφέρει ότι «ενθουσίασε τους φιλάθλους και αναβίωσε την παράδοση του 1987. Υπέταξε 78-62 τη Γερμανία. Έξαλλοι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης, μας θύμισαν τον ποδοσφαιρικό θρίαμβο της Λισαβόνας το καλοκαίρι του 2004».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:32 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων εθνικιστών

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Η φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία

Με αυγά και ντομάτες υποδέχτηκαν μέλη τουρκικών εθνικιστικών οργανώσεων τους ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου για τη σφαγή των Αρμενίων.

Κυνηγημένοι από την τουρκική δικαιοσύνη ορισμένοι από τους σημαντικότερους ιστορικούς της Τουρκίας αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν το συνέδριο στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί αντί του πανεπιστημίου του Βοσπόρου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Οι σύνεδροι μίλησαν σε κοινό επιλεγμένων προσωπικοτήτων και δημοσιογράφων ενώ το κτίριο του πανεπιστημίου προστατευόταν από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

«Σήμερα δεν συζητάμε το αρμενικό, συζητάμε σε τι είδους χώρα θέλουμε να ζούμε», είπε ο γνωστός Τούρκος ακαδημαϊκός Μουράτ Μπελγκέ, στη χθεσινή του ομιλία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ,Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, καταδίκασαν με σκληρές ανακοινώσεις τη δικαστική απόφαση που απαγόρευε την πραγματοποίηση του συνεδρίου αλλά επεσήμαναν ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας των είναι αβάσιμες.

Και οι δυο πολιτικοί απέδωσαν τις δικαστικές αποφάσεις στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να αποτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο τουρκικός Τύπος χαιρέτισε ως νίκη της δημοκρατίας το γεγονός ότι ορισμένοι ακαδημαϊκοί κατάφεραν να συζητήσουν για γεγονότα των αρχών του περασμένου αιώνα.

«Ειπώθηκε η λέξη γενοκτονία και δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου» έγραφε στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ραντικάλ. Η λέξη γενοκτονία ήταν σε εισαγωγικά. Οποιαδήποτε άλλη χρήση της λέξης θα μπορούσε να στοιχίσει στους συντάκτες και το διευθυντή της εφημερίδας φυλάκιση τριών χρόνων.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις

Ο Αριέλ Σαρόν αποχώρησε από συγκέντρωση του Κόμματος του όταν διαπίστωσε πως είχε σαμποταριστεί το μικρόφωνό του

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα, μερικές ώρες αφότου η μαχητική Παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, ανακοίνωσε ότι σταματά τη ρίψη ρουκετών κατά του Ισραήλ από τη Γάζα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι Ισραηλινά ελικόπτερα σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και στα νότια, στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Την Κυριακή, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, ο Μαχμούτ Ζαχάρ, είπε ότι ο οργάνωσή του επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της προς την εκεχειρία που κηρύχθηκε στις αρχές του χρόνου.

Προηγουμένως μαχητικοί Παλαιστίνιοι έριξαν δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ, μετά από την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.

Η μαχητική οργάνωση, Ισλαμική Τζιχάντ, ορκίστηκε να εκδικηθεί για τον θάνατο ενός από τους ηγέτες της, του Μωχάμεντ Σεϊχ Χαλίλ, που σκοτώθηκε την Κυριακή σε μία από τις ισραηλινές επιδρομές.

Ημέρα κρίσης για τον Σαρόν

Στο Ισραήλ, το κυβερνών κόμμα Λικούντ, του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, αποφασίζει σήμερα αν θα προχωρήσει σε πρόωρη διαδικασία εκλογής νεου ηγέτη.

Η σημερινή ψήφος θεωρείται ως δημοψήφισμα για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κύριος αντίπαλος του Αριέλ Σαρόν είναι ο πρώην ηγέτης του κόμματος Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου, που διαφώνησε με την αποχώρηση από τη Γάζα.

Ο κ. Σαρόν δέχεται κριτική ότι ανταμείβει την βία των Παλαιστινίων.

Την Κυριακή, ο κ. Σαρόν και ο κ. Νετανιάχου παρευρέθησαν στο Τελ Αβίβ σε συγκέντρωση, στην οποία θα μιλούσαν σε μέλη του κόμματος.

