Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-19

  1. Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ
  2. Τα σενάρια για τη Γερμανία
  3. «Πράσινο φως» για την Τουρκία
  4. Η Αλ Κάιντα «πίσω από τις επιθέσεις στο Λονδίνο»
  5. Πιέσεις για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  6. Επικρίσεις μετά μουσικής
  7. Επιστροφή στο μέλλον
  8. Θανάσιμες συνθήκες εργασίας
  9. Το «νέο πρόσωπο» της μεταμόσχευσης
  10. Ολυμπιακή: Εν αναμονή εξελίξεων
  11. Το «νέο πρόσωπο» της μεταμόσχευσης
  12. Σε περίοδο αστάθειας η Γερμανία
  13. Ολυμπιακή: Εν αναμονή των εξελίξεων
  14. Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ
  15. Διπλωματικές συναντήσεις
  16. Ιστορική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα
  17. Εκλογικό «αδιέξοδο» στη Γερμανία

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 02:07 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα είναι γεμάτα από εκτενείς αναφορές στα επεισόδια που ξέσπασαν στο Ιράκ όταν δύο Βρετανοί στρατιώτες έγιναν η αιτία να σκοτωθούν δύο Ιρακινοί αστυνομικοί.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) κάνει λόγο για χάος στη Βασόρα και τονίζει ότι τα βρετανικά στρατεύματα αγωνίζονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Μετά τη δολοφονία του Ιρακινού αστυνομικού, δύο Βρετανοί στρατιώτες ντυμένοι με πολιτικά οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ λίγο αργότερα ξέσπασε μεγάλη αναταραχή στην πόλη, εξηγεί το δημοσίευμα.

Βρετανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πυρπολημένα άρματα μάχης, καθώς ένα πλήθος Ιρακινών πετούσε γκαζάκια εναντίον των βρετανικών δυνάμεων, λέει το πρωτοσέλιδο άρθρο.

Η εφημερίδα καταλήγει ότι οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τις σκηνές χάους που ακολούθησαν ήταν από τις πιο δραματικές που έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, πριν από τρεις μήνες.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι τα επεισόδια στη Βασόρα ήταν τα χειρότερα στην πόλη εδώ και δύο χρόνια.

Η φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας παρουσιάζει τον Βρετανό οδηγό ενός άρματος μάχης να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και να προσπαθεί να εγκαταλείψει το όχημα.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι μετά τα τελευταία επεισόδια θα αναβληθούν τα σχέδια για την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από περιοχές του νοτίου Ιράκ.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το εξαγριωμένο πλήθος των Ιρακινών φώναζε συνθήματα όπως «Έξω από τη χώρα οι δολοφόνοι».

Η Τάιμς (Times) πιστεύει ότι τα τελευταία επεισόδια αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, καθώς ενδέχεται να ξεσπάσει ακόμη μία ανεξέλεγκτη κρίση στη χώρα.

Οι Βρετανοί στρατιώτες που έσπευσαν να διασώσουν τους άλλους δύο Βρετανούς που φορούσαν πολιτικά δέχθηκαν την επίθεση εξαγριωμένου πλήθους, λέει η εφημερίδα.

Παράλληλα, εξηγεί ότι οι δύο Βρετανοί με πολιτικά ρούχα συνελήφθησαν από τις ιρακινές αρχές, οι οποίες αρνούνταν να τους απελευθερώσουν.

Ακόμη και η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν κατάφερε να επιβάλει την απελευθέρωσή τους, εξηγεί η εφημερίδα.

Από την άλλη πλευρά, στις εξελίξεις στη Γερμανία μετά τις εκλογές της Κυριακής αναφέρεται η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Το ευρώ πέφτει ενώ η Γερμανία διχάζεται» είναι ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι το ευρώ έπεσε για έβδομη συνεχή εβδομάδα σε σχέση με το δολάριο, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες για την ικανότητα της Γερμανίας να προχωρήσει πλέον στις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το άρθρο εξηγεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχουν μόνο 30 μέρες στη διάθεσή τους για να προβούν σε σχηματισμό κυβέρνησης.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 - 02:46 (Ώρα Λονδίνου)

Τα σενάρια για τη Γερμανία

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες θεωρούν ότι μόνο ένας συνασπισμός ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα στη Γερμανία ή η διεξαγωγή νέων εκλογών μπορούν να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) υπογραμμίζει ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να προβεί στο σχηματισμό μιας σταθερής, ισχυρής κυβέρνησης στη χώρα.

