Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-11

  1. Περί καυσίμων, δολοφονιών και πιθήκων
  2. Δεύτερη νύχτα ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία
  3. Έκκληση για εθελοντές
  4. Έκκληση για εθελοντές
  5. Σαρωτική νίκη για τον Κοϊζούμι
  6. Τέσσερα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου
  7. Kατεβαίνει η ισραηλινή σημαία στη Γάζα
  8. Δεν θα υπάρχει επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
  9. Στον Ανγκ Λι ο Χρυσός Λέοντας
  10. Ατμόσφαιρα «αποκάλυψης»
  11. Μεταρρυθμίσεις και πορείες
  12. Ελεύθερη η Γάζα μετά από 38 χρόνια
  13. Έκκληση για εθελοντές
  14. Διαδηλώσεις και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:55 (Ώρα Λονδίνου)

Περί καυσίμων, δολοφονιών και πιθήκων

Τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί στη Βρετανία, λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο τριήμερο ενάντια στο φόρο κατανάλωσης καυσίμων, απασχολεί εκτενώς την Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι επικεφαλής των διαδηλωτών έχουν προγραμματίσει τον αποκλεισμό διυλιστηρίων και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας σε κεντρικές εθνικές οδικές αρτηρίες.

Η τιμή των καυσίμων κίνησης στη Βρετανία έχει αυξηθεί κατά 20% τους τελευταίους μήνες, με ορισμένα πρατήρια να χρεώνουν περισσότερο από μία στερλίνα το λίτρο την αμόλυβδη.

Οι οργανωμένες ομάδες πίεσης ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπλερ τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

Την ίδια στιγμή, επίσης στην πρώτη σελίδα, η Τέλεγκραφ αναφέρεται στις συστάσεις που απηύθυναν στον υπουργό Οικονομικών και επίδοξο διάδοχο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν, οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές, ο κ. Μπράουν θα πρέπει να στρέψει περισσότερο προς τα αριστερά τον πολιτικό του προσανατολισμό, εφόσον επιθυμεί τη στήριξη των εργατών στη μάχη για την ανάληψη του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην αποκάλυψη που περιλαμβάνεται στα προσφάτως εκδοθέντα απομνημονεύματα του πρώην διευθυντή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, λόρδου Στίβενς, περί σχεδιασμού δολοφονικής επίθεσης κατά του βρετανικού πρωθυπουργικού ζεύγους.

Σύμφωνα με τον πρώην αστυνομικό αξιωματούχο, υπήρχαν πληροφορίες περί απόπειρας της Αλ Κάιντα να σκοτώσουν τον Τόνι Μπλερ και τη σύζυγό του Σερί, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του χρυσού ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ, τον Ιούνιο του 2002.

Στο θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου αναφέρονται και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αυξανόμενες λαϊκές αντιδράσεις έχουν οδηγήσει τους αρμόδιους Ευρωπαίους υπουργούς στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου αντιμετώπισης των πιέσεων που αναμένεται να δεχθούν για μείωση των φόρων κατανάλωσης καυσίμων.

Μεγάλο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους της ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση της Πολωνίας να ενεργήσει μονομερώς, μειώνοντας αυτή την εβδομάδα τον εν λόγω φόρο.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είναι παρά τις αντιδράσεις αποφασισμένος να προχωρήσει στην αμφιλεγόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο δημόσιο τομέα.

Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην επίτευξη αγγλογαλλικής συμφωνίας, που «δίνει ώθηση στις τουρκικές ελπίδες για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στις 3 Οκτωβρίου», αναφέρεται ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συμφωνία που επικαλείται η εφημερίδα, το Λονδίνο και το Παρίσι συμφώνησαν να θέσουν ως υποχρέωση της Άγκυρας την αναγνώριση και των 25 χωρών μελών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, πριν την ένταξή της.

Φαρμακευτικές απάτες

Οι Τάιμς (The Times) επιλέγουν ως βασικό τους θέμα μια υπόθεσης απάτης στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον δέκα ανώτερα στελέχη βρετανικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα, τα στελέχη των εταιρειών αυτών είναι πιθανό να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς οι διωκτικές αρχές, μετά από τρίχρονη έρευνα, τους καταλογίζουν την αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών ορισμένων κοινών φαρμάκων, σε μια απόπειρα εξαπάτησης των υπηρεσιών του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «πρωτοφανείς διώξεις» αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες.

