Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-31

  1. Καταστροφή σε Ανατολή και Δύση
  2. Χιλιάδες οι νεκροί στη Βαγδάτη
  3. «Χιλιάδες νεκροί» στη Νέα Ορλεάνη
  4. «Αλληλεγγύη» 25 χρόνια μετά
  5. Βουλευτής πίσω από τα σίδερα της φυλακής
  6. Στα σκαριά κοινοτική αντι-διακήρυξη
  7. Εκατόμβες νεκρών στη Βαγδάτη
  8. Πωλείται ύπνος!
  9. Νέος υπουργός Οικονομικών στην Κύπρο
  10. «Μη βιάζεστε»
  11. «Καίει» η ακρίβεια
  12. Παίκτης της Νιούκασλ ο Μάικλ Όουεν
  13. Οι κρυμμένες γυναίκες της Τουρκίας
  14. Απρόσμενες ερωτήσεις στις επαγγελματικές συνεντεύξεις
  15. Οι επιπτώσεις της θεομηνίας
  16. Ακτοπλοΐα και οικονομία ενόψει ΔΕΘ
  17. Τα κινητά δεν συνδέονται με τον καρκίνο
  18. Εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας
  19. Εκατόμβες νεκρών στη Βαγδάτη
  20. Οι κρυμμένες γυναίκες της Τουρκίας
  21. Εκατόμβες νεκρών στη Βαγδάτη
  22. «Ακόμα μια φωτιά»
  23. Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στις ΗΠΑ
  24. Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2005 - 01:55 (Ώρα Λονδίνου)

Καταστροφή σε Ανατολή και Δύση

Στο πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί το Ιράκ αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της η Γκάρντιαν (Guardian).

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων στην εφημερίδα, δεν υπήρξε προειδοποίηση για την ύπαρξη βομβιστή αυτοκτονίας μέσα στο πλήθος, ενώ η αστυνομία και ο στρατός δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να συγκρατήσουν το πλήθος.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι το επεισόδιο θα έχει περιορισμένες συνέπειες στο δημοψήφισμα για την κύρωση του νέου συντάγματος της χώρας.

«Στο Ιράκ, ένας άνδρας έφερε την καταστροφή». «Στις ΗΠΑ η φύση».

Αυτοί είναι οι τίτλοι στο δισέλιδο αφιέρωμα της Ιντιπέντεντ (Independent) στις δύο τραγωδίες.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ γράφει:

«Ο μαρτυρικός θάνατος αποτελεί τη βάση της πίστης των σιιτών μουσουλμάνων. Όμως η χθεσινή βιβλική τραγωδία του έδωσε ένα νέο νόημα: Χίλιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν όταν έπεσαν από μια γέφυρα στον ποταμό Τίγρη στην Βαγδάτη. Κατά πάσα πιθανότητα φοβήθηκαν ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ανάμεσά τους, έτοιμος να ανατιναχτεί».

Αν και δεν υπήρξε βομβιστής, ο θάνατος ήταν μαζικός, λέει ο Ρόμπερτ Φισκ.

Εκατοντάδες παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών. Πολλά πνίγηκαν μέσα στον Τίγρη.

Η εφημερίδα με εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται και στους χιλιάδες νεκρούς στις νότιες ακτές των ΗΠΑ.

Πτώματα επιπλέουν στα νερά και ένοπλες συμμορίες λεηλατούν τα καταστήματα. Υπό αυτές τις συνθήκες οι αρχές της Νέας Ορλεάνης διέταξαν την καθολική εκκένωση της πόλης, καθώς θα περάσουν μήνες μέχρι το λιμάνι να ξαναγίνει κατοικήσιμο.

Η Τάιμς (Times) γράφει ότι δεν έχει προηγούμενο η απόφαση του δημάρχου της Νέας Ορλεάνης να εγκαταλειφθεί η πόλη, όμως αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η περιοχή των 500 χιλιάδων κατοίκων, αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κινδύνους και δεν θα είναι κατοικήσιμη για μήνες.

«Η καταστροφή είναι μεγαλύτερη και από τους χειρότερούς μας φόβους», δήλωσε η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα.

Τα σωστικά συνεργία παραμερίζουν τις σορούς που επιπλέουν στα νερά για να φτάσουν στους επιζώντες.

«Χιλιάδες νεκροί στη Νέα Ορλεάνη», είναι ο πηχυαίος τίτλος και της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

H εφημερίδα παρομοιάζει το αμερικανικό λιμάνι με πόλη-φάντασμα, ενώ επικεντρώνεται στα προβλήματα που δημιουργούν οι λεηλασίες.

Σε όλα τα δελτία ειδήσεων, μεταδίδονται οι εκκλήσεις των κατοίκων αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών προς τις αρχές για άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ένα νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης ζήτησε από το στρατό να μεταφέρει 100 μικρά παιδιά σε ασφαλές μέρος, καθώς μια συμμορία επιχείρησε να καταλάβει το κτίριο.

Με ζώνη πολέμου παρομοιάζει τη Νέα Ορλεάνη, η εφημερίδα Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην εξαθλίωση των αστέγων.

Οι κάτοικοι της πόλης έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την χώρα. Με τις αρχές να προειδοποιούν ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε συγγενείς τους. Τα ξενοδοχεία μέχρι και το Χιούστον είναι κλεισμένα. Όμως υπάρχουν και χιλιάδες άτομα που δεν έχουν καμία στέγη. Περιφέρονται με μερικές κουβέρτες και κάποια ρούχα, έχοντας χάσει τα πάντα.

Τα κρατικά καταφύγια γέμισαν μέσα σε λίγες ώρες και αναγκάζονται πλέον να διώχνουν όσους άστεγους φτάνουν σε αυτά.

Περιμένουν μάταια για νερό και τρόφιμα, γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται και στο πιθανό σενάριο μιας ενεργειακής κρίσης.

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να έρθουν σε επαφή με το προσωπικό τους, στα διυλιστήρια που έπληξε ο τυφώνας «Κατρίνα».

Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούν μια γραμμή για επείγοντα τηλεφωνήματα, προκειμένου να ενημερωθούν για την τύχη των υπαλλήλων τους αλλά και να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για τις ζημιές στις πλατφόρμες και τα διυλιστήρια.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Χιλιάδες οι νεκροί στη Βαγδάτη

Ο συνωστισμός στο πλήθος ενός εκατομμυρίου προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων

Επιθέσεις σε σιιτικό τέμενος της Βαγδάτης το πρωί της Τετάρτης και ο πανικός που επακολούθησε προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών του Ιράκ.

Στην αρχή τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν όταν τέσσερις όλμοι και αριθμός ρουκετών έπεσαν κοντά στο τζαμί Καντιμίγια της βόρειας Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα τεράστιο πλήθος ενός εκατομμυρίου προσκυνητών κατευθύνονταν στο τέμενος για να γιορτάσει θρησκευτική επέτειο των Σιιτών.

Επακολούθησε πανικός και σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των ιρακινών αρχών ασφαλείας τουλάχιστον 816 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην απελπισμένη προσπάθεια διαφυγής από τον τόπο της επίθεσης, και ενώ σύμφωνα με φήμες που διαδίδονταν υπήρχαν καμικάζι βομβιστές μέσα στο πλήθος.

Δεκάδες πιστοί ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία μέσα στο συνωστισμό ενώ εκατοντάδες βρήκαν το θάνατο πέφτοντας από τη γέφυρα Αλ Αϊμα στον ποταμό Τίγρη.

Επίσης τουλάχιστον 323 προσκυνητές τραυματίσθηκαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των αρχικών επιθέσεων.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ρίψεις όλμων και ρουκετών μέσα σε πλήθος έγιναν μία από τις ιερότερες ημέρες του σιιτικού ημερολογίου και προφανώς είχε σκοπό να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση με τους Σουνίτες.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 22:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Χιλιάδες νεκροί» στη Νέα Ορλεάνη

Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση εκατοντάδων εγκλωβισμένων

Ο τυφώνας Κατρίνα έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων, ενδεχομένως και χιλιάδων ανθρώπων μόνο στη Νέα Ορλεάνη σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Ρέι Νάγκιν.

Ερωτηθείς για τον απολογισμό των θυμάτων ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης είπε: «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νεκρών κάτω από τα νερά της πλημμυρισμένης πόλης. Οι νεκροί είναι το λιγότερο εκατοντάδες και το περισσότερο, χιλιάδες».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η καταμέτρηση των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί μετά τη διάσωση των επιζώντων.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης προειδοποίησε ότι θα περάσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να επιστρέψουν οι κάτοικοι της πόλης στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τον τυφώνα Κατρίνα τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει ποτέ πλήξει τη χώρα και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν πλήρως οι πληγείσες περιοχές.

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους είπε ότι σπεύδει στις πληγείσες περιοχές για να αξιολογήσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των καταστροφών.

Το Πεντάγωνο έχει στήσει τεράστια επιχείρηση διάσωσης και αποκατάστασης των πληγέντων στις νότιες ακτές των ΗΠΑ, μετά τον τυφώνα «Κατρίνα».

Αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, τεράστιες υλικές ζημιές και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές των πολιτειών Λουϊζιάνα, Αλαμπάμα και Μισισιπή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας στις πληγείσες περιοχές.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμα και τώρα να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τις στέγες των σπιτιών τους, που μόλις διακρίνονται μέσα στα καφετί νερά.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής, Στιβ Κάρλτον λέει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει, διασώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ έχει λάβει περισσότερες από 300 κλήσεις ανήσυχων πολιτών από άλλες περιοχές της χώρας, που υποδεικνύουν σημεία στα όποία παραμένουν εγκλωβισμένοι φίλοι και συγγενείς τους, λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αποκλεισμένοι

Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής από τις πληγείσες περιοχές αλλά και η προσέγγιση πολλών πόλεων για την διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού είναι αδύνατη.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στις τηλεπικοινωνίες καθώς έχει καταρρεύσει και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η πόλη Μπιλόξι του Μισισιπή θεωρείται μια από τις χειρότερα πληγείσες, καθώς τεράστια κύματα ξέσπασαν στην στεριά και προκάλεσαν την κατάρρευση κτιρίων στα οποία είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες άνθρωποι.

Στην πόλη δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν ακόμη τα σωστικά συνεργία.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή πιστεύει ότι στην συγκεκριμένη πολιτεία οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100.

Στη Λουϊζιάνα, οι αρχές κάνουν λόγο για τραγωδία πρωτοφανούς μεγέθους.

