Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-10

  1. «Πεντάρα» του Ολυμπιακού
  2. «Το πνεύμα της 11ης Σεπτεμβρίου»
  3. Συνεχίζεται η επιχείρηση στην Ταλ Αφάρ
  4. Στον Ανγκ Λι ο Χρυσός Λέοντας
  5. Αιγύπτιοι λαμβάνουν θέσεις στα σύνορα
  6. Τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία κι οι εκλογές
  7. Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ζητά η ΕΕ
  8. Εκλογές στην Ιαπωνία
  9. «Το πνεύμα της 11ης Σεπτεμβρίου»
  10. Συνεχίζεται η επιχείρηση στην Ταλ Αφάρ
  11. Kαταγγελίες υποψηφίων στην Αίγυπτο
  12. Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα
  13. Η νορβηγική συνταγή για την ευτυχία
  14. Σχόλια για τα σχέδια Καραμανλή
  15. Αναμένεται διάγγελμα Μπους
  16. Αυξήσεις από τον Κατρίνα στη βρετανική αγορά
  17. Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα
  18. Νέες επικρίσεις
  19. Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στο Ιράκ
  20. Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Πεντάρα» του Ολυμπιακού

Πρωτοστάτησε ο Παντελής Καφές στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, σημειώνοντας το πρώτο γκολ

Πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός νίκησε μπροστά σε άδειες κερκίδες στο στάδιο Καραϊσκάκη τον Πανιώνιο με 5-0.

Το σκορ άνοιξε στο 25΄ο Παντελής Καφές και ο Άκης Στολτίδης διπλασίασε τα τέρματα των Ερυθρολεύκων στο 47. Τα υπόλοιπα γκολ πέτυχαν οι Κωστούλας, Ταλαρίδης και Μπαμπανγκίντα.

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης (66' Πάντος), Γεωργάτος, Ανατολάκης, Ταραλίδης, Κωστούλας, Στολτίδης, Καφές, Μπαμπανγκίντα, Τζόρτζεβιτς (82' Καστίγιο), Κωνσταντίνου (75' Ντάνι).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βάνιακ, Μανιάτης, Γιαννόπουλος, Εξουζίδης (55' Μάκος), Κοντοδήμος, Μαγκντί (62' Μήτρου), Γουνδουλάκης, Λαζαρίδης, Φερνάντες (46' Μπρέσκα), Σέπαρντ, Όραβετς.

Στο άδειο από θεατές γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να υποτάξει τον Ατρόμητο, παρότι είχε την υπεροχή.

Το σκορ άνοιξε για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ο Μίετσελ στο 24 Το 2-0 για τον ΠΑΟΚ διαμόρφωσε στο 35΄ο Σαλπιγγίδης μετά από πάσα του Ζαγοράκη.

Ο Ζαχαρόπουλος μείωσε το σκορ στο 60', ενώ το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε τρία λεπτά πριν από το τέλος με αυτογκόλ του Ουντέζε.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Ουντέζε, Μέγκαχεντ, Ζαγοράκης (69' Μπαλάφας), Μαλαδένης (69' Βαγγελής), Χαραλάμπους, Φουτσίνι, Κωνσταντινίδης, Σαλπιγγίδης (88' Εγκωμίτης), Καρυπίδης, Μίετσελ.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Μιχαηλίδης, Σωτήρχος, Μικές, Ντάγκας (46' Καραδήμος), Παππάς, Κούτσης, Κορακάκης, Πετκόφ, Ζαχαρόπουλος, Γελαδάρης (78' Κατεμής), Δήμος (67' Σκαρμούτσος).


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Το πνεύμα της 11ης Σεπτεμβρίου»

Τη συνεισφορά όλων ζήτησε ο Τζορτζ Μπους

Μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα την υποχρέωση συμπαράστασης στους πληγέντες από τον τυφώνα.

Προειδοποίησε συγχρόνως ότι το έργο αποκατάστασης και ανοικοδόμησης των περιοχών που δέχτηκαν τη μανία του τυφώνα, απαιτεί τη συνεισφορά του καθένα, όπως είπε.

«Το πνεύμα της 11ης Σεπτεμβρίου θα βοηθήσει την Αμερική να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που προκάλεσε ο τυφώνας», είπε ο κ. Μπους, εξαίροντας το έργο των σωστικών συνεργείων και τη συμπαράσταση οργανώσεων, ιδιωτών και κοινοτήτων προς τους πληγέντες.

Αστυνομικοί και στρατιώτες ερευνούν κάθε σπίτι στη Νέα Ορλεάνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι περιοχές στον κόλπο του Μεξικού θα «ξανανθίσουν» και θα γίνουν καλύτερες από πρώτα.

Οι Δημοκρατικοί στο μεταξύ εντείνουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση Μπους, για τους χειρισμούς της μετά την καταστροφή.

Σε δηλώσεις του ο γερουσιαστής, Έντουαρντ Κένεντι τόνισε: «Τέσσερα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο τρόπος που η κυβέρνηση αντέδρασε στον τυφώνα Κατρίνα, καθιστά ξεκάθαρο ότι προφανώς δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι να χειριστούμε ένα άλλο καταστροφικό χτύπημα.

Στη Νέα Ορλεάνη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις διάσωσης και απομάκρυνσης των κατοίκων από την πόλη και ότι αρχίζει η επιχείρηση περισυλλογής των πτωμάτων.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ χαμηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει και που έκαναν λόγο ακόμη και για 10.000 νεκρούς.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η επιχείρηση στην Ταλ Αφάρ

Οι ανταποκριτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση, μετά από εκείνη στη Φαλούτζα το 2004

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη Αλ Ταφάρ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο ακραίων Σουνιτών από το 2003.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης τις τελευταίες δύο ημέρες σκοτώθηκαν 140 αντάρτες, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 200.

Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, μετά την επιχείρηση στη Φαλούτζα τον περασμένο χρόνο.

Εκπρόσωπος της ιρακινής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ΒΒC ότι 2.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει εξ αιτίας των συγκρούσεων την πόλη.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Ραμπιά, στα βόρεια σύνορα με τη Συρία.

