Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-09-08

  1. Οι Ισραηλινοί κλείνουν συνοριακή διάβαση
  2. Ο τυφώνας «σάρωσε» θέσεις εργασίας
  3. Περιοδεία Τσένι στις περιοχές του τυφώνα
  4. Φθινόπωρο Τέχνης στο Λονδίνο
  5. Σταθερά τα βρετανικά επιτόκια
  6. To μανταλάκι που λέει τον καιρό
  7. Στρο: «Πιο δύσκολη η πορεία προς την 3η Οκτωβρίου»
  8. Πάλι από την αρχή... στην Ουκρανία
  9. Σταθερά τα βρετανικά επιτόκια
  10. Μετά τη διαγραφή Πολύζου
  11. Διαγραφή πριν τη ΔΕΘ
  12. Ο Σαντάμ «δεν ομολόγησε»
  13. Νέες εκκλήσεις για τον αφρικανικό νότο
  14. Προετοιμασίες για 25 χιλιάδες νεκρούς
  15. Διαφώνησαν για την αντιδήλωση
  16. Διαγραφή πριν τη ΔΕΘ
  17. Διαφώνησαν για την αντιδήλωση
  18. Βοήθεια «μαμούθ» για τους επιζώντες

Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 23:32 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Ισραηλινοί κλείνουν συνοριακή διάβαση

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξει μία νέα διάβαση στην περιοχή

Έντονη κριτική ασκεί η Παλαιστινιακή Αρχή στην απόφαση του Ισραήλ να κλείσει τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το συγκεκριμένο βήμα των Ισραηλινών δεν έγινε σε συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Αρχή και υπεδείκνυαν ότι ο συγκεκριμένος κόμβος είναι ζωτικής σημασίας για τους Παλαιστίνιους, καθώς είναι η βασικότερη οδική τους σύνδεσή με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξει μία νέα διάβαση στην περιοχή, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ η διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον σταθμό Νιτζάνα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πάντως διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο τον έλεγχο της διάβασης της Ράφα από την Αίγυπτο, τους Παλαιστινίους και μία ακόμη αρχή, ενώ θα αναγνωρίζεται στους ισραηλινούς το δικαίωμα να την επιτηρούν με κάμερες.

Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε την κατεδάφιση 20 συναγωγών στους εβραϊκούς οικισμούς, απ' όπου αποχώρησαν 8.000 έποικοι. Το δικαστήριο απέρριψε προσφυγές ραβίνων.

Οι ένοπλοι που δολοφόνησαν τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας της Γάζας, Μούσα Αραφάτ, άφησαν ελεύθερο το γιο του, τον οποίο είχαν απαγάγει έξω από το σπίτι του.

Ελεύθερος ο γιος του Μούσα Αραφάτ

Ο Μούσα Αραφάτ ήταν σύμβουλος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αλλά απομακρύνθηκε από τη θέση του τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορούμενος για διαφθορά.

Την ευθύνη για τη δολοφονία του και την απαγωγή του γιου του, Μάνχαλ, είχαν αναλάβει αρχικά οι παλαιστινιακές Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης.

Λίγες ώρες αργότερα όμως, με ανακοίνωσή τους, αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση αυτή.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 21:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ο τυφώνας «σάρωσε» θέσεις εργασίας

Στη Νέα Ορλεάνη έχουν καταστραφεί από το νερό και τις φωτιές πολλές επιχειρήσεις

Επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι φόβοι ότι ο τυφώνας Κατρίνα που σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις υπεβλήθησαν από πληγέντες στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, καθώς επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή παραμένουν μέσα στα νερά.

Ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να εκλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού όπως είναι φυσικό, η δήλωση στα γραφεία εργασίας δεν αποτελεί το πρώτο μέλημα των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές. Πολλοί μάλιστα από αυτούς έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί προσωρινά σε άλλες πολιτείες.

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, εκτιμούσε τον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στις περιοχές του τυφώνα στις 400.000

Ωστόσο παρά τη μαζική υποβολή αιτήσεων από τον Μισισιπή, τη Λουιζιάνα και την Αλαμπάμα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι αιτήσεις για βοηθήματα από τα ταμεία ανεργίας εμφάνισαν μείωση κατά 1.000 και ανέρχονταν στις 319.000.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 19:06 (Ώρα Λονδίνου)

Περιοδεία Τσένι στις περιοχές του τυφώνα

Εντείνονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδες

Η πόλη Μπιλόξι του Μισισιπή ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, στις πληγείσες από τον τυφώνα Κατρίνα περιοχές στις νότιες πολιτείες.

Ο κ. Τσένι επιθεωρεί τα έργα και τους ρυθμούς αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα, ενώ διατηρούνται οι επικρίσεις στους βραδείς ρυθμούς αντίδρασης της κυβέρνησης.

Εντείνονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδες, καθώς ήδη έχουν αποσταλεί στη νέα Ορλεάνη 25.000 σάκοι περισυλλογής πτωμάτων.

Επίσημα ο αριθμός των νεκρών στη Νέα Ορλεάνη ανέρχεται στους 83, στα νερά όμως που πλημμυρίζουν την πόλη εκτιμάται ότι βρίσκονται χιλιάδες πτώματα. Μέχρι στιγμής συνολικά στις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές έχουν καταμετρηθεί 294 θύματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναγκαστική απομάκρυνση των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στην πόλη που αριθμούσε 450.000 κατοίκους, εξακολουθούν να παραμένουν γύρω στις 10.000 άνθρωποι, εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την υγεία τους, οι οποίες απορρέουν από τα λιμνάζοντα νερά.

Για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, στρατιωτικές δυνάμεις του Μεξικού βρίσκονται στο έδαφος των ΗΠΑ. Η μεξικανική κυβέρνηση απέστειλε στρατιωτική ατοκινητοπομπή με 200 στρατιώτες, που θα συμμετέχουν στο έργο χορήγησης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον τυφώνα.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 18:15 (Ώρα Λονδίνου)

Φθινόπωρο Τέχνης στο Λονδίνο

Πολλά από τα εκθέματα είναι δανεισμένα από το Ιρανικό Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο της Περσέπολης

Εκθέσεις αρχαίων πολιτισμών και ζωγραφικής χαρακτηρίζουν την πολιτιστική ζωή του Λονδίνου το φθινόπωρο.