Τα τέσσερα πέμπτα της Νέας Ορλεάνης βρίσκονται κάτω από το νερό, η στάθμη του οποίου αυξήθηκε όταν κατέρρευσαν τα προστατευτικά προχώματα.

Ένας πολίτης, φύλακας σε κοινωνικό ίδρυμα περιγράφει: «Εδώ που βρίσκομαι διαθέτουμε γεννήτρια και έτσι μπορώ να παρακολουθώ τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Όμως η υπόλοιπη πόλη δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Έτσι πολλοί βγαίνουν στους δρόμους χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν. Είναι πεινασμένοι και σπάνε τις τζαμαρίες καταστημάτων για να βρουν τρόφιμα. Επικρατεί χάος»,

Ένοπλοι αστυνομικοί αλλά και ο στρατός προσπαθούν να περιορίσουν τις λεηλασίες σε σπίτια και καταστήματα.

Ανυπολόγιστο κόστος

Ανυπολόγιστο είναι το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι και 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Σημαντικές θα είναι και οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθεί κι' άλλο, μέσα στις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των ζημιών στα διυλιστήρια.

Οι τιμές του πετρελαίου που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνεπάγονται ακριβά καύσιμα για το αυτοκίνητο, ακριβότερη θέρμανση για το σπίτι, αυξήσεις στα μεταφορικά εισιτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί να περιορίσει τα υπόλοιπα έξοδά του.

Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 17:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Αλληλεγγύη» 25 χρόνια μετά

Η επέτειος τιμήθηκε με τριήμερες εκδηλώσεις

Πολλοί ξένοι ηγέτες, που βρίσκονται στην Πολωνία, μίλησαν σήμερα με θαυμασμό για τον ρόλο που έπαιξε η ίδρυση, πριν από 25 χρόνια, του πρώτου ελεύθερου συνδικάτου στην ανατολική Ευρώπη, που συνέβαλε στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος--της «Αλληλεγγύης».

Εννέα χρόνια αργότερα, μετά τον Αύγουστο του 1980, οι ηγέτες της «Αλληλεγγύης» διαπραγματεύθηκαν το τέλος του κομμουνισμού στην Πολωνία και λίγους μήνες έπεσε και το Τείχος του Βερολίνου.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Λεχ Βαλέσα άνεργος ηλεκτρολόγος τότε, επικεφαλής των απεργιών που είχαν προηγηθεί στο Γκντανσκ το 1980 και οδήγησαν στην δημιουργία του συνδικάτου της «Αλληλεγγύης» και μετέπειτα πρόεδρος της χώρας- «Η επέκταση της Ευρωπαϊκή Ένωσης και η ενοποίηση της Γερμανίας δεν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί αν δεν είχαν σπάσει πρώτα οι Πολωνοί τα δόντια της ρωσικής αρκούδας και οδήγησαν κι άλλες χώρες να πάρουν πίσω την ελευθερία τους».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γκντανσκ οι ομιλητές εξήραν και το ρόλο που είχαν διαδραματίσει ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος και ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης , Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην κατάρρευση του κομμουνισμού ενώ ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι μίλησε για τα μαθήματα που πήρε η χώρα του από την Αλληλεγγύη κάνοντας τη δική της επανάσταση.

Τη σημαντική συμβολή της Αλληλεγγύης τόνισε στο λόγο που εκφώνησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι το πολωνικό συνδικάτο άνοιξε το δρόμο για την ελευθερία στην ανατολική Ευρώπη και θύμισε επίσης και το σύνθημα των απεργών στα πολωνικά ναυπηγεία: «Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς την Αλληλεγγύη.»

Ωστόσο, μια ομάδα ακτιβιστών της Αλληλεγγύης που τότε βρισκόταν μέσα στα ναυπηγεία διαμαρτυρόταν για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί λόγω των θέσεων εργασίας που χάθηκαν πρόσφατα ενώ το πανό που είχαν αναρτήσει πάνω στην ιστορική πύλη των ναυπηγείων έγραφε: «Λήστεψαν και κατέστρεψαν τα ναυπηγεία του Γκντανσκ».


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Βουλευτής πίσω από τα σίδερα της φυλακής

Οι οπαδοί του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι εμμένουν ότι ο επιχειρηματίας είναι αθώος

Ο Ρώσος πρώην επιχειρηματίας, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης εννέα ετών, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο.

Ο πρώην διοικητής της πετρελαϊκής εταιρείας «Γιούκος» σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την έδρα της Μόσχας στις επαναληπτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος.

Ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, άλλοτε από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, έχει καταδικαστεί για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας είναι «θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και μιας εκστρατείας υπονόμευσης των πολιτικών του φιλοδοξιών.

Ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι βρίσκεται προσωρινά σε κέντρο κράτησης της Μόσχας, μέχρις ότου εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκαιο ο πρώην επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο εφόσον η έφεσή του ακόμα εκκρεμεί.

Στην ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι εξηγεί ότι θέτει υποψηφιότητα «για να μπορεί να λέει δημοσίως ότι είναι μετρημένες οι ημέρες του σημερινού καθεστώτος του Κρεμλίνου».

Και καταλήγει ότι η Ρωσία «έχει ανάγκη από νέους ηγέτες που οραματίζονται το μέλλον της χώρας στην τρίτη χιλιετία».


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 15:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στα σκαριά κοινοτική αντι-διακήρυξη

Διακήρυξη με αποδέκτη την Άγκυρα ετοιμάζουν οι κοινοτικές χώρες

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι η θέση της περί μη αναγνώρισης της Κύπρου δεν πρέπει να επηρεάσει την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των «25» αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα της ακριβούς διατύπωσης της διακήρυξης αυτής στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

«Συμφωνήσαμε να υπάρξει μια αντι-διακήρυξη στην τουρκική διακήρυξη της 29ης Ιουλίου», είπε ένας διπλωμάτης μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης μεταξύ των κοινοτικών Μονίμων Αντιπροσώπων.

Η απάντηση αυτή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα αναφέρει εμφατικά ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ως μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου την ελληνοκυπριακή.

Επανάληψη τουρκικών θέσεων

Πάντως η Άγκυρα εμμένει στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιέζοντας παράλληλα για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

Εμμένει στη μη αναγνώριση της Κύπρου η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είπε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα συνάψει σχέσεις με την Κύπρο μόνο ύστερα από τη συνολική επίλυση του Κυπριακού και την πολιτική επανένωση του νησιού.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την παραμονή της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ζητηθούν διευκρινίσεις από την Τουρκία.

Μιλώντας στην ημικρατική εφημερίδα Turkish Daily News ο κ. Γκιούλ απάντησε στις πρόσφατες εκκλήσεις της Γαλλίας και της Κύπρου για διασαφήνιση της τουρκικής στάσης ως εξής:

«Η πολιτική βούληση της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ είναι ισχυρότερη από ποτέ και είναι φυσιολογικό να συνάπτουμε σχέσεις με όλα τα μέλη της ΕΕ στην πορεία πλήρους ένταξης της Τουρκίας».

«Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά η διακήρυξη που εκδώσαμε την ημέρα που υπογράψαμε το πρόσθετο πρωτόκολλο [επέκτασης της τελωνειακής ένωσης στα 10 νέα μέλη της κοινότητας]. Θα δείτε ότι η Τουρκία εκφράζει την ετοιμότητά της να συνάψει σχέσεις με το νέο δικοινοτικό κράτος που θα δημιουργηθεί μετά τη συνολική διευθέτηση στην Κύπρο».

Εξάλλου ο κ. Γκιούλ επέκρινε δριμύτατα την επικεφαλής των Γερμανών Συντηρητικών Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών και παρότρυνε τους ηγέτες της ΕΕ να προσφέρουν στην Τουρκία μια «προνομιακή σχέση» και όχι πλήρη ένταξη.

«Μια τέτοια προσφορά την βρίσκω παράνομη και ανήθικη» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Η πρόταση αυτή ακυρώνει τις κοινές μας προσπάθειες μισού αιώνα. Και μπορεί να υπονομεύσει το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας ΕΕ».

Γαλλική αναδιατύπωση

Εξάλλου μετά το μπαράζ δηλώσεων Γάλλων αξιωματούχων -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζακ Σιράκ - που είπαν ότι είναι αδιανόητο μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην αναγνωρίζει κράτος-μέλος, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν τόνισε την Τετάρτη ότι δεν σκοπεύει να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα γι αυτό το θέμα.

«Θέλω να διατηρήσω την ευρωπαϊκή ενότητα και παράλληλα να πάρω όλες τις αναγκαίες διευκρινήσεις από τη Τουρκία" δήλωσε ο κ. ντε Βιλπέν.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια άμβλυνση της στάσης του Παρισιού στο θέμα.

Προσθέτουν δε ότι η Γαλλία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συγκρουσθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στα θέμα της μη-αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία.


Εκατόμβες νεκρών στη Βαγδάτη

Ο συνωστισμός στο πλήθος ενός εκατομμυρίου προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων

Επιθέσεις σε σιιτικό τέμενος της Βαγδάτης το πρωί της Τετάρτης και ο πανικός που επακολούθησε προκάλεσαν εκατόμβες νεκρών ανάμεσα στους προσκυνητές.

Στην αρχή τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν όταν τέσσερις όλμοι και αριθμός ρουκετών έπεσαν κοντά στο τζαμί Καντιμίγια της βόρειας Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα τεράστιο πλήθος ενός εκατομμυρίου προσκυνητών κατευθύνονταν στο τέμενος για να γιορτάσει θρησκευτική επέτειο των Σιιτών.

Επακολούθησε πανικός και σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των ιρακινών αρχών ασφαλείας τουλάχιστον 816 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην απελπισμένη προσπάθεια διαφυγής από τον τόπο της επίθεσης, και ενώ σύμφωνα με φήμες που διαδίδονταν υπήρχαν καμικάζι βομβιστές μέσα στο πλήθος.

Δεκάδες πιστοί ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία μέσα στο συνωστισμό ενώ εκατοντάδες βρήκαν το θάνατο πέφτοντας από τη γέφυρα Αλ Αϊμα στον ποταμό Τίγρη.

Επίσης τουλάχιστον 323 προσκυνητές τραυματίσθηκαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των αρχικών επιθέσεων.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ρίψεις όλμων και ρουκετών μέσα σε πλήθος έγιναν μία από τις ιερότερες ημέρες του σιιτικού ημερολογίου και προφανώς είχε σκοπό να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση με τους Σουνίτες.


Πωλείται ύπνος!

Μία αμερικανική εταιρεία βρήκε, όπως υποστηρίζει, την απάντηση για όσους δεν έχουν κλείσει ... μάτι και θέλουν πάσει θυσία να κοιμηθούν.