«Η Γερμανία ψήφισε υπέρ του τέλειου αδιεξόδου, υπέρ των μεγαλύτερων εμποδίων και της ολοκληρωτικής παράλυσης», επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι είτε η χώρα προχωρήσει σε νέες εκλογές είτε στο συνασπισμό ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο στόχος του Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι ένας: να αποτρέψει την Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει την καγκελαρία.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι όποια και αν είναι η λύση που θα δοθεί, η κατάσταση είναι δύσκολη για τη χώρα.

Η Ντερ Τάγκεσπιγκελ (Der Tagesspiegel) πιστεύει ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μπορεί να πάψει να διεκδικεί την καγκελαρία μόνο εάν πράξει το ίδιο και η Άνγκελα Μέρκελ.

Προς το παρόν πάντως, λέει το δημοσίευμα, ο «Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν επιθυμεί έναν συνασπισμό, αλλά μία αντιπαράθεση».

Η Ντι Τάγκετσαϊτουνγκ (Die Tageszeitung) υπογραμμίζει από την άλλη πλευρά ότι μία άλλη ενδεχόμενη λύση θα ήταν να προσφέρουν τη θέση τους σε νέα πρόσωπα τόσο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και η Άνγκελα Μέρκελ.

«Μόνο έτσι θα πειστεί ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι σταμάτησε την ανοδική πορεία της Μέρκελ και έτσι θα θεωρήσει τον εαυτό του νικητή», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η Αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) θεωρεί ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών μπορεί να είναι αναπόφευκτη.

Το δημοσίευμα κατηγορεί την αντιπολίτευση στη Γερμανία, λέγοντας ότι οδηγήθηκε προς την αυτοκαταστροφή ενώ πριν από μερικές εβδομάδες είχε ένα τεράστιο προβάδισμα.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) θεωρεί ότι ο μόνος νικητής αυτών των εκλογών ήταν η νέα αριστερή συμμαχία.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά το αριστερό κόμμα της Γερμανίας θα είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) υπογραμμίζει ότι η μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα στη Γερμανία.

Παρά τα προβλήματα, την αβεβαιότητα και την αστάθεια, «για πρώτη φορά η πολιτική στη Γερμανία γίνεται ξαφνικά πολύ ενδιαφέρουσα», υπογραμμίζει η εφημερίδα.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Πράσινο φως» για την Τουρκία

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Σε μια κατ αρχήν συμφωνία κατέληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η βρετανική προεδρία με την κυπριακή κυβέρνηση, σχετικά με το περιεχόμενο της κοινοτικής αντιδήλωσης στην προ διμήνου δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο.

Στη σύντομη συνεδρίαση της επιτροπής των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων των κοινοτικών χωρών, οι 25 ικανοποίησαν ένα ακόμη σημαντικό κυπριακό αίτημα, καταγράφοντας ρητά στο κείμενο της αντιδήλωσης τους ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών από την Τουρκία είναι αναγκαίο συστατικό της ενταξιακής της πορείας.

Πρόκειται για μιας τυπικής φύσης διατύπωση για την οποία επέμεινε πολύ η Λευκωσία και αντέδρασε έντονα για λόγους εσωτερικής πολιτικής η Άγκυρα. Τελικά όμως την αποδέχθηκε προ των βρετανικών πιέσεων.

Εξακολουθεί να μένει ανοιχτό το δεύτερο κυπριακό αίτημα για πλήρη αποσύνδεση, στο ίδιο κείμενο, της αναγνώρισης της Κύπρου από την Άγκυρα μετά την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, μέσω μιας νέας πρωτοβουλίας του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Το αίτημα αυτού του κειμένου βρίσκεται προς το παρόν υπό αίρεση και αναμένεται να συζητηθεί απευθείας μεταξύ της βρετανικής προεδρίας και της Λευκωσίας.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος, δεν ήταν το βράδυ της Δευτέρας σε θέση να συμφωνήσει σε όλες αυτές τις αλλαγές, τροποποιήσεις και αναδιατυπώσεις των διαφόρων σημείων του κειμένου της κοινοτικής αντιδήλωσης στην Τουρκία.