Στο Βρετανικό Μουσείο οι επισκέπτες μπορούν από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2006 να θαυμάσουν αριστουργήματα του πολιτισμού των Περσών, στην έκθεση «Ξεχασμένες αυτοκρατορίες: Ο κόσμος της αρχαίας Περσίας».

Πολλά από τα εκθέματα είναι δανεισμένα από το Ιρανικό Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο της Περσέπολης, όπως επίσης και από την πλούσια συλλογή του ίδιου του βρετανικού Μουσείου.

Στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών (Royal Academy of Arts) ανοίγει στις 12 Νοεμβρίου τις πύλες της η έκθεση «Κίνα: Οι τρεις αυτοκράτορες, 1662-1795», στην οποία παρουσιάζονται δείγματα του μεγάλου πολιτισμού της εποχής των τελευταίων τριών αυτοκρατόρων της δυναστείας των Τσινγκ.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει 370 εκθέματα , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χειρόγραφα, πορσελάνες, όπλα και επιστημονικά όργανα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Στην Εθνική Πινακοθήκη αρχίζει τον Οκτώβριο έκθεση που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς. Περιλαμβάνει έργα του της περιόδου 1598-1614, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δημιουργήθηκαν κατά την οκταετή του παραμονή στην Ιταλία.

Στην Τέιτ Μόντερν φιλοξενούνται (από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου) για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια στη Βρετανία έργα του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ρουσό, ενώ από την πρώτη Οκτωβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών έκθεση έργων του Νορβηγού ζωγράφου, Έντβαρντ Μουνχ.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:02 (Ώρα Λονδίνου)

Σταθερά τα βρετανικά επιτόκια

Πίνακας διακυμάνσεων των επιτοκίων (Πηγή: Τράπεζα της Αγγλίας)

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να κρατήσει σταθερά τα επιτόκιά της στο 4.5%.

Είχε προηγηθεί μείωσή τους κατά 0.25% τον περασμένο μήνα, καθώς εκφράζονταν ανησυχίες για τους χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας.

Ωστόσο, τα ολέθρια αποτελέσματα του τυφώνα «Κατρίνα» αυξάνουν τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Η απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους οικονομικούς αναλυτές.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δέχθηκε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Μετά την πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο, είναι φυσικό η Επιτροπή να θελήσει να αξιολογήσει την κατάσταση πριν λάβει περαιτέρω μέτρα», είπε.

Η απόφαση του περασμένου μήνα ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, καθώς ο διοικητής της τράπεζας, Μέρβιν Κινγκ, ήταν ένας από τους τέσσερις που τάχθηκαν κατά της μείωσης των επιτοκίων.

Ο κ. Κινγκ υποστήριζε ότι η μείωση των επιτοκίων την δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού, πάνω από το 2% που είναι ο στόχος της τράπεζας.


Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

To μανταλάκι που λέει τον καιρό

Φανταστείτε πως απλώνετε τα ρούχα σας έξω για να στεγνώσουν και πέντε λεπτά αργότερα αρχίζει να βρέχει.

Τα παιχνίδια που παίζει ο καιρόςιδιαίτερα ο βρετανικόςπαιχνίδια που δοκιμάζουν την υπομονή μας.

Νά, όμως, που ένας τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Μπρουνέλ εδώ, στην Αγγλία, βρήκε τη λύση: το μανταλάκι που, όπως ελπίζει, μπορεί να προβλέψει την αλλαγή του καιρού.

Το μανταλάκι, λοιπόν, που σχεδίασε ο Όλιβερ Μακάρθι από το Μπέρμιγχαμ μπορεί να αισθανθεί τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση και στέλνει έτσι ηλεκτρικά σήματα στο ελατήριο που ... κλειδώνει.

Αν, για παράδειγμα, το ... μανταλάκι-μετεωρολόγος προβλέψει πως μπορεί να βρέξει σε μισή ώρα, δεν ανοίγει και δεν μπορούμε έτσι να το χρησιμοποιήσουμε!

Είναι πιο ασφαλής η μέθοδος αυτή από την παραδοσιακή, αφού δεν χρειάζεται να κοιτάμε τον ουρανό για να δούμε τι μας επιφυλάσσουν τα σύννεφα.

Ο τελειόφοιτος φοιτητής του Μπρουνέλ λέει πως αποφάσισε να εφεύρει το πρωτότυπο αυτό μανταλάκι γιατί είχε απηυδήσει με τον βρετανικό καιρό: άπλωνε τα εσώρουχά του για να στεγνώσουν, γύριζε σπίτι κι έβλεπε πως είχαν γίνει μούσκεμα απ'τη βροχή.

Ο καθηγητής του στο πανεπιστήμιο, ο κ. Πολ Τέρνοκ, είναι πεπεισμένος πως το έξυπνο αυτό μανταλάκι θα καταλήξει πολύ σύντομα στην αγορά.

«Ο Όλιβερ πήρε ένα γνωστό προϊόν και το ξανασχεδίασε κάνοντάς το και πιο έξυπνο και πιο χρήσιμο.»


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 16:02 (Ώρα Λονδίνου)

Στρο: «Πιο δύσκολη η πορεία προς την 3η Οκτωβρίου»

«Διακυβεύονται πολύ περισσότερα από το μέλλον της Τουρκίας», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, τόνισε περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής στο κεντρικό Λονδίνο ότι πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η πορεία προς την ημερομηνία αυτή έχει καταστεί «πιο δύσκολη», μετά τη μονομερή δήλωση της Άγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θα προτιμούσα η τουρκική ηγεσία να μην είχε θεωρήσει αναγκαία την υποβολή της δήλωσης αυτής", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η προεδρία εργάζεται για την άμβλυνση των διαφωνιών που έχουν προκύψει έκτοτε, σημειώνοντας ότι όλα τα εκκρεμή θέματα μπορούν να λυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μετά την 3η Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στο έτερο επίμαχο σημείο των πρόσφατων διαβουλεύσεων, ο κ. Στρο επεσήμανε ότι κοινός σκοπός όλων είναι η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης, «χωρίς κανενός είδους διάκριση».