Επίσκεψη από την Ιορδανία

Στη Βαγδάτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Αντάν αλ Μπαντράν, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών. Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Άραβας πολιτικό που επισκέπτεται το Ιράκ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ότι οι αραβικές χώρες δεν προσφέρουν στη χώρα του την απαιτούμενη οικονομική και πολιτική στήριξη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπαντράκ, ο Ιρακινός ομόλογός του Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ιορδανού επισήμου αποτελεί ορόσημο. «Καλώ όλα τα αραβικά κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιορδανίας», είπε ο κ. Τζααφάρι.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαντράκ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για τη διασφάλιση των συνόρων και υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών θα μελετήσουν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 20:04 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Ανγκ Λι ο Χρυσός Λέοντας

Ο Ανγκ Λι είναι ο δημιουργός της ταινίας «Ο Τίγρης και ο Δράκος», με την οποία κέρδισε το 2001 τέσσερα Όσκαρ

Στην ταινία «Brokeback Mountain» για την ερωτική σχέση δύο καουμπόι, του Ανγκ Λι, σκηνοθέτη της ταινίας «Ο Tίγρης και ο Dράκος» (Crouching Tiger, Hidden Dragon), απενεμήθη ο Χρυσός Λέοντας του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ο Αργυρό Λέοντας δόθηκε στην ταινία «Τακτικοί Εραστές» του Γάλλου σκηνοθέτη Λουί Γκαρέλ, με υπόθεση μια ιστορία αγάπης στο Παρίσι, στον απόηχο του Μάη του ΄68.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής δόθηκε στην ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη, Αμπέλ Φεράρα «Μαίρη», στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

Η ταινία του Τζορτζ Κλούνι «Καληνύχτα και Καλή Τύχη», που θεωρούταν ένα από τα φαβορί για τον Χρυσό Λέοντα, πήρε το βραβείο για το καλύτερο σενάριο, καθώς και το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία (Ντέιβιντ Στράθρεϊν).

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην ιταλίδα ηθοποιό Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο για την ερμηνεία της στην ταινία «La bestia nel Cuore» της Κριστίνα Κομεντσίνι.

Ειδικό βραβείο για την προσφορά της στον κινηματογράφο, δόθηκε στη Γαλλίδα ηθοποιό, Ιζαμπέλ Ιπέρ.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αιγύπτιοι λαμβάνουν θέσεις στα σύνορα

Οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν την περιοχή μέσα σε λίγες ημέρες

Περίπου διακόσιοι στρατιώτες του στρατού της Αιγύπτου αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ, που προβλέπει συνολικά την ανάπτυξη 750 Αιγυπτίων στρατιωτών.

Βασική τους αποστολή θα είναι να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο όπλων, τα οποία καταλήγουν σε ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν την περιοχή μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι Αιγυπτιακές δυνάμεις έλαβαν θέσεις κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, η οποία πολύ συχνά στο παρελθόν αποτέλεσε το θέατρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Η συνοριακή διάβαση της Ράφα θα μείνει κλειστή για έξι μήνες.

Η διακίνηση εμπορευμάτων και οι μετακινήσεις ανθρώπων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου θα παραμείνουν κάτω από ισραηλινό έλεγχο για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν φόβους ότι το μέτρο θα καταστεί μόνιμο, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η κατοχή, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου)

Τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία κι οι εκλογές

Του oικονομικού ρεπόρτερ του BBC, Ντάνκαν Μπάρτλετ

Ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ελπίζει πως θανταμειφθεί για την οικονομική ανάκαμψη

O πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, αποφάσισε να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών όταν μέλη του κόμματός του αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τα σχέδιά του για την ιδιωτικοποίηση των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων.

Αυτό μπορεί να φαίνεται στο εξωτερικό μικρό ζήτημα, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, αλλά στην Ιαπωνία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις: πολλοί πιστεύουν πως τώρα θα φανεί πόσο αποφασισμένος είναι ο κ. Κοϊζούμι να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση ολόκληρης της οικονομίας.

Άλλωστε, τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία παίζουν τεράστιο ρόλο στην οικονομία της χώρας: δεν αρκούνται στη διανομή της αλληλογραφίας και στην πώληση ωραίων σειρών γραμματοσήμων.

Είναι ταυτόχρονα κι ένα ταμιευτήριο, που ανήκει στο δημόσιο, με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο τραπεζικό οργανισμό στον κόσμο.

Τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία διαθέτουν 24.700 υποκαταστήματα, μεταξύ των οποίων και πολλά σε απομεμακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Είναι, δε, ιδιαίτερα αγαπητά στους κατοίκους της επαρχίας και δη στους πιο ηλικιωμένους.

Αλλά τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία πουλούν επίσης ασφάλειες: μάλιστα, πουλούν περισσότερες ασφάλειες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θεωρεί, όμως, τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία «ξεπερασμένα» και δηλώνει πως πρέπει να αλλάξουν. Η ιδιωτικοποίησή τους, τονίζει, θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της ιαπωνικής οικονομίας.

Οι επικριτές του αντιτείνουν πως η αυτή η ιδιωτικοποίηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πελάτες των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων και θα στερήσει επίσης το δημόσιο από μία ανεκτίμητη πηγή εσόδων.

Διχασμένο κόμμα

Το ζήτημα αυτό προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο στο κόμμα του κ. Κοϊζούμι, στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Οι Φιλελεύθερους Δημοκράτες βρίσκονται στην κυβέρνηση σχεδόν αδιάκοπα από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα περιουσιακά στοιχεία των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια

Αλλά αυτή τη φορά οι υποψήφιοι του κόμματος θα βρεθούν αντιμέτωποι στις εκλογές της 11ης Σεππεμβρίου με πρώην συντρόφους τουςμε τους «αντάρτες» που διέγραψε ο κ. Κοϊζούμι όταν αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που ήθελε να θέσει σε εφαρμογή.

Οι αντάρτες δεν επιτίθενται κατά του πρωθυπουργού μόνο για το θέμα των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων: τον κατηγορούν επίσης γιαυταρχισμό, πως εγκαταλείπει τη συναίνεση με την οποία λαμβάνονταν ανέκαθεν οι αποφάσεις στην πολιτική ζωή της χώρας.

Έτσι, ο κ. Κοϊζούμι αποφάσισε ναναζητήσει νέους υποστηρικτές και τους βρήκε ή μάλλον τις βρήκε στο πρόσωπο των γυναικών.

Πολλές γυναίκες, που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται, κατεβαίνουν ως υποψήφιες στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κι επειδή οι γυναίκες δεν συμμετέχουν συνήθως πολύ στην πολιτική ζωή της Ιαπωνίας, οι υποψήφιες του κ. Κοϊζούμι δεν άργησαν να προσελκύσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Επιπλέον, ο κ. Κοίζούμι θέλει να του αναγνωρισθεί πως συνέβαλε στην βελτίωση της ιαπωνικής οικονομίας.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η χώρα άλλοτε βρίσκεται σε ύφεση κι άλλοτε καταφέρνει να βρει διεξόδους.

Φέτος, η ανάπτυξή της αναμένεται να φτάσει περίπου το 2%.

Η ανεργία μειώνεται και πολλές οικογένειές είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται. Ο πρωθυπουργός ελπίζει πως θα του αναγνωριστεί αυτό το επίτευγμα τη μέρα που θανοίξουν οι κάλπες.

Η κ. Κουνίκο Ινογκούτσι είναι μία από τις «δολοφόνους» των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Διαφορετική γνώμη έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα: χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του κ. Κοϊζούμι και κατηγορεί την κυβέρνησή του για σπατάλες και, πιο συγκεκριμένα, ότι εξακολουθεί να χρηματοδοτεί περιττά προγράμματα, όπως είναι η κατασκευή νέων φραγμάτων και δρόμων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, υπό τον Κατσούγια Οκάντα, θέλει ταχύτερες και ριζικότερες αλλαγές.