Επικαλέστηκε αδυναμία να επικοινωνήσει , για να λάβει οδηγίες, με τον επιστρέφοντα αεροπορικώς από την Νέα Υόρκη, Τάσσο Παπαδόπουλο, κάτι που τελικά επετεύχθη αργά τη νύχτα.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:40 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αλ Κάιντα «πίσω από τις επιθέσεις στο Λονδίνο»

Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που μέλος της οργάνωσης λέει ότι πίσω από τις δολοφονικές επιθέσεις κρύβεται η οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Το μήνυμα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι είπε συγκεκριμένα ότι η Αλ Κάιντα είχε την «τιμή» να φέρει εις πέρας τις επιθέσεις.

Το «δεξί χέρι» του Οσάμα μπιν Λάντεν είχε και στο παρελθόν αναφερθεί με ικανοποίηση στα τραγικά γεγονότα της βρετανικής πρωτεύουσας, τα οποία είχε αποδώσει στην εξωτερική πολιτική του Τόνι Μπλερ.

Στο νέο του μήνυμα αναφέρθηκε και στις εκλογές στο Αφγανιστάν, τις οποίες χαρακτήρισε παρωδία.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:01 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς άλλων χωρών για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καλούν την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να αναφέρει την Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία κυκλοφόρησαν ένα προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητάνε την παραπομπή της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το Ιράν εξακολουθεί τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Όμως χώρες-κλειδιά στα Ηνωμένα Έθνη αντιτίθενται στην ανάμειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην υπόθεση.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης διαψεύδει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Δεν είναι σαφές εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα δεχθεί να αναφέρει το Ιράν στο ανώτατο σώμα του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι κάλεσε όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:48 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις μετά μουσικής

Ρόμπιν Γουίλιαμς

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμας, ο Μπιλ Κόσμπι και άλλοι καλλιτέχνες επέκριναν την αμερικανική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη για τα θύματα του Κατρίνα, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς προσποιήθηκε ότι είναι ένας τυφώνας καθ οδόν για την γενέτειρα του Τζορτζ Μπους. «Για να δούμε, θα αντιδράσουν γρηγορότερα;», διερωτήθηκε.

«Οι άνθρωποι που εκλέχτηκαν ξέχασαν τους άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Μπιλ Κόσμπι.

Η Μέριλ Στριπ, ο Λόρενς Φίσμπορν, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και άλλες διασημότητες καλούσαν τους Αμερικανούς πολίτες να προσφέρουν τον οβολό τους για την ανακούφιση των πληγέντων.

Φανερά συγκινημένη ερμήνευσε τα τραγούδια της η Μπέτι Μίντλερ. Ακολούθησαν ο Πολ Σάιμον και η Νταϊάνα Κραλ για να προστεθούν και οι οργισμένες ομιλίες κάποιων άλλων.

«Όταν μας έπληξε ο τυφώνας δεν δημιούργησε μια τριτοκοσμική χώρα αποκάλυψε μια», είπε ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ.

Η βραδιά δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με την παραδοσιακή μουσική της Νέας Ορλεάνης: τη τζαζ.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:51 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στο μέλλον

Η νέα αποστολή θα μοιάζει με το «Απόλο»

Έχουν περάσει περισσότερα από τριάντα χρόνια από τότε που η ΝΑΣΑ πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα έχει στείλει τέσσερις ακόμα αστροναύτες της στο φεγγάρι.

Τέσσερις αστροναύτες της ΝΑΣΑ, ένα νέο «Απόλο» και μια αποστολή στη Σελήνη. Το σενάριο θυμίζει δεκαετία 70 αλλά πρόκειται να επαναληφθεί μέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες.

Η Αμερικανική Διαστημική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιστέψει στην σελήνη το αργότερο μέχρι το 2020.

«Θα επιστρέψουμε στη Σελήνη το αργότερο μέχρι το 2020 και η ανθρώπινη παρουσία θα φτάσει σε όλο το ηλιακό μας σύστημα», είπε ο διοικητής της ΝΑΣΑ, Μάικλ Γκρίφιν.

Το εγχείρημα αναμένεται να κοστίσει 140 δισεκατομμύρια δολάρια και πιστεύεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για την αποστολή επανδρωμένου σκάφους στον Άρη.

Θα προηγηθεί μια σειρά ρομποτικών προγραμμάτων.

Ο Δρ Γκρίφιν είπε ότι η νέα ρουκέτα που θα σταλεί στη Σελήνη θα μοιάζει πολύ με την κάψουλα «Απόλο», αλλά θα είναι τριπλάσια σε μέγεθος και φυσικά τελευταίας τεχνολογίας.

