Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-21

  1. Σε ύφεση η παιδεία στη Βρετανία
  2. Γραφειοκρατία και κρίση στη Γερμανία
  3. Πρωτοφανής μανία
  4. Το πετρέλαιο στο «μάτι του κυκλώνα»
  5. Διαψεύδουν τους Βρετανούς
  6. Νομικά κωλύματα
  7. Χωρίς Σύνταγμα για «τουλάχιστον τρία χρόνια»
  8. Εκκενώνονται και πάλι πόλεις
  9. Θητεία και μεταρρυθμίσεις
  10. Θετική στην αντιδήλωση η Λευκωσία
  11. Σε κατάσταση συναγερμού η Ινδονησία
  12. Τυφώνας τέταρτης κατηγορίας
  13. Δυσφορία στην Τουρκία
  14. Θετική στην αντιδήλωση η Λευκωσία
  15. Διαψεύδουν τους Βρετανούς
  16. Εκκενώσεις λόγω του τυφώνα Ρίτα
  17. Επίδειξη αλληλεγγύης προς Μέρκελ
  18. Ο θρύλος του «κυνηγού των ναζί»

Σε ύφεση η παιδεία στη Βρετανία

Για μεγάλη κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βρετανία κάνουν λόγο οι βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Η Τάιμς (Times) υπογραμμίζει ότι η σταυροφορία του Τόνι Μπλερ να βελτιώσει το επίπεδο της εκπαίδευσης στη Βρετανία δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αδικαιολόγητων απουσιών στα σχολεία και έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι υποψήφιοι από τα δημόσια σχολεία απορρίπτονται από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, λέει το δημοσίευμα.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί στα πανεπιστήμια επιχορήγηση ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών για να διευρύνουν τον κύκλο των φοιτητών τους και να ενθαρρύνουν υποψηφίους από τα δημόσια σχολεία.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των αδικαιολόγητων απουσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός εκείνων που εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των φοιτητών που προέρχονται από δημόσια σχολεία και καταφέρνουν να εισαχθούν στα κορυφαία πανεπιστήμια έχει μειωθεί για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα νέα στοιχεία θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά το 1997 ότι οι τρεις προτεραιότητές τους θα ήταν «η εκπαίδευση, η εκπαίδευση και η εκπαίδευση».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι το ένα τέταρτο των περίπου 71.000 χιλιάδων πρωτοετών φοιτητών δεν θα αποφοιτήσει ποτέ από τα πανεπιστήμια της χώρας.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι πάνε χαμένα περίπου 500 εκατομμύρια λίρες το χρόνο, καθώς έχει αποτύχει η πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ να προσελκύσει όλο και περισσότερα άτομα στα πανεπιστήμια.

Από την άλλη πλευρά, η Γκάρντιαν (Guardian) αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση μεγάλου τμήματος του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τον ανταγωνισμό στο σύστημα υγείας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών, και να επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να εκμεταλλευτεί κτίρια και προσωπικό του βρετανικού συστήματος υγείας, λέει η εφημερίδα.


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:23 (Ώρα Λονδίνου)

Γραφειοκρατία και κρίση στη Γερμανία

Με τις υποσχέσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, να περιορίσει τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις εξελίξεις στη Γερμανία ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Η αυστριακή Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) επαινεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φαίνεται αποφασισμένη να μειώσει τη γραφειοκρατία στους κόλπους της κοινότητας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να αποσύρει 70 από τους 200 προτεινόμενες οδηγίες και κανονισμούς.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας, η Κομισιόν μάλλον έχει λάβει σοβαρά υπόψιν της την κριτική που ασκείται εναντίον των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό είναι ένα βήμα για μία καλύτερη σχέση ανάμεσα στους πολίτες και τους τεχνοκράτες της κοινότητας, οι οποίοι κατηγορούνται συχνά ότι δεν έχουν επαφή με τον κόσμο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η ελβετική Λε Ταμ (Le Temps) αναφέρει ότι ο Μπαρόσο προσπαθεί να σκαρφιστεί ιδέες εναντίον του «γραφειοκρατικού τέρατος», στο οποίο έχει εξελιχθεί η κοινότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπαρόζο και η ομάδα του φαίνεται ότι διαφέρουν από τους προκατόχους τους και ότι δεν ακολουθούν τους παλαιούς κανόνες.

Η κατάσταση στη Γερμανία

Η Ντι Βελτ (Die Welt) ζητά από τα κόμματα στη Γερμανία να εξετάσουν με ανοιχτό μυαλό τις πιθανότητες συνασπισμών.

Το δημοσίευμα προτρέπει τους πολιτικούς στη χώρα να ασχοληθούν με τα μεγαλύτερα προβλήματα και να μην ενδώσουν σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

Οι πολιτικοί στη χώρα, λέει το δημοσίευμα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν βρίσκονται στην εξουσία για το συμφέρον τους.

«Ο κόσμος πρέπει να πάψει να πιστεύει ότι οι κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι απλώς βολικά σχήματα και να αρχίσει να θεωρεί ότι είναι συνασπισμοί αλληλεγγύης», λέει το άρθρο.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) ζητά από τα δύο μικρότερα κόμματα να μην είναι απόλυτα στις θέσεις τους.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ιδιαίτερα στο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που έχει απορρίψει τη συμμετοχή σε έναν συνασπισμό με την κεντροαριστερά και στο κόμμα των Πρασίνων που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την κεντροδεξιά.

Η Ντι Τάγκετσαϊτουνγκ (Die Tageszeitung) τονίζει ότι μία κεντροαριστερή συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, το νέο κόμμα της Αριστεράς και τους Πρασίνους θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω συνασπισμός έχει απορριφθεί από τα τρία κόμματα, αλλά ωστόσο πιστεύει ότι μπορεί να γίνει βιώσιμος στα επόμενα χρόνια.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής μανία

Η ισχύς του τυφώνα αυξάνεται συνεχώς

Δυναμώνει ο τελευταίος τυφώνας που απειλεί τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αρχές στον κόλπο του Μεξικού διέταξαν την απομάκρυνση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τα σπίτια τους, καθώς ο τυφώνας Ρίτα αναβαθμίστηκε στην κατηγορία πέντε, την πλέον καταστροφική.

Ο τυφώνας Ρίτα ταξιδεύει πλέον με ταχύτητα 260χλμ την ώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους κήρυξε το Τέξας και τη Λουϊζιάνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Προειδοποίησε μάλιστα τους κατοίκους να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι κλείνει τη βάση της στο Χιούστον και μεταφέρει τον έλεγχο του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού στη Ρωσία.

Ο Δήμαρχος του Χιούστον, Μπιλ Γουάιτ, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βρίσκονται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας.