Τα θέματα αυτά, όπως είναι φυσικό, συζητούνται καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και ψηφοφόροι, που έχουν βαρεθεί την παραδοσιακή πολιτική σκηνή, βρίσκουν τώρα ενδιαφέρον στις συζητήσεις που γίνονται, στις εκλογές που τους δίδουν την ευκαιρία να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της Ιαπωνίας.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ζητά η ΕΕ

Ο κ. Μπράουν υπογράμμισε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ και την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο

Στη συνάντηση τους στο Μάντσεστερ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Ο προεδρεύων του ΕΚΟΦΙΝ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, κάλεσε τον ΟΠΕΚ να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την παραγωγή των 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που αποφασίστηκε μετά το πλήγμα που επέφερε στην αμερικανή πετρελαιοβιομηχανία ο τυφώνας Κατρίνα.

Οι υπουργοί κάλεσαν επίσης τις πετρελαϊκές εταιρείες να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην άντληση και τη διύλιση πετρελαίου, ενώ συγχρόνως εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της υψηλής τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο κ. Μπράουν υπογράμμισε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ και την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών επεσήμαναν την αναγκαιότητα να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τα αποθέματα πετρελαίου.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στην Ιαπωνία

Από το 2001 βρίσκεται στην εξουσία ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι

Μόλις 12 ημέρες διήρκησε στην Ιαπωνία ο προεκλογικός αγώνας για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η ψηφοφορία άρχισε πρόωρα στα απομακρυσμένα νησιά στα νότια της χώρας, εξαιτίας του αναμενόμενου τυφώνα.

Περίπου 103,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα 480 μέλη της νέας βουλής, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι να ζητήσει διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που κυβερνά την Ιαπωνία -με εξαίρεση μία περίοδο 11 μηνών- επί 50 χρόνια, προσέφυγε στις κάλπες μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο των μεταρρυθμιστικών του σχεδίων και κυρίως της αποκρατικοποίησης των ταχυδρομείων. Το θέμα αυτό κυριάρχησε και στον προεκλογικό αγώνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του κ. Κοϊζούμι διαθέτει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Στην τελευταία βουλή το κυβερνών κόμμα διέθετε, σε συνασπισμό με ένα άλλο μικρότερο 275 έδρες, αποσχίστηκαν όμως εξαιτίας διαφωνιών για τα ταχυδρομεία 37 βουλευτές του. Το Δημοκρατικό Κόμμα διέθετε 175 έδρες.

Οι εκλογές θεωρούνται τεστ για τον πρωθυπουργό, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2001, και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο προσέκρουσε στο ίδιο του το κόμμα.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Τόκιο μεταδίδει ότι το θέμα των ταχυδρομείων απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν εκεί τις καταθέσεις τους- κυριάρχησε στον προεκλογικό αγώνα, παραγκωνίζοντας θέματα, στα οποία εστίασαν οι Δημοκρατικοί.

Μεταξύ άλλων, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Κοϊζούμι για τη στενή του σύνδεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στο Ιράκ.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Ιαπωνίας αναμένονται τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Το πνεύμα της 11ης Σεπτεμβρίου»

Τη συνεισφορά όλων ζήτησε ο Τζορτζ Μπους

Ενότητα, όπως αυτή που επέδειξε, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον τυφώνα Κατρίνα, ζήτησε από το αμερικανικό έθνος ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τις επιθέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα την υποχρέωση συμπαράστασης στους πληγέντες από τον τυφώνα.

Προειδοποίησε συγχρόνως ότι το έργο αποκατάστασης και ανοικοδόμησης των περιοχών που δέχτηκαν τη μανία του τυφώνα, απαιτεί τη συνεισφορά του καθένα, όπως είπε.

«Το πνεύμα της 11ης Σεπτεμβρίου θα βοηθήσει την Αμερική να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που προκάλεσε ο τυφώνας», είπε ο κ. Μπους, εξαίροντας το έργο των σωστικών συνεργείων και τη συμπαράσταση οργανώσεων, ιδιωτών και κοινοτήτων προς τους πληγέντες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι περιοχές στον κόλπο του Μεξικού θα «ξανανθίσουν».


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η επιχείρηση στην Ταλ Αφάρ

ΟΙ ανταποκριτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση, μετά από εκείνη στη Φαλούτζα το 2004

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη Αλ Ταφάρ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο ακραίων Σουνιτών από το 2003.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης τις τελευταίες δύο ημέρες σκοτώθηκαν 140 αντάρτες, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 200.

Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, μετά την επιχείρηση στη Φαλούτζα τον περασμένο χρόνο.

Εκπρόσωπος της ιρακινής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ΒΒC ότι 2.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει εξ αιτίας των συγκρούσεων την πόλη.

Στη Βαγδάτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Αντάν αλ Μπαντράν, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών. Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Άραβας πολιτικό που επισκέπτεται το Ιράκ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ότι οι αραβικές χώρες δεν προσφέρουν στη χώρα του την απαιτούμενη οικονομική και πολιτική στήριξη.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:26 (Ώρα Λονδίνου)

Kαταγγελίες υποψηφίων στην Αίγυπτο

«Φάρσα» χαρακτήρισε τις εκλογές ο Αϊμάν Νουρ

Την επανάληψη των προεδρικών εκλογών ζητούν συνυποψήφιοι του προέδρου Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της Τετάρτης, σύμφωνα με το οποίο ο επί 24ετία πρόεδρος αναδείχτηκε νικητής με 88,6%.

Οι αντίπαλοι του κ. Μουμπάρακ, Αϊμάν Νουρ και Νουμάν Γκουμάα, που -σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή- κατέκτησαν ποσοστά 7,6% και 2,9% αντίστοιχα, ζήτησαν την επανάληψη των εκλογών, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα προϊόν νοθείας.

Η εκλογική επιτροπή απορρίπτει τις κατηγορίες και το αίτημα για επανάληψη των εκλογών, ενώ ανεξάρτητες οργανώσεις που απέστειλαν παρατηρητές, τονίζουν ότι οι παρατυπίες που σημειώθηκαν δεν ήταν τέτοιας μορφής και έκτασης που να επηρεάζουν την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Το Κόμμα «Αύριο» επιμένει ότι, σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς, ο υποψήφιός του Αϊμάν Νουρ συγκέντρωσε το 30% των ψήφων, ενώ ο ίδιος μιλώντας στο Πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, χαρακτήρισε τις εκλογές «φάρσα».


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου)

Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα

Έμφαση στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 70ης ΔΕΘ.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη να κερδίσουν την ανάπτυξη και την ευημερία που δικαιούνται.