«Τυφώνας Χίλαρι»

Σε σχόλιο συντάκτη της εφημερίδας, επισημαίνονται οι συνέπειες της αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε στις ΗΠΑ ο τυφώνας Κατρίνα.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο συντάκτης, είναι ότι η πορεία της Χίλαρι Κλίντον προς το Λευκό Οίκο μοιάζει πλέον «ασταμάτητη».

«Ο Κατρίνα δε δημιούργησε την τάση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, αλλά αποκρυστάλλωσε στο μυαλό των ανθρώπων την προσλαμβάνουσα αδυναμία της παρούσας κυβέρνησης. Για τους Ρεπουμπλικάνους, ο επόμενος τυφώνας ακούει στο όνομα Χίλαρι».

Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και CIA

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ για αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βρετανία.

Η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλια της πρώην υπουργού Παιδείας. Εστέλ Μόρις, η οποία απορρίπτει την επιτάχυνση της δημιουργίας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενων «σχολικών ακαδημιών», λέγοντας ότι σε λίγα χρόνια οι ακαδημίες αυτές θα έχουν καταστεί πεδίο διάκρισης των μαθητών, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους.

Η εφημερίδα αναφέρεται παράλληλα στην έναρξη έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την παροχή επιμελητειακής υποστήριξης από τη Βρετανία σε επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (CIA).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ειδικός εντεταλμένος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξετάζει το βαθμό της βρετανικής συνέργιας στη χρήση βρετανικών αεροδρομίων από μέλη της CIA, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απαγωγής υπόπτων τρομοκρατών, οι οποίοι στη συνέχεια έπεσαν θύματα κακοποίησης.

«Σώστε τους πιθήκους»

Η διεθνής συμφωνία που υπεγράφη στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, με σκοπό την αναστροφή της προς την εξαφάνιση πορείας των διαφόρων πληθυσμών της οικογένειας των πιθήκων, αποτελεί το κύριο θέμα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent).

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η σημασία της συνθήκης της Κινσάσα είναι όσον αφορά το ζωικό βασίλειο ανάλογη της σημασίας που έχει για το περιβάλλον το πρωτόκολλο του Κιότο.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη νύχτα ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία

Σφοδρές ταραχές στο Μπέλφαστ

Δεύτερη νύχτα ταραχών ζει η Βόρεια Ιρλανδία, καθώς αστυνομικοί δέχονται επιθέσεις με βόμβες μολότωφ, μπογιές και άλλα αντικείμενα.

Η αστυνομία στο Μπέλφαστ λέει ότι πάνω από 700 άτομα έχουν κατέβει στους δρόμους και πυρπολούν κλεμμένα αυτοκίνητα.

Τα επεισόδια όμως είναι μικρότερης κλίμακας από τις ταραχές του Σαββάτου.

Πάνω από 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Βόρεια Ιρλανδία, στα χειρότερα επεισόδια βίας των τελευταίων χρόνων.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σερ Χιου Ορντ είπε ότι παραστρατιωτικοί προτεστάντες έριξαν στο Μπέλφαστ πενήντα σφαίρες κατά της αστυνομίας και του στρατού σε μια «συστηματική και βίαιη επίθεση».

Οι ταραχές του Σαββάτου

Οι ταραχές ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής προτεσταντικής παρέλασης του Τάγματος της Οράγγης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν 450 πλαστικές σφαίρες και άνοιξαν πυρ επτά φορές. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν.

Ο Σερ Χιου Ορντ είπε ότι εντοπίστηκε «εργοστάσιο κατασκευής βομβών» και κατασχέθηκαν επτά όπλα.

Για την καταστολή των ταραχών αναπτύχθηκαν 1.000 αστυνομικοί και 1.000 στρατιώτες.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ όταν δέχτηκε επίθεση με αυτόματα όπλα.

Στον προτεσταντικό θύλακα της Σάνκιλ Ρόουντ, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και ρίχτηκαν βόμβες μολότωφ κατά των αστυνομικών.

Η αστυνομία επέρριψε κυρίως την ευθύνη στους προτεστάντες, που είναι εξοργισμένοι επειδή οι αρχές τους απαγόρευσαν να περάσει η παραδοσιακή τους παρέλαση μέσα από καθολικές περιοχές.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για εθελοντές

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού περιθάλπουν τους πληγέντες

Δύο εβδομάδες αφότου ο τυφώνας Κατρίνα σάρωσε τη Νέα Ορλεάνη, τα σωστικά συνεργεία βρίσκουν περισσότερους νεκρούς παρά επιζώντες.