Θα υπάρχει από τον ερχόμενο μήνα ειδικό κατάστημα σ'ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο της Μινεάπολης που θα προσφέρει έξι κοιτώνες.

Θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί έναν από τους κοιτώνες, πληρώνοντας 70 σεντς (περίπου 57 λεπτά του ευρώ) το λεπτό.

Κάθε δωμάτιο θα έχει και διαφορετική θεματική ατμόσφαιρα, όπως «τροπικό νησί», «βαθύ διάστημα», «όαση» κτλ.

Την ιδέα αυτή είχε η εταιρεία PowerNap, η οποία έχει θέσει ήδη σε λειτουργία μια ανάλογη επιχείρηση στο αεροδρόμιο της αμερικανικής αυτής πόλης.

Τι λένε οι επίδοξοι πελάτες;

Μερικοί δήλωσαν ικανοποιημένοι, αφού θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να κλείσουν για λίγο τα μάτια τους και να ξεκουραστούν.

Άλλοι, όμως, βρήκαν το κόστος υπερβολικά υψηλό και προτιμούν έτσι, όπως είπαν, να ... γείρουν για λίγο στο σινεμά ή στο αυτοκίνητό τους.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος υπουργός Οικονομικών στην Κύπρο

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους φαίνεται να διαφώνησε με τον πρόεδρο για την επιλογή του νέου υπουργού

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόλουλος διόρισε στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, τον οικονομολόγο, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος αντικατέστησε τον Μάκη Κεραυνό, ο οποίος υπέβαλε την Τρίτη την παραίτησή του για να αναλάβει τη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι στόχος όλων των στελεχών του υπουργείου η συνεχής και πιο γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου συνοδευόμενη από κοινωνική πρόοδο και σταθερή άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Ο διορισμός του Μιχάλη Σαρρή προκάλεσε δυσαρέσκεια στο ΔΗΚΟ, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, επειδή δεν έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κόμματος για το άτομο που θα έπρεπε να διορισθεί.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, ότι η επιλογή των υπουργών παραμένει συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να διαφανεί ότι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ του Νίκου Κλεάνθους και του προέδρου της Δημοκρατίας για το νέο υπουργό.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά υποστήριξε ότι αυτό που φαίνεται από τα δημοσιεύματα είναι πως υπήρξε διαφορετική προσέγγιση.

Το βιογραφικό του

νέου υπουργού

Ο νέος υπουργός Οικονομικών γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1946 στη Λευκωσία.

Σπούδασε Οικονομικά στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (London School of Economics), ενώ απέκτησε το διδακτορικό του τίτλο στα Οικονομικά, με εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική στο πανεπιστήμιο Γουέιν Στέιτ (Wayne State University), των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1972 προσλήφθηκε από το Τμήμα Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Αρχές του 1974 ανέλαβε στην Τράπεζα Κύπρου, την ευθύνη για τη δημιουργία μηχανισμού και διαδικασίας αξιολόγησης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας των μεγάλων δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Από το 1975 μέχρι το 2004, ο Μιχάλης Σαρρής εργάστηκε στη Διεθνή Τράπεζα. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας.

Εκτός από ελληνικά και αγγλικά, μιλά επίσης γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου)

«Μη βιάζεστε»

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Την πεποίθησή του ότι το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία του «Ήλιος» θα ολοκληρωθεί εάν όλα πάνε καλά σε έξι μήνες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Ακριβός Τσολάκης από τη Κύπρο.

Όπως όμως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ντέιβιντ Λίαρμαουντ, συντάκτης για θέματα ασφαλείας του περιοδικού Flight International (Φλάιτ Ιντερνάσιοναλ), τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει ο κ. Τσολάκης είναι πολύ στενά. Σε ανάλογες περιπτώσεις τα πορίσματα χρειάζονται τουλάχιστον ενάμιση χρόνο να ολοκληρωθούν.

«Θα με εξέπληττε πολύ εάν η ελληνική Επιτροπή Αεροπορικών Ατυχημάτων κατάφερνε να ολοκληρώσει το πόρισμά της για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της Ήλιος μέσα σε έξι μήνες. Πρόκειται για μια δύσκολη και περίπλοκη έρευνα η οποία δύσκολα θα ολοκληρωθεί σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

»Θα είναι πολύ καλό βέβαια εάν το κατορθώσουν αλλά είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρός της επιτροπής, ο κ. Τσολάκης, δεν πρόκειται να προβεί σε εσπευσμένα συμπεράσματα. Πάντως, σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεται από ενάμιση έως και δύο χρόνια για την ολοκλήρωση του πορίσματος», λέει ο Βρετανός ειδικός και πρόσθεσε.

«Όλη την ώρα οι ερευνητές προσπαθούν να τεκμηριώσουν νέα στοιχεία. Όταν τα στοιχεία αυτά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας τεκμηριωθούν, τότε γίνονται γνωστά σε όλους τους φορείς της Πολιτικής Αεροπορίας σε διεθνές επίπεδο. Έτσι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέτρα για να βελτιώσουν την ασφάλεια των πτήσεων.

»Έχουν ήδη γίνει πολλά πράγματα πριν την ολοκλήρωση του πορίσματος για την αεροπορική τραγωδία. Αυτό που λείπει μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα είναι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις.

»Το πόρισμα είναι μια ανάλυση και όχι απλά μια λίστα τεκμηριωμένων στοιχείων. Νομίζω ότι τα πορίσματα σε χώρες που πραγματικά ενδιαφέρονται για θέματα ασφαλείας -και η Ελλάδα είναι σίγουρα μεταξύ αυτών- τα πορίσματα ολοκληρώνονται όταν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν. Δεν επισπεύδονται ούτε καθυστερούν για άλλους λόγους και αιτίες», τόνισε ο Ντέιβιντ Λίαρμαουντ.

«Η αεροπορική εταιρεία Ήλιος θα γνωρίζει τα πάντα για τα στοιχεία που έχουν ήδη τεκμηριωθεί από την επιτροπή. Εάν είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιωθεί η ασφάλεια των πτήσεων, τότε να είστε σίγουροι ότι η Ήλιος έχει ήδη λάβει αυτά τα μέτρα.

»Δεν πρόκειται να περιμένουν μέχρι η Επιτροπή Αεροπορικών Ατυχημάτων να ολοκληρώσει το πόρισμά της», κατέληξε ο Ντέιβιντ Λίαρμαουντ, συντάκτης σε θέματα ασφαλείας του περιοδικού Flight International.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Καίει» η ακρίβεια

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και καταναλωτικών αγαθών, η κερδοσκοπία σε πετρέλαιο και αμόλυβδη και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τα βασικά θέματα ατον ελληνικό Τύπο της Τετάρτης.

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4.042 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία, δήμους κ.λπ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Με ενισχυμένο Σώμα "Ράμπο" του Δημοσίου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Η πρώτη συνέντευξη του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου: Θα ενώσουμε το ποίμνιο. "Έχουμε την εμπειρία και δεν θα υποπέσουμε στα ίδια σφάλματα".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εισβολή Κινέζων στα σχολεία. Εννέα στα δέκα σχολικά είδη προέρχονται από την Κίνα.

Η ΑΥΓΗ: Δεν βλέπουν την ακρίβεια κυβέρνηση και βιομήχανοι.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Πολεοδομία σταμάτησε τον κλεφτο-Κοντομηνά. Τον έπιασε στα πράσα την ώρα που έκτιζε στην καρδιά της Αθήνας μέσα στο Ζάππειο την "Αίγλη" πάνω από 1.000 τ.μ. αυθαίρετα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σάλος για την Παιδεία. Διχάζουν οι αλλαγές στις εξετάσεις. Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας - η κυβέρνηση άνοιξε νέο μέτωπο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μετεγγραφές: Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες οικογένειες. Τροπολογία στο νόμο για τα ΤΕΙ καταργεί τις αδικίες.

ΕΘΝΟΣ: Ασυδοσία στα καύσιμα. Ευρωπαϊκά ρεκόρ αύξησης σε πετρέλαιο και αμόλυβδη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ικανοποίηση από την ανοδική αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απεδείχθη λαγκαδιανός μάστορας στον τουρισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελεσίγραφο ΔΑΚΕ στους "πράσινους συνδικαλιστές". Από τον πρόεδρο της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΝΔ και γραμματέα της ΓΣΕΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από το 2008. Μ. Γιαννάκου: Δεν πρόκειται να καταργηθούν οι εξετάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οδηγός άμυνας στην επίθεση του πετρελαίου. Τα αίτια του καλπασμού των τιμών. Οι λύσεις που προτείνονται.

ΕΣΤΙΑ: Παγκόσμια τάσις μειώσεως των φόρων. Οδηγεί παντού σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.

ESPRESSO: Διαμέρισμα παλάτι για την Αθηνά. Αγόρασε έναν ολόκληρο όροφο στην ακριβότερη πολυκατοικία της Βραζιλίας. Σε 1.000 τετραγωνικά θα στεγάσει τον έρωτά της.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση λόγω ανατιμήσεων. Κύκλος επαφών με βιομηχάνους.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Συναγερμός" στην αγορά. Συναντήσεις ΥΠΑΝ-παραγόντων της αγοράς για περιορισμό των αυξήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ: Αλλάζουν πάλι οι εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Θα ισχύει από το 2008.

Η ΝΙΚΗ: Στον αέρα ο προϋπολογισμός. Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα - Αύξηση των δαπανών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ακρίβεια - ανατιμήσεις: Στα όρια απόγνωσης τα λαϊκά στρώματα.

TRAFFIC NEWS: Εκδικήθηκε τον άνδρα της κάνοντας σεξ με φίλους του. Το φυσάει και δεν κρυώνει ο τηλεσκηνοθέτης.

Η ΧΩΡΑ: Εθελουσία για τράπεζες και ΔΕΚΟ. Ξεκινά από την Εθνική ο 2ος γύρος.

City Press: Πανεπιστήμια: Τέλος στις εισαγωγές με βαθμό κάτω από τη βάση.

METRO: Αναζητείται ισορροπία. Αγώνας δρόμου με φορείς της αγοράς για τη συγκράτηση των τιμών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μια περιουσία για τα δίδακτρα. Τρομάζουν τα τιμολόγια της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Αποκλειστικό: Αντιμέτωποι Κ. Παπαδόπουλος - Π. Ψωμιάδης. Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει τρίτη τετραετία με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χτυπιέται η ελληνική οικονομία με την κρίση πετρελαίου.

Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "αποφασισμένος να εργαστεί σκληρά για να επιτευχθεί η ενότητα της αγιοταφικής κοινότητας και η ομοψυχία στο ποίμνιο, δήλωσε ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα. Ο νέος Πατριάρχης ξεκαθαρίζει ότι πρώτος του στόχος είναι να παραμείνει ελληνικό το Πατριαρχείο και να μην υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των χριστιανών ανεξάρτητα από την καταγωγή τους".

Ανατιμήσεις

Η METRO αναφέρει ότι "με τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν κάθε ιστορικό προηγούμενο, η συγκράτηση του πληθωρισμού αναδεικνύεται σε πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση. Από χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συσκέψεις με φορείς της αγοράς και ζητώντας ψυχραιμία και συγκράτηση των τιμών, προκειμένου να αποφευχθούν ανατιμήσεις".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "στα όρια της απόγνωσης οδηγεί όλο και μεγαλύτερες ομάδες των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων η πολιτική στήριξης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία πυροδοτεί την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "εικονική πραγματικότητα είναι η ακρίβεια για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις! Ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσε αύξηση 5,1% τον Ιούλιο του 2005 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2004 και οι ανατιμητικές τάσεις είναι ορατές ακόμη και στις λαϊκές αγορές, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας υποστήριξε ότι "οι αυξήσεις κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό". Η κυβέρνηση παραιτείται από κάθε προσπάθεια να ελέγξει τις τιμές ισχυριζόμενη ότι θα υπάρξει αυτόματη ρύθμιση, καθώς "όλοι φοβούνται μήπως χάσουν μερίδιο στην αγορά". Χθες ο κ. Σιούφας είχε συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς".

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "το φθινοπωρινό κύμα ακρίβειας που έρχεται στην αγορά έχει θορυβήσει, αλλά και κινητοποιήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που προσπαθεί να περιορίσει τις επερχόμενες αυξήσεις. Με στόχο την αποτροπή μεγάλων ανατιμήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους της αγοράς. Στο επίκεντρο των επαφών ήταν οι τιμές σχολικών ειδών, γαλακτοκομικών προϊόντων, απορρυπαντικών και αρτοσκευασμάτων. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι οι τιμές των σχολικών ειδών και των χαρτικών κυμαίνονται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η διαφαινόμενη νέα άνοδος τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αλλά και υπηρεσίες προκαλεί πλέον έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας εγκαινίασε χθες εσπευσμένα γύρους συναντήσεων με επιχειρηματικούς κλάδους σε μια προσπάθεια να περιοριστούν το ταχύτερο οι ανατιμήσεις. Ο προβληματισμός για την πορεία του τιμαρίθμου ενισχύεται εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου του πετρελαίου, ενώ ήδη οι τιμές χονδρικής εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων σημειώνουν άνοδο".

Πετρέλαιο

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "από τις πιο σπάταλες στο πετρέλαιο στην ΕΕ , η Ελλάδα εξαρτά την ενεργειακή της αυτοδυναμία κατά 70,7% από τον μαύρο χρυσό, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 50,2%. Τεράστια γυάλινα κτίρια, κακές μονώσεις, πιλοτές, τα ενεργοβόρα κλιματιστικά που πολλές φορές λειτουργούν άσκοπα και η κακή χρήση του αυτοκινήτου επιβαρύνουν το περιβάλλον κυρίως με διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και την τσέπη των πολιτών. Από τις τελευταίες επίσης η Ελλάδα στην αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα, ενώ μόλις τώρα αρχίζει η επέκταση χρήσης φυσικού αερίου. Η "Ε" δημοσιεύει σήμερα έναν οδηγό "άμυνας" κατά της επίθεσης του πετρελαίου".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "οι τιμές του πετρελαίου καλπάζουν και οι κερδοσκόποι πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι την ασυδοσία που επικρατεί στη χώρα μας. Σε οκτώ μήνες φτάσαμε να έχουμε σε προ φόρων τιμές το δεύτερο ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης στην ΕΕ και την τέταρτη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη".

Παιδεία

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "νέο μέτωπο άνοιξε η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για αλλαγές στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Η κύρια Μαριέττα Γιαννάκου σε συνέντευξη που έδωσε χθες δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να εφαρμοσθεί από το 2008 το νέο σύστημα πουθα στηρίζεται στην αποσύνδεση των πανελλαδικών εξετάσεων από το Λύκειο. Την ίδια όμως ώρα το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αποσπασματικά μέτρα και εξέφρασε τη διαφωνία του για τη ρύθμιση που προβλέπει το δέκα ως ελάχιστο βαθμό πρόσβασης στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ".

Η CITY PRESS γράφει :"νέα πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες καταστάσεις. Προς ανακατανομή και σταδιακό περιορισμό του αριθμού των φοιτητών. Νέος γύρος διαλόγου με σενάριο νέας αλλαγής των εισαγωγικών εξετάσεων από το 2008. Νομοθετική πρωτοβουλία για αναβάθμιση των ΤΕΙ".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι " νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα εφαρμοστεί το νωρίτερο το 2008 αρχίζει να συζητά από τον Οκτώβριο το υπουργείο Παιδείας. Αποσύνδεση Λυκείου από τις εξετάσεις και συμμετοχή των ΑΕΙ, τα βασικά του χαρακτηριστικά".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "το ακαδημαϊκό προφίλ των ΤΕΙ που αγνόησε ο νόμος που ενέταξε τα Ιδρύματα στην ανώτατη εκπαίδευση προ τετραετίας προσπαθεί να ενισχύσει το νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας".

Δημήτρης Κοντομηνάς

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "την ώρα που ο απατεώνας Κοντομηνάς και τα πληρωμένα με κλεμμένα και μαύρο χρήμα λαμόγια της δημοσιογραφίας, κορόιδευαν τον κόσμο, ότι δήθεν ο Κουρής κτίζει αυθαίρετα στην Κεφαλονιά και ζητούσαν από τον εισαγγελέα να τον... συλλάβει και διαμαρτύρονταν γιατί δεν τον πιάνει η Αστυνομία, ο κύριος αυτός έκτιζε παράνομα πάνω από χίλια τμ αυθαίρετα στην καρδιά της Αθήνας, μέσα στην μέση του Ζαππείου, την "Αίγλη".

Μετεγγραφές φοιτητών

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "ειδική διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν δικαίωμα μετεγγραφής να επιλέξουν, εκτός από το αντίστοιχο τμήμα που είναι πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας των γονέων και εκείνο στο οποίο φοιτά ήδη ένας τουλάχιστον αδελφός ή αδελφή, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη δημιουργίας "τριών σπιτιών".

Εθελουσία για τράπεζες και ΔΕΚΟ

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "νέος κύκλος εθελούσιας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες ξεκινά από σήμερα. Ισχυρά κίνητρα για τους εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. Αίρεται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Φορολογία

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "η κλασσική οικονομική θεωρία, ότι τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται μόνον όταν αυξάνεται η φορολογία, τείνει να καταρριφθή παγκοσμίως. Όποια χώρα δοκίμασε να μειώση την φορολογία διεπίστωσε ότι τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Το ίδιο συνέβη και σε όσες χώρες καθιέρωσαν ενιαίο συντελεστή φορολογίας, τον λεγόμενο "flat tax rate".

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η Espresso εκτιμά ότι "την ημέρα που ανακοινώθηκε η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή, εκείνο το "Υπουργείο Τουρισμού, υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος" έκανε κάποια εκλεκτά μέλη της νέα διακυβέρνησης να χαμογελάσουν ειρωνικά. "Το αντικείμενο ταιριάζει απόλυτα στον Αβραμόπουλο", είπαν. Δεκαεννιά μήνες μετά ο Αβραμόπουλος φαίνεται πως παίρνει την... εκδίκησή του".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "αυξημένη ήταν η τουριστική κίνηση στη χώρα μας φέτος και με τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία, ο μήνας Ιούλιος είχε τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων και ο μήνας που φεύγει θάναι καλύτερος. Γελάνε και τα αυτιά του υπουργού Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλου, γιατί βλέπει ότι οι προσπάθειές του δεν πήγαν χαμένες. Γνώστης άριστος, ο Αρκάς Υπουργός, παρομοιάσθηκε ως Λαγκαδιανός μάστορας στον Τουρισμό. Τα Λαγκάδια Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας είναι πανελληνίως γνωστό ότι από πολλών αιώνων ήταν χωριό αρίστων μαστόρων (κτιστών) πετράδων. Και ως υπερηφανεύονται εν υπερβολή οι Λαγκαδιανοί, έκτισαν τον Κόσμο".

Προϋπολογισμός 2006

Η Traffic News επισημαίνει ότι "με συστάσεις αυτοσυγκράτησης στα αιτήματα για τα κονδύλια που θα διατεθούν το 2006 ξεκινά τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο τον κύκλο επαφών του με τα υπουργεία για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "στον "αέρα" βρίσκεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθίσταται σαφής η κατάρρευση της υλοποίησης του προϋπολογισμού, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και των εξόδων. Τα άσχημα "μαντάτα" προοιωνίζουν ακόμη σκληρότερες πολιτικές λιτότητας σε ευρεία κοινωνικά στρώματα".

ΔΑΚΕ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "συνδικαλιστικό... τελεσίγραφο προς τους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ συναδέλφους του και την αξιωματική αντιπολίτευση, έστειλε χθες ο γγ της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενόψει της ΔΕΘ".

Επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "ολομέτωπο αγώνα κατά της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα ξεκινά η κυβέρνηση, θωρακίζοντας θεσμικά τον ρόλο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Για την ενίσχυση της προσπάθειας αποκάλυψης των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία η στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με δικαστικούς υπαλλήλους που έχουν εμπειρία σε ποινικές διώξεις και χειρισμό δύσκολων νομικών υποθέσεων".

Κινεζικά προϊόντα

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "τα κινεζικά προϊόντα θα κατακλύσουν από φέτος και τα ελληνικά σχολεία. Κι αυτό γιατί, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα φθηνά σχολικά είδη, τα οποία πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων, έρχονται -"και αυτά"- από την Κίνα".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 4.042 προκηρύχθηκαν και αυτή την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ (ή και εκτός ΑΣΕΠ) και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις σε διάφορα νοσοκομεία, δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, δήμους, στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στη Μονάδα Οργάνωσης του ΚΠΣ του υπουργείου Οικονομικών και στην ΕΡΤ ΑΕ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Παίκτης της Νιούκασλ ο Μάικλ Όουεν

Ο επιθετικός άσσος της εθνικής Αγγλίας, Μάικλ Όουεν, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Νιούκασλ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έναντι τιμήματος 17 εκατομμυρίων στερλινών, μετεγγραφή ρεκόρ για τα δεδομένα του συλλόγου της βόρειας Αγγλίας.