«Θέτουμε τις βάσεις για να πετύχουμε το κοινό αίτημα των πολιτών: Καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Και γι αυτό το όραμα, εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας ότι «δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη «Περιφερειακό Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο».

«Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η προοπτική που διαμορφώνει για το βορειοελλαδικό χώρο η επόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση, όταν η Ελλάδα θα συνδεθεί και γεωγραφικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μακεδονία και η Θράκη, από παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, μπορούν να γίνουν γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής».

Σε αυτούς ακριβώς τους στόχους, πρόσθεσε, σημαντική θέση στο στρατηγικό αυτό σχέδιο κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην Ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι ήδη ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή με επιδίωξη να προσελκύσουμε φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από τον Απόδημο Ελληνισμό.

Τόνισε ότι ήδη αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα Σχολικής Στέγης, που ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ.

Ο Κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στη διεθνή συνεργασία «στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας».

Είπε ότι πέρσι δεσμεύθηκε να εργαστεί για να γίνει η Βόρεια Ελλάδα διεθνής ενεργειακός δίαυλος, που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση. Στο χρόνο που πέρασε, «ξεπεράσαμε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες», είπε υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα έργα.

Αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ναυτιλία, λέγοντας: «Αυθεντική έκφραση εξωστρέφειας, εθνικό κεφάλαιο, αλλά και τρανή απόδειξη της ικανότητας των Ελλήνων να δημιουργούν, και να μεγαλουργούν σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας, είναι η Ελληνική Ναυτιλία.

»Το 2004, οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ και εφέτος πάμε ακόμη καλύτερα. Παράλληλα, προωθούνται αποφάσεις για την αναγέννηση της ελληνικής κρουαζιέρας και σχεδιάζονται μεγάλα έργα αναβάθμισης των λιμανιών της χώρας».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως εξωστρεφή προσανατολισμό αποκτά και ο αγροτικός τομέας. «Στόχος μας είναι να κερδίσουν τα ελληνικά προϊόντα τη θέση που δικαιούνται στη διεθνή αγορά».

Μήνυμα Βαρθολομαίου

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέγνωσε στην τελετή των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι για την κοσμική ιστορία μια 70ετία συνεχούς και ολοένα επιτυχέστερης λειτουργίας ενός πολιτικού, οικονομικού πολιτιστικού θεσμού, όπως της ΔΕΘ είναι γεγονός αξιομνημόνευτο και σημαντικό.

Απηύθυνε ένθερμες Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται η ΔΕΘ πολλά χρόνια και να καταστεί συνεργός στη δημιουργία ενός κόσμου φιλανθρωπίας, αγάπης και προόδου στις υλικές και πνευματικές επιτεύξεις.

Δηλώσεις για το όνομα

Αναφορά στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, η οποία μάλιστα προκάλεσε αίσθηση.

«Είναι ένα θέμα που μας καίει όλους, όπως καίει και εσάς όλους και όλους τους Έλληνες πολιτικούς και που πρέπει να βρεθεί μια λύση όπως το είπατε τελευταία στην Πράγα, που να δικαιώνει αυτό που το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια κηρύσσει και προτείνει, αλλά δεν γίνεται ακουστό» δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Κατέληξε τονίζοντας: «Ή ταν ή επί τας».


Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Η νορβηγική συνταγή για την ευτυχία

Του ανταποκριτή του BBC στη Νορβηγία, Λαρς Μπέβανγκερ

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Νορβηγία είναι για πέμπτη συνεχή χρονιά η χώρα με τη μεγαλύτερη ευημερία. Ο ανταποκριτής του BBC, Λαρς Μπέβανγκερ, μιλάει με περηφάνεια για την πατρίδα του λίγες μέρες πριν απ' τις εκλογές της Δευτέρας.

Ένας από τους εκπροσώπους του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος με τον οποίο μίλησα με κοίταξε κατάπληκτος.

Πώς γίνεται, τον ρώτησα, να έρχεται δεύτερο το κόμμα τιου στις δημοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν απ'τις εκλογές, όταν όλα δείχνουν πως η χώρα πάει τόσο καλά.

Δεν ήξερε τι να μού απαντήσει.

«Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα», του είπα, «όπως επίσης σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα ρεκόρ βρίσκονται τα τραπεζικά επιτόκια. Τα Ηνωμένα Έθνη, ύστερα, μας λένε πως δεν υπάρχει καλύτερη χώρα απ' τη δική μας. Κι όμως, ο κόσμος δηλώνει πως θέλει την επιστροφή του Εργατικού κόμματος στην εξουσία--γιατί;»

«Ίσως ο κόσμος να θέλει την αλλαγή» ήταν η απάντηση που μου έδωσε με κάποια καθυστέρηση.

Δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο βαρετές είναι πραγματικά οι εκλογές στην καλύτερη χώρα στον κόσμο.

Οι τιμές των καυσίμων

Δεν έχουν μείνει πολλά πράγματα στη Νορβηγία που να χρειάζονται φτιάξιμο. Έτσι, το βασικό θέμα της συζήτησης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, τη δεξιά και την αριστερά, ήταν πριν από λίγες μέρες η τιμή του πετρελαίου που είναι υψηλή αυτό τον καιρό ακόμη και στη Νορβηγία.

Είναι δύσκολο, βέβαια, να καταλάβει κανείς γιατί παραπονιούνται οι Νορβηγοί για την υψηλή τιμή του πετρελαίου.

Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του χρυσού, τόσο πλουσιότερη γίνεται η χώρα.

Μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, εμείς εξάγουμε το περισσότερο πετρέλαιο.

Αλλά τα έσοδα από το πετρέλαιο της Μαύρης Θάλασσας δεν ξοδεύονται για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων στον τομέα των συγκοινωνιών.

Αποταμιεύονται για να χρησιμοποιηθούν όταν δεν θα έχει η Νορβηγία άλο πετρέλαιο. Κι υπάρχουν ήδη γι'αυτό το σκοπό κάπου 103 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Αναλογούν δηλ. περίπου 22.000 στερλίνες σε κάθε Νορβηγό.

Ισότητα

Αλλά το πετρέλαιο δεν είναι ο μόνος λόγος που εξηγεί γιατί η Νορβηγία έρχεται πρώτη στον κατάλογο των χωρών του ΟΗΕ με τη μεγαλύτερη ευημερία.

Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, έρχεται 72η στον κατάλογο αυτό, λίγο πιο πάνω απ'την Ουκρανία.

Το νορβηγικό κράτος πρόνοιας είναι επίσης γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο: αναπτύχθηκε πριν από δεκαετίες, λίγο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και πολύ πριν αρχίσει να ρέει το πετρέλαιο απ'τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι Νορβηγοί, μετά την πενταετή γερμανική κατοχή, ήθελαν ν' αποφύγουν κάθε τι που θα μπορούσε να διχάσει τη χώρα. Κι έκριναν έτσι πως ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων πολιτών.