Ο κ. Γουάιτ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δημοτικά οχήματα για να μεταφέρουν όλους τους κατοίκους αυτών των περιοχών σε ασφαλή σημεία, και έτσι απηύθυνε έκκληση σε φίλους και συγγενείς να βοηθήσουν.

Επίσης, η Νέα Ορλεάνη βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Ρίτα.

Ο κ. Τζορτζ Μπους κάλεσε τους κατοίκους των επικίνδυνων περιοχών να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ειδικά στη Νέα Ορλεάνη, όπου είχε επιτραπεί η επιστροφή ορισμένων πολιτών.

Εξ άλλου οι πετρελαϊκές εταιρείες εκκενώνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:01 (Ώρα Λονδίνου)

Το πετρέλαιο στο «μάτι του κυκλώνα»

Ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις πλατφόρμες

Η ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού στον Κόλπο του Μεξικού έχει μειωθεί κατά 877 χιλιάδες βαρέλια, ενώ στις ασιατικές αγορές η τιμή του αμερικανικού αργού έφτασε τα 67,5 δολάρια το βαρέλι, μετά και το νέο τυφώνα που απειλεί τις ΗΠΑ.

Τη σημασία των πιθανών νέων εκτεταμένων προβλημάτων στη λειτουργία των αμερικανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξήγησε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και το Θανάση Γκαβό ο Λεωνίδας Δρόλας, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Παγκοσμίων Ενεργειακών Μελετών, με έδρα το Λονδίνο:

«Η πολιτεία του Τέξας παίζει μεγάλο ρόλο στο διυλιστικό χώρο των ΗΠΑ. 26 διυλιστήρια με δυνατότητα παραγωγής 4.6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου το 27% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ.

»Ο νέος τυφώνας, εάν είναι τόσο ισχυρός θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα και στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Προς το παρόν φαίνεται ότι οι ζημιές είναι βραχυπρόθεσμες, δεν θα κρατήσουν παραπάνω από μήνες».

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών έμεινε πιστή στην πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, παρά τους φόβους για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην οικονομία της χώρας.

Η ανακοίνωση της Τρίτης για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 3,75%, προκάλεσε έκπληξη σε όσους πίστευαν ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερούσε, ώστε να επιτρέψει την αμεσότερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από τις καταστροφές στις νότιες πολιτείες.


Διαψεύδουν τους Βρετανούς

Οι δυο Βρετανοί στρατιώτες φορούσαν πολιτικά εκτελώντας κατά τα φαινόμενα μυστική αποστολή

Μπορεί να αλληλοδιαψεύστηκαν, αλλά Βρετανία και Ιράκ λένε ότι διατηρούν τις αρμονικές σχέσεις τους.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Ριντ και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι αρνήθηκαν ότι τα πρόσφατα επεισόδια στη Βασόρα προκάλεσαν τριγμούς στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.

Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της Δευτέρας.

«Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός του Ιράκ. «Δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις του Ιράκ με τη Βρετανία».

«Δεν κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη κανενός», είπε ο υπουργός Άμυνας. «Σημειώθηκε ένα συμβάν το οποίο θα διερευνηθεί».

Η διάψευση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ αμφισβήτησε την βρετανική εκδοχή σχετικά με την απελευθέρωση δυο Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα, τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Μπαγιάν Τζαμπρ είπε στο BBC ότι οι δυο στρατιώτες κρατούνταν από την ιρακινή αστυνομία σε κτίριο της και ουδέποτε παραδόθηκαν σε τοπική πολιτοφυλακή, όπως ισχυρίστηκε ο βρετανικός στρατός.

Ο Ιρακινός υπουργός αναφερόμενος στις επίσημες πληροφορίες πως οι δυο Βρετανοί στρατιώτες κατά τη σύλληψή τους σκότωσαν ένα Ιρακινό αστυνομικό και τραυμάτισαν τέσσερις άλλους, είπε ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως αυτές είναι ακριβείς.

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα είχε πει πως υποχρεώθηκε να κάνει έφοδο στο αστυνομικό τμήμα της Βασόρας όταν έγινε γνωστό πως οι στρατιώτες είχαν παραδοθεί σε τοπική ιρακινή πολιτοφυλακή.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα όταν το εξοργισμένο πλήθος αντιτάχθηκε στις βρετανικές δυνάμεις πυρπολώντας άρματα μάχης και επιτιθέμενο εναντίον των Βρετανών στρατιωτών.

Στην ίδια τη Βασόρα πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης με τους συγκεντρωμένους να καλούν σε παραίτηση τον αστυνομικό διοικητή της.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Νομικά κωλύματα

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει ακόμα και την θανατική ποινή

Οι δικηγόροι του Σαντάμ Χουσεΐν λένε ότι δεν θα αποδεχτούν την ημερομηνία έναρξη της δίκης του, καθώς δεν έχουν λάβει επίσημη ειδοποίηση από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ο Ιρακινός συνήγορος του πρώην δικτάτορα, Χαλίλ Ντουλάιμι ότι δεν του έχει δοθεί η δικογραφία παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν πρόκειται να ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου.

Κατηγορείται για εγκλήματα σχετικά με το θάνατο 143 Σιιτών το 1982, μετά από εις βάρος του δολοφονική απόπειρα.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού δικαστηρίου είπε ότι ενώπιον του δικαστή θα παρουσιαστούν και άλλα στελέχη του κόμματος Μπάαθ.

Ο Μπαραζάν Ιμπραχίμ, ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο έκπτωτο καθεστώς.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν

Ο Αουάντ Χαμέντ αλ Μπαντάρ, αξιωματούχος του κόμματος Μπάαθ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει ακόμα και την θανατική ποινή.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:25 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς Σύνταγμα για «τουλάχιστον τρία χρόνια»

Το Ευρωσύνταγμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν κυρωθεί από όλες τις χώρες

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μείνει χωρίς Σύνταγμα για «τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια».

Πρόσθεσε ότι το κείμενο του Συντάγματος δεν είναι δυνατό να επικυρωθεί στο άμεσο μέλλον, μετά τη γαλλική και ολλανδική απόρριψη.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αυτό δεν συνεπάγεται με παράλυση της Ευρώπης.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε, πάντως, ότι είναι αναγκαίο να πειστούν οι πολίτες για τα θετικά αποτελέσματα του Ευρωσυντάγματος στην ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξάλειψη της ανεργίας.

«Το μέλλον της Ευρώπης»

«Κατά πάσα πιθανότητα, για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια δεν θα έχουμε Σύνταγμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το αρνητικό αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και στην Ολλανδία την άνοιξη οδήγησε τις χώρες μέλη της ΕΕ, κατά τη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, να ζητήσουν μια περίοδο «περισυλλογής».