Στόχος της ΝΑΣΑ είναι οι τακτικές επισκέψεις στο φεγγάρι. Οι πρώτες, αναμένεται να έχουν διάρκεια λίγων ημερών, αλλά όταν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι αστροναύτες θα έχουν την δυνατότητα να παραμένουν στη Σελήνη μέχρι και έξι μήνες


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:10 (Ώρα Λονδίνου)

Θανάσιμες συνθήκες εργασίας

Δραματική αύξηση των ασθενειών και των θανάτων που προκαλούνται στο χώρο της εργασίας, καταγράφει σε έρευνά του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα πέντε χιλιάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από τις παραπάνω αιτίες, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.

Στα βιομηχανικά κράτη, ο αριθμός των εργατικών δυστυχημάτων έχει μειωθεί, ενώ παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην Ασία.

Ειδικά στην Κίνα, 90 χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους το 2001, επισημαίνει ο ΔΟΕ.

Στις ασιατικές χώρες, η πλειονότητα των εργαζομένων δεν καλύπτεται νομικά σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος και δεν λαμβάνει αποζημιώσεις για ατυχήματα η ασθένειες που προκαλούνται στον εργασιακό χώρο.

Ο οργανισμός κάνει λόγο και για απόκρυψη περιστατικών από την πλευρά των εργοδοτών. Για παράδειγμα στην Ινδία, η έρευνα κατέγραψε 222 θανάτους μέσα στο 2001, αν και ο Διεθνής Οργανισμός προειδοποιεί ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πιο κοντά στους 40 χιλιάδες.

Η Κίνα, με την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη και την άνθιση στον κατασκευαστικό τομέα, έχει σημειώσει 12.554 δυστυχήματα, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτιμά ότι περίπου 90 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συνθηκών εργασίας τους.

Κάθε χρόνο ο Άσβεστος σκοτώνει 100 χιλιάδες εργάτες.

Επίσης ο ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι ο ιός HIV που προκαλεί το Έιτζ έχει συμβάλει στη μείωση του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως κατά 28 εκατομμύρια.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου)

Το «νέο πρόσωπο» της μεταμόσχευσης

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ώρες

Ιατρική ομάδα στις ΗΠΑ αναμένεται να καλέσει σε συνέντευξη όσους ενδιαφέρονται για μεταμόσχευση προσώπου, με σκοπό να πραγματοποιήσει τις πρώτες επεμβάσεις.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά.

Η διαδικασία έχει εφαρμοστεί σε σορούς δωρητών αλλά τώρα η ομάδα της κλινικής του Κλίβελαντ θα επιλέξει τους ασθενείς στους οποίους θα «χαρίσει» ένα νέο πρόσωπο.

Η επέμβαση έχει ποσοστό επιτυχίας 50% και πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για την ασφάλεια των ασθενών. Έχουν επίσης εκφραστεί πολλές ηθικές αντιρρήσεις.

Το νέο πρόσωπο

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή εφ όρου ζωής, με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους, εκτιμά το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών Αγγλίας.

Έπειτα δεν είναι σαφές, πόσο εύκολα ο δέκτης και οι συγγενείς του θα προσαρμοστούν ψυχολογικά σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή.

Εξάλλου είναι αδύνατο να προβλέψει η ιατρική ομάδα τη μορφή του νέου προσώπου του εκάστοτε δέκτη.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την λήψη δέρματος και ιστών από νεκρούς δότες.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των υπολογιστών έχει διαπιστωθεί ότι το νέο πρόσωπο δεν μοιάζει ούτε με αυτό του δότη, ούτε με εκείνο που είχε ο δέκτης πριν την επέμβαση.

Εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές, ο δέκτης θα είναι σε θέση να τρώει, να πίνει και να επικοινωνεί με διάφορες εκφράσεις προσώπου.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακή: Εν αναμονή εξελίξεων

«H κυβέρνηση έχει σχέδιο με αρχή και τέλος»

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων και αποφάσεων άρχισε για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Ολυμπιακή Αεροπορία και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία η Ολυμπιακή καλείται να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Το θέμα της Ολυμπιακής εξετάστηκε στη σύσκεψή του υπουργικού συμβουλίου, την Δευτέρα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι ο «κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται σε όλους τους τομείς με την ίδια αποφασιστικότητα και ασυμβίβαστα απέναντι στις δυνάμεις της αδράνειας και της συντήρησης.

»Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις έχουν ένα σκοπό: να δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή και οικονομική πορεία της χώρας, που θα ωφελήσει και την οικονομία και την κοινωνία. Και όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η πεποίθησή μας, αυτή είναι η απόφασή μας. Και έτσι προχωρούμε».

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο με αρχή και τέλος».

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός. Πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται υπομονή και σωφροσύνη. Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση» είπε ο Μιχάλης Λιάπης.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήματης Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι «η Ολυμπιακή με το σημερινό της σχήμα έχει τελειώσει» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πώληση της εταιρίας, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ανησυχία και κινητικότητα

Από την Δευτέρα, τα σωματεία των εργαζομένων της εταιρείας αρχίζουν γενικές συνελεύσεις, για να καθορίσουν τη στάση τους.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» συγκέντρωση όλων των εργατικών κέντρων των 32 νομών της χώρας όπου υπάρχουν αεροδρόμια, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία στάση των συνδικάτων.

Την ανησυχία τους για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκφράζουν σε επιστολή που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομίας, Τουριστικής Ανάπτυξης και Μεταφορών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, η Πανελλήνια Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών και η Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου)

Το «νέο πρόσωπο» της μεταμόσχευσης

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ώρες

Ιατρική ομάδα στις ΗΠΑ αναμένεται να καλέσει σε συνέντευξη όσους ενδιαφέρονται για μεταμόσχευση προσώπου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά.

Η διαδικασία έχει εφαρμοστεί σε σορούς δωρητών αλλά τώρα η ομάδα της κλινικής του Κλίβελαντ θα επιλέξει τους ασθενείς στους οποίους θα «χαρίσει» ένα νέο πρόσωπο.

Η επέμβαση έχει ποσοστό επιτυχίας 50% και πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για την ασφάλεια των ασθενών. Έχουν επίσης εκφραστεί πολλές ηθικές αντιρρήσεις.

Το νέο πρόσωπο

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή εφ όρου ζωής, με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους, εκτιμά το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών Αγγλίας.

Έπειτα δεν είναι σαφές, πόσο εύκολα ο δέκτης και οι συγγενείς του θα προσαρμοστούν ψυχολογικά σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή.

Εξάλλου είναι αδύνατο να προβλέψει η ιατρική ομάδα τη μορφή του νέου προσώπου του εκάστοτε δέκτη.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την λήψη δέρματος και ιστών από νεκρούς δότες.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των υπολογιστών έχει διαπιστωθεί ότι το νέο πρόσωπο δεν μοιάζει ούτε με αυτό του δότη, ούτε με εκείνο που είχε ο δέκτης πριν την επέμβαση.

Εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές, ο δέκτης θα είναι σε θέση να τρώει, να πίνει και να επικοινωνεί με διάφορες εκφράσεις προσώπου.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Σε περίοδο αστάθειας η Γερμανία

Παντελής Βαλασόπουλος

Βερολίνο

Ανέτρεψε τα προγνωστικά ο καγκελάριος Σρέντερ

Σε μια πρωτόγνωρη τις τελευταίες δεκαετίες κατάσταση πολιτικής κρίσης και αστάθειας φαίνεται ότι μπαίνει η Γερμανία, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, που αντί να δώσει λύσεις στην χώρα, πρόσθεσε νέα προβλήματα και γρίφους.

Μετά το καταστροφικό και μη αναμενόμενο αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών και την σχεδόν ισοπαλία τους με τους Σοσιαλδημοκράτες η υπόθεση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μοιάζει αδύνατη, εάν δεν υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.

Από το πρωί συνέρχονται στο Βερολίνο τα προεδρεία των κομμάτων για να καθορίσουν την μετεκλογική στρατηγική τους και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους που κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσουν και που θα καταλήξουν.

Σενάρια

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των κομμάτων, για την ώρα φαίνεται να διαμορφώνονται δυο σενάρια.

Πρώτον, οι Χριστιανοδημοκράτες με την Άνγκελα Μέρκελ θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που μέχρι την προηγουμένη των εκλογών, πολλοί θα θεωρούσαν απίθανο να σχηματιστεί: ένα συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν ότι σε οικονομικά θέματα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τους Πράσινους.

Οι τελευταίοι λένε ότι δέχονται συνομιλίες, αλλά σε ένα τέτοιο συνδυασμό πιθανότατα θα προτιμήσουν την αντιπολίτευση καθώς τους χωρίζουν πολλά από την κεντροδεξιά, ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Σρέντερ θα επιδιώξουν μια προσέγγιση με τους Φιλελεύθερους ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση μαζί και με τους Πράσινους.