Για μένα, η ισότητα που υπάρχει στη νορβηγική κοινωνία είναι αυτό που την κάνει τόσο ευχάριστη. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν τεράστια περιουσία.

Ο πολύς κόσμος δεν βλέπει και πολύ καλό μάτι τα πολλά λεφτά.

Και πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που είναι πραγματικά πάμφτωχοι.

Είναι πολύ η μικρή η διαφορά στο μισθό που παίρνει ο εργάτης ενός εργοστασίου ή ο οδηγός ενός λεωφορείου από τις αποδοχές ενός γιατρού.

Οι απολαβές τους φτάνουν τις 2.000 στερλίνες το μήνα.

Το κόστος ζωής

«Καλά, πώς μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με τόσο λίγα λεφτά;» με ρώτησε μια συνάδελφος που είχε έλθει απ' τη Βρετανία.

Είχε μόλις πληρώσει 5 λίρες για ένα ποτήρι μπύρα κι αναρωτιόταν αν θα είχε λεφτά για ν' αγοράσει και μια πίτσα.

Προσπάθησα να της εξηγήσω υπομονετικά πως το γκαρσόνι έπαιρνε ίσως τον ίδιο μισθό μ' αυτή και πως το κόστος παραγωγής της μπύρας στη Νορβηγία ήταν το υχηλότερο στην Ευρώπη.

.

Η Νορβηγία έχει πληθυσμό 4,6 εκατομμυρίων

Δεν μπόρεσε να το καταλάβει.

Θα έπρεπε ίσως να της εξηγήσω πως οι Νορβηγοί μπορούν να πληρώσουν 5 στερλίνες για να πιουν ένα ποτήρι μύρα, γιατί δεν χρειάζεται να πληρώσουν γι' αλλα πράγματα για τα οποία πληρώνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Η σύνταξή τους τούς φτάνει--δεν χρειάζονται επικουρικές συντάξεις, όπως δεν χρειάζεται να έχουν ιδιωτική ασφάλιση για ιατρική περίθαλψη ή να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Οι περισσότεροι είναι ευχαριστημένοι με τα δημόσια σχολεία που είναι εξίσου καλά με τα ιδιωτικά.

Υγεία

Βέβαια, υπάρχουν πάντα περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις.

Υπάρχουν ακόμη λίστες αναμονής στα νοσοκομεία που έχουν ενίοτε έλλειψη προσωπικού.

Και τα πράγματα θα ήταν οπωσδήποτε χειρότερα, αν εμείς, οι Νορβηγοί, δεν ήμασταν τόσο υγιείς σαν λαός.

Είναι ίσως ο σολωμός που τρώμε--το φτηνότερο ψάρι στη χώρα μας.

Συμβάλλει ίσως ότι δεν δουλεύουμε περισσότερες από 38 ώρες την εβδομάδα--ο κόσμος ξέρει πως άλλο δουλειά κι άλλο διασκέδαση και πως πρέπει να έχει χρόνο και για τα δύο.

Μία φίλη απ' την Αγγλία, που εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως γιατρός εδώ, τρίβει τα μάτια της, βλέποντας πόσο πολλοί είναι οι 80χρονοι που είναι καλά στην υγεία τους.

«Έρχονται», παραπονέθηκε, «τους εξετάζω, παίρνουν τη συνταγή που τους δίνω και φεύγουν για να πάνε σκι».

Στην Αγγλία, δεν έβλεπε 80χρονους με τόσο καλή υγεία.

Έζησα για λίγο στο Λονδίνο, αλλά πολλές φορές αναρωτιόμαν γιατί έφυγα απ'τη Νορβηγία--ιδαίτερα όταν ήμουν κολλημένος με τις ώρες σε κάποιο αυτοκινητόδρομο γύρω απ΄τη βρετανική πρωτεύουσα κι ήμουν αναγκασμένος ν' ακούω στο ραδιόφωνο έναν ειδικό που με συμβούλευε γιατί έπρεπε να έχω ιδιωτική ασφάλιση κτλ.

Πριν από τρία χρόνια γύρισα στη Νορβηγία. Θα ξαναφύγω;

Ίσως, αλλά μόνον όταν βαρεθώ ν' ακούω τους πολιτικούς να τσακώνονται για την τιμή του πετρελαίου ή για τις ουρές με τα καροτσάκια που σπρώχνουν οι γυναίκες με 10μηνη άδεια μητρότητας και με πλήρεις αποδοχές.

Για την ώρα, όμως, πίνω την πανάκριβη μπύρα μου και, σαν όλους τους δημοσιογράφους, ελπίζω πως κάποιος μπορεί ν' αποκαλύψει κάποιο πολιτικό σκάνδαλο που να συμπέσει με τις εκλογές της Δευτέρας.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 13:19 (Ώρα Λονδίνου)

Σχόλια για τα σχέδια Καραμανλή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ χωρίς «θα», αλλά... Πράσινο φως για επίδομα θέρμανσης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Παροχές για ασθενέστερους. Με επίδομα θέρμανσης και στήριξη για το 3ο παιδί. Η κυβέρνηση παρουσιάζει το κοινωνικό της πρόσωπο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εγκαίνια 70ής ΔΕΘ: Ομιλία πρωθυπουργού. Το μέλλον ανήκει στην Περιφέρεια. Οργασμός έργων στη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Θα κερδίσουμε το μέλλον. Με σιγουριά για το αύριο ο Κώστας Καραμανλής.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χωρίς φόρο η πρώτη κατοικία. Για 4μελή οικογένεια που αγοράζει σπίτι αξίας 182.000 ευρώ.

Η ΑΥΓΗ: Συλλαλητήριο - αφετηρία νέων αγώνων. Θεσσαλονίκη: Σήμερα στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 6.30μμ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Λαμόγιο Γ. Ψαρά που βρήκες τα 10.000.000 ευρώ και αγόρασες το 25% του ALPHA;;; Πες μας ΠΟΤΕ, πως και ΠΟΥ έβγαλες τόσα λεφτά και σε ποια χώρα τα' χεις δηλώσει;

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νοσοκομεία - φαντάσματα χωρίς εξειδικευμένους γιατρούς και εργαλεία. Ιστορίες για... εισαγγελική παρέμβαση από όλη τη χώρα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Ελλάδα της ανάπτυξης. Κ. Καραμανλής: Προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Το σχέδιο της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Η «Ε» παρουσιάζει το πλάνο του πρωθυπουργού για τη διοικητική αυτονομία της πόλης.

ΕΘΝΟΣ: Ο δεκάλογος της κοροϊδίας. Κ. Καραμανλής: Τι υποσχόταν πέρσι στη ΔΕΘ και τι δεν έκανε.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ούτε ταξίματα, ούτε δωσίματα, ούτε φρούδες ελπίδες. Με συγκρατημένες κουβέντες... μίλησε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ως Καραμανλής!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρη βίβλος και... πράσινα άλογα. Άνθρακες... ο θησαυρός απεδείχθη η βίβλος αναξιοπιστίας που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίδομα θέρμανσης τώρα. «Πράσινο φως» από το ΕΚΟΦΙΝ/ Θετικός ο Αλογοσκούφης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το μπουμ στα ακίνητα. Έρευνα «Ε»: Πίνακες για 44 περιοχές και παραδείγματα.