Ερωτώμενος για τις εγγυήσεις που μπορεί να παράσχει η βρετανική προεδρία σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, παρέπεμψε στις διαδικασίες που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας στις επισημάνσεις περί ενδεχομένου μη επίτευξης συμφωνίας επί της ευρωπαϊκής απάντησης στην τουρκική μονομερή δήλωση και συνεπακόλουθα επί του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία, ο κ. Στρο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών πριν από την 3η Οκτωβρίου. «Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι αναγκαία μια τέτοια απόφαση. Έχουμε αρκετές εβδομάδες μέχρι τότε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω», είπε ο κ. Στρο.

Κλείνοντας την ομιλία του, που αναλώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε μια ιστροική αναδρομή των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες «θα καθορίσουν το μέλλον του κόσμου στον οποίο ζούμε».

»Διακυβεύονται πολύ περισσότερα από το μέλλον της Τουρκίας. Πρόκειται επίσης για το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος με μουσουλμανικό στην πλειοψηφία του πληθυσμό. Η ένταξή της στην ΕΕ θα δείξει ότι ο δυτικός και ο ισλαμικός πολιτισμός μπορούν να ανθίσουν μαζί. Και η εναλλακτική είναι πολύ τρομακτική για να την αναλογιστούμε. Δεν έχουμε περιθώρια λάθους», κατέληξε ο κ. Στρο.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:28 (Ώρα Λονδίνου)

Πάλι από την αρχή... στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι συνεργάτες δεν είχαν πια «ομαδικό πνεύμα»

O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιουστσένκο έπαψε την κυβέρνηση της χώρας του, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί το τέλος του συνασπισμού που αναδείχθηκε από την λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση εξαιτίας των εσωτερικών προστριβών στις οποίες αναλωνόταν η κυβέρνηση.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμόσενκο ήταν «στα μαχαίρια» με τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Πέτρο Πορότσενκο, ο οποίος νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του. Είχαν διατυπωθεί εναντίον του καταγγελίες για διαφθορά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος διόρισε τον οικονομολόγο και κυβερνήτη, Γιούρι Γιεκανούροφ στην θέση του πρωθυπουργού και του ανέθεσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε επίσης ο επικεφαλής της γραμματείας της προεδρίας Μίκολα Τόμενκο ο οποίος όπως είπε δεν θέλει συμμετοχή σε ένα σύστημα διαφθοράς.

«Καμία εμπιστοσύνη»

Η Πορτοκαλί επανάσταση ήταν η έκφραση, εν μέρει, της λαϊκής οργής για τα σκάνδαλα διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης του Κούτσμα.

Ακολούθησαν εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν στην επανάληψη των εκλογών, μετά από αλλεπάλληλες κατηγορίες για νοθεία.

Ο κ. Γιουστσένκο κέρδισε τον τελευταίο γύρο των εκλογών και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Τον επόμενο μήνα σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του κόμματός του, της παράταξης της κ. Γιούλια Τιμόσενκο και του Σοσιαλιστικού κόμματος.

«Καθώς προήδρευα σε συσκέψεις αντιλήφθηκα ότι οι συνεργάτες μου δεν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλον», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 14:02 (Ώρα Λονδίνου)

Σταθερά τα βρετανικά επιτόκια

Πίνακας της τιμής των επιτοκίων (Πηγή: Τράπεζα της Αγγλίας)

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να κρατήσει σταθερά τα επιτόκιά της στο 4.5%.

Είχε προηγηθεί μείωσή τους κατά 0.25% τον περασμένο μήνα, καθώς εκφράζονταν ανησυχίες για τους χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας.

Ωστόσο, τα ολέθρια αποτελέσματα του τυφώνα «Κατρίνα» αυξάνουν τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Η απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους οικονομικούς αναλυτές.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δέχθηκε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Μετά την πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο, είναι φυσικό η Επιτροπή να θελήσει να αξιολογήσει την κατάσταση πριν λάβει περαιτέρω μέτρα», είπε.

Η απόφαση του περασμένου μήνα ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, καθώς ο διοικητής της τράπεζας, Μέρβιν Κινγκ, ήταν ένας από τους τέσσερις που τάχθηκαν κατά της μείωσης των επιτοκίων.

Ο κ. Κινγκ υποστήριζε ότι η μείωση των επιτοκίων την δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού, πάνω από το 2% που είναι ο στόχος της τράπεζας.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τη διαγραφή Πολύζου

Για διαστρέβλωση των δηλώσεών του έκανε λόγο ο κ. Πολύζος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τον βουλευτή Πιερίας, Βαγγέλη Πολύζο.

Με αφορμή δηλώσεις που αποδίδονται στον αργοτοσυνδικαλιστή της ΝΔ, Θανάσης Κοκκινούλης, περί υπουργού που «χρηματίζεται», ο κ. Πολύζος είχε σχολιάσει ότι «καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.

Ο βουλευτής είπε αργότερα στον γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Σταύρου, ότι οι αναφορές του διαστρεβλώθηκαν και ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πει ότι υπάρχουν στελέχη που χρηματίζονται στη Νέα Δημοκρατία.

Παραπέμποντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο ίδιος δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει, αν η ποινή που επιβλήθηκε ήταν αντίστοιχη των δηλώσεων του κ. Πολύζου.

Στο ερώτημα εξάλλου αν ο ίδιος συμμετείχε «καθ' οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία λήψης αυτής της απόφασης», υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει κομματική θέση που να του επιτρέπει οιαδήποτε ενασχόληση με το θέμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει ο κ. Πολύζος στην ΚΟ της ΝΔ μετά από ένα διάστημα, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί αποκλείσει τίποτα».

Σχολιάζοντας την απομάκρυνση του κ. Πολύζου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι βουλευτής είναι «παράπλευρη απώλεια» και συγχρόνως ένας αντιπερισπασμός.