Πτώματα επιπλέουν στα μολυσμένα νερά.

Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε χιλιάδες.

Ο πρόεδρος Μπους επισκέπτεται την Νέα Ορλεάνη για τρίτη φορά.

Δημοσκοπήσεις στα περιοδικά Τάιμς και Νιούσγουικ δείχνουν ότι οι Αμερικανοί, στην πλειοψηφία τους, είναι δυσαρεστημένοι με την αντίδραση των αρχών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Νιούσγουικ, η δημοτικότητα του προέδρου έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο, είναι μόλις 38%.

O αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός αναζητά 40 χιλιάδες εθελοντές για να βοηθήσουν στις προσπάθειες περίθαλψης των πληγέντων από τον τυφώνα.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του οργανισμού είπε ότι οι εθελοντές θα αντικαταστήσουν το εξουθενωμένο προσωπικό που εργάζεται ακατάπαυστα εδώ και τρεις εβδομάδες.

Οι εθελοντές θα μοιράζουν τρόφιμα και ρουχισμό και θα φροντίζουν τα καταφύγια, είπε ο εκπρόσωπος.

Ανθρώπινη σορός σε δρόμο της Ν. Ορλεάνης

Τα νερά από τη Νέα Ορλεάνη θα έχουν αντληθεί μέσα σε 40 και όχι 80 ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντικ Τσένι λέει ότι η χώρα «συνέρχεται σταδιακά» αλλά ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Τζον Ντενιάν έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου στις ΗΠΑ.

Όπως είπε, ο οργανισμός θα πρέπει να εργάζεται για πολλούς ακόμα μήνες για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε ό,τι έγινε σε μια νύχτα. Θα χρειαστούμε πολύ χρόνο και πολλά χέρια».

Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός διαθέτει 36 χιλιάδες εθελοντές και έχει στήσει 675 καταφύγια σε όλη τη χώρα.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για εθελοντές

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού περιθάλπουν τους πληγέντες

Δύο εβδομάδες αφότου ο τυφώνας Κατρίνα σάρωσε τη Νέα Ορλεάνη, τα σωστικά συνεργεία βρίσκουν περισσότερους νεκρούς παρά επιζώντες.

Πτώματα επιπλέουν στα μολυσμένα νερά.

Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε χιλιάδες.

Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να φτάσει στην Ορλεάνη κατά την τρίτη επίσκεψή του στην περιοχή.

O αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός αναζητά 40 χιλιάδες εθελοντές για να βοηθήσουν στις προσπάθειες περίθαλψης των πληγέντων από τον τυφώνα.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του οργανισμού είπε ότι οι εθελοντές θα αντικαταστήσουν το εξουθενωμένο προσωπικό που εργάζεται ακατάπαυστα εδώ και τρεις εβδομάδες.

Οι εθελοντές θα μοιράζουν τρόφιμα και ρουχισμό και θα φροντίζουν τα καταφύγια, είπε ο εκπρόσωπος.

Ανθρώπινη σορός σε δρόμο της Ν. Ορλεάνης

Τα νερά από τη Νέα Ορλεάνη θα έχουν αντληθεί μέσα σε 40 και όχι 80 ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντικ Τσένι λέει ότι η χώρα «συνέρχεται σταδιακά» αλλά ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Τζον Ντενιάν έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου στις ΗΠΑ.

Όπως είπε, ο οργανισμός θα πρέπει να εργάζεται για πολλούς ακόμα μήνες για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε ό,τι έγινε σε μια νύχτα. Θα χρειαστούμε πολύ χρόνο και πολλά χέρια».

Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός διαθέτει 36 χιλιάδες εθελοντές και έχει στήσει 675 καταφύγια σε όλη τη χώρα.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:43 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρωτική νίκη για τον Κοϊζούμι

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, το αποτέλεσμα όμως είναι βέβαιο

Σαρωτική νίκη κατήγαγε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στις βουλευτικές εκλογές, συμφωνα με τα exit polls.

Τα exit polls δείχνουν για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια το κόμμα του θα έχει αυτοδυναμία και δεν θα χρειάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κατσούγια Οκάτα, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί.