ΕΞΠΡΕΣ: Έμμεση αύξηση φόρων. Επακόλουθο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από 1/1/2006.

ΕΣΤΙΑ: «Εμποροπανήγυρις» στην Θεσσαλονίκη. Η «Εστία» ανατυπώνει σήμερα ένθετο το φύλλο της 3ης Οκτωβρίου 1926.

ESPRESSO: Περιμένουν αγόρι! «Έρχεται ο διάδοχος του Μάκη και της Κιμ» επιβεβαιώνει ο κουμπάρος. Όλο το τελετουργικό για το γάμο της χρονιάς.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το «γαλάζιο» θαύμα. Πακτωλός τιτλοποιήσεων, swap και νέων δανείων με ενέχυρο μελλοντικά έσοδα και χρέη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η δεύτερη δουλειά απαραίτητη για το 20% των Ελλήνων. Σε άνοδο οι βασικές δαπάνες διαβίωσης. Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Ξέσπασμα πανικού. Άλλος κάρφωσε, άλλος την πλήρωσε (σσ υπόθεση Κοκκινούλη - Πολύζου).

ΚΕΡΔΟΣ: Ταχύτατη υλοποίηση των μεγάλων έργων. Δεσμεύσεις του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Ρουσφέτια με δημόσια γη. Παραχωρούν σε ιδιώτες εκτάσεις με 170 ευρώ το στρέμμα!

Ο ΛΟΓΟΣ: Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς «εκπλήξεις» η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σχέδια Καραμανλή για ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα. Με πυλώνες το τρίπτυχο τεχνολογία, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

ΤΑ ΝΕΑ: 18 μήνες... «είπα ξείπα». Όλα όσα έταξε και δεν έκανε ο Καραμανλής. Σε κλίμα σύγκρουσης ξεκινά η ΔΕΘ.

Η ΝΙΚΗ: Ξεσκέπασμα της ΝΔ. «Βίβλος αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συλλαλητήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική.

TRAFFIC NEWS: Ο Μάκης κλέβει την παράσταση με το γάμο του στη Θεσσαλονίκη. Ετοιμάζουν μεγάλη έκπληξη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 70 χρόνια ΔΕΘ. Λάμψεις με βεβαιότητες και ελπίδες από Καραμανλή στα χθεσινά πανηγυρικά εγκαίνια.

Η ΧΩΡΑ: Ανάπτυξη και μετά παροχές. Το στρατηγικό σχέδιο του Καραμανλή.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμένεται διάγγελμα Μπους

Υπό την σκιά των επικρίσεων που δέχεται για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της κρίσης από το πέρασμα του «Κατρίνα», ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους θα απευθύνει σε λίγες ώρες διάγγελμα προς τους Αμερικανούς.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ Μπους σκοπεύει να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς, πόσο τους είχε ενώσει μια άλλη τραγωδία: οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, καθώς την Κυριακή συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία χιλιάδων συμπατριωτών τους.

Εν τω μεταξύ στην Νέα Ορλεάνη, σχεδόν δέκα ημέρες μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα δεν έχει ξεκινήσει η περισυλλογή των πτωμάτων.

Σοροί κείτονται σε ανοιχτή θέα και σε υψηλές θερμοκρασίες , όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC.

Τουλάχιστον τα νερά υποχωρούν και αυτό σημαίνει ότι διευκολύνεται η πρόσβαση σε κάποιες από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

Η κατάσταση είναι διαφορετική στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν απομακρυνθεί ακόμα και τα χαλάσματα και κάποιοι καταστηματάρχες επιστρέφουν στις επιχειρήσεις τους για να αξιολογήσουν την έκταση των ζημιών.

Έξω από την πόλη έχον στηθεί δύο πρόχειρα ιατρικά κέντρα όπου ο κόσμος σχηματίζει ουρές για τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

Νέες επικρίσεις

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, Μάικλ Μπράουν, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, μετά από αίτημα τεσσάρων γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και της κοινής γνώμης.

Η υπηρεσία του κ. Μπράουν, όπως και η κυβέρνηση, έχουν επικριθεί ευρέως για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την κρίση.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ανέφεραν πως ο κ. Μπράουν είχε υποστηρίξει πως είχε μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων απ'αυτήν που πραγματικά είχε.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως δεν μπορεί να καταλάβει πως οι αρχές δεν είχαν προετοιμασθεί για ν' αντιμετωπίσουν μια κρίση σαν αυτή που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα».

Εξάλλου, τα δύο τρίτα των Αμερικανών, όπως έδειξε μία δημοσκόπηση, πιστεύουν πως ο πρόεδρος Μπους θα μπορούσε να είχε καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πλημμύρων και των ζημιών που προκλήθηκαν στο Νότο.

Δημοσκόπηση του Ανεξάρτητου Κέντρου Ερευνών Πιού, με έδρα την Ουάσινγκτον, διαπίστωσε ότι το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να είχε προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους πληγέντες και το 66% των μαύρων Αμερικανών ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους θα είχε αντιδράσει γρηγορότερα εάν οι πληγέντες ήταν λευκοί.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως πολλοί μαύροι έμειναν απροστάτευτοι όχι γιατί ήταν μαύροι αλλά γιατί ήταν φτωχοί.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Αυξήσεις από τον Κατρίνα στη βρετανική αγορά

Την απόφαση της βρετανικής εταιρείας φυσικού αερίου να αυξήσει τις τιμές της κατά 14%, μετά τον τυφώνα Κατρίνα, σχολιάζουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Τάιμς (Τimes) λέει ότι όλα τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα δεχθούν ένα τριπλό πλήγμα, καθώς αναμένονται αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο.

Η Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail) και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) σημειώνουν ότι πρόκειται για την τρίτη αύξηση μέσα σε τρία χρόνια στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η Τέλεγκραφ μάλιστα εκφράζει φόβους για σημαντική αύξηση των χρεών των Βρετανών.

Μία άλλη διάσταση δίνει η εφημερίδα Σαν (Sun), η οποία αναφέρεται στις χαμηλές συντάξεις και στις μεγάλες αυξήσεις. Μία τέτοια αύξηση, λέει, μπορεί να οδηγήσει κάποιους συνταξιούχους στο θάνατο, εάν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θέρμανση για τον χειμώνα.

Επιπτώσεις από τις επιθέσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), οι επιθέσεις στο Λονδίνο, τον Ιούλιο σε συνδυασμό με το σκάνδαλο αναφορικά με την εταιρεία τροφοδοσίας της British Airwys, την Γκέιτ Γκουρμέ, συνέβαλαν στην μείωση της κίνησης στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγκουικ.