Το Ευρωσύνταγμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν κυρωθεί από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής μόνο δώδεκα χώρες έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρασε την Τρίτη μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης, στο νότιο Βέλγιο.

Ο κ. Μπαρόζο επέμεινε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να νοσταλγεί την ευρωπαϊκή Συνθήκη αλλά να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που της παρέχει.

«Ας κάνουμε πράγματα τα οποία μπορούν να δουν και να εκτιμήσουν οι απλοί άνθρωποι», είπε.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκενώνονται και πάλι πόλεις

Η ισχύς του τυφώνα αυξάνεται συνεχώς

Δυναμώνει ο τελευταίος τυφώνας που απειλεί τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς κατευθύνεται στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο τυφώνας Ρίτα αναβαθμίστηκε ήδη δυο φορές μέσα σε λίγες ώρες και θεωρείται πλέον τυφώνας τέταρτης κατηγορίας με συνεχείς ανέμους ταχύτητας 215 χιλιομέτρων την ώρα και περιοδικές εξάρσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποίησε ότι η ισχύς του μπορεί να φτάσει εκείνη του τυφώνα Κατρίνα που τον περασμένο μήνα κατέστρεψε παράλιες περιοχές του αμερικανικού νότου και είπε ότι θα πρέπει να αναμένονται βαριές βροχοπτώσεις και πιθανότητες πλημμύρων.

Ο Δήμαρχος του Χιούστον, Μπιλ Γουάιτ, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βρίσκονται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας.

Ο κ. Γουάιτ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δημοτικά οχήματα για να μεταφέρουν όλους τους κατοίκους αυτών των περιοχών σε ασφαλή σημεία, και έτσι απηύθυνε έκκληση σε φίλους και συγγενείς να βοηθήσουν.

Επίσης, η Νέα Ορλεάνη βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Ρίτα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε τους κατοίκους των επικίνδυνων περιοχών να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ειδικά στη Νέα Ορλεάνη, όπου είχε επιτραπεί η επιστροφή ορισμένων πολιτών.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Περιστάσεων προειδοποίησε ότι όσοι εργάζονται και κατοικούν στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ήδη έχει αρχίσει η εκκένωση της πόλης Γκάλβεστον στο Τέξας, ενώ γίνονται σχέδια για απομάκρυνση κατοίκων της Λουϊζιάνα που είχαν βρει καταφύγιο στο Τέξας μετά την καταστροφή των σπιτιών τους από τον τυφώνα Κατρίνα.

Εξ άλλου οι πετρελαϊκές εταιρείες εκκενώνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Θητεία και μεταρρυθμίσεις

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 2.507 χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε δήμους, νοσοκομεία, ΟΤΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 9 μήνες η θητεία για τον πρωτότοκο τρίτεκνης οικογένειας. Με νομοσχέδιο ισότιμες οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές με τα ΑΕΙ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ποιοι πήραν τα 4.000.000$ (;). Φως για τις μίζες στα οπλικά συστήματα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στράτευση, απαλλαγές, αναβολές και μείωση θητείας. Γενναίες κινήσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση "αδειάζει" τον μνηστήρα της Ολυμπιακής. Ενώ ο εκπρόσωπος της "Ολύμπικ Ινβέστορς" υπόσχεται τα πάντα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξέσπασε εμφύλιος στην συμμορία Κοντομηνά. Με μαφιόζικα κόλπα παγίδευσαν τον Διευθυντή της "INTERAMERICAN" στο Μόναχο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οπερέτα η ΔΕΗ. Αγνωστον ποιος τη διοικεί! Πώς η κρίση που ξεκίνησε από τη Χαλκοκονδύλη έφθασε ήδη στο Μαξίμου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέο καθεστώς για αναβολές, απαλλαγές. Τι αλλάζει με το στρατολογικό νομοσχέδιο.

ΕΘΝΟΣ: Δείχνουν την έξοδο σε χιλιάδες υπαλλήλους. Συνταγή ΟΤΕ για όλες τις ΔΕΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εφαρμόζοντας πρόγραμμα εξυγίανσης και αποδοτικότητα οδηγούν τους εργαζόμενους σε εθελουσία έξοδο και: Τους δείχνουν την έξοδο "κινδύνου" σε ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οκτώ αλλαγές στη θητεία. Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιστορική απόφαση για Κύπρο. Καθαρή απάντηση της ΕΕ στη δήλωση της Άγκυρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτός σχεδίου. Κυβέρνηση σε νευρική κρίση και από πάνω ο μπαμπούλας του ΔΝΤ.

ΕΣΤΙΑ: Εκκολαπτόμενος νεο-σοσιαλισμός. Προσπάθεια διατηρήσεως του χρεωκοπημένου "κράτους προνοίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έλεγχος δανείων για προστασία των νοικοκυριών. Ανησυχία και μέτρα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ασφαλιστικό προς το παρόν... δεν αλλάζει. Γ. Αλογοσκούφης: Δεν συμφωνεί η κυβέρνηση με το ΔΝΤ.

ΤΑ ΝΕΑ: Παίζουν με την εθελουσία στις ΔΕΚΟ. Ρουσόπουλος: "Μοντέλο ΟΤΕ παντού".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στην Αθήνα 12 Νοέμβρη το πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Η ΧΩΡΑ: Θητεία: Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι δικαιούνται μειωμένη. Όλες οι νέες ρυθμίσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

City Press: Πόλεμος στην TV.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι 3 πληγές των πανεπιστημίων. Έρευνα σε σχολές όλης της χώρας.

ΕΓΝΑΤΙΑ: 560 μαθητές ολοήμερων στο ...δρόμο. Κόβονται δρομολόγια σχολικών λεωφορείων δέκα ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Περί θητείας