Ο πρωθυπουργός να διερευνήσει σε βάθος το ζήτημα που έθεσε ο κ. Κοκκινούλης και να δώσει μία σαφή απάντηση στην κοινή γνώμη. «Ο νευρικός χειρισμός του, με τη διαγραφή του κ. Πολύζου, δεν συνιστά απάντηση, αλλά γεννά υποψίες», είπε ο πρώην υπουργός.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου)

Διαγραφή πριν τη ΔΕΘ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εγκλήματα σε νοσοκομεία. Άθλιες συνθήκες σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρεμιέρα με 8 αλλαγές στα σχολεία. Μείωση μαθημάτων, περισσότερα Αρχαία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 10 μέτρα για την ακτοπλοΐα. Τα ανακοίνωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σαμποτάζ από το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις «αρπαχτές» άρχισαν τις χυδαιότητες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κεραυνοί Καραμανλή. Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο βουλευτής Πιερίας Β. Πολύζος.

Η ΑΥΓΗ: Χειρότερες μέρες περιμένουν οι Έλληνες. Ευρωβαρόμετρο: Δυσαρεστημένοι το 86%.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έφαγε την προίκα 3 κοριτσιών από την Κρήτη ο Κοντομηνάς. Του είχαν δώσει 300.000 δολάρια για να τις ασφαλίσει.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δυσαρεστημένοι πολίτες και φοβισμένη κοινωνία. Το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει τι σκέπτονται οι Έλληνες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαγραφή με πολλούς αποδέκτες. Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο βουλευτής Πιερίας Ευάγγελος Πολύζος.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Πόλεμος» νοσοκομείων - ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας κατηγορούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα ότι δεν διαθέτουν λειτουργία ομάδας υποδοχής των ασθενοφόρων.

ΕΘΝΟΣ: Ομερτά με εντολή Καραμανλή. Διαγράφει με συνοπτικές διαδικασίες βουλευτή που κατήγγειλε χρηματισμό γαλάζιων στελεχών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν έρχεται ως απλός προσκυνητής στο Περιβόλι της Παναγίας ο Ρώσος Πρόεδρος. Τον στέλνει ο Αλέξιος και... Μπροστά ο Πούτιν ευλογεί... ο «Ρασπούτιν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πλυντήριο η Βουλή επί ΠΑΣΟΚ. Έξω από τα δόντια μίλησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μήνυμα με κόκκινη κάρτα. Ο Καραμανλής διέγραψε αστραπιαία το βουλευτή Πολύζο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διαγραφή. Είπε «τα παίρνουν». Ο Καραμανλής έδιωξε βουλευτή του, όχι όμως τον Κοκκινούλη.

ΕΞΠΡΕΣ: Ανάκαμψη των εσόδων. Αύξηση κατά 9,8% τον Αύγουστο δείχνουν τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών.

ΕΣΤΙΑ: Κερδοσκοπία με τα ακίνητα. Οι αντικειμενικές αξίες μέσον κομματικής πολιτικής.

ESPRESSO: Το ναυάγιο του Νίκου Χατζηνικολάου. Ραγδαίες εξελίξεις στον Alpha.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έσοδα 835 εκατ. σε 20 ώρες. Μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό - Στα 17,02 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή. Υπερκαλύφθηκε 2 φορές το 10% του ΟΤΕ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρή νομοθεσία κατά τρομοκρατίας στις χώρες της ΕΕ. Σχέδιο του Λονδίνου προς τους «25». Έκθεση της Europol για την Αλ Κάιντα.

ΚΕΡΔΟΣ: Σταδιακό θα είναι το σοκ στις αντικειμενικές αξίες. Σε βάθος τριετίας η αναπροσαρμογή.

Ο ΛΟΓΟΣ: Στην τριετία η αναπροσαρμογή. Πολιτική κόντρα υψηλών τόνων για τα ακίνητα.

METRO: Χορεύουν σε ρυθμούς ΔΕΘ. Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την οικονομία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Υποχώρηση πληθωρισμού και ενίσχυση ανάπτυξης. Με ρυθμό 3,7% αυξάνουν ΑΕΠ και τιμάριθμος.

ΤΑ ΝΕΑ: Και αυξήσεις και... κυνήγι μαγισσών. Θύελλα με τις αντικειμενικές.

Η ΝΙΚΗ: Οι καταγγελίες μένουν. «Αποδιοπομπαίος τράγος» ο βουλευτής Πολύζος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγωνιστικός σταθμός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Λαϊκό «όχι» στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Τρίζουν» οι γαλάζιοι σε Θεσσαλονίκη - Πειραιά, δεν «παίζονται» στην Αθήνα. Δημοτικές εκλογές: Γκάλοπ της ΚΑΠΑ Research για το «Π» ακτινογραφεί πρόσωπα και πράματα στις 3 μεγάλες πόλεις.

City Press: Ευρωβαρόμετρο: Οι μισοί Έλληνες κατά του ευρώ.

TRAFFIC NEWS: Εκδίδουν μαύρες καλλονές με βουντού. Ξεπληρώνουν με 50.000 ευρώ την ελευθερία τους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο κ. Ορφανός ανήγγειλε χθες ισχυρή αθλητική υποδομή για τη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Αποκεφαλισμός μήνυμα πειθαρχίας και σιωπής. Το παρασκήνιο της διαγραφής του βουλευτή Πολύζου.

Διαγραφή

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε θέματα ηθικής τάξης και απομάκρυνε βουλευτή που έκανε αστήρικτες καταγγελίες».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός κυβέρνησης και κόμματος έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την απόφασή του να διαγράψει τον βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Πολύζο, ο οποίος προέβη στην ισοπεδωτική δήλωση πως Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν καλοί και κακοί».

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι «άμεσα αντέδρασε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Β. Πολύζου αποφασίζοντας τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Πολύζος κάνει λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του. Την ίδια ώρα ο αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης αφήνει αιχμές κατά δύο υπουργών για τα πανωτόκια».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «με μια κίνηση πυγμής, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προχώρησε στη διαγραφή του βουλευτή Πιερίας Ε. Πολύζου από την ΚΟ της ΝΔ για δηλώσεις του περί χρηματισμού πολιτικών στελεχών από όλους τους χώρους, μετά το θέμα που είχε ανακύψει με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θ. Κοκκινούλη».

