Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-13

  1. Βρετανικά πρατήρια και τουρκικές δυσκολίες
  2. Αποκάλυψη αδυναμιών στην πρεμιέρα
  3. Όλα τα χαρτιά της παίζει η Λευκωσία
  4. Αγωνία για το παρόν και το μέλλον της Ολυμπιακής
  5. Ο Μπους αναλαμβάνει την ευθύνη
  6. Υπόσχεση βοήθειας στους άστεγους
  7. Ο Γουίλιαμ προστάτης των αστέγων
  8. Έκκληση Αμπάς στους Παλαιστίνιους
  9. Οι ΗΠΑ «μπορεί να αποσύρουν 50.000 στρατιώτες»
  10. Έκκληση Μπράουν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
  11. Κύπρος εναντίον βρετανικής προεδρίας
  12. Έκδοση υπόπτου από την Ιταλία
  13. Διαβουλεύσεις για την Ολυμπιακή
  14. Πόλεις-φαντάσματα
  15. Κρίκετ, το «νέο ποδόσφαιρο» των Άγγλων;
  16. Αλλαγή τακτικής ζητά ο Καρζάι
  17. Νεκροί σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης
  18. ΕΕ: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
  19. Το πετρέλαιο συμπαρασύρει τα πάντα
  20. Ελπίδες και βάσανα
  21. Γερμανικές εκλογές και Ευρώπη
  22. ΔΕΘ, Ολυμπιακή και Παιδεία
  23. Γυμνοί για την Tέχνη
  24. Τα κοσμήματα της Ιμέλντα Μάρκος
  25. Μπούντεσταγκ, η ομοιόμορφη
  26. Το νησί του πανικού και των πανηγυρισμών
  27. Αλλαγή τακτικής ζητά ο Καρζάι

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 03:06 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικά πρατήρια και τουρκικές δυσκολίες

«Η κρίση των καυσίμων πλήττει τη Βρετανία καθώς οι οδηγοί προκαλούν ελλείψεις στα πρατήρια», γράφει η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρατήρια βενζίνης «στέγνωσαν» χθες σε όλη τη χώρα, καθώς οι οδηγοί φοβούμενοι μια μεγάλη κρίση στον τομέα των καυσίμων, προχώρησαν «πανικόβλητοι» στην προμήθεια βενζίνης.

Οι φόβοι για μια ενδεχόμενη κρίση οφείλονται στη συνεχή ανοδική τιμή των καυσίμων και τη σημερινή έναρξη των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων οργανωμένων ομάδων διαδηλωτών, που ζητούν τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει τον αποκλεισμό διυλιστηρίων και κεντρικών εθνικών οδικών αρτηριών.

Όσον αφορά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η εφημερίδα εξηγεί ότι οφείλεται στην ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο στο Ιράκ, την αυξανόμενη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και πρωτίστως την Κίνα και την Ινδία, τη συγκράτηση της παραγωγής από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς και από τα προβλήματα που δημιούργησε στις εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού ο τυφώνας Κατρίνα.

Στο κύριο άρθρο της δε η εφημερίδα τονίζει την ανάγκη προώθησης πολιτικών που στοχεύουν στην απεξάρτηση των οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα.

Στο θέμα των κινητοποιήσεων ενάντια στο φόρο κατανάλωσης καυσίμων αναφέρεται η Γκάρντιαν (The Guardian).

Η εφημερίδα προτάσσει τις προειδοποιήσεις που απευθύνει προς τους «αντάρτες των καυσίμων» η αστυνομία.

«Θα είμαστε σκληροί», φέρονται να λένε οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με την Γκάρντιαν, προετοιμαζόμενες για βίαιη διάσπαση μπλόκων, εκτροπές της κυκλοφορίας και προστασία των οδηγών βυτιοφόρων.

Η αστυνομία και η κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένες να κάνουν χρήση όλων των εκτάκτων εξουσιών που προβλέπει ο νόμος, ώστε να αποτρέψουν τη γενίκευση της κρίσης που φαίνεται να δημιουργείται.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση έχει πάρει το μάθημά της από τις ανάλογες κινητοποιήσεις του 2000 ενάντια στο φόρο επί των καυσίμων, που είχαν ακινητοποιήσει όλη τη χώρα.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η Γκάρντιαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν φάνηκε χθες να απορρίπτει το αίτημα για μείωση κατά 10% του σχετικού φόρου, που στη Βρετανία συνιστά το 61,1% της τιμής των καυσίμων.

Στις διαταγές που έχουν τα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων να διατηρήσουν ανοιχτές τις οδούς διάθεσης των καυσίμων, αναφέρεται και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η Τέλεγκραφ επικεντρώνεται στη θέση του Γκόρντον Μπράουν ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι «διεθνές πρόβλημα».

Ο κ. Μπράουν, σημειώνει η εφημερίδα, δήλωσε ότι προτίθεται να ζητήσει από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στη σύνοδό τους τη 19η Σεπτεμβρίου, με σκοπό την πτώση των τιμών και τη μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση των αγορών.

Αυστρία εναντίον Τουρκίας

Ανταπόκριση της Γκάρντιαν από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η Αυστρία θα δηλώσει στο σημερινό συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ ότι θα είναι λάθος η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας, την ώρα μάλιστα που καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Κροατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας, η Αυστρία αναμένεται «να επιτύχει την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, λίγες ημέρες πριν από την 3η Οκτωβρίου», ημερομηνία για την οποία έχει προγραμματιστεί η έναρξη των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες φιλοξενούν και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που αναφέρουν ότι η Κύπρος απέρριψε το αγγλογαλλικό σχέδιο της ευρωπαϊκής αντιδήλωσης στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιθανό το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, πριν από την 3η Οκτωβρίου, πιθανότατα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη από τον όρο που προβλέπει η αγγλογαλλική συμφωνία για τουρκική αναγνώριση της Κύπρου πριν από την ένταξή της Άγκυρας στην ΕΕ.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η συμφωνία δίνει παράλληλα έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα επισημαίνει, ωστόσο, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης ότι «κανείς δεν έχει πει ότι υπάρχει η πρόθεση άσκησης βέτο», κάτι που και από τη γαλλική πλευρά δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αμερικανικά επιτόκια

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη σχεδιασμένη αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα, παρά το οικονομικό πλήγμα που κατάφερε στη χώρα ο τυφώνας Κατρίνα, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αναμένεται να υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα σημαντικών αλλαγών στην οικονομική πολιτική της Τράπεζας.

Όπως εξηγούν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι ομοσπονδιακοί τραπεζίτες αμφισβητούν την αναγκαιότητα παύσης της σφιχτής πολιτικής που ακολουθείται, όπως έχουν ζητήσει ορισμένοι πολιτικοί μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Οι παράγοντες αυτοί φέρονται να θεωρούν ελεγχόμενες τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τυφώνα στην παραγωγή, την κατανάλωση και τον τομέα εργασίας στις ΗΠΑ.

Ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο

Οι Τάιμς (The Times) επιλέγουν ως κύριο θέμα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να εισαγάγουν έναν εναρμονισμένο ποινικό κώδικα στις χώρες-μέλη, ο οποίος θα υπερτερεί της εθνικής νομοθεσίας.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «πρωτοφανή απόφαση», ενώ η αντίθεσή της διαφαίνεται και στον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ευρώπη αποκτά τη δικαιοδοσία να φυλακίζει Βρετανούς πολίτες».

Οι Τάιμς επικαλούνται διπλωμάτες που κάνουν λόγο για «πολιτικό δυναμίτη», αντιπαραβάλλοντας τις εκτιμήσεις αυτές με την ικανοποίηση την οποία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε κύριο άρθρο τους δε οι Τάιμς δηλώνουν εμφανώς την αντίρρησή τους στο βούλευμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφερόμενοι σε «υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών-μελών».


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005 - 00:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκάλυψη αδυναμιών στην πρεμιέρα

Απογοητευτική η πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ για τους Έλληνες πρωταθλητές

Το αυτογκόλ του 19ου λεπτού από τον Λάγκο έκανε τους περισσότερους να πιστέψουν ότι ο Ολυμπιακός θα ανέβαζε τη μέτρια απόδοσή του στο ξεκίνημα του παιχνιδιού στο γήπεδο Καραϊσκάκη, κόντρα στην παραπαίουσα στο νορβηγικό πρωτάθλημα Ρόζενμποργκ.

Παρόλα αυτά, οι Νορβηγοί ήταν αυτοί που ενέτειναν την παρουσία τους στα καρέ του Αντώνη Νικοπολίδη, με τους ερυθρόλευκους να φαίνονται βαρείς στον αγωνιστικό χώρο.

Οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να ισοφαρίσουν πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, όταν στο 43 ο Σκέλμπεργκ εκμεταλλεύτηκε αδράνεια της άμυνας του Ολυμπιακού - που για ακόμα μία φορά προβλημάτισε- πλασάροντας εύστοχα τον Νικοπολίδη.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού πρωταγωνίστησε και στο δεύτερο τέρμα των Νορβηγών, λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Σε μία φάση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμικοτραγική, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα των γηπεδούχων από τα πόδια του Μαυρογενίδη, μετά την απέλπιδα προσπάθεια αποσόβησης του γκολ, πάνω στη γραμμή του τέρματος, από το Νικοπολίδη.

Δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο διεθνής γκολκίπερ είχε υπολογίσει λανθασμένα την πορεία της μπάλας μετά από σουτ που είχε κοντραριστεί, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός θέσεως.

Ο εξαιρετικός τερματοφύλακας Γιόνσεν δεν επέτρεψε στους ερυθρόλευκους να ισοφαρίσουν, με αποτέλεσμα σε αντεπίθεση του Στόρφλορ στις καθυστερήσεις να διαμορφωθεί το τελικό 1-3.

Υπόλοιπα αποτελέσματα

Στον άλλο αγώνα του ομίλου των ερυθρόλευκων, η Λιόν καθυπόταξε μέσα στο στάδιο Ζερλάν τη Ρεάλ Μαδρίτης, πετυχαίνοντας τα τρία γκολ της αναμέτρησης σε διάστημα δέκα λεπτών, στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου.

Στους υπόλοιπους αγώνες:

PSV Αϊντχόφεν Σάλκε 1-0

Μίλαν Φενέρμπαχτσε 3-1

Μπέτις Λίβερπουλ 1-2

Τσέλσι Άντερλεχτ 1-0

Αρτμέντια Ίντερ 0-1

Ρέιντζερς Πόρτο 3-1 (με το νικητήριο γκολ των Σκωτσέζων να σημειώνει ο Σωτήρης Κυργιάκος)


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:33 (Ώρα Λονδίνου)

Όλα τα χαρτιά της παίζει η Λευκωσία

Από τον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλες, Γιώργο Δαράτο

Να κυλάει ο χρόνος επιδιώκει η Λευκωσία

Για τρίτη συνεχή φορά μέσα σε διάστημα δύο περίπου εβδομάδων η Κύπρος δείχνει αποφασισμένη να απορρίψει, στο σημερινό συμβούλιο τωνμονίνων διπλωματικών αντιπροσώπων, στις Βρυξέλες, και το νέο σχέδιο της κοινής αντιδήλωσης των 25 προς τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να παίξει όλα τα χαρτιά της, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο σε αυτή τη διαπραγμάτευση, φθάνοντας δηλαδή ακριβώς πριν από την έναρξη των τουρκοκοινοτικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου.

Οι Κύπριοι, λένε οι ίδιες πηγές, έχουν την πληροφορία ότι ο Γερμανός Καγγελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έχει συννενοηθεί με την Γαλλία να «κλειδωθεί» γρήγορα η διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ώστε να μην την βρει ανοικτή η Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης Άνκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Οκτωβρίου.

Ανεπιφύλακτη στήριξη από τη Μέρκελ

Η κ. Μέρκελ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις θέσεις της Λευκωσίας που με τη σειρά της έχει κάθε λόγο, λένε οι ίδιες πηγές, να κρατήσει ανοικτό το ζήτημα εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Γερμανία.

Αν κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες, η Κύπρος έχει μπροστά της 12 ολόκληρες μέρες για να επιδιώξει, με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ, την αναπροσαρμογή της θέσης της Ένωσης στις δικές τους διεκδικήσεις.