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: περαιτέρω μείωση της θητείας. Στενεύει ο κλοιός για τους φυγόστρατους. Νέα δεδομένα σε αναβολές στράτευσης για κοινωνικούς λόγους και φοιτητές ανώτερων - ανώτατων σχολών. Αλλαγή του καθεστώτος για τους κατοίκους εξωτερικού. Επαναχορήγηση διαβατηρίου στους ανυπότακτους και μείωση στην εξαγορά της θητείας. Ρυθμίσεις για άδειες-μεταθέσεις . Ειδική μέριμνα για τις ορφανικές οικογένειες. Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας σε πολιτικούς υπαλλήλους και ειδικές ρυθμίσεις για το προσωπικό. Υποχρεωτική στράτευση μοναχών και ιερέων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ιδιαίτερα σημαντικά μέτρα για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας καθώς και αύξηση των κατηγοριών που δικαιούνται μειωμένης θητείας περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο περί Στρατολογίας του ΥΕΘΑ, το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "καθοριστικές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μειωμένη θητεία για τα τέκνα των οικογενειών με τρία παιδιά, ενώ επαναπροσδιορίζεται χρονικά η έννοια του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση επιδομάτων και παροχών καθώς και αναπροσαρμογή στο μισθολόγιο του διδακτικού προσωπικού".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "με δύο νέα σημαντικά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή μειώνεται η θητεία στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ρυθμίζονται μια σειρά θεμάτων για φυγόστρατους ανυπότακτους και κατοίκους εξωτερικού ενώ παράλληλα επιλύονται χρόνια προβλήματα αξιωματικών και υπαξιωματικών και προβλέπεται ευνοϊκή αντιμετώπιση από τα Μετοχικά Ταμεία ορφανικών οικογενειών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "δέσμη μέτρων κοινωνικής ευαισθησίας, που αφορούν τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, τους ανυπότακτους εξωτερικού, με χορήγηση διαβατηρίων 5ετούς διάρκειας και για την Ελλάδα, καθώς και στρατολογικής φύσεως, θέματα όπως η καθιέρωση αναβολής κατάταξης κατά μια ΕΣΣΟ για κοινωνικούς λόγους, περιέχονται στο σχέδιο νόμου για τη Στρατολογία, το οποίο συζήτησε χθες η κυβερνητικής επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή".

Μεταρρυθμίσεις

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ανοικτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και σε άλλες ΔΕΚΟ πέραν του ΟΤΕ".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στις ΔΕΚΟ προϊδέασε ο Γ. Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περιορισμό των αποδοχών και εξομοίωσή τους με τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η σταδιακή σύγκλιση των όρων απασχόλησης στον δημόσιο τομέα με το καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "με καταφανή την προσπάθεια να συγκεράσει νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις με λαϊκοδεξιό παρεμβατισμό στην οικονομία, η κυβέρνηση δείχνει να κινείται χωρίς πρόγραμμα, έτσι ως έτυχε. Στη δίνη της έλλειψης σχεδιασμών ενεπλάκησαν χθες οι Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Γ. Αλογοσκούφης, Θ. Ρουσόπουλος, Μ. Λιάπης και Γιαν. Παλαιοκρασσάς. Περισσότερο "απαιτητικό " από κάθε άλλη φορά το ΔΝΤ και μέσα στο κλίμα αυτό ζήτησε χθες πολύχρονο σφίξιμο μισθών - συντάξεων, επείγουσα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, ευκολότερες απολύσεις και μικρότερους μισθούς στους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ".

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι "επιταχύνονται πλέον οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων σε όλες τις ΔΕΚΟ και εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό αυτών η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων στα πρότυπα του ΟΤΕ".

H METRO προσθέτει ότι "επιταχύνει τους ρυθμούς της σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σειρά δηλώσεων που έκαναν χθες κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και το Ασφαλιστικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και σε άλλες ΔΕΚΟ πέραν του ΟΤΕ".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "θατσερικού τύπου συνταγή για τις δημόσιες επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, με κύρια χαρακτηριστικά την κατάργηση της μονιμότητας, την εξίσωση των αμοιβών με αυτές του ιδιωτικού τομέα και την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, ενώ προσφέρει ως αντάλλαγμα στους σημερινούς εργαζόμενους προγράμματα εθελουσίας εξόδου".

Ασφαλιστικό

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "παρά την περί του αντιθέτου παρότρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -την έκθεση του οποίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας- ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα αρχίσει, αλλά δεν θα αναληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτήν την τετραετία. Ο Γ. Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι το ΔΝΤ προτείνει την άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το υπουργείο δεν είναι θιασώτης της απότομης προσαρμογής και σημείωσε ότι η επιλογή της ήπιας προσαρμογής είναι συνειδητή επιλογή. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το ΔΝΤ εντοπίζει πρόβλημα μετά το 2010 στο ασφαλιστικό σύστημα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και επανέλαβε ότι δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις να υπάρξει νομοθέτηση για το ασφαλιστικό εντός της τρέχουσας τετραετίας".

ΕΕ-Άγκυρα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μετά από συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει σήμερα με το κείμενο αντιδήλωσης ηχηρή απάντηση στη δήλωση της Άγκυρας ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία".

TV

Η City Press σημειώνει ότι "η κόντρα Κοντομηνά-Κουρή θα έχει συνέχεια. Η επιθετική στρατηγική του Alpha αυξάνει τα κόστη των καναλιών και οδηγεί σε νέο μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας. ΑΝΤ1 και Mega δίνουν μάχη για την πρώτη θέση, με τον Alpha να πλησιάζει σε απόσταση βολής. Κερδισμένοι και χαμένοι από τη μάχη της τηλεθέασης. Οι υπερβολές των ανταγωνιστών κίνδυνος για την αξιοπιστία του Μέσου".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:10 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική στην αντιδήλωση η Λευκωσία

Πάρης Ποταμίτης

Λευκωσία

«Ομαλοποίηση δεν σημαίνει μόνο διπλωματική αναγνώριση αλλά και άρση κάθε ανωμαλίας στις σχεσεις Τουρκίας και Κύπρου»

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι τόσο η υποχρέωση της Αγκυρας γιά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατιας όσο και η υποχρέωση τής χώρας αυτής γιά εφαρμογή τού πρωτοκόλλου διεύρυνσης της τελωνειακής της ένωσης,ξεκινούν από την πρώτη ημέρα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στην αντιδήλωση των 25, ήταν η θέση τού κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, η υποχρέωση της Αγκυρας να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, όπως π.χ. είναι στο θέμα τού πρωτοκόλλου το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και εναερίου χώρου γιά κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, αρχίζει από τις 3 Οκτωβρίου, όταν όπως αναμένεται θα ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας.

Η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη από το κείμενο της αντιδήλωσης όπως επίσης εκφράζει ικανοποίηση από το περιεχόμενο τού πλαισίου διαπραγμάτευσης γιά το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, η κυπριακή κυβένρηση έχει δώσει τη δική της συγκατάθεση.

Θεωρεί δε πως τα δύο αυτά στοιχεία, η αντιδήλωση και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης δηλαδή, συνιστούν ενιαία δέσμη κριτηρίων από την οποία θα εξαρτάται η εξέλιξη της πορείας της Τουρκίας προς

την Ευρώπη.

Αξίζει επίσης επισήμανσης η ερμηνεία πού δίδει η κυπριακή κυβέρνηση στην αναφορά περί ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας και Κύπρου πού περιέχεται τόσο στην αντιδήλωση όσο και στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας.