Ο κ. Κοϊζούμι προκήρυξε εκλογές όταν το κοινοβούλιο καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων -- βασικό στόχο των οικονομικών του μεταρρυθμίσεων.

«Οι πολίτες έδειξαν ότι τα κυβερνητικά σχέδια είναι σωστά», είπε καθώς άρχισαν να βγαίνουν τα αποτελέσματα.

Η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται να ξεπεράσει το 60% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2003.

Το exit poll για τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό NHK προβλέπει ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Κοϊζούμι θα πάρει 285 έως 325 έδρες.

Η πρόβλεψη για τον Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι 84 έως 127 έδρες.

Ο κ. Κοϊζούμι, πρωθυπουργός από το 2001, έχρισε τις εκλογές δημοψήφισμα για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Κατά συνέπεια επέλεξε ο ίδιος τους υποψηφίους βουλευτές του σε καίριες εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να εκτοπίσει τους διαφωνούντες βουλευτές.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:11 (Ώρα Λονδίνου)

Τέσσερα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Φωτογραφία του διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης

Με τελετή στο σημείο που βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου οι Αμερικανοί απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Τα ονόματα των 2.749 θυμάτων αναγνώσθηκαν από τα αδέλφια τους.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στις 08.46 τοπική ώρα, όταν το πρώτο αεροπλάνο έπεσε στον βόρειο πύργο.

Ιδιαίτερη τελετή στην Νέα Ορλεάνη έκαναν οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης που συνδράμουν τις υπηρεσίες αποκατάστασης της λειτουργίας της πόλης.

Ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να θυμηθούν το πνεύμα της ομοψυχίας που επικράτησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόμο στην ερείπωση του τυφώνα Κατρίνα.

Ο πρόεδρος τήρησε ενός λεπτού σιγή στον Λευκό Οίκο, μαζί με τη γυναίκα του, Λώρα, τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέινι και τη σύζυγό του.

Κατά την έναρξη της τελετής στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ είπε:

«Και πάλι, σήμερα, είμαστε μια πόλη που συναντάται μέσα στη θλίψη».


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

Kατεβαίνει η ισραηλινή σημαία στη Γάζα

Οι τελευταίοι 3.000 Ισραηλινοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν τη Δευτέρα

Ο ισραηλινός στρατός έκανε υποστολή της σημαίας του στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς προετοιμάζεται για αποχώρηση, μετά από 38 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Γάζα, χωρίς όμως να κατεδαφίσει πάνω από είκοσι συναγωγές.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε να μην γκρεμίσει τις συναγωγές, μετά από παρέμβαση των ραβίνων που υποστηρίζουν ότι η κατεδάφισή τους απαγορεύεται βάσει του εβραϊκού νόμου.

Η παράδοση της Γάζας στους Παλαιστίνιους είναι πλέον θέμα ορών, μετά την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

O αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής, Νάμπιλ Σάαθ, επέκρινε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην κατεδαφίσει τις συναγωγές στη Γάζα, όταν τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρήσουν.

Πάνω από 20 συναγωγές δεν κατεδαφίστηκαν

Ο κ. Σάαθ είπε ότι το Ισραήλ αφήνει πίσω του ένα τεράστιο πρόβλημα, που μπορεί να εξάψει τη βία.

Εκτός από τις συναγωγές, σχεδόν όλοι οι 21 πρώην εβραϊκοί οικισμοί έχουν κατεδαφιστεί.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης την παράδοση του ελέγχου των συνόρων Γάζας- Αιγύπτου στην Αίγυπτο.

Οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν την Γάζα το απόγευμα της Δευτέρας.΄

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τους εγκαταλελειμένους πρώην εβραϊκούς οικισμούς και περιμένουν να εισέλθουν όταν αποχωρήσουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τέσσερεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στις εκατοντάδες που έχουν συνωστιστεί κοντά στον πρώην οικισμό του Νέβε Ντεκαλίμ, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο ένας Παλαιστίνιος έχει τραυματιστεί σοβαρά.