Ο ειδικός συντάκτης της εφημερίδας λέει ότι η κίνηση στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Βρετανίας τον πλέον τουριστικό μήνα, τον Αύγουστο, σημείωσε άνοδο μόλις 0.5%, ενώ οι σχετικές προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 3.5%.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται από τα ευρωπαϊκά δρομολόγια και συγκεκριμένα από τις εταιρείες τσάρτερ.

«Εικόνες από τη Νέα Ορλεάνη»

Από την Νέα Ορλεάνη ο ανταποκριτής των Τάιμς διερωτάται εάν πρόκειται για την μοναδική πόλη στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο που εκκενώνεται.

Την ίδια ώρα η Ιντιπέντεντ (Independent) αποκαλεί την περιοχή το «νέο σημείο μηδέν», καθώς μάλιστα την Κυριακή συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και στην Ουάσιγκτον.

Ένας ασυνήθιστος κλώνος

Η είδηση ότι επιστήμονες κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ένα έμβρυο από μια γυναίκα χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα, σχολιάζεται ποικιλοτρόπως.

Η Ντέιλι Μέιλ επικεντρώνεται στις διαμαρτυρίες που έχουν ήδη εκδηλωθεί από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες προειδοποιούν ότι ανάλογες τεχνικές είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την συστηματική κλωνοποίηση εμβρύων.

Όμως η Ντέιλι Τέλεγκραφ εξετάζει τα πιθανά οφέλη στον τομέα της υγείας από αυτή την πρακτική, όπως, για παράδειγμα, η θεραπεία του Πάρκινσον.

Και η Ιντιπέντεντ αναγνωρίζει την μελλοντική χρησιμότητα αυτών των ερευνών και γι αυτό υποστηρίζει ότι αυτού του είδους τα πειράματα δεν θα πρέπει να απαγορευτούν από ανθρώπους που απλά τα βρίσκουν «άνοστα».


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου)

Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα

Έμφαση στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 70ης ΔΕΘ.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη να κερδίσουν την ανάπτυξη και την ευημερία που δικαιούνται. «Θέτουμε τις βάσεις για να πετύχουμε το κοινό αίτημα των πολιτών: Καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Και γι αυτό το όραμα, εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας ότι «δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη «Περιφερειακό Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο».

«Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η προοπτική που διαμορφώνει για το βορειοελλαδικό χώρο η επόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση, όταν η Ελλάδα θα συνδεθεί και γεωγραφικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μακεδονία και η Θράκη, από παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, μπορούν να γίνουν γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής».

Σε αυτούς ακριβώς τους στόχους, πρόσθεσε, σημαντική θέση στο Στρατηγικό αυτό Σχέδιο κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην Ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι ήδη ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή με επιδίωξη να προσελκύσουμε φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από τον Απόδημο Ελληνισμό. Τόνισε ότι ήδη αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα Σχολικής Στέγης, που ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ.

Ο Κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στη διεθνή συνεργασία «στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας».

Είπε ότι πέρσι δεσμεύθηκε να εργαστεί για να γίνει η Βόρεια Ελλάδα διεθνής ενεργειακός δίαυλος, που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση. Στο χρόνο που πέρασε, «ξεπεράσαμε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες», είπε υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα έργα.

Αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ναυτιλία, λέγοντας: «Αυθεντική έκφραση εξωστρέφειας, εθνικό κεφάλαιο, αλλά και τρανή απόδειξη της ικανότητας των Ελλήνων να δημιουργούν, και να μεγαλουργούν σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας, είναι η Ελληνική Ναυτιλία. Το 2004, οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ και εφέτος πάμε ακόμη καλύτερα. Παράλληλα, προωθούνται αποφάσεις για την αναγέννηση της ελληνικής κρουαζιέρας και σχεδιάζονται μεγάλα έργα αναβάθμισης των λιμανιών της χώρας».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως εξωστρεφή προσανατολισμό αποκτά και ο αγροτικός τομέας. «Στόχος μας είναι να κερδίσουν τα ελληνικά προϊόντα τη θέση που δικαιούνται στη διεθνή αγορά».

Μήνυμα Βαρθολομαίου

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέγνωσε στην τελετή των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι για την κοσμική ιστορία μια 70ετία συνεχούς και ολοένα επιτυχέστερης λειτουργίας ενός πολιτικού, οικονομικού πολιτιστικού θεσμού, όπως της ΔΕΘ είναι γεγονός αξιομνημόνευτο και σημαντικό.

Απηύθυνε ένθερμες Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται η ΔΕΘ πολλά χρόνια και να καταστεί συνεργός στη δημιουργία ενός κόσμου φιλανθρωπίας, αγάπης και προόδου στις υλικές και πνευματικές επιτεύξεις.

Δηλώσεις για το όνομα

Αναφορά στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, η οποία μάλιστα προκάλεσε αίσθηση.

«Είναι ένα θέμα που μας καίει όλους, όπως καίει και εσάς όλους και όλους τους Έλληνες πολιτικούς και που πρέπει να βρεθεί μια λύση όπως το είπατε τελευταία στην Πράγα, που να δικαιώνει αυτό που το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια κηρύσσει και προτείνει, αλλά δεν γίνεται ακουστό» δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Κατέληξε τονίζοντας: «Ή ταν ή επί τας»


Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες επικρίσεις

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, Μάικλ Μπράουν, δεν είναι πλέον επικεφαλής των προσπαθειών που αποσκοπούν στην αρωγή των πληγέντων από τον τυφώνα στις νότιες πολιτείες της χώρας.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ.

Η υπηρεσία του κ. Μπράουν, όπως και η κυβέρνηση, έχουν επικριθεί ευρέως για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την κρίση.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ανέφεραν πως ο κ. Μπράουν είχε υποστηρίξει πως είχε μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων απ'αυτήν που πραγματικά είχε.

Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post) έχει υποστηρίξει πως οκτώ κορυφαία στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων δεν είχαν σχεδόν καμία εμπειρία στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Νέες επικρίσεις

O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως δεν μπορεί να καταλάβει πως οι αρχές δεν είχαν προετοιμασθεί για ν' αντιμετωπίσουν μια κρίση σαν αυτή που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα».

Εξάλλου, τα δύο τρίτα των Αμερικανών, όπως έδειξε μία δημοσκόπηση, πιστεύουν πως ο πρόεδρος Μπους θα μπορούσε να είχε καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πλημμύρων και των ζημιών που προκλήθηκαν στο Νότο.

Δημοσκόπηση του Ανεξάρτητου Κέντρου Ερευνών Πιού, με έδρα την Ουάσινγκτον, διαπίστωσε ότι το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να είχε προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους πληγέντες και το 66% των μαύρων Αμερικανών ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους θα είχε αντιδράσει γρηγορότερα εάν οι πληγέντες ήταν λευκοί.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως πολλοί μαύροι έμειναν απροστάτευτοι όχι γιατί ήταν μαύροι αλλά γιατί ήταν φτωχοί.