«Ομαλοποίηση δεν σημαίνει μόνο διπλωματική αναγνώριση αλλά και άρση κάθε ανωμαλίας στις σχεσεις Τουρκίας και Κύπρου και ανωμαλίες είναι και η κατοχή και η παρουσία στην Κυπρο τουρκικών στρατευμάτωνκαι η παρουσία εποίκων και το θέμα της αναγνώρισης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατάσταση συναγερμού η Ινδονησία

Οι συγγενείς των τελευταίων θυμάτων

Οι αρχές της Ινδονησίας μπορεί να έρθουν σύντομα αντιμέτωπες με μια επιδημία της νόσου των πτηνών, μετά και το θάνατο δύο μικρών κοριτσιών ηλικίας δύο και πέντε ετών.

Τα κοριτσάκια παρουσίαζαν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της νόσου, αλλά το τελικό πόρισμα αναμένεται να βγει μετά από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη ασθένεια των πτηνών στην Ινδονησία.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση της ασθένειας σε ανθρώπους.

Οι πωλήσεις των πουλερικών σημειώνουν κατακόρυφη πτώση παρά τις διαβεβαιώσεις των πτηνοτρόφων ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή.

«Μόνο ελάχιστοι άνθρωποι αγόρασαν κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής σήμερα, αν και προσπάθησα να τους πείσω ότι είναι υγιή», λέει ένας έμπορος στην ανατολική Ιάβα.

«Δεν είναι ακόμα επιδημία»

Η υπουργός Υγείας της Ινδονησίας, Σίτι Φαντίλα Σουπάρι, λέει ότι έχουν καταγραφεί σποραδικά κρούσματα της νόσου.

Όμως προειδοποίησε ότι η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία.

Τουλάχιστον πέντε ακόμα άνθρωποι που πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο των πτηνών νοσηλεύονται στην Τζακάρτα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων ενός πεντάχρονου κοριτσιού, που πέθανε την Τετάρτη.

«Τα συμπτώματα ήταν αυτά της βαριάς πνευμονίας, παρόμοια με αυτά της νόσου των πτηνών», είπε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

«Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι είχε έλθει σε επαφή με νεκρά κοτόπουλα», πρόσθεσε.

Εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί στην ανατολική Ασία προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τυφώνας τέταρτης κατηγορίας

Η ισχύς του τυφώνα αυξάνεται συνεχώς

Δυναμώνει ο τελευταίος τυφώνας που απειλεί τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς κατευθύνεται στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο τυφώνας Ρίτα αναβαθμίστηκε ήδη δυο φορές μέσα σε λίγες ώρες και θεωρείται πλέον τυφώνας τέταρτης κατηγορίας με συνεχείς ανέμους ταχύτητας 215 χιλιομέτρων την ώρα και περιοδικές εξάρσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποίησε ότι η ισχύς του μπορεί να φτάσει εκείνη του τυφώνα Κατρίνα που τον περασμένο μήνα κατέστρεψε παράλιες περιοχές του αμερικανικού νότου και είπε ότι θα πρέπει να αναμένονται βαριές βροχοπτώσεις και πιθανότητες πλημμύρων.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Περιστάσεων προειδοποίησε ότι όσοι εργάζονται και κατοικούν στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ήδη έχει αρχίσει η εκκένωση της πόλης Γκάλβεστον στο Τέξας, ενώ γίνονται σχέδια για απομάκρυνση κατοίκων της Λουϊζιάνα που είχαν βρει καταφύγιο στο Τέξας μετά την καταστροφή των σπιτιών τους από τον τυφώνα Κατρίνα.

Εξ άλλου οι πετρελαϊκές εταιρείες εκκενώνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:21 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσφορία στην Τουρκία

Άρης Χατζηστεφάνου

Κωνσταντινούπολη

Δυσφορία προκαλεί στην Τουρκία η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το κείμενο αυτό έχει απλώς πολιτική βαρύτητα και όχι νομική ισχύ.

Παρόλα αυτά φοβούνται ότι η Λευκωσία επιχειρεί να μεταφέρει στοιχεία από την αντιδήλωση των 25 στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Αν συμβεί αυτό, εξηγούν αναλυτές όπως ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, οι θέσεις των Ευρωπαίων, θα αποκτήσουν και νομική ισχύ, θα είναι δηλαδή δεσμευτικές για την Τουρκία.

Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών εδώ και ημέρες αφήνουν να διαρρεύσει ότι το προσχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου που έχουν δει περιέχει πολύ αρνητικά στοιχεία για την Τουρκία.

Ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Γκιούλ φέρεται να είπε ότι ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορεί να περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε σειρά συναντήσεων που είχε στη Νέα Υόρκη και επιδίδεται σε μαραθώνιο τηλεφωνικής διπλωματίας με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία της Άγκυρας είναι η προσπάθεια της Λευκωσίας να μεταφέρει τη συζήτηση για το κυπριακό από το πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προσπαθούν να παρακάμψουν τα Ηνωμένα Έθνη» είναι ο τίτλος αρκετών τουρκικών εφημερίδων που γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ισορροπίες δυνάμεων στον ΟΗΕ είναι πολύ καλύτερες για την Τουρκία σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Θετική στην αντιδήλωση η Λευκωσία

Πάρης Ποταμίτης

Λευκωσία

«Ομαλοποίηση δεν σημαίνει μόνο διπλωματική αναγνώριση αλλά και άρση κάθε ανωμαλίας στις σχεσεις Τουρκίας και Κύπρου»

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι τόσο η υποχρέωση της Αγκυρας γιά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατιας όσο και η υποχρέωση τής χώρας αυτής γιά εφαρμογή τού πρωτοκόλλου διεύρυνσης της τελωνειακής της ένωσης,ξεκινούν από την πρώτη ημέρα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στην αντιδήλωση των 25, ήταν η θέση τού κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, η υποχρέωση της Αγκυρας να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, όπως π.χ. είναι στο θέμα τού πρωτοκόλλου το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και εναερίου χώρου γιά κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, αρχίζει από τις 3 Οκτωβρίου, όταν όπως αναμένεται θα ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας.

Η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη από το κείμενο της αντιδήλωσης όπως επίσης εκφράζει ικανοποίηση από το περιεχόμενο τού πλαισίου διαπραγμάτευσης γιά το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, η κυπριακή κυβένρηση έχει δώσει τη δική της συγκατάθεση.

Θεωρεί δε πως τα δύο αυτά στοιχεία, η αντιδήλωση και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης δηλαδή, συνιστούν ενιαία δέσμη κριτηρίων από την οποία θα εξαρτάται η εξέλιξη της πορείας της Τουρκίας προς

την Ευρώπη.

Αξίζει επίσης επισήμανσης η ερμηνεία πού δίδει η κυπριακή κυβέρνηση στην αναφορά περί ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας και Κύπρου πού περιέχεται τόσο στην αντιδήλωση όσο και στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας.