Αν αυτό δεν καταστεί, για διάφορους λόγους, εφικτό, λένε οι ίδιες πηγές, η Λευκωσία θα μπορούσε ακόμη και να τορπιλίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Κάτι που μπορεί να κάνει θεωρώντας ότι τη συμφέρει το σημερινό status quo, που της προσφέρει τη δυνατότητα να κατηγορεί συστηματικά την Άγκυρα ότι με το να μην την αναγνωρίζει καταστρατηγεί τους κοινοτικούς κανόνες, με τη βοήθεια μεγάλων χωρών, και κρατώντας κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, κατά παράβαση της τελωνειακής ένωσης.

Διαφορετική η ελληνική στάση

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να προσάπτει στην Άγκυρα ότι συνεχίζει να κρατά σε εξοντωτική πολιτικά και οικονομικά διεθνή απομόνωση τους Τουρκοκύπριους.

Τις θέσεις αυτές δεν συμμερίζεται η Ελλάδα, που έχει εντελώς διαφορετικές από την Κύπρο προτεραιότητες μέσα στην Ένωση.

Έτσι δεν πρέπει να αποκλείεται η συνέχιση της κυπριακής «αντίστασης» και η συστηματική απόρριψη του νέου σχεδίου απάντησης στην Τουρκία, με στόχο να κυλάει ο καιρός.

Στην ίδια τακτική εντάσσεται και το αίτημα της Κύπρου να διεξαχθεί έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή η Κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να παραιτηθεί της απαίτησης για ένα κείμενο αντιδήλωσης των 25 στην Τουρκία, διεκδικώντας όμως την καταγραφή των θέσεων αυτών στο κείμενο του πλαισίου των τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ όλων να μην «ανοίξει» αυτό το κείμενο, που έχει συνταχθεί.

Αν το θέμα άνοιγε ξανά οι κυπριακές θέσεις θα καταγράφονταν ως κοινοτικές.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αγωνία για το παρόν και το μέλλον της Ολυμπιακής

Από τον ανταποκριτή μας στις Βρυξέλες, Γιώργο Δαράτο

Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η εταιρία ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ

Μία νέα περίοδος αγώνων και αγωνίας για το παρόν και το μέλλον της Ολυμπιακής αρχίζει από σήμερα μετά τη βέβαιη απόφαση που θα πάρει η Κομισιόν ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει την επιστροφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει η εταιρία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αρμόδιος για τις μεταφορές επίτροπος, Ζακ Μπαρό αναμένεται να εξηγήσει σήμερα το πρωί σε μεγάλη συνέντευξη τύπου τους λόγους που τον οδήγησαν στην εισήγηση για τη λήψη αυτής της απόφασης.

Ο κ. Μπαρο θεωρεί ότι όλες οι κινήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων να «σώσουν» την Ολυμπιακή (υπερεκτίμηση αξίας νέας Ολυμπιακής, παράνομη επιδότηση για την εκκίνησή της, χρέη παλαιάς Ολυμπιακής που μακιγιρίσθηκαν κλπ) έγιναν μέσα σ ένα κλίμα πλήρους αδιαφάνειας και κυρίως παραπληροφόρησης της Κομισιόν.

Έτσι με τη σημερινή απόφασή της η Επιτροπή θ απαιτήσει από την Ελληνική Δημοκρατία να αναζητήσει όλα αυτά τα ποσά (από το 2002)δηλαδή κάπου500 εκατ. Ευρώ από τους «δικαιούχους» (σ.σ. το αγγλικό κείμενο χρησιμοποιεί τη λήξη «οφελημένους» από αυτά) χωρίς διακρίσεις σε τελευταία ανάλυση αν καθένα από αυτά τα ποσά τα έχει εισπράξει η παλαιά ή η νέα Ολυμπιακή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ελληνική μετάφραση της ίδιας απόφασης κατεβλήθη προσπάθεια από τον Έλληνα επίτροπο Σταύρο Δήμα και αντικαταστάθηκε η λέξη «διάδοχοι» δηλαδή η νέα Ολυμπιακή μόνον με τη λέξη «δικαιούχοι».

Δϊμηνη προθεσμία

Η Κομισιόν δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία 2 μηνών για να της εξηγήσει πως σκοπεύει να ανακτήσει αυτές τις παράνομες ενισχύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει πειστικά επιχειρήματα ότι αυτή τη φορά όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια και αυτή θα τηρείται συνεχώς ενήμερη για τις εξελίξεις.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα, με αυτή την απόφαση, δέχεται μία ακόμα -την τελευταία πριν από ενδεχόμενη προσφυγή της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- πίεση ν απαντήσει επί της ουσίας δικαιολογώντας με συγκεκριμένα επιχειρήματα κάθε κίνησή της από αύριο σ΄αυτό το θέμα.

Αν η κυβέρνηση, έλεγαν οι ίδιες πάντα πηγές, απαντήσει πως δε μπορεί ν ανακτήσει αυτές τις παράνομες ενισχύσεις διότι οι «δικαιούχοι» απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να τις επιστρέψουν, θα πρέπει να καταλήγει στην απάντησή της προς την Επιτροπή σε μία σειρά από συμπεράσματα και εναλλακτικές προτάσεις για το πως σκοπεύει να κινηθεί η ίδια.

Λόγου χάρη θα μπορούσε, με σοβαρά επιχειρήματα πάντοτε, να αναφερθεί σε μια εκκαθάριση της Ολυμπιακής που θα συνεχίσει να λειτουργεί ή ακόμα καις το κλείσιμο τη εταιρίας και τη σύσταση αμέσως μίας νέας ή τέλος την πώλησή της, αν αυτό είναι εφικτό με τα χρέη που την βαρύνουν.

Από τη σοβαρότητα των υπό επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων από δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει την υπόθεση από την κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί και ο τρόπος διαχείρισης αυτού του προβλήματος από τον επίτροπο Μπαρό -- έλεγαν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του -- ο οποίος θα μπορούσε να δώσει και πίστωση χρόνου και διεύρυνση των πλαισίων μέσα στα οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει ότι είναι δυνατό να διασωθεί από την Ολυμπιακή.

Αλλά κάθε νέα ελληνική πρόταση θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και πειστική, ειδάλλως η Κομισιόν δεν βλέπει μέλλον για τον εθνικό αερομεταφορέα εναποθέτοντας όλο το βάρος στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους αναλαμβάνει την ευθύνη

Δεκάδες χιλιάδες ζουν σε κέντρα αρωγής

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι αναμβάνει την ευθύνη για όποια λάθη έγιναν στην αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

«Η Κατρίνα έδειξε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις δυνατότητες αντίδρασης σε ολα τα επίπεδα της κυβέρνησης, και στο βαθμό που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έκανε πλήρως την δουλειά της σωστά, αναλαμβάνω την ευθύνημ, είπε ο κ. Μπους σε συνέντευξη τύπου.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων υποσχέθηκε να βοηθήσει τους επιζώντες από τον τυφώνα Κατρίνα που ζουν σε κέντρα αρωγής.

«Θα βοηθήσουμε τον κόσμο να φύγει από τα κέντρα, να μεταφερθούν και να τους δώσουμε ό,τι χρειάζονται», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρ. Ντέιβιντ Πόλισον.

Ο κ. Πόλισον ανέλαβε την υπηρεσία μετά τη παραίτηση του Μάικλ Μπράουν, μετά από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της κρίσης.

Νεκροί ασθενείς

Τουλάχιστον 45 πτώματα εντοπίστηκαν σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου τους, ενώ παραιτήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων.

Αξιωματούχοι του νοσοκομείου αναφέρουν ότι μπορεί να φταίει είτε ο καύσωνας που έχει επέλθει μετά τον τυφώνα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι κάποια άτομα είχαν ήδη πεθάνει όταν διεκομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Πιστεύεται ότι οι προσπάθειες διάσωσης θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες στις γύρω περιοχές.

Συνεργεία διάσωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λουϊζιάνα και το Μισισιπή, που επλήγησαν επίσης από τις πλημμύρες.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Υπόσχεση βοήθειας στους άστεγους

Δεκάδες χιλιάδες ζουν σε κέντρα αρωγής

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων υποσχέθηκε να βοηθήσει τους επιζώντες από τον τυφώνα Κατρίνα που ζουν σε κέντρα αρωγής.

«Θα βοηθήσουμε τον κόσμο να φύγει από τα κέντρα, να μεταφερθούν και να τους δώσουμε ό,τι χρειάζονται», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρ. Ντέιβιντ Πόλισον.

Ο κ. Πόλισον ανέλαβε την υπηρεσία μετά τη παραίτηση του Μάικλ Μπράουν, μετά από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της κρίσης.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι έχει την τελική ευθύνη για τα όποια λάθη την έχει ο ίδιος.

«Η Κατρίνα έδειξε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις δυνατότητες αντίδρασης σε ολα τα επίπεδα της κυβέρνησης, και στο βαθμό που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έκανε πλήρως την δουλειά της σωστά, αναλαμβάνω την ευθύνημ, είπε ο κ. Μπους σε συνέντευξη τύπου.

Νεκροί ασθενείς

Τουλάχιστον 45 πτώματα εντοπίστηκαν σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου τους, ενώ παραιτήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων.

Αξιωματούχοι του νοσοκομείου αναφέρουν ότι μπορεί να φταίει είτε ο καύσωνας που έχει επέλθει μετά τον τυφώνα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι κάποια άτομα είχαν ήδη πεθάνει όταν διεκομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Πιστεύεται ότι οι προσπάθειες διάσωσης θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες στις γύρω περιοχές.

Συνεργεία διάσωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λουϊζιάνα και το Μισισιπή, που επλήγησαν επίσης από τις πλημμύρες.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γουίλιαμ προστάτης των αστέγων

O Γουίλιαμ επισκέφθηκε πρώτη φορά το Σέντερπόιντ με τη μητέρα του

Την φιλανθρωπική οργάνωση Σέντερποϊντ, που βοηθά τους νεαρούς άστεγους, επέλεξε ο πρίγκηπας Γουίλιαμ ως την πρώτη που θα θέσει υπό την προστασία του.

Ο 23χρονος Γουίλιαμ ακολουθεί τα χνάρια της μητέρας του.

Το Σέντερπόιντ ήταν μία από τις έξι φιλανθρωπικές οργανώσεις που είχε κρατήσει υπό την προστασία η Νταϊάνα, όταν περιόρισε το φιλανθρωπικό της έργο.

Το γραφείο τύπου του πρίγκηπα Καρόλου δήλωσε ότι ο Γουίλιαμ πέρασε

τις δύο τελευταίες μέρες του εργαζόμενος εθελοντικά στο Σέντερποϊντ.

Και είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για τον ανθρώπους, ιδιαίτερα για τους νέους, «που βρίσκονται στους δρόμους χωρίς κανονικό σπίτι».

Κοινωνικός Αποκλεισμός

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δήλωσε ευχαριστημένος που η οργάνωση τον κάλεσε να γίνει προστάτης της.

Κατά τις μέρες της εθελοντικής του δουλειάς, μίλησε με τους άστεγους για την κατάστασή τους, τους βοήθησε να διαμορφώσουν σχέδια, να συμπληρώσουν αίτήσεις για κοινωνικά επιδόματα και να βρουν πιο μόνιμη στέγη.

«Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Σέντερποϊντ κάνουν καταπληκτική δουλειά για να βρουν οι νέοι στέγη και να μην αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι. Θέλω να τους στηρίξω στις καταπληκτικές τους προσπάθειες», είπε ο πρίγκηπας Γουίλιαμ.

Ο διευθυντής του Σέντερποϊντ, Άντονι Λότον, είπε ότι είναι «θαυμάσιο» πού ο πρίγκιπας Γουίλιαμ αποφάσισε να στηρίξει την φιλανθρωπική οργάνωση.