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «με μια κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες το βράδυ να διαφυλάξει την εικόνα περί σεμνής και ταπεινής διαχείρισης της εξουσίας, που διαβρώνεται το τελευταίο διάστημα από σωρεία καταγγελιών περί χρηματισμού στελεχών και αδιαφανών διαδικασιών που διατυπώνονται στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Στο πρόσωπο του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ Ευάγγ. Πολύζου βρήκε το εξιλαστήριο θύμα που η θυσία του, κατά τη γνώμη του, θα συνετίσει τους υπουργούς, τους υφυπουργούς και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και, πρωτίστως, θα πείσει την κοινή γνώμη ότι αυτός δεν παίζει με θέματα ηθικής τάξεως».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «το σαμάρι χτύπησε ο πρωθυπουργός με τη διαγραφή του βουλευτή Πολύζου. Παρέκαμψε τις καταγγελίες του ισχυρού αγροτοσυνδικαλιστή Κοκκινούλη για χρηματισμό κρατικών στελεχών και τιμώρησε τον βουλευτή, επειδή είπε ότι και στη ΝΔ υπάρχουν άνθρωποι που χρηματίζονται. Ο διαγραφείς απάντησε ότι έτσι επιβάλλεται σιωπή στους βουλευτές. Ο κ. Κοκκινούλης επιτέθηκε στον κ. Αλογοσκούφη για τα πανωτόκια».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «πρωθυπουργικό φίμωτρο αντί της διερεύνησης των σοβαρών καταγγελιών για χρηματισμό υπουργού που έγιναν αρχικά από τον γαλάζιο αγροτοσυνδικαλιστή Θ. Κοκκινούλη και επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν. Η προσπάθεια κουκουλώματος της επίμαχης υπόθεσης έκλεισε με το σόου διαγραφής του βουλευτή Ευ. Πολύζου, ο οποίος προέβη σε δήλωση αφοπλιστικής ειλικρίνειας».

Ευρωβαρόμετρο

H CITY PRESS γράφει: «τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας έφεραν τη νοσταλγία της δραχμής και τον ευρωσκεπτικισμό. Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες από τους άλλους Ευρωπαίους για την κατάσταση της οικονομίας και την προοπτική της. 7 στους 10 Έλληνες λένε όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αρνητική και η πλειονότητα των πολιτών των άλλων χωρών - μελών. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τα λόμπι και η προσαρμογή των ελληνικών κυβερνήσεων στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον περιόρισαν τον ευρωπαϊκό μας ζήλο».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «οι Έλληνες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, σε σύγκριση με άλλα πρόσφατα χρόνια, για την πορεία της οικονομίας και την προσωπική οικονομική κατάστασή τους. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 86% των συμπολιτών μας εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με την οικονομία της χώρας, το 59% διαβλέπει επιδείνωση μέσα στο 2006, το 84% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από εκείνη στην ΕΕ και το 64% ιεραρχεί την ανεργία ως το μείζον θέμα».

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τον τρόπο που σκέπτονται οι Έλληνες είναι τα ευρήματα του τελευταίου Ευρωβαρομέτρου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένη για την πορεία της οικονομίας, τις τιμές, την κοινωνική πρόνοια και θεωρούν υπ αριθμόν ένα πρόβλημα την ανεργία. Μέσα από τις απαντήσεις στα ερωτήματα της έρευνας αναδεικνύεται επίσης μια φοβισμένη κοινωνία που δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, στο Κοινοβούλιο αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

ΔΕΘ

Η Traffic News τονίζει ότι «τελευταίες συσκέψεις, τελευταίες πινελιές στην ομιλία, τελευταίες ετοιμασίες για τη συνέντευξη Τύπου χθες για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη Θεσσαλονίκη καθώς από αύριο αρχίζει το τριήμερο των εντυπώσεων και της ουσίας που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τη METRO «με φόντο τη ΔΕΘ, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως εκτιμάται, οι τόνοι θα ανέβουν πολύ τα επόμενα 24ωρα, καθώς η ΔΕΘ θεωρείται κομβικό σημείο στον πόλεμο των εντυπώσεων, αλλά και της επιβολής των θέσεων που εκφράζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον τομέα της οικονομίας».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «την πλατφόρμα διεκδικήσεων για το 2006 παρουσιάζει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ανοίγοντας την αυλαία των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η δράση των ταξικών δυνάμεων κορυφώνεται το Σάββατο, με το συλλαλητήριο αντίστασης και διεκδίκησης που συνδιοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του λιμανιού».

Το ΠΟΝΤΙΚΙ αναφέρει ότι «φτωχές αναμένεται να είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι την τελευταία στιγμή κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να ενισχύσουν το κυβερνητικό πακέτο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι «οι πατέρες της δημιουργικής λογιστικής που επί σειρά ετών στηρίχθηκαν από ποικιλόμορφα συμφέροντα και οδήγησαν τη χώρα στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε όλους τους τομείς με χυδαίο τρόπο επιχειρούν σήμερα να σαμποτάρουν την εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαντάμ «δεν ομολόγησε»

Εάν κριθεί ένοχος, ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο Χαλίλ Ντουλάιμι, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του νυν προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είπε ότι ο έκπτωτος δικτάτορας ουδέποτε ομολόγησε ότι έχει διαπράξει πολλά από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε την Τετάρτη ότι παρά την αντίθεσή του στην θανατική ποινή, ο Σαντάμ Χουσεΐν ομολόγησε πολλά από τα εγκλήματά του και αξίζει να εκτελεστεί.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν αναμένεται να ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου.

Οι συνήγοροί του επιδιώκουν την καθυστέρηση της έναρξής της, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν.

«Ο πρόεδρος δεν έχει ομολογήσει και όλες οι έρευνες δεν δείχνουν να είχε ανάμειξη (στα εγκλήματα)», δήλωσε ο κ. Ντουλάιμι.

Τις δηλώσεις του κ. Ντουλάιμι επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Αμπντέλ αλ Χακ αλ Ανί είπε ότι ο συνήγορος του πρώην προέδρου του έχει εκμυστηρευθεί ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει ομολογήσει.

«Αντιθέτως έχει πολλές φορές αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που του υποβάλλονται».

«100 λόγοι»

Ο νυν πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση ότι ο ανακριτής κατάφερε να αποσπάσει την ομολογία του κατηγορούμενου.

Είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν παραδέχθηκε ότι εκείνος διέταξε την δολοφονία των 180 χιλιάδων Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, στο τέλος της δεκαετίας του 80.

«Υπάρχουν εκατό λόγοι για να τον καταδικάσουμε εις θάνατον», είπε στο Αραμπίγια ο κ. Ταλαμπανί.