Δεν θα υπάρχει επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Η κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με δανεικά, είπε ο κ. Καραμανλής

Προσηλωμένος στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και στο νοικοκύρεμα της οικονομίας δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης και ανηφορικής πορείας, προτεραιότητα έχει η δημοσιονομική κατάσταση και συνεχίζουμε με επιμονή σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι αποδίδει η πολιτική της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται κοινωνική πολιτική με δανεικά και υπογράμμισε πως οι συνθήκες ζωής για τους μη προνομιούχους και τους ασθενέστερους βελτιώνονται, όταν βελτιώνεται η οικονομία καθώς, όπως είπε, όταν υπάρχει πρόβλημα, αυτές οι κοινωνικές ομάδες έχουν μεγαλύτερα βάρη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο και θα εκπληρωθούν σε βάθος τετραετίας.

Όχι επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης

«Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι η κοινωνική πολιτική γίνεται με λόγια ή με δανεικά. Προτεραιότητα είναι η οικονομική εξυγίανση. Αυτή είναι πολιτική ευθύνης. Είναι εύκολο να κάνεις πολιτική εντυπωσιασμού και μετά τα βάρη να πέφτουν στις πλάτες των φορολογουμένων», είπε ο κ. Καραμανλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα δοθεί στην παρούσα συγκυρία επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Η δημοσιονομική πραγματικότητα δεν αφήνει τέτοια περιθώρια στη σημερινή συγκυρία», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Καραμανλής, ενώ σε άλλη ερώτηση χαρακτήρισε λαϊκίστικες τις φωνές που το ζητούν, σημειώνοντας «αφήνουμε για άλλους πολιτικούς να επιδίδονται σε αυτό το σπορ».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως το νέο καθεστώς για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ σημείωσε σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις πως «ό,τι ισχύει σήμερα, θα ισχύει με το νέο καθεστώς για τις προσλήψεις, δηλαδή υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενόψει και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στην εταιρία, που αναμένεται την Τετάρτη, ο κ. Καραμανλής είπε οτι πρόκειται για μια δύσκολη ιστορία και υπόθεση και πως εν αναμονή της ευρωπαϊκής απόφασης, το μόνο που μπορεί να πει αυτή τη στιγμή, είναι ότι «η ΟΑ δεν μπορεί με την παρούσα μορφή και δομή να λειτουργήσει».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι πολλές, αλλά διαβεβαίωσε ότι «κανένας εργαζόμενος δεν θα βρεθεί στο δρόμο».

Να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της η Τουρκία

Όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις της.

«Εμείς θέλουμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά δεν μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς να σέβεται τις υποχρεώσεις της».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασσε την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας σε μεγάλο βαθμό θα εδράζεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Για το θέμα της προστασίας του νομού Έβρου από τις πλημμύρες του ομώνυμου ποταμού ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αναγκαίες οι συνεννοήσεις και η συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση τις επιδιώκει κι ελπίζει ότι θα επιτευχθούν συμφωνίες προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες θα ανακοινωθούν.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι μελετάται το αίτημα να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη τη Διεθνή Έκθεση (EXPO) του 2012 και είπε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Δεσμεύτηκε δε ότι θα προχωρήσουν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και σε ό,τι αφορά το Μετρό, την υποθαλάσσια οδική αρτηρία και την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης στο αεροδρόμιο παρατήρησε:

«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στα έργα της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε για έργα τα οποία ήταν στα χαρτιά και σήμερα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Όπως γνωρίζετε η υπόθεση με τις προσφυγές είναι μια νόμιμη διαδικασία την οποία δεν μπορεί να αποφύγει κανείς. Η άποψη μου είναι κάποιες φορές παρατραβάει αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε. Σίγουρα, όμως, τα έργα έχουν δρομολογηθεί και προχωράνε».


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:04 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Ανγκ Λι ο Χρυσός Λέοντας

Ο Ανγκ Λι είναι ο δημιουργός της ταινίας «Ο Τίγρης και ο Δράκος», με την οποία κέρδισε το 2001 τέσσερα Όσκαρ

Στην ταινία «Brokeback Mountain» για την ερωτική σχέση δύο καουμπόι, του Ανγκ Λι, σκηνοθέτη της ταινίας «Ο Tίγρης και ο Δράκος» (Crouching Tiger, Hidden Dragon), απενεμήθη ο Χρυσός Λέοντας του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ο Αργυρός Λέοντας δόθηκε στην ταινία «Τακτικοί Εραστές» (Les Amants Reguliers) του Γάλλου σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ, με υπόθεση μια ιστορία αγάπης στο Παρίσι, στον απόηχο του Μάη του '68.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής δόθηκε στην ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη, Έιμπελ Φεράρα «Μαίρη», στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

Η ταινία του Τζορτζ Κλούνι «Καληνύχτα και Καλή Τύχη» (Good Night, and Good Luck ), που θεωρούταν ένα από τα φαβορί για τον Χρυσό Λέοντα, πήρε το βραβείο για το καλύτερο σενάριο, καθώς και το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία (Ντέιβιντ Στράδερν).