Επικριτικός για τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου ήταν και ο ανεξάρτητος πρώην προεδρικός υποψήφιος, Ραλφ Νέιντερ, ο οποίος μίλησε στο ΒΒC.

«Πιστεύω ότι τα όσα επακολούθησαν της φυσικής καταστροφής θα φέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον τεράστιο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που προορίζεται για το Ιράκ. Ολοένα και περισσότερος κόσμος φαίνεται να λέει ότι ενδιαφέρει περισσότερο τον Τζορτζ Μπους να είναι ο δήμαρχος της Βαγδάτης παρά να ασχολείται με τις ανάγκες των Αμερικανών πολιτών», είπε ο κ. Νέιντερ.

Με την άποψη του κ. Νέιντερ διαφωνεί ο γερουσιαστής της Άιοβα, Τζιμ Λιτς, που τόνισε, μιλώντας επίσης στο ΒΒC:

«Είναι αυταπόδεικτο ότι τις πρώτες ημέρες η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν απογοητευτική. Πιστεύω ότι είναι λάθος να βγάζουμε συμπεράσματα για ένα πρόεδρο και μια κυβέρνηση βασιζόμενοι στο τι έπραξαν μέσα σε μερικές ημέρες. Όσο θα περνάει ο χρόνος, θα βλέπουμε το έργο της ανοικοδόμησης, το οποίο θα επαναφέρει τη Νέα Ορλεάνη στην πρότερη αν όχι καλύτερη μορφή της», είπε ο γερουσιαστής.

Άλλες εξελίξεις

Ο πρόεδρος Μπους θ' αρχίσει τρίτη επίσκεψη την Κυριακή στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του.

Αξιωματούχοι στη Νέα Ορλεάνη δήλωσαν ότι μετά τις πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό πτωμάτων, μπορεί οι νεκροί να είναι λιγότεροι από τις 10.000 που είχαν προβλέψει ορισμένοι.

Σύμφωνα με δήλωση των αρχών, έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση όλων των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης που εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν την κατεστραμμένη αυτή πόλη.

Το ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, δήλωσε πως τα μέλη του θα στείλουν με αεροσκάφη και πλοία βοήθεια στις πληγείσες περιοχές σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα θύματα του τυφώνα.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στο Ιράκ

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ταλ Αφάρ πιστεύεται πως έχουν φύγει

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στόχος του στρατού είναι να επανακτήσει τον έλεγχο της πόλης, την οποία έχουν καταλάβει ακραίοι μαχητές.

Τις τελευταίες εβδομάδες η πόλη έχει μετατραπεί σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων.

Μάλιστα οι αρχές κάλεσαν τους 20 χιλιάδες κατοίκους να την εγκαταλείψουν για την ασφάλειά τους.

Ο ανταποκριτής του BBC, Τζονταθαν Τσαρλς, στη Βαγδάτης επισημαίνει ότι ανάλογης κλίμακας επιχείρηση ήταν μόνο αυτή στη Φαλούτζα.

«Στις 02:00 (τοπική ώρα), ενεργώντας υπό τις εντολές μου, ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση απομάκρυνσης όλων των τρομοκρατικών στοιχείων από την πόλη Ταλ Αφάρ», έλεγε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ιράκ.

«Οι δυνάμεις μας επιχειρούν με την υποστήριξη της πολυεθνικής δύναμης», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζααφάρι είχε πει νωρίτερα ότι τα ακραία στοιχεία αφαιρούσαν ζωές στην πόλη.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα

Έμφαση στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 70ης ΔΕΘ.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη να κερδίσουν την ανάπτυξη και την ευημερία που δικαιούνται. «Θέτουμε τις βάσεις για να πετύχουμε το κοινό αίτημα των πολιτών: Καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Και γι αυτό το όραμα, εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας ότι «δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη «Περιφερειακό Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο».

«Ακόμη πιο αισιόδοξη είναι η προοπτική που διαμορφώνει για το βορειοελλαδικό χώρο η επόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση, όταν η Ελλάδα θα συνδεθεί και γεωγραφικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μακεδονία και η Θράκη, από παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, μπορούν να γίνουν γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής».

Σε αυτούς ακριβώς τους στόχους, πρόσθεσε, σημαντική θέση στο Στρατηγικό αυτό Σχέδιο κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην Ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι ήδη ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή με επιδίωξη να προσελκύσουμε φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από τον Απόδημο Ελληνισμό. Τόνισε ότι ήδη αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα Σχολικής Στέγης, που ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ.

Ο Κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στη διεθνή συνεργασία «στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας».

Είπε ότι πέρσι δεσμεύθηκε να εργαστεί για να γίνει η Βόρεια Ελλάδα διεθνής ενεργειακός δίαυλος, που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση. Στο χρόνο που πέρασε, «ξεπεράσαμε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες», είπε υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα έργα.

Αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ναυτιλία, λέγοντας: «Αυθεντική έκφραση εξωστρέφειας, εθνικό κεφάλαιο, αλλά και τρανή απόδειξη της ικανότητας των Ελλήνων να δημιουργούν, και να μεγαλουργούν σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας, είναι η Ελληνική Ναυτιλία. Το 2004, οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ και εφέτος πάμε ακόμη καλύτερα. Παράλληλα, προωθούνται αποφάσεις για την αναγέννηση της ελληνικής κρουαζιέρας και σχεδιάζονται μεγάλα έργα αναβάθμισης των λιμανιών της χώρας».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως εξωστρεφή προσανατολισμό αποκτά και ο αγροτικός τομέας. «Στόχος μας είναι να κερδίσουν τα ελληνικά προϊόντα τη θέση που δικαιούνται στη διεθνή αγορά».

Μήνυμα Βαρθολομαίου

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέγνωσε στην τελετή των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι για την κοσμική ιστορία μια 70ετία συνεχούς και ολοένα επιτυχέστερης λειτουργίας ενός πολιτικού, οικονομικού πολιτιστικού θεσμού, όπως της ΔΕΘ είναι γεγονός αξιομνημόνευτο και σημαντικό.

Απηύθυνε ένθερμες Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται η ΔΕΘ πολλά χρόνια και να καταστεί συνεργός στη δημιουργία ενός κόσμου φιλανθρωπίας, αγάπης και προόδου στις υλικές και πνευματικές επιτεύξεις.

Αναφορά στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

«Είναι ένα θέμα που μας καίει όλους, όπως καίει και εσάς όλους και όλους τους Έλληνες πολιτικούς και που πρέπει να βρεθεί μια λύση όπως το είπατε τελευταία στην Πράγα, που να δικαιώνει αυτό που το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια κηρύσσει και προτείνει, αλλά δεν γίνεται ακουστό» δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.