«Ομαλοποίηση δεν σημαίνει μόνο διπλωματική αναγνώριση αλλά και άρση κάθε ανωμαλίας στις σχεσεις Τουρκίας και Κύπρου και ανωμαλίες είναι και η κατοχή και η παρουσία στην Κυπρο τουρκικών στρατευμάτωνκαι η παρουσία εποίκων και το θέμα της αναγνώρισης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύδουν τους Βρετανούς

Οι δυο Βρετανοί στρατιώτες φορούσαν πολιτικά εκτελώντας κατά τα φαινόμενα μυστική αποστολή

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ αμφισβήτησε την βρετανική εκδοχή σχετικά με την απελευθέρωση δυο Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα, τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Μπαγιάν Τζαμπρ είπε στο BBC ότι οι δυο στρατιώτες κρατούνταν από την ιρακινή αστυνομία σε κτίριο της και ουδέποτε παραδόθηκαν σε τοπική πολιτοφυλακή, όπως ισχυρίστηκε ο βρετανικός στρατός.

Ο Ιρακινός υπουργός αναφερόμενος στις επίσημες πληροφορίες πως οι δυο Βρετανοί στρατιώτες κατά τη σύλληψή τους σκότωσαν ένα Ιρακινό αστυνομικό και τραυμάτισαν τέσσερις άλλους, είπε ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως αυτές είναι ακριβείς.

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα είχε πει πως υποχρεώθηκε να κάνει έφοδο στο αστυνομικό τμήμα της Βασόρας όταν έγινε γνωστό πως οι στρατιώτες είχαν παραδοθεί σε τοπική ιρακινή πολιτοφυλακή.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα όταν το εξοργισμένο πλήθος αντιτάχθηκε στις βρετανικές δυνάμεις πυρπολώντας άρματα μάχης και επιτιθέμενο εναντίον των Βρετανών στρατιωτών.

Οι δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού έγιναν λίγο πριν την συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ του πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιμπραΐμ αλ Τζαφάρι και του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Τζον Ριντ.

Στην ίδια τη Βασόρα πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης με τους συγκεντρωμένους να καλούν σε παραίτηση τον αστυνομικό διοικητή της.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις 2.507 χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις σε δήμους, νοσοκομεία, ΟΤΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 9 μήνες η θητεία για τον πρωτότοκο τρίτεκνης οικογένειας. Με νομοσχέδιο ισότιμες οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές με τα ΑΕΙ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ποιοι πήραν τα 4.000.000$ (;). Φως για τις μίζες στα οπλικά συστήματα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στράτευση, απαλλαγές, αναβολές και μείωση θητείας. Γενναίες κινήσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση "αδειάζει" τον μνηστήρα της Ολυμπιακής. Ενώ ο εκπρόσωπος της "Ολύμπικ Ινβέστορς" υπόσχεται τα πάντα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξέσπασε εμφύλιος στην συμμορία Κοντομηνά. Με μαφιόζικα κόλπα παγίδευσαν τον Διευθυντή της "INTERAMERICAN" στο Μόναχο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οπερέτα η ΔΕΗ. Αγνωστον ποιος τη διοικεί! Πώς η κρίση που ξεκίνησε από τη Χαλκοκονδύλη έφθασε ήδη στο Μαξίμου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέο καθεστώς για αναβολές, απαλλαγές. Τι αλλάζει με το στρατολογικό νομοσχέδιο.

ΕΘΝΟΣ: Δείχνουν την έξοδο σε χιλιάδες υπαλλήλους. Συνταγή ΟΤΕ για όλες τις ΔΕΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εφαρμόζοντας πρόγραμμα εξυγίανσης και αποδοτικότητα οδηγούν τους εργαζόμενους σε εθελουσία έξοδο και: Τους δείχνουν την έξοδο "κινδύνου" σε ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οκτώ αλλαγές στη θητεία. Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιστορική απόφαση για Κύπρο. Καθαρή απάντηση της ΕΕ στη δήλωση της Άγκυρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτός σχεδίου. Κυβέρνηση σε νευρική κρίση και από πάνω ο μπαμπούλας του ΔΝΤ.

ΕΣΤΙΑ: Εκκολαπτόμενος νεο-σοσιαλισμός. Προσπάθεια διατηρήσεως του χρεωκοπημένου "κράτους προνοίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έλεγχος δανείων για προστασία των νοικοκυριών. Ανησυχία και μέτρα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ασφαλιστικό προς το παρόν... δεν αλλάζει. Γ. Αλογοσκούφης: Δεν συμφωνεί η κυβέρνηση με το ΔΝΤ.

ΤΑ ΝΕΑ: Παίζουν με την εθελουσία στις ΔΕΚΟ. Ρουσόπουλος: "Μοντέλο ΟΤΕ παντού".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στην Αθήνα 12 Νοέμβρη το πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Η ΧΩΡΑ: Θητεία: Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι δικαιούνται μειωμένη. Όλες οι νέες ρυθμίσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

City Press: Πόλεμος στην TV.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι 3 πληγές των πανεπιστημίων. Έρευνα σε σχολές όλης της χώρας.

ΕΓΝΑΤΙΑ: 560 μαθητές ολοήμερων στο ...δρόμο. Κόβονται δρομολόγια σχολικών λεωφορείων δέκα ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Περί θητείας

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: περαιτέρω μείωση της θητείας. Στενεύει ο κλοιός για τους φυγόστρατους. Νέα δεδομένα σε αναβολές στράτευσης για κοινωνικούς λόγους και φοιτητές ανώτερων - ανώτατων σχολών. Αλλαγή του καθεστώτος για τους κατοίκους εξωτερικού. Επαναχορήγηση διαβατηρίου στους ανυπότακτους και μείωση στην εξαγορά της θητείας. Ρυθμίσεις για άδειες-μεταθέσεις . Ειδική μέριμνα για τις ορφανικές οικογένειες. Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας σε πολιτικούς υπαλλήλους και ειδικές ρυθμίσεις για το προσωπικό. Υποχρεωτική στράτευση μοναχών και ιερέων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ιδιαίτερα σημαντικά μέτρα για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας καθώς και αύξηση των κατηγοριών που δικαιούνται μειωμένης θητείας περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο περί Στρατολογίας του ΥΕΘΑ, το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "καθοριστικές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μειωμένη θητεία για τα τέκνα των οικογενειών με τρία παιδιά, ενώ επαναπροσδιορίζεται χρονικά η έννοια του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση επιδομάτων και παροχών καθώς και αναπροσαρμογή στο μισθολόγιο του διδακτικού προσωπικού".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "με δύο νέα σημαντικά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή μειώνεται η θητεία στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ρυθμίζονται μια σειρά θεμάτων για φυγόστρατους ανυπότακτους και κατοίκους εξωτερικού ενώ παράλληλα επιλύονται χρόνια προβλήματα αξιωματικών και υπαξιωματικών και προβλέπεται ευνοϊκή αντιμετώπιση από τα Μετοχικά Ταμεία ορφανικών οικογενειών".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "δέσμη μέτρων κοινωνικής ευαισθησίας, που αφορούν τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, τους ανυπότακτους εξωτερικού, με χορήγηση διαβατηρίων 5ετούς διάρκειας και για την Ελλάδα, καθώς και στρατολογικής φύσεως, θέματα όπως η καθιέρωση αναβολής κατάταξης κατά μια ΕΣΣΟ για κοινωνικούς λόγους, περιέχονται στο σχέδιο νόμου για τη Στρατολογία, το οποίο συζήτησε χθες η κυβερνητικής επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή".