«Έχει ίδια ηλικία με πολλούς από τους νεαρούς αστέγους, και τα πηγαίνει πολύ καλά μαζί τους», είπε.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Αμπάς στους Παλαιστίνιους

Ένας άνδρας μεταφέρει τα κεραμίδια που έχει μαζέψει από γκρεμισμένο σπίτι

Ο Παλάιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε να σταματήσει το «ένοπλο χάος» στην Λωρίδα της Γάζας, μια μέρα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Οι σκηνές είναι χαοτικές, καθώς οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να συρρέουν στα ερείπια των κατεδαφισμένων εβραϊκών οικισμών και να παίρνουν ό,τι βρίσκουν.

Τα σχόλια του για τις μαζικές λεηλασίες στους εγκαταλελειμένους οικισμούς θεωρούνται προειδοποίηση προς τους μαχητικούς Παλαιστινίους να μην θέσουν την εξουσία του υπό αμφισβήτηση.

Στους γκρεμισμένους εβραϊκούς οικισμούς, η Παλαιστινιακή αστυνομία δεν μπόρεσε να εμποδίσει μεγάλα πλήθη να παίρνουν κατασκευαστικά υλικά και εξοπλισμό που άφησαν πίσω τους οι Ισραηλινοί.

Ο κ. Αμπάς πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει και από τη Δυτική Όχθη και από την ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Σήμερα η Γάζα, αύριο η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ», είπε.

Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος

Στο νότιο σημείο της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν στην Αίγυπτο, καθώς τα σύνορα άνοιξαν για πρώτη φορά μετά την ισραηλινή αποχώρηση.

Το μαζικό πέρασμα των Παλαιστινίων εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον η Αίγυπτος θα μπορέσει να υλοποιήσει την συμφωνία της με το Ισραήλ για την τήρηση της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων.

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι μέσα από τα σύνορα θα γίνεται λαθρεμπόριο όπλων προς τους μαχητικούς Παλαιστίνιους.

Ο Παλαιστίνιος διοικητής της Γάζας, Τζαμάλ Καέντ, δήλωσε ότι τα σύνορα θα κλείσουν τα μεσάνυχτα της Τρίτης και κάλεσε τον κόσμο να επιστρέψει στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέι επισκέφθηκε το πρώην συγκρότημα των εβραϊκών οικισμών Γκους Κατίφ και ένα σχολείο στον πρώην παλαιστινιακό θύλακα Μαουάσι του οικισμού.

Ο κ. Κουρέι κάλεσε τους Παλάιστίνιους να σταματήσουν τις λεηλασίες και να αρχίσουν να κτίζουν ξανά τη ζωή τους.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ΗΠΑ «μπορεί να αποσύρουν 50.000 στρατιώτες»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 140.000 στρατιώτες στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποσύρουν έως και 50.000 στρατιώτες τους από το Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ.

«Τουλάχιστον 40.000 έως 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να αποσυρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Τζαλάλ Ταλαμπανί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post.

O κ. Ταλαμπανί είπε ότι η πιθανή αποχώρηση μπορεί να καταστεί δυνατή λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί στην εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών και το Ιράκ θα μπορεί πλέον να στηριχθεί στους δικούς στρατιώτες.

Ο κ. Ταλαμπανί, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους.

Στις συνομιλίες θα συζητηθεί η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

«Πιστεύουμε ότι η Αμερική έχει κάθε δικαίωμα να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις από το Ιράκ επειδή πιστεύω ότι μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε με τις δικές δυνάμεις», είπε ο κ. Ταλαμπανί.

Ο Ιρακινός πρόεδρος είπε ότι οι νέες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέρχονται στις 60.000 και θα αυξηθούν στις 100.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Περαιτέρω διευκρινίσεις

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι ακόμη σε θέση να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη εξέγερση.

Λίγο αφότου ο Ιρακινός προέδρος έδωσε τη συνέντευξη, ανώτερος σύμβουλός του τηλεφώνησε στην Ουάσιγκτον Ποστ για να διευκρινίσει ότι ο κ. Ταλαμπανί δεν εννοούσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων.

«Φοβάται ότι οι δηλώσεις του μπορεί να ερμηνευθούν ως συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Ο ακριβής αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που θα αποχωρήσουν θα εξαρτηθεί από την έκταση της εξέγερσης και το επίπεδο ικανότητας των Ιρακινών στρατιωτών», είπε ο σύμβουλος.

Στις αρχές του μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον στρατιωτικό έλεγχο της πόλης Νατζάφ, στο νότο, στις ιρακινές δυνάμεις.

Ήταν η πρώτη προγραμματισμένη μεταβίβαση εξουσίας, που ανοίγει το δρόμο για την τελική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 140.000 στρατιώτες στο Ιράκ.

Δύο Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν όταν εξερράγη φορτηγάκι στη Χίλα, 100 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.

Στη Βαγδάτη, ένας οδηγός λεωφορείου και ο βοηθός του σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να παραδώσουν πλάκες τσιμέντου για την ενίσχυση εκλογικών κέντρων στο δημοψήφισμα που θα γίνει για το σχέδιο συντάγματος τον ερχόμενο μήνα.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Μπράουν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ο κ. Μπράουν είπε ότι χρειάζονται εναλλακτικές μορφές ενέργειας

O Bρετανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με πάνω από τριάντα ομολόγους του και αντιπροσώπους των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Στις συζητήσεις τους επεξεργάζονται πώς θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου.

Ο κ. Μπράουν είπε ότι θέλει να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου οι χώρες του ΟΠΕΚ, διότι την παρούσα στιγμή η ζήτηση για πετρέλαιο έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά.

Ο Βρετανός υπουργός απηύθυνε έκκληση για μια «συντονισμένη προσπάθεια» των χωρών του ΟΠΕΚ με στόχο την μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μειώσει τους φόρους του πετρελαίου.

Παράλληλα, ο κ. Μπράουν ζήτησε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στα διυλιστήρια και σε πηγές εναλλακτικής ενέργειας.

Ορισμένα πρατήρια βενζίνης στη Βρετανία έμειναν χωρίς αποθέματα, καθώς οι αυτοκινητιστές προμηθεύτηκαν με εφόδια, ανησυχώντας ότι οι διαμαρτυρίες για την αυξημένη τιμή της βενζίνης μπορεί να επιφέρουν έλλειψη.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ Βιλπάν ανακοίνωσε κυβερνητικά μέτρα, κόστους τριάντα επτά εκατομμυρίων δολλαρίων τον χρόνο προκειμένου να μειωθεί το κόστος των καυσίμων για τους αγρότες.

Ο κ. Βιλπάν είπε ότι οι αγρότες χρειάζονται ειδική βοήθεια, επειδή έχουν πληγεί ιδιαίτερα.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος εναντίον βρετανικής προεδρίας

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Για έλλειψη αντικειμενικότητας κάνει λόγο η Κύπρος

Έλλειψη αντικειμενικότητας καταλογίζει στην βρετανική προεδρία η Κύπρος, μετά την συμφωνία Βρετανίας - Γαλλίας για μία επίμαχη διατύπωση στο κείμενο αντιδήλωσης της Κοινότητας προς την Αγκυρα - διατύπωση που αναφέρεται αόριστα σε αναγνωριση της Κύπρου πριν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι στο συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ΚΟΡΕΠΕΡ, είναι απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία επί τού κειμένου της αντιδήλωσης των 25 και ως εκ τούτου θα χρειαστεί έκτακτη σύνοδος τού Συμβουλίου Υπουργών στις 25 ή 26 τού μήνα.

Αξιωματούχοι τού κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών θεωρούσαν επίσης ότι στο συμβούλιο αυτό - ή ίσως και αργότερα - θα συζητηθεί και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης ΕΕΤουρκίας, στο οποίο η Λευκωσία επιθυμεί να συμπεριληφθούν κάποιες παράμετροι που την ενδιαφέρουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δεν δίστασε να μιλήσει για έλλειψη αντικειμενικότητας της βρετανικής προεδρίας.

Όπως επίσης μίλησε για το παράδοξο η προεδρία να συνεννοείται για την αντιδήλωση με άλλους, αλλά όχι με την ίδια τη χώρα πού ευθέως επηρεάζεται.

Άφησε δε ξανά να νοηθεί ότι δεν πρέπει να αποκλείεται σε περίπτωση αδυναμίας ύπαρξης ομοφωνίας στο ζήτημα της αντιδήλωσης, να μην υπάρξει και συμφωνία επί του πλαισίου διαπραγμάτευσης ΕΕΤουρκίας.

Πράγμα που θα σημαίνει στην πράξη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας.

Αν και με βάση τις δηλώσεις στη Νέα Υόρκη του προέδρου Παπαδόπουλου, φαίνεται ότι η κυπριακή πλευρά οικοδομεί μάλλον μια δεύτερη γραμμή άμυνας σε περίπτωση πού δεν ικανοποιηθεί συνολικά με την αντιδήλωση.

Η δεύτερη αυτή γραμμή άμυνας, όπως διαφαίνεται από την προεδρική δήλωση, είναι να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία πού να είναι για την κυπριακή πλευρά αξιοποιήσιμα στο μέλλον.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:26 (Ώρα Λονδίνου)

Έκδοση υπόπτου από την Ιταλία

Ο Οσμάν είχε ασκήσει έφεση στην προηγούμενη δικαστική απόφαση

Ένας από τους υπόπτους των αποτυχημένων επιθέσεων της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο αναμένεται να εκδοθεί στη Βρετανία, καθώς απορρίφθηκε η έφεσή του από ιταλικό δικαστήριο.

Ο Χουσεϊν Οσμάν, 27 χρόνων, γνωστός και ως Χαμντί Ισαάκ, συνελήφθη στην Ιταλία μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις.

Κατηγορείται ότι επιχείρησε να ανατινάξει το τρένο στο σταθμό Σέπερντς Μπους στο Λονδίνο.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε την προηγούμενη δικαστική απόφαση ότι ο ύποπτος πρέπει να εκδοθεί στη Βρετανία.

Τρεις ακόμη άνδρες θεωρούνται ύποπτοι για τις αποτυχημένες επιθέσεις στο Λονδίνο. Εναντίον τους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο Οσμάν αναμένεται να εκδοθεί στη Βρετανία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Ο ίδιος συνελήφθη βάσει του νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στη Ρώμη στις 29 Ιουλίου.

Η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο έχει σκοπό να επισπεύσει τις διαδικασίες έκδοσης σε τέτοιες περιπτώσεις.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβουλεύσεις για την Ολυμπιακή

Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η εταιρία ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ

Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το μέλλον της Ολυμπιακής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, εν όψει της κρίσιμης απόφασης για το μέλλον της εταιρίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκε το ενδεχόμενο της εθελουσίας εξόδου και των υποχρεωτικών μετατάξεων των εργαζομένων της εταιρίας.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, είπε πως ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι εργαζόμενοι δεν θα θιγούν στο ελάχιστο.

Πιστεύεται ότι η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει ότι έχουν χορηγηθεί παράνομα κρατικές ενισχύσεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία, τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να ζητήσει από την εταιρία άμεσα με περιθώριο δύο μηνών.

Το ποσό που καλείται να καταβάλει η Ολυμπιακή ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που υπερβαίνει τις δυνατότητές της και θα μπορούσε ουσιαστικά να οδηγήσει στη διάλυσή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένετια να ζητήσει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, γεγονός που πιστεύεται ότι θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την εταιρία στη μοίρα της, με την ακύρωση του προτελευταίου διαγωνισμού για την πώλησή της.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι η ΝΔ δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε αυτό που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν προγραμματίσει: την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της εταιρίας.

Ο ΣΥΝ ζήτησε να στηριχθεί ο εθνικός αερομεταφορέας με διεύρυνση του δημόσιου κοινωνικού του ρόλου.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:41 (Ώρα Λονδίνου)

Πόλεις-φαντάσματα

Του απεσταλμένου του BBC στο Τσερνομπίλ, Νικ Θορπ

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας όπου έγινε το ατύχημα περιβάλλεται τώρα από μια τσιμεντένια σαρκοφάγο

Μία πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που είχε ως θέμα της τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνομπίλ το 1986, κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί τελικά να είναι μικρότερος από,τι αρχικά ανεμένετο. Ο Νικ Θορπ επισκέφτηκε το Τσερνομπίλ και μίλησε με πολλούς που ζουν με τις επιπτώσεις μιας καταστροφής που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Πλησιάζοντας το μέρος όπου είχε γίνει το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, περιμένεις να δεις σκηνές τρόμου.