Πρόσθεσε ότι ο έκπτωτος ηγέτης είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει 20 φορές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος είπε ότι δεν θα υπογράψει ο ίδιος την θανατική καταδίκη του Σαντάμ.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες εκκλήσεις για τον αφρικανικό νότο

Η ξηρασία είναι χειρότερη και από το 1992

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι έως και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στον αφρικανικό νότο απειλούνται με λιμό τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα η Οργάνωση επισημαίνει ότι η ξηρασία που έπληξε την περιοχή, η χειρότερη από το 1992, έχει καταστήσει αναγκαία την άμεση βοήθεια 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα και να καταστήσουμε σαφές στους διεθνείς δωρητές ότι χωρίς τη βοήθειά τους δεν μπορούμε να σώσουμε ζωές. Είναι απαραίτητο να ανταποκριθούν άμεσα για να μπορέσουμε να δώσουμε τρόφιμα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη» λέει ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Χάγκινς.

Από την πλευρά της, η Οξφαμ καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάρει άμεσα μέτρα και να διδαχθεί από την ανθρωπιστική κρίση που έπληξε πρόσφατα τον Νίγηρα

Το Μαλάουι, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και η Μοζαμβίκη είναι οι χειρότερα πληγείσες χώρες.

Στο Μαλάουι οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα τρία απαραίτητα γεύματα της ημέρας, ενώ πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο για να συνεισφέρουν οικονομικά στα σπίτια τους.

«Προς το παρόν η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο στο Νίγηρα, αλλά εάν αφήσουμε να περάσουν τρεις ή τέσσερις ή πέντε μήνες, θα γίνουμε σαν το Νίγηρα», λέει η υπεύθυνη της Όξφαμ στο Μαλάουι.

Εν τω μεταξύ, η επιδημία του Έιτζ που έχει σαρώσει την περιοχή έχει αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τον πληθυσμό.

Εκτιμάται ότι το 40% των ενηλίκων είναι φορείς του ιού HIV.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμασίες για 25 χιλιάδες νεκρούς

Απομακρύνονται οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης

Προετοιμασίες για την απομάκρυνση μέχρι και 25 χιλιάδων σορών από τη Νέα Ορλεάνη πραγματοποιούν οι αρχές της περιοχής. Οι ίδιες επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακριβή στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των νεκρών, ο οποίος μέχρι στιγμής ανέρχεται επισήμως στους 83, αλλά αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Μεταξύ των νεκρών είναι τριάντα ηλικιωμένοι που πνίγηκαν μέσα σε γεροκομείο της πόλης.

Εν τω μεταξύ τρεις ακόμα άνθρωποι πέθαναν και ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας των μολυσμένων υδάτων.

Την ίδια ώρα ο στρατός πραγματοποιεί εφόδους από σπίτι σε σπίτι προκειμένου να πείσει και τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Εκκένωση της πόλης

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης διέταξε την αναγκαστική εκκένωση της πόλης, αλλά εκτιμάται ότι μέχρι και 10 χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν σε αυτήν.

Ο κίνδυνος των επιδημιών είναι ορατός καθώς είναι χιλιάδες τα πτώματα που παραμένουν στα στάσιμα νερά.

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών φοβούνται ότι εάν τα εγκαταλείψουν, ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους θα καταστραφεί από τις λεηλασίες.

«Δεν έχω ποτέ αφήσει το σπίτι μου», λέει ο 86χρονος Άντοντι Σαρμπονέ. «Δεν θέλω να φύγω».

Η Ντανιέλα Ρελφ του BBC μεταδίδει από τη Νέα Ορλεάνη ότι οι αστυνομικές αρχές δεν θέλουν να απομακρύνουν με τη βία τους κατοίκους, αλλά προειδοποιούν ότι εάν χρειαστεί θα το πράξουν προκειμένου να σώσουν κάποιες ανθρώπινες ζωές.

Η άντληση των υδάτων από την πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας: πτώματα, χαλάσματα σπιτιών, σκουριασμένα αυτοκίνητα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ρέι Νάγκιν, λέει ότι στη περιοχή πρέπει να παραμείνουν μόνο τα σωστικά συνεργία, και προειδοποιεί τους κατοίκους να μην έρχονται σε επαφή με το νερό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή.


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφώνησαν για την αντιδήλωση

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αντιδήλωση

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) απέτυχαν να συμφωνήσουν στο κείμενο απάντησης της Κοινότητας στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιμονή της Κύπρου με την υποστήριξη της Γαλλίας να περιληφθεί ρητώς στο κείμενο η απαίτηση των 25 για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα δεν οδήγησε σε συναίνεση.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η προσπάθεια αναζήτησης μιας συμβιβαστικής φόρμουλας συνεχίζεται και εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση τότε η τελική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που ορίστηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί μια μόλις εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Κύπρο , η Λευκωσία είναι έντονα απογοητευμένη με τη στάση της Βρετανικής προεδρίας.

Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της Βρετανικής προεδρίας και της Λευκωσίας τις επόμενες ημέρες,


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου)

Διαγραφή πριν τη ΔΕΘ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εγκλήματα σε νοσοκομεία. Άθλιες συνθήκες σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρεμιέρα με 8 αλλαγές στα σχολεία. Μείωση μαθημάτων, περισσότερα Αρχαία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 10 μέτρα για την ακτοπλοΐα. Τα ανακοίνωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σαμποτάζ από το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις «αρπαχτές» άρχισαν τις χυδαιότητες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κεραυνοί Καραμανλή. Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο βουλευτής Πιερίας Β. Πολύζος.

Η ΑΥΓΗ: Χειρότερες μέρες περιμένουν οι Έλληνες. Ευρωβαρόμετρο: Δυσαρεστημένοι το 86%.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έφαγε την προίκα 3 κοριτσιών από την Κρήτη ο Κοντομηνάς. Του είχαν δώσει 300.000 δολάρια για να τις ασφαλίσει.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δυσαρεστημένοι πολίτες και φοβισμένη κοινωνία. Το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει τι σκέπτονται οι Έλληνες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαγραφή με πολλούς αποδέκτες. Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο βουλευτής Πιερίας Ευάγγελος Πολύζος.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Πόλεμος» νοσοκομείων - ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας κατηγορούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα ότι δεν διαθέτουν λειτουργία ομάδας υποδοχής των ασθενοφόρων.