Ο 25χρονος επιθετικός, ο οποίος υπεβλήθη στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, τόνισε ότι ο Άλαν Σίρερ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να ενταχθεί στο δυναμικό των ανθρακωρύχων, όπως αποκαλούν οι οπαδοί της Νιούκασλ την ομάδά τους.

Αρχικώς ο Μάικλ Όουεν είχε εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στην πρώτη του ομάδα, τη Λίβερπουλ, η οποία, ωστόσο, χαρακτήρισε υπερβολικά τα χρήματα που ζητούσε η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Μάικλ Όουεν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρεάλ Μαδρίτης αισθανόμενος παραγκωνισμένος μετά την άφιξη των Ρομπίνιο και Ζούλιο Μπαπτίστα στο Μπερναμπέου.

«Μίλησα με τη Λίβερπουλ αλλά δυστυχώς αυτή η συμφωνία δεν επετεύχθη», είπε ο Μάικλ Όουεν και πρόσθεσε, «αυτά έχει η ζωή. Άλλες συμφωνίες ευοδώνονται κι άλλες όχι. Από εδώ και πέρα μ απασχολεί το μέλλον μου με τη Νιούκασλ και ελπίζω να τα καταφέρω με την ασπρόμαυρη φανέλα».

Την ικανοποίησή του για την απόκτηση του διεθνούς επιθετικού εξέφρασε ο προπονητής των ανθρακωρύχων, Γκρέιαμ Σούνες.

Περίπου 20.000 οπαδοί της Νιούκασλ υποδέχτηκαν στην έδρα της ομάδος, Σεν Τζέιμς Παρκ, τον Μάικλ Όουεν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει ποτέ ζήσει κάτι τέτοιο στη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο συμβόλαιο του Όουεν υπάρχει μια παράγραφος, η οποία τού δίνει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από το Σεν Τζέιμς Παρκ σ ένα χρόνο. Ο πρόεδρος της Νιούκασλ, Φρέντι Σέπαρντ διέψευσε αυτές τις πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της πρέμιερσιπ η Νιούκασλ έχει τρεις ήττες, μία ισοπαλία και κανένα τέρμα.


Οι κρυμμένες γυναίκες της Τουρκίας

Του Νικ Ριντ, Παραγωγού τηλεοπτικών προγραμμάτων του BBC

H Αϊσέ θα γίνει η δεύτερη σύζυγος του Ρεσάτ

Τα έρημα χωριά με τα μαγευτικά τοπία στη νοτιοανατολική Ανατολία, που βρίσκονται στην άκρη του χάρτη της Τουρκίας και συνορεύουν με το Ιράκ και την Συρία, κρύβουν πολλά μυστικά.

Τα χωριά αυτά είναι μέρος της περιοχής που οι Κούρδοι διεκδικούν ως πατρίδα τους--εκεί όπου οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων αυτονομιστών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 30.000 άτομα να βρουν το θάνατο ολ'αυτά τα χρόνια.

Σε αντίθεση με τα ισλαμικά έθιμα που επιτρέπουν σε κάθε άντρα να έχει μέχρι και τέσσερις συζύγους, η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πολυγαμία εδώ και έναν αιώνα.

Ωστόσο, σε αυτή την περιοχή, που είναι γεμάτη από πιστούς μουσουλμάνους, σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων της είναι πολύγαμοι.

Άντρες, όπως ο 32χρονος Ρεσάτ Γιαγκντί θεωρούν την πολυγαμία φυσικό δικαίωμα τους. Ο Ρεσάτ κερδίζει το ψωμί του δουλεύοντας ως ηλεκτρολόγος και παράλληλα δουλεύει στα χωράφια.

Ο Ρεσάτ θα δώσει πάνω από 26.000 ευρώ στους γονείς της Αϊσέ

Έχει ήδη μια πανέμορφη σύζυγο με την οποία πρόσφατα απέκτησαν και το τρίτο τους παιδί.

Ο Ρεσάτ, όμως, είναι αποφασισμένος να παντρευτεί και για δεύτερη φορά αφού θεωρεί ότι έτσι θα βελτιωθεί η κατάστασή του και θ'αυξηθεί επίσης γόητρο του στην μικρή κοινωνία του χωριού.

Η εκλεκτή της καρδιάς του είναι η Αϊσέ Αϊμάζ--στην κυριολεξία «το κορίτσι της διπλανής πόρτας»--η οποία είναι 8 χρόνια μικρότερή του.

Για να πάρει όμως το χέρι της μικρής Αϊσέ, ο Ρεσάτ πρέπει εκτός από την αγάπη που θα πρέπει να δείξει να δώσει και σημαντική προίκα στους γονείς της νέας καλής του.

Αφού λοιπόν κτίσει ένα σπίτι για την μέλλουσα σύζυγό του, θα πρέπει πριν ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, να δώσει περίπου 26.000 ευρώ.

Στα μάτια του Ρεσάτ, αυτό είναι ένα αντίτιμο που αξίζει να καταβάλει αφού θεωρεί ότι ο πρώτος του γάμος δεν είναι ευτυχισμένος: «Η Αϊσέ», λέει, «έχει τόση θηλυκότητα. Είναι ακριβώς αυτό που ονειρευόμουν σ'όλη μου τη ζωή. Eίναι ο τέλειος τύπος γυναίκας για μένα.»

Όσο για την 22χρονη αδερφή του Ρεσάτ, Μελιχάτ, ο χρόνος περνάει ενώ οι γονείς της βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την οικογένεια του επίδοξου γαμπρού για να κανονίσουν την τελική τιμή «πώλησης» της νύφης.

Η Μελιχάτ έχει αποδεχθεί την τύχη της και έχει επίγνωση ότι οι γονείς της την θεωρούν απλά ένα οικογενειακό οικονομικό στοιχείο. «Εδώ πουλάνε τις κοπέλες όπως τα ζώα δεν μας μεταχειρίζονται ως ανθρώπινα όντα», λέει η Μελιχάτ.

Αρκετές κοπέλες μπαίνουν στο έγγαμο βίο σε ηλικία μόλις 12 ετών ενώ όσες προσπαθήσουν να γλιτώσουν δραπετεύοντας, το πληρώνουν με τη ζωή τους: τις σκοτώνουν για λόγους τιμής. Επομένως, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί υπάρχουν ελάχιστες γυναίκες που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν τέτοιες πρακτικές.

Μια από αυτές είναι και η Αϊλά Σαμπούλ η οποία μαθαίνει σε γυναίκες ανάγνωση και γραφή στις φτωχογειτονιές της Σανλιούρφα, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ανατολία.

Όπως εξηγεί η Αϊλά, το κόστος είναι μεγάλο για όσες γυναίκες δεν συμμορφώνονται με τις επιθυμίες των αντρών τους. «Σε περίπτωση που η πρώτη σύζυγος διαμαρτυρηθεί, ο άντρας της την δέρνει ή της στερεί την τροφή. Μετατρέπεται σε κρατούμενη» λέει η Αϊλά Σαμπούλ η οποία πρόσφατα αποκάλυψε και τις παρενέργειες της πολυγαμίας και της αιμομιξίας.

Οι επαναλαμβανόμενοι γάμοι μεταξύ συγγενών, συνήθως πρώτων και δεύτερων ξαδερφιών έχει οδηγήσει σε αφύσικη αύξηση του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται με σύνδρομο Ντάουν και μεσογειακή αναιμία.

Ο Ρεσάτ και η Αϊσέ, για παράδειγμα, είναι ξαδέρφια αλλά ο γάμος τους δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν από τους κατοίκους του χωριού.

Το πρόβλημα στην περίπτωση τους είναι ότι θα πρέπει να αποκρύψουν τον γάμο τους καθώς η πολυγαμία είναι παράνομη πλέον. Στην γαμήλια τελετή δεν θα είναι παρόντες όχι μόνο οι συγγενείς της νύφης αλλά ούτε καν η ίδια η νύφη.

Η Αϊσέ θα παραμείνει στην κρεββατοκάμαρα, φορώντας τον παραδοσιακό φερετζέ καθώς ο ιμάμης της περιοχής θα απαγγέλει τους στίχους του Κορανίου παρουσία του γαμπρού και δύο ανδρών που θα είναι οι μόνοι μάρτυρες της τελετής.

Δύο μέρες μετά, όταν ο γάμος θα έχει πλέον ολοκληρωθεί, δεν θα ακολουθήσει για τους νεόνυμφους ο μήνας του μέλιτος αλλά η σκληρή δουλειά της Αϊσέ στα χωράφια του συζύγου της.

Έθιμα όπως η πολυγαμία φαίνονται στα μάτια των Δυτικών παραπλήσια με την σκλαβιά. Όμως, στον κόσμο αυτό της νοτιοανατολικής Ανατολίας οι γυναίκες είναι απλά υποχείρια των ανδρών που πουλιούνται και αγοράζονται για να εξυπηρετούν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες, για να δουλεύουν τζάμπα και για θέματα τιμής.

Ωστόσο, η μικρή Αϊσέ δεν φαίνεται να ενοχλείται για την τύχη που την περιμένει. Δηλώνει ερωτευμένη με τον 32χρονο Ρεσατ: «Δεν με ενδιαφέρει αν είναι φτωχός ή όχι, δεν έχει σημασία για μένα το πόσα χρήματα αξίζει. Τα κάνω όλα επειδή των αγαπώ.»

Μπορεί η πολυγαμία στα χαρτιά να είναι παράνομη, αλλά στην πράξη επιτρέπεται ακόμη όπως αποδεικνύεται εξάλλου και με την ιστορία του Ρεσάτ και της Αϊσέ.

Ωστόσο καθώς η Τουρκία πασχίζει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο αυτό όσο και άλλα ζητήματα που θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα αυτή θα αρχίσουν να προσελκύουν όλο και περισσότερο την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Απρόσμενες ερωτήσεις στις επαγγελματικές συνεντεύξεις

Από σαράντα κύματα περνάνε τους υποψήφιους οι επιχειρήσεις προκειμένου να τους δώσουν την πολυπόθητη θέση εργασίας.

Σήμερα, το πλούσιο βιογραφικό και η προσεγμένη εμφάνιση δεν είναι ο μόνος άσσος που χρειάζεται να έχει ένας υποψήφιος στο μανίκι του για να περάσει το κατώφλι μιας επιχείρησης.