Είχε λιακάδα τη μέρα που πήγαμε στο Τσερνομπίλ.

Έτσι, αυτό που μας έκανε αμέσως τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η ομορφιά του τοπίου: πανέμορφες σημύδες που τα φύλλα τους είχαν αρχίσει να παίρνουν το χρώμα του χρυσού και σειρές ολόκληρες από πεύκα, κάτω από ένα καταγάλανο ουρανό.

Αμέσως μετά, όμως, πέφτει το μάτι σου στις πινακίδες που είναι καρφωμένες στο έδαφος και σε προειδοποιούν για τους κινδύνους της ραδιενέργειαςσαν τα σήματα που σε προειδοποιούν, σε μια πολεμική ζώνη, για τις νάρκες που υπάρχουν ολόγυρά σου.

Βλέπουμε ύστερα μια πινακίδα για το χωριό Κοπάτσι, αλλά το χωριό δεν υπάρχειμόνο λοφίσκοι γεμάτοι άγρια χορτάρια.

Αυτό δεν είναι νεκροταφείο, μας εξηγεί ο οδηγός μας. Δεν υπάρχουν άνθρωποι θαμμένοι εδώ. Μόνο σπίτια.

Όλα τα κτίσματα έπρεπε να ταφούν. Γιατί είχαν πάρα πολλή ραδιενέργεια.

Και τώρα;

«Μπορούμε», λέει, «να μείνουμε ένα με δύο λεπτά, αλλά όχι περισσότερο.»

«Διακοσμητικά»

Κοντά στον πυρηνικό σταθμό, στα κίτρινα νερά μιας ραδιενεργού λίμνης βλέπεις να κολυμπούν μεγάλα ψάριαδιασχίζουν τα νερά σα μικρά υποβρύχια. Το μήκος τους ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Τα βλέπουμε, απτη γέφυρα, να καταβροχθίζουν σαν ψίχουλα τα καρβέλια με το ψωμί που τους ρίχνουμε.

Κοντά στον αντιδραστήρα όπου συνέβη το ατύχημα φυτρώνουν τώρα πορτοκαλί λουλούδια.

Στο Τσερνομπίλ, βλέπεις ανθρώπους να κόβουν τη χλόη, να φροντίζουν τις άκρες ανάμεσα στο πράσινο και το χώμα.

Όλαυτά, όμως, έχουν έναν παράξενα διακοσμητικό χαρακτήρα.

Έχεις την αίσθηση πως φροντίζουν τη σορό, προσπαθούν να κάνουν το νεκρό πιο ευπαρουσίαστο, πριν τον δώσουν στους συγγενείς του για να τον θάψουν.

Δεν μπορείς ναποτρέψεις το ατύχημα, δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις την κοινότητα που χάθηκε.

Πάνω απ'την τσιμεντένια σαρκοφάγο, που καλύπτει τον τόπο του ατυχήματος, υπάρχει ακόμη μια κόκκινη και άσπρη καμινάδα, σα φάρος αλλά χωρίς φως.

Πόλη-φάντασμα

Στο δρόμο που οδηγεί στο Πιπγιάτ, όπου έμεναν οι περισσότεροι απαυτούς που εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό, υπάρχει πλήρης ερήμωση.

Έχω επισκεφθεί πολλά χωριά που ερήμωσε ο πόλεμος, αλλά ποτέ μια πόλη που έχει εγκαταλειφθεί.

Τα ποσοστά της ραδιενέργειας εδώ είναι από τα υψηλότερα σ'ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού.

Στην κεντρική πλατεία βλέπεις πανύψηλες λεύκες. Η άσφαλτος έχει σπάσει εδώ κι εκεί. Τα παράθυρα των 12όροφων πολυκατοικιών, των ξενοδοχείων και των συγκροτημάτων με τα γραφεία είναι άδεια και δείχνουν πως δεν υπάρχει κανείς μέσα.

Όπου κι αν πάμε στο Τσερνομπίλ, βλέπουμε κόκκινα μήλα.

Κι εδώ, στο κέντρο της Πριπγιάτ, βλέπεις ένα κατακόκκινο χαλί κάτω από ένα δέντρο: σαν τα μήλα του παραμυθιού που δηλητηρίασε η κακιά μητριά της πυρηνικής τεχνολογίας.

Αν δαγκώσεις έναπαυτά τα μήλα, μπορεί να κοιμηθείς 30.000 χρόνια.

Στην πισίνα που είναι ολυμπιακών διαστάσεων δεν βλέπεις πια νερό, μόνο χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά.

Υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο ρολόι στον τοίχο, για να μετράει τα χιλιοστά του δευτερολέπτου, όχι τα άτομα που διασπάστηκαν.

Βρισκόμαστε σε μια σοβιετική Πομπηία που χρειάστηκε οι κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν μέσα σε λίγες ώρες, παραδίδοντάς την στην ραδιενέργεια.

Μπορείς ακόμη να δεις προπαγανδιστικές αφίσες της σοβιετικής εποχής: άντρες και γυναίκες να σου χαμογελούν μέσαπτα χαλάσματα.

Δε φυσάει, αλλά ξαφνικά μια μεταλλική πόρτα ανοίγει.

Η Πριπγιάτ είναι μια πόλη με φαντάσματα.

Αυτοί που γύρισαν

Μετά το δυστύχημα, πάνω από 300 κάτοικοι επέστρεψαν, παράνομα, στα σπίτια τους στη ζώνη αποκλεισμού. Όχι στο Πριπγιάτ, αλλά σε λιγότερο ραδιενεργά χωριά.

Οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια τώρα, τους ανέχονται. Έχουν βάλιστα μάλιστα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στην αγορά ή σε υγειονομικά κέντρα έξω από τη ζώνη αποκλεισμού.

Η Όλγα Μιχαΐλιβνα είναι 75 χρονών.

Έχει απλώσει φέτες από κόκκινα μήλα για να ξεραθούν στον ήλιο. Έχει μερικές κότες στην αυλή, κι ένα σκύλο και γάτες, που της κρατούν συντροφιά μετά το θάνατο του συζύγου της.

Οι κόρες της, όταν καταφέρνουν να πάρουν άδεια απτις αρχές, την επισκέπτονται.

Δεν φοβάται τη ραδιενέργεια;

«Δε μού 'κανε ποτέ κακό», λέει και γελάει και τα μάτια της κάτω απτο μπλε μαντήλι αστράφτουν.

Τις Κυριακές, στην εκκλησία, βλέπει τους άλλους που γύρισαν κι αυτοί πίσω. Της λείπουν, όμως, οι παλιοί της γείτονες.

Μεξαίρεση την Όλγα, σχεδόν όλοι στα χωριά στην άκρη της ζώνης αποκλεισμού λένε πως είναι άρρωστοι.

Μια γυναίκα λέει πως τρία απτα τέσσερα παιδιά της, που γεννήθηκαν μετά το ατύχημα, είναι ανάπηρα.

Στο Λίστβιν, 80 χιλιόμετρα μακριά απτο Τσερνομπίλ, τα δύο τρίτα των αγοριών δεν πάνε στο στρατό: η στρατολογία τους απορρίπτει για λόγους υγείας.

Υπάρχουν καρκινοπαθείς, άλλοι με κυκλοφοριακά ή καρδιολογικά προβλήματα. Και πολλά ανάπηρα παιδιά.

Στο Σουκάτσι, όπου είχαν μεταφερθεί χιλιάδες κάτοικοι του Πριπγιάτ, εννέα νεαροί πέθαναν μέσα σένα μήνα στις αρχές του έτους.

Κανείς απαυτούς δεν περιλαμβάνεται στις στατιστικές με τους αριθμούς των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος. Όλοι όμως επιρρίπτουν τις ευθύνες σαυτό που συνέβη στο Τσερνομπίλ.

Αλληλεγγύη

Υπάρχει, όμως, κι ένας δυναμισμός στην ατμόσφαιρα.

Το τοπικό συνεργείο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί, με κάποια επιτυχία, να ενθαρρύνει τον κόσμο να δει τον εαυτό του ως επιζώντα κι όχι ως θύμα.

«Συνειδητοποίησα πριν από πολύ καιρό», εξηγεί ο Κοβαλένκο Πέτρο, κοινοτάρχης του χωριού Σουκάτσι, «πως κανείς δεν μπορούσε από μόνος του ναντιμετωπίσει τις συνέπειες της τραγωδίας του Τσερνομπίλ. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε ο ένας με τον άλλον.»

Εν μέρει με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, άρχισαν να λειτουργούν κέντρα για τους νέους, καλύτερα σχολεία και υγειονομικά κέντρα στα χωριά.

Με αγωγούς άρχισε η τροφοδοσία της περιοχής με γκάζι γιατί τα ξύλα που έκαιγε παλαιότερα ο κόσμος για να ζεσταθεί είναι ραδιενεργά.

«Με κάθε κούτσουρο που καίγαμε στο σχολείο», λέει η γυμνασιάρχις του σχολείου στο χωριό Κιρντάνι, «ήταν σα να δημιουργούσαμε ένα μικρό Τσερνομπίλ.»

Στα μικρά χωριά της Ουκρανίας, υπάρχει μια αίσθηση αλληλεγγύης προς τους επιζώντες των μεγάλων καταστροφών.

Γύρω απτο Τσερνομπίλ, όλοι μιλούν για τη Νέα Ορλεάνη. Πριν, μιλούσαν για το τσουνάμι.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίκετ, το «νέο ποδόσφαιρο» των Άγγλων;

Γράφει η Ρόζυ Βουδούρη

Διαρκεί ώρες ατέλειωτες, δεν αντέχει στη βροχή, ένας αγώνας μπορεί να ολοκληρωθεί σε πέντε μέρες και να λήξει, παρά ταύτα, ισόπαλος, έχει περίπλοκους κανόνες, προσφέρει αμφιβόλου ποιότητος θέαμα, παραμένει προσκολλημένο στην παράδοση και συγκινεί μόνο μια χούφτα χώρες, μέλη της βρετανικής κοινοπολιτείας και πάλαι ποτέ κομμάτια της αυτοκρατορίας.

Κι όμως, το κρίκετ κυριαρχεί εδώ και εβδομάδες στην ειδησεογραφία της Βρετανίας κυρίως της Αγγλίας- κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων Άγγλων, οπαδών του αθλήματος και μη, που είχαν εναποθέσει στην ανάκτηση του «παγκοσμίου» στέμματος από τους Αυστραλούς έπειτα από 18 χρόνια, όλες τις ελπίδες τους για μια αθλητική διάκριση που θα τους έφερνε ξανά στο προσκήνιο.

Πρώτα το ράγκμπι

Οι συνεχείς αποτυχίες της αγγλικής εθνικής ποδοσφαίρου έστρεψαν το ενδιαφέρον των διψασμένων για διακρίσεις φίλων του αθλητισμού πρώτα στο ράγκμπι -ένα άθλημα με επίσης περιορισμένο κοινό και αριθμό ομάδων και αθλητών- στο οποίο στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου το 2003.

Τώρα είναι η σειρά του κρίκετ και οι πιο ενθουσιώδεις κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη διάκριση αγγλικής εθνικής ομάδος επί βρετανικού εδάφους από το 1966, οπότε η Αγγλία κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό μουντιάλ ποδοσφαίρου στην ιστορία της.

Το κρίκετ, λοιπόν, έκανε προσωρινή έξωση στο ποδόσφαιρο από τις τελευταίες (τις παραδοσιακά αθλητικές), αλλά και από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για μόνιμη πρωτοκαθεδρία και το έχουν ήδη ανακηρύξει σε «νέο ποδόσφαιρο», υπονοώντας ότι μακροπρόθεσμα θα έχει απήχηση στις μάζες, ανάλογη με αυτή του βασιλιά των σπορ.