Αυτή την εκδοχή όμως απορρίπτουν μέχρι στιγμής οι Φιλελεύθεροι.

Αντιδράσεις

Σίγουρο είναι πάντως ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί πολύ και μέσα στο ίδιο της το κόμμα και αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί ως καγκελάριος σε οποιοδήποτε συνδυασμό.

Την ίδια ώρα ανοιχτό μένει το θέμα της Δρέσδης όπου δεν διεξήχθησαν οι εκλογές εκεί καθώς πέθανε μια υποψήφια.

Οι εκλογές θα γίνουν στην πόλη αυτή στις 2 Οκτωβρίου και χωρίς να αναμένεται κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στα αποτελέσματα υπάρχει περίπτωση να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι Σοσιαλδημοκράτες η και το αντίθετο.

Μέχρι στιγμής δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών, κάτι όμως που θα γίνει εάν αποτύχει κάθε προσπάθεια.

Χαρακτηριστικές του εκλογικού αποτελέσματος ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου δήλωσαν την απογοήτευσή τους ενώ οι συνάδελφοί τους στα συνδικάτα το αντίθετο.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακή: Εν αναμονή των εξελίξεων

«H κυβέρνηση έχει σχέδιο με αρχή και τέλος»

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων και αποφάσεων άρχισε για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Ολυμπιακή Αεροπορία και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία η Ολυμπιακή καλείται να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Το θέμα της Ολυμπιακής εξετάζεται στη σύσκεψή του υπουργικού συμβουλίου, την Δευτέρα.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο με αρχή και τέλος».

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός. Πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται υπομονή και σωφροσύνη. Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση» είπε ο Μιχάλης Λιάπης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήματης Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι «η Ολυμπιακή με το σημερινό της σχήμα έχει τελειώσει» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πώληση της εταιρίας, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από την Δευτέρα, τα σωματεία των εργαζομένων της εταιρείας αρχίζουν γενικές συνελεύσεις, για να καθορίσουν τη στάση τους.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» συγκέντρωση όλων των εργατικών κέντρων των 32 νομών της χώρας όπου υπάρχουν αεροδρόμια, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία στάση των συνδικάτων.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου)

Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανατροπές και αβεβαιότητα. Γερμανία: Σενάρια για τις συμμαχίες της επόμενης μέρας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντονιστείτε όχι άλλα κρούσματα ασυνεννοησίας! Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα απευθύνει αυστηρή σύσταση στους υπουργούς.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δωρεάν τριήμερα ταξίδια. Πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 1.342.384 ευρώ ζητάει από τον απατεώνα Κοντομηνά. Με αγωγή που κατέθεσε η Μαρία Ευθυμιάδη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 12 προγράμματα για τους εμπόρους. Γενναίες επιδοτήσεις και κίνητρα για τις μικρές επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Αύξηση έως 3.000 ευρώ στο εφάπαξ. Δημόσιο: Από 1-1-2006 με βάση το νόμο Ρέππα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου στην ΔΕΘ ο Γιώργος έστειλε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Ούτε τσαμπουκάς είμαι ούτε τσάμπα μάγκας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έπαθε αμνησία ο Γ. Παπανδρέου. Ξέχασε τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν τα όρια για την περαίωση. Υπ. Οικονομικών: Περισσότερες επιχειρήσεις μπαίνουν στο σύστημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμαξαν με την Αγγέλα...Θάτσερ. Γερμανία: Ανατροπή προγνωστικών, αβέβαιη κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: Το σχέδιο εξουσίας του Γιώργου. Μετωπική σύγκρουση με Καραμανλή.

TRAFFIC NEWS: Έρχεται BIG BROTHER με τα νέα διαβατήρια. Από την αρχή του έτους. Η ίριδα των ματιών θα αντικαταστήσει τα αποτυπώματα.

Η ΧΩΡΑ: Οι μισθοί στο Δημόσιο το 2006. Τα τρία σενάρια για τις αυξήσεις.

City Press: Παπανδρέου στη ΔΕΘ:Κατά μέτωπον επίθεση σε Καραμανλή.