Μεταρρυθμίσεις

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ανοικτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και σε άλλες ΔΕΚΟ πέραν του ΟΤΕ".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στις ΔΕΚΟ προϊδέασε ο Γ. Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περιορισμό των αποδοχών και εξομοίωσή τους με τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η σταδιακή σύγκλιση των όρων απασχόλησης στον δημόσιο τομέα με το καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "με καταφανή την προσπάθεια να συγκεράσει νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις με λαϊκοδεξιό παρεμβατισμό στην οικονομία, η κυβέρνηση δείχνει να κινείται χωρίς πρόγραμμα, έτσι ως έτυχε. Στη δίνη της έλλειψης σχεδιασμών ενεπλάκησαν χθες οι Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Γ. Αλογοσκούφης, Θ. Ρουσόπουλος, Μ. Λιάπης και Γιαν. Παλαιοκρασσάς. Περισσότερο "απαιτητικό " από κάθε άλλη φορά το ΔΝΤ και μέσα στο κλίμα αυτό ζήτησε χθες πολύχρονο σφίξιμο μισθών - συντάξεων, επείγουσα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, ευκολότερες απολύσεις και μικρότερους μισθούς στους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ".

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι "επιταχύνονται πλέον οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων σε όλες τις ΔΕΚΟ και εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό αυτών η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων στα πρότυπα του ΟΤΕ".

H METRO προσθέτει ότι "επιταχύνει τους ρυθμούς της σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σειρά δηλώσεων που έκαναν χθες κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και το Ασφαλιστικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και σε άλλες ΔΕΚΟ πέραν του ΟΤΕ".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "θατσερικού τύπου συνταγή για τις δημόσιες επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, με κύρια χαρακτηριστικά την κατάργηση της μονιμότητας, την εξίσωση των αμοιβών με αυτές του ιδιωτικού τομέα και την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, ενώ προσφέρει ως αντάλλαγμα στους σημερινούς εργαζόμενους προγράμματα εθελουσίας εξόδου".

Ασφαλιστικό

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "παρά την περί του αντιθέτου παρότρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -την έκθεση του οποίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας- ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα αρχίσει, αλλά δεν θα αναληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτήν την τετραετία. Ο Γ. Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι το ΔΝΤ προτείνει την άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το υπουργείο δεν είναι θιασώτης της απότομης προσαρμογής και σημείωσε ότι η επιλογή της ήπιας προσαρμογής είναι συνειδητή επιλογή. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το ΔΝΤ εντοπίζει πρόβλημα μετά το 2010 στο ασφαλιστικό σύστημα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και επανέλαβε ότι δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις να υπάρξει νομοθέτηση για το ασφαλιστικό εντός της τρέχουσας τετραετίας".

ΕΕ-Άγκυρα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μετά από συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει σήμερα με το κείμενο αντιδήλωσης ηχηρή απάντηση στη δήλωση της Άγκυρας ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία".

TV

Η City Press σημειώνει ότι "η κόντρα Κοντομηνά-Κουρή θα έχει συνέχεια. Η επιθετική στρατηγική του Alpha αυξάνει τα κόστη των καναλιών και οδηγεί σε νέο μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας. ΑΝΤ1 και Mega δίνουν μάχη για την πρώτη θέση, με τον Alpha να πλησιάζει σε απόσταση βολής. Κερδισμένοι και χαμένοι από τη μάχη της τηλεθέασης. Οι υπερβολές των ανταγωνιστών κίνδυνος για την αξιοπιστία του Μέσου".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:38 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκενώσεις λόγω του τυφώνα Ρίτα

Η Αβάνα στην Κούβα ήταν από τις πρώτες περιοχές που επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Ρίτα

Νέα εκκένωση πραγματοποιείται στη Νέα Ορλεάνη και τις γύρω περιοχές, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ενός νέου τυφώνα, τρεις εβδομάδες μόνο μετά τις τεράστιες καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα.

Στη Νέα Ορλεάνη, η οποία καταστράφηκε από τον τυφώνα Κατρίνα, βρίσκονται πεντακόσια λεωφορεία για να μεταφέρουν έξω από την πόλη τον κόσμο που επέστρεψε στα σπίτια του.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί χιλιάδες άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στη Λουιζιάνα και είχαν βρει καταφύγιο σε άλλες περιοχές αναγκάζονται να φύγουν ξανά και να μετακινηθούν προς το Αρκάνσας.

Οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου στις νότιες περιοχές της χώρας μείωσαν την παραγωγή και εκκένωσαν τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού. Μερικοί από τους εργάτες επιδιόρθωναν ακόμη τις ζημίες από τον τυφώνα Κατρίνα.

Οι νέες εκκενώσεις έγιναν όταν η τροπική καταιγίδα Ρίτα άρχισε να αποκτά την ισχύ ενός τυφώνα κατά το πέρασμά της από τη Φλόριντα με πορεία προς τον Κόλπο του Μεξικού. Ο πρόεδρος Μπους ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

«Η τροπική καταιγίδα Ρίτα έχει λάβει πια τη μορφή τυφώνα κατηγορίας νούμερο δύο. Δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να συντονίσουν τις επιχειρήσεις για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες», ακούσαμε να λέει ο πρόεδρος Μπους.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τους Τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρεί ότι η εμφάνιση ισχυρών τυφώνων στον Ατλανικό Ωκεανό αναμένεται να συνεχιστεί για δέκα με είκοσι χρόνια ακόμη.

Ο Μαξ Μέιφιλντ είπε ότι αυτά τα καιρικά φαινόμενα οφείλονται περισσότερο σε έναν φυσικό κύκλο του καιρού και όχι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο ίδιος είπε σε μία επιτροπή του Κογκρέσου ότι ανάλογα καιρικά φαινόμενα είχαν σημειωθεί από τη δεκαετία του '40 μέχρι και τη δεκαετία του '60.