«Αποκλείεται», αντιδρούν οι σχολιαστές οπαδοί του ποδοσφαίρου, εξηγώντας ότι το κρίκετ απευθύνεται παραδοσιακά σε λευκούς άνδρες μεγαλοαστούς και ότι το ποδόσφαιρο, παρά τα ελαττώματά του, έχει τεράστια λαϊκή απήχηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Επικίνδυνο»

Μερικοί, μάλιστα, θεωρούν έως και επικίνδυνη, ενδεχόμενη εξάπλωση της δημοφιλίας του αθλήματος με αφορμή την επικράτηση της Αγγλίας στη μάχη με τους Αυστραλούς.

Θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στις εθνότητες και τις κοινότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, γράφει, Ασιάτιδα στην καταγωγή, δημοσιογράφος της Ιντιπέντεντ. Θα ενδυναμώσει, συνεχίζει, στους λευκούς Άγγλους την αγγλική εθνική τους συνείδηση εις βάρος της βρετανικής ταυτότητας που έχει υιοθετηθεί για το σύνολο των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε αυτοί είναι Αγγλοι, Σκωτσέζοι, Ουαλοί ή Βορειοϊρλανδοί είτε ανήκουν σε άλλες εθνικές κοινότητες. Μια ταυτότητα, που εκφράζει όλο και λιγότερο πολλούς από τους κατόχους της.

«Κοπάνα» από τη δουλειά

Σε κάθε περίπτωση, η μονομαχία με τους Αυστραλούς ξεσήκωσε τη χώρα στο πόδι, με αποκορύφωμα την τελευταία μέρα του τελευταίου αγώνα της σειράς, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, οπότε χιλιάδες άνθρωποι απουσίασαν από τις δουλειές τους προφασιζόμενοι ασθένεια και, όσοι πήγαν, είχαν συνέχεια την προσοχή τους στραμμένη στις οθόνες των τηλεοράσεων ή στη ραδιοφωνική μετάδοση.

Την επικράτηση της Αγγλίας «στη μεγαλύτερη αθλητική αναμέτρηση μεταξύ δύο χωρών», όπως αρέσκονται να λένε μεγαλόστομα οι σχολιαστές της στιγμής, ακολούθησαν γιορτές και πανηγύρια με κορύφωση την παρέλαση στους δρόμους του Λονδίνου και κατάληξη την πλατεία Τραφάλγκαρ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν πρόκειται ούτε καν για παραδοσιακό πρωτάθλημα, αλλά για μια σειρά αγώνων ανάμεσα στην Αγγλία και την Αυστραλία, που επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια από το 1877, εναλλάξ στην έδρα της κάθε ομάδας, και της οποίας ο νικητής ανακηρύσσεται «βασιλιάς του κρίκετ».


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή τακτικής ζητά ο Καρζάι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι

Την επαναπροσέγγιση της τακτικής που χρησιμοποιούν οι υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις στο Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συνέστησε ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

Μιλώντας στο BBC πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν εδώ και 30 χρόνια, την προσεχή Κυριακή, ο κ. Καρζάι πρόσθεσε ότι και η δική του κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της πολιτική.

Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της εκπαίδευσης και πνευματικής καθοδήγησης των τρομοκρατών, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο Πακιστάν.

Όπως, πάντως, εκτιμούν αναλυτές, πολλοί Αφγανοί θα ερμηνεύσουν την επισήμανση του προέδρου τους ως σαφή αναφορά στη γειτονική χώρα.

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στο Αφγανιστάν, σε επιθέσεις που αποδίδονται στους Ταλιμπάν και άλλες ένοπλες ομάδες.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης

Η αστυνομία συνεχίζει να ψάχνει για πτώματα από σπίτι σε σπίτι

Τουλάχιστον 45 πτώματα εντοπίστηκαν σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου τους, ενώ παραιτήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων.

Αξιωματούχοι του νοσοκομείου αναφέρουν ότι μπορεί να φταίει είτε ο καύσωνας που έχει επέλθει μετά τον τυφώνα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι κάποια άτομα είχαν ήδη πεθάνει όταν διεκομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο διευθυντής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, Μάικλ Μπράουν, υπέβαλε την παραίτησή του, έχοντας δεχθεί έντονη κριτική για την ανεπάρκεια της επιχείρησης αρωγής, μετά το χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα.

Ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι η παραίτηση του είναι προς όφελος του προέδρου Μπους, αλλά και της υπηρεσίας.

Πιστεύεται ότι οι προσπάθειες διάσωσης θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες στις γύρω περιοχές.

Συνεργεία διάσωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λουϊζιάνα και το Μισισιπή, που επλήγησαν επίσης από τις πλημμύρες.

Ο Λευκός Οίκος διόρισε τον Ντέιβιντ Πόλισον στη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο ίδιος έχει μεγάλη πείρα σε τέτοιου είδους κρίσεις και μάλιστα υπήρξε στο παρελθόν πυροσβέστης.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ο κ. Μπράουν υπογράμμισε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ και την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο

Στη συνάντηση τους στο Μάντσεστερ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Ο προεδρεύων του ΕΚΟΦΙΝ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, κάλεσε τον ΟΠΕΚ να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την παραγωγή των 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που αποφασίστηκε μετά το πλήγμα που επέφερε στην αμερικανή πετρελαιοβιομηχανία ο τυφώνας Κατρίνα.

Οι υπουργοί κάλεσαν επίσης τις πετρελαϊκές εταιρείες να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην άντληση και τη διύλιση πετρελαίου, ενώ συγχρόνως εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της υψηλής τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο κ. Μπράουν υπογράμμισε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ και την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών επεσήμαναν την αναγκαιότητα να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τα αποθέματα πετρελαίου.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

Το πετρέλαιο συμπαρασύρει τα πάντα

Οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν συμπαρασύρει τις τιμές των προϊόντων στη Βρετανία οι τιμές του πετρελαίου, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές της βενζίνης και των καυσίμων.

Ο κατάλογος με τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στη Βρετανία αυξήθηκε σε 2,4% από 2,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν προκαλέσει αύξηση στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα ο κατάλογος με τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στη Βρετανία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις πριν από οκτώ χρόνια.

Είναι ο δεύτερος μήνος κατά τον οποίο ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το φράγμα του 2% που είχε ορίσει η βρετανική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία απευθύνει εκκλήσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου.

Σχέδιο που εκπονήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, αναφέρει ότι ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, οφείλει να αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Ο Γκόρντον Μπράουν υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια από την πλευρά του ΟΠΕΚ όσον αφορά στα αποθέματα πετρελαίου.

Σε πολλά βενζινοπωλεία στη Βρετανία υπάρχουν ελλείψεις από βενζίνη, καθώς πολλοί αυτοκινητιστές έχουν αγοράσει τεράστια αποθέματα.


Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ελπίδες και βάσανα

Του ανταποκριτή του BBC στην Καμπούλ, Άντριου Νορθ

Αν κι έχασαν την εξουσία, οι Ταλεμπάν εξακολουθούν ν'αναπτύσσουν δραστηριότητες στο Αφγανιστάν

Πολλοί εκφράζουν την ελπίδα πως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν θαποτελέσουν ένα ακόμη βήμα για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της βίας. Αλλά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ, Άντριου Νορθ, υπάρχουν πολλά προβλήματα απτο παρελθόν που παραμένουν άλυτα.

Θυμάμαι ένα βράδυ πέρσι την άνοιξη.

Ο Χάτζι, ο νυχτοφύλακας του σπιτιού που διατηρεί το BBC στην Καμπούλ, κρατούσε μια τσαγέρα στο χέρι και πήγαινε στο δωμάτιό του.

Ακούστηκε ένας δυνατός κρότος απτη μεριά που βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία και το αρχηγείο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ.

Ο Χάτζι κοίταξε στον ουρανό. «Ρουκέτα» είπε, χαμογέλασε περίεργα και μπήκε στο δωμάτιό του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαμε ακούσει τέτοιους κρότους τις τελευταίες εβδομάδεςκρότους από επιθέσεις που είχαν λίγα θύματα και προκαλούσαν μικρές ζημίες, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως δεν ανησυχούσαμε όταν έπεφταν οι ρουκέτες κοντά σε μας.

Περίπου 12 εκατομμύρια Αφγανοί θα ψηφίσουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Ήταν έργα οι επιθέσεις αυτές δυσαρεστημένων πρώην μουτζαχεντίν ή Ταλεμπάν; Κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα.

Αλλά ο Χάτζι δεν επρόκειτο να τους αφήσει να του κλέψουν τον ύπνο: τις είχε συνηθίσει, άλλωστε, τις ρουκέτεςέπεφταν χαλάζι κάθε μέρα στην Καμπούλ στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν εργαζόταν ως οδηγός στο BBC, τότε που μαίνονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις.

Πολλές φορές, το αυτοκίνητό του γινόταν ασθενοφόρο και μετέφερε τους τραυματίες και τους νεκρούς στα νοσοκομεία.

Διχασμός

Τώρα, πολλοί ξένοι νομίζουν συχνά πως οι Ταλεμπάν ευθύνονταν για τα περισσότερα δεινά της χώρας, ξεχνώντας έτσι τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον οι κάτοικοι της Καμπούλ, ξέρουν πως οι χειρότερες αναμνήσεις τους προέρχονται απαυτή την εποχή, όταν οι μουτζαχεντίν είχαν πάρει στα χέρια τους τον έλεγχο της πόλης και μετά σκόρπισαν παντού τον διχασμό, με το εμφύλιο πόλεμο.

Περίπου 50.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο. Οι Ταλεμπάν έθεσαν τέρμα στον πόλεμο αυτό.

Κι ένας λόγος για τον οποίον ανησυχούν πολλοί Αφγανοί είναι πως στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σημαντικός αριθμός υποψηφίων ήταν διοικητές και ανώτερα στελέχη των ένοπλων ομάδων που είχαν πάρει μέρος στον εμφύλιο ποόλεμο, μερικοί, δε, κατηγορούνται πως είχαν άμεση ανάμιξη σε θηριωδίες.

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλοί Αφγανοί τονίζουν πως τα άτομα αυτά θα πρέπει να καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου κι όχι στα έδρανα της Βουλής.

Παρελθόν με άλυτα προβλήματα

Αυτό είναι ένα πολύ λεπτό θέμα.

Σε κατιδίαν συζητήσεις, αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται πως είναι πλέον πολύ αργά για να γίνει κάτι τέτοιο τώρα.

Η ευκαιρία, λένε, χάθηκε το 2001: μετά την ανατροπή των Ταλεμπάν, οι Αμερικανοί άφησαν τους πρώην μουτζαχεντίν να ξαναγυρίσουν στα παλιά τους λημέρια.

Όσο δε για τους ίδιους τους μουτζαχεντίν, χαρακτηρίζουν τους κατηγόρους τους αγνώμονες: «ξέχασαν», λένε, «τι κάναμε γιαυτούς, τις θυσίες στις οποίες υποβληθήκαμε για να διώξουμε τα σοβιετικά στρατεύματα απτη χώρα.»

Αλλά το θέμα αυτό δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα, ιδιαίτερα αν πολλοί απαυτούς που κατηγορούνται τώρα αναδειχθούν βουλευτές.

Πολλοί Αφγανοί πιστεύουν πως η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει πραγματικά μπροστά μόνον όταν κλείσουν οι λογαριασμοί που άνοιξε το παρελθόν κι αποδοθούν ευθύνες για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι κομμουνιστές, οι Ταλεμπάν αλλά κι οι ομάδες των μουτζαχεντίν.

«Το πραγματικό BBC»

Στο σπίτι και στο γραφείο του BBC εδώ στην Καμπούλ εργάζονται οκτώ Αφγανοί.

Απαυτούς τους οκτώ, μόνο δύο δεν έχασαν κάποιο συγγενή τους στις συγκρούσεις των τελευταίων 25 ετών.

Ένας είδε τη μητέρα του και την αδελφή του να πεθαίνουν μπροστά του, από ρουκέτα πού έπεσε στο σπίτι τους.

Ο 11χρονος γιος του Σουλτάν σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας.

Ο Βασέχ, που εργάζεται σεμάς ως οδηγός, έχασε τον αδελφό του και τέσσερα άλλα μέλη της οικογένειάς του όταν κατερρίφθη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν.

Όταν οι Ταλεμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, απήγαγαν τον ξάδελφο ενός άλλου οδηγού μας, του Βαλέχ. Πιστεύει οπως τον έστειλαν στο μέτωπο, αλλά δεν έχει νέα του από τότε.