Πολλοί εργοδότες στα πλαίσια επαγγελματικής συνέντευξης για μια κενή θέση εργασίας ζητούν από τους υποψηφίους ασυνήθιστα πράγματα.

Ένας είχε αναφέρει ότι τον είχαν ρωτήσει αν ξέρει πως είναι να σκοτώνεις άνθρωπο ενώ σε έναν άλλο του είχε ζητηθεί να τραγουδήσει, να πει ανέκδοτα και να μιμηθεί την κότα και αυτό θα ήταν λογικό ενδεχομένως αν βρισκόμασταν σε ακρόαση για ηθοποιούς αλλά στην προκειμένη περίπτωση η προσφερόμενη θέση ήταν στο τμήμα πωλήσεων μιας επιχείρησης.

Η ερώτηση λοιπόν που προκύπτει είναι απόλυτα λογική, οι επιχειρήσεις τρελάθηκαν ή οι άνεργοι είναι τόσο απελπισμένοι που θα έκαναν οτιδήποτε για να πάρουν μια δουλειά;

Σύμφωνα με τον Ματ Τζάκσον, διευθυντή των γραφείων της εταιρίας εύρεσης προσωπικού Μανπάουερ (Manpower) στο Λονδίνο, «ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας έχει αρχίσει να γίνεται πολύ σκληρός και παρόλο που η τυπική δομή των επαγγελματικών συνεντεύξεων είναι σε γενικές γραμμές όπως ήταν και πριν από 20 χρόνια δε σπανίζουν και οι παράξενες ιστορίες.»

Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο κάτι τέτοιο είναι λιγότερο περίεργο απ ότι φαίνεται εκ πρώτης όψης καθώς οι εργοδότες αυτό που προσπαθούν να δουν είναι στοιχεία του χαρακτήρα του υποψηφίου που δεν αποκαλύπτονται στις γραμμές ενός βιογραφικού ή με ερωτήσεις για τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες αλλά επίσης να ανακαλύψουν το πόσο ετοιμόλογος είναι και το πώς σκέφτεται.

Καθώς όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση το να βρει μια εταιρία έναν υποψήφιο που να κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι, όμως, να ξεχωρίσει ποιος απ όλους είναι ο καταλληλότερος.

Πάνω από τους μισούς πτυχιούχους - συγκεκριμένα το 54% του συνόλου - ψάχνει ακόμη για δουλειά ένα χρόνο μετά την έξοδό του από την πύλη του Πανεπιστημίου αναφέρει έρευνα της Manpower.

Μάλιστα σε κάποιους κλάδους που ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός, το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον σημαντικό αριθμό ατόμων που έρχονται στην Μεγάλη Βρετανία από το εξωτερικό.

Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Πϊτερ Τζέραρντ, διευθυντής στο τμήμα λιανικής της εταιρίας εύρεσης προσωπικού Μάικλ Πέιτζ (Michael Page), ο οποίος έχει παρατηρήσει δραματική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για κάθε αγγελία εργασίας που αναρτάται και εκτιμά ότι το διαδίκτυο έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την πορεία.

«Οι άνθρωποι πλέον είναι πιο ενήμεροι για το τι θέσεις και τι ευκαιρίες εργασίας προσφέρονται ενώ μέσω του Ίντερνετ έχει απλουστευτεί ιδιαίτερα και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων έτσι σήμερα, κάποιος μπορεί να στείλει το βιογραφικό του σε 10 εταιρίες στον ίδιο χρόνο που θα του έπαιρνε κάποιο καιρό πριν να στείλει μόνο ένα», λέει ο Πίτερ Τζέραρντ.

Η Γκόλντμαν Σατς (Goldman Sachs), μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές τράπεζες παγκοσμίως, ανήκει στην κατηγορία των επιχειρήσεων που δαπανούν μεγάλα ποσά σε προγράμματα προσλήψεων καθώς το μότο του Κάλαμ Φόρεστ, του διευθυντή προσλήψεων της εταιρίας σ όλη την Ευρώπη είναι το: «αν δεν προσλάβεις το σωστό άνθρωπο τότε είσαι χαμένος από την αρχή.»

Βέβαια η Goldman Sachs προτιμά την πρακτική προσέγγιση για την εξέταση των υποψηφίων και χωρίζει τη διαδικασία της πρόσληψης σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη ο υποψήφιος περνά από συνέντευξη και γραπτές εξετάσεις όπου εξετάζονται οι προφορικές και οι αναλυτικές ικανότητες του υποψηφίου.

Όσοι περνάνε επιτυχώς το πρώτο στάδιο δοκιμάζονται και στην πράξη, εργαζόμενοι σε διάφορα τμήματα μέσα στην επιχείρηση και στην πορεία τους περιμένουν άλλες πέντε συνεντεύξεις.

Έτσι αν αναζητάτε εργασία σε κάποια φημισμένη εταιρία και δη σε πολύβουο οικονομικό κλάδο τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι με απρόσμενες καταστάσεις, όπως οι υποψήφιοι που χρειάστηκε να κάνουν πεζοπορία μέχρι το βουνό Φίτζι προκειμένου να περάσουν από συνέντευξη για εργασία σε μια Γιαπωνέζικη εταιρία Ίντερνετ.

Ωστόσο η συμβουλή προς «ναυτιλλόμενους» που δίνει ο διευθυντής της Manpower στο Λονδίνο είναι πως τέτοιες φαινομενικά άβολες καταστάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόκληση για να λάμψουν και να επιδειχθούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαθέτει ο καθένας.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Οι επιπτώσεις της θεομηνίας

Η άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόλπο του Μεξικού έχει μειωθεί

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν το συνολικό κόστος των υλικών ζημιών του τυφώνα σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια, οι «παράπλευρες» επιπτώσεις της θεομηνίας στην παγκόσμια οικονομία αρχίζουν να γίνονται αισθητές.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε και πάλι τα 70 δολάρια και 85 σεντς την Τετάρτη, υπερβαίνοντας για τρίτη ημέρα το όριο των 70 δολαρίων.

Στις ασιατικές αγορές η τιμή του μαύρου χρυσού παρέμεινε επίσης πάνω από το όριο των 70 δολαρίων.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών δήλωσε ότι προτίθεται να αυξήσει το όριο ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου των μελών του, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών.

Η διατήρηση της τιμής του αργού πετρελαίου σε αυτά τα υψηλότατα επίπεδα οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο όλων σχεδόν των διυλιστηρίων πετρελαίου και των σταθμών άντλησης φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι εννέα διυλιστήρια ανέστειλαν τη λειτουργία τους εξαιτίας του τυφώνα και άλλα τέσσερα μείωσαν την παραγωγή τους.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες διενεργούν ελέγχους στις εγκαταστάσεις τους για να υπολογίσουν την έκταση των καταστροφών.

Σε μία μόνο πλατφόρμα που ανήκει στον βρετανικο-ολλανδικό κολοσσό της Σελ αεροφωτογραφίες δείχνουν σημαντικές βλάβες, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η άντληση 220 χιλιάδων βαρελιών αργού και 6,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συνέπειες του τυφώνα στην παραγωγή και τις τιμές φυσικού αερίου θα είναι πολύ χειρότερες, καθώς η έλλειψη στο πετρέλαιο μπορεί να καλυφθεί προσωρινά από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ αλλά για το φυσικό αέριο δεν υπάρχει τέτοια «βαλβίδα ασφαλείας».

Την Τετάρτη στην αρχή της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών τα προθεσμιακά συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου ανατιμήθηκαν κατά 50 σεντς, φθάνοντας τα 12,15 δολάρια ανά 1.000 κυβικά πόδια.

Ο οικονομικός αναλυτής, Γιαν Ράντολφ, της εταιρείας συμβούλων, «Γκλόμπαλ Ίνσαϊτ», θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών των ζημιών και πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον της αγοράς πετρελαίου δε συνδέεται με την μείωση ή την αύξηση της παραγωγής του αγαθού, αλλά με το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν τα διυλιστήρια.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ακτοπλοΐα και οικονομία ενόψει ΔΕΘ

Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά τους καλοκαιρινούς μήνες 2,5 εκατομμύρια πολίτες και - συνολικά - σε όλα τα λιμάνια της χώρας περισσότερα από 5 εκατομμύρια.

Ο υπουργός τόνισε ότι η πολιτεία εγγυάται την ασφάλεια των μεταφορών και σημείωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων είναι χαμηλός και πως τα περισσότερα πλοία είναι ποιοτικά και αξιόπιστα.

«Σε ό,τι αφορά τα παλαιά πλοία», είπε, «εντείνονται οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν προβλήματα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Κεφαλογιάννη κι άλλα θέματα όπως την αξιοποίηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, το οποίο είναι πολύ υψηλό, και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων σε λιμάνια, με βάση και το πρωτόκολλο, που έχει συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης, την ερχόμενη βδομάδα ο κ. Κεφαλογιάννης αναμένεται να ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή πολιτική και τα κριτήρια, που θα τεθούν για την επιδότηση της άγονης γραμμής.

Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο τυχόν απόσυρση των πλοίων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες θα επιφέρουν κενά στη σύνδεση των νησιών του Αιγαίου, ιδιαίτερα στα χειμερινά δρομολόγια, γεγονός για το οποίο οι κάτοικοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους.

Τα είπαν για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός είχε στη συνέχεια συνεργασία ενόψει της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος, όμως, δεν έκανε δηλώσεις.

Ο κ. Καραμανλής από την Πέμπτη ξεκινά κύκλο επαφών με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μία ώρα αργότερα με την ΓΣΕΒΕΕ και στη συνέχεια με την ΑΔΕΔΥ.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και της ΓΣΕΕ.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Τα κινητά δεν συνδέονται με τον καρκίνο

Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο χρήστες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, όπως κατέδειξε η μεγαλύτερη έρευνα που έχει μέχρι σήμερα διενεργηθεί για το εν λόγω θέμα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Κάποιες υποστήριζαν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακουστικού νευρώματος ενός όγκου που εμφανίζεται στο νεύρο που συνδέει το αυτί με τον εγκέφαλο. Άλλες έρευνες απέκλεισαν αυτήν την πιθανότητα.

Η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο βασίστηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) σε δείγμα μεγαλύτερο των 4.000 ανθρώπων.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα οι 678 είχαν αναπτύξει ακουστικό νεύρωμα και 3.553 ήταν υγιείς.

Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της περιορισμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Η τελευταία έρευνα, πάντως, περιορίζεται στα πρώτα δέκα χρόνια χρήση της κινητής τηλεφωνίας.