ΕΘΝΟΣ: Ομερτά με εντολή Καραμανλή. Διαγράφει με συνοπτικές διαδικασίες βουλευτή που κατήγγειλε χρηματισμό γαλάζιων στελεχών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν έρχεται ως απλός προσκυνητής στο Περιβόλι της Παναγίας ο Ρώσος Πρόεδρος. Τον στέλνει ο Αλέξιος και... Μπροστά ο Πούτιν ευλογεί... ο «Ρασπούτιν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πλυντήριο η Βουλή επί ΠΑΣΟΚ. Έξω από τα δόντια μίλησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μήνυμα με κόκκινη κάρτα. Ο Καραμανλής διέγραψε αστραπιαία το βουλευτή Πολύζο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διαγραφή. Είπε «τα παίρνουν». Ο Καραμανλής έδιωξε βουλευτή του, όχι όμως τον Κοκκινούλη.

ΕΞΠΡΕΣ: Ανάκαμψη των εσόδων. Αύξηση κατά 9,8% τον Αύγουστο δείχνουν τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών.

ΕΣΤΙΑ: Κερδοσκοπία με τα ακίνητα. Οι αντικειμενικές αξίες μέσον κομματικής πολιτικής.

ESPRESSO: Το ναυάγιο του Νίκου Χατζηνικολάου. Ραγδαίες εξελίξεις στον Alpha.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έσοδα 835 εκατ. σε 20 ώρες. Μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό - Στα 17,02 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή. Υπερκαλύφθηκε 2 φορές το 10% του ΟΤΕ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρή νομοθεσία κατά τρομοκρατίας στις χώρες της ΕΕ. Σχέδιο του Λονδίνου προς τους «25». Έκθεση της Europol για την Αλ Κάιντα.

ΚΕΡΔΟΣ: Σταδιακό θα είναι το σοκ στις αντικειμενικές αξίες. Σε βάθος τριετίας η αναπροσαρμογή.

Ο ΛΟΓΟΣ: Στην τριετία η αναπροσαρμογή. Πολιτική κόντρα υψηλών τόνων για τα ακίνητα.

METRO: Χορεύουν σε ρυθμούς ΔΕΘ. Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την οικονομία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Υποχώρηση πληθωρισμού και ενίσχυση ανάπτυξης. Με ρυθμό 3,7% αυξάνουν ΑΕΠ και τιμάριθμος.

ΤΑ ΝΕΑ: Και αυξήσεις και... κυνήγι μαγισσών. Θύελλα με τις αντικειμενικές.

Η ΝΙΚΗ: Οι καταγγελίες μένουν. «Αποδιοπομπαίος τράγος» ο βουλευτής Πολύζος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγωνιστικός σταθμός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Λαϊκό «όχι» στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Τρίζουν» οι γαλάζιοι σε Θεσσαλονίκη - Πειραιά, δεν «παίζονται» στην Αθήνα. Δημοτικές εκλογές: Γκάλοπ της ΚΑΠΑ Research για το «Π» ακτινογραφεί πρόσωπα και πράματα στις 3 μεγάλες πόλεις.

City Press: Ευρωβαρόμετρο: Οι μισοί Έλληνες κατά του ευρώ.

TRAFFIC NEWS: Εκδίδουν μαύρες καλλονές με βουντού. Ξεπληρώνουν με 50.000 ευρώ την ελευθερία τους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο κ. Ορφανός ανήγγειλε χθες ισχυρή αθλητική υποδομή για τη Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Αποκεφαλισμός μήνυμα πειθαρχίας και σιωπής. Το παρασκήνιο της διαγραφής του βουλευτή Πολύζου.

Διαγραφή

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε θέματα ηθικής τάξης και απομάκρυνε βουλευτή που έκανε αστήρικτες καταγγελίες».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός κυβέρνησης και κόμματος έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την απόφασή του να διαγράψει τον βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Πολύζο, ο οποίος προέβη στην ισοπεδωτική δήλωση πως Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν καλοί και κακοί».

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι «άμεσα αντέδρασε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Β. Πολύζου αποφασίζοντας τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Πολύζος κάνει λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του. Την ίδια ώρα ο αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης αφήνει αιχμές κατά δύο υπουργών για τα πανωτόκια».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «με μια κίνηση πυγμής, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προχώρησε στη διαγραφή του βουλευτή Πιερίας Ε. Πολύζου από την ΚΟ της ΝΔ για δηλώσεις του περί χρηματισμού πολιτικών στελεχών από όλους τους χώρους, μετά το θέμα που είχε ανακύψει με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θ. Κοκκινούλη».

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «με μια κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες το βράδυ να διαφυλάξει την εικόνα περί σεμνής και ταπεινής διαχείρισης της εξουσίας, που διαβρώνεται το τελευταίο διάστημα από σωρεία καταγγελιών περί χρηματισμού στελεχών και αδιαφανών διαδικασιών που διατυπώνονται στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Στο πρόσωπο του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ Ευάγγ. Πολύζου βρήκε το εξιλαστήριο θύμα που η θυσία του, κατά τη γνώμη του, θα συνετίσει τους υπουργούς, τους υφυπουργούς και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και, πρωτίστως, θα πείσει την κοινή γνώμη ότι αυτός δεν παίζει με θέματα ηθικής τάξεως».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «το σαμάρι χτύπησε ο πρωθυπουργός με τη διαγραφή του βουλευτή Πολύζου. Παρέκαμψε τις καταγγελίες του ισχυρού αγροτοσυνδικαλιστή Κοκκινούλη για χρηματισμό κρατικών στελεχών και τιμώρησε τον βουλευτή, επειδή είπε ότι και στη ΝΔ υπάρχουν άνθρωποι που χρηματίζονται. Ο διαγραφείς απάντησε ότι έτσι επιβάλλεται σιωπή στους βουλευτές. Ο κ. Κοκκινούλης επιτέθηκε στον κ. Αλογοσκούφη για τα πανωτόκια».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «πρωθυπουργικό φίμωτρο αντί της διερεύνησης των σοβαρών καταγγελιών για χρηματισμό υπουργού που έγιναν αρχικά από τον γαλάζιο αγροτοσυνδικαλιστή Θ. Κοκκινούλη και επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν. Η προσπάθεια κουκουλώματος της επίμαχης υπόθεσης έκλεισε με το σόου διαγραφής του βουλευτή Ευ. Πολύζου, ο οποίος προέβη σε δήλωση αφοπλιστικής ειλικρίνειας».