Οι Ταλεμπάν έκλεισαν επίσης το γραφείο μας για σχεδόν ένα χρόνο κι έδιωξαν την τότε ανταποκρίτρια του BBC, την Κέιτ Κλαρκ, από τη χώρα.

Δύο μέλη του προσωπικού του BBC έχουν σκοτωθείτο ένα δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, αμέσως μετά από μία συνέντευξη που είχε πάρει. Πιστεύεται πως μία ομάδα μουτζαχεντίν ευθύνεται για τη δολοφονία.

Ένα άλλος συνάδελφος σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη. Κι ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων δεν έχει τέλος.

Οι κάτοικοι έχουν μάθει, βέβαια, να ζουν με τον κίνδυνο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας απτους οδηγούς του BBC, o Βασέχ, μας έσωσε τη ζωήαπό ένοπλους, λ.χ., που κυνηγούσαν κάποτε το αυτοκίνητό μας στην Τόρα Μπόρα του ανατολικού Αφγανιστάν ή από κάποιους ενόπλους, αυτή τη φορά στην Καμπούλ, που προσπαθούσαν να μας ληστέψουν ή να μας απαγάγουν.

Το παράξενο είναι πως όταν καλύπτει το BBC μια περιοχή συγκρούσεων σαν το Αφγανιστάν, όλοι έξω μιλούν για τον ανταποκριτή του οργανισμού που κάλυψε το ένα ή το άλλο γεγονός στη χώρα.

Πολύ σπάνια συνειδητοποιούν πόσο πολύτιμος είναι ο ρόλος του τοπικού προσωπικού.

Στο Αφγανιστάν, οι Αφγανοί συνάδελφοί μου είναι το πραγματικό BBC.


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανικές εκλογές και Ευρώπη

Του συντάκτη του BBC για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουίλιαμ Χόρσλεϊ

Αν κερδίσει η αρχηγός των Χριστανοδημοκρατών, Άγκελα Μέρκελ, τις εκλογές, δεν θ αλλάξει μόνο το γερμανικό πολιτικό τοπίο. Μπορεί ν αλλάξει ριζικά το τοπίο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό σ αυτή την προεκλογική εκστρατεία στην Ευρώπη. Η συναίνεση που υπήρχε ανέκαθεν μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο θέμα της Ευρώπης δεν υφίσταται πλέον.

Έτσι, η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα επηρεάσει τη «μεγάλη συζήτηση» που γίνεται στην Ευρώπη για την πολιτική που θα πρέπει νακολουθήσει σε πολλούς τομείς στο εσωτερικό της.

Και δεν είναι μόνον οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αναμένουν ανυπόμονα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών: ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν επίσης η Άγκυρα, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον.

Από το 1990, δηλ. μετά την επανένωση της Γερμανίας, τα δύο «λαϊκά κόμματα» (Volksparteien) -oι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες- είχαν το ίδιο όραμα για τη χώρα τους: έβλεπαν τη Γερμανία ως μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας και πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Αλλά τώρα oι Χριστιανοδημοκράτες κατηγορούν τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι οδηγεί τη Γερμανία σε νέα κι επικίνδυνα εδάφη, αφού αφήνει τις διαφορές που υπάρχουν στο θέμα του Ιράκ να υπονομεύσουν τις καλές σχέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον και δεν παύει να μιλά για τον «στρατηγικό συνεταιρισμό» της Γερμανίας με τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Ο κ. Σρέντερ ελπίζει πως θα κερδίσει κι αυτές τις εκλογές, γιατί πιστεύει πως οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν τη στάση του στο θέμα του Ιράκ, στο οποίο διαφωνεί με τους Αμερικανούς, και γιατί έκανε, όπως λέει, τη Γερμανία «μια δύναμη για την ειρήνη» που τη σέβονται όλοι.

Νέα πολιτική

Η Άγκελα Μέρκελ, κόρη κληρικού από την ανατολική Γερμανία που είναι η υποψηφία των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία, έχει ήδη κάνει γνωστές τις προτεραιότητες της δικής της εξωτερικής πολιτικής σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία:

Στόχος της είναι η αποκατάσταση των σχέσεων του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον, αν και ούτε κι αυτή προτίθεται να στείλει γερμανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Είναι πιο αυστηρή στη στάση της απέναντι στη Ρωσία, επισημαίνοντας τον αυταρχικό χαρακτήρα του προέδρου Πούτιν. Όπως δηλώνει, επειδή μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, έμαθε την αληθινή αξία της ελευθερίας.

Θέλει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Πολωνία και στα άλλα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Η Πολωνία χρειάζεται την υποστήριξη της Γερμανίας για ναντιμετωπίσει την επιρροή της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στην Ουκρανία, π.χ., και στη Λευκορωσία.

Θα εμποδίσει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Μέρκελ πιέζει την Κοινότητα να προσφέρει στην Τουρκία έναν «προνομιακό συνεταιρισμό».

Στόχος της, τέλος, είναι να δώσει μικρότερη σημασία στον γαλλο-γερμανικό άξονα ως κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Άγκελα Μέρκελ απορρίπτει τον οικονομικό προστατευτισμό της Γαλλίας και θέλει να συνερεγαστεί στενότερα με τη Βρετανία και και τα μικρότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμπεριφορά των «Τριών Μεγάλων» -της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας- είναι πολύ συχνά αποφασιστικής σημασίας. Κάτι, λοιπόν, μπορεί ναλλάξει και μάλιστα ριζικά μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Σιράκ έχει προβλήματα με την υγεία του και, επίσης, σε λιγότερο από δύο χρόνια θα γίνουν προεδρικές εκλογές.

Ο πιθανός διάδοχός του, Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη δηλώσει πως στόχος του είναι η ριζική αναδιοργάνωση του «κοινωνικού μοντέλου» της Ευρώπης και το όραμά του έχει πολλά κοινά σημεία με το όραμα της κ. Μέρκελ.

Οικονομία

Η Άγκελα Μέρκελ έχει αφήσει να εννοηθεί πως υποστηρίζει ορισμένες αμφιλεγόμενες ιδέες του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για μία πιο ευλύγιστη και πιο πραγμαστιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, που μπορεί να απαλλαγεί σταδιακά από τις τεράστιες αγροτικές επιδοτήσεις που βαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατά τα φαινόμενα παραλύσει μετά την κατάρρευση του σχεδίου για το Ευρωσύνταγμα και την απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας να εμποδίσουν τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών σε ολόκληρη την Κοινότητα.

Αλλά αν υπάρξει κατανόηση ανάμεσα στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, μπορεί να δοθεί λύση και στα δύο αυτά προβλήματα.

Τι επιπτώσεις, όμως, θα έχει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών για τα 12 μέλη της ευρωζώνης;

H ηγεσία του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σίγουρα ελπίζουν πως η κ. Μέρκελ θα κερδίσει τις εκλογές.

Η ίδια έχει προσπαθήσει να μην τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους, εξηγώντας λ.χ. πόσο επώδυνη θα είναι η θεραπεία που συνιστά για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Γερμανίας και της ανεργίας που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Αλλά υπόσχεται μία επιστροφή σε σώφρονα και αποτελεσματική οικονομική πολιτική που θα είναι περισσότερο φιλική απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το κόμμα του κ. Σρέντερ εξακολουθεί να έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, αν και περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν τη δική του εξωτερική πολιτική απαυτή της Άγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ ελπίζει πως θα εξασφαλίσει την ψήφο των εκλογέων που είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική πολιτική του κ. Σρέντερ και θα μπορέσει έτσι να γίνει η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας.

Αν τα καταφέρει, την επομένη των εκλογών ο διπλωματικός χάρτης της Ευρώπης θα είναι πολύ διαφορετικός από τον σημερινό.


ΔΕΘ, Ολυμπιακή και Παιδεία

Με τα σενάρια πώλησης της Ολυμπιακής, τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται στα σχολεία και τις δημοσκοπήσεις για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ασχολείται ο ελληνικός Τύπος. Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου της Δευτέρας:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρόσληψη για 10.000 ανέργους. Σε μικρές επιχειρήσεις μέσω νέου προγράμματος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκκαθάριση της Ολυμπιακής... Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας. Κανονικά θα εκτελούνται οι πτήσεις.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Περίεργη απόπειρα κατά του Ερντογάν. Στην Κιουτάχεια, όπου επισκέφθηκε σχολείο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις 7% σε ΕΚΑΣ - ΟΓΑ. Η κυβέρνηση μένει σταθερή στο κοινωνικό της πρόσωπο.

Η ΑΥΓΗ: Πάγωσε και τους νεοδημοκράτες! Επίδειξη αντιλαϊκής αποφασιστικότητας στη ΔΕΘ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συλλάβετε τον Γ. Ψαρά. Να επέμβει αμέσως το ΣΔΟΕ, το ΕΣΡ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρώτη ημέρα ντροπής. Σχολεία χωρίς δασκάλους και βιβλία. Οι μαθητές πληρώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις της Εξουσίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γκάλοπ της MRB για την πολιτική Καραμανλή: 51,6% Σφραγίδα αποδοχής από την κοινωνία.

ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα 3.250 εργαζόμενοι της Ολυμπιακής. Αποκάλυψη: Οι εγγυήσεις του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ δεν καλύπτουν τους συμβασιούχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επέστρεψε ως Δήμαρχος, ενώ όλο και απομακρύνεται από το ΥΠΕΞ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έφαγε τρία δισ ευρώ η Ολυμπιακή Αεροπορία. Όργιο σπατάλης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύμμαχος του Καραμανλή η κοινωνία. Ηχηρό μήνυμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων από δύο νέα γκάλοπ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 3 πρόσωπα του Καραμανλή. Τι έλεγε προεκλογικά, τι πέρσι, τι είπε φέτος στη ΔΕΘ.

ΕΣΤΙΑ: Ο παγκόσμιος δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης. Η Ελλάς στην 24η θέση μεταξύ 177 χωρών του κόσμου.

ESPRESSO: Σάλος στη Μύκονο με TV σταρ. Διάσημη Σουηδέζα συνελήφθη για κλοπή σε σπίτι γνωστού δικηγόρου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η οικονομία διαμορφώνει πολιτικό τοπίο. Δημοσιονομική πειθαρχία από Καραμανλή και αρνητική στάση από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχεία... μέχρι το 2007. Το συμπέρασμα της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

ΤΑ ΝΕΑ: Το μαύρο κουτί του σκανδάλου "Ολυμπιακή". Γιατί η κυβέρνηση την άφησε να καταρρεύσει.

Η ΝΙΚΗ: Ανώμαλη προσγείωση. Ιδιωτικοποίηση ή λουκέτο το εκβιαστικό δίλημμα για την Ο.Α.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έναρξη σχολικής χρονιάς: Να ανέβει η πάλη για την παιδεία του λαού.

TRAFFIC NEWS: Επιχειρηματίας ζητάει από παρουσιάστρια τα λεφτά του. Βόμβα στο χώρο της showbiz.

Η ΧΩΡΑ: Ηφαίστειο η κοινωνία. Γκάλοπ: Οι εργαζόμενοι μιλούν στη "Χ" για το καυτό φθινόπωρο.

City Press: Κωπηλατοδρόμιο και Πάρκο Σχοινιά. Πλήρης εγκατάλειψη μετά τα ολυμπιακά μεγαλεία.

Μetro: Κρίσιμες ώρες για την "Ολυμπιακή". Αύριο αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαθήματα σε κοντέινερ! Με αποχές και προβλήματα στις αίθουσες άρχισε η σχολική χρονιά.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Κέντρα υγείας χωρίς ασθενοφόρα στη Β. Ελλάδα. "Τραβούν χειρόφρενο" οι οδηγοί από την πρώτη Οκτωβρίου λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι πολιτικοί πήγαν χθες σχολείο. Εγκαινιάζοντας τη νέα σχολική χρονιά.