Εδώ στη Βρετανία, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για περιορισμένη χρήση των κινητών και σε ό,τι αφορά τους ανήλικους κατόχους κινητών τηλεφώνων προτείνει να χρησιμοποιούνται οι εν λόγω συσκευές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας

Στιγμιότυπο από την αποφυλάκιση αυτονομιστών του Άτσε

Στην Ινδονησία αποφυλακίστηκαν εκατοντάδες αυτονομιστές αντάρτες της επαρχίας Άτσε, στα πλαίσια εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη στις 15 Αυγούστου και με την οποία τερματίστηκε ο 29ετής εμφύλιος πόλεμος στη βορειοανατολική Σουμάτρα.

Συνολικά 1.500 αυτονομιστές - μέλη του «Κινήματος Ελευθερίας Άτσε» αναμένεται να βγουν από τις φυλακές, με βάση το διάταγμα αμνήστευσής τους που υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.

Ανάμεσα στους πρώτους αποφυλακισθέντες ήταν τέσσερις ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος, που είχαν καταδικαστεί σε πολύχρονη κάθειρξη για προδοσία το 2003.

Η αμνηστία που αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα πλαίσια της ειρηνευτικής συμφωνίας επιτρέπει επίσης σε αυτονομιστές που βρίσκονται στην εξορία να επιστρέψουν στη χώρα.

Το επόμενο σημαντικό σκέλος της ειρηνευτικής συμφωνίας είναι η παράδοση του οπλισμού των ανταρτών με αντάλλαγμα την αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων από το Άτσε, κάτι που θα αρχίζει να εφαρμόζεται το Σεπτέμβριο.


Εκατόμβες νεκρών στη Βαγδάτη

Ο συνωστισμός στο πλήθος ενός εκατομμυρίου προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων

Επιθέσεις σε σιιτικό τέμενος της Βαγδάτης το πρωί της Τετάρτης και ο πανικός που επακολούθησε προκάλεσαν εκατόμβες νεκρών ανάμεσα στους προσκυνητές.

Στην αρχή τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν όταν τέσσερις όλμοι και αριθμός ρουκετών έπεσαν κοντά στο τζαμί Καντιμίγια της βόρειας Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα τεράστιο πλήθος ενός εκατομμυρίου προσκυνητών κατευθύνονταν στο τέμενος για να γιορτάσει θρησκευτική επέτειο των Σιιτών.

Επακολούθησε πανικός και σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό της αστυνομίας τουλάχιστον 637 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην απελπισμένη προσπάθεια διαφυγής από τον τόπο της επίθεσης, και ενώ σύμφωνα με φήμες υπήρχε αριθμός καμικάζι μέσα στο πλήθος.

Δεκάδες πιστοί ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία μέσα στο συνωστισμό ενώ εκατοντάδες βρήκαν το θάνατο πέφτοντας από τη γέφυρα Αλ Αιμάρ στον ποταμό Τίγρη.

Επίσης τουλάχιστον 238 προσκυνητές τραυματίσθηκαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των αρχικών επιθέσεων.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ρίψεις όλμων και ρουκετών μέσα σε πλήθος έγιναν μία από τις ιερότερες ημέρες του σιιτικού ημερολογίου και προφανώς είχε σκοπό να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση με τους Σουνίτες.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

Οι κρυμμένες γυναίκες της Τουρκίας

Του Νικ Ριντ, Παραγωγού τηλεοπτικών προγραμμάτων του BBC

H Αϊσέ θα γίνει η δεύτερη σύζυγος του Ρεσάτ

Τα έρημα χωριά με τα μαγευτικά τοπία στη νοτιοανατολική Ανατολία, που βρίσκονται στην άκρη του χάρτη της Τουρκίας και συνορεύουν με το Ιράκ και την Συρία, κρύβουν πολλά μυστικά.

Τα χωριά αυτά είναι μέρος της περιοχής που οι Κούρδοι διεκδικούν ως πατρίδα τους--εκεί όπου οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων αυτονομιστών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 30.000 άτομα να βρουν το θάνατο ολ'αυτά τα χρόνια.

Σε αντίθεση με τα ισλαμικά έθιμα που επιτρέπουν σε κάθε άντρα να έχει μέχρι και τέσσερις συζύγους, η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πολυγαμία εδώ και έναν αιώνα.

Ωστόσο, σε αυτή την περιοχή, που είναι γεμάτη από πιστούς μουσουλμάνους, σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων της είναι πολύγαμοι.

Άντρες, όπως ο 32χρονος Ρεσάτ Γιαγκντί θεωρούν την πολυγαμία φυσικό δικαίωμα τους. Ο Ρεσάτ κερδίζει το ψωμί του δουλεύοντας ως ηλεκτρολόγος και παράλληλα δουλεύει στα χωράφια.

Ο Ρεσάτ θα δώσει πάνω από 26.000 ευρώ στους γονείς της Αϊσέ

Έχει ήδη μια πανέμορφη σύζυγο με την οποία πρόσφατα απέκτησαν και το τρίτο τους παιδί.

Ο Ρεσάτ, όμως, είναι αποφασισμένος να παντρευτεί και για δεύτερη φορά αφού θεωρεί ότι έτσι θα βελτιωθεί η κατάστασή του και θ'αυξηθεί επίσης γόητρο του στην μικρή κοινωνία του χωριού.

Η εκλεκτή της καρδιάς του είναι η Αϊσέ Αϊμάζ--στην κυριολεξία «το κορίτσι της διπλανής πόρτας», ηλικίας μόλις 8 ετών.

Για να πάρει όμως το χέρι της μικρής Αϊσέ, ο Ρεσάτ πρέπει εκτός από την αγάπη που θα πρέπει να δείξει να δώσει και σημαντική προίκα στους γονείς της νέας καλής του.

Αφού λοιπόν κτίσει ένα σπίτι για την μέλλουσα σύζυγό του, θα πρέπει πριν ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, να δώσει περίπου 26.000 ευρώ.

Στα μάτια του Ρεσάτ, αυτό είναι ένα αντίτιμο που αξίζει να καταβάλει αφού θεωρεί ότι ο πρώτος του γάμος δεν είναι ευτυχισμένος: «Η Αϊσέ», λέει, «έχει τόση θηλυκότητα. Είναι ακριβώς αυτό που ονειρευόμουν σ'όλη μου τη ζωή. Eίναι ο τέλειος τύπος γυναίκας για μένα.»

Όσο για την 22χρονη αδερφή του Ρεσάτ, Μελιχάτ, ο χρόνος περνάει ενώ οι γονείς της βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την οικογένεια του επίδοξου γαμπρού για να κανονίσουν την τελική τιμή «πώλησης» της νύφης.

Η Μελιχάτ έχει αποδεχθεί την τύχη της και έχει επίγνωση ότι οι γονείς της την θεωρούν απλά ένα οικογενειακό οικονομικό στοιχείο. «Εδώ πουλάνε τις κοπέλες όπως τα ζώα δεν μας μεταχειρίζονται ως ανθρώπινα όντα», λέει η Μελιχάτ.

Αρκετές κοπέλες μπαίνουν στο έγγαμο βίο σε ηλικία μόλις 12 ετών ενώ όσες προσπαθήσουν να γλιτώσουν δραπετεύοντας, το πληρώνουν με τη ζωή τους: τις σκοτώνουν για λόγους τιμής. Επομένως, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί υπάρχουν ελάχιστες γυναίκες που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν τέτοιες πρακτικές.

Μια από αυτές είναι και η Αϊλά Σαμπούλ η οποία μαθαίνει σε γυναίκες ανάγνωση και γραφή στις φτωχογειτονιές της Σανλιούρφα, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ανατολία.

Όπως εξηγεί η Αϊλά, το κόστος είναι μεγάλο για όσες γυναίκες δεν συμμορφώνονται με τις επιθυμίες των αντρών τους. «Σε περίπτωση που η πρώτη σύζυγος διαμαρτυρηθεί, ο άντρας της την δέρνει ή της στερεί την τροφή. Μετατρέπεται σε κρατούμενη» λέει η Αϊλά Σαμπούλ η οποία πρόσφατα αποκάλυψε και τις παρενέργειες της πολυγαμίας και της αιμομιξίας.

Οι επαναλαμβανόμενοι γάμοι μεταξύ συγγενών, συνήθως πρώτων και δεύτερων ξαδερφιών έχει οδηγήσει σε αφύσικη αύξηση του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται με σύνδρομο Ντάουν και μεσογειακή αναιμία.

Ο Ρεσάτ και η Αϊσέ, για παράδειγμα, είναι ξαδέρφια αλλά ο γάμος τους δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν από τους κατοίκους του χωριού.

Το πρόβλημα στην περίπτωση τους είναι ότι θα πρέπει να αποκρύψουν τον γάμο τους καθώς η πολυγαμία είναι παράνομη πλέον. Στην γαμήλια τελετή δεν θα είναι παρόντες όχι μόνο οι συγγενείς της νύφης αλλά ούτε καν η ίδια η νύφη.

Η Αϊσέ θα παραμείνει στην κρεββατοκάμαρα, φορώντας τον παραδοσιακό φερετζέ καθώς ο ιμάμης της περιοχής θα απαγγέλει τους στίχους του Κορανίου παρουσία του γαμπρού και δύο ανδρών που θα είναι οι μόνοι μάρτυρες της τελετής.

Δύο μέρες μετά, όταν ο γάμος θα έχει πλέον ολοκληρωθεί, δεν θα ακολουθήσει για τους νεόνυμφους ο μήνας του μέλιτος αλλά η σκληρή δουλειά της Αϊσέ στα χωράφια του συζύγου της.

Έθιμα όπως η πολυγαμία φαίνονται στα μάτια των Δυτικών παραπλήσια με την σκλαβιά. Όμως, στον κόσμο αυτό της νοτιοανατολικής Ανατολίας οι γυναίκες είναι απλά υποχείρια των ανδρών που πουλιούνται και αγοράζονται για να εξυπηρετούν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες, για να δουλεύουν τζάμπα και για θέματα τιμής.

Ωστόσο, η μικρή Αϊσέ δεν φαίνεται να ενοχλείται για την τύχη που την περιμένει. Δηλώνει ερωτευμένη με τον 32χρονο Ρεσατ: «Δεν με ενδιαφέρει αν είναι φτωχός ή όχι, δεν έχει σημασία για μένα το πόσα χρήματα αξίζει. Τα κάνω όλα επειδή των αγαπώ.»

Μπορεί η πολυγαμία στα χαρτιά να είναι παράνομη, αλλά στην πράξη επιτρέπεται ακόμη όπως αποδεικνύεται εξάλλου και με την ιστορία του Ρεσάτ και της Αϊσέ.