Ευρωβαρόμετρο

H CITY PRESS γράφει: «τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας έφεραν τη νοσταλγία της δραχμής και τον ευρωσκεπτικισμό. Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες από τους άλλους Ευρωπαίους για την κατάσταση της οικονομίας και την προοπτική της. 7 στους 10 Έλληνες λένε όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αρνητική και η πλειονότητα των πολιτών των άλλων χωρών - μελών. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τα λόμπι και η προσαρμογή των ελληνικών κυβερνήσεων στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον περιόρισαν τον ευρωπαϊκό μας ζήλο».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ «οι Έλληνες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, σε σύγκριση με άλλα πρόσφατα χρόνια, για την πορεία της οικονομίας και την προσωπική οικονομική κατάστασή τους. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 86% των συμπολιτών μας εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με την οικονομία της χώρας, το 59% διαβλέπει επιδείνωση μέσα στο 2006, το 84% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από εκείνη στην ΕΕ και το 64% ιεραρχεί την ανεργία ως το μείζον θέμα».

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τον τρόπο που σκέπτονται οι Έλληνες είναι τα ευρήματα του τελευταίου Ευρωβαρομέτρου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένη για την πορεία της οικονομίας, τις τιμές , την κοινωνική πρόνοια και θεωρούν υπ αριθμόν ένα πρόβλημα την ανεργία. Μέσα από τις απαντήσεις στα ερωτήματα της έρευνας αναδεικνύεται επίσης μια φοβισμένη κοινωνία που δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, στο Κοινοβούλιο αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

ΔΕΘ

Η Traffic News τονίζει ότι «τελευταίες συσκέψεις, τελευταίες πινελιές στην ομιλία, τελευταίες ετοιμασίες για τη συνέντευξη Τύπου χθες για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη Θεσσαλονίκη καθώς από αύριο αρχίζει το τριήμερο των εντυπώσεων και της ουσίας που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τη METRO «με φόντο τη ΔΕΘ, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως εκτιμάται, οι τόνοι θα ανέβουν πολύ τα επόμενα 24ωρα, καθώς η ΔΕΘ θεωρείται κομβικό σημείο στον πόλεμο των εντυπώσεων, αλλά και της επιβολής των θέσεων που εκφράζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον τομέα της οικονομίας».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «την πλατφόρμα διεκδικήσεων για το 2006 παρουσιάζει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ανοίγοντας την αυλαία των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η δράση των ταξικών δυνάμεων κορυφώνεται το Σάββατο, με το συλλαλητήριο αντίστασης και διεκδίκησης που συνδιοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του λιμανιού».

Το ΠΟΝΤΙΚΙ αναφέρει ότι «φτωχές αναμένεται να είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι την τελευταία στιγμή κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να ενισχύσουν το κυβερνητικό πακέτο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι «οι πατέρες της δημιουργικής λογιστικής που επί σειρά ετών στηρίχθηκαν από ποικιλόμορφα συμφέροντα και οδήγησαν τη χώρα στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε όλους τους τομείς με χυδαίο τρόπο επιχειρούν σήμερα να σαμποτάρουν την εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 06:40 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφώνησαν για την αντιδήλωση

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αντιδήλωση

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) απέτυχαν να συμφωνήσουν στο κείμενο απάντησης της Κοινότητας στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιμονή της Κύπρου με την υποστήριξη της Γαλλίας να περιληφθεί ρητώς στο κείμενο η απαίτηση των 25 για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα δεν οδήγησε σε συναίνεση.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η προσπάθεια αναζήτησης μιας συμβιβαστικής φόρμουλας συνεχίζεται και εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση τότε η τελική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που ορίστηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί μια μόλις εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Κύπρο , η Λευκωσία είναι έντονα απογοητευμένη με τη στάση της Βρετανικής προεδρίας.

Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της Βρετανικής προεδρίας και της Λευκωσίας τις επόμενες ημέρες,


Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2005 - 05:38 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια «μαμούθ» για τους επιζώντες

Βοήθεια προς τα θύματα του τυφώνα

Λιγότερο από μια εβδομάδα από τότε που το Κογκρέσο ενέκρινε έκτακτη βοήθεια ύψους 10, 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων η κυβέρνηση Μπους λέει ότι χρειάζεται σχεδόν 52 δισεκατομμύρια ακόμη για να αντιμετωπισθεί η κρίση μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

Εκτιμήσεις ειδικών ανεβάζουν το κόστος της όλης επιχείρησης στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επιχείρηση στις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών κοστίζει 1 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα αλλά ο Λευκός Οίκος λέει ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους επιζώντες.

Εκπρόσωπος του Λευκοί Οίκου είπε ότι τα κονδύλια θα δαπανηθούν για την ενίσχυση των σωστικών συνεργείων, για πόσιμο νερό και για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες.

Εκτιμάται ότι σαν αποτέλεσμα του τυφώνα ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα μειωθεί μεταξύ μισής και μιας ποσοστιαίας μονάδας το δεύτερο μισό του 2005.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως και 400 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Νέα έρευνα

Εν τω μεταξύ οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν την διενέργεια κοινής έρευνας για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.

Σε κοινή δήλωση τους τόνισαν ότι η αρχική αντίδραση των αρχών ήταν απαράδεκτη και ότι οι αμερικανοί πολίτες δικαιούνται απαντήσεις.

Ο πρόεδρος Μπους που βάλλεται πανταχόθεν για τους χειρισμούς του έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνει τη δική του έρευνα στο θέμα.

Επικρίσεις

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στην Γερουσία, Χάρι Ριντ, ζήτησε την διενέργεια ευρύτατης έρευνας και ζήτησε να μάθει πόσο χρόνο αφιέρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον τυφώνα όταν ήταν διακοπές στο ράντζο του στο Τέξας.

Η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι αποκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο «άμοιρο» και «επικίνδυνο».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.