Μetro: Αντεπίθεση Παπανδρέου. Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική από τη Θεσσαλονίκη.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άδεια χρήσης για τα κτίρια. Οικοδομή: Αλλάζουν όλα με νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βλέπει νίκη στις επόμενες εκλογές. Αισιόδοξος εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου.

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

Η METRO αναφέρει ότι "το μήνυμα μιας μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με την εμφάνισή του στην 70η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

Η City Press γράφει ότι "υπάρχει άλλος δρόμος": με αφετηρία τη φράση αυτή, που επανέλαβε πολλές φορές τόσο κατά τη χθεσινή δίωρη συνέντευξη Τύπου όσο και προχθές στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να περιγράψει το εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης που πρεσβεύει το κόμμα του, με βασικό στόχο τη "γεφύρωση της κοινωνικής ευαισθησίας με την κοινωνική ευρωστία".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για επιλογές που έχουν οδηγήσει τη χώρα "σε δύσκολη πορεία" αλλά και μηνύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ περιείχε η ομιλία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου".

Σύμφωνα με την Traffic News "εγώ είμαι το αφεντικό στο ΠΑΣΟΚ"! Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες προς το εσωτερικό του κόμματος ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, σε μια επίδειξη δύναμης αλλά και για να ξεκαθαρίσει με απολυταρχικό τρόπο σε όσους τον αμφισβητούν πως την τελική άποψη θα την εκφράζει εκείνος και μόνο εκείνος, θυμίζοντας παράλληλα πως το κόμμα του έχει μετεξελιχθεί σε αρχηγικό".

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "ένα εναλλακτικό σχέδιο εξουσίας για τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στη ΔΕΘ -στη καλύτερη εμφάνισή του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο- ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της πολιτικής της ΝΔ".

Γερμανικές εκλογές

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) λέει ότι "αν η ψήφος είναι η δύναμη των πολιτών, τότε οι Γερμανοί με τη χθεσινή ψήφο τους κατάφεραν να βάλουν τη χώρα τους σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Η συντηρητική αντιπολίτευση της Αγκέλα Μέρκελ κατήγαγγε νίκη έναντι του κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, χωρίς όμως να πετύχει την πολυπόθητη πλειοψηφία που θα της άνοιγε διάπλατα την πόρτα στην καγκελαρία".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "για δεύτερη φορά ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις και κατόρθωσε να κόψει το νήμα του τερματισμού σχεδόν ταυτόχρονα με την Αγγέλα Μέρκελ της οποίας το θατσερικό πρόγραμμα κατατρόμαξε τους Γερμανούς. Η πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από το αποτέλεσμα - έκπληξη θα αργήσει να ξεκαθαρίσει. Και οι δύο ηγέτες διεκδικούν την καγκελαρία, με τον Σρέντερ να επιμένει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί μιας σταθερής κυβέρνησης, αποκλείοντας συνασπισμό με επικεφαλής της Μέρκελ".

Οικονομία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την αναπροσαρμογή των ακαθάριστων εσόδων στις 40.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εμπορίας ή παραγωγής αγαθών και στις 20.000 ευρώ για τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει το υπ. Οικονομικών. Όσοι υπαχθούν στο σύστημα απαλλάσσονται από τον τακτικό έλεγχο για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Εάν τα κέρδη με βάση το συντελεστή είναι υψηλότερα από τα λογιστικά πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερος φόρος".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "με 12 μέτρα- προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 437 εκατ. ευρώ περίπου, ενισχύεται μεταξύ άλλων, ο τομέας του εμπορίου. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε όλο το φάσμα του εμπορίου από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές, μέχρι τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τους καταναλωτές, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη στήριξη του σημαντικού αυτού τομέα".

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "παρά τα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ενσωματώσει στον βασικό μισθό το κίνητρο απόδοσης, το οποίο κυμαίνεται από 86 έως 150 ευρώ. Υψηλότερες του 3,4% οι αυξήσεις σε ορισμένα επιδόματα εάν τελικά ναυαγήσει το σενάριο του ενιαίου μισθολογίου".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "αυξάνεται έως και 3.000 ευρώ το εφάπαξ, που θα λάβουν το 2006 οι δημόσιοι υπάλληλοι από το ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ). Η αύξηση που θα δοθεί στο εφάπαξ την επόμενη χρονιά κυμαίνεται από 5% έως 5,7% και είναι σε άμεση συνάρτηση με τα χρόνια ασφάλισης και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Με βάση τα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων η μέση αύξηση στο εφάπαξ τον επόμενο χρόνο θα είναι 2.300 ευρώ. Όμως μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση που θα πάρουν όσοι υπάγονται στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν και τις υψηλότερες αποδοχές".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματικές συναντήσεις

Του Θανάση Τσίτσα

Ηνωμένα Έθνη

Διμερή θέματα συζήτησαν οι δυο υπουργοί.