ΟΑΕΔ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "εργασία σε 10.000 ανέργους δίνει πρόγραμμα που "τρέχει" ο ΟΑΕΔ σε ισάριθμές πολύ μικρές επιχειρήσεις και το οποίο υλοποιούν από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Μάλιστα σύντομα (ακόμη και εντός και των προσεχών ημερών) αναμένεται να προωθηθεί η διαδικασία και να εκδοθεί η αρμόδια εγκύκλιος από τον Οργανισμό".

Ερντογάν

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "μια περίεργη απόπειρα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψαν οι ιδιωτικές αρχές στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χθες το πρωί βρέθηκε στην Κιουτάχεια, όπου μίλησε σε σχολεία της περιοχή για τη νέα σχολική χρονιά. Μετά το τέλος της εκδήλωσης τον Ερντογάν πλησίασε ένας 32χρονος, ο οποίος φώναξε ότι στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πέντε νεκροί από επιθέσεις Κούρδων αυτονομιστών. Οι άνδρες της ασφαλείας του Τούρκου πρωθυπουργού απομάκρυναν τον 32χρονο και κατά τη διάρκεια έρευνας που του έκαναν, βρήκαν στο σακίδιό του ένα πιστόλι. Ο εισαγγελέας της Κιουτάχειας, που ασχολήθηκε με την υπόθεση δήλωσε ότι το πιστόλι ήταν γεμάτο σφαίρες, ενώ από την αστυνομία διέρρευσε ότι το πιστόλι είχε άσφαιρα".

Ολυμπιακή Αεροπορία

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμά ότι "την κυβέρνηση-που άφησε την εταιρεία να συντριβεί- "δείχνει" το ...μαύρο κουτί της Ολυμπιακής που οδεύει πλέον σε εκκαθάριση εν λειτουργία, υπό το βάρος του υπέρογκου προστίμου που της επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στο προσχεδιασμένο ξεπούλημα του εθνικού μας αερομεταφορέα προχωρά με ταχύτατους πλέον ρυθμούς η κυβέρνηση, αξιοποιώντας για την προώθηση τους στόχους της και την επικείμενη συνεδρίαση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να αποφασίσει αύριο σχετικά με το ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων που είχαν δοθεί στο παρελθόν στην εταιρεία".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "σε διαδικασία εκκαθάρισης αναμένεται να εισέλθουν σύντομα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ ανοιχτό παραμένει και το σενάριο της πώλησης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, που επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων της ΟΑ είναι εξασφαλισμένες".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "στον δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι συμβασιούχοι του εθνικού αερομεταφορέα. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, οι δεσμεύσεις Καραμανλή για προστασία των θέσεων των εργαζομένων αφορούσαν μόνο τους μονίμους υπαλλήλους".

Η METRO σημειώνει ότι "σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να επιλύσει προβλήματα πολυδιάστατα με τον χρόνο να κυλά εναντίον της, τη στιγμή που η απόφαση της Κομισιόν -η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο- επιτάσσει γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι " ο χορός δισεκατομμυρίων ευρώ που κατασπαταλήθηκαν την τελευταία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την "Ολυμπιακή Αεροπορία" στην απαξίωση και τη χρεοκοπία".

Σώματα Ασφαλείας

H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "σε σκληρότερες μορφές αγώνα δηλώνουν αποφασισμένοι να καταφύγουν οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους".

Παιδεία

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "πάμπολλες οι ελλείψεις που μετράνε τα σχολεία της χώρας από χτες που άνοιξαν, τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία όσο και σε κτίρια και υποδομές. Παράλληλα, η νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε χτες, σηματοδοτεί τη συνέχεια και την ένταση των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο το περιεχόμενο της μόρφωσης, στοχεύοντας στη χειραγώγηση των νεανικών συνειδήσεων από πολύ μικρές ηλικίες, στη σκόπιμη αμάθεια και την πλύση εγκέφαλου με διάφορα προγράμματα που ευλογούν τον "ευρωμονόδρομο".

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "ακόμη και ο μελαγχολικός πιτσιρίκος της φωτογραφίας μοιάζει να προβληματίζεται-σοβαρότερα ίσως απ΄ότι οι ιθύνοντες νόες- για την κατάσταση των κρατικών εκπαιδευτηρίων της Ελλάδας την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς που άρχισε χθες. Η εφετινή "ντροπή της πρώτης ημέρας" δεν είναι τίποτε λιγότερο από τις τρομερές ανεπάρκειες και ελλείψεις....γενικώς: σε ανθρώπινο δυναμικό, σε εκπαιδευτικά μέσα, σε υλικοτεχνική υποδομή".

Δημοσκοπήσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "51,6% θεωρεί σωστά τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ. 61,1% υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. 4,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "θετικά αποτιμά η κοινή γνώμη την παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, και τα μέτρα που εξήγγειλε για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Παράλληλα, η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα της τάξης του 4,1% έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Κώστας Καραμανλής προηγείται κατά 15,8% του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός".

Ντόρα Μπακογιάννη

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "η δήλωση στελέχους της ΝΔ σχετικά με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό και την είσοδο στην κυβέρνηση της δημάρχου Αθηναίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη ήταν η εξής: ούτε της κάνει ούτε της φτάνει, έτσι όπως της το προσφέρουν. Και συμπλήρωσε: άλλα έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί και άλλα βγαίνουν στον δρόμο. Η Ντόρα θέλει ανεξαρτησία στις κινήσεις της και εφαρμογή των δικών της θέσεων και αντιλήψεων για την εξωτερική πολιτική. Αυτό δεν ισχύει για τις αντιλήψεις του πρωθυπουργού γι αυτό και μάλλον ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης θα παραμείνει στη θέση του".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "η εφημερίδα αποκαλύπτει σήμερα ένα έγγραφο ντοκουμέντο που καίει τους απατεώνες Κοντομηνά και Ψαρρά και αποκαλύπτει ότι ο "ALPHA" αγοράστηκε και συντηρείται με κλεμμένα λεφτά -με μαύρο χρήμα που είναι κρυμμένο σε τράπεζες των νησιών Κέιμαν, τον φορολογικό παράδεισο όλων των μεγάλων κλεφτών και λωποδυτών".

Ολυμπιακές επενδύσεις

Η City Press υπογραμμίζει ότι "ένα χρόνο μετά, μία μεγάλη ολυμπιακή επένδυση έχει μετατραπεί σε βάλτο. Ανεξέλεγκτη "χωματερή' και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά. Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ αρμοδίων και μη, χωρίς άμεση προοπτική βελτίωσης της κατάστασης. Η έλλειψη κρατικής συνέχειας και εθνικής στρατηγικής οδηγεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις".

ΕΚΑΣ-ΟΓΑ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "αυξήσεις μέχρι 7% φέρεται αποφασισμένη να χορηγήσει η κυβέρνηση σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ, ενώ οι άλλες αυξήσεις θα κινηθούν στα όρια αντοχής της οικονομίας. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε τη σχετική πληροφορία για αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ, σε ποσοστό διπλάσιο του πληθωρισμού".

ΟΗΕ

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "η Ελλάς διατηρείται στην 24η θέση της παγκοσμίου κατατάξεως του ΟΗΕ ως προς τον δείκτη ανθρώπινης αναπτύξεως (Human Development Index). Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ και αναφέρονται στο έτος 2003".

Κώστας Καραμανλής-ΔΕΘ

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "δυσαρέσκεια επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των πολιτών να κάνει λόγο για μετάθεση δεσμεύσεων".

Η Espresso αναφέρει ότι "τον "γόρδιο δεσμό" για το επίδομα θέρμανσης "έκοψε" ο πρωθυπουργός, με μια "ξεκάθαρη" δήλωση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, διαλύοντας τις όποιες "σκιές" είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον τσάρο της οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα, αναφορικά με το συγκεκριμένο επίδομα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην πολιτική και στην οικονομία κατά το 2006 σηματοδοτεί η ρητή και δεσμευτική τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, από τη Θεσσαλονίκη, ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας και τη δημοσιονομική σταθερότητα, διολισθαίνοντας σε παροχές".

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "οι σκληρές ταξικές επιλογές δημιουργούν και τα ανάλογα ακροατήρια. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, χωρίς περιστροφές, έστειλε το μήνυμα ότι αδιάλλακτα θα προχωρήσει στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του εκμεταλλευόμενος τον πολιτικό παροπλισμό του ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησε να μεταδώσει την αίσθηση ότι είναι κυρίαρχος στο πολιτικό πεδίο. Ωστόσο οι εξαγγελίες του, τόσο αναντίστοιχες προς τις προεκλογικές αλλά και προς αυτές πέρυσι στη ΔΕΘ, συναντούν την αντίδραση των εργαζομένων, αδιακρίτως χρώματος".

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "συνέχεια στην πολιτική της λιτότητας και για τα επόμενα χρόνια με εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία ήταν το βασικό "συμπέρασμα" των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ, ενώ η μοναδική παροχή ήταν η προαναγγελία για φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργαζόμενους από το 2007. Αναφερόμενος στους αγρότες ανέφερε πως ο μόνος δρόμος για εκείνους είναι η ανταγωνιστικότητα και διευκρίνισε πως δεν μπορούν να εξαρτώνται πάντα από τις επιδοτήσεις".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "διαφορετικό πρόσωπο παρουσιάζει τους τελευταίους 20 μήνες ο πρωθυπουργός. Από τις υποσχέσεις (ως αντιπολίτευση) και την "ήπια προσαρμογή" (πέρσι) έφθασε στη φετεινή σκληρότητα. Μούδιασαν στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

Γυμνοί για την Tέχνη

Περίπου 1.500 άντρες και γυναίκες γδύθηκαν στη Λιόν στο όνομα της τέχνης.

Εθελοντές όλοι τους, πέταξαν τα ρούχα τους για να ποζάρουν στο φακό του Νεοϋορκέζου φωτογράφου, Σπένσερ Τιούνικ.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο Αμερικανός καλλιτέχνης οργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις: στο παρελθόν, εθελοντές είχαν επίσης φωτογραφηθεί γυμνοί στη Νέα Υόρκη, στο Βέλγιο, στη Βαρκελώνη και στη Βόρεια Αγγλία.

Καλλιτεχνικό φεστιβάλ

Στη Λιόν, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας κι όχι μόνο απτη Γαλλία είχαν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα στο λιμάνι για να λάβουν οδηγίες από τον κ. Τιούνικ.

Ανεβασμένος σένα γερανό, ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος είπε στο πλήθος πως γιαυτόν το λιμάνι ήταν ένα σύμβολο εμπορίου και το σημείο όπου συναντώνται δυο ποταμοί του θύμιζαν τα πόδια μιας γυναίκας.

Μόλις έφεξε, λοιπόν, ο κόσμος άρχισε να γδύνεται και να παίρνει θέσεις στους σχηματισμούς που είχε σχεδιάσει ο Σπένσερ Τιούνικμε τα χέρια και τα πόδια σηκωμένα στον αέρα.

Μετά τη φωτογράφηση, τα μοντέλα δήλωσαν πως είχαν αποφασίσει να πάρουν μέρος «για εμπειρία» ή «για το καλό της τέχνης».

«Ήμουν αποφασισμένη να το κάνω, για να έχω την ευχαρίστηση να τρέξω γυμνή στο γρασίδι στο κέντρο της Λιόν, σαυτή την πόλη που είναι τόσο αστική και συντηρητική» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία νεαρή κάτοικος της Λιόν.

Ένα άλλο μοντέλο απτο Λονδίνο δήλωσε πως ήλθε στη Γαλλία ειδικά γιαυτό το σκοπό με την οικογένειά της. Είχε μάλιστα πάρει μέρος στις φωτογραφίσεις που είχε κάνει ο Σπένσερ Τιούνικ στο Βέλγιο και στη Β. Αγγλία.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Τα κοσμήματα της Ιμέλντα Μάρκος

Η πρώην πρώτη κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος, δεν ήταν μόνο γνωστή διεθνώς για την τεράστια συλλογή υποδημάτων που διέθετεσυλλογή που συμβόλιζε τις ακρότητες του καθεστώτος του οποίου ηγείτο ο σύζυγός της.

Φημιζόταν επίσης και για τα κοσμήματά της μέρος των οποίων η σημερινή κυβέρνηση της χώρας της σκοπεύει να βγάλει τώρα στο σφυρί.