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην Ιταλίδα ηθοποιό Τζοβάνα Μετζοτζόρνο για την ερμηνεία της στην ταινία «La bestia nel Cuore» της Κριστίνα Κομεντσίνι.

Ειδικό βραβείο για την προσφορά της στον κινηματογράφο, δόθηκε στη Γαλλίδα ηθοποιό, Ιζαμπέλ Ιπέρ.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ατμόσφαιρα «αποκάλυψης»

Δραματικές εικόνες μεταφέρον οι βρετανικές κυριακάτικες εφημερίδες από τη Νέα Ορλεάνη, ενώ πολλές αναφέρονται και στο κόστος των καταστροφών.

Η Ομπσέρβερ (Observer) αναφέρεται σε εικόνες που θα μπορούσε, όπως λέει να δει κανείς στην πόλη μετά την «αποκάλυψη».

Η Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) δίνει μια άλλη διάσταση υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικοί στη Βρετανία παρακολουθούν εκστατικοί την καταστροφή στις ΗΠΑ, καθώς σκέφτονται ότι μια ανάλογη τραγωδία μπορεί να συμβεί και στη Βρετανία, όχι από πλημμύρες αλλά από επιθέσεις.

Η Κυριακάτικη Μίρορ (Sunday Mirror) και η Κυριακάτικη Εξπρές (Sunday Express) αναφέρονται στις δηλώσεις του Τζον Πρέσκοτ, ο οποίος συνδέει την φυσική καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη με την ανάγκη επανεξέτασης της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Πίπολ (People) χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του «λογικές».

«Το νερό υποχωρεί αργά. Η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους βουλιάζει σαν μια πέτρα», γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο τυφώνας Κατρίνα και οι χειρισμοί του Αμερικανού προέδρου μείωσαν σε τέτοιο βαθμό τη δημοτικότητά του, που ακόμα και οι πιο συντηρητικοί Δημοκρατικοί σχολιαστές εκφράζουν την έκπληξή τους.

Όμως η Κυριακάτικη Τάιμς (Sunday Times) πιστεύει ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στην κυβερνήτη της Λουϊζιάνα, που προέρχεται από την παράταξη των Δημοκρατικών.

Η Καθλίν Μπλάνκο αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό να μεταφέρει τρόφιμα και νερό αμέσως μετά το πέρασμα του τυφώνα, και αναλογιζόταν για μια ολόκληρη ημέρα εάν ήταν ανάγκη να καλέσει τον στρατό, λέει η εφημερίδα.

Οι τιμές του πετρελαίου

Οι εφημερίδες Εξπρες και Τέλεγκραφ (Telegraph) προειδοποιεί για απεργιακές κινητοποιήσεις στην Βρετανία, εξαιτίας της αυξημένης τιμής του πετρελαίου.

Οι Βρετανοί οδηγοί πληρώνουν την βενζίνη πολύ πιο ακριβά απ όσο οι συνάδελφοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει η Μίρορ, καλώντας μάλιστα τους αναγνώστες να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών.

Η ιντιπέντεντ πιστεύει ότι υπάρχει υπουργικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης στην αγορά.

Η Ομπσέρβερ σημειώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές και έτσι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:00 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταρρυθμίσεις και πορείες

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Μεταρρυθμίσεις με συγκρούσεις. «Εναρκτήριο λάκτισμα» με την ομιλία του πρωθυπουργού.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Επιδοτήσεις για 3.000 μικρομεσαίους. Με συνολικό ύψος 80 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καλύτερη ζωή φέρνουν οι μεταρρυθμίσεις. Βαρυσήμαντες και οι χθεσινές εξαγγελίες του Καραμανλή στη συμπρωτεύουσα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Μείωση φόρων σε 16 μήνες. Κ. Καραμανλής: Έτσι θα αλλάξω την Ελλάδα και θα τη βγάλω από το τούνελ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Μονιμότητα τέλος! Το ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Για τους νεοπροσλαμβανομένους στις ΔΕΚΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και ξεκαθαρίζει. Εγγυώμαι ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Έρχονται νέοι κρυφοί φόροι. Επιπλέον 1.373 ευρώ για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο τα επόμενα 2 χρόνια. Αποκάλυψη: Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Espresso της Κυριακής: «Της δίνω ένα μήνα ζωή!». Η Μενεγάκη για τον πρωινό καφέ της Ελεονόρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Πολιτικός κρατούμενος ο Γρηγ. Μιχαλόπουλος.

Η ΕΠΟΧΗ: Θερμός χειμώνας έρχεται από Θεσσαλονίκη. Ο Καραμανλής έχει αντίπαλο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από το Βήμα της ΔΕΘ: «Σχέδιο πορείας» μεταρρυθμίσεων από Καραμανλή. Έμφαση στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Ζήτησε τη στήριξη της κοινωνίας.

Κυριακάτικη ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Έχουμε όραμα για την Ελλάδα. Ο Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε 14 τομές.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: 70ή ΔΕΘ: Από Καραμανλή τίποτα. Στους δρόμους το γεγονός.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο απατεώνας Κοντομηνάς. Υπάρχει φάκελος από το 2000 που τον κρατούσαν κρυμμένο στο υπουργείο Οικονομικών και τον βρήκαμε εμείς...

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πότε Βούδας, πότε Κούδας. Ο Κ. Καραμανλής ξανά με συνθήματα και υποσχέσεις στη ΔΕΘ, ενώ η σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας τον διαψεύδει.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική. Μήνυμα αντίστασης και αγώνα από τη Θεσσαλονίκη.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: 14 τομείς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Προαναγγελία νέων αποκρατικοποιήσεων από τον Κ. Καραμανλή.

ΝΙΚΗ: Έτος... λαδιού το 2006. Ο Καραμανλής μεταθέτει στο μέλλον τις παροχές.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Διεργασίες ανατροπής. Επιστροφή σχεδιάζει ο Σημίτης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Πνίγουν» στο λάδι 3 υπουργούς. Φάκελος - φωτιά για Μπασιάκο, Τσιτουρίδη, Κωνσταντόπουλο.

Traffic News Κυριακής: Ιερέας ήξερε για το φόνο της καλλονής της Βέροιας. Η εξομολόγηση του δολοφόνου με τ' αγγελικό πρόσωπο.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Καταργείται η μονιμότητα. Καραμανλής: Ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για μια νέα Ελλάδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε τις δυσκολίες της οικονομίας με προσφορές και προοπτικές. Στο δείπνο χθες προς τιμήν του.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Τι δεν είπε στη ΔΕΘ ο Καραμανλής. Τα μηνύματα του Βαρδάρη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερη η Γάζα μετά από 38 χρόνια

Το θέμα των εβραϊκών συναγωγών προβληματίζει

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στους στρατιώτες της να αποχωρήσουν από την Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο κάνει λόγο για μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί το τέλος της κατοχής της Γάζας από τα ισραηλινά στρατεύματα, μετά από 38 ολόκληρα χρόνια.

Η παράδοση της Γάζας στους Παλαιστίνιους είναι πλέον θέμα ορών, μετά την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Υφίσταται όμως ένα σημαντικό και ευαίσθητο για τους Ισραηλινούς πρόβλημα: η τύχη των 24 συναγωγών που στέκουν ανάμεσα στα χαλάσματα των πρώην εβραϊκών οικισμών.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης την παράδοση του ελέγχου των συνόρων Γάζας- Αιγύπτου στην Αίγυπτο.

Το Ισραήλ έχει ήδη απομακρύνει τους εποίκους του από τη Γάζα, όμως το θέμα των συναγωγών αποτελεί αγκάθι για το υπουργικό συμβούλιο.

Κάποιοι από τους ραβίνους καλούν την κυβέρνηση να μην τις αγγίξει, υποστηρίζοντας ότι η κατεδάφισή τους από το ίδιο το εβραϊκό κράτος θα τις βεβήλωνε.

Όμως από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι εάν οι συναγωγές αφεθούν στα χέρια των Παλαιστινίων θα είναι μεγαλύτερο το κακό.

Εάν τελικά οι υπουργοί επιλέξουν την λύση της κατεδάφισης, οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν την Γάζα το απόγευμα της Δευτέρας.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για εθελοντές

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού περιθάλπουν τους πληγέντες

O αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός αναζητά 40 χιλιάδες εθελοντές για να βοηθήσουν στις προσπάθειες περίθαλψης των πληγέντων από τον τυφώνα «Κατρίνα».

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του οργανισμού είπε ότι οι εθελοντές θα αντικαταστήσουν το εξουθενωμένο προσωπικό που εργάζεται ακατάπαυστα εδώ και τρεις εβδομάδες.

Οι εθελοντές θα μοιράζουν τρόφιμα και ρουχισμό και θα φροντίζουν τα καταφύγια, είπε ο εκπρόσωπος.

Τους εθελοντές ανακούφισε η είδηση ότι τα νερά από τη Νέα Ορλεάνη θα έχουν αντληθεί μέσα σε 40 και όχι 80 ημέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος κάλεσε το λαό του να επιδείξει την ίδια σύμπνοια, όπως και στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, για τρίτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Σε άλλες εξελίξεις:

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντικ Τσένι λέει ότι η χώρα «συνέρχεται σταδιακά» αλλά ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά.

Ανθρώπινη σορός σε δρόμο της Ν. Ορλεάνης

Το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη.

«Άνευ προηγουμένου»

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Τζον Ντενιάν έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου στις ΗΠΑ.

Είπε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να εργάζεται για πολλούς ακόμα μήνες για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε ό,τι έγινε σε μια νύχτα. Θα χρειαστούμε πολύ χρόνο και πολλά χέρια».

Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός διαθέτει 36 χιλιάδες εθελοντές και έχει στήσει 675 καταφύγια σε όλη τη χώρα.

Αξιωματούχοι της Νέας Ορλεάνης ανακοίνωσαν ότι το έργο της απομάκρυνσης των επιζώντων από την πόλη έχει ολοκληρωθεί και τώρα ξεκινάει η περισυλλογή των πτωμάτων.

Το μακάβριο έργο έχουν αναλάβει ο στρατός και η αστυνομία. Μάλιστα έχουν σημαδέψει με μπογιά τα σπίτια και τα κτίρια μέσα στα οποία βρίσκονται ανθρώπινες σοροί.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:11 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Με παλμό διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στην 70η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τους οργανωτές οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις και πορείες ξεπέρασαν τους είκοσι χιλιάδες. Ανεπίσημες εκτιμήσεις της αστυνομίας, ωστόσο, έκαναν λόγο για δέκα με δώδεκα χιλιάδες άτομα.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές, είχαν καταφθάσει με λεωφορεία και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα από τους γύρω νομούς, αλλά και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.

Μεταξύ αυτών ήταν απολυμένοι μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική, άνεργοι από τα κλωστήρια Ναούσης, ένστολοι εποχικοί πυροσβέστες, μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας με τις στολές τους, κ.α.

Στην πορεία, που είχε ως κεντρικό σύνθημα «όχι προνόμια στο κεφάλαιο, όχι λιτότητα στους εργαζόμενους», τέθηκαν επικεφαλής οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ συμμετείχαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από διάφορες εκλογικές περιφέρειες.

Δυο τρακτέρ προηγούνταν της πορείας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ από την πύλη του λιμανιού και ακολουθούσαν πανό με συνθήματα «όχι στις αυξήσεις του πετρελαίου», κ.α.

Συγκεντρώσεις στην Καμάρα και την πλατεία Μακεδονομάχων και πορείες προς το Βελλίδειο έκαναν και μέλη κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και οργανώσεων αντεξουσιαστών.

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες έγιναν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αποκλείσει σε ακτίνα πεντακοσίων μέτρων τον χώρο του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου και πολλοί άλλοι είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της πόλης, ενώ από την τροχαία είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους.

Δεν έλειψαν, όμως και τα επεισόδια, καθώς μετά το τέλος της πορείας των αντεξουσιαστών, εβδομήντα περίπου άτομα εισήλθαν στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου απ' όπου εκσφενδόνιζαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Από τις αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες κάηκαν δυο μοτοσικλέτες της ΕΛΑΣ και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πολίτη.

Δυνάμεις των ΜΕΑ κάνοντας χρήση δακρυγόνων τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν στα ενδότερα της πανεπιστημιούπολης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.