Το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα μέσα στο 2005, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν την Κυριακή, στην Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο περιθώριο της 60ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε στον συνομιλητή του ότι η θέση της χώρας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι σταθερή και αμετάβλητη.

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι υπάρχει μια δυναμική για να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιδήλωση των 25 και φαίνεται ότι όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε κοντά στην υιοθέτηση ενός κειμένου που όπως πιστεύουν θα είναι «η ληξιαρχική πράξη της ντε φάκτο αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία».

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προσδοκούσαν στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ότι μετά την 3η Οκτωβρίου θα υπάρξει προς τα Ηνωμένα Έθνη «μια νέα παρουσίαση θέσεων και από τις δυο κοινότητες» στην Κύπρο προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποστολή απεσταλμένων στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Σκοπιανό

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς.

Η ατζέντα περιείχε μεταξύ άλλων και το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε τη θέση ότι η ελληνική κίνηση του περασμένου Μαρτίου είναι οριακή και ότι «περιμένουμε κάποια κίνηση από την άλλη πλευρά».

Νεότερες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα αναμένονται τη Δευτέρα, καθώς θα υπάρξει συνάντηση στις 5.30 μμ ώρα Ελλάδας, μεταξύ Μολυβιάτη Νίμιτζ στην Νέα Υόρκη, όσο και στις επαφές που έχουν προγραμματιστεί να έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης στην Ουάσινγκτον τις επόμενες μέρες.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα

Η κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είχε ξεσπάσει πριν από τρία χρόνια

Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να εγκαταλείψει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες και να υπογράψει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, θέτοντας τέρμα στην κρίση.

Κατά τις εξαμερείς συνομιλίες στο Πεκίνο, η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε επίσης να δεχθεί τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να επιτεθούν εναντίον της Βόρειας Κορέας και ότι θα σεβαστούν την εθνική της κυριαρχία.

Η αναπάντεχη απόφαση της Βόρειας Κορέας ανακοινώθηκε κατά τις εξαμερείς συνομιλίες στο Πεκίνο, τερματίζοντας μία κρίση τριών χρόνων.

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που είχαμε από τότε που άρχισαν οι συνομιλίες πριν από δύο χρόνια», είπε ο Γου Νταγουέϊ, υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

Σε αντάλλαγμα, η Βόρεια Κορέα ζήτησε ενέργεια από το εξωτερικό, καθώς και οικονομική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα βρισκόταν στον «άξονα του κακού» του προέδρου Μπους, δηλαδή στη λίστα των χωρών που θεωρούνταν επικίνδυνες από την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι αν και οι ανακοινώσεις της Πιονγκγιάνγκ είναι πολύ σημαντικές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα κατά την εφαρμογή τους.


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογικό «αδιέξοδο» στη Γερμανία

Η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών διατηρούσε προβάδισμα 21 μονάδων πριν από μερικές εβδομάδες

Μία περίοδος αβεβαιότητας αρχίζει τόσο για τους ψηφοφόρους όσο και για τους πολιτικούς στη Γερμανία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής.

Ούτε η Άνγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών ούτε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ των Σοσιαλδημοκρατών κατάφεραν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, ενώ τους χωρίζει μόνο μία μονάδα διαφοράς.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν το 35,2% των ψήφων και οι Σοσιαλδημοκράτες το 34,3% των ψήφων.

Την ίδια στιγμή, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δηλώνει ότι θα αποδεχθεί μία κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στα δύο κόμματα, μόνο εάν αναλάβει αυτός την εξουσία.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να κρατήσουν για εβδομάδες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Επιπλέον, θα καθυστερήσουν και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπου η ανεργία έχει φτάσει τα επίπεδα πριν από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις. Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αναλάβει πλέον την αποστολή να σχηματίσουν κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσουν πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτοί που πίστευαν ότι θα υπήρχε αλλαγή στην εξουσία έχουν χάσει το στοίχημα. Αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί θα μπορέσω να προσφέρω στη χώρα μου μία σταθερή κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπό την εξουσία μου», είπε από την άλλη πλευρά ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.