Ωστόσο καθώς η Τουρκία πασχίζει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο αυτό όσο και άλλα ζητήματα που θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα αυτή θα αρχίσουν να προσελκύουν όλο και περισσότερο την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατόμβες νεκρών στη Βαγδάτη

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν γύρω από το τέμενος Καντιμίγια στη βόρεια Βαγδάτη

Επιθέσεις σε σιιτικό τέμενος της Βαγδάτης το πρωί της Τετάρτης και ο πανικός που επακολούθησε προκάλεσαν εκατόμβες νεκρών ανάμεσα στους προσκυνητές.

Στην αρχή τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν όταν τέσσερις όλμοι και αριθμός ρουκετών έπεσαν κοντά στο τζαμί Καντιμίγια της βόρειας Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα τεράστιο πλήθος ενός εκατομμυρίου προσκυνητών κατευθύνονταν στο τέμενος για να γιορτάσει θρησκευτική επέτειο των Σιιτών.

Επακολούθησε πανικός και σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό της αστυνομίας τουλάχιστον 637 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην απελπισμένη προσπάθεια διαφυγής από τον τόπο της επίθεσης, και ενώ σύμφωνα με φήμες υπήρχε αριθμός καμικάζι μέσα στο πλήθος.

Δεκάδες πιστοί ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία μέσα στο συνωστισμό ενώ εκατοντάδες βρήκαν το θάνατο πέφτοντας από τη γέφυρα Αλ Αιμάρ στον ποταμό Τίγρη.

Επίσης τουλάχιστον 238 προσκυνητές τραυματίσθηκαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των αρχικών επιθέσεων.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι ρίψεις όλμων και ρουκετών μέσα σε πλήθος έγιναν μία από τις ιερότερες ημέρες του σιιτικού ημερολογίου και προφανώς είχε σκοπό να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση με τους Σουνίτες.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 07:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Ακόμα μια φωτιά»

Ο ευρωπαϊκός Τύπος επικεντρώνεται σήμερα στο συνεχόμενα περιστατικά πυρκαγιών σε πολυκατοικίες μεταναστών στο Παρίσι και στις επερχόμενες εκλογές στην Γερμανία.

Η Λε Μοντ (Le Monde) κάνει λόγο για «πραγματική αδυναμία των αρμόδιων φορέων να αποτρέψουν αυτές τις καταστροφές».

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει για την ύπαρξη αυτού του προβλήματος εδώ και 20 χρόνια, όταν το 1986 σε μια παρόμοια πυρκαγιά σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, αλλά παραμένει αδρανής.

Σήμερα υπάρχουν σχέδια για την εξυγίανση της κατάστασης. «Είναι καλύτερα από το τίποτα αλλά δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για τις κρατικές στέγες».

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», έχει τίτλο η Λιμπερασιόν (Liberation) στην ολοσέλιδη φωτογραφία μιας από τις χίλιες εργατικές πολυκατοικίες του Παρισιού.

«Όλοι κάηκαν στην πυρά της γαλλικής απανθρωπιάς», γράφει, χαρακτηρίζοντας αδιάφορους τους αρμόδιους, που συνήθως επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Εκφράζει αποτροπιασμό για την προσπάθεια κάποιων να παρουσιάσουν το πρόβλημα ως αποτέλεσμα του κύματος των μεταναστών που έχει δεχθεί η χώρα. «Τα θύματα δεν μπορούν να γίνουν θύτες», λέει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) αμφιβάλει για τις προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης καινούριων εργατικών κατοικιών.

Η εφημερίδα υπολογίζει ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα στις τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε πολυκατοικίες μεταναστών, έχουν χάσει τη ζωή τους 48 Αφρικανοί, μεταξύ αυτών 28 παιδιά.

Η γερμανική εφημερίδα πιστεύει ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει περισσότερο στην παροχή κρατικής στέγης για να μην προσελκύσει νέο κύμα μεταναστών.

Η «άνοδος» της Άνγκελα

Η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) τονίζει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του, μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες και αναμένεται να χάσει.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι το κόμμα θα έλθει αντιμέτωπο με την «πραγματικότητα», αμέσως μετά τις εκλογές. Θα υποστεί τις συνέπειες των κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Εν τω μεταξύ η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) κατηγορεί τους Χριστιανοδημοκράτες ότι επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμα οράματα, ενώ είναι ασαφείς ως προς το πρόγραμμα των δικών τους μεταρρυθμίσεων.

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temp) λέει ότι έχει αμφιβολίες για τις ικανότητες της ηγέτιδας της συντηρητικής παράταξης.

«Είναι απίθανο οι συντηρητικοί να χάσουν τις εκλογές όμως η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καταφέρει να πείσει το λαό ότι αξίζει να προωθηθεί στην καγκελαρία της χώρας», λέει.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 06:39 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στις ΗΠΑ

Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση εκατοντάδων εγκλωβισμένων

Τεράστια επιχείρηση διάσωσης και αποκατάστασης των πληγέντων έχει στηθεί στις νότιες ακτές των ΗΠΑ, μετά τον τυφώνα «Κατρίνα».

Αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, τεράστιες υλικές ζημιές και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές των πολιτειών Λουϊζιάνα, Αλαμπάμα και Μισισιπή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας στις πληγείσες περιοχές.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμα και τώρα να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τις στέγες των σπιτιών τους, που μόλις διακρίνονται μέσα στα καφετί νερά.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής, Στιβ Κάρλτον λέει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει, διασώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ έχει λάβει περισσότερες από 300 κλήσεις ανήσυχων πολιτών από άλλες περιοχές της χώρας, που υποδεικνύουν σημεία στα όποία παραμένουν εγκλωβισμένοι φίλοι και συγγενείς τους, λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αποκλεισμένοι

Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής από τις πληγείσες περιοχές αλλά και η προσέγγιση πολλών πόλεων για την διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού είναι αδύνατη.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στις τηλεπικοινωνίες καθώς έχει καταρρεύσει και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η πόλη Μπιλόξι του Μισισιπή θεωρείται μια από τις χειρότερα πληγείσες, καθώς τεράστια κύματα ξέσπασαν στην στεριά και προκάλεσαν την κατάρρευση κτιρίων στα οποία είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες άνθρωποι.

Στην πόλη δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν ακόμη τα σωστικά συνεργία.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή πιστεύει ότι στην συγκεκριμένη πολιτεία οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100.

Στη Λουϊζιάνα, οι αρχές κάνουν λόγο για τραγωδία πρωτοφανούς μεγέθους.

Τα τέσσερα πέμπτα της Νέας Ορλεάνης βρίσκονται κάτω από το νερό, η στάθμη του οποίου αυξήθηκε όταν κατέρρευσαν τα προστατευτικά προχώματα.

Ένας πολίτης, φύλακας σε κοινωνικό ίδρυμα περιγράφει: «Εδώ που βρίσκομαι διαθέτουμε γεννήτρια και έτσι μπορώ να παρακολουθώ τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Όμως η υπόλοιπη πόλη δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Έτσι πολλοί βγαίνουν στους δρόμους χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν. Είναι πεινασμένοι και σπάνε τις τζαμαρίες καταστημάτων για να βρουν τρόφιμα. Επικρατεί χάος»,

Ένοπλοι αστυνομικοί αλλά και ο στρατός προσπαθούν να περιορίσουν τις λεηλασίες σε σπίτια και καταστήματα.

Ανυπολόγιστο κόστος

Ανυπολόγιστο είναι το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι και 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Σημαντικές θα είναι και οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθεί κι' άλλο, μέσα στις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των ζημιών στα διυλιστήρια.

Οι τιμές του πετρελαίου που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνεπάγονται ακριβά καύσιμα για το αυτοκίνητο, ακριβότερη θέρμανση για το σπίτι, αυξήσεις στα μεταφορικά εισιτήρια.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί να περιορίσει τα υπόλοιπα έξοδά του.

Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005 - 02:04 (Ώρα Λονδίνου)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς καθώς αποκαλύπτεται η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα γράφει ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να εξακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών και να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Πέρα από το ανθρώπινο κόστος και τις υλικές ζημιές, το άρθρο αναφέρεται και σε μια ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στις πολιτείες του Μισισιπή, της Λουϊζιάνα και της Αλαμπάμα.

Τμήματα των πολιτειών αυτών μοιάζουν πλέον με στοιχειωμένες περιοχές, περιγράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις προσπάθειες αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Οι συνθήκες είναι άθλιες στο στάδιο Σούπερντομ της Νέας Ορλεάνης όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 30 χιλιάδες άτομα, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη υποδομή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας άνδρας αυτοκτόνησε πέφτοντας από μια κερκίδα.

Ο ανταποκριτής των Τάιμς (Times) μεταδίδει μέσα από τη Νέα Ορλεάνη:

«Οι δεκάδες χιλιάδες από εμάς που εγκλωβιστήκαμε στη Νέα Ορλεάνη έχουμε γίνει μάρτυρες σκηνών που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα αντικρίζαμε τον 21ο αιώνα σε μια πόλη του Δυτικού κόσμου.

»Ο τυφώνας Κατρίνα έχει εξαφανίσει όλους τους δρόμους διαφυγής. Δεν έχουμε ηλεκτρισμό και πόσιμο νερό. Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί και το σύστημα κινητής τηλεφωνίας έχει καταρρεύσει».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) προσθέτει ότι την κατάσταση της Νέας Ορλεάνης επιδείνωσε η υποχώρηση των προχωμάτων της πόλης με αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη του νερού.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ρίξουν από ελικόπτερα τρεις χιλιάδες σακιά με άμμο.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλά κτίρια της πόλης, καθώς βραχυκύκλωσαν τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσο για τις λεηλασίες σε σπίτια και καταστήματα συνεχίζονται, με τους δράστες να αρπάζουν κοσμήματα, είδη ένδυσης και τρόφιμα. Μία τουρίστρια από την Φιλαδέλφεια λέει στην εφημερίδα ότι αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο και της θυμίζει την Βαγδάτη.

«Καταιγίδα στην βιομηχανία πετρελαίου» είναι ο τίτλος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Θα περάσουν πολλές ημέρες μέχρι οι πετρελαϊκές εταιρείες να υπολογίσουν το κόστος των ζημιών που προκάλεσε στο πέρασμά του ο τυφώνας.

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται πως έχει δεχθεί η Σέβρον.

160 πλατφόρμες της βρέθηκαν στο έλεος του «Κατρίνα», και 230 εκτέθηκαν στην τροπική κταιγίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.