Ο κ. Νετανιάχου μίλησε κατά της αποχώρησης από τη Γάζα, αλλά ο κ. Σαρόν αποχώρησε όταν διαπίστωσε ότι το μικρόφωνό του είχε αποσυνδεθεί.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Προηγείται η κεντροδεξιά στην Πολωνία

Ο Λεχ Κατσίνσκι ευχαριστεί τα μέλη του κόμματος

Τα κεντροδεξιά κόμματα που συνδέονται και το πρώη κίνημα της Αλληλεγγύης στην Πολωνία καταψήφισαν την αριστερή κυβέρνηση στις βουλευτικές εκλογές.

Το δεξιό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, του οποίου ηγούνται δύο δίδυμοι αδελφοί, προβάλλει ως ο επικρατέστερος νικητής.

Είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από τότε που η Πολωνία έγινε μέλος της

Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης συγκεντρώνει 27%, με μικρό προβάδισμα έναντι της Πλατφόρμας των Πολιτών, που συγκεντρώνει 24%.

Το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης και η Πλατφόρμα των Πολιτών αναμένεται να συνεργαστούν μετεκλογικά και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι πολίτες εξέλεξαν τους 460 βουλευτές του Κοινοβουλίου, ενώ η Πολωνία σε δύο εβδομάδες θα ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο.

Ο ηγέτης του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Ο δίδυμος αδελφός του, Λέχ Κατσίνσκι, είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν 40%, ενώ τις προηγούμενες εκλογές, το 2001, ήταν 46%.

Είναι το μικρότερο ποσοστό προσέλευσης σε βουλευτικές εκλογές από την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης υπόσχεται πάταξη της διαφθοράς, μείωση των φόρων αλλά και της ανεργίας, που είναι στο 18%, η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απερχόμενη αριστερή κυβέρνηση έχει δεχτεί επικρίσεις για διαφθορά.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ελβετικό δημοψήφισμα

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) λέει πως η αναμενόμενη ήττα της αριστεράς στην Πολωνία θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις και άνοδο του εθνικισμού.

Η εφημερίδα βρίσκει «εκπληκτικό» και «επικίνδυνο» το γεγονός πως η Πολωνία γίνει μια χώρα «χωρίς σημαντική κοινοβουλευτική αριστερά».

Και προσθέτει πως η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες χάνουν «αξιόπιστους εταίρους» με τις απώλειες της πολωνικής αριστεράς.

Ελβετικό «Ναι»

Η ελβετική Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ (Neue Zuercher Zeitung) λέει πως η έγκριση σε δημοψήφισμα την Κυριακή συμφωνίας για εργασιακά θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την πολιτική της χώρας για ενίσχυση των δεσμών με την Κοινότητα.

«Με το δημοψήφισμα αυτό η πορεία ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελβετίας για τα επόμενα χρόνια, έχει πλέον καθοριστεί» λέει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα της Ζυρίχης πιστεύει ότι η σημασία της ψήφου υπερβαίνει το θέμα της απόφασης να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας για εργαζόμενους από τα νέα κράτη μέλη της Ένωσης, καθώς πρόκειται για «ένα μοντέλο συνεργασίας» που εμποδίζει την απομόνωση της Ελβετίας αποφεύγοντας παράλληλα «τον σκληρό κορσέ μια διακρατικής ένωσης».

Η Λε Τεμπ (Le Temps) εκφράζει την έκπληξή της που οι Ελβετοί υπερψήφισαν υπέρ αυτών των επίσημων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αγνόησαν τις προβλέψεις με ένα γενναιόδωρο ναι» λέει η ελβετική εφημερίδα αλλά σημειώνει πως η γενικότερη στάση της χώρας έναντι της Κοινότητας δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα.

«Με κανένα τρόπο, δεν πρόκειται για κάποια ξαφνική εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη της διαδικασίας ολοκλήρωσης παραδόξως το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να έχει ακριβώς τις αντίθετες συνέπειες» με πολλούς να λένε πως φτάνει ως εδώ, λέει η εφημερίδα.