Ο Μαξ Μέιφιλντ υπογράμμισε ότι οι πόλεις Χιούστον, Γκάλβεστον, Νέα Ορλεάνη, Τάμπα και Νέα Υόρκη είναι πολύ ευπαθείς σε έναν νέο τυφώνα.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Επίδειξη αλληλεγγύης προς Μέρκελ

Συνέντευξη στο Θανάση Γκαβό

Το προεκλογικό ισχυρό προβάδισμα της Άνγκελα Μέρκελ αποδυναμώθηκε στην πορεία

Με ποσοστό 98,6% η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις για το μέλλον της.

Η ηγέτιδα του κόμματος ζήτησε την υποστήριξη των βουλευτών της, ώστε να ξεκινήσει απαλλαγμένη από αμφισβητήσεις τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

Η μικρή διαφορά της πρόσφατης εκλογικής νίκης των Χριστιανοδημοκρατών προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της κ. Μέρκελ, στην οποία αποδίδεται σημαντική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν διατήρησε το προβάδισμα που είχε κατά το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου.

Μιλώντας, ωστόσο, στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και το Θανάση Γκαβό ο ανταποκριτής της εφημερίδας Χάντελσμπλατ στο Λονδίνο, Ντιρκ Χάιλμαν, τόνισε ότι η συντριπτική ψήφος εμπιστοσύνης στην κ. Μέρκελ δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία:

Εσωκομματικοί δελφίνοι

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα για την κ. Μέρκελ», μάς είπε ο κ. Χάιλμαν, «αλλά πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο των εναλλακτικών επιλογών που είχε η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν παρά να στηρίξουν την ηγέτιδά τους».

»Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορούμε να φανταστούμε το χάος που θα επικρατούσε στο κόμμα. Είναι πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι συνεπάγεται τόσο ισχυρή υποστήριξη όσο φαίνεται».

»Δεν περίμενα λοιπόν άλλη εξέλιξη από την επίδειξη αλληλεγγύης προς το πρόσωπο της κ. Μέρκελ, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης", είπε ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Χάντελσμπλατ, τον οποίο ρωτήσαμε στη συνέχεια για τη στάση των εσωκομματικών δελφίνων στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών.

Αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής

«Οι κύριοι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά ηγέτες κάποιων ομόσπονδων κρατιδίων. Επομένως το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης των βουλευτών δεν μας λέει τίποτα για τη στάση και τις διαθέσεις των δελφίνων».

»Ό,τι και να γίνεται όμως στο παρασκήνιο, το κόμμα δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να στηρίξει με κάθε δύναμη την κ. Μέρκελ ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Βέβαια, εφόσον ο σχηματισμός κυβέρνησης αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος, τότε ίσως τα πράγματα αλλάξουν»,

»Η κ. Μέρκελ δεν έχει απεριόριστα περιθώρια χρόνου. Τότε ίσως το κόμμα φανεί διατεθειμένο να τη θυσιάσει για χάρη κάποιου άλλου υποψηφίου», σημείωσε ο Ντιρκ Χάιλμαν, ο οποίος έδωσε τέλος την εκτίμησή του για το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Θεωρώ ότι παραμένει η πιθανότερη κατάληξη των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης. Με τη διαφορά όμως ότι σε ένα τέτοιο σχήμα, στην καγκελαρία δε θα δούμε την Άνγκελα Μέρκελ ή τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά ένα άλλο πρόσωπο, όσο το δυνατό κοινής αποδοχής», κατέληξε ο Ντιρκ Χάιλμαν, ανταποκριτής στο Λονδίνο της γερμανικής εφημερίδας Χάντελσμπλατ.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ο θρύλος του «κυνηγού των ναζί»

Με το θρύλο του εκλιπόντος Σάιμον Βίζενταλ, ο οποίος επέζησε από το ολοκαύτωμα και κατάφερε να οδηγήσει περισσότερους από 1.100 ναζί στη δικαιοσύνη, ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Η αυστριακή Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) πιστεύει ότι ο κυνηγός των ναζί, Σάιμον Βίζενταλ ήταν «μία συμβολική μορφή για τις ηθικές και πολιτικές αξίες της εποχής μας».

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι η ίδρυση των δικαστηρίων για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, καθώς και εκείνη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οφείλονται ουσιαστικά στις προσπάθειες του Βίζενταλ, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη στη Βιέννη.

Η Ντι Πρέσε (Die Presse) πιστεύει ότι το έργο του Σάιμον Βίζενταλ ήταν μία ευκαιρία για την Αυστρία να επανορθώσει και να αποζημιώσει τα θύματα του ολοκαυτώματος.

Ωστόσο, το δημοσίευμα θεωρεί ότι η Αυστρία δεν άδραξε αυτή την ευκαιρία, με αποτέλεσμα να μένουν άλυτα πολλά προβλήματα του παρελθόντος της.

Για τη γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation), ο Σάιμον Βίζενταλ ήταν «ένα ατύχημα της ιστορίας».

Η εφημερίδα εξηγεί ότι εάν η δικαστική εξουσία λειτουργούσε όπως θα έπρεπε, ο Βίζενταλ δεν θα αναγκαζόταν να κυνηγά τους ναζί για το υπόλοιπο της ζωής του μετά την επιβίωσή του από το ολοκαύτωμα.

Για την ελβετική Λε Ταμ (Le Temps), ο Βίζενταλ προσέφερε ένα παγκόσμιο μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Σύμφωνα με το άρθρο, το μήνυμα αυτό είναι ότι είναι δύσκολο να υπάρξει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία.

Μία άλλη ελβετική εφημερίδα, η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) υπογραμμίζει ότι η μνήμη του ολοκαυτώματος των Εβραίων δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τις γενοκτονίες στην Καμπότζη και τη Ρουάντα.

«Ωστόσο, από εδώ και στο εξής οι εγκληματίες πολέμου γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν να ενεργούν όπως στο παρελθόν και αυτό το χρωστάμε κυρίως στο έργο του Βίζενταλ», επισημαίνει η εφημερίδα.

Ένας αρθρογράφος στην τσεχική εφημερίδα Μλάντα Φρόντα Ντνες (Mlada Fronta Dnes) θυμάται όταν είχε μιλήσει ο ίδιος τηλεφωνικά με τον Βίζενταλ.

«Δεν είμαι κυνηγός ναζί» του είχε πει τότε ενοχλημένος. «Είμαι κυνηγός της δικαιοσύνης», είχε δηλώσει ο Βίζενταλ.

Η νορβηγική Άφτενποστεν (Aftenposten) τονίζει ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι ναζί.

Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια για να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.