Τα κοσμήματα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, κατεσχέθησαν μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτερεψε, το 1986, το καθεστώς Μάρκος.

Οι αρχές των Φιλιππίνων, που έχουν αναλάβει να αφαιρέσουν από την οικογένεια Μάρκος τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε παράνομα, βρίσκονται ήδη σεπαφή με διαφόρους οίκους δημοπρασιών οι οποίοι και θα εκτιμήσουν αυτή την εβδομάδα τα επίμαχα κοσμήματα.

Όμως, η κ. Μάρκος, η οποία μένει τώρα στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, διατείνεται πως οριοσμένα απαυτά τα κοσμήματα είναι οικογενειακά κειμήλια και είναι αποφασισμένη γιαυτό το λόγο να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την πώλησή τους.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, η οικογένεια Μάρκος και ο στενός της κύκλος υπεξαίρεσαν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της 20ετούς παραμονής τους στην εξουσία.

Μία κυβερνητική υπηρεσία , η Προεδρική Επιτροπή για Καλή Διακυβέρνηση, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του εντοπισμού των χρημάτων αυτών και την επιστροφή τους στο δημόσιο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, ο πλειστηριασμός των κοσμημάτων θα γίνει το Νοέμβριο και πιθανώτατα στην Ελβετία.

Η Ιμέλντα Μάρκος είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 12ετή κάθειρξη, αλλά άσκησε έφεση και κατάφερε να επιτύχει την ανατροπή της αρχικής απόφασης του δικαστηρίου.

Ο σύζυγός της, Φέρντιναντ, πέθανε στη Χαβάη το 1989.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 07:23 (Ώρα Λονδίνου)

Μπούντεσταγκ, η ομοιόμορφη

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) πιστεύει ότι η πρόσφατη ανάκαμψη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που σημείωσε άνοδο στις δημοσκοπήσεις κατά 3,5% σε μία εβδομάδα, τροφοδοτεί τη σκλήρυνση της αντιπαράθεσης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σρέντερ, σύμφωνα με την εφημερίδα, ισχυρίζεται ότι οι Χριστιανοδημοκράτες συνεπάγονται την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, ενώ η κα. Μέρκελ προειδοποιεί για το τέλμα που επισύρει η τυχόν εκλογή Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

«Πρόκειται για και υπεραπλούστευση», σχολιάζει η εφημερίδα, «και όλοι ξέρουμε ότι είναι λανθασμένη».

Ωστόσο, συνεχίζει η βερολινέζικη εφημερίδα, το κλείσιμο της ψαλίδας έχει προκαλέσει έκπληξη σε όλους, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να μη μετρά η πολιτική, αλλά οι εντυπώσεις και το κλίμα που δημιουργεί ο κάθε υποψήφιος.

Η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) επισημαίνει ότι κατά τα φαινόμενα, τη νέα ομοσπονδιακή βουλή θα συνθέτουν τρία φιλελεύθερα κόμματα και τρεις πολιτικές παρατάξεις από το χώρο της Αριστεράς, με τους Πράσινους να εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες.

«Αυτό είναι ανόητο και ανούσιο», εκτιμά η εφημερίδα, «αφού οι διαφορές στην πολιτική μεταξύ των οικείων κομμάτων δεν μπορεί να είναι τόσο χαώδεις ώστε να δικαιολογούν μια τόσο διασκεδασμένη παρουσία».

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η 16η Μπούντεσταγκ θα διανύσει μια περίοδο αναταραχών και θα έχει χαρακτήρα μεταβατικό.

Σε άρθρο του στην Ντι Βέλτ (Die Welt) ο Ραλφ Ντάρεντορφ, μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, φαίνεται να συμφωνεί με το σχόλιο της Τάγκεσπίγκελ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Και οι δύο κύριες παρατάξεις τάσσονται υπέρ της οικονομίας της κοινωνικής αγοράς, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός λόρδος.

Ακόμα και οι διάφοροι πιθανοί κυβερνητικοί σχηματισμοί δεν προοιωνίζονται σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, προσθέτει η εφημερίδα.

Στις γερμανικές εκλογές αναφέρεται και η ρωσική εφημερίδα, Τρουντ (Trud), η οποία στέκεται στο ρόλο της ανατολικής Γερμανίας.

15 χρόνια μετά την ενοποίηση, το ανατολικό κομμάτι της χώρας εξακολουθεί να υστερεί σε ανάπτυξη και η κατάσταση προβλέπεται ακόμα χειρότερη μετά το 2008, οπότε λήγει η Συμφωνία Αλληλεγγύης που προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση και ενθάρρυνση των επενδύσεων στην ανατολική Γερμανία, σημειώνει η εφημερίδα.

«Θλιβερά γενέθλια»

Η Πράβντα (Pravda) στη Σλοβακία εξετάζει την επικείμενη ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, την 60ή στην ιστορία του Οργανισμού.

«Λυπηρά γενέθλια με εμφανή τα σημάδια του γήρατος», γράφει η εφημερίδα, που κάνει λόγο για έναν οργανισμό ερείπιο στη θέση που θα έπρεπε να βρίσκεται ένας θαλερός, ζωηρός και αποφασιστικός οργανισμός.

Σε σχόλιο συντάκτη της τσέχικης Χοσπόνταρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) σημειώνεται ότι ο Κόφι Ανάν πρέπει να παραμείνει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Παρά τις προσωπικές του αποτυχίες, τις οποίες αναγνωρίζει δημοσίως, θα έπρεπε ενδεχομένως να του δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσει τη θητεία του και να συμβάλλει στην αναγέννηση του Οργανισμού. Σε σύγκριση με προκατόχους τους, επιδεικνύει τουλάχιστον μια ποιότητα ανθρώπου που πολλοί δεν είχαν», καταλήγει το σχόλιο.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 02:12 (Ώρα Λονδίνου)

Το νησί του πανικού και των πανηγυρισμών

Στην εξέταση μέτρων ώστε να διατηρηθούν επαρκή αποθέματα καυσίμων για αναγκαίες χρήσεις, προβαίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης και οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Το σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Τάιμς (The Times) αναφέρει ότι η κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών και εταιρειών υπαγορεύεται από τον «πανικό» που εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο στα πρατήρια της χώρας, πολλά από τα οποία είδαν τα αποθέματά τους να τελειώνουν.

Η μεγάλη ζήτηση προκλήθηκε από το συνδυασμό των ανησυχιών περί περαιτέρω αύξησης της τιμής του πετρελαίου και επικείμενων προβλημάτων στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων.

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται από τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις οργανωμένων ομάδων διαδηλωτών, που έχουν προγραμματίσει τον αποκλεισμό διυλιστηρίων τις επόμενες ημέρες, ζητώντας τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Οι πιέσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση εντείνονται, γράφει η εφημερίδα, καθώς όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, αναμένεται να διατυπώσει σήμερα ένα διεθνές σχέδιο για την αναστροφή της ανοδικής πορείας της τιμής του πετρελαίου.

Κατά το ρεπορτάζ, οι προτάσεις του κ. Μπράουν θα κινούνται στους εξής άξονες: αύξηση της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και κοινοποίηση της ακριβούς ποσότητας των παγκοσμίων αποθεμάτων μαύρου χρυσού, διοχέτευση των κερδών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών σε επενδύσεις, σύσταση ενός διεθνούς ταμείου από την Παγκόσμια Τράπεζα με σκοπό την παροχή βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να επενδύσουν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τέλος, σύσταση και δεύτερου ταμείου, αυτήν τη φορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με σκοπό την ενίσχυση των φτωχών κρατών που πλήττονται από τιες υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Με το θέμα της τιμής του πετρελαίου ασχολούνται και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ εντείνουν τις επενδύσεις στον τομέα αναζήτησης νέων πηγών πετρελαίου.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από τον Οργανισμό, σύμφωνα με τα οποία τα μέλη του εξόρυξαν 7,5% περισσότερα βαρέλια πετρελαίου το 2004, σε σύγκριση με το 2003, ανταποκρινόμενα στην αυξημένη ζήτηση μαύρου χρυσού.

Στο κύριο θέμα τους, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στις προειδοποιήσεις που αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για τις εσωτερικές αγορές, Τσαρλς ΜακΚρίβι, σχετικά με το μεγάλο κόστος των διασυνοριακών οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μελών.

Ο Ιρλανδός επίτροπος αναμένεται να απειλήσει με κυρώσεις τη βιομηχανία των ευρωπαϊκών οικονομικών υπηρεσιών, εφόσον δε ληφθούν μέτρα απλούστευσης και μείωσης του κόστους των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μελών, εντός του επόμενου εξαμήνου.

Οι Βρετανοί πανηγυρίζουν

Βασικό θέμα σε πανηγυρικό τόνο σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες της Τρίτης, είναι η επιστροφή του τίτλου των ashes («οι στάχτες») στην Αγγλία, μετά από 18 χρόνια.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αφορά το κρίκετ, το άθλημα που συνεγείρει τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Δεν πρόκειται παρά για την αναμέτρηση σε πέντε εξοντωτικούς πολυήμερους αγώνες της εθνικής ομάδας της Αγγλίας με την αντίστοιχη της Αυστραλίας.

Οι Άγγλοι κατάφεραν και πήραν ισοπαλία στο χθεσινό τελευταίο κομμάτι του τελευταίου αγώνα, σηκώνοντας έτσι μετά από μιάμιση δεκαετία την πολυπόθητη τεφροδόχο, που αποτελεί το τρόπαιο, σε ανάμνηση της μπάλας του κρίκετ που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών κάπου στα 1880, η οποία στη συνέχεια αποτεφρώθηκε για δοθεί ως έπαθλο στους νικητές.

Όλες οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «ήρωες», αναφερόμενες στους παίκτες, οι οποίοι θα παρελάσουν σήμερα στο κεντρικό Λονδίνο, για να αποθεωθούν από τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα ρεπορτάζ αναφέρονται σε μια Αγγλία που είχε παραλύσει τις τελευταίες κρίσιμες στιγμές του χθεσινού αγώνα, καθώς ακόμα και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι οθόνες δεν έδειχναν δείκτες συναλλαγών, αλλά τον αγώνα στο στάδιο «Όβαλ» του νοτίου Λονδίνου.

Στο θρίαμβο της αγγλικής ομάδας, με φωτογραφίες των πανηγυρισμών, αφιερώνουν ολόκληρο σχεδόν το πρωτοσέλιδό τους η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) και η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η Ιντιπέντεντ, εξάλλου, αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι η αστυνομία του Λονδίνου είχε λάβει εντολές να σταματά για ελέγχους κυρίως μαύρους και ασιατικής καταγωγής πολίτες, στο πλαίσιο των τυχαίων ελέγχων που γίνονταν μετά τις επιθέσεις του Ιουλίου.

Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των οργανώσεων προάσπισης των ατομικών ελευθεριών, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επιλέγει να ασχοληθεί με το πρόγραμμα που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση Μπλερ, με στόχο την παροχή βοήθειας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

Σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου του Μπίρκμπεκ στο Λονδίνο, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα αλλά τμήματά της αποκαλύπτει η Γκάρντιαν, το πρόγραμμα έχει αποτύχει, παρά τις μεγάλες προσδοκίες με το οποίο το ενέδυσαν οι Εργατικοί.


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή τακτικής ζητά ο Καρζάι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι

Την επαναπροσέγγιση της τακτικής που χρησιμοποιούν οι υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις στο Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συνέστησε ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

Μιλώντας στο BBC πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν εδώ και 30 χρόνια, την προσεχή Κυριακή, ο κ. Καρζάι πρόσθεσε ότι και η δική του κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της πολιτική.

Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των πηγών της εκπαίδευσης και πνευματικής καθοδήγησης των τρομοκρατών, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο Πακιστάν.

Όπως, πάντως, εκτιμούν αναλυτές, πολλοί Αφγανοί θα ερμηνεύσουν την επισήμανση του προέδρου τους ως σαφή αναφορά στη γειτονική χώρα.

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στο Αφγανιστάν, σε επιθέσεις που αποδίδονται στους Ταλιμπάν και άλλες ένοπλες ομάδες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.