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) δεν είναι βέβαιη πως αυτή η ψήφος ήταν η σωστή.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η αποφασιστικότητα της Ελβετίας «να μην εκχωρήσει ούτε ένα ψήγμα εθνικής κυριαρχίας» ίσως δεν αποβεί προς όφελος της χώρας σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

«Και σε κάθε περίπτωση, περιορίζει τις ευκαιρίες των Ελβετών πολιτικών να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να συμβάλλουν στην κοινή μοίρα της Ευρώπης» λέει η εφημερίδα.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη ώρα για τον Σαρόν

Ο Αριέλ Σαρόν αποχώρησε από συγκέντρωση του Κόμματος του όταν διαπίστωσε πως είχε σαμποταριστεί το μικρόφωνό του

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε πρόωρη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη.

Η ψήφος θεωρείται γενικά ως δημοψήφισμα για τον ισραηλινό πρωθυπουργό που δίχασε με την απόφαση του για πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτών και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Κυριότερος αντίπαλος του Αριέλ Σαρόν είναι ο προκάτοχός του, Βενιαμίν Νετανιάχου, που διαφώνησε με την απόσυρση από τη Γάζα.

Στο μεταξύ το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο κύμα αεροποριών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες αφότου η Παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση «Χαμάς» είχε ανακοινώσει ότι βάζει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Το στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα, Μαχμούντ Ζαχάρ, είπε ότι η οργάνωση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε επιτευχθεί νωρίτερα φέτος.

Αλλά η ακραία οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ υποσχέθηκε να εκδικηθεί τον θάνατο του ηγέτη της Μοχαμεντ Σεΐχ Χαλίλ τον οποίο σκότωσαν οι Ισραηλινοί σε επίθεση την Κυριακή.


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:02 (Ώρα Λονδίνου)

Προσυνεδριακά

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) με τίτλο «Ο Πρέσκοτ λέει στον Μπλερ: Καθόρισε την ημερομηνία» αναφέρεται στην έκκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον Βρετανό πρωθυπουργό να προσδιορίσει έγκαιρα την ημερομηνία απόσυρσής του.

Όπως αναφέρεται σε βιογραφία για τον Τζον Πρέσκοτ, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, ο Βρετανός πολιτικός προειδοποιεί τον Τόνι Μπλερ ότι δεν θα ανεχτεί την παραμονή του στην πρωθυπουργία χωρίς να κάνει σαφές πότε σκοπεύει να παραιτηθεί.

Κατά την Ιντιπέντεντ, ο Τζον Πρέσκοτ θα ήθελε ο Τόνι Μπλερ να παραιτηθεί στο συνέδριο του Κόμματος το 2006 ώστε να υπάρξει χρόνος για τον αναμενόμενο διάδοχό του, υπουργό Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν, να προετοιμαστεί για τις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην Γκάρντιαν (The Guardian) ο Γκόρντον Μπράουν στρέφεται, για πρώτη φορά, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υποσχόμενος «να ηγηθεί τον ερχόμενο μήνα κοινής πρωτοβουλίας του Ομίλου των Οκτώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ανοικοδόμηση της οικονομίας για τον τερματισμό της βίας».

Πιο άμεσα, όμως, η δηλωμένη πρόθεση του Βρετανού υπουργού Οικονομίας να συνεχίσει και να εντείνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων των Νέων Εργατικών, έχει προκαλέσει την μήνη των εργατικών συνδικάτων, όπως λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Οι ηγέτες των κυριοτέρων συνδικάτων προβλέπουν πως η ηγεσία του κόμματος μπορεί να ηττηθεί όσον αφορά στα σχέδιά της για αύξηση της ιδιωτικής ανάμιξης στο [βρετανικό] ΕΣΥ και να αντιμετωπίσει αντιστάσεις στις προτάσεις για άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα» λέει η εφημερίδα.

Σε ανάλογους τόνους η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λέει όπως η υπόσχεση του Γκόρντον Μπράουν «να μην μετατοπιστεί στα αριστερά» απειλεί με σύγκρουση με τα σωματεία.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στις μέρες της Θάτσερ με την αγορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε στην εφημερίδα στέλεχος μεγάλου βρετανικού σωματείου.

Η Τάιμς (The Times) σχολιάζει τις κυβερνητικές δαπάνες λέγοντας πως «ο στρατός συμβούλων των Εργατικών προσθέτει 1% στους φόρους».

Κατά την εφημερίδα το κράτος πληρώνει συνολικά στους διάφορους συμβούλους 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η Τάιμς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.