Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-14

  1. Συνωμοσία τρομοκρατών για ιρακινό εμφύλιο
  2. Απογοήτευση αλά ουντινέζε
  3. Απογοήτευση αλά ουντινέζε
  4. Αναβολή στο ΚΟΡΕΠΕΡ
  5. «Καταλυτική επιβάρυνση»
  6. Στον Ανγκ Λι ο Χρυσός Λέοντας
  7. Η έβδομη Τέχνη στο Λονδίνο
  8. Μεταρρύθμιση και καταπολέμηση της φτώχειας
  9. Γυμνοί για την Tέχνη
  10. Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ
  11. Η έβδομη Τέχνη στο Λονδίνο
  12. Επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού
  13. Διαδηλώσεις για τα καύσιμα στη Βρετανία
  14. Τροποποιήσεις ζητά η Λευκωσία
  15. Καταδίκη για Ολυμπιακή
  16. Έκκληση για αύξηση της παραγωγής
  17. Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ
  18. Όλα τα χαρτιά της παίζει η Λευκωσία
  19. Αγωνία για το μέλλον της Ολυμπιακής
  20. Συνάντηση Καραμανλή με Ανάν
  21. Βοήθεια απ'τον ... Πούτιν
  22. Ολυμπιακή και Εκπαίδευση
  23. Γυμνοί για την Tέχνη
  24. Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ
  25. Προεκλογική ρευστότητα στη Γερμανία
  26. Αποκάλυψη αδυναμιών στην πρεμιέρα
  27. Αντιδράσεις για την ανομία στη Γάζα
  28. Συμφωνία κατώτερη των προσδοκιών

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συνωμοσία τρομοκρατών για ιρακινό εμφύλιο

Ο «τρομοκρατικός εγκέφαλος» Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ έχει συσπειρώσει γύρω του ομάδες ανταρτών στη Βαγδάτη, με σκοπό να εξαπολύσει επιθέσεις κατά της σιιτικής κοινότητας, ώστε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ.

Αυτό αποκαλύπτουν οι Τάιμς (The Times) επικαλούμενοι πληροφορίες των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πολύνεκρες χθεσινές επιθέσεις στο Ιράκ αποδίδονται στον Αλ Ζαρκάουϊ, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φτωχοί σιίτες εργάτες.

Με μήνυμά του δε ο καταζητούμενος υπαρχηγός της Αλ Κάιντα διακήρυξε στην ουσία, γράφει η εφημερίδα, πόλεμο κατά των σιιτών απανταχού στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η απειλή έχει ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους, που εκτιμούν ότι ο Αλ Ζαρκάουϊ έχει συγκεντρώσει γύρω του πολλές ένοπλες ομάδες, οι οποίες ειδάλλως θα είχαν τεθεί εκτός δράσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Αμερικανών, τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους οι Τάιμς, από τους υπολογιζόμενους 16.000 σουνίτες αντάρτες, οι 6.700 είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές φονταμενταλιστές, τους οποίους συνεπικουρούν πλέον και 4.000 μέλη μιας οργάνωσης που ήταν πιστή στο πρώην μπααθικό καθεστώς.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Αλ Ζαρκάουϊ φέρεται να έχει επίσης υπό τον έλεγχό του μικρότερες ομάδες εξέγερσης στην πόλη Ραμάντι, στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, που αποτελεί προπύργιο των ενόπλων σουνιτών.

«Ήδη εκεί, χιλιάδες σιίτες έχουν υποχρεωθεί να εκτοπιστούν», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους της σουνιτικής εξέγερσης.

«Η πιο αιματηρή μέρα», είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent), που αναφέρεται στις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ.

Και η Ιντιπέντεντ διατυπώνει ανησυχίες περί πιθανού ξεσπάσματος ενός εμφυλίου πολέμου, τονίζοντας ότι η Αλ Κάιντα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο στο Ιράκ, διαταράσσοντας τη σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου.

Σε σχόλιό του ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ επισημαίνει ότι «οι ιμπεριαλιστικές και αποικιακές δυνάμεις, ΗΠΑ και Βρετανία, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το Ιράκ δεν είναι ένα σεχταριστικό κράτος, άλλα ένα φυλετικό έθνος».

»Ο εμφύλιος στο Λίβανο συμβολιζόταν από τα θρησκευτικά άκρα των μουσουλμάνων, σουνιτών και σιιτών- και των μαρωνιτών χριστιανών, με τις ξένες δυνάμεις να μπορούν εύκολα να επιλέγουν πλευρά. Στο Ιράκ είναι διαφορετικά. Γιατί να ευχόμαστε στη δύση να έχουμε έναν ιρακινό εμφύλιο πόλεμο;», διερωτάται ο κ. Φισκ.

Στο κύριο άρθρο της Ιντιπέντεντ σημειώνεται ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως η βία στο Ιράκ αφορά την κλιμακούμενη κόντρα σουνιτών και σιιτών, την οποία επιχειρεί συνεχώς να υποδαυλίζει ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι πλέον οι φόβοι για έναν εμφύλιο πόλεμο διατυπώνονται ανοιχτά από όλους στο Ιράκ, σημειώνεται όμως ότι ακόμα δεν είναι αναπόφευκτος.

Μυστικές χρηματοδοτήσεις του Πινοτσέτ

Σε μια αποκάλυψη σχετικά με μυστικά κονδύλια που περνούσαν στο λογαριασμό του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, προβαίνει η Γκάρντιαν (The Guardian).

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της εφημερίδας, η μεγαλύτερη βιομηχανία όπλων της Βρετανίας, η BAE Systems, πλήρωσε κρυφά σε αμερικανικό λογαριασμό του Χιλιανού στρατηγού περισσότερα από ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,5 εκ. ευρώ), από το 1997 έως και πέυσι.

Μέρος του ποσού αυτού κατέβαλε στο λογαριασμό μια εταιρεία «βιτρίνα» στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την οποία χρησιμοποιεί η βρετανική οπλοβιομηχανία για να διοχετεύει προμήθειες για εμπορικές συμφωνίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ώστε να διευκρινιστεί ποια ήταν η φύση της συνεργασίας της εταιρείας με τον κ. Πινοτσέτ, ο βρετανικός οπλικός κολοσσός περιορίστηκε στην έκδοση ανακοίνωσης, η οποία αναφέρει απλώς ότι «οι ενέργειες της εταιρείας καθορίζονται από σαφείς και αυστηρές πολιτικές».

Ο τουρκικός παράγοντας των γερμανικών εκλογών

Σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ, σημαντικός παράγοντας για την έκβαση των γερμανικών εκλογών της Κυριακής είναι οι 600.000 τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μερίδα του εκλογικού τμήματος «πιθανή σανίδα σωτηρίας» για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς, όπως δηλώνουν μέλη της κοινότητας, «οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν πάντα στο πλευρό μας», αντίθετα με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι είναι πολέμιοι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Ελληνική οικονομία

Στις προβλέψεις του Έλληνα υπουργού Οικονομιών , Γιώργου Αλογοσκούφη περί μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αναφέρεται ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) από την Αθήνα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι διαψεύδοντας τους σκεπτικιστές, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρμόδιου υπουργού και παρά τη χαμηλότερη της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων από τους φόρους, θα δει το έλλειμμα να μειώνεται από το 6,1% στο 3,6% του ΑΕΠ.

Εσωτερικά θέματα

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επιλέγουν ως πρώτο θέμα τις αναμενόμενες προτάσεις της Επιτροπής Συντάξεων, που εξετάζει ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα, θα προταθεί ένα εθνικό σχέδιο αποταμιεύσεων που θα δίνει στους χαμηλοεισοδηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους την ευκαιρία να βάζουν στην άκρη χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους, χωρίς επιβαρυντικές χρεώσεις.

Αναφερόμενη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η εφημερίδα γράφει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο από τις ΗΠΑ, λόγω της ανεπάρκειας πολλών διυλιστηρίων.

Η διαφορά μεταξύ των δαπανών για πετρέλαιο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχεται στο 10%, σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Δηλώσεις αρμοδίων αξιωματούχων της ΕΕ που φιλοξενεί η εφημερίδα, αποδίδουν τη διαφορά αυτή στις μειωμένες επενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών στην Ευρώπη σε εγκαταστάσεις διύλισης.

Η συνέντευξη του μικρότερου γιου του πρίγκιπα Καρόλου και της Νταϊάνα, του πρίγκιπα Χάρι, με αφορμή τα 21α γενέθλιά του, αποτελεί το βασικό θέμα της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Ο νεαρός πρίγκιπας δηλώνει ότι δε θέλει να αλλάξει το χαρακτήρα του, παρά τις κατά καιρούς απερισκεψίες του, που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τη βρετανική βασιλική οικογένεια.


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:05 (Ώρα Λονδίνου)

Απογοήτευση αλά ουντινέζε

Απογοητευτική η πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ για τις ελληνικές ομάδες

Μετά από ένα μικρό αήττητο σερί τεσσάρων αγώνων στους αγώνες του ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να προβάλλει ισχυρή αντίσταση στους παίκτες της Ουντινέζε, η οποία συνόδευσε την παρθενική της εμφάνιση στο θεσμό με νίκη 3-0 επί των πρασίνων.

Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Βιτσέντζο Ιακουίντα, τον οποίο πολλοί στην Ιταλία αποκαλούν «Βιέρι των μικρών».

Ο υψηλόσωμος κεντρικός επιθετικός της Ουντινέζε πέτυχε και τα τρία γκολ της ομάδας του, τηρώντας την υπόσχεσή του να βρει δίχτυα.

Το σκορ άνοιξε στο 28, όταν ο Ιακουίντα έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά, μετά από σέντρα του Τζενόνι.

Στο 73 ο ίδιος παίκτης έκανε το 2-0 με πλασέ, αφού πέρασε και τον Μάριο Γκαλίνοβιτς και παρά την προσπάθεια αποσόβησης του τέρματος από τον Μόρις.

Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε τρία λεπτά αργότερα με μία κλασική όσο και αποκαλυπτική του ταλέντου ενός σέντερ φορ κίνηση, με την μπάλα να καταλήγει στην αριστερή γωνία του Γκαλίνοβιτς, παρά την πίεση που ασκούσε ο Γκούμας στον Ιακουίντα.

Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε με 2-0 της Βέρντερ Βρέμης στο Βέζερστάντιον.

Υπόλοιπα αποτελέσματα:

Μπριζ Γιουβέντους 1-2

Ραπίντ Μπάγερν 0-1

Άρσεναλ Τουν 2-1

Σπάρτα Άγιαξ 1-1

Μπενφίκα Λιλ 1-1

Βιγιαρεάλ Μ. Γιουνάιτεντ 0-0


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005 - 00:37 (Ώρα Λονδίνου)

Απογοήτευση αλά ουντινέζε

Απογοητευτική η πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ για τις ελληνικές ομάδες

Μετά από ένα μικρό αήττητο σερί τεσσάρων αγώνων στους αγώνες του ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να προβάλλει ισχυρή αντίσταση στους παίκτες της Ουντινέζε, η οποία συνόδευσε την παρθενική της εμφάνιση στο θεσμό με νίκη 3-0 επί των πρασίνων.

Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Βιτσέντζο Ιακουίντα, τον οποίο πολλοί στην Ιταλία αποκαλούν «Βιέρι των μικρών».

Ο υψηλόσωμος κεντρικός επιθετικός της Ουντινέζε πέτυχε και τα τρία γκολ της ομάδας του, τηρώντας την υπόσχεσή του να βρει δίχτυα.

Το σκορ άνοιξε στο 28, όταν ο Ιακουίντα έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά, μετά από σέντρα του Τζενόνι.

Στο 73 ο ίδιος παίκτης έκανε το 2-0 με πλασέ, αφού πέρασε και τον Μάριο Γκαλίνοβιτς και παρά την προσπάθεια αποσόβησης του τέρματος από τον Μόρις.

Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε τρία λεπτά αργότερα με μία κλασική όσο και αποκαλυπτική του ταλέντου ενός σέντερ φορ κίνηση, με την μπάλα να καταλήγει στην αριστερή γωνία του Γκαλίνοβιτς, παρά την πίεση που ασκούσε ο Γκούμας στον Ιακουίντα.

Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε με 2-0 της Βέρντερ Βρέμης στο Βέζερστάντιον.

Υπόλοιπα αποτελέσματα:

Μπριζ Γιουβέντους 1-2

Ραπίντ Μπάγερν 0-1

Άρσεναλ Τουν 2-1

Σπάρτα Άγιαξ 1-1

Μπενφίκα Λιλ 1-1

Βιγιαρεάλ Μ. Γιουνάιτεντ 0-0


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβολή στο ΚΟΡΕΠΕΡ

«Σημειώθηκε πρόοδος αλλά δεν επήλθε συμφωνία» είπε ο εκπρόσωπος του ΚΟΡΕΠΕΡ

Το ΚΟΡΕΠΕΡ, παρέπεμψε την συζήτηση επί του κειμένου της αντιδήλωσης προς την Τουρκία, που συνέταξε η Βρετανική Προεδρία, στην επόμενη συνεδρίαση του την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

«Σημειώθηκε πρόοδος αλλά δεν επήλθε συμφωνία» είπε ο εκπρόσωπος του ΚΟΡΕΠΕΡ, του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας συγχρόνως ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία..

Αντιρρήσεις στο κείμενο της βρετανικής Προεδρίας προέβαλε η Κύπρος, η οποία δηλώνει διατεθειμένη να φθάσει στα άκρα, αν η Άγκυρα δεν την αναγνωρίσει ως νόμιμη κρατική οντότητα.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ η ελληνική πλευρά πρότεινε πολλές αλλαγές σε διάφορα σημεία του, με στόχο να καταργηθεί η διασύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού από τον ΟΗΕ με την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία.

Η Κυπριακή πλευρά εξάλλου εξέφρασε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά της για τις διμερείς (Γαλλία, Γερμανία) διαβουλεύσεις της βρετανικής προεδρίας εν αγνοία της.

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτή η ελληνική παρατήρηση, σύμφωνα με την οποία θα θεσπισθεί σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης από τους 25 της πλήρους εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Καταλυτική επιβάρυνση»

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη ημέρα, είπε ο κ. Λιάπης

«Η απόφαση της Κομισιόν επιβαρύνει καταλυτικά την ήδη βεβαρημένη κατάστασης της Ολυμπιακής», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μ.Λιάπης , υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι παρότι δυσχεραίνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πώληση της εταιρείας.

Συγχρόνως, είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Λιάπης διαβεβαίωσε ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα συνεχίσουν να λειτουργούν, μέχρι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αξιολογείται το πόρισμα της Κομισιόν και όταν έχουμε την πλήρη αξιολόγηση θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα».

Επιθέσεις της αντιπολίτευσης

Επίθεση στην κυβέρνηση σε σχέση με την Ολυμπιακή εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «κρυφό και σκανδαλώδες σχέδιο» απαξίωσης της Ολυμπιακής και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προωθεί αδιαφανή ιδιωτικοποίηση , πλήττοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου και εξυπηρετώντας «κάποιους άλλους», όπως είπε.

Την ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή ενέργεια που θα αποτρέψει τη διάλυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και την απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από τη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:04 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Ανγκ Λι ο Χρυσός Λέοντας

Ο Ανγκ Λι είναι ο δημιουργός της ταινίας «Ο Τίγρης και ο Δράκος», με την οποία κέρδισε το 2001 τέσσερα Όσκαρ

Στην ταινία «Brokeback Mountain» για την ερωτική σχέση δύο καουμπόι, του Ανγκ Λι, σκηνοθέτη της ταινίας «Ο Tίγρης και ο Δράκος» (Crouching Tiger, Hidden Dragon), απενεμήθη ο Χρυσός Λέοντας του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ο Αργυρός Λέοντας δόθηκε στην ταινία «Τακτικοί Εραστές» (Les Amants Reguliers) του Γάλλου σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ, με υπόθεση μια ιστορία αγάπης στο Παρίσι, στον απόηχο του Μάη του '68.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής δόθηκε στην ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη, Έιμπελ Φεράρα «Μαίρη», στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

Η ταινία του Τζορτζ Κλούνι «Καληνύχτα και Καλή Τύχη» (Good Night, and Good Luck), που θεωρούταν ένα από τα φαβορί για τον Χρυσό Λέοντα, πήρε το βραβείο για το καλύτερο σενάριο, καθώς και το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία (Ντέιβιντ Στράδερν).

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην Ιταλίδα ηθοποιό Τζοβάνα Μετζοτζόρνο για την ερμηνεία της στην ταινία «La bestia nel Cuore» της Κριστίνα Κομεντσίνι.

Ειδικό βραβείο για την προσφορά της στον κινηματογράφο, δόθηκε στη Γαλλίδα ηθοποιό, Ιζαμπέλ Ιπέρ.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η έβδομη Τέχνη στο Λονδίνο

Η Κίερστεν Ντανστ πρωταγωνιστεί στο «Elizabethtown» του Κάμερον Κρόου

Ο Πίερς Μπρόζναν, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κίερστεν Ντανστ και ο Τέρι Γκίλιαμ είναι μερικοί μόνοι από τους αστέρες που θα παρευρεθούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου τον Οκτώβριο.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερες από 180 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα καινούργια φιλμ των Κάμερον Κρόου, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Λαρς Φον Τρίερ.

Η ετήσια γιορτή του κινηματογράφου στη βρετανική πρωτεύουσα αρχίζει στις 19 Οκτωβρίου με το θρίλερ του Τζον Λε Καρέ «The Constant Gardener», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 3 Νοεμβρίου με το φιλμ του Τζορτζ Κλούνι, «Good Night, and Good Luck».

Και τα δύο φιλμ διαγωνίστηκαν για το Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει και τις πρεμιέρες των φιλμ του Κρόου, «Elizabethtown», του Σόντερμπεργκ, «Bubble» και του Λαρς Φον Τρίερ, «Manderlay».

Στο φεστιβάλ θα προβληθεί και το γαλλικό ντοκιμαντέρ «The March of the Penguins», το οποίο έχει σπάσει τα ταμεία στην Αμερική.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:56 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταρρύθμιση και καταπολέμηση της φτώχειας

Ο κ. Ανάν υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι διαφορές που προέκυψαν εμποδίζουν την πρόοδο σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση του ΟΗΕ

Ανοίγοντας της εργασίες τις τριήμερης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράση κατά της φτώχειας και να στηρίξουν τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό.

Ο κ. Ανάν υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι διαφορές που προέκυψαν εμποδίζουν την πρόοδο σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση του ΟΗΕ, ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, απηύθυνε έκκληση για την εξάλειψη της διαφθοράς στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε στην ομιλία του ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί μόνο με τα όπλα, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του:

«Πρέπει να νικήσουμε τους τρομοκράτες στο πεδίο της μάχης, πρέπει όμως να τους νικήσουμε και στη μάχη των ιδεώνΤο δίδαγμα είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια αν αδιαφορήσουμε ή επιδιώξουμε την ήσυχη ζωή αγνοώντας τις κακουχίες και την καταπίεση άλλων. Είτε η ελπίδα θα εξαπλωθεί ή η βία θα επεκταθεί, και εμείς πρέπει να ταχθούμε στο πλευρό της ελπίδας», είπε ο κ. Μπούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των περιοριστικών μέτρων στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία, όπως είπε θα μπορούσε να απελευθερώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια.

Η χώρα του, είπε, είναι έτοιμη να καταργήσει όλες τις επιδοτήσεις και τους δασμούς, εάν πράξουν το ίδιο και άλλες χώρες.

Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από την ίδρυση του οργανισμού, συμμετέχουν ηγέτες 170 χωρών.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

Γυμνοί για την Tέχνη

Περίπου 1.500 άντρες και γυναίκες γδύθηκαν στη Λιόν στο όνομα της τέχνης.

Εθελοντές όλοι τους, πέταξαν τα ρούχα τους για να ποζάρουν στο φακό του Νεοϋορκέζου φωτογράφου, Σπένσερ Τιούνικ.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο Αμερικανός καλλιτέχνης οργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις: στο παρελθόν, εθελοντές είχαν επίσης φωτογραφηθεί γυμνοί στη Νέα Υόρκη, στο Βέλγιο, στη Βαρκελώνη και στη Βόρεια Αγγλία.

Καλλιτεχνικό φεστιβάλ

Στη Λιόν, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας κι όχι μόνο απτη Γαλλία είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στο λιμάνι για να λάβουν οδηγίες από τον κ. Τιούνικ.

Ανεβασμένος σένα γερανό, ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος είπε στο πλήθος πως γιαυτόν το λιμάνι ήταν ένα σύμβολο εμπορίου και το σημείο όπου συναντώνται δυο ποταμοί του θύμιζαν τα πόδια μιας γυναίκας.

Μόλις έφεξε, λοιπόν, ο κόσμος άρχισε να γδύνεται και να παίρνει θέσεις στους σχηματισμούς που είχε σχεδιάσει ο Σπένσερ Τιούνικμε τα χέρια και τα πόδια σηκωμένα στον αέρα.

Μετά τη φωτογράφηση, τα μοντέλα δήλωσαν πως είχαν αποφασίσει να πάρουν μέρος «για εμπειρία» ή «για το καλό της τέχνης».

«Ήμουν αποφασισμένη να το κάνω, για να έχω την ευχαρίστηση να τρέξω γυμνή στο γρασίδι στο κέντρο της Λιόν, σαυτή την πόλη που είναι τόσο αστική και συντηρητική» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία νεαρή κάτοικος της Λιόν.

Ένα άλλο μοντέλο απτο Λονδίνο δήλωσε πως ήλθε στη Γαλλία ειδικά γιαυτό το σκοπό με την οικογένειά της. Είχε μάλιστα πάρει μέρος στις φωτογραφίσεις που είχε κάνει ο Σπένσερ Τιούνικ στο Βέλγιο και στη Β. Αγγλία.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις φωτογραφίες που τράβηξε στη Λιόν ο 38χρονος κ. Τιούνικ τον Νοέμβριο, στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ που οργανανώνουν οι αρχές της πόλης δυο φορές το χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2003, 7.000 άνδρες και γυναίκες είχαν ποζάρει γυμνοί στο φακό του Σπένσερ Τιούνικ στη Βαρκελώνη.

Το 1994, είχαν συλληφθεί στη Νέα Υόρκη ο ίδιος και μια γυναίκα που είχε ποζάρει γυμνή στην κορυφή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Κέντρο Ροκφέλερ του Μανχάταν.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ εδώ και αρκετές εβδομάδες

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων πραγματοποιήθηκε σε σιιτικές περιοχές στη Βαγδάτη, επιφέροντας το θάνατο περισσότερων από 150 ατόμων. Πρόκειται για τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις επτά το πρωί τοπικής ώρας και επέφερε το θάνατο 108 ατόμων.

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στη σιιτική συνοικία Καζιμίγια, κοντά σε πλήθος που αναζητούσε εργασία σε οικοδομές.

Δεύτερη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε αργότερα επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων, ενώ ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις προκαλώντας τον πανικό και το χάος.

Μία οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Αλ Κάιντα, υπογράμμισε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για την εκστρατεία εναντίον των ανταρτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι καθημερινά δεκάδες εργάτες συγκεντρώνονται σε πλατείες στην πόλη, περιμένοντας να τους διαλέξουν οι εργοδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων εργατών, οι οποίοι έσπευσαν προς το αυτοκίνητο όπου είχε παγιδευτεί η βόμβα.

Επίσης, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων, οι οποίοι εισέβαλαν πρώτα στα σπίτια των θυμάτων σύροντάς τους έξω με δεμένα τα χέρια.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Τάατζι, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οι επιθέσεις στη Βαγδάτη πραγματοποιούνται κυρίως από σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες μουσουλμανικές κοινότητες.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η έβδομη Τέχνη στο Λονδίνο

Η Κέρστεν Ντανστ πρωταγωνιστεί στο «Elizabethtown» του Κάμερον Κρόου

Ο Πιρς Μπρόσναν, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κέρστεν Ντανστ και ο Τέρι Γκίλιαμ είναι μερικοί μόνοι από τους αστέρες που θα παρευρεθούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου τον Οκτώβριο.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερες από 180 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα καινούργια φιλμ των Κάμερον Κρόου, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Λαρς Φον Τρίερ.

Η ετήσια γιορτή του κινηματογράφου στη βρετανική πρωτεύουσα αρχίζει στις 19 Οκτωβρίου με το θρίλερ του Τζον Λε Καρέ «The Constant Gardener», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 3 Νοεμβρίου με το φιλμ του Τζορτζ Κλούνεϊ, «Good Night, and Good Luck».

Και τα δύο φιλμ διαγωνίστηκαν για το Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει και τις πρεμιέρες των φιλμ του Κρόου, «Elizabethtown», του Σόντερμπεργκ, «Bubble» και του Λαρς Φον Τρίερ, «Manderlay».

Στο φεστιβάλ θα προβληθεί και το γαλλικό ντοκιμαντέρ «The March of the Penguins», το οποίο έχει σπάσει τα ταμεία στην Αμερική.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού

Η επιχείρηση του στρατού συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη στις ΗΠΑ του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ

Περισσότερους από 20 αντάρτες αιχμαλώτησαν οι πακιστανικές δυνάμεις στη διάρκεια των μεγαλύτερων μέχρι τώρα επιχειρήσεων που διεξήγαγαν στην επαρχία Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού στις επιχειρήσεις , στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες στρατιώτες με από αέρος υποστήριξη, στην κατοχή του περιήλθε και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες για να ελέγχουν τις κινήσεις του.

Ορισμένοι από τους αιχμαλώτους είναι -κατά την ανακοίνωση του στρατού-«σημαντικά πρόσωπα»,ενώ κάποιοι από αυτούς είναι αλλοδαποί.

Η επιχείρηση του στρατού συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη στις ΗΠΑ του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του κερδίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Το Ισλαμαμπάντ βρέθηκε υπό πίεση, μετά τις κατηγορίες που απηύθυνε εναντίον του η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ότι δεν πράττει τα δέοντα για να περιορίσει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων των Ταλεμπάν από το έδαφός του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις για τα καύσιμα στη Βρετανία

Οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη

Με ήπιους τόνους άρχισαν στη Βρετανία οι τριήμερες διαμαρτυρίες για τις αυξημένες τιμές των καυσίμων με λίγους διαδηλωτές να έχουν καταλάβει θέσεις έξω από τα διυλιστήρια πετρελαίου.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους έχει συμβολικό χαρακτήρα και ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ταραχθεί λόγω των κινητοποιήσεων.

Την Τρίτη, πολλά βενζινοπωλεία έμειναν από βενζίνη, καθώς πολλοί καταναλωτές αγόρασαν τεράστια αποθέματα σε μία κίνηση πανικού, λόγω της αύξησης στις τιμές πετρελαίου.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχουν μειωθεί οι φόροι των καυσίμων παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Πάντως, υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε αποκλεισμούς

των αποθηκών καυσίμων, όπως είχε συμβεί το 2000.

Ορισμένοι από τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων του 2000 αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε συμβιβασμούς, από φόβο μήπως επαναληφθούν τα επεισόδια του 2000 που είχαν οδηγήσει τη χώρα σε παράλυση.

Τον Σεπτέμβριο του 2000, πολλοί αγρότες, οδηγοί φορτητών και ταξί είχαν διοργανώσει κινητοποιήσεις και είχαν αποκλείσει ορισμένα διϋλιστήρια πετρελαίου.

Αποτέλεσμα εκείνων των κινητοποιήσεων ήταν να σημειωθούν ελλείψεις στα καύσιμα, γεγονός που είχε επηρεάσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες ΙΧ στη Βρετανία.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Τροποποιήσεις ζητά η Λευκωσία

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Τρεις αλλαγές επιδιώκει η Λευκωσία στο τελευταίο προσχέδιο της βρετανικής προεδρίας για την αντιδήλωση των 25.

Η πρώτη αναφέρεται στην υποχρέωση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο, όχι αν και όταν θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ όπως προβλέπεται τώρα, αλλά στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αγκυρας.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον έλεγχο εντός του 2006 για την εφαρμογή ή όχι του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης που υπέγραψε η Τουρκία. Η Λευκωσία επιθυμεί να γίνει πιο συγκεκριμένος ο μηχανισμός ελέγχου.

Η τελευταία αλλαγή ποθ επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση αφορά στην παράγραφο για τις προσπάθειες επίτευξης λύσης τού Κυπριακού.

Η προεδρία συνέδεσε την υποχρέωση της Άγκυρας για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Κύπρου με τη διαδικασία λύσης.

Η κυπριακή κυβέρνηση ζητά την αποσύνδεση των δύο θεμάτων και την αναφορά σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ αλλά και των αρχών της ΕΕ.

Από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, καθίσταται σαφές ότι η Λευκωσία θα εμμείνει σε αυτές τις τροποποιήσεις και θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους.

Δηλαδή αν δεν υπάρξει συμφωνία στην ΚΟΡΕΠΕΡ και το ίδιο σκηνικό επαναληφθεί και την ερχόμενη Τετάρτη, τότε η Λευκωσία θεωρεί ότι τα πράγματα θα πρέπει να οδηγηθούν σε έκτακη σύνοδο τού Συμβουλίου Υπουργών.

«Σε περίπτωση τελικής αδυναμίας συμφωνίας επί της αντιδήλωσης, τότε δεν θα υπάρξει και πλαίσιο διαπραγμάτευσης άρα ούτε και ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας», δήλωναν κυβερνητικές πηγές, που έκαναν λόγο για τελική απόφαση που ήδη έχει ληφθεί από τη Λευκωσία.

Πολιτικοί παράγοντες δε εκτιμούσαν πως αν πράγματι η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να φτάσει - αν χρειαστεί - στα άκρα, αυτό προϋποθέτει συνεννόηση και με την Αθήνα.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη για Ολυμπιακή

Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η εταιρία ανέρχεται σε 568 εκατομμύρια ευρώ

Καταδικαστική ήταν η απόφαση για την Ολυμπιακή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς κρίθηκε ότι η οικονομική στήριξη του ελληνικού κράτους ήταν αντίθετη προς το κοινοτικό δίκαιο.

Η Κομισιόν ζητά την επιστροφή παράνομων ενισχύσεων από το ελληνικό κράτος, ύψους 568 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, δίνει προθεσμία δύο μηνών στην ελληνική κυβέρνηση για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το μέλλον της εταιρίας.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι με την απόφασή της αυτή ολοκληρώνεται η έρευνα που είχε αρχίσει το Μάρτιο του 2004 και η οποία αποσκοπούσε να διαπιστώσει εάν οι ενισχύσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο είχαν δοθεί καταχρηστικά ή ήταν σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να ενισχύει την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, χορηγώντας ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά ενισχύσεις, κυρίως μέσω των ακόλουθων μέτρων:

Της ανάληψης από το ελληνικό Δημόσιο και την Ολυμπιακή Αεροπορία μέρους του κόστους μίσθωσης αεροσκαφών από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Της αδικαιολόγητης καταβολής περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, κατά τη στιγμή της δημιουργίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της μεταβίβασής τους στο Δημόσιο. Η ενίσχυση προκύπτει από την υπερεκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο.

Tης ανοχής από το ελληνικό Δημόσιο της μη πληρωμής από την Ολυμπιακή Αεροπορία, μεταξύ Δεκεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2004, οφειλόμενων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ποσού άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Της ανάληψης από το ελληνικό Δημόσιο διαφόρων οικονομικών υποχρεώσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που συνδέονται κυρίως με συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών και την αποπληρωμή τραπεζικού δανείου, ποσού το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 60 εκατομμύρια ευρώ.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για αύξηση της παραγωγής

Ο κ. Μπράουν είπε ότι χρειάζονται εναλλακτικές μορφές ενέργειας

O Bρετανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με πάνω από τριάντα ομολόγους του και αντιπροσώπους των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Στις συζητήσεις τους επεξεργάζονται πώς θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου.

Ο κ. Μπράουν είπε ότι θέλει να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου οι χώρες του ΟΠΕΚ, διότι την παρούσα στιγμή η ζήτηση για πετρέλαιο έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά.

Ο Βρετανός υπουργός απηύθυνε έκκληση για μια «συντονισμένη προσπάθεια» των χωρών του ΟΠΕΚ με στόχο την μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μειώσει τους φόρους του πετρελαίου.

Παράλληλα, ο κ. Μπράουν ζήτησε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στα διυλιστήρια και σε πηγές εναλλακτικής ενέργειας.

Ορισμένα πρατήρια βενζίνης στη Βρετανία έμειναν χωρίς αποθέματα, καθώς οι αυτοκινητιστές προμηθεύτηκαν με εφόδια, ανησυχώντας ότι οι διαμαρτυρίες για την αυξημένη τιμή της βενζίνης μπορεί να επιφέρουν έλλειψη.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ Βιλπάν ανακοίνωσε κυβερνητικά μέτρα, κόστους τριάντα επτά εκατομμυρίων δολλαρίων τον χρόνο προκειμένου να μειωθεί το κόστος των καυσίμων για τους αγρότες.

Ο κ. Βιλπάν είπε ότι οι αγρότες χρειάζονται ειδική βοήθεια, επειδή έχουν πληγεί ιδιαίτερα.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ εδώ και αρκετές εβδομάδες

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων πραγματοποιήθηκε σε σιιτικές περιοχές στη Βαγδάτη, επιφέροντας το θάνατο δεκάδων ατόμων. Πρόκειται για τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις εδώ και εβδομάδες.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις επτά το πρωί τοπικής ώρας και επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 108 ατόμων.

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στη σιιτική συνοικία Καζιμίγια, κοντά σε πλήθος που αναζητούσε εργασία σε οικοδομές.

Δεύτερη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε αργότερα επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων, ενώ ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις που πιστεύεται ότι ήταν συντονισμένες.

Κατά την πρώτη επίθεση, ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας στις επτά το πρωί τοπική ώρα στη συνοικία Καζιμίγια, κοντά σε πλήθος που αναζητούσε εργασία σε οικοδομές.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι καθημερινά δεκάδες εργάτες συγκεντρώνονται σε πλατείες στην πόλη, περιμένοντας να τους διαλέξουν οι εργοδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων εργατών, οι οποίοι έσπευσαν προς το αυτοκίνητο όπου είχε παγιδευτεί η βόμβα.

Επίσης, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων, οι οποίοι εισέβαλαν πρώτα στα σπίτια των θυμάτων σύροντάς τους έξω με δεμένα τα χέρια.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Τάατζι, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οι επιθέσεις στη Βαγδάτη πραγματοποιούνται κυρίως από σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες μουσουλμανικές κοινότητες.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:33 (Ώρα Λονδίνου)

Όλα τα χαρτιά της παίζει η Λευκωσία

Από τον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλες, Γιώργο Δαράτο

Να κυλάει ο χρόνος επιδιώκει η Λευκωσία

Για τρίτη συνεχή φορά μέσα σε διάστημα δύο περίπου εβδομάδων η Κύπρος δείχνει αποφασισμένη να απορρίψει, στο σημερινό συμβούλιο των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων, στις Βρυξέλες, και το νέο σχέδιο της κοινής αντιδήλωσης των 25 προς τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να παίξει όλα τα χαρτιά της, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο σε αυτή τη διαπραγμάτευση, φθάνοντας δηλαδή ακριβώς πριν από την έναρξη των τουρκοκοινοτικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου.

Οι Κύπριοι, λένε οι ίδιες πηγές, έχουν την πληροφορία ότι ο Γερμανός Καγγελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έχει συννενοηθεί με την Γαλλία να «κλειδωθεί» γρήγορα η διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ώστε να μην την βρει ανοικτή η Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης Άνκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Οκτωβρίου.

Ανεπιφύλακτη στήριξη από τη Μέρκελ

Η κ. Μέρκελ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις θέσεις της Λευκωσίας που με τη σειρά της έχει κάθε λόγο, λένε οι ίδιες πηγές, να κρατήσει ανοικτό το ζήτημα εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Γερμανία.

Αν κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες, η Κύπρος έχει μπροστά της 12 ολόκληρες μέρες για να επιδιώξει, με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ, την αναπροσαρμογή της θέσης της Ένωσης στις δικές τους διεκδικήσεις.

Αν αυτό δεν καταστεί, για διάφορους λόγους, εφικτό, λένε οι ίδιες πηγές, η Λευκωσία θα μπορούσε ακόμη και να τορπιλίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Κάτι που μπορεί να κάνει θεωρώντας ότι τη συμφέρει το σημερινό status quo, που της προσφέρει τη δυνατότητα να κατηγορεί συστηματικά την Άγκυρα ότι με το να μην την αναγνωρίζει καταστρατηγεί τους κοινοτικούς κανόνες, με τη βοήθεια μεγάλων χωρών, και κρατώντας κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, κατά παράβαση της τελωνειακής ένωσης.

Διαφορετική η ελληνική στάση

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να προσάπτει στην Άγκυρα ότι συνεχίζει να κρατά σε εξοντωτική πολιτικά και οικονομικά διεθνή απομόνωση τους Τουρκοκύπριους.

Τις θέσεις αυτές δεν συμμερίζεται η Ελλάδα, που έχει εντελώς διαφορετικές από την Κύπρο προτεραιότητες μέσα στην Ένωση.

Έτσι δεν πρέπει να αποκλείεται η συνέχιση της κυπριακής «αντίστασης» και η συστηματική απόρριψη του νέου σχεδίου απάντησης στην Τουρκία, με στόχο να κυλάει ο καιρός.

Στην ίδια τακτική εντάσσεται και το αίτημα της Κύπρου να διεξαχθεί έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή η Κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να παραιτηθεί της απαίτησης για ένα κείμενο αντιδήλωσης των 25 στην Τουρκία, διεκδικώντας όμως την καταγραφή των θέσεων αυτών στο κείμενο του πλαισίου των τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ όλων να μην «ανοίξει» αυτό το κείμενο, που έχει συνταχθεί.

Αν το θέμα άνοιγε ξανά οι κυπριακές θέσεις θα καταγράφονταν ως κοινοτικές.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αγωνία για το μέλλον της Ολυμπιακής

Από τον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλες, Γιώργο Δαράτο

Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η εταιρία ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ

Μία νέα περίοδος αγώνων και αγωνίας για το παρόν και το μέλλον της Ολυμπιακής αρχίζει από σήμερα μετά τη βέβαιη απόφαση που θα πάρει η Κομισιόν ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει την επιστροφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει η εταιρία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αρμόδιος για τις μεταφορές επίτροπος, Ζακ Μπαρό αναμένεται να εξηγήσει σήμερα το πρωί σε μεγάλη συνέντευξη τύπου τους λόγους που τον οδήγησαν στην εισήγηση για τη λήψη αυτής της απόφασης.

Ο κ. Μπαρο θεωρεί ότι όλες οι κινήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων να «σώσουν» την Ολυμπιακή (υπερεκτίμηση αξίας νέας Ολυμπιακής, παράνομη επιδότηση για την εκκίνησή της, χρέη παλαιάς Ολυμπιακής που μακιγιρίσθηκαν κλπ) έγιναν μέσα σ ένα κλίμα πλήρους αδιαφάνειας και κυρίως παραπληροφόρησης της Κομισιόν.

Έτσι με τη σημερινή απόφασή της η Επιτροπή θ απαιτήσει από την Ελληνική Δημοκρατία να αναζητήσει όλα αυτά τα ποσά (από το 2002)δηλαδή κάπου500 εκατ. Ευρώ από τους «δικαιούχους» (σ.σ. το αγγλικό κείμενο χρησιμοποιεί τη λήξη «οφελημένους» από αυτά) χωρίς διακρίσεις σε τελευταία ανάλυση αν καθένα από αυτά τα ποσά τα έχει εισπράξει η παλαιά ή η νέα Ολυμπιακή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ελληνική μετάφραση της ίδιας απόφασης κατεβλήθη προσπάθεια από τον Έλληνα επίτροπο Σταύρο Δήμα και αντικαταστάθηκε η λέξη «διάδοχοι» δηλαδή η νέα Ολυμπιακή μόνον με τη λέξη «δικαιούχοι».

Δϊμηνη προθεσμία

Η Κομισιόν δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία 2 μηνών για να της εξηγήσει πως σκοπεύει να ανακτήσει αυτές τις παράνομες ενισχύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει πειστικά επιχειρήματα ότι αυτή τη φορά όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια και αυτή θα τηρείται συνεχώς ενήμερη για τις εξελίξεις.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα, με αυτή την απόφαση, δέχεται μία ακόμα -την τελευταία πριν από ενδεχόμενη προσφυγή της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- πίεση ν απαντήσει επί της ουσίας δικαιολογώντας με συγκεκριμένα επιχειρήματα κάθε κίνησή της από αύριο σ΄αυτό το θέμα.

Αν η κυβέρνηση, έλεγαν οι ίδιες πάντα πηγές, απαντήσει πως δε μπορεί ν ανακτήσει αυτές τις παράνομες ενισχύσεις διότι οι «δικαιούχοι» απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να τις επιστρέψουν, θα πρέπει να καταλήγει στην απάντησή της προς την Επιτροπή σε μία σειρά από συμπεράσματα και εναλλακτικές προτάσεις για το πως σκοπεύει να κινηθεί η ίδια.

Λόγου χάρη θα μπορούσε, με σοβαρά επιχειρήματα πάντοτε, να αναφερθεί σε μια εκκαθάριση της Ολυμπιακής που θα συνεχίσει να λειτουργεί ή ακόμα καις το κλείσιμο τη εταιρίας και τη σύσταση αμέσως μίας νέας ή τέλος την πώλησή της, αν αυτό είναι εφικτό με τα χρέη που την βαρύνουν.

Από τη σοβαρότητα των υπό επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων από δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει την υπόθεση από την κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί και ο τρόπος διαχείρισης αυτού του προβλήματος από τον επίτροπο Μπαρό -- έλεγαν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του -- ο οποίος θα μπορούσε να δώσει και πίστωση χρόνου και διεύρυνση των πλαισίων μέσα στα οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει ότι είναι δυνατό να διασωθεί από την Ολυμπιακή.

Αλλά κάθε νέα ελληνική πρόταση θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και πειστική, ειδάλλως η Κομισιόν δεν βλέπει μέλλον για τον εθνικό αερομεταφορέα εναποθέτοντας όλο το βάρος στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή με Ανάν

Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την αναδιάρθρωση των Ηνωμένων Εθνών συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ο Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταρρύθμιση του οργανισμού είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η Ελλάδα, ας σημειωθεί, είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2005-2006.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με βασικά θέματα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ο κ. Καραμανλής παρευρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος Μπους προς τιμήν των 180 και πλέον αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την 60η σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μεξικού, με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Την Παρασκευή, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας και κατόπιν θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ο κ. Καραμανλής θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως στο CNN και στη δημόσια τηλεόραση της χώρας, PBS.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια απ'τον ... Πούτιν

Του ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα, Στίβεν Ρόζενμπεργκ

Όταν μία ποδοσφαιρική ομάδα βρίσκεται στον ... πάτο, αποφασίζει συνήθως ναλλάξει την τακτική της.

Ή ναλλάξει τους παίκτες της. Ή ναπολύσει τον προπονητή της.

Η Τέρεκ Γκρόζνι, όμως, είχε διαφορετική γνώμη. Αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια των πολιτικών.

Η ομάδα της Τσετσενίας, που βρίσκεται στην 16η, δηλ. στην τελευταία, θέση της Ρωσικής Α' Εθνικής και κινδυνεύει να υποβιβασθεί, αποφάσισε να στείλει γράμμα στον πρόεδρο Πούτιν, απαριθμώντας όλα τα γκολ που δεν της αναγνώρισαν οι διαιτητές σε πρόσφατες αναμετρήσεις, όπως επίσης και τα πέναλτι που δεν της έδωσαν.

«Δεν μας αξίζει ναμαστε στον πάτο» τονίζουν στην επιστολή τους. «Θέλουμε το ποδόσφαιρο ναναι τίμιο κι οι διαιτητές αντικειμενικοί!»

«Αυτοί οι διαιτητές δεν είναι άνθρωποι, είναι κτήνη!»

Ισχυρό λόμπι

Ο πρόεδρος της Τέρεκ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, με τον οποίο μίλησα τηλεφωνικά, μου μετέφερε τα παράπονά του από το Γκρόζνι.

«Τα τελευταία 12 χρόνια, ο λαός της Τσετσενίας κακοποιήθηκε. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό ξανά. Γιαυτό το λόγο γράψαμε στον Πρόεδρο. Είναι ο δικαιότερος άνδρας στη Ρωσία: θα δει γιατί έχει αρχίσει εκστρατεία κατά της ομάδας μας.»

Πολλά πράγματα άλλαξαν από πέρσι, όταν η Τέρεκ κατέπληξε τους πάντες κερδίζοντας το ρωσικό Κύπελλο.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την ομάδα στο Κρεμλίνο για να τη συγχαρεί.

Πολιτικό ποδόσφαιρο

Θα σπεύσει άραγε τώρα το Κρεμλίνο να βοηθήσει την ομάδα της Τσετσενίας;

Υπάρχει προηγούμενο: το 1939, ο αρχηγός της μυστικής αστυνομίας της Σοβιετικής Ένωσης, Λαβρέντι Μπέρια, όταν έχασε τον ημιτελικό μία από τις αγαπημένες του ομάδες, η Διναμό Τυφλίδας, είχε διατάξει την επανάληψη του αγώνα.

Και το 1967, κυβερνητικό διάταγμα διασφάλισε την παραμονή της Ζενίτ του Λένιγκραντ στην Πρώτη Κατηγορία. Ο υποβιβασμός της ομάδας ήταν ... αδιανόητος, αφού τη χρονιά εκείνη η ΕΣΣΔ γιόρταζε την 50ή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης που είχε αρχίσει, φυσικά, από το Λένιγκραντ.

Ο πρόεδρος της Τέρεκ, Ραμζάν Καντίροφ, διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Ο πατέρας του, Αχμάντ, ήταν ο φιλορώσος ηγέτης της Τσετσενίας μέχρι τη δολοφονία του πέρσι απτους αντάρτες.

Ο κύκλος του κ. Καντίροφ εξακολουθεί να παίζει ρόλο-κλειδί στην εδραίωση της κυριαρχίας της Μόσχας στην Τσετσενία. Η Τέρεκ μπορεί να ελπίζει ότι αυτή η υποστήριξη μπορεί να πείσει το Κρεμλίνο να της συμπαρασταθεί.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακή και Εκπαίδευση

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: 2.689 χωρίς διαγωνισμό και διορισμός 188 μονίμων εκπαιδευτικών. Νέες θέσεις σε νοσοκομεία, υπουργεία, ΟΤΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημογραφικός καταποντισμός της Ελλάδας. Τι προβλέπουν ΟΗΕ και ΟΟΣΑ.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ψάχνουν λύση για τους εργαζόμενους. Νέος πονοκέφαλος από την κακοδιαχείριση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σαΐνια" τα Ελληνόπουλα. Πρώτοι μαθητές μαζί με τους Γερμανούς στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η ΑΥΓΗ: Άλλοθι για το κλείσιμο το πρόστιμο της Κομισιόν. Η κυβέρνηση δεν ετοιμάζει προσφυγή στο ευρωδικαστήριο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας" για τη σωτηρία της "INTERAMERICAN" καταγγέλλει: Γεμάτη λωποδύτες και κλέφτες η "INTERAMERICAN".

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παιδεία της παράγκας. Απειλούνται με έξωση 46 σχολεία. Νέες αποκαλύψεις για τα χάλια της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Χαρτί" και η προσφυγή. Τα εναλλακτικά σενάρια για τον εθνικό αερομεταφορέα.

ΕΘΝΟΣ: Παρηγοριά με αφορολόγητα ΙΧ. Φιλοδώρημα στις οικογένειες με τρία παιδιά μετά την ψυχρολουσία με το επίδομα θέρμανσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το κολέγιο των επιτρόπων της ΕΕ ζητάει να επιστρέψει 500 εκ. ευρώ η ΟΑ στο κράτος και εκδίδει καταδικαστική απόφαση και σήμερα "μαύρος ουρανός" σήμερα μαύρη μέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα 4 μέτρα για το προσωπικό της "Ολυμπιακής". Όλα όσα αποφασίστηκαν σε νυχτερινή κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολυμπιακή: Το σχέδιο για τους εργαζομένους. Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη σημερινή καταδίκη από τις Βρυξέλλες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αερομαχία για "Ολυμπιακή". Η τύχη της εταιρείας κρίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

ΕΣΤΙΑ: Υπέρμετρη ανοχή προς την Τουρκία. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

ESPRESSO: Σωματοφύλακας βουλευτή έδειρε ηλικιωμένο. Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναγκαστική προσγείωση με πολιτικές επιπτώσεις. Η Ολυμπιακή ταράζει την κυβέρνηση, διχάζει το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ολυμπιακή εν τάφω. Ταφόπλακα στον εθνικό αερομεταφορέα η σημερινή απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ: Πήραν τα λεφτά και... δραπετεύουν. Οι βιομήχανοι εξάγουν τα εργοστάσιά τους.

Η ΝΙΚΗ: Στα δόντια της διαπλοκής η Ολυμπιακή Αεροπορία. Εξυπηρετεί συμφέροντα η κυβέρνηση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 31ο φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή": Μεγάλη πολιτική γιορτή της νεολαίας.

TRAFFIC NEWS: Έρχεται μεγάλος σεισμός μετά το πενταπλό χθεσινό χτύπημα. Χουλιάρας: Να κάνετε έλεγχο στα σπίτια σας.

Η ΧΩΡΑ: Ξύπνησε ο Εγκέλαδος. Ανησυχία για τη βροχή των Ρίχτερ.

City Press: Σύνταξη ΟΓΑ - ΕΚΑΣ: Διαρκής κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων.

METRO: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων. Μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Δ. Δασκαλόπουλου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στοιχειώνει" ο σεισμός του '78. Οι παραλείψεις εξακολουθούν να σημαδεύουν τη Θεσσαλονίκη.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Κόβονται οι αγροτικές επιδοτήσεις. Δυσάρεστα για τον αγροτικό κόσμο τα μηνύματα από την ΕΕ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έλληνες, αυξάνεσθε και πληθύνεσθε. Αλλά, με ποιες διασφαλίσεις;

Εγκέλαδος

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε κλοιό ανησυχητικών Ρίχτερ βρίσκεται η Ελλάδα. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι θα περιμένουν τη δραστηριότητα των επόμενων ημερών χωρίς ωστόσο να καθησυχάζουν . Ανάστατοι οι κάτοικοι στις περιοχές του δυτικού τόξου και στη Βόρεια Ελλάδα. Σε επιφυλακή οι κρατικές αρχές και οι φορείς αντισεισμικής προστασίας".

ΙΧ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αφορολόγητα αυτοκίνητα στις τρίτεκνες οικογένειες σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την ψυχρολουσία Καραμανλή στη ΔΕΘ. Για να λειτουργήσει το μέτρο ως "παροχή" οι οικογένειες με τρία παιδιά θα πρέπει βέβαια να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "φθηνότερα θα είναι από τις αρχές του νέου έτους τα αυτοκίνητα, όχι μόνο για τους πολύτεκνους με τέσσερα παιδιά, όπως είθισται μέχρι σήμερα, αλλά και για τις οικογένειες με τρία παιδιά".

Ολυμπιακή

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "λύση μαζικής συνταξιοδότησης 2.800 έως 3.000 μόνιμων υπαλλήλων, με πριμοδότηση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ώστε το κάθε έτος εργασίας να υπολογιστεί ως ενάμισι, είναι το κυρίαρχο σενάριο που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι " την προώθηση τεσσάρων μέτρων για την προστασία του προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιχείρησης εξετάζει η κυβέρνηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "το τέλος εποχής για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" με τη σημερινή της τουλάχιστον μορφή, σηματοδοτεί η αναμενόμενη σήμερα καταδικαστική απόφαση της Κομισιόνπου οδηγεί την εταιρεία σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Μόνη αχτίδα φωτός στο ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφωθεί είναι πως δύο από τους ομίλους που είχαν υποβάλει προτάσεις εξαγοράς της "Ολυμπιακής" εμφανίζονται να διατηρούν το ενδιαφέρον τους, παρ΄ότι πληροφορίες αναφέρουν πως η "ποινή" της Κομισιόν στον εθνικό αερομεταφορέα θα φθάσει τελικώς το ένα δισ. ευρώ".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι "το "γρίφο" των εργαζομένων και των συμβασιούχων της Ολυμπιακής προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση, καθώς σήμερα αναμένεται η καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν για τα 500 εκ. ευρώ που καλείται να επιστρέψει στο Δημόσιο η εταιρία. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "θα ληφθεί μέριμνα για όλους τους εργαζομένους" - ερωτηθείς εάν η δέσμευση του πρωθυπουργού - ότι κανείς δεν θα μείνει στο δρόμο- αφορά και στούς περίπου 3.500 συμβασιούχους".

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το βαρύ πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η Ολυμπιακή καθώς σήμερα η Κομισιόν θα εκδόσει τη σχετική καταδικαστική απόφαση. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιεί ανησυχητικά σενάρια για το μέλλον της εταιρείας , η οποία δεν αποκλείεται σε μερικούς μήνες να μην υφίσταται πλέον...Τα σενάρια που εξετάζονται για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές είναι εκείνο της εκκαθάρισης εν λειτουργία , το κλείσιμο της εταιρείας ή η απορρόφησή της από άλλη εταιρεία. Όσον αφορά στο προσωπικό το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η μετάταξή τους σε άλλες θέσεις του Δημοσίου".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "οσμή διαπλοκής αναδύεται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Ολυμπιακής, η οποία έχει αφεθεί έρμαιο στις διαθέσεις ισχυρών συμφερόντων που ορέγονται για να την αποκτήσουν αντί "πινακίου φακής". Σε πείσμα και των ίδιων των κανόνων του νεοφιλελευθερισμού που αποτελούν...ευαγγέλιο της Κομισιόν, καλλιεργούνται ουσιαστικά συνθήκες μονοπωλιακής επικράτησης της Aegean στις αερομεταφορές".

H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έχει μεταφερθεί το "κέντρο" των εξελίξεων και των σχετικών αποφάσεων στο θέμα της Ολυμπιακής. Η εξέλιξη αυτή, που παρακάμπτει κατά κάποιο τρόπο το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, έχει ενοχλήσει τον αρμόδιο υπουργό".

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "μια νέα περίοδος αγωνίας για το παρόνκαι το μέλλον της Ολυμπιακής αρχίζει από σήμερα, μετά τη βέβαιη απόφαση της Κομισιόν που θα απαιτεί την επιστροφή από την Ολυμπιακή στο ελληνικό κράτος 500 εκατ. ευρώ, μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής μας Γ. Δαράτος. Στην Αθήνα η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την απόφαση της Κομισιόν ως άλλοθι για το προαποφασισμένο κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα και δεν ετοιμάζει καν προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο κατά της απόφασης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "μεταξύ σφύρας και άκμονος οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναμένουν το πρόστιμο της Κομισιόν σήμερα και η κυβέρνηση ετοιμάζει προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο. Πρόταση για την αγορά της εταιρείας κατέθεσαν την ύστατη στιγμή Βρετανοί επενδυτές, ενώ στην αερομαχία μετέχουν και οι εργαζόμενοι των ΟΑ που καταγγέλλουν μεθοδεύσεις κατά του εθνικού αερομεταφορέα. Σκληρές καταγγελίες από το ΠΑΣΟΚ".

Η ESPRESSO γράφει ότι "Αθηνά έλα σώσε μας!". Με επιστολή προς την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση οι πιλότοι της Ολυμπιακής ετοιμάζονται να προσεγγίσουν άμεσα την Αθηνά Ωνάση σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν έστω και την τελευταία στιγμή , τη διάλυση του εθνικού μας αερομεταφορέα!".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε κενό αέρος βρίσκεται η Ολυμπιακή, καθώς η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιεί ανησυχητικά σενάρια για το μέλλον της εταιρείας. Πάντως πολλοί φοβούνται ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ....μαύρη".

Ανατιμήσεις

Η City Press υπογραμμίζει ότι "με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης, που θα πιέσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των καταναλωτών".

Συνταξιούχοι

Η City Press τονίζει ότι "οι κυβερνήσεις τους δίνουν μεγάλες αυξήσεις μόνο τις προεκλογικές χρονιές. Δίνουν παροχές των οποίων το κόστος βαραίνει τη διαχείριση της επόμενης τετραετίας. Σε πολιτικά αδιάφορες χρονιές εφαρμόζουν αυστηρότερη πολιτική. Η ΝΔ είχε υποσχεθεί αυξήσεις μεγαλύτερες από τα "ψίχουλα Σημίτη" και τις περιορίζει περίπου στο 1/3. Τα κυβερνητικά στελέχη σταμάτησαν να μιλούν για ευρώ και προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από τα ποσοστά "που ξεπερνούν τον πληθωρισμό".

ΟΟΣΑ-Μαθητές

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "περισσότεροι από 9 στους 10 Έλληνες μαθητές αποφοιτούν από το Λύκειο. Πρόκειται για την καλύτερη αντιστοιχία που σημειώνεται μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον οι Γερμανοί μαθητές συναγωνίζονται τους Έλληνες, ενώ οι Γάλλοι βρίσκονται στη 12η θέση και οι Αμερικανοί στη 17η με ποσοστό 80% και 74% αντίστοιχα".

Βιομήχανοι

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "εξαγωγή... εργοστασίων κάνουν στις βαλκανικές χώρες δεκάδες βιομήχανοι. Παρά τις γενναίες επιδοτήσεις οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι τα λουκέτα θα αυξηθούν δραματικά".

Παιδεία

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "νέα στοιχεία για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκπαίδευση στη χώρα μας αποκαλύφθηκαν χθες. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι ακολουθεί "πολιτική της παράγκας", καθώς μόνο την εφετινή χρονιά αναμένεται να γίνουν 46 εξώσεις σε σχολεία που λειτουργούν σε νοικιασμένα κτίρια. Ανάλογες καταγγελίες έκαναν και οι ηγεσίες των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών του Δημοσίου. Μάλιστα προειδοποίησαν ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση θα προχωρήσουν σε απεργίες τον Οκτώβριο".

Φεστιβάλ ΚΝΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "με αισιοδοξία και ενθουσιασμό η Κομμουνιστική Νεολαία είναι έτοιμη να ανοίξει αύριο τις πύλες του 31ου Φεστιβάλ της, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, να υποδεχτεί τους νέους και τις νέες, να μιλήσει στη νέα γενιά για το δρόμο της διεξόδου, το δρόμο που θα δώσει νόημα στα όνειρα και στις ελπίδες της νεολαίας".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 2.689 προκηρύχθηκαν και αυτή την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ (ή και εκτός ΑΣΕΠ) και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις σε διάφορα νοσοκομεία, στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), στη Μονάδα Οργάνωσης του ΚΠΣ του υπουργείου Οικονομικών και στην ΕΡΤ ΑΕ".

Δημογραφικό

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "δημογραφικό καταποντισμό της Ελλάδας" προβλέπουν ΟΗΕ και ΟΟΣΑ αλλά και αναλύσεις αμερικανικής εταιρείας που ασχολείται με δημογραφικά δεδομένα. Όπως τονίζουν στις εκθέσεις τους: "Οι δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα μας προβλέπονται εφιαλτικές".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "απίστευτα πράγματα καταγγέλλει με νέα ανακοίνωσή της η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας" υπαλλήλων της INTERAMERICAN που στοχεύουν στη σωτηρία της εταιρίας. Καλούμε τον υφυπουργό Ανάπτυξης να διαβάσει προσεκτικά την καταγγελία πρωτοβουλίας εργαζομένων στην Ιντεραμέρικαν και να ελέγξει τις καταγγελίες τους όπως είναι υποχρεωμένος και να πράξει τα δέοντα, αντί να κάνει δηλώσεις χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως ενδελεχείς ελέγχους".

Ελληνοτουρκικά

Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "σε επίδειξη θράσους επιδίδεται η Τουρκία σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μόνη χώρα που ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν ζητεί να ενταχθή σε αυτήν, αλλά περίπου το απαιτεί. Και οσάκις τίθενται κάποιοι όροι τους οποίους δεν θέλει να τηρήση, δεν διστάζει να εκτοξεύη απειλές".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Γυμνοί για την Tέχνη

Περίπου 1.500 άντρες και γυναίκες γδύθηκαν στη Λιόν στο όνομα της τέχνης.

Εθελοντές όλοι τους, πέταξαν τα ρούχα τους για να ποζάρουν στο φακό του Νεοϋορκέζου φωτογράφου, Σπένσερ Τιούνικ.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο Αμερικανός καλλιτέχνης οργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις: στο παρελθόν, εθελοντές είχαν επίσης φωτογραφηθεί γυμνοί στη Νέα Υόρκη, στο Βέλγιο, στη Βαρκελώνη και στη Βόρεια Αγγλία.

Καλλιτεχνικό φεστιβάλ

Στη Λιόν, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας κι όχι μόνο απτη Γαλλία είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στο λιμάνι για να λάβουν οδηγίες από τον κ. Τιούνικ.

Ανεβασμένος σένα γερανό, ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος είπε στο πλήθος πως γιαυτόν το λιμάνι ήταν ένα σύμβολο εμπορίου και το σημείο όπου συναντώνται δυο ποταμοί του θύμιζαν τα πόδια μιας γυναίκας.

Μόλις έφεξε, λοιπόν, ο κόσμος άρχισε να γδύνεται και να παίρνει θέσεις στους σχηματισμούς που είχε σχεδιάσει ο Σπένσερ Τιούνικμε τα χέρια και τα πόδια σηκωμένα στον αέρα.

Μετά τη φωτογράφηση, τα μοντέλα δήλωσαν πως είχαν αποφασίσει να πάρουν μέρος «για εμπειρία» ή «για το καλό της τέχνης».

«Ήμουν αποφασισμένη να το κάνω, για να έχω την ευχαρίστηση να τρέξω γυμνή στο γρασίδι στο κέντρο της Λιόν, σαυτή την πόλη που είναι τόσο αστική και συντηρητική» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία νεαρή κάτοικος της Λιόν.

Ένα άλλο μοντέλο απτο Λονδίνο δήλωσε πως ήλθε στη Γαλλία ειδικά γιαυτό το σκοπό με την οικογένειά της. Είχε μάλιστα πάρει μέρος στις φωτογραφίσεις που είχε κάνει ο Σπένσερ Τιούνικ στο Βέλγιο και στη Β. Αγγλία.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις φωτογραφίες που τράβηξε στη Λιόν ο 38χρονος κ. Τιούνικ τον Νοέμβριο, στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ που οργανανώνουν οι αρχές της πόλης δυο φορές το χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2003, 7.000 άνδρες και γυναίκες είχαν ποζάρει γυμνοί στο φακό του Σπένσερ Τιούνικ στη Βαρκελώνη.

Το 1994, είχαν συλληφθεί στη Νέα Υόρκη ο ίδιος και μια γυναίκα που είχε ποζάρει γυμνή στην κορυφή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Κέντρο Ροκφέλερ του Μανχάταν.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση στο Ιράκ εδώ και αρκετές εβδομάδες

Τουλάχιστον 81 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 160 τραυματίσθηκαν από αυτοκινητοβόμβα που είχε τοποθετηθεί σε σιιτική περιοχή στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας στις επτά το πρωί τοπική ώρα στη συνοικία Καζιμίγια, κοντά σε πλήθος που αναζητούσε εργασία σε οικοδομές.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι καθημερινά δεκάδες εργάτες συγκεντρώνονται σε πλατείες στην πόλη, περιμένοντας να τους διαλέξουν οι εργοδότες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση στο Ιράκ εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων εργατών, οι οποίοι έσπευσαν προς το αυτοκίνητο όπου είχε παγιδευτεί η βόμβα.

Επίσης, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων, οι οποίοι εισέβαλαν πρώτα στα σπίτια των θυμάτων σύροντάς τους έξω με δεμένα τα χέρια.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Τάατζι, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οι επιθέσεις στη Βαγδάτη πραγματοποιούνται κυρίως από σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες μουσουλμανικές κοινότητες.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

Προεκλογική ρευστότητα στη Γερμανία

Η γερμανική Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) διερωτάται κατά πόσο το αποτέλεσμα των εκλογών στη Νορβηγία, όπου ο αριστερός συνασπισμός διαδέχθηκε την κεντροδεξιά κυβέρνηση, μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα για τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι κοινός τόπος της προεκλογικής συζήτησης στις δύο χώρες είναι οι προτάσεις για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βασισμένο στην ελεύθερη αγορά.

Όπως σημειώνεται, το Εργατικό Κόμμα που νίκησε στη Νορβηγία, ευνοήθηκε από την τήρηση μιας αριστερής στάσης.

«Ίσως και στο Βερολίνο μπορούν να μάθουν κάτι απ αυτό», καταλήγει η εφημερίδα.

Η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) πάντως απορρίπτει τον παραλληλισμό, τονίζοντας ότι η Νορβηγία διαθέτει έναν πετρελαϊκό πλούτο που την καθιστά μοναδική στην Ευρώπη.

«Εάν οι Νορβηγοί ψηφοφόροι στράφηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των λογικών της αγοράς, το έκαναν γιατί έχουν τα περιθώρια να το κάνουν», προσθέτει η εφημερίδα.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Suddeutsche Zeitung) επικρίνει την ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ για την απόρριψη του ενδεχομένου σχηματισμού ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τους απερχόμενους Σοσιαλδημοκράτες.

Εφόσον οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να αποκλείουν την απόλυτη πλειοψηφία, οι πολιτικοί μας θα πρέπει να εξετάσουν και συνεργασίες που δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα, γράφει η εφημερίδα, προειδοποιώντας την κα. Μέρκελ ότι μπορεί στο μέλλον να έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, αφού είναι πιθανό εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί τελικά με το κόμμα του καγκελάριου Σρέντερ, ώστε να τον διαδεχθεί.

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρτ (Der Standard) αναφέρει ότι η έναρξη των τουρκικών διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ εξαρτάται από την έκβαση των γερμανικών εκλογών.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη της αναβολής της έναρξης των διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματιστεί για την 3η Οκτωβρίου, καθώς από μόνες τους η Κύπρος και η Αυστρία δεν έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος στην ένωση των 25».

»Επομένως, η τελική απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αν θα εκλεγεί ή όχι η κα. Μέρκελ», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

Γενική συνέλευση ΟΗΕ

Με τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη ασχολούνται οι γαλλικές εφημερίδες.

Η Λε Μοντ (Le Monde) επισημαίνει ότι απόντες θα είναι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ.

Η εφημερίδα είναι απαισιόδοξη, όπως φαίνεται και από τον πρωτοσέλιδο τίτλο της: «Μεταρρυθμίσεις ΟΗΕ: Αποτυχία ενόψει».

«Οι κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ πιθανότατα δε θα χάσουν κάτι άλλο από πομπώδεις ομιλίες, χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

«Το σημαντικό πρόβλημα», συνεχίζει, «δεν είναι η φύση και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, αλλά ο ρόλος τον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις και κυρίως οι ΗΠΑ δίνουν στον ΟΗΕ».

»Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν επιθυμούν το θάνατο του Οργανισμού, αλλά ένα σώμα που δε θα τους ενοχλεί, οπότε επιδιώκουν τη διατήρηση του στάτους κβο».

Η Λιμπερασιόν (Liberation) διερωτάται στο κύριο άρθρο της σε τι χρησιμεύει ο ΟΗΕ: «Σε τίποτα θα απαντούσε ο πρόεδρος Μπους που θέλει να τελειώνει με τον Οργανισμό. Άλλοι θα έλεγαν ότι χρησιμεύει απλά στο να ενοχλεί τον πρόεδρο Μπους».

»Ο ΟΗΕ δεν έχει κάποια κυριαρχία, ούτε με την πιο στενή σημασία του όρου. Αποτελεί αντανάκλαση των κρατών και των εγωισμών τους, οδηγούμενος στο περιθώριο», σχολιάζει η Λιμπερασιόν.

Η εφημερίδα αναγνωρίζει πάντως ότι ο ΟΗΕ συνέβαλε προς την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να διατηρήσει εκτός διεθνούς νομιμότητας τις ένοπλες συρράξεις μεταξύ χωρών.

«Επόμενος στόχος πρέπει να είναι η διεθνής ανάπτυξη και ευημερία, κάτι που σίγουρα δε θα είναι εύκολο», καταλήγει η Λιμπερασιόν.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκάλυψη αδυναμιών στην πρεμιέρα

Απογοητευτική η πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ για τους Έλληνες πρωταθλητές

Το αυτογκόλ του 19ου λεπτού από τον Λάγκο έκανε τους περισσότερους να πιστέψουν ότι ο Ολυμπιακός θα ανέβαζε τη μέτρια απόδοσή του στο ξεκίνημα του παιχνιδιού στο γήπεδο Καραϊσκάκη, κόντρα στην παραπαίουσα στο νορβηγικό πρωτάθλημα Ρόζενμποργκ.

Παρόλα αυτά, οι Νορβηγοί ήταν αυτοί που ενέτειναν την παρουσία τους στα καρέ του Αντώνη Νικοπολίδη, με τους ερυθρόλευκους να φαίνονται βαρείς στον αγωνιστικό χώρο.

Οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να ισοφαρίσουν πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, όταν στο 43 ο Σκέλμπεργκ εκμεταλλεύτηκε αδράνεια της άμυνας του Ολυμπιακού - που για ακόμα μία φορά προβλημάτισε- πλασάροντας εύστοχα τον Νικοπολίδη.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού πρωταγωνίστησε και στο δεύτερο τέρμα των Νορβηγών, λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Σε μία φάση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμικοτραγική, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα των γηπεδούχων από τα πόδια του Μαυρογενίδη, μετά την απέλπιδα προσπάθεια αποσόβησης του γκολ, πάνω στη γραμμή του τέρματος, από το Νικοπολίδη.

Δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο διεθνής γκολκίπερ είχε υπολογίσει λανθασμένα την πορεία της μπάλας μετά από σουτ που είχε κοντραριστεί, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός θέσεως.

Ο εξαιρετικός τερματοφύλακας Γιόνσεν δεν επέτρεψε στους ερυθρόλευκους να ισοφαρίσουν, με αποτέλεσμα σε αντεπίθεση του Στόρφλορ στις καθυστερήσεις να διαμορφωθεί το τελικό 1-3.

Υπόλοιπα αποτελέσματα

Στον άλλο αγώνα του ομίλου των ερυθρόλευκων, η Λιόν καθυπόταξε μέσα στο στάδιο Ζερλάν τη Ρεάλ Μαδρίτης, πετυχαίνοντας τα τρία γκολ της αναμέτρησης σε διάστημα δέκα λεπτών, στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου.

Στους υπόλοιπους αγώνες:

PSV Αϊντχόφεν Σάλκε 1-0

Μίλαν Φενέρμπαχτσε 3-1

Μπέτις Λίβερπουλ 1-2

Τσέλσι Άντερλεχτ 1-0

Αρτμέντια Ίντερ 0-1

Ρέιντζερς Πόρτο 3-1 (με το νικητήριο γκολ των Σκωτσέζων να σημειώνει ο Σωτήρης Κυργιάκος)


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:29 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις για την ανομία στη Γάζα

Παλαιστίνιοι πάνω στην κατεστραμμένη συναγωγή του πρώην οικισμού Νετζαρίμ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι δεν του προκάλεσαν έκπληξη οι σκηνές ανομίας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων

Παλαιστίνιοι που μπήκαν στους πρώην εβραϊκούς οικισμούς λεηλάτησαν υλικά και εγκαταστάσεις που άφησαν πίσω τους οι έποικοι, μεταξύ των οποίων και ένα θερμοκήπιο που είχε αφεθεί άθικτο για χρήση από τις παλαιστινιακές αρχές.

Στα πρώτα του σχόλια μετά την αποχώρηση της Δευτέρας, ο κ. Σαρόν είπε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία κατανοεί την ανάγκη επιβολής της τάξης, αλλά σημείωσε ότι θα περιμένει να δει εάν μπορεί να το πράξει.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε ότι δε ανεχθεί πλέον το χάος και την ανομία.

Εν τω μεταξύ, στο νότιο σημείο της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν στην Αίγυπτο, καθώς τα σύνορα άνοιξαν για πρώτη φορά μετά την ισραηλινή αποχώρηση.

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι μέσα από τα σύνορα θα γίνεται λαθρεμπόριο όπλων προς τους Παλαιστινίους μαχητές.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία κατώτερη των προσδοκιών

Περισσότερα περίμενε από το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έθεσαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ, ο γ.γ. Κόφι Ανάν

Μετά από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών στα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν σε ένα σχέδιο κειμένου, το οποίο σκιαγραφεί τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει ο διεθνής Οργανισμός.

Το κείμενο αυτό θα παρουσιαστεί στην κρίσιμη εξηκοστή ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που αρχίζει σήμερα.

Το έγγραφο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεσμεύσεις για την ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας, αποτροπής της επανεμφάνισης ενόπλων συρράξεων και προστασίας θυμάτων γενοκτονιών.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, ωστόσο, μεταδίδει ότι το κείμενο είναι ένα υποβαθμισμένο προϊόν συμβιβασμού, από το οποίο παραλείπονται επίμαχα ζητήματα, όπως ο διεθνής αφοπλισμός.

Αναφερόμενος δε στην απουσία αναφοράς στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη μη διάδοση όπλων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, έκανε λόγο για όνειδος. Πρόσθεσε πάντως, ότι η μεταρρύθμιση του οργανισμού είναι μια εξελικτική διαδικασία και ότι σε γενικές γραμμές το κείμενο των μονίμων αντιπροσώπων είναι καλό.

«Θα ήθελα περισσότερα. Όλοι μας θα θέλαμε περισσότερα. Αλλά μπορούμε να εργαστούμε με αυτά που μας προσφέρουν και νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά», είπε ο κ